Friday, August 15, 2014

PERJANTAI 15.08.14


PERJANTAI 15.08.14
1. JUUTALAISEN kalenterin mukaisen viikon viimeistä edellinen päivä alkoi sumuisena ja viileänä, vaikka mittarissa oli runsaat 22 lämpöastetta. Koko lännen puoleinen maisena oli kuin tumman harmaan seinän peittämä näkyvyyden ollessa muutamia satoja metrejä. Aamulla katulampun valossa paksu sumu virtasi tihkusateen tavoin heikon tuulen ajamana. Ennusteet lupaavat samantapaisen sään jatkuvan ennusteajan aikana eli maanantaihin saakka, aurinkoisena ja helteisenä. Tänään on myös 40. päivä yhtä vaille (mikä tarkoittaa 39 kuten juutalaisessa raipparangaistuksessa) operaatiossa Protective Edge, joka keskeytettiin toistamiseen tällä kertaa viiden päivän ajaksi torstaiaamusta lähtien. Pitempiaikaista tulitaukoa hiotaan Kairossa lauantai-illasta lähtien tavoitteena saada sodan miekka poistetuksi Gazan kaistan ja sen läheisyydessä olevien juutalaisyhteisöjen asukkaitten yltä.
Säätilat tänään: Jerusalem 23 -32; Tiberias 27 -39: Suolameri 31 -40; Eilat 30 -42 +C-astetta. Suolameren ja Eilatin päivälämpötila pysyy yli 40 astetta. Tel Avivissa lämpöä on useimmin 5 astetta enemmän kuin Jerusalemissa, tänään kuitenkin vain 25 -30 astetta. Kinneretin pinta laski 1 sm:n.
Tänä viikonpäivänä alkoi arabimuslimien Bysantin pääkaupungin Konstantinopolin sekä meri- että maavoimin toteutettu toinen piiritys, jota kesti vuoden, mutta joka päättyi ratkaisemattomaan. Ottomaanihallituksen joukot toteuttivat Konstantinopolin valloituksen 7 viikkoa kestäneen piirityksen jälkeen toukokuun 29. päivä 1473. Se merkitsi myös viimeistä vaihetta Rooman Imperiumille, joka oli hallinnut Välimeren alueita 1500 vuotta.   – Japani antautui Potsdamin sopimuksen mukaisesti, mikä lopetti toisen Maailmansodan 1945. – Bahrain julistautui itsenäiseksi ja allekirjoitti ystävyys-sopimuksen Englanni9n kanssa v.1971. (Times of Israel)
2. KAIRON neuvotteluissa pidetään pieni tauko osapuolten sopiessa 5 vuorokauden tulitauosta alkaen torstain vastaisen keskiyön tunteina parin terrorijärjestön ammuttua viimeiset rakettinsa ennen aseiden hiljenemistä pari tuntia ennen määräaikaa silloin voimassa olleen sopimuksen vastaisesti. Tapansa mukaan Hamas väitti IDF:n rikkoneen tulitaukoa vastoin ilmiselviä todisteita.
Kädenvääntö alkaa uudelleen lauantai-iltana sapatin loppumisen jälkeen. Israelin hallitus kokoontuu minuutin sisällä tarkastelemaan Kairon neuvottelujen nykytilannetta. Hallituksen ministerit ovat moittineet pääministeriä, että hän pitää heidät pimennossa eikä kerro, missä mennään ja mihin pyritään peläten, että heitä käytetään kuin kumileimasimia vahvistamaan valmiit dokumentit.
ISRAELIN ja USA:n välien viileneminen – tai ehkä olisi oikeampi puhua Netanyahun ja Obaman välien huononemisesta lähelle kriisiastetta – aiheutti sen, että Valkoinen Talo päätti estää Israelin armeijan Pentagonille osoittaman ohjustilauksen ilmoittaen, että Israelin asetilaukset on tulevaisuudessa hyväksytettävä USA:n ulkoministeriössä, mikä aiheuttaa viiveitä toimituksissa. Hamasin johtajat kiljuivat riemusta kuultuaan uutisen hämmästellen hyvä onneaan tekemättä mitään sen hyväksi.
PÄÄMINISTERI Netanyahun entinen neuvonantaja Yaacovv Amidror vähätteli ns. kriisiä Washingtonin ja Jerusalemin välillä todeten, että kysymystä tarkasteltaessa on syytä ottaa etäisyyttä tähän erityis-tapahtumaan voidakseen tarkastella sitä oikeissa mittasuhteissa. Hän viittasi tosiasiaan, että Israel saa vuosittain USA:lta yli 3 miljardia USD sotilaallista apua, joka käytetään pääosin aseiden ostamiseen Yhdysvalloista, josta Israelin hävittäjäkalusto on hankittu ja hankitaan tulevaisuudessa.  Ensimmäinen suuri tilaus on F-35 koneen toimittaminen, joka on periaatteessa maksettu mutta jonka toimitukset ovat teknisten valmistusongelmien vuoksi myöhässä. Tässä yhteydessä voisi arvioida, miten viisasta on hankkia keskeisimmät aseet yhdestä kohteesta, sillä se antaa toimittajalle mahdollisuuden manipuloida poliittisia ja diplomaattisia suhteita, kuten nyt näyttäisi käyneen.
AMIDROR vakuuttaa, että Israel on kyllin vahva sotimaan menestyksellisesti Hamasia vastaan ilman Hellfire ohjuksiakin ja miehittämään koko kaistan, jos niin halutaan. Hän toteaa, etteivät amerikkalaiset ole lapsellisia eivätkä tyhmiä, vaan he toimivat kansallisten etujensa mukaisesti. USA:n entinen ulkoministeri Henry Kissinger lausui totuuden sanoessaan: Ulkopolitiikassa ei ole ystäviä tai vihollisia vaan kansallisia intressejä. Se on raaka totuus, joka helposti unohdetaan grogilaseja kilisteltäessä, mutta joka olisi syytä iskostaa mieliin tilisin kirjaimin, ettei näennäinen ystävyys petä. 
AMIDROR sanoo, että Kairon neuvottelut voivat epäonnistua, sillä osapuolten väliset vaatimukset ovat liian kaukana toisistaan. Hän kehottaa puolustuslaitosta valmistautumaan Gazan miehitykseen, niin vastenmieliseltä ja vaikealta se tuntuukin, mutta Israel voi ajautua siihen vastoin tahtoaan. http://www.timesofisrael.com/day-39-thousands-in-tel-aviv-urge-end-to-rocket-attacks-us-confirms-review-of-arms-to-israel/
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf vahvisti, että USA esti ohjusten toimittamisen Israeliin, mutta kiisti tiedot, että Pentagon olisi toimittanut aseita Israeliin ulkoministeriön tietämättä. Tämän kyllä vahvistaa epäilyjä, että toimitusten estäminen johtuu poliittisesta erimielisyydestä. Wall Street Journal (WSJ) kirjoitti, että Valkoisen Talon haltija oli ärtynyt kuultuaan, että Israel oli saanut aseita Pentagonilta. Harf pyöritteli kysymystä ohjusten toimittamisesta kuin kuumaa perunaa suussaan voimatta antaa selkeää vastausta kysymykseen, mitä oikein tapahtui ja mikä on tilanne. Valkoinen Talo vaatii kuitenkin, että Israelin toimitukset täytyy vastaisuudessa hyväksyttää ulkoministeriössä. http://www.timesofisrael.com/state-department-confirms-new-review-on-arms-to-israel/
3. ISRAELIN oppositiojohtaja Isaac Herzog sanoo uutta alamäkeä USA:n ja Israelin välisissä suhteissa tarkastellessaan, että jokainen päivä tuo uuden töytäyksen maamme ystäviä vastaan, joita on vähän ja harvassa. ”Netanyahun hallitus on poliittisesti katsoen menettänyt järkensä. Jokainen päivä avataan uusi rintama ystävämaitamme kohtaan”, hän valittaa. ”Ei meidän tarvitse olla samaa mieltä USA:n kanssa jokaisessa asiassa. On tärkeitä kysymyksiä, joissa Israelilla on täysi oikeus ratkaista, mutta niihin liittyvät tyyli- ja protokollakysymykset ovat asia erikseen. Tämä hallitus epäonnistuu niissä kummassakin”.
Talousministeri Yair Lapid, joka kuuluu hallituksen sisäpiiriin, kutsuu diplomaattista ja poliittista kehitystä Israelin ulkopolitiikassa huolestuttavana. ”Tämä on huolestuttava kehitys, emmekä voi antaa sen jatkua. Suhteemme USA:n kanssa ovat strateginen aseemme, jota täytyy vaalia”. http://www.timesofisrael.com/opposition-chief-bashes-government-over-nadir-in-us-ties/
4. ISRAELIN turvallisuuskabinetti, ei koko hallitus, kokoontui tänään puoli yhdeksän maissa Tel Avivissa tarkastelemaan Kairon neuvottelujen nykytilannetta. Islamic Jihadin edustaja sanoo, että kysymykset lentoterminaalista ja meriliikennesatamasta voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan. Tätä voidaan pitää selvänä edistyksenä osapuolten näkemyserojen lähentymiseksi, joiden katsottiin muodostavan ylipääsemättömän muurin sopimuksen laatimiseksi.
GAZAN arabiedustajat ovat vakuuttaneet, että nyt voimassa oleva tulitauko on viimeinen, mikä voi tarkoittaa sitä, ettei aikaa ole tuhrattavissa tarpeettomaan jaaritteluun. Jos sopimus pitkäaikaisesta aselevosta aiotaan saada runnottua kasaan, nyt on käärittävä hihat ja ryhdyttävä tosi toimeen. Jihadin johtajistoon kuuluva Ziad al-Nakhaleh sanoo, että ryhmä on suostunut visaimpien kysymysten käsittelemiseen myöhemmin, voidakseen parantaa ilmapiiriä neuvotteluille. Ympäristöministeri Amir Peretz totesi, että Israel on nyt neuvottelujen viimeisissä asteissa. Hän sanoi, että operaation Protective Edge saavutuksia voidaan arvioida vasta neuvottelujen loputtua. Varojen siirtäminen Gazaan päätettäneen hoitaa Abbasin välityksellä, millä halutaan estää, etteivät ne joudu Hamasin virkailijoiden käsiin ja käytettäväksi Hamasin uudelleen aseistamiseen. http://www.jpost.com/Defense/Security-cabinet-convenes-to-discuss-cease-fire-amid-conflicting-reports-of-progress-made-371195
5. UUTISOTSKOITA
·        HIzbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah antoi haastattelun, jossa oli mukana useita uutistoimistoja. Hän kutsui Israelia syöpäpesäkkeeksi Lähi-Idässä, joka lopulta täytyy poistaa. Hän totesi Israelin mieltyneen lyhyisiin sotiin, joissa ratkaisu saadaan nopeasti. Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan libanonilaisessa Al-Akhbar-lehdessä, joka myötäilee Hizbullahia.  Nasrallah arvioi Israelin käyvän lyhyitä sotia siksi, ettei se kestä pitkäaikaisia sotia eikä vastustajan jatkuvia raketti-iskuja. ”Vihollinen ei kestä asemasotaa”, hän vakuutti. Hän vähätteli Iron Dome todellista merkitystä tilanteessa, jossa raketit ja ohjukset ammutaan massoittain. Hän analysoi Gazan tilannetta todeten, että kun ihmiselle annetaan mahdollisuus joko antautua tai taistella, ihmisen kunniantunto ei siedä antautumista, vaan hän valitsee taistelun. Hän sanoo vastarinnan ja sen kulttuurin kasvaneen operaation aikana Gazan kansan parissa, koska sillä ei ollut muuta vaihtoehtoa. Hän kielsi, että suhteet Hamasin kanssa olisivat huonontuneet todeten, että ne ovat aina olleet hyvät. Hän vastasi kysymykseen, menemmekö me Jerusalemiin: ”Ilman epäilystä”.

Nasrallah pitää vaikeutena sitä, että ihmiset Libanonissa alkavat hyväksyä Israelin, jonka perustamista hän pitää laittomana ja uhkana alueelle. Siksi hän kuuluttaa arabimuslimien, islamin eri suuntien, eri uskontoryhmien ja kristittyjen yhteyttä Israelin tuhoamiseksi huomioimatta ongelmia tai herkkätunteisuutta ja kaikkea, mitä voi tapahtua palestiinalaisten ja ei-palestiinalaisten, shia- ja sunnimuslimien ja kristittyjen välillä. Hän sanoo viettävänsä normaalia elämää eikä ole aina bunkkerissaan, mutta vierailut on rajoitettu vain kaikkein uskollisimpiin, mikä koskee myös perheen jäseniä. Hän muuttaa paikkaa päivittäin, mistä on tullut osa hänen elämäänsä. Hän seuraa elämää ulkopuolella lukien raportteja siitä. Hän sanoo ymmärtävänsä englantia, mutta harjoituksen puute vaikeuttaa puhumista. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Nasrallah-Israel-is-a-cancer-and-the-ultimate-goal-should-be-to-remove-it-371182
·        Oikeudenkäynnin alkaessa Arabipankkia, Jordanin kansallista Pankkia vastaan alkoi eilen. Alkajaisiksi todettiin pankin rahoittaneen Hamasin terroriyhteyksiä, mutta pankin edustaja totesi, ettei heillä ollut tietoa, mihin varoja käytettiin. Pankin työntekijät velvoitettiin antamaan 5 % palkoistaan Hamasin tileille. Pankilla on haaraosastoja 30 maassa. Pankin oletetaan siirtäneen massiivisia summia Hamasin tileille.  http://www.jpost.com/International/Terror-finance-trial-plaintiffs-Arab-Bank-records-show-funds-were-transferred-to-Hamas-371186
·        PA:n johto tiedottaa UNESCO:lle, että IDF:n harjoittama moskeijoitten tuhoaminen Gazassa viimeisen operaation aikana on sotarikos, vaikka niihin varastoitiin aseita ja ohjuksia, niistä ammuttiin sotilaita ja niihin päättyi tunneleita, joista hyökättiin sotilaita vastaan. IDF tuhosi kaikkiaan 41 moskeijaa 39 päivää kestäneen operaation Protective Edge aikana. Lisäksi 120 moskeijaa tai uskonnollista rakennusta vaurioitui osittain. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-UNESCO-Destruction-of-mosques-in-Gaza-is-a-war-crime-371181
·        Fatahin virkailija Muhammad Shtayeh sanoo, että IDF:n riveissä taisteli 5000 kaksoiskansalaisuuden omaavia sotilaita ja tuhat heistä USA:n kansalaisia. Hän vaatii, että kaksois-kansalaisuuden omaavia sotilaita täytyy syyttää sotarikoksesta. PA aikoo viedä IDF:n viimeisen operaation ICC:n kansainväliseen oikeuteen, mihin sillä lienee oikeus YK:n annettua sille tarkkailijavaltion oikeuden. Sivusta katsoen vain ihmetyttää, miksei Israelin hallitus reagoi asiaan millään tavoin ja aloita omat tutkimuksensa ja oikeustoimensa PA:n ja muiden terrori-ryhmien johtajia vastaan sotarikoksista ja terrorin harjoittamisesta siviilejä vastaan. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Fatah-official-calls-for-dual-nationality-troops-to-be-prosecuted-371184
·        Fatahin virallisessa päivälehdessä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas syyttää, että USA ja Israel perustivat ISIS-järjestön, joka ilmoitti perustaneensa islamilaisen Valtion, kalifaatin, jonka johdossa on kalifi Abu Bakr al-Baghdadi. IS on valloittanut laajoja alueita Irakissa ja Syyriassa ja uhkaa valloittaa Bagdadin ja myöhemmin Damaskoksen. Sen suunnitelmissa on - hoidettuaan ensin lähialueet - laajentaa kalifaattiaan Eurooppaan ja Intian suuntaan, sekä uhata Yhdysvaltoja. Abbas lienee sikäli oikeassa, että USA koulutti ja aseisti ISIS-joukkoja Turkissa ja Jordaniassa salaisilla leireillä, mutta on epäselvää, miten pitkälle sen osuus ulottuu. IS on osoittautunut erittäin raakalaismaiseksi teloittaen massoittain ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia, usein viiltäen heidän päänsä irti näytelleen niitä videoissaan, tai hautaamalla naisia ja lapsia elävältä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184051#.U-2-sUNsO-o


Thursday, August 14, 2014

TORSTAI 14.08.14


TORSTAI 14.08.14
1. TORSTAIPÄIVÄ alkoi toivoa täynnä, eikä toivo saata meitä häpeään, kuten Paavali toteaa Rm.5:5: ”Mutta toivo ei saata meitä häpeään, sillä Jumalan kirkkaus on vuodatettu meidän sydämiimme Pyhän Hengen kautta, joka on meille annettu”.
Sääennusteet lupaavat helteistä ja aurinkoista säätä täksi päiväksi, joka tuntuu jo aamun tunteina mittarin osoittaessa 23 astetta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -33; Tiberias 28 -40; Suolameri 32 -42; Eilat 30 -43 +C-astetta. Aurinkoinen ja helteinen sää jatkunee lähipäivien aikana. Kinneretin vedenpinta laskee parin sentin verran vuorokaudessa.
2. Toivoa on myöskin Gazan tilanteen selviämiseksi - ainakin tilapäisesti – osapuolten sopiessa viiden vuorokauden tulitauosta viime yönä rauenneen edellisen 72 tuntia kestäneen tulitauon jatkoksi. Parilla terrorijärjestöllä – Fatahin alaisella Al-Aksan prikaatilla ja Abu Ali Musrafa prikaatilla, joka edustaa PFLP:n aseellista siipeä – loppui kärsivällisyys kaksi tuntia ennen virallisen tulitauon loppumista laukaisten viisi rakettia Israelin suuntaan tavanomaisen huonolla tähtäyksellä. Hälytyssireenit soivat Kiryat Gatissa, Hof Ashkelonin, Shaar HaNegevin ja Yoavin alueilla. Iron Dome eliminoi kaksi rakettia, muiden pudotessa vaarattomasti tyhjille alueille. IDF vastasi rakettituleen iskemällä ainakin neljään kohteeseen Gazan Zitunan ja luoteisosan alueilla. Sekä pää- että puolustus-ministerit kehottivat armeijaa vastaamaan lujasti tulitaukorikkomuksiin.
Yksi Gazasta ammuttu raketti harhautui Egyptin puolelle Rafahin alueella surmaten 13-vuotiaan tytön Sara Salaman ja haavoittaen pahoin hänen nuorempia sisaruksiaan, 8-vuotiasta veljeä Khaled ja 3-vuotiasta sisarta Rahaf. Heidät vietiin sairaalaan, eikä vielä tiedetä, oliko laukaus tarkoituksellinen vai vahinko, ja kuka raketin ampui. Se voi olla muistutus Egyptille puolueellisuudesta Israelin hyväksi.
Eilisen illan kuluessa ilmassa oli vahva tunne siitä, etteivät osapuolet voineet ylittää mielipide-erojaan ja delegaatiot valmistautuivat matkustamaan koteihinsa. PA:n delegaatio matkusti sittemmin Ramallahiin informoimaan Mahmoud Abbasia neuvottelujen vaiheista ja sopimaan yhteisestä taktiikasta jatketun 5-päiväisen tulitauon aikana. PA:n tiimin toimintaa ovat häirinneet sisäiset risti-riidat Qatarin ryhmittymän vaatiessa keskeisten kysymysten ratkaisemista ennen pitkäaikaisen sopimuksen allekirjoittamista, kun Gazan ryhmittymä vaatii periaatteellisen sopimuksen allekirjoittamista jättäen kiistakysymysten selvittelemisen myöhempää ajankohtaan. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vaatii, että Gazan saartotoimet on poistettava välittömästi, sillä hän tuntee kansansa ahdistuksen ja painostuksen selvemmin kuin Qatarissa asuvat Hamasin johtajat.
HAMAS kirjoitti keskiviikkona websivullaan neuvottelujen kohdanneen ohittamattoman esteen ja että delegaatio valmistautuu lähtöön. Myöhemmin kuitenkin todettiin sopimuksen syntyneen, vaikka Israelin delegaatio matkusti kotiinsa kuitenkin todeten, että Egyptin välittäjä jatkaa keskusteluja PA:n delegaation kanssa. Sen johtaja Azzam al-Ahmed ilmoitti neuvottelujen päättyneen, mutta ei silloin maininnut, oliko delegaatio hyväksynyt Egyptin viimeisen välitysesityksen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558497,00.html
3. ynetnews.com artikkelissa kerrotaan vuoroin kolmen päivän ja viiden päivän tulitauon jatkumisesta. PA:n delegaation johtaja Azzam al-Ahmad sanoo asian näin: ”Suostuimme viiden päivän tulitaukoon” todeten, että merkittävää edistystä on saavutettu neuvotteluissa, vaikka erimielisyyksiä esiintyy edelleen turvallisuusjärjestelyissä, Gazan jälleenrakentamisponnisteluissa sekä kalastukseen sovitun merialueen leveydestä. Se on nyt 6 merimailia, jota halutaan kaksinkertaistaa 12 merimailiin. Hamasin jäsen PA:n delegaatiossa Izzat al-Rishq kirjoitti keskiviikkona twiit-sivullaan, että tulitaukoa jatketaan kolme vuorokautta (72 tuntia) keskustelujen jatkumiseksi. Hamasin hallituksen entinen pääministeri Ismail Haniyeh painottaa pitkäaikaisen tulitauon tarvetta todeten samalla, että IDF:n pelottelutaktiikka joukkojensa ryhmittämiseksi hyökkäysasemaan vain vahvistaa palestiinalaisten vaatimuksia, joista ensimmäinen ja tärkein on Gazan henkilö- ja tavaraliikenteen rajoitusten purkaminen sekä Egyptin että Israelin rajoilla.
HAMASIN poliittinen johtaja Khaled Mashaal sanoo, että Gazan kansan suuret menetykset eivät salli neuvottelijoiden tehdä kompromisseja heidän vaatimuksistaan. Hänen käsityksensä mukaan taisteluja täytyy jatkaa viimeiseen gazalaiseen saakka. Jos pitkäaikaista sopimusta ei saada aikaan, Gazan kansan kärsimykset tulevat kasvamaan potentiaalisesti nykyisistä.
OPERAATIO Protective Edge alkoi 08.heinäkuuta 2014 viikkoja kestäneiden kiihtyvien raketti- iskujen ja vastaiskujen jälkeen v. 2012 solmitun aselevon ollessa voimassa. IAF teki operaation aikana lähes 5 000 ilmaiskua Gazaan, ja sieltä ammuttiin n. 3 500 rakettia Israelin siviilikohteisiin. IDF sanoo tuhonneensa 3 000 rakettia Gazassa, joten Hamasilla lienee vielä yli 3 000 rakettia käyttökunnossa. Gazan arabien antamien tilastotietojen mukaan operaatio on vaatinut lähes 2000 gazalaisen hengen, heistä neljännes lapsia. IDF pitää lukuja liioiteltuina. IDF:n menetykset ovat 64 sotilasta kaatuneina, lisäksi 3 siviiliä sai surmansa raketti-iskuissa. Haavoittuneita on toista sataa, suurin osa sairaalassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558451,00.html
4. BEN-DROR JEMINI:n laatimassa unetnews.com co.op artikkelissa tarkastellaan Gazan terrori-ryhmien toimien järjellisyyttä länsimaisen mittapuun mukaan arvioiden.  Hän päättelee Israelin johtajien tulitauosta antamiensa lausuntojen perusteella kuvittelevan, että ne toimivat järjellisesti. Jemini kuitenkin näkee, että Hamasin logiikka on sama kuin ISIS-joukoilla: Sekasorto, tuho ja kuoleman teollistaminen. Gazan arabit sanovat: Israel kunnioittaa elämää, he kuolemaa.
JEMINI sanoo, että vielä päättymättömällä sodalla – jota IDF ei halua kutsua sodaksi – on 3 johtajaa: Pääministeri, puolustusministeri ja armeijan komentaja. Nämä kolme johtajaa ovat harjoittaneet suurta itsehillintää, jopa siinä määrin, että heidän arvostelijansa ovat äärioikealla, ei vasemmistossa. Heidän ainoa kritiikkinsä tulee äärilaidan oikeiston parista, joka on siirtynyt sosiaalisista verkostoista kaduille huutamaan eriäviä mielipiteitään. Jemini ei pidä oikeana, etteivät johtajat ehdi tulla kaduille vastaamaan heihin kohdistettuihin arvosteluihin kuten: ”Murhaajat liittyvät Israelin ilmavoimiin”.
JEMINI sanoo, että jokainen noista kolmesta sodanjohtajasta vuorollaan kehottaa kärsivällisyyteen. He ymmärtävät, että tarkasteltaessa vaikka Venäjän Chechnian väkivallan taltuttamiseksi käyttämiä keinoja, jossa Venäjän mahti ei useiden kuukausien aikana - ilman TV-kameroita jokaisessa kulmauksessa - pystynyt alistamaan päättäväistä vastustajaa, Israel ei kykene siihen muutaman päivän tai viikon aikana TV-kameroiden rekisteröidessä kaiken ja julkistaessa sen välittömästi pitkin maailmaa. Jemini katsoo Israelin sodanjohtajien olleen viisaampia kieltäytyessään hoitamasta asiaa kertarysäyksellä, joka Jeminin mukaan ei olisi onnistunut. He hoitivat ongelmaa pienemmällä tuholla ja paljon pienemmällä ihmisuhrimäärällä. He olivat kuitenkin väärässä julistaessaan Gazan rajan tuntumassa asuville Israelilaisille ensimmäisen tulitauon aikana, että he voivat turvallisesti palata koteihinsa vain joutuakseen samaan liemeen rakettitulen alkaessa uudelleen ilman varoitusta kesken sovittua tulitaukosopimusta, Jemini selvittelee.
BEN-DROR JEMINI sanoo, että tässä on juuri se villakoiran ydin. Terrorijärjestöjen – Hamas, Hizbullah, ISIS – logiikka ei noudata länsimaista logiikkaa. Hamas rikkoi kaikki heidän uskonsa: Hamas rikkoi tulitauon, asukkaat palasivat koteihinsa Gazan rajalle ja IDF:n vastareaktio oli tehoton. ”Ja mikä pahinta, he vetosivat lausunnoissaan Hamasin järkevyyteen, jolle oli annettu tuhat tilaisuutta osoittaa logiikkansa järkevyys, eikä se menetellyt siten. Hamasin logiikka on ISIS-logiikkaa, joka hallitsee kaikkia islamin ääriainesten toimintaa Pakistanissa, Afganistanissa, Somaliassa kuten myös Nigeriassa, jossa 99 % sen uhreista on muslimeja. Eikä se ole vain heidän pelottelutaktiikkansa, vaan se johtaa heitä. He uskovat harjoittamansa äärimmäisen terrorin avulla lopulta saavansa hallitus-vallan”. He ovat teollistaneet ihmisen tappamisen, kuten IS tekee Irakissa ja Syyriassa.
JEMINI kutsuu lapsellisiksi niiden asiantuntijoiden lausuntoja, joissa hyväuskoisesti kehotetaan antamaan vielä vähän lisää ja taas lisää kuvitellen, että he tulisivat tyydytetyiksi. Tämä ei päde ääri-islamin logiikkaan, ei Gazassa eikä Länsirannalla, kuten se ei ole toiminut muuallakaan. Kuten Jemini mainitsee, Hamas on ilmoittanut alusta lähtien, että Israelin kanssa tehtyjen sopimusten tarkoituksena on voittaa aikaa valmistautuessa uuteen sotaan paremmin asein ja koulutetuin joukoin.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558169,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu sanoi kansliassaan järjestämässään tiedotustilaisuudessa, että YK:n ihmisoikeusneuvosto laillistaa terrorismin nostaessaan terrorijärjestö Hamasin samaan luokkaan kuin Lähi-Idän ainoa demokraattisesti toimiva maa Israel, joiden moraaliset ja eettiset lähtökohdat ovat vastakkaisia. ”Ihmisoikeusneuvosto laillistaa sellaisen murhanhimoiset järjestöt kuin Hamas ja ISIS”, Netanyahu selitti journalisteille. ”Sen sijaan, että se tutkisi Hamasin hyökkäyksiä Israelin siviiliasukkaita vastaan ja sen ihmiskilpien käyttämistä, se haluaa tutkia Israelin toimia”. Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor sanoi puhuessaan tutkimuskomitean nimittämistä vastaan, että UNHRC:n nimi ”YK:n Ihmisoikeusneuvosto” tulee muuttaa muotoon ”YK:n ihmisvääryysneuvosto”, joka oikein kuvaa sen toimintaperiaatteita. Tutkimuskomitean johtoon nimitetty kanadalainen professori William Schabash on useassa yhteydessä hyökännyt Israelia vastaan esittäen Benyamin Netanyahun ja Shimon Peresin tuomista kahleissa neuvoston tai ICC:n eteen syytettyinä ihmisoikeusrikoksista ja etnisestä puhdistuksesta. Schabash väitti eräässä TV-haastattelussa, ettei hän ole Israel vastainen. Hän väisti kysymyksen, onko Hamas terroristijärjestö. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4558442,00.html
·        USA sanoo rajoittavansa asemyyntiä Israeliin johtajien välien viilentyessä entisestään, vaikka Netanyahun sanotaan soittaneen Obamalle äskettäin. Välejä ovat pahentaneet Valkoisen Talon saadessa tietää, että Pentagon oli toimittanut aseita ja ohjuksia Israeliin sen tietämättä. Ilmeisesti niitä on toimitettu rutiininomaisesti, kuten kahden läheisen ystävä-maan tuleekin toimia, mutta se ei sovi Obaman omaksumaan islamilaiseen maailmankuvaan. Valkoisen talon nykyjohtoa risoo erityisesti se, että USA:n toimittamia täsmäohjuksia kuten Hellfire on käytetty Gazan operaation yhteydessä. Tästä lähtien jokainen asetoimitus tulee hyväksyttää Obaman hallituksen virkakoneistossa, mikä tarkoittaa toimitusviiveitä. Englannin hallitus ilmoittaa, että se keskeyttää asetoimitukset Israeliin Gazan operaation ajaksi. http://www.timesofisrael.com/washington-limiting-arms-transfers-to-israel-as-ties-cool-report/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184037#.U-x6nkNsO-o
·        Hallituksen ministerit ovat tuohtuneet siitä, ettei heitä informoida Kairon neuvotteluista eikä siitä, mistä neuvottelijat ovat sopineet. He eivät halua olla vain kumileimasimia, joilla automaattisesti vahvistetaan sovitut dokumentit, mikä ei anna heille mahdollisuutta puuttua sopimusten sisältöön. http://www.timesofisrael.com/ministers-fume-over-lack-of-updates-from-pm/
·        New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo lausui Israelin vierailunsa alussa halunneensa seurueensa kanssa osoittaa tukensa Israelin hallitukselle sen tehdessä Gazassa, mitä sen tulee tehdä. Puhuessaan kahden päivän vierailunsa yhteydessä presidentti Reuven Rivlinin virkatalossa Cuomo painotti Israelin oikeutta puolustaa itseään. Rivlin sanoi uskovansa, että myös USA:n hallitus tukee Israelin taistelua terrorismia vastaan, joka uhkaa koko Lähi-Itää ja ennen pitkää Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, kuten niiden edustajat tunnustavat. http://www.timesofisrael.com/ny-governor-offers-total-solidarity-on-israel-visit/
·        Hamas avustaa tuhansien Gazan asukkaitten matkustamista Rafahin terminaalin kautta Egyptin puolelle. Terminaali on vain kahdeksan tuntia auki ja siitä aktiivista aikaa vain neljä tuntia tulli- ja turvallisuustarkastusten hitauden vuoksi, kuten asukkaat valittavat. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-helping-thousands-leave-Strip-via-Rafah-371049
·        Kolme juutalaista palvojaa pyrkivät nousemaan Temppelivuorelle, mutta arabien muodostama massa esti sen, minkä johdosta poliisi poisti muut paitsi muslimit Vuorelta välttääkseen suurempaa yhteenottoa. Knessetissä on hyväksytty laki, jonka perusteella jokaisella on oikeus vierailla Temppelivuorella uskontoon ja rotuun katsomatta, mutta muslimit vastustavat sitä ehdottomasti vaatien jopa täyttä kieltoa päästä Vuorelle muilta kuin muslimeilta. Toinen kysymys on rukoilemisoikeus Vuorella, jota poliisi ei halua myöntää etenkään juutalaisille, mutta tarkkailee kaikkia kiellon rikkojia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184015#.U-x61kNsO-o

Wednesday, August 13, 2014

KESKIVIIKKO 13.08.13


KESKIVIIKKO 13.08.14
1. VIIMEISIN kolmen vuorokauden mittaiseksi sovittu tilapäinen tukitauko loppuu keskiviikkoiltana puolen yön aikaan. Hamas intoaa, että se on sitten viimeinen heidän sopimansa tulen lopettaminen. Kumpikaan osapuoli, enempää Israel delegaatio kuin PA:n johtama tiimikään ei ole vielä virallisesti ilmoittanut, hyväksyvätkö ne Egyptin tekemän kompromissiesityksen pitkäaikaisesta tulitauosta, vai pitäisikö sitä kutsua aselevoksi v. 2012 solmitun aselevon mukaisesti.
EGYPTIN tekemän esityksen yksityiskohtia ei ole vielä paljastettu, mutta siinä puututtaneen seuraaviin kysymyksiin: Israel lopettaa ilmaiskunsa Gazan kaistalle. Toiseksi IDF:n muodostama 500 metrin syvyinen puskurivyöhyke Gazan puolelle turvallisuusaitaa poistetaan asteittain. Israelin vaatima Gazan kaistan julistaminen aseettomaksi vyöhykkeeksi sekä Hamasin vaatimus Gazan saartotoimien poistaminen kokonaan siirretään myöhempiin keskusteluihin. Hamasin taholta on esitetty valituksia, ettei PA:n edustaja tiimissä ole täysin heidän kannallaan vaan tukee enemmän Egyptin näkemyksiä.
KESKIVIIKKONA edellytykset tulitauon jatkumiseksi näyttivät vielä heikoilta, vaikka neuvottelutiimit jauhoivat kysymyksiä 10 tunnin ajan. Neuvotteluja Kairossa seuraava Debkafilen edustaja kertoi, että Israelin tiimin jäsenet näyttivät hotellihuoneessaan lähinnä pitkästyneiltä vahvaa teetä juoden ja aikaansa kuluttaen PA:n johtaman tiimin käydessä kovaa kädenvääntöä. DF:n mukaan on mahdollista, että vihollisuudet puhkeavat uudelleen tämän päivän aikana. Egypti jätti Israelin ja PA:n delegaatioille erilaisen sopimusesityksen kertomatta yksityiskohtia. Egyptin välittäjän tehtävissä toimivia tiedusteluvirkailijoita ei tämä mahdollisuus näytä huolettavan, eikä Sotsissa venäjän presidentti Putinin kanssa neuvotteleva presidentti Sisi edes maininnut Kairon neuvotteluista.
PA:n Fatahin edustajan Azzam Ahmadin rooli tiimin johtajana herättää epäilyksiä Hamasin ja Jihadin jäsenissä, jotka katsovat Abbasin myötäilevän enemmän Egyptin mielipiteitä. Toiseksi tiimin Hamasin Gazan jäsenet haluavat tulitauon jatkuvan ja kysymysten käsittelyä myöhemmin. Qatarin ulkomaan asioitten johtoa edustavat tiimin jäsenet haluavat kaikkien kysymysten käsittelyä ja sopimista ennen tulitauon jatkumista. Hamasin jäsenten epäluuloa PA:n tasapuolisuuteen kasvattaa se, että PA:n poliisi on jatkanut Hamasin jäsenten pidätyksiä Kalkiliyan ja Tulkarmin pakolaisleireissä Samariassa, kuten DF raportoi kertoen edelleen, että USA on pyrkinyt tyynnyttelemään PA:n ja Hamasin välisiä vastakohtaisuuksia sekä Samariassa että Kairossa. Sen mahdollisuuksia vaikuttaa osapuoliin pienentää se, että USA:n ulkoministeriö on jäänyt tai jätetty neuvottelujen ulkopuolelle.
Debkafile kertoo, että pelkoa taistelujen puhkeamista uudelleen tulitauon loputtua keskiyöllä lievittää Hamasin sotilaallisen siiven Izza din Al-Qassamin ilmoitus, että se pidättää tultaan yksipuolisesti määräajan umpeuduttua antaakseen Kairon neuvottelijoille lisää aikaa. DF arvioi, ettei se tule toteutumaan ilmeisesti olettaen, että joku terroriryhmistä ei jaksa odottaa kauempaa. IDF ei aloita uutta tulituksen vuorottelua, mutta valmistautuu kaiken varalta. Israelin sotaa johtavat virkailijat Yaalon ja Netanyahu uhkaavat, että jos tulitus aloitetaan Gazasta, IDF tulee iskemään lujemmin kuin aiemmin eikä tule rajoittamaan vastaustaan pelkästään ilmaiskuihin. Netanyahun kansansuosio on laskenut selvästi kansan mielipidetiedusteluissa, koska hänen katsotaan jättäneen Gazan ongelman hoitamisen kesken taas kerran päinvastaisista vakuutteluistaan huolimatta. http://www.debka.com/article/24185/Fresh-Gaza-hostilities-likely-Wednesday-IDF-to-expand-counteraction-for-Hamas-rockets-,
Talousministeri Yair Lapid on yllättäen aloittanut oman kampanjansa Gazan viimeisen operaation saattamiseksi onnelliseen loppuun. Hän esitti turvallisuuskabinetille laatimansa suunnitelman, joka ei kuitenkaan herättänyt innostusta ministerien keskuudessa. Hän kertoi omana näkemyksenään, että erot Israelin ja PA:n johtaman tiimin välillä ovat liian suuret ennustaen, että taistelut voivat alkaa uudelleen puoliyön jälkeen. Hän sanoi, että murhanhimoiset terrorijärjestöt haluavat murhata juutalaisia, mikä tekee mahdottomaksi edetä, ellei maan eteläosissa sijaitsevien juutalaisyhteisöjen turvallisuutta pystytä varmistamaan. Pääministeri peruutti tiistaiksi sovitun turvallisuuskabinetin kokouksen, koska Kairon neuvotteluissa ei edistytty tarpeeksi. Sen sijaan hän kutsui avainministerit ja hallitus-koaliittion johtajat keskustelu- ja infotilaisuuteen, jossa tarkasteltiin eri mahdollisuuksia.
Kolme eri näkymää on havaittavissa: Tulitaukoa jatketaan; tulitauko loppuu ilman sopimusta, ja Hamas aloittaa tulituksen Israeliin. Gazan edustajien mukaan tiistaina ei edistytty ollenkaan, ja että he harkitsevat vetäytyvänsä neuvotteluista, koska Israel ei hyväksy heidän vaatimuksiaan. He myös vakuuttivat, etteivät PA:n tiimin edustajat Gazasta hyväksy tulitauon jatkamista. ”Israel jatkaa viivyttely-taktiikkaansa eikä ota vaatimuksiamme todesta. Israel yrittää pakottaa omien vaatimustensa hyväksymisen, eikä se tule onnistumaan ilmaiseksi. Israel vaatii uutta tulitauon jatkoa, emmekä me hyväksy sitä”, sanoi eräs PA:n delegaation jäsen Gazasta. ISRAEL on suostunut joihinkin Hamasin vaatimuksiin lähinnä inhimillisistä syistä Gazan kansan aseman parantamiseksi, esittäen IDF:n menettämän kahden sotilaansa kohtalon ottamiseksi mukaan keskusteluihin, mitä Hamas vastustaa. Se haluaa käydä kauppaa heistä erikseen.
YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon on joutunut varsin noloon asemaan jouduttuaan selittelemään, miksi raketteja varastoitiin UNRWA:n kouluihin, miksi ne luovutettiin takaisin Hamasille, ja miksi sen kouluista tai niiden läheltä ammuttiin raketteja ja tulitettiin sotilaita taistelujen aikana. Lehdistötilaisuudessa pääsihteeri moitti Hamasia mainitsematta sitä nimeltä, mutta kritisoi suoraan Israelia taisteluissa surmansa saaneiden Gazan arabien suhteetonta määrää. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Egypt-presents-plan-for-long-term-cease-fire-370902
2. ENTINEN kansallisen turvallisuuden neuvonantaja kenraalimajuri Yaacov Amidror arvioi Gazan tilannetta näin: ”Ainoa mahdollisuus rakettitulen lopettamiseksi on koko kaistan miehittäminen ja Hamasin hallinnon lopettaminen Gazassa”. Hän suosittelee Egyptin mallin mukaista operaatiota, jolla SISI:n johdolla murskattiin muslimiveljeskunnan laajalle levinnyt valta ja vaikutus maassa.
Toisena mahdollisuutena Amidror näkee Hamasin johdon teloittamisen salaisten operaatioiden kautta, mitä hän pitää kalliina. Hän selittää, että ellei Hamasin valtaa pystytä heikentämään diplomaattisin keinoin, ainoita mahdollisuuksia ovat joko pitkään jatkuvat veriset taistelut, hyökkäykset ja vastahyökkäykset, tai Gazan kaistan miehittäminen kokonaan, mitä vaihtoehtoa Netanyahu näyttää vierastavan viimeiseen saakka, Amidror sanoi JP:n haastattelussa.
”Operaation aikana meille tuli ongelma tunneleista, joka uskoakseni ratkaistiin, joskaan ei 100 %. Nyt meillä on kaksi optiota: Me tulitamme ja he vastaavat siihen. Etelässä asuvien kansalaisten ongelmiin täytyy löytää ratkaisu, mutta Israelin valtion kannalta tämä tilanne on sellainen, jonka me kestämme. Hän selitti, että ”koska Hamas ei ole valtio, vaan itsenäinen järjestö, se heikkenee jatkuvissa taisteluissa, eikä pysty hankkimaan uusia aseita kuten valtiot voivat”. Toisena mahdollisuutena on täysi sota Hamasia vastaan Gazan miehittämiseksi, mitä hän pitää tilapäisenä ratkaisuna.
AMIDROR myöntää, että tilanteen jäädyttäminen nykyiselle tasolle, jossa raketteja ammutaan Gazasta Israeliin summittaisesti ja IDF vastaa niihin harkintansa mukaan, kuten on tapahtunut, on tuskallinen ja rassaa pahoin maan sietokykyä. Gazan miehittäminen on hänen mukaansa kuukausia kestävä operaatio, sillä Gazan kansan erottaminen Hamasin ideologiasta ei ole helppoa, ja molemmat osapuolet kärsisivät siinä suuria menetyksiä. Rauhantilan saavuttaminen ilman diplomaattista ratkaisua vaatii kovan hinnan, hän arvioi.
Professori Efraim Inbar, Begin-Sadat tutkimusinstituution johtaja Bar Ilan yliopistossa sanoo, että näiden kahden rinnalla on kolmas mahdollisuus. Tämän ajatuskuvion mukaan Israelin tulee keskittyä Hamasin johdon eliminoimiseen, joka tulisi olemaan kallis, mutta sittenkin paras vaihtoehto, kuten hän vakuuttaa esityksessään, joka julkaistiin Besa-keskuksen lehdessä tiistaina. Inbarin mukaan kansa joutuu joissain tilanteissa vaikean ratkaisun eteen, jossa koko kansaa koskevat päätökset on tehtävä hyvin tietäen, että ne tulevat maksamaan, mutta jotka pitkällä tähtäimellä säästävät ihmishenkiä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Amidror-says-reoccupation-of-Gaza-only-military-way-to-stop-rockets-370894
KÄITYKSENI mukaan nykyisen tilanteen jatkuminen on vaarallinen, sillä juutalaisasukkaat Gazan rajan
pinnassa alkavat osoittaa luhistumisen merkkejä, mikä pahentuessaan voi levitä laajemmallekin. Tämä on juuri sitä, mihin terrorijärjestöt pyrkivät, terrorisoimaan kansaa kunnes en henkinen voima antaa periksi. Toinen vaaratekijä on maan poliittisen vakauden häiriötila, mikä vaatisi uusia vaaleja ja ennalta arvaamattomien uusien mielipidesuuntien ja puolueiden nouseminen valtaan. Juutalainen kansa ajautuisi niiden ajamina myrskyisille ulapoille ilman pätevää ohjaajaa aluksen kannella. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Amidror-says-reoccupation-of-Gaza-only-military-way-to-stop-rockets-370894
3. UUTISOTSIKOITA
·        Oppositiojohtaja Isaac Herzog kannatti pääministeriä koko Gazan operaation 29 päivän ajan, mutta nyt operaation pysähtyessä ratkaisemattomaan ja joukkojen vetäydyttyä Israelin puolelle turvallisuusaitaa, hän syyttää Netanyahua valehtelusta: ” Kuka sitten sanoikin, että operaation päämääränä on Hamasin hallinnon kaataminen, valehteli”, Herzog sanoi puhuessaan Netiv Ha´asaraa moshavissa Gazan rajan tuntumassa tiistaina. ”Todellinen voitto tulee vain diplomaattisen ratkaisun kautta, eikä muulla tavoin. Ongelma on siinä, ettei kansalle kerrottu koko totuutta, jonka mukaan operaatio kestää viikkoja, mutta joka päättyy diplomaattiseen ratkaisuun. – Shashin puheenjohtaja Arie Deri totesi, että Netanyahun hallitus repeili liitoksissaan jo ennen operaatiota. Hän syytti Israel Beitenun ja Beit Yehudin johtajia, jotka kyynisesti käyttivät operaatiota hyväkseen rakentaakseen oikeistolaisia kannuksiaan sen sijaan, että olisivat kannattaneet pääministeriä turvallisuuskriisin aikana. Hän selitti, että ne kannattivat pääministeriä kolmen juutalaisnuoren sieppauksessa, mutta kääntyivät sitten operaatio Protective Edge aikana hänen kriitikoikseen. Hän sanoo, että heidän arvostelunsa pääministerille ei ole oikeudenmukaista operaation tuloksia tarkasteltaessa: Hamas on heikentynyt oleellisesti, menettänyt satoja miehiään ja terrorin infrastruktuuria on runneltu pahoin, joskin 67 israelilaisen hengellä. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Opposition-to-Netanyahu-strengthens-after-Gaza-war-370875
·        USA:n senaattorit vaativat, että UNRWA suorittaa todellisia ja uskottavia tutkimuksia koulutilojensa antamisesta Hamasin käyttöön, varastoiden niiden tiloihin raketteja, jotka luovutettiin asian paljastuessa julkiseksi takaisin Hamasille, ja joiden tiloista ammuttiin raketteja ja tulitettiin konekivääreillä. He syyttävät UNRWA:a liittoutumisesta Hamasin kanssa operaatio Protective Edge aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Senators-want-UNRWA-investigated-over-troubling-Gaza-role-370897
·        Ulkoministeri Libermanin mukaan Hamasin valta tulee kaataa Gazassa, pitää uudet vaalit ja muodostaa alueellinen liittoutuma hoitamaan Gazan tilanteen järjestelyjä. Hän sanoi pääministerin kansliassa järjestetyssä infotilaisuudessa, että on järjetöntä rakentaa mitään PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin varaan, jolla ei ole mandaattia hallita eikä oikeutta allekirjoittaa mitään sopimuksia. PA:n viimeiset vaalit pidettiin 2006, eikä Abbas ole halunnut tai uskaltanut valtansa menettämisen pelossa kutsua uusia vaaleja, joten koko PA:n hallinto lepää tyhjän varassa, hän selitti. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Liberman-to-Post-First-get-rid-of-Hamas-then-hold-PA-elections-then-pursue-comprehensive-region-370851
·        Hamas kieltäytyy palauttamasta kahden IDF:n sotilaan ruumista. Israel haluaa, että kysymys otetaan mukaan pitkä ajan tulitaukosopimuksen, mutta Hamas vastustaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/184003#.U-sgeENsO-o
·        Operaation Protective Edge johdosta turistien määrä pieneni 21 %. Heinäkuussa Israeliin matkusti 218 000 turistia, joka on alin määrä heinäkuun aikana 2008 -2013 tilastojen mukaan. Vuoden alusta heinäkuun loppuun mennessä maahan matkusti 1.9 miljoonaa turistia, mikä on 13 % vähemmän kuin 2013. Turistimäärän uskotaan nousevan nopeasti, kun tilanne maassa rauhoittuu. Sotaturistit eivät paljon auta asiaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557921,00.html
Säätila: Jerusalem 20 -30; Tiberias 27 -39; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta, aurinkoista.
Tuesday, August 12, 2014

TIISTAI 12.08.14


TIISTAI 12.08.14
1. LÄMPÖMITTARIMME näytti aamulla tutut 21 astetta ja vähän ylikin, ja taivas on lähes pilvetön, vain ohuita harsopilviä taivaanrannan alaosissa. On odotettavissa kuuma ja hikinen päivä. Mutta tulkoon vain, onhan nyt kesä ja silloin pitääkin olla lämmintä, että tulisi kunnon talvi, kuten vanhat sanoivat. Säätilat tänään: Jerusalem 22 -32; Tiberias 26.38; Suolameri 32 -42; Eilat 29 -42 +C-astetta. Ennusteet lupaavat pilvetöntä ja helteistä jatkoa loppuviikoksi. Kinneretin pinta laskee 1 sm:n päivässä.
2. KAIROSSA jatkuvat tulitaukoneuvottelut Egyptin valvonnassa 72 tunniksi sovitun humanitäärisen tulitauon jatkuessa ilman häiriöitä, sikäli kuin tiedetään. Nämä neuvottelut tarkoittanevat pitkäaikaista aselepoa, joka seuraisi nyt voimassa olevaa hengähdystaukoa.
ynetnews.com on saanut agenttiensa kautta tietoja Kairon neuvotteluista ja keskusteltavista asioista, joissa osapuolet alkavat lähestyä toisiaan. Yleisenä huomiona artikkelissa todetaan, että Israelin neuvottelijat ovat joutuneet antamaan myönnytyksiä lähes kaikissa kohdissa PA:n tiimin pitäessä tiukasti kiinni omista vaatimuksistaan.
-         ISRAEL on suostunut Kairon välityksellä käytyjen neuvottelujen tuloksena syntyneen sopimuksen mukaan helpottamaan oleellisesti Gazan liikenteen valvontaa, kerrotaan ynetnews.com artikkelissa.
-         ynetnews.com artikkelissa todetaan, että Israel on suostunut siirtämään Hamasin hallitukselle kolmannen osapuolen välityksellä Hamasin virkailijoiden maksamattomat palkat.
-         Israel suostuu vähitellen jatkamaan Gazan rannikon kalastusalueen rajaa, joka välillä pienennettiin kolmeen merimailiin, mutta on tavallisesti 6 merimailia.
-         Rakennustarvikkeiden vientiä Gazaan helpotetaan tarkan valvonnan alla. Mikä osapuoli valvoisi rajaterminaaleja Israelin ja Egyptin ohella, on vielä auki.
-         Israel tulee kaksinkertaistamaan Kerem Shalomin terminaalin kautta kulkevien rekka-autojen määrää km. kuuteensataan rekka-autoon päivässä.
-         Erez-terminaalin kautta kulkevasta tavaramäärästä osapuolet ovat lähellä sopimusta.
-         Sisäänpääsylupien määrää Gazasta ja Länsirannalta Israeliin laajennetaan merkittävästi.
-         Gazan lentoterminaalista ja merisatamasta ei maanantaina päästy yksimielisyyteen. Hamasin edustaja totesi, että se on valmis siirtämään sopimuksia niistä, jos Israel hyväksyy sen asettamat muut ehdot. Hän kuitenkin olettaa, että sopimuksessa mainitaan niiden periaatteellinen hyväksyminen. IDF:n sotilastiedustelun entinen johtaja Aamos Yadlin toteaa, että Israel suostui merisataman rakentamiseen jo Jasser Arafatin aikana, vaikka sitä ei toteutettu, joten se ei ole ongelma. Hän kuitenkin edellyttää, että niiden kautta tapahtuva liikenne olisi lähinnä henkilöliikennettä, koska terrorijärjestöt voisivat käyttää niitä aseiden salakuljettamiseen.
-         Rafahin kautta Gazaan johtavan liikenteen valvonta annettaneen PA:n valvontaan, joka näyttää tyydyttävän sekä Egyptiä että PA:n delegaation Gazan jäseniä.
-         Israelin vaatima Gazan kaistan aseettomuus näyttää olevan liian kuuma kysymys Hamasille, minkä vuoksi sen sekä lento- ja meriliikenteen salliminen kytketään yhdeksi paketiksi, josta keskustellaan erikseen, mutta ei välttämättä toisiinsa liittyvinä sopimuksina.
ISRAELIN turvallisuuskabinetti käsitellee Kairon neuvottelujen tämän hetken tilannetta iltapäivän kokouksessaan, jossa Israelin neuvottelutiimi on mukana. Tiimin johtajana toimii Shin Betin entinen johtaja Yoram Cohen, ja jäseninä ovat puolustusministeriön poliittis-sotilaallisten asiain johtaja Amos Gilad, pääministerin lähettiläs Yitzhak Molcho, hallituksen asettama koordinaattori territorioissa kenraali Yoav Mordechai sekä IDF:n suunnitteluosaston johtaja kenraalimajuri Nimrod Shefer. Tiimi palasi eilen illalla Israeliin, mutta matkustanee illalla takaisin Kairoon. Kabinetin ministerit ovat valittaneet, ettei heitä ole informoitu neuvotteluissa sovituista asioista, minkä johdosta heidän hyväksymisensä sovituista asioista on pelkkä muodollisuus, koska muutoksia niihin on vaikea tehdä. Vielä ei ole tiedossa, äänestääkö turvallisuuskabinetti Kairossa sovituista kysymyksistä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557726,00.html
3. JP:n toimituskunnan laatimassa artikkelissa todetaan, että Israel tulee esittämään toisen 72 tuntia kestävän tulitauon hyväksymistä, jotta jäisi Kairon välityksellä käydyille neuvotteluille tarpeeksi aikaa ilman vihollisuuksien puhkeamista. Neuvottelut jatkunevat tiistai-iltana pienen tauon jälkeen Israelin delegaation käytyä informoimassa turvallisuuskabinettia Jerusalemissa.
Israelin radion mukaan Kairon neuvotteluissa ei ole edistytty avainkysymyksissä, koska aukot neuvotteluosapuolten välillä ovat vielä liian suuret. Hamasin neuvottelijatiimin jäsen vakuutti tiistai-aamuna, ettei Hamas suostu tinkimään vaatimuksistaan avainkysymyksissä. Al-Quds lehden artikkelin mukaan Hamasin ja Jihadin tiimin jäsenet ovat suostumassa lento- ja meriliikenteen vaiheittaiseen avaamiseen. Maanantain neuvottelut Egyptin välityksellä kestivät 10 tuntia. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Report-Israel-sees-another-72-hours-needed-to-ink-deal-with-Hamas-370816
4. HAMASIN edustaja ilmoitti maanantaina, että Egypti on periaatteessa hyväksynyt 1000 PA:n poliisin sijoittamisesta Egyptin ja Gazan väliselle rajalle. Tietoa ei ole vielä vahvistettu, mutta Hamas on artikkelin mukaan suostunut siihen. Hamas kaappasi vallan Gazassa 2007, eikä sen jälkeen PA:n Abbasille uskollisia joukkoja ole nähty Rafahin terminaalissa Gazassa.
Hamasin neuvottelutiimin jäsen Kairossa Izzat al-Rishheq totesi, ettei Hamas vastusta Abbasille uskollisten joukkojen sijoittamista Rafahin terminaaliin voidakseen poistaa ongelmat Gazan kansan saarron lopettamiseksi. Hän sanoi myös, että Abbasin johtama PA voi valvoa Gazan jälleen rakentamista. Hän sanoo ”Hamasin edellyttävän kansallisen järjestön perustamista valvomaan sen toteuttamista puhtaan, hyväksyttävän ja ammattitaitoisen henkilön johdossa”. Hän totesi ”kaikkien osapuolten, Israel, PA ja Hamas, kärsivän tilanteesta, ja alueellisten olosuhteitten muutosten vuoksi kaikkien on toimittava yhteisymmärryksessä kansamme ja asiamme hyväksi”.
PA:n neuvottelutiimin johtaja Azzam al-Ahmed sanoo, että PA tulee valvomaan neuvottelu-sopimuksen toteuttamista sekä myös Gazan jälleen rakentamista.
Yair Lapid esitti pääministerille laatimansa suunnitelman, jonka mukaan Gazan aselevon toteutumista valvomaan tulee liittää USA, EU, Venäjä, Saudi Arabia ja Jordania, joiden vastuulla olisi myös Gazan kaistan riisuminen aseista, mutta luovuttaen vastuuta vähitellen PA:lle. Lapid vakuuttaa, ettei Gazan ongelmaa pystytä ratkaisemaan ilman diplomaattista sopimusta, sillä ilman sitä on syytä varautua taistelujen uusiutumiseen. Naftali Bennett vastustaa jyrkästi Abbasin liittämistä mukaan, sillä ”Abbas on kumppani vain terrorismissa. Jokainen tietää, että kahden valtion periaate on kuollut, ja että Palestiinan valtion perustaminen Israelin sydämeen tulisi murskaamaan Israelin talouden ja toisi rakettitulituksen maan sydänosiin. Ennemmin tai myöhemmin Hamas on tuhottava”, Bennett vakuuttaa. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/In-first-Hamas-says-will-not-oppose-Palestinian-Authority-forces-at-Rafah-crossing-370774
5. UUTISOTSIKOITA
-         Presidentti Reuven Rivlin oli vastaanottamassa Ben Gurionin lentokentällä järjestetyssä erityistilaisuudessa 338 USA:n ja Kanadan uutta siirtolaista Israeliin. Heidän joukossaan on sata nuorta miestä ja naista, jotka astuvat pian tulonsa jälkeen asepalvelukseen IDF:ssä. Huolimatta juutalaisvaltion rauhattomista oloista juuri nyt ja Gazan operaation odottaessa jatkoa tai sopimusratkaisuaan, 3 400 uutta siirtolaista on muuttanut maahan viimeisten viikkojen aikana, kuten Jewish Agencyn puheenjohtaja Nathan Sharansky totesi puheessaan tiistaina tervetulojuhlissa. ”En tiedä toista maata, jonka presidentti odottaa lentokoneen alla uusien siirtolaisten purkautumista uuteen/entiseen kotimaahansa”, totesi sisäministeri Gideon Saar puheessaan. Nefesh Benefesh järjestön johtaja rabbi Yehoshua Fass totesi, että IDF:n täytyi estää haavoittuneita sotilaita palaamasta yksiköihinsä ennen tervehtymistään. Hän sanoi asepalvelusta aloitteleville, ettei kukaan pakottanut heitä siihen eikä heidän olisi tarvinnut ilmoittautua, mutta he itse halusivat. Israelin partioliikkeen ylläpitämän Garin Tzabar-ohjelman johtaja Eli Ben-Yosef sanoi, että Israel käy nyt todellista sotaa. Hän sanoi Haggadaa lainaten: ”Sukupolvi sukupolven jälkeen he vastustavat meitä tuhotakseen meidät, mutta Jumala pelastaa meidät heidän käsistään. Te olette Jumalan lähettämä pelastus meille”. Sekä pojat että tytöt sanovat odottavansa innolla aloittaakseen asepalveluksensa. http://www.jpost.com/Diaspora/LIVE-Israels-newest-citizens-arrive-370743
-         Jerusalemin itäosan arabilähiöissä juutalaisten vastainen väkivalta on lähes kaksin-kertaistunut viime vuoteen verraten samana ajankohtana, mikä on pakottanut poliisin vahvistamaan yksiköitään järjestyksen ylläpitämiseksi. On huomattava, ettei arabien tarkoituksena ole vain osoittaa mieltään jonkun asian johdosta, vaan niillä pyritään lietsomaan väkivaltaa juutalaisia kohtaan, mikä ilmenee juutalaisten autojen kivittämisenä kivin ja palkopommein saadakseen sen pysähtymään ja aloittaakseen autoilijan ja hänen kanssamatkustajiensa pahoin-pitelyn. Poliisi on asettanut satoja poliiseja riskialttiille alueille, heidän mukanaan eliitti erityispartioita. Talonrakennusministerin mukaan yksin heinäkuussa poliisi rekisteröi 360 juutalaisten pahoinpitelyä. 16-vuotiaan arabipojan Abu Khdeirin poltto-murha ja operaatio Protective Edge ovat lisänneet hyökkäysten määrää etenkin lähiöissä, joissa juutalaiset asuvat arabien keskellä. Viime ramadanin aikana rekisteröitiin 70 hyökkäystä. Poliisin tiedottaja Nicky Rosenfeld sanoi, että 500 erityispoliisin ympäri-vuorokauden tapahtuvaa partiointia suoritetaan Shuafat, French Hill, Abu Tor, A-tur ja Sur Bahir lähiöissä. Lisäksi poliisi asetti YASSAM erityispartioita, jotka saapuvat häiriökohtiin muutamassa minuutissa. He ovat erikoistuneet mellakoiden hajottamiseen. He vakuuttavat, ettei hädän tarkoituksenaan ole vahingoittaa ketään, vaan järjestyksen palauttaminen. http://www.jpost.com/National-News/Police-prepared-for-increased-attacks-in-east-Jerusalem-370809
-         IDF testasi onnistuneesti menetelmää, jolla tunnelien kaivaminen pystytään tehokkaasti havaitsemaan. Laboratoriotestien jälkeen sitä kokeiltiin onnistuneesti maastossa. Järjestelmä valmistuu käyttökuntoon vuoden kuluessa, sen asentaminen Gazan rajalle maksaa 1.5 – 2.5 miljardia USD. Myös Iron Dome käy läpi uudistuksia, joiden avulla pystytään poistamaan vihollisen pyrkimykset sen ohittamiseen ampumalla useita raketteja samalla kertaa. Ensi vuoden aikana valmistuu uusin torjuntajärjestelmä nimeltään Iron Beam, joka lähettää lasersuihkun lähestyvää kranaattia tai ohjusta kohti. Se on huomattavasti nopeampi kuin Iron Dome ja sopii siten läheltä ammuttujen kranaattien ja pst-ohjusten torjuntaan. Panssareihin asennettu Trophy torjuntajärjestelmä on säästänyt kymmenien panssarien ja APV-vaunujen tuhoutumisen operaation Protective Edge aikana. Sotilaitten suojaamiseksi tarvitaan 3 miljardia USD. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/IDF-successfully-tests-system-designed-to-detect-terror-tunnels-370754
-         UNHRC:n presidenttinä toimiva lähettiläs Baudelaire Ndong Ella julkisti Israelin toimia Gazassa, Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa tutkivat komitean jäsenten nimet. Sitä johtaa kansainvälisesti tunnettu kanalainen William Shabash, joka myös tunnetaan useista Israelin vastaisista lausunnoistaan. Israelin ulkoministeriön lausunnossa hylätään komitean nimittäminen kangaroo komiteana, joka on jo laatinut raporttinsa ja vain odottaa allekirjoitusta. Komitean tulee löytää ihmisoikeusrikokset ja niiden tekijät sekä raportoida havainnoistaan UNHRC:lle maaliskuussa 2015. Genevessä toimiva UN-watch NGO-järjestö vaatii, että Shabashin tulee kieltäytyä komiteasta useista Israelin johtajia halventavista lausunnoistaan johtuen. Hän vaati Netanyahun ja Peresin tuomista Haagin tuomioistuimen eteen raudoissa. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/UN-names-three-experts-to-Gaza-investigation-commission-370772,
Komitean jäseneksi nimetty englantilais-libanonilainen juristi Amal Alamuddin, joka on Hollywoodin näyttelijän George Clooneyn tyttöystävä, kieltäytyi kunniasta ja vetäytyi pois. http://www.jpost.com/Operation-Protective-Edge/Amal-Alamuddin-says-will-not-serve-on-UN-Gaza-probe-panel-370801Monday, August 11, 2014

MAANANTAI 11.08.14


MAANANTAI 11.08.14
1. SÄÄ jatkunee loppuviikon ajan helteisenä ja aurinkoisena, kuten ennusteet lupaavat. Lämpötiloissa ei näytä tapahtuvan suuria heittoja kumpaankaan suuntaan. Aamulla jopa epäilin, että mittarimme on juuttunut paikoilleen osoittaessaan aamusta toiseen 21 astetta, mutta sääprofeettojen mukaan näin pitää ollakin. Ilman kosteuspitoisuus lienee melko korkea, koska pieni hiki on jatkuvasti iholla, vaikka ilma muuten olisikin viileän tuntuinen. Lämpötilat tänään: Jerusalem 22 -34; Tiberias 28 -40; Suolameri 34 -43; Eilat 31 -43 +C-astetta. Näin JP:n ennusteen mukaan, Times of Israel (ToI) ennustaa paria astetta vähemmän, mutta yleisennuste on samansuuntainen molemmissa.
Tänä viikonpäivänä v. 1952 Jordanian kuningas Hussein kruunattiin erämaavaltion johtoon. Hänen isänsä kuningas Talal kuoli salamurhan uhrina ollessaan menossa rukoilemaan Jerusalemin Al-Aksa moskeijaan. Hussein suostui solmimaan rauhansopimuksen Israelin kanssa 1994. Kuningas Hussein kuoli syöpään v. 1999. Hänen tilalleen kruunattiin hänen poikansa Abdullah II. – Tänä viikonpäivänä v. 1960Ranskan entinen alusmaa Chad sai itsenäisyytensä. Keski-Afrikassa sijaitseva Chad ei ole pystynyt ratkaisemaan maata rasittavaa köyhyyttä eikä nostamaan kansan elintasoa. Sitä pidetään jopa epäonnistuneena valtiona, jossa rehottavat avoin korruptio ja sisäiset ristiriidat. (ToI)
2. EGYPTIN välityksellä neuvoteltu 72 tuntia kestävän tilapäinen tulitauko astui voimaan keskiyön tunteina. Hamas & co lähettivät tapansa mukaan kiivaan rakettihyökkäyksen Israelin puolelle juuri ennen määräaika, jota todella voisi kutsua Suomen lehdistön Israelin vastaiskuista käyttämän termin mukaan summittaiseksi. Ehkä rakettien ampujilla on käytössään jonkinasteiset karttalehdet, joiden mukaan määritellään summittainen suunta, mutta koska niillä ei ole ohjausjärjestelmää, niiden osuminen kohteeseensa on eräänlaista venäläistä rulettia. Joku osuu, suurin osa ei, juutalais-kaupunkien ja kylien keskuksia lähestyvät raketit Iron Dome eliminoi ilmassa. Gazan terroristit ovat omaksuneet sotilaallista käytäntöä muistuttavan rutiinin ampuen useimmat rakettinsa määrättyinä vuorokauden tunteina: Illalla yhdeksän aikaan; aamuyöstä kahden maissa ja keskipäivän jälkeen.
On syytä huomioida, että vaikka rakettien osumatarkkuus on huono, niiden terrorisoiva vaikutus on suuri. Hälytyssireeni antaa valittavan varoituksensa 15 -20 sekuntia ennen raketin iskeytymistä maaliinsa, mutta koska se ei kerro kohdetta, jokainen joutuu juoksemaan lähimpään suojatilaan kesken päiväohjelmaansa, lasten rauhoituttua sänkyihinsä ja aamuyöstä unen ollessa sikeimmillään, sekä pitkin päivää ja yötä erillisten rakettien laukaistessa hälytysäänen. Tämä koskee yli miljoonaa Gazan rajan pinnassa asuvaa kansalaista, ja rakettien kantomatkan kasvaessa yhä suurempi osa kansasta joutuu elämään jatkuvassa epävarmuudessa huolehtien etenkin lastensa turvallisuudesta.
RAKETTITULEN ohella uudeksi painajaiseksi Gazan turva-aidan lähettyvillä asuville ovat muodostuneet Gazan arabien kaivamat tunnelit. Niitä on kaivettu jo useiden vuosien ajan etenkin Gazan ja Siinain välisen rajan ali, mutta vasta operaation Protective Edge ulottaessa toimintansa Gazan kamaralle paljastui Gazasta Israeliin kaivettujen tunnelien todellinen tarkoitus. Ne kaivettiin Israelin puolelle tehtäviä aseellisia hyökkäyksiä varten. IDF tuhosi niistä 32, mutta Hamas vakuuttaa niitä olevan vielä useita käyttökunnossa. Todistaakseen sanansa Hamas päästi journalisteja tutustumaan niihin IDF:n vedettyä joukkonsa pois Gazasta. Asukkaille on jäänyt pelko, että heitä uhataan nyt sekä ilmasta rakettien muodossa, että maan alta tunnelien kautta. Joillekin on jäänyt alitajuntaan tunnelin-rakentajien jyrsintä-äänet heidän kaivaessaan tunneleitaan heidän asuntojensa alla.
ISRAELIN neuvottelutiimin jäsenet olivat palanneet Kairosta koteihinsa, mutta nähdessään 72 tunniksi sovitun tulitauon pitävyyden ovat valmiit matkustamaan takaisin Egyptiin, jossa neuvotellaan pitkä-aikaisen aselevon mahdollisuudesta. http://www.timesofisrael.com/day-35-new-ceasefire-takes-effect-after-massive-rocket-fire-on-south/
3. IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz vieraili Gazan turva-aidan läheisyydessä sijaitseviin juutalaisyhteisöihin pyrkien valamaan siellä asuviin uskoa ja luottamusta siihen, että heidän turvallisuutensa tullaan parantamaan, vieköön se viikon, kaksi tai kolme, mutta että harvakseen ammutut raketit on saatava loppumaan. ”Me aiheutimme vakavan iskun Hamasille. Viimeisen 49 tunnin aikana teimme iskuja 130 -140 kohteeseen Gazassa. Tipoittain tapahtuva rakettituli ei ole hyväksyttävä”, hän vakuutti, vaikka ei tiedä, millä estää se.  
GANTZ vakuutti IDF:n viimeisten päivien saavutusten olevan ainutlaatuisia todeten, että he iskevät Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen asemia vastaan päivittäin. Hän vakuutti, että IDF tulee jatkamaan, kunnes täydellinen rauhantila on saavutettu, vaikka se veisi viikkokausia.
Gazasta ammuttiin sunnuntaina aikana Israelin puolelle 20 rakettia, Iron Dome eliminoi niistä neljä ja loput 16 putosivat aukeille alueille. IAF iski sunnuntain aikana 16 kohteeseen. Gazasta ammuttiin useita raketteja juuri ennen tulitauon astumista voimaan puoliyön maissa, yksi niistä Tel Aviviin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183913#.U-hYjENsO-o
4. TÄNÄÄN maanantaina 11.08. on Operaation Protective Edge 35. päivä, eikä operaation loppua ole näkyvissä. Keskiyöllä alkanut 72 tunnin humanitäärinen tulitauko antaa osapuolille hetkellisen hengähdystauon ja Gazan asukkaille aikaa täydentää ruokavarastojaan, mutta samalla on aloitettu spekulaatiot siitä, mitä tällä lopulta saavutettiin. Sekä Hamasin ja Islamic Jihadin että Israelin taholla lasketaan menetyksiä sekä inhimillisinä että taloudellisena tappioina ja iloitaan voitosta.
IDF:n alkuperäinen päämäärä rakettitulen lopettamiseksi ja rauhantilan palauttamiseksi on hämärtynyt, eikä kukaan näytä ymmärtävän, enempää armeijan kuin hallituksenkaan taholla, miten tästä tulee jatkaa. On kuitenkin selvää, ettei rauhantilaa ole palautettu, eikä kestävä turvallisuus ole parantunut IDF:n lopetettua maaoperaationsa ja vetäessä joukot takaisin omalle puolelle. Operaatio on pahasti kesken, ja nyt sotilaallisen voiton saavuttaminen näyttää luisuneen käsistä, ei siksi, etteikö IDF pystyisi edelleenkin miehittämään koko Gazan kaistan viikossa, kuten armeijan korkea upseeri totesi joukkojen jättäessä Gazan kaistan, vaan siksi, että operaation jatkaminen on paikallisten ja kansainvälisten poliitikkojen ja diplomaattien sekä kansainvälisen median käsissä.
IDF:n eteläisen armeijan komentaja kenraalimajuri Sami Turgeman myöntää, että IDF on tehnyt virheitä. Vieraillessaan Nahal Oz juutalaisyhteisössä hän toteaa, että IDF teki virheen annettuaan asukkaille luvan palata koteihinsa 72 tunnin tulitauon aikana, joka rikkoutui välittömästi. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei operaatio epäonnistunut, Hamas on oleellisesti heikentynyt. ”Voin sanoa, että turvallisuustodellisuus on parempi nyt kuin ennen operaation alkua. On totta, että kädenvääntö jatkuu neuvotteluissa ja se voi jatkua. En sano, etteikö se jatkuisi, mutta tosiasiain valossa Hamas on nyt aivan erilaisessa asemassa kuin aiemmin”. Hän näkee kaksi mahdollisuutta: Joko operaation laajentaminen, tai poliittinen ratkaisu, joka johtaa sopimukseen ja rauhaan.
TURGEMAN myöntää, että luottamus IAF:n kykyyn hoitaa päällimmäiset uhkat, oli virhe, eikä IDF ole saavuttanut sille asetettuja tavoitteita. Asukkaat kuitenkin tuntevat tulleensa petetyiksi, eikä IDF ole pystynyt antamaan heille haluamaansa rauhaa ja turvallisuutta. Heidän suurin pelkonsa kohdistuu rakettitulen ohella aseellisiin kommando-iskuihin tunnelien kautta heidän yhteisöihinsä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557385,00.html
5. ynetnews.com julkaisi Prof. Michael Ben-Zogarin laatiman artikkelin, jossa hän väittää IDF:n menettäneen luovuutensa, josta se on tullut kuuluisaksi käymissään sodissa. Armeijan johdon päämääränä on ollut aiemmin ja on nyt muodostaa siitä pienehköjä älyllisesti edistyneitä yksiköitä, mutta käytännössä se on kasvanut suureksi ja kömpelöksi. Ben-Zogar käy läpi aiempia sotia, joissa luovuus ja rohkeus pelasivat ratkaisevaa osaa. Nyt kömpelö ja vaikeasti liikuteltava armeija on kangistunut rutiininomaisiin operaatioihin menettäen kuuluisan innovaatiokykynsä, eikä nerokkaita ideoita enää toteuteta.
PROFESSORI Ben-Zohar sanoo IDF:n langenneen samaan virheeseen kuin Libanonin kakkossodan aikana uskoen ilmapommitusten kaikkivoipaisuuteen. Niillä pystyttiin tuhoamaan satoja Hamasin johtajien asuntoja, mutta ei heitä itseään eikä rakettivarastoja. Lopulta tunnelien tuhoamisen ohella IDF aloitti maaoperaation, jota edelsi kohteitten asukkaitten varoittaminen hyökkäyksistä. Tämä antoi vastustajalle aikaa varustautua sotilaitten tuloon miina-ansojen ja väijytysten muodossa, mitkä puolestaan johtivat tarpeettomiin sotilasuhreihin.  
Näin tehtiin Sajaiyyan hyökkäyksessä, joka toteutettiin rutiininomaisesti rintamahyökkäyksenä. Ben-Zohar muistuttaa Black September terrorijoukkuetta vastaan taistellessa, ettei ole mahdollista tuhota koko järjestöä, mutta tuhoamalla sen pään se menettää kykynsä jatkaa, kuten tapahtui. Nyt hän ihmettelee, miksei IDF keskittynyt terrorijohtajien eliminoimiseen, vaan jätti heidät rauhaan. Hän katsoo IDF:n juuttuneen epätasaiseen taisteluun terrorijärjestöjen kanssa, jotka ovat sitoneet alueen tehokkaimman armeijan lähes kuukaudeksi hyödyttömään asemasotaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4557103,00.html
6. INN kertoo, että todisteiden mukaan Gazassa toimii kasvava määrä terrorijärjestöjä Hamasin ja Islamid Jihadin sekä Al-Aksa Marttyyrien lisäksi, jotka ovat osallistuneet rakettien ampumiseen sanoen menettäneensä 13 jäsentään kaatuneina. Sunnuntaina Abdullah Azzam Prikaati ilmoitti ampuneensa Grad-raketin kohti Mivtahim juutalaiskaupunkia. Aiemmin Ansar Bayt Al-Maqdis ilmoitti ampuneensa raketteja Israeliin viime kuussa. Viimeinen tulokas Gazaan on sunni-muslimien äärijärjestön ISIS (IS) kokomustiin pukeutuneiden, kasvonaamarein varustettujen taistelijoiden ilmaantuminen kuvaan, mikä vahvistui operaatio Protective Edge aikana. Al-Qaidaan löysästi liittynet ryhmittymät, joista IS on yksi, ovat liittyneet Hamasin joukkoihin Israelin vastaisissa taisteluissa.
TV-10 uutisissa näytettiin ISIS-joukkojen tunnusmerkkinään käyttämiä mustia lippuja myös Israelin arabien maan länsi- ja pohjoisosassa, etenkin Nasaretissa ja Akkossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183920#.U-h4cENsO-o
7. UUTISOTSIKOITA
·        IDF joutui tulitaisteluun Sikemissä etsimänsä terroristin kanssa, jota se meni pidättämään. Terroristi, nimeltä Zakaria al-Akra, linnoittautui kotitaloonsa avaten tulen sotilaita ja turvallisuusjoukkoja vastaan maanantaiaamuna. Neuvottelujen aikana terroristin kanssa hänen antautumisekseen hän avasi yllättäen tulen haavoittaen lievästi kahta sotilasta, jotka vastasivat tuleen surmaten hänet. Talosta löydettiin asekätkön. Terroristi oli aiemmin osallistunut terroritekoihin, jonka vuoksi hänet haluttiin pidättää. Walla! uutistoimiston mukaan terroristi sai surmansa IDF:n tuhptessa talon haavoittaen 5 paikallista arabia. Terroristi kuului Fatahin alaiseen Al-Aksa Marttyyrien Prikaatiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183923#.U-h8nkNsO-o
·        PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin johtama Fatah ilmaisi sunnuntain FB-sivullaan todellisen luonteensa väittäen murhanneensa 11 000 israelilaista ja uhranneensa marttyyreinä 170 000 taistelijaansa. PMW:n kääntämän tekstin mukaan Fatah väitti, että sen iskujoukko oli ensimmäisenä päässyt lähelle Dimonaa, jossa sijaitsee Israelin Dimonan tutkimusreaktori. Sillä tarkoitettaneen v. 1988 tapausta, jossa kolme terroristia surmasivat kolme äitiä, jotka olivat bussissa matkalla työhönsä Dimonaan. Tekstissä väitetään Fatahin osallistuneen ensimmäisen ja toisen intifadan aikana taisteluihin israelilaisia vastaan, sekä vuonna 2000 Gazan hyökkäyksen aikana. Abbasia pidetään rauhankumppanina, ja häntä pyritään tukemaan ja vahvistamaan Gazan ja Länsirannan yhteisen valtion johtajaksi kahden valtion periaatteen mukaisesti. Hänen tulisi toimia Gazan alueen riisumiseksi aseista, mikä on käytännössä mahdoton ajatus. Ehkä FB:n kirjoituksen tarkoituksena oli nostaa Fatahin asemaa sodassa Israelia vastaan, jossa se on jäänyt pahasti Hamasin varjoon. Abbasin johtama hallitus suunnittelee syytteiden nostamista Israelia vastaan ICC:n rikosistuimessa Haagissa, syyttäen Israelia sotarikoksista viimeisen operaationsa aikana Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183922#.U-h_l0NsO-o
·        HAMAS on viimeisten päivien aikana jatkanut omien kansalaistensa surmaamista. Viimeisimmät uhrit ovat tunnelien kaivajat, joita Hamas on surmannut tusinoittain peläten heidän paljastavan israelilaisille niitä koskevat salaisuudet joko ilmiantajina tai kuulusteluissa jouduttuaan IDF:n vangeiksi. Kaivajille maksettiin palkkaa 150 -300 USD kuukaudessa. Kaivajien silmät peitettiin ennen kuin heidät johdettiin tunneleihin. http://www.timesofisrael.com/hamas-said-to-have-executed-dozens-of-tunnel-diggers/
Sunday, August 10, 2014


SUNNUNTAI 10.08.14
1. TÄNÄÄN sunnuntaina 10.elokuuta kuu on lähempänä maapalloa kuin aikoihin. Se myös näyttää maasta katsoen paljon suuremmalta kuin normaalisti. Ilmiötä kutsutaan englanniksi ”supermoon”, superkuu. Kuu näyttää tänään 14 % suuremmalta ja 30 % kirkkaammalta kuin normaalisti. Kuun etäisyys maasta on km. 238 900 mailia maasta, tänään se on 222 611 mailin päässä siitä, eli 863 mailia lähempänä. Tämä johtuu kuun kiertoradan soikiosta muodosta. Bloodmoon, eli verikuu, on tänä vuonna 15.huhtikuuta sekä 08. lokakuuta; ensi vuonna se on 04. huhtikuuta sekä 28. syyskuuta.
2. Taivaallisten merkkien ohella maailmassa seurataan suuresti huolestuneina virusperäisten tautien leviämistä monilla maanosilla, joista jotkut näyttävät kehittyvän epidemiaksi. Afrikassa leviävä ebola-virus on tappanut Länsi Afrikassa 932 ihmistä ja tartunnan saaneita on nyt 1 711 ihmistä. WHO:n raportin edellä esittämät luvut ovat vain 25 -40 % todellisesta tilanteesta, kertoo Program and Government Relations for Samaritan´s Purse varapresidentti Ken Isaacs osallistuttuaan konferenssiin, jossa oli mukana myös Liberian presidentti järjestönsä ja SIM:n työntekijöitten ohella, jotka selvittivät tilannetta Länsi Afrikassa hyvin totisin kasvoin. Liberian terveysministeriön raporttia seurattuaan Isaacs totesi: ”Sillä on apocalypsin (maailmanlaajuisen tuhon) tuntomerkit. Ruumiita lojuu kaduilla – gangsterit uhkaavat polttaa sairaaloita (joissa heitä hoidetaan). Uskon tämän taudin muodostavan kansallisen riskin monille maailman valtioille”. Hän sanoi epidemian levittävän paniikkia maailmalla, mikä voi pian olla oikeutettua. WHO:n mukaan tauti leviää epidemian tapaan, ilman valvontaa.
”Ihmiset ovat peloissaan sen johdosta – aviomiehet, vaimot, eikä kukaan tiedä, mikä on turvallista. Pyrimme antamaan heille turvallisen paikan elää, mutta kuvitelkaapa, miten vaikeaa on Amerikan kansalaisten – kaikkien kansalaisten – kärsiä tästä”, Isaacs kertoi. Heidän luonaan vierailleet pari amerikkalaista sanoivat palattuaan olevansa huolissaan levittävänsä tautia. ”Tämä on ilkeä veritauti. Voisin kertoa esimerkkejä ihmisten kuolemasta, jota tuskin pystyisit uskomaan”. Se aiheuttaa ulkoista ja sisäistä verenvuotoa, elintärkeitten elinten maksan ja munuaisten toiminnan romahtamista. Se voi tappaa siihen sairastuneen yleensä muutaman päivän kuluessa ilman vastatoimia, eikä vastalääkettä siihen ole kehitetty. USA:ssa pelätään Obaman avattua portit Meksikon miljoonille siirtolaille heidän tuovan maahan muiden sairauksien ohella myös ebola-viruksen, eivätkä Amerikan sairaalat ole valmiit hoitamaan siihen sairastuneita.
Monet uskovat EBOLA-virustaudin muistuttavan sitä vitsausta, mistä Ilmestyskirjassa puhutaan. ”Ja minä näin, ja katso: Hallava hevonen. Ja sen selässä istuvan nimi oli Kuolema ja Tuonela seurasi hänen mukanaan. Ja heidän valtaansa annettiin kolmannes maata, annettiin valta tappaa miekalla ja nälällä ja rutolla ja maan petojen kautta”. (Ilm.6:8)  
ISAACS sanoo torstain konferenssin jälkeen olevansa hyvin huolestunut tulevaisuudesta. Huhtikuusta lähtien sen leviäminen Afrikassa on ollut räjähdysmäistä, jota vastaan he ovat taistelleet lähes olemattomalla kansainvälisellä tuella. Hänen mukaansa ellei sitä pystytä hallitsemaan Afrikan mantereella, sitä vastaan joudutaan pian taistelemaan useissa maissa maailmassa. (Daily Beast) https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/147b820c80d964ca
Afrikan väkirikkaimmassa maassa Nigeriassa on varmistettu 9 ebola-tapausta, mukaan lukien 2 kuollutta, ja 139 varmuuden vuoksi eristettyä ihmistä epäillään. Presidentti Goodluck Jonathan kehotti ihmisiä välttämään suuria kokoontumisia ja konferensseja luvaten 11.6 miljoonaa USD taudin vastaiseen taisteluun maassaan. Kanadassa otettiin tarkkailuun Afrikasta palannut henkilö Bramptonin sairaalaan, jolla on tautia muistuttavat oireet, kuumetta ja flunssaa. Ghanassa epäillään miehen kuolleen ebola-tautiin Liberiassa, ensimmäinen tapaus siellä. (Extinction Protocol). https://mail.google.com/mail/?shva=1#inbox/147bb1980907237e
USA:ssa hämmästellään, miksi CDC ebola-virus eristämiskeskuksia on perustettu alueille, joihin laittomasti Meksikosta tulleita siirtolaisia, lapsia ja aikuisia, sijoitetaan. Ovatko viranomaiset tietoisia taudin potentiaalisesta leviämisestä siirtolaisten mukana, mitä ei kerrota julkisuudessa? http://www.allnewspipeline.com/Bullseye_CDC_Quarantine_Map.php
3. USA:n presidentti Barack Obama antoi lopulta käskyn USA:n koneille iskeä IS:n joukkojen tukikohtia vastaan Irakissa tehden samalla selväksi, että vaikka operaatiosta voi tulla pitkällinen, USA ei aio lähettää taistelujoukkojaan Irakiin. F-18 koneet iskivät perjantaiaamuna useisiin kohteisiin sanoen, että laser-ohjatut täsmä-ohjukset osuivat tarkoin kohteisiinsa tuhoten ne, kuten raportoitiin.
USA:n tiedotteen hyökkäykset tehtiin yli 12 kohteeseen. Tärkeimmät iskukohteet ovat Irbilin kaupunki pohjoisessa, jossa on USA:n konsulaatti ja joka on varassa joutua IS-joukkojen haltuun, sekä potentiaalisen kansanmurhan estäminen Yazidi-kansan jäseniä vastaan. Heitä ja ilmeisesti joitain muita vähemmistön edustajia, pakeni kodeistaan Sinjar vuorelle peläten IS:n joukkojen julmuutta raiskauksineen ja ristiinnaulitsemisineen – jopa pieniltä lapsilta katkotaan kaulat poikki ääri-islamin sunnisuuntaa edustavien IS- joukkojen toimesta. Teloituksia edeltävät tavanomaiset kuulustelut kidutuksineen ja jäsenten katkomisineen – usein perheen seuratessa – sekä vaatimukset samaan tapaan, jolla Muhammad aloitti Arabian niemimaan valloituksen: ”Käänny tai kuole”. Juutalaisia oli vaikea käännyttää, seuraavaksi kristittyjä, muiden uskontojen edustajat kääntyivät helpoimmin. 
IS-joukkojen tuhottavien listalla ovat ainakin seuraavat uskontoryhmät: Shia-muslimit; alaviitit Libanonissa ja Syyriassa; yazidit; juutalaiset sekä monet pienemmät muslimityhmät. Teloitukset tapahtuvat usein massatoimintoina, eräänlaisina kansan hupiohjelmina, joissa uhrit asetetaan ensin mahdollisimman häpeällisiin asentoihin, kansan seuratessa tapahtumaa hurraten ja iloiten. Tämä on suoraa jatkoa Babylonian ja Assyrian muinaisille tyranneille, jotka antoivat hakkauttaa kivitauluihinsa julmimmat saavutuksensa, joista Assyrian kuningas Assurnasirpal II:n muistokirjoitukseen kirjoitettiin: ”Minä rakensin pylvään kaupungin porttia vastapäätä. Nyljettyäni minua vastustaneet päälliköt elävinä päällystin pylvään heidän nahoillaan. Muutamia minä seivästin, joiltakin katkoin jäseniä, joiltakin leikkasin pois heidät nenänsä, korvansa, sormensa, useita poltin elävinä, monilta puhkaisin heidän silmänsä”. Muinainen hirmuvalta näyttää olevan palautumassa maailmaan. Tämäkö on myös Euroopan maiden tulevaisuus, ellei Islamin rynnistystä estetä ajoissa?
IS:n edustaja totesi vastauksena USA:n ilmaiskuihin syyttäen Yhdysvaltoja raukkalaisuudesta lähettämällä vain miehittämättömiä pienkoneita (drones) ja hävittäjiä uskaltamatta lähettää sotilaitaan taistelemaan heidän joukkojaan vastaan. Pentagonin tiedottaja vara-amiraali John Kirby totesi: ”Todelliset miehet eivät katko ihmisten päitä eivätkä ahdistele pieniä lapsia”. Kuin kohtalon ivaa tässä kansanmurha syytteissä on se, että USA koulutti ISIS-joukkoja Turkissa ja Jordaniassa sekä antoi heille aseita. Heitä oli muutamia satoja, nyt tuhansia ellei kymmeniä tuhansia koulutettua miestä. Heidän ilmiömäisen nopea etenemisensä Irakissa tuo lisää miehiä joukkoihin. IS-kalifaatin johtajaksi noussut al-Bagdadi oli USA:n vankina, mutta hänet vapautettiin epäselvissä oloissa. Hän uhkasi silloin USA:n edustajille, että hän palaa New Yorkiin luvaten tavata heidät siellä.  
TUHANSIA yazidi kansan jäseniä pakeni Sinjar vuorelle, jossa he värjöttelevät ilman ruokaa ja juomaa kärsien yön kylmyydestä ja päivän paahteesta, peläten laskeutua alas, jossa IS-joukot heitä odottavat.  IS on uhannut teloittaa ainakin 300 yazidia, elleivät he käänny islamin uskoon. USA:n koneet pudottivat perjantaina ruokaa ja juomaa Sinjar vuorille kahdessa operaatiossa, ja aikoo jatkaa sitä myöhemmin. Kurdialueen Peshmerga-armeija sanoo avanneensa turvallisen tien Sinjar-vuorille, jonka kautta pakolaiset voivat siirtyä turvallisesti kurdialueille. Kurdit ovat vuosikaudet turhaan pyytäneet aseita länsimailta, ja toivovat nyt asenteen muuttumista. He valmistelevat itsenäistä kurdivaltiota. http://www.jpost.com/Middle-East/US-prepared-for-long-military-effort-against-ISIS-Obama-says-370595
4. Israelin ja Hamasin välille Egyptin välityksellä solmittu 72 tunnin tulitauko loppui perjantaiaamuna. Kairossa jatketaan ponnisteluja tulitauon jatkamiseksi, mutta Hamasin Qatarissa majaileva johto eri ole kiinnostunut siitä, ellei sen keskeisiin vaatimuksiin suostuta. Sotatoimet ovat kuitenkin alkaneet uudella innolla. Hamas ampui perjantaiaamusta lauantai-iltaan mennessä lähes 100 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle. Ammunta aloitettiin klo 04.00 perjantaiaamuna; IDF odotti muutamia tunteja määräajan umpeuduttua odottaen tulitauon jatkumista. Koska heidän toiveensa särkyivät, IDF aloitti vastaiskunsa ilmaiskujen muodossa maajoukkojen odotellessa Israelin puolella turva-aitaa. Israelin neuvottelijat palasivat kotiinsa ja vakuuttivat, etteivät palaa Kairoon, ennen kuin Hamasin rakettituli lakkaa. ”Emme neuvottele rakettitulen alla”, he vakuuttavat. Kuusi rakettia ammuttiin Gazasta sunnuntain aamupäivän kuluessa.
Hamasin ja Islamic Jihadin delegaatio, joka toimii PA:n lipun alla, uhkaa myös vetäytyä Kairosta, ellei Israel jousta kannastaan, sekä aloittavansa kiivaat raketti-iskunsa uudelleen. PA:n tiimin vetäjä Azzam al-Ahmad sanoi, että he odottavat sunnuntain puolipäivään asti Israelin tiimin päätöstä palata Kairoon, ja sen jälkeen tekevänsä päätöksensä jäädä Kairoon tai palata kotiin.
EGYPTI on tiettävästi tehnyt uuden kompromissiesityksen. Sen mukaan rajaterminaalit Gazaan avataan ja keskusteluja pitkäaikaisesta tulitauosta keskustellaan ilman määräaikaa. Neuvottelujen aikataulua ei myöskään ole sovittu, sillä tarvitaan rauhoittumisaikaa ennen sitä. Gazan arabien vaatimusten tärkeimmäksi kohteeksi on tullut merisatama sen jälkeen, kun rajaterminaalien avaaminen on saanut Egyptin ja Israelin ainakin periaatteellisen hyväksymisen. http://www.jpost.com/Elections-2013/Report-Egypt-proposes-compromise-offer-to-Israel-Palestinians-on-Gaza-conflict-370621
IAF iski lauantain aikana lähes 50 kohteeseen Gazassa vastauksena Hamasin raketteihin. IAF:n iskuissa sai 5 Gazan arabia surmansa, kaksi heistä ajaessaan moottoripyörällä Al-Magjazi pakolaisleirissä, kolme muuta vedettiin Al-Qassam moskeijan raunioista leirin keskiosassa. IDF pyrki aiemmin välttämään iskuja muslimien pyhiin laitoksiin, mutta havaittuaan, miten niitä käytettiin aseitten ja rakettien varastoina ja joista niitä myös ammuttiin, niihin on isketty armotta. Hamas ampui lauantain aikana 23 rakettia Israelin siviilikohteisiin. Kolme ihmistä haavoittui niiden sirpaleista. YK:n tilaston mukaan 1 354 Gazan arabia on saanut surmansa, mukaan lukien 447 lasta. – Lontoossa 150 000 ihmistä marssi palestiinalaisten puolesta, Tuhansia marssi myös Cape Townissa Etelä Afrikassa syyttäen Israelia apartheidista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/183869#.U-cq_0NsO-o, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556773,00.html
Jordaniassa Muslimiveljeskunta järjesti massiivisen mielenosoituksen, johon osallistui 15 000 ihmistä. Massojen joukossa marssi Hamasin aseellisen siiven pukuihin pukeutuneita nuoria, jotka kantoivat selässään rakettien muotoon tehtyjä putkia, ehkä pahvitötteröitä. Muslimiveljeskunta, jonka Egyptin haara julistettiin laittomaksi, on edennyt hiljalleen pitämättä suurta melua itsestään, mutta on rohkaistunut Lähi-Idän ilmapiirin noustessa yhä sotaisemmaksi ja vihamielisemmäksi länsimaita ja USA:ta vastaan, vaikka Abdullah II:n valta perustuu USA:n ja Israelin tukeen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4556724,00.html
5. SOTAISTEN uutisten jälkeen on syytä rauhoittua ja keskittyä sunnuntaipäivän säätiloihin. Säätilat tänään: Jerusalem 19.29; Tiberias 26 -37, Suolameri 31 -40; Eilat 28 -41 +C-astetta. Ennusteen mukaan aurinkoinen sää jatkuu lähipäivinä, vaikka taivas on nyt heikon pilviverhon suojaama. Aamulla mittari näytti 21 lämpöastetta, mutta ilma tuntui viileältä ja ikkunaruutu hyttysverkon kohdalla oli kokonaan vetisen huurun peitossa, joka nyt lähellä keskipäivää on haihtunut pois.
6. DEBKAFILE tutkii artikkelissaan sekä Hamasin että IS:n, Islamin kalifaatin, asemaa Gazan operaation jälkeen todeten, että molemmat sunni-järjestöt ovat hyötyneet taktisesti operaatiosta, vaikka ne ovat 1372 km:n päässä toisistaan. IS uhkasi Irbilin kaupunkia Irakin pohjoisosan kurdialueella, jossa sijaistee USA:n konsulaatti. USA pommitti perjantaina Irbiliä uhkaavia IS-tukikohtia sekä niitä IS-joukkoja, jotka piirittävät Sahir vuorta, jonne 40 000 pääosin yazidin kannattajaa pakeni kodeistaan IS:n harjoittamaa hirmuvaltaa vastaan. IS:n valta ja saavutukset ovat saavuttaneet mittasuhteet, joissa sen etenemien pysäyttäminen voi olla mahdotonta ilman USA:n aktiivista sotilaallista väliin tuloa, eikä se Obaman lomaillessa golfia pelaten näytä todennäköiseltä muutamaa ohjusiskua lukuun ottamatta. http://www.debka.com/article/24178/Islamist-fundamentalists-gain-tactical-advantage-over-the-US-and-Israel-in-Gaza-and-Irbil-1-372-km-apart-,
Hamas ei osoita merkkiäkään, että se olisi lyöty ja luhistumaisillaan, eikä siksi ole valmis tinkimään vaatimuksistaan. Gazassa nähdään Hamasin joukkojen rinnalla myös täysmustiin pukeutuneita ISIS- joukkojen edustajia, jotka tuovat mukanaan uskonnollista kiihkoa suuren kalifaatin toteutumisesta tuhotun Israelin raunioille, kuten Hamasin peruskirjassa luvataan. Pahiten hallituksen epäröiminen koskettaa Gazan rajan pinnassa asuvia israelilaisia, joille Gantz antoi luvan palata koteihinsa, mutta jotka nyt eivät uskalla palata tilanteen jatkumisen vuoksi epävarmana. Toiseksi hallituksen pitäisi kiireesti aloittaa PA:n vastaiset toimet, sen aloittaessa toimet Israelin syyttämiseksi ICC:n oikeudessa Haagissa. Hallituksen pitäisi vaatia PA:lta selitystä ja sitten piirittää Abbasin johtama klikki Ramallahin Mukatan hallintokeskukseen Jasser Arafatin tavoin. Hallitus miettii Gazan julistamiseksi vihollis-alueeksi, joka antaisi IDF:lle vapaammat kädet. Hamasin ja Fatahin liittoutuma vetäisi Fatahin samaan liekaan Hamasin ja Islamic j´Jihadin kanssa.  http://www.debka.com/article/24180/Secret-Cairo-message-Hamas-won’t-bend-because-it-wasn’t-beaten-IDF-Beware-of-waiting-game, http://www.timesofisrael.com/day-34-anti-war-protesters-gather-in-tel-aviv-as-israel-hamas-conflict-presses-on/