Posts

Showing posts from September 19, 2010
PERJANTAI 24.09.10

1. Keskiviikon tapahtuman johdosta, jossa 35-vuotias Silwanin lähiön arabiasukas Samir Sirhan (32-vuotias Samar Sarchan Ynetin mukaan) sai surmansa vartijan ampumista luodeista, jonka auto joutui arabien väijytykseen ja kivityksen kohteeksi, väkivaltaisuudet jatkuivat torstaina. Surmatun hautajaistoimituksen aikana arabit puukottivat yhtä israelilaista selkään; hänet vietiin sairaalaan. Kohtalon ivaako lie, että surmattu mies oli turmellut lääkärin ensiapuvälineet, joka yritti elvyttää häntä onnistumatta siinä ilman välineitään.

VÄKIVALTAISUUDET levisivät Silwanin lähiöstä muihinkin Jerusalemin itäosien lähiöihin ja Temppelivuorelle. Poliisi oli varustautunut tilanteeseen pystyen hillitsemään niitä. Kuitenkin DEBKAFILEN mukaan 16 ihmistä haavoittui eri asteisesti, heistä viisi poliisia. Poliisi käytti mellakkaratsuja hillitäkseen mellakoita Temppelivuorella, josta arabit kivittivät Länsimuurille kerääntyneitä pyhiinvaeltajia ja juutalaisia, sekä muualla myös kyynelk…
KESKIVIIKKO 22.09.10

1. IDF:N KOMENTAJA kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi antoi eilen pitkähkön tilannekatsauksen Knessetin ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa. Vaikka Knesset on virallisesti kesälaitumella, valiokunnan jäsenet olivat runsaslukuisasti paikalla.
ASHKENAZI, jonka virkakausi päättyy helmikuussa ensi vuonna eikä puolustusministeri Ehud Barak halunnut pidentää hänen toimikauttaan vuodella, kuten on ollut tapana, saadakseen oman miehensä armeijan johtoon, puhui nyt vapautuneemmin kuin aiemmin.

IDF:n komentaja totesi, että armeija on valmistautumassa mahdollisuuteen, että rauhan-keskustelut Israelin ja PA:n kanssa epäonnistuvat, mikä aiheutti toisen intifada aallon vastaavien keskustelujen epäonnistuttua 2000. Hän vakuutti, ettei Israel joudu kokemaan samaa, johon se vedettiin silloin, mutta olettaa väkivallan kasvavan. Hän viittasi määrättyyn odotukseen Länsirannan palestiinalaisten parissa, minkä vuoksi IDF seuraa tilannetta tarkoin. Hän sanoi, että viime kuukauden…
TIISTAI 21.09.10

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu vihjaa, että Israelin tulee pitää joukkojaan epämääräisen ajan Palestiinan valtion alueella, jos sellainen koskaan perustetaan. Hän viittasi esimerkkeihin toisen maailmansodan jälkeen, jolloin Saksa, Japani ja Etelä-Korea joutuivat myös ottamaan vieraita joukkoja alueelleen, eikä sen katsottu vähentävän niiden itsenäisyyttä.

NETANYAHU puhui konferenssissa, jonka olivat järjestäneet Amerikan juutalaisjärjestöjen presidentit. Hän totesi, että USA:n joukkoja oli noitten valtioitten alueella sodan loputtua, eikä sitä pidetty loukkaavana. Hän ei katsonut kansainvälisten joukkojen pystyvän turvaamaan Israelin turvallisuusvaatimuksia sillä ”ainoa joukko, johon voidaan luottaa juutalaisen kansa puolustamiseksi on Israelin puolustusvoimat”. Tässä suhteessa Jordanjoen laakso on erityisasemassa, koska sen kautta voi toistua sama, mikä alkoi ja jatkuu Gazan ja Siinain välillä, jonka kautta Hamas ja muut terrorijärjestöt salakuljettavat aseita ja räjähtei…
MAANANTAI 20.09.10

1. EDELLINEN pääministeri Ehud Olmert kertoi eilen otteita pian julkistettavasta kirjastaan Geneva Initiave järjestämässä tilaisuudessa Tel Avivin Eretz Israel museossa. Hän paljasti puheessaan muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista ei aiemmin tiedetty mitään. Varsinkin hänen rauhanprosessia koskevat yksityiskohtaiset paljastuksensa olivat uusia.
OLMERT sanoi, että presidentti George Bush lupasi ottaa 100 000 palestiinalaispakolaista Yhdysvaltoihin, jos rauhansuunnitelma toteutuu. Samalla hän selitti, ettei yksikään maailman johtajista vaatinut, että Israelin tulisi sallia kaikkien pakolaisten paluu. Hän myös väitti olleensa ensimmäinen Israelin pääministeri, joka ilmaisi sympatiansa palestiinalaisten ongelmiin. Hän sanoi olleensa valmis hyväksymään rajoitetun määrän pakolaisia saudi-suunnitelman pohjalta, ilmaisematta lukuja.
Jerusalemista Olmert sanoi, että hän antoi Abbasille yksityiskohtaisen kartan yksittäisiä taloja, teitä ja tunneleita myöten.

OLME…
SUNNUNTAI 19.09.10

1. VENÄJÄ on vakaasti päättänyt toteuttaa lupauksensa sopimuksensa mukaan myydä uudenaikaisia aseita ja ohjuksia Syyrialla, mikä aiheuttaa suurta huolta sekä USA:n että Israelin viranomaisissa. Israelin viranomaisten suurin huoli on siinä, että niitä käytetään Israelia vastaan, mikä on aivan oikein päätelty, sillä tuskinpa aseita ostetaan pelkästään näyttelytarkoituksessa, vaikka se onkin yksi sen tarkoituksesta. Vaikka Syyria ei niitä käyttäisikään, kaiken todennäköisyyden mukaan ne ennen pitkää valuisivat Hizbullahin käsiin, kuten on tapahtunut ennenkin Syyrian saadessa uudenaikaisia aseita.

ISRAELIN armeijan parissa suurinta huolta aiheuttaa Venäjän asetoimisuksiin kuuluva supersonic risteilyohjus P-800 Yakhont, jonka räjähdekärki on suurempi ja kantomatka lähes kolminkertainen verrattuna kiinalaisvalmisteiseen C-802 tutkalla ohjattavaan ohjukseen, jolla Hizbullah rampautti Israelin armeijan ohjusveneen Hanitin Libanonin rannikon edustalla Libanonin kakkossodan …