Friday, May 25, 2012

PERJANTAI 25.05.12


PERJANTAI 25.05.12

1. P5+1 neuvottelut, joihin kohdistettiin suuria odotuksia ja toiveita molemmilta puolilta pöytää, eivät pystyneet saamaan mitään sopimusta aikaan, vaikka tarkkailijat ehdottavatkin pientä edistystä tapahtuneen. Iranin edustajien kanta osoitti pettymystä ”länsimaitten tukahduttavasta asenteesta, mikä teki yhteisymmärryksen löytymisen mahdottomaksi”. Ehkä edistystä osoittaa se, että keskusteluja päätettiin jatkaa kesäkuun puolivälissä, tällä kertaa Moskovassa. Ehdolla oli myös Geneve, mutta Venäjä haluaa toimia isäntänä.
USA:n ulkoministeri Hillary Clinton vakuutti, että USA:n asettamat Iranin vastaiset pakotteet pysyvät voimassa ainakin siihen saakka, kunnes sopimus on allekirjoitettu.

Bagdadin neuvottelujen epäonnistuminen hälytti USA:n ulkoministeriön varmistamaan, ettei Israel te tästä hätiköityjä päätöksiä ja iske omin voimin Iranin ydinlaitoksiin.
Varmistaakseen Netanyahun pysymisen ruodussa ja oikeassa marssitahdissa USA:n apulaisulkoministeri poliittisissa asioissa Wendy Sherman lähetettiin kiireesti Jerusalemiin ”vakuuttaakseen USA:n horjumattoman tuen Israelin turvallisuudelle”, kuten ulkoministeriön lausunnossa todettiin, mutta ilman viittausta Bagdadin epäonneen.

LÄNSIMAAT vaativat, että Iran keskeyttää uraanin rikastamisen ennen sanktioitten poistamista, mutta Iran vaatii, että sanktiot täytyy poistaa ensin. Tämä osoittanee joko täydellisen uskottavuuden puutteen kummaltakin osapuolelta, tai kysymys on sittenkin vain diplomaattisesta kilvoittelusta sanoilla vaarallisista asioista, jossa panoksena voi olla joko rauha tai sotilaallinen konflikti Lähi Idässä arvaamattomine seurauksineen.
Iranin johto pyrkii vakuuttamaan, että sen ydinteollisuus palvelee pelkästään rauhanomaisia päämääriä, sähkövoiman tuottamiseksi sekä maan nopeasti kasvavan teollisuuden tarpeisiin että ihmisten talouksien käyttöön, missä on esiintynyt toistuvia sähkövoiman vajauksia.

USA:n korkea virkailija totesi kaksipäiväisten neuvottelujen tuloksena, että Iran vaatii länsimaita hyväksymään Iranin oikeuden rikastaa uraania. Virkailija totesi, että kovennettujen sanktioitten tarkoituksena on pehmittää Teheranin kantaa ennen Moskovan neuvotteluja. USA halua siksi pitää voimassa senaatin hyväksymät kovennetut sanktiot, mikä vaatii vielä Obaman allekirjoituksen. Teheranin vaatimuslistalla on, että EU peruuttaa heinäkuun 1. päiväksi suunnittelemansa uudet sanktiot ennen Moskovan neuvotteluja. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271376

2. ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak pyrki viikon ajan selvittämään USA:n johtajille, mikä Israelin minimivaatimukset edellyttävät Iranilta. Hän tapasi ulkoministeri Hillary Clintonin sekä tämän turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Tom Donilon, mutta saamatta kummaltakaan ymmärtävää suhtautumista Israelin näkökantaan, kuten Debkafile raportoi.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta sanoi tavatessaan Barakin, että presidentti Obama on hylännyt Israelin esittämät minimivaatimukset Iranille. Lievittääkseen tilannetta Panetta ilmoitti 70 miljoonan USD lisätuesta Israelille, sekä sotilastarvikkeiden ja aseiden toimituksista Irakista ja Afganistanista vapautuvista varastoistaan.
Ulkoministeri Clinton totesi Barakin pyyntöön vaikuttaa Obaman päätökseen hylätä Israelin minimivaatimukset Iranille, että se on Obaman muuttumaton henkilökohtainen päätös.

PALATTUAAN kotiin viikon kestäneeltä USA:n vierailultaan Barak antoi lausuntoja, joilla hän pyrki selvittämään Israelin asenteen siten, ettei sanoma jää kenellekään jää epäselväksi.
” Ei ole tarpeen kertoa meille, mitä me teemme eikä meillä ole tarvetta paniikkiin. Israel on hyvin, hyvin vahva, mutta me tiedämme, että iranilaiset ovat tunnettuja shakin pelaajia ja he haluavat saada ydinaseita. Meidän asenteemme ei ole muuttunut. Maailman tulee varmistaa, ettei Iranista tule ydinvalta. Kaikki optiot ovat edelleen pöydällä”, sanotaan Barakin hepreankielisessä lausunnossa, jonka hänen kansliansa käänsi englanniksi. 

3. ISRAELIN viranomaiset vahvistavat Syyriasta tulleet tiedot, että presidentti Assadin sisaren kanssa naimisissa oleva Asser Shawkat ja viisi muuta korkeaa viranomaista yritettiin teloittaa myrkyttämällä heidän ruokansa. Myrkyttämisen suoritti Assadin henkivartija, joka autettiin pakenemaan Turkkiin. Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) Al-Sahaba pataljoona oli israelilaisen tiedon mukaan teloitusyrityksen suunnittelija. Shawkatin lisäksi kohteena olivat puolustus-ministeri Daoud Rajha; Sisäministeri Mohammed al-Shaar; varapresidentin neuvonantaja Hassan Turkmani, kansallisen turvallisuuden komentaja Hisham Bakhtiar sekä Mohammed Said Bakhtian, Baath-puolueen kansallinen sihteeri.
ISRAELIN esittämän version mukaan kukaan ei kuollut, sillä heidät vietiin kiireesti sairaalaan, jossa heille annettiin vastalääke.
Syyrian hallitus kielsi teloitushuhut. Vahvistaakseen, että he ovat elossa, al-Shaar antoi haastattelun TV:lle toimistostaan, ja Turkmani soitti myös TV-studioon vahvistaen elävänsä. Muitten myrkytysyritykseen joutuneiden kohtalosta ei ole tietoa.
Israelin taholta vakuutetaan, että myrkytysyritys todella tapahtui, mikä osoittaa kapinallisten päässeen tunkeutumaan presidentti Assadin lähipiiriin saakka.

4. ISRAELIN Puolustusvoimat, IDF, työskentelee Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän kehittäjän ja valmistajan Rafael Teollisuuden kanssa kahdella rintamalla voidakseen parantaa puolustuskykyä. Rafael pyrkii kehittämään ohjusjärjestelmän kantokykyä siten, että sen nykyistä 4- 70 km:n kantomatkaa pidennettäisiin, mikä vähentäisi tarvittavien ohjus-patteristojen määrää. Iron Dome operatiivinen patteristo koostuu pienoistutka-asemasta, joka pystyy seuraamaan useita kohteita samanaikaisesti. Se pystyy laskemaan lähestyvän vihamielisen ohjuksen lentorajan ja iskukohteen, aktivoiden torjuntaohjuksen vain, jos lähestyvä ohjus voi osua tärkeään kohteeseen. Patteristossa on kolme Tamir torjunta-ohjuksen laukaisualustaa, kussakin 20 ohjusta. Torjunnassa laukaistaan tavallisesti 2 ohjusta, joista kukin maksaa 50 000 – 100 000 USD.

Puolustusministeriön virkailija toteaa, että mikäli uusi parannettu versio pystyy vähentämään torjuntaohjusten määrää, saavutettu ansio on merkittävä.
IAF:n toimintaperiaatteita on myös tarkoitus kehittää teknisen kehityksen mukaisesti. Torjuntaohjusten kehittyessä entistä tarkemmiksi ja niiden kantomatkan kasvaessa IAF:n koneitten lentoreitit ja koneisiin asennettavat turvallisuusjärjestelmät tulee kehittää tarpeen mukaan. Ensimmäinen puolustus on vihollisen tutkaohjuksen eliminoiminen, toisena on lähestyvän ohjuksen aktiivinen torjunta vastaohjuksella.
USA:ssa suunnitellaan laserin käyttöä torjuntaan, mutta laitteiden koko ja niiden tarvitsema hetkellinen korkea sähkövirran tarve ovat asettaneet vakavia esteitä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=271420

5. UUTISOTSIKOITA
-          ”Israelin tykistö joutuu kohtaamaan samoja haasteita, mitä havaitaan Irakissa”, sanoi tykistön komentaja prikaatinkenraali David Suisa. ”IDF:n käyttämä tulivoima ymmärretään nykyisin maailmalla entistä paremmin Irakin opetusten valossa”, hän selvensi. Hän puhui IDF:n isännöimässä ”tulivoima konferenssissa”. Suisa totesi, että armeija joutuu yhä useammin operoimaan asutussa tai moneen tarkoitukseen käytettävässä ympäristössä, mikä asettaa entistä suuremmat vaatimukset käytettäville aseille ja niiden tulivoimalle. Esimerkkinä tästä ovat ammukset, jotka ohjautuvat kohteen siirtymisen mukaan tai jotka etsivät kohteensa kesken lennon ammukseen sijoitetun pienoistutkan mukaan. Israel joutuu kohtaamaan näitä haasteita Gazassa lähes päivittäin ja Libanonissa ajoittaisesti. Siksi on tärkeää verrata kokemuksia ja tietoja kansainvälisellä tasolla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156195#.T783NzJHTFw
-          IDF:n apulaiskomentaja Dan Naveh totesi, että Hizbullahin ohjusvarasto on 10-kertainen verrattuna siihen, mitä sillä oli Libanonin kakkossodan aikana, ja Syyrialla on satoja erittäin tarkkoja ja kauas kantavia ohjuksia. Omien siviiliuhrien minimoimiseksi IDF tulee sen vuoksi iskemään kaikin käytettävissä olevin voimin saadakseen sodan päättymään mahdollisimman pian. ”Emme tule ampumaan testi-laukaisua, vaan iskemme mahdollisimman suurella tulivoimalla täsmäaseita käyttäen, joilla pyrimme eliminoimaan vihollisen ohjus- ja tykistöpatteristot. Tämä on vaatinut vallankumouksen tiedustelussa; enää emme hanki tietoja vihollisesta yleensä, vaan haarukoimaan sen iskukohteet. Täten tarvitsemme ajantasotietoa esim. ohjusten sijoittamisesta asuntoihin tai ohjuksilla varustetun kuorma-auton sijainnin”. Toisena vaatimuksena Naveh mainitsi kommunikaation kehittämisen siten, että maajoukkojen yksiköiden komentajat ovat jatkuvassa yhteydessä eri aselajien komentajien ja IAF:n koneitten lentäjien kanssa välittäen heille elävää kuvaa taistelutilanteesta. Täten maajoukkueen komentaja voi ohjata helikopterin iskuja haluamaansa kohteeseen. Sotilaalliset operaatiot teknistyvät siten, että suurelta osin niitä ohjataan valvonta-keskuksista käsin erilaisten robottien suorittaessa operaatiot. Niitä lähetetään sekä ilmatilaan, maan päälle että merelle lähettäen jatkuvaa kuvaa valvontakeskukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156195#.T783NzJHTFw
-          Yael tiedusteluyksikkö ja insinöörijoukkojen erillistehtäviin koulutetut eliittiyksiköt harjoittelivat Israelin oloissa harvinaista operaatiota vuolaan virran ylittämiseksi erikoiskoulutetun vihollisen kiivaan tulituksen alla. Harjoitus suoritettiin Jordanjoella Machanaim lähellä, kertoo IDF:n Web-sivu Florit Shoichet. Joukkojen komentajille esiteltiin useita siltamalleja, yksi IDF:n kehittämä, sekä muoviveneitä sekä ylitystä köysien avulla jalkaväen sotilaitten auttamiseksi. Harjoituksiin kuului myös sotilaan pelastaminen jouduttuaan vuolaan virran viemäksi. Yksi siltamalli on maajoukoille tarkoitettu, joka pitenee useita metrejä ja mahdollistaa nopean ylityksen. Myös panssareille kehitettyä Trophy suojausjärjestelmää testattiin harjoituksissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156196#.T78-2DJHTFw
-          IDF kehittää yhdessä teollisuuden kanssa pienois-Iron Dome järjestelmää, jota sotilaat voivat käyttää lähetettyä vihollisohjusta vastaan rintamalinjojen takana. Järjestelmän esitteli maajoukkojen komentaja kenraalimajuri Shlomo Turgeman. Paitsi että se antaa sotilaille aseen vihollisen ohjusten torjuntaan, sen ansiosta saadaan välitön tieto, mistä vihollinen tulittaa, ja aktivoida eliminoimistoimet. Tämän kaiken tulee tapahtua muutaman sekunnin aikana ennen tilanteen muutosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156191#.T79CFjJHTFw
-          Juutalaisten shavuot (viikot) alkaa lauantai-iltana ja jatkuu vapaapäivinä sunnuntain ja maanantain. Tämä on aika, jolloin juutalainen kansa toi Temppeliin ensihedelmän, Hag Habikkurim. Historiallisesti sitä vietetään Toran antamisen juhlana. Shavuot on toinen kolmesta tärkeimmästä juhlasta, ensimmäinen on Pessah, kolmas sukkot, joina juutalaisten miesten edellytettiin matkustavan Temppeliin. Shavuotin aikana luetaan Ruthin kirjaa, joka halusi liittyä juutalaiseen kansaan, vaikka oli moabilainen nainen. Juutalaiset laskevat omer-laskennan 49 päivää pessahista päivään ennen shavuotia. Shavuotin aikana ei saa tehdä työtä. Ruokaan käytetään mielellään maitotuotteita, vapaa-aika käytetään Toran tutkimiseen ja rukoukseen, joskin nykyisin suositellaan retkiä luontoon ja paikkoihin, joissa ei ole ennen käynyt. http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/holidayc.html
Thursday, May 24, 2012

TORSTAI 24.05.12


TORSTAI 24.05.12

1. P5-1 MAITTEN JA IRANIN väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuudesta Bagdadissa sujuivat läntisten tietojen mukaan bisnesmäisesti. Tämä tarkoittanee sitä, että keskustelut pysyttelivät kulttuurimaille sopivissa käyttäytymisnormeissa. Länsimaat esittivät epätavallisen yksityis-kohtaisia aiheita keskusteluihin, ja Iran puolestaan esitti laatimansa 5-kohtaisen suunnitelman, johon sisältyi sekä ydinteollisuutta koskevia että sen ulkopuolisia kysymyksiä. Vaikka ilmapiiri näyttää olevan suopea ja ilmentävän molempien osapuolten halua saada edes jonkinasteinen sopimus runnottua, mistään läpimurrosta ei kuitenkaan voida puhua.
Neuvottelujen odotetaan jatkuvan tänään suunnitelmien mukaan.

USA:n ulkoministeriön edustajana Victoria Nyland totesi USA:n esittäneen askel askeleelta tapahtuvaa sopimusta, jossa Iran vastaa länsimaiden myönnytykseen omallaan. Täten prosessi saataisiin alkuun käytännössä ja Iranin uskottavuus tulisi testatuksi käytännössä. Venäjän edustaja tuntui lausunnossaan puoltavan samantapaista sopimusta.
USA:n valkoisen Talon edustaja Jay Carney oli varovaisempi lausunnossaan journalisteille. Hänen mielestään neuvottelujen alkaminen aikataulun mukaisesti on ensimmäinen positiivinen merkki, mutta hän vakuutti USA:n jatkavan Iranin painostamista. 
Länsimaitten kannalta Iranin ydinsuunnitelmassa arveluttavin on se, että Iran on saavuttanut tieto taidon uraanin rikastamiseksi 90 %:n tasoon, mikä sopii lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta myös atomipommin rakentamiseen. Tämän vuoksi ne ehdottavat, että Iran toimittaisi rikastamansa uraanin ulkomaille ja saisi sitä vastaan isotooppien valmistamiseen tarvitsemansa 90 %:n tasoon rikastetun uraanin länsimaista.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi kutsui saamiaan viestejä neuvotteluista positiivisiksi, jotka osoittavat länsimaiden halun sopimuksen syntymiseksi, mutta hän varoitti painostuksen ja uhkailun petollisuudesta, ja sanoi toivovansa, että länsimaat pystyvät luopumaan niistä.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi saamiinsa viesteihin perustuen osapuolten haluavan päästä sopimukseen, minkä toteuttaminen tapahtuisi askeleittain. Hänen saamansa vaikutelman mukaan myös Iran haluaa sopimuksen syntymistä.
ISRAELIN strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon sanoi Iranin jatkavan sanoilla leikkimistä. Hän vaati pitävien pakotteiden pysyttämistä sopimuksesta huolimatta.
Iran on tiettävästi asentanut helmikuun jälkeen 350 edellisiä nopeampaa sentrifugia Fordon rikastamoon, joiden se sanoo edustavan sentrifugien uutta sukupolvea.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271215, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271195

2. DEBKAFILE kertoo omassa artikkelissaan, että Japanin hallitus hakee parlamentin päätöstä raakaöljyä Iranista kuljettavien tankkilaivojen vakuuttamiseksi Japanin toimesta, jos länsimaitten asettama kielto niiden vakuuttamisesta toteutuu. Japani on Kiinan ja Intian ohella yksi niistä maista, joiden teollisuus on suuresti riippuvainen Iranin öljystä.
Artikkelissa todetaan, että Japanin irrottautuminen Iranin vastaisesta tuontikiellosta horjuttaa pahoin sen toimivuutta.
IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amanon toiveikas ilmoitus läpimurrosta Iranin kanssa sen tarkastajien pääsystä Iranin ydinlaitoksiin on tarkkailijoitten arvioiden mukaan perusteeton.
EU:n ulkoasioitten toimistonjohtaja Ashton tunnusti journalisteille varovaisesti, että totta kai me esitämme Iranille myönnytyksiä, jotka helpottavat sitä ja joihin se voi tarttua.
Israelin viranomaiset katsoivat tämän tarkoittavan sitä, että Japani on saanut seuraa Iranin vastaisen embargon (tuontikiellon) särkemiseksi.
DF arvioi P5+1 maiden valmistautuvan mahdollisuuteen, että neuvottelut epäonnistuvat. Lontoon diplomaattipiireissä Englannin katsotaan varautuvan tähän mahdollisuuteen. Keskusteluissa on käsitelty Englannin sotilasavusta Israelille ja sen laivaston alusten purjehtimista Välimerellä Israelin rannikon edustalla.
Venäjä varoitti Irania taas kerran, että Länsimaat voivat käyttää Bagdadin neuvotteluja savuverhona Iranin vastaisen sodan valmistelemiseksi. http://www.debka.com/article/22022/

3. PALESTIINAN TV on PMW:n tallentamien ja kääntämien ohjelmien mukaan uudistanut ja myös laajentanut hyökkäyksiään juutalaisia ja kristittyjä vastaan, joita se kutsuu vihollisiksi. Kristittyjen sijoittaminen näin näkyvästi hyökkäyksen kohteeksi on merkittävää, sillä PA on kaikissa julkisissa lausunnossaan esiintynyt islamin ja kristittyjen pyhien paikkojen suojelijana.
Viimeisessä lapsille tarkoitetussa TV-ohjelmassa nuorta palestiinalaistyttöä pyydettiin lausumaan runon, jonka ohjelman juontaja sanoo opettavan lapsille vastuuta ja kuulumista.
Runossa vastuun ja palestiinalaisiin kuulumisen ohessa lapsille opetetaan juutalaisten ja kristittyjen halveksimista, joita runossa kutsutaan päämäärän (destiny) vihollisiksi ja kiihotetaan hyökkäämän heitä vastaan.
Palestiinan Mediatarkkailu (PMW) taltioi ja julkaisi kääntämänsä ohjelman web-sivullaan. Muutamia otteita runosta PMW:n kääntämänä:

”Miehittäjä varasti minun maani ja isoisäni maan. Missä on miekkasi Khaled (arabisotilas), missä on rohkeutesi Saladin (arabimiehittäjä), mutta kukaan ei vastaa minulle. Missä on minun aseeni? Löysin sen, se on kivi. Otin sen ja heitin sillä päämäärän vihollisia, opetin maailmalle, ettei muslimia Allahin nimessä voida voittaa. He antavat meille haasteita Valkoisesta Talosta ja me annamme heille haasteita Kaabasta (Mekkan meteorikivi). He eivät ole voimakkaampia kuin Khosrau ja Caesar (Persian ja Bysantin hallitsijat). He (juutalaiset ja kristityt) ovat takapajuisia ja vähäisempiä, pelkurimaisempia ja halveksittuja. He ovat (kristittyjen) ristiretkeläisten ja Khaibarin jälkeläisiä. (Khaibar oli kukoistava juutalais-yhteisö Arabian niemimaalla, jonka Muhammed petollisesti tuhosi ja surmasi sen miehet; naiset ja lapset myytiin orjiksi, vuonna 629 AD). Oi maailman muslimit herätkää! Olette nukkuneet liian kauan. Teidän isiänne ja poikianne murhataan massoittaen, teidän Al-Aksanne (Jerusalemin moskeija) häpäistään ja tuhotaan.”
PMW kertoo PA:n TV:n äskettäin julkaisseen lapsille tarkoitetun pan-arabilaisen runon, jossa egyptiläinen runoilija kuvaa ”sionisteja hännällisiksi paholaisiksi, vihollisiksi”. Ohjelman nimi oli Best Home, se julkaistiin 7. huhtikuuta PA:n virallisessa TV:ssä.
Abbasin valvoma PA:n TV julkaisee toistamiseen naisterroristia Dalal Mughrabia ylistäviä ohjelmia. Dalal Mughrabi johti terroristiryhmää v. 1979 Libanonista Israeliin miehittäen täysinäisen bussin Tel Avivin rantatiellä. Bussin valtauksessa 37 israelilaista siviiliä sai surmansa terroristien kranaateista ja luodeista. Dalal sai myös surmansa sotilaiden luodeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156157#.T73TczJHTFw

4. ISRAELIN Ilmavoimien (IAF) päämajan päällikkö prikaatinkenraali Haggai Topolansky totesi kansallisen turvallisuuden konferenssissa Fisher Instituutissa Herzliassa tiistaina, että IAF:n tulee varautua tehtäviin kaukana rajojen ulkopuolella. Hän mainitsi Irakiin tehdyn pommitusretken 1981 ja muita 80- ja 90-luvuilla tehtyjä operaatioita, sekä viime aikoina Iraniin tehtyjä salaisia operaatioita yksilöimättä niitä tarkemmin. Hän esitti kuitenkin toiveen, ettei mentäisi sen kauemmas kuin vihjaten, ettei IAF ole esteenä, mutta mielekkyys voi olla.

IDF antoi määräyksen muutama viikko sitten kuuden pataljoonan muodostamiseksi valvomaan tilannetta sekä etelässä Siinain että pohjoisessa Libanonin ja Syyrian rajalla, joissa kohteissa on odotettavissa voimistuvaa aktiivisuutta. Siinailta paine voimistuu laittomien siirtolaisten ja sinne pesiytyneitten terrorijärjestöjen muodossa; pohjoisrajalla Syyrian sisäinen väkivalta voi pakottaa ihmisiä etsimään turvaa Israelin puolelta, kuten he ovat tähän saakka etsineet sitä Jordaniasta, Turkista ja Libanonista. On myös pelättävissä, että väkivalta voi levitä rajan yli Israeliinkin, kuten se on levinnyt Libanoniin. Voi olla, että sodan uhka Iranin kanssa on lisäsyynä lisäjoukkojen kutsumiseksi aseisiin. Knesset hyväksyi esityksen, jolla puolustusministeriö voi tarvitessaan muodostaa 22 uutta pataljoonaa.

USA:n puolustusministeri Leon Panetta on lisännyt USA:n avustusta Israelille luvaten 70 miljoonaa USD entisten lisäksi. Lisäksi USA:n armeija haluaa myydä Irakista ja Afganistanista sinne lähettämiään aseita ja sotilastarvikkeita Israelille, koska niiden kuljettaminen takaisin Yhdysvaltoihin maksaisi enemmän kuin niiden arvo on tällä hetkellä. Ne ovat pääosin käytettyjä, mutta niitä voidaan kunnostaa ja niiden osia käyttää varaosina.
INN:n artikkeli ennakoi, että jos Assadin hallitus kaatuu, kuten on todennäköistä, se voi laukaista Hamasin ja Islamic Jihadin hyökkäykset maan eteläosaa vastaan sekä al-Qaidan johtamat hyökkäykset Golanille, mihin Hizbullah voi yhtyä. Näiden kahden rintaman lisäksi jotkut arabimaat voivat avata kolmannen rintaman Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156136#.T73m-TJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tel Avivin eteläisen Hatikwan asukkaat ovat kansanedustajien rohkaisemina aloittaneet kampanjan, jossa heille opetetaan itsepuolustustaitoja lähiöön tunkeutuneitten Afrikasta tulleiden laittomien siirtolaisten aiheuttamaa uhkaa vastaan. Heidän tukenaan ovat kansanedustajat Baruk Marzel ja Michael Ben-Ari. Aloite on lähtenyt lähiön asukkaitten toiveista, koska on ilmeistä, ettei poliisi pysty lisääntyvää ilmiötä valvomaan. Operaation ensimmäinen osa toteutetaan kolmen seuraavan viikon aikana. Ohjelma sisältää itsepuolustusmenetelmät ”krav maga”, ”tae kvan do” sekä ”tai chi”. Kansanedustajat sanovat, että on korkea aika luopua laittomien siirtolaisten käsittelemisestä silkkihansikkain, vaan kysymykseen tulee tarttua sen kaikessa karkeudessaan, sillä ilman työtä ja majapaikkaa kaduilla maleksivat joukot siirtyvät rikollisuuteen hyökäten ihmisiä vastaan, ryöstö- ja raiskaustarkoituksessa. Hyökkäykset ovat levinneet jopa ihmisten koteihin ja taloihin Etelä Afrikan tapaan, jossa aseistetut jengit tunkeutuvat sisään asuntoihin ryöstäen kaiken arvokkaan ja pahoinpidellen asukkaat, eivätkä murhat ole harvinaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156162#.T73tqTJHTFw
-          Israelin yleinen turvallisuusjärjestö GSS yhdessä IDF:n kanssa murskasivat kolme terrorisolua Hebronissa. Yksi soluista oli Hamasin jäsenien perustama, sitä johti 21-vuotias Mahmoud Dwek Hebronista, joka oli aiemmin pidätettynä hänen ilmoitettua julkisesti haluavansa toimia itsemurhapommittajana. Solu oli värkännyt useita koti-tekoisia pommeja, joita se asetteli Kiryat Arban turvallisuusaidan varteen. Se oli suunnitellut panttivankien sieppaamista sekä heitellyt petrolipommeja sotilaita vastaan tutkiakseen heidän reaktioitaan. Toinen solu oli kahden Fatah-jäsenen muodostama. Se oli syyllistynyt tienvarsipommin (IED) asettamiseen israelilaisautoa vastaan Yatan arabikylän lähellä 19. huhtikuuta. IDF:n mukaan pommi oli sijoitettu sammutusvälineen sisään ja se laukaistiin kauko-ohjauksella. Solun johtaja Taar Mahmoud Odallh Daoud oli kotoisin Betlehemistä, solun toinen jäsen Hind Issa Mohammad Mahamrah myönsi asettaneensa pommin ja koksi välineitä juna-asemaa vastaan tehtävää iskua varten. Kolmanteen soluun kuului neljä jäsentä, he olivat kivittäneet autoilijoita Halhulin arabikylän lähettyvillä. He olivat vastuussa syyskuussa 2011 Palmerin ja hänen pienen poikansa kuolemaan pakottaessaan heidän autonsa ulos tieltä, joka kääntyi ympäri surmaten molemmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156141#.T73xfjJHTFw
-          Israelin vankilapalvelun vartijan epäillään murhanneen vaimonsa kotonaan lukittuaan ensin lapsensa toiseen huoneeseen Beershebassa. Hän itse soitti poliisille sanoen, että hän aikoi vaimonsa kanssa tehdä itsemurhan. Poliisi löysi vaimon päättömän ruumiin makuuhuoneesta, mutta hänen päänsä on kateissa. Naapurit hämmästelevät tapahtumaa, koska he olivat rauhallinen perhe, ja vanhemmat huolehtivat hyvin lapsistaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4233681,00.html
-          Egyptin presidentinvaalien ensimmäinen erä on ohitettu ja ääniä lasketaan, joka voi kestää huomiseen saakka. Ennakkotietojen mukaan Mubarakin hallituksen entinen pääministeri Ahmed Shafik johtaa, mutta hänen saattuettaan heitettiin kengin ja pyrittiin väkivalloin estämään hänen pääsemisensä vaalipaikalle. Hän ei haavoittunut välikohtauksessa. Jos kukaan ei saa vaadittua enemmistöä, uusintavaalit kahden eniten ääniä saaneen välillä pidetään kesäkuussa. Sekä Israelissa että USA:ssa toivotaan hänen voittoaan, sillä hän on osoittanut enemmän joustoa kuin muut ehdokkaat, joista kolme on noussut 13 muun yläpuolelle.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4233568,00.htmlWednesday, May 23, 2012

KESKIVIIKKO 23.05.12


keskiviikko 23.05.12

1. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amano tuli eilen kameroitten eteen neuvotteluistaan Iranin johtavien ydinvirkailijoitten kanssa kasvot loistaen leveää hymyä kuin Naantalin aurinko lapsuusajan margariinilaatikoitten kyljessä. Hän ilmoitti läpimurrosta neuvotteluissa vakuuttaen, että Iran on luvannut avata kahden avainlaitoksena pidetyn Parchin ja Fordon ovet hänen johtamansa järjestön tarkastajille. Parchin on armeijan tukikohta, jossa havaittiin suuri metalli-lieriö, jota epäillään käytetyn ydinpommin vaikutusten testaamiseen. Satelliittikuvissa on havaittu epätavallista liikehdintää sen ympärillä, joiden uskotaan tarkoittavan, että Iran yrittää poistaa kaikki merkit uraanista tukikohdan alueella.
Fordow Qomin kaupungin lähellä on kallion sisään louhittu maan-alainen laitos, jonne Iran sanoo siirtävänsä uraania rikastavat sentri-fugansa sekä lisäävänsä niiden lukumäärää uudenmallisilla, entistä nopeammilla moottoreilla.

AMANO arvioi voivansa pian allekirjoittaa virallisen dokumentin sopimuksesta Iranin kanssa.
USA:n ulkoministeriö antoi varovaisen lausunnon kiitelleen edistymistä neuvotteluissa, mutta kertoi samalla jatkavansa tilanteen seuraamista epäluullisena lukuisten edellisten epäonnistumisten jälkeen.
ISRAELISSA ilmaistaan samanlainen epäluulo, etteivät Teheranin keskustelut sittenkään johtaneet todelliseen läpimurtoon. ”Iran on osoittanut epäluotettavuutensa, epärehellisyytensä – todistaen, ettei totuus ole sen vahvoja puolia – ja siksi me olemme epäluuloisia kaiken aikaa ja haluamme tutkia sopimusta, jota muotoillaan,” totesi Matan Vilnai puolustusministeriöstä. Vilnai vakuutti, että sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus on edelleen pöydällä.

P5+1 maat tavannevat Iranin neuvottelijat tänään Bagdadissa Irakissa, joissa Amanon keskustelut ovat neuvottelujen pohjana. Iran on neljän vuoden ajan kieltäytynyt antamasta lupaa IAEA:n tarkastajille käydä Parchin tukikohdassa lähellä Teherania.
Läntinen virkailija IAEA:n toimistossa Viinissä sanoi, että he pysyvät epäluuloisina kunnes sopimus on allekirjoitettu, ja pysyvät epäluuloisina, kunnes se on käytännössä toteutettu.
BAGDADIN neuvottelut ovat tämän hetken tärkein diplomaattinen tapahtuma, joilla voidaan välttää Lähi Idän sota arvaamattoman tuhoisine seurauksineen.
IRANIN parlamentin puhemies Ali Larijani, jolla on läheiset suhteet Ali Khamenein kanssa, varoitti länsimaita pelaamasta poliittista peliä Iranin kustannuksella perustaen vääriin olettamuksiin, että Iran haluaa ydinpommin uhkaillakseen naapureitaan ja saavuttaakseen johtavan aseman Lähi Idässä. ”Tämä ei voi jatkua tällaisena. Voimme varmasti löytää ratkaisun (ongelmaan), jos he haluavat sitä”, hän totesi PRESS TV:n toimittajalle.

ENSIMMÄINEN soraääni tässä rauhattomien mieltä rahoittavassa melodiassa on Iranin vaatimus Iranin taloutta tukahduttavien pakotteiden poistaminen vastapainona sen myöntyvyydelle. Länsimaitten epäluuloisuus estää kuitenkin tämän toteutumisen aivan lähiaikoina, ennen kuin nähdään, miten Iran toimii käytännössä.
Myöskin säätilaa hallitsevat voimat ovat esittäneet vastalauseensa Bagdadin neuvotteluille kehittämällä voimakkaat hiekkamyrskyt, jotka sulkivat Bagdadin lentokentän eilen ja joiden arvioidaan kestävän perjantaihin saakka. Tukahduttava pöly ja hieno hiekka estivät lennot Jordaniasta ja Yhdistyneistä Emiirikunnista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271010,

2. puolustusministeri Ehud Barak esitti Israelin virallisen epäluuloisen kannan läpimurtoon Iranin kanssa käydyissä keskusteluissa Teheranissa. Hän esitti Israelin hallituksen äärimmäistä epäluuloa sopimuksen historiallisuudesta. Viranomaiset toteavat, että Teheranin keskusteluilla Iran halusi pehmentää länsimaitten kovaa linjaa ja jos mahdollista, yrittää hajottaa yhtenäistä rintamaa. ”Iran näyttää pyrkivän solmimaan teknisen sopimuksen voidakseen synnyttää vaikutelman ikään kuin olisi pystytty poistamaan joitain esteitä ennen Bagdadin neuvotteluja ja siirtää pakotteiden koventamista. Iran pettää länsimaita antaessaan vaikutelman, että se on valmis sopimaan ydinsuunnitelmansa toteuttamisesta,” Barak sanoi.
Toinen Israelin korkea viranomainen totesi, että ”Israelilla on rikas historiallinen kokemus, jossa olemme havainneet Iranin pysyvän kaavan pettäessään IAEA:n johtoa rutiininomaisesti”.
Hän viittasi Pohjois-Korean kanssa solmittuun samantapaiseen sopimukseen vain voidakseen todeta, että se testasi pian sen jälkeen kahta atomipommia.
BARAK toisti Israelin vaatimuksen Iranille lopettaa uraanin rikastaminen 20 %:n tasoon ja luovuttaa ulkomaille kaikki siihen tasoon rikastamansa uraanierä. Israel haluaa, että Fordon uraanilaitos suljetaan kokonaan, ja Iranin sallitaan rikastaa uraania vain ydinvoimalansa tarvittava 3.5 – 5 %:n tasoon rikastettua määrä sekä pieni määrä isotooppeja.
Valkoisen Talon entinen neuvonantaja Dennis Ross sanoi olevan positiivista, että Iran on suostunut keskustelemaan ydinteollisuudestaan ja tehnyt joustoa ilmentäviä eleitä.
Hän edustaa USA:n hallituksen varovaista kantaa, jossa presidentti Obaman salaiset yhteydet Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein kanssa näyttelevät oman osansa. Obama on selvästi sotilaallista ratkaisua vastaan, joskin USA on vahvistanut läsnäoloaan Persianlahdella ehkä pääasiassa siksi, että jos Israel iskee Iraniin, USA vedetään mukaan vastoin tahtoaan.

OSOITUKSEKSI kyvystään rikastaa uraania ydinvoimalaansa varten Iranista ilmoitettiin, että ensimmäinen omissa sentrifugeissa rikastettu uraanierä on toimitettu Bushehrin ydinvoimalle.
Ydinvoimala käyttää 3-5 – 5 %:n tasoon rikastettua uraania polttoainesauvoissaan. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271058

3. KORKEA delegaatio rabbiinisesta kongressista rauhan hyväksi (Rabbinical Congress for Peace, RCP) tapasi eilen EU:n lähettilään Israelissa Andrew Standley voidakseen välittää hänelle Toran antaman näyn Israelin maasta. He tekivät selväksi ilman epäilyksiä vedoten valtaosaan rabbeja Israelissa ja ulkomailla, että Israelin maan luovuttaminen ulkopuolisille on ehdottomasta vastoin Toran määräyksiä, ei tuumaakaan luvatusta maasta saa antaa arabeille. Rabbit viittasivat halachan juutalaiseen lakikoodin lukuun 329, joka määrittelee, että elämän pyhittäminen ylittää kaikki muut näkökohdat, ja maan luovuttaminen on osoittanut yhä uudestaan, että se johtaa väkivaltaan, verenvuodatukseen ja levottomuuksiin.
”Rabbeina me olemme antautuneet rauhan asialle ja toteutamme sitä, mutta aitoa ja kestävää rauhaa, ei sellaista joka räjähtää kasvoillemme pikemmin kuin muste on ehtinyt kuivua sopimuspaperissa.”

RCP:n pääsihteeri rabbi Avrohom Shmuel Lewin kysyi lähettiläältä, kuinka kauan EU aikoo jatkaa hyödytöntä käytäntöään tukien ”rauha territoriota vastaan” periaatetta, vaikka käytäntö on osoittanut yhä uudelleen, että sitä kuvaisi paremmin sanonta ”territorio terroria vastaan”? Hän viittasi EU:n vaatimukseen, että Israelin tulee vetäytyä 1967 sotaa edeltäneille linjoille. ”Me teimme niin Gazassa. Ja mitä saimme siitä? 10 000 rakettia. Haluatteko, että sama tapahtuu Juudeassa ja Samariassa?”
Rabbi Shlomo Rosenfeldt Jordaninlaakson Shadmot Meholan yhteisöstä painotti, että EU-maat edustavat juuri niitä Euroopan maita, jotka ovat vastuussa holokaustista, ja siksi niiden tulee vastata Israelin turvallisuudesta. ”Se mitä tänään tapahtuu, on holokaustin jatkoa. Juutalainen kansa on taas tehty syntipukiksi siksi, ettei ole rauhaa, ja samaan aikaan palestiinalaiset terroristit ja murhaajat kuvaillaan viattomiksi rauhan etsijöiksi. Haluan tehdä täysin selväksi, että EU:n tuki palestiinalaisten vaatimuksille on holokaustin jatkoa”.

RABBI Avraham Shreiber Kfar Daromin yhteisöstä Gush Katifista, joka karkotettiin Gazasta 2005, totesi, että ennen karkotusta Gazan juutalaiset ja arabit asuivat rauhallisina rinnakkain. Hän kertoi, että vihannekset ja hedelmät, joita siellä kasvatettiin, olivat parhaita maassa, ja arabit oppivat kasvattamaan niitä myös hyötyen niiden ja maanviljelyksen tarjoamista työpaikoista. ”Vieläkin meille soitetaan Gazasta valittaen, että tilanne Gazassa on juutalaisten karkotuksen jälkeen vaikeutunut arabeille ja pyytävät meitä tulemaan takaisin”.

Lähettiläs Standley kuunteli kohteliaasti rabbien todistuksia kiittäen saamastaan informaatiosta, mutta aloittaen sitten palestiinalaisten kehittämän propagandan vakiolauseen, että ”kansainvälisen lain mukaan Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa”. Hän tunnusti, että ”Toran määräykset sitovat juutalaisia, mutta eivät eurooppalaisia (kristittyjä?)”.
Surettaa taas kerran, ettei rabbien joukossa ollut yhtään henkilöä, joka olisi voinut nousta Standleyn valheellista todistusta vastaan, jonka mukaan ”Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että kansainvälinen laki ja Geneven konventio estävät juutalaisia muuttamasta miehitetyille alueille”, jollaisina EU pitää Juudeaa ja Samariaa. Hän kielsi todisteet, että EU olisi Israelin vastainen, vaan vakuutti, että EU vastaa osaltaan Israelin turvallisuudesta.
Tulee mieleen Jeesuksen sana fariseuksille, jotka kysyivät: ”Olemmeko mekin sokeita”, johon Hän vastasi: ”Jos te olisitte sokeita, ei teillä olisi syntiä. Nyt te sanotte me näemme, ja siksi teidän syntinne pysyy”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156110#.T7yTPzJHTFw

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arkeologit löysivät Betlehemistä muinaisen todisteen, joka osoittaa Betlehemin olleen osa Juudean kuningaskuntaa ensimmäisen Temppelin aikana. Löytö tehtiin viisi päivää ennen shavuot-juhlallisuuksia, joiden aikana luetaan Ruthin kirjaa, jossa mainitaan Betlehem. Puolen tuuman suuruinen poltetusta savesta tehty sinetti löydettiin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä. Tällaisia sinettejä käytettiin dokumenttien sinetöimiseksi, joita voitiin avata vain viranomaisten läsnä ollessa. Sinetissä on kolme riviä: Bishvat; Bat Lechem; (Lemel)ekh. Sinetissä kerrotaan, että lähetys oli lähetetty Betlehemistä Juudean kuninkaalle Jerusalemissa seitsemäntenä hallitusvuonna. Kaivauksia johtava Eli Shukrun sanoo, ettei ole selvää, oliko Juudean hallitsijana silloin Hesekiel, Manasse ja Joosia. Sineteillä merkittiin tavaroitten verotus Juudeassa kahdeksannen ja seitsemännen vuosisadan välisenä aikana eKr. Arkeologit väittävät, että tämä on ensimmäinen Raamatun ulkopuolinen todiste siitä, että Betlehem kuului Juudean kuningaskuntaan. Samuelin kirjan mukaan David voideltiin Israelin kuninkaaksi Betlehemissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156124#.T7yidTJHTFw
-          Toronton kansalainen mutta Jerusalemissa asuva juutalainen koki eilen elämänsä kauheimman hetken ajaessaan vaimonsa kanssa Scopusvuorella vuosittaisen pyhiinvaellus-matkansa aikana Öljyvuoren hautausmaalle. Ajaessaan arabikoulun ohi koulun oppilaat hyökkäsivät hänen autonsa kimppuun rusikoiden sitä pahoin kivenlohkareillaan, särkien sen lasit ja pyrkien raastamaan heidät ulos autosta. Ephraim Silverberg ajoi autollaan A-Tur arabikylän kautta ottamatta huomioon, että sillä reitillä tapahtuu jatkuvasti juutalaisautojen kivityksiä. Jerusalemin asukkaana hänen olisi pitänyt olla tietoinen tästä, mutta ehkä hän luotti onneensa. Hän oli kuitenkin lukinnut auton ovet ja piti kännykkää auki. Poliisi avasi lähettyville uuden poliisiaseman, mutta poliisin toiminta rajoittuu jälkisiivoukseen, he eivät osallistu ennalta ehkäisevään toimintaan partioidakseen kaduilla. Jerusalemin poliisin toiminta on muutenkin outoa Jerusalemin itäosien arabilähiöissä. Mahtavan Israelin poliisi pelkää mennä Jerusalemin itäosiin muuten kuin armeijan sotilaitten suojassa. Silverberg totesi, että armeijan palvelus auttoi pysymään rauhallisena ja kaasutella pois heti, kun liikenneruuhka hellitti kivittäjien seuratessa. Paikalle tullut poliisi pidätti yhden kivittäjistä, jonka hän tunnisti, lukien hänen oikeutensa ja kutsui pojan vanhemmat paikalle, koska hän on alaikäinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156081#.T7ymOjJHTFw
-          EU:n ulkoministeriö julisti eilen julkilausuman, joka hämmästyttää Israelia, sillä siinä EU näyttää antavan täyden tukensa juutalaisten kivittäjille. Julkilausumassa arvosteltiin Israelin oikeuden nostamaa syytettä PA:n arabille Bassem Tamim siitä, että hän johtaa ja suunnittelee arabien mielenosoituksia IDF:n sotilaita vastaan. AFP:n artikkelin mukaan hänet nähtiin talon katolta ohjaavan kivittäjiä. Hänet pidätettiin 24. maaliskuuta 2011 syytettynä kiihotuksesta ja mielenosoitusten järjestämisestä Nabil Saleh arabikylän lähellä, jossa järjestetään jatkuvia mielenosoituksia, joihin arabien lisäksi osallistuu Israelin äärivasemmistolaisia ja ulkomaisia  anarkisteja. EU on osallistunut oikeuskäsittelyyn, jossa viitattiin juutalaisyhteisön väitettyyn laajennukseen arabien omistamalle maalle, mitä vastaan arabit protestoivat. Sivusta katsoen EU puuttuu tässä Israelin sisäisiin asioihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156117#.T7yqRzJHTFwTuesday, May 22, 2012

TIISTAI 22.05.12


TIISTAI 22.05.12

1. IRANIN ydinteollisuuden ympärillä käytävät keskustelut tiivistyvät ennen huomenna alkaviksi suunniteltuja P5+1 maitten ja Iranin välisiä ratkaisevia keskusteluja Bagdadissa. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Yamano lensi eilen Teheraniin esittelemään viimeisiä ehdotuksia, joita USA:n presidentti Obaman uskotaan tehneen saadakseen Iranin suostumaan sopimukseen, jolla vuosikaudet jatkuneet erimielisyydet voitaisiin lopettaa. Yamano tapasi  seurueensa kanssa Teheranissa Iranin johtavan ydinneuvottelijan Saeed Jalilin, ulkoministerin sekä muita johtavia virkailijoita. Hänen matkansa uskottiin viestittävän, että sopimus Iranin kanssa IAEA:n tarkastusoikeuksia Iranin ydinlaitoksissa olisi lähellä.
AP:n raportin mukaan keskusteluissa keskityttiin IAEA:n valvojien tarkastusoikeuksiin Parchin sotilastukikohdassa sekä muissa epäillyissä kohteissa. Iran on aiemmin kieltänyt tarkastajien vierailut kohteissa, mutta Amano sanoi olevansa toiveikas, että Iran suostuisi niihin. ”Eihän elämässä mikään ole varmaa, mutta olemme edistyneet suotuisasti”, hän totesi journalisteille lisäten: ”Mielestäni on oikea aika saavuttaa sopimus.”

YAMANON optimismi on kuitenkin sidoksissa Iranin esittämiin vaatimuksiin: Jos Iran osoittaa joustavuutta, se odottaa sitä myös vastapuolelta, eli sanktioitten helpottamista.
Iranin tähtäimessä on varsinkin EU:n uhkaamat uudet sanktiot, jotka alkaisivat heinäkuun alusta. USA:n senaatti hyväksyi eilen uudet entistä tiukemmat sanktiot, joilla kiristettäisiin Iranin pankkiyhteyksiä sekä öljy- ja rahtiliikenteestä saatavia voittoja. Kongressin edustajainhuone halusi niihin muutamia lisävaatimuksia ennen hyväksymistään.
Iranin parlamentin turvallisuus- ja ulkopolitiikan valiokunnan jäsen Heshmatollah Falahtpishen totesi AP:n toimittajalle, että sopimukseen pääsystä on hyviä toiveita, jos länsimaat helpottavat sanktiotaan. ”Sallimalla uusia tarkastuksia Iran osoittaa halunsa pienentää jännitystä ydinkysymyksen suhteen, mutta jos sanktiot jatkuvat, Iran lopettaa ne.”
Iran lähtee vaatimuksesta, että länsimaitten tulee tunnustaa muinaisen suurvallan Persian nykyinen edustaja tasavertaisena voimakkaana valtiona eikä toisen luokan heittopussina, jota voidaan ohjailla tahtonsa mukaan ja jolle voidaan esittää kohtuuttomia vaatimuksia.
Kysymys lienee enemmän kansallisesta ylpeydestä  ja vapaudesta päättää omista asioistaan.
Tämä sillä varauksella, että Iranin johdolla on omia messiaanisia haaveitaan ja päämääriään, joiden toteuttamisessa he uskovat olevansa islamin kansan johtava maa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156039#.T7sqDDJHTFw, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156071

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu otti eilen jämäkän asenteen suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan: ”Iranin päämäärä Israelia kohtaan on täysin selvä: Se haluaa tuhota Israelin ja pyrkii rakentamaan ydinpommiin sen toteuttamiseksi.” Toiseksi hän selitti, että Iran on uhka maailman rauhalle. Hän esitti huomionsa ulkoministeriössä siviilipalvelukomitean kokouksessa. ”Tämän pahansuovan päämäärän valossa maailman johtajien tulee osoittaa vahvuutta eikä heikkoutta,” hän sanoi lisäten: ”Heidän ei tule antaa lisää myönnytyksiä, vaan lisätä vaatimuksia Iranille.”

Netanyahu toisteli aiemmin esittämiään vaatimuksia ennen P5+1 maitten ja Iranin välisiä neuvotteluja Bagdadissa, jotka alkavat keskiviikkona 23.05.: Iranin tulee lopettaa kokonaan uraanin rikastaminen, antaa IAEA:n tarkastajille täysi oikeus haluamiinsa kohteisiin Iranissa sekä toimittaa kaikki 20 %:n tasoon rikastamansa uraani ulkomaille.
Hän sysäsi syrjään rauhoittelijoitten selitykset, ettei Iranin ydinsuunnitelma ole vaaraksi Israelille todeten, että Iranin johtajat toistavat uhkauksiaan tuhota Israel ja poistaa se maailman kartalta. Hän viittasi Iranin armeijan komentajan äskeiseen lausuntoon todeten:
”Iran on antautunut Israelin tuhoamiseen. Tämä on selkeä ja yksioikoinen lausunto. Iran on päättänyt tuhota Israel, ja se kehittää ydinaseita sen toteuttamiseksi.”

USA:ssa vieraileva puolustusministeri Ehud Barak esitti kuitenkin poikkeavan näkemyksen tavattuaan virkaveljiään: Israel voi antaa tukensa P5+1 maitten sopimukselle Iranin kanssa, jolla Iran saa jatkaa uraanin rikastamista 3.5 %:n tasoon, jos Iran sallii IAEA:n tarkastukset, joita suoritettaisiin jatkuvasti, sulkee Fordon maanalaisen rikastuslaitoksen ja luovuttaa 20 %:n tasoon rikastamansa uraanin ulkopuoliselle valtiolle. Skisma Netanyahun ja Barakin välillä on kuitenkin näennäinen; Barak haluaa loistaa parrasvaloissa, Netanyahu päättää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156062#.T7sw0DJHTFw
3. IRLANNIN ulkoministeri Eamon Gilmore kritisoi kovin sanoin ”hylättäviä ponnisteluja painostaa taiteilijoita päämääränä saada heidät luopumaan valinnan vapaudestaan suhteessaan Israeliin”, kuten IRISH NEWS raportoi.

GILMOREN kritiikki on seurausta kahdesta tapauksesta, joissa Irlannin Palestiinan Solidaarisuuskampanja (IPSC) painosti irlantilaista kansanmusiikkibändiä sekä irlantilaista novelistia Berard Donovania peruuttamaan suunnitellun matkansa Israeliin.
Laulaja Cathy Jordan totesi: ”Vaikka olin tietoinen Israelin matkamme aiheuttamasta huolesta, en ollut valmistautunut meitä vastaan osoitettuun myrkylliseen vihaan”, vastauksena Derwishin päätökseen peruuttaa matka. Hän viittasi ”kielteisyyden hyökyaaltoon”, joka kohdistui suunniteltuun matkaan.

IPSC:n edustaja Raymond Deane kieltää järjestön aiheuttaneen kielteisyyden hyökyaallon ja myrkyllisen vihan aktivistien osoittamissa vaatimuksissa Derwishille peruuttaa Israelin matka.
Gerar Donovan, joka oli kutsuttu kansainvälisten kirjailijoitten konferenssiin Israeliin tällä viikolla, oli joutunut aiemmin perumaan matkansa terveyssyistä.
Gilmore vakuutti, ettei Irlanti salli kulttuuri- tai muita boikotteja Israelia vastaan, mutta toisaalta sanoi, että jokaisella on oikeus esittää poikkeava mielipiteensä, mutta ei painostaa sillä.
Gilmore ei halunnut peitellä kielteistä kantaansa Israelin politiikkaan ”miehitetyillä alueilla”, mutta ”sen ei pidä estää suhteiden vaalimista ja kehittämistä Israelin kanssa muilla alueilla”.

4. HAMAS ja Fatah allekirjoittivat eilen Kairossa Egyptin sotilashallituksen myötävaikutuksella sopimuksen, jolla pyritään muodostamaan uusi väliaikainen hallitus kesäkuun alussa. Tämä hallitus tulisi hallitsemaan kuuden kuukauden ajan valmistellen parlamenttivaaleja.
Hamas tyrmäsi aiemmin tilapäisen hallituksen muodostamisen Abbasin johdolla, mutta on epäselvää, kuka uutta tilapäistä hallintoa johtaisi.
Tiedot Hamasin ja Fatahin välisestä sopimuksesta ovat kovin puutteelliset.
Azzam Ahmed Fatahista ja Fawzi Farhoum Hamasista kertoivat journalisteille vain, että sopimus allekirjoitettiin ja että sen mukaan väliaikainen hallitus hallitsee 6 kuukautta.

Hamas voitti edelliset parlamenttivaalit, mutta se riisti vallan Gazassa Fatahin johtamalta hallitukselta lähes verettömässä vallankaappauksessa 2007. Hamas on Ismail Haniyehin johdolla hallinnut Gazan kaistaa siitä lähtien ja on järjestelmällisesti pyrkinyt hävittämään Fatahin vaikutuksen Gazan kaistalla erottaen Fatahiin lukeutuvia virkailijoita sekä harjoittanut voimakasta propagandakampanjaa Hamasin ääri-islamia suosivan politiikan juurruttamiseksi kansaan. Tähän liittyvät toisinajattelijoitten summittaiset pidätykset ja kuulustelut, joissa raaka kidutus on osoittautunut nopeimmaksi menetelmäksi tunnustuksen saamiseksi epäillyiltä.
Skeptikot epäilevät tämänkään yrityksen onnistumista Hamasin ja Fatahin sovinnosta. http://www.haaretz.com/news/middle-east/hamas-fatah-agree-on-timetable-for-palestinian-reconciliation-1.431576

5. UUTISOTSIKOITA
-          Väkivalta on levinnyt Syyriasta Libanoniin. Eilen Beirutissa surmattiin ainakin yksi ihminen Syyriaa kannattavien ja häntä vastustavien välisissä yhteenotoissa. Edellisen kerran, kun Libanon joutui veriseen sisällissotaan, Syyria lähetti armeijansa Libanoniin selittäen joukkojen tarkoituksena lopettaa verenvuodatus. Syyrialaiset joukot jäivät Libanoniin ja pureutuivat Bekaan laaksoon 30 vuoden ajaksi 1976 - 2005. Armeijan menot maksettiin suurelta osin Bekaan laakson huumeviljelmien tuotteilla, minkä menetys oli suuri tappio armeijalle joukkojen jouduttua lähtemään Libanonista kansainvälisen painostuksen vuoksi. Tripolin taisteluissa maan pohjoisosassa kerrotaan 8 ihmisen kuolleen ja kymmenien haavoittuneen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-violence-spills-over-to-lebanon-one-dies-in-beirut-clashes-1.431694
-          Pienoisbussi Bar Yochaista matkalla Tiberian suuntaan menetti ilmeisesti jarrunsa, syöksyi tieltä wadiin ja syttyi tuleen. Bussissa olleet 8 saman perheen jäsentä menehtyivät. Tiistaina sattuneessa onnettomuudessa menehtyivät perheen molemmat vanhemmat sekä heidän kuusi lastaan. Perheen 7-vuotias tytär säilyi hengissä haavoittuneena ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hän viskautui ulos autosta sen kääntyessä ympäri, mikä pelasti hänen henkensä.    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4232435,00.html
-          ynetnews.com kertoo artikkelissaan Tel Avivista, Israelin toiseksi suurimmasta kaupungista, joka perustettiin 1909 paljaalle hiekalle 66 uskaliaan maahanmuuttajan toimesta. Tänä päivänä Tel Aviv, jota kutsutaan ”valkoiseksi kaupungiksi” sen valkoiseksi rapatun ja maalatun bauhaus-mallin mukaan rakennetun pienkerrostalo-alueen perusteella. Tel Avivia pidetään Israelin taloudellisena, kulttuurillisena, sotilaallisena ja diplomaattisena keskuksena, vaikka maan hallinto onkin keskittynyt pääkaupunkiin Jerusalemiin, jota ulkomaat eivät tunnusta. Mutta Tel Aviv tunnetaan myös yökehojen, vapaan rakkauden ja värikkään homouden kaupunkina. Sinne on myös ahtautunut runsaasti laittomia työtä etsiviä siirtolaisia tuoden mukanaan rikollisuuden ja surullisesti yleistyvät nuorten tyttöjen raiskaukset. Tel Avivissa alkoivat myös nuorten rauhalliset mielenosoitukset sosiaalisten epäkohtien korjaamiseksi maassa leviten pian moniin muihin kaupunkeihin. Tel Avivin elämä kultaisten hiekkarantojen äärellä kuumassa ilmanalassa on rentouttanut ihmiset riisumaan tarpeetonta suvaitsemattomuuttaan käyttäytymistä ja vapaata pukeutumista myöten. Tämä on kuitenkin viime päivinä joutunut kovaan koetukseen ei-toivottujen seurausilmiöiden vuoksi. Tel Aviv on yksi Israelin ”synnillisistä kaupungeista”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4232391,00.html
-          Ulpanan juutalainen etäyhteisö Beit Elin lähettyvillä tullaan tuhoamaan, kertovat viimeiset uutiset. Pääministeri Netanyahu ja puolustusministeri Ehud Barak, jonka sotilasuraa kunnioittavat lukuisten juutalaisyhteisöjen onnistuneet tuhoamiset, ovat keskustelleen useasti viime päivien aikana ja tulleet siihen tulokseen, että Barak saa uuden sulan töyhtöönsä, Ulpana tuhotaan, mutta Beit Eliin annetaan rakennuslupia uusien talojen pystyttämiseksi. Netanyahu on pyytänyt kansaedustajia Yacov Katz ja Uri Ariel (NU) vetämään pois lakiesityksensä juutalaisten etäyhteisöjen laillistamiseksi Juudean ja Samarian alueilla. Siitä oli tarkoitus äänestää keskiviikkona. Pääministerin urhea vakuutus, ettei Jerusalemia jaeta eikä mistään sen osasta luovuta koskaan, ei riitä asettumaan kansainvälistä painostusta vastaan puolustaakseen tosiasiaa, että Juudea ja Samaria ovat yhtä lailla jakamaton osa Israelia kuin Jerusalem. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156080#.T7tP8DJHTFw
-          Ranskan uuden presidentin Francois Hollanden uudet tuulet alkavat puhaltaa maassa entistä selvemmin. Hänen hallitukseensa nimitettiin kolme muslimia. Tämän katsotaan olevan tunnustus heidän vaalikampanjalle antamastaan tuesta. Hollanden vaalivoitto tuli 2.3 %:n turvin. Arviolta 1.7 miljoonaa muslimia äänesti Hollandea, joka sai 1.1 miljoonaa ääntä enemmän kuin Nicolas Sarcozy. Ranskan väestöstä 10 % lasketaan kuukuvan muslimeihin, vaikka virallisesti maassa ei erotella eri uskontoja. Ranskan väkiluku on 65 miljoonaa, josta muslimeja on 4.7 miljoonaa, mutta Pew Forun tutkimus asettaa heidän luvukseen 7 miljoonaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156077#.T7tSojJHTFw
-          Juudean ja Samarian asukkaat ovat esittäneet vaatimuksen rabbeille, että heidän tulee sallia videoiden ja valokuvien ottaminen sapattina, koska silloin palestiinalaiset aiheuttavat useita väkivaltaisuuksia videoiden niitä, joita he ja heidän eurooppalaiset tukijansa leikkelevät ja liittävät juutalaisasukkaita syyttävien ja halventavien esitysten valmistamiseksi. Viimeinen tällainen tapahtui Yitzharin juutalaisyhteisön alueella, jossa viereisen arabikylän asukkaat sytyttivät juutalaisten hedelmäpuita tuleen. Juutalaisten mennessä sammuttamaan tulipaloja ja pyrkiessä ajamaan arabit alueelta arabit videoivat NGO-järjestöjen lahjoittamilla kameroilla heidän toimiaan saaden esitettyä videoissa tilanteita, joissa juutalaiset näyttävät ampuvan arabeja sotilaitten katsoessa vierestä. Nämä vaikutelmat oli saatu leikkelemällä ja yhdistelemällä pätkiä eri filmeistä, mitä katsojan on vaikea havainnoida, mutta jonka asiantuntija huomaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156076#.T7tUhTJHTFw


Monday, May 21, 2012

MAANANTAI 21.05.12


maanantai 21.05.12

1. ILMATORJUNTAJÄRJESTELMIEN kehittymisen ja leviämisen myötä IAF joutuu jatkuvasti etsimään ja kehittämään laitteita, joilla kasvava uhka koneita vastaan voidaan pienentää tai eliminoida. Tämä on jatkuvaa kilpailua, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä. IAF:n koneet joutuvat päivittäin etsimään lentoreittejä pahimpien vaarojen välttämiseksi lentäessään Syyrian, Libanonin ja Gazan ilmatilassa tai sen läheisyydessä. Vaara on noussut entistä akuutimmaksi myös Siinain rajan tuntumassa, jonne pesiytyneet aseelliset ryhmittymät ovat hankkineet olalta laukaistavia Apache-ohjuksia. jollainen laukaistiin elokuussa kohti IAF:n helikopteria, mutta ohjus lensi ohi. Siinaille ja Gazaan on salakuljetettu Libyasta Muammar Gaddafin asevarikoista varastettuja aseita, raketteja ja ohjuksia.

SYYRIA on saanut Venäjältä SA-17 ilmatorjuntapattereita. Ne ovat autonlavalle rakennettuja liikkuvia järjestelmiä, minkä vuoksi niiden tuhoaminen on vaikeaa. Sitä kutsutaan myös nimellä Buk-system. Sen kantomatka on 30 km ja se pystyy seuraamaan useita kohteita aina 40 000 jalan korkeuteen. Venäjä toimitti näitä Syyrialle useita pattereita. Sen lisäksi epäillään, että Venäjä on voinut toimittaa Syyrialle S-300 tai S-400 patteristoja.
HIZBULLAH on Libanonissa myös saanut kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä. Sillä on tiettävästi SA-8 ohjuksia, joiden kantomatka on 30 km, ja jotka on asennettu auton tavalle.
GAZAN kaistalle on myös salakuljetettu olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia. Ne ovat vaarana varsinkin hitaasti kulkeville helikoptereille ja ohjaamattomille tiedustelukoneille.

IAF pyrkii pitämään hallussaan ilmaherruutta alueella, jota se ylläpitää hankkimalla viimeistä mallia olevia koneita ja torjuntajärjestelmiä.
Uusissa toimintaohjeissa määritellään useita tasoja turvallisuuden säilyttämiseksi uhkan fyysisestä eliminoimisesta noudatettaviin periaatteisiin toiminta-alueesta riippuen.
Monet IAF:n koneet on varustettu laitteistoilla vihollisen torjuntajärjestelmien tutkan neutraloimiseksi, mitä voi pitää automaattisena perusjärjestelmänä. Sen ohella vakiona voidaan pitää valorakettien ampumista ilmatilaan, jotka harhauttavat lämpöhakuiset ohjukset.

IAF on antanut tehtäväksi IAI:lle kehitti pienempiä ja kevyempiä valorakettijärjestelmiä, jotka soveltuvat paremmin helikoptereihin. Rafael Industries kehittää järjestelmää nimeltä Fliker, joka pystyisi eliminoimaan konetta lähestyvän Sam- tai vastaavan ohjuksen. Järjestelmä  sopii varsinkin helikoptereihin. Ongelman on muodostanut järjestelmän kehittämiseksi siten, etteivät tuhotun ohjuksen sirpaleet vahingoita koneen roottoreita tai laseja.  http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=270787, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=267716

2. NATO-MAIDEN  Chicagossa pidettävän konferenssin aikana, johon myös Suomen edustaja on tiettävästi kutsuttu kymmenen yhteistoimintamaan mukana, järjestön pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi sunnuntaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että ”hän on huolestunut tilanteesta Syyriassa”, mutta vakuutti, ettei NATO aio sekaantua konfliktiin.
”Me tuomitsemme voimakkaasti Syyrian turvallisuusjoukkojen toiminnan ja sen siviili-väestön vastarinnan murskaamisen. Me vaadimme Syyrian johtoa huomioimaan Syyrian kansan lailliset vaatimukset. Mutta siitä huolimatta NATO ei aio sekaantua tilanteeseen.”

JP:n artikkelin mukaan monella taholla NATO:n toimia kritisoidaan siksi, että se toimi aktiivisesti Libyassa Gaddafin hallituksen kaatamiseksi, mutta seuraa sivusta tilannetta Syyriassa, vaikka vastarintajärjestöt ovat pahasti alakynnessä ja huonosti aseistettuja. Kriitikot haluaisivat, että NATO avustaisi kapinallisia avoimesti eikä epäsuorasti.
Rasmussenin selvitys median edustajille annettiin päivä sen jälkeen, kun NATO:n lausunnossa vaaditaan poliittista vallansiirtoa Syyriaan.
Aktivistien mukaan siviiliuhrien luku ylittää 12 000 vuoden 2011 maaliskuusta lähtien.

SYYRIAN kapinaliike on levinnyt Libanoniin, joka oli odotettavissa. Turvallisuuslähteet kertoivat Daily Star-lehdelle sunnuntaina, että ainakin kolme ihmistä kuoli ja 10 haavoittui maanantaina ennen aamun valkenemista alkaneissa yhteenotoissa sunnien ja Syyriaa kannattavien Future Movement sekä kilpailevan Arab Movement kannattajien välillä, jota johtaa Hizbullahia lähellä oleva Shaker Berjaoui. Välikohtauksessa käytettiin rynnäkkö-kiväärejä ja rakettikranaatteja. Tilanne saatiin hallintaan, kun Berjaoui suostui siirtämään
päämajansa pois Arabi-yliopiston läheltä ja Libanonin armeijan miehitettyä tilat.
Kaduille menneet pyssymiehet vetäytyivät myös pois sotilaitten vakiinnuttaessa tilanteen. Silminnäkijät sanoivat nähneensä kahden rakennuksen palavan, lukuisia poltettuja autoja sekä rikkiammuttuja liikkeitten näyteikkunoita.
Välikohtauksen aiheutti luultavasti Akkarin kylän lähellä armeijan valvonta pisteessä Syyrian vastaisen saarnaajan ja hänen kumppaninsa ampuminen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=270797

3. ISRAEL on hämmentyneenä seurannut tilanteen kehittymistä P5+1 maitten keskusteluissa Iranin edustajien kanssa. Tällä hetkellä näyttää ilmeiseltä, että osapuolet ovat valmistautumassa sopimukseen, jolla Iran saa jatkaa uraanin rikastamista 5 %:n tasoon, mutta lopettaa sen rikastamisen 20 %:n tasoon sekä luovuttaa 20 %:n tasoon rikastamansa uraanierän ulkomaille. Uraanin rikastaminen Fordon laitoksessa halutaan keskeyttää.
Iran puolestaan katsoo, että suostuessaan näihin rajoitteisiin Irania vastaan asetetut ja heinäkuun alusta suunnitellut pakotteet poistetaan välittömästi tai asteittain.
IAEA:n pääsihteeri lensi Teheraniin viimeistelemään sopimusluonnosta Khamenein kanssa ennen 23.05. alkavia Bagdadin neuvotteluja. 

ISRAELIN johto katsoo, että sopimus antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa uraanin rikastamista ja ydinaseensa valmistamista, joskin hidastetussa tahdissa.
Netanyahu ja Barak katsovat ansiokseen sen, että heidän uhkaustensa ansiosta Iran suostui keskusteluihin ja alentamaan vaatimuksiaan. Toiselta puolelta taustalla kytee epäluulo, että Iran taktikoi taas kerran lisäajan savuttamiseksi, mitä se on tehnyt vuosikaudet.
Israelin kannalta asiaa ei ole ratkaistu eikä ratkaisu ole lähelläkään, vaan se siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen.
Israelin ennakkoiskut Iranin ydinlaitoksia vastaan siirtyvät nekin, jos niitä enää tarvitaan. USA:n johto sekä puolustusministeri Panetta pyrkivät rauhoittamaan tilannetta vakuuttaen, että sotilaallisen iskun mahdollisuus säilyy edelleen viimeisenä keinona.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=270774

4. HAMASIN johtajistoon kuuluva Abu Marzouk, joka toimi Damaskoksessa järjestön ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin kakkosmiehenä siihen saakka, kunnes toimiston tuoli alkoi polttaa ja hän joutui lähtemään maanpakoon asettuen toistaiseksi Kairoon, kertoi harvinaisessa haastattelussa Amerikan juutalaisten päivälehdelle ”Forward” tuntemuksistaan tällä hetkellä ja Hamasin suhtautumista PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin puolivillaisiin yrityksiin ainakin näön vuoksi neuvotella Netanyahun kanssa. Abbas oli äskettäin Kairossa keskustelemassa Egyptin johtajien kanssa Netanyahun lähettämästä kirjeestä.

MAZOUK totesi, ettei hän periaatteessa vastusta Abbasin neuvotteluja Israelin kanssa, mutta selitti, että mahdollinen rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä tulee olemaan luonteeltaan ”hudna”, välirauha tai aselepo. ”Me emme tunnusta Israelia valtioksi”, hän sanoi.
Marzouk selitti Fatahin ja Hamasin sovittelukeskusteluista, etteivät Abbasin neuvottelut Israelin johtajien kanssa ole esteenä, mutta piti selviönä, että mikä tahansa rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä täytyy alistaa kansanäänestykseen, myös ulkomailla asuvien antaessa oman äänensä. ”Kun saavutamme sopimuksen, meidän kannaltamme se on hudna, eli aselepo.” Hän selitti, että pääministeri Netanyahu, joka vastusti Oslon sopimuksia v.1993, on tehnyt niihin useita muutoksia.
”Muodostetaan yhteistoiminta kahden valtion välille historiallisessa Palestiinan maassa osapuolten välisenä aselepona. Se on parempi kuin sota tai jatkuva vastarinta miehitystä vastaan. Se on parempi kuin Israelin Gazan ja Länsirannan miehittäminen, mistä johtuvat kaikki nämä vaikeudet ja ongelmat molemmille osapuolille.” Hän ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että hänen mielipiteensä voi muuttua 10 vuoden kuluessa.

Hamasin sisällä on ollut ristiriitaa Gazassa toimivan pääministeri Ismail Haniyehin syyttäessä Khaled Mashaalia, että hän antoi liikaa myönnytyksiä Fatahin kanssa käydyissä  sovinto-keskusteluissa. Hamas järjestelee kansankokouksen eli neuvoa-antavan neuvoston kutsumista kokoon valitsemaan Hamasille uuden puoluejohdon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4231844,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelilainen autoilija Yael Shahak ajoi maaliskuussa 8-vuotiaan tyttärensä kanssa Beit Elin lähellä Samariassa, kun hän oli vähällä joutua terrorisolun murhaamaksi tai sieppaamaksi. Hän muistaa, miten yksi miehistä iski auton tuulilasin rikki, josta hän ymmärsi henkensä olevan vaarassa. Hän muistelee, miten katsoessaan terroristin silmiin hän havaitsi niiden  mielettömän ilmeen, mikä vakuutti hänet kuoleman-vaarasta. Hän ei aluksi ymmärtänyt, miksi terroristit äkkiä lopettivat ja ajoivat tiehensä, ennen kuin hän tajusi, että toinen auto tuli Beit Elistä. Hän ei aluksi uskaltanut avata ikkunoita saamansa shokin vuoksi, vaikka tajusi, että autosta tulleet olivat juutalaisia. Turvallisuusjoukot saivat äskettäin paljastettua Juudeassa ja Samariassa toimivan 9-hengen terrorisolun, jonka päämääränä oli siepata panttivankeja, ja jotka olivat tehneet useita epäonnistuneita yrityksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4231850,00.html
-          Jerusalem päivän juhlallisuudet siirrettiin sunnuntaihin, jottei rikottaisi sapattirauhaa. Pääjuhla pidettiin Mercaz Harav yeshivassa useitten johtohenkilöitten osallistuessa siihen. Rabbi Shabira käytti Hesekieliä vakuuttaakseen Netanyahulle, että hänen tulee osoittaa johtajuutta ja jättää kaikki juutalaisten rakennukset Juudeassa ja Samariassa koskemattomiksi. ”Beit El ja Jerusalem ovat yhtä”, hän totesi. Knessetin puhemies Reuven Rivlin kehotti seisomaan yksimielisenä Jerusalemin tukena eikä antautumaan pelon valtaan ”Jerusalem marssien vuoksi”. Hän valitti maan johdon heikkoutta, jotka salaa tai avoimesti ovat neuvotelleet Jerusalemin jakamisesta. Hän viittasi entisiin pääministereihin, joista Olmert on tuorein tapaus pääkaupungin arabi-osien luovuttamiseksi ja Temppelivuoren antamiseksi kansainväliselle hallinnolle. Pääministeri Netanyahu vakuutti selkein sanoin, että Jerusalem on Israelin sydän, eikä se voi selviytyä, jos osa sen sydämestä luovutetaan pois.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156021#.T7n7TjJHTFw
-          IDF:n upseerin Matan Salomonin valppaus esti puukotuksen Juudeassa. Sotilaat olivat suojaamassa pyöräilijöiden reittiä, kun hän havaitsi mustiin pukeutuneen nuoren miehen aivan yhden sotilaan takana vilkuillen joka suuntaan. Hän antoi käskyn sotilaalle katsoa miehen henkilökorttia, kun hän havaitsi veitsen hänen taskussaan. Hän kaatoi miehen maahan ja sai riistetyksi tältä veitsen, jolla hän oli haavoittanut itseään. Mies vietiin sairaalaan haavansa takia. Tilanne tapahtui lähellä Gush Etzionin liittymää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156010#.T7n-VjJHTFw
-          Shin Bet sai paljastettua Juudeassa ja Samariassa toimineen 9-hengen terrorisolun, joka suunnitteli ja yritti useita kertoja siepata panttivankeja. Pidätykset tehtiin 2 kuukautta sitten, mutta julkistettiin vasta nyt. Solun jäsenet ovat PFLP:n aktivisteja ja sen johtaja toimi Ramallahissa. Heidän suunnitelmissaan oli käyttää tainnutusaseita ja huumaavia suihkeita sieppauksissaan. Gilad Shalitin vapauttamiseksi vapautetut 1037 vankia Israelin vankiloista ovat rohkaisseet terroristeja sieppaamaan lisää panttivankeja saadakseen vapautetuksi lisää terroristeja vankiloista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155993#.T7n_7jJHTFw
-          Useista rikoksista syytetty entinen pääministeri Ehud Olmert antoi käsittämättömän lausunnon todetessaan, ettei Jerusalem ole koskaan ollut yhdistetty, ja siksi sen arabialueet tulee luovuttaa PA:n hallintaan. Hän kertoi näitä MAARIV-lehden haastattelussa. Tämän entisen Jerusalemin pormestarin ja Israelin pääministerin lausunto etsii vertaistaan. Hän esitti laatimansa ”rauhansuunnitelman” Abbasille vain muutamaa päivää ennen eroamistaan syytteiden vuoksi. Hänen suunnitelmansa mukaan Israel olisi luovuttanut 98 % maasta ja korvannut loput Israelin alueelta, Jerusalem olisi jaettu ja Temppelivuori luovutettu kansainväliselle elimelle. Abbas ei viitsinyt edes perehtyä suunnitelmaan, joko siksi, ettei hän uskonut Olmertin voivan saada sitä läpi tai siksi, ettei hän halua Palestiinan valtiota, josta toisi hänelle pelkkää riesaa ja joka voisi lopettaa PA:n varojen kahmimisen, mistä häntä syytetään.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156025#.T7oBzDJHTFw
Sunday, May 20, 2012

SUNNUNTAI 20.05.12


SUNNUNTAI 20.05.12

1. G-8 MAAT, USA, Englanti, Ranska, Saksa, Kanada, Italia, Japani ja Venäjä, sekä EU, jolla on 2 paikkaa, kokoontuivat viikonlopun aikana Camp Davidin konferenssitiloihin ennen 23. ja 24. 05.2012 pidettäviä P5+1 maitten neuvotteluja  Bagdadissa Irakissa. Camp Davidissa G-8 maat totesivat yksimielisesti, että IAEA;n tulee sopivin keinoin varmistaa öljyn saatavuus siinäkin tapauksessa, että öljytoimitukset häiriintyvät. EU-maitten uhkaamat kovennetut sanktiot tulevat voimaan heinäkuun alusta, ellei sopimusta Iranin kanssa saada aikaan ennen sitä. Iran on uhannut sulkea Persianlahden öljytoimitukset kokonaan, jos EU:n uhkaama boikotti tulee voimaan. USA puolestaan on luvannut pitää lahden auki voimatoimin, ja on sen varmistamiseksi koonnut Persianlehden alueelle voimakkaita sotilasyksiköitä miinan-raivaajista alkaen lentokoneitten tulialuksiin ja huipputehokkaisiin F-22 stealth hävittäjiin saakka, joita kuitenkaan ei ole testattu taistelutilanteissa.

Iran on puolestaan harjoitellut lentokoneista ja helikoptereista laskettavien laskuvarjo-joukkojen lähettämistä vihollisen rintamalinjojen taakse, ilmeisenä tarkoituksenaan miehittää Persianlahden rannalla sijaitsevat pienet öljyvaltiot sekä Saudi arabian öljyalueet sulkien näin tehokkaasti öljyn saatavuuden alueelta. Tämä voisi laajentaa konfliktin paljon laajemmalle, kuin haluttaisiin. Hizbullah on uhannut iskeä Israelin alueella arviolta 45 000 ohjuksensa ja rakettinsa voimalla, mikä aiheuttaisi IDF:n massiiviset vastaiskut. Maailma alkaisi olla valmis maailmanlaajuiseen sotaan, jossa kaikki osapuolet kärsisivät.

IRANIN talousministeri Shamseddin Hosseini vakuutti, että öljyn hinta tulee nousemaan kovennettujen sanktioitten vuoksi. Hän arvioi, että öljyn tynnyrihinta voisi nousta 160:en USD, jos EU:n uudet sanktiot astuvat voimaan 01.07., kuten hän selitti CNN:n ”Fareed Zakaria GPS” haastattelussa, joka kokonaisuudessaan julkaistaan sunnuntaina.
Hosseini kehotti tutkimaan tarkkaan, ketkä saavat öljykaupoissa voittoja ja ketkä boikotista  kärsivät. ”Todellakin, se on vaikeaa. Eikä vain Iranille. Ja voimme kaikki olla vakuuttuneita, että öljyn hinta tulee nousemaan boikotin johdosta. Onko tämä paras lähestymistapa?”
Hosseini sanoi Iranin kestäneen boikotteja 33 vuoden ajan, ja että maan talous on rakennettu siten, että se tulee kestämään tämänkin, mutta ”Iran ei ole ainoa, joka tulee kärsimään.”

Sodan uhka persianlahdella nosti helmikuussa öljyn tynnyrihinnan 110:en USD, josta se on laskenut nykyiselle tasolle 92.50 USD/ tynnyri. Hosseini ennustaa, että hinta voi nousta rajusti boikottien johdosta, jopa 160:en USD/ tynnyri. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=270661

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan Presidentti Obaman ja Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein salaisten keskustelujen kautta laaditusta 8-kohtaisesta esityksestä, jolla konflikti Iranin ja länsimaitten välillä voitaisiin selvittää rauhanomaisesti. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Yamani on tänään Teheranissa neuvottelemassa siitä Iranin korkeimman johdon kanssa. Artikkelissa todetaan, että sen artiklat ovat käytännössä vielä keskeneräiset ja kokeilemattomat, mutta Israelin kannalta hylättävät, koska ne antavat Iranille liian suuren vapauden ydinpomminsa kehittämiseksi ilman todellista estettä.

DEBKAFILE kertoo USA:n hallituksen odottavan kärsimättömänä Khamenein hyväksymistä voidakseen aktivoida Obaman lupaaman linkin ”selän takana käytyjen keskustelujen ja P5+1 maitten neuvottelujen välille 23.24.05. käytävissä neuvotteluissa, mikä linkki antaisi USA:n ja Iranin väliselle sopimukselle YK:n maailmanvallan tuen”. Se tulisi vahvistamaan Obaman Iranin politiikkaa ja antaisi voimakkaan sysäyksen hänen vaalitaistelulleen.
DF arvioi, että se toteuttaisi Khamenein toisen päämäärän: Häiritä pahoin USA:n ja Israelin välisiä suhteita. Israel ei voisi iskeä Iraniin, koska sen hintana olisi kansainvälinen eristäminen ja halveksunta. Israel tulisi sopimuksen myötä joka tapauksessa merkittävästi heikkenemään, arvioi Debkafile, joka sanoo sopimusluonnoksen sisältävän seuraavat kohdat:
1.Osapuolten välille solmitaan tilapäinen sopimus, jota kumpikin voi tulkita omalla tavallaan. 2. Iran keskeyttää uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, mutta Fordon laitos saa jatkaa. 3. Iran toimittaa 20 %:n tasoon rikastamansa 110 kg:n uraanierän ulkomaille. 4. 3.5-5 %.n tasoon rikastetulle uraanille ei aseteta ylärajaa. 5. Iran allekirjoittaa NPA-sopimukseen lisäartiklan, joka takaa IAEA;n tarkastajien valvonnan. 6. Iranin salaiset ydinlaitokset, joita ei ole rekisteröity, voivat jatkaa toimintaansa. 7. Iranin vastaiset sanktiot puretaan asteittain.  Suurpankkeja ja swift rahanvaihtoa koskevia sanktioita ei poisteta heti, mutta samanlaisia järjestelmiä, joita käytetään Venäjän, Kiinan, Japanin, Intian ja Turkin ja Iranin välisessä kaupassa, voidaan käyttää pienten pankkien toimesta. 8. USA ja EU eivät toteuta heinäkuun alusta voimaan suunniteltuja uusia sanktioita.

Kuten DF arvioi artikkelissaan, tämä salainen sopimusluonnos toteuttaa Obaman omaa islamille myönteistä politiikkaa ja samalla tehokkaasti estää Israelia toteuttamasta uhkaustaan iskeä Iranin ydinlaitoksiin vaikka yksin, ellei muu maailma tule mukaan. Israel on asetettu tehokkaasti moukarin ja alasimen välille, eikä liene väärin arvioida, ettei pääministeri Netanyahu lopultakaan uskalla asettua koko maailmaa vastaan. Israelin kädet ovat sidotut ainakin lokakuun loppuun, jolloin USA:n presidentin vaalit on pidetty. http://www.debka.com/article/22014/

3. ISRAEL juhlii tänään sunnuntaina Jerusalem päivää, joka alkoi juutalaisen ajanlaskun mukaan lauantai-iltana auringon laskiessa. Sitä vietetään se kunniaksi, kun 19 vuotta kestänyt Jordanian miehitys loppui v. 1967 Jerusalemissa kuten Juudeassa ja Samariassakin, jonka aika Jordania tuhosi järjestelmällisesti 57 juutalaista synagogaa ja muuta palvonta-rakennusta toteuttaakseen etnisen puhdistuksen miehittämässään Jerusalemissa, jonka kaikki juutalaiset karkotettiin. Vanhan kaupungin 49:stä synagogasta vain yksi säästyi tuholta. Samanlainen etninen puhdistus tapahtui muillakin Jordanian 1948 miehittämillä alueilla Juudeassa ja Samariassa. Jordanian armeijoiden karkottaminen Jordanjoen taakse lopetti tämän etnisen puhdistuksen, josta maailma vaikeni täysin.

HALLITUS pitää erityisen tilaisuuden Ammunition kukkulalla, jossa taisteltiin verisesti 1967 sodassa. Paikan kunnostamiseksi hallitus antoi 20 miljoonaa NIS. Kiivaiden taistelujen aikana 36 laskuvarjojääkäriä sai surmansa. Israelin johtajilla oli kiire vapauttaa Jerusalemin vanhakaupunki ja sen lähettyvillä olevat alueet, koska oli pelättävissä, että YK julistaa tulitauon, joka olisi pahoin keskeyttänyt keskeisten alueitten vapauttamisen.
Tänään klo 15.00 on perinteinen Jerusalem marssi tansseineen ja lippuineen (Rikudglaim), jota johtavat uskonnollisten sionistikoulujen oppilaat ja nuorisojärjestöt vanhankaupungin sisällä ja sen ympäri.
Myöhemmin pääjuhla pidetään uskonnollisen sionistiliikkeen tärkeimmässä yeshivassa Mercaz Harav Kook, johon myös pääministeri osallistuu, kuten myös rabbeja, hallituksen ministereitä ja muita arvostettuja henkilöitä. Mercaz Harav yeshivan opiskelijat ovat menneet tanssien yeshivastaan Länsimuurille aikaisin aamulla 45 vuoden perinteen mukaan.

28. päivä iyar-kuuta 1967 IDF:n joukkojen legendaarinen komentaja Mota Gur saattoi ilmoittaa viimeisen vastarintapesäkkeen kukistuttua: ”Temppelivuori on käsissämme”.
Moshe Dayan, joka oli ylin IDF:n auktoriteetti siihen aikaan, jänisti ja ilmoitti ehdottoman voiton jälkeen, että Kalliomoskeijan huipulle pystytetty Israelin lippu tulee poistaa välittömästi ja Temppelivuori tulee antaa edelleen muslimien käsiin. Sopimuksen mukaan Temppeli-vuoren päivärutiinista vastaa wagf, muslimisäätiö, mutta täysi hallintaoikeus on Israelilla. Jordan nimitti sinne päämuftin, mutta Arafat nimitti sinne omansa sopimuksen vastaisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155973#.T7iS8TJHTFw

4. ISRAELILAISIA pelotellaan jatkuvasti demografialla, tarkoittaen sillä, että parissa vuosikymmenessä Israelissa ja Jerusalemissa on arabienemmistö. Varsinkin vasemmistolaiset poliitikot ja kommentoijat ovat tähän vedoten vaatineet kaikkien arabienemmistöisten kaupunkien ja alueitten luovuttamista PA:lle juutalaisen karaktäärin säilyttämiseksi. PA:n johto julkistaa vääristeltyjä lukuja arabien lukumääristä, joita vasemmisto analyytikot ja kommentoijat käyttävät. Jerusalemin väestötilanne on muuttumassa viimeisen rekisterin mukaan, mikä osoittaa tuomiopäivän ennustajien virheellisyyden.
Juutalaisten syntyvyys on 4.2 lasta äitiä kohti, kun arabeilla se on 3.9 lasta/arabiäiti, kuten ”Israel Studies” (JIIS) ilmoittaa.
Trendi osoittaa syntyvyyden selvän nousun juutalaisperheissä ja laskun arabeilla. Vuonna 1999 syntyvyys oli 3.8 lasta/juutalaisäitiä kohti, arabeilla 4.4 lasta/arabiäiti.
Arabiväestön osuus kaupungin asukasluvusta on 36 %.
Jerusalemin väestömäärä oli viime vuoden lopussa 801 000 asukasta. Suurimmat lähiöt ovat Ramot ja Pigar Zeev, kussakin 40 000 asukasta; Gilossa oli 29 600 asukasta, kaikki kolme ovat 1967 vapautetulla alueella. Har Homan km. asukas-ikä on 22 vuotta, Kiryat Wolfson 66 vuotta. Kaupungista muutti 18 000 ihmistä ja sinne muutti 10.500 uutta asukasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155980#.T7ifdjJHTFw

5. uutisotsikoita
-          Etelä Afrikan kauppa- ja teollisuusministeri Rob Davies varoitti israelilaisia tuottajia, että Juudeassa ja Samariassa valmistettuihin tuotteisiin ei saa asettaa merkintää ”made in Israel”. Arviolta 15 000 arabia työskentelee juutalaisten tuottajien ja välittäjien palveluksessa Juudean ja Samarian alueilla. ”He eivät voi löytää parempaa työpaikkaa Sikemistä tai Ramallahista – jos ollenkaan”, totesi eräs vientiyrityksen edustaja. Hän sanoi, että jos hän joutuu siirtämään kaiken toimintansa Juudeasta ja Samariasta, kaikki arabityöntekijät joutuvat työttömiksi. Työllisyys on jatkuva ongelma ei vain PA:n alueilla, vaan kaikissa arabimaissa. Israeliin pyrkii Afrikan maista jatkuvasti n. 1000 laitonta työnhakijaa päivässä. Tällainen lyhytnäköinen ja rasistiseksi leimattu tendenssi on taas nousussa monessa Euroopan maassa. Israelin boikottia hakevat sanovat tukevansa sillä arabeja, mutta tosiasiassa se on juutalaisvihaa ja antisemitismiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155982#.T7ijOzJHTFw
-          Israelissa asuvat linnut ovat taas joutuneet Israelia häpäisevien ja boikotoivien hampaisiin. Saudi Arabiassa syytettiin, että Israelissa merkitty korppikotka oli Israelin lähettämä vakooja. Turkissa löydettiin pieni pitkänokkainen lintu samoin Israelissa merkityksi, ja lintua tarkastanut ”asiantuntija” lähetti linnun Turkin tiedustelun tarkastettavaksi epäillen, että siihen oli asennettu vakoilulaitteita, ”kun sen sieraimet olivat niin suuret.” Englannissa Morning Star joutui muslimikannattajien hampaisiin, koska se oli tietovisassaan liittänyt mukaan yhden israelilaisen linnun. Manchesterin Palestiinan solidaarisuusjärjestön kampanjan puheenjohtaja George Abendstern  lähetti kiukkuisen kirjeen lehden toimitukseen todeten, että ”vaikka se normaalisti suhtautuu vihamielisesti sionisteihin, se kuitenkin löysi tilaa israelilaiselle linnulle päivittäisessä visailussa. Eikö lehti ole tietoinen, että maassa on Israelin vastainen kulttuuriboikotti?” Israelin kansallislintu on nimeltään ”hoopoe”, liekö hoopo saatu siitä suomen kieleen? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155982#.T7ijOzJHTFw
-          Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad taitaa olla urheiluhullu – muun ohella -, vai miten on selitettävissä se, että vaikka siellä kilpailee sekä ”suuren että pienen saatanan” urheilijoita, Ahmadinejad haluaa osallistua 2012 Lontoon kisoihin, vielä sittenkin, vaikka kilpailujen logon sanotaan muistuttavan heprealaisia kirjaimia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155981#.T7ip2TJHTFw
-          Al-Jazeera raportoi, että kapinallisten erikoisjoukkojen hyökkäyksessä  kuoli Syyrian puolustusministeri Dawoud Rajiha ja sotilastiedustelun johtaja Assef Shawkat, joka on naimisissa Assadin sisaren kanssa. Syyrian hallitus kumoaa tiedot. Raportin mukaan erikoisjoukot surmasivat myös entisen puolustusministerin Hasan Turkmanin yön aikana tekemässään hyökkäyksessä. Lauantaina tehty pommi-isku Deor al-Zorin kaupungissa armeijan laitoksia vastaan surmasi 9 ja haavoitti satakunta. Syyrian hallitus sanoo, että tämäkin todistaa vieraiden terroristien osallistumisen kapinallisten rinnalla taisteluihin hallitusta vastaan. Yleisesti uskotaan, että al-Qaida tekee verisimmät pommi-iskut, mutta amerikkalaisten ja Persianlahden maitten osallisuus on myös ilmeinen, mitä todistavat 17 maan yhteiset sotaharjoitukset Jordaniassa. YK:n lähettämän 300:n valvojan johtaja totesi, ettei heillä ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteen ja jännityksen laukeamiseen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-syria-rebels-kill-assad-s-defense-minister-brother-in-law-near-damascus-1.431450
-          Muslimit aiemmin boikotoivat Al-Aksa moskeijaa, mitä arabimaat ovat vaatineet, huolimatta siitä, että perinteisesti muslimit vierailivat siellä matkalla Mekkaan ja Medinaan tekemiensä pyhiinvaellusmatkojen yhteydessä.  Tilasto viime vuodelta osoittaa, että muslimit ovat kasvavassa määrin alkaneet vierailla Al-Aksassa. Viime vuonna rekisteröitiin 2000:n Israelin ulkopuolella asuvan muslimin käynti pyhätössä, jota arabit sanovat kolmanneksi pyhimmäksi Mekkan ja Medinan jälkeen. Abbasin kehotus muslimeille vierailla al-Aksassa sai arabien vihat, jotka ”kieltävät sen niin kauan kuin Israel miehittää Jerusalemia”.