Posts

Showing posts from December 2, 2007
PERJANTAI 07.12.07
1. PALESTIINAN LAKIASÄÄSTÄVÄ NEUVOSTO (PLC) hyväksyi ensimmäisessä lukemisessa uuden ”Jerusalem lain”, jonka mukaan ”Jerusalemin rajat, siten kuin ne olivat islamilaisen kalifaatin aikana, määrittelevät sen palestiinalaiseksi, islamilaiseksi ja arabimaaksi”. Lakiesitys edelleen toteaa, että ”arkeologiset paikat, jotka ovat pyhiä islamille ja kristinuskolle, ovat pyhitettyjä (wakf) palestiinalaisille, arabeille ja islamille sukupolvesta toiseen”. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä vanhakaupunki kokonaan, Temppelivuori ja Länsimuuri että Davidin kaupunki ja Sionin vuori kuuluvat tähän islamilaiseen Jerusalemiin.
LAKILUONNOKSEN MUKAAN on kiellettyä neuvotella, antaa pois tai edes keskustella mistään osasta Jerusalemia. Jos sellaisia käydään, niillä ei ole mitään oikeutusta. Kuka tahansa rikkoo näitä lain määräyksiä vastaan, syyllistyy valtionpetokseen, josta rangaistuksena on kuoleman-tuomio. Laki joutuu toiseen PLC:n käsittelyyn ja hyväksyttäneen kolmannessa istun…
TORSTAI 06.12.07
1. PA VAROITTAA, että IDF:n kaavailema suurisuuntainen operaatio Gazan kaistalla tulee vahingoittamaan neuvotteluja. PA:n kansanedustaja ja ministeri Qadura Fares selitti asiaa näin: ”Viestimme on selvä: Israelin sotilaallinen kiihdytys sabotoi rauhanprosessin ja kaiken, mitä saavutettiin Annapolis konferenssissa. Emme neuvottele israelilaisten kanssa samaan aikaan kuin heidän tankkinsa ovat Gazan kaistalla. Kansamme tulee sylkemään silmillemme.”
EILEN puolustusministeri Ehud Barak arvioi, että hyökkäys Gazan kaistalle on väistämätön. IDF:n päällikkö Gabi Ashkenazi totesi, että IDF on valmis iskemään Gazaan heti, kun poliittinen hallitus antaa siihen luvan. Eilen terroristit ampuivat Gazasta viisi Kassam-rakettia. Yksi niistä osui kolmikerroksisen asuintalon katolle Sderotissa saaden kuusi asukasta shokkitilaan.
QADURA FARES kertoi medialle, että Fatah on valmis neuvottelemaan Hamasin kanssa sovinnon solmimiseksi. ”Jos Hamas luopuu vallankaappauksestaan Gazassa,…
KESKIVIIKKO 05.12.07
1. USA:N ILMOITUS, että Iran jäädytti ydinaseen valmistuksen 2003 eikä ole jatkanut sitä sen jälkeen, on aiheuttanut epäileviä reaktioita Israelin hallituksessa sekä myös tarkkailijoitten kommenteissa. Jotkut kysyvät suoraan, mitä USA lopulta haluaa ja mikä sai sen politiikan muuttamaan suuntaansa 180 astetta. On aika aloittaa tutkimus USA:n hallituksesta, esitti eräs kommentoija. Yhtenä mahdollisuutena esitetään olettamus, että USA:n tiedustelu on alistunut yleisen mielipiteen taakse ja esittää raportteja, jotka tukevat hallituksen politiikkaa. Jos tämä on totuus, se asettaa Israelin ei vain kiusalliseen vaan vaaralliseen tilanteeseen.
USA:N ILMOITUS romuttaa joka tapauksessa länsivaltojen yhtenäisyyden kovempien sanktioiden asettamiseksi Iranille. USA:n presidentti Bush tosin pyrki lieventämään ilmoituksen aiheuttamaa repeämää todetessaan puheessaan eilen, että Iran oli, on nyt ja tulevaisuudessa vaarallinen.
JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David arvioi artikkel…
TIISTAI 04.12.07
1. IRAN KESKEYTTI ydinpommisuunnitelmiensa toteuttamisen jo 2003 edellisen presidentin aikana, joka ole ”maltillisempi” kuin nykyinen Mahmoud Ahmadinejad. Tämän uutispommin julkisti USA:n hallitus maanantai-iltana, joka perustaa lausuntonsa USA:n 16 tiedustelujärjestön raportteihin. USA informoi asiasta Israelin johtoa Annapolis konferenssin yhteydessä.
Uutisen mukaan Iran keskeytti ydinpommin rakentamisen kansainvälisestä painostuksesta johtuen, mutta on jatkanut uraanin rikastamista siviilitarkoituksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Iranilla oli suunnitelma pommin rakentamiseksi ennen 2003, minkä se julkisuudessa kielsi.
USA:N kansallinen turvallisuusneuvonantaja Stephen Hadley kertoi, että Iran voi saada ydinpomminsa rakennettua 2010-2015 aikana, mutta sillä ei ole kiireellisyysasemaa. Tämä myös hänen mukaansa merkitsee sitä, että sotilaallisen voiman käyttö Irania vastaan on otettu pois pöydältä ja että USA haluaa ratkoa asiaa Iranin kanssa taloudellisin pakot…
MAANANTAI 03.12.07
1. PA:N POLIISIT murhasivat viime viikolla Ido Zoldanin, 29 Shavei Shomronista, paljasti
Israelin poliisi eilen. Israelin poliisit pidättivät yhdessä Shin Betin kanssa saamansa vihjeen perusteella Kfar Kadumin kylästä Daper Barhamin ja Abdullah Barahmin, molemmat 22-vuotiaita. Murhasolun johtaja Fadi Jama, myös PA:n poliisi, on PA:n poliisin ”turvasäilössä”. Miehet tunnustivat tekonsa ja ojensivat pidättäjille aseensa, joita he sanoivat käyttäneensä murhaansa. Shin Betin edustaja kertoo kuin lieventävänä asianhaarana, etteivät aseet olleet Israelin luovuttamia. Miehet kertoivat, että he odottivat Ido Zoltanin auton saapumista, ajoivat sen viereen ja tulittivat hänen autoaan. Zoltan menetti autonsa hallinnan, ja menehtyi vammoihinsa.
Ido Zoltan murhattiin maanantai-iltana, päivää ennen Annapolis konferenssin alkamista.
POLIISI VIHJAA, että Israelin tulee harkita uudelleen suhtautumistaan PA:n poliisiin, jota USA kouluttaa Jerikossa ja jota se myös aseistaa Israelin s…
SUNNUNTAI 02.12.07
1. USA VETI Israelin vaatimuksesta takaisin laatimansa esityksen YK:n turvallisuusneuvostolle, jolla oli tarkoitus varmentaa Annapolis konferenssin julkilausumaa. Uutislähteet kertovat asiasta täten lyhykäisesti vain lisäten, että Israel huolestui ulkopuolisten, lähinnä Venäjän ja Kiinan mahdollisuudesta sekaantua joulukuun 12. päivänä alkaviin Israelin ja PA:n neuvottelutiimien välisiin lopullista tilannetta koskeviin neuvotteluihin.
www.debka.com selittää kuitenkin artikkelissaan, että asia oli monimutkaisempi.
Debkafile paljastaa, että USA:n esitys laadittiin ulkoministeri Ricen toimesta, ja että Bush Israelin esitettyä vastalauseensa moitti Ricea siitä, että tämä turvallisuusneuvostolle tekemällään esityksellä pyrki selventämään Annapolis julkilausuman epäselvää tarkoitusta, minkä hän itse oli pakottanut Israelin ja PA:n johtajat hyväksymään. Ricen esitystä oli tarkoitus käsitellä YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa kokouksessa torstai-iltana 30. marrask…