Friday, January 16, 2009

PERJANTAI 16.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 21. päivä, maaoperaation 13. päivä.
Keskustelut tulitauon saamiseksi ovat edistyneet suotuisasti Kairossa. Tällä hetkellä uskotaan, että sopimus voidaan runnoa kasaan seuraavan 72 tunnin kuluessa. Tulitauko on suunniteltu kahden viikon mittaiseksi, jonka aikana sovitaan ainakin vuoden tai pitemmän ajan pituisesta aselevosta.
72 tunnin aikana pitäisi sopia ainakin seuraavista asioista: IDF:n joukkojen vetämisestä Gazasta ja sen aikataulusta; ulkomaisten valvontajoukkojen määrästä, sijainnista ja kansallisuudesta; salakuljetuksen loppumisen valvonnasta, joka tulee vahvasti lepäämään Egyptin harteilla käyttäen USA:sta ja Saksasta saatuja mekaanisia laitteita; Rafahin terminaaliliikenteen valvonta elvytetään uudelleen 2005 sovitun sopimuksen mukaisesti huomioiden siihen tehtävät välttämättömät muutokset, Israel saanee pitää valvonta-kameroitaan Rafahissa, jotka välittävät kuvat suoraan Kerem Shalomin valvonta-asemalle; Terminaalin valvonta annettaneen Abbasin johtamille PA:n poliiseille, mutta Hamas voi osallistua valvontaan omine poliiseineen, joitten sijoitus ja tehtäväjako on sovittava. Israel on esittänyt vaatimuksia, että aseitten valmistaminen Gazassa on lopetettava. Israelin ja Gazan välisten terminaalien avaaminen ja niiden kautta tapahtuvan liikenteen valvonta on myös sovittava yhdessä Gilad Shalitin vapauttamisen kanssa, kuten Israel vaatii.
ASELEPOA on suunniteltu vuoden mittaiseksi, mutta tiedot kertovat mahdollisuudesta myös pitempään aselepoon, mikäli tilanne sen sallii. (JP)
2. ISRAELIN minikabinetti keskusteli eilen illalla viiden tunnin ajan Gazan tilanteen seuraavasta vaiheesta ja mahdollisesta tulitauosta. Tilaisuuteen osallistuivat pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni. Asiantuntijoina tilaisuudessa olivat IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sekä Shin Betin johtaja Yuval Diskin. Puolustusministeriön edustaja tulitaukokeskusteluissa Amos Gilad palasi eilen Kairosta antaakseen raportin johtokolmikolle Olmert, Barak ja Livni, mutta hän matkusti aamulla takaisin Kairoon seuraamaan keskustelujen edistymistä. Minikabinetin oli tarkoitus kokoontua tänään aamupäivällä päättämään asioista, mutta kokousta siirrettiin siksi, kun Amos Gilad palaa Kairosta kertomaan tilanteen kehittymisestä.
OLMERT esittää keskusteluissa kovanaamaa. Hän kertoi eilisen tapaamisen jälkeen, ettei hän halua aikamäärää tulitauolle. Hän kertoi, että hän haluaa terrorin loppuvan ja estää Hamasin uudelleen aseistautumisen, eikä hän halua, että se tehdään tiukan aikataulun tai kansainvälisen painostuksen alaisena. Hän sanoi, ettei hän ole liikarasittunut ja että taistelut Gazassa jatkuvat, kunnes toisin päätetään. Olmert sanoi myös, että Israel vaatii entistä pitävämmät vakuudet salakuljetuksen loppumisesta Egyptin kautta Siinaille ja sieltä Gazaan. Ulkoministeri Livnin tehtävänä on solmia sitä koskeva sopimus USA:n nykyisen hallituksen kanssa Washingtonin matkansa aikana. Barak ja Livni vakuuttivat kannattavansa Olmertin esittämiä vaatimuksia. Johtokolmikko esitti Livnin kannattamana, että Israel tulee pidättämään itsellään oikeuden puuttua tilanteeseen katsomallaan ajalla, jos vastapuoli ei täytä sille asetettuja velvoitteita. Israelin ehdot muistuttavat antautumissopimusta, mikä voi olla vaikea Hamasin tunnustaa ja hyväksyä, mutta vaihtoehtona on sen murskaaminen. (ynetnews, JP)
3. YK ALOITTI eilen 118 sitoutumattoman jäsenmaan vaatimuksesta erikoisistunnon, jossa on tarkoitus käsitellä Gazan tilannetta. Tilaisuus alkoi eilen ja se jatkunee perjantain aikana. YK:n yleiskokouksen istunnossa tehdyt päätökset ovat luonteeltaan suosittelevia eivätkä sido jäsenmaita, mutta niillä on suuri merkitys yleisen mielipiteen kannalta.
”Gaza palaa. Se on muutettu palavaksi helvetiksi”, sanoi yleiskokouksen presidentti nicaraqualainen, poliitikoksi muuttunut entinen katolinen pappi Miguel d´Escoto Brockmann.
”Gazan hyökkäyksessä vallitsevat kansainvälisen lain rikkomukset on hyvin dokumentoitu: kollektiivinen rangaistus, suhteeton sotilaallisen voiman käyttö, hyökkäykset siviilikohteisiin mukaan lukien kodit, moskeijat, yliopistot, koulut”, hän raportoi istunnon aluksi.
YK:n apulaispääsihteeri Asha Rose-Migiro kertoi 192 YK:n jäsenmaan edustajalle, että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon, joka on vierailulla Israelissa, esitti voimakkaan ja ”raivokkaan” vastalauseen IDF:n tulittaessa tykeillään YK:n UNRWA:n toimipistettä Gazassa sytyttäen sen varaston tuleen, jossa säilytettiin välttämättömiä avustustarvikkeita, ja vaati välitöntä tutkimusta asiasta. Hän jatkoi selittäen, että IDF sytytti tuleen sairaalan siipirakennuksen sekä tulitti kansainvälisen ja paikallisen median toimipistettä Gazassa haavoittaen kahta valokuvaajaa. Puhuja toisensa jälkeen syytti Israelia näistä ja muista ”rikoksista”. D´Escoto ihmetteli, miksi Israel jatkaa hyökkäystään useita päiviä YK:n turvallisuusneuvoston vaatiman välittömän tulitaukopäätöksen jälkeen.

PÄÄMINISTERI Ehud Olmert valitti YK:n rakennuksen tulitusta, mutta kertoi samalla, että rakennuksista tulitettiin IDF:n joukkoja, jotka vastasivat tuleen. Samaa vakuutti myös puolustusministeri Ehud Barak esittäessään oman anteeksipyyntönsä Ban ki-Moonille.
4. YK:N TÄYSISTUNNON presidentti d´Escoto muistutti mieleen, että on outoa, että Israel, jonka koko syntyminen valtioksi oli seurausta YK:n suosiollisesta päätöksestä 1948, on jatkuvassa kapinatilanteessa YK:n esittämien päätöslauselmien suhteen, mistä hänen mukaansa on todisteena Olmertin lausunto, ettei Israel aio noudattaa päätöslauselmaa 1860 eikä katso olevansa sidottu ulkopuolisten tekemiin päätökseen sitä koskevissa asioissa.
Malesian YK:n lähettiläs Hamidon Ali vaati, että esitetyssä päätöslauselmassa tulee vaatia tulitaukoa, IDF:n joukkojen vetämistä Gazasta, Israelin ylläpitämän Gazan saarron lopettamista ja humanitäärisen avun sallimista sitä tarvitseville ihmisille. ”On myös vaadittava kansainvälisen tribunaalin asettamista tutkimaan ja rankaisemaan niitä, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin ja ihmisoikeuksien rikkomiseen. Lisäksi on asetettava sanktioita, mikäli YK:n vaatimuksiin ei suostuta.”
ISRAEL on tiiviisti mukana neuvotteluissa tulitauon saamiseksi sekä pitkäaikaisen aselevon solmimiseksi Hamasin kanssa kansainvälisen valvonnan alaisena.
Operaatio Cast Lead alusta lähtien 27.12.08 ainakin 1072 palestiinalaista on saanut surmansa, mukana 355 lasta, ja lisäksi yli 5 000 ihmistä on haavoittunut Hamasin Gazan terveysministeriön antamien tietojen mukaan.
PA:n YK:n edustaja Ryad Mansour vaati ”puolueettoman kansainvälisen tutkimuksen aloittamista Israelin tekemistä sotarikoksista ja systemaattisista kansainvälisen lain rikkomuksista, kaikki puolustuskyvyttömiä Gazan asukkaita kohtaan”, kuten hän sanoi.
NÄITÄ RAPORTTEJA tarkastellessa huomio kiintyy siihen, ettei niissä ollenkaan puututa siihen, miksi IDF lähetti joukkonsa Gazaan, ikään kuin se olisi tapahtunut pelkästä halusta vahingoittaa ”rauhassa eläviä, aseistautumattomia Gazan asukkaita”. Kukaan ei näytä muistuttavan, että Israel on 8 vuoden ajan kärsinyt jatkuvasta terrorista siviiliasukkaita kohtaan Gazan rajan tuntumassa, mitä nuo ”rauhaarakastavat, puolustuskyvyttömät ja aseettomat Gazan asukkaat” ovat harjoittaneet ampuessaan 10 000 rakettia ja kranaattia kivääritulitusten ohessa israelilaisia siviilikohteisiin. (ynetnews)
5. Eilen torstaina terroristit ampuivat 25 rakettia Gazasta Israeliin. Yksi iski omakotitalon patioon Sderotissa, hävittäen taloa pahoin, mutta asukkaat olivat ehtineet juosta talonsa suojahuoneeseen säilyen vahingoittumattomia. Eshkolin alueneuvoston ja Gederan alueelle putosi myös raketteja aamupäivällä, mutta vahingot olivat vähäisiä.
Beershebaan putosi kaksi Grad-rakettia, joiden kärkiosaan on sijoitettu metallikuulia.
43-vuotias äiti ajoi 7-vuotiaan poikansa kanssa Beersheban kadulla hälytyssireenin alkaessa soida. Hän pysäytti autonsa ja meni poikansa kanssa makaamaan kadun pintaan, kuten ohjeet suosittelevat. Grad-raketti räjähti aivan heidän vierellään, ja vaikka äiti pyrki suojelemaan poikaansa, sirpale osui tämän päähän tunkeutuen kallon sisään. Äiti sai pysäytettyä ohiajavan auton, joka vei heidät Sorokan sairaalaan n. 17.00 tienoilla. Pian tämän jälkeen IAF tuhosi raketin ampuneen miehistön Gazassa. Lääkärit työskentelivät kuumeisesti voidakseen pelastaa pojan, Uriel Elazarov, hengen, joka on jatkuvassa vaarassa. MDA:n edustaja sanoo, että pojan äiti Angela Elazarov toimi oikein pysäyttäessään auton ja mennessä makuulle kadun pintaan, koska metallikuulat ja sirpaleet vahingoittavat pahemmin autossa olevia. Iskussa haavoittui lisäksi 6 muuta ihmistä (tiedot ristiriitaisia). (JP)
6. TAISTELUT Gazassa jatkuivat eilen hellittämättä. IDF kertoo surmanneensa 60 Hamasin taistelijaa. Yksi tärkeimmistä kohteista oli Hamasin sisäministeri Said Siam, joka vastasi myös Ismail Haniyehin ja Mahmoud Zaharin henkilökohtaisesta turvallisuudesta. Häntä pidettiin Hamasin puolustusministerinä, sillä hän valvoi sen kaikkia turvallisuus- ja muita aseellisia joukkoja. Hän oli mukana hallituksessa, jonka Abbas nimitti 2006, mutta hän riitaantui Fatahin turvallisuusjohtajien kanssa Gazassa, jotka raportoivat Ramallahiin eivätkä noudattaneet hänen ohjeitaan. Siksi Siam paetusti omat turvallisuusjoukkonsa Gazaan. Joukko kasvoi 12 000:en mieheen, ja raportoi suoraan hänelle. Hän erosi virastaan Fatahin ja Hamasin perustaessa yhteishallituksen, mutta palasi siihen hallituksen hajaantuessa. Hän oli avainasemassa Hamasin kaapatessa vallan Gazassa kesällä 2007.
Iskussa, joka surmasi Siamin, kuoli izzadin al-Qassamin komentaja Mahmoud Wafta, sekä kolme Mahmoud Zaharin henkivartijaa. Isku osoittaa, että IDF on soluttautunut Hamasin johtoon. IDF:n tykistön iskut mediakeskukseen, jossa oli Reutersin, BBC:n ja al-Arabiyan toimistot, YK:n varastoon sekä sairaalan siipeen ja kahta YK:n ajoneuvoa vastaan olivat valitettavia vahinkoja, joita Barak pyyteli anteeksi. IAF teki eilen 35 ilmaiskua Gazaan. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Fatah on aloittanut oman sotansa Hamasia vastaan Länsirannalla. PA:n turvallisuusjoukot kiittelevät hyvää yhteistoimintaansa IDF:n kanssa pidättäessään Hamasin jäseniä ja tehdessään ratsioita sen laitoksiin.
- Puolueet sopivat vaalitaistelun keskeyttämisestä sodan ajaksi, mutta se ei estänyt Kadimaa hyökkäämään rajusti Nethayahua vastaan Venäjän lehdistössä syyttäen häntä sodasta annettujen tietojen väärinkäyttämisestä.
- Hedelmien kasvattajat ilmoittavat ulkomaisten tilausten peruutuksista ja viivytyksistä Gazan sodan seurauksena. (ynetnews)
- CIA ilmoittaa, että Iran tekee pian päätöksen ydinaseen valmistamisesta.
- 62 % kansasta kannattaa Gazan sotaa; 26 haluaa tulitauon. Olmertin kannatus on noussut 49 %, Barakin kannatus 43 %, Livnin 22 %. Likudin kannatus on 28 paikkaa; Kadiman 21; Labourin ja Israel Beiteinun kummankin 15; Shas 10, UTJ 7; Meretz 5; Juutalainen Koti 3; NU 3; Vihreät 3; United Arablist 4; Hadash 3, Balad 3. (JP)

Thursday, January 15, 2009

TORSTAI 15.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 20. päivä, maaoperaation 12. päivä.
Taistelujen Gazan rintamilla kerrotaan kiihtyneen odoteltaessa tulitaukosopimuksen solmimista. Yaacov Katz kertoo JP:n uutisessaan, että IDF:n joukot tunkeutuivat syvemmälle Shatin pakolaisleiriin. Maa- ja ilmavoimat iskivät eilen 60:en kohteeseen, joihin kuului asevarastoja, rakettien ammunta-alustoja sekä salakuljetustunneleita, joita tuhottiin 25 kpl. Taisteluissa haavoittui 15 sotilasta panssarintorjuntaohjuksesta, joka ammuttiin heitä kohti lähellä Gazan kaupunkia. IAF myöhemmin löysi ohjuksen ampuneen miehistön ja tuhosi sen. Tiistaiyön aikana kaksi upseeria haavoittui kohtalaisesti taisteluissa Hamasin kanssa. Haavoittuneiden joukossa oli everstiluutnantti Avi Balut, joka johti 101. laskuvarjojääkäri pataljoonaa. IDF:n ilmoituksen mukaan 30 Hamasin taistelijaa surmattiin keskiviikkona. IDF uskoo myös, että Hamas yrittää edelleen salakuljettaa aseita Siinailta niiden tunnelien kautta, jotka ovat vielä käytettävissä. Tunneleita oli IDF:n arvion mukaan 600, joista se on tuhonnut lähes 70 %, eli varsin lähes 200 lienee edelleen käyttökunnossa. (JP)
2. LIEVÄÄ optimismia on havaittavissa Egyptin johtamissa tulitaukoneuvotteluissa
Kairossa. Egyptin viimeisen tarjouksen mukaan taistelut keskeytettäisiin välittömästi sopimuksen solmimisen jälkeen, joka olisi voimassa 10 päivää. Sen aikana jatketaan pysyvän ainakin vuoden kestävän tulitauon solmimista. Egyptin esityksen mukaan IDF:n joukot jäisivät nykyisiin asemiinsa, kunnes pysyvä tulitauko on solmittu. Rafahin terminaalia valvovien joukkojen kansallisuus on auki, Egypti haluaa, että terminaalia valvovat PA:n joukot, mitä Hamas vastustaa. Myös Israelin ja Gazan välillä sijaitsevien terminaalien valvonta on auki. Hamas on antanut vihjeitä, että se on ”periaatteessa” hyväksynyt Egyptin esityksen, mutta ilmoittaa samalla, että sillä on määrättyjä reunahuomioita ja kommentteja. Hamas ei halua pitkäaikaista tulitaukoa, ja se haluaa osallistua terminaaliliikenteen valvontaan. Hamas ei enää vaatine ehdottomasti IDF:n joukkojen välitöntä vetäytymistä Gazasta eikä Gazan ja Israelin välisten terminaalien pysyvää avaamista, joita se aiemmin vaati.
HAMASIN edustaja Ghazi Hamad kertoi BBC:n toimittajalle, että Hamas on valmis hyväksymään Egyptin esityksen, ”koska sillä ei ole muita mahdollisuuksia”. Hamasin edustaja Beirutissa Osama Hamdan kertoi al-Jazeeran TV-kanavan toimittajalle, ettei Hamas voi hyväksyä Egyptin esitystä sellaisenaan, mutta IDF:n paine alkaa tuntua sielläkin. (JP)
3. JP ESITTELEE pääkirjoituksessaan tilannetta Gazassa muistuttaen otsikossaan, ettei saa unohtaa varsinaista tehtävää, eli miksi joukot lähetettiin Gazan kaistalle. JP muistuttaa, että Israelin pahin vihollinen Osama Bin Laden kehottaa muslimeja ”pyhään sotaan” Israelia vastaan, mutta Iranin suurajatollah Ali Khamenei peruutti kutsumansa nuorista muodostetun 70 000 itsemurha-joukon aktivoimisen – tämän tuntemattomasta syystä. Mutta ”pyhä sota” Gazan pelastamiseksi voi olla myöhäistä, arvioi JP, sillä toiveet tulitauosta alkavat saada konkreettisia muotoja. Amos Gilad lentää tänään Kairoon kuulemaan viimeiset uutiset, jonka jälkeen tiedetään taas vähän enemmän. Israelin edustaja yrittää vielä kerran vaikuttaa USA:n hallitukseen, jolla on vain muutama päivä toimistoaikaa ennen uuden presidentin astumista maan johtoon, saadakseen siltä vakuutuksia salakuljetuksen lopettamiseksi Gazaan.
JP arvioi pääartikkelissaan, mitä Israelin tulee vaatia tulitaukosopimuksessa:
- Salakuljetus täytyy loppua ja Hamasin aseistautuminen täytyy estää. IDF:n täytyy saada toimintavapaus Philadelphia-käytävällä, kunnes Egypti pystyy valvomaan sitä.
- Kaikenlainen tulitus Gazasta Israeliin tulee loppua ilman aikamäärää, ja sen tulee koskea kaikkia muitakin terrorijärjestöjä Gazassa.
- Hamasin tulee osoittaa joustavuutta Gilad Shalitin vapauttamiseksi, eikä ennen sitä Israelin tule osoittaa mitään joustavuutta Hamasin jäsenten vapauttamisessa.
- Egyptin tulee valvoa tarkasti Rafahin Egyptin puolta riippumatta siitä, ketkä terminaali-liikennettä valvovat.
- Turkkilaisia tai muita ulkomaalaisia joukkoja ei saa sijoittaa Philadelphia-käytävälle, koska ne tulisivat hankaloittamaan IDF:n mahdollisia operaatioita siellä.
PÄÄKIRJOITUKSESSA arvioidaan, että kun Israelin tärkeimmät turvallisuustakuut on huomioitu, sille on samantekevää, millaisen hallituksen Gazan kansa valitsee. Israel voi puolestaan sallia Gazan terminaalien kautta kaikkea mahdollista, mutta ei materiaaleja, joita voidaan käyttää aseitten valmistukseen, eli Gazan saartotoimet käytännössä lopetettaisiin.
Mutta kaiken tämän keskellä Israelin johtotroikka on alkanut nälviä toisiaan. Barak ilmoitti ääneen haluavansa viikon mittaista humanitääristä tulitaukoa, mikä suututti Olmertia, joka haluaisi paikata Libanonin kakkossodan aiheuttaman häpeän kunnon voitolla. Livni puolestaan haluaa Israelin julistavan yksipuolisen tulitauon ja vetävän joukkonsa Gazasta välittömästi ilman sopimusta, eli Livni haluaa tehdä toisen ”sharonin” Gazassa. (JP)
4. HAMAS halunnee osoittaa vielä ennen mahdollista tulitaukoa, ettei sitä ole nujerrettu. Sen terroristit ampuivat torstaiaamun kuluessa jo puoli kymmeneen mennessä 13 rakettia Israeliin. Ne kohdistuivat Sderotin ja Eshkolin ympäristöön. Niiden aiheuttamista vahingoista ihmisille ei ole raportoitu. Seitsemän rakettia putosi Eshkolin aluekeskuksen alueelle, viisi Sderotin läheisyyteen, yksi talon pihalle turmellen useita autoja ja vahingoittaen rakennusta, toinen koulurakennuksen lähelle. Useita ihmisiä hoidettiin shokin vuoksi. Yksi raketti putosi Gederan aluekeskuksen alueelle.
YÖN AIKANA käydyissä taisteluissa 11 IDF:n sotilasta haavoittui. IDF operoi 35:ssä kohteessa yön aikana, ja IAF teki n. 70 ilmaiskua eri kohteisiin. Myös laivaston alukset osallistuivat maajoukkojen iskuihin eri kohteissa. Gazan lähteet kertovat, että 10 palestiinalaista sai surmansa yön aikana tehdyissä operaatioissa, kaksi kuoli IAF:n iskuissa ja kolme tulitaisteluissa IDF:n sotilaitten kanssa.
HAMASIN terveysministeriön edustaja ilmoittaa, että 1028 gazalaista on saanut surmansa operaation Cast Lead alusta lähtien, heistä 300 lasta ja alaikäistä. Noin puolet kuolleista on siviilejä. Haavoittuneita on ministeriön edustajan mukaan 4 500. (ynetnews)
5. TAISTELUT Gazassa näyttävät uutistoimistojen web-sivujen mukaan kiihtyneen torstai-aamun kuluessa. Viimeisen tiedon mukaan terroristit ovat ampuneet jo yli 16 rakettia Israeliin, ja määrä kasvanee kaiken aikaa.
IDF:n maajoukot puolestaan ovat aloittaneet tunkeutumisen Tel al-Hawwan lähiöön Gazan kaupungissa. Uutiset kertovat, että sotilaat lähestyvät panssarien tukemina lähiön keskustaa. Asukkaat pakenevat taloistaan, osa yövaatteissaan, vanhuksia työnnetään pyörätuoleissa, ja muutamat yrittävät päästä journalistien panssaroituihin autoihin ja ambulansseihin päästäkseen pakoon taisteluja. Osa asukkaista on jäänyt paikoilleen yrittäen hakea suojaa taloistaan. Reutersin kameramiehistö esittää kuvissaan tykistön suorittaneen hyökkäys-kohteen pehmitystä toistuvalla tykistötulella lähiön laidasta, kuten haaretz asiaa kommentoi. Uutinen kertoo edelleen, että puskutraktorit ja panssarit näyttävät keskittyvän lähiön keskuspuistoon, josta ne muodostanevat eräänlaisen komentokeskuksen. Se kertoo edelleen, että tykistö on edellisten päivien aikana ampunut ajoittaisia salvoja kuin kokeillakseen Hamasin taistelijoitten tahtoa, mutta että sotilaat ovat aiemmin välttäneet tunkeutumista asutuksen keskelle, jonne Hamasin taistelijat ovat pureutuneet ja jossa he ovat elementissään. (haaretz)
6. www.debka.com raportoi, että Egyptin tarjoama tulitaukoesitys toistaa sen, mitä kuusi kuukautta voimassa ollut mutta muutamia päiviä sitten päättynyt tulitauko sisälsi, eli se sitoo Israelin kädet, mutta sallii Hamasin jatkaa entiseen malliin, koska IDF ei pystynyt tai halunnut kaataa Hamasin hallitusta eikä tuhoamaan sen asearsenaalia. Hamas katsoo tämän kautta saavuttaneensa voiton IDF:stä.
ISRAELIN ulkoministeriön pääsihteeri Aharon Abramowich matkusti Yhdysvaltoihin, jossa hän tavannee korkeita hallituksen edustajia sekä myös juutalaisjärjestöjen johtajia. Puolustus-ministeriön neuvonantaja Amos Gilad puolestaan lensi Kairoon. Kummankin tarkoituksena on yrittää saada Israelin vaatimukset huomioiduksi uudessa tulitaukosopimuksessa, tai edes jonkinlaiset takuut niiden toteutumiseksi käytännössä. Vallitsevan käytännön mukaan Israel on tehnyt lukuisia sopimuksia palestiinalaisten kanssa vain voidakseen todeta, ettei vastapuoli ole edes yrittänyt toteuttaa sille asetettuja vaatimuksia. Tästä ei tietenkään voi syyttää pelkästään palestiinalaisia, vaan siihen on osasyyllinen Israelin hallitusten lepsu suhtautuminen, millä on pyritty ”ymmärtämään” vastapuolta ja vaikuttamaan sen suhtautumiseen toistuvilla myönnytyksillä, joita markkinoidaan kansalle ”Arafatin” ja myöhemmin ”Abbasin aseman vahvistamiseksi”. Käytännössä ne vaikuttavat juuri päinvastoin, sillä palestiinalaiset pitävät sitä heikkoutena ja johtajiaan Israelin asiamiehinä.
DEBKAFILE toteaa, että torstaiaamun kello kymmeneen mennessä terroristit ovat ampuneet jo yli 20 rakettia Israeliin, yksi niistä yli 70 km:n päähän Gazan turva-aidasta. Debkafile toteaa edelleen, että USA:n ja Saksan tarjoama mekanismi, jolla salakuljetus aiotaan saada lopullisesti loppumaan, olisi käyttökunnossa aikaisintaan vuoden kuluttua, minkä kuluessa Hamas voi suhteellisen vapaasti jatkaa aseistautumistaan tunnelien kautta. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Bolivia katkaisi diplomaattisuhteensa Israelin kanssa, mitä Venezuela seurannee.
- Israelin laivasto esti iranilaisen laivan pääsyn Gazaan, joka odottaa uutta tilaisuutta.
- Israel pelkää, että Turkki voi peruuttaa toimitussopimuksensa Israelin kanssa.
- Keskusvaalilautakunta kielsi Balad ja United Arab List puolueitten osallistumisen helmikuun vaaleihin niiden Israelin vastaisen toiminnan vuoksi. Puolueet valittavat korkeimpaan oikeuteen, jonka uskotaan peruuttavan kieltopäätöksen. Baladin puheen-johtaja Jamal Zahalka vaatii, että Abbas tuomitsee IDF:n hyökkäyksen Gazan kaistalle. Arab List puolueen kansanedustaja Ahmed Tipi hyökkäsi rajusti Kadimaa ja Labouria vastaan todeten, että ”niiden jokainen päätös on luoti Gazan lapsen rintaan”. (ynetnews)
Pyydän esittää sydämellisen kiitoksen kaikille, jotka rukouksin ja myös taloudellisesti ovat tukeneet työtämme maailman keskipisteessä, joka on jatkuvan hyökkäyksen kohteena.
Web-sivun oikeassa alalaidassa on Israelin kartta otsikon ”Bonus” alla tekstillä ”Map of Israel”. Israelin maa on kartassa jaettu ruutuihin, jotka hiirellä osoittaen suurenevat.
Omat kommentit pyydän antamaan käyttäen valmista kaavaketta.
Siunattua vuoden jatkoa. Gavriel

Wednesday, January 14, 2009

KESKIVIIKKO 14.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 19. päivä, maaoperaation 11.päivä.
IAF iski eilen 60:en kohteeseen. 35 iskua tehtiin tunneleita vastaan Philadelphia-käytävällä, yhdeksän ase- ja raketti varastoa tuhottiin, sekä muutamia muita kohteita vastaan, joista yksi oli palestiinalaislähteitten mukaan Gazan kaupungin vanha kaupungintalo, joka palveli oikeustalona. Silminnäkijät kertovat, että talo tuhoutui kokonaan, ja muutamia lähellä olevia liiketiloja vaurioitui iskussa.
HAMASIN TERVEYSMINISTERIÖN mukaan taisteluissa on kuollut 971 ihmistä. IDF:n ilmoituksen mukaan maanantai-illasta lähtien ainakin 50 Hamasin taistelijaa sai surmansa. Palestiinalaislähteet kertovat, että useita satoja Hamasin taistelijoita on saanut surmansa taistelujen alettua, ja ainakin 2 500 on haavoittunut.
IDF:N ARVION mukaan Hamasin joukkojen kokonaisvahvuus oli yli 25 000 miestä. Hamasin ohella taisteluihin osallistuvat Islamic Jihadin sekä al-Aksa marttyyrien prikaatit, joka on Fatahin alainen järjestö. Fatahin edustaja väitti tiistaina, että yksi sen jäsenistä teki itsemurhaiskun IDF:n sotilaita vastaan Gazan pohjoisosassa, ja että he ovat ampuneet useita raketteja ja kranaatteja Israeliin. Taisteluissa ovat lisäksi mukana PFLP sekä PRC. Nämä pienemmät ryhmät ovat kärsineet suurta mieshukkaa, ainakin 150 pyssymiestä IDF:n arvion mukaan. Khaled Abu Toameh, joka näitä tietoja kokosi JP:lle, kertoo Hamasin lisäksi menettäneen hallitusvirastonsa, mukana poliisi- ja turvallisuusasemat, useita Hamasin kanssa yhteyksissä olevia hyväntekeväisyys- ja muita järjestöjä, jotka tarjosivat kansalle sosiaali-, talous-, terveys- ja koulutuspalveluja, sekä sotilaallisia koulutuskeskuksia ja ministeriöitä.
TAISTELUJEN JOHDOSTA Hamasin hallitseva johtoryhmä, niiden mukana pääministeri Ismail Haniyeh ja Mahmoud Zahar, ovat joutuneet pakenemaan piilopaikkoihin, erään väittämän mukaan Shifa-sairaalan pohjakerrokseen, mikä on pahasti musertanut heidän uskottavuuttaan kansan silmissä, sekä aiheuttanut pahan särön Hamasin Gazan johdon ja Damaskoksessa majailevan ulkomaanasioita hoitavan johdon välillä. (JP)
2. SHIN BET arvioi, että operaation alusta alkaen 27.12.08 terroristit ovat ampuneet 565 rakettia ja 200 kranaattia Gazasta Israelin siviilikohteisiin. 16 ensimmäisen päivän aikana terroristit ampuivat 530 rakettia. Tämän jälkeen terroristit ovat ampuneet maanantaina ja tiistaina 35 rakettia, joita ei ole mukana edellisessä kokonaismäärässä.
VUODEN 2005 alusta lähtien terroristit ovat ampuneet 5 700 rakettia ja 4 000 kranaattia, joista 200 rakettia ja 1 600 kranaattia ammuttiin vuoden 2008 aikana.
KUUDEN KUUKAUDEN tulitauon aikana terroristit ampuivat Israelin siviilikohteisiin 361 rakettia ja 303 kranaattia.
VUODESTA 2000 lähtien, jolloin raketti- ja kranaattituli Gazasta alkoi, 19 israelilaista on kuollut raketin- ja 18 kranaatiniskuista.
Operaatio Cast Lead alusta alkaen 1 272 israelilaista on haavoittunut iskuissa.
TERRORISTIT ampuivat tiistaiaamun kuluessa 12 rakettia Israeliin. Yksi raketeista osui koulurakennukseen Ashkelonissa runnellen sitä mutta ilman ihmisvahinkoja. Kaksi rakettia osui aukealle pellolle Shaar Hanegevin alueella, kaksi Eshkolin aluekeskuksen alueelle, kaksi rakettia putosi lähelle Ofakimin kaupunkia. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu.
MAANANTAIN aikana terroristit ampuivat 19 rakettia Israeliin, Yksi raketti tuhosi asuintalon Ashkelonissa, jonka asukkaat ehtivät juosta pommisuojaan ennen raketin iskua. Muut raketit iskivät Sderotiin, Beershevaan ja Kiryat Gatiin, vahingot olivat siedettäviä.(haaretz)
3. EGYPTIN johdolla käytävät tulitaukoneuvottelut Israelin ja Hamasin välillä ovat nyt odottavalla kannalla. Useita ratkaisuvaihtoehtoja on tutkittu ja yhtä monta on jouduttu siirtämään syrjään jonkun neuvotteluosapuolen vastustaessa. Asiaa ei mitenkään helpota se, että Israelin poliittinen johto, johon lähinnä kuuluvat pääministeri Ehud Olmert, puolustus-ministeri Ehud Barak ja ulkoministeri Tzipi Livni, ei ole löytänyt yhteistä kantaa, miten edetä tästä eteenpäin.
OLMERT haluaa jatkaa operaatiota sen ”katkeraan loppuun saakka”, Barak haluaa Egyptin johdolla saada aikaan sopimuksen, joka sitoisi myös Egyptiä, mutta Livni vaatii yksipuolista vetäytymistä Gazasta sillä uhkauksella, että ensimmäisen raketin pudottua Israelin maaperälle IDF menee uudelleen Gazaan entistä voimallisemmin. Näistä Barakin vaatimus on ilman muuta järkevin ja käyttökelpoisin. Olmertin vaatimuksen toteuttaminen jatkaisi operaatiota tuntemattomaan tulevaisuuteen kansainvälisen painostuksen ja syytösten tulvan kasvaessa sietämättömäksi. Livnin esitys on jatkoa Ariel Sharonin yksipuoliselle vetäytymiselle Gazasta, mikä mahdollisti Hamasin vallankaappauksen, ja mikä on osoittautunut käyttökelvottomaksi haaveiluksi rauhantilasta.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN tutkimusosaston johtaja Amos Gilad on siirtänyt Kairon matkaansa odotellessaan veden selviytymistä monen käytyä hämmentämässä sitä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon uhkailee myös tulevansa Lähi Itään ihmettelemään, miksei YK:n turvallisuusneuvoston selkeää päätöslauselmaa ole jo toteutettu. Ban joutunee vielä monen edeltäjänsä tavoin toteamaan, ettei asioita hoideta Lähi Idässä sillä tavoin. Olmert ilmoitti heti päätöksen jälkeen, ettei Israel anna sivullisten sanella, mitä se tekee ja mitä ei. Olmertilla kun ei ole mitään menetettävää, hän voi reuhtoa miten lystää Israelin kansan kustannuksella, ja jos hyvin käy, häntä voidaan jopa kiittää kaukonäköisyydestä.
NETANYAHU kertoi opposition penkiltä oman mielipiteensä, että viime kädessä Israelin tulee joka tapauksessa kaataa Hamasin hallinto Gazassa, jos ei nyt, pian sen jälkeen. (JP)
4. EGYPTIN viimeisenä vaatimuksena on ehdottoman tulitauon julistaminen välittömästi, jotta verenvuodatus Gazassa saataisiin loppumaan. Egypti odottaa vain Hamasin suostumusta. Tulitauon jälkeen neuvotteluja sitovan sopimuksen saamiseksi jatkettaisiin Kairon johdolla. Niissä sovittaisiin mekanismista, jolla salakuljetus Siinailta saadaan loppumaan, mikä täyttäisi Israelin vaatimuksen, sekä Hamasin vaatimuksen Gazan kaistan saarron lopettamisesta ja kaikkien ulosmenoteitten avaamisesta. Esityksestä ei selviä, ketkä terminaaleja valvoisivat, sillä Hamas vaatii saada omat rajavalvojansa sinne, mitä Fatah vastustaa. Tarkkailijat katsovat, että Egyptin ratkaisumalli olisi Hamasin voitto, sillä se on vaatinut näitä kaiken aikaa. Hamasin edustajana apulaisjohtaja Moussa Abu Marzouk sanoi eilen, ettei Hamas voi hyväksyä Egyptin esitystä sellaisenaan, mutta että se voi toimia kehyksinä, joitten sisällä neuvotteluja käydään. Hamasin suurin pelko on, että Israel näyttäisi saavan poliittisen voiton operaatiostaan. (JP, H Keinon, A Hoffman)
5. ISRAEL on vaarassa saada toisen rintaman sodan. Libanonista ammuttiin keskiviikko-aamun kuluessa raketteja Israeliin Kiryat Smonan lähelle. Debkafile laskee niitä olleen viisi, Libanonista joku kertoo niitä olleen vain yhden, myös kolmea tarjotaan. Debkafilen mukaan kolme rakettia ammuttiin Arqouban alueelta, kaksi Himariyasta lähellä Hazbayaa. Kaksi viimeisistä putosi Libanonin puolelle. Raketit eivät tiettävästi aiheuttaneet vahinkoa. IDF vastasi lähettämällä helikopterin alueelle Libanoniin ampuen viisi ohjusta rakettien oletetulle ampumispaikalle. Kaksi naista hoidettiin shokin vuoksi Kiryat Smonassa.
Edellisen kerran Libanonista ammuttiin kaksi rakettia torstaina, 8. tammikuuta, mihin IDF vastasi tykkitulella. Hizbullah varoitti silloin iskevänsä takaisin, jos IDF jatkaa tultaan Libanoniin.
KOULUT päätettiin pitää kiinni Kiryat Smonassa ja asukkaita varoitettiin pysyttelemään lähellä pommisuojia. Ilmapiiri kaupungissa on jännittynyt. (Debkafile, ynetnews)
6. IDF:N GAZASSA operoivat joukot alkavat olla varmoja, että operaatio alkaa olla lopuillaan. Eilen joukkojen kerrotaan käyneen yhden onnistuneimmista taisteluistaan, vaikka kuusi sotilasta, mukana kaksi upseeria, haavoittui. Hamasin tappiot olivat IDF:n edustajan mukaan 40 miestä. 10 terrorisolua eliminoitiin IAF:n kanssa, joka tuhosi 25 tunnelia 50:n kohteensa aikana. Pahimpia joukkojen kannalta ovat miinoitukset, joita Hamasin joukot ovat viritelleet yksityiskoteihin siten, että yhden pommin lauetessa se laukaisee loputkin. IDF:n sotilaat tutkivat kouluja ja moskeijoita ja muita julkisia tiloja. Eräästä moskeijasta he löysivät raskaan ilmatorjunta-aseen, joka TV-kuvissa näyttää monen kertaan käytetyltä mutta varmaan täysin käyttökunnossa. Aseen mukana oli joukko patruunavöitä. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi syyttää, että Hamas estää siviilejä pakenemasta taisteluja, ja muutenkin käyttää heitä suojakilpenään, myös lapsia. (JP)
- EU:n sisällä keskustellaan kiivaasti Israelin kohtuuttomasta voiman käytöstä Gazan operaatiossaan. Tämä on nostanut kysymyksen, kuka määrittelee, mikä sotatilanteessa on kohtuullinen määrä, mikä kohtuuton. Jokaisen armeijan tarkoituksena lienee voittaa taistelu käyttäen siihen kaikkia käytössään olevia voimia. Tämä ei näköjään koske Israelia. (INN)
- USA:n vaaleissa esiintynyt ”Joe the Plumber” matkusti Israeliin opettamaan journalisteille, miten kriisitilanteista tulee raportoida. (INN)
- Muslimimaissa vielä asuvien juutalaisten pelätään joutuvan vainotuiksi.
- IDF:n sotilaat ovat löytäneet uuden aseen: Rukouksen taistelujen lomassa.
- PA:n arabit kivittivät eilen autoilijoita Alfei Menashen lähellä Samariassa vahingoittaen autoja. Yksi autoilija vastasi pistoolillaan osuen toista kivittäjää vatsaan. Tämä kuoli myöhemmin, toinen kivittäjä pidätettiin. Toisessa tapauksessa pidätetty yritti karata, mutta hän haavoittui poliisin luodeista ja menehtyi myöhemmin. Tämä tapahtui eilen lähellä Hebronia. (INN)
- Yksi viimeisissä taisteluissa Gazassa haavoittunut upseeri oli viettänyt häitään päivää ennen astumistaan palvelukseen. Mooseksen kirjassa kerrotaan, että sellainen tulee vapauttaa asepalveluksesta vuodeksi. (5.Ms.24:5)
- Egyptin presidentti Mubarak lähetti poikansa Gemalin tutkimaan omin silmin tilannetta Philadelphia-käytävällä. Hän voi olla Hosnin seuraaja. (Debkafile)

Tuesday, January 13, 2009

TIISTAI 13.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 18. päivä, maaoperaation 10. päivä.
Reserviläiset virtasivat eilen Gazan kaistan pohjoisosiin ottaen vastuun alueista ja vapauttaen vakinaisen armeijan sotilaat aloittamaan tunkeutumistaan syvemmälle Gazan kaupunkiin. Ensimmäiset tiedot kertovat yhteenotoista niiden ja Hamasin taistelijoitten välillä. Yksi sotilas haavoittui vaikeasti omien ampumista luodeista. Kolme sotilasta haavoittui yön aikana.
Uutisen mukaan tuhansia reserviläisiä meni Gazan pohjoisosaan ja tuhansia muita on kutsuttu aseisiin kaiken varalta. Taistelujen otaksutaan tiivistyvän vakinaisten joukkojen ehtiessä kaupungin keskustan alueille, jonne Hamasin vastarintajoukkojen uskotaan keskittyneen.
IDF JATKOI operaatioitaan myös Gazan eteläosassa. Armeijan edustaja sanoo, että sotilaat ovat tuhonneet pari sataa salakuljetustunnelia Gazan ja Siinain välillä, mutta arvioi samalla, että ainakin 150 on vielä jäljellä. IDF on myöskin hajottanut määrätyllä etäisyydellä rajasta olevia taloja, joihin tunnelit enimmäkseen päättyvät. Egypti on antanut tälle suostumuksensa ja hajottaa omalla puolellaan rajan läheisyydessä olevat talot vaikeuttaen mahdollisia uusia yrityksiä jatkaa tunnelien kaivamista. Tällä operaatiolle Rafahin kaupungin Egyptin ja Israelin puoleiset asutukset loitonnetaan toisistaan. Salakuljettajien uskotaan yrittävän käyttää vielä koskemattomia tunneleita aseiden, ammusten ja myös ruoka- ja lääkintätarvikkeitten sala-kuljettamiseksi Gazaan, vaikka se onkin entistä vaarallisempaa IAF:n hävittäjien sekä tykistön ja laivaston moukaroidessa Philadelphia-käytävän aluetta tunnelien tuhoamiseksi. (JP)
2. IDF:N EDUSTAJAN arvion mukaan palestiinalaisten tappiot operaatio Cast Lead alusta lähtien ovat n. 900 kuollutta. Armeijan arvion mukaan näistä ainakin 250 on Hamasin vakinaisiin taistelijoihin kuuluvia, 400 on työskennellyt läheisesti Hamasin kanssa. Loput 250 voitaneen laskea kuuluneiksi siviileihin, koska he eivät olleet Hamasin jäseniä. Osa heistä kuului kuitenkin Islamic Jihadin taistelijoihin, osa sai surmansa harhaluodeista tai ohjuksista, ja muutamat siksi, että he menivät ulos kodeistaan kaduille tai teille taistelujen ollessa käynnissä. Sota kiinnostaa varsinkin lapsia ja nuoria.
IAF on pommittanut yli 2000 kohdetta operaation alusta lähtien. Niihin kuuluu 200 tunnelia, lähes 200 asevarikkoa, kymmeniä hallituksen toimistoja, sotilastukikohtia ja koulutusleirejä. Suurin osa IAF:n iskuista tehtiin tilaisuuden salliessa, näitä oli 1017 tapausta. Nämä kohteet havaittiin toiseen kohteeseen tehtävän hyökkäyksen aikana.(JP)
2. JP:N KÄYTTÖKALUSTOON kuuluva kommentaattori Yaacov Katz, joka kynäili myös edellisessä kappaleessa olevia tietoja, arvioi IDF:n julkistamia ennakkotietoja Hamasin sotilaallisen voiman kasvusta sen jälkeen, kun IDF veti joukkonsa pois Gazasta 3.5 vuotta sitten. Katz selittää, miten kansalle kerrottiin tähän tapaan: Hamas oli hankkinut uudenaikaisia Iranin ohjeitten mukaan valmistettuja tienvarsipommeja, valmistanut tehokkaita pommeja salakuljettamistaan räjähteistä, sotilaallisesti organisoiduista aseellisista yksiköistä, prikaateista ja pataljoonista ja jopa erikoisjoukoista. Lisäksi Hamasin kerrottiin hankkineen panssarintorjuntaohjuksia ja olalta laukaistavia ilmatorjuntaohjuksia. IDF kertoi, että Hamas pystyi Hizbullahin tapaan aiheuttamaan suurta tuhoa Israelin armeijalle, jos se yrittää tunkeutua Gazan kaistalle. Hamas itse lisäsi tätä uskoa kertomalla suurista yllätyksistä, jotka Israelin armeijaa tulisivat odottamaan Gazassa. Mitään tällaista eivät IDF:n joukot ole ainakaan vielä tavanneet Gazassa, kertoo Katz ja kysyy: Harhauttiko IDF kansaa tietoisesti? Hän kertoo, että IDF ei usko näin tapahtuneen. Armeijan taholta selitetään, että joukot ovat vasta Gazan kaupungin esialueilla. Al-Atatran lähiöön majoittuneet sotilaat eivät ole pakolaisleirissä. Varsinaiset taistelut alkavat vasta sitten, kun IDF pyrkii tunkeutumaan kaupungin sisäosaan, jonne Hamasin taistelijoitten parhaimmisto on linnoittautunut, selitetään. Katz analysoi tilannetta näin: IDF ei ole vielä halunnut tunkeutua Gazan kaupungin sisäosiin odottaessaan tulitaukoneuvottelujen tuloksia. Toiseksi alueen miehittäminen ei ollut alun pitäenkään IDF:n tavoitteena, vaan saada Gazasta israelilaisia asutusyhteisöjä vastaan harjoitettu terrori loppumaan. Sotilaallisten iskujen tarkoituksen oli osoittaa Hamasille, ettei sen etujen mukaista ole jatkaa rakettien ampumista Israeliin. Tämän ajatuksen saamiseksi perille IDF iski voimalla ja aikoo jatkaa, kunnes Hamas suostuu vapaaehtoisesti tulitaukoon ja sen asettamiin ehtoihin, tai on kyvytön jatkamaan toivotonta taisteluaan. Tämän ajattelumallin mukaan tarkoituksen ei ole myöskään Hamasin hallituksen kaataminen Gazassa. (JP)
3. YAACOV KATZIN esittämä analyysi Gazan tilanteesta ja IDF:n tavoitteista ansaitsee muutamia reunahuomautuksia.
ENSIKSI Hamas on kaiken aikaa tähdentänyt, että sen perimmäisenä tarkoituksen on Israelin tuhoaminen ja sen asuttaman alueen liittäminen osaksi laajempaa islamilaista yhteisöä. Ainakin Jordania tulisi kuulumaan siihen, mutta myös Egyptin ”sekuläärin hallituksen” kaataminen on muslimiveljeskunnan päämääränä, jonka alajärjestönä Hamasia pidetään, joskin käytännön syistä johtuen yhteys on ollut löysä. Tämän ajattelukuvion mukaan Hamas voi taktisista syistä suostua tilapäiseen tulitaukoon (hudna), kuten se on sanonutkin, mutta ei pitkäaikaiseen sopimukseen. TOISEKSI Hamas on kiinteästi liittoutunut Syyrian ja Iranin kanssa, jotka tukevat sitä taloudellisesti ja sotilaallisesti aseitten ja koulutuksen muodossa. Myös Hizbullah seuraa aktiivisesti Hamasin selviytymistä IDF:n puristuksessa, ja on valmis puuttumaan asiaan, jos tilanne näyttää kehittyvän katastrofaaliseksi Hamasille. Tätä ennakoi Iranin aktiivinen Hamasin selviytymisen seuraaminen sopimalla yhteisestä taktiikasta Syyrian ja Hizbullahin kanssa. KOLMANNEKSI Israel ei taistele vain jotain valtiota tai vielä vähemmän jotain terrorijärjestöä vastaan, vaan kaiken taustalla on 1.3 miljardin vahvuisen islamin kansan pyrkimykset sanomansa levittämiseksi kaikkialle maailmassa, ja lopullisena tavoitteena islamin johtama maailman-valta. Israelin onnettomuutena on se, etteivät länsimaat, lähinnä USA ja EU-maat, näytä ymmärtävän, miten pitkällä tämän päämäärän saavuttamiseksi tähtäävät toimet ovat edistyneet niiden sisällä. Tätä taistelua käydään taloudellisen mahdin voimalla, mikä erityisesti nyt maailman talouden riutuessa syvenevissä kriiseissä, islamin johtavat valtiot ovat havainneet tilaisuutensa ja tarjoavat kapitalistisen talousjärjestelmän tilalle omaa sharia-lakiin perustuvaa malliaan, jota varsinkin pankkimaailmassa on toteutettu julkisuuden ulkopuolella. Tämän vuoksi länsivallat ovat yhtenä kuorona vaatimassa Israelia suostumaan mihin tahansa mitä Hamas tai muslimimaat vaativat, huomioimatta Israelin omia turvallisuustarpeita. Israel on jäämässä entistä enemmän yksin, kuten juutalainen kansa on aina ollut, erillään muista. (Ester 3:8)
Hamasin pääministeri Haniyeh vihjaili eilen videoidussa puheessaan, että hän on valmis tulitaukoon määrätyin ehdoin. Lähipäivät näyttänee, mihin tämä johtaa.
4. GAZAN TAISTELUT näyttävät todella siirtyneen seuraavaan vaiheeseen. IDF:n
upseeri haavoittui pahasti mennessään miinoitettuun asuntoon kahden muun sotilaan haavoittuessa lievemmin viime yönä. Laskuvarjojääkärit löysivät asunnosta aseita. Neljä muuta sotilasta haavoittui omien sotilaitten luodeista. Sotilaat surmasivat 30 Hamasin taistelijaa ja tuhosivat kaksi löytämäänsä miinoitettua tunnelia Gazan kaupungin lähellä. Taisteluja läheltä seuraavat kertovat sodan melun kuuluvan kauas. IDF:n joukot tunkeutuvat 400 000 asukkaan Gazan kaupungin keskustaa kohti etelästä ja idästä merivoimien osallistuessa taisteluihin aluksistaan. AP:n kirjeenvaihtaja kertoo, että IDF tunkeutui Tel Hawwan lähiöön helikopterien tukemina työntäen Hamasin taistelijoita sisemmäs kaupunkiin.
Eräs Gazan asukas soitti AP:n toimittajalle kertoen piileskelevänsä kerrostalon alakerrassa odottavan vaimonsa, vanhempiensa ja 35 muun ihmisen kanssa. Hän kertoi näkevänsä kahden kerrostalon olevan tulessa useiden muiden rakennusten lisäksi. ”Helvetti on päässyt irti”, mies kommentoi tilannetta.
Armeija on päättänyt pitää Gazassa Kerem Shalomin ja Karnin terminaalit auki 09.00-12.00. välillä. Arviolta 100 rekka-autoa pääsee tänään Gazaan täydentämään varastoja. Myös avustusjärjestöt ovat jatkaneet asukkaitten tarpeitten tyydyttämistä hetkittäisen keskeytyksen jälkeen väittäen syyksi sitä, ettei IDF salli avustusten pääsemistä Gazaan. (ynetnews)
5. www.debkafile.com kertoo, että Hamasin hylättyä Mubarakin tulitaukoehdotuksen
Egyptin farao toimii nopeasti iskeäkseen takaisin. Hän kutsui arabimaitten ulkoministerit Kuwaitiin perjantaiksi 16.01.. Heidän tehtävänsä on valmistella arabimaitten huippukokousta seuraavalla viikolla. Debkafile kertoo, että Egyptin antoi Israelille hiljaisen suostumuksensa Philadelphia-käytävän laajentamiseksi Gazan puolella tehden saman omalla puolellaan. Tämän tarkoituksena on vaikeuttaa uusien tunnelien kaivamista käytävän ali. Artikkeli kertoo myös, että Mubarak antoi uuden ultimaatumin Hamasin neuvottelijoille selittäen, että tilanne on tämä: Joko hyväksytte tulitaukosopimuksen tai IDF iskee Gazassa kaikin voimin. Tämän katsotaan olevan ensimmäinen kerta, kun Egyptin presidentti käyttää IDF:n voimaa politiikkansa tukena. Debkafile arvioi, että salakuljetuksen oleellinen vähentäminen sekä omin avuin että USA:n ja Saksan tarjoaman teknologian avulla tekee sekä Israelille että Hamasille vaikeaksi torjua uutta sopimusmallia. Egypti tekee tämän kuitenkin tietäen, ettei sillä murskata Hamasin valtaa Gazassa, ja toiseksi Egypti tekee myönnytyksiä arabimaille Israelin kustannuksella saadakseen ne tukemaan Egyptin aloitetta. (Debkafile)
6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin presidentti Mubarak matkustaa tänään Riyadiin arvioidakseen saudien reaktioita Gazan tilanteen kehittymisestä ja uusista aloitteista. (debkafile)
- Debkafile kertoo, että Iran on aloittanut kiihdytetyn operaation aseitten kuljettamiseksi Hamasille kolmea reittiä pitkin: Iranilaisilla laivoilla Suezin kautta; Eritrean ja Sudanin kautta Egyptiin; Montenegron ja Croatian kautta Suezin kanavalle, jossa kontit heitetään veteen beduiineille. Kaikki eri reitit joutuvat jossain vaiheessa kulkemaan Egyptin kautta, vaikka Mubarak kieltää sellaista tapahtuvan.
- Tilanne Israelin sisällä ja lähivaltioissa on selvästi kiihottumassa. Hebronin luona kolmea IDF:n sotilasta tulitettiin haavoittaen heitä lievästi. Syyrian puolelta ammuttiin IDF:n sotilaita rajalla, jo kolmesti vähän ajan sisällä. Jordanialainen sotilas tulitti Israelin rajapoliiseja Eilatissa. (ynetnews)
- Al-Hayat lehden mukaan Hamas hyväksyy turkkilaisia joukkoja Egyptin ja Gazan väliselle käytävälle. PA:n pääministeri Fayyad vastustaa Hamasin esitystä, että sen tulee saada osallistua Rafahin terminaalin valvontaan.
- Israel hylkää YK:n viimeisimmän Israelin vastaisen julkilausuman. (INN)

Monday, January 12, 2009

MAANANTAI 12.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 17. päivä, maaoperaation 9. päivä.
IDF ei ole vielä aloittanut suunnittelemaansa jatko-operaation laajentamista Gazassa. Se on tehnyt pieniä pistohyökkäyksiä määrättyihin kohteisiin kuin pitääkseen Hamasin taistelijat hereillä. IDF:n sotilailla on se etuoikeutettu asema, että he voivat kutsua sekä ilmavoimien että tykistön tuen kohdatessaan kiivaan vastustuksen, mitä Hamasilla ei ole käytössään. Hamas yritti osua salakuljettamillaan ilmatorjunta-aseilla IAF:n koneisiin, mutta onnistumatta. Aseet oli asennettu auton lavalle, josta ammunta tapahtui. Tällaisilla autoilla on vaara joutua IAF:n ohjusten kohteeksi, koska IAF valvoo Gazan ilmatilaa suvereenisesti sekä helikoptereillaan että ohjaamattomilla pienkoneillaan (UAV). IDF alkoi siirtää myös reserviläisiä Gazan rintamalle. Heitä tultaneen ainakin ensi tilassa käyttämään huoltotoimissa sekä valmistelemaan IDF:n suunnittelemaan puskurivyöhykettä Gazan puolelle turva-aitaa, jota IDF:n partiot voivat käyttää tulevaisuudessa valvoessaan, ettei terrorijärjestöt ole tuoneet lähelle aitaa rakettialustojaan tai tienvarsipommeja. (JP)
2. IDF:N SOTILAAT ovat hämmästyneet siitä, miten laajasti Hamas on varautunut IDF:n sotilaitten tuloon asuinalueilleen. Eräällä 150 asunnon alueella 30 asuntoa oli miinoitettu. IDF:n sotilaat olivat majoittuneet yöksi erääseen tyhjään kouluun, joka oli eläintarhan vieressä. Vasta aamulla havaittiin, että sekä koulu että eläintarha oli miinoitettu, kuten paikalta otetut TV-kuvat osoittivat. Ihmeen kautta pommit eivät olleet lauenneet. Usein asuntojen sisäänkäyntien ulkopuolelle on asennettu ihmisen kokoisia nukkeja, jotka on vaatetettu joka IDF:n sotilaan tai Hamasin taistelijan asuun. Nukkeen on asennettu pommi, joka laukeaa sotilaan pyrkiessä sisälle asuntoon tai tulittaessa nukkea. Myös useimmat koulut ja klinikat on miinoitettu. (JP)
3. SUOMESSA on kirjoitettu näyttävästi Suomen kirkon ulkomaanavun tukemasta SPR:n klinikasta Gazassa, jonka IDF uutisen mukaan tuhosi joko ohjuksella tai raketilla, kumpaakin vaihtoehtoa tarjotaan, varoittaen kuitenkin ensin. Uutisen todenperäisyyttä on lähes mahdoton tarkistaa, koska journalisteja ei päästetä Gazan taistelualueille, joten uutiset perustuvat Hamasin tai sairaaloiden ja koulujen ulkomaisten työntekijöitten raportteihin, jotka eivät ole turhan tarkkoja tietojen todellisuudesta. Uutinen kertoi, että kolme muuta Kirkon ulkomaanavun klinikkaa on suljettu. Miksihän niitä pidetään suljettuina silloin, kun niitä eniten tarvittaisiin? Uutisen maininta, etteivät avustuksia kuljettavat rekat pääse Gazaan, on virheellinen, sillä IDF pitää Kerem Shalomin terminaalia auki joka päivä 13.00 – 16.00 välillä. Kymmeniä rekkoja pääsee sen kautta päivittäin Gazaan, eilen 91 rekka-autoa. Kerem Shalomin terminaalin kapasiteetti on rajoitettu, minkä vuoksi IDF suunnittelee avata myös Erezin terminaalin Gazan pohjoisosassa. Erez, Kissufim ja Karni terminaalit suljettiin, koska ne ovat lähellä sotatoimialueita ja vaarassa joutua tulituksen kohteiksi.
4. SOTILAALLISEN operaation odotellessa seuraavaa siirtoa huomio on kiintynyt diplomaattiseen kädenvääntöön Kairossa, joka on saanut päivittäin uusia osanottajia. Toivon mukaan ”soppa ei kuitenkaan huonone sen mukaan, kun uusia kokkeja osallistuu keittämiseen”. Iran on antanut ohjeet Damaskoksessa toimivalle Hamasin ulkoasioitten toimistolle, ”ettei Hamasin tule suostua mihinkään Egyptin tarjoamaan tulitaukoon, vaan taistelua on jatkettava viimeiseen Gazalaiseen saakka”, kuten sanonta kuuluu. Egypti ilmoitti eilen, ettei se tule sallimaan ulkomaisia joukkoja Egyptin maaperällä Siinailla. Se lienee saanut tarpeeksi niistä joukoista, jotka jo on sijoitettu El Arishiin. Mutta Hamas on ilmoittanut yhtä vakuuttavasti, ettei se salli ulkomaisia joukkoja Gazan maaperällä. Viimeiseksi Turkki tuli eilen Kairoon esitellen samalla oman ratkaisumallinsa ongelmaan. Turkin mallissa Gazan ja Siinain väliselle rajalle sijoitetaan sotilaallinen valvontaosasto varmistamaan, että salakuljetus rajan ali tai yli loppuu. Israelin viranomainen kertoo, ettei Israel vastusta ulkomaisten joukkojen sijoittamista Gazan puolelle Egyptin ja Siinain rajaa, mitä Hamas ei hyväksy.(JP)
5. EGYPTIN tiedustelupäällikkö Omar Suleiman on monen tulen välissä yrittäessään seuloa päivittäin lisääntyviä esityksiä Gazan tulitauon saamiseksi. Huomio kiinnittyy siihen, että kaikissa esityksissä edellytetään tai hyväksytään tosiasia, että Hamasin hallinta Gazassa jatkuu, eli sen hallituksen kaatamista ei edes IDF pidä tässä vaiheessa päämääränä. Tämä on ollut pääministeri Olmertin ajatus alusta pitäen siitä lähtien, kun hän päivää ennen operaatio Cast Lead alkamista rukoili melkein polvillaan, että Gazan asukkaat estäisivät rakettien ampumisen Israeliin, ettei IDF:n tarvitse mennä Gazaan hoitamaan homma. Tämän hetken uutisten mukaan Olmert haluaa jatkaa operaatiota, kun Barak ja Livni haluavat lopettaa sen peläten sen entisestään vaikeuttavan maan ulkopoliittista asemaa. Hamasin ongelmana näyttää nyt olevan sen ulkomaantoimiston johtaja Damaskoksessa eli Khlaed Mashaal, joka joko omasta aloitteestaan tai hyvien kamujensa Nasrallahin ja Ahmadinejadin yllytyksestä vaatii taistelujen jatkamista Gazassa, kunnes on saatu näyttävä voitto vihollisesta. Miten todellinen hänen haaveensa tai arvionsa sitten onkin, on toinen asia, mutta hän selittää, että IDF:n ilmoittamat tappioluvut sotilaitten kaatumisesta ja haavoittumisesta ovat alimitoitettuja. David Horovitz, JP:n päätoimittaja, joka on alkanut verestää journalistisia lahjojaan, arvioi kolumnissaan, että Hamasin Gazan johto on melkein epätoivoinen odottaessaan tulitaukoa, millaista tahansa, sillä sen menetykset ovat suuret, joukot alkavat karkailla koteihinsa, osa niistä joutuu IDF:n vangeiksi, ja Gazan kaupungin sotilaskomentaja Amir Mansi joutui omakätisesti laukomaan raketteja vain joutuakseen IAF:n ohjuksen surmattavaksi lauantaina. Sodi siinä sitten, kun ei ole miehiä ja komentajatkin menehtyvät. Horovitz kertoo tietoihinsa nojautuen, että yhä useampi gazalainen kääntyy Hamasin vastustajaksi todetessaan, että se rakensi bunkkereita ja tunneleita johtajilleen, mutta kansalle ei yhtään pommisuojaa, ja että Hamas kaappaa avustustarvikkeita, sekä ruoka- että lääkintätarvikkeita, omiin tarpeisiinsa kansan nähdessä nälkää ja kylmää.
TILANNE Gazassa, miten paha se yksityisen kansalaisen kannalta lieneekään, ei ole estänyt Hamasia jatkamasta siviilikohteitten pommittamista Kassam- ja Grad-raketeillaan, mistä koulun tuhoaminen Sderotissa ja lastentarhan romuttaminen Ashkelonissa ovat todisteina. Gazasta ammuttujen rakettien määrä päivää kohti mitattuna on todella pienentynyt, mutta ne raketit, joita sieltä ammutaan, ovat yhtä tuhoisia ja tappavia kuin ennenkin. Horovitz toteaa kuitenkin, että tärkeintä Israelin kannalta on saada kunnolla mietitty sopimus, jolla tuli lopetetaan, eikä sellaista kuin se, jolla Libanonin kakkossota lopetettiin tai sellaista kuin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1860, jolla Israelia nöyryytettiin. Ja pahinta vielä, kummassakin epäonnistuneessa lauselmassa ulkoministeri Tzipi Livni on ollut niitä laatimassa, Kadiman puheenjohtaja, joka haaveilee joskus johtavansa maata. (JP)
6. GRAD-RAKETTI putosi maanantaiaamuna Kiryat Gatin eteläpuolelle. Eräs kaupunkilainen kertoo, että se oli ensimmäinen kerta, kun hän kuuli raketin aiheuttaman kumean paukauksen 20 – 30 sekuntia sen jälkeen, kun hälytyssireeni alkoi soida. Raketti putosi asutuksen ulkopuolelle eikä aiheuttanut aineellisia tai ihmisvahinkoja. Kaupunki sijaitsee vähän alle 20 km Gazan turva-aidasta luoteeseen.
Raketteja putosi myös Eshkolin ja Shaar Hanegevin alueille, tuhoista ei raportoida.
SUNNUNTAIAAMUNA raketti putosi Beershevassa Chabad-järjestön ylläpitämän koulun pihalle. Tapaus sattui 07.30 aikaan, jolloin piha on tavallisesti täynnä opiskelijoita, heidän vanhempiaan ja busseja, kertoi Chabad-järjestön koulun johtaja lisäten, että ”varmasti rebbe Menachem Mendel Schneerson varjeli heitä”. Chabad-järjestössä uskotaan, että sen muutama vuosi sitten kuollut hengellinen johtaja Schneerson on messias, joka tulee takaisin Israeliin. Häntä varten on rakennettu monikerroksinen punainen tiilitalo Tel Avivin lähelle. Monet koulut Beershevassa avasivat ovensa eilen rakettiuhasta huolimatta. Yksi raketti hajotti lastentarhan Ashdodissa ja Sderotissa raketti oli lähellä tuhota koulurakennuksen.
Terroristit ampuivat sunnuntain aikana 24 rakettia Israeliin.
Debkafile kertoo, että Hamasin johtajat ovat alkaneet etsiä turvapaikkaa Siinailta Beduiiniheimojen parista. Israelin viranomaiset väittävät, että Hamasin johtajia on Gazan Shifa-sairaalan maanalaisissa tiloissa, joissa he liikkuvat hoitajiksi ja lääkäreiksi pukeutuneina. He tietävät olevansa siellä turvassa, koska IAF ei pommita sairaaloita.(INN)
7. GAZAN TERRORISTIEN tuhoaman omaisuuden korvausanomuksia on jätetty 1 120 operaatio Cast Lead alusta alkaen. 28 perhettä asuu hotellissa, koska heidän kotinsa tuhoutuivat raketti-iskuissa. 891 anomusta on jätetty verotoimistoille rakennuksille aiheutuneista vahingoista ja 192 tuhoutuneista autoista, kertovat verovirkailijat sunnuntaina.
Viimeisen 16 päivän aikana 28 perhettä on menettänyt kotinsa ja siirretty hotellimajoitukseen. Ashkelonin kaupunki kärsi suurimmat vahingot, sieltä on 296 anomusta, Ashdod on seuraavana 270 anomusta; Sderotista 211; Beershebasta 22; Netivotista 36; Ofakimista 18, Gederasta 16 ja Gazan viereisistä yhteisöistä 251 anomusta. 37 anomuksista koskee tuhon aiheuttamisesta maataloustiloille. Verovirkailijat uskovat, että 180 anomusta tulee lisää. He olettavat, että omaisuustuhoissa asukkaat voivat korjata vauriot itse ja saada korvauksen omaisuusverosta (arnona) rakennusliikkeen kautta. 28 perhettä, joiden talot tuhoutuivat korjauskelvottomiksi, siirrettiin hotelleihin Beershebassa, Tamat Ganissa, Tel Avivissa ja Netaniyassa. 17 kerrostaloasuntoa sai suoran osuman raketista, ja näitä asuntoja vartioidaan.
(ynetnews) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3654143,00.html
8. UUTISOTSIKOITA
- Egypti sunnittelee vesikanavaa Gazan ja Siinain väliselle Philadelhia-käytävälle.
- Syytösten mukaan IDF käyttää Gazassa fosforipommeja. IDF sanoo noudattavansa tarkoin kansainvälisiä sääntöjä. (JP)
- USA:n ulkoministerin virkailija Norman Olsen syyttää, että ulkoministeri Rice avusti Fatahia runsaasti sen vaalityössä, joka kuitenkin nosti Hamasin valtaan. Olsen, 28 vuotta ulkoministeriössä palvellut, sanoo, ettei Hamas halunnut vaaleja, ne olivat Ricen idea. Olsen johtaa rauhanjärjestöä nimeltä Monitor.
Olsen esittää kovaa kritiikkiä Fatahia vastaan, jota hän kutsuu jengiksi, ja kertoo, että lopulta Hamas otti vallan Gazassa ja sai järjestyksen aikaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129370
- Hamasin edustajat lähtivät Kairosta ilman tulitaukosopimusta.

Sunday, January 11, 2009

SUNNUNTAI 11.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 16-päivä, maaoperaation 8. päivä.
IDF levitti viikonvaihteen aikana kymmeniä tuhansia lentolehtisiä Gazaan ilmoittaen, että operaation tahti tulee kuumenemaan, ja kehotti siinä asukkaita pysyttelemään poissa Hamasin tukikohdista tai ase- ja rakettivarastoista. Lehtisissä selitettiin, ettei IDF:n operaatio ole osoitettu Gazan asukkaita vaan Hamasia ja terroristeja vastaan.
IDF:n johdon taholta selitetään, että poliittisen johdon tulee tehdä nopeita päätöksiä, sillä muuten armeija menettää aloitteensa ja saavuttamansa etuudet, ja tulee olemaan helppo saalis Hamasin elpyneille joukoille ja sala-ampujille. Olmert on vakuutellut, että operaatiota tullaan jatkamaan, kunnes asetetut tavoitteet on saavutettu, mutta päätöstä operaation jakamiseksi uudella ponnella ei ole tehty. Tässä näyttää toistuvan Libanonin kakkossodan taktiikka, jossa päätöstä maajoukkojen hyökkäyksestä vitkuteltiin, ja kun se lopulta tehtiin, se toteutettiin YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukosopimuksen ollessa jo periaatteessa sovittu. Sen johdosta kiireellä ja ilman suunnitelmaa toteutettu operaatio oli tarpeeton ja verinen.(JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN edustajana turvallisuus- ja diplomaattisosaston johtaja Amos Gilad matkustanee Kairoon seuraamaan Egyptin tekemän tulitaukosopimuksen toteutumista. Kairossa ovat myös Hamasin edustajat sekä Gazasta että Damaskoksesta, sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas. Kuten tunnettua, Abbasin virkakausi päättyi virallisesti 10. tammikuutta 2009, eikä Hamas tunnusta hänen arvovaltaansa tämän jälkeen. TIEDOT Kairon neuvotteluista ovat antaneet vihjeitä, että sopimus olisi lähellä hyväksymistä sekä PA:n että Hamasin taholta. Abbas on esittänyt vaatimuksia, että sen poliisien tulee saada valvoa Rafahin terminaalia Egyptin ja Gazan rajalla, mutta vasta sitten, kun PA ja Hamas ovat sopineet keskinäiset riitansa. Hän vaatii, ettei kansainvälisiä joukkoja sijoiteta Egyptin ja Gazan rajalle ja että terminaaliin sijoitettavat kansainväliset joukot tulee majoittaa Gazaan, eikä Egyptin puolelle. Hän myös vihjaili journalisteille keskusteltuaan Mubarakin kanssa, että myöhemmin Hamasin poliisit voivat osallistua Rafahin terminaaliliikenteen valvontaan. Abbasin mielestä kansainvälisiä joukkoja tarvitaan Gazassa suojelemaan Gazan asukkaita ulkoista hyökkäystä vastaan.
ABBAS ESITTI vaatimuksen Hamasille, että se hyväksyisi Egyptin laatiman sopimus-luonnoksen ilman viivytyksiä, koska aikaa ei ole paljon. Se toteuttaisi samalla YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen 1860 välittömästä tulitauosta, hän arvioi. Abbas viittasi uhrilukujen kasvamiseen lisäten, että suurin osa uhreista on naisia ja lapsia, mikä on karkea valhe. ”Useimmat uhreista ovat lapsia ja viattomia siviilejä”, hän vakuutti. (JP)
3. HAMASIN ehdoton vaatimus on ollut, että ennen sopimusta IDF:n tulee vetää joukkonsa Gazasta ja avata kaikki ulosmenotiet. Egyptin tiedetään painostavan Hamasia rajusti, jotta se hyväksyisi kansainvälisiä joukkoja Gazaan lisäten, ettei Egypti koskaan avaa Rafahin terminaalia, elleivät PA:n joukot ole valvomassa sen kautta kulkevaa liikennettä. Hamasin edustaja sanoi vielä lauantaina, että kansainvälisiä joukkoja Gazassa pidettäisiin miehitysjoukkoina, joitten tarkoituksena on varmistaa Gazan hallinto uudelleen Fatahille. Abbasin edustaja Rafik Husseini arvioi, että Hamas on lieventänyt kantaansa, ilmeisesti siksi, että sen tilanne Gazassa alkaa olla toivoton. Hamas on menettänyt yli 500 miestään kaatuneina, ja varsinkin nuoret taistelijat ovat luopumassa taisteluista ja menevät koteihinsa.
HUSSEINI kertoi, että PA suunnittelee syyttävänsä Israelia kansainvälisessä oikeudessa sotarikoksista. Hän ilmoitti, että Abbas aikoo pysyä virassaan, kunnes puheenjohtajan ja parlamenttivaalit on pidetty samaan aikaan. Säännön mukaan se tapahtuu tammikuussa 2010, mutta Hamas vastustaa tätä tulkintaa ehdottomasti. (JP)
4. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Hamasin Gazan edustajat Jemal Abu
Hashem, Salah Bardaweel ja Heiman Ta´a, jotka olivat saaneet luvan matkustaa Kairoon, sekä Hamasin Damaskoksen edustajat Imad al-Alami ja Muhammad Nasser, olivat valmiit aloittamaan keskustelut Egyptin tiedustelupäällikön Omar Suleimanin kanssa, kun Hamasin poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal ilmoitti Damaskoksesta, että Hamasin tulee jatkaa taisteluja, kunnes IDF vetää joukkonsa Gazasta ja avaa kaikki Gazan ulosmenotiet. Myös Rafahin terminaali tulee avata, hän vaatii. Puhuessaan Damaskoksen TV:ssä lauantaina Mashaal hylkäsi ehdotuksen kansainvälisistä joukoista Gazassa miehitysjoukkoina. Hän vakuutti, ettei Hamas koskaan suostu sen asevoimien rajoittamiseen, mikä on suora poikkeama YK:n turvallisuus-neuvoston päätöksestä, jonka mukaan laiton aseitten salakuljetus tulee lopettaa. Hän vaati arabimaitten huippukokousta välittömästi koolle, mitä Egypti vastustaa. Hamas ilmoitti eilen ampuneensa ohjuksen Palmachim- kaupungin
lähistölle, jossa sijaitsee IAF:n sotilaslentokenttä ja asevarikkoja, mahdollisesti myös oletettuja ydinaseita on varastoitu sinne. Alue Tel Nof on 27 km Tel Avivista etelään.
Debkafile arvioi Israelin johdolta saamiinsa tietoihin perustuen, että Mashaal on voinut saada Iranin ja Hizbullahin vakuutuksen viime hetken avustusoperaatiosta estää Hamasin täydellinen romahtaminen, mikä olisi suuri propaganda tappio ja kasvojen menetys Iranille.
Debkafile arvioi, että Hamasin miestappiot, noin 550 miestä, ovat pahoin romuttaneet sen taistelutahtoa ja –kykyä, ja että varsinkin nuoret taistelijat ovat jättäneet asetunneliensa ja bunkkeriensa puolustamisen jättäen Gazan kaupungin lähes puolustuskyvyttömäksi, mikä koskee myös Rafahin kaupunkia etelässä. Debkafile toteaa, että Hamasin poliittinen ja suurelta osin myös sotilaallinen johto on mennyt maanalaisiin bunkkereihin IAF:n ilmaiskujen pelossa, mutta että taistelijat ja rakettien ampujat ovat alttiina tulla tuhotuiksi.
IDF:n taholta kuitenkin vakuutetaan, ettei Hamas ole vielä suinkaan menettänyt iskukykyään. Lauantaina 12 IDF:n sotilasta haavoittui, joskin lievästi, taisteluissa Hamasin kanssa. Siksi IDF:n johto haluaa jatkaa operaatiota, ennen kuin Hamas saa joukkonsa, joista 3 500 miestä edustaa sen ydinjoukkoja, uudelleen organisoitua ja ryhmitettyä. Hamas on miinoittanut yksityisasuntoja, asettanut niihin asevarastoja ja piilopaikkoja sala-ampujille. IDF:n taholta vakuutetaan, että operaation ainoa tarkoitus on saada 8 vuotta kestänyt rakettien ampuminen ja siviiliasukkaitten terrorisointi Gazan läheisyydessä loppumaan. (Debkafile)
5. RAKETTITULI pohjoisesta Libanonin puolelta taisi päättyä niihin kolmeen, jotka ammuttiin viime viikon lopulla. Libanonin sanoo pidättäneensä 7 ihmistä epäiltyinä rakettien ampumiseen, mihin Hizbullah ilmoitti olevansa syytön, ja ettei se halua mennä mukaan Gazan taisteluihin tässä vaiheessa. Tämä voi muuttua, jos Iran niin käskee.
GAZAN terroristien ampumien rakettien määrä on laskenut torstain 40:stä lauantain 20:en. Eilen kaksi Grad-rakettia osui kerrostaloihin runnellen niitä pahoin ja haavoittaen lievästi neljää ihmistä. Davidin Punaisen Kilven (MDA) edustaja kertoi, että 23 rakettia putosi eilen Israelin puolelle turva-aitaa. Ashkelonissa haavoittui yksi keskinkertaisesti ja kaksi lievästi, hän kertoi. Toinen raketeista Ashkelonissa osui kerrostaloasuntoon, mutta kukaan ei ollut paikalla, koska asuntoa saneerataan; toinen kerrostalon viereen.
19 ihmistä hoidettiin Ashkelonissa lauantaina shokin vuoksi. Koulut päätettiin pitää suljettuina, vaikka opiskelijoitten tuli valmistautua ylioppilas-kirjoituksiin.
Muualla etelässä kouluja avataan kokeiluluonteisesti, mutta vain siellä, missä opetusta voidaan antaa pommisuojissa tai jos koulurakennukset on vahvistettu raketteja vastaan.
HAMASIN vastaus YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaan oli jatkaa rakettien ampumista Israeliin. Hamas ilmoitti, ettei päätös sisällä sen vaatimuksia eikä siten sido Hamasia millään tavoin. (JP)
6. IDF:N JOUKOT ovat tunkeutuneet Gazan kaupungin sisälle, jossa kiivaiden taistelujen sanotaan olevan meneillään. Palestiinalaisten tappioiksi ilmoitetaan 10 kaatunutta. IDF:n joukot tunkeutuivat Gazaan sen lounaispuolelta. Hamasin ja Jihadin joukot kertovat järjestäneensä väijytyksen IDF:n joukoille Sheikh Ahjileen lähiössä. Silminnäkijöitten mukaan palestiinalaiset tulittivat eteneviä IDF:n joukkoja panssariohjuksilla ja kranaateilla. Sotilaat vastasivat niihin tankkien tykkitulella ja ilmahyökkäyksillä. IAF teki 60 ilmaiskua lauantain aikana tuhoten yhden auton rantatiellä sekä iski myös moskeijaan Rafahissa. Hamas on varastoinut aseita ja rakettejaan moskeijoihin, asuntoihin ja kouluihin. Moskeijaa käytettiin harjoitusalueen tukikohtana ja Hamasin aktivistien kokouspaikkana.
HAMASIN terveysministeri ilmoittaa, että taisteluissa on kuollut 846 ihmistä. Israelilaisia on menehtynyt 13, niistä sotilaita 10 ja raketti-iskuissa kolme siviiliä.
HAMASIN politbyroon johtaja Moussa Abu Marzouk kertoi Al-Hayat lehden toimittajalle sunnuntaina, ettei Hamas ole enää kiinnostunut Gilad Shalitin hyvinvoinnista, eikä sanonut tietävänsä, onko tämä haavoittunut tai ei. Hamasin ja PRC:n kommandoyksikkö sieppasi Shalitin kesäkuussa 2006 Kerem Shalomin lähellä sijaitsevasta tukikohdasta. Hamas ei ole päästänyt kansainvälisiä edustajia tapaamaan Shalitia, kuten yleiset säännöt edellyttävät. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, onko hän edes elossa. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Raketteja on pudonnut Israeliin pitkin aamua. Kaksi Gradia putosi 7.20 aikaan aamulla lasten ollessa matkalla kouluihin saaden 7 ihmistä shokkiin. 7200 oppilasta 11. ja 12. tasolta jatkavat opintojaan pommisuojissa. Yksi talo ja auto kärsivät vahinkoja raketti-iskussa. (ynet)
- Bush kieltäytyi myymästä Israelille tehokkaita täsmäpommeja ja kielsi IAF:n koneitten ylilennot Irakin ilmatilassa jota USA hallitsee tehden siten tyhjäksi Israelin suunnitelmat iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan.(ynet)
- Monin paikoin maailmalla on järjestetty mielenosoituksia puolesta ja vastaan.
- http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/159052
- Hallitus päätti viikkokokouksessaan jatkaa Gazan operaatiota. (ynet)