TIISTAI 22.05.12


TIISTAI 22.05.12

1. IRANIN ydinteollisuuden ympärillä käytävät keskustelut tiivistyvät ennen huomenna alkaviksi suunniteltuja P5+1 maitten ja Iranin välisiä ratkaisevia keskusteluja Bagdadissa. IAEA:n pääsihteeri Yukiya Yamano lensi eilen Teheraniin esittelemään viimeisiä ehdotuksia, joita USA:n presidentti Obaman uskotaan tehneen saadakseen Iranin suostumaan sopimukseen, jolla vuosikaudet jatkuneet erimielisyydet voitaisiin lopettaa. Yamano tapasi  seurueensa kanssa Teheranissa Iranin johtavan ydinneuvottelijan Saeed Jalilin, ulkoministerin sekä muita johtavia virkailijoita. Hänen matkansa uskottiin viestittävän, että sopimus Iranin kanssa IAEA:n tarkastusoikeuksia Iranin ydinlaitoksissa olisi lähellä.
AP:n raportin mukaan keskusteluissa keskityttiin IAEA:n valvojien tarkastusoikeuksiin Parchin sotilastukikohdassa sekä muissa epäillyissä kohteissa. Iran on aiemmin kieltänyt tarkastajien vierailut kohteissa, mutta Amano sanoi olevansa toiveikas, että Iran suostuisi niihin. ”Eihän elämässä mikään ole varmaa, mutta olemme edistyneet suotuisasti”, hän totesi journalisteille lisäten: ”Mielestäni on oikea aika saavuttaa sopimus.”

YAMANON optimismi on kuitenkin sidoksissa Iranin esittämiin vaatimuksiin: Jos Iran osoittaa joustavuutta, se odottaa sitä myös vastapuolelta, eli sanktioitten helpottamista.
Iranin tähtäimessä on varsinkin EU:n uhkaamat uudet sanktiot, jotka alkaisivat heinäkuun alusta. USA:n senaatti hyväksyi eilen uudet entistä tiukemmat sanktiot, joilla kiristettäisiin Iranin pankkiyhteyksiä sekä öljy- ja rahtiliikenteestä saatavia voittoja. Kongressin edustajainhuone halusi niihin muutamia lisävaatimuksia ennen hyväksymistään.
Iranin parlamentin turvallisuus- ja ulkopolitiikan valiokunnan jäsen Heshmatollah Falahtpishen totesi AP:n toimittajalle, että sopimukseen pääsystä on hyviä toiveita, jos länsimaat helpottavat sanktiotaan. ”Sallimalla uusia tarkastuksia Iran osoittaa halunsa pienentää jännitystä ydinkysymyksen suhteen, mutta jos sanktiot jatkuvat, Iran lopettaa ne.”
Iran lähtee vaatimuksesta, että länsimaitten tulee tunnustaa muinaisen suurvallan Persian nykyinen edustaja tasavertaisena voimakkaana valtiona eikä toisen luokan heittopussina, jota voidaan ohjailla tahtonsa mukaan ja jolle voidaan esittää kohtuuttomia vaatimuksia.
Kysymys lienee enemmän kansallisesta ylpeydestä  ja vapaudesta päättää omista asioistaan.
Tämä sillä varauksella, että Iranin johdolla on omia messiaanisia haaveitaan ja päämääriään, joiden toteuttamisessa he uskovat olevansa islamin kansan johtava maa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156039#.T7sqDDJHTFw, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156071

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu otti eilen jämäkän asenteen suhteessa Iranin ydinsuunnitelmaan: ”Iranin päämäärä Israelia kohtaan on täysin selvä: Se haluaa tuhota Israelin ja pyrkii rakentamaan ydinpommiin sen toteuttamiseksi.” Toiseksi hän selitti, että Iran on uhka maailman rauhalle. Hän esitti huomionsa ulkoministeriössä siviilipalvelukomitean kokouksessa. ”Tämän pahansuovan päämäärän valossa maailman johtajien tulee osoittaa vahvuutta eikä heikkoutta,” hän sanoi lisäten: ”Heidän ei tule antaa lisää myönnytyksiä, vaan lisätä vaatimuksia Iranille.”

Netanyahu toisteli aiemmin esittämiään vaatimuksia ennen P5+1 maitten ja Iranin välisiä neuvotteluja Bagdadissa, jotka alkavat keskiviikkona 23.05.: Iranin tulee lopettaa kokonaan uraanin rikastaminen, antaa IAEA:n tarkastajille täysi oikeus haluamiinsa kohteisiin Iranissa sekä toimittaa kaikki 20 %:n tasoon rikastamansa uraani ulkomaille.
Hän sysäsi syrjään rauhoittelijoitten selitykset, ettei Iranin ydinsuunnitelma ole vaaraksi Israelille todeten, että Iranin johtajat toistavat uhkauksiaan tuhota Israel ja poistaa se maailman kartalta. Hän viittasi Iranin armeijan komentajan äskeiseen lausuntoon todeten:
”Iran on antautunut Israelin tuhoamiseen. Tämä on selkeä ja yksioikoinen lausunto. Iran on päättänyt tuhota Israel, ja se kehittää ydinaseita sen toteuttamiseksi.”

USA:ssa vieraileva puolustusministeri Ehud Barak esitti kuitenkin poikkeavan näkemyksen tavattuaan virkaveljiään: Israel voi antaa tukensa P5+1 maitten sopimukselle Iranin kanssa, jolla Iran saa jatkaa uraanin rikastamista 3.5 %:n tasoon, jos Iran sallii IAEA:n tarkastukset, joita suoritettaisiin jatkuvasti, sulkee Fordon maanalaisen rikastuslaitoksen ja luovuttaa 20 %:n tasoon rikastamansa uraanin ulkopuoliselle valtiolle. Skisma Netanyahun ja Barakin välillä on kuitenkin näennäinen; Barak haluaa loistaa parrasvaloissa, Netanyahu päättää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156062#.T7sw0DJHTFw
3. IRLANNIN ulkoministeri Eamon Gilmore kritisoi kovin sanoin ”hylättäviä ponnisteluja painostaa taiteilijoita päämääränä saada heidät luopumaan valinnan vapaudestaan suhteessaan Israeliin”, kuten IRISH NEWS raportoi.

GILMOREN kritiikki on seurausta kahdesta tapauksesta, joissa Irlannin Palestiinan Solidaarisuuskampanja (IPSC) painosti irlantilaista kansanmusiikkibändiä sekä irlantilaista novelistia Berard Donovania peruuttamaan suunnitellun matkansa Israeliin.
Laulaja Cathy Jordan totesi: ”Vaikka olin tietoinen Israelin matkamme aiheuttamasta huolesta, en ollut valmistautunut meitä vastaan osoitettuun myrkylliseen vihaan”, vastauksena Derwishin päätökseen peruuttaa matka. Hän viittasi ”kielteisyyden hyökyaaltoon”, joka kohdistui suunniteltuun matkaan.

IPSC:n edustaja Raymond Deane kieltää järjestön aiheuttaneen kielteisyyden hyökyaallon ja myrkyllisen vihan aktivistien osoittamissa vaatimuksissa Derwishille peruuttaa Israelin matka.
Gerar Donovan, joka oli kutsuttu kansainvälisten kirjailijoitten konferenssiin Israeliin tällä viikolla, oli joutunut aiemmin perumaan matkansa terveyssyistä.
Gilmore vakuutti, ettei Irlanti salli kulttuuri- tai muita boikotteja Israelia vastaan, mutta toisaalta sanoi, että jokaisella on oikeus esittää poikkeava mielipiteensä, mutta ei painostaa sillä.
Gilmore ei halunnut peitellä kielteistä kantaansa Israelin politiikkaan ”miehitetyillä alueilla”, mutta ”sen ei pidä estää suhteiden vaalimista ja kehittämistä Israelin kanssa muilla alueilla”.

4. HAMAS ja Fatah allekirjoittivat eilen Kairossa Egyptin sotilashallituksen myötävaikutuksella sopimuksen, jolla pyritään muodostamaan uusi väliaikainen hallitus kesäkuun alussa. Tämä hallitus tulisi hallitsemaan kuuden kuukauden ajan valmistellen parlamenttivaaleja.
Hamas tyrmäsi aiemmin tilapäisen hallituksen muodostamisen Abbasin johdolla, mutta on epäselvää, kuka uutta tilapäistä hallintoa johtaisi.
Tiedot Hamasin ja Fatahin välisestä sopimuksesta ovat kovin puutteelliset.
Azzam Ahmed Fatahista ja Fawzi Farhoum Hamasista kertoivat journalisteille vain, että sopimus allekirjoitettiin ja että sen mukaan väliaikainen hallitus hallitsee 6 kuukautta.

Hamas voitti edelliset parlamenttivaalit, mutta se riisti vallan Gazassa Fatahin johtamalta hallitukselta lähes verettömässä vallankaappauksessa 2007. Hamas on Ismail Haniyehin johdolla hallinnut Gazan kaistaa siitä lähtien ja on järjestelmällisesti pyrkinyt hävittämään Fatahin vaikutuksen Gazan kaistalla erottaen Fatahiin lukeutuvia virkailijoita sekä harjoittanut voimakasta propagandakampanjaa Hamasin ääri-islamia suosivan politiikan juurruttamiseksi kansaan. Tähän liittyvät toisinajattelijoitten summittaiset pidätykset ja kuulustelut, joissa raaka kidutus on osoittautunut nopeimmaksi menetelmäksi tunnustuksen saamiseksi epäillyiltä.
Skeptikot epäilevät tämänkään yrityksen onnistumista Hamasin ja Fatahin sovinnosta. http://www.haaretz.com/news/middle-east/hamas-fatah-agree-on-timetable-for-palestinian-reconciliation-1.431576

5. UUTISOTSIKOITA
-          Väkivalta on levinnyt Syyriasta Libanoniin. Eilen Beirutissa surmattiin ainakin yksi ihminen Syyriaa kannattavien ja häntä vastustavien välisissä yhteenotoissa. Edellisen kerran, kun Libanon joutui veriseen sisällissotaan, Syyria lähetti armeijansa Libanoniin selittäen joukkojen tarkoituksena lopettaa verenvuodatus. Syyrialaiset joukot jäivät Libanoniin ja pureutuivat Bekaan laaksoon 30 vuoden ajaksi 1976 - 2005. Armeijan menot maksettiin suurelta osin Bekaan laakson huumeviljelmien tuotteilla, minkä menetys oli suuri tappio armeijalle joukkojen jouduttua lähtemään Libanonista kansainvälisen painostuksen vuoksi. Tripolin taisteluissa maan pohjoisosassa kerrotaan 8 ihmisen kuolleen ja kymmenien haavoittuneen. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-violence-spills-over-to-lebanon-one-dies-in-beirut-clashes-1.431694
-          Pienoisbussi Bar Yochaista matkalla Tiberian suuntaan menetti ilmeisesti jarrunsa, syöksyi tieltä wadiin ja syttyi tuleen. Bussissa olleet 8 saman perheen jäsentä menehtyivät. Tiistaina sattuneessa onnettomuudessa menehtyivät perheen molemmat vanhemmat sekä heidän kuusi lastaan. Perheen 7-vuotias tytär säilyi hengissä haavoittuneena ja hänet kiidätettiin sairaalaan. Hän viskautui ulos autosta sen kääntyessä ympäri, mikä pelasti hänen henkensä.    http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4232435,00.html
-          ynetnews.com kertoo artikkelissaan Tel Avivista, Israelin toiseksi suurimmasta kaupungista, joka perustettiin 1909 paljaalle hiekalle 66 uskaliaan maahanmuuttajan toimesta. Tänä päivänä Tel Aviv, jota kutsutaan ”valkoiseksi kaupungiksi” sen valkoiseksi rapatun ja maalatun bauhaus-mallin mukaan rakennetun pienkerrostalo-alueen perusteella. Tel Avivia pidetään Israelin taloudellisena, kulttuurillisena, sotilaallisena ja diplomaattisena keskuksena, vaikka maan hallinto onkin keskittynyt pääkaupunkiin Jerusalemiin, jota ulkomaat eivät tunnusta. Mutta Tel Aviv tunnetaan myös yökehojen, vapaan rakkauden ja värikkään homouden kaupunkina. Sinne on myös ahtautunut runsaasti laittomia työtä etsiviä siirtolaisia tuoden mukanaan rikollisuuden ja surullisesti yleistyvät nuorten tyttöjen raiskaukset. Tel Avivissa alkoivat myös nuorten rauhalliset mielenosoitukset sosiaalisten epäkohtien korjaamiseksi maassa leviten pian moniin muihin kaupunkeihin. Tel Avivin elämä kultaisten hiekkarantojen äärellä kuumassa ilmanalassa on rentouttanut ihmiset riisumaan tarpeetonta suvaitsemattomuuttaan käyttäytymistä ja vapaata pukeutumista myöten. Tämä on kuitenkin viime päivinä joutunut kovaan koetukseen ei-toivottujen seurausilmiöiden vuoksi. Tel Aviv on yksi Israelin ”synnillisistä kaupungeista”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4232391,00.html
-          Ulpanan juutalainen etäyhteisö Beit Elin lähettyvillä tullaan tuhoamaan, kertovat viimeiset uutiset. Pääministeri Netanyahu ja puolustusministeri Ehud Barak, jonka sotilasuraa kunnioittavat lukuisten juutalaisyhteisöjen onnistuneet tuhoamiset, ovat keskustelleen useasti viime päivien aikana ja tulleet siihen tulokseen, että Barak saa uuden sulan töyhtöönsä, Ulpana tuhotaan, mutta Beit Eliin annetaan rakennuslupia uusien talojen pystyttämiseksi. Netanyahu on pyytänyt kansaedustajia Yacov Katz ja Uri Ariel (NU) vetämään pois lakiesityksensä juutalaisten etäyhteisöjen laillistamiseksi Juudean ja Samarian alueilla. Siitä oli tarkoitus äänestää keskiviikkona. Pääministerin urhea vakuutus, ettei Jerusalemia jaeta eikä mistään sen osasta luovuta koskaan, ei riitä asettumaan kansainvälistä painostusta vastaan puolustaakseen tosiasiaa, että Juudea ja Samaria ovat yhtä lailla jakamaton osa Israelia kuin Jerusalem. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156080#.T7tP8DJHTFw
-          Ranskan uuden presidentin Francois Hollanden uudet tuulet alkavat puhaltaa maassa entistä selvemmin. Hänen hallitukseensa nimitettiin kolme muslimia. Tämän katsotaan olevan tunnustus heidän vaalikampanjalle antamastaan tuesta. Hollanden vaalivoitto tuli 2.3 %:n turvin. Arviolta 1.7 miljoonaa muslimia äänesti Hollandea, joka sai 1.1 miljoonaa ääntä enemmän kuin Nicolas Sarcozy. Ranskan väestöstä 10 % lasketaan kuukuvan muslimeihin, vaikka virallisesti maassa ei erotella eri uskontoja. Ranskan väkiluku on 65 miljoonaa, josta muslimeja on 4.7 miljoonaa, mutta Pew Forun tutkimus asettaa heidän luvukseen 7 miljoonaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156077#.T7tSojJHTFw
-          Juudean ja Samarian asukkaat ovat esittäneet vaatimuksen rabbeille, että heidän tulee sallia videoiden ja valokuvien ottaminen sapattina, koska silloin palestiinalaiset aiheuttavat useita väkivaltaisuuksia videoiden niitä, joita he ja heidän eurooppalaiset tukijansa leikkelevät ja liittävät juutalaisasukkaita syyttävien ja halventavien esitysten valmistamiseksi. Viimeinen tällainen tapahtui Yitzharin juutalaisyhteisön alueella, jossa viereisen arabikylän asukkaat sytyttivät juutalaisten hedelmäpuita tuleen. Juutalaisten mennessä sammuttamaan tulipaloja ja pyrkiessä ajamaan arabit alueelta arabit videoivat NGO-järjestöjen lahjoittamilla kameroilla heidän toimiaan saaden esitettyä videoissa tilanteita, joissa juutalaiset näyttävät ampuvan arabeja sotilaitten katsoessa vierestä. Nämä vaikutelmat oli saatu leikkelemällä ja yhdistelemällä pätkiä eri filmeistä, mitä katsojan on vaikea havainnoida, mutta jonka asiantuntija huomaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156076#.T7tUhTJHTFw


Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020