Friday, December 07, 2007

PERJANTAI 07.12.07
1. PALESTIINAN LAKIASÄÄSTÄVÄ NEUVOSTO (PLC) hyväksyi ensimmäisessä lukemisessa uuden ”Jerusalem lain”, jonka mukaan ”Jerusalemin rajat, siten kuin ne olivat islamilaisen kalifaatin aikana, määrittelevät sen palestiinalaiseksi, islamilaiseksi ja arabimaaksi”. Lakiesitys edelleen toteaa, että ”arkeologiset paikat, jotka ovat pyhiä islamille ja kristinuskolle, ovat pyhitettyjä (wakf) palestiinalaisille, arabeille ja islamille sukupolvesta toiseen”. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä vanhakaupunki kokonaan, Temppelivuori ja Länsimuuri että Davidin kaupunki ja Sionin vuori kuuluvat tähän islamilaiseen Jerusalemiin.
LAKILUONNOKSEN MUKAAN on kiellettyä neuvotella, antaa pois tai edes keskustella mistään osasta Jerusalemia. Jos sellaisia käydään, niillä ei ole mitään oikeutusta. Kuka tahansa rikkoo näitä lain määräyksiä vastaan, syyllistyy valtionpetokseen, josta rangaistuksena on kuoleman-tuomio. Laki joutuu toiseen PLC:n käsittelyyn ja hyväksyttäneen kolmannessa istunnossa. (INN)
2. ISRAELIN KNESSET hyväksyi oman Jerusalem lain 1980. Sen mukaan jakamaton ja yhdistetty Jerusalem on Israelin valtion pääkaupunki.
ISRAELIN hallitusten parissa tätä lakia ei kuitenkaan ole haluttu noudattaa, mistä on osoituksena pääministeri Olmertin äskeiset lausunnot, että joitakin lähiöitä, Temppelivuoren hallinto ja vanhakaupungin palestiinalaisosat voidaan luovuttaa PA:lle. Olmert jopa ärähti kiivaasti USA:n juutalaisten ilmaistessa vastalauseensa Olmertin lupauksiin, että ”Israelin hallitus yksin päättää Israelia koskevista asioista”. Olmertin epämääräiset lupaukset voidaan katsoa Israelin sisäisen mielipiteen muokkaukseksi, mutta palestiinalaiset kärkkäästi huomioivat kaikki hänen lausuntonsa ja käyttävät niitä tehokkaasti hyväkseen omissa vaatimuksissaan. Tällainen neuvottelutaktiikka on Olmertin taholta lyhytnäköistä ja nimenomaan Jerusalemia koskevilta osiltaan iskee suoraan juutalaisten syvimpään kaipaukseen, jossa Jerusalem on varsinkin diasporan aikana ollut keskeisellä sijalla. ”Jos Jerusalem menetetään, Israel menettää sydämensä”.
JUUTALAISJÄRJESTÖT USA:ssa ovat laidasta laitaan todenneet, ”ettei Jerusalem ole neuvoteltavissa eikä kaupan, se tulee olemaan Israelin jakamaton pääkaupunki ikuisesti”.
JERUSALEMIN koordinoiva neuvosto toteaa: ”Maailman juutalaiset vastustavat Israelin nyt tai tulevaisuudessa käymiä neuvotteluja, jotka käsittävät mitä tahansa keskusteluja Jerusalemin tai sen osan täydestä hallinnasta.”
Ministeri Shaul Mofaz (Kadima) sanoi: Jerusalem tulee pysymään Israelin pääkaupunkina iäti.
Oppositio-johtaja Binyamin Netanyahu totesi samoin äskettäin: ”Israelin kansa ei vuodattanut verta ja kyyneleitä eikä uhrannut kyvykkäimpiä poikiaan, ei muinoin eikä nyt, vain siksi, että nykyinen hallitus voisi luopua Jerusalemista. Emme anna sen tapahtua. Temppelivuori on käsissämme ja sen tulee aina olla meidän”. (INN)
3. USA:N TIEDUSTELUJÄRJESTÖJEN Irania koskeva uusi raportti (NIE) on saanut kummastelevia reaktioita paitsi Israelissa myös arabimaissa. Iranissa sitä ylistetään Iranin voitoksi ja ivaillaan USA:n tiedustelun tason kustannuksella. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kanta on entistä enemmän kääntymässä kovempia Iranin sanktioita vastaan, kuten Kiinan ja Venäjän ulkoministereitten lausunnoista voi päätellä.
JOHTAVAN englanninkielisen arabilehden päätoimittaja Tariq Alhomayed toteaa lehdessään, että USA:n tiedustelun lukuisat epäonnistumiset heittävät synkän varjon sen raporttien luotettavuuden yli. Iranin presidentti ilmoitti Iranin voitosta, joka osoittaa USA:n tiedustelun epäluotettavuuden ja mielikuvituksellisuuden.
Alhomayed luettelee listan USA:n epäonnistumisia: Se erehtyi Irakin massatuhoaseista, se ei pystynyt ennakoimaan Intian ja Pakistanin ydinaseen valmistamista eikä se pystynyt ennakoimaan Neuvostoliiton romahtamista. Hän toteaa, että arabimaitten tulee perustaa todellisuutensa Iranista sen toimiin ja sekaantumiseen alueen turvallisuusjärjestelyihin ja muihin kysymyksiin eikä USA:n raporttiin Iranin kyvystä tai kyvyttömyydestä rakentaa ydinase. (JP)
4. USA:N ARMEIJAN yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Michael Mullen vierailee Israelissa ensi sunnuntaina 24-tunnin pikavisiitillä. Israelin sotilastiedustelulla on silloin mahdollisuus esitellä Israelin tiedustelun havainnot Iranista, jotka poikkeavat täysin USA:n tiedusteluraportin NIE tiedoista. Mullen tapaa vierailunsa aikana sekä IDF:n yleisesikunta-päällikön kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin että puolustusministeri Euhud Barakin.
Time-makasiinin mukaan Mullen kuuluu USA:n sodanvastustajiin, joihin kuuluvat lisäksi puolustusministeri Robert Gates ja USA:n armeija keskusjohdon komentaja amiraali William Fallon. Washingtonista tulleitten tietojen mukaan Mullen on kuitenkin kieltäytynyt hylkäämästä sotilaallisen väliintulon mahdollisuutta Irania vastaan, mutta hän korostaa diplomatian tärkeyttä.
Iranin tilanteen selvitysten ohella Israel esittää huolensa USA:n hallituksen aikeista myydä Saudi Arabialle kehittyneitä JDAM ohjuksia, joiden vastapainoksi Israel haluaa ostaa USA:sta F-22 viidennen sukupolven hävittäjiä toistaiseksi ilman tulosta. Mullen tapaa muitakin armeijan johtomiehiä sekä saa kaiken kattavan selostuksen siitä, miten Israelissa nähdään alueen kehityksen muotoutuvan Iranin uhan kasvaessa. Mullen lähtee Israelista maanantaina.
5. OLMERTIN lupaamat 25 Venäjän toimittamaa panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC) toimitettaneen ensi viikon kuluessa Jordaniasta. Palestiinalaiset vaativat, että niiden katolle oli kiinnitettävä raskas konekivääri, mitä IDF vastustaa kuten panssarivaunujen toimittamista yleensäkin PA:n poliiseille. Tämä viivytti vaunujen toimittamista. IDF:n taholta todetaan, että konekivääreitä on lukuisasti Länsirannalle, joten PA voi kiinnittää niitä vaunuihinsa niin halutessaan. IDF:n taholta todetaan, että IAF voi tietenkin halutessaan tuhota vaunut kuten se tuhosi Gazan alueella sinne toimitetut 45 BRDM-2 vaunut. Ne ovat joka tapauksessa uusi vaara IDF:n maajoukoille operaatioissaan Juudeassa ja Samariassa. Toinen vaara on se, että ne voivat joutua Hamasin joukoille, kuten tapahtui Gazan kaistalla. (JP)
IDF:N SOTILAAT ampuivat eilen kaksi palestiinalaista, jotka olivat asettamassa pommia Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan viereen.
6. ISRAELIN turvallisuusjoukot ilmoittivat pidättäneensä kaksi Israelin arabia, jotka olivat suunnitelleet iskuja israelilaisia vastaan. He kertoivat saaneensa vaikutteita al-Qaidalta ja kansainväliseltä Jihadilta. He asuivat Jaljuliyan kylässä. He vastasivat syytteisiin Tel Avivin piirioikeudessa eilen. 21-vuotias Akrama Jurin kertoi saaneensa pomminteko-ohjeita internetistä. He olivat suorittaneet kokeita kotikylänsä lähellä. Heillä oli tarkoituksena kaapata ja surmata armeijan sotilas tai turvallisuusmies, jolta saamallaan aseella heidän tarkoituksensa oli murhata israelilaisia sotilaita ja siviilejä. He ajoivat autollaan Kfar Kassemin israelilaiskylän lähelle, josta he suunnittelivat kaappaavansa sotilaan ja surmaavansa hänet veitsellään, mutta siellä ei ollut yhtään aseellista sotilasta. He suunnittelivat kaappaavansa turvamiehen Sdei Hemedin juutalais-kaupungissa, mutta siellä ei ollut turvamiestä. He ajoivat sieltä Kfar Saban kaupunkiin, jossa heidät pidätettiin. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- MIELENOSOITUS ja Hanukka-parti keskeytyi Sderotin kaupungin keskustassa maanantai-iltana Kassam-raketin iskeytyessä talon katolle, jossa he pitivät kokoustaan. Neljä ihmistä hoidettiin shokin vuoksi.
- FATAH on sulkenut 92 hyväntekeväisyysjärjestöä Länsirannalla. Niitä hoitivat Hamasin kanssa toimivat palestiinalaiset. Niiden tehtävänä oli jakaa saamiaan avustusvaroja alueen vähävaraisille. Pääministeri Fayad sulki alueella 100 hyväntekeväisyysjärjestöä elokuussa.
- ULKOMINISTERI Livni neuvottelee Euroopan matkansa aikana Naton johtajien kanssa Naton joukkojen sijoittamisesta Gazan kaistalle.
- EGYPTI salli 2000 Gazan asukkaan matkustavan Egyptin kautta pyhiinvaellus-matkalle Mekkaan. Tämä aiheutti suurta ärtymystä PA:n virkailijoitten taholla, joitten tarkoituksena oli hoitaa asia Jordanian kautta. Gazalaisten viisumi-hakemukset myönnettiin Saudi Arabian Kairon toimistossa samaan aikaan, kun PA:n esittämiä hakemuksia viivytettiin Ammanissa, myös Länsirannan palestiinalaisten. Tämä voi osoittaa Saudi Arabian ärtymyksen Abbasia vastaan, jonka he katsovat sotkeneen heidän järjestämänsä yhteishallituksen Hamasin kanssa. Abbas itse vakuuttaa, ettei hän tehnyt mitään myönnytyksiä Annapolis konferenssissa.
- USA VAATII selvityksiä Israelin suunnitelmista myöntää 307 asuntoyksikön rakentaminen Jerusalemin Har Homa lähiöön kaupungin eteläpuolella. PA esittää kovaa kritiikkiä rakennussuunnitelmista. YK:n pääsihteeri toteaa varovasti, ettei päätös auta tilannetta.
- PINCHAS WALLERSTEIN esittää, että jos maksamme juutalaisten muutto-kustannukset Juudeassa ja Samariassa, miksei voitaisi maksaa myös arabeille siitä, että he muuttavat pois kodeistaan. Hän toimi aiemmin Juudean, Samarian ja Gazan alueitten juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja.

Thursday, December 06, 2007

TORSTAI 06.12.07
1. PA VAROITTAA, että IDF:n kaavailema suurisuuntainen operaatio Gazan kaistalla tulee vahingoittamaan neuvotteluja. PA:n kansanedustaja ja ministeri Qadura Fares selitti asiaa näin: ”Viestimme on selvä: Israelin sotilaallinen kiihdytys sabotoi rauhanprosessin ja kaiken, mitä saavutettiin Annapolis konferenssissa. Emme neuvottele israelilaisten kanssa samaan aikaan kuin heidän tankkinsa ovat Gazan kaistalla. Kansamme tulee sylkemään silmillemme.”
EILEN puolustusministeri Ehud Barak arvioi, että hyökkäys Gazan kaistalle on väistämätön. IDF:n päällikkö Gabi Ashkenazi totesi, että IDF on valmis iskemään Gazaan heti, kun poliittinen hallitus antaa siihen luvan. Eilen terroristit ampuivat Gazasta viisi Kassam-rakettia. Yksi niistä osui kolmikerroksisen asuintalon katolle Sderotissa saaden kuusi asukasta shokkitilaan.
QADURA FARES kertoi medialle, että Fatah on valmis neuvottelemaan Hamasin kanssa sovinnon solmimiseksi. ”Jos Hamas luopuu vallankaappauksestaan Gazassa, miksi me emme sopisi heidän kanssaan? Olemme valmiit keskusteluun ja sovitteluun.”
Hän myös selvensi Fatahin kannan siinä tapauksessa, että IDF aloittaa kauan suunnittelemansa ja lupaamansa hyökkäyksen Gazan alueelle: ”Fatah tulee taistelemaan kaikkien palestiinalais-ryhmien kanssa Israelin armeijaa vastaan, jos se hyökkää Gazan kaistalle.”
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas oli myös lopulta kotiutunut Annapolis konferenssista tehtyään kiertomatkan arabimaihin sen jälkeen, vaikka ei ehtinyt ottamaan vastaan Israelin vapauttamia terroristeja. Abbas kutsui eilen koolle PLO:n korkeat virkailijat informoiden heitä Annapolis konferenssista ja kertoen heille valmistautumisesta rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa. Abbas ilmaisi huolensa IDF:n Gazan hyökkäyssuunnitelmista ja sanoi, että PA on pyytänyt useita maita painostamaan Israelin hallitusta luopumaan hyökkäyksestä Gazaan.
PLO:n hallitus päätti vahvistaa Abbasin puheen konferenssissa PA:n virallisena dokumenttina, joka määrittelee sen johdon politiikan. (JP, WND)
2. IDF TAKAVARIKOI Juudean ja Samarian asukkaitten aseita kaikessa hiljaisuudessa. Kukaan ei näytä tietävän, kuka siihen antoi määräyksen, mutta korkeimman poliittisen johdon uskotaan olevan sen takana. Tämä tarkoittaa sitä, että Olmertin hallitus on valmistautumassa asukkaitten karkotuksiin sieltä ja haluaa ensin riisua heidät aseista – kaiken varalta -.
KANSANEDUSTAJA Ariyeh Eldad (NU/NRP) lähetti vihaisen kirjeen puolustusministeri Ehud Barakille syyttäen häntä asukkaitten asettamisesta avuttomina terroristien armoille, joita Olmert vapauttaa ja kouluttaa varustaen heidät uusilla aseilla ja panssaroiduilla ajoneuvoilla. ”Tämä on selvänä kehotuksena terroristeille murhata juutalaisia ilman vastuuta.” Eldad muistuttaa Barakia, että tämä pyrkii lahjonnalla hajottamaan Juudean ja Samarian juutalaisasukkaita ja samaan aikaan asettamaan heidät aseettomina terroristien armoille.
TÄMÄ LIENEE sitä psykologista valmistelua, jota käytettiin myös ennen Gazan juutalaisten karkotuksia, että heidät saataisiin peloteltua pois kodeistaan ja asuinsijoiltaan ilman poliisin ja armeijan voimatoimia.
ELDAD lopettaa Barakille lähettämänsä kirjeen toteamuksella, että tästä lähtien Juudean ja Samarian juutalaiset pitävät Barakia henkilökohtaisesti vastuussa jokaisesta murhatusta juutalaisesta alueella. (INN)
3. PA:N VIRALLINEN RADIO lähettää visailuohjelmaa, jossa ihaillaan Hitlerin aikaan-saannoksia ja hänen sotilaallisia voittojaan. Ohjelman on kääntänyt Palestinian Media Watch.
Visailu alkaa seuraavasti: ”Hänen kultainen vuotensa oli 1940, kun hänen armeijansa miehittivät Tanskan, Norjan, Luxenburgin, Hollannin ja Belgian sekä valloittivat Ranskan. 1942 keskivaiheilla
hänen armeijansa valvoivat suurinta osaa Euroopassa. Hän kieltäytyi antautumasta ja jatkoi taisteluaan kaksi seuraavaa vuotta, mutta hänen katkera loppunsa tuli keväällä 1945, kun hän teki itsemurhan. Kuka hän on?” Visailu lähetettiin Voice of Palestiina ohjelmassa 27.11.07.
Hitlerin saavutuksia ihannoidaan ja hänen voitoistaan kerrotaan, mutta ohjelmassa ei mainita sanallakaan holokaustista eikä juutalaisten ja muitten vähemmistöjen suunnitelmallisesta murhaamisesta. Hitlerin nimi tuli monen palestiinalaispojan etunimeksi, kuten tilastoista voi todeta. Visailun voittaja saa 600 NIS palkinnon.
PALESTIINALAISTEN Hitlerin ihailu koki huippuhetkiään II maailmansodan aikana, kun Jerusalemin suurmufti Haj Amin al-Husseini pääsi pakoon naiseksi pukeutuneena englantilaisia sotilaita, joitten tehtävänä oli pidättää hänet. Amin pakeni Saksaan, jossa hän sai sankarin vastaanoton Hitlerin hovissa ja osallistui siellä aktiivisesti juutalaisongelman lopullisen ratkaisun suunnitteluun. Hän jopa suunnitteli perustavansa juutalaisten tuhoamisleirejä Lähi Itään. Sodan jälkeen Amin pakeni Ranskaan ja sieltä Egyptiin, jossa hän jakoi Jasser Arafatille ja Mahmoud Abbasille hankkimiaan kokemuksia. Hänen vaikutuksensa tuntuu Fatah-järjestössä, jonka perustamiseen hän tiettävästi osallistui. (lähde: INN)
4. NEW YORK SUN lehti varoittaa pääartikkelissaan, että Annapolis konferenssi on vaarallinen virkatoimi, asettaen tavoitteeksi, kuten se teki, sopimuksen saavuttamisen Palestiinan arabien kanssa ennen vuoden 2008 loppua – toisin sanoen, asettaen näyttämön samanlaiseen myöhäiseen uhkayritykseen, johon edellinen presidentti Clinton antautui tuhoisin seurauksin. Lehti muistuttaa, että Clintonin johtaman Camp David II aikana Bush kieltäytyi arvostelemasta Clintonin pyrkimyksiä vaikkakin pyytäen Valkoista Taloa, ettei se painostaisi Israelia aikatauluun, joka oli seurausta Clintonin valtakauden loppumisesta.
SUN lehti myös toteaa, etteivät viimeiset PA:n vaalit olleet todelliset vapaat vaalit, koska ei ollut vapaata lehdistöä, harjoitettiin henkilökohtaista painostusta ja islamilaiset valtiot sekaantuivat vaaleihin. (Ynet)
5. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTON virkailija ennakoi, että on hyvät mahdollisuudet saada kolmannet kovennetut sanktiot Irania vastaan huolimatta USA:n tiedustelujärjestöjen raportista (NIE), jonka mukaan Iranilla ei ole meneillään toimivaa ydinasesuunnitelmaa. Länsivallat, jotka ilmaisivat horjuvaa asenoitumista uudessa tilanteessa, ovat tulleet takasin ruotuun, mihin lienee vaikuttanut ulkoministeri Ricen ja USA:n kansallisen neuvonantajan Hadleyn yritykset korjata syntyneet vauriot yhteisessä rintamassa. Venäjän ulkoministerin mukaan NIE vaikuttaa sen tulkintaan, Kiinan asenteesta ei ole tietoa. Ranskan presidentti Nicholas Sarkozy suosittelee pakotteita.
PRESIDENTTI George Bush kehotti Irania luopumaan kaikesta salailusta ja puhdistautumaan julkisesti sitä kohtaan tunnetusta epäluulosta voidakseen liittyä maailman kansojen joukkoon. (Ynet)
6. UUTISOTSIKOITA
- SISÄISEN TURVALLISUUDEN ministeri Avi Dichter peruutti Englannin matkansa peläten joutuvansa pidätetyksi sotarikoksesta syytettynä. Dichter osallistui operaatioon Gazassa, joka surmasi 15 palestiinalaista. (Haaretz)
- LABOUR-PUOLUEEN puheenjohtaja valmistelee liittoa Meretzin kanssa seuraavissa vaaleissa. Vaaliliittoa myös eläkeläisten puolueen kanssa tai jopa puolueitten yhtymistä harkitaan. Eläkeläisten puolue menettänee kaikki edustaja- paikkansa seuraavissa vaaleissa, mikäli gallupeihin on uskomista. (Haaretz)
- HAMASIN edustaja Libanonissa uskoo, että Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vapauttamisen yhteydessä vapautetaan palestiinalaisia vankeja. Hizbullah kaappasi IDF:n sotilaat heinäkuun 12. päivänä 2006, minkä seurauksena alkoi Libanonin kakkossota. (Haaretz)
- ISRAELILAISET arkeologit ovat kaivaneet esille suuren rakennuksen rauniot, joitten uskotaan kuuluneen kuningatar Helenan rakentamaan palatsiin. Babylonialainen kuningatar Helena kääntyi juutalaisuuteen ja muutti asumaan Poikiensa kanssa Jerusalemiin. Raunit löytyivät laajennettaessa Givati paikoitusaluetta Lantaportin ulkopuolella. Palatsissa on ollut suuria jopa kahden kerroksen korkuisia huonetiloja ja pesuhuoneita. Pohjakerroksen tiloissa oli holvikatto. Myös freskojen ja vesijohtojärjestelmien jäännöksiä on löydetyissä raunioissa. Rakennuksen pohjakerroksen tiloja lienee käytetty vielä vähän ennen kuin roomalaiset tuhosivat palatsin vuonna 70. Kuningatar Helena oli varakas. Hän rakennutti useita suuria rakennuksia Jerusalemiin ja avusti kaupungin köyhiä varoillaan. Alkuperäisen palatsin rauniot peittyivät myöhempien bysanttilaisen ja roomalaisen ajan rakennusten alle. (JP)
- TERRORISTIT ampuivat useita kranaatteja Gazan turva-aidan lähelle. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja.
- Eilen Betlehemissä IDF:n valeasuiset sotilaat joutuivat tulitaisteluun PA:n poliisien kanssa surmaten heistä yhden. Tulitus oli ilmeinen erehdys molemmin puolin.
- Eilen IDF:n sotilaat surmasivat kaksi Hamasin jäsentä Beit Lahiyan luona Hamasin tukiasemaan tekemässään iskussa.
- ISRAELISSA uskotaan, että Iran on syöttänyt vääristeltyjä tietoja USA:n tiedustelupalveluille.

Wednesday, December 05, 2007

KESKIVIIKKO 05.12.07
1. USA:N ILMOITUS, että Iran jäädytti ydinaseen valmistuksen 2003 eikä ole jatkanut sitä sen jälkeen, on aiheuttanut epäileviä reaktioita Israelin hallituksessa sekä myös tarkkailijoitten kommenteissa. Jotkut kysyvät suoraan, mitä USA lopulta haluaa ja mikä sai sen politiikan muuttamaan suuntaansa 180 astetta. On aika aloittaa tutkimus USA:n hallituksesta, esitti eräs kommentoija. Yhtenä mahdollisuutena esitetään olettamus, että USA:n tiedustelu on alistunut yleisen mielipiteen taakse ja esittää raportteja, jotka tukevat hallituksen politiikkaa. Jos tämä on totuus, se asettaa Israelin ei vain kiusalliseen vaan vaaralliseen tilanteeseen.
USA:N ILMOITUS romuttaa joka tapauksessa länsivaltojen yhtenäisyyden kovempien sanktioiden asettamiseksi Iranille. USA:n presidentti Bush tosin pyrki lieventämään ilmoituksen aiheuttamaa repeämää todetessaan puheessaan eilen, että Iran oli, on nyt ja tulevaisuudessa vaarallinen.
JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David arvioi artikkelissaan, että USA:n hallituksen politiikan suuntaa ohjaavat nyt neuvonantaja Stephen Hadley, ulkoministeri Rice ja puolustusministeri Robert Gates vastoin kovaa linjaa ajavaa varapresidenttiä Cheneyä, jonka vaikutusvalta on vähentynyt, ja toista haukkaa Rumsfeldiä, joka pakotettiin eroamaan virastaan. Ilmoitus Iranin ydinsuunnitelmien jäädyttämisestä oli tarkoitus pitää salaisena, mutta jostain syystä se kuitenkin julkistettiin, ehkä juuri siksi, että sillä rauhoitetaan ”maltillisia” arabimaita, jotka vastustavat Iranin taivuttamista asevoimin.
USA:N LÄHI IDÄN politiikassa on joka tapauksessa nähtävissä selvä suunnan muutos. Tulevat kuukaudet osoittanevat, mihin se johtaa, mutta nyt jo tiedetään, että USA antoi suostumuksensa Syyrian-mielisen Libanonin armeijan päällikön Omar Suleimanin asettua presidenttiehdokkaaksi, jota myös Saudi Arabia tukee. Tämä johtanee keskusteluihin Syyrian ja ennen pitkää myös Iranin kanssa. Israelin täytynee alistua siihen, että keskustelut Golanin luovuttamisesta Syyrialle rauhansopimusta vastaan alkanevat ensi vuoden alussa.
PRESIDENTTI Bush tullee tämänhetkisten tietojen mukaan kiertomatkalle Lähi Itään tammikuun 10. päivänä ensi vuonna. Hän vieraillee matkansa aikana Marokossa, Egyptissä, Jordaniassa, Israelissa ja tapaa myös PA:n puheenjohtaja Abbasin Ramallahissa. Jos Libanonin uusi presidentti on valittu, Bush osallistunee matkansa aikana hänen virkaanastujaistilaisuuteensa.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on määrätietoisesti asettanut USA:n julkistaman tiedusteluraportin kyseenalaiseksi todeten, ettei Israel voi perustaa turvallisuussuunnitelmiaan maapallon toisella puolella sijaitsevan valtion tietoihin. (JP)
2. IRANIN YDINNEUVOTTELIJA Saeed Jalili matkusti Venäjälle välittömästi USA:n julkistaman tiedusteluraportin jälkeen. Hän tapasi siellä eilen presidentti Vladimir Putinin, ulkoministeri Sergei Lavrovin ja muita korkeita virkailijoita. Venäjän asenne osoittaa huojentumista USA:n vaatimusten lieventymisen vuoksi. Ulkoministeri Lavrov kertoi medialle, että Iranin tulee hoitaa kaikki sen ydinsuunnitelmia koskevat kiistakysymykset IAEA:n kanssa.
Presidentti Putin puolestaan ohjasti Iranin ydinneuvottelija Jalilia osoittamaan entistä suurempaa avoimuutta (transparency) ydinsuunnitelmiensa toteuttamisessa tulevaisuudessa ja toimimaan yhteistyössä IAEA:n kanssa. Venäjä on edennyt varovasti suhteessaan Iraniin. Venäjä rakentaa miljardin USD arvoista Bushehr ydinreaktoria, johon se lähettää ydinpolttoainetta IAEA:n valvonnassa. Reaktori valmistunee aikataulustaan myöhässä lähi aikoina.
IRANIN ULKOMINISTERI Manouchehr Mottaki ilmaisi maansa tyytyväisyyden USA:n muuttuneen asenteen vuoksi, jota hän kutsui USA:n kannan korjaamiseksi Iranin ydinteollisuudesta, jota Iran on toistuvasti kutsunut rauhanomaiseksi ja vain siviilitarpeita tyydyttäväksi.
ISRAEL BEITEINU puolueen puheenjohtaja ministeri Avigdor Lieberman kertoo lausunnossaan, ettei kukaan Iranin ulkopuolella tiedä, milloin Iran saa ydinpomminsa valmiiksi. (JP, INN)
3. TERRORISTIEN ampuma kranaatti osui asuintalon kattoon kibbutsissa Negevissä tunkeutuen sieltä asunnon sisälle. Asukkaat epäilivät, että kranaatti oli ammuttu IAF:n helikopterista, mutta tutkimuksissa todettiin, että se oli palestiinalaisten ampuma Gazasta. IAF:n helikopteri havaitsi Hamasin Kassam-miehistön Gazassa Deir al-Balah kaupungin lähellä ja ampui ohjuksen sitä kohti. Yksi terroristeista kuoli paikalla ja kaksi muuta haavoihinsa sairaalassa. Hamasin edustaja kertoo sen pyssymiesten tulittaneen helikopteria raskaalla konekiväärillä. Tiistain aikana terroristit ampuivat kolme kranaattia ja kaksi rakettia Israeliin Gazasta, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Raketti- ja kranaattituli jatkuu tänään.
Toisessa tilanteessa palestiinalainen sai surmansa laukaustenvaihdossa sotilaitten kanssa Kissufim rajanylityspaikalla. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja.
KESKIVIIKKOAAMUNA terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Israeliin lähelle kibbutsia. Yksi sai Sderotin Red Dawn hälytyssireenin soimaan, mutta raketti putosi avoimelle kentälle. (JP)
4. OSOITTAAKSEEN hallitsevansa Juudean ja Samarian palestiinalaiskaupunkeja PA aloitti poliisioperaation Tulkarmissa tiistaina. Kenraali Shukri Abdel Hamid, Tulkarmin alueen turvallisuuskomentaja, kertoi, että operaation tarkoituksena on antaa viesti, ettei PA siedä enempää laittomuutta ja anarkiaa kaupungissa. Operaatio on toinen PA:n suorittama; ensimmäinen tehtiin Nablusissa. Hamid kertoi, että 250 poliisia ja turvallisuusmiestä ottaa osaa operaatioon, joka jatkuu ilman takarajaa. Hamid selvensi, että kaupungin 210 tunnetun rikollisen pidättäminen on ensisijainen tehtävä. Hän kertoi antaneensa miehille käskyn välttää väkivaltaa paitsi jos poliisien henki on vaarassa.
KAUPUNGIN ASUKKAAT epäilevät operaation onnistumista, koska monet poliiseista osallistuvat itse anarkiaan ja rikoksiin.
PA:n estävän turvallisuuspalvelun eversti Ibrahim Ramadan tiesi kertoa, että operaatio ulotetaan kaupungin läheisiin kyliin. JP:n kaupungista saamien tietojen mukaan poliisien listalla ei ole Fatahin tai al-Aksan jäseniä, mutta heitä on varoitettu sekaantumasta operaation kulkuun eivätkä he saa kulkea julkisesti aseineen.
IHMISOIKEUKSIEN puolustajat ovat antaneet hälytyksen anarkian yleistymisestä Juudeassa ja Samariassa. Viime kuukauden aikana palestiinalaisten keskinäisissä kahakoissa ainakin 17 palestiinalaista kuoli ja 167 haavoittui. Puolet uhreista menehtyivät klaanien välisissä taisteluissa, loput joko Hamasin tai PA:n Fatahin valvomien poliisien ampumista luodeista.
Samaan aikaan 7 palestiinalaista journalistia pidätettiin tai heitä piestiin Fatahin turvallisuus-miesten tai Hamasin pyssymiesten toimesta Länsirannalla. (JP)
5. PA:N VIRKAILIJAT ovat esittäneet voimakkaan vastalauseen Israelin hallituksen päätöksestä sallia 307 asuntoyksikön rakentamisen Har Homan alueelle. Heidän mielestään päätös rikkoo tiekartan määräyksiä ja musertaa koko Annapolis konferenssissa sovitun julkilausuman. Olmert puolestaan kertoo, ettei tiekartan määräykset koske Jerusalemia, jonka asioita käsitellään tiekartan mukaan lopullisten neuvottelujen yhteydessä.
PA:N toinen pääneuvottelija Ahmed Qureia pitää päätöstä Annapolis ja ennen sitä tehtyjen sopimusten räikeänä loukkauksena. PA:n toinen pääneuvottelija Saeb Erekat sanoo valittaneensa asiasta USA:n ulkoministeri Ricelle ja pyytänyt, että tämä keskeyttää Israelin hallituksen salliman rakentamissuunnitelman toteuttamisen.
OLMERTIN KANTA on se, että on tehtävä selvä ero setlementtien ja Jerusalemin asioitten käsittelyn kanssa, eikä tämä päätös koske millään tavoin PA:n kanssa tehtyjä sopimuksia.
HAR HOMA sijaitsee Jerusalemista etelään, Betlehemin itäpuolella. (Ynet, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- LABOUR-PUOLUEEN sisällä kuohuu. Puolueen johtavat jäsenet ovat kummissaan todetessaan puheenjohtaja Ehud Barakin siirtyneen Annapolis konferenssin penseästä tukemisesta äärivasemmistolaisen Meretzin ajaman kovan linjan kannattajaksi. He sanovat, että Barak on menettänyt kiinnostuksensa päästä pääministeriksi. Barakin esittämä ”setlerien” lahjominen muuttamaan kodeistaan rahasummaa vastaan on herättänyt kiivaista vastalauseita puolueen sisällä. (Ynet)
- TYÖOIKEUS määräsi lakossa olevat opettajat takaisin luokkiinsa Hanukka-juhlien jälkeen, jotka alkoivat eilen illalla. Opettajat aikovat valittaa korkeimpaan oikeuteen, koska he katsovat, ettei tämä ole oikea tapa riidan ratkaisemiseksi.
- YAARON LONDON esittää, että Israelin tulisi suostua siihen, että Syyria saa Libanonin, eikä suostua luopumaan Golanin ylängöstä. (Ynet)
- IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoo, ettei Libanonin sodan kehno lopputulos ollut sotilaitten vaan johtajien syytä. Armeija oli valmis ja kunnossa, hän selittää, mutta armeijan johto ei sitä ollut. (Haaretz)
- ASHKENAZI kertoo, että IDF on valmis suureen operaatioon Gazassa ja odottaa vain poliittisten päätöstentekijöitten lupaa. (Haaretz)
- POLIISI pidätti 26 laittomasti maahan tullutta PA:n jäsentä Ashdodin lähelle rakennetusta telttakylästä. Israelin turvallisuusjoukot ovat korkeassa hälytystilassa Hanukka-juhlien aikana. (INN)
- VASEMMISTOANARKISTIT uhkaavat katkaista sähköt Jerusalemista ja Tel Avivista vastalauseena sähkökatkoille Gazan alueelle. (INN)
- TERRORISTIT ovat ampuneet 6298 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin Oslon sopimusten allekirjoittamisesta lähtien.

Tuesday, December 04, 2007

TIISTAI 04.12.07
1. IRAN KESKEYTTI ydinpommisuunnitelmiensa toteuttamisen jo 2003 edellisen presidentin aikana, joka ole ”maltillisempi” kuin nykyinen Mahmoud Ahmadinejad. Tämän uutispommin julkisti USA:n hallitus maanantai-iltana, joka perustaa lausuntonsa USA:n 16 tiedustelujärjestön raportteihin. USA informoi asiasta Israelin johtoa Annapolis konferenssin yhteydessä.
Uutisen mukaan Iran keskeytti ydinpommin rakentamisen kansainvälisestä painostuksesta johtuen, mutta on jatkanut uraanin rikastamista siviilitarkoituksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Iranilla oli suunnitelma pommin rakentamiseksi ennen 2003, minkä se julkisuudessa kielsi.
USA:N kansallinen turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley kertoi, että Iran voi saada ydinpomminsa rakennettua 2010-2015 aikana, mutta sillä ei ole kiireellisyysasemaa. Tämä myös hänen mukaansa merkitsee sitä, että sotilaallisen voiman käyttö Irania vastaan on otettu pois pöydältä ja että USA haluaa ratkoa asiaa Iranin kanssa taloudellisin pakottein. Kiina ja USA ovat tiettävästi löytäneet yhteisen pohjan uusiksi pakotteiksi Irania vastaan.
IRANIN uusi neuvottelija ydinasioissa Saeed Jalili kertoi tavattuaan EU:n ulkomaanasiain johtajan Javier Solanan Lontoossa lauantaina, että kaikki aiemmat ehdotukset ja sopimukset EU:n ja edellisen neuvottelijan Larijanin kanssa ovat mitättömiä ja että nyt jatketaan keskusteluja lähtien nollatilanteesta. Jalili kutsui keskusteluja EU:n kanssa ”tuhoisiksi”, Ranskan edustaja kutsui tilannetta ”tuhoksi”.
ISRAELIN virallisen kannan mukaan Iran voi saada ydinpomminsa valmiiksi 2008-2010, ja Olmert on tiettävästi välittänyt tämän USA:n hallitukselle. (JP, Debkafile, Ynet)
2. www.debka.com kiinnittää huomionsa siihen lämpimään vastaanottoon, minkä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sai saavuttuaan maanantaina Gulf Yhteistoimintaneuvoston (GCC) kokoukseen Omain pääkaupunkiin Dohaan. Debkafile kertoo, että Iranin presidentti Ahmadinejad, joka oli ensimmäistä kertaa kutsuttu GCC:n kokoukseen, kulki ”käsi kädessä” Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa. Tämä uutisen mukaan tehokkaasti romuttaa USA:n ja Israelin ajaman politiikan arabivaltioitten jakamiseksi ”maltillisiin” ja militaristisiin.
IRAN TARJOAA Persianlahden arabimaille taloudellista ja sotilaallista liittoa, jonka ei tarvitse turvautua ulkopuolisten tuleen. Lisäksi Iran tarjoaa alueen ydintutkijoitten kouluttamista Iranissa.
3. USA:N PAINOSTUKSESTA johtuen Intia keskeytti Israelin rakentaman satelliitin laukaisun avaruuteen syyskuussa. Satelliitti oli jo valmiiksi asennettuna satelliitin kärkeen, kun vaatimus laukaisun siirtämisestä saatiin. USA ei ole ilmoittanut, miksi se ei halunnut, että Israelin alle 300 kg painoinen satelliitti ilmestyy taivaalle. Tämän satelliitin ominaisuudet ovat ylivoimaiset verrattuna kesäkuussa laukaistuun Israelin satelliittiin Ofek-7. Uusi TecSar satelliitti on IAI:n (Israelin ilmailualan teollisuuden) valmistama. Sillä on ensimmäisenä israelilaisena satelliittina Synthetic Aperture Radar (SAR) ominaisuudet, jonka ansiosta sen kamera pystyy ottamaan kuvia kohteistaan kaikissa sääolosuhteissa. Intialainen lehti Daily News and Analysis vihjaa, että USA:n tarkoituksena on estää Intiaa saamasta voimakasta sotilaallista ohjelmaa. Aiemmin tänä vuonna USA vastusti Intian suunnitelmia kehittää 5000 km:n kantomatkan ohjuksia ja esitti, että 800 km:n kantomatkan ohjuskapasiteetti on Intialle riittävä.
ISRAELILLA on avaruudessa Ofek-7 lisäksi Eros B sekä Amos 1 ja 2 (tietoliikennesatelliitteja). Toukokuussa 2002 Israel laukaisi avaruuteen Ofek-5 tiedustelusatelliitin. Amos 3 laukaistaan avaruuteen lähikuukausina. (JP, Ynet)
4. PA:N MINISTERI Saleh Nazal, joka hoitaa pidätettyjen ja vapautettujen pidätettyjen asioita PA:n hallituksessa, kertoi IMRA:n (Puolueeton tutkimus ja analyysijärjestö) edustajalle, että PA vaatii kaikki Israelin joko ennen neuvotteluja tai niiden aikana pidättämät ja vankiloissa tuomioitaan kärsivät Israelin vastaiseen terrorismiin syyllistyneet vapautettaviksi. Hän selvensi kantaansa vastatessaan haastattelijan kysymykseen, että myös kaikki Annapolis konferenssin ja rauhansopimuksen välisenä aikana pidätetyt ja tuomitut tulee vapauttaa.
NAZAL SANOI, että kaikki israelilaisia vastaan toimineet arabit ovat taistelleet ”miehitystä” vastaan, eikä heidän suorittamiaan veritekoja voida siten pitää terrorismina. ”Israelilaiset pidättävät arabeja, rakentavat setlementtejä ja rakentavat turva-aitaa. Haastattelija katsoo asioita vain yhdeltä suunnalta, ei molemmilta”, hän analysoi.
IMRAN JOHTAJA tri Aron Lerner varoittaa, että tämä asennoituminen on otettava vakavasti, koska se antaa terroristeille avoimen valtakirjan israelilaisten murhiin ilman vastuuta. Hän viittaa Ido Zoldanin murhaan päivää ennen Annapolis konferenssia, jonka suorittajat olivat PA:n poliiseja ja joitten johtajan PA:n poliisi otti ”turvasäilöön” Israelin pidätyksen pelossa. Israelin poliisi julkisti murhaan syyllistyneitten PA:n poliisien pidättämisen kaksi viikkoa sen jälkeen, ettei se häiritsisi Annapolis konferenssia. Asiasta raportoinut www.israelnationalnews.com kertoo, että Israelin media asetti Ido Zoltanin murhaa koskevan uutisen näkymättömästi sisäsivulle. Tämä lienee sitä Israelin viranomaisten ja median harjoittamaa ”etrog”-politiikkaa, jolla ”rauhanprosessin” kannattajia ja ajajia varjellaan kuten juutalaisten pääsiäissitruunaa (etrog).
ISRAELIN EILEN vapauttamat 429 palestiinalaisvankia olivat Abbasin johtaman Fatahin jäseniä.
He kaikki olivat syyllistyneet Israelin vastaisiin toimiin, mutta heidät luokiteltiin niihin, joilla ei ollut verta käsissään, eli eivät olleet onnistuneet murhaamaan ketään. (INN)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak alkaa valmistella omalta puoleltaan Juudean ja
Samarian juutalaisten karkottamista. Taitavan sotapäällikön tavoin hän suunnittelee koukkausta sivusta ”vihollisen” (setlereitten) asemia vastaan. Tässä tarkoituksessa hän esittää ”setlereitten” houkuttelemista heille tarjottavaa rahasummaa (lahjontaa) vastaan luopumaan kodeistaan ja liikeyrityksistään vapaaehtoisesti ja siirtymään jonnekin muualle. Yli kolme vuotta on kulunut siitä, kun Gazan ”setlereille” luvattiin samaa. Valtaosa niistä, jotka suostuivat muuttamaan Gazasta vapaaehtoisesti, odottavat vieläkin luvattuja korvauksia ja uutta asuinpaikkaa, puhumattakaan niistä, jotka poliisin ja armeijan toimesta riistettiin kodeistaan ja vietiin tuntemattomaan paikkaan.
BARAK yrittää lahjoa ”maltillisina” pidettäviä Juudeassa ja Samariassa asuvia juutalaisia ja varsinkin heidän johtajiaan ja vaikutusvaltaisia henkilöitä. Kun turva-aitaa suunniteltiin ja vielä rakennettiin, vakuutettiin, ettei se ole poliittinen vaan turvallisuusaita. Nyt kuitenkin poliitikkojen lausunnoista voi päätellä, että aidan takana ovat ensisijaisesti karkotettavien listalla.
PRIKAATIKENRAALI Avichai Ronzki, joka toimii armeijassa hengellisten asioitten johtajana, analysoi JP:n artikkelissa, että kaikkien ”setlementtien” pitäminen on täysin oikeutettua
Halachan, juutalaisen oikeuskäsityksen, mukaan. ”Juutalaisen elämän arvo on aina korkeampi kuin siihen verrattava palestiinalaisten kärsimys”. Gazan karkotusten yhteydessä pahin kansaa riistävä kysymys oli Israelin Puolustusvoimien (IDF) osallistuminen karkotuksiin.
RONZKI asuu Itamarissa Samariassa. (JP)
6. KRISTILLINEN YHTEISÖ on vaarassa hävitä kokonaan PA:n hallitsemilla alueilla, kertoi Justus Reid Weiner, kansainvälisen ihmisoikeuksien asianajaja, Jerusalemin yleisten asian keskuksessa maanantaina. ”Palestiinalaisten alueilla asuvien kristittyjen arabien ongelmat kohtaavat lähes täydellisen hiljaisuuden kansainvälisen yhteisön, ihmisoikeusaktivistien ja vapaitten järjestöjen (NGO) taholta”, Weiner valittaa.
WEINER SELITTÄÄ, että kristittyjä arabeja kohdannut kiireinen ihmisoikeuksien kriisi on seurausta muslimien häirinnästä ja painostuksesta. Hän ennustaa, että elleivät hallitukset ja järjestöt puutu korjaamaan tilannetta esim. tarjoamalla työpaikkoja, 15 vuoden jälkeen alueella ei ole palestiinalaisten alueilla toimivia eläviä kristillisiä yhteisöjä. Vain muutamat länsimaiset kristityt ja korkeat kirkonjohtajat ovat jäljellä palestiinalaisten alueilla.
WEINER toteaa sen surullisen tosiasian, että paikallisten kirkkojen johtajat ovat taipuneet muslimien painostuksen alla ja antavat muslimeja tukevia lausuntoja tuomiten Israelia kaikista heitä kohtaavista ongelmista. Palestiinalaisten jatkuvan väkivallan ja sitä seuraavien Israelin vastatoimien sekä alueen huononevan taloudellinen tilanteen ja palestiinalaisten painostuksen vuoksi valtaosa kristityistä on pakotettu etsimään vapaampia olosuhteita ulkomailta.
GAZASSA, Juudean ja Samarian asukkaista puoli vuosisataa sitten 15 % oli kristittyjä, nyt vajaat 1,5 %. Kaikkein surkein tilanne on Betlehemin kristittyjen parissa. Ennen Oslon sopimusta 1993 kaupungin asukasluvusta valtaosa oli kristittyjä. Nyt heitä on alle 20 % 30 000 asukkaan kaupungissa, ja heidän lukumääränsä pienenee kaiken aikaa. (Lähde: JP, Etgar Lefkovitz)
6. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS kumoaa Punaisen Ristin edustajan lausunnon, jonka mukaan se on lieventämässä kovaa kantaansa Gilad Shalitin asiassa. Punaisen Ristin edustaja kertoi, että Hamas oli suostunut välittämään Shalitin vanhempien kirjeen pojalleen.
- 83 % HEPREAA PUHUVISTA israelilaisista sytyttää kynttilät Hanukka-aikana. Vain 2 % ilmoitti, etteivät he kunnioita millään tavoin Hanukkaa. 68 % ei-uskonnollisista sytyttää kynttilän joka ilta 8 päivän aikana, 91 % uskonnollisista tekee sen. 40 % ilmoittaa muistavansa Hanukkaa juutalaisten voittona hellenismistä, 35 % pitää sitä perhetapahtumana.
- PALESTIINALAISET kivittivät israelilaista autoa Kfar Atzurinissa lähellä Nablusia. Kukaan ei loukkaantunut kivityksessä.
- KENRAALI Yakov Amidror arvioi, että jos Jerusalemin itäosa luovutetaan PA:lle, siellä asuvat Israelin henkilökortilla varustetut muuttavat länteen, koska he eivät voi tulla toimeen PA:n alueella.

Monday, December 03, 2007

MAANANTAI 03.12.07
1. PA:N POLIISIT murhasivat viime viikolla Ido Zoldanin, 29 Shavei Shomronista, paljasti
Israelin poliisi eilen. Israelin poliisit pidättivät yhdessä Shin Betin kanssa saamansa vihjeen perusteella Kfar Kadumin kylästä Daper Barhamin ja Abdullah Barahmin, molemmat 22-vuotiaita. Murhasolun johtaja Fadi Jama, myös PA:n poliisi, on PA:n poliisin ”turvasäilössä”. Miehet tunnustivat tekonsa ja ojensivat pidättäjille aseensa, joita he sanoivat käyttäneensä murhaansa. Shin Betin edustaja kertoo kuin lieventävänä asianhaarana, etteivät aseet olleet Israelin luovuttamia. Miehet kertoivat, että he odottivat Ido Zoltanin auton saapumista, ajoivat sen viereen ja tulittivat hänen autoaan. Zoltan menetti autonsa hallinnan, ja menehtyi vammoihinsa.
Ido Zoltan murhattiin maanantai-iltana, päivää ennen Annapolis konferenssin alkamista.
POLIISI VIHJAA, että Israelin tulee harkita uudelleen suhtautumistaan PA:n poliisiin, jota USA kouluttaa Jerikossa ja jota se myös aseistaa Israelin suostumuksella. Olmert on tiettävästi viivyttänyt päätöstään sallia PA:n haluamien panssariautojen luovuttamista PA:n poliisille.
EILEN valmistui 45 naisen muodostama ja USA:n kouluttama poliisiosasto Jerikossa. Perinteinen muslimiyhteisö ei suinkaan katsele suosillisesti naispoliiseja. Heitä käytetään liikenneratsioissa, kotietsinnöissä sekä naisten turvallisuustarkastuksissa vankiloissa ja valtion laitoksissa.
PA:n siviilipoliisin 18 700 miehen vahvuudesta ennen Gazan irtaantumista naispoliiseja oli viitisensataa. Tämän hetkistä naispoliisien lukumäärää ei PA:n poliisin edustaja tiennyt. (JP)
2. HAMAS KESKEYTTI PA:n hallituksen määräämän väestönlaskennan Gazan alueella todeten, ettei tällainen operaatio voi palvella pelkästään yhtä osapuolta, sillä Hamas tarvitsee sen tuloksia omissa suunnitelmissaan. Palestiinalaisten väestönlaskennalla on kansainvälistä mielenkiintoa, sillä heidän lukumäärästään on suuresti eriäviä tietoja. Amerikkalaisten suorittamien väestöntutkijoitten mukaan palestiinalaisten lukumäärän arvioinneissa on käytetty vanhentuneita väestöennusteita, koska luotettavia tilastotietoja ei ole ollut käytettävissä.
VÄESTÖNLASKENNAN maksavat pääasiassa kansainväliset järjestöt ja valtiot, PA maksaa siitä 20 %. Laskennan kustannukset arvioidaan olevan 8.6 miljoonaa USD. Siihen on palkattu 5000 työntekijää, joista 2000 toimii Gazassa.
Länsirannan ja Gazan kaistan yhteisen väestömäärän arvioidaan olevan 3.9 miljoonaa, mutta USA:n tutkijoitten suorittamien tutkimusten perusteella heitä on n. 2.4 miljoonaa. Israelin arabien määrä on 19 % Israelin 7.2 miljoonan asukasmäärästä. (JP)
3. TURVALLISUUSVIRKAILIJAT harkitsevat Gazaa ympäröivälle turvallisuusaidalle israelilaisen Rosh Ha ´ainissa sijaitsevan Sonic Lynx yhtiön kehittämän maanalaisen sensorijärjestelmän asentamista. Sensorit pystyvät erottamaan aitaa lähestyvän ihmisen, eläimen tai auton seismisten ja akustisten vaihtelujen perusteella. Järjestelmä on asennettu useisiin pankkeihin Etelä Amerikassa sekä kaasu- ja öljyjohtojen yhteyteen Kauko Idässä ja Brasiliassa kuten myös Israelin kemian laitosten ympärille. Sen asentamisesta USA:n eteläosan kansainvälisten lentokenttien ympärille neuvotellaan.
JÄRJESTELMÄN sensorit maan sisään piilotettuina pystyvät havaitsemaan liikkeet 200 metrin säteellä. Sonic Lynx yhtiö tarjoaa IDF:lle kannettavaa sensorijärjestelmää, jota voitaisiin käyttää eristetyissä tukikohdissa vihollisen alueella operaation aikana. Sen tiedot välittyvät johtoja pitkin, joten niitä ei pääse häiritsemään elektronisesti. Sensorit antavat hälytyksen 20 sekuntia ennen kriittiselle alueelle tunkeutumista, missä ajassa sotilaat ehtivät valmistautua puolustukseen.
TERRORISTIEN yritykset päästä Gazan kaista turva-aidan läpi ovat huomattavasti lisääntyneet viime päivinä. Pari viikkoa sitten IDF pystyi estämään tällaisen yrityksen. Elokuussa kaksi asein ja käsikranaatein aseistettua terroristia pääsi kiipeämään sillä kohtaa olevan betonimuurin yli ja hyökkäsi lähellä sijaitsevaan IDF:n tukikohtaan. (JP)
4. NELJÄ SOTILASTA, yksi heistä nainen, haavoittui sunnuntai-iltana terroristien Gazasta ampumista kranaateista, joista yksi osui Nahal Oz kibbutsin lähellä sijaitsevan IDF:n tukikohdan sairasosastoon. Heidät vietiin sairaalahoitoon Barzilain sairaalaan Ashkelonissa ja Sorokan sairaalaan Bershebassa. Kranaatit sytyttivät sairasosaston tuleen, mikä pystyttiin sammuttamaan. Rakennus vaurioitui pahoin kranaatin osumasta.
TERRORISTIT ampuivat parikymmentä kranaattia ja kolme Kassam-rakettia sunnuntain aikana Gazasta Israelin puolelle. Kahdeksan kranaattia osui IDF:n tukikohtaan.
AIKAISIN maanantain vastaisena yönä IDF surmasi viisi terroristia Gazassa, Kaksi heistä surmattiin heidän valmistautuessaan laukaisemaan kranaatteja. Toisessa tapauksessa sotilaat havaitsivat kolmen terroristin lähestyvän turva-aitaa Sarayeejah-alueella ja ampuivat heidät.
PALESTIINALAINEN avasi tulen pistoolilla Kalandian tarkastuspisteessä Jerusalemin pohjoispuolella. Hän ehti laukaista kaksi kertaa sotilaita kohti osumatta, mutta sirpaleet haavoittivat yhtä lähellä ollutta palestiinalaista. Mies pidätettiin ja vietiin kuulusteltavaksi.
5. OLMERTIN LUPAAMIEN Abbasin aseman vahvistamiseksi vapautettavien terroristien kuljettaminen paikalle, jossa heidät päästetään irti, alkoi aamulla. Israelin vasemmistolaiset kansanedustajat vierailivat eilen vankilassa, jossa heitä pidettiin ja jossa Marwan Barghouti kärsii viittä elinkautistaan + 40 vuotta. Myös libanonilainen Samir Kuntar kärsii siellä elinkautistaan raakalaismaisesta israelilaisen Hanan perheen murhasta 1979. Hän valitti, ettei osastolla ole yleistä puhelinta, johon Nadia Hilou (Labour) totesi, että onhan se kamalaa, kun Rabinin murhasta tuomitun Yigal Amirin osastolla on yleisöpuhelin käytettävissä ympäri vuorokauden.
KUNTAR ON ollut yhtenä ehdokkaana Hizbullahin kaappaamien Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin vaihtamiseksi, mitä ei pidetä mahdollisena.
BARGHOUTIA puolestaan monet pitävät potentiaalisena PA:n johtajana Abbasin jälkeen. Hän seuraa poliittisen tilanteen kehitystä kaiken aikaa soitellen kännykällään ja ottaen vastaan vieraita melkein kuin vapaudessa, mutta ilman pelkoa IDF:n hyökkäyksestä. Barghouti uskoo, että Israelin ja PA:n välinen konflikti on lähellä ratkeamista. (JP, INN)
6. RAMALLAHISSA levitetään lentolehtisiä, joissa syytetään, että PA:n pääministeri Fayad ja hänen hallituksensa ministerit ovat pettureita. Lentolehtisissä oli al-Aksan allekirjoitus, mutta sen johtajat sanoutuivat irti niistä. PA:n poliisi, joka aloitti asian tutkimisen, on kuitenkin lähes varma. että al-Aksan jäseniä on lentolehtisten takana. Eräs otaksuma on se, että Fatahin ja Hamasin lähiaikoina Kairossa alkamat yhteysneuvottelut olisivat aiheuttaneet lentolehtisten levittämisen. PA:n poliisi suhtautuu asiaan vakavasti ja on lisännyt turvallisuusjärjestelyjä sekä Fayadin että Abbasin lähellä, jota lentolehtisissä myöskin uhataan. Tunteet ovat vielä kuumana viime viikolla PA:n poliisin kovakouraisten otteiden vuoksi hajottaessaan Annapolis konferenssia vastustavien mielenosoitukset useissa PA:n kaupungeissa. Niissä yksi kuoli ja tusinoittain haavoittui.
KAKSI TÄRKEÄÄ Fatahin johtaja, Jibril Rajoub ja Hatek Khader kritisoivat sekä Fayadia että Abbasia siitä, ettei PA:n hallitusta ole vielä uudistettu, sillä se valittiin toimenpidevaltuuksilla eikä voi jatkaa loputtomiin. Toiset pelkäävät Fayadin suosion kasvun vaarantavan Abbasin aseman.
Abbasin oli tarkoitus olla tänään Ramallahissa ottamassa vastaan Olmertin vapauttamat vangit. Hän matkusteli useissa maissa ennen paluutaan Annapolisista.
Abbas esittää PA:n tukimaille 5.5 miljardin Euron tukivaatimuksen kolmen vuoden ajaksi. Palestiinalaiset ovat oppineet, ettei kannata olla turhan vaatimaton. Ehkäpä entiset palatsit alkavat jo olla rapistuneita, joten uusia tarvitaan. (Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- TEMPPELIPALVELUKSISSA tarvittava ylipapin kultainen kruunu on valmistunut, ilmoittaa Temppeli-instituutti, joka valmistaa Temppelin varusteita.
- KAIKKI yhdeksän perhettä, jotka asuivat Pekinin druusikylässä, ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Viimeinen, Hollannista muuttanut De Jungin perhe, lähti kylästä sen jälkeen, kun druusit polttivat heidän autonsa. Ruth ja Abel Jung muuttivat Israeliin vain neljä kuukautta sitten ja asettuivat Pekiniin, koska se on lähellä heidän poikaansa. He harkitsevat nyt muuttoa takaisin Hollantiin. Vain Margalit Zinati, yksinelävä vanhus, jää muistoksi juutalaisista asukkaista.
- ISRAELIN viranomaiset ihmettelevät, mikä on suomalaisten 15-vuotiaitten opiskelijoitten menestyksen salaisuus. He olivat OECD:n Pisa-testissä ensimmäisinä keskimääräisellä tuloksella 563 pistettä 57 maata käsittävässä tutkimuksessa. Israelin 15-vuotiaat saivat 454 pistettä sijaluvulla 39. Sever Plocker arvelee, että salaisuus piilee opettajien saamissa palkoissa ja heitä arvostetaan.
Kysymys on ajankohtainen, sillä yläasteen opettajat ovat edelleen lakossa. Yksinkertaisin selitys on tietenkin se, että suomalaiset ovat eteviä. (Ynet)

Sunday, December 02, 2007

SUNNUNTAI 02.12.07
1. USA VETI Israelin vaatimuksesta takaisin laatimansa esityksen YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla oli tarkoitus varmentaa Annapolis konferenssin julkilausumaa. Uutislähteet kertovat asiasta täten lyhykäisesti vain lisäten, että Israel huolestui ulkopuolisten, lähinnä Venäjän ja Kiinan mahdollisuudesta sekaantua joulukuun 12. päivänä alkaviin Israelin ja PA:n neuvottelutiimien välisiin lopullista tilannetta koskeviin neuvotteluihin.
www.debka.com selittää kuitenkin artikkelissaan, että asia oli monimutkaisempi.
Debkafile paljastaa, että USA:n esitys laadittiin ulkoministeri Ricen toimesta, ja että Bush Israelin esitettyä vastalauseensa moitti Ricea siitä, että tämä turvallisuusneuvostolle tekemällään esityksellä pyrki selventämään Annapolis julkilausuman epäselvää tarkoitusta, minkä hän itse oli pakottanut Israelin ja PA:n johtajat hyväksymään. Ricen esitystä oli tarkoitus käsitellä YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa kokouksessa torstai-iltana 30. marraskuuta. Israelin YK:n lähettiläs Danny Gillerman kertoo, ettei hän saanut kopiota Ricen esityksestä. Gillerman huolestui siitä, ettei Israel päässyt esittämään kommenttejaan kokoukseen, ja toiseksi hän pelkäsi, että Qatar, joka on turvallisuusneuvoston ainoa arabiedustaja, voi vaatia esityksen liitteeksi Israelia sitovia kohtia. Kolmanneksi turvallisuusneuvosto voisi asettaa neuvottelujen takarajaksi 2008 lopun, mikä asettaisi neuvottelujen epäonnistuessa Israelin turvallisuusneuvoston tekemän sitovan päätöksen rikkojaksi. Edelleen turvallisuusneuvoston päätös voisi antaa Kiinalle ja Venäjälle mahdollisuuden puuttua Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, ja asettaisi YK:n näiden neuvottelujen valvojiksi. YK voisi sen valtuuttamana sijoittaa YK:n sotilaita IDF:n ja PA:n joukkojen väliin Juudeassa ja Samariassa.
GILLERMAN INFORMOI asiasta Olmertia, joka esitti uhkavaatimuksen vetäytyä pois joulukuun 12. päiväksi sovitusta tapaamisesta PA:n kanssa, ellei esitystä poisteta. USA:n YK:n lähettiläs Zalmay Khalilzad veti silloin esityksen kiireesti pois YK:sta.
2. ISRAELIN DIPLOMAATIT ovat Debkafilen tietojen mukaan hämmästelleet USA:n ulkoministeriön tapaa hoitaa asioita Annapolis konferenssin aikana. Debkafilen artikkelin mukaan Rice keskusteli salaisesti Venäjän ja Syyrian edustajan kanssa Moskovan seurantakokouksen järjestämisestä informoimatta asiasta Israelin edustajia. Israelia ei informoitu, että Moskovan kokouksessa on tarkoitus käsitellä Golanin ylängön luovuttamisesta Syyrialle.
TOISEKSI - edelleen Debkafilen mukaan – Saudi Arabian ulkoministeri Saud al-Faisal ja Syyrian apulaisulkoministeri Faisal Mekdad tapasivat toisensa 27. marraskuuta Annapolisissa, ja sopivat keskenään tukevansa Libanonin armeijan ylipäällikköä kenraali Michel Suleimania Libanonin uudeksi presidentiksi. Presidentti Bush ei ollut tietoinen tästä sopimuksesta.
USA kutsui Syyrian mukaan Annapolis konferenssiin Ranskan presidentti Sarcozyn suosituksesta tarkoituksenaan vetää Syyria pois Iranin vaikutuspiiristä. Debkafile toteaa, että jos Libanonin parlamentti valitsee Suleimanin presidentiksi 7. päivä joulukuuta, Annapolis oli Syyrian ja Iranin voitto ja selvä tappio USA:lle ja Israelille.
SYYRIAN SOTILASTIEDUSTELU valitsi Suleimanin Libanonin armeijan päälliköksi 1999 sen valvoessa Libanonia. Debkafile paljastaa, että Suleiman antoi tarvittavan tutkaohjauksen Hizbullahin ampumalle C-802 ohjukselle, joka vaurioitti Israelin ohjusvenettä Libanonin rannikon edustalla Libanonin kakkossodan aikana. Hän myös antoi Libanonin armeijan rekka-autojen kuljettaa Hizbullahille tulevia aselähetyksiä Syyriasta Libanoniin YK:n joukkojen silmien edessä, jotka eivät voineet puuttua asiaan.
SAUDI ARABIAN Beirutin lähettiläs Abdul Aziz Khoja ilmoittaa saudien tukevan kenraali Michel Suleimanin valintaa Libanonin presidentiksi.
3. OLMERTIN LUPAAMAT palestiinalaisvangit vapautetaan ilmeisesti huomenna. Tarkoitus
oli vapauttaa heidät tänään sunnuntaina, mutta Israelin johto suostui Mahmoud Abbasin vaatimukseen siirtää vapauttamista päivällä, koska hän itse ei ole sunnuntaina Ramallahissa ottamassa vastaan heitä ja nauttimassa kansan suosionosoituksista. Tämäkin lienee osa hallituksen Abbasin vahvistamiskampanjaa. Tämän hetken tietojen mukaan vapautettavista vangeista, terroristeista ja murhamiehistä tai murhan aikojista, 413 kuljetetaan Israelin vankipalvelun (IPS) Nachshon eliitti kuljetusjoukkojen toimesta Beitunian tarkastusasemalle lounaaseen Ramallahista, missä Abbas väkijoukkoineen ottaa heidät sankareina vastaan.
Loput 16 vankia kuljetetaan Eretz terminaalin edustalle Gazan rajalle. Ei ole tiedossa, keitä siellä on ottamassa heitä vastaan. Hamas ja Jihad ovat al-Aksan kanssa usein tulittaneet terminaalia kranaatein.
OLMERT LUPASI vapauttaa 450 vankia, mutta määrä on supistunut eri syistä. Jotkut vangit kieltäytyvät lähtemästä, koska he saavat vankilassa ilmaisen sairashoidon vaivoihinsa. Eihän sairasta miestä voi lähettää uudelleen vaaralliselle terrorimatkalle. Vankeja vaaditaan allekirjoittamaan lupaus, etteivät he palaa terrorismiin, mutta suuri osa tekee niin kuitenkin. (JP)
4. JUUTALAISKAUPUNKIEN JA –KYLIEN rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on nousemassa uudeksi kuumaksi kysymykseksi. USA:n hallituksen ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoo pitäytyvänsä siihen, mitä presidentti Bush ja ulkoministeri Rice ovat asiasta julkisesti puhuneet, eikä halua analysoida niitä. Tarkkailijat ovat huomioineet, että vaikka Annapolis julkilausumassa vedotaan tiekartan määräyksiin, Bushin Annapolis puhe miedonsi sen ehdottomuutta. Tämän tulkinnan mukaan ne saavat rakentaa omien rajojensa sisällä luonnollisen kasvun edellyttävällä tavalla, mutta että niiden laajentaminen rajojen ulkopuolelle on kielletty.
Tämä on myös Olmertin kanta, minkä hän ilmaisi selvästi lähtiessään Washingtonista kotimatkalle keskiviikkona. ”Emme jäädytä mitään rakennetuilla ja kehitetyillä Länsirannan alueilla, joiden uskomme kuuluvan tulevaisuudessa Israeliin. Meillä on jo tarpeeksi tuskallisia ja sydäntä raastavia asioita, joita joudumme tekemään.”
RAKENTAMISASIA voi tulla kiireiseksi kysymykseksi, kun Ricen nimittämä koordinaattori James Jones saapuu työpaikalleen, jonka työnimitystä muutettiin, hän on nyt ”yhteysupseeri”, johtuen siitä, että Israelilla oli varauksia hänen nimittämisestään.
REKISTERIKESKUKSEN keräämien tietojen mukaan juutalaiskylät ja -kaupungit Juudeassa ja Samariassa rakensivat ainakin 6505 asuntoyksikköä vuodesta 2004 lähtien. Tämän vuoden alusta aloitettiin 603 asuntoyksikön rakentaminen. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat pelkäävät, että USA:n ulkoministeriö on unohtanut Sharonille Gazan evakuoinnin yhteydessä antamansa lupauksen, että Israel saa pitää suuret asutuskeskukset Juudeassa ja Samariassa. (JP, INN)
5. TOINEN HANKALA KYSYMYS, joka voi vielä pahoin repiä Annapolis konferenssin puleeratun (polished) julkilausuman, on Israelin vaatimus, että PA selkeästi tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Olmert tuli lausahtaneeksi kerran, ettei hän neuvottele kenenkään kanssa, joka ei tunnusta tätä tosiasiaa. Mielenkiintoista nähdä, miten liukkaana asianajajana tunnettu Olmert luikertelee tästä itse asettamastaan ansasta.
Jos Olmert oli selkeä omassa lausunnossaan, Mahmoud Abbas on myös sitä. Hän on toistuvasti todennut, ettei hän tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaiseksi valtioksi. Israelilaiseksi kyllä, mutta ei sen enempää. Eräs kommentoija tulkitsi asian siten, että Abbas hyväksyy 1.5 kansaa kahteen valtioon, eli hänen oma valtionsa Palestiina on ”judenrein”, ilman juutalaisia ja puhtaasti palestiinalaisten (muslimi) valtio, kun Israel on kahden kansan valtio.
ABBAS ILMOITTI myös, että kvartetti kokoontuu myöhemmin joulukuussa käsittelemään PA.lle myönnettävistä avustuksista. Abbas sanoo tarvitsevansa 4 miljardia USD maansa rakentamiseksi. Vaatimattomuus kaunistaa, sanotaan, muttei rikastuta ketään. Abbas lupaili myös, että hän on valmis aloittamaan keskustelut terrorijärjestö Hamasin kanssa Gazassa, koska ”se on osa Palestiinan kansaa ja maata”. Ehkä myös osa palestiinalaisten luonnetta. (INN, JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- HEBRONIN rauhantalon ostaneet ja asuttaneet juutalaiset ovat vaarassa joutua pakolla siirretyksi kodeistaan armeijan ja poliisin toimesta. Asukkaiden edustaja sanoo, että asukkaitten karkottaminen talosta on laiton. Talo sijaitsee ns. pyhiinvaeltajien tien varrella Kirjat Arbasta Abrahamin mausoleumille. Terroristit ovat usein tulittaneet sekä asukkaita että sotilaita alueella surmaten useita heistä.
- BARAK AIKOO pysyä Olmertin hallituksessa seuraaviin vaaleihin saakka. Syyksi hän sanoo sen, että hän haluaa puolueen voittavan seuraavat vaalit, eikä puolueen tämän hetkinen kannatus (gallupien mukaan) anna Labourille kuin 19 paikkaa Likudin 29 paikkaa ja Kadiman 12 paikkaa vastaan.
- SYYRIA ILMOITTAA, että Annapolis oli palestiinalaisten tappio. Tushrin lehti kirjoittaa etusivun pääkirjoituksessaan, että Annapolis oli loistava voitto, mutta ei palestiinalaisille vaan Israelille. Kirjoitus kritisoi Bushin puhetta, jossa tämä puhui Israelista juutalaisten kotimaana, ja selitti sen olevan rasismia.
- IDF:N KAKSI OPERAATIOTA Gazassa surmasivat kuusi palestiinalaista lauantaina. Aikaisin lauantaiaamuna IDF surmasi viisi Hamasin jäsentä Khan Younisin lähellä. Hamasin edustaja kertoi miesten olleen yöllisellä partioretkellä. Monet iskussa haavoittuneet olivat PRC:n jäseniä. Myöhemmin lauantaina IDF surmasi yhden ja haavoitti kolmea Gazan turva-aidan lähellä.
- SUNNUNTAIAAMUNA Israelia vapisutti 4.0 asteen maanjäristys.
- VENÄJÄ UHKAA lopettaa kaikki lentonsa Israeliin, myös 12 matkustajavuoroa viikossa, koska Israel ei anna lupaa Venäjän lentorahdille lentää Israeliin.
- Uusi lentosopimus tehtiin viikkoja sitten, mutta Venäjän parlamentti ei ole vielä käsitellyt (ratifioinut) asiaa.