Tuesday, January 14, 2020

TIISTAI 14.01.2020

TIISTAI 14.01.2020
UUTISIA ISRAELISTA
01. Viimeisten hetkien yritykset muodostaa yhteinen vaalilista Jewish Home ja National Unionin välille maanantai-iltana ajautuivat umpikujaan.

National Unionin johtaja Bezalel Smotrich syytti Jewish Home johtajaa rabbi Pereziä keskustelujen epäonnistumisesta, joka puolestaan totesi: ”Yksinkertainen totuus on se, että National Unioni käyttäytyy vastuuttomasti”.

Tarkoituksena on ollut muodostaa yhteinen kaikkia oikeistolaisia pienpuolueita yhdistävä lista, koska gallupien mukaan osa niistä tulee jäämään vaalikynnyksen alle, ja sen ylittäneittenkin vaikutusmahdollisuudet ovat pienet.

Uusi Oikeisto ilmoitti maanantaina, että se menee vaaleihin yksin, eikä suuressa vaaliliitossa Jewish Home, National Unionin ja Otzma Yehudit puolueiden kanssa.
Etenkin National Unionin johtaja Bezalel Smotrich ajoi sen muodostamista.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274525,

Kiihkeän keskustelun jälkeen – jossa huudettiin ja käytettiin väkivaltaa – Jewish Home keskuskomitea auktorisoi rabbi Rafi Peretzin neuvottelemaan toisten oikeistopuolueitten kanssa. Lopulta mielten rauhoituttua Peretz sai valtakirjan neuvotella liitosta Otzma Yehudit puolueen kanssa, ja hyväksyi myös vaalilistan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274503,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274476,

02. Apulaisulkoministeri Tzipi Hotoveli (Likud) kävi maanantaina tutustumassa Ohr Torah Stone verkostoon puhuen samalla 200 Midrashan opiskelijalle.

”Olemme vaalien kynnyksellä, joissa ideologinen kysymys on piilotettu kansalta, ja vain henkilökohtaisia kysymyksiä kosketellaan” Hotoveli sanoi.

”Nostaessamme ideologisen kysymyksen takaisin huomion kohteeksi, huomaamme, että keskustelu meidän ja kilpailijoittemme välillä koskee valtion identiteettiä ja maamme kokonaisuutta”.

”Keskittyminen pääministerin kysymyksiin on maski, jonka taustalla häilyy vaarallinen vasemmistoideologia” Hotoveli analysoi jatkaen:
”Uskonnollisen Sionismin arvoilla on valtava merkitys puolueelle, joka edustaa Israelin kansan enemmistöä”.

Uskonnollinen sionismi on aina kantanut yhteyden lippua, eikä hajaannuksen lippua, ja tämän tulisi hallita myös politiikkaa”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274515,

03. Likudin kansanedustaja, apulaispuolustus-ministeri Ke. Avi Dichter sanoo olevansa hämmästynyt Labor-puolueen päätöksestä liittyä äärivasemmisto-laiseen, entiseen kommunistipuolueeseen Meretziin.

Dichter sanoo olevansa erityisen häkeltynyt siksi, että Meretz esitti varauksen toisen lukemisen aikana koskien ”Kansallisuus-Lakia”, esittäen, että ”Israelin kansallinen hymni korvattaisiin kansainvälisellä”.

”Jokaisen, joka uskoo, että tämä on vain mainoskikka, tulisi tutkia seremoniaa, jossa Tamar Zandberg valittiin puolueen johtajaksi. He lauloivat kansainvälistä”.

”En ole varma, että he tutkivat, kenen kansa he astuivat avioliittokatoksen alle. Olen hämmästynyt Labor-johtajan Amir Peretzin ja Gesher-johtajan Orly Levi-Abekasis puolesta, joka allekirjoitti Kansallisuus-Lain. Siellä on jotain mätää”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274484,

04. Entinen Kulanu-puolueen kansanedustaja Merav Ben Ari kertoi maanantaina ymmärtävänsä talousministeri Moshe Kahlonin päätöksen poistua politiikasta.

Likudin jäsen Moshe Kahlon perusti Kulanu-puolueen ennen 2015 vaaleja ja johti Kulanun 2019 huhtikuun vaaleihin ennen sen liittämistä Likudiin ennen 2019 syyskuun vaaleja.

”Hän ajatteli, mitä hän voisi saada aikaan neljällä kansanedustajalla, ja päätti siksi liittyä Likudiin, joka on hänen luonnollinen kotinsa” Ben Ari kertoi 103 FM Radiolle.

”On vaikea toimia talousministerinä neljän kansanedustajan voimalla, varsinkin kun ottaa huomioon, että hän tuli sieltä, missä päätökset tehdään”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274479,

05. Israelin Vankilapalvelun vartija pidätettiin maanantaiaamuna ja vietiin poliisin rikostutkimus-osaston Lahav 433 erityistiimin kuulusteluihin. Hänen epäillään avustaneen käsipuhelimien salakuljettamista Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille.

Kyseessä olevat terroristit ovat Fatahin jäseniä tai tukijoita, joittenkin kärsiessä pitkiä tuomioita Ramon vankilassa, hyökkäyksistään israelilaisia vastaan.

Israelin Vankila Palvelun IPS kokoamien todisteiden mukaan pidätettyä virkailijaa epäillään salakuljetuksesta vankilaan, terrorijärjestön avustamisesta, osallistumisesta kiellettyyn vartijoiden ja vankien väliseen suhteeseen, lahjonnasta, petoksesta, salaliitosta rikoksen suorittamiseksi sekä luottamuksen pettämisestä.

Tapaukseen liittyen poliisi pidätti useita epäiltyjä, joiden uskotaan olleen yhteydessä paljastuneisiin rikoksiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274475,

06. Ke Esawi Frej, Meretzin arabijäsen, esittää tyytymättömyytensä Meretzin ja Labor-Gesher vaaliliitosta, joka pudotti hänet epärealistiselle 11. sijalle listassa.

Frej ei myöskään hyväksy Yair Golanin (Demokraattinen Unioni) ottamista listaan 10 vaaliehdokkaan joukossa. En ole halukas hyväksymään Yair Golania unioniin. ”Nitzan Horowitz (Meretz) liitti hänet listaan, koska hän on peloissaan. Hän tarvitsee suojapanssarin”.

KE Itzik Shmuli (Labor-Gesher) sanoi: ”Tämä on muutoksen ja toivon unioni.
Onnittelen molempien puolueitten johtajia vastuuntunnosta ja tämän tärkeän, dramaattisen päätöksen saavuttamisesta tänään. Ei se ollut helppo päätös, mutta se oli järkevä, jota todellisuus vaatii. Aloitteeni tuli täysin hyväksytyksi”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274470,

07. Netanyahun johtaman oikeistoblokin johtavat laativat yhteisen kirjeen Knessetin puhemiehelle Yuli Edelsteinille vaatien häntä estämään ponnistelut, joilla Bibiä estetään saamasta immuniteettia häntä vastaan nostettuihin syytteisiin.

Knessetin järjestelykomitea päätti maanantaina muodostaa Knessetin komitean, jolla olisi enemmistö Bibin haluaman immuniteetin estämiseksi.

Järjestelykomitean päätös vaatii kuitenkin Knessetin täysistunnon hyväksymisen. Edelstein hyväksyi jo aiemmin SiniValkoisten vaatimuksen istunnosta ennen helmikuun 2. päivän vaaleja.
https://www.jpost.com/Israel-Elections/Netanyahu-right-bloc-demand-Edelstein-prevent-immunity-hearings-614123,

08. Spekulaatiot ennustavat Trumpin ”vuosisadan sopimuksen” julkistamista ennen Israelin maaliskuun 2. päivän vaaleja.

”Se tulisi voimistamaan puolueitten välisiä keskusteluja ja vahvistamaan niiden asemia, mutta sillä tuskin olisi mitään vaikutusta Israelin ja PA:n konfliktiin”, arvioi Tovah Lazaroff JP:n julkaisemassa artikkelissa.

Vaikka hyvää tahtoa löytyisikin, Israelin tilapäisellä hallituksella ei olisi auktoriteettia tehdä koko kansaa koskevia sopimuksia rajoista ja maanomistuksesta. Se tulisi kuitenkin vahvistamaan Netanyahun hallituksen asemaa ja kokoamaan oikeistolaisia äänestäjiä Likudin taakse.

Jos Trumpin sopimusluonnos kohtelee huonosti Jerusalemin ja C-alueen asemaa Israelin kannalta, se kannustaisi pienpuolueita vahvistamaan Bibin asemaa toteuttaa käytännössä antamiaan lupauksia Jordanin laakson ja C-alueitten liittämiseksi Israeliin.
https://www.jpost.com/Middle-East/Even-if-Trumps-peace-plan-released-now-Area-C-is-still-a-battleground-614071,

Entinen USA:n Lähi-Idän lähettiläs Jason Greenblatt arvioi, etteivät israelilaiset ja PA/Hamasin arabit ole valmiit solmimaan rauhaa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Jason-Greenblatt-isnt-sure-that-Israelis-and-Palestinians-614082,

09. Ultra-ortodoksirabbi (60-vuotias) Jerusalemista pidätettiin epäilyjen vuoksi, että hän orjuutti 50 naista ja lasta pääkaupungissa sijaitsevassa asuntoyhteisössään.

Poliisi tutkii myös mahdollisuutta, että rabbi käytti hyväkseen ”naisorjiensa” ohella myös heidän saamiaan lapsia, joiden ikä vaihteli 5 -11 vuotta.

TV-12 mukaan kuusi naista onnistuivat karkaamaan ja jättivät raportin orjakortelista Israelin ”Kultista Pelastuneitten Keskukselle”. (Israeli Center for Cult Survivors)

Rabbi vaati kulttiinsa houkuteltuja naisia katkaisemaan suhteensa vanhempiinsa, perheisiinsä, ja ystäviinsä. Heille opetettiin lukuisia säädyllisyysvaateita, ja heille näytettiin ”kouriintuntuvasti” helvetin tuli pakottamalla heitä panemaan sormensa liekkeihin, sekä tulevasta elämästä.

Jotkut naisista kävivät töissä yhteisön ulkopuolella, palaten illalla ja antaen tienestinsä rabbille. Sen jälkeen heidän tuli osallistua opintotunneille.
https://www.jpost.com/Israel-News/Abuse-of-women-children-reported-in-suspected-Jerusalem-sect-614050,

10. 130-tuotias jättikilpikonna Diego, aikoo lopettaa elämänuransa tärkeimmän tehtävän: säilyttää hengissä Galapagos Espanola saarella jättikonnien väestön, ja aikoo mennä eläkepäiville kotisaareensa Espanolaan ilman paluupäivää.

Diego siitti yli satavuotisen aktiiviuransa aikana 40 % saaren konnaväestöstä, joka nykyisin on yli 2000 yksilöä.
San Diego Zoo:n siitosohjelman alussa konnia oli 2 urosta ja 12 naarasta. Oli noissa kahdessa joku romanttinenkin yksilö, mutta Diego oli yliveto.
https://www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Diego-the-tortoise-who-may-have-saved-his-species-614015,
ULKOMAILTA PARI UUTISTA
01. Jersey Cityn epäilty ampuja, joka hyökkäsi joulukuussa kosher tavaratalon tiloihin aloittaen summittaisen tulituksen, oli valmistautunut paljon näyttävämpään esitykseen, mitähän ei ehtinyt suorittaa poliisin sotkettua kaiken.

Epäillyn U-Haul autosta löydettiin valtava pommi, joka olisi lauetessaan pystynyt surmaamaan ja haavoittamaan ihmisiä viiden jalkapallokentällisen, kuten Tzvi Joffre kertoo JP:n julkaiseman artikkelin mukaan.

”Se ei ollut mitään muuta kuin järjetön, ilkeä, pelkurimainen antisemiittinen työ ja viha ei vain juutalaista yhteisöä vaan myös lain vartijoita vastaan”. https://www.jpost.com/Diaspora/Suspects-in-Jersey-City-shooting-attack-had-powerful-bomb-in-van-614091,

02. Englannin pääministeri Boris Johnson ehdottaa presidentti Trumpille, että hän valmistelisi uuden Iran-suunnitelman, jossa selvästi kielletään ydinaseen valmistaminen, ja ehdottaa: ”Muuta sitä ”Vuosisadan Diiliä” hieman että se sopii myös Irania koskevaksi”.

Johnson tunnustaa Trumpin ”sopimuksen tekijäksi”, mutta esittää avustavansa häntä JCPOA-sopimuksen peruuttamiseksi ja Trumpin sopimuksen laatimiseksi.
https://www.timesofisrael.com/uks-johnson-calls-for-trump-deal-to-replace-iran-nuclear-agreement/,

03. USA:n kongressin alahuoneen puheenjohtajan, Madam presidentin, kuten senaatin puheenjohtaja häntä tituloi, Nansy Pelosin elämäntehtävä on Trumpin hallituksen kaataminen, eikä vain se, vaan ”Trumpin tuhoaminen millä keinolla tahansa”. Hän ennusti, ettei ”Trump ole presidentti 10 kuukauden jälkeen”, eli hänet eliminoidaan ennen lokakuuta.

Toiseksi Trump tulee olemaan syytettynä pysyvästi, riippumatta Senaatin päätöksestä, kuten Pelosi toivoo, osoittaen naisellisen kyltymättömän vihansa.
https://beforeitsnews.com/politics/2020/01/pelosi-threatens-to-take-out-trump-any-way-she-can-william-mount-3163242.html,
https://www.huffpost.com/entry/dismissal-of-impeachment-charges-gop-senate_n_5e1d6cb7c5b6640ec3da0a59?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuaHVmZnBvc3QuY29tLw&guce_referrer_sig=AQAAAIXfaSqW4XC42pxZIILNi68T6809GutWRbMWxEukzTY5FtLh8BsgChbCu27l8BTYGtr4nJ0q9pFhBuk4DsHIyo-lg7poEpYHpzQkf7tQHl7wcEfAT5CED4cJ7-wm4FHV-uLu08zbPdjMfAu9AIklD2yFP6mD1VnpxotIavjCqWQB,

04. Jos joku kuvitteli Qassem Soleimanin eliminoimisen rauhoittavan Iranin ja koko Lähi-Idän, hänen odotuksensa ovat ennenaikaisia.

Soleimanin seuraaja lupaa jatkaa samaan tahtiin, ja Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah jatkoi samaa teemaa luvaten, että hän aloittaa hyökkäykset USA:n tukikohtia vastaan ajaakseen USA:n pois Lähi-Idästä. Iran alkaa vaatia vastapalveluja niiltä, joita se rahoitti ja aseisti runsaasti.

Tämä voidaan tulkita siten, että Israelin on syytä kuivata nopeasti tulvien kostuttamat ruutivaransa ja korjata nopeasti 8 F16 hävittäjää, joiden maanalaisiin ansareihin tulvi vettä 1.5 metriä aiheuttaen koneille miljoonien USD vahingot. IAF lupaa toimia nopeasti.
https://www.breitbart.com/national-security/2020/01/13/lebanese-hezbollah-chief-demands-revenge-qasem-soleimani/,
https://www.ynetnews.com/article/rJqd7itlL,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 04 -13; Tiberias 10 -20; suolameri 13 -22; Eilat 12 -24 +C-astetta, puolipilvistä tänään ja huomenna, vähän lämpenevää.

Sunday, January 12, 2020

SUNNUNTAI 12.01.2020

SUNNUNTAI 12.01.2020
UUTISIA ULKOMAILTA
01. WND kertoo henkilöstönsä laatimassa artikkelissa ”Iranin 1 miljoonan kristittyjen muodostamasta yhteisöstä, jota pidetään maailman nopeimmin kasvavana maailmassa, ja joka valmistautuu potentiaalisen kriisin aiheuttaman tuhon ja tilaisuuden ”tsumaniin” terroristijohtaja Qassem Soleimanin surman seurauksena”, kertoo Lazarus Yeghnazar.

Yeghnazar johtaa ”222 Ministries International”, uusia seurakuntia perustavaa ja valmentavaa, verkostoa, johon kuuluvat satelliitti-TV:n ohjelmat ja yli 50 maanalaista seurakuntaa Iranissa.

Yeghnazar puhui Virginiassa palvelevalle papille ja kirjailijalle Dane Skeltonille haastattelussa, jonka julkaisi ”Christianity Today”.

Hän sanoi, että ”Iranissa on täydellinen epävarmuus ja ahdistus US drone-hyökkäyksen seurauksena, joka surmasi kenraali Soleimanin 03.01.2020.

”Kristityiltä on riistetty lähes kaikki oikeudet ja kansalaisten etuoikeudet ” Yeghnazar sanoi. ”Vapaus uskontonsa harjoittamiseen, ja vapaus yhteisiin kokouksiin ovat lähes olemattomat; työpaikat, omaisuus ja eläkkeet on poistettu heiltä, joiden havaitaan kuuluvan kristittyihin”.

”Mutta Iran on nyt räjähdysaltis sisällä tapahtuvan kehityksen vuoksi”, sanoo Yeghnazar, joka muutti Iranista Englantiin pian Iranin/Irakin välisen sodan jälkeen.

”Iran on kuin vuoritien hiusneulakaarteita ilman jarruja ajava bussi. Jokainen sitä seuraava näkee, että he tulevat kuolemaan. Jokainen ihmettelee: ”Koska kuski hyppää bussista?” Iranin olosuhteisiin sovellettuna kysymys kuuluu: Koska Ajatollah (se ylin heistä) hyppää ulos?”

”Jotkut mullahit ovat menneet Venäjälle, jonka presidentti Vladimir Putin hyväksyi heidät ystävinään, mutta ei heillä ole useita paikkoja, minne mennä. Mikään sunnimaa, kuten Saudi Arabia, ei hyväksy heitä. Irak? Ehkä, ehkä ei. Malesia ehkä” Yeghnazar aprikoi.

Hän arvioi ja uskoo, että hallitus provosoi länsimaita hyökkäämään. ”Kuka tietää, miten kauan se tulee kestämään? Mutta kun se tapahtuu, se aiheuttaa tuhon tsunamin, mutta myös mahdollisuuksien tsunamin”.
https://www.wnd.com/2020/01/irans-christians-brace-tsunami-disaster-opportunity/,

02. Robert Spencer/Jihad Watch otsikoi artikkelinsa sanoin: ”UK: islamilainen hyvän-tekeväisyysjärjestö joutui tutkimuksen kohteeksi ylistettyään Soleimania ”islamille vihkiytyneeksi sotilaaksi”, jatkaen:

”Kuvittele brittivirkailijoita, kun he havaitsevat, että tämän kaltaiset tuntemukset ovat vallitsevia, eivätkä vain reunaelementtien omaisuutta Englannin islamilaisissa yhteisöissä, mutta silloin se on jo luultavasti liian myöhäistä”.

”Islamilaisen hyväntekeväisyysjärjestö on tutkinnan alaisena Englannissa ylistettyään teloitettua iranilaista kenraalia Qassem Solemania marttyyrina”, Luke Andrews ja Phoebe Eckersley, Mailonline, tammikuun 6. 2020.

Artikkelissa todetaan, että Englannin Islamin Keskus, jonka varat ovat yli 4 miljoonaa puntaa, järjesti yövalvonnan (vigil) lauantaina Lontoossa iranilaisen sota-päällikön kunnioittamiseksi.

Tilaisuuteen osallistui yli 2000 ihmistä, heidän joukossaan Iranin Lontoon lähettiläs, The Times raportoi.

Seyed Moosavi (51) järjestön johtaja yhdessä Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein edustajan kanssa Kuningaskunnassa ”ylistivät Soleimania islamille vihkiytyneeksi sotilaaksi, joka kuoli ihmisrodun kaikkein ilkeimpien jäsenten käsissä”.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen komitean edustaja totesi: ”Olemme tietoisia vigilistä – ja sen julkistamisesta sen web-sivulla. Tulemme ottamaan yhteyttä tähän järjestöön saadaksemme lisää tietoja”.

Suuri joukko miehiä, osa heistä nuoria poikia, kokoontui silminnäkijöitten mukaan Islamilaisen keskuksen lähelle Maida Valessaa Lontoossa lauantaina iltapäivällä, Soleimanin teloituksen jälkeen.

Islamilaisen Keskuksen johtajan kutsui julkaisemassaan osanoton ilmaisussa Soleimania ”kunnioitettavaksi islamilaiseksi komentajaksi”.

Artikkelin kommenteissa keskustellaan Soleimanin saavutuksista ja hänen henkilöönsä liittyvistä määritteistä. Kannattaa lukea.
25 minuuttia ennen muistotilaisuutta poliisi pidätti miehen, keskuksen lähellä ehkäisevänä toimena, ja syytettynä virkailijoitten häirinnästä.
https://www.jihadwatch.org/2020/01/uk-islamic-charity-under-investigation-as-praising-soleimani-as-dedicated-soldier-of-islam,
UUTISIA ISRAELISTA.
01. Knessetin lainopillinen neuvonantaja suosittaa välittömän lain laatimista, jolla edistettäisiin pääministeri Netanyahu vastaan esitettyjen syytteiden nopeaa käsittelyä Knessetin perustamassa komiteassa.

Netanyahun johtama Likud-puolue luovutti Korkeimmalle oikeudelle ke. Miki Zoharin laatiman esityksen, että se estäisi Knessetin neuvonantajan antaman mielipiteen julkaisemisen sunnuntaina, jossa hän selvittelee, voiko Knessetin puhemies estää tutkimuskomitean perustamista, joka tutkisi pääministerin immuniteettivaatimusta ennen sen käsittelyä Knessetissä.

Likudin esityksessä todetaan, että Knessetin lainopillinen neuvonantaja Eyal Yinon on vakavassa oman edun tavoittelun ristiriidassa, sillä hänen vaimonsa Amit Merari oli mukana syyttäjien tiimissä, joka käsitteli pääministeri Netanyahun rikossyytteitä.

Yinon ja Merari allekirjoittivat 2017 ”oma etu-dokumentin”, jossa he vakuuttivat, etteivät käsittele asioita, joiden kimpussa Merari työskenteli.
Yinon selittää, että hänen suosituksensa tarkoittaa vain komitean muodostamista, mutta ei suoraan immuniteetti-kysymystä.

Kysymys on myös Knessetin puhemiehen Yuli Edelsteinin asemasta, minkä SiniValkoinen puolue on asettanut kyseenalaiseksi epäillen hänen puolue-ettomuuttaan. Netanyahu haluaisi pitkittää kysymyksen käsittelyä vaalien yli.
https://www.timesofisrael.com/likud-petitions-high-court-against-knesset-lawyer-ruling-on-pms-immunity-panel/,
https://www.timesofisrael.com/liberman-netanyahu-would-form-coalition-with-hamas-if-it-meant-immunity/.

02. ToI:n henkilökunnan laatiman artikkelin mukaan Israelin Bagdadissa ollut agentti oli saanut lentokentän henkilökunnalta tietoja, joiden mukaan A-Quds joukkojen komentaja Qassem Soleimani lensi yön aikana Damaskoksesta Bagdadiin, kuten NBC raportoi.

Tämän jälkeen Soleimani seurueineen siirtyi kahteen henkilöautoon, joita Drone seurasi kaiken aikaa ja ampui tuhoiset 4 HellFire ohjusta kahden auton kolonnaan tuhoisin seurauksin.

Israelin median raportin mukaan ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Bibille ennen hyökkäystä, että USA:n tarkoituksena on eliminoida Soleimani.

Netanyahu viittasi lähtiessään kotimatkalle Ateenasta 01.01.2020,jossa hän allekirjoitti kaasuputken rakentamissopimuksen Kreikan ja Kyproksen kanssa, että ”hyvin dramaattisia tapahtumia on tulossa alueelle”.
Muutamia tunteja myöhemmin drone iski Bagdadin lentokentällä.
https://www.timesofisrael.com/israeli-intel-helped-us-carry-out-strike-that-killed-irans-soleimani-report/,

03. USA:n presidentti Donald Trump sanoi perjantaina uskovansa tietoja, joiden mukaan Al-Quds joukkojen komentaja kenraali Soleimanilla oli valmiit suunnitelmat neljää USA:n lähetystöä vastaan, jotka hän olisi toteuttanut, ellei häntä olisi pysäytetty ajoissa. Hänen seuraajansa vakuuttaa iskujen jatkuvan.

Tiedot paljastavat myös sen, ettei Trumpin hallitus toiminut hetken mielijohteesta, kuten USA:n kongressin Demokraatit syyttävät.
Päätös ”pahan” eliminoimisesta oli tehty kauan ennen sen toteuttamista, mutta vuotojen pelossa sitä ei haluttu paljastaa kongressille.

Trump on vakuuttanut, ettei USA aio jatkaa sotilaallisia toimia Irania vastaan, vaan lisää massiivisia sanktioita mullah-hallitusta vastaan. Hän sanoo menettäneensä luottamuksensa Teheranin hallitukseen, epäillen sen rakentavan kaiken aikaa ydinasetta ja ballistisia ohjuksia.
https://www.timesofisrael.com/trump-says-soleimani-was-likely-planning-attack-on-4-us-embassies/,

Erään vahvistamattoman tiedon mukaan Soleimani kävi 2 kuukauden kurssin ennen liittymistään IRGC:n palvelukseen. Hän ei ollut saanut sotilaallista koulutusta eikä etenkään valmistautunut kenraalin tehtäviin, mutta ilmeisesti terrorismin saavutustensa vuoksi hän eteni nopeasti virkaurallaan saaden lopulta kenraaliluutnantin natsat olkapäilleen.

04. Iranin hallituksen kielto ukrainalaisen matkustajakoneen alas ampumisesta ja sitten sen pikainen peruutus, aiheuttivat uusia protesteja Iranissa.

IRGC tunnusti jäätyään kiinni kuin pikkupoika pikkuleipävarkaudesta, että sen jäsenet luulivat, että matalalla lähellä kiellettyä aluetta lentänyt kone oli risteily-ohjus ja ampuivat sen alas venäläismallisella ohjuksella.

Iranin hallitus pelkäsi uusia mellakoita ukrainalaiskoneen tuhoamisen yhteydessä, ja lähetti mellakkapoliisinsa Teheranin kaduille.

Kynttilän sytyttämisseremonia lauantai-iltana kääntyi mielenosoitukseksi satojen tilaisuudessa olleiden huutaessa hallituksen vastaisia iskulauseita. Ylin kaitsija Ali Khamenei oli myös mukana. Poliisi käytti kyynelkaasua kansan-joukon hajottamiseksi.

Poliisi suoritti summittaisia pidätyksiä vielä puolituntia mellakan jälkeen, ja pidätti myös Englannin Iranin lähettilään ”vastoin kansainvälistä lakia”.

”Teheranin hallitus on nyt risteyskohdassa: Se voi jatkaa marssiaan kohti pariah-asemaa poliittisen ja taloudellisen eristämisen muodossa, jotka siihen liittyvät, tai ottaa askeleita jännityksen lieventämiseksi ja suunnata askeleensa diplomaattiselle polulle” sanoi Englannin ulkoministeri Dominic Raab lausunnossaan.
https://www.timesofisrael.com/iran-deploys-riot-police-as-it-braces-for-further-protests-over-plane-shootdown/,

05. Kambodian kuninkaallinen perhe vietti ensimmäistä bat mitvah tilaisuuttaan kuninkaallisessa palatsissa hanukkana, menoran sytyttämisineen.

Bat Mitzvan tähti oli Elior Koroghli, kuningas Monivongin tyttären tyttären tytär. Kuningas Monivong hallitsi maataan kuolemaansa saakka 1941.

Elior Korpghli, joka asuu Yhdysvalloissa, vietti bat mitzva tilaisuuttaan v. 2018 Las Vegasissa. Hänellä oli juhlavat juhlallisuudet Kambodian pääkaupungissa Phnom Penhissä hanukkana 2019. Juhlat järjesti Chabad-Kambodia lähellä hänen 13. syntymäpäiväänsä.

Juhlissa kuninkaallisessa palatsissa Eliorin äiti, Susie, halusi paljastaa lapsilleen perheen kuninkaalliset juuret, palaten lopulta myös juutalaisille juurilleen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274429,

06. Israelin hävittäjäkoneet iskivät yön aikana Hashed al-Shaabin (PMF:n) operoimaan tukikohtaan Syyriassa lähellä Irakin rajaa Al-Bukamal-alueella.

Libanonin Al-Mayadeen TV-verkko, joka on lähellä Hizbullahia, kertoi torstaina, että iskut tekivät israelilaiset koneet asevarikoita vastaan.
Iskuissa sai surmansa 8 ulkomaalaista, Iranille myötämielistä taistelijaa, mutta ei syyrialaisia, sanoi SOHR.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/274373,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN

Jerusalem 06 -11; Tiberias 11 -17; Suolameri 13 -20; Eilat 10 -21 +C-astetta, puolipilvistä, pohjoiskärjessä sadetta, mikä leviää huomenna koko maahan. Hieman lämpenevää.