MAANANTAI 12.06.06
1. PROPAGANDASOTA
Gazan hiekkarannalla perjantaina sattunut räjähdys, joka surmasi seitsemän palestiinalaista, kuusi heistä samasta perheestä, on herättänyt Israelissa keskustelun tavasta, millä vastaavista onnettomuuksista tiedotetaan ja mitä vaikutuksia sillä on kansainvälisesti.
JPostin kommentoijat näyttävät olevan yksimielisiä siitä, että nimenomaan Gazan tapaus hoidettiin taitamattomasti ja että se aiheutti suurta vahinkoa Israelin muutenkin huonolle maineelle ulkomailla.
Tapausta kuvanneet TV-toimittajat välittivät järkyttäviä kuvia kanaviensa kautta pitkin maailmaa selittäen samalla palestiinalaisten kannan, että räjähdyksen aiheutti IDF:n tykinammus. Armeijan edustajilta meni 12 tuntia, ennen kuin ne alkoivat tuoda esille omaa versiotaan tapahtumasta, että sen aiheuttikin luultavasti Hamasin ampuma, suunnastaan eksynyt Kassam. Mutta se oli silloin auttamatta myöhässä, vahinko oli jo päässyt tapahtumaan. Vaikka se olisikin totta, mitä komitea tutkii tiistaihin saakka, siinä on peittelyn maku. Lisäksi erään artikkelin mukaan IDF havaitsi jotain epätavallista liikettä hiekkarannalla, mutta ampuiko se tykistöllä sinne, selvinnee tutkimuksissa. Armeijalla on tiettävästi käytettävissään kokeneita ja päteviä PR-henkilöitä, mutta jostakin syystä heidän asenteensa on kuin näpistelystä kiinni joutuneen pikkupojan, syyllinen ja anteeksipyytelevä, vaikka ei olisi paljon aihettakaan.
2. HAMASIN JOHTO RAUHAAN
Palestiinalaiset ampuivat perjantaista lähtien yli 50 Kassam-rakettia, sunnuntaina yksistään yli 30, useimmat niistä Beit Hanousta. Niiden aiheuttamat vahingot eivät olleet kovin suuria, mutta perheiden eläminen tällaisen ”venäläisen ruletin” alaisena päivästä ja yöstä toiseen ei kuulu normaalin ihmisen elämään.
Sderotin asukas Jonathan ”Nati” Angel sai Kassamin sirpaleita alavatsaansa ja hän on kriittisessä tilassa sairaalassa. Lisäksi kaksi muuta haavoittui lievemmin.
Esitellessään suunnitelmaansa Hamasin johdon saattamiseksi vastaamaan hengellään Kassam-tulituksesta puolustusministeri Amir Peretz kertoi, että haavoittunut mies on hänen läheinen ystävänsä.
Sderotin kaupunginjohtaja Eli Moyal uusi Avi Dichterin esittämän vaatimuksensa, että Israelin tulee valita Sderotin ja Beit Hanoun välillä: Jos Beit Hanouta ei tuhota, Sderotista tulee haamukaupunki. Tämä vaatimus lähtee olettamuksesta, ettei Kassam-tulitusta saada loppumaan.
Kaikesta huolimatta Amir Peretz esitti hallitukselle, neuvoteltuaan asiasta IDF:n, IAF:n ja Shin Betin korkeimman johdon kanssa, että hänen suunnitelmansa täsmäiskujen kohdistamisesta Hamasin johtoa vastaan hyllytetään toistaiseksi. Tässä hän palasi vuosia vanhaan ja jo pahoin kuluneeseen fraasiin: ”Annetaan Hamasille vielä kerran mahdollisuus hillitä Kassam-tulitusta, ja jos se ei auta, suunnitelma käynnistetään.” Näitä ”vielä-yksi-mahdollisuus” tapauksia on niin paljon, ettei niitä pysty enää laskemaan.
Sderotin asukkaat ovat pitäneet mielenosoituksia, joissa he ilmaisevat lähtevänsä kaupungista, jos joku maksaa heille korvaukset menetyksistään. Hallitus ei näytä täysin tajuavan tilanteen vakavuutta, ei sitä, että Sderotin kaupungin esteetön terrorisoiminen, Gazan ja Samarian pohjoisosan juutalaisasukkaitten evakuointi sekä Olmertin realignment-suunnitelma edes mahdollisuutena antavat Israelin vihollisille ja ulkomaailmalle kuvan maasta, joka on valmis luovuttamaan ja pakenemaan. Viittaan tässä raporttiin 447, jossa kerroin Pipesin näkemyksestä tahtojen välisestä kamppailusta, jossa Israel näyttää jo luovuttaneen.
3. OLMERT LONTOOSSA JA PARIISISSA
Pääministeri Ehud Olmert aloitti Euroopan matkansa, jonka aikana hän tänään tapaa Englannin pääministeri Tony Blairin tänään klo 10.00 pääministerin kansliassa Downing Street 10. Englannin Israelin lähettiläs Simon MacDonald matkusti Olmertin mukana. Hän ei pitänyt ajankohtaa parhaana mahdollisena juuri Gazan onnettomuuden jälkeen, mutta ei uskonut sen pahasti haittaavan keskusteluja.
Olmert kertoi lehtimiehille tärkeimmän kysymyksen olevan realignment-suunnitelma, mutta toinen aihe on tietenkin ajan tasalla olevan informaation esittäminen Gazan seitsemän palestiinalaisen kuolemasta, kuitenkin suhteessa jatkuvaan ja kiihtyvään Kassam-tulitukseen. Olmert ottanee esille 30. syyskuuta 2000 sattuneen 12-vuotiaan palestiinalaisen Dura-pojan kuoleminen isänsä syliin IDF:n ja palestiinalaisten ristitulessa. Silloin esitettiin maailmalle yksisuuntainen versio, että poika kuoli IDF:n luodeista, mutta 3 vuotta myöhemmin tehtyjen ballististen tutkimusten mukaan hänet tappoi palestiinalaisten oma tuli.
4. HAMAS KIIHDYTTÄÄ VÄKIVALTAA
Bar Ilan yliopiston Begin keskuksen strategisten tutkimusten johtaja Ephraim Inbar kertoi Jpostille sunnuntaina, että nykyisissä olosuhteissa Hamasin vaikea pidättyä hyökkäämästä israelilaisia kohteita vastaan. Hän kertoo, että 16 kuukauden yksipuolinen julistus väkivallasta pidättymisestä on heikentänyt sitä toisten terrorijärjestöjen eduksi, jotka ovat jatkaneet väkivaltaansa esteettä. Nykyinen Hamasin aloittama väkivalta on siirtänyt yleisen huomion Abbasin julistamasta kyseenalaisesta kansanäänestyksestä sekä Hamasin ja Abbasin ja Fatahin kannattajien välisestä kasvavasta väkivallasta.
Hamasin ongelmina ovat kuitenkin PA:n virkailijoitten palkkasaatavat sekä ulkomailla saavutettava uskottavuus ja laillisuus ruohonjuuritason kotoisten kannattajien suosiessa Israelin vastaista taistelua, kertoo Inbar, mutta vielä enemmän kuin kunnioitusta Hamas kaipaa rahaa.
Asiantuntijat uskovat, että jos raketti-iskut Gazasta jatkuvat tai mahdollisesti vielä kiihtyvät ja tulevat tarkemmiksi pitemmällä kantomatkalla, IDF voi joutua uusimaan maaoperaatioitaan Gazan alueelle, jopa miehittämään ainakin joksikin aikaa entisten juutalaisasutusten raunioita, joista Kassam-raketteja ammutaan.
5. KANSANÄÄNESTYKSEN LAILLISUUS
Hamas-enemmistöinen PLC (Palestiinan lakiasäätävä neuvosto) aloittaa Abbasin julistaman kansanäänestyksen laillisuuden käsittelyn tänään. Rintamalinjat ovat ennakolta täysin selvät: Hamas vastustaa kansanäänestyksen järjestämistä vedoten siihen, että jännitys on korkealla Hamasin ja Fatahin välillä, ja että, kuten pääministeri Ismael Haniyeh sanoo, se hajottaa palestiinalaisen kansan ja aiheuttaa sisällissodan.
Vankien dokumentin laatineet Hamasin ja myös Jihadin johtajat ovat ilmoittaneet vastustavansa dokumentin käyttämistä Hamasia vastaan kansanäänestyksen järjestämiseksi, mikä on tappio Abbasille, mutta pysyvät esitystensä takana.
Hamasin aseistetun siiven Izzadin al-Qassam johtaja Abu Obaidah sanoi sunnuntaina, että Hamas ottaa Israelin uhkaukset täsmäiskuista sen johtajia vastaan vakavasti, mutta ettei se pelkää niitä.
Israelin hallituksen edustajat sanovat, ettei vankien dokumentin hyväksyminen tuo mitään uutta eikä Israel ota sitä vakavasti.
Ulkoministeri Tzipi Livni sanoi, että Israel mieluiten sopii palestiinalaisten kanssa ennen yksipuolisia toimia, mutta ettei se odota loputtomasti. Hän ei pidä neuvotteluja Abbasin kanssa realistisina.
6. ACREN RISTIRETKELÄISET
Muinaisen Acren vanhankaupungin halki kulkeva maanalainen pääkäytävä, Eteläinen Tie, on kunnostettu ja avataan turisteille lähikuukausien aikana. Tietä käyttivät tuhannet kaupungissa vierailevat pyhiinvaeltajat tuhat vuotta sitten erikoisesti ristiretkeläisten aikana 1095-1291. Siellä pyhiinvaeltajaryhmät kokoontuivat ennen valmistautumistaan matkalle syvemmälle Pyhään Maahan. Tien varrella on ollut kauppoja ja sen alkupäässä monumentaalinen portti, jonka ansiosta kaupunki ja tie voitiin sulkea yön ajaksi.
Paikasta tulee UNESCO:n suojelema kansainvälinen perinnepaikka.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021