Friday, February 03, 2017

PERJANTAI 03.02.2017

PERJANTAI 03.02.2017
01.PERJANTAIAAMUN uutiset koskettelevat pääosin kolmea asiaa: USA:n hallituksen suhdetta Iranin päivän selviin allekirjoittamansa kansainvälisen sopimuksen rikkomuksiin, jotka kieltävät Irania suorittamasta ballististen ohjusten testejä; Trumpin hallituksen suhtautumista Israelin rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa, sekä sen politiikkaa rauhanprosessista Israelin ja PA/PLO:n välillä. Nämä kysymykset vaativat tarkempaa selvitystä, mutta katsotaan ensin lähipäivien säätilanne.
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 01 -10; Tiberias 03 -15; Suolameri 09 -17; Eilat 06 -18 +C-astetta. Taivas on tänään pilvetön, huomenna puolittain ja sunnuntaina ja maanantaina pilvetön.
Lämpötila lämpenee jonkin verran; sunnuntain lukemat ovat 06 -14 +C-astetta. Kaliforniassa ovat jatkuneet ennätystiheät lumisateet, ylittäen 177 % keskitason määrät. Asukkaat ovat kuitenkin epätietoisia, onko vuosia kestänyt kuivuus taittunut, eivätkä osaa asennoitua tilanteeseen. http://www.mercurynews.com/2017/02/01/sierra-nevada-snowpack-is-biggest-in-22-years-and-more-is-on-the-way/
Fukushiman vaurioituneen ydinvoimalan radioaktiivinen materiaali leviää pohjoisella pallonpuoliskolla – sen joukossa merkittävä osa plutoniumia – nousten mittausten mukaan ennätyslukemiin. http://enenews.com/video-us-states-hit-with-extremely-large-peaks-of-fukushima-radioactive-material-significant-amount-of-plutonium-released-for-months-radioactivity-from-plant-measured-gl?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ENENews+%28Energy+News%29,
02.USA:n presidentti sanoi ärtyneen tuntuisesti, ettei mitään ole jätetty pois pöydältä käsitellessään Iranin uhmakkaita sopimuksen rikkomuksia ilmoittaessaan jo toisesta ballistisen keskimatkan ohjuksen testistä pari päivää edellisen testin jälkeen, mikä on vastoin Iranin allekirjoittamaa sopimusta.
Trump antoi lausuntonsa useiden kongressin republikaanisenaattorien, heidän joukossaan alahuoneen puhemies Paul Rayan, vaatien uusien Iranin vastaisten sanktioitten asettamista, kuten Rayan sanoi torstaina. "Meidän tulee koventaa Iranin vastaista politiikkaamme" hän totesi. "Edellinen hallitus noudatti liian myöntyvästä politiikkaa, mikä on antanut Iranille aiheen aktivoida politiikkaansa määrään, mitä se ei olisi tehnyt ilman sitä".  

TRUMP sanoi torstaina asettaneensa Iranin virallisesti tarkkailun alaiseksi (put on notice) laukaistessaan ballistisia ohjuksia.  
Senaatin ulkomaanasioitten komitean puheenjohtaja Bob Corker sanoi Reutersille torstaina. Että USA voi tehdä paljon sellaista, mitä se ei aiemmin voinut tehdä Iranin pyrkimysten estämiseksi. Komitea on vasta aloittelemassa Irania koskevien lakialoitteiden muotoilemista". Senaattori Lindsay Graham sanoi omana mielipiteenään, ettei USA:n tulisi vain tuomita Iranin ilmeiset sopimusrikkomukset, vaan on saatava kansainvälisesti hyväksytyt sanktiot Iranin jatkuvien rikkomusten johdosta.

Tammikuun 28. päivänä Iranin sanotaan kokeilleen 4 000 km:n ballistista ohjusta, jolla on ydinkärkimahdollisuus. Torstaina saksalainen lehti Die Welt kertoi Iranin laukaisseen kotitekoisen risteilyohjuksen samoilla ominaisuuksilla. Tämä ohjus nimeltään Soumar lensi ensilennollaan 600 km:n matkan, mutta sen kantomatka on 3 000 km.  Raportissa kerrotaan, että venäläisvalmisteisen KH-55 risteilyohjuksen paranneltu versio pystytään ampumaan Iranista israelilaisiin kohteisiin. Se voidaan ampua pinta-aluksista, lentokoneesta ja sukellusveneistä.

Edellä' mainittuja ohjuksia ei sisältynyt YK:n turvallisuusneuvoston Irania koskevaan päätöslauselmaan UNSC 2231, joka hyväksyttiin pian sen jälkeen, kun Iranin ydinteollisuutta koskeva kansainvälinen sopimus allekirjoitettiin heinäkuussa 2015.

Presidentti Trump lupasi vaalipuheissaan mitätöidä Iranin kanssa tehdyn sopimuksen ja pakottaa Iran uusiin neuvotteluihin. Puhelinkeskustelussaan Saudi Arabian kuningas Salmanin kanssa hän lupasi toimia aktiivisesti risti-riitaisen sopimuksen poistamiseksi ja neuvotella uusi sen tilalle.  
Pääministeri Netanyahu lisäsi oman Iranin räikeitä sopimusrikkomuksia tuomitsevan lausuntonsa vaatien sopimuksen uusimista. Netanyahun ja Trumpin välinen tapaaminen toteutunee 15. helmikuuta, mutta Bibi matkustaa ensin Englantiin hioakseen keskusteluaiheitaan ennen Washingtonin tapaamista. http://www.timesofisrael.com/trump-nothing-off-the-table-in-response-to-iran-missile-test/

03.PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun julkistamat uusien asuntoyksiköiden rakentaminen Juudeaan ja Samariaan näyttää herättäneen pientä närää Valkoisen Talon vasta muotoilun asteella olevassa hallituksessa.
Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer totesi torstaina julkistamassaan lausunnossa: "Samalla kun uskomme, etteivät Israelin rakentamat setlementit ole tauhan esteenä, toteamme, etteivät Israelin rakentamat uudet setlementit, tai olevien laajennukset rajojensa ulkopuolelle, ole toivottavia".

Tämä voidaan katsoa ystävälliseksi näpäykseksi Netanyahulle, että hän rientää uudessa tilanteessa kehityksen edelle, mikä rajoittaa Trumpin hallituksen toimintavapautta sen vielä muotoillessa Israelin ja Lähi-Idän politiikkaansa.
Toinen kysymys, josta Trump on kehottanut panemaan jäitä hattuun, on USA:n lähetystön muuttaminen Tel Avivista Jerusalemiin, mistä Trump ilmoitti hallituksensa aloittavan tarvittavat tutkimukset ennen päätöksen tekoa.

On odotettavissa, ettei Netanyahun ja Trumpin tapaaminen 15.02. ole välttämättä pelkästään kahden hyvän ystävän tapaaminen, vaan siinä käsitellään syvällisesti Lähi-Idän kysymystä, jonka hoidon Trump uskoi vävynsä Jared Kushnerin käsiin.
Jared Kushner pyrkii elämässään noudattamaan juutalaisen uskonsa periaatteita, ja on syytä olettaa, että hän tuntee Tanachin kirjoitukset, joissa käsitellään juutalaisen kansan oikeutta Luvattuun Maahan ja Jerusalemiin.
Netanyahu julkisti parin viikon sisällä usean tuhannen uuden asuntoyksikön rakentamissuunnitelmista Juudeaan ja Samariaan.

Amonasta karkotetuille juutalaisille hän lupasi, että Israel rakentaa uuden 1000 asuntoyksikön yhteisön, jonne he voivat muuttaa. Israelin hitaan päätöksenteon ja byrokratian kankeuden tuntien voi olettaa, että asunnot voivat olla muutto-kunnossa aikaisintaan 3 -4 vuoden kuluttua. Osa Kush Katifista v. 2005 karkotetuista perheistä ovat edelleen ilman asuntoa. Perheitä hajosi ja lapset menivät katujengeihin heidän elämänuskonsa romahdettua. Pääministerin vakuuttelut tuntevansa Amonasta karkotettujen tuskan eivät vakuuta, enempää kuin pyrkimykset lahjoa heidän menetyksensä turhilla lupauksilla uusista asunnoista, mitkä tuskin lieventävät heidän sydänsuruaan.
USA:n uusi ulkoministeri Rex Tillerson (Maanmuokkaajanpoika) soitti torstaina Netanyahulle ennen Kauko Idän matkaansa, mutta heidän keskusteluistaan ei ole annettu lausuntoa tai tietoja, mistä he keskustelivat.  
USA:n Israeliin nimitetty lähettiläs David Friedman toivoo voivansa toimia asema-paikassaan Jerusalemissa, mutta sekään ei näytä toteutuvan aivan käden käänteessä. Pääministeri Netanyahun oletetaan kuitenkin voivan nyt keskustella Trumpin ja hänen hallituksensa ministerien kanssa ystävälisessä hengessä, mikä on täydellinen vastakohta Obaman vihamieliselle ja Hillary Clintonin ylenkatseelle Netanyahuun, kun muistaa Hillaryn 45 minuuttia kestäneen läksytyksen pääministerille Hillaryn toimiessa ulkoministerinä. http://www.timesofisrael.com/white-house-says-new-israeli-settlements-may-not-be-helpful/

PA/PLO:n johto on esittänyt vaateen YK:lle, että sen tulee toimia Israelin ilmoittamien rakennussuunnitelmien johdosta. YK:n uusi pääsihteeri Antonio Guterrez sanoi muutamia päivä sitten, ettei hänellä ole minkäänlaisia epäilyksiä, etteivätkö juutalaisten 1. ja 11. Temppeli sijainneet Temppelivuorella, ja etteivätkö Israelin siteet siihen ja Jerusalemiin olisi historiallinen tosiasia. Tämä tietenkin herätti suuren huudon Ramallahista, että YK:n pääsihteerin tulee toimia tasapuolisesti vaikka vastoin historiallisia tosiasioita, jos se on tarpeen. http://www.timesofisrael.com/palestinians-demand-un-action-over-israeli-approval-of-settlement-homes/,

04.UUTISIA LYHYESTI
·        USA:n kotimaan turvallisuuskomitean republikaanien puheenjohtaja senaattori Ron Johnson esitti kokouksessa raportin, jossa vertaillaan USA:n suunnitteleman muurin ja Israelin etelärajalleen rakentaman turva-aidan välistä suhdetta todeten, että Israelin rakentama turva-aita on hinnaltaan halvempi ja toimii tehokkaammin.
Johnson vieraili Israelissa viime joulukuussa tutustuen matkansa aikana Israelin rakentamiin turva-aitoihin Siinain rajalla, Gazan rajalle sekä Juudeassa ja Samariassa rakennettuihin.
Johnson otaksuu, että Trumpin hallituksen olisi hyödyllistä tutustua Israelin saamiin kokemuksiin turva-aidoista.
USA:n ja Meksikon välille suunniteltu aita on linnuntietä 654 mailia pitkä, joka maastoon sovitettuja venyy 2000:en mailiin. Toinen ongelma on, että USA:n raja-alue on osin vaikeaa maastoa ja välimatkat sinne pitkät, mikä vaikeuttaa kustannusten vertailua Israelin lyhyisiin etäisyyksiin. http://www.timesofisrael.com/senate-report-compares-israeli-us-mexico-barriers/
·        PA:n arabinainen pidätettiin Geva Benyamin (Adam) juutalaisyhteisön portilla olevassa tarkastuspisteessä hänen rysäytettyään autonsa poliisiautoa ja porttia vastaan. Kaksi poliisia ja yksi siviili haavoittuivat suhteellisen lievästi, mutta heidät vietiin sairaalaan hoidattamaan haavojaan, saatuaan ensiavun paikalla. Myös autoa ohjanneelle arabinaiselle annettiin ensiapua ja häntä kuulusteltiin paikalla. Hän tunnusti ajaneensa poliisiautoon tarkoituksellisesti. Videonauhassa nähdään kahden poliisiauton ajavan portista sisään ja sen perässä arabi-naisen ajama auto, joka ensin tuhosi vartiokopin ikkunat ja sen jälkeen ajoi poliisiauton perään ja kylän porttiin. http://www.timesofisrael.com/3-hurt-in-suspected-west-bank-car-ramming-attack/
·        Amonan ilman rakennuslupaa pystytetyn 42 perheen kodit tyhjennettiin poliisin 3000 vahvuisten erikoisjoukkojen toimesta suhteellisen rauhallisesti. Kylän synagogaan linnoittautuneet pari sataa nuorta aktivistia olivat heidän rabbinsa myötävaikutuksella päättäneet vastustaa viimeiseen asti karkotuksia. Koska he eivät uskoneet poliisin pyyntöjä tulla ulos rauhallisesti, poliisit rikkoivat synagogan ikkunat levittäen lasinsirpaleita lattialla istuvien niskaan ja tunkeutuen väkisten sisälle. Siitä alkoivat poliisien väkivaltaiset otteet. Nuoria hakattiin kartuilla ja nyrkein sekä tuoleilla haavoittaen heitä. Nuoret olivat myös varanneet teräsputkia tai puukarttuja, joilla vahingoitettiin useita poliiseja.
Taistelu oli kuitenkin täysin yksipuolinen ja sen lopputulos selvä. Nuoret aktivistit retuutettiin neljän kantajan voimin bussiin, mutta osa heistä pääsi karkuun särkien bussin ikkunoita. Poliisit juoksivat muutamia kiinni, mutta osa meni menojaan. Bussiin teljetyt aktivistit vietiin läheiseen Ofran juutalaisyhteisöön torstaina iltapäivällä. Poliisin laskelmien mukaan Amonan kukkulalle oli kokoontunut noin 1000 aktivistia ja ulkopuolista.
Lähellä sijaitsevan arabikylän asukkaat seurasivat suurella mielenkiinnolla pahanilkisesti osoitellen, miten juutalaiset karkottavat toisiaan kodeistaan nostattaen heidän intoaan hyökkäyksiin juutalaisia vastaan.
Koko tämä kammottava näytelmä sai alkunsa pääministerin ja puolustus-ministerin kyvyttömyydestä löytää asukkaita tyydyttävä ratkaisu. Israelin radion uutisissa kerrottiin aamulla, että Yesh Din oli yhdessä lähellä sijaitsevan arabikylän kanssa sopinut haasteen jättämisestä korkeimpaan oikeuteen, joka määräsi juutalaiset karkotettaviksi helmikuun 7. päivään mennessä, hyläten heidän anomuksensa karkotuksen siirtämisestä 48 tunnin ajaksi. Eräs NGO-järjestö totesi, että karkotus oli laiton, koska se tehtiin KO:n päätöksen vastaisesti liian aikaisin.
·        Israelin oikeus tuomitsi torstaina PA:n arabin Gazasta 9 vuodeksi vankeuteen hänen hakkeroituaan IDF:n ohjaajattomia pienkoneita, drones, Islamic Jihadin toimesta. 23-vuotiasta arabia syytetään myös vakoilusta käsittelijänsä hyväksi BeerShevan piirioikeudessa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224344
·        Israelin ATK-tutkija menestyi kilpailussa Japanissa voittaen ensimmäisen palkinnon cryptografiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224341
·        Tel Avivissa 1 500 kansalaista osoitti mieltään tyytymättömänä pääministeri Netanyahun hallintoon vaatien hänen eroaan. Pääministeriä vastaan on nostettu syytökset korruptiosta kahdessa eri tapauksessa. Jos häntä vastaan esitetään virallinen oikeudenkäynti, hänen johtamansa koaliittio hajonnee, mikä johtanee uusiin vaaleihin. Yesh Atidin puheenjohtajasta Yair Lapidista voidaan leipoa uusi pääministeri. Labour-puolue romahtaisi ennusteiden mukaan, sillä on nyt 24 edustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt, se saisi vain 8 kansanedustajaa.  http://www.timesofisrael.com/1500-protesters-call-for-pms-resignation-in-tel-aviv-rally/

Wednesday, February 01, 2017

KESKIVIIKKO 01.02.2017

KESKIVIIKKO 01.02.2017
01.Koska meillä on muita menoja huomenna puolen päivän maissa, aloitan raportin laadinnan tänään tiistaina ja jatkan huomenna. 
Tänään sataa vettä, ja sateet jatkuvat ehkä myös huomenna. Taivas on enimmäkseen puolipilvinen ainakin seuraavat kaksi päivää, ehkä perjantaina taivas kirkastuu uudelleen, mutta sateet loppuvat toistaiseksi. Puolipilvisyys lisääntyy taas sapattina.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 04-06; Tiberias 07 -15; Suolameri 11 -17; Eilat 10 -18 +C-astetta. Lämpötila painuu pääkaupungissa ensi yönä nollaan, mikä voi paikoin jäädyttää tienpinnat ja autojen tuulilasit. Kannattaa olla tavallistakin varovaisempi tien päällä, ettei auto luisu holtittomasti ojaan tai vastaantulijan kaistalle.

02.USA:n presidentti Trump taiteilee ensimmäistä viikkoaan allekirjoittaen hallinnollisia päätöksiään, jotka eivät kaikki ole kaikkien mieleen ja ovat aiheuttaneet myös mielenosoitus-marsseja. Presidentin vaalitaistelujen jälkeen Demokraattisen ja Republikaanisen puolueen välit ovat jatkuneet keskinäisen levottomuuden ja epäluulojen ilmapiirissä, mikä helposti vaikuttaa ilmapiiriin myös Republikaanisen puolueen sisällä. Tämä on erittäin vaarallista, sillä presidentti Trumpin pitäisi pystyä säilyttämään suotuisat työskentelysuhteet etenkin kongressin kanssa, jonka molemmat kamarit ovat republikaanien valvonnassa. Siellä on jo havaittavissa tyytymätöntä murinaa.
Trumpin hallituksen toimiin tyytymättömien määrä on ennätyskorkea, 51 %, kun hänen kannatuksensa määrä on 48 %. Luvut kuitenkin vaihtelevat nopeasti sen mukaan, miten presidentin hallinnolliset päätökset saavat lain voiman.

Trumpin päätös estää lentomatkustajien pääsy maahan seitsemästä muslimimaasta on ruuhkauttanut lentokentät USA:ssa matkustajien ihmetellessä, miten tästä jatketaan. Päätös tehtiin nopeasti. USA:n demokraattien nimittämä vt. oikeus-kansleri Sally Yates kehotti oikeusministeriön asianajajia pidättymään puolustamasta Trumpin päätöstä matkustuskiellosta. Trumpin johtama Valkoinen Talo antoi tiedotteen, jossa se totesi Yatesin toimineen oikeusministeriötä vastaan kieltäytymällä tukemasta matkustuskieltoa, jonka tarkoituksena on suojella Yhdysvaltoja. Yates erotettiin välittömästi, ja hänen paikalleen nimitettiin Dana Boente, asianajaja Virginiasta. Hän toimii virkaa tekevänä oikeuskanslerina, kunnes senaatti on vahvistanut senaattori Jeff Sessionsin nimityksen. Valkoisen talon tiedotteessa todetaan, että Yates toimi epäkorrektisti maan rajoja ja laitonta maahanmuuttoa koskevissa kysymyksissä.
Yates puolustautui maanantaina todeten, ettei hän ollut varma Trumpin hallinnollisen päätöksen laillisuudesta.

Kolme Trumpin kansallisen turvallisuuden virkailijaa puolustus-ministeri James Mattis, Kotimaan turvallisuussihteeri John Kelly ja ulkoministeri Rex Tillerson valittivat, etteivät he olleet tietoisia matkustuskiellon sisällöstä, ennen sen allekirjoittamista.
Samaa valittivat jotkut kongressin jäsenet, jota sanoivat, että vastoin Trumpin lupausta kongressin puoluejohtajia ei ollut informoitu siten, kuten he olivat odottaneet. Amerikan levittivät diplomaatit laatimaansa tiedotetta, jossa he esittivät vasta-lauseensa tilapäisestä matkustus-kiellosta sekä USA:n siirtolaisuus-projektin keskeyttämisestä toistaiseksi.
Valkoisen Talon tiedottaja Sean Spicer totesi Trumpin päätökseen kriittisesti suhtautuviin ironisesti: "Heidän tulee toteuttaa sitä tai erota viroistaan." Trumpin hallitus on pyrkinyt selittämään, ettei matkustuskielto ole tarkoitettu islamin vastaiseksi, vaan sillä pyritään estämään potentiaalisten terroristien pääsy maahan.
Presidentti Trumpin päätöksiä puolusti entinen alahuoneen puhemies ja epävirallinen neuvonantaja Newt Gingrich: "Mitään presidentin päätöksissään ei ollut uutta". Hän totesi, että Trumpin vaalipuheissaan lupaama muutos Washingtonin politiikassa voi merkitä joskus sitä, että asettaessaan kysymyksiä tärkeys-järjestykseen hän joutuu tekemään kiireellisiä päätöksiä laajan konsultoinnin asemesta. "Reformin toteuttaja joutuu tarttumaan tilaisuuteen sen tullessa".
Erotettuaan oikeuskanslerin Trump antoi kenkää myös USA:n sisäisen siirtolaisuuden johtajalle Daniel Ragsdalelille ilman selitystä nimittäen hänen tilalleen Thomas Homanin, joka tulee toteuttamaan Trumpin siirtolaisuus politiikkaa. http://www.timesofisrael.com/after-firing-acting-ag-trump-replaces-interim-us-immigration-chief/,
Alla olevassa linkissä esitellään Trumpin hallituksen, eli Valkoisen Talon sisäpiiri. http://www.timesofisrael.com/in-new-white-house-a-look-at-trumps-inner-circle/

03.PRESIDENTTI Trumpin vävypojan Jared Kushnerin isoäiti Rae Kushner nousi median otsikoihin "The Nation" julkistettua hänen todistuksensa natsivallan aikakauden pakolaisena, joka ei löytänyt paikkaa, minne paeta vainoojiensa kynsistä. "Kaikki ovet olivat suljettuja".
Rae Kushner syntyi 1923 Puolan kaupungissa Novogrudokissa, jota Neuvostoliitto miehitti ennen saksalaisia. Hän kuului juutalaiseen keskitason perheeseen, jossa oli 6 jäsentä. Sodan aikana natsit muuttivat Novogrudokin getoksi, jossa olosuhteet olivat surkeat natsien tunkeutuessa sinne niin halutessaan ja surmaten ihmisiä mielivaltaisesti. Rae Kushnerin perheestä vain 3 jäsentä säilyi hengissä: Rae Kushner, hänen isänsä ja yksi sisarista. Vaikka hänen isällään oli 8 jälkeläistä ja äidillä 3, Rae Kushnerille jäi vain 2 serkkua.

RAE Kushner pääsi pakenemaan getosta isänsä ja yhden sisarensa kanssa asuen 9 kuukautta metsässä. Sieltä he soluttautuivat moneen maahan: Tsekkoslovakiaan, Itävaltaan, Unkariin päätyen lopulta karkotettujen henkilöitten leirille Italiassa.
RAE Kushner, joka avioitui Unkarissa Bielskin partisaanin Josephin kanssa, joutui elämään miehensä, isänsä ja sisarensa kanssa leirissä 3.5 vuotta, ennen kuin heidän sukulaisensa USA:ssa auttoivat heitä saamaan viisumin Yhdysvaltoihin.
Yhdysvalloissa Rae Kushner sai miehensä kanssa 4 lasta, yksi heistä oli Jared Kushnertin isä Charles. Rae kuoli vuonna 2004. Alla olevassa linkissä kerrotaan Rae Kushnerin todistus ja elämästä getossa, metsäläisenä partisaanien kanssa sekä sen jälkeisistä olosuhteita ja kohtaloista. Hän sanoo perheensä säilymistä hengissä ihmeeksi haaveillessaan kaiken hävityksen, tuhon ja kuoleman keskellä joskus normaalista elämästä. Ehkäpä heidän selviytymisensä oli Israelin Jumalan tarkoitus nostaa perheen jälkeläinen Jared Kushner presidentti Trumpin läheiseksi neuvonantajaksi, jonka vastuulla on Israelin ja PA:n arabien välisten suhteitten selvitteleminen. Voiko vielä joku väittää, ettei Trumpin hallituksella ole tuntumaa pakolaisten ongelmaan?

04.UUTISIA LYHYESTI
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu sopi Valkoisen Talon kanssa vierailusta USA:ssa ja tapaamisesta presidentti Trumpin kanssa 15. helmikuuta. Trumpia odotettiin kovasti Israeliin ennen vaalikiertueen alkua, mutta hän ei löytänyt sopivaa ajankohtaa kiivaan ohjelmansa vuoksi. "Yhteytemme Lähi-Idän ainoan demokratian kanssa ovat elintärkeitä molempien maiden turvallisuudelle. Presidentti odottaa mielenkiinnolla keskustelua strategisen, teknologisen ja tiedustelun yhteistyön alueilla pääministerin kanssa" sanoi Valkoisen Talon lehdistösihteeri Sean Spicer maanantaina. Netanyahu vastasi siihen ilmaisten oman mielenkiintonsa tapaamisesta ystävällisen hallituksen ja presidentti Trumpin kanssa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-meet-trump-at-white-house-on-february-15/
·        Presidentti Trump sanoi, että tilaisuuden tullen hän muuttaa USA:n lähetystön Jerusalemiin, mutta että kysymyksellä on kaksi puolta. Hän lupaa tehdä päätöksen asiassa pian sen jälkeen, kun asiaa on tutkittu. CBN:lle antamassaan haastattelussa hän totesi, että asiaa harkitaan ja tutkitaan tarkoin, ja viittasi monien presidenttien ennen häntä siirtäneen kongressin päätöksen toteuttamisen toistamisen tuonnemmaksi, mutta sanoi haluavansa tehdä sen joka tapauksessa
·        USA:n holokaustin muistopäivän tekstiosasta oli jätetty pois maininta juutalaisten tuhoamisesta, mikä aiheutti runsaasti ihmettelyä ja arvauksia, miksi näin. Trumpin tiedottaja selitti, ettei tarkoitus ollut väheksyä juutalaisten kärsimyksiä ja vääryyttä toisen maailmansodan aikana, mutta että natsien keskitysleireillä kärsi samoja kauheuksia monia muitakin kansoja ja ihmisryhmiä juutalaisten ohella. http://www.timesofisrael.com/holocaust-museum-resorts-to-explaining-holocaust/, http://www.timesofisrael.com/no-point-in-feud-with-trump-over-holocaust-statement-top-minister/,
·        Ulkoministeriön henkilöstöpäällikkö Yuval Rotem johtaa  ensimmäistä diplomaattivierailua Ankaraan kuusi vuotta Mavi Marmaran tragedian jälkeen keskustellakseen Turkin viran-omaisten kanssa ja tavatakseen Turkissa asuvaa juutalaista yhteisöä. http://www.timesofisrael.com/foreign-ministry-chief-to-visit-turkey-for-first-bilateral-talks-in-years/
·        Amonan juutalaisasukkaat ovat sydän kylmänä odottaneet, mikä heidän kohtalonsa tulee olemaan. Heille jaettiin evakuointimääräykset ennen aiottua tuhoamista, joka korkeimman oikeuden päätöksen mukaan tulee suorittaa 20. helmikuuta mennessä. Evakuointimääräykset jaettiin maanantai-iltana. IDF saartaa kylän 48 tunnin kuluessa. Asukkaitten tulee poistaa asunnoistaan kaikki tavaransa tiistai-iltaan mennessä. Maanantaina asukkaat havaitsivat IDF:n rakentavan uutta tietä Amonaan. Hallituksen ja asukkaitten välisen sopimuksen mukaan Amonan 42 perhettä poistuvat kodeistaan vapaaehtoisesti ehdolla, että "regulation law" käsitellään Knessetissä ennen sitä. Sopimuksen mukaan 24 perhettä 42:sta saavat uuden tontin samalta kukkulalta ja uudet kodit ja julkiset rakennukset. Loput 18 perhettä saavat uudet kodit lähellä Shilon juutalaisyhteisöä. Jerusalemissa pidettiin mielenosoitustilaisuus Amonan karkotettavien hyväksi, johon osallistui useita tunnettuja henkilöitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224164,
JATKAN edellistä raporttia keskiviikkoaamuna. Kauan kestäneen hiljaiselon jälkeen maailman tapahtumat ovat alkaneet vyöryä eteenpäin kuin keväinen vesipuro, joka sateitten elvyttämänä estyi juoksussaan hetkeksi poistaakseen eteen kehittyneen esteen.
05.Netanyahu ja Liberman hyväksyivät 3 000 uuden asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan, muutamat niistä ns. suurten yhteisöblokkien ulkopuolelle. He totesivat julkistaessaan päätöksensä, että Israel palaa nyt normaaliin elintapaan, eli rakentaa omalle maalleen, joka Israelin pyhän valtuutuksella luvattiin heille ikuiseksi omaisuudeksi. Viikkoa aiemmin he hyväksyivät 2 500 asuntoyksikön rakentamisen, suurin osa niistä suuriin juutalaisyhteisöihin, jotka jäävät Israelin puolelle kaikissa PA/PLO:n kanssa tehdyissä sopimuksissa.
PA/PLO ei kuitenkaan ole koskaan hyväksynyt näiden suurten blokkien sijaintia eikä rajoja, kuten ei myöskään Jerusalemin juutalaisia lähiöitä, joita on rakennettu 1949 aselepolinjan itäpuolelle.
Jerusalemin suunnittelukomitea hyväksyi aiemmin 566 asuntoyksikköä pääkaupunkinsa itäosiin.

USA:n Valkoinen Talo ei ole puuttunut näihin Israelin julkistamiin suunnitelmiin, mikä on täysin päinvastainen asenne verrattaessa sitä Obaman hallituksen aikaan, jolloin hylkäystuomio annettiin välittömästi pienistäkin uusista rakennushankkeista. USA:n virallisen politiikan mukaan Juudea ja Samaria sekä Jerusalemin itäosat ovat miehitettyjä alueita, joissa juutalaisten rakentaminen on laitonta ja sinne kotinsa pystyttäneet juutalaiset ovat lainsuojattomia.
USA:n uusi presidentti Trump on aiemmin ilmaissut suhtautuvansa suosiollisesti Israelin rakentamiseen 1949 aselepolinjan itäpuolelle, mutta hänen hallituksensa ei ole virallisesti määritellyt kantaansa USA:n aiemmin omaksumaan käsitykseen niiden asemasta.

Jäähyväislahjana Israelille Obama antoi ohjeen YK:n lähettiläälleen pidättyä äänestämästä tai veto-oikeuden käyttämisestä YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselmasta 2334 varmistaen siten sen hyväksymisen äänin 14 -0. Siinä tuomitaan kaikki juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa laittomaksi, ja siellä asuvat juutalaiset lainsuojattomiksi vahvistaen näin PA/PLO/HAMASIN syytöksiä, että Israel on varastanut heidän maansa ja vaati kaikkien juutalaisten poistamista heidän mailtaan. PA/PLO:n johto on useaan kertaan todennut, että tulevan Palestiinan valtion alueella ei tule asumaan yhtään juutalaista. Ilmiselvää rasismia!.

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Amonan asukkaat saivat tiistaiaamuna IDF:n tiedotteen, jossa heille annettiin 48 tuntia aikaa poistua Amonan kukkulalta vieden omaisuutensa mukanaan. IDF:n asettamista tiesuluista, sateista ja lähes jäätymispisteeseen alentuneesta lämpötilasta huolimatta satoja israelilaisia tunkeutui Amonan asukkaitten tueksi. Heillä tuskin on mitään mahdollisuuksia evakuoinnin estämiseksi, sillä armeijalla ja poliisilla on runsaasti kokemusta, miten karkottaa vastahakoiset juutalaisasukkaat kodeistaan talven kylmään ja vesisateisiin. IDF kuitenkin suostui antamaan heille oikeuden valittaa karkotuksesta korkeimpaan oikeuteen. Jos oikeus suostuu siirtämään karkotusta toiset 48 tuntia, se siirtyy torstaiaamusta lauantaiaamuun. Tuskin mikään poliittinen korrektiivisuus saa sotilaat rikkomaan sapattikäskyä, mikä siirtäisi karkotukset sapattipäivän jälkeiseen iltaan tai sunnuntaiaamuun. http://www.timesofisrael.com/skirting-roadblocks-protesters-stream-to-amona-as-evacuation-brews/,
·        Koko tästä karkeasta näytöksestä jää tuntuma, että sen tarkoituksena on osoittaa maailmalle – taas kerran - miten päättäväisesti Israel suhtautuu hallituksen ja armeijan päätöstä vastustaviin. Jos sillä halutaan saavuttaa maailman myötätunto, se on kokemusten mukaan täysin virheellinen ja turha toivo.
·        Etäyhteisöjen laillistamista koskeva ns. "regulation bill" lakiesitys läpäisi lopullista hyväksymistä edeltävät käsittelyt ja on nyt valmis kolmanteen ja lopulliseen käsittelyyn. Knessetin lakikomitea hyväksyi esityksen äänin 7 -6. Kuvaavasti ToI:n henkilökunnan laatimassa asiaa koskevassa artikkelissa lisätään huolellisesti teksti, jonka mukaan "laki antaa Israelille oikeuden rakentaa PA/PLO:n arabien omistamalle yksityismaalle". http://www.timesofisrael.com/outpost-legalization-bill-readied-for-final-knesset-vote/
·        USA:n lähettiläs YK:ssa Nikki Haley luonnehtii Iranin äskettäin suorittaman ballistisen ohjuksen - ilmeisesti epäonnistunutta - testausta rikkomukseksi allekirjoitettua kansainvälistä sopimusta vastaan, mitä ei voida koskaan hyväksyä. Haley vaatii Iranin vastaisten sanktioitten koventamista, mikä huonontaa entisestään maiden välisiä jännittyneitä välejä. http://www.timesofisrael.com/us-raises-alarm-at-un-over-iran-missile-test/
·        Satoja miljoonia USD on annettu IS:n vastaiseen internet-sotaan ohjelmassa, jota kutsutaan nimellä WebOps. AP:n suorittamien tutkimusten mukaan ohjelman hallintamekanismi on osoittautunut huonosti johdetuksi, cronismiin ja vääriin tietoihin perustuvaksi, jolla on tuskin mitään vaikutusta vähänkään ohjelmasta tietoisille. Ns. arabiasiain spesialisteilla on vähän vasta-propagandan tuntemusta, he eivät puhu arabiaa sujuvasti eivätkä tunne islamia, minkä vuoksi IS:n asiantuntijat päihittävät heidän vastatoimensa mennen tullen. Siksi heitä kutsutaankin "Palestiinan salaatiksi". http://www.timesofisrael.com/us-military-botches-online-fight-against-islamic-state/
·        PLO:n pääsihteeri Saeb Erekat ihmettelee, miten USA:n suhteet ovat voineet joutua tasolle, jossa presidentti tuskin mainitsee heitä lausunnoissaan. Mutta hän uskoo voivansa vielä saavuttaa jotain kääntymällä "työrukkasensa" Haagin kansainvälisen oikeuden ICC puoleen.  Erekat esitti tiistaina vaatimuksen, että ICC:n tulee välittömästi aloittaa tutkimukset "miehityksen suorittamista rikoksista, etenkin kolonialististen setlementtien rakentamisesta miehittämälleen Palestiinan maalle, mukaan lukien Jerusalemin (Al-Quds) itäosat". Hän sanoo esittäneensä 2 vuotta sitten ICC:lle dokumentit miehityksen suorittamista rikoksista, ja "nyt on korkea aika edetä tutkimusten toiseen vaiheeseen koskien kolonialistista hallitusta, palestiinalaisten vastaisia sotilaallisia toimia, hyökkäykset Gazaa vastaan sekä kysymys vangeista. ICC on ainoa oikea paikka Israelin sotarikollisille. Kansainvälisen yhteisön vastuuntunnon puuttuminen miehitykseen ja Israelin hallituksen avoin vastustus kansainvälisen yhteisön tekemien päätösten toteuttamiseksi, on välttämätöntä käyttää kaikkia keinoja estääkseen Israelia jatkamasta maan varastamista sekä kansainvälisen lain järjestelmällistä rikkomista" Erekat messusi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224210
·        Israelissa vaatimukset Juudean ja Samarian liittämiseksi- ainakin niiden C-alueet – välittömästi oivat koventuneet samalla kun esitetään, että USA:n lähetystön muutto Jerusalemiin tulee suorittaa ilman suurta fanfaaria ja julkisuutta välittömästi, koska ajan kuluessa vastustus vain kasvaa ja asia monimutkaistuu.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224196,
·        Presidentti Reuven Rivlin pyrkii tasoittelemaan Israelin ja Meksikon välisiin suhteisiin nousseita vihurinlaineita Netanyahun esittämän USA:n ja Meksikon rajalle suunnitteleman turva-aidan rakentamisesta. Bibin tarkoituksena oli vai kehua, että Israelin etelärajalleen Siinaita vastaan on toiminut loistavasti, mutta Meksikon presidentti Enrique Nieto tulkitsi sen Trumpin kannustamiseksi ja pahoitti mielensä. Rivlin ilmeisesti pystyi tasoittelemaan pahimpia hyökyjä, mutta Bibillä näyttää olevan vaikeuksia pysytellä syrjässä USA:n asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224194
              
Sunday, January 29, 2017

SUNNUNTAI 29.01.2017

SUNNUNTAI 29.01.2017
01.VIIKON ensimmäinen työpäivä alkaa taivaankannen näyttäessä vaaleanpunaista auerta, vaalean sinisten pilvikerrosten kokoontuessa Välimeren suunnassa metsänreunan yläpuolelle. Ennusteen mukaan tänään on puolipilvistä sateitten loputtua ainakin toistaiseksi, mutta pilvisyys lisääntyy tiistaina. Lämpötila on kuitenkin hiljalleen nousemassa loppuviikon arvoista, jolloin yölämpötilat lähentelivät nollarajaa. Sapattiaamuna lunta oli kasaantunut paikoin tienpenkereille kuten myös kotipihaan. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/sabbath-snow-storm-creates-northern-winter-wonderland/2017/01/28/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 01 -06; Tiberias 06 -15; Suolameri 08 -13; Eilat 09 -17 +C-astetta. JP:n ennustamat lämpötilat ovat hieman korkeammat kuin ToI:n julkistamat, mutta sateiden mahdollisuus lisääntyy tiistaista alkaen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/224017,
02.USA:N presidentti Donald J Trump osoittaa käytännössä, että hän tarkoitti täyttä totta sanoessaan rajoittavansa potentiaalisten USA:n turvallisuutta vahingoittavien ainesten pääsyn maahan turisteina tai laillisen viisumin avulla. Kielto koski seitsemästä muslimimaasta tulevia matkustajia: Irak, Syyria, Iran, Sudan, Libya, Somalia ja Jemen. Kiellon mukaisesti näistä maista Yhdysvaltoihin tulevat matkustajat olisi pitänyt käännytetty takaisin, mutta federaation tuomari New Yorkissa julkisti tilapäisen päätöksensä, jonka nojalla rajavartioiden ja lentokenttävirkailijoiden ei tarvitse käännyttää heitä takaisin.
USA:n New Yorkin aluetuomari Ann Donnelly julkisti lauantaina hätäpäätöksensä saatuaan American Civil Liberties jättämän vetoomuksen oikeudelle, ettei noista 7 muslimimaasta jo maahan tulleita ja pidätettyjä matkustajia tarvitse karkottaa.
Donnellyn tilapäistä päätöstä toteutetaan koko maassa muillakin lentokentillä ja rajanylityspaikoilla. Se koskee myös hyväksytyllä pakolaishakemuksella maahan tulleita. Tuomari määräsi Trumpin hallitusta laatimaan listan USA:n lentokentillä pidätetyistä. Amerikan siviilioikeuden Unionin (ACLU) toimitusjohtaja Anthony Romero totesi, että USA:n oikeuslaitos on sitä varten, että se tutkii Trumpin hallituksen lakien ja päätösten perustuslain ja yleisen lain laillisuuden. ACLU:n lakimiehen mukaan taistelu ei ole vielä ohi, sillä oikeuden kuulustelu asiasta käydään helmikuun alussa. Trumpin päätöksen toteuttaminen voi vaarantaa lukuisten ulkomaisella passilla USA:n asuvien paluuta lentokentillä, jossa heidät voidaan pidättää korkeintaan 90 päivän ajaksi. Kielto ei koske vihreällä kortilla maahan tulevia.
TRUMP puolusti kieltopäätöstään sanien sen olevan välttämätön estääkseen radikaalin islamin terroristien pääsyn maahan. Sen ohella kielto peruuttaa noiden seitsemän maan pakolaisohjelman toteuttamisen 120 päivän ajaksi. Trump mainitsi Syyrian kaikkein vaarallisimpana maana kieltäen myös kaikkien Syyrian pakolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin.  http://www.timesofisrael.com/us-judge-blocks-deportations-of-airport-detainees-under-trump-ban/http://www.timesofisrael.com/trump-very-strict-muslim-travel-ban-working-very-nicely/,

03.VALKOISEN TALON tiedottaja ylistää presidentti Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välistä keskustelua positiiviseksi ja merkittäväksi aluksi USA:n ja Venäjän välisten suhteitten kohentamiseksi, jotka Obaman hallituksen aikana kiristyivät lähelle katkeamista. Obama karkotti 35 Venäjän diplomaattia maasta, koska Venäjän epäiltiin sotkeutuneen USA:n presidentin vaalikampanjaan. Presidentti Putin kuitenkin rauhoitti tilannetta todeten, ettei Venäjällä ole mitään syytä kiristää tilannetta vastatoimilla Obaman hallituksen perättömien epäilysten johdosta.
Tarkkailijat otaksuivat, että Obama halusi tällä hätiköidyllä päätöksellä vaikeuttaa Trumpin hallituksen toimia.
Kremlin julkistamassa lausunnossa todetaan, että positiivisiksi luonnehdittu keskustelu kosketteli useita kysymyksiä Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta Ukrainan tilanteeseen sekä Israelin ja PA:n välisestä konfliktista jännitykseen Korean niemimaalla maiden välisiin kauppasuhteisiin.

PRESIDENTTI Putin sanoi omassa lausunnossaan, että keskustelujen kiireellisyysjärjestyksessä kansainvälisen terrorismin vastainen taistelu oli etusijalla.
Putin vakuutti kummankin osapuolen ilmaisseen halunsa vakiinnuttaa tilanne ja kehittää USA:n ja Venäjän välisiä suhteita tasa-arvoisuuden perustalla rakentavasti yhteiseksi eduksi. Putinin lausunnossa painotettiin pyrkimys rakentaa todellista yhteistyötä IS:n ja muiden terroriryhmien tuhoamiseksi Syyriassa.
He myös ilmoittivat tarpeesta tavata toisensa lähiaikoina.
Trump soitti Putiinille marraskuussa pian sen jälkeen, kun hänen voittonsa alkoi varmistua.
Presidenttien pyrkimyksenä on normalisoida maiden väliset suhteet niiden ajauduttua lähelle kriisiä esimielisyyksien johdosta etenkin Syyrian ja Ukrainan tilanteesta.
Valkoinen Talo onnitteli Putinia positiivisesta ja onnistuneesta alusta terrorismin aiheuttaman uhan poistamiseksi, joka uhkaa paitsi USA:n ja Venäjän turvallisuutta, myös koko maailman tasapainoa. Venäjän vastaisten pakotteiden poistaminen oli varmaan myös asialistalla, sillä ne haavoittavat pahoin Venäjän talouden kehittymistä.

04.MEKSIKO ei näe mitään suurta ideaa Trumpin hallituksen suunnitteleman turva-aidan rakentamisessa USA:n ja Meksikon rajalle, kuten pääministeri Netanyahu sanoi huonosti harkitussa lausunnossaan. Israelin ulkoministeriön lausunnossa todetaan, ettei Bibin lausunto ollut tarkoitettu Israelin ja Meksikon välisten suhteitten arvostelemiseksi.
Ulkoministeriö katsoi oikeaksi julkistaa Meksikon tarkennus-vaade. Meksikon viranomaiset soittivat Israelin viranomaisille vaatien tarkennusta Netanyahun mielipiteeseen turva-aidasta, kuten Haaretz kertoi lauantai-iltana.
Netanyahu twiittasi sivullaan englanniksi todeten Trumpin päätöksestä rakentaa turva-aita: "Presidentti Trump on oikeassa. Minä rakensin aidan Israelin etelärajalle. Se pysäytti laittoman siirtolaisuuden. Suuri menestys. Suuri idea" Bibi kirjoitti.
Netayahun tiedottaja Emmanuel Nahson twiittasi sivullaan, että "Netanyahu viittasi lausunnossaan tiettyyn turvallisuusratkaisuun, jonka olemme halukkaita jakamaan. Me emme puutu USA:n ja Meksikon välisiin suhteisiin".
Meksikon ulkoministeriö näki asian toisin sanoen olevansa syvästi yllättynyt ja pettynyt pääministeri Netanyahun lausunnosta. "Meksiko ja Israel ovat ystävämaita ja sen tulisi ilmetä myös julkisissa lausunnoissa".  

Pitkäaikaisten johtajien tapa omia yhteisesti päätettyjä ja rahoitettuja hankkeita ei tunnu erityisen demokraattiselta eikä eettisesti hyväksyttävältä. Bibin puolustukseksi voitaneen todeta, että hänen harkintakykynsä on voinut heiketä toistuvien syytösten ja poliittisen ajojahdin seurauksena. Ehkä hänen olisi sekä itsensä että maansa edun vuoksi ottaa palautumislomaa. Bibi itse uhoaa hyvin maskuliiniseen tapaan hallitsevansa juutalaista valtiota vielä monen monta vuotta.

05.Entinen USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro twiittasi Trumpin ja Bibin tapaisesti lausunnon, jossa hän kyselee Netanyahun motiivia ylistäessään "Trumpin muuria", kuten ToI:n artikkelissa nimitetään Meksikon ja USA:n välistä turva-aitaa.
Shapiro ehdottaa, että ehkä tämä on Trumpin korvausvaatimus (quid pro quo) koskien Iranin sopimusta, setlementtejä ja USA:n lähetystön muuttamisesta Tel Avivista Jerusalemiin, kuten hän twiittasi lauantaina sivullaan, joka on osa useammasta asiaa käsittelevistä kriittisistä kirjoituksistaan.

Shapiro viittaa keskustelustaan Netanyahun tärkeimmän neuvonantajan kanssa, joka selitti, että Trumpin aikakauden (era) tärkein päämäärä on säilyttää kahden puolueen tuki Israelille.
Hän selittää, että on vaikea ymmärtää Bibin motiiveja sekaantua kiivaaseen kotimaiseen keskusteluun "Trumpin muurista", ellei se ole Trumpin vaatimus vastapalveluksista tukea hänen toimiaan. Shapiro, joka tunnetaan vakaana kahden valtion kannattajana ja setlementtitoiminnan vastustajana demokraattisen puolueen ideologian mukaisesti, esittää yllä mainitut kolme vastapalvelua, ja että Trumpin kädenvääntö on jo havaittavissa. http://www.timesofisrael.com/ex-us-envoy-questions-netanyahu-motive-for-praising-trump-wall/,

06.UUTISIA LYHYESTI
·        Iran vastasi kärkevästi Trumpin määräämään matkustus-kieltoon 7:stä  muslimimaasta Yhdysvaltoihin. Teheranin mielestä "kansalaistensa evääminen matkustaa Yhdysvaltoihin on laiton, epäjohdonmukainen ja vastoin kansainvälistä käytäntöä. Se on loukkaus muslimimaita kohtaan". Iranin valtion TV:ssä esitettyyn kritiikkiin sisältyy uhkaus, että Iran tulee vastaamaan siihen samalla mitalla. http://www.timesofisrael.com/iran-vows-to-respond-in-kind-to-trumps-insulting-ban/,
·        Israelin turvallisuusjoukot pidättivät perjantaina PA:n arabi-miehen, joka oli tulittanut carlo-tyyppisellä aseella ohi ajavia autoja lähellä Ramallahia. Mies oli toinen kahdesta, jotka olivat tulittaneet israelilaisia autoilijoita Nilli-juutalais-yhteisön lähellä perjantaina iltapäivällä. Hänet pidätettiin seuraavana yönä läheisessä arabikylässä. Autot kärsivät useita luodinreikiä, mutta onneksi kukaan ei haavoittunut. http://www.timesofisrael.com/shin-bet-idf-nab-suspects-in-highway-shooting-find-gun/
·        Hamasjohtaja Ismail Haniyeh, joka vietti useita kuukausia ulkomailla ehkä peläten IDF:n teloitusta, kävi keskustelemassa Egyptin viranomaisten kanssa Kairossa palaten sitten Gazaan. Hän kertoo Hamasin ja Egyptin suhteitten parantuneen. Ehkä sen johdosta Egypti avasi Rafahin rajaterminaalin lauantaina kolmen päivän ajaksi. Gazan asukkaat matkustavat usein Egyptiin saamaan lääkintähoitoa tai matkustaessaan ulkomaille. Egypti pitää Rafahin terminaalin kiinni varsin usein epäilysten vuoksi Hamasin sekaantumisesta sen sisäisiin asioihin, sekä tuen antamisesta Siinain terroristeille. http://www.timesofisrael.com/rafah-crossing-opens-as-hamas-egypt-improve-ties/
·        Knesset aloittaa tällä viikolla ristiriitojakin herättäneen laki-esityksen käsittelyn, jolla Juudeassa ja Samariassa ilman hallituksen hyväksyntää pystytetyt juutalaiset etäyhteisöt laillistetaan.  Niissä on yhteensä n. 4 000 asuntoyksikköä.

Lakiesitys ei kuitenkaan ehdi pelastaa Amonan eikä Ofran yhteisöjä, jotka korkein oikeus määräsi tuhottaviksi NGO-järjestöjen laatimien esitysten perusteella, joiden mukaan yhteisöt on rakennettu arabien omistamalle maalle. Ongelman on siinä, että korkein oikeus ei itse tutki maanomistussuhteita, se tulisi paikallis-oikeuksien suorittaa ennen korkeimman oikeuden käsittelyä. NGO-järjestöt manipuloivat maanomistuskarttoja ja dokumentteja, jotka periytyvät ottomaani-hallituksen tai Jordanian miehityksen antamiin tietoihin, jotka ovat hyvin epämääräisiä ja puutteellisia.  

Setlementtien rakentamista kritísoidaan kokonaisuudessaan väittäen, että kaikki Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt – ja osittain koko Israelin maa – on rakennettu palestiinalaisten omistamalle maalle, mikä on törkeä valhe. Israel varoi 1967 alusta lähtien rakentamasta mitään arabien omistamalle maalle, joka käsittää pienen osan kokonaispinta-alasta. Suurin osa Juudeasta ja Samariasta oli Turkin hallituksen ja Jordanian omistaa valtionmaata, joka 1967 puolustussodassa IDF:n lopetettua Jordanian miehityksen siirtyi Israelin valtion omistukseen. Juutalaiset ostavat kaiken aikaa arabien omistamaa maata, vaikka siitä seuraa arabille Jordanian lain mukaan kuolemanrangaistus. Vaatimukset Israelin lain ulottamiseksi Juudeaan ja Samariaan kasvavat, mutta hallitus ja ennen kaikkea pääministeri pelkää arabien reaktiota. http://www.timesofisrael.com/knesset-set-to-okay-outpost-legalization-bill-in-final-votes/,