Posts

Showing posts from June 11, 2006
PERJANTAI 16.06.06
1. KAAPPAUSYRITYS
Kolme aseistettua palestiinalaista yritti kaapata kaksi peukalokyytiä odottavaa israelilaista tyttöä torstaina iltapäivällä Rehalim-risteyksessä lähellä Nablusia. Emuna Shahar, 15-vuotias jerusalemilainen, taisteli kaappaajia vastaan saaden lieviä vammoja kasvoihinsa ja muualle ruumiiseensa, mutta hänet pakotettiin aseella uhaten kaappaajien autoon. Hän kertoi huutaneensa ääneen ”Shema Israel” (kuule Israel, rukous jonka juutalainen rukoilee nähdessään olevansa kuolemanvaarassa, 5.Ms.6:4) Toinen tyttö, 14-vuotias Hadas Man Beit Elistä, pääsi irti kaappaajiensa käsistä ja piiloutui tienvarren puskien sekaan. Hän kertoi rukoilleensa kaiken aikaa, mutta sai kännykällään ilmoitettua poliisille tapahtumasta. Onneksi Nahal Prikaatin komentaja sattui ajamaan paikalle jeepillään ja takapeilistään näki, mitä risteyksessä tapahtui. Hän käänsi autonsa ympäri ja ajoi paikalle. Kun kaappaajat näkivät lähestyvän auton ja komentajan siinä he lähtivät karkuun. Kome…
TORSTAI 15.06.06
1. OLMERT EUROOPASSA
Olmertin omasta ilmeestä ja puheista päätellen hänen Euroopan kiertueensa on yhtä juhlaa, jota JPostin kommentoijat uskollisesti korostavat, vaikka kotiin tuomisten säkki on edelleenkin tyhjä. Olmert on tehnyt kaikkensa saadakseen isäntänsä ymmärtämään ja tukemaan hänen realignment, eli karkotus-suunnitelmaansa, mutta ei Blair enempää kuin Chirac´kaan suostuneet edes mainitsemaan lausunnossaan hänen ”ideaansa”, kuten presidentti Bush sitä nimitti. Keskusteltuaan Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazyn kanssa, Olmert ilmoitti innoissaan, ”ettei Chirac vastustanut hänen ideaansa, mikä on merkkinä siitä, ettei mikään voi pysäyttää sen toteuttamista, toivottavasti neuvotellen, muuten ilman sitä.”
Tavatessaan presidentti Ciracin tämän palatsin ulkopuolella, jonne Chirac tuli häntä tervehtimään, Olmert ylisti Ciracia ”maailman suurimpana anti-semitismin vastaisena taistelijana.” Chirac puolestaan totesi, että valitessaan Olmertin Israelin kansa oso…
KESKIVIIKKO 14.06.06
1. IAF ISKUSSA KUOLI 11
IAF:n helikopteri ampui ohjuksen tiistaina autoon, joka kuljetti Katjusha Grad-tyypin raketteja ja Jihadin laukaisumiehistöä ampumapaikkaansa Gazan kaupungin pohjoislaidalla Salah a-Din kadulla. Ohjus ei osunut maaliinsa, mutta auto osui kadun reunakiviin pysähtyen siihen. Helikopterista ammuttiin toinen ohjus, mutta auton ympärille ehti kokoontua kansaa ennen ohjuksen osumista. Toinen ohjus ilmeisesti sytytti autossa olleen Katjushat, mikä selittää räjähdyksen voimakkuuden. Kuolleiden joukossa oli kolme Jihadin terroristia, yksi heistä Hamoud Wadiya, Jihadin tärkeimpiä raketintuntijoita, sekä kaksi lasta. Lisäksi 20 ihmistä haavoittui räjähdyksessä. Osa kuolleista ja haavoittuneista oli räjähdyksen sattuessa joko viereisen talon sisällä tai sen sisäänkäynnin edessä.
Mahmoud Abbas valitti median edustajille, että Israel haluaa ajaa palestiinalaiset pois alueiltaan. Hän kutsui Gazan hiekkarannan murhenäytelmää ja Gazan ohjusiskuja ”valtion h…
TIISTAI 13.06.06
1. JUNAONNETTOMUUS TAPPOI VIISI
Tel Avivista Haifaan matkalla ollut matkustajajuna törmäsi eilen tasoristyksessä radalle juuttuneeseen kuorma-autoon Netaniyasta etelään. Radalle juuttuneen kuorma-auton kuljettaja, joka pelastui autostaan sekunteja ennen yhteentörmäystä junan kanssa, kertoi toisen auton törmänneen hänen autoonsa ja työntäneen sen kiskoille. Kuorma-auto jäi risteyksen yli kulkevan tien sulkupuomien väliin niiden tullessa alas automaattisesti junan lähestyessä. Kiitojuna ajoi sillä hetkellä 140 km:n tuntivauhtia eikä ehtinyt jarruttaa ajoissa. Kaksi vaunua suistui kiskoilta ja kääntyi ympäri kuljettuaan 100 metriä törmäyksen jälkeen.
Vaunujen jäännöksistä kaivettiin esiin viisi kuollutta ja 88 vammautunutta. Junassa oli onnettomuushetkellä, joka tapahtui muutama minuutti puolenpäivän jälkeen maanantaina, 150 matkustajaa. Tasoristeys on yksi vaarallisimmista Israelissa.
2. FATAH VASTAAN HAMAS
Fatahin ja Hamasin väliset aseelliset selvittelyt ovat jatkuneet…
MAANANTAI 12.06.06
1. PROPAGANDASOTA
Gazan hiekkarannalla perjantaina sattunut räjähdys, joka surmasi seitsemän palestiinalaista, kuusi heistä samasta perheestä, on herättänyt Israelissa keskustelun tavasta, millä vastaavista onnettomuuksista tiedotetaan ja mitä vaikutuksia sillä on kansainvälisesti.
JPostin kommentoijat näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että nimenomaan Gazan tapaus hoidettiin taitamattomasti ja että se aiheutti suurta vahinkoa Israelin muutenkin huonolle maineelle ulkomailla.
Tapausta kuvanneet TV-toimittajat välittivät järkyttäviä kuvia kanaviensa kautta pitkin maailmaa selittäen samalla palestiinalaisten kannan, että räjähdyksen aiheutti IDF:n tykinammus. Armeijan edustajilta meni 12 tuntia, ennen kuin ne alkoivat tuoda esille omaa versiotaan tapahtumasta, että sen aiheuttikin luultavasti Hamasin ampuma, suunnastaan eksynyt Kassam. Mutta se oli silloin auttamatta myöhässä, vahinko oli jo päässyt tapahtumaan. Vaikka se olisikin totta, mitä komitea tutkii tiistaihi…
SUNNUNTAI 11.06.06

1. VERINEN VIIKONVAIHDE

Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, että Israel käy pienoissotaa palestiinalaisten kanssa, tämä viikonvaihde antanee kouriintuntuvan esimerkin siitä, mikä tilanne todella on tällä rintamalla.

- Torstai-iltana IAF:n koneet tuhosivat PRC:n (kansan vastarintakomitean) koulutusleirin, jonka se oli rakentanut entisen juutalaiskylän Slav raunioille, surmaten neljä palestiinalaista, yksi heistä Israelin eniten etsitty terrorismista syytetty Abu Samhadana. IDF:n mukaan miehet harjoittelivat terrori-iskua Israelia vastaan, kun hyökkäys lopetti harjoitukset.

- Perjantaina klo 15.00 IDF:n sotilaat havaitsivat Kassam-miehistön valmistautuvan ampumaan rakettiaan Gazan alueen pohjoisosassa. IAF:n kone ampui ohjuksen heitä kohti surmaten kolme ja haavoittaen neljää muuta.

- Perjantaina 17.00 seitsemän palestiinalaista sai surmansa Gazan rannikolla Beit Lahiyasta pohjoiseen. He olivat leiriytyneet hiekkarannalle telttoineen. Kuu…