SUNNUNTAI 14.08.11

1. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) ulkoministeri Riyad Malki selvitti eilen, että PA:n ”presidentti” (ilman omaa valtiota ja laillista mandaattia virkaansa) jättää PLO:n nimissä virallisen esityksen YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille syyskuun 20. päivä PLO:n aseman nostamiseksi YK:n täysjäseneksi YK .n päätöksellä. PLO edustaa palestiinalaisia YK:ssa, jossa sillä on tarkkailijan asema ilman äänioikeutta, mutta jolle usein annetaan oikeus puhua YK :n elimissä palestiinalaisten edustajana.
Palestiinalaiset laskevat, että koska on todennäköistä, että USA estää veto-oikeudellaan Palestiinan valtiota koskevan esityksen hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksessä, se hakee täysjäsenyyttä YK :n täysistunnossa, jossa läpimeno on lähes varma, joskin läntisen maailman johtavien valtioiden tuki ei ole ollenkaan varmaa.
He katsovat, että PLO:n täysjäsenyys YK:ssa antaisi sille lähes valtion aseman ja se voitaisiin valita YK:n elimiin, joista käsin se voi tehdä Israelille vahingollisia päätösesityksiä ja aloittaa Israelin vastaisia oikeustoimia Haagin kv. oikeusistuimessa.

PA:n taktiikka on moraalisesti ja eettisesti arveluttava, sillä YK on nimensä mukaisesti itsenäisten valtioitten muodostama unioni, eikä sen tehtäviin kuulu valtioitten perustaminen. Toiseksi YK:n jäseniksi valitaan itsenäisiä valtioita eikä niin päin, että jotain ihmisryhmää edustava hallitus valitaan YK:n täysjäseneksi olettamuksella, että tämä ihmisryhmä myöhemmin itsenäistyisi omaksi valtiokseen. Koko PA:n toiminta perustuu tosiasioitten peittelyyn ja historiallisten todisteiden mitätöimiseen oman näkemyksensä eduksi, ja sen johtava virkamiehistö käyttää häikäilemättä hyväkseen palestiinalaiselle kansalle tarkoitettuja ulkomaisia avustuksia, kuten julkisuuteen nousseet esimerkit osoittavat.

ISRAELIN hallitus on pyrkinyt estämään PA:n esityksen YK:lle omasta valtiosta ilman neuvotteluja Israelin kanssa, mutta aaltoliike näyttää maailmalla suosivan PA:n pyrkimyksiä. Monet kansanedustajat ovat vaatineet erilaisia vastatoimia PA:n esityksen johdosta. Äärimmäisenä keinona vaaditaan, että Oslon sopimus PLO:n kanssa sanotaan irti, ja Israelin lait ja oikeuskäytäntö ulotetaan koko Juudean ja Samarian sekä myös Gazan alueille. Tämä tarkoittaisi sitä, että koko tuon kansanjoukon hyvinvointi tulisi kaikilta osin Israelin vastuulle. Se tulisi myös mitätöimään kaikki Oslon sopimuksen jälkeen tehdyt sopimukset PA:n kanssa, kuten turvallisuusyhteistyö, kauttakulku- ja taloussopimukset.
Toisen ehdotuksen mukaan Israelin tulee välittömästi liittää itseensä kaikki sen täydelliseen vastuuseen kuuluvat alueet Juudeassa ja Samariassa.
Netanyahu ei itse ole julkisuudessa kertonut omista suunnitelmistaan, mutta ulkoministeri Avigdor Lieberman ei ole kainostellut julkistaa omia näkemyksiään vastatoimista.

ISRAELIN turvallisuuselimet, IDF, Shin Bet ja kotirintama ovat varustautumassa mahdollisuuteen, että palestiinalaiset voivat aloittaa laajat mielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa sekä Gazan kaistalla, kuten myös pakolaisleireistä maan rajojen ulkopuolella. PA:n hallitus vakuutus, että sen kehotus mielenosoituksiin tarkoittaa vain aseettomia kulkueita PA:n poliisin valvonnassa, ei ole vakuus siitä, miten kiihtyneet ehkä kymmenien tai satojen tuhansien ihmisten muodostamat ihmismassat toimivat. Hamas vastustaa PA:n valtioesitystä, koska sen päämääränä on peruskirjansa mukaan Israelin tuhoaminen ja ääri-islamilaisen valtion perustaminen sen raunioille. Tarkkailijat havainnoivat, että Hamasin vaikutus ja kannatus on kasvanut Juudeassa ja Samariassa Fatahin kustannuksella. Toiseksi Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien Prikaati on aktivoimassa toimiaan PA:n alueilla. Tämä järjestö oli Fatah-Tanzimin ohella vastuussa lukuisista terrori-iskuista Israelin alueilla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=233670

2. SYYRIAN armeijan jatkaessa murhaavia operaatioitaan kaupungeissa ja kylissä maailman johtajat alkavat vähitellen herätä todellisuuteen, että konflikti voi johtaa laajempaan sotaan. Saudi Arabian kuningas Abdullah tapasi Washingtonissa USA:n presidentti Barack Obaman, ja he vaativat yhteisessä julkilausumassa Syyriaa lopettamaan välittömästi brutaalin veren vuodatuksen Syyrian kansan keskuudessa. Bashar Assad on viimeisten viikkojen ja päivien aikana saanut samantapaisia vaatimuksia sekä yksityisten valtionjohtajien että YK :n pääsihteerin ja EU:n taholta. Hillary Clinton vaatii kauppasuhteitten lopettamista.
Viimeksi Turkin pääministeri Erdogan ja presidentti Gul julkistivat uhkavaatimuksen puskurivyöhykkeen perustamiseksi Syyrian puolelle rajaa asevoimiensa avulla, ellei Assad aloita uudistustoimiaan 15 päivän sisällä alkaen 9. elokuuta. Turkki on tiettävästi kutsunut reservejään aseisiin ja lähettänyt sotilasupseereita Syyrian rajan tuntumassa oleviin tukikohtiinsa valmistellessaan mahdollisia sotilaallisia operaatioita.

TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglun vieraillessa Damaskoksessa muutama päivä sitten Assad järjesti kiertoajelun Haman kaupungissa näyttääkseen, ettei siellä ollut sotilastoimia. Hän oli siirtänyt joukkonsa pois kaupungista ajelun ajaksi, mutta palautti ne takaisin heti Davutoglun vierailun päätyttyä, eikä heitä päästetty ulos autoista Haman kaupungissa.
ASSADIN hallituksen huomio siirtyi välillä rannikkokaupunkeihin, joissa Latakiaan lauantaina tehdyn hyökkäyksen aikana siviilejä tulitettiin päivä sen jälkeen, kun Damaskoksen, Zeit al-Tourin ja muiden kaupunkien alueilla sotilaat ampuivat 20 siviiliä.
Sotilaitten luodeista surmansa saaneiden luvuksi ilmoitetaan 1700 ihmistä viiden kuukauden aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233647

3. ISREALIN vankilassa viittä elinkautistaan + 40 vuotta kärsivä Fatah Tanzimin Länsirannan terrorijohtaja kehottaa vankisellistään käsin muiluttamassaan viestissä palestiinalaisia kaikkialla aloittamaan miljoonien ihmisten mielenosoitukset sekä Israelin ja PA:n alueilla että rajojen ulkopuolella. Vangeilla ei ole oikeutta pitää käsipuhelimia selleissään, mutta omaiset ja heidän lakimiehensä salakuljettavat niitä sinne. Barghoutilta löydettiin käsipuhelin rutiini-tarkastuksessa, samoin kuin monilta muiltakin vangeilta. Barghouti on yksi Hamasin Gilad Shalitin vapauttamista vastaan vaaditun vankilistan kärkipaikoilla. Hän on varsin suosittu palestiinalaisten keskuudessa ja vapauduttuaan voisi saada johtavan aseman. Hänen suunnitelmissaan on kiihottaa myös Israelin arabit mielenosoituksiin.

IDF varautuu Syyrian rajan yli yrittävän runsaan kansanjoukon hillitsemiseksi miinoittamalla maan rajat Syyriaa vastaan, sekä hankkien välineistöä mellakoiden torjuntaan.
USA:n kongressi uhkaa lopettaa PA:n taloustuen, jos se jatkaa esitystään YK:lle. Tämä tulee ajankohtaiseksi myös siinä tapauksessa, että Hamas tulee mukaan PA:n hallitukseen.
USAID lopetti samoin avustusten jakamisen Hamasille Gazassa, mutta uutisten mukaan se on saavuttanut neuvottelutuloksen Hamasin kanssa käytännön jatkamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146677#.Tkd6CmEmKK8
Gazan on aloitettu laaja julkinen kampanja Somalia nälänhädästä kärsivien auttamiseksi. Asiaan ovat antautuneet sekä yksityiset kansalaiset että NGO-järjestöt ja suurlahjoittajat. INN vihjaa artikkelissaan, ettei Gazassa näytä olevan puutetta ruuasta eikä tavaroista, mutta Somalian hätä kuivuuden ja maan sisällä riehuvien taistelujen vuoksi on todellinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146719#.Tkd-9WEmKK8

4. JORDANIA etenee suunnitelmissaan ydinvoimalan rakentamiseksi. Se julisti tarjouskilpailun, johon kutsuttiin kolme tarjoajaa. Jordanian energia- ja mineraalivarojen ministeriön mukaan tarjoukset avataan marraskuussa tänä vuonna. Voimalan paikaksi valittiin Majdal, lähellä Mafraqia, 40 km Damaskoksesta koilliseen. Sitä suunniteltiin ensin maan eteläosaan lähelle Aqabaa, mutta ehkä Israelin vastalause auttoi sen siirtämiseksi.

VOIMALA suunnitellaan 1000:n megawatin suuruiseksi. Tarjouskilpailuun on pyydetty kanadalainen AECL, Venäjän Atomstroy Export sekä ranskalais-japanilainen yhteenliittymä, johon kuuluvat AREMA sekä Mitchubishi Heavy Industries.
Jordania odottaa ydinvoimalasta ratkaisua tuontisähkön korvaamiseksi, koska se vaati kolmanneksen maan bruttokansantuotteesta vuonna 2010. Kuningaskunta on joutunut korvaamaan Israelin tapaan Egyptistä tuotetun kaasun kalliimmalla dieselöljyllä terroristien katkaistua Siinailla kulkevan kaasujohdon jo 4 kertaa alkuvuoden aikana.
Jordania on hyväksytty jäseneksi Gulfmaitten yhteistoiminta neuvostoon (GCC), ja sitä koskeva integroituminen aloitetaan syyskuussa. Tämä tuo samalla Persianlahden öljymaat ja Saudi Arabian Israelin itärajan tuntumaan, mikä aiheuttanee muutoksia IDF:n strategiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146653#.TkeAWmEmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n alueilla asuvat arabit ovat alkaneet kysellä, missä ovat NGO-järjestöt silloin, kun kansalaisia pidätetään, kidutetaan, surmataan ja pidetään PA:n vankiloissa ilman oikeudenkäyntiä määrättömän ajan. Istuma-mielenosoituksia ja muita protesteja on tehty viranomaisia vastaan, jotka vastaavat niihin pidättämällä lisää ihmisiä. Eräässä tilaisuudessa pidätettyjen lapset kiinnittivät toisensa teräsketjuilla vaatimustensa esittämiseksi. PA on myös pidättänyt journalisteja, jotka uskaltavat kirjoittaa mielenosoituksista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146688#.TkeE1GEmKK8
- IDF on höllentänyt Juudean ja Samarian kulkuoikeuksien valvomista ja sallinut
62 000:n arabin päästä Jerusalemiin ramadanin alkamisesta kahden viikon aikana.
Puolustusministeriö on yhdessä IDF:n kanssa sopinut tarkastustoimien
vähentämisestä, mikä sallii myös liikemiesten pääsyn Israelin puolelle.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146718#.TkeGNWEmKK8
- Egypti on aloittanut operaation al-Qaidan joukkojen metsästämiseksi Siinain alueilla, koska uhkaavat sekä Egyptin Siinailla olevia laitoksia ja turismiteollisuutta että Israelin rajaa, jonne IDF rakennuttaa korkeaa sähköaitaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146705#.TkeHcmEmKK8
- Gazan kaistaa hallitseva Hamasin hallitus on alkanut vaatia, että ulkopuolisten tulee saada viisumi ennen tuloaan sen alueelle, jotta ”se voisi varmistaa heidän turvallisuutensa”. Ongelman muodostaa se, että Hamas on julistettu terrorijärjestöksi useissa länsimaissa ja viisumin hakeminen siltä merkitsee Hamasin muodollista tunnustamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146714#.TkeIPmEmKK8
- PA:n virallisessa TV:ssä esitetty sarja ”Best Mothers” (Parhaat Äidit) ylistää terroristien äitejä. He viettävät tyttärensä itsemurha-operaatiossa kuolleen tyttärensä kuolinpäivää hänen hääpäivänään. Sarjan 10 minuutin mittaisessa ohjelmassa näytetään äitiä, joka selittää lapsilleen, miksi tuo päivä on hääpäivä. Hän kertoo ylpeillen, miten hän käyttäytyi saatuaan tiedon tyttärensä kuolemasta. ”En huutanut enkä repinyt edes huivia päästäni. Kaikki tulivat ja jokainen kuuli, mitä tapahtui. Minä istuin paikallani ja aloin laulaa tyttärelleni: Se on päivä ennen hääpäivääsi, tyttäreni Darin, emmekä näe sinua enää, tyttäreni. Ihmiset sanoivat minulle Allah olkoon kanssasi, mutta minä sanoin: En ole hullu enkä mennyt sekaisin. Haluan laulaa, sillä Darin on nyt morsian.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146679#.TkeJKmEmKK8
- Arviolta 40 000 – 50 000 ihmistä keskeytti sapatin viettämisensä liittyäkseen sosiaalisia uudistuksia vaativien mielenosoittajien joukkoon Tel Avivin ja Jerusalemin ulkopuolella, joissa protestien katsotaan saavuttaneen päämääränsä. Ongelmat eivät kuitenkaan ole ohi, sillä kaupunkien johtajat vaativat, että protestit on pidetty ja on aika siirtyä arkeen, koota kamansa ja purkaa telttansa. Tämä ei kuitenkaan taida sujua aivan yhtä rauhallisesti kuin niiden pystyttäminen. Yhteenottoja on raportoitu ainakin Tel Avivissa ja tullee muissakin kaupungeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146710#.TkeLjWEmKK8
- FOX-NEWS uutisankkuri ja keskusteluohjelmien juontaja Glenn Beck saapui uudelleen Israeliin, ja ”hänelle levitettiin punainen matto”, kuten INN otsikoi artikkelinsa. Kaikki eivät suinkaan hyväksy hänen toimiaan, vaikka hän on aito Israelin ystävä. Hän ei tälläkään kertaa aio nousta Temppelivuorelle, vaan pysyttelee maan kamaralla muslimien ärtyisyyskynnyksen alkaessa nousta huippuunsa 2 viikon päiväpaaston jälkeen, ja järjestää tilaisuutensa muualla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146724#.TkeM62EmKK8






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019