TORSTAI 24.05.12


TORSTAI 24.05.12

1. P5-1 MAITTEN JA IRANIN väliset neuvottelut Iranin ydinteollisuudesta Bagdadissa sujuivat läntisten tietojen mukaan bisnesmäisesti. Tämä tarkoittanee sitä, että keskustelut pysyttelivät kulttuurimaille sopivissa käyttäytymisnormeissa. Länsimaat esittivät epätavallisen yksityis-kohtaisia aiheita keskusteluihin, ja Iran puolestaan esitti laatimansa 5-kohtaisen suunnitelman, johon sisältyi sekä ydinteollisuutta koskevia että sen ulkopuolisia kysymyksiä. Vaikka ilmapiiri näyttää olevan suopea ja ilmentävän molempien osapuolten halua saada edes jonkinasteinen sopimus runnottua, mistään läpimurrosta ei kuitenkaan voida puhua.
Neuvottelujen odotetaan jatkuvan tänään suunnitelmien mukaan.

USA:n ulkoministeriön edustajana Victoria Nyland totesi USA:n esittäneen askel askeleelta tapahtuvaa sopimusta, jossa Iran vastaa länsimaiden myönnytykseen omallaan. Täten prosessi saataisiin alkuun käytännössä ja Iranin uskottavuus tulisi testatuksi käytännössä. Venäjän edustaja tuntui lausunnossaan puoltavan samantapaista sopimusta.
USA:n valkoisen Talon edustaja Jay Carney oli varovaisempi lausunnossaan journalisteille. Hänen mielestään neuvottelujen alkaminen aikataulun mukaisesti on ensimmäinen positiivinen merkki, mutta hän vakuutti USA:n jatkavan Iranin painostamista. 
Länsimaitten kannalta Iranin ydinsuunnitelmassa arveluttavin on se, että Iran on saavuttanut tieto taidon uraanin rikastamiseksi 90 %:n tasoon, mikä sopii lääketeollisuuden tarpeisiin, mutta myös atomipommin rakentamiseen. Tämän vuoksi ne ehdottavat, että Iran toimittaisi rikastamansa uraanin ulkomaille ja saisi sitä vastaan isotooppien valmistamiseen tarvitsemansa 90 %:n tasoon rikastetun uraanin länsimaista.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi kutsui saamiaan viestejä neuvotteluista positiivisiksi, jotka osoittavat länsimaiden halun sopimuksen syntymiseksi, mutta hän varoitti painostuksen ja uhkailun petollisuudesta, ja sanoi toivovansa, että länsimaat pystyvät luopumaan niistä.
Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi saamiinsa viesteihin perustuen osapuolten haluavan päästä sopimukseen, minkä toteuttaminen tapahtuisi askeleittain. Hänen saamansa vaikutelman mukaan myös Iran haluaa sopimuksen syntymistä.
ISRAELIN strategisten asiain ministeri Moshe Yaalon sanoi Iranin jatkavan sanoilla leikkimistä. Hän vaati pitävien pakotteiden pysyttämistä sopimuksesta huolimatta.
Iran on tiettävästi asentanut helmikuun jälkeen 350 edellisiä nopeampaa sentrifugia Fordon rikastamoon, joiden se sanoo edustavan sentrifugien uutta sukupolvea.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271215, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=271195

2. DEBKAFILE kertoo omassa artikkelissaan, että Japanin hallitus hakee parlamentin päätöstä raakaöljyä Iranista kuljettavien tankkilaivojen vakuuttamiseksi Japanin toimesta, jos länsimaitten asettama kielto niiden vakuuttamisesta toteutuu. Japani on Kiinan ja Intian ohella yksi niistä maista, joiden teollisuus on suuresti riippuvainen Iranin öljystä.
Artikkelissa todetaan, että Japanin irrottautuminen Iranin vastaisesta tuontikiellosta horjuttaa pahoin sen toimivuutta.
IAEA:n pääsihteeri Yukiya Amanon toiveikas ilmoitus läpimurrosta Iranin kanssa sen tarkastajien pääsystä Iranin ydinlaitoksiin on tarkkailijoitten arvioiden mukaan perusteeton.
EU:n ulkoasioitten toimistonjohtaja Ashton tunnusti journalisteille varovaisesti, että totta kai me esitämme Iranille myönnytyksiä, jotka helpottavat sitä ja joihin se voi tarttua.
Israelin viranomaiset katsoivat tämän tarkoittavan sitä, että Japani on saanut seuraa Iranin vastaisen embargon (tuontikiellon) särkemiseksi.
DF arvioi P5+1 maiden valmistautuvan mahdollisuuteen, että neuvottelut epäonnistuvat. Lontoon diplomaattipiireissä Englannin katsotaan varautuvan tähän mahdollisuuteen. Keskusteluissa on käsitelty Englannin sotilasavusta Israelille ja sen laivaston alusten purjehtimista Välimerellä Israelin rannikon edustalla.
Venäjä varoitti Irania taas kerran, että Länsimaat voivat käyttää Bagdadin neuvotteluja savuverhona Iranin vastaisen sodan valmistelemiseksi. http://www.debka.com/article/22022/

3. PALESTIINAN TV on PMW:n tallentamien ja kääntämien ohjelmien mukaan uudistanut ja myös laajentanut hyökkäyksiään juutalaisia ja kristittyjä vastaan, joita se kutsuu vihollisiksi. Kristittyjen sijoittaminen näin näkyvästi hyökkäyksen kohteeksi on merkittävää, sillä PA on kaikissa julkisissa lausunnossaan esiintynyt islamin ja kristittyjen pyhien paikkojen suojelijana.
Viimeisessä lapsille tarkoitetussa TV-ohjelmassa nuorta palestiinalaistyttöä pyydettiin lausumaan runon, jonka ohjelman juontaja sanoo opettavan lapsille vastuuta ja kuulumista.
Runossa vastuun ja palestiinalaisiin kuulumisen ohessa lapsille opetetaan juutalaisten ja kristittyjen halveksimista, joita runossa kutsutaan päämäärän (destiny) vihollisiksi ja kiihotetaan hyökkäämän heitä vastaan.
Palestiinan Mediatarkkailu (PMW) taltioi ja julkaisi kääntämänsä ohjelman web-sivullaan. Muutamia otteita runosta PMW:n kääntämänä:

”Miehittäjä varasti minun maani ja isoisäni maan. Missä on miekkasi Khaled (arabisotilas), missä on rohkeutesi Saladin (arabimiehittäjä), mutta kukaan ei vastaa minulle. Missä on minun aseeni? Löysin sen, se on kivi. Otin sen ja heitin sillä päämäärän vihollisia, opetin maailmalle, ettei muslimia Allahin nimessä voida voittaa. He antavat meille haasteita Valkoisesta Talosta ja me annamme heille haasteita Kaabasta (Mekkan meteorikivi). He eivät ole voimakkaampia kuin Khosrau ja Caesar (Persian ja Bysantin hallitsijat). He (juutalaiset ja kristityt) ovat takapajuisia ja vähäisempiä, pelkurimaisempia ja halveksittuja. He ovat (kristittyjen) ristiretkeläisten ja Khaibarin jälkeläisiä. (Khaibar oli kukoistava juutalais-yhteisö Arabian niemimaalla, jonka Muhammed petollisesti tuhosi ja surmasi sen miehet; naiset ja lapset myytiin orjiksi, vuonna 629 AD). Oi maailman muslimit herätkää! Olette nukkuneet liian kauan. Teidän isiänne ja poikianne murhataan massoittaen, teidän Al-Aksanne (Jerusalemin moskeija) häpäistään ja tuhotaan.”
PMW kertoo PA:n TV:n äskettäin julkaisseen lapsille tarkoitetun pan-arabilaisen runon, jossa egyptiläinen runoilija kuvaa ”sionisteja hännällisiksi paholaisiksi, vihollisiksi”. Ohjelman nimi oli Best Home, se julkaistiin 7. huhtikuuta PA:n virallisessa TV:ssä.
Abbasin valvoma PA:n TV julkaisee toistamiseen naisterroristia Dalal Mughrabia ylistäviä ohjelmia. Dalal Mughrabi johti terroristiryhmää v. 1979 Libanonista Israeliin miehittäen täysinäisen bussin Tel Avivin rantatiellä. Bussin valtauksessa 37 israelilaista siviiliä sai surmansa terroristien kranaateista ja luodeista. Dalal sai myös surmansa sotilaiden luodeista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156157#.T73TczJHTFw

4. ISRAELIN Ilmavoimien (IAF) päämajan päällikkö prikaatinkenraali Haggai Topolansky totesi kansallisen turvallisuuden konferenssissa Fisher Instituutissa Herzliassa tiistaina, että IAF:n tulee varautua tehtäviin kaukana rajojen ulkopuolella. Hän mainitsi Irakiin tehdyn pommitusretken 1981 ja muita 80- ja 90-luvuilla tehtyjä operaatioita, sekä viime aikoina Iraniin tehtyjä salaisia operaatioita yksilöimättä niitä tarkemmin. Hän esitti kuitenkin toiveen, ettei mentäisi sen kauemmas kuin vihjaten, ettei IAF ole esteenä, mutta mielekkyys voi olla.

IDF antoi määräyksen muutama viikko sitten kuuden pataljoonan muodostamiseksi valvomaan tilannetta sekä etelässä Siinain että pohjoisessa Libanonin ja Syyrian rajalla, joissa kohteissa on odotettavissa voimistuvaa aktiivisuutta. Siinailta paine voimistuu laittomien siirtolaisten ja sinne pesiytyneitten terrorijärjestöjen muodossa; pohjoisrajalla Syyrian sisäinen väkivalta voi pakottaa ihmisiä etsimään turvaa Israelin puolelta, kuten he ovat tähän saakka etsineet sitä Jordaniasta, Turkista ja Libanonista. On myös pelättävissä, että väkivalta voi levitä rajan yli Israeliinkin, kuten se on levinnyt Libanoniin. Voi olla, että sodan uhka Iranin kanssa on lisäsyynä lisäjoukkojen kutsumiseksi aseisiin. Knesset hyväksyi esityksen, jolla puolustusministeriö voi tarvitessaan muodostaa 22 uutta pataljoonaa.

USA:n puolustusministeri Leon Panetta on lisännyt USA:n avustusta Israelille luvaten 70 miljoonaa USD entisten lisäksi. Lisäksi USA:n armeija haluaa myydä Irakista ja Afganistanista sinne lähettämiään aseita ja sotilastarvikkeita Israelille, koska niiden kuljettaminen takaisin Yhdysvaltoihin maksaisi enemmän kuin niiden arvo on tällä hetkellä. Ne ovat pääosin käytettyjä, mutta niitä voidaan kunnostaa ja niiden osia käyttää varaosina.
INN:n artikkeli ennakoi, että jos Assadin hallitus kaatuu, kuten on todennäköistä, se voi laukaista Hamasin ja Islamic Jihadin hyökkäykset maan eteläosaa vastaan sekä al-Qaidan johtamat hyökkäykset Golanille, mihin Hizbullah voi yhtyä. Näiden kahden rintaman lisäksi jotkut arabimaat voivat avata kolmannen rintaman Israelia vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156136#.T73m-TJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tel Avivin eteläisen Hatikwan asukkaat ovat kansanedustajien rohkaisemina aloittaneet kampanjan, jossa heille opetetaan itsepuolustustaitoja lähiöön tunkeutuneitten Afrikasta tulleiden laittomien siirtolaisten aiheuttamaa uhkaa vastaan. Heidän tukenaan ovat kansanedustajat Baruk Marzel ja Michael Ben-Ari. Aloite on lähtenyt lähiön asukkaitten toiveista, koska on ilmeistä, ettei poliisi pysty lisääntyvää ilmiötä valvomaan. Operaation ensimmäinen osa toteutetaan kolmen seuraavan viikon aikana. Ohjelma sisältää itsepuolustusmenetelmät ”krav maga”, ”tae kvan do” sekä ”tai chi”. Kansanedustajat sanovat, että on korkea aika luopua laittomien siirtolaisten käsittelemisestä silkkihansikkain, vaan kysymykseen tulee tarttua sen kaikessa karkeudessaan, sillä ilman työtä ja majapaikkaa kaduilla maleksivat joukot siirtyvät rikollisuuteen hyökäten ihmisiä vastaan, ryöstö- ja raiskaustarkoituksessa. Hyökkäykset ovat levinneet jopa ihmisten koteihin ja taloihin Etelä Afrikan tapaan, jossa aseistetut jengit tunkeutuvat sisään asuntoihin ryöstäen kaiken arvokkaan ja pahoinpidellen asukkaat, eivätkä murhat ole harvinaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156162#.T73tqTJHTFw
-          Israelin yleinen turvallisuusjärjestö GSS yhdessä IDF:n kanssa murskasivat kolme terrorisolua Hebronissa. Yksi soluista oli Hamasin jäsenien perustama, sitä johti 21-vuotias Mahmoud Dwek Hebronista, joka oli aiemmin pidätettynä hänen ilmoitettua julkisesti haluavansa toimia itsemurhapommittajana. Solu oli värkännyt useita koti-tekoisia pommeja, joita se asetteli Kiryat Arban turvallisuusaidan varteen. Se oli suunnitellut panttivankien sieppaamista sekä heitellyt petrolipommeja sotilaita vastaan tutkiakseen heidän reaktioitaan. Toinen solu oli kahden Fatah-jäsenen muodostama. Se oli syyllistynyt tienvarsipommin (IED) asettamiseen israelilaisautoa vastaan Yatan arabikylän lähellä 19. huhtikuuta. IDF:n mukaan pommi oli sijoitettu sammutusvälineen sisään ja se laukaistiin kauko-ohjauksella. Solun johtaja Taar Mahmoud Odallh Daoud oli kotoisin Betlehemistä, solun toinen jäsen Hind Issa Mohammad Mahamrah myönsi asettaneensa pommin ja koksi välineitä juna-asemaa vastaan tehtävää iskua varten. Kolmanteen soluun kuului neljä jäsentä, he olivat kivittäneet autoilijoita Halhulin arabikylän lähettyvillä. He olivat vastuussa syyskuussa 2011 Palmerin ja hänen pienen poikansa kuolemaan pakottaessaan heidän autonsa ulos tieltä, joka kääntyi ympäri surmaten molemmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156141#.T73xfjJHTFw
-          Israelin vankilapalvelun vartijan epäillään murhanneen vaimonsa kotonaan lukittuaan ensin lapsensa toiseen huoneeseen Beershebassa. Hän itse soitti poliisille sanoen, että hän aikoi vaimonsa kanssa tehdä itsemurhan. Poliisi löysi vaimon päättömän ruumiin makuuhuoneesta, mutta hänen päänsä on kateissa. Naapurit hämmästelevät tapahtumaa, koska he olivat rauhallinen perhe, ja vanhemmat huolehtivat hyvin lapsistaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4233681,00.html
-          Egyptin presidentinvaalien ensimmäinen erä on ohitettu ja ääniä lasketaan, joka voi kestää huomiseen saakka. Ennakkotietojen mukaan Mubarakin hallituksen entinen pääministeri Ahmed Shafik johtaa, mutta hänen saattuettaan heitettiin kengin ja pyrittiin väkivalloin estämään hänen pääsemisensä vaalipaikalle. Hän ei haavoittunut välikohtauksessa. Jos kukaan ei saa vaadittua enemmistöä, uusintavaalit kahden eniten ääniä saaneen välillä pidetään kesäkuussa. Sekä Israelissa että USA:ssa toivotaan hänen voittoaan, sillä hän on osoittanut enemmän joustoa kuin muut ehdokkaat, joista kolme on noussut 13 muun yläpuolelle.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4233568,00.html



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019