MAANANTAI 22.06.09
1. IRANIN mielenosoitukset jatkuvat. Iranin hallitus on varoittanut ulkovaltoja, ennen kaikkea tietenkin ”sionistista blokkia” ja Yhdysvaltoja mutta myös Euroopan valtioita sekaantumasta asiaan. Pääministeri Netanyahu kertoi lehdistötilaisuudessa varovaisin sanoin journalistin kysymykseen, miten Israelin salainen tiedustelu näkee Iranin hallituksen heikkouden, jotenkin näin: ”Iranin hallituksen todellinen luonne on tullut paljastetuksi Iranin rohkeitten mielenosoittajien uskomattomien tekojen kautta. He menevät kaduille, heitä vastassa ovat luodit, ja salli minun - joka tiedän jotain demokratiasta – kertoa teille, että voit nähdä miten Iranin demokratian puute toimii. Uskoakseni tämä paremmin ja parhaiten kertoo koko maailmalle Iranin hallituksen todellisen luonteen.”
Israelin pääministeri ja hallituksen ministerit ovat kuin sanattomasta sopimuksesta johtuen pyrkineet ”hillitsemään suunsa portteja”, etteivät antaisi mullaheille lisäapetta Israelin syyttämiseksi levottomuuksien lietsojana. Netanyahu lisäsi kuitenkin sunnuntaina, että ”jotakin hyvin syvää, hyvin keskeistä, on meneillään Iranissa, ja se on osoituksena Iranin kansan syvästä vapauden janosta”. (JP)
2. NETANYAHU kieltäytyi myös arvioimasta presidentti Obaman käyttäytymistä Iranin tilanteen johdosta. Hän vain totesi: ”Puhuttuani hänen kanssaan usein puhelimessa uskon hänen Obaman toivovan Iranin kansalle vapautta, minkä hän ilmaisi jo Kairon puheessaan 4. kesäkuuta.” Jos maan hallitus onkin pysynyt ruodussaan, samaa ei voi sanoa presidentistä.
Shimon Peres ei ole koskaan malttanut olla puuttumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, eikä hän voinut vastustaa kiusausta nytkään. Tässä Peresin arvioita tilanteesta.
”En todellakaan tiedä, kumpi poistuu ensin, rikastettu uraani vaiko heidän surkea hallituksensa. Antaa nuorten ihmisten nostaa vapauden äänensä positiivisen politiikan puolesta. Antaa Iranin naisten, jotka ovat hyvin rohkea ihmisryhmä, nostaa äänensä tasavertaisuuden, vapauden janon puolesta.” Viranomaiset ovat varoitelleet, että juuri tämänkaltaiset korkealta taholta annetut lausunnot ovat vaarassa joutua Iranin valtaapitävien manipuloinnin käyttöön mielenosoittajia vastaan. He myös hyväksyvät presidentti Obaman omaksuman hiljaisuuden ja äänettömyyden, koska se ei ainakaan anna aihetta syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta tilanteeseen. He arvioivat lisäksi, etteivät mielenosoittajat tarvitse ulkopuolista tukea tässä tilanteessa, koska hän ei voisi tehdä mitään.
TOISAALTA kansan parista lähteneet spontaanit liikkeet tarvitsevat aina ulkopuolista moraalista tukea, joskaan ei välttämättä materiaalista. Myös Iranista on alkanut kuulua ääniä, joissa ihmetellään, miksi ulkomaailma ja ennen kaikkea USA ei ilmaise selvemmin tukevansa heitä. Iranin tilanteen ongelmallisuutta lisää se, että hallitus valvoo kaikkia tietoliikenne-järjestelmiä, karkottaa ulkomaisia lehtimiehiä ja TV-yhtiöitä sekä häiritsee kykynsä mukaan myös internetin kautta tapahtuvaa tiedonvälitystä. Tämä antaa hallituksen poliiseille ja vallankumouskaartin sotilaille vapaat kädet tukahduttaa vastarinta kuolinuhreista ja kansalaisten vapauden riistosta välittämättä. Tilanne alkaa muistuttaa sotatilaa, vaikka sitä ei olekaan virallisesti julistettu. (JP)
3. IRANIN HALLITUS on koventanut toisin ajattelevien kohtelua. Mir Hossein Moussavi on luokiteltu rikolliseksi. Entisen presidentin Hashemi Rafsanjanin perhe on ollut pidätettynä, joskin uutisten mukaan uudelleen vapautettu. Eräs iranilainen yhteyshenkilö totesi, että hänen osallistuessaan Shaahin vastaisiin mielenosoituksiin 1979 ”he eivät koskaan kokeneet samaa julmuutta, eläimellistä taktiikkaa, jota tämä hallitus käyttää nuoria vastaan”. Hän uskoi, että nykyiset levottomuudet ovat pahin uhka islamilaista hallitusta vastaan siitä lähtien, kun se kaappasi vallan 30 vuotta sitten. ”Emme ole koskaan aiemmin nähneet tällaista säälitöntä surmaamista kaduilla. Siviiliasuiset poliisit kävelevät ohi ja puukottavat miehiä ja naisia väkijoukossa, moottoripyörillä kulkevat hyökkääjät murskaavat ihmisten luita patukoillaan, ja yhä enemmän ihmisiä ammutaan kuoliaiksi.” Toisinajattelija ajatollah Hossein Ali Montazeri, joka on kotiarestissa, julisti kolmen päivän suruajan kuolleitten muistoksi. Kaupat ja liikkeet olivat osaksi suljettuina sunnuntaina osittaisen lakon osoitukseksi. ”Hallitus kuvittelee, että me menemme töihin ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei tule mitään. Ennen kuin ”presidentti Moussavi” niin käskee, me pysymme kodeissamme,” sanoi eräs tietolähde. Moussavi oli ajoittain kateissa, mutta ilmeisesti turvassa, koska hän julkisti lausuntojaan, joissa hän puolusti nuorten oikeutta protestoida, mihin maan perustuslaki antaa oikeuden, mutta pyysi heitä itsehillintään tarpeettomien uhrien välttämiseksi. (JP)
4. IRANIN HALLITUS on joutunut myöntämään virheitä tapahtuneen, sillä joissakin vaalipiireissä on julkistettu enemmän annettuja ääniä kuin siellä oli potentiaalisia äänestäjiä. Miten laajaa tämä on ollut, on vielä epäselvää. Erään viranomaisen antaman tiedon mukaan ääniä on annettu 3 miljoonaa enemmän kuin äänestäneitä. Hän selitti, että meneillään on tarkistus, miten tämä on voinut vaikuttaa äänestyksen tulokseen.
Yksi pahimmista mielenosoituksista tapahtui lauantaina Teheranin Valiastr-kadulla, jossa moottoripyörillä liikkuneet poliisit hajottivat pääasiassa naisten muodostaman kulkueen. Naiset taistelivat vastaan kepein ja mitä käsiinsä saivat, ja polttivat myöhemmin kadun varrella sijainneen Basij-vallankumouskaartin vapaaehtoisjoukkojen rakennuksen. Tilaisuudessa haavoittui lukuisia naisia ja useita mielenosoittajia sai surmansa. Eräs silminnäkijä ylisti naisten rohkeutta ja sanoi joittenkin heistä riisuneen pääliinansa saadakseen enemmän vapautta liikkua ja toimia. Poliisi avasi tulen mielenosoittajia kohti eikä sallinut ambulanssien päästä paikalle. Sairaaloihin päästettiin vain poliisin ja Basijin jäseniä, ja joitakin sairaalavuoteiseen päässeitä haavoittuneita vedettiin ylös ja vietiin vankilaan. (JP)
5. Iranin parlamentin puheenjohtaja Ali Larijani totesi lausunnossaan, että vaalien tulokseen tyytymättömiä on paljon enemmän kuin kaduillaan mieltään osoittavat, mikä hallituksen tulisi huomioida. Hashemi Rafsanjani (75) johtaa vaikutusvaltaisia instituutioita, kuten eksperttien neuvostoa, jolla on valta erottaa ylin kaitsija, ja Toimenpide-neuvosto, joka välittää parlamentin ja Valvontaneuvoston, jolla on valta estää parlamentin säätämien lakien voimaantuloa, välisissä erimielisyyksissä. Hän suhtautui hyvin kriittisesti Ahmadinejadin vaalityöhön ennen vaaleja. Ylin kaitsija on ajatollah Khomenein ajoista lähtien ollut kaiken arvostelun yläpuolella, mutta nyt nuoret huutavat kuolemaa ajatollah Khameneille, mikä on ennen kuulumatonta. Kukaan ei pysty arvioimaan, miten tästä selvitään, mutta Iranin hallituksen päättäväisyyttä pyrkiä kukistamaan hallituksen vastainen protestiliike ei kukaan aseta kyseenalaiseksi. Kysytään vain sitä, kuinka suuren poliittisen ja kasvojen menettämisen uhan alaisen hinnan se on valmis maksamaan. 16-vuotiaan Nedan (ääni) sala-ampujan surmaamasta opiskelijatytöstä on tullut mielenosoittajien symboli ja marttyyrihahmo. Tyttö käveli isänsä kanssa lauantaina väkijoukossa, kun talon katolta ammuttu luoti osui hänen rintaansa. Tyttö kuoli veren vuotaessa hänen suustaan kauhistuneitten ihmisten käsivarsille. Tilanne tallennettiin useilla kameroilla, ja videokuvia tapauksesta on levitetty kymmeniä tuhansia.(JP)
6. MOSSADIN johtaja Meir Dagan ennusti viime viikolla, että mielenosoitukset on tukahdutettu lauantaihin mennessä. Näin ei tapahtunut, eikä Dagan ole mikään profeetta. Mossadin aiempi johtaja Ephraim Halevy oli varovaisempi kesäkuun 12. päivän vaalien tulosten aiheuttamista väkivalta-aalloista. Hän ei halunnut antaa omaa arviotaan, mutta sanoi tilanteen muistuttavan vallankumousta. Hän sanoi, että syvä tyytymättömyys Ahmadinejadin hallitusta vastaan on jatkunut jo kauan, mutta tuskinpa kukaan arvasi niiden puhkeavan näin pian vaalitulosten julkistamisen jälkeen. Hänen mielestään Vallankumouskaarti on Iranin vahvin vallanpitäjä, ja sen toimista riippuu, miten hallitus selviää. Sillä on myös oma uraanin rikastamisjärjestelmänsä, mitä se yksin valvoo. Jos mielenosoitukset murskataan, sen valta tulee kasvamaan entisestään, Halevy arvioi, mutta ”pahin on vasta edessäpäin.” Asiallisesti hän sanoi olevan samantekevää, kumpi nimetään presidentiksi, koska molemmat ovat tukeneet maan ydinsuunnitelman toteuttamista, ja se oli Moussavi, joka vaikutti ratkaisevasti maan ydinteollisuuden aloittamiseen. Halevy arvioi, että ”Mousavi on voinut muuttua vuosien aikana niin, että hän voi olla tänään toinen mies kuin 1981-1982”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak käväisi eilen keskustelemassa mukavia Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. He näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä. Barak halusi tiedottaa Israelin päivän politiikasta ja siitä, miten Gilad Shalit lopultakin vapautettaisiin, mistä ei ole uusia toiveita. Hamasin ja Hizbullahin asema voi sekin muuttua Iranin tilanteen muutosten vuoksi. Israelissa toivotaan, että Iranin tuki loppuisi noita terrorijärjestöjä kohtaan, mikä voisi vaikuttaa rauhan mahdollisuuksiin Lähi Idässä, mitä kaikki toivovat. (JP)
- Mossadin johtajan Meir Daganin toimikautta jatkettiin vuodella. (JP)
- Juutalainen uskontojen välinen aloite esittää juutalaisen Temppelin rakentamista Temppelivuorelle, lähtien toteamuksesta, että tilaa on tarpeeksi sekä muslimien että juutalaisten pyhätön sijoittamiseksi sinne. Siten ns. Holy Basin tulisi sisältämään kaikkien kolmen suuren uskonnon pyhät paikat. He viittaavat Jesajan kirjaan, jossa Jerusalemin Temppeliä kutsutaan kaikkien kansojen rukoushuoneeksi. (Jes.56:6-7) Mutta he väärentävät Jesajan sanaa, sillä heidän esityksensä tarkoittaisi synkretismiä, uskontojen sekoittamista tai hyväksymistä tasavertaisina, mitä Jesajan kirja ei ollenkaan tarkoita. Israelin rabbit sanovat, että Temppelin tulee sijaita Kalliomoskeijan paikalla, tai toiset, että tarvitaan profeetta, joka Jumalan innoittamana pystyy määrittelemään Temppelin tarkan paikan, koska tällä hetkellä ei tiedetä, missä se lopulta sijaitsi, eikä kaivauksia ole päästy tekemään. Islamilaisen Liikkeen perustaja sheikki Abdullah Nimar Darwish varoitti edes puhumasta asiasta, sillä kun muslimien odottama mahdi tulee, hän osoittaa juutalaisten Temppelin paikan. Darwish sanoi, että kun tämä tapahtuu, hän on valmis kantamaan kiviä Temppelin rakentamista varten. ”Sitä ennen niin kauan kuin on yhtään muslimia elossa, juutalaista Temppeliä ei rakenneta Al-Haram Al-Sharif (ylevälle) vuorelle.” Useat juutalaisjärjestöt haluaisivat kuitenkin aloittaa uhritoimitukset Temppelivuorella, ehkä vaatimattomassa pyhätössä, sillä Liitonarkkia säilytettiin sellaisissa olosuhteissa kymmeniä vuosia. (JP)
1. IRANIN mielenosoitukset jatkuvat. Iranin hallitus on varoittanut ulkovaltoja, ennen kaikkea tietenkin ”sionistista blokkia” ja Yhdysvaltoja mutta myös Euroopan valtioita sekaantumasta asiaan. Pääministeri Netanyahu kertoi lehdistötilaisuudessa varovaisin sanoin journalistin kysymykseen, miten Israelin salainen tiedustelu näkee Iranin hallituksen heikkouden, jotenkin näin: ”Iranin hallituksen todellinen luonne on tullut paljastetuksi Iranin rohkeitten mielenosoittajien uskomattomien tekojen kautta. He menevät kaduille, heitä vastassa ovat luodit, ja salli minun - joka tiedän jotain demokratiasta – kertoa teille, että voit nähdä miten Iranin demokratian puute toimii. Uskoakseni tämä paremmin ja parhaiten kertoo koko maailmalle Iranin hallituksen todellisen luonteen.”
Israelin pääministeri ja hallituksen ministerit ovat kuin sanattomasta sopimuksesta johtuen pyrkineet ”hillitsemään suunsa portteja”, etteivät antaisi mullaheille lisäapetta Israelin syyttämiseksi levottomuuksien lietsojana. Netanyahu lisäsi kuitenkin sunnuntaina, että ”jotakin hyvin syvää, hyvin keskeistä, on meneillään Iranissa, ja se on osoituksena Iranin kansan syvästä vapauden janosta”. (JP)
2. NETANYAHU kieltäytyi myös arvioimasta presidentti Obaman käyttäytymistä Iranin tilanteen johdosta. Hän vain totesi: ”Puhuttuani hänen kanssaan usein puhelimessa uskon hänen Obaman toivovan Iranin kansalle vapautta, minkä hän ilmaisi jo Kairon puheessaan 4. kesäkuuta.” Jos maan hallitus onkin pysynyt ruodussaan, samaa ei voi sanoa presidentistä.
Shimon Peres ei ole koskaan malttanut olla puuttumatta asioihin, jotka eivät hänelle kuulu, eikä hän voinut vastustaa kiusausta nytkään. Tässä Peresin arvioita tilanteesta.
”En todellakaan tiedä, kumpi poistuu ensin, rikastettu uraani vaiko heidän surkea hallituksensa. Antaa nuorten ihmisten nostaa vapauden äänensä positiivisen politiikan puolesta. Antaa Iranin naisten, jotka ovat hyvin rohkea ihmisryhmä, nostaa äänensä tasavertaisuuden, vapauden janon puolesta.” Viranomaiset ovat varoitelleet, että juuri tämänkaltaiset korkealta taholta annetut lausunnot ovat vaarassa joutua Iranin valtaapitävien manipuloinnin käyttöön mielenosoittajia vastaan. He myös hyväksyvät presidentti Obaman omaksuman hiljaisuuden ja äänettömyyden, koska se ei ainakaan anna aihetta syyttää Yhdysvaltoja sekaantumisesta tilanteeseen. He arvioivat lisäksi, etteivät mielenosoittajat tarvitse ulkopuolista tukea tässä tilanteessa, koska hän ei voisi tehdä mitään.
TOISAALTA kansan parista lähteneet spontaanit liikkeet tarvitsevat aina ulkopuolista moraalista tukea, joskaan ei välttämättä materiaalista. Myös Iranista on alkanut kuulua ääniä, joissa ihmetellään, miksi ulkomaailma ja ennen kaikkea USA ei ilmaise selvemmin tukevansa heitä. Iranin tilanteen ongelmallisuutta lisää se, että hallitus valvoo kaikkia tietoliikenne-järjestelmiä, karkottaa ulkomaisia lehtimiehiä ja TV-yhtiöitä sekä häiritsee kykynsä mukaan myös internetin kautta tapahtuvaa tiedonvälitystä. Tämä antaa hallituksen poliiseille ja vallankumouskaartin sotilaille vapaat kädet tukahduttaa vastarinta kuolinuhreista ja kansalaisten vapauden riistosta välittämättä. Tilanne alkaa muistuttaa sotatilaa, vaikka sitä ei olekaan virallisesti julistettu. (JP)
3. IRANIN HALLITUS on koventanut toisin ajattelevien kohtelua. Mir Hossein Moussavi on luokiteltu rikolliseksi. Entisen presidentin Hashemi Rafsanjanin perhe on ollut pidätettynä, joskin uutisten mukaan uudelleen vapautettu. Eräs iranilainen yhteyshenkilö totesi, että hänen osallistuessaan Shaahin vastaisiin mielenosoituksiin 1979 ”he eivät koskaan kokeneet samaa julmuutta, eläimellistä taktiikkaa, jota tämä hallitus käyttää nuoria vastaan”. Hän uskoi, että nykyiset levottomuudet ovat pahin uhka islamilaista hallitusta vastaan siitä lähtien, kun se kaappasi vallan 30 vuotta sitten. ”Emme ole koskaan aiemmin nähneet tällaista säälitöntä surmaamista kaduilla. Siviiliasuiset poliisit kävelevät ohi ja puukottavat miehiä ja naisia väkijoukossa, moottoripyörillä kulkevat hyökkääjät murskaavat ihmisten luita patukoillaan, ja yhä enemmän ihmisiä ammutaan kuoliaiksi.” Toisinajattelija ajatollah Hossein Ali Montazeri, joka on kotiarestissa, julisti kolmen päivän suruajan kuolleitten muistoksi. Kaupat ja liikkeet olivat osaksi suljettuina sunnuntaina osittaisen lakon osoitukseksi. ”Hallitus kuvittelee, että me menemme töihin ikään kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ei tule mitään. Ennen kuin ”presidentti Moussavi” niin käskee, me pysymme kodeissamme,” sanoi eräs tietolähde. Moussavi oli ajoittain kateissa, mutta ilmeisesti turvassa, koska hän julkisti lausuntojaan, joissa hän puolusti nuorten oikeutta protestoida, mihin maan perustuslaki antaa oikeuden, mutta pyysi heitä itsehillintään tarpeettomien uhrien välttämiseksi. (JP)
4. IRANIN HALLITUS on joutunut myöntämään virheitä tapahtuneen, sillä joissakin vaalipiireissä on julkistettu enemmän annettuja ääniä kuin siellä oli potentiaalisia äänestäjiä. Miten laajaa tämä on ollut, on vielä epäselvää. Erään viranomaisen antaman tiedon mukaan ääniä on annettu 3 miljoonaa enemmän kuin äänestäneitä. Hän selitti, että meneillään on tarkistus, miten tämä on voinut vaikuttaa äänestyksen tulokseen.
Yksi pahimmista mielenosoituksista tapahtui lauantaina Teheranin Valiastr-kadulla, jossa moottoripyörillä liikkuneet poliisit hajottivat pääasiassa naisten muodostaman kulkueen. Naiset taistelivat vastaan kepein ja mitä käsiinsä saivat, ja polttivat myöhemmin kadun varrella sijainneen Basij-vallankumouskaartin vapaaehtoisjoukkojen rakennuksen. Tilaisuudessa haavoittui lukuisia naisia ja useita mielenosoittajia sai surmansa. Eräs silminnäkijä ylisti naisten rohkeutta ja sanoi joittenkin heistä riisuneen pääliinansa saadakseen enemmän vapautta liikkua ja toimia. Poliisi avasi tulen mielenosoittajia kohti eikä sallinut ambulanssien päästä paikalle. Sairaaloihin päästettiin vain poliisin ja Basijin jäseniä, ja joitakin sairaalavuoteiseen päässeitä haavoittuneita vedettiin ylös ja vietiin vankilaan. (JP)
5. Iranin parlamentin puheenjohtaja Ali Larijani totesi lausunnossaan, että vaalien tulokseen tyytymättömiä on paljon enemmän kuin kaduillaan mieltään osoittavat, mikä hallituksen tulisi huomioida. Hashemi Rafsanjani (75) johtaa vaikutusvaltaisia instituutioita, kuten eksperttien neuvostoa, jolla on valta erottaa ylin kaitsija, ja Toimenpide-neuvosto, joka välittää parlamentin ja Valvontaneuvoston, jolla on valta estää parlamentin säätämien lakien voimaantuloa, välisissä erimielisyyksissä. Hän suhtautui hyvin kriittisesti Ahmadinejadin vaalityöhön ennen vaaleja. Ylin kaitsija on ajatollah Khomenein ajoista lähtien ollut kaiken arvostelun yläpuolella, mutta nyt nuoret huutavat kuolemaa ajatollah Khameneille, mikä on ennen kuulumatonta. Kukaan ei pysty arvioimaan, miten tästä selvitään, mutta Iranin hallituksen päättäväisyyttä pyrkiä kukistamaan hallituksen vastainen protestiliike ei kukaan aseta kyseenalaiseksi. Kysytään vain sitä, kuinka suuren poliittisen ja kasvojen menettämisen uhan alaisen hinnan se on valmis maksamaan. 16-vuotiaan Nedan (ääni) sala-ampujan surmaamasta opiskelijatytöstä on tullut mielenosoittajien symboli ja marttyyrihahmo. Tyttö käveli isänsä kanssa lauantaina väkijoukossa, kun talon katolta ammuttu luoti osui hänen rintaansa. Tyttö kuoli veren vuotaessa hänen suustaan kauhistuneitten ihmisten käsivarsille. Tilanne tallennettiin useilla kameroilla, ja videokuvia tapauksesta on levitetty kymmeniä tuhansia.(JP)
6. MOSSADIN johtaja Meir Dagan ennusti viime viikolla, että mielenosoitukset on tukahdutettu lauantaihin mennessä. Näin ei tapahtunut, eikä Dagan ole mikään profeetta. Mossadin aiempi johtaja Ephraim Halevy oli varovaisempi kesäkuun 12. päivän vaalien tulosten aiheuttamista väkivalta-aalloista. Hän ei halunnut antaa omaa arviotaan, mutta sanoi tilanteen muistuttavan vallankumousta. Hän sanoi, että syvä tyytymättömyys Ahmadinejadin hallitusta vastaan on jatkunut jo kauan, mutta tuskinpa kukaan arvasi niiden puhkeavan näin pian vaalitulosten julkistamisen jälkeen. Hänen mielestään Vallankumouskaarti on Iranin vahvin vallanpitäjä, ja sen toimista riippuu, miten hallitus selviää. Sillä on myös oma uraanin rikastamisjärjestelmänsä, mitä se yksin valvoo. Jos mielenosoitukset murskataan, sen valta tulee kasvamaan entisestään, Halevy arvioi, mutta ”pahin on vasta edessäpäin.” Asiallisesti hän sanoi olevan samantekevää, kumpi nimetään presidentiksi, koska molemmat ovat tukeneet maan ydinsuunnitelman toteuttamista, ja se oli Moussavi, joka vaikutti ratkaisevasti maan ydinteollisuuden aloittamiseen. Halevy arvioi, että ”Mousavi on voinut muuttua vuosien aikana niin, että hän voi olla tänään toinen mies kuin 1981-1982”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeri Ehud Barak käväisi eilen keskustelemassa mukavia Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. He näyttävät viihtyvän hyvin yhdessä. Barak halusi tiedottaa Israelin päivän politiikasta ja siitä, miten Gilad Shalit lopultakin vapautettaisiin, mistä ei ole uusia toiveita. Hamasin ja Hizbullahin asema voi sekin muuttua Iranin tilanteen muutosten vuoksi. Israelissa toivotaan, että Iranin tuki loppuisi noita terrorijärjestöjä kohtaan, mikä voisi vaikuttaa rauhan mahdollisuuksiin Lähi Idässä, mitä kaikki toivovat. (JP)
- Mossadin johtajan Meir Daganin toimikautta jatkettiin vuodella. (JP)
- Juutalainen uskontojen välinen aloite esittää juutalaisen Temppelin rakentamista Temppelivuorelle, lähtien toteamuksesta, että tilaa on tarpeeksi sekä muslimien että juutalaisten pyhätön sijoittamiseksi sinne. Siten ns. Holy Basin tulisi sisältämään kaikkien kolmen suuren uskonnon pyhät paikat. He viittaavat Jesajan kirjaan, jossa Jerusalemin Temppeliä kutsutaan kaikkien kansojen rukoushuoneeksi. (Jes.56:6-7) Mutta he väärentävät Jesajan sanaa, sillä heidän esityksensä tarkoittaisi synkretismiä, uskontojen sekoittamista tai hyväksymistä tasavertaisina, mitä Jesajan kirja ei ollenkaan tarkoita. Israelin rabbit sanovat, että Temppelin tulee sijaita Kalliomoskeijan paikalla, tai toiset, että tarvitaan profeetta, joka Jumalan innoittamana pystyy määrittelemään Temppelin tarkan paikan, koska tällä hetkellä ei tiedetä, missä se lopulta sijaitsi, eikä kaivauksia ole päästy tekemään. Islamilaisen Liikkeen perustaja sheikki Abdullah Nimar Darwish varoitti edes puhumasta asiasta, sillä kun muslimien odottama mahdi tulee, hän osoittaa juutalaisten Temppelin paikan. Darwish sanoi, että kun tämä tapahtuu, hän on valmis kantamaan kiviä Temppelin rakentamista varten. ”Sitä ennen niin kauan kuin on yhtään muslimia elossa, juutalaista Temppeliä ei rakenneta Al-Haram Al-Sharif (ylevälle) vuorelle.” Useat juutalaisjärjestöt haluaisivat kuitenkin aloittaa uhritoimitukset Temppelivuorella, ehkä vaatimattomassa pyhätössä, sillä Liitonarkkia säilytettiin sellaisissa olosuhteissa kymmeniä vuosia. (JP)
Comments