Posts

Showing posts from February 4, 2007
PERJANTAI 09.02.07
FATAH JA HAMAS pääsivät eilen sopimukseen yhteishallituksen muodostamiseksi. Täkynä toimi Saudi Arabian lupaus lahjoittaa uudelle hallitukselle miljardi USD ilman ehtoja. Tämä naula veti hyvin. Saudien perusteena ei suinkaan ole äkkiä leimahtanut rakkaus palestiinalaisiin vaan kylmät tosiasiat: Saudit ovat suuressa vaarassa joutua shia-muslimien jyrän alle, jota al-Qaida on jo pohjustellut tekemällä useita terrori-iskuja kuningaskunnan sisällä, useat niistä tähdätty maalle elintärkeää öljyteollisuutta vastaan. Tarjoamalla rahaa runsaasti yli sen, mitä Iran tarjosi, saudit uskovat voivansa pienentää Iranin vaikutusta Gazassa. Toisaalta Saudit pystyvät tällä painostamaan länsivaltoja ja ennen muuta Yhdysvaltoja avaamaan rahahanansa, jotka ovat olleet tiukassa umpisolmussa Hamasin johtaman hallituksen ajan.
SOPIMUS EI vielä julkistamattomien tietojen mukaan vaadi uutta hallitusta hyväksymään kvartetin asettamaa kolmea ehtoa, sen sanamuoto kertoo vain, että yhteishallit…
TORSTAI 08.02.07
TULITUSTA LIBANONIN RAJALLA. IDF:n insinööriosasto meni työntötraktorin ja tankin kanssa tutkimaan, onko Libanonin turva-aidan ja varsinaisen ns. sinisen linjan eli maitten välisen virallisen rajan välissä lisää maastoutettuja pommeja ilmoitettuaan operaatiosta ensin sekä Libanonin armeijalle että UNIFIL:n johdolle.
IDF:n joukkojen ollessa suorittamassa tehtäviään Libanonin armeijan sotilaat alkoivat tulittaa heitä, ja yksi libanonilainen oli aikeissa ampua pt.-ohjuksen heitä kohti. IDF:n sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen muutamia Libanonin armeijan sotilaita. Insinööriosasto vetäytyi sitten pois alueelta.
Puolustusministeri Amir Peretz kutsui turvallisuusjohdon keskustelemaan tilanteesta Libanonin rajalla.
UNIFIL:n joukot Libanonissa ovat valittaneet IDF:n johtajille, että libanonilaiset kyläläiset häiritsevät heidän työtään Hizbullahin käskystä, koska UNIFIL on ottanut käyttöönsä miehittämättömiä pienkoneita tarkkailu-tehtäviin alueella. Kyläläiset ovat kieltäy…
KESKIVIIKKO 07.02.07
TEMPPELIVUOREN RAMPIN perustusten kaivaukset ovat herättäneet eloon vanhat vihamielisyydet.
Israelin islamilainen liike, joka on muslimijärjestön israelilainen muunnos, uhkaa yleisellä väkivallalla ”al-Aksan saattamisesta vaaralle alttiiksi”. Liikkeen räväkkä pohjoisen alueen johtaja sheikki Raed Salah esittää asian näin: ”Vaara Jerusalemissa on lisääntynyt. On korkea aika islamin kansan aloittaa intifada.”
Jordanian kuningas on antanut terävää samansuuntaista kritiikkiä, jossa hän vastustaa kaivauksia.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas väittää, että kaivaukset voivat olla esteenä rauhanneuvotteluille.
PA:n hallituksen pääministeri: ”Israelin jatkuva hyökkäys al-Aksaa ja Jerusalemia vastaan vaatii koko Palestiinan kansan yhdistymistä ja pitämistä mielessä, että taistelu on miehitystä vastaan.”
USA:n ulkoministeriö vaatii lisää selvityksiä kaivauksista.
Tätä jos mitään voisi kutsua myrskyksi vesilasissa, mutta Israelin tulehtuneessa ilmapiirissä tikusta tehdään herkästi s…
TIISTAI 06.02.07
ISRAELISSA katsotaan huolestuneina mahdollista yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin välillä, koska sen epäillään saavuttavan maailman hyväksymisen ilman, että siinä suostutaan kvartetin asettaman kolmen ehdon täyttämiseen. Tämä avaisi suuret rahavirrat PA:n hallitukselle, joitten määrä noussee 1.2 miljardiin USD, nousua 10 % edellisestä vuodesta, eikä siihen sisälly Hamasin saamat suorat avustukset muslimivaltioilta.
KHALEB ABU TOAMEH, joka kirjoittelee Jpostille artikkeleita arabiasioista, ei ole ollenkaan optimistinen, että Fatahin ja Hamasin väliset syvät ristiriidat ja epäluuloisuudet voitaisiin sopia yhdellä tulitaukosopimuksella.
HAMASIN JOHTAJA Khaled Mashaal on optimistinen ja sanoo, että epäonnistuminen on suljettu pois.
HAMASIN JA FATAHIN välinen sopimusluonnos esiteltiin Saudi Arabian Ukhaz lehdessä:
- Päämääränä on Palestiinan valtio, jonka pääkaupunkina on Jerusalem.
- Vastustaa tilapäisiä rajoja ja muita kohtia, jotka ovat vastoin palestiinalai…
MAANANTAI 05.02.07
IDF:N UUSI KOMENTAJA Abi Ashkenazi sai hallituksen yksimielisen hyväksymisen eilisessä istunnossa.
Hänen virkakautensa kestää täydet neljä vuotta eikä kolmea ja yhtä lisävuotta, kuten on ollut tapana.
Hän ottaa virallisesti vastuun Israelin armeijan kehittämisestä ja johtamisesta 14. helmikuuta 2007.
Edellisen komentajan Dan Halutzin ja hänen sijaisensa Moshe Kaplinskyn aikana valmisteltiin suunnitelmia, joita uusi komentaja joutuu tutkimaan ja toteuttamaan sekä laatimaan omia lisäyksiään.
VISAISIN TEHTÄVÄ, mikä Ashkanezia odottaa, on IDF:n laatima operaatio Gazan alueella, mikäli tilanne siellä kääntyy Fatahin tappioksi, kuten nyt näyttää ilmeiseltä huolimatta USA:n ja Israelin runsaasta ase- ja taloustuesta. Ainoa toivo tilanteen rauhoittamiseksi on Fatahin ja Hamasin johtajien Mekkan kokous.
FATAHIN JA HAMASIN keskinäiset tulitaistelut, johtajien teloitukset ja toistensa jäsenten kidnappaukset ovat hämmästyttäneet tarkkailijoita. Miksi sitä tulisi nimittää? Molemmat…
SUNNUNTAI 04.02.07
ISRAEL VAKOILEE EGYPTISSÄ, väittävät Egyptin turvallisuusjoukot, jotka syyttivät neljää miestä, joukossa kolmea israelilaista, vakoilusta Israelin hyväksi. Israelilaiset olivat tavanneet Muhammad al-Attarin, 26-vuoriaan Al-Azhar-yliopiston entisen opiskelijan, Turkissa 2001, luovuttaneet hänelle 65 000 USD ja antaneet hänelle tehtäväksi koota tietoja Turkissa ja Kanadassa asuvista egyptiläisistä. Al-Attar vangittiin tammikuun alussa. Syytetyt israelilaiset asuvat Kanadassa ja Turkissa, kahdella heistä on myös Turkin kansalaisuus. Israelin viranomaiset kertovat olevansa tietämättömiä asiasta.
AMERIKKALAINEN TIEDUSTELUJÄRJESTÖ STRATFOR (Strategic Forecasting inc.) väittää, että Israelin tiedustelujärjestö Mossad on surmannut yhden Iranin johtavista ydintutkijoista Afganistanissa. Afganistanilainen elektromagnetismin asiantuntija Ardeshire Hassanpour työskenteli Iranin ydintutkimuslaitoksessa. Hänen kuolinsyykseen ilmoitetaan kaasumyrkytys.
IDF VARUSTAUTUU mahdollisuut…