Friday, June 26, 2009

PERJANTAI 26.06.09
1. GILAD SHALIT oli eilen ollut Hamasin maanalaisessa luolassa 1095 päivää ja yötä, eli kolme vuotta siitä, kun Gazan terroristien kommandoyksikkö sieppasi hänet ehkä pahoin haavoittuneena Gazan turva-aidan ali kaivettua tunnelia käyttäen IDF:n tukikohdasta Israelin puolella aitaa. Hän on lähettänyt kiduttajiensa suostumuksella pari kirjettä vanhemmilleen, mutta muuten hänen terveydentilastaan tai siitä, onko hän enää elossa tai ei, ei ole mitään varmuutta, koska Punaista Ristiä tai muita kansainvälisiä järjestöjä ei ole päästetty häntä katsomaan, kuten kansainväliset säännöt edellyttävät. Hamasin edustajat ovat puhuneet Giladista epämääräisesti viittauksella, etteivät he tiedä, elääkö hän vai ei.
Eilen kokoontui satoja israelilaisia IDF:n Kiriyan päämajan edustalle Tel Avivissa mielen-osoitukseen, jonka tarkoituksena oli painostaa hallitusta ja armeijaa tekemään kaikkensa hänen vapauttamisekseen. Paikalle oli kutsuttu 120 kansanedustajaa, mutta vain Pines Paz Labourista vaivautui paikalle. Gilad Shalitin vanhempien puheissa ja lausunnoissa ilmenee heidän pettymyksensä ja surunsa. Giladin isä Noam Shalit syytti edellistä pääministeri Olmertia, ettei tämä tehnyt kaikkea voitavaansa Giladin hyväksi ja sanoi pettyneensä hänen petollisiin lupauksiinsa. (JP)
2. EILEN liikkui Israelissa huhuja, joita aamun uutiset toistavat, että USA:n ja Euroopan painostuksesta Hamasia kohtaan Gilad Shalit siirrettäisiin lähipäivinä tai viikon aikana Egyptiin, jonka viranomaiset pitäisivät häntä siksi, kun vankienvaihdosta Israelin ja Hamasin välillä on sovittu. Giladin vanhemmat voisivat käydä katsomassa poikaansa Egyptissä. Ovatko nämä uutiset tosia vai ei, selvinnee lähipäivien aikana.
HAMASIN Damaskoksessa toimiva ulkomaanasioitten johtaja Khaled Mashaal piti eilen illalla puheen, jota etukäteen mainostettiin kuin valtionjohtajan pitämäksi. Mashaalin puhe oli tarkoitettu vastaukseksi sekä presidentti Obaman Kairon puheeseen että pääministeri Netanyahun puheeseen Bar Ilan yliopistossa. Mashaal esitti puheessaan Hamasin vaatimukset Israelille Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän hylkäsi Netanyahun vaatimukset aseistamattomasta valtiosta, palestiinalaispakolaisten asuttamisesta joko nykyisiin asuinmaihinsa tai Palestiinan valtion alueelle, Jerusalemista Israelin jakamattomana pääkaupunkina ja Israelin tunnustamisesta juutalaisena valtiona.
Mashaal antoi ymmärtää, ettei Giladin välitön vapauttaminen ole mahdollista, ehkä kuuden kuukauden kuluttua, hän arvioi.
Gilad Shalitin vapauttamista koskeva uutinen tulee eurooppalaisista lähteistä, joita sanotaan luotettaviksi. Sen mukaan aloite on lähtenyt USA:sta, joka painostaa sekä Egyptiä että Syyriaa tukemaan Giladin vapauttamisessa. Mashaal vaati puheessaan, että Israelin tulee vapauttaa kaikki pidättämänsä 12 000 palestiinalaista vankia, joista suuri osa on tuomittu raskaista rikoksista oikeuden päätöksellä eri pituisiin vankeustuomioihin. (JP)
3. LIBANONIN eteläosassa Hizbullahin aseistautumisen estämiseksi sijoitetut UNIFIL:n joukot kertovat takavarikoineensa libanonilaisesta kylästä 20 laukaisuvalmista Katjusha-rakettia. Hizbullahin ja UNIFIL:n välisen sopimuksen mukaan YK:n joukot voivat kulkea vapaasti vain kylien ja kaupunkien ulkopuolella, ja sielläkin koordinoiden toimensa Hizbullahin kanssa. Jos he aikovat mennä kyliin, heillä täytyy olla Hizbullahin lupa ja edustajia mukanaan. Koska on merkkejä vihollisuuksien alkamisesta uudelleen Israelin ja Hizbullahin välillä, UNIFIL on aloittanut tehostetut tarkastukset Libanonissa mennen myös kyliin. Katjusha-raketit löydettiin kylästä Etelä Libanonin itäosasta. UNIFIL-joukot toimivat Libanonissa YK:n turvallisuus-neuvoston päätöslauselman no 1701 antamin valtuuksin tarkoituksenaan estää Hizbullahin uudelleen aseistautuminen 2006 sodan jälkeen. Israel on esittänyt toistuvia valituksia, etteivät YK:n joukot ole pystyneet toimimaan valtuuksiensa mukaisesti. Hizbullah uhoaa koonneensa kolminkertaisen määrän, eli yli 40 000, raketteja ja ohjuksia Libanonin eteläosiin. Niitä varastoidaan kylissä asukkaitten taloihin ja asuntoihin. YK:n joukot ovat myös joutuneet jatkuvasti varomaan omaa turvallisuuttaan, sillä niitä uhataan pommi-iskuilla, kuten äskettäin ajoissa paljastunut suunnitelma osoitti.
ISRAELIN saamien tietojen mukaan Hizbullahilla on vaikeuksia miehistönä täydentämiseksi, missä sillä on usean sadan miehen vajaus. Ennen Libanonin kakkossotaa sillä oli yli 6000 miestä . Hizbullah maksoi heille palkkaa, he asuivat kylissä ja siirtyivät tukikohtiinsa, jotka oli pääosin kaivettu kymmenien kilometrien pituisiin luolastoihin, moottoripyörillä. Rekrytoinnin vaikeuteen voi vaikuttaa se, ettei Hizbullah ole pystynyt lupaustensa mukaan rakentamaan sodassa tuhottuja tai vaurioituneita asuntoja varojen puutteen vuoksi. (JP)
4. HIZBULLAH on Amerikalle suurempi uhka kuin konsanaan al-Qaida, kertoo USA:n terrorisminvastaisen järjestön virkailija. Hän kertoo, että Hizbullah on tehnyt strategisen päätöksen pidättyä terrori-iskuista USA:n intressejä vastaan, mutta virkailija esittää pelkonsa, ettei ole ollenkaan miellyttävää perustaa turvallisuuttaan terrorijärjestön päätöksen varaan. Hän esittää mahdollisuuden, että jos USA esim. hyökkää Iraniin tuhotakseen sen ydin-laitokset, Hizbullah todennäköisesti tulee muuttamaan aiemman päätöksensä. New Yorkin poliisin terrorisminvastaisen osaston apulaiskomissaari Richard Falkenrath kertoi Washington Lähi Idän asian Instituutin tilaisuudessa tällä viikolla, että Hizbullahilla on kaikki edellytykset aiheuttaa USA:lle suurta vahinkoa. Häntä tuki toinen asiantuntija Brookings Instituutin Saban keskuksen tutkija Daniel Byman, joka arvioi, ettei Hizbullah katso asialliseksi iskeä Yhdysvaltoihin nyt, joka on keskittynyt painostamaan Israelia, vaan toiminta Yhdysvalloissa tulee keskittää varojen hankintaan ja propagandaan. (JP, H L Krieger 26.06.09)
5. USA:N PAINOSTUS Netanyahua vastaan alkaa näkyä IDF:n viimeaikaisissa toimissa. IDF poisti viikon aikana kymmeniä tarkastuspisteitä ja tiesulkuja Juudeassa ja Samariassa, jättäen enää vain 10, joita valvotaan, lähinnä raja-asemilla.
Toiseksi IDF vetää joukkonsa pois viidestä palestiinalaisesta kaupungista, joissa ne ovat partioineet yöaikaan antaen ”Daytonin erikoisjoukkojen” ja PA:n poliisin hoitaa järjestystä päiväaikaan. IDF:n valvonnan vähentäminen on seurausta USA:n lisääntyvästä painostuksesta. IDF antaa PA:n turvallisuusmiesten vastuulle Ramallahin, Jerikon, Betlehemin ja Hebronin kaupungit. Päätös tästä tehtiin, vaikka samaan aikaan liikkuu varoituksia, että IDF:n joukkojen vetäminen Juudean ja Samarian sydänosista avustaa terroristien vapaata liikkumista siellä ja sieltä Israelin puolelle. Päätös tehtiin yhteis-neuvotteluissa IDF:n Israelin siviilihallituksen johtajan prikaatikenraali Yoav Mordechain ja Juudean ja Samarian IDF:n osastojen komentajan prikaatikenraali Noam Tivonin sekä vastaavien PA:n turvallisuusjohtajien kanssa. IDF sanoo pidättävänsä oikeuden palata kaupunkeihin, mikäli tarvetta siihen ilmenee.
USA:n ulkoministeriön taholta kiiteltiin eilen IDF:n päätöstä. IDF:n keskusjohdon taholta varoitettiin, että päätös poistaa asteittain 140 tiesulkua ja tarkastuspistettä vahingoittaa turvallisuusjoukkojen toimia terrorismin vastaisessa taistelussa. (JP, Y Katz 26.06.09 )
6. ISRAELISSA JA Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä työskentelevät palestiinalaiset kieltävät, että he olisivat yhteistyössä Israelin kanssa tai että he olisivat terroristeja. He sanovat perustavansa puhtaasti tosiasioille. He tarvitsevat työtä, joita heidän omat johtajansa eivät ole pystyneet järjestämään, ja toiseksi juutalaiset maksavat paremmin. Palestiinalaisia työskentelee Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä pääosassa rakennuksilla 12 000, joko juutalaisten tai arabiyhtiöitten palkkaamina. He eivät katso tekevänsä tässä mitään väärää tai laitonta. Päinvastoin he ihmettelevät, miksi Israel tuottaa työntekijöitä kaukaisista maista, kuten Turkista ja Thaimaasta, heidän korvaamisekseen. ”Palestiinalainen työnantaja maksaa työntekijälle 100-150 NIS päivässä, kun israelilainen työnantaja maksaa heille samasta työstä 350-450 NIS päivässä. Siksi monet menevät mieluummin töihin israelilaisen yhtiöön, vaikka työpaikka olisikin setlementissä”, kertoo eräs palestiinalainen. Työntekijöitten joukossa on myös Hamasin ja Islamic Jihadin jäseniä, eikä se näytä aiheuttavan ongelmia. He vain ihmettelevät vauhtia, millä juutalaiset asuinalueitaan rakentavat. Eräs Maale Adumimissa työskentelevä laskee, että ehkäpä eräänä päivänä hänen sinne rakentamansa asunnot annetaan palestiinalaispakolaisille. (JP, KH A Toameh)
7. UUTISOTSIKOITA
- Iranin vaaleissa kakkoseksi jäänyt Moussavi vakuuttaa jatkavansa kampanjaansa, vaikka se näyttää kehittyvän entistä vaarallisemmaksi. Mahmoud Ahmadinejad syyttää USA:n presidenttiä Obamaa sekaantumisesta Iranin sisäisiin asioihin. (JP)
- JP:n kolumnisti Caroline B Glick todistelee pitkässä artikkelissaan nimeltä ”Obama vs. international law”, että vaikka Obama opetti kansainvälistä lakia yliopistossa ja usein viittaa siihen, hän rikkoo itse sitä lukuisissa kohdissa. Lisäksi Glick osoittaa, miten Obaman hallitus tukee terrorijärjestöjä, kuten Hamas ja Hizbullah. . (JP 26.06.09)http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1245924931885&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pysyy väitteissään, ettei USA sitoutunut rakentamisen jatkumiseen Juudeassa ja Samariassa. Entinen apulais-turvallisuusneuvonantaja Elliott Abrams kertoo Wall Street Journalin torstain numerossa ihmettelevänsä, miksi Obaman hallitus kieltää selvät tosiasiat. Hän sanoo itse todistaneensa tilanteen, jossa asiasta keskusteltiin ja jossa USA:n silloisen hallituksen edustaja tunnusti USA:n myönnytyksen. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa ensi viikolla Washingtoniin, jossa Juudean ja Samaria rakennusasiaa käsiteltäneen. (JP)
- Shaul Mofaz, Kadiman kakkosmies, aikoo ensi viikolla paljastaa oman rauhansuunnitelmansa, jota hän tarjoaa sekä Kadimalle että hallitukselle. Kadiman puheenjohtaja Tzipi livni näkee tässä hyökkäyksen häntä vastaan, mitä se onkin, mutta Mofaz haluaa hallitukseen ja pois eristyksestä, mihin Livnin puheenjohtajuus on Kadiman vienyt. (JP)
- Etiopian ortodoksikirkon patriarkka Abuna Pauolos, joka on Roomassa tapaamassa Rooman paavia Benedict XVI, sanoo paljastavansa tänään klo 14.00 Italian aikaa Etiopiassa vuosisatojen ajan pidetyn Liitonarkin ja sen sisällön. Etiopialaiset kertovat, miten se kuljetettiin Salomon aikaan sinne ja miten sitä on vartioitu ”Church of the Lady Mary” kirkon tiloissa, ja miten sitä vartioi yötä päivää vartija, joka ei koskaan poistu vartiopaikaltaan, ja joka vaihdetaan vasta edellisen vanhetessa liian heikoksi.
http://worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=102200
- Jerusalemin poliisi pidätti 10 palestiinalaista al-Arariyan kylästä Jerusalemin
liepeillä. He möivät aseita rikollisille ja terroristeille. Vyyhti alkoi paljastua
poliisin ostettua valeasuisena aseita ja putkipommin arabilta, joka toimi
vartijana Ei Keremin kylän koulussa. (JP)
- Al-Falluja web-foorumi sanoo, että amerikkalaisen sotilaan lihan syöminen on
sallittua, ja kertoo esimerkin Afganistanista, jossa afgaanitaistelija söi surmatun
ja käristetyn venäläisen sotilaan jalkaa. ”Lahtaaminen on vain tehtävä sharia-
lain mukaan”, artikkelissa todetaan.
http://worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=102185

Thursday, June 25, 2009

TORSTAI 25.06.09
1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkoi Euroopan kierrostaan matkustaen eilen Italiasta Ranskaan, jossa häntä odotti toinen Israelin vankkumaton ystävä, presidentti Nicolas Sarcozy, jolla on myös juutalaistausta suvussaan. Paitsi että sekä Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja Ranskan presidentti kertovat avoimesti tukevansa Israelia, molemmilla on varsin jännittävä yksityiselämä, jonka hetkittäiset paljastukset nostattavat suuria otsikoita.
Puhuessaan journalisteille keskustelujen jälkeen Sarcozyn kanssa Netanyahu totesi, että maitten välinen side on vankkumaton, mutta että ystävien kesken voi olla erimielisyyksiä. Netanyahu kertoi toistaneensa saman, minkä hän oli esittänyt puheessaan Bar Ilan yliopistossa ja Italian pääministerille. Sarcozy tuki hänen esityksiään muilta osin, mutta hän vaati juutalaisyhteisöjen rakentamisen täydellistä keskeyttämistä Juudeassa ja Samariassa. Netanyahu sanoi uskovansa, että Israel pystyy tasoittamaan tätä koskevat erimielisyydet USA:n kanssa, jonka ulkoministeriö myös vaatii ehdotonta rakennuskieltoa.
SARCOZY:N kansliasta kerrottiin lehtimiehille, että Israelin tulee aloittaa viipymättä ja kaikin mahdollisin tavoin uskottavuuden rakentaminen lopettamalla setlementtien rakentaminen kokonaan, sekä tehdä ratkaisevia toimia palestiinalaisten siviiliasukkaitten pääsyn ja liikkuvuuden parantamiseksi. Lausunnossa todetaan edelleen, että Ranska tunnustaa Israelin oikeuden turvallisuutensa vakuuttamisesta, ja tarjoaa Ranskan apua kansainvälisten joukkojen kokoamiseksi Lähi Idän rauhansopimuksen varmistamiseksi. Sarcozyn sanoin: ”Ranska ei koskaan tule kyseenalaistamaan Israelin turvallisuutta.” Hän sanoi kannattavansa ainoaa mahdollista ratkaisua, kahta valtiota rinnakkain. Netanyahu ja Sarcozy keskustelivat myös Gilad Shalitin kohtalosta, jolla on myös Ranskan kansalaisuus, sekä Iranin tilanteesta, josta Sarcozy totesi, ettei Ranska hyväksy ydinaseita Iraniin sekä esitti kiivaita vastalauseita väkivaltaisesta tavasta, millä Islamilainen tasavalta murskaa kansalaistensa mielenosoitukset.
Netanyahu jatkaa keskustelujaan Ranskassa tänään palaten kotiin illalla. (JP)
2. JUUTALAISYHTEISÖJEN johto Juudeassa ja Samariassa elää suuren epätietoisuuden ja epävarmuuden vallassa seuratessaan, miten Netanyahun keskustelut maailman johtajien kanssa sujuvat. Vaikka heillä onkin luottamus Netanyahuun ja hänen kykyynsä puolustaa valitsemaansa kantaa, taustalla hiipuu epäilys, että Netanyahu tulee sittenkin lopulta päätymään kompromissiin tyydyttääkseen presidentti Obaman ja hänen ulkoministerinsä ”ehdotonta vaatimusta setlementtitoiminnan täydelliseksi keskeyttämiseksi”, kuten ulkoministeri Hillary Clinton asian esitti. Juudean, Samarian ja Gazan Juutalais-yhteisöjen Neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan sanoi olevansa hyvin huolestunut, vaikka hän toisaalta antaakin tunnustusta Netanyahun kyvylle vastustaa Obaman painostusta.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi journalisteille keskusteltuaan Tsekin ulkoministeri Jan Kohoutin kanssa keskiviikkona Jerusalemissa: ”Laajan alueellisen keskustelun ja neuvottelujen aloittamiseksi PA:n kanssa kahdesta valtiosta kahdelle kansalle ilman ennakko-vaatimuksia setlementtikysymys tulee asettumaan oikeaan suhteeseen. Uskon että näissä puitteissa tämä kysymys on mahdollista ratkaista.”
Netanyahu peruutti tapaamisensa Robert Mitchellin kanssa Pariisissa, koska asiat vaativat lisäselvityksiä ennen sitä. Barak lentää Washingtoniin, jossa hän tavannee Mitchellin maanantaina pyrkien löytämään yhteisen kannan sekä setlementtikysymyksessä että palestiinalaisten liikkumisvapauden ja pääsyn parantamiseksi Juudeassa ja Samariassa. Myös Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut ovat esityslistalla. (JP)
3. JP:n kolumnisti Herb Keinon tarkastelee Obaman asettamia vaatimuksia setlementti-kysymyksessä varsin kriittisesti, joskin hän vihjaa, että jos hän tällä pystyy parantamaan osakkeitaan arabien silmissä, asia lienee hyväksyttävissä – joskin se tapahtuu juutalais-asukkaitten kustannuksella – vaikka hän ihmetteleekin, mitä tekemistä tällä teknisellä kysymyksellä on Syyrian ja Irakin välisen laittoman rajaliikenteen tai Persianlahden maitten ja Iranin keskeisen kaupan kanssa. Mutta, Keinon toteaa, jos Obama kuvittelee tällä vaatimuksella parantavansa Israelin ja PA:n välisiä rauhankeskusteluja, Obama haukkuu väärää puuta. Tilanne on tämä: Obama vaatii PA:n myötävaikutuksella setlementtitoiminnan täyttä lopettamista, minkä Netanyahu puolestaan hylkää kokonaan selittäen, ettei yhteisöjen luonnollista kehitystä voida pysäyttää. Täten Obama on tehokkaasti kahlinnut neuvottelujen aloittamisen, vaikka se ei luultavasti ollutkaan hänen tarkoituksensa. (JP)
4. Itä Jerusalemissa toimivan Palestiinan ihmisoikeuksien seurantaryhmän johtaja Bassen Eyd kirjoittaa JP:n artikkelissaan otsikolla ”Jericho´s Stasi” varsin kärkevän arvostelevasti amerikkalaisen kenraalin Keith Daytonin kouluttamien poliisien, tai ”erikoisjoukkojen” tai ”Daytonin armeijan”, kuten niitä myös kutsutaan, toiminnasta Jerikossa, jossa hän sanoo itse asuvansa. Eyd aloittaa artikkelinsa viittaamalla Itä Saksassa 1950-1989 välisenä aikana toimineen salaisen palvelun tapaan valvoa asukkaita. Stasin toiminta perustui salakuunteluun, vakoiluun, toiminta-agentteihin (yksi agentti kutakin 66 asukasta kohti), seurantaan ja kidutukseen. Stasi vakoili myös koululapsia, ylemmän tason opiskelijoita ja tavallisia siviilejä voidakseen saada selville heidän yhteytensä Länsi Saksaan. Eyd letkauttaa, ettei hän otaksu Stasin saaneen opetusta Daytonilta, mutta esittää vahvan epäilyksensä, että Dayton on omaksunut Stasin kehittämiä menetelmiä kouluttaessaan PA:n poliiseja. Hän viittaa edelleen tunnettuun salaisuuteen, että PLO oli läheinen tuttava Stasin kanssa, sen operaattorit harjoittelivat yhdessä Stasin kanssa ja PLO toteutti saamiaan oppeja arabimaissa, joissa sillä oli tukiasemia.
EYD kertoo saaneensa ensimakua tästä Kairossa, jossa häntä varoitettiin, että kengänkiillottajat katujen varsilla ovat salaisen palvelun asiamiehiä, jotka informoivat valvojiaan asiakkaistaan. Mutta Jerikosta hän kertoo, että taksinkuljettajalle riittää, kun antaa henkilön nimen, jonka luo haluaa mennä, sillä kuljettajat ovat tietoisia osoitteista ja raportoivat operaattorilleen, minne heidän asiakkaansa meni. Kerran hän sanoo joutuneensa kuulusteluun siksi, ettei hän huomannut poliisin pysähtymiskäskyä. Hänen kuulustelijansa sanoi tunteneensa hänet vuosikaudet nähtyään hänet 1995 tilaisuudessa, jossa hän arvosteli PA:n toimia. Kuulustelija oli ollut silloin 11-vuotias, mutta epäili hänen lojaalisuuttaan siitä lähtien. Eyd kertoo pakolaisista, jotka Länsirannalta ovat paenneet jonkin syyn takia Jerikoon, missä poliisin agentit hetkessä löytävät heidät. Usein Eyd sanoo agenttien tai johtomiesten henkivartijoitten viittaavan, ettei heille ole maksettu palkkoja. Tällä he haluavat vihjaista, ettei pieni salainen lisäraha olisi pahitteeksi. Jokaisella tärkeällä johtajalla on 4-5 henkivartijaa, hän kertoo. Nyt IDF:n poistettua tarkastuspisteensä Jerikon eteläpuolelta Eyd kertoo poliisin valittavan, ettei sillä ole miehiä valvomaan koko Jordanjoen laaksoa ja siitä vielä sisämaahan, jonne palestiinalaisilla on nyt vapaa pääsy. Olisiko IDF:n syytä palauttaa asemansa?
Eyd kertoo, että ihmisiä hakataan ja kidutetaan vain siksi, että heidän epäillään vastustavan ”rauhanprosessia” tai että he ovat Hamasin jäseniä. Hän epäilee, ettei Daytonin koulutus-ohjelmaan kuulu poliisien opettaminen inhimillisille tavoille virkatoimissaan. (JP)
5. IRANIN MEDIA on näyttävästi julkistanut kirjeen, jonka presidentti Barack Obama lähetti Iranin ylimmälle kaitsijalle Ali Khameneille ennen valitsemistaan presidentiksi. Kirjeessä, jota Washington Times esitteli 24. kesäkuun numerossaan, Obama esittää suuren kunnioituksensa Khameneille ja hänen hallitukselleen. Iranin media käyttää kirjettä osoittaakseen, miten USA:n presidentti tukee Khameneita ja hänen suosikkiaan Mahmoud Ahmadinejadia presidentiksi ja vastustaa hänen kilpailijoitaan ja ennen muuta Mir Hossein Moussavia. Uutinen on vielä liian tuore, jotta sen poliittisia tai diplomaattisia vaikutuksia olisi pystytty arvioimaan, mutta sekin osoittaa Obaman todellisen suuntauksen. Ylin kaitsija Ali Khamenei viittasi puheessaan kirjeeseen sanoen: He lähettävät meille kirjeitä ja sitten he julkistavat meitä loukkaavia lausuntoja. Miten heihin voidaan luottaa? (debkafile)
6. JP:N SABINE AMIDIN kirjoittaman artikkelin mukaan Iranin oppositiojohtajat ovat
menneet maan alle tai heidät on pidätetty. Moussavin olinpaikasta ei ole tietoa. Tämä on jättänyt mielenosoittajat ilman yhtenäistä johtoa. Moussavin web-sivulla mielenosoittajia kehotetaan jatkamaan kokoontumisiaan kaduilla. Keskiviikkona mielenosoittajien joukko kaduilla oli pieni. Virallisten uutisten mukaan kuolonuhreja on 17, mutta todellisen luvun arvioidaan olevan paljon suuremman. Teheranissa asukkaat ovat pitäneet kattojen reunoilla ja parvekkeitten kaiteille ripustamansa hallitusta vastustavat iskulauseplakaatit. Poliisit ja Basijin militantit estävät asukkaita muodostamasta edes muutaman hengen ryhmiä kaduilla. Satoja poliiseja kierteli parlamenttitalon edustalla ja tuhannet muut tukkivat läheiset kadut estääkseen mielenosoitusten syntymistä. Silminnäkijät kertovat poliisien ja militanttien pieksevän ihmisiä rajoituksetta: He ovat päättäneet vuodattaa verta. He hakkaavat ihmisiä kuin he olisivat nukkeja. Pamppujen ohella seuraavaksi otettiin esiin tuliaseet ja kyynelkaasu, jota leijaili katujen yläpuolella pilvien lailla. Mielenosoittajat poistavat aiemmin kantamansa vihreät Moussavin tunnusmerkit estääkseen joutumasta turvallisuusmiesten pieksemiksi. Jalkapallokilpailun yhteydessä vihreää ranneketta käyttäneet neljä palloilijaa tuomittiin elinikäiseen vankeuteen. Ainakin 70 Moussavia kannattavaa professoria on pidätetty.
Eräs silminnäkijä Teheranista kertoo: ”Kaupunki on lukittu ja meitä pidetään kuin lampaita valmiina teurastettaviksi. Meille on tärkeää valmistautua ja etsiä suojaa. Joka tapauksessa, 40 päivää lauantain massamurhasta olemme valmiit.” 40 päivää on symbolinen avainsana suremiseen. Poliisi tekee ratsioita järjestöjen, lehtien ja TV-yhtiöitten toimitiloihin etsien hallitusta vastustavia ja pyrkien lopettamaan kaiken ei-virallisen tiedottamisen.
7. UUTISOTSIKOITA
- USA:n johto ylistää Syyrian johtajaa, jota he pitävät avainhenkilönä Lähi Idän rauhanponnisteluissa. USA uudisti diplomaattisuhteet Syyrian kanssa. (JP)
- Hamas ilmoittaa, että Israelin vapauttama PLC:n (Palestiinan parlamentin) puheenjohtaja Abdel Aziz Dweik on Palestiinan todellinen presidentti. (JP)
- Jerusalemissa pidetään parin vuoden tauon jälkeen ns. ”Jerusalem Pride” eli homomarssi. Ortodoksit eivät mene tänään kaduille vastustamaan, etteivät lisäisi marssin saamaa huomiota. Siihen osallistunee muutama tuhat ihmistä, mutta 1600 poliiseja on kutsuttu heitä vartioimaan; vuonna 2006 heitä oli 12 000. Tämä ”Jerusalem Shame”, Jerusalemin häpeä, pitäisi lailla kieltää.
- Tänään on kulunut 15 vuotta Lubavitcher rabbin M M Schneersonin kuolemasta. Monet pitävät häntä Messiaana odottaen hänen paluutaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/132056
- Eilen saapui maahan 100 uutta muuttajaa USA:sta, kesän aikana odotetaan vielä 3000 siirtolaista, pääosin länsimaista. (INN)
- Saudit aikovat rakentaa maailman korkeimman pilvenpiirtäjän Jeddaan. Sen korkeus on 1100 metriä ja sen lähelle rakennettava kaupunki alueeltaan 23 miljoonaa neliömetriä. Dubaissa rakennettu Burj-torni on nyt n. 800 metrin korkuinen, lopullista korkeutta ei ole ilmoitettu. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3736439,00.html

Wednesday, June 24, 2009

KESKIVIIKKO 24.06.09
1. EILEN illalla levitettiin Israelissa huhuja, joitten mukaan IDF:n sotilas Gilad Shalit, joka huomenna on ollut tasan kolme vuotta Hamasin panttivankina jossain loukossa Gazassa, olisi matkalla Kairoon ensimmäisenä vaiheena hänen vapauttamisekseen. Uutisen antoi julkisuuteen Betlehemissä toimiva Ma´an uutistoimisto. Israelin ja Hamasin väliset epäsuorat, Egyptin välityksellä käydyt neuvottelut, vankien vaihdosta ovat olleet keskeytettyinä.
Huhujen taustalla lienee olut egyptiläisen kenraalin Muhammad Ibrahimin eilinen ennalta ilmoittamaton vierailu Israelissa. Hänen kerrotaan keskustelleen vankienvaihtokysymyksestä. Toinen uutisen taustalla ollut aihe lienee ollut Israelin vapauttama Hamasin parlamentin (PLC) puheenjohtaja Abdel Aziz Dweik. IDF pidätti hänet useitten muitten Hamasin jäsenten mukana pian sen jälkeen, kun Gilad Shalit oli siepattu 25.06.05. Dweikin vapauttamisen varsinainen syy oli se, että oikeus ei antanut lupaa vankeuden jatkamiseksi. (JP)
2. Pääministeri Netanyahu antoi lausuntonsa Roomassa, jossa hän on virallisen Euroopan vierailunsa ensimmäisessä kohteessa. Netanyahu sanoi, ettei hän ole tietoinen Shalitin siirtämisestä Egyptiin ja sanoi, että jos uutinen olisi totta, häntä olisi informoitu asiasta.
Myös Hamasin edustaja kielsi uutisen todenperäisyyden.
Eilen mielenosoittajat kerääntyivät Gazaan johtavien terminaalien ulkopuolelle keskeyttäen kaiken liikenteen sinne. He vaativat Punaisen Ristin oikeutta käydä Shalitin luona sekä hänen vapauttamistaan Hamasin vankeudesta.
Myös palestiinalaisten puolelle kerääntyi mielenosoittajia, jotka vaativat Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten, joita he sanoivat olevan 11 000, välitöntä vapauttamista.
Hamas on vaatinut, että Israelin tulee vapauttaa tuhat palestiinalaista vankia, heistä 450 ns. turvallisuusvankia, jotka ovat osallistuneet veritekoihin ja joiden pelätään palaavan niihin, jos heidät vapautetaan. (JP)
3. VAIKKA Fatahin ja Hamasin välit ovat kireät ja sotaiset, PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas huomioi PLC:n puheenjohtajan Dweikin vapauttamisen soittamalla hänelle onnitellen sen johdosta. Lisäksi Abbas lähetti yhden hallituksensa ministereistä, Issa Qarapin, Dweikin vastaanottotilaisuuteen IDF:n tarkastusasemalle Samarian pohjoisosassa. Ministerin seurueessa oli muitakin Fatahin johtajia, jotka liittyivät Hamasia edustavien Omar Abdel Razekin, Mahmoud Rumahin, Fathi Qarawin ja Abdel Rahman Zeidanin seuraan. Dweik asuu Ramallahissa. Fatahin ja Hamasin välisen valtataistelun tiimellyksissä Fatahin kannattajat sytyttivät Dweikin talon tuleen ja monin tavoin häiritsivät hänen perheenjäsentensä rauhaa. Dweik sanoi, että hänellä on informaatiotietoja ja useita miellyttäviä yllätyksiä mukanaan, mutta sanoi paljastavansa ne PLC:n istunnossa. Hän ei sanonut olevansa tietoinen vankienvaihdosta Israelin ja Hamasin kesken, mutta toivoi sitä hartaasti. Hän esitti myös toiveen Fatahin ja Hamasin välisen kiistan nopeasta selvittämisestä. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi lehdistötilaisuudessa Roomassa, että setlementtikysymystä selvitetään yhdessä USA:n viranomaisten kanssa. Hän pysyi aiemmassa kannassaan, ettei ole oikein rajoittaa Juudeassa ja Samariassa asuvien israelilaisten rakentamista tunnustettujen rajojen sisällä, mitä USA:n ulkoministeriön edustajat ovat vaatineet. Netanyahu toisti samalla käsityksensä, että jos Palestiinan valtio virallisesti perustetaan, Israelin tulee voida varmistaa turvallisuusvaatimuksensa. Tämän mukaisesti sen tulee olla aseistamaton ja Israelin tulee voida valvoa sen ilma- ja meriliikennettä sekä ettei sillä saa olla oikeutta solmia sotilaallisia liittoja ulkovaltojen kanssa.
ITALIAN pääministeri Silvio Berlusconi, jota Israelissa pidetään todellisena ystävänä, sanoi tukevansa Netanyahua Israelin turvallisuuskysymyksessä, mutta sanoi vastustavansa juutalaisasukkaitten rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Italian ulkoministeri Franco Frattini sanoi tukevansa pääministerinsä kantaa.
NETANYAHU kertoi olevansa tyytyväinen käymiinsä kahden tunnin keskusteluihin Berlusconin kanssa ja sanoi vahvistuneensa käsitystensä oikeellisuudesta, mitä hän tulee esittämään toisille Euroopan johtajille saadakseen heidän tukensa. Puhuessaan journalisteille hän kielsi mediassa esitetyt väitteet, että juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa olisivat esteenä rauhankeskusteluille. Hän vakuutti, että niistä sovitaan lopullisten neuvottelujen aikana, ja sanoi pitävänsä lujasti kiinni tästä periaatteesta. Berlusconi sanoi tukevansa Netanyahun suunnitelmaa alueen taloudellisesta kehittämisestä, ja sanoi ottavansa asian esille G-8 kokouksessa, jota hän isännöi, jotta maat suostuisivat eräänlaiseen Marshall-suunnitelman tapaiseen järjestelmään Länsirannan talouden edistämiseksi. Hän arvioi, että alue voisi saada vuosittain neljä miljoonaa turistia, jos alueen turvallisuus- ja muut siihen vaikuttavat tekijät pystytään ratkaisemaan. Johtajat sopivat Israelilais-italialaisen komitean perustamisesta kehittelemään keskusteluissa esitettyjä kohteita. Valtioitten välisen yhteyden parantamiseksi he sopivat hallitusten yhteisten istuntojen järjestämisestä Israelissa ja Italiassa. Berlusconi vakuutti, ettei Italia koskaan tulisi sallimaan julkisuudessa liikkuneitten huhujen toteutumista, joitten mukaan EU:n 27 maata tulisivat estämään EU:n ja Israelin välisten suhteitten kehittämistä läheisemmiksi. (JP)
5. ISRAELIN yleisen turvallisuuden ministeri Yitzhak Aharonovich vieraili eilen
Temppelivuorella, jossa hän kahden tunnin ajan tutustui turvallisuustilanteeseen ja muihin kysymyksiin tällä pyhällä vuorella. Hän selitti lehdistön edustajille, että päiväkohtaisista asioista vuorella vastaavan säätiön wakfin vartijat toimivat hänen oppainaan vierailun aikana. Aharonovichin lehdistöavustaja Tal Harel kertoi, että vieraili oli rutiiniluonteinen, ja että ministeri keskusteli paikalle tulleitten Israelin poliisitarkastajan David Cohenin ja Jerusalemin poliisijohtajan Aharon Francon kanssa. Vierailusta ei ilmeisesti oltu sovittu etukäteen wakfin kanssa, jonka johtaja Azzam el-Ahmed kertoi Maan uutistoimistolle, että vierailu oli provokatorinen ja että se voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin. Kansanedustajat (UAL) Ahmed Tibi ja Taleb al-Sanaa tuomitsivat vierailun: ”Se oli vaarallinen pateettinen provokaatio. Aharonovich ei ole tervetullut al-Aksa moskeijaan, ja hänen tarkoituksensa oli osoittaa muslimeille, kuka määrää.” Aharonovich nousi lehtien otsikoihin heittäessään jollekin peiteasuun pukeutuneelle salaiselle agentille: ”Sinähän näytät aivan aidolta niggeriltä (alkuasukkaalta)”, mikä aiheutti vastalauseita arabien taholta, koska he katsoivat ministerin tarkoittaneen heitä. IDF:n joukot vapauttivat Itä Jerusalemin ja sen mukana Temppelivuoren 1967 sodassa. Israelilla olisi silloin ollut kultainen tilaisuus järjestää vanhankaupungin ja pyhän vuoren tilanne haluamallaan tavalla, mutta lähinnä Moshe Dayanin vaatimuksesta Temppelivuoren päivärutiini ja valvonta jätettiin Jordanian wakfille, joskin alueen turvallisuudesta vastaavat Jerusalemin poliisi sekä IDF. (JP)
6. USA:N presidentin Barack Obaman väistelyä Iranin kysymyksessä tarkastelevat useat tunnetut kolumnistit pyrkien ymmärtämään, miksi USA ei voi antaa selkeää tukeaan Iranissa henkensä kaupalla vapauttaan etsiville Iranin kansalaisille. Asiaa pohtii Daniel Pipes, joka toteaa, että ensimmäinen hyvä askel oikeaan suuntaan voisi olla tunnustaa Iranin oppositioryhmät vapaustaistelijoiksi ja poistaa ne terroristien listalta. Elana Sztokman kertoo kolumnissaan nimeltä ”Its about the Women” (on kysymys naisista, JP 24.06.09), että koko vastarinta liikehdintä hallituksen yksipuolista vaalitulosten manipulointia vastaan alkoi Moussavin vaimosta Zahra Rahnavardista, joka saatuaan ennakkoon tietoja miehensä vaalivoitosta ja sitten virallisen ilmoituksen tuloksista, joissa istuva presidentti voitti suurella erolla, kehotti miehensä tukijoita kaduille osoittamaan mieltään. Hän myös kertoo, että TV-kuvista ei näy se tosiasia, että mielenosoittajien enemmistö on naisia.
Monien muitten joukossa Isi Leibler kertoo omista havainnoistaan nimellä ”Obama ja Israel” .
(JP 24.06.09) Tutkittuaan ensin Obaman Kairon puhetta ja Netanyahun reaktiota siihen omassa puheessaan, jossa tämä Leiblerin mielestä taitavasti väisteli Obaman heittämiä haasteita kuitenkaan nousematta suoraan häntä vastaan, joskin Leibler tunnustaa itsekin katsoneen, että Bibi teki suurta tuhoa Israelin imagolle kieltäytyessään alusta pitäen hyväksymästä edes ehdollista Palestiinan valtiota.
LEIBLER havainnoi, että Obaman reaktio Netanyahun puheeseen oli varovaisen myönteinen: ”Se osoittaa, että ainakin voimme aloittaa vakavat keskustelut”. Valkoinen talo totesi omassa lausunnossaan, että ”Netanyahun puhe oli tärkeä askel oikeaan suuntaan”. Leibler kuitenkin esittää vakavan varoituksen: Obaman hallitus työskentelee päättäväisesti luodakseen etäisyyttä Israeliin voidakseen sillä osoittaa suopeutensa arabeja kohtaan. Merkkejä tästä on jo nähtävillä: USA vaatii Israelia vetäytymään ”Auschwitzin” rajoille, eli 1949 aselepolinjoille, ja että Israel tekee yksipuolisia myönnytyksiä Hamasille ilman Gilad Shalitin vapauttamista. USA:n ulkoministeriö ja sen ulkoministeri kieltäytyvät tunnustamasta presidentti Bushin Ariel Sharonille lähettämää kirjettä, jossa USA hyväksyy tilanteen muutokset Länsirannalla. Tämä vaikuttaa suoraan Gush Etzionin, Arielin ja Maale Adumimin sekä Jerusalemin uusien lähiöitten asemaan. Näillä perusteilla Leibler kysyy, onko korkea aika alkaa harkita vakavasti, mikä Obaman todellinen kanta on Israelin turvallisuuskysymyksissä. Tätä kyselevät myös USA:n juutalaiset, joista 78% äänesti Obamaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israel ja USA ovat hiomassa erimielisyyksiään koskien USA:n kehittämän JSF eli F-35 koneen ostamista. Neuvottelut edistyvät hyvin, kone valmistunee 2014 ja koneen ostosopimukset allekirjoitettaneen pian. (JP)
- Israel poistaa tiesulkujaan ja tarkastuspisteitään Länsirannalla. Niitä jää enää 10 kappaletta, mukana rajalla olevat tarkastusasemat. Tämä johtunee IDF:n luottamuksesta siihen, että PA:n poliisit pystyvät valvomaan alueita. (JP)
- Iran karkotti englantilaisia diplomaatteja, mihin Englanti vastasi karkottamalla kaksi Iranin Englannin lähetystön diplomaattia.(JP)
- Uskontoministeri Yaakov Margi (Shas) lähetti kirjeen puolustusministeri Ehud Barakille, jossa hän vaatii puolustusministeriä peruttamaan päätöksensä synagogan rakentamisen keskeyttämisestä El Matan juutalaisyhteisöön Samariassa. El Matan sijaitsee kilometrin päässä Maaleh Shomronista. Synagoga rakennetaan WZO:n omistamalle maalle. (JP)
- Päärabbinaatin korkein oikeus päätti, että kääntymistapaukset tulee alistaa rabbinaatin päätettäviksi, koska vain se pystyy määrittelemään hakijoitten
todellisen vilpittömyyden. (JP)
- Netanyahun ja Mitchellin keskiviikoksi suunniteltu tapaaminen peruuntui,
luultavasti USA:n vaatimuksesta, koska asiapaperit ovat kesken. (JP)

Tuesday, June 23, 2009

TIISTAI 23.06.09
1. TAISTELU Israelin oikeudesta rakentaa sille luvatun maan kamaralla tiivistyy USA:n tarkentaessa, mitä se tarkoittaa vaatiessaan rakentamisen lopettamista Juudeassa ja Samariassa. USA:n ulkoministeriön ja sen alaisten lähettien lausunnot ovat toistuvasti harhaanjohtavia siksi, että niissä vaaditaan rakentamisrajoituksia, millä niillä tarkoitetaan vain juutalaisten asukkaitten rakentamista, ei palestiinalaisten, joitten laitonta rakentamista ei valvo kukaan. Joittenkin laskelmien mukaan palestiinalaisten ilman lupaa rakentamien rakennusten määrä Juudeassa ja Samariassa nousee useaan tuhanteen. USA:n lausuntojen taustalla on tietenkin sen omaksuma määritelmä, että ”Israelin läsnäolo Juudeassa ja Samariassa merkitsee noitten muinaisen juutalaismaan sydänalueitten miehittämistä”. Siitä, miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu, voidaan syyttää Israelin vasemmistolaisuuteen suuntautuvia hallituksia, jotka eivät ole selvästi ilmoittaneet kantaansa asiaan, vaan antaneet palestiinalaisten propagandan iskostua länsivaltojen Israelia koskevaan politiikkaan ja terminologiaan. Pääministeri Netanyahunkin lausunnot Juudeasta ja Samariasta ovat tämän juutalaiseen ajatteluun sekoittuneen vääristyneen filosofian tahraamia, mikä pakottaa juutalaisen, Netanyahua myöten, kuin anteeksi pyydellen viittaamaan tuhansia vuosia sitten syntyneeseen oikeuteen koko Israelin maahan Jordanjoesta Välimereen.
2. JP:N etusivun uutinen julistaa suurin otsikoin: USA sanoo, että ”setlementtejä koskeva rakennuskielto sisältää Itä Jerusalemin”. USA:n ulkoministeriön valtuuttama edustaja Ian Kelly kertoi JP:n toimittajille Tovah Lazaroffille ja Hilary Leila Kriegerille lehdistötilaisuuden aikana maanantaina, että juutalaiset lähiöt Itä Jerusalemissa sisältyvät USA:n vaatimukseen rakentamisen lopettamiseksi. ”Me vaadimme kaiken setlementtitoiminnan keskeyttämistä tällä alueella, yeah, vihreän linjan itäpuolella.” Kelly ei kuitenkaan reagoinut välittömästi tietoihin Israelin valtion 2009-2010 budjettiin sisältyvistä rakennusmäärärahoista koskien Maale Adumimin ja Har Homan rakentamista. JP:n artikkelissa todetaan, että em. budjetissa on esitetty 200 miljoonaa NIS Har Homan jatkorakentamiseen. Se tarkoittaa 240 aiemmin hyväksytyn asunnon rakentamista 2009, sekä valmisteluja 970 lisäasunnon markkinointia ja alustavia töitä varten, mikä odottaa Jerusalemin kaupungin hyväksymistä.
Valtion budjetti 2009-2010 esittää 150 miljoonan NIS Maale Adumimin infrastruktuuritöitä varten. Kaupunki sijaitsee Jerusalemista Jerikoon menevän tien eteläpuolella, ja jonka länsipuolella sijaitseva ns. E-1 alue odottaa päätöksiä rakennustöiden aloittamiseksi.
ISRAEL LIITTI virallisesti 1967 sodassa vapautetut Itä Jerusalemin osat pääkaupunkiinsa ja on aina katsonut, etteivät ne kuulu ns. kiistanalaiseen Länsirantaan. Sen mukaisesti niitä eivät koske muita Juudean ja Samarian alueita koskevat kiistat rakentamisoikeudesta. Netanyahu vakuutti viime viikon sunnuntaina pitämässään linjapuheessa, että Jerusalem on yhtenäinen ja tulee aina olemaan Israelin valtion pääkaupunki. Ulkoministeri Avigdor Lieberman välitti tämän periaatteen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille tavattuaan tämän Washingtonissa Netantyahun puheen jälkeen. Viesti ei näytä menneen perille. Hillary Clintonin kyynärpää muuten todella murtui pian Liebermanin käynnin jälkeen, mutta syyksi ilmoitettiin lankeaminen. Sattuuhan niitä lankeamisia paremmissakin perheissä, kuten sanotaan. (JP)
3. KANADASSA virallisella vierailulla oleva ulkoministeri Avigdor Lieberman (Libi) on yksi harvoista ulkomaisista diplomaateista, jotka ovat vaatineet YK:n puuttumista Iranin tilanteeseen. Mielenosoitukset Iranissa väärennöksiksi väitettyjen vaalitulosten ilmoituksen jälkeen ovat jatkuneet 10 päivää. Iranin valtaa pitävät mullahit ovat vallankumouskaartin IRGC johtajien suulla ilmoittaneet, että mielenosoitukset tullaan murskaamaan armotta. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, että viranomaisten tukahduttamistoimet tulevat kovenemaan, mikä voi merkitä lisää väkivaltaisuutta ja uusia kuolonuhreja. Iranin valvova neuvosto (Guardian Councel) ilmoitti eilen, ettei se tule muuttamaan vaalien tuloksia eikä peruuttamaan niitä, kuten oppositio vaatii. Neuvostossa on 12 jäsentä joista 6 nimittää ylin valvoja Khamenei ja 6 on islamilaista tuomaria. Sen tehtävänä on valvoa islamilaisen lain sharian toteutumista maassa. Neuvosto tunnustaa, että väärinkäytöksiä on voinut tapahtua, mutta osa niistä johtuu siitä, että äänestäjät saavat äänestää missä haluavat.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094795.html
Lieberman antoi lausuntonsa Ottawassa tavattuaan Kanadan ulkoministeri Lawrence Cannonin, jota hän kertoi informoineensa Israelin asenteesta Iranin kysymykseen.
”Viimeisten päivien tapahtumat Iranissa ovat seurausta siitä, että mielenvikainen hallitus tulittaa kaduilla omia kansalaisiaan. Jokaisen tulee olla selvillä vaarasta, mitä merkitsee ydinaseitten joutuminen tällaisen hallituksen käsiin. Puuttumatta toisen valtion sisäisiin asioihin tapahtumat Iranissa viime päivien aikana vaativat selvää kannanottoa kansain-väliseltä yhteisöltä, ennen kaikkea YK:n turvallisuusneuvoston kutsumista hätäkokoukseen”, Lieberman totesi median edustajille. Israelin lausunnot Iranista ovat olleet hyvin hillittyjä.
Iranin vallasta syöstyn shaahin poika Reza Pahlevi puhui eilen Washingtonissa valittaen kyyneliin saakka kansansa kärsimyksiä sortohallituksen alla. (JP)
4. MOSHE ARENS muistuttaa Haaretzin web-sivun artikkelissaan, että pääministeri Netanyahun viime viikon puheessaan mainitsema tilanne kahdesta valtiosta, jotka asuvat rauhassa ja turvallisia rinnakkain, ei ole näköpiirissä lähi aikoina vasemmiston hurraamisesta huolimatta. Vasemmiston kuvitelma, että Israelin oikeisto olisi taipumassa kahden valtion periaatteen kannalle, on käytännössä osoittautunut harhakuvitelmaksi (pipedream), josta yhä useampi luopuu tajutessaan todellisen tilanteen.
ARENS toteaa artikkelissaan, että jos Netanyahu olisi sanonut puheessaan, ettei Jordania ole Palestiina ja että setlementit ovat esteenä rauhalle, vasemmiston ilo olisi ollut ylimmillään. Mutta Netanyahu ei maininnut mitään sellaista. Arens muistuttaa, ettei hän olisi voinutkaan sellaista väittää, koska ”Jordania on Palestiina kaikilta muilta osin paitsi nimeltään”. Toiseksi, sanoo Arens, Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti vallitsi silloinkin, kun Jordania hallitsi Juudeaa ja Samariaa, ja tuhosi kaikki juutalaisyhteisöt siellä, kuten myös Jerusalemin itäosan 58 synagogaa ja uskonnollista rakennusta pyrkiessään hävittämään kaiken juutalaisuuteen viittaavan alueellaan. Siksi Arens kehottaa ”kutsumaan lapiota lapioksi”.
Jos muodostetaan uusi Palestiinan valtio, se tarkoittaa, että meillä on niitä kaksi, molemmin puolin Jordanjokea. Tilanne muistuttaisi Pohjois- ja Etelä-Korean välistä ongelmaa, joka jatkuu vuodesta toiseen vain pahentuen ja uhaten jo laajaa osaa maailmasta.
ARENS HÄMMÄSTELEE, miten länsimaat voivat ajaa tällaista tilannetta, jossa juutalaisten setlementtien sanotaan olevan esteenä rauhalle? Eikö se muistuttaisi sitä, miten Jordania suhtautuu juutalaisiin? Maan myyminen juutalaiselle Jordaniassa merkitsee kuoleman-tuomiota, ja sama laki on voimassa myös PA:n hallitsemilla alueilla. Arens kysyy, ovatko valveutuneet länsimaat todella perustamassa tällaista (rasismiin?) perustuvaa valtiota?
Arens palaa Netanyahun puheeseen todeten, ettei siinä esitetty kuva kahdesta rauhaa rakastavasta valtiosta ole mahdollinen niin kauan, kuin ”palestiinalaiset rakastavat terroria ja ihannoivat kuolemaa ja marttyyriutta” taistelussa juutalaista vastaan, missä hänet tavataan. Toiseksi Hamas hallitsee Gazassa, eikä Abbasin valta ulotu Ramallahia laajemmalle.
Lopuksi Arens muistuttaa sitä, mistä Menachem Begin varoitti USA:n presidentti Jimmy Carteria, että Israel on itsenäinen valtio, ei banaanivaltio, eikä ota määräyksiä keltään ulkopuoliselta. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094907.html
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas, aktiivisena terroristiaikana tunnettu nimellä Abu Mazen, teki päätöksen, jonka nojalla PA:n turvallisuusjoukot saavat vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsirannalla. Vain ne, joiden katsotaan aiheuttavan vaaraa turvallisuudelle, pidetään edelleen selleissään. Abbasin päätöksen taustalla uskotaan olevan tarpeen esittää varovainen muistutus USA:n ja Israelin johtajille, ettei Israel ole suostunut lopettamaan kaikkea toimintaa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – palestiinalaiset saavat vapaasti mellastaa kuten tähänkin saakka. On mielenkiintoista nähdä, toteutuuko tämä käytännössä, sillä aiemmissa vastaavissa tapauksissa turvallisuusjoukot ovat kieltäytyneet tottelemasta selvää käskyä, ja he lopulta päättävät, kuka on kenelle vaarallinen.
Fatahin ja Hamasin sovintoneuvottelut Kairossa jatkuvat Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin johdolla, joka sanoo kärsivällisyytensä olevan koetteilla siinä määrin, että ”jollei sovintoa pian saada aikaan, hän esittää osapuolille mallin, josta ei voi kieltäytyä”.
Abbasin hallituksen taholta perustellaan massiivista Hamasin jäsenten pidättämistä sillä, että näin pyrittiin estämään Hamasin vallankaappausaikeet Länsirannalla, aidot tai kuvitellut. Lieneekö tuo vaara nyt sitten poistunut, vai onko takana ajatus: Tapahtukoon sitten niin. Hamasin edustaja ei oikein tiedä, miten suhtautua uutiseen vapautuksista, mutta hän kuitenkin syyttää Abbasia huomion kääntämisestä tärkeimmistä asioista, mutta ehkä sittenkin askeleena oikeaan suuntaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon heräsi lopulta Iranin tilanteeseen vaatien välitöntä siviileihin kohdistuvan suhteettoman väkivallan lopettamista: ”Pidätykset, uhkaukset ja voiman käyttö siviilejä vastaan tulee lopettaa välittömästi”, hän vaati. Kuuleekohan kukaan? Vallankumouskaarti on uhannut käyttää tuliaseita siviilejä vastaan. Toiseksi kaikki surunosoitustilaisuudet moskeijoissa uhrien muistamiseksi on kielletty, myös Nedan murhaa ei saa siten surra. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1094988.html
- Pääministeri Netanyahu matkustaa tänään viralliselle vierailulle Eurooppaan, tällä kertaa ilman Sarah-vaimoaan. Ranska pyytää Netanyahua tukemaan sen aloitetta maailman rauhankonferenssin pitämiseksi huipputasolla. (haaretz)
- 16 juutalaista Jemenistä tuotiin salaisia teitä pitkin Israeliin. Heidän mukanaan oli Sanaassa murhatun juutalaisen opettajan perhe. Juutalaisjärjestöjen välillä on ollut kitkaa siitä, että osa Jemenin juutalaisista ohjataan Yhdysvaltoihin. Jemenissä lasketaan olevan vielä 200 – 300 juutalaista pääasiassa Sanaassa, jonne heidät siirrettiin murhauhkausten vuoksi. Arviolta 50 000 Jemenin juutalaista siirrettiin Israeliin vuodesta 1949 alkaen. (haaretz)
- Iranin ilmavoimat aloittivat harjoitukset sekasorrosta huolimatta. Harjoituksissa testataan mm. lentotankkausta 3 600 km:n matkalla, eli etäisyyttä Israeliin ja takaisin. Harjoituksiin osallistuu Sukhoi ja Saekheh, Iranissa valmistettuja, koneita. Iranin armeijan yksiköt pitävät toistuvia harjoituksia. (Debkafile)

Monday, June 22, 2009

MAANANTAI 22.06.09
1. IRANIN mielenosoitukset jatkuvat. Iranin hallitus on varoittanut ulkovaltoja, ennen kaikkea tietenkin ”sionistista blokkia” ja Yhdysvaltoja mutta myös Euroopan valtioita sekaantumasta asiaan. Pääministeri Netanyahu kertoi lehdistötilaisuudessa varovaisin sanoin journalistin kysymykseen, miten Israelin salainen tiedustelu näkee Iranin hallituksen heikkouden, jotenkin näin: ”Iranin hallituksen todellinen luonne on tullut paljastetuksi Iranin rohkeitten mielenosoittajien uskomattomien tekojen kautta. He menevät kaduille, heitä vastassa ovat luodit, ja salli minun - joka tiedän jotain demokratiasta – kertoa teille, että voit nähdä miten Iranin demokratian puute toimii. Uskoakseni tämä paremmin ja parhaiten kertoo koko maailmalle Iranin hallituksen todellisen luonteen.”
Israelin pääministeri ja hallituksen ministerit ovat kuin sanattomasta sopimuksesta johtuen pyrkineet ”hillitsemään suunsa portteja”, etteivät antaisi mullaheille lisäapetta Israelin syyttämiseksi levottomuuksien lietsojana. Netanyahu lisäsi kuitenkin sunnuntaina, että ”jotakin hyvin syvää, hyvin keskeistä, on meneillään Iranissa, ja se on osoituksena Iranin kansan syvästä vapauden janosta”. (JP)
2. NETANYAHU kieltäytyi myös arvioimasta presidentti Obaman käyttäytymistä Iranin tilanteen johdosta. Hän vain totesi: ”Puhuttuani hänen kanssaan usein puhelimessa uskon hänen Obaman toivovan Iranin kansalle vapautta, minkä hän ilmaisi jo Kairon puheessaan 4. kesäkuuta.” Jos maan hallitus onkin pysynyt ruodussaan, samaa ei voi sanoa presidentistä.
Shimon Peres ei ole koskaan malttanut olla puuttumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, eikä hän voinut vastustaa kiusausta nytkään. Tässä Peresin arvioita tilanteesta.
”En todellakaan tiedä, kumpi poistuu ensin, rikastettu uraani vaiko heidän surkea hallituksensa. Antaa nuorten ihmisten nostaa vapauden äänensä positiivisen politiikan puolesta. Antaa Iranin naisten, jotka ovat hyvin rohkea ihmisryhmä, nostaa äänensä tasavertaisuuden, vapauden janon puolesta.” Viranomaiset ovat varoitelleet, että juuri tämänkaltaiset korkealta taholta annetut lausunnot ovat vaarassa joutua Iranin valtaapitävien manipuloinnin käyttöön mielenosoittajia vastaan. He myös hyväksyvät presidentti Obaman omaksuman hiljaisuuden ja äänettömyyden, koska se ei ainakaan anna aihetta syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta tilanteeseen. He arvioivat lisäksi, etteivät mielenosoittajat tarvitse ulkopuolista tukea tässä tilanteessa, koska hän ei voisi tehdä mitään.
TOISAALTA kansan parista lähteneet spontaanit liikkeet tarvitsevat aina ulkopuolista moraalista tukea, joskaan ei välttämättä materiaalista. Myös Iranista on alkanut kuulua ääniä, joissa ihmetellään, miksi ulkomaailma ja ennen kaikkea USA ei ilmaise selvemmin tukevansa heitä. Iranin tilanteen ongelmallisuutta lisää se, että hallitus valvoo kaikkia tietoliikenne-järjestelmiä, karkottaa ulkomaisia lehtimiehiä ja TV-yhtiöitä sekä häiritsee kykynsä mukaan myös internetin kautta tapahtuvaa tiedonvälitystä. Tämä antaa hallituksen poliiseille ja vallankumouskaartin sotilaille vapaat kädet tukahduttaa vastarinta kuolinuhreista ja kansalaisten vapauden riistosta välittämättä. Tilanne alkaa muistuttaa sotatilaa, vaikka sitä ei olekaan virallisesti julistettu. (JP)
3. IRANIN HALLITUS on koventanut toisin ajattelevien kohtelua. Mir Hossein Moussavi on luokiteltu rikolliseksi. Entisen presidentin Hashemi Rafsanjanin perhe on ollut pidätettynä, joskin uutisten mukaan uudelleen vapautettu. Eräs iranilainen yhteyshenkilö totesi, että hänen osallistuessaan Shaahin vastaisiin mielenosoituksiin 1979 ”he eivät koskaan kokeneet samaa julmuutta, eläimellistä taktiikkaa, jota tämä hallitus käyttää nuoria vastaan”. Hän uskoi, että nykyiset levottomuudet ovat pahin uhka islamilaista hallitusta vastaan siitä lähtien, kun se kaappasi vallan 30 vuotta sitten. ”Emme ole koskaan aiemmin nähneet tällaista säälitöntä surmaamista kaduilla. Siviiliasuiset poliisit kävelevät ohi ja puukottavat miehiä ja naisia väkijoukossa, moottoripyörillä kulkevat hyökkääjät murskaavat ihmisten luita patukoillaan, ja yhä enemmän ihmisiä ammutaan kuoliaiksi.” Toisinajattelija ajatollah Hossein Ali Montazeri, joka on kotiarestissa, julisti kolmen päivän suruajan kuolleitten muistoksi. Kaupat ja liikkeet olivat osaksi suljettuina sunnuntaina osittaisen lakon osoitukseksi. ”Hallitus kuvittelee, että me menemme töihin ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei tule mitään. Ennen kuin ”presidentti Moussavi” niin käskee, me pysymme kodeissamme,” sanoi eräs tietolähde. Moussavi oli ajoittain kateissa, mutta ilmeisesti turvassa, koska hän julkisti lausuntojaan, joissa hän puolusti nuorten oikeutta protestoida, mihin maan perustuslaki antaa oikeuden, mutta pyysi heitä itsehillintään tarpeettomien uhrien välttämiseksi. (JP)
4. IRANIN HALLITUS on joutunut myöntämään virheitä tapahtuneen, sillä joissakin vaalipiireissä on julkistettu enemmän annettuja ääniä kuin siellä oli potentiaalisia äänestäjiä. Miten laajaa tämä on ollut, on vielä epäselvää. Erään viranomaisen antaman tiedon mukaan ääniä on annettu 3 miljoonaa enemmän kuin äänestäneitä. Hän selitti, että meneillään on tarkistus, miten tämä on voinut vaikuttaa äänestyksen tulokseen.
Yksi pahimmista mielenosoituksista tapahtui lauantaina Teheranin Valiastr-kadulla, jossa moottoripyörillä liikkuneet poliisit hajottivat pääasiassa naisten muodostaman kulkueen. Naiset taistelivat vastaan kepein ja mitä käsiinsä saivat, ja polttivat myöhemmin kadun varrella sijainneen Basij-vallankumouskaartin vapaaehtoisjoukkojen rakennuksen. Tilaisuudessa haavoittui lukuisia naisia ja useita mielenosoittajia sai surmansa. Eräs silminnäkijä ylisti naisten rohkeutta ja sanoi joittenkin heistä riisuneen pääliinansa saadakseen enemmän vapautta liikkua ja toimia. Poliisi avasi tulen mielenosoittajia kohti eikä sallinut ambulanssien päästä paikalle. Sairaaloihin päästettiin vain poliisin ja Basijin jäseniä, ja joitakin sairaalavuoteiseen päässeitä haavoittuneita vedettiin ylös ja vietiin vankilaan. (JP)
5. Iranin parlamentin puheenjohtaja Ali Larijani totesi lausunnossaan, että vaalien tulokseen tyytymättömiä on paljon enemmän kuin kaduillaan mieltään osoittavat, mikä hallituksen tulisi huomioida. Hashemi Rafsanjani (75) johtaa vaikutusvaltaisia instituutioita, kuten eksperttien neuvostoa, jolla on valta erottaa ylin kaitsija, ja Toimenpide-neuvosto, joka välittää parlamentin ja Valvontaneuvoston, jolla on valta estää parlamentin säätämien lakien voimaantuloa, välisissä erimielisyyksissä. Hän suhtautui hyvin kriittisesti Ahmadinejadin vaalityöhön ennen vaaleja. Ylin kaitsija on ajatollah Khomenein ajoista lähtien ollut kaiken arvostelun yläpuolella, mutta nyt nuoret huutavat kuolemaa ajatollah Khameneille, mikä on ennen kuulumatonta. Kukaan ei pysty arvioimaan, miten tästä selvitään, mutta Iranin hallituksen päättäväisyyttä pyrkiä kukistamaan hallituksen vastainen protestiliike ei kukaan aseta kyseenalaiseksi. Kysytään vain sitä, kuinka suuren poliittisen ja kasvojen menettämisen uhan alaisen hinnan se on valmis maksamaan. 16-vuotiaan Nedan (ääni) sala-ampujan surmaamasta opiskelijatytöstä on tullut mielenosoittajien symboli ja marttyyrihahmo. Tyttö käveli isänsä kanssa lauantaina väkijoukossa, kun talon katolta ammuttu luoti osui hänen rintaansa. Tyttö kuoli veren vuotaessa hänen suustaan kauhistuneitten ihmisten käsivarsille. Tilanne tallennettiin useilla kameroilla, ja videokuvia tapauksesta on levitetty kymmeniä tuhansia.(JP)
6. MOSSADIN johtaja Meir Dagan ennusti viime viikolla, että mielenosoitukset on tukahdutettu lauantaihin mennessä. Näin ei tapahtunut, eikä Dagan ole mikään profeetta. Mossadin aiempi johtaja Ephraim Halevy oli varovaisempi kesäkuun 12. päivän vaalien tulosten aiheuttamista väkivalta-aalloista. Hän ei halunnut antaa omaa arviotaan, mutta sanoi tilanteen muistuttavan vallankumousta. Hän sanoi, että syvä tyytymättömyys Ahmadinejadin hallitusta vastaan on jatkunut jo kauan, mutta tuskinpa kukaan arvasi niiden puhkeavan näin pian vaalitulosten julkistamisen jälkeen. Hänen mielestään Vallankumouskaarti on Iranin vahvin vallanpitäjä, ja sen toimista riippuu, miten hallitus selviää. Sillä on myös oma uraanin rikastamisjärjestelmänsä, mitä se yksin valvoo. Jos mielenosoitukset murskataan, sen valta tulee kasvamaan entisestään, Halevy arvioi, mutta ”pahin on vasta edessäpäin.” Asiallisesti hän sanoi olevan samantekevää, kumpi nimetään presidentiksi, koska molemmat ovat tukeneet maan ydinsuunnitelman toteuttamista, ja se oli Moussavi, joka vaikutti ratkaisevasti maan ydinteollisuuden aloittamiseen. Halevy arvioi, että ”Mousavi on voinut muuttua vuosien aikana niin, että hän voi olla tänään toinen mies kuin 1981-1982”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak käväisi eilen keskustelemassa mukavia Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. He näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä. Barak halusi tiedottaa Israelin päivän politiikasta ja siitä, miten Gilad Shalit lopultakin vapautettaisiin, mistä ei ole uusia toiveita. Hamasin ja Hizbullahin asema voi sekin muuttua Iranin tilanteen muutosten vuoksi. Israelissa toivotaan, että Iranin tuki loppuisi noita terrorijärjestöjä kohtaan, mikä voisi vaikuttaa rauhan mahdollisuuksiin Lähi Idässä, mitä kaikki toivovat. (JP)
- Mossadin johtajan Meir Daganin toimikautta jatkettiin vuodella. (JP)
- Juutalainen uskontojen välinen aloite esittää juutalaisen Temppelin rakentamista Temppelivuorelle, lähtien toteamuksesta, että tilaa on tarpeeksi sekä muslimien että juutalaisten pyhätön sijoittamiseksi sinne. Siten ns. Holy Basin tulisi sisältämään kaikkien kolmen suuren uskonnon pyhät paikat. He viittaavat Jesajan kirjaan, jossa Jerusalemin Temppeliä kutsutaan kaikkien kansojen rukoushuoneeksi. (Jes.56:6-7) Mutta he väärentävät Jesajan sanaa, sillä heidän esityksensä tarkoittaisi synkretismiä, uskontojen sekoittamista tai hyväksymistä tasavertaisina, mitä Jesajan kirja ei ollenkaan tarkoita. Israelin rabbit sanovat, että Temppelin tulee sijaita Kalliomoskeijan paikalla, tai toiset, että tarvitaan profeetta, joka Jumalan innoittamana pystyy määrittelemään Temppelin tarkan paikan, koska tällä hetkellä ei tiedetä, missä se lopulta sijaitsi, eikä kaivauksia ole päästy tekemään. Islamilaisen Liikkeen perustaja sheikki Abdullah Nimar Darwish varoitti edes puhumasta asiasta, sillä kun muslimien odottama mahdi tulee, hän osoittaa juutalaisten Temppelin paikan. Darwish sanoi, että kun tämä tapahtuu, hän on valmis kantamaan kiviä Temppelin rakentamista varten. ”Sitä ennen niin kauan kuin on yhtään muslimia elossa, juutalaista Temppeliä ei rakenneta Al-Haram Al-Sharif (ylevälle) vuorelle.” Useat juutalaisjärjestöt haluaisivat kuitenkin aloittaa uhritoimitukset Temppelivuorella, ehkä vaatimattomassa pyhätössä, sillä Liitonarkkia säilytettiin sellaisissa olosuhteissa kymmeniä vuosia. (JP)

Sunday, June 21, 2009

SUNNUNTAI 21.06.09
1. IRANIN KAAOS näyttää jatkuvan ja muuttuvan entistä verisemmäksi, mikäli sieltä tulleisiin uutisiin on uskomista. Aamun uutisten mukaan ainakin 19 ihmistä sai surmansa lauantain mielenosoituksissa. Epäviralliset lähteet sanovat CNN:n mukaan, että kuolleita on 150. Satoja mielenosoittajia on pidätetty ja sairaaloihin on kuljetettu pahoin haavoittuneita, joko raakalaismaisten pamputusten ja potkimisten tai luodinhaavojen seurauksena.
Ylin kaitsija Ali Khamenei varoitti perjantain rukoustilaisuudessa, että elleivät mielenosoitukset lopu, maa joutuu entistä pahempaan veren vuodatukseen ja kaaokseen. Hän on luvannut, että 10 % äänestyslipuista lasketaan uudelleen, mutta ei suostu uusiin vaaleihin.
Vaaleissa hallituksen ilmoituksen mukaan kakkostilan saanut presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi pyysi kannattajiaan pidättymään eilen mielenosoituksista, mutta muutamia tuhansia tulvi kuitenkin kaduille, joita lukumääräisesti ylivoimaiset poliisit (LEF) ja Islamilaisen Vallankumouskaartin (IRGC) vapaaehtoisjoukkojen (Basij) jäsenet hakkasivat käyttäen pamppujen lisäksi myös kyynelkaasua, pippuri-jauhoa, vesitykkejä ja jopa kuumaa vettä.
Islamilaisen Vallankumouskaartin pääasiallisin tehtävä on suojella hallitusta, mutta se on osallistunut sotaharjoituksiin armeijan kanssa Iranin ja Irakin välisestä sodasta lähtien. Armeija ja Islamilainen Vallankumouskaartin perusyksiköt (IRGC) ovat pysytelleet toistaiseksi sivussa mellakoista.
The Washington Institute for Near East Policy tutkija Michael Eisenstadt kertoo JP:n artikkelissaan, että maan sisäinen järjestys ja turvallisuus on pyritty turvaamaan monikerroksisena: Ensimmäisen linjan muodostaa LEF (poliisi), jota Basij tarvittaessa tukee.
Basij koostuu vapaaehtoisista, mukana jengejä ja epäsosiaalisia aineksia.
Seuraavan linjan muodostavat IRGC:n erikoisjoukot ja sen maavoimat. Armeija, jonka varsinainen tehtävä on maan rajojen puolustaminen, tulee mukaan viimeisenä varmistuksena.
Eisenstadt arvioi artikkelissaan, ettei Iran ole sisäisesti niin monoliittinen, kuin ulkopuolelta katsoen näyttää, vaan jännitystä esiintyy eri joukko-osastojen välillä. Tämä koettiin edellisen kerran 1999, jolloin IRGC:n komentajat lähettivät presidentti Khatamille viestin, jossa he uhkasivat vallankaappauksella, ellei Khatami saa maata nopeasti järjestykseen. Turvallisuusjoukot ja armeijan yksiköt osallistuivat silloin 1998-2000 välisenä aikana salaisesti poliittiseen tilanteeseen murhaten toisinajattelijoita ja uudistushaluisia asettuen näin Khatamia vastustavien konservatiivien (islamistien) tueksi. Presidentti Ahmadinejad tukeutuu näihin kovaa linjaa kannattavien armeijan johtajiin; hän itse on entinen IRGC:n jäsen, jolla on vahva puolueen veteraanien kannatus Iranin parlamentissa.
Eisenstadt arvioi, että mielenosoituksien hajottamisesta on vastannut pääasiassa IRGC:n vapaaehtoisjoukko Basij, jota poliisijoukot (LEJ) tukevat. Hän arvioi lisäksi, että asioitten eteneminen riippuu suuresti siitä, mitä joukkoja hallitus tulee käyttämään väkivaltaisuuksien lopulliseksi tukahduttamiseksi. Hän uskoo, että hallituksen joukot tulevat lopulta onnistumaan, mutta sisäinen keskustelu ja ehkä katkerakin valtataistelu tulee jatkumaan vielä kauan.
(Lähde: JP, Michael Eisenstadt, 21.06.09 )
2. IRANIN presidenttiehdokas Mir Hossein Moussavi kertoi julkisuudessa, että hän on valmis kuolemaan ajamiensa aatteiden puolesta. Häntä kannattavat mielenosoittajat vaativat hallituksen yksinvaltiuden lopettamista. Uutisten mukaan itsemurhapommittaja räjäytti pienen pommin lähellä moskeijaa, jossa ylin kaitsija Ali Khamenei piti perjantaisaarnaansa. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen ja parin muun haavoittuneen.
Moussavi kertoi lisäksi kannattajilleen, että jos hänet pidätetään tai hän ”katoaa”, kannattajien tulee aloittaa yleislakko koko maassa. Tarkkailijat pelkäävät tämän osoittavan, että hänen henkensä on vaarassa. Katoaminen tarkoittanee sitä, että jotkut hämäräperäiset ainekset sieppaavat hänet ja murhaavat hänet jossain salaisessa paikassa.
Mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja monin paikoin, mm. Ahmadinejadin toimistohuoneisto sytytettiin tuleen. Paikallaolijat ovat välittäneet kännyköillä ja digikameroilla otettuja kuvia kaduilta, joissa näytetään ihmisten juoksevan kaduilla pyrkien välttämään suoraa kontaktia turvallisuusjoukkojen kanssa, jotka ovat saartaneet heidät. Kuvia ja selostuksia on välitetty maan ulkopuolelle internetin kautta, mitä hallitus pyrkii kaikin tavoin estämään.
USA:n presidentti Barack Obama sanoo olevansa ”huolestunut” (concerned) tilanteesta Iranissa ja kehottaa hallitusta lopettamaan väkivallan siviilejä vastaan. Tämä on kovin mitään sanomaton lausunto demokratian tärkeimmältä puolustajalta, mutta sen sisällön lienee sanellut Obaman pyrkimys saada keskusteluyhteys Iranin muslimihallinnon kanssa. USA:n kongressi on selkeästi asettunut puolustamaan mielenosoittajia Iranissa, mutta Obama pyrkii poistamaan terävimpiä särmiä varoitellen, että Iranin johto vierittää syyn väkivaltaisuuksista USA:n harteille, ”kuten on jo tapahtumassa”. (JP)
3. JERUSALEM Postin teettämän gallupin mukaan viime viikolla vain 6 % israelilaisista katsoo, että presidentti Barack Obama on suosiollinen Israelille. Vielä toukokuun 17. päivänä tehdyn tiedustelun mukaan 31 % israelilaista sanoi Obaman suosivan Israelia; 14 % sanoi hänen suosivan palestiinalaisia ja 40 % sanoi hänen olevan puolueeton.
Viimeinen mielipidetiedustelu sai Likudin edustajat vaatimaan, että Obaman tulee muuttaa suhtautumistaan Israeliin. Tiedustelun mukaan 50 % vastanneista uskoo Obaman suosivan palestiinalaisia ja 36 % uskoi hänen olevan neutraali. Likudia edustava hallituksen ministeri sanoi, että vaikka Obaman tarkoituksena ei olisikaan olla Israelin vastainen, hänen tulisi muuttaa elekieltään, joka sanoo päinvastaista. Ministeri sanoo odottavansa, että Obama todistaa Israelin myönteisyytensä ja ystävyytensä Israelin kanssa.
KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin sanoi, että Amerikka on vielä paras ystävä mitä meillä on, mutta sanoi toivovansa näyttöjä, mitä Obama todella tarkoittaa. ”Hän ei ole Israel-myönteinen, se on selvää. Hän muuttaa Amerikan hallituksen asemaa ja suhtautumista. Mutta sittenkin Amerikka on paras ystävä, mitä meillä on,” Rivlin analysoi. Ministeri Herzog (Labour) uskoi Amerikan pysyvän Israelin ystävänä ja sanoi kielteisten arvioitten perustuvan väärinymmärrykseen. Oppositiojohtaja Tzipi Livni halusi nostaa esiin omaa itseään todeten, että jos Israelissa olisi hallitus, joka on huolestunut Israelin eduista, mitään ongelmaa ei olisi Israelin ja USA:n välisissä suhteissa. Hän tietenkin tarkoitti, että jos hän olisi pääministerinä, keskustelut PA:n kanssa etenisivät pikavauhtia ja Obama hehkuisi tyytyväisyyttä. Mereztin edustaja Haim Oron totesi valittaen, että kansa kokee näin, sillä ”Obaman hallitus edustaa Israelin intressejä parhaiten ja lopulta israelilaisetkin ymmärtävät tämän”. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Entinen NL:n toisinajattelija ja Siperian vanki Natan Sharansky on vahvin ehdokas Jewish Agengyn (JA) puheenjohtajaksi. Pääministeri Netanyahu asetti hänet ehdokkaakseen ja tukee häntä, millä voi olla ratkaiseva merkitys. Sharanskyn valintaa vastustavat vaikutusvaltaiset taloudelliset tukijat. Valintaa vastustetaan sillä, että JA käy parhaillaan prosessia, jolla sen organisaatiota ja hallintoa uudistetaan. (JP)
- Knessetissä alkanut tottelemattomuuskampanja taisi loppua siihen, että puhemies Reuven Rivlin suostui siirtämään toisen budjetin käsittelyyn liitetyn lakiesittelyn myöhemmäksi. Se on ns. Mofaz-laki, jonka mukaan 7 kansanedustajan siirtyminen puolueesta riittää heille myönnettyjen etujen siirtymisen. Varsinaisesti laki koskee Kadiman kapinallisia, joitten aktiivisin jäsen on Shaul Mofaz, ja jotka haluaisivat liittyä hallitukseen. (JP)
- Englannin konservatiivien johtaja David Cameron paljasti puhuessaan 400:lle puolueensa kansanedustajalle, lordeille, parlamenttiehdokkaille ja liike-elämän johtajille Israelin konservatiivisten ystävien vuosittaisessa rahankeräys konferenssissa Lontoossa torstaina tähän tapaan: ”Ensiksi, uskon tunne- pitoisesti Israelin oikeuteen elää rauhassa ja turvallisena, eikä vain traagisen historiansa vuoksi, eikä siksi, että puolue on vankkumattomasti tukenut Israelia vuosikymmenien aikana, vaan myös siksi, että se on jotain, jonka tunnen syvällä sisimmässäni.” Puhuessaan rauhanprosessista hän sanoi kannattavansa kahden valtion periaatetta. ”Israelin valtio, sen olemassaolo tunnustettu kaikkien ympäröivien arabivaltioitten taholta, ja Palestiinan valtio, jonka olemassaolon koko maailma tunnustaa. En kuitenkaan ole sinisilmäinen (starry-eyed) tässä, en usko rauhan tulevan yhdessä yössä, se tulee tarvitsemaan taivuttelua, antautumista ja kompromisseja kaikilta osapuolilta. Israelin johtajat ovat osoittaneet menneisyydessä, että he ovat valmiit ottamaan riskejä rauhan hyväksi.” Cameron luetteli Israelin johtajia Beginistä alkaen, jotka ovat näin tehneet päätyen Netanyahuun, joka näkee demografian vaarat, ellei pystytä varmistamaan Israelia juutalaisena valtiona. Hän totesi rakettitulen Gazasta sekoittaneen pahoin rauhanmahdollisuuksia, mutta lisäsi siihen setlementtien laajentumisen, mikä innostaa ääriaineksia vastatoimiin. Hän totesi, että tullakseen hyväksytyksi Hamasin tulee osoittaa rauhan-tahtonsa teoilla. Hän lupasi taistella antisemitismiä vastaan maassaan. (JP)
- ELA, maan uudelleenkäyttöorganisaatio, oli iloisesti yllättynyt, että sen sopima sopimus muovipullojen palauttamisesta supermarketeihin toi muutaman sadan tuhannen pullon asemesta 7.5 miljoonaa kappaletta. (JP)
- Israelin matkailijoitten kannattaisi harkita uutta äsken avattua patikkaretkeä Nasaretista Galileaan. Reitti kulkee useitten uskonnollisten ja historiallisten paikkojen ja myös arabikylien kautta Galileaan, yli vuorisaarnapaikan taakse. Reittiä mainostetaan nimellä ”Jesus Trail”, Jeesuksen reitti. Se on pituudeltaan 65 km, ja sen patikoimisen oletetaan kestävän neljä vuorokautta. Monet arabikylät ovat valmiit tarjoamaan yösijaa, myös ruokaa ja juomaa löytyy matkan varrelta. Jos joku ei jaksa kulkea koko reittiä, hän voi ottaa bussin matkan varrelta ja ajaa jonkun matkaosuuden ohittaen tai palata hotelliinsa. Järjestäjät vakuuttavat, että reitti on hyvin merkitty, mutta joitakin vaikea-kulkuisia rinteitä voi olla matkalla. (JP, Howard Schneider 21.06.09)