Friday, June 16, 2006

PERJANTAI 16.06.06
1. KAAPPAUSYRITYS
Kolme aseistettua palestiinalaista yritti kaapata kaksi peukalokyytiä odottavaa israelilaista tyttöä torstaina iltapäivällä Rehalim-risteyksessä lähellä Nablusia. Emuna Shahar, 15-vuotias jerusalemilainen, taisteli kaappaajia vastaan saaden lieviä vammoja kasvoihinsa ja muualle ruumiiseensa, mutta hänet pakotettiin aseella uhaten kaappaajien autoon. Hän kertoi huutaneensa ääneen ”Shema Israel” (kuule Israel, rukous jonka juutalainen rukoilee nähdessään olevansa kuolemanvaarassa, 5.Ms.6:4) Toinen tyttö, 14-vuotias Hadas Man Beit Elistä, pääsi irti kaappaajiensa käsistä ja piiloutui tienvarren puskien sekaan. Hän kertoi rukoilleensa kaiken aikaa, mutta sai kännykällään ilmoitettua poliisille tapahtumasta. Onneksi Nahal Prikaatin komentaja sattui ajamaan paikalle jeepillään ja takapeilistään näki, mitä risteyksessä tapahtui. Hän käänsi autonsa ympäri ja ajoi paikalle. Kun kaappaajat näkivät lähestyvän auton ja komentajan siinä he lähtivät karkuun. Komentaja otti Manin autoonsa ja lähti ajamaan kaappaajien perään ilmoittaen radiollaan yleiseen hälytyskeskukseen kaappauksesta. Kaappaajat onnistuivat ajamaan tietä no 60 kohti Shiloa, jonne sotilaat asettivat tiesulun. Kaappaajien auto pysäytettiin tiesululla lähellä Elin yhteisöä, ja autosta löydettiin kaapattu tyttö Emuna Shahar sekä ladattu käsiase, jolla kaappaajat olivat uhanneet tyttöjä. Kaappaajat, kolme palestiinalaista Jeninistä, vietiin kuulusteltaviksi.
Poliisi on vaitelias tapahtumasta eikä halua ilmoittaa, mitä palestiinalaisjärjestöä kaappaajat edustavat, mutta Jihad ja al-Aksa sekä kansan vastarintakomitea PRC ovat pyrkineet kaappaaman israelilaisia. Vain pari päivää sitten amerikkalainen yliopisto-opiskelija kaapattiin hänen mentyään katsomaan elämää Nablusissa. Hänet vapautettiin 12 tunnin kuluttua vahingoittumattomana ilmeisesti siksi, ettei hän ollut israelilainen.
Shahar sai vammoja kasvoihinsa ja selkäänsä ja hänet vietiin sairaalaan tutkittavaksi.
2. IAF SURMASI KOLME TERRORISTIA
IDF:n jalkaväkiosaston sotilaat, jotka olivat kätkeytyneet tarkkaillessaan kolmen palestiinalaisen lähestyvän Gazan aluetta ympäröivää turva-aitaa lähellä Kissufim-rajanylityspaikkaa, ilmoittivat havainnostaan IAF:lle, jonka kone oli sopivasti ilmassa. Sieltä ammuttiin ohjus terroristeja kohti, jotka saivat surmansa välittömästi.
Palestiinalaiset yrittävät jatkuvasti asettaa pommeja turva-aidan varteen, koska israelilaiset partiot kulkevat säännöllisesti sen Israelin puolella.
3. HAMAS HALUAA TUKITAUKOA
Hamasin hallitus on ilmoittanut haluavansa tulitaukoa Israelin kanssa ja pyrkii saamaan muut terrorijärjestöt lopettamaan Kassam- ja kranaattitulensa Israeliin. Se kuitenkin lisäsi ilmoitukseensa vakiolauseen: ”Sillä ehdolla, että Israel lopettaa iskunsa palestiinalaisia vastaan Gazana ja Länsirannan alueilla.” Sen mielestä Israel on ongelman aiheuttaja, koska ”se kiihottaa tilannetta.”
Fatah syyttää Hamasia sopimuksen rikkomisesta, koska sen joukot edelleen partioivat Gazan kaduilla. Pääministeri Ismael Haniyeh ilmoitti keskusteltuaan Abbasin kanssa alkuviikosta vetävänsä joukkonsa välittömästi pois Gazan kaduilta. Hamasin aseistettu siipi Izzadin al-Qassam ei ole suostunut sopimukseen. Fatahin mielestä Hamasin pyssymiehet ovat syyllistyneet kaappaamisiin ja heidän johtajiensa tulittamiseen. He pelkäävät tilanteen johtavan avoimeen sisällissotaan.
Mahmoud Abbas sanoi vieraillessaan Nablusissa torstaina, että hän on valmis luopumaan kansan-äänestyksestä, jos Hamas suostuu sen esittämiin vaatimuksiin. Hän sanoi vastustavansa rakettien ampumista Gazasta sekä itsemurhaterroristien lähettämistä Israelin puolelle, koska ne antavat IDF:lle aiheen iskeä palestiinalaisiin kohteisiin. Hän syytti ulkomaita, joilla hän tarkoitti Syyriaa ja Irania, puuttumisesta palestiinalaisten sisäisiin asioihin.
Abbas morkkasi Hamasia siitä, että se salakuljettaa miljoonia USD Gazaan matkalaukuissa. Eilen ulkoministeri Zahar toi Egyptin puolelta Rafahin kautta Gazaan 20 miljoonaa USD lukuisissa matkalaukuissa. Tullivirkailija heitti kysymyksen: Kai ne siirretään PA:n tileiile”, johon Zahar vastasi: Ajattelen asiaa.
Vähän aiemmin toinen salakuljetus oli 2 miljoonaa USD ja kolmas sitä ennen 450 000 USD. Abbas ei malttanut olla vinoilematta: ”Palestiinan presidenttinä en ole tätä vastaan, mutta voiko hallitus toimia vain salakuljetuksen avulla?” EU:n tarkkailijat Rafahin terminaalissa ovat valittaneet salakuljetuksesta ja uhanneet lopettaa toimintansa rajaterminaalissa, mikä sulkisi sen kokonaan.
4. TURVALLISUUDEN HAUTAJAISET
Sderotin kaupungin turhautuneet asukkaat, jotka ovat ilman näkyviä tuloksia osoittaneet mieltään viikkojen ajan päivittäisiä Kassan-iskuja vastaan ja hallituksen saamattomuutta sen estämisessä, suorittivat torstaina Sderotin pienellä puistolla lähellä puolustusministeri Amir Pertzin taloa symbolisen turvallisuuden hautajaiset asettamalla arkun puiston nurmikolle. Mielenosoittajien edustaja Batya Katar kertoi, että yhteisö aikoo aloittaa sunnuntaina vigilin (yövartion) yhdessä neljän nälkälakossa olevan kanssa saadakseen julkisuutta asialleen. Hän myös pyysi lasten vanhempia pitämään lapsensa poissa kouluista jo kuudetta päivää.
Torstain aikana kuusi rakettia ammuttiin Gazan alueelta. Yksi niistä osui teollisuuslaitoksen betonikatolle särkien osan sitä ja haavoittaen yhtä työntekijää. Muuta eivät aiheuttaneet suurta vahinkoa. Asukkaat ovat laskeneet, että n. 80 rakettia ammuttiin kaupunkiin lauantaista lähtien.
Perjantaiaamuna ammuttiin kolme Kassamia Israeliin, kaksi niistä Shuvan moshaviin tuhoten kasvihuoneita.

Sderotin asukkaat asettivat suuren mustan julisteen kaupungissa kahden puun väliin tekstillä: ”Suremme täten Israelin hallituksen tuhoutumista.”
Tiistaina oli tilapäinen rakettitulen katkos, se alkoi uudelleen keskiviikkona ja jatkui torstaina ja perjantaina.
Sderotin kaupungin enemmistö vaatii IDF.n palaamaan Gazan alueelle, koska vain se pystyy lopettamaan jatkuvan rakettitulen, he sanovat. Vuoden 2001 alusta yli 3000 rakettia on ammuttu Gazan alueelta Israeliin.
5. AMERIKAN JUUTALAISET KARKOTUSTEN KANNALLA
Israelin New Yorkin pääkonsuli Arye Mekel väittää, että karkeasti ottaen USA:n juutalaiset kannattavat Olmertin realignment (uudelleenryhmittymis-) suunnitelmaa ja lisää, että niitä, jotka vastustavat sitä, on kehotettu pitämään suunsa kiinni kunnioittaakseen Israelin demokraattista järjestelmää.
Israelissa suoritetun gallupin mukaan sitä vastustaa 56 % ja vähän yli 30 % sanoo kannattavansa sitä. Vain Sharonin puolueen Kadiman vaaliohjelmassa oli mainittu Juudean ja Samarian evakuointisuunnitelma ja se sai vaaleissa n. 23 % Knessetin kansanedustajapaikoista. Tämä ei oikein tue väitteitä, että Israelin kansan enemmistö kannattaisi sitä. Poliittiset huomioijat ovatkin todenneet, että Olmertin saaman laimean ulkomaisen kannatuksen jälkeen hänellä on edessään PR-kampanjansa vaikein osa, yrittäessään vakuuttaa Israelin kansalle, että Jerusalemin itäosien ja 90 % luovuttaminen Juudeasta ja Samariasta Hamasin terroristihallitukselle tuo rauhaa ja turvallisuutta, varsinkin Gazan esimerkin osoittaessa päinvastaista.
6. JERUSALEM SHAME
Maailman homot ja lesbot valmistelevat kuumeisesti suurta kansainvälistä paraatia Pyhässä Kaupungissa elokuun 15. päivänä. He ovat antaneet sille rienaavan nimen Jerusalem Pride 2006 (Jerusalemin ylpeys). Paraatille sopivampi nimi on Jerusalem Shame (Jerusalemin häpeä). Viime vuonna paraati peruutettiin, koska se sattui samaan aikaan Gazan karkotusten aloittamisen kanssa. Nyt on uusi yritys.
Jerusalemin kaupunginvaltuutettu Mina Fenton (NRP) teki aloitteen paraatin kieltämiseksi ja sitä aiotaan saada kielletyksi valituksella korkeimpaan oikeuteen. Viime vuonna kaupungin kaikkien uskontojen johtajat antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne pitävät ikuisen kaupungin arvolle täysin sopimattomana pitää tällaisia paraateja, jotka avoimesti rienaavat niiden edustamia arvoja ja kieltoja.
Rabbi Amnon Yitzhak, joka perusti järjestön nimeltä Shofar edistämään uskonnon merkitystä ei-uskonnollisten parissa (Hazera be´teshuva), aikoo järjestää vastamarssin kaksi päivää ennen homomarssia. Hän kutsuu sitä nimellä ”Modesty Parade Jerusalem” (säädyllisyysparaati) ja uskoo saavansa siihen 20 000 osanottajaa. - Kuten arvata saattaa, marxilainen Meretz puolustaa ”Jerusalemin häpeämarssia” (abomination) henkeen ja vereen sanoen sen olevan laillisen ja demokraattisen.

Thursday, June 15, 2006

TORSTAI 15.06.06
1. OLMERT EUROOPASSA
Olmertin omasta ilmeestä ja puheista päätellen hänen Euroopan kiertueensa on yhtä juhlaa, jota JPostin kommentoijat uskollisesti korostavat, vaikka kotiin tuomisten säkki on edelleenkin tyhjä. Olmert on tehnyt kaikkensa saadakseen isäntänsä ymmärtämään ja tukemaan hänen realignment, eli karkotus-suunnitelmaansa, mutta ei Blair enempää kuin Chirac´kaan suostuneet edes mainitsemaan lausunnossaan hänen ”ideaansa”, kuten presidentti Bush sitä nimitti. Keskusteltuaan Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazyn kanssa, Olmert ilmoitti innoissaan, ”ettei Chirac vastustanut hänen ideaansa, mikä on merkkinä siitä, ettei mikään voi pysäyttää sen toteuttamista, toivottavasti neuvotellen, muuten ilman sitä.”
Tavatessaan presidentti Ciracin tämän palatsin ulkopuolella, jonne Chirac tuli häntä tervehtimään, Olmert ylisti Ciracia ”maailman suurimpana anti-semitismin vastaisena taistelijana.” Chirac puolestaan totesi, että valitessaan Olmertin Israelin kansa osoitti sillä haluavansa rauhaa ja turvallisuutta, ja että rauhanteon aika on tullut. Keskusteluissa ei tiettävästi kosketeltu Gazassa vierailun aikana tapahtuneita verisiä räjähdyksiä eikä Olmert puuttunut tyttärensä Danan osallistumiseen IDF:n vastaiseen mielenosoitukseen. Olmert puolusti kiväärien toimittamista Abbasin henkivartioille lisäten, että Egypti ja Jordania eivät vastustaneet hänen päätöstään tukea näin Abbasia. Olmert sanoi tekevänsä kaikkensa, että Temppelivuori säilyy Israelin täydellisessä omistuksessa, mutta Olmert on tiettävästi valmis jakamaan Jerusalemin.
2. IDF EI SYYLLINEN
IDF:n Gazan hiekkarannalla tapahtunutta räjähdystä tutkineen komitean johtaja kenraalimajuri Meir Klifi on vakuuttunut, ettei Israel ollut traagisen räjähdyksen takana. Klifi esitteli tutkimustensa tuloksia puolustusministeri Amir Peretzille tiistai-iltana. Tutkimusten tuloksia ovat kritisoineet sekä ihmisoikeuksien puolustajat Gazassa että YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka piti outona, että hiekkarannalla olisi ollut pommi. Annan antoi lausuntonsa lehtimiehille ennen IDF:n raportin valmistumista, mitä diplomaatit Jerusalemissa pitävät ”varsin outona”, mitä sanoja Annan käytti pommeista hiekkarannalla. Israelin lähettiläs YK:ssa Danny Gillerman keskusteli tapauksesta Annanin kanssa ja tuli siihen johtopäätökseen, ettei Annan edellisestä lupauksestaan huolimatta lähetä YK:n omaa tutkijaa paikalle, koska ”edelliset kokemukset sellaisen tutkimuksen suorittamisesta eivät toteutuneet”, viitaten tällä väitettyyn massamurhaan Jeninissä 2002.
3. PYSÄYTÄ KASSAMIT TAI MUUTEN
Israelin johtajat ovat tulleet kuuluisiksi antamalla tällaisia uhkauksia Arafatin ajoista lähtien ja siihen ovat syyllistyneet kukin johtaja vuorollaan. Nyt oli puolustusministeri Amir Peretzin vuoro. Hän uhkaili keskiviikkona, että jos Hamas ei lopeta Kassamien ampumista, ”se tulee kohtaamaan IDF:n vihan”. Peretz puhui Knessetin täysistunnossa. Hän kertoi, että hän suosii pidättäytymistä olla kiihdyttämättä jännitystä, mutta ettei pidättäytyminen ole IDF:n strategia, sitä osoitetaan vain tilapäisesti, hän kuvaili.
Sderotin asukkaat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan pystyttäen mielenosoitusteltan Peretzin Sderotin talon edustalle, ja jotkut heistä aloittivat syömälakon neljä päivää sitten painostaakseen armeijaa ja hallitusta toimimaan päättävämmin Kassam-rakettien pysäyttämiseksi. Vajaan neljän kilometrin päässä Beit Hanousta sijaitsevaan 20 000 asukkaan Sderotin kaupunkiin on ammuttu yli 70 Kassamia viimeisen 5 päivän aikana.
Peretz kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle keskiviikkona, että hän on lähettänyt uhkauksensa Hamasin johdolle eri kanavia pitkin. Hän tarkoittanee tällä sitä, että Hamasin korkein johto on vaarassa joutua täsmäiskujen kohteiksi, ellei muutosta tapahdu. Peretz käytti tilannearviossaan sanontaa: ”Varastoikaa Kassam-rakettinne varastohuoneisiinne” ja lisäsi, että IDF tietää niiden sijainnin. Hän totesi, että Hamas oli liittynyt Islamic Jihadiin vasta pari päivää sitten, minkä johdosta Kassamit ovat entistä tarkempia.
Sderotin asukkaat pitävät Peretzin lausuntoa rauhallisemmasta ajasta keskiviikkona valheellisina, koska vain vähän aiemmin Kassam putosi kaupungin laidalle. Lapset eivät uskalla mennä kouluihinsa, jotka ovat olleet suljettuina useita päiviä, ja heidän evakuoimistaan muualle on vaadittu. IDF ilmoittaa saaneensa valmiiksi suunnitelmansa Sderotin koulujen kattojen vahvistamiseksi Kassamin-kestäviksi, mikä on toiveajattelua.
Asukkaat eivät voi ymmärtää, että pääministeri Olmert käyttää kaiken energiansa juutalaisten karkottamiseen Juudean ja Samarian sydänalueilta, eikä näe, mitä vahinkoa tämä myöntyvyys- ja tappiomieliala saa aikaan Israelin henkiseen kykyyn puolustaa itseään, ja miten se vahvistaa Israelin ulkopuolisia vihollisia, jotka varustautuvat sotaan sitä vastaan, uskossaan merkkejä Israelin henkisestä lamaantumisesta.
4. GUSH ETZIONIN TURVA-AITA
Korkeimmalle oikeudelle on esitetty kahdeksan valitusta Gush Etzionin aidan paikasta. Gush Etzionin piirineuvosto esitti niistä kaksi, kaksi esitti Gush Etzionin alueen koulu ja neljä palestiinalaiset asukkaat. Muita turva-aidan paikkaa vastaan annettuja valituksia on tehty alueilla Modiin Illit, Dar Qaddis, Jaba ja Sussia, sekä valituksia jo pystytetylle osalle aitaa länteen Tzofitin kibbutsista. Valtion edustajien mukaan aidan paikka on paras mahdollinen kompromissi, jossa on pyritty huomioimaan sekä asukkaitten mahdollisuudet päästä mailleen että Israelin turvallisuusvaatimukset. Gush Etzionia ympäröivän turva-aidan pituus on 55 km ja se sisältää 65 000 dunamin alueen, jossa asuu 45 000 juutalaista kymmenessä yhteisössä, mukana 30 000 haredi-yhteisön Betar Illitissä ja 18 000 kylissään asuvaa palestiinalaista.
Gush Etzonin aluetta on käsitelty yhtenäisenä kokonaisuutena sekä siksi, että yhteisöt ovat kiinteästi liittyneet toisiinsa että siksi, että ne sijaitsevat lähellä Jerusalemia. Tämän johdosta niitä toisiinsa yhdistävät sekä Jerusalemiin johtava tie 60 on suojattu muurein, kuten tie 367, joka yhdistää Betar Illitin muuhun osaan Israelia. Gush Etzionin aluetta ei pidetä ”suljettuna sotilasalueena”, kuten muita liittymiskohdissa sijaitsevia yhteisöjä, minkä johdosta palestiinalaiset muualta Länsirannalta ja Gush Etzionin palestiinalaiset voivat päästä alueelle ilman erityistä lupaa sekä kuljettaa kauppatavaroita sinne ja sieltä kuorma-autoissa. Vaikka turva-aitaa ei rakenneta Gush Etzonin länsipuolelle, siihen rakennetaan este pitkin vihreää linjaa ja palestiinalaiset tarvitsevat luvan tullakseen Israelin puolelle. Ylityspaikka El-Haderissa on auki 24 tuntia vuorokaudessa.
5. GAZAN ALUEEN KARKOTETUT
Sharonin hallituksen asettaman evakuointihallituksen (Sela) johtaja Jonathan Bassi esitteli eilen Gazan alueelta evakuoitujen tilannetta Knessetin talousvaliokunnalle, Hän kertoi, että 40 % Gazasta poistetuista liikeyrityksistä on saanut kunnollisen korvauksen. Hän väitti, ettei kukaan ole kieltäytynyt korvauksista, mutta alle yksi viidestä korvauksiin oikeutetuista on hakenut niitä. Vaatimuksia tuli 1878, joista 1145 sai täydellisen korvauksen, 675 kolme neljäsosaa ja 70 on saanut vain etumaksun, 10 kuukautta evakuoinnin jälkeen.
Maatalousyrityksistä korvauksia ovat hakeneet vain 77, vaikka sen alan yrityksiä tiedetään olleen yli 400.
Evakuointihallinnon johtaja Bassi syrjäytyy kuukauden lopussa, ja hänen paikkansa ottaa pääministerin kanslian pääsihteeri Tzvia Shimon. Evakuoidut ovat kritisoineet hallitusta kärkevästi koskien asuntoja, työllisyyttä, koulutusta ja mitä suurimmassa määrin nuorten juurettomuutta ja heidän henkisen ja moraalisen selkärankansa murtamisesta. Gazan alueilla ei ollut huumeita, rikollisuus oli lähes olematonta ja nuoret olivat aloitteellisia ja innostuneita. Nyt monet ovat kokeneet henkisen romahduksen, jotkut ovat sortuneet huumeisiin, jotkut ovat karanneet kotoaan tai tehneet itsemurhan.
Kuitenkin pääministeri Olmert katsoo, että jos Sharon sai ”kunnian sädekehän” 8000 asukkaan karkottamisesta, hänen tulee saada kymmenkertainen sädekehä karkottaessaan kymmenkertaisen määrän juutalaisia Juudean ja Samarian sydänmailta. Tulevatko heidän ongelmansa myös olemaan kymmenkertaiset siihen, mitä Gazan karkotetut ovat kokeneet?

Wednesday, June 14, 2006

KESKIVIIKKO 14.06.06
1. IAF ISKUSSA KUOLI 11
IAF:n helikopteri ampui ohjuksen tiistaina autoon, joka kuljetti Katjusha Grad-tyypin raketteja ja Jihadin laukaisumiehistöä ampumapaikkaansa Gazan kaupungin pohjoislaidalla Salah a-Din kadulla. Ohjus ei osunut maaliinsa, mutta auto osui kadun reunakiviin pysähtyen siihen. Helikopterista ammuttiin toinen ohjus, mutta auton ympärille ehti kokoontua kansaa ennen ohjuksen osumista. Toinen ohjus ilmeisesti sytytti autossa olleen Katjushat, mikä selittää räjähdyksen voimakkuuden. Kuolleiden joukossa oli kolme Jihadin terroristia, yksi heistä Hamoud Wadiya, Jihadin tärkeimpiä raketintuntijoita, sekä kaksi lasta. Lisäksi 20 ihmistä haavoittui räjähdyksessä. Osa kuolleista ja haavoittuneista oli räjähdyksen sattuessa joko viereisen talon sisällä tai sen sisäänkäynnin edessä.
Mahmoud Abbas valitti median edustajille, että Israel haluaa ajaa palestiinalaiset pois alueiltaan. Hän kutsui Gazan hiekkarannan murhenäytelmää ja Gazan ohjusiskuja ”valtion harjoittamaksi terrorismiksi”.
2. GAZAN HIEKKARANNAN POMMI
IDF sanoo saaneensa kylliksi näyttöä, ettei räjähdys, joka surmasi seitsemän ihmistä Gazan hiekkarannalla perjantaina, johtunut IDF:n tykistön tai laivaston ampumasta tykinammuksesta. Syitä siihen on useita:
- Räjähdyskraatteri ei ole tarpeeksi syvä tykinammuksen aiheuttamaksi.
- Haavoittuneesta poistettu sirpale ei ole Israelin tykinammuksesta.
- Laivasto ampui viimeisen ammuksensa neljä tuntia ennen räjähdystä.
- Palestiinalaiset keräsivät kiireesti kaikki räjähdysjäljet paikalta eivätkä suostuneet yhteistoimintaan.
IDF valittaa tapausta mutta ei näe mitään syytä anteeksipyynnön esittämiseen.
3. OLMERT EUROOPASSA
Pääministeri Ehud Olmert jatkoi virallista kiertuettaan Englannista Ranskaan.
Hänen toivomaansa tukea yksipuoliseen suunnitelmaansa juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian sydänmaista hän ei saanut Englannin pääministeri Blairiltä, joka on neuvotteluratkaisun kannalla.
Olmert kuitenkin ennakoi ennen tapaamistaan Ranskan presidentti Jacques Chiracin kanssa eilen, että hän saa kuulevamman korvan Ranskasta ja että hän saa sieltä kumppanin suunnitelmalleen.
Olmert kertoi Lontoossa, ettei Israel koskaan suostu vetäytymään 1949 aselepolinjoille, koska ne eivät ole puolustettavissa. Mutta hän sanoi suunnitelmastaan jotakin, mikä herättää pahoja aavistuksia israelilaisissa:
”Tässä ei ollut mitään sionistista järkeilyä, kuten jotkut voisivat väittää. Tässä on kunniallinen, todellinen halu minun puoleltani antaa paljon saamatta juuri mitään vastapuolelta. Tämä tullaan suorittamaan sen jälkeen, kun rehellinen, todellinen diplomaattinen prosessi on käyty loppuun.”
Olmertin lausunto herättää muutamia huomioita.
- Olmert esittää päätöksensä Minä-muodossa: minä olen päättänyt antaa, minä olen Israel. Olmert myös tunnusti: Minä olen antanut 375 kivääriä ammuksineen Jordaniasta Abbasin henkivartio-kaartille. Täten hän tunnusti sekoittuneensa palestiinalaisten sisäiseen aseelliseen kamppailuun.
- Olmert kertoi Blairille antavansa palestiinalaisille 90 % Juudeasta ja Samariasta, joko sopimuksen kanssa tai ilman. Hän ei odota saavansa mitään myönnytyksiä palestiinalaisilta.
- Olmert tunnustaa, että hänen päätöksensä lähtevät puhtaasti ei-uskonnolliselta pohjalta. Tämä tulee varmasti herättämään kärkevää arvostelua tahoilta, joille sionismin asia on tärkeä. Tosin sionismia harrastivat myös vasemmistolaiset piirit (Labour-sionismi), mikä lienee lähellä Olmertin sionismia.
Ranskan ulkoministeriö julkaisi oman lausuntonsa Gazan viimeisistä verisistä räjähdyksistä, jossa sanotaan:
”Ranskan ulkoministeriö tutkii Israelin pommitusta Gazan kaistan hiekkarannalla, mikä luonteeltaan suhteettomana surmasi useita siviilejä ja haavoitti useita muita.”
Israelin lähetystö Ranskassa sanoo, ettei Israel vaadi Ranskalta anteeksipyyntöä, vaikka puolustusministeri Peretz esitti todistuksia, ettei Israel aiheuttanut räjähdyksiä. Sen sijaan Olmert pyrkii selvittämään jatkuvan rakettitulen todellisuutta Israelia kohti, ja että IDF tulee vastaamaan siihen pyrkien minimoimaan siviiliuhrit, vaikka palestiinalaiset puolestaan käyttäytyvät päinvastoin. ”Vaikka itkemme jokaista siviiliuhria, meidän on puolustettava itseämme.” Olmert tähdensi omana kantanaan, että jos PA:n hallitus tunnustaa sille asetetut kolme vaatimusta, Israelille on samantekevää, kuka PA:n hallitusta johtaa.
4. GABRIELIN ONGELMA
Mooseksen toisessa kirjassa on lause: ”Jumalaa älä herjaa ja kansasi ruhtinasta älä kiroa.”
(2.Ms22:28; APT23:5) Gabriel ei kiroa Israelin kansan johtoa, vaikka siten voisi väittääkin joittenkin raporttien perusteella. Asennetta siihen kuvaa Nummisuutarin Eskon kosioretkensä yhteydessä riimittelemä viisaus: ”Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira.” Ei koiranhaukunta ole Israelissa kielletty, mutta sietää silti katsoa, mitä ja mille suunnalle haukkuu. Tästä muutama huomio:
- On muutamia aiheita, joitten ”haukkumista” on syytä varoa tai välttää. Juutalaisten massakarkotus kodeistaan on yksi niistä, poliisin ja IDF:n toimien julkinen arvostelu on toinen.
- Israelin johdon syyttäminen tyhmyydestä suomalaisille lukijoille ei ehkä ole oikea kohde. Toisaalta uskon suurimman osan lukijoista olevan Israelin ystäviä, joitten ystävyys kestää myös totuuden esittämistä, eikä Israelille kriittisesti suhtautuvillekaan ole pahitteeksi perustaa arvosteluaan tosiasioille eikä kuvitelluille ja vääristellyille tiedoille. Asiallinen ja rakentava arvostelu on tervetullut. Havaittujen epäkohtien tulisi aktivoida Israelin ystäviä rukoilemaan tuon kansan puolesta entistä hartaammin, nyt todellisiin asioihin nojautuen.
- Jumala valitsi juutalaisen kansan omaksi pappiskansakseen, ei sen erinomaisuuden, suuren koon tai rakastettavuuden vuoksi. Päinvastoin, Jumala itse kuvaa sitä uppiniskaiseksi, kopeaksi ja ylpeäksi, joka aina kapinoi Jumalan valintaa vastaan haluten ”olla kuten kaikki muutkin kansat”. Mutta Jumala teki valintansa kysymättä kenenkään neuvoa tai lupaa, edes juutalaisilta itseltään.
- Lisäksi juutalaisilla näyttää olevan kyky tehdä itsensä mahdollisimman vaikeaksi rakastaa.
- Kaikesta tästä huolimatta Jumala siunaa sitä, joka siunaa Israelia ja kiroaa sen, joka kiroaa Israelia.
5. POLIISI VANGITSI 7 ZADAN SURMANNUTTA ARABIA
Poliisi ilmoitti tiistaiaamuna vanginneensa seitsemän arabia Shfaranin kaupungista. He mukiloivat kuoliaaksi elokuussa 2005 juutalaisen Eden Natan Zadan, josta JPostin kolumnisti Rebecca Anna Stoh käyttää termiä ”juutalainen terroristi”, sen jälkeen kun tämä oli bussissa Shfaramin lähellä ampunut kuoliaaksi neljä arabia ja haavoittanut 17 muuta. Poliisi kertoo, että se aikoo syyttää epäiltyjä, joista kolme on muslimia, kolme druuseja ja yksi kristitty, ja joilla on rikollinen tausta. Zada oli pukeutunut ampumishetkellä IDF:n asepukuun ja hänellä oli M-16 kivääri, jolla hän ampui villisti ympärilleen. Tilanteeseen liittyy viisi poliisia, joitten kerrotaan yrittäneen hillitä raivostunutta väkijoukkoa, joka metallinkappaleita ja pulloja heitellen ryntäsi bussiin. Pohjoisen alueen poliisipäällikkö kiittää poliisien maltillista käyttäytymistä estäessään vielä suuremman katastrofin. Tilannetta tutkinut seurantakomitea suositteli, ettei poliisi syyttäisi Zadan surmaamiseen osallistuneita, koska he toimivat itsepuolustukseksi. Asiaa mutkistaa se, kuten valokuvien perusteella voidaan todeta, että Zada surmattiin sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty ja varustettu käsiraudoin.
Arabikansanedustajat ovat raivoisasti vastustaneet Zadan surmaamiseen osallistuneitten pidättämistä esittäen, että itsepuolustus on kansalaisen oikeus. Lakia ei voi kuitenkaan ottaa omiin käsiinsä.
6. YIGAL AMIR VOI SIITTÄÄ LAPSEN
Israelissa on kuukausikaupalla keskusteltu ja tehty oikeuden päätöksiä puolesta ja vastaan, onko Yitzhak Rabinin murhasta elinkautiseen tuomitulla Yigal Amirilla oikeus saada lapsi vaimonsa Larissa Trimboblerin kanssa. Korkein oikeus antoi jo siihen luvan jokin aika sitten ja se vahvistettiin kahden valituksen käsittelyn yhteydessä tiistaina. He menivät naimisiin varsin epätavallisissa olosuhteissa. He eivät ole saaneet olla kahdestaan missään vaiheessa, ja lupa annettiin lapsen siittämiseksi koeputkihedelmöityksellä. Amir yritti jo kerran saada siemennestettään salakuljetettua sellistään, mutta koska jokaista hänen liikettään valvotaan kameroitten avustuksella, yritys paljastui ja rangaistukseksi toimenpidettä siirrettiin eteenpäin.
Tilannetta vatvotaan joka suuntaan. Joittenkin mielestä Amirin tapaus poikkeaa muista siinä, että hän murhasi Israelin pääministerin. Toisaalta kysellään, miten neljän israelilaisen murhasta neljään elinkautiseen tuomittu Barghouti voi vapaasti tavata vaimoaan ja ottaa vastaan vieraita, jopa osallistua poliittiseen elämään, kuten ”vankien suunnitelma” osoittaa? Hänkin on turvallisuusvanki.
Mutta onko jonkun veri arvokkaampi kuin jonkun toisen? kysellään.

Tuesday, June 13, 2006

TIISTAI 13.06.06
1. JUNAONNETTOMUUS TAPPOI VIISI
Tel Avivista Haifaan matkalla ollut matkustajajuna törmäsi eilen tasoristyksessä radalle juuttuneeseen kuorma-autoon Netaniyasta etelään. Radalle juuttuneen kuorma-auton kuljettaja, joka pelastui autostaan sekunteja ennen yhteentörmäystä junan kanssa, kertoi toisen auton törmänneen hänen autoonsa ja työntäneen sen kiskoille. Kuorma-auto jäi risteyksen yli kulkevan tien sulkupuomien väliin niiden tullessa alas automaattisesti junan lähestyessä. Kiitojuna ajoi sillä hetkellä 140 km:n tuntivauhtia eikä ehtinyt jarruttaa ajoissa. Kaksi vaunua suistui kiskoilta ja kääntyi ympäri kuljettuaan 100 metriä törmäyksen jälkeen.
Vaunujen jäännöksistä kaivettiin esiin viisi kuollutta ja 88 vammautunutta. Junassa oli onnettomuushetkellä, joka tapahtui muutama minuutti puolenpäivän jälkeen maanantaina, 150 matkustajaa. Tasoristeys on yksi vaarallisimmista Israelissa.
2. FATAH VASTAAN HAMAS
Fatahin ja Hamasin väliset aseelliset selvittelyt ovat jatkuneet maanantaina, nyt myös Samarian alueella.
Palestiinan lakiasäätävä neuvosto piti eilen istuntoaan, jossa se yritti päättää Abbasin julistaman kansanäänestyksen laillisuudesta. Fatahin edustaja Saeb Erekat pyysi neuvoston puhemiestä peruuttamaan istunnon vedoten Islamin historiaan: 75 % kalifin (profeetta Muhammedin) kannattajista kuoli muslimien käsissä, minkä vuoksi on syytä asettua nyt yhden kalifin (Abbasin) taakse. Fatahin kansanedustaja Issa Karaki vetosi Koraniin ja shariaan, jotka molemmatkin mainitsevat kansanäänestyksen (shuran) sekä maallisten että uskonnollisten asioitten selvittämiseksi.
Neuvoston kokouksen aikana kiivaat tulitaistelut puhkesivat Rafahissa ja Khan Yunisissa Gazan alueella Hamasin pyssymiesten ja Fatahin estävän turvallisuusjoukkojen välillä. Ainakin kaksi ihmistä kuoli.
Maanantai-iltana al-Aksan pyssymiehet kaappasivat Hamasin kansanedustajan Kahlil al-Raninin mutta vapauttivat hänen muutaman tunnin jälkeen.
Maanantai-iltana Fatahin pyssymiehet ja turvallisuusjoukkojen jäsenet sytyttivät tuleen PLC:n rakennuksen ja myös pääministerin toimiston Ramallahissa. Pääministeri Haniyeh ei itse pääse Gazasta Ramallahiin. Hyökkääjät huusivat Hamasin vastaisia iskulauseita ja uhkasivat surmata Hamasin johtajia, joista useat ovat menneet maan alle uhkausten pelosta.
3. HAMAS EI VÄLITÄ UHKAUKSISTA
Puolustusministeri Amir Peretzin esittämästä uhkauksesta välittämättä Hamas on jatkanut Kassam-rakettiensa ampumista Gazan alueelta Israeliin, pääosa niistä Sderotia ja Ashkelonia kohti. Maanantain aikana ainakin 20 rakettia iskeytyi Israelin puolelle turva-aitaa, sunnuntaina 30 rakettia.
Peretzin päätös pidättyä vastaamasta tulitukseen herätti kiivaita syytöksiä sekä vasemmalta että oikealta, jopa Laborin johtomiesten taholta. Peretz vetoaa hallituksen tekemään päätökseen pidättyä kunnes Gazan hiekkarannalla tapahtuneen räjähdyksen syy on selvitetty. Terminologiassa pesii kuitenkin kulunut fraasi: Annetaan heille vielä yksi mahdollisuus, jos se ei toimi, IDF tietää, mitä pitää tehdä.
Peretz antoi sunnuntai-iltana 24 tunnin ultimaatumin, jonka jälkeen hän aloittaisi tehokkaat vastatoimet, jos Kassam-tulitus ei lakkaa. Hän ei kuitenkaan selventänyt, mitä nämä vastatoimet olisivat. Hänen toimistonsa virkailijat viittaavat yhdistettyihin sotilaallisiin ja diplomaattisiin toimiin. Ultimaatumista huolimatta Sderotia kohti ammuttiin kirjoitushetkeen 9.00 mennessä neljä Kassam-rakettia Gazan alueelta.
Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter ja Laborin kansanedustaja Matan Vilnai vaativat IDF:n maaoperaatioita Gazan alueella. Peretzin haluttomuuteen aloittaa uhkaamansa uudet toimenpiteet, jos hänellä niitä on, voi yhtenä syynä olla pääministeri Olmertin viikon mittainen Euroopan kiertue.
4. POMMI GAZAN HIEKKARANNALLA
Maailman lehdistö tarttui innolla pahasti vääristeltyihin tietoihin seitsemän palestiinalaisen surmasta Gazan hiekkarannalla. The Guardian kertoi tapauksesta artikkelissaan, miten IDF:n tykistön ammukset satoivat kansoitetulle hiekkarannalle. The Independent puolestaan tiesi tutkimusten ollessa alkuasteillaan, että räjähdyksen aiheuttivat IDF:n laivaston ampumat tykinammukset.
Palestiinan ihmisoikeuksien neuvosto (Palestinian Council for Human Rights, PCHR) raportoi lausunnossaan, miten IDF:n laivaston tykkivene ampui seitsemän ammusta 16.40 perjantaina 09.06. hiekkarannalle, jossa oli runsaasti miehiä naisia ja lapsia. Raportin mukaan yhden perheen seitsemän jäsentä kuoli, eloon jääneen tyttären itkien etsiessä perheensä jäseniä sirpaleitten ja ruumiinosien joukosta. Raportin mukaan 32 ihmistä haavoittui, niitten joukossa 13 lasta. Se kertoo lisäksi Israelin TV-kakkosen kuvaamasta tilanteesta, jossa tykkiveneen upseerit kiikaroivat tapahtumaa hiekkarannalla lisäten, että tämä osoittaa tykkiveneen ampuneen tarkoituksellisesti tappaakseen.
IDF:n mukaan räjähdys tapahtui 16.58 ja tykistö ampui sitä ennen kuusi ammusta, viimeisen niistä 16.51, eli seitsemän minuuttia ennen räjähdystä. Lisäksi IDF seuraa monitoreillaan jatkuvasti Gazan aluetta, eikä hiekkarannalla havaittu mitään epätavallista. Tykkiveneen TV-kuva oli otettu aivan toisessa tilanteessa, eikä sillä ollut mitään osuutta tähän.
IDF:n suorittamasta tutkimuksesta on saatu ennakkotietoja, joitten mukaan Israelin sairaalaan tuoduista haavoittuneista otetut sirpaleet eivät ole israelilaisten tykinammuksista. Räjähdyksen aiheutti luultavimmin palestiinalaisten omat hiekkarannalle asettamat pommit (daizy-chain) He pelkäsivät IDF:n kommandojoukkojen rantautuvan veneistään maaoperaatiota varten Gazan alueelle.
Palestiinalaisten nähtiin poistavan pommeja hiekkarannalta räjähdyksen jälkeen.
IDF:n raportti räjähdyksestä valmistunee iltapäivään mennessä.
5. IRANILLA ON SALAINEN YDINOHJELMA
The Daily Telegraph kertoi maanantain raportissaan, että uudet todisteet osoittavat Iranin toteuttavan salaista sotilaallista ydinohjelmaansa. Projektin koodinimi on ”Zirzamin 27 ja se on aiheuttanut huolestumista kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) ydineksperttien parissa, jotka ovat vaatineet Iranilta täydellistä selitystä uusista havainnoista.
Vuodesta 2003 lähtien, jolloin YK:n tarkkailijat löysivät rikastettua uraania Teheranin alueen Lavizan sotilastukikohdasta, monet ovat esittäneet epäilyjä Iranin salaisesta sotilaallisesta ydinohjelmasta.
Näitten uusien tutkimusten mukaan Iran on ilmeisesti siirtänyt Lavizan-projektinsa jonnekin Teheranin ulkopuoliseen salaiseen laitokseen.
6. ISRAELIN VAKOOJIA LIBANONISSA
Libanonin turvallisuusjoukot väittävät paljastaneensa israelilaisen vakoojarenkaan, joka As-Safir lehden mukaan on toiminut maassa 1990-luvulta lähtien. Useita päiviä sitten turvallisuusjoukot pidättivät Mahmoud Kassam Rafahin, kotoisin Hazbayasta Etelä-Libanonista. Lehden mukaan vakoilurenkaaseen kuului Rafan perheen muitakin jäseniä. Kuulusteluissa Rafa on tunnustanut osuutensa vakoiluun ja lisäksi osallistuneensa Jihadin jäsenen Mahmoud Majzoubin murhaan Beirutissa viime kuussa sekä Hizbullahin jäsenen Ali Salahin murhaan ja muihin terroritekoihin Beirutissa ja Libanonin eteläosassa. Mahmoud Rafa on entinen poliisiupseeri. Hänen kodistaan löydettiin dokumentteja ja Israelissa tehtyjä elektronisia välineitä, jotka heidän mukaansa todistavat Rafan yhteydet israelilaisiin. Israel kieltää tietävänsä miehestä mitään.
Mahmoud Majzoubin murhan jälkeen Libanonin alueelta aloitettiin Katjusha rakettituli, mikä johti Israelin raskaisiin vastaiskuihin Libanonin alueelle.

Monday, June 12, 2006

MAANANTAI 12.06.06
1. PROPAGANDASOTA
Gazan hiekkarannalla perjantaina sattunut räjähdys, joka surmasi seitsemän palestiinalaista, kuusi heistä samasta perheestä, on herättänyt Israelissa keskustelun tavasta, millä vastaavista onnettomuuksista tiedotetaan ja mitä vaikutuksia sillä on kansainvälisesti.
JPostin kommentoijat näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että nimenomaan Gazan tapaus hoidettiin taitamattomasti ja että se aiheutti suurta vahinkoa Israelin muutenkin huonolle maineelle ulkomailla.
Tapausta kuvanneet TV-toimittajat välittivät järkyttäviä kuvia kanaviensa kautta pitkin maailmaa selittäen samalla palestiinalaisten kannan, että räjähdyksen aiheutti IDF:n tykinammus. Armeijan edustajilta meni 12 tuntia, ennen kuin ne alkoivat tuoda esille omaa versiotaan tapahtumasta, että sen aiheuttikin luultavasti Hamasin ampuma, suunnastaan eksynyt Kassam. Mutta se oli silloin auttamatta myöhässä, vahinko oli jo päässyt tapahtumaan. Vaikka se olisikin totta, mitä komitea tutkii tiistaihin saakka, siinä on peittelyn maku. Lisäksi erään artikkelin mukaan IDF havaitsi jotain epätavallista liikettä hiekkarannalla, mutta ampuiko se tykistöllä sinne, selvinnee tutkimuksissa. Armeijalla on tiettävästi käytettävissään kokeneita ja päteviä PR-henkilöitä, mutta jostakin syystä heidän asenteensa on kuin näpistelystä kiinni joutuneen pikkupojan, syyllinen ja anteeksipyytelevä, vaikka ei olisi paljon aihettakaan.
2. HAMASIN JOHTO RAUHAAN
Palestiinalaiset ampuivat perjantaista lähtien yli 50 Kassam-rakettia, sunnuntaina yksistään yli 30, useimmat niistä Beit Hanousta. Niiden aiheuttamat vahingot eivät olleet kovin suuria, mutta perheiden eläminen tällaisen ”venäläisen ruletin” alaisena päivästä ja yöstä toiseen ei kuulu normaalin ihmisen elämään.
Sderotin asukas Jonathan ”Nati” Angel sai Kassamin sirpaleita alavatsaansa ja hän on kriittisessä tilassa sairaalassa. Lisäksi kaksi muuta haavoittui lievemmin.
Esitellessään suunnitelmaansa Hamasin johdon saattamiseksi vastaamaan hengellään Kassam-tulituksesta puolustusministeri Amir Peretz kertoi, että haavoittunut mies on hänen läheinen ystävänsä.
Sderotin kaupunginjohtaja Eli Moyal uusi Avi Dichterin esittämän vaatimuksensa, että Israelin tulee valita Sderotin ja Beit Hanoun välillä: Jos Beit Hanouta ei tuhota, Sderotista tulee haamukaupunki. Tämä vaatimus lähtee olettamuksesta, ettei Kassam-tulitusta saada loppumaan.
Kaikesta huolimatta Amir Peretz esitti hallitukselle, neuvoteltuaan asiasta IDF:n, IAF:n ja Shin Betin korkeimman johdon kanssa, että hänen suunnitelmansa täsmäiskujen kohdistamisesta Hamasin johtoa vastaan hyllytetään toistaiseksi. Tässä hän palasi vuosia vanhaan ja jo pahoin kuluneeseen fraasiin: ”Annetaan Hamasille vielä kerran mahdollisuus hillitä Kassam-tulitusta, ja jos se ei auta, suunnitelma käynnistetään.” Näitä ”vielä-yksi-mahdollisuus” tapauksia on niin paljon, ettei niitä pysty enää laskemaan.
Sderotin asukkaat ovat pitäneet mielenosoituksia, joissa he ilmaisevat lähtevänsä kaupungista, jos joku maksaa heille korvaukset menetyksistään. Hallitus ei näytä täysin tajuavan tilanteen vakavuutta, ei sitä, että Sderotin kaupungin esteetön terrorisoiminen, Gazan ja Samarian pohjoisosan juutalaisasukkaitten evakuointi sekä Olmertin realignment-suunnitelma edes mahdollisuutena antavat Israelin vihollisille ja ulkomaailmalle kuvan maasta, joka on valmis luovuttamaan ja pakenemaan. Viittaan tässä raporttiin 447, jossa kerroin Pipesin näkemyksestä tahtojen välisestä kamppailusta, jossa Israel näyttää jo luovuttaneen.
3. OLMERT LONTOOSSA JA PARIISISSA
Pääministeri Ehud Olmert aloitti Euroopan matkansa, jonka aikana hän tänään tapaa Englannin pääministeri Tony Blairin tänään klo 10.00 pääministerin kansliassa Downing Street 10. Englannin Israelin lähettiläs Simon MacDonald matkusti Olmertin mukana. Hän ei pitänyt ajankohtaa parhaana mahdollisena juuri Gazan onnettomuuden jälkeen, mutta ei uskonut sen pahasti haittaavan keskusteluja.
Olmert kertoi lehtimiehille tärkeimmän kysymyksen olevan realignment-suunnitelma, mutta toinen aihe on tietenkin ajan tasalla olevan informaation esittäminen Gazan seitsemän palestiinalaisen kuolemasta, kuitenkin suhteessa jatkuvaan ja kiihtyvään Kassam-tulitukseen. Olmert ottanee esille 30. syyskuuta 2000 sattuneen 12-vuotiaan palestiinalaisen Dura-pojan kuoleminen isänsä syliin IDF:n ja palestiinalaisten ristitulessa. Silloin esitettiin maailmalle yksisuuntainen versio, että poika kuoli IDF:n luodeista, mutta 3 vuotta myöhemmin tehtyjen ballististen tutkimusten mukaan hänet tappoi palestiinalaisten oma tuli.
4. HAMAS KIIHDYTTÄÄ VÄKIVALTAA
Bar Ilan yliopiston Begin keskuksen strategisten tutkimusten johtaja Ephraim Inbar kertoi Jpostille sunnuntaina, että nykyisissä olosuhteissa Hamasin vaikea pidättyä hyökkäämästä israelilaisia kohteita vastaan. Hän kertoo, että 16 kuukauden yksipuolinen julistus väkivallasta pidättymisestä on heikentänyt sitä toisten terrorijärjestöjen eduksi, jotka ovat jatkaneet väkivaltaansa esteettä. Nykyinen Hamasin aloittama väkivalta on siirtänyt yleisen huomion Abbasin julistamasta kyseenalaisesta kansanäänestyksestä sekä Hamasin ja Abbasin ja Fatahin kannattajien välisestä kasvavasta väkivallasta.
Hamasin ongelmina ovat kuitenkin PA:n virkailijoitten palkkasaatavat sekä ulkomailla saavutettava uskottavuus ja laillisuus ruohonjuuritason kotoisten kannattajien suosiessa Israelin vastaista taistelua, kertoo Inbar, mutta vielä enemmän kuin kunnioitusta Hamas kaipaa rahaa.
Asiantuntijat uskovat, että jos raketti-iskut Gazasta jatkuvat tai mahdollisesti vielä kiihtyvät ja tulevat tarkemmiksi pitemmällä kantomatkalla, IDF voi joutua uusimaan maaoperaatioitaan Gazan alueelle, jopa miehittämään ainakin joksikin aikaa entisten juutalaisasutusten raunioita, joista Kassam-raketteja ammutaan.
5. KANSANÄÄNESTYKSEN LAILLISUUS
Hamas-enemmistöinen PLC (Palestiinan lakiasäätävä neuvosto) aloittaa Abbasin julistaman kansanäänestyksen laillisuuden käsittelyn tänään. Rintamalinjat ovat ennakolta täysin selvät: Hamas vastustaa kansanäänestyksen järjestämistä vedoten siihen, että jännitys on korkealla Hamasin ja Fatahin välillä, ja että, kuten pääministeri Ismael Haniyeh sanoo, se hajottaa palestiinalaisen kansan ja aiheuttaa sisällissodan.
Vankien dokumentin laatineet Hamasin ja myös Jihadin johtajat ovat ilmoittaneet vastustavansa dokumentin käyttämistä Hamasia vastaan kansanäänestyksen järjestämiseksi, mikä on tappio Abbasille, mutta pysyvät esitystensä takana.
Hamasin aseistetun siiven Izzadin al-Qassam johtaja Abu Obaidah sanoi sunnuntaina, että Hamas ottaa Israelin uhkaukset täsmäiskuista sen johtajia vastaan vakavasti, mutta ettei se pelkää niitä.
Israelin hallituksen edustajat sanovat, ettei vankien dokumentin hyväksyminen tuo mitään uutta eikä Israel ota sitä vakavasti.
Ulkoministeri Tzipi Livni sanoi, että Israel mieluiten sopii palestiinalaisten kanssa ennen yksipuolisia toimia, mutta ettei se odota loputtomasti. Hän ei pidä neuvotteluja Abbasin kanssa realistisina.
6. ACREN RISTIRETKELÄISET
Muinaisen Acren vanhankaupungin halki kulkeva maanalainen pääkäytävä, Eteläinen Tie, on kunnostettu ja avataan turisteille lähikuukausien aikana. Tietä käyttivät tuhannet kaupungissa vierailevat pyhiinvaeltajat tuhat vuotta sitten erikoisesti ristiretkeläisten aikana 1095-1291. Siellä pyhiinvaeltajaryhmät kokoontuivat ennen valmistautumistaan matkalle syvemmälle Pyhään Maahan. Tien varrella on ollut kauppoja ja sen alkupäässä monumentaalinen portti, jonka ansiosta kaupunki ja tie voitiin sulkea yön ajaksi.
Paikasta tulee UNESCO:n suojelema kansainvälinen perinnepaikka.
SUNNUNTAI 11.06.06

1. VERINEN VIIKONVAIHDE

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, että Israel käy pienoissotaa palestiinalaisten kanssa, tämä viikonvaihde antanee kouriintuntuvan esimerkin siitä, mikä tilanne todella on tällä rintamalla.

- Torstai-iltana IAF:n koneet tuhosivat PRC:n (kansan vastarintakomitean) koulutusleirin, jonka se oli rakentanut entisen juutalaiskylän Slav raunioille, surmaten neljä palestiinalaista, yksi heistä Israelin eniten etsitty terrorismista syytetty Abu Samhadana. IDF:n mukaan miehet harjoittelivat terrori-iskua Israelia vastaan, kun hyökkäys lopetti harjoitukset.

- Perjantaina klo 15.00 IDF:n sotilaat havaitsivat Kassam-miehistön valmistautuvan ampumaan rakettiaan Gazan alueen pohjoisosassa. IAF:n kone ampui ohjuksen heitä kohti surmaten kolme ja haavoittaen neljää muuta.

- Perjantaina 17.00 seitsemän palestiinalaista sai surmansa Gazan rannikolla Beit Lahiyasta pohjoiseen. He olivat leiriytyneet hiekkarannalle telttoineen. Kuusi heistä kuului samaan Ghalian perheeseen, josta kuolivat mm. isä, hänen toinen vaimonsa, vauva-ikäinen poika ja 18-kuukauden ikäinen tyttö. Räjähdyksessä haavoittui yli 30 ihmistä. Räjähdyksen aiheutti joko IDF:n tykistön harhautunut ammus tai suunnastaan eksynyt Kassam-raketti. IDF tutkii asiaa.

- Perjantaina 17.20 IDF:n sotilaat havaitsivat Kassam-miehistön olevan matkalla ampumaan rakettinsa Negeviin. IAF:n koneet ampuivat ohjuksen heitä kohti surmaten kaksi Hamasin jäsentä, jotka IDF:n mukaan olivat viime viikolla ampuneet raketit Sderotiin.

- Perjantaina klo 18.15 Dan Halutz lopetti kaikki tykistöiskut Gazan alueelle tutkimusten ajaksi.

- Lauantaina klo 10.00 Hamas alkoi levittää Gazan alueella lentolehtisiä, joissa se sanoo irti aloittamansa tulenlopettamisen ja vannoo aloittavansa ”maanjäristykset sionistisissa kaupungeissa” uudelleen. PA:n pääministeri Haniyeh sanoo adoptoivansa Huda Ghalian, 12, jonka perhe koki raskaita menetyksiä Gazan hiekkarannan räjähdyksessä.

- Lauantaina Mahmoud Abbas julistaa pitävänsä kansanäänestyksen ns. vankien-suunnitelmasta 26. heinäkuuta 2006 kello 7.00 – 18.00 välillä. Siinä kysytään vain yksi kysymys: ”Hyväksytkö vankien kansallisen sovintodokumentin?” PA:n virkailijat vahvistavat, että tarkoituksena on Hamasin hallituksen kaataminen.

- Hamasin johto tuomitsee kansanäänestyksen ja vaatii palestiinalaisia pidättymään äänestyksestä, koska se on laiton. Se kutsuu Abbasia petturiksi, ja sanoo, että ”se päivä on uusi onnettomuus, nagba, palestiinalaisten historiassa.”

- Israelin vankiloissa elinkautisiaan kärsivät suunnitelman laatijat sanoutuivat irti suunnitelmastaan, koska ”se oli tarkoitettu yhdistämään palestiinalaisia eikä hajottamaan.”

- Lauantaina Hamasin pyssymiehet tulittivat kenraali Rashid Abu Shabakin autosaattuetta Gazan kaupungissa haavoittaen kolmea henkivartijaa, yhtä hengenvaarallisesti. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtajaa Shabakia vastaan tehtiin pommi-isku yritys pari viikkoa sitten. Viime viikolla Hamasin pyssymiehet ampuivat kolme rakettia Shabakin päämajaan Gazassa.

- Hamas-johtaja Damaskoksessa, Khaled Mashaal, antoi kaikille palestiinalaisryhmille julkilausuman, jossa hän kehottaa ”unohtamaan erimielisyydet, kokoamaan voimat sionistista hyökkäystä vastaan ja aloittamaan intifada uudelleen.”

- Israelin puolustusministeri Amir Peretz kehotti palestiinalaisia lopettamaan Kassam-rakettiensa ampumisen Israeliin, koska Israelin täytyy asukkaittensa puolustamiseksi vastata niihin entistä tehokkaammin.

- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syytti Israelia kansanmurhasta ja verisestä massamurhasta siviilejä vastaan todeten, että ”Israel suorittaa suurimpia inhimillisen kansanmurhan rikoksia palestiinalaisia vastaan.”

- Fatahin alajärjestö al-Aksa ilmoitti aloittavansa itsemurhaiskut uudelleen, kaappaavansa sotilaita sekä hyökkäävänsä sotilaita ja siviilejä vastaan Juudeassa ja Samariassa. .

2. IDF:N VASTAINEN MIELENOSOITUS

Gazan hiekkarannikoilla sattunut onneton räjähdys sai aikaan mielenosoituksen järjestämisen IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutzin Tel Avivin asunnon lähellä lauantai-iltana. Mielenosoituksen järjestivät mm. Gush Shalom, Yesh Gvul ja turva-aidan vastaiset anarkistit.

Tilaisuutta kuvaavat TV-toimittajat havaitsivat mielenosoittajien joukossa pääministeri Ehud Olmertin vasemmistolaisista aatteistaan tunnetun tyttären Danan, joka huomattuaan tulleensa kuvaajien tähtäimiin peitti kasvonsa ja pian sen jälkeen pakeni paikalta. Mielenosoituksen järjestäjät julkistivat lentolehtisen, jossa ne toteavat ”Israelin hallituksen olevan kiinnostunut hukuttamaan meidät kaikki väkivallan ja veren mereen.”

Likudin edustajat julkistivat oman arvionsa tapahtumasta todeten mm. ”On outoa, että pääministeri tytär osallistui tämän kaltaiseen mielenosoitukseen, joka aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa Israelille.”

3. UUTISOTSIKOITA

- Sharonin luotetuimpia neuvonantajia vuodesta 2001 ja Olmertin hallituksen ulkomaisen lehdistön avustaja Ra´anan Gissin tungetaan Olmertin kanslian toimesta ulos.

- Hamasin johto kieltää julkaisseensa lausuman, jossa se suree Zarqawin kuolemaa. Hamas syyttää Reutersin uutistoimistoa toimimisesta Fatahin hyväksi julkistaessaan lausunnon, jonka tekijäksi Palestinian Informationcenterin ( Palestiinan tiedotuskeskuksen) mukaan osoittautui Tayeb Abdel Rahim, yksi Mahmoud Abbasin tärkeimmistä neuvonantajista. Hamasin lähteiden mukaan se oli laadittu tahallisesti vahingoittamaan Hamasin entisestään huonoa mainetta.

- USA:n kongressi vahvisti äänin 312-97 lain, jolla lopetetaan USA:n Saudi Arabialle myöntämä vuosittainen avustus 420 miljoonaa USD. Varat oli tarkoitettu luokkahuoneiden rakentamiseksi ja opetuksen tarpeisiin. Avustus on ollut varmaan lajissaan yksi oudoimmista, koska sillä on avustettu maata, joka itse käyttää miljardeja USD opetus- ja kulttirakennusten rakentamiseksi ympäri maailmaa islamin levittämisoperaatioissaan. Joku edustaja puolusti avustusta selittäen, että sen lopettaminen vaikuttaa negatiivisesti saudien haluun taistella terrorismia vastaan. Toisten mukaan lain tarkoituksena on symbolisesti osoittaa USA:n tyytymättömyys saudien haluttomuudesta taistella kiihotusta ja suvaitsemattomuutta vastaan arabimaailmassa.

- Kongressi myönsi Israelilla 2.46 miljardin USD avustuksen, josta 2.3 miljardia on tarkoitettu sotilaalliseksi avustukseksi ja 120 miljoonaa taloudelliseksi avustukseksi. 40 miljoonaa USD on tarkoitettu pakolaisten sijoittamiseksi Israeliin.

- USA rakentaa ohjusten torjunta-asemia ja myöntää lisää varoja torjuntajärjestelmien kehittämiseksi. Yksi torjunta-asema on tarkoitus rakentaa Puolaan Venäjän vastustuksesta huolimatta. USA joutuu myös suunnittelemaan koko torjuntajärjestelmänsä uudelleen, koska aiempi oli rakennettu Pohjois-Koreasta tulevaa uhkaa vastaan, mutta nyt Iran on ajankohtaisempi uhka. USA:n ohjustentorjuntajärjestö (MDA) pyytää kongressilta 77 miljoonan USD lisämäärärahan Arrow-torjuntajärjestelmän uusimiseksi ja uuden Arrow-4 järjestelmän kehittämiseksi, jolla tulee olemaan paremmat sieppausominaisuudet. Israel perustaa ohjustentorjuntansa Arrow-järjestelmän varaan, mutta USA tarvitsee mannertenvälisiä ohjuksia vastaan kaksinkertaisen torjuntajärjestelmän, josta ensimmäinen vaihe sijoitetaan Eurooppaan (maahan sijoitettu keskimatkan puolustusjärjestelmä), ja toinen vaihe USA:n mantereella Kaliforniassa ja Kanadassa. Ensimmäisen vaiheen torjuntaa pidetään hätätoimenpiteenä, koska sen laitteita ei ole täysin testattu. Niitä suunnitellaan Euroopan lisäksi muihin ystävällisiin maihin, kuten ehkä Afganistaniin.

- Hollanti on yksi Euroopan maita, jossa holokaustin kieltäminen ei ole rikos. Tämä puute aiotaan nyt korjata äskettäisen tapahtuman johdosta. Israelista Hollantiin muuttaneen juutalaisperheen 11-vuotias tytär sai koulussa luokkatovereiltaan huomautuksia: ”Onpa vahinko, ettei Hitler ehtinyt tehdä hommaansa loppuun.” Uuden lain mukaan holokaustin kieltäminen, sen ylistäminen tai sillä toisen halventaminen ovat rangaistavia rikoksia.

- Englantilainen Guardian-lehti julkaisi metropolitanin poliisin tekemän tutkimuksen, jossa todetaan muslimiupseerien muita todennäköisemmin olevan alttiita korruptiolle perheensä, laajennetun perheen tai muslimiyhteisön painostuksesta johtuen. Tutkimuksessa mainitaan erityisesti Pakistanista maahan muuttaneet upseerit. Raportin mukaan pakistanilaiseen ”käteiskulttuuriin” kuuluu perheenjäsenen tai sukulaisen auttaminen.

Muslimiupseerien järjestön puheenjohtaja, ylitarkastaja Dal Bahu pitää tutkimusta rasistisena ja ihmettelee, minkälaisia tuntemuksia se herättää poliisin uusissa palkkalaisissa.

- Marylandin islamilainen ryhmä vaatii muslimivapaapäivien sisällyttämistä koulun kalenteriin tai

juutalaisten juhlapäivien pudottamista pois. The Towson Times-lehti kertoo Baltimoren muslimien taistelleen kolme vuotta saadakseen kaksi muslimien juhlapäivää, Id al-Fitr ja Id al-Adha, sisälletyiksi koulun kalenteriin, jolloin niistä tulisi vapaapäiviä. Koulun edustajan mukaan juutalaisten juhlapäivien sisällyttäminen koulun kalenteriin tehtiin taloudellisista syistä, koska siten vältyttiin palkkaamasta ylimääräisiä opettajia juutalaisille oppilaille.

- Torstai-iltana poliisin kolmen vuoden ajan jahtaama tunnettu rikollinen ja karjavaras, 25-vuotiaan miehen Idnasta, nähtiin ajavan Sde Davidista varastamallaan autolla. Poliisi yhdessä IDF:n tiedustelujoukkojen ja helikopterin avustamana saivat miehen piiritettyä ja aiempien kokemusten opastamina varmistettua, ettei mies tällä kertaa päässyt piirityksen läpi ajamalla tiesulun läpi poliisiautoja ruhjoen. Lopulta mies yritti pakoon jalkaisin, mutta hänet saatiin kiinni. Mies oli erikostunut varastelemaan maatiloilta karjaa ja välineistöä.4. HUOMAUTUS LUKIJOILLE

Edellä esitetystä voisi saada kuvitelman, että Israel on vaarallinen maa vierailla. Näin ei ole asianlaita; levottomuudet tapahtuvat vain palestiinalaisalueiden liepeillä tai sisällä, muuten maa on täysin turvallinen. Käsittelen asiaa toisessa raportissa. – Mahdolliset katkot toimituksissa johtuvat internet-ongelmista.