Posts

Showing posts from November 4, 2007
PERJANTAI 09.11.07
1. APOCALYPTINEN NÄKYMÄ uhkaa maailmaa, jos Egypti ja Saudi Arabia toteuttavat päätöksensä aloittaa tai tehostaa ydinsuunnitelmiaan, toteaa strategisen suunnittelun ministeri Avigdor Lieberman (Israel Beiteinu) Jpostille antamassaan lausunnossa torstaina. Tämä uhka koskee Liebermanin mukaan sekä Israelia että koko maailmaa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak ilmoitti vain viikko sitten, että Egypti aloittaa usean ydinreaktorin rakentamisen tulevan sähköntarpeensa tyydyttämiseksi. Keskiviikkona Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ilmoitti, että hänen maansa on asentanut ja koekäyttänyt 3000 sentrifugia Natanzin ydinlaitokseen, ja että ne nyt rikastavat uraania teollisuuskäyttöön.
LIEBERMAN KEHOTTAA tekemään tosiasioista tarvittavat johtopäätökset ja muotoilemaan vaadittavat lausunnot ja kannanotot maailman valmistamiseksi tätä tulevaisuuden näkymää varten. Egyptillä on pieni Inshasin ydintutkimusreaktori.
PAHIN MAAILMAN turvallisuutta uhkaava potentiaalinen …
TORSTAI 08.11.07
1. ANNAPOLIS konferenssin toteutuminen näyttää joutuvan lisääntyviin vaikeuksiin.
Shasin ja Israel Beiteinun johtajat tapasivat eilen löytääkseen yhteistä linjaa, miten suhtautua Olmertin neuvotteluihin Abbasin kanssa ja periaatelausuntoihin, joita he tulevat esittämään Annapolis konferenssissa marraskuun lopulla.
PUOLUEET eivät tehneet mitään ratkaisuja eivätkä määritelleet yhteistä strategiaa, mutta molemmat ilmoittivat ne rajat, joita ei saa ylittää. Shasilla on 12 kansanedustajaa, Israel Beiteinulla 11. Hallituksen takana on 78 kansanedustajaa. Jos molemmat puolueet eroavat hallituksesta, sen kannatus Knessetissä on 55 edustajaa. Se voisi johtaa uusiin vaaleihin. Kumpikaan puolue ei kuitenkaan ole vielä valmis siihen. Tarkkailijat uskovat, että ne odottavat konferenssin loppuun saakka ja tekevät päätöksen sen jälkeen. Tämä on vaarallista keinottelua Israelin turvallisuuden kustannuksella, sillä päätöslauselmat sitovat Israelin seuraavia hallituksia.
PAHINTA konfere…
KESKIVIIKKO 07.11.07
1. OSLON SOTA, joka alkoi 2001, on terrorisoinut Gazan kaistaleeseen rajoittuvien juutalaisyhteisöjen 40 000 asukasta jatkuvalla Kassam-raketti ja kranaattitulella. Kaikkiaan yli
6 200 Kassam-rakettia on ammuttu Gazasta Israeliin tuon sodan aikana.
KULUNEEN KESÄN aikana terroristit ampuivat Gazasta 1500 Kassam-rakettia ja tuntemattoman määrän kranaatteja, joka on uusi ilmiö ja joita asukkaat kammoksuvat vielä enemmän.
Viimeisen kuukauden aikana yli 3000 Sderotin kaupungin asukasta on muuttanut turvallisemmille alueille. Sderotin kaupunki on kärsinyt pahiten terroristien raketti- ja kranaattitulesta. Kaupungin 24 000 asukkaasta 15-20 % arvioidaan muuttaneen pois kaupungista Oslon sodan johdosta.
ISRAELIN HALLITUS on luvannut huolehtia kaupungin asukkaitten turvallisuudesta, mutta vieläkään, useiden kuukausien jälkeen hallituksen päätöksestä koulujen ja lastentarhojen vahvistamiseksi sitä ei ole saatu toteutettua. Kevytrakenteisia, liikuteltavia betonisuojia o…
TIISTAI 06.11.07
1. HIZBULLAH järjesti järjestöä kannattavan libanonilaisen Al-Akhbar-lehden artikkelin mukaan tuhansia miehiä koskeneen kolmepäiväisen sotaharjoituksen, joka ulottui Litanijoesta aina Israelin rajan tuntumaan saakka. Aluetta valvovat 13 500 YK:n sekä 15 000 Libanonin armeijan sotilasta, joiden tehtävänä on estää Hizbullahin joukkojen tulo alueelle. Libanonin pääministeri Fuad Siniora vähätteli tietoja harjoituksista vakuutellen, ettei hänelle ole tullut vahvistusta enempää Hizbullahin kuin YK:n ja Libanonin armeijan taholta. Siniora selitti, että kysymys voi olla ”simulaatio-harjoituksesta tietokoneilla toimistotiloissa”.
HIZBULLAHIN virkailija kuitenkin vahvisti, että sotaharjoitukset pidettiin Litanijoen eteläpuolella ja niiden tarkoituksena oli ”varoittaa vihollista suorittamasta minkäänlaisia seikkailuja Libanonissa”.
Raportin mukaan, jonka YK:n edustaja kielsi vääräksi, Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah johti harjoituksia henkilökohtaisesti. YK:n ed…
MAANANTAI 05.11.07
1. TUHANNET IHMISET osoittivat mieltään Jerusalemissa myönnytysten antamista palestiinalaisille sekä Jerusalemin jakamista vastaan samaan aikaan, kun Olmert esikuntineen keskusteli USA:n ulkoministeri Ricen ja kvartetin lähettilään Tony Blairin kanssa juuri noista kysymyksistä. Olmert kertoo medialle suu maireassa hymyssä menevänsä Annapolis-konferenssiin täynnä toivoa ja iloa. Hän antaa julkisuuteen ristiriitaisia lausuntoja, joissa toisissa hän lupaa, ettei konferenssissa keskustella keskeisistä kysymyksistä, toisissa taas vakuuttaa, että kyllä niistä keskustellaan. Toisaalta hän vakuuttaa, että se on vain keskustelujen alku.
JERUSALEMIN MIELENOSOITUKSESSA eilen oli mukana Knessetin jäseniä sekä Yeshan (Juudean, Samarian ja Gazan asukasneuvoston) johtoa, jotka puhuivat tilaisuudessa.
Mielenosoitus alkoi USA:n konsulaatin edustalta ja siirtyi sieltä King David hotellin eteen, jossa Rice, Blair ja Olmert keskustelivat Annapolis-konferenssin asialistasta. Miel…
SUNNUNTAI 04.11.07
1. TERRORISTIT ampuivat 13 kranaattia lauantain (sapatin) aikana Gazasta Israeliin. Ne eivät aiheuttaneet raporttien mukaan aineellisia eikä henkilövahinkoja. Sunnuntaiaamuna terroristit ampuivat Negeviin kolme kranaattia lisää ilman raportoituja vahinkoja.
IDF teki vastaiskun Gazan alueelle sunnuntaiaamuna surmaten kolme palestiinalaista.
PERJANTAINA IAF osui ohjuksillaan ryhmään palestiinalaisia Gazassa. Yksi Hamasin jäsen kuoli ja kolme muuta haavoittui iskussa. Isku Hamasin tukikohtaan oli vastaus kranaattituleen ja neljään Kassam-rakettiin, jotka terroristit ampuivat Gazasta Israeliin perjantaina. Hamasin edustaja vahvisti IAF:n iskun tukikohtaan lähellä entistä juutalaiskylää Moragia Gazan eteläosassa.
SAMARIASSA terroristit sytyttivät asettamansa pommin IDF:n sotilaita vastaan perjantaina; Tulkarmissa sotilaita tulitettiin, kukaan ei haavoittunut.
EILEN ILLALLA sotilaat pysäyttivät Machpelan hautakammiolla palestiinalaisen, jolla oli 10 sm:n veitsi m…