Posts

Showing posts from August 14, 2011
PERJANTAI 19.08.11

1. MASSIIVINEN terrori-isku Siinain kautta Israelin puolelle surmasi 8 israelilaista ja haavoitti kymmeniä muita. Kaksi surmansa saaneista kuuluivat turvallisuusjoukkoihin, vääpeli Moshe Naftali, 22, kotoisin Ofrasta, ja poliisin YAMAM erikoisjoukkojen veteraani-upseeri terrorinvastaisista joukoista Pascal Avrahami, 49 Jerusalemista. Häntä jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta. Neljä surmattua olivat lomalla Eilatissa olleita siviilejä.
Tapausta on ymmärtääkseni seurattu tiiviisti paikallisessa mediassa, joten annan vain tiivistetyn yhteenvedon tapahtumista 18.08.2011 Egyptin rajaa seuraavalla maantiellä lähellä Eilatin kaupunkia.
1. Puolenpäivän aikaan kolme terroristia, jotka olivat tulleet Siinailta, hajaantuivat maantien no 12 varteen parinsadan metrin päässä toisistaan, avasivat tulen EGGED bussia no 392 vastaan, joka oli täynnä siviilejä sekä sotilaita, jotka olivat menossa viikonlopuksi kotiinsa. Kuljettaja säilytti malttinsa ja kaasutti bussinsa täyteen vau…
TORSTAI 18.08.11

1. LIBANONIN pääministerin Rafik Haririn tutkivan YK :n asettaman tribunaalin tutkimusten tuloksena jätetty pidätysmääräys neljästä pääepäillystä Hizbullahin johtajiin kuuluvasta miehestä ei ole johtanut mihinkään. Rafik Hariri murhattiin valtavalla autopommilla Beirutin keskustassa 2005. Iskussa sai surmansa lisäksi 21 muuta ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Haririn murha aiheutti poliittisen kriisin ja aseellisia yhteenottoja toukokuussa 2008. Sisällissodasta hädin tuskin säästyttiin, mutta terrorijärjestö Hizbullah sai enemmän vaikutusvaltaa maan asioissa ja tänään se käytännössä johtaa maan hallitusta.

Hizbullah ylläpitää poliittisen vallan ohella maan voimakkainta armeijaa selittäen sen tarkoituksena olevan ”suojella Libanonia Israelin hyökkäyksiltä ja vapauttaa sen miehittämät alueet”. Hizbullah valvoo koko Libanonin eteläosaa Litanijokeen saakka, jonne se on kaivautunut kymmenien kilometrien pituisiin luoliin, ja jonne se on Bekaalaakson ohella koonnut 45 000 o…
KESKIVIIKKO 17.08.11

1. GILAD SHALITIN vapauttamiskeskustelut ovat raporttien mukaan nousseet taas kerran neuvottelupöydälle. Israel on niiden mukaan valmis helpottamaan aiempia vaatimuksiaan ja rajoituksiaan Israelin vankiloista vapautettavista terroristeista, mutta yksityiskohtia ei tietenkään paljasteta eikä puolustusministeri Ehud Barak suostu vahvistamaan, että vakavia keskusteluja käytäisiin, vaan että ”huhuissa on annos totuutta”.

NEUVOTTELUT Shalitin vapauttamiseksi eivät saaneet Hamasin ”ulkomaanasioitten johtajaa” Khaled Meshaalia Kairoon, vaan Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut; Shalitin kysymys tuli esille edellisen asian kylkiäisenä.
”Tilaisuudessa käsiteltiin joukko kysymyksiä, pääasiassa palestiinalaisten sovintoesitystä koskevia. Vankienvaihtoa sivuttiin keskusteluissa vain ohimennen”, kertoi egyptiläinen virkailija Reutersille.

Gilad Shalit siepattiin kesäkuussa 2006 IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun aikana Kerem Shalomin lähellä ja hänet raahattiin…
TIISTAI 16.08.11

1. SYYRIAN sota-alukset tulittavat eilen Latakia satamakaupungin asuinalueita tykeillään. Kolmen päivän ajan jatkunut tulitus sai suuren joukon asukkaita pakenemaan kodeistaan. YK:n avustus ja työjärjestön edustajan mukaan 5000 – 10 000 ihmistä on paennut, eikä tiedetä, minne he ovat menneet, mikä huolestuttaa avustustyöntekijöitä.
Palestiinalaisten pakolaisleiri Rami Latakiassa on joutunut myös tulituksen kohteeksi, mikä on herättänyt vihaisia kommentteja palestiinalaisten taholta. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kehotti varovaisesti muotoillussa lausunnossaan Syyriaa lopettamaan pakolaisleirin tulittamisen välittömästi, mutta totesi samalla, etteivät palestiinalaiset halua sekaantua Syyrian sisäisiin asioihin, vaan syyrialaiset päättävät niistä itse.

LATAKIA, Syyrian kolmanneksi suurin kaupunki yli miljoonalla asukkaallaan, on seuraavana presidentti Bashar Assadin listalla mielenosoitusten murskaamiseksi saatuaan Obaman ja Erdoganin lupaaman 15 päivän ajan …
MAANANTAI 15.08.11

1. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss antoi kepistä vähän jokaiselle, jolla oli jotain tekemistä Karmelin suurpalon kanssa viime vuoden joulukuussa. Tarkastuskertomus on yksi pisimpiä, mitä virasto on laatinut, eikä siinä kumarrella mihinkään suuntaan. Kolmisenkymmentä tilintarkastajaa on työskennellyt lähes kellon ympäri viimeistellessään 450-sivuista raporttia, joka luovutettiin asianosaisille eilen.
Raportin mukaan paloon syyllisiksi on havaittu pääministeri Netanyahu, sisäministeri Eli Yishai, talousministeri Yuval Steinitz sekä sisäisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich. Poliisin ja vankeinhoidon korkeat johtajat ovat myös saaneet kopion raportista, mikä osoittanee laiminlyöntejä tapahtuneen myös heidän tahollaan.
Asianosaisille annetaan 30 päivää aikaa vastata raportissa havaittuihin laiminlyönteihin.

PALO Karmelin alueella alkoi joulukuun alussa viime vuonna. Siinä sai surmansa 44 ihmistä, heidän joukossaan 37 vankeinhoidon harjoittelijaa, hei…
SUNNUNTAI 14.08.11

1. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) ulkoministeri Riyad Malki selvitti eilen, että PA:n ”presidentti” (ilman omaa valtiota ja laillista mandaattia virkaansa) jättää PLO:n nimissä virallisen esityksen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille syyskuun 20. päivä PLO:n aseman nostamiseksi YK:n täysjäseneksi YK .n päätöksellä. PLO edustaa palestiinalaisia YK:ssa, jossa sillä on tarkkailijan asema ilman äänioikeutta, mutta jolle usein annetaan oikeus puhua YK :n elimissä palestiinalaisten edustajana.
Palestiinalaiset laskevat, että koska on todennäköistä, että USA estää veto-oikeudellaan Palestiinan valtiota koskevan esityksen hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä, se hakee täysjäsenyyttä YK :n täysistunnossa, jossa läpimeno on lähes varma, joskin läntisen maailman johtavien valtioiden tuki ei ole ollenkaan varmaa.
He katsovat, että PLO:n täysjäsenyys YK:ssa antaisi sille lähes valtion aseman ja se voitaisiin valita YK:n elimiin, joista käsin se voi tehdä Israelil…