Friday, December 15, 2017

PERJANTAI 15.12.2017

PERJANTAI 15.12.2017
01. OTC:n keskiviikkopäivän kestänyt konferenssi Istanbulissa kärsi ensimmäisen haaksirikkonsa jo ennen sen alkua tärkeimpien muslimimaiden Egyptin, Saudi Arabian sekä UAE:n jättäytyessä pois ja osallistuneittenkin maitten lähettäessä sinne alemman tason virkailijoitaan.
Tämä ei kuitenkaan estänyt maitten edustaja pitämästä kiihkeitä ja kiihottavia puheita päivän aikana, mutta mistään käytännön toimista ei pystytty sopimaan. Päin ja toistaen sen päinvastoin monissa puheissa ilmeni tarve tilanteen rauhoittamiseen.

PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli tietenkin arvostettu osanottaja - joskaan ei ehkä kaikkien kunnioittama - mutta joka kuitenkin symboloi arabien Israelin vastaista agendaa.
Abbas sanoi ennen konferenssin avausta - ja toistaen sen avauspuheessaan - uhkasi peruuttaa kaikki Oslon sopimusten myötä solmitut sopimukset selittäen, että Trumpin Jerusalemia koskeva lausunto Israelin pääkaupunkina pudotti pohjan pois Yhdysvaltain toimimisesta tasapuolisena välittäjänä rauhanprosessissa.

Istanbulin "huippukokouksen" isäntä Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan toisti aiemman syytöksensä Israelista terrorivaltiona, tuomiten USA:n sekä esittäen pitkän listan PA/PLO:n arabeille myönteisiä julkilausumia. Hän jätti kuitenkin toistamatta aiemman uhkauksensa rikkoa Israelin kanssa solmitut diplomaattisuhteet.

Abbas toisti myös päätöksensä hakea täyttä jäsenyyttä "Palestiinan valtiolle" YK:ssa, jota se haki jo v. 2011 YK:n turvallisuusneuvostossa, mutta jonka YKTN hylkäsi. Abbas on sen jälkeen pyrkinyt saamaan YK:n yleiskokouksen jäsenten mieleen hokemansa mantran "Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla pääkaupunkinaan Jerusalem".
Abbas julisti lisäksi: "Jokaisen, joka kannattaa kahden valtion periaatetta, tulisi samalla tunnustaa toisen, "Palestiinan valtion", oikeudet". Huolimatta kiihottavista puheista tuen osoittamiseksi Abbasille päätöksiä ei saatu aikaan.
Ennen Abbasin hakemuksen käsittelyä YK:n yleiskokouksessa sen tulee saada turvallisuus-neuvoston myönteinen päätös, minkä saaminen on mahdotonta ilman USA:n suostumusta.
V. 2011 Obaman hallitus esti veto-oikeudellaan PA/PLO:n hakemuksen, ja Trumpin hallitus tuskin tulee poikkeamaan siitä etenkin Abbasin Trumpin asemaa ja Yhdysvaltoja loukkaavien lausuntojensa vuoksi. Abbasin heiluttama kirves osui kirvelevästi omaan nilkkaan.

YEDIOT AHARONIT uutislehti kertoi keskiviikkoillan
artikkelissaan, että PA/PLO pyrkii estämään Yhdysvaltoja osallistumasta YKTN:n äänestykseen, jonka kohteena on Trumpin Jerusalemia koskevan lausunnon peruuttaminen ja samalla Jerusalemin tunnustaminen Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Niiden edustajat väittävät, ettei USA voi osallistua äänestykseen päätöksestä, joka koskee se omaa käyttäytymistä. V. 1960 esimerkki, jossa estettiin onnistuneesti Argentiinan oikeus osallistua äänestykseen koskien Israelin oikeutta siepata natsirikollinen Adolf Eichman Argentiinasta. Argentiina ei silloin ollut YKTN:n täysjäsen.
On kuitenkin vaikea kuvitella tilannetta, jossa USA estettäisiin osallistumatta YKTN:n äänestykseen Palestiinan pääsemiseksi YKTN:n täysjäseneksi.

USA:lla ei ole veto-oikeutta YK:n yleiskokouksessa, jossa PA/PLO:lla on automaattinen enemmistö. Sen päätökset ovat kuitenkin suositusluonteisia eikä niillä ole jäsenmaita velvoittaa painoarvoa.

OIC julisti loppulausunnossaan USA:n hallituksen tunnustamisen Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja poistavan sen aseman rauhansopimuksen välittäjänä. Siinä viitataan tarpeeseen "rauhan kansainvälistämiseksi ja vedotaan kansainväliseen yhteisöön yleisesti hyväksytyn poliittisen, uskottavan prosessin aloittamiseksi kestävän rauhan saavuttamiseksi kahden valtion
periaatteen pohjalla".
PA ja Hamas ilmoittivat boikotoivansa USA:n vara-presidentti Mike Pencen Israelin vierailua eikä suostuvansa tapaamaan häntä Betlehemissä.
Artikkelissa viitataan Amerikan pitkään vieteriin, joka sallii ja ymmärtää arabien venkoilut Trumpin julkistaman lausunnon johdosta hyvin tiedostaen, että he hakkaavat poikki oksaa, jolla itse istuvat.
Liikemiehenä Trump haluaa arabien vilpitöntä suhtautumista hänen tarjoukseensa ja nielevän vihantäyteisen torjuntansa, jolla on rajansa.
USA:n ohella ei – kuten myös EU:n johto toteaa – ole vaihtoehtoa. Se on ota tai jätä tilanne.
https://www.timesofisrael.com/erdogan-and-abbas-bark-about-jerusalem-but-their-threats-have-no-bite/,

02. PA:n ja Hamasin kannattajat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Trumpin Jerusalemin asemaa koskevan ilmoituksen jälkeen, mutta into näyttää laantuneen eikä niissä ole enää samaa pontta.
Turvallisuusjoukot eivät anna suhteellisen rauhan-tilan pettää itseään ja varautuvat väkivallan uusiutumiseen etenkin perjantaiaamun moskeija-rukousten jälkeen, joissa islamin uskonnolliset johtajat kiihottavat osallistujia väärillä syytöksillä, kuten "Al-Aksa on vaarassa", joka oli jo 1920-luvulla hajj al-Husseinin sotahuuto lähettäessään muslimit hyökkäämään juutalaisia vastaan missä
heitä kohdanneekaan. Mielenosoituksia on odotettavissa tänään Temppelivuorella. Poliisi antoi kuitenkin luvan kaikille nousta Temppelivuorelle, jolla on ollut rauhoittava vaikutus. Poliisi usein rajoittaa arabien pääsyn Vuorelle vain yli 40-vuotiaille; naisille rajoituksetta.

PA/PLO:n johto ja islamin mullahit ovat väärin syyttäneet, että Trump antoi koko Jerusalemin juutalaisille heidän pääkaupunkinaan. Trump on muistuttanut lausuntonsa sanamuodosta, jossa ei mainita mitään enempää potentiaalisten valtioiden välisistä rajoista, kuten ei myöskään Jerusalemin kuntarajoista. USA:n lähetystön muutto Tel Avivista Jerusalemiin odottaa sopivaa aikaa, mikä voi ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan vaatia 2-3 vuotta. Arabit haluavat lupauksen Jerusalemin itäosasta, mikä ei sisältynyt Trumpin lausuntoon.

Parin viimeisen päivän aikana turvallisuusmiehet ovat pidättäneet 37 ihmistä pääkaupungin itäosan lähiöistä: A-Tur, Shuafat, Wadi Joz, Ras-al-Amid, Issawiya, sekä vanjasta kaupungista. Kaikkiaan 67 ihmistä pidätettiin Trumpin lausunnon jälkeen; 30 muuta ihmistä pidätettiin mielenosoitusten aikana.
Poliisi sanoo pidättäneensä väkivaltaisten mielenosoitusten johtajia kenttätyön, tiedustelun ja uudenlaisen teknologian yhteistyön ansiosta. Mielenosoittajat ovat käyttäneet kiviä, lasipulloja, bensiinipommeja ja muita välineitä, katujen sulkemisen ja palavien autonrenkaitten heittämisen poliiseja vastaan sekä tuliaseillaan ja ilotulitusraketeillaan tulittamisen ohella.
Myös Juudean ja Samarian alueilla ovat päivittäiset hyökkäykset poliiseja ja sotilaita vastaan arkista
todellisuutta.
Sekä poliisi että IDF ovat vahvistaneet joukkojaan kaiken varalta odottaessaan tilanteen selkenemistä tai huononemista.

Gazasta ammuttiin Trumpin puheen jälkeen yli tusinan verran raketteja Israelin puolelle, joista Iron Dome on tuhonnut ilmassa muutamia. Hälytyssireenien ulvonta varoittaen lähestyvästä raketista aiheuttaa asukkaissa pelkotiloja ja etenkin lapsissa ahdistusta ja unettomuutta.
Puolustusministeri Avigdor Libermanin rahoittelu vieraillessaan Sderotissa, jonne ammuttiin 2 rakettia, eivätkä kehotukset rauhoittua poista tosiasiaa, että Gazan rajan pinnassa asuvat Israelin kansalaiset elävät jatkuvan sodan varjossa. https://www.timesofisrael.com/forces-brace-for-second-week-of-friday-protests-over-us-jerusalem-move/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Muutamia päiviä sen jälkeen, kun IDF tuhosi Jihadin omistaman tunnelin Israelin puolelle surmaten 12 Jihadin johtajaa, IDF:n eteläisen prikaatin komentaja varoitti Gazan rajan läheisyydessä asuvia israelilaisia, että hyökkäystunneleita on kaivettu enemmän Israelin puolelle. Vieraillessaan Nirim-kibbutsissa hän vakuutti asukkaille, ettei tunneleista ole heille vaaraa. Viitatessaan Gazasta ammuttuihin yli tusinaan rakettiin hän sanoi, että dynaaminen jännitys siellä leviää kuin vierivä lumipallo, jota me pyrimme lopettamaan juoksunsa. Hän selitti, etteivät Gazan terroristit ajattele järjellä kuin me, vaan tarttuvat jokaiseen tilaisuuteen Israelin vahingoittamiseksi unohtaen asukkaitten hyvinvoinnin. Komentaja kertoi, että 2 miljardia NIS maksava maanalainen este on paljastanut uusia tunneleita, joita löydetään lisää töiden edistyessä. Kilometrin pituinen tunneli, josta pari sataa metriä oli Israelin puolella, oli Hamasin rakennuttama, vaikka sinne menneet terroristit olivat Jihadin jäseniä. https://www.timesofisrael.com/idf-officer-says-there-are-more-gaza-tunnels-leading-into-israel/
• USA:ssa toimiva painostusryhmä JSTREET, jota kutsutaan maltilliseksi, yhtyi lausunnossaan AIPAKIN aiemmin antamaan lausuntoon, jossa tuomitaan Mahmoud Abbasin Istanbulin OIC:n konferenssin aikana pitämät puheet hajottavina ja kiihottavina. Tilaisuuden yhteydessä otetut lehtikuvat osoittavat osanottajien yrmeät ja ilottomat kasvon ilmeet. https://www.timesofisrael.com/in-rare-rebuke-j-street-joins-aipac-in-panning-abbas-over-jerusalem-speech/
• Israelilainen pillerinpyörittäjä ja erilaisten maitotuotteiden valmista TEVA on taloudellisissa vaikeuksissa, ja aikoo irtisanoa tuhansia työntekijöitä, heistä 1750 Israelissa. Kaikkiaan 14 000 työntekijää globaalisti on vaarassa joutua lopettamaan työnsä parin vuoden sisällä TEVA Pharmaceutical yhtiössä. Israelissa mielenosoittajat ovat vastustaneet TEVA:n suunnitelmia. https://www.timesofisrael.com/teva-bought-the-pharm-and-now-it-may-have-bought-the-farm/
• NJ:n imaami sheikki Aymen Elkasaby joutunee uudelleen kasvatukseen, aluksi tapaamaan uskontojenvälisiä johtajia, esittäessään perättömiä huhuja, että juutalaiset olivat Siinaissa tehdyn terrori-iskun takana, jossa kuoli 305 muslimia ja pari sataa haavoittui. Saarnatessaan New Jerseyn Islamilaisen keskuksen moskeijassaan viime viikolla hän sanoi toivovansa kaikkien juutalaisten kuolemaa. "Allah kosta juutalaisille Temppeli-vuoren sortajille ja tapa heidät viimeistä sielua myöten", kuten MEMRI käänsi löysästi suomennettuja. Sheikki Elkasaby piti naurettavina tietoja, että ISIS olisi tehnyt Al- Rawda moskeijan verilöylyn24.11. 2017. Hän uskotteli, että vain islamin vihollinen olisi pystynyt siihen, eli juutalaiset. Sheikki ei ilmeisesti ole kuullutkaan Syyrian ja Irakin taisteluissa, joissa tuhansia muslimeja on tapettu toisten muslimien toimesta. https://www.timesofisrael.com/nj-imam-to-be-retrained-after-hoping-in-sermon-that-all-jews-die/
• Viimeisessä Trumpin vastaisessa hyökkäyksessään EU sanoo asemansa olevan edelleen saman, eli perustuvan kahden valtion periaatteeseen. Ranskan laatimaa luonnosta jouduttiin hieman pehmentämään ennen sen hyväksymistä. EU:n lausunnossa todetaan, että Jerusalemin asema pitää selvittää neuvotteluissa, kuten myös Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti, kahden valtion periaatteella. EU:n ulkoasiain johtaja italialais-syntyinen nainen Mogherini sanoi Trumpin syösseen Lähi-Idän entistäkin pimeämpään aikaan". Tsekki ja Unkari olivat avustaneet Ranskan esittämän version lieventämiseksi. https://www.timesofisrael.com/in-fresh-rebuke-eu-says-jerusalem-stance-unchanged/
• Jerusalemin ja Betlehemin asemasta on kiistelty – Betlehemin vähemmän – vaikka se on yhtä tärkeä kuin Jerusalem. JP Magazine julkaisi perjantain lehdessään artikkelin nimeltä "Jerusalemin taistelu, Amerikka vs. Eurooppa. Siinä kerrotaan, että YK:n yleiskokous julkisti 1948 päätöslauselman pohjautuen 1947 jakosuunnitelmaansa no 303 IV. Siinä esitetään Jerusalemista ja Betlehemistä muodostettavaksi erityisen "corpus separatun" alueen, joka olisi erikseen muodostettavan hallinnon alainen. Siksi YK:n henkilöstö on siitä lähtien asunut ja toiminut Jerusalemin "Pahan neuvon vuorella" mukamas hallitakseen Jerusalemia, mutta tekemättä mitään muuta kuin vakoillakseen Israelin toimia Juudeassa ja Samariassa häiriten Israelin turvallisuusjoukkojen toimintaa. Tästä johtuen, jos YK ja EU-maat eivät hyväksy Jerusalemia kuuluvaksi Israeliin, niiden tulisi johdonmukaisuuden vuoksi samoin kieltää Betlehem osaksi PA/PLO:n hallintoa. Kuka oli se Israelin pääministeri, joka luovutti Betlehemin PA/PLO:lle? Se tulisi mitä kiireimmin julistaa mitättömäksi Betlehemin alkuperäisyyden ja kristittyjen vuoksi, jotka molemmat ovat vaarassa hävitä muslimien hillittömän paineen ja sorron alla. http://www.jpost.com/Magazine/The-battle-for-Jerusalem-Europe-vs-America-517958, http://www.jewishvirtuallibrary.org/vie-bethlehem,
• Irak on julistettu vapaaksi ISIS joukkojen vallasta, mutta teurastus on vasta alkamassa, nyt niiden, jotka taistelivat hallitusta vastaan. Irak hirtti äskettäin 38 ISIS:n/ Al-Qaidan jäsentä ja kannattajaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/239358

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -15; Tiberias 12 -22; Suolameri 14 -24; Eilat 11 -23 +C-astetta, huomenna samat lukemat eikä sateita.

Onko helvetillä Jes 5:14 laajentamisprojekti meneillään, vai mitä ovat ne oudot huminat ja vasaroiden äänet syvältä maan sisästä? Kukaan ei tiedä, mutta ne ovat todellisia ja niitä on rekisteröity monilla paikoilla. http://www.skywatchtv.com/2017/12/14/hell-enlarging-isaiah-514-scientists-capture-mysterious-hum-deep-inside-earth-no-one-knows/

Wednesday, December 13, 2017

KESKIVIIKKO 13.12.2017

KESKIVIIKKO 13.12.2017
01. Pääministeri Benyamin Netanyahu rohkaisi mielensä ja meni kuin menikin leijonien Brysselin luolaan välittämättä kotoisten vihamiestensä hyökkäyksistä häntä ja hänen perhettään vastaan. Kuten esikuvansa Daniel hän selvisi sieltä hengissä joskin henkisesti haavoitettuna.
Jos Bibi arveli voivansa muuttaa pedon mielen, hän erehtyi käden nuolemisesta huolimatta. Peto on peto ja toimii luonteensa mukaisesti, se täytyy ymmärtää, mutta ei sitä tarvitse hyväksyä.

Pääministeri Netanyahu käväisi ensin Pariisissa, jossa hän tapasi presidentti Emmanuel Macron, joka ystävällisistä sanoista huolimatta totesi Trumpin Jerusalemin asemaa koskevan lausunnon monimutkaistavan rauhanprosessin edistämistä. Lisäksi hän sanoi "Trumpin informoineen häntä USA:n suunnittelemasta, joka poikkeaa aiemmista aloitteista, ja joka tulee vavisuttamaan tasapainotilaa".
Uutislähteet kertovat TV-10 mukaan Netanyahun sanoneen Macrolle, ettei hän vielä tunne sen yksityiskohtia, mutta luvanneen Macrolle olevansa valmis kompromisseihin ja myönnytyksiin.
Raportissa kerrotaan edelleen, että tavatessaan maanantaina EU:n ulkomaanasioitten satraapin Mogherinin Netanyahu kertoi hänelle: "Trump valmistelee vakavaa rauhanaloitetta, joka tulee ottaa vakavasti. Hänen Jerusalemia koskeva lausuntonsa herätti runsaasti aaltoja, mutta niiden rauhoituttua hänen suunnitelmansa otetaan esille". Hänen kerrotaan lisänneen: "Trumpin lausunto Jerusalemista oli varovaisesti muotoiltu, Se on syytä lukea huolellisesti. Se ei sulje ovea neuvotteluilta sopimuksen synnyttämiseksi".

Pääministerin kanslia kielsi TV-10 raportin pääkohdat. "Me kiellämme ehdottomasti, että pääministeri puhui kompromisseista ja myönnytyksistä. Hän sanoi; "Trumpin suunnitelma on haaste sekä hänelle että PA/PLO:n puheen-johtaja Mahmoud Abbasille. Euroopan intressissä on ilmeinen tarve nähdä asiat eri tavalla".
TV-10 raportissa todetaan edelleen, että sekä Macron että Mogherini epäilivät Netanyahun lupausta joustaa neuvotteluissa.

Yhteisessä lehdistökonferenssissa sunnuntaina Macron ilmaisi tyytymättömyytensä USA:n Jerusalemin tunnustamiseen Israelin pääkaupunkina ja kehotti Netanyahua osoittamaan rohkeutta rauhankeskustelujen edistämiseksi.
Netanyahu puolestaan totesi, että "Jerusalem on yhtä paljon Israelin pääkaupunki kuin Pariisi on Ranskan pääkaupunki. Mitä pikemmin PA:n arabit tunnustavat tämän, sitä pikemmin edistymme".

Puhuessaan myöhemmin sunnuntaina journalistien kanssa Netanyahu sanoi, että Jerusalem tulee olemaan yksi keskustelujen pääkohdista, ja "ettei hän koskaan ole sulkenut pois mahdollisuutta keskustella siitä; arabeilla on oma asenteensa siitä, ja he voivat tuoda sen vapaasti esille". Bibi vakuutti, ettei hän vastusta keskusteluja, mutta hänellä on rajoituksia niiden lopputuloksista.

Seisoessaan EU:n ulkoasiain johtajan Mogherinin rinnalla EU:n päämajassa Brysselissä maanantaina Netanyahu sanoi "uskovansa sopimuksen syntyyn, ja että useimmat EU-maista tulevat lopulta tunnustamaan Jerusalemin Israelin pääkaupunkina ja muuttamaan lähetystönsä sinne".

Mogherini kielsi Bibin uskomuksen todeten, ettei sellaista tule tapahtumaan, sillä "EU on yhtenäinen ja pitäytyy kansainvälisiin lausuntoihin koskien Jerusalemia". Hän haluaa jatkaa EU:n politiikkaa tukien PA/PLO:n päätöstä maksaa terrorismin tukemista EU:n veronmaksajain kustannuksella. EU on PA/PLO:n suurin taloudellinen ja diplomaattinen tukija ummistaen silmänsä tosiasialta, että se tukee terrorismia. Mogherini vakuutti EY:n pitävän kiinni Jerusalemin jakamisesta. "Rauhansopimus tulee tapahtua kahden valtion periaatteen mukaisesti ja siten että rajalinja noudattelee 1967 aselepo-sopimuksen linjoja".

https://www.timesofisrael.com/netanyahu-told-macron-hed-make-concessions-within-trump-peace-plan-report/
EU:n politiikassa on turha odottaa suunnan muutosta niin kauan, kuin nykyisen käytännön mukainen demokratian vastainen järjestelmä jatkaa toimintaansa, jossa EU:n johto nimittää virkailijansa sisäisillä valinnoilla ilman vaaleja. Siten Brysselin korkea raati voi jatkaa illuminaatin johtamaa uuden maailmanjärjestyksen mukaista tuhoon johtavaa politiikkaansa, kunnes uudet jäsenmaat pystyvät vaikuttamaan sen muuttamiseksi. Mogherini lienee luettavissa samaan tasoon Argentiinan entisen presidentin Kirchnerin kanssa, joka toimikaudellaan esti tutkimusten suorittamista juutalaisten Amia-järjestön terrori-iskusta peläten niiden paljastavan oman Iranille myönteisen politiikkansa. Eurooppa olisi kuitenkin luonnollinen Israelin tukija.

02. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui OIC:n (Organisation of Islamic cooperation) presidenttinä hätäkokouksen Istanbuliin, jonka pääaiheena on Trumpin lausunto Jerusalemista Israelin pääkaupunkina, jonne USA muuttaa lähetystönsä parhaaksi katsomanaan ajankohtana, vaikka valmistelut sen toteuttamiseksi aloitettiin.
Tänään keskiviikkona Istanbuliin kokoontuvan konferenssin tarkoituksena on saada kaikkien 57
muslimimaan johtajat tukemaan yhteistä lausuntoa
Trumpin antaman lausunnon kieltämiseksi. Trumpin päätös Jerusalemista aiheutti mielenosoituksia useissa muslimimaissa, joissa osoitettiin solidaarisuutta PA/PLO:n arabeille ja kiellettiin Israelin valtion olemassaolon oikeus.

Trump puolusti päätöstään todeten, että lukuisten epäonnistumisten jälkeen rauhan saamiseksi oli tarpeen aloittaa ponnistelut uudelta pohjalta. Trump vakuutti, ettei hän lausunnossaan puuttunut enempää Israelin ja PA/PLO:n välisiin kuin Jerusalemin rajoihin, vaan jätti ne neuvottelujen varaan tulevissa rauhankeskusteluissa.

Erdogan, joka pitää sekä konferenssin alku-että loppupuheen, hyökkäsi ennen konferenssin alkamista rajusti Israelia vastaan kutsuen sitä terrorivaltioksi, joka tappaa lapsia. Hän haluaa konferenssin antavan Israelia tuomitsevan julki-lausuman, mutta Iranin johtaman shia-muslímien ja Saudi Arabian johtaman hallitsevan sunni-suunnan kokoamiseksi yhteiseen rintamaan USA:n johtamaa johtamaa Israelille myönteistä rintamaa vastaan ei ole helppoa, vaikka historiassa sunnit ja shiat ovat pystyneet kokoamaan rivinsä yhteistä vaara vastaan islamin joutuessa vaaraan.
Asiantuntijat epäilevät, että islam olisi vaarassa, ja että muslimit pystyisivät unohtamaan keskinäiset
riitansa keskittyäkseen USA:n vaikutusta vastaan. Monet osapuolet, kuten Egypti, Saudi Arabia ja UAE tuskin ovat valmiit vaarantamaan suhteensa USA:n kanssa, vaikka ne kärsivätkin kovia iskuja Obaman hallituksen aikana Obaman suosiessa Irania. PA/PLO:n vaatimuksesta Kairossa kokoontunut arabiliiga kehotti Yhdysvaltoja perumaan Trumpin lausunnon, mutta ei vaatinut käytännön toimia arabimaiden taholta. Istanbulin OIC:n konferenssin ei uskota pystyvän siitä poikkeavaan lausuntoon.

Erdogan on käynyt lukuisia puhelinkeskusteluja pyrkien saamaan laajemman vastarinnan. Yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ankarassa maanantaina Erdogan totesi Venäjän presidentti Putinin ottaneen samantapaisen kannan tuomiten Israelia bensiinin heittämisestä liekkeihin. https://www.timesofisrael.com/erdogan-seeks-to-galvanize-muslim-leaders-over-jerusalem/

03. UUTISIA LYHYESTI
• Tavatessaan Brysselissä EU:n ulkoministereitä Netayahu sanoi, että EU hemmottelee PA/PLO:n arabeja lapioimalla kymmeniä miljoonia Euroja sen pohjattomaan säkkiin pystymättä seuraamaoan niiden käyttöä, ja lupaamalla sille maat ja taivaat ilman todellista tarkoitusta, mikä saa kansan uskomaan valheita. Bibi kyseli: Millaisen Palestiinan
valtion EU haluaa: Costa Rican vaiko Jemenin? https://www.timesofisrael.com/skeptical-netanyahu-to-eu-on-palestinian-state-would-it-be-costa-rica-or-yemen/
• Sheikki Hassan Yousej oli niiden kymmenien Hamasin jäsenten ja kannattajien joukossa, jotka IDF:n ja Shin Betin joukot pidättivät yön aikana pidetyissä ratsioissa Juudeassa ja Samariassa. Shin Bet syyttää Yousefia terroristien tukemisesta. Hamas on avoimesti vaatinut arabeja aloittamaan uuden intifadan. Hamasin johtaja Ismail Haniyeh ylisti hyökkäyksiä IDF:n sotilaiuta vastaan kutsuen sitä "siunatuksi intifadaksi". https://www.timesofisrael.com/senior-hamas-leader-among-dozens-arrested-overnight-in-west-bank/
• Tiistaina Gazasta ammuttiin raketti kohti Ashkelonia, mikä sai hälytyssireenit soimaan. Raketti ei aiheuttanut vahinkoa, mutta ÍAF kävi muistuttamassa, ettei se ole sopivaa, ja iski Hamasin kohteisiin Gazan pohjoisosassa. https://www.timesofisrael.com/idf-strikes-hamas-position-in-gaza-after-rocket-launch/
• Kaksi Islamic Jihadin miestä saivat surmansa heidän autossaan kuljettamiensa pommien räjähdettyä. Jihad syytti Israelia räjähdyksestä, joka sen ilmoituksen mukaan tapahtui moottoripyörässä sen ollessa jihadtöissä. https://www.timesofisrael.com/idf-denies-killing-palestinian-islamic-jihad-members-in-gaza-blast/
• Aseistetut naisterroristit Abu Quds prikaatista vannovat vapauttavansa sieluillaan Palestiinan sitä ryöstäviltä juutalaisilta, kuten he kirjoittivat tweet-sivullaan. He ovat alkeis-koulun oppilaita. Satoja Al-Quds prikaatin naisjäseniä burchaan pukeutuneina marssivat Gazan kaduilla polttaen Israelin ja USA: lippuja ja kiroten Trumpia. https://www.timesofisrael.com/female-terrorists-in-gaza-threaten-intifada-after-trump-announcement/
• Israelin vähemmistöryhmät vaativat parempaa koulutusta lapsilleen rekisteröityen valtion ylläpitämiin kouluihin taatakseen lapsilleen paremman tulevaisuuden, sanovat haredi ja arabilasten vanhemmat. Asiaa tutki Shoresh instituutti, joka selvitti lasten vanhempien haluavan lapsensa pois uskonnollisista kouluista pitäen valtion kouluja parempina. https://www.timesofisrael.com/haredi-arab-parents-seeking-better-education-for-children-report-shows/
• Ben Gurioin kansainvälinen lentokenttä suljettiin 15 minuutin ajaksi, koska taivaalle oli tullut ilmeisesti harhaantunut miehittämätön kone (drone) vaarantaen lentoliikennettä. https://www.timesofisrael.com/wayward-drone-briefly-grounds-flights-at-ben-gurion/
• Vuoden hanukkalahja tulee Amazonilta.
8 episodia (yksi iltaa kohti) käsittävä lämmin, lipeväkielinen ja äärimmäisen juutalainen televisio on herättänyt ihastusta katsojissa. Se etenee vauhdilla mikä vaatii nopeaa älyä ja tarkkaa seuraamista, sanoo Jordan Hoffman. https://www.timesofisrael.com/amazon-gifts-us-8-marvelous-episodes-of-jewish-dramedy-like-weve-never-seen/
• Uusin Star Wars filmi nimeltään viimeinen jeti The Last Jedi; episode VIII. Asettaa likaiset saappaansa ulommaksi kuin mikään aiempi koskaan on uskaltanut. Filmin näyttelijät käyttävät aseita ja välineitä, joita emme vielä käytä ja he kohtaavat olentoja, joita eivät ole koskaan aiemmin nähneet. Filmi on artikkelin mukaan tehty ymmärtävällä huumorilla, joten tiukkapipoiset älkööt vaivaituko. https://www.timesofisrael.com/new-star-wars-movie-goes-where-no-jedi-has-trod-before/
• Hanukka ei kuitenkaan lupaa ihmettä kaikille. Tämän joutunee kokemaan hallituksen koordinaattori David Bitan (Likud) jonka ongelmat lisääntyvät sitä mukaan kuin tutkimukset etenevät, pakottaen hänet harkitsemaan eroa tai pysymään asemassaan
välttääkseen pidätystä. Eipä ole hanukkamieltä nostattavaa juhla-aikana. https://www.timesofisrael.com/in-the-face-of-graft-evidence-coalition-whip-mulled-resigning-report/
• PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on herännyt koomasta ja sanoi ensi töikseen, ettei USA:n rauhanaloitteella ole tulevaisuutta, ja julisti ennen tehdyt sopimukset mitättömiksi. Yleisesti uskotaan, että kahden välisten sopimusten peruuttaminen vaatii molempien osapuolten suostumisen, mutta arabit eivät välitä lännen moraalikäsityksistä. Abbas oli raahautunut Istanbuliin osallistuakseen OIC:n konferenssiin, jossa hän saadakseen muutaman irtopisteen kertoi tämän havaintonsa. Hän vaatii Jerusalemia Palestiinan valtion pääkaupungiksi, sillä "ilman sitä Lähi-Itään ei tule rauhaa eikä sopua". https://www.timesofisrael.com/no-more-us-role-in-peace-process-abbas-declares/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -17; Tiberias 12 -24; Suolameri 16 –26; Eilat 13 -24 +C-astetta, huomenna samoin .


Sunday, December 10, 2017

SUNNUNATI 10.12.2017

SUNNUNTAI 10.12.2017
01. PA/PLO:n ja Hamasin järjestämät ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiihottamat mielenosoitukset jäivät viikon vaihteen aikana paljon maltillisemmiksi, kuin mitä journalistit ja poliitikot ennustivat. Mikä lienee ollutkin todellinen syy tähän, mutta Abbas laski paljon kiihotuspuheissaan arabimaiden tukeen, jota hän ei saanut johtuen osaksi Saudi Arabian vahvan miehen Mohammed bin Salmanin (MBS) aloittamista Iranin vastaisista toimistaan, joihin hän odottaa Israelin tukea. Saudit tosin esittivät vastalauseensa, mutta siitä puuttui terävä kärki.

Aktiivisin Trumpin lausuntoja Jerusalemista Israelin pääkaupunkina on vastustanut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka uhkaa lopettaa kaikki suhteet Israelin kanssa, jotka palautettiin v. 2016. Erdogan pyrkii johtamaan Israelin ja USA:n vastaista kampanjaa, mutta myös häneltä puuttuu arabimaiden kannatus, eikä Egypti katso suopeasti hänen valtapyrkimyksiään nousta sunnimaiden johtoon, joka perinteisesti on kuuluinut Egyptille. https://www.timesofisrael.com/turkeys-erdogan-seeks-to-lead-muslim-response-on-jerusalem/,

02. PA/PLO:n rauhanneuvottelija Erekat ilmoitti, ettei prosessi etene, ennen kuin Trump peruuttaa Jerusalemia koskevan lausuntonsa. PA harkitsee hänen Al-Jazeeralle antamansa lausunnon mukaan, mitä sen optiot ovat tässä tilanteessa. PA:n johto sanoo, ettei se halua tavata USA:n varapresidentti
Mike Penceä tämän Israelin vierailun aikana koulukuun lopulla, kuten ei myöskään Egypti, vastalauseeksi Trumpin päätökselle.
https://www.timesofisrael.com/erekat-no-talks-with-us-until-trump-reneges-on-jerusalem-recognition/,

03. Kuin osoituksena arabimaiden uudesta ajattelutavasta on pienen Gulfmaan Bahrainin delegaation vierailu Israelissa. Delegaation jäsenet kertovat, että heidät lähetti matkaan Bahrainin kuningas Hamad bin Isa al-Khalifa rauhanviestin kanssa.
Delegaation jäsenet ovat uskonnollisia shia-muslimeja sunnienemmistöisestä Bahrainin kuningaskunnasta. Heidät lähettiin viemään rauhanviesti Israelille. Tämä on erittäin harvinaista arabimaan edustajilta, jolla ei ole diplomaattisia suhteita Israelin kanssa, mutta osoittaa mielen-kiinnon lisääntymisestä arabimaissa Israelin edistyneeseen teknologiaan. Bahrain ilmoitti aiemmin olevansa valmistelemassa diplomaattisten suhteitten solmimista juutalais-valtion kanssa. Toisaalta se osoittaa, ettei palestiinalaisten asia ole enää siinä määrin suosittu arabimaissa kuin ennen, jotka ovat kyllästyneet PA/PLO:n arabien jatkuviin vaatimuksiin talous-
tuesta ilman näkyviä tuloksia.
Bahrain muodostuu saariryhmästä Persianlahdella; sen asukasluku on 1.4 miljoonaa. Israelilaisia turisteja ja liikemiehiä vierailee maassa diplo-maattisten suhteitten puuttumisesta huolimatta. Maa on pitänyt tiedustelu- ja turvallisuussiteitä Israelin viranomaisiin kanssa, kuten kuningas paljasti v. 2005 Yhdysvaltain virkailijoille.
Kruununprinssi sheikki Salman bin Hamad al-Khalifa kehotti v. 2009 Washington Postille laatimassaan kirjoituksessa arabimaita muodostamaan yhteyksiä Israelin kanssa rauhanprosessin edistämiseksi. https://www.timesofisrael.com/in-signal-of-gently-warming-ties-bahraini-delegation-visits-israel/

04. SEIRAAVASSA kooste viikonlopun väkivallasta.
• Fatah ilmoittaa Trumpin päätösten ylittäneen kaikki Abbasin asettamat varoitus-linjat ja vakuuttaa jatkavansa mielenosoituksia. https://www.timesofisrael.com/fatah-vows-fresh-protests-and-shuns-pence-over-jerusalem-move/,
• Gazasta terroristit ampuivat perjantai-iltana Israeliin kolme rakettia, joista yksi putosi lastentarhan pihamaalle Sderotissa aiheuttaen pientä tuhoa rakennukselle ilman ihmismenetyksiä, toinen putosi Sderotin kadulle tuhoten yhden auton, kolmannen IDF:n Iron Dome vastaohjus tuhosi ilmassa. Varoitussireenit aiheuttivat ahdistusta asukkaissa, joita hoidettiin shokin vuoksi.
IAF iski Gazassa useisiin Hamasin sotilaallisiin kohteisiin surmaten 2 gazalaista ja haavoittaen useita.
• Perjantaiaamun rukousten jälkeen arabit järjestivät mielenosoituksia 30 kohteessa Gazassa sekä Juudeassa ja Samariassa. Niihin osallistui poliisin laskelmien mukaan 5 000 ihmistä. IDF:n sotilasyhteistyön johtaja kenraalimajuri Yoav Mordechai kirjoitti arabiaksi FB;n sivullaan lauantaina, että vastuuttomat terroriryhmät pyrkivät kiihottamaan tilannetta Israelin kanssa luvaten, että ne joutuvat maksamaan siitä kovan hinnan. Hän sanoi, että Hamas kantaa vastuun Hamasin terrorijärjestön hyökkäyksistä Israeliin. Hamasin johto kehotti uuteen intifadaan ja vastustamaan IDF:n sotilaita ja "setlereitä" vakuuttaen jatkavansa kunnes Jerusalemin on vapautettu. https://www.timesofisrael.com/rocket-fired-from-gaza-on-friday-landed-at-sderot-kindergarten/
• IDF:n ottamien kuvien ja videoitten avulla voidaan todistaa, että arabit käyttävät ambulansseja suojaamaan kivittäjiä https://www.timesofisrael.com/idf-accuses-palestinians-of-using-ambulance-as-shield-for-rock-throwing, /
• Useissa Euroopan kaupungeissa järjestettiin Trumpin päätöksenvastaisia mielenosoituksia, joissa huudettiin juutalaisten ampumista, muinoin käytettyä murhaamista massoittain sekä vapautta palestiinalaisille.
Gothenburgissa toistakymmentä miestä heittivät marssinsa jälkeen palopommeja kaupungin synagogaan Ruotsin eteläosassa. World Bnei Akiva nuorisojärjestön lähetti Dvir Maoz kertoi ITA:lle, mitä tapahtui lauantai-iltana. 22.00 jälkeen lauantai-iltana joukko nuoria juutalaisesta yhteisöstä oli kokoontunut synagogassa järjestettyyn iltaan. Hän kertoi nähneensä ikkunasta tulisen pallon lähestyvän rakennusta. Vartijat havaitsivat sen myös ja kutsuivat poliisit paikalle, jotka saapuivat välittömästi kivittäjien jo poistuttua. Poliisit tutkivat ympäristön, että oli turvallista päästää lapset koteihinsa vanhempiensa saattamina. Lapset vietiin rakennuksen alakertaan kaiken varalta. Poliisi ei ole tavoittanut palo-pommien heittäjiä. Marssiin osallistui satoja paikallisia ihmisiä. https://www.timesofisrael.com/firebombs-hurled-at-synagogue-in-sweden-after-protest-march-over-jerusalem/
• Istanbulissa Turkissa mielenosoittajat kantoivat käsissään plakaatteja, joissa tuomitaan imperialismi, sionismi sekä niiden paikalliset kannattajat. Turkin mellakkapoliisit menivät hajottamaan heidän marssinsa, joka olisi helposti voinut kehittyä hallituksen vastaiseksi hallitsemattomaksi mellakaksi. Poliisi pidätti tusinan verran innokkaimpia painaen heidät kasvot katuun ennen käsirautojen asettamista. PA/PLO:n kannattajat pitivät rukouskokouksia Hagia Sofiassa, entisessä kristillisessä kirkossa, joka on nyt museo. He haluavat Jerusalemin vapautuvan Israelin miehityksestä sekä vaativat epäreilut päätökset kumottaviksi. https://www.timesofisrael.com/turkish-police-detain-activists-at-anti-israel-demo-over-jerusalem/
• Tsekkien presidentti Milos Zeman, joka antoi oman tunnustuksensa Jerusalemista Israelin pääkaupunkina, syytti lauantaina EU-maiden johtajia pelkuruudesta sekä siitä, että he haluavat PA/PLO:n arabien ylivaltaa sionistien yli. "EU-johtajat, ne pelkurit, tekevät kaikkensa asettaakseen palestiinalaisen terrorijärjestön Israelille myönteisen liikkeen yläpuolelle" Zeman sanoi vakuuttaen olevansa Israelin puolustaja.
73-vuotias Zeman, joka hakee toista kauttaan tammikuussa, sanoi perjantaina iloitsevansa Trumpin lausunnosta. Hän antoi lausuntonsa ennen osallistumistaan oikeistolaisen Freedom and Direct Democracy puolueen kongressiin. Puolue vastustaa siirtolaisuutta ja EU:n jäsenyyttä. https://www.timesofisrael.com/czech-leader-slams-eu-cowards-on-jerusalem-stance/
05. Ennen matkustamistaan "leijonien luolaan" pääministeri Benyamin Netanyahu syytti eurooppalaisia farisealaisuudesta ja kaksi-naamaisuudesta todeten, että vaikka hän kunnioittaa Eurooppaa, hän ei voi sietää sen äänettömyyttä Gazan raketeista eikä kauheasta Israelin vastaisesta kiihotuksesta.

Pääministeri tapaa kaksi-päiväisen vierailunsa aikana Ranskan presidentti Emmanuel Macron sunnuntaina, ja maanantaina EU-johtajia Brysselissä, jonne 27 EU-maan ulkoministerit ovat kokoontuneet keskustelemaan.
Ranskan presidentti Macron sanoi vetäytyvänsä eroon Trumpin lausunnoista, ja ulkoministeri totesi, ettei USA voi enää toimia rauhantekijänä.
EU-maissa on kuitenkin hajaannusta. Torstaina Unkari esti EU-parlamentin lausunnon, joka olisi tuominnut Trumpin päätökset. Tsekin ulkoministeri sanoi keskiviikkona, että Tsekki tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupunkina 1967 sotaa edeltävillä rajoilla.
Pääministeri Netanyahu on aiemmin kritisoinut kiivain sanoin EU-johtajia ja –maita niiden Israel vastaisuudesta, kutsuen niiden harjoittamaa politiikkaa mielettömäksi. https://www.timesofisrael.com/leaving-for-paris-netanyahu-slams-european-hypocrisy-on-jerusalem/

06. Tel Avivissa tuhannet ihmiset marssivat osoittaen vastalauseensa maassa vallitsevaa korruptiota vastaan, jota on paljastunut ylimpiä hallituspiirejä myöten. Pääministeri Netanyahu on yksi heistä kuten hallituskoaliittion puheenjohtaja David Bitan, jota poliisi on hiillostanut useita kertoja luvaten lisää. Häntä syytetään asemansa väärin käytöstä vaatiessaan Rishon LeZionin hallitusta järjestelemään hänen johtajakautenaan syntyneet jalkapalojoukkueen velat. Lisäksi hänen epäillään pitäneen yhteyttä tunnettuun rikollis-perheeseen.
Mielenosoittajat vaativat Netanyahun eroa sekä kaikkien korruptioon syyllistyneitten menemistä koteihinsa. He syyttävät oikeuskansleria Avichaita Netanuahun suojelemisesta.
Rotschild promenadi ja useat sivukadut oli suljettu mielenosoitusten ajaksi. https://www.timesofisrael.com/thousands-protest-in-tel-aviv-against-corruption-likud-slams-division/

07. UUTISIA LYHYESTI
• Libanonin pääministeri Saad Harari tuomitsi Iranin tukeman militaristisen Asaib Ahl al-Hag järjestön johtajan Qais al-Khazalin vierailun lähellä Israelin rajaa. Tilanteesta otetussa videossa al-Khazali seisoo useitten sotilaspukuihin puettujen miesten kanssa viittoillen Israelin Golanin suuntaan: "Tämä on Golan". Myöhemmin hänet nähtiin raja-aidan varrella lähellä Fatima-porttia Kilan rajakylän lähellä. Hän vakuutti olevansa valmis sotaan Libanonin kansan kanssa ja palestiinalaisen asian vuoksi Israelin miehitystä vastaan. Pääministeri Saad Hariri sanoi lausunnossaan, että vierailu tapahtui 6 vuorokautta sitten vastoin Libanonin lakia. Hän kehotti virkailijoita tutkimaan tapausta ja estämään sen toistumisen, Al-Khazalia ei päästetä enää maahan. Iran tukee Asaib Ahl al-Hag järjestöä, joka on yksi Irakin Hashed al-Shaabin puolisotilaallista joukkoa. Se on hyökännyt USA:n joukkoja vastaan ennen niiden poistumista Irakista 2011. Hizbullah on avustanut sitä tositeluissa muita islamilaisia ryhmiä vastaan. https://www.timesofisrael.com/lebanese-pm-slams-iran-backed-iraqi-militia-visit-to-israel-border/,
• USA:n muslimit ovat järjestäneet mielen-osoituksia Trumpia vastaan Valkoisen Talon ulkopuolella joutuen CIA:n tarkkailun alaisiksi.
https://www.timesofisrael.com/muslims-pray-outside-white-house-to-protest-trump-jerusalem-move/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -16; Tiberias1 -23; Suolameri 16 -24; Eilat 14 -22 +C-astetta, huomenna lämpenee muutaman asteen verran, ei sateita.

Kannibalismi on tulossa ihmiskunnan ruoka-varantoon. Ensimmäinen ihmisliha ravintola avattiin Euroopassa, USA:ssa liberaalit kyselevät: Mitä vikaa on ohmisen syömisessä? Lihaa se vain on. http://thefederalistpapers.org/us/liberals-eat-people,