KESKIVIIKKO 17.08.11

1. GILAD SHALITIN vapauttamiskeskustelut ovat raporttien mukaan nousseet taas kerran neuvottelupöydälle. Israel on niiden mukaan valmis helpottamaan aiempia vaatimuksiaan ja rajoituksiaan Israelin vankiloista vapautettavista terroristeista, mutta yksityiskohtia ei tietenkään paljasteta eikä puolustusministeri Ehud Barak suostu vahvistamaan, että vakavia keskusteluja käytäisiin, vaan että ”huhuissa on annos totuutta”.

NEUVOTTELUT Shalitin vapauttamiseksi eivät saaneet Hamasin ”ulkomaanasioitten johtajaa” Khaled Meshaalia Kairoon, vaan Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut; Shalitin kysymys tuli esille edellisen asian kylkiäisenä.
”Tilaisuudessa käsiteltiin joukko kysymyksiä, pääasiassa palestiinalaisten sovintoesitystä koskevia. Vankienvaihtoa sivuttiin keskusteluissa vain ohimennen”, kertoi egyptiläinen virkailija Reutersille.

Gilad Shalit siepattiin kesäkuussa 2006 IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun aikana Kerem Shalomin lähellä ja hänet raahattiin haavoittuneena Gazan kaistalle, jonne hän hävisi eikä hänen tarkkaa olinpaikkaansa tiedetä hänen vangitsijoittensa vaihtaessa hänen sijoitustaan IDF:n vapautusiskun pelossa. Vuonna 2009 Hamas julkisti videoesityksen, jossa hän luki kirjoittamansa viestin kertoen voivansa hyvin ja odottavansa vapauttamista.
Hamas vaatii yli tuhat vankia vapautettaviksi, joista 450 vangin nimet on julkistettu. Listassa on mukana terroristeja, jotka murhasivat israelilaisia siviilejä.

ARVELUJEN mukaan myös Hamas lienee kiinnostunut toteuttamaan Gilad Shalitin vapauttamista koskevat sopimusluonnokset ennen PA:n YK:lle tekemän esityksen käsittelyä, jota Hamas vastustaa. Hänen vapauttamisensa voisi lisätä PA:n suosiota YK:ssa, sillä Gilad Shalitilla on myös Ranskan kansalaisuus. (JP)

2. ISRAELIN YK-lähettiläs Ron Prosor kertoo, että neuvotteluja on käyty kulissien takana, joita johtaa Tony Blair, jotta PA:n esitys YK:n turvallisuusneuvostolle omasta valtiostaan syykuussa voitaisiin estää, mutta tunnustaa, ettei pienestä edistymisestä huolimatta toiveita ole havaittavissa. Prosor puhui journalisteille Manhattanin toimipaikassaan lisäten, että esityksen käsittely YK:ssa ilman neuvottelutulosta osapuolten välillä vahingoittaa molempia esittäen vaatimuksia suosien keskustelujen aloittamiseksi ensi tilassa.

Prosor käytti aiempaa vertausta, että palestiinalaiset kiipeävät yhä ylemmän puun latvaa, ja mitä korkeammalla he ovat, sitä pitempää tikasta tarvitaan. ”Lopulta he romahtavat maahan vahingoittaen ei vain itseään vaan muitakin lähettyvillä olevia.” Hänen arvionsa mukaan PA:n toiveet valtionsa hyväksymiseksi 194:ksi jäsenmaaksi kaatuu USA:n vetoon. Toiseksi hän arvioi, että PA:n hakemus tulla hyväksytyksi YK :n täysjäseneksi ei käytännössä muuta mitään paitsi YK:n itsensä. Hän ei näe mitään hyvää PA:n yksipuolisesta esityksestä.
PA:n edustaja ei antanut kommenttia Prosorin lausunnoista, joka käsitteli myös Durban I rotuerottelun ja syrjinnän vastaiseksi tarkoitettua konferenssia vaatien, että syyskuun 21. päiväksi suunnitellun Durban III osanottajamaat peruisivat osanottonsa kuten USA, Kanada, Tsekit, Italia ja Hollanti ovat jo tehneet Israelin lisäksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=234074

3. TURKKI kieltää tiedot, että se suunnittelisi puskurivyöhykettä Turkin ja Syyrian väliselle raja-alueelle, kertovat turkkilaiset viranomaiset.
Syyrian armeijan panssarit ja laivaston alukset jatkoivat köyhien sunni-muslimien asuttamien Latakian lähiöitten moukaroimista tiistaina. Tulituksissa on saatujen tietojen mukaan kuollut 34 siviiliä tuhansien paetessa rauhallisemmille alueille. Koska kaupunki on piiritetty joka taholta, asukkaat eivät voi poistua kaupungista vaan siirtyvät sinne, missä tulitus on vähäisempää. Varsinkin palestiinalaisten asuinalueet ovat kärsineet pahoja vaurioita. Palestiinalaisten johtomiehet syyttävät Assadin joukkoja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan.

YK:N ihmisoikeusneuvosto pitänee ensi viikolla tilaisuuden, jossa käsitellään Syyrian tilannetta ja tuomitaan armeijan hyökkäykset siviilejä vastaan. CNN julkisti web-sivullaan tiedot puskurivyöhykkeestä Syyrian puolella rajaa kertomatta tietolähdettään, mutta poisti myöhemmin sitä koskevan artikkelin sivultaan. Siinä käsiteltiin myös Turkin armeijan valmisteluista raja-alueella, mutta ilmeisesti siitäkin odotellaan vahvistuksia.

Syyrian Vallankumouksen Koordinoivan Unionin edustaja kertoi, että kuusi ihmistä surmattiin Latakiassa maanantaina nostaen kuolleitten luvuksi 34, Ramin pakolaisleiristä paenneita on
5 000 – 10 000.
PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kertoi lehdistölle, että pakolaisten asunnot on tehty ohuesta pellistä, eikä asukkailla ole mitään suojaa tai pakopaikkaa tulitusta vastaan. Hän kutsui tätä rikokseksi ihmisoikeuksia vastaan. UNRWA:n edustaja arvioi, että 4 kuoli ja 17 haavoittui maanantaina lisäten, ettei kukaan tiedä tarkkoja lukuja. Asukkaitten mukaan tulitus kohdennetaan sinne, missä Assadin Baath-puolueen 41 vuotta kestäneen hallinnon vastustus on ollut suurinta.
Deir al-Zourin kaupungin asukkaat sanovat, että armeija poistaa ilmatorjunta-aseitaan, mutta armeijan yksilöt miehittävät edelleen kaupunkia. SANA-uutistoimiston mukaan armeija on vapauttanut kaupungin aseellisista jengeistä ja vetäytyy sieltä.
Ihmisoikeusjärjestön mukaan yli 1700 siviiliä ja 500 turvallisuusmiestä on kuollut protestien alettua maaliskuussa 2011.

YK:n ihmisoikeusneuvosto on aktivoinut huolestumistaan Syyrian tilanteesta. EU-maita ja USA ovat Kuwaitin ohella niiden 18 maan joukossa, jotka vaativat kiireellistä kokousta maanantaiksi tilanteen käsittelemiseksi. Sitovan päätöslauselman saamiseksi tarvitaan 16 edustajan eli yhden kolmasosan tuki hätäkokouksen vaatimiseksi.
http://www.haaretz.com/news/middle-east/syrian-tanks-shell-latakia-death-toll-reaches-34-1.378903

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on yksi hartaimmista myönnytysten antamisesta palestiinalaisille, jotta PA:n johto saataisiin viime hetkellä luopumaan esityksestään YK:lle. Tämä on Israelin vasemmiston kuningasajatus, vaikka lukuisat tarkkailijat ja käytäntö on vakuuttanut jokaisen kadun miehenkin – ainakin ne, joilla harmaat aivosolut vielä ovat toimintakunnossa – ettei lukuisista myönnytyksistä ole ollut mitään vastavuoroisia eleitä palestiinalaisten johdon taholta. Tämä myönnytysten sarja alkoi Oslon sopimusten allekirjoittamisella ja on vain syventynyt siitä alkaen.

Myönnytystä haluavien sanotaan elättelevän outoa uskomusta, että kun heille annetaan selkeitä taloudellisia ja muita etuisuuksia ilman vastavuoroisten odottamista tai vaatimista, palestiinalaiset lopulta hoksaavat, miten paljon heillä mahdollisuus vielä saavuttaa, jos luopuvat esityksestään.
Ehkä tämä aivohalvaus voisi toimiakin, jos etuisuudet annettaisiin suoraan PA:n korruptoituneille johtajille eikä epämääräisesti Palestiinan kansalle, kuten sitä markkinoidaan.

Vasemmiston esityksen mukaan myönnytyksiin kuuluisi seuraavaa: Päästetään lisää Fatahin alajärjestöihin kuuluvia terroristeja Israelin vankiloista; annetaan suuremmalle määrälle palestiinalaisia lupa tulla töihin Israelin puolelle; annetaan israelilaisille erikoislupia mennä PA:n hallitsemille A-alueille, jonne pääsy on ollut kielletty turvallisuussyistä.
Hallituksen ministereitten pääosa vastustaa Barakin ajamaa esitystä, ja varsinkin talousministeri Yuval Steinitz mainitaan äänekkäimmistä vastustajista.
Israelin onneksi Barak ei kuitenkaan ole vielä ainakaan kieltänyt IDF:n valmistautumista myös pahimman varalle, eli vakaviin yhteenottoihin mellakoivien palestiinalaisten kanssa, sekä maan sisällä että maan rajojen ulkopuolelta.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234039

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin taloudellinen kehitys hidastunee kuluvana vuonna 3.3 %:n tasoon. Odotusten mukaan tavoite oli yli kaksinkertainen; viime vuoden viimeisellä neljänneksellä se oli 7.4 %, kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 4.7 %:n kasvua ennustavaa vauhtia. Muutamien kulutustavaroitten ja asuntojen hinnat laskivat lievästi alkuvuodesta. Maalla ei kuitenkaan olisi varaa suuriin sosiaalis-taloudellisiin muutokseen maailman talouden sekavuuden vuoksi. (JP)
- PA opettaa 5-vuotiaita valmistautumaan kuolemaan marttyyreina. He sanovat miksi kysymykseen vastaten: ”Kun kuolen marttyyrina, pääsen suoraan paratiisiin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146860#.Tkt4rmEmKK8
- Sosiaaliuudistusten uhatessa hallituksen budjettia IDF:n budjettia aiotaan leikata ennätykselliset 2 miljardia NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146876#.Tkt5KGEmKK8
- Jerusalemin kevytrautatie aiotaan lopultakin lukuisten viivytysten ja takaiskujen jälkeen käynnistää ensi perjantaiaamuna kukonlaulun aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146848#.Tkt5vmEmKK8
- IDF:n ratkaisu odotettaviin palestiinalaismellakoihin syyskuussa: Annetaan heille lisää aseita. Aiemmissa tapauksissa, kun PA:n USA:n kouluttamia poliiseja on aseistettu USA:n antamin asein, he ovat kääntäneet niiden piiput IDF:n sotilaita kohti. Mistä lienee Barak saanut vakuutuksen siitä, ettei nyt käy samoin? Huomatkaa alla olevan linkin kuvissa heidän natsi-aiheinen tervehdyksensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146870#.Tkt6N2EmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021