Friday, January 25, 2013

PERJANTAI 25.01.13


PERJANTAI 25.01.13

1. RÄJÄHDYS Iranin maanalaisessa ydinlaitoksessa? WND kertoo artikkelissaan, jota ei ole voitu verifioida eikä vahvistaa, että räjähdys syvällä laitoksen tiloissa tuhosi osan sen laitteista ja eristi 240 sen työntekijöistä lähes satakunta metriä maanpinnan alapuolella. Teheranin lähellä sijaitseva laitos pysyi salaisuutena, kunnes journalistit saivat vihiä sen olemassaolosta ja kertoivat siitä maailmalle. Laitokseen on asennettu 2 700 sentrifugia ja uusien sentrifugien asennusta suunniteltiin. Uraani rikastetaan laitoksessa 20 %:n tasoon, jonka edelleen rikastaminen ydinasekelpoiseen 90 %:n tasoon kestää muutaman viikon.

Artikkelin mukaan, jonka laati CIA:n entinen operaattori, joka nykyisin toimii kansallisen ja kotirintaman turvallisuusjoukoissa neuvonantajana, räjähdys tapahtui maanantaina, 21.01.13, samana päivänä kuin presidentti Obama vannoi virkavalansa toiselle kaudelle ja päivää ennen Israelin Knessetin vaaleja, jotka sekoittivat Israelin sisäpoliittista rakennetta.

Voidakseen välttää maailman huomiota Iran muunsi osan rikastetun uraanin varastostaan polttoainelevyiksi käytettäviksi Teheranin tutkimusreaktorin tarpeisiin.
IAEA:n lähettämät tutkijat päättivät muutamia päiviä sitten tuloksettomat keskustelunsa Iranin viranomaisten kanssa, joissa oli tarkoitus sopia tarkkailijoiden pääsystä haluamiinsa epäilyttäviin kohteisiin Iranissa, sekä valmistella helmikuun 9. päiväksi suunniteltua P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja Kairossa, mutta mikä on edelleen sopimatta Iranin harjoittaessa tavaksi tullutta viivytystaktiikkaansa. Iran vakuuttaa jatkavansa uraanin rikastamista kaikista vastatoimista huolimatta.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Iran rikastaa uraania pääasiassa Natanzissa, jossa on 10 000 sentrifugia sekä Fordossa, jossa on yli 2.700 sentrifugia. Iranin oletetaan rikastaneen uraania 3.5 %:n tasoon määrän, joka jatkorikastettuna riittää kuuteen ydinpommiin. Yhden ydinpommin rakentamiseen tarvitaan 20 %:n tasoon rikastettua 225 kg, minkä rikastaminen 90 %:n tasoon vie oman aikansa, joskin jatkorikastaminen tapahtuu paljon nopeammin.

RÄJÄHDYS tapahtui Hamidreza Zakerin, aiemman Iranin tiedustelu- ja turvallisuus-ministeriön, välittämien tietojen mukaan maanantaina 11.30 aikaan. Sen vaikutukset tunnettiin 3 mailin säteellä ja turvallisuusjoukot sulkivat kaiken liikenteen 15 mailin säteellä räjähdys-paikasta. Myös Qomin ja Teheranin valtatie oli suljettu useiden tuntien ajan. Pelastusjoukot eivät vielä keskiviikkoiltana olleet päässeet loukkuun jääneiden työntekijöitten luo.
Laitoksessa oli yksi porras sekä kaksi hissiä, joista toinen kuljetti henkilökunnan sentrifugi-tasolle 240 jalkaa maanpinnasta ja toinen oli tarkoitettu raskaiden työvälineiden ja uraani hexafluoridin kuljettamiseen alimpaan tasoon. Hätäpopistumistie laitoksen lounaispuolella oli rakenteilla, eikä sinne ole vielä päästy, kuten artikkeli kertoo.

PRESIDENTTI Ahmadinejad järjesti kiireisen kokouksen tiistaiksi, johon oli kutsuttu tiedusteluministeri, atomienergiajärjestön johtaja ja muita virkailijoita, ja jossa keskusteltiin uhkasta laitosta vastaan, ja varmaan myös maanantaina sattunutta räjähdystä. http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-key-iranian-nuclear-facility-hit/

2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres sekä puolustusministeri Ehud Barak sanoivat puhuessaan maailman talousfoorumissa Davosissa eilen, että neuvotteluja Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta tullaan jatkamaan, mutta että samaan aikaan sotilaallisen iskun mahdollisuus on pidettävä pöydällä. He vakuuttivat, että sotilaallisen operaation mahdollisuus on oleellinen osa pyrkimyksissä taivuttaa Iran alistamaan ydinteollisuutensa kansainväliseen valvontaan. Peres selitti, että jos pakotteet koskevat vain taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä, iranilaiset voivat jättää ne huomiotta uskoessaan voittavansa ne.

Puolustusministeri Barak, joka ilmoitti ennen vaaleja jättäytyvänsä pois politiikasta, mutta joka silti voitaneen tarvittaessa valita edelleen nykyiseen virkaansa, kehotti maailman järjestöjä koventamaan Iranin vastaisia pakotteita hyvin tietäen, etteivät Kiina ja Venäjä hyväksy sitä.
Barak sanoi ymmärtävänsä Obaman hallituksen haluttomuuden aloittaa uusi sota Lähi Idässä, mutta esittää silti tarkoin rajoitettujen kirurgisten iskujen suorittamista viimeisenä keinona neuvottelujen ja sanktioitten osoittauduttua tehottomiksi. Hän selitti, että viimeisen 15 vuoden ajan YK:n turvallisuusneuvosto on vastustanut Iranin ydinasehaaveita, mutta ilman tulosta ja nyt ne näyttävät olevan lähellä toteutumistaan, kuten AFP raportoi.

Henry Kissinger puolusti neuvotteluja ja kehotti antamaan todellisille neuvotteluille mahdollisuuden. Hän uskoi Obaman keskittyvän Lähi Idän tilanteeseen, jossa Iran on yksi keskeisistä. Hän esitti, että päätös sotilaallisesta ratkaisusta tulee olla amerikkalainen, vihjaten ilmeisesti, että vain USA:lla on tarvittava resurssi sen onnistumiseen, mutta piti sitä kuitenkin viimeisenä keinona muiden yritysten epäonnistuttua.
Pääministeri Netanyahu totesi vaalitulosten tultua ilmi, että maailman keskeisin ongelma on Iranin ydinase, jonka estäminen on hänen hallituksena tärkeimpiä asioita.

Ehud Barak kertoi CNN:n haastattelussa, ettei hän ole käytettävissä muodostettaessa seuraavaa yhteishallitusta Israeliin. ”Aion jättää politiikan ainakin seuraavan viiden vuoden ajaksi”, hän totesi. Hän totesi vaalien tuloksista, että ne olivat yllättävät, sillä suuntaus oli selvästi keskustaan. Hän kehotti Netanyahua sisällyttämään hallitukseensa oikeistopuolueita, koska se tulee vahvistamaan Likudin asemaa keskustapuolueiden joukossa. Hän oletti Iranin kysymyksen ohella rauhanprosessin etenemisen sittenkin ylittävän muut poliittiset kysymykset kehottaen hallitusta vahvistamaan maltillisia elementtejä PA:n johdossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164529#.UQI0A2JHT-k

3. USA:n ulkoministeriksi nouseva senaattori John Kerry oli eilen kongressin ruuvipenkissä, jossa pyrittiin selvittämään hänen soveltumistaan maansa ulkoministeriksi, USA:n toiseksi merkittävimpään tehtävään, neljän vuoden ajaksi. Iranin ohella Palestiinan kysymys ja rauhanprosessin eteneminen olivat selvästi keskeisiä kysymyksiä, joista lainlaatijat halusivat tietää. Kerry vakuutti, että presidentti Obama pitää Israelin ja palestiinalaisten välisissä kysymyksissä kahden valtion periaatetta lähtökohtana tulevissa neuvotteluissa, joista PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltäytynyt Netanyahun koko neljän vuoden pääministerikauden ajan eri verukkeilla. Hän vakuutti keskittyvänsä tähän ongelmaan ja lisäsi laatineensa suunnitelman, jota hän aikoo toteuttaa. Hän kuitenkin haluaa pitää sen tiukasti povitaskussaan, ettei sen ennen aikainen julkistaminen vahingoita hänen pyrkimyksiään saada keskustelut potkittua onnistuneesti käyntiin.

KERRY sanoi, että kahden valtion periaate on ainoa todellinen ratkaisumalli, minkä epäonnistumisella voisi olla tuhoisat vaikutukset.
PA:n puheenjohtaja Abbas rohkaistui Obaman eräässä puheessaan todettua, että hän kannattaa Palestiinan valtiota 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Abbas on uskollisesti toistanut tätä mantraa lisäten aina siihen uusia vaatimuksia, kun alkoi näyttää siltä, että Israel voisi olla valmis neuvotteluihin. Abbasin vakiovaateita on kaiken juutalaisten rakentamisen keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, mihin Netanyahu ei ole voinut suostua. Hän kokeili sitä julistamalla 10 kuukauden rakennuskiellon virkakautensa alussa, eikä Abbas reagoinut siihen mitenkään.

RAUHANPROSESSIA tulee huomattavasti monimutkaistamaan Fatahin ja Hamasin neuvottelema yhteishallitus, jonka toteuttamisesta ne jatkavat keskusteluja. Hamas on terrorijärjestö, minkä USA ja länsimaat ovat tunnustaneet. Netanyahu on maalaillut tulevaisuuden kuvia, joissa Hamasin terroristit osoittelevat Israelin kaupan ja teollisuuden keskuksia raketeillaan ja olalta ammuttavilla ohjuksillaan todeten, että hänen oma kotinsa tulisi olemaan vain 400 metrin päässä rajalta, jos kauhukuva toteutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164557#.UQI7OmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ylisti ensimmäisen yli 3000:n oppilaan valmistumista Gazan yläasteen terrorikoulussa todeten, että he ovat sitä sukupolvea, joka tulee vapauttamaan Palestiinan Israelin miehityksestä. Kurssin suorittaneet esittivät taitojaan valeaseilla varustettuina ryömien maassa kommandojen tapaan ja ottaen taisteluasennon kansan hurratessa. Hamasin virkailija sanoi, että ”futuwwa” (nuoriso) ohjelman tarkoituksena on vahvistaa nuorisoa ja opettaa heitä taistelemaan Israelia vastaan. Kurssin 29-vuotias vetäjä Abu Hozifa sanoi, että nuorille opetetaan kansallislippu ja -laulu, kiintymys kotimaahan ja Jerusalemiin sekä taisteluhenki ja päättäväisyys kuten myös fyysisen kunnon nostaminen. Virkailijoiden mukaan syyskuussa alkaneeseen ohjelmaan on osallistunut 3 800 nuorta. Ohjelmaa toteutetaan yksi tunti viikossa, jonka aikana nuorille opetetaan kommando-tekniikkaa, kiipeämistä ja laskeutumista rakennusten julkisivuilla ja jyrkänteillä. http://www.timesofisrael.com/3000-gaza-teens-graduate-hamas-terror-school/
-          Mahmoud Abbas kutsuu Israelin puoluejohtajia puhutteluun Ramallahiin voidakseen vaikuttaa heihin ennen hallituksen muodostamista. Etenkin uudet puoluejohtajat ovat hänen tähtäimessään ilmeisesti kuvitellen, että propaganda uppoaa heihin herkemmin. Yair Lapid on tietenkin ykköstilalla, mutta Habit Hayehudin johtaja Naftali Bennett ei tiettävästi ole saanut kutsua, ehkä siksi, että hänellä on selkeä näky Juudeasta ja Samariasta, eikä se suosittele Palestiinan valtiota Israelin maan sydänalueille, päinvastoin, Bennet haluaa, että Israel liittää 60 % niistä valtioonsa. http://www.timesofisrael.com/abbas-wants-to-meet-party-leaders-before-they-join-government/
-          Netanyahu tarjoaa Lapidille joko ulkoministerin tai vaihtoehtoisesti talousministerin paikkaa, mutta Lapidin neuvonantajat varoittavat, että talousministerin virka voisi vahingoittaa hänen kansansuosiotaan, kun osoittautuu, ettei luvattuja uudistuksia voida käden käänteessä toteuttaa. Tärkeimpien ministerinpaikkojen jakaminen on täydessä käynnissä, vaikka se tapahtuu epävirallisesti. Aikaa tähän on ensi viikon keskiviikkoon, jolloin oikeusministeri luovuttaa presidentille vaalien lopulliset tarkistetut tulokset. Sen jälkeen presidentti harkitsee tavattuaan puoluejohtajat, millä koostumuksella on parhaat mahdollisuuden onnistua hallituksen muodostamiseksi. Tämän jälkeen alkavat puolueiden väliset neuvottelut hallitusohjelmasta, ja vasta kun hallitusyhteistyöhön kaavaillut puolueet ovat hyväksyneet ja allekirjoittaneet hallitussopimuksen, pääministeriehdokas esittelee hallituksensa ministerit ja ohjelman Knessetin hyväksyttäviksi. Tämä prosessi voi kestää viikkojakin. Netanyahun ja Lapidin keskusteluissa on sovittu Bait Hayehudin ja Kadiman tulosta hallitukseen, mutta muista on erimielisyyttä. Lapid haluaa Tzipi Livnin hallitukseen, mikä on karvas pala pääministerille. Shasin tulo riippuu siitä, miten yleinen asevelvollisuus soveltuu sen ideologiaan. Netanyahu haluaa Hatnuan tilalle UTJ:n. Tällä kokoonpanolla hallituksella olisi turvallinen 81 kansanedustajan kannatus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164568#.UQJMYGJHT-k, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-offers-lapid-foreign-or-finance-ministry/, http://www.timesofisrael.com/likud-minister-unnatural-for-lapid-to-demand-fm/
-          Syyria kutsuu maasta poistuneita toisinajattelijoita ja pakolaisia palaamaan maahan riippumatta siitä, lähtivätkö he laillisesti vai laittomasti. Valtiojohtoisen SANA-uutistoimiston mukaan hallitus lupaa avustaa palaajia. Vaikka presidentti Assadin hallitus horjuu, hän on vahvasti vallankahvassa. Hänen äitinsä pakeni maasta UAE:n turvallisempiin maisemiin. Uhrien määrä lienee 65 000, ja luku kasvaa päivittäin. http://www.timesofisrael.com/syria-calls-on-refugees-dissidents-to-come-home/

Thursday, January 24, 2013

TORSTAI 24.01.13


TORSTAI  24.01.13

1. EGYPTIN presidentti Mohammed Mursi tapasi USA:n kongressin jäsenten muodostaman delegaation Kairossa viime viikolla, kuten The CABLE raportoi. Lainlaatijoilla oli tärkeää kysyttävää mursilta koskien hänen aiempaa lausuntoaan vuodelta 2010 ja jokunen ajankohtainenkin. Senaattorien ryhmään kuului seitsemän senaattoria, joita johti senaattori John McCain.  Senaattorit halusivat presidentti Mursin kieltävän yli vuosikymmenen takaisen lausuntonsa, jotka hän esitti videoidussa tilaisuudessa. Videon tekstin käänsi MEMRI. (Middle East Media Research Institute, Lähi Idän Mediantutkimus Instituutti). 

SENAATTORI  Chris Coons, Delaware, kertoi The CABLE uutistoimistolle tapaamisen jälkeen, että kieltämisen asemesta Mursi yritti selitellä lausuntoaan todeten: ”Well, luulisin meidän kaikkien tiedostavan, että USA:n media teki tästä suuren numeron ja että USA:n media on tiettyjen voimien valvonnassa eivätkä ne suhtaudu minuun suosiollisesti.”
CABLE:n edustaja tiedusteli Coonsilta, tarkoittiko Mursi näillä ”valvovilla voimilla” nimenomaan juutalaisia, Coons sanoi, että senaattorit uskoivat hänen tarkoittaneen heitä, sillä se tuli selkeästi ilmi päätelleen senaattorien fyysisistä reaktioista, mitkä se vaikutti heissä mukaan lukien hänet itsensä.
COONS jatkoi selittäen, että tapaaminen kääntyi äkillisesti negatiiviseksi ja senaattorit pelkäsivät tapaamisen keskeytyvän siihen.

PRESIDENTTI Mursi yritti myöhemmin selittää lausuntoaan, jossa hän kutsui ”juutalaisia apinoitten ja sikojen jälkeläisiksi”, että lausunto oli otettu pois asiayhteydestään, kuten Mursin kanslian lausunnossa todettiin.
MURSI painotti keskustelussa, että hän pitää aina kiinni kannattamistaan periaatteista, joihin kuuluvat uskontojen kunnioitus, uskonvapaus ja uskonnon harjoittamisvapaus, varsinkin ”taivaallisten uskontojen”.
Toiseksi Mursi painotti, että on tehtävä ero juutalaisuuden ja niiden välillä, jotka harjoittavat väkivaltaisia toimia palestiinalaisia kohtaan.
MEMRI käänsi myös toisen videonauhan, jossa Mursi kehottaa arabeja kasvattamaan lapsiaan vihaamaan juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164518#.UQDJbWJHT-k

2. MAAILMAN mahtimaat P5+1 sanovat AFP:n mukaan toivovansa jatkaa neuvotteluja Iranin kanssa niin pian kuin suinkin ja olevansa joustava neuvottelupaikan suhteen. Iran ehdotti äskettäin neuvottelupaikaksi Kairoa, joka on halukas toimimaan isäntänä. EU:n edustaja kertoi kuitenkin, että Iran näyttää pyrkivän viivyttämään seuraava neuvottelukierrosta.
”Haluamme tulla neuvottelupöytään mahdollisimman pian voidaksemme saada konkreetista edistymistä käsitellessämme kansainvälisen yhteisön kantamaa huolta Iranin ydinohjelmasta”, kertoi EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton.

Ashtonin edustaja Michael Mann sanoi keskustelujen jatkuvan Teheranin kanssa toivoen voivansa sopia neuvotteluihin kuuluvista kysymyksistä, kuten neuvottelupaikka, voidakseen virittää neuvottelut pikaisesti. Aiemmin Iranin kabinetin istunnon jälkeen ISNA-uutistoimisto raportoi ulkoministeri Ali Akbar Salehin todenneen, että hallitus esittää ”Kairoa neuvottelujen paikaksi, johon egyptiläiset veljemme ovat suostuneet”. Ashtonin edustajan mukaan useita paikkoja on ehdotettu, eikä mitään niistä ole vastustettu, mutta Iran esittää aina uusia paikkoja ja uusia vaatimuksia.
Moskovan neuvotteluissa viime heinäkuussa P5+1 maat esittivät Irania pienentämään uraanin rikastamistaan sanktioitten vähentämistä vastaan, mutta Teheran kieltäytyi. Iranin pääneuvottelija Jaeed Salili sanoi tervehtivänsä neuvotteluja tyydytyksellä, mutta sanoi toivovansa, että ”länsimaat pidättyisivät toistamasta entisiä virheitään”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164521#.UQDTO2JHT-k

3. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov varoitti Israelia ja Yhdysvaltoja hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan kutsuen sitä ”hyvin vaaralliseksi ideaksi”, kuten RIA Novosti raportoi keskiviikkona.
LAVROV antoi lausuntonsa pian sen jälkeen, kun Israelin pääministeri totesi lausunnossaan äsken päättyneiden Knessetin vaalien jälkeen todettuaan voivansa  jatkaa pääministerinä, että yksi uuden koaliittion periaatteista tulee olemaan varmistaa, ettei Iran saa ydinasetta.
”Yritykset valmistella ja suorittaa iskuja Iranin ydinlaitoksia vastaan on hyvin vaarallinen ajatus”, Lavrov totesi jatkaen: ”Toivomme, etteivät nämä ideat ja lausunnot toteudu.” Kosketellessaan P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja hän kehotti Irania kiirehtimään neuvottelujen valmisteluja. ”Iranilaiset sanovat haluavansa sopimuksen. Uskoisin heidän pystyvän toimimaan vähän nopeammin, kuin mitä ovat tehneet tähän saakka.”

IAEA:n tarkastajien ja Iranin välisissä keskusteluissa on käsitelty IAEA:n vaatimuksia päästä tarkastamaan paikkoja, joissa Iranin uskotaan testanneen ydinpommin vaikutuksia. Parchin tukikohta on yksi niistä epäilyttävistä kohteista, joita se haluaa päästä tutkimaan. Iran on suorittanut siellä maansiirto- ja vaihtotöitä, purkanut rakennuksia ja rakentanut uusia, joilla sen epäillään pyrkivän peittelemään jälkensä.
Lavrov vakuutti, että Venäjä tulee estämään kaikki sellaiset YK :n turvallisuusneuvoston päätökset, joita voidaan tulkita luvaksi sotilasiskujen suorittamiseksi Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164519#.UQDZo2JHT-k

4. ISREALIN YK:n lähettiläs Ron Prosor totesi puheessaan YK:n turvallisuusneuvoston avajaisissa, että jos Ranskan ulkoministeri sanoo Malin muodostuvan islamilaiseksi valtioksi aivan Ranskan ovenpieleen, Gazaa voidaan kutsua Israelin olohuoneeksi. ”Älkää erehtykö: Ranskan periaatteellista asemaa tulee kommentoida. Pyydämme vain Ranskaa ja kaikkia maita, jotka tukevat sen periaatteellista asemaa tänään, tukemaan Israelia huomenna meidän taistellessamme islamilaista terrorismia rajoillamme.”

Pääministeri Netanyahu ilmaisi kannatuksensa Ranskalle sen koneitten iskiessä al-Qaidan kanssa suhteissa olevien terroristien kohteisiin Malin pohjoisosassa.
”Samaan aikaan, kun joillekin maille terrorismin uhka on tuhansien kilometrien päässä heidän kodeistaan, meille Israelissa kansainvälinen terrorismi läheisesti tuttu,” Netanyahu kertoi puhelimessa Ranskan presidentti Francois Hollandelle. ”Meillä se on vain muutaman sadan metrin päässä kodeistamme.”
PROSOR puuttui myös YK:n yleiskokouksen 29.11.2012 tekemään päätökseen, jolla se antoi PLO:lle Palestiinan ei-valtion tarkkailijajäsenen oikeuden äänin 138-9, 41 maan pidättyessä. YK:n kanslia on myös muuttanut Palestiinan Auktoriteetin nimen ”Palestiinan valtioksi”, jota se käyttää virallisissa lausunnoissaan ja dokumenteissaan. Prosor tähdeksi, ettei sellaista valtiota ole olemassa eikä YK:n yleiskokouksen päätös sitä perustanut.

TURVALLISUUSNEUVOSTON jäsenet ilmaisivat puheissaan vastustuksensa Israelin päätöksestä jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin E-1 alueella, jolla Maale Adumimin kaupunki yhdistetään Jerusalemiin. Myös USA:n lähettiläs Susan Rice ilmaisi maansa tyytymättömyyden, vaikka ilmaisikin tukensa Prosorin puheelle. http://www.timesofisrael.com/israels-un-envoy-if-mali-is-on-frances-doorstep-gaza-is-in-our-living-room/
PLO:n ulkoministeri Riyad Maliki uhkasi Israelia, että jos se jatkaa suunnitelmiaan E-1                 alueen rakentamiseksi, asia alistetaan kansainvälisen rikosoikeuden tutkittavaksi, vaikka sen periaatteen mukaan vain valtioilla on sellainen oikeus eikä PLO ole valtio. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lupasi jalomielisesti neuvottelevansa minkä tahansa Israelin hallituksen kanssa, joka tunnustaa Palestiinan valtion 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164517#.UQDwxWJHT-k

5. ISRAELIN vaaleista 2013 tulen laatimaan erityisraportin, mutta muutama piirre niistä.
Likudin puheenjohtaja Benyamin Netanyahu teki joitain selviä virheitä, jotka johtivat puolueen edustajamäärän putoamisen 20:en. Liitto Israel Beitenun kanssa oli virhe, mitä vahvisti oikeuskansleri Weinsteinin juuri ennen vaaleja julkistama Avigdor Libermanin syyttäminen, mitä Naftali Bennett piti poliittisena ajojahtina ja sellaisena tuomittavana. Toinen virhe, jota kutsutaan ”typeräksi”, oli Habait Hayehudin vastainen kampanja, joka karkotti Likudin äänestäjiä Yesh Atidiin ja muihin puolueisiin. Kolmanneksi hän ei pystynyt näkemään, että kansa oli eniten kiinnostunut taloudellisista ja sosiaalisista kysymyksistä, ruuan ja asuntojen hinnoista, eikä Netanyahun perustelut maan turvallisuudesta ja Iranin uhasta tavoittanut kansaa. Myös hänen yksinvaltainen hallitustapansa herätti vastustusta. Tilastoista kiinnostuneille kerrottakoon: Äänestysvilkkaus oli 66.6 %; 19:ssa Knessetissä on 53 uutta  jäsentä, heistä 26 on ennätyksellisesti naisia; Seuraava hallitus on järjestyksessä no 33.
250 000 ääntä annettiin puolueille, jotka eivät ylittäneet 2 %:n vaalikynnystä.
Armeijan sotilaitten, vankien ja muiden äänten laskeminen  saataneen loppuun tänään. Ennakkotietojen mukaan Habait Hayehudi saa yhden paikan lisää, 12 kansanedustajaa.
Pääministeri Netanyahu on ollut yhteyksissä Shasin ja Yesh Atidin kanssa löytääkseen formulan, jolla puolueet saataisiin samaan hallitukseen. Yesh Atid vaatii haredi-kansaa osallistumaan työelämään, maksamaan veroja ja suorittamaan asevelvollisuutensa. Shasin hengellinen johtaja Ovadia Yosef uhkaa, että jos noin vaaditaan, haredi-kansan tulee muuttaa pois maasta. Heidän syntyvyytensä on paljon suurempi kuin muun kansan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164517#.UQDwxWJHT-k, http://www.timesofisrael.com/kadima-waits-with-baited-breath-as-last-votes-counted/

6. UUTISOTSIKOITA
-          Knessetin nykyinen puhemies Reuven Rivlin pysynee toistaiseksi puhemiehenä, mutta aikoo erota myöhemmin ensi vuonna kilpaillakseen presidentin paikasta. http://www.timesofisrael.com/rivlin-reportedly-to-remain-knesset-speaker-for-now/
-          Yair Lapid, Yesh Atidin puheenjohtaja, sanoo kieltäytyneensä Livnin ja Yechimovichin houkutukseen liittyä Netanyahun vastaisen blokin muodostamiseksi. Lapid kannattaa Netanyahun jatkavan pääministerinä ja on vahvasti menossa hallitukseen. Häntä kaavaillaan varapääministeriksi ja ulkoministeriksi, puolustusministerin paikkaan kaavaillaan Yair Shamiria, Yitzhak Shamirin poikaa. http://www.timesofisrael.com/lapid-nixes-blocking-move-throws-weight-behind-netanyahu/
-          Valkoisen talon edustaja Jay Carney vakuutti median edustajille, ettei Israelin hallituksen koostumus vaikuta maiden välisiin suhteisiin, joiden väitetään olevan alimmillaan vuosikymmeniin.  http://www.timesofisrael.com/white-house-says-coalition-shape-wont-affect-ties/
-          Syyrian eteläosan kiihtyneet taistelut ovat aiheuttaneet pakolaisten massaryntäyksen Jordaniaan. Torstaista lähtien n. 20 000 pakolaista ylitti rajaviivan. Jordanian ulkoministeri Nasser Judeh sanoo, että maahan on tullut 300 000 Syyrian pakolaista maaliskuusta 2011 lähtien. Torstain aikana tuli 6 200 pakolaista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=300720
-          Äänestyksen aikana raportoitiin n. 400 vaalirikettä, ja neljässä tapauksessa voidaan nostaa syytteet vaalirikoksesta. Äänestys sujui mukavan joustavasti, vaikka äänestys-järjestelmä on arkaainen ja kaipaisi täydellistä remonttia. Vihreät vaativat digitaaliseen järjestelmään siirtymistä, mikä USA:ssa sekoili jatkuvasti ja antaa entistä suuremman mahdollisuuden tulosten peukalointiin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=300505


Wednesday, January 23, 2013

KESKIVIIKKO 23.01.12


KESKIVIIKKO 23.01.13

1. ISRAELIN KANSA on sanonut painavan sanansa, ja nyt pölyn alkaessa laskeutua aloitetaan vain tutkimaan, missä ollaan ja mihin suuntaan tästä mennään.
Lopulliset vaalitukokset näyttävät seuraavia lukuja:

Likutenu, Likudin ja Israel Beitenu liitto,  31 edustajaa
Yesh Atid, Yair Lapidin puolue                19                              
Labour, Työväenpuolue                          15                        
Habait Hayehudi, Juutalainen Koti          11
Shas, haredipuolue                                 11                    
United Tora Judaism, UTJ                        7
Hatnua, Tzipi Livnin puolue                      6
Meretz, entinen kommunistipuolue           6
United Arablist, Ta´al                                5
Hadash                                                     4
Balad                                                        3
Kadima                                                     2

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahulla on paljon selittämistä, miksi Likudin ja Israel Beitenun liitto romahti 11 kansanedustajan verran. Hän alkoi vaalitaistonsa loppumetreillä aavistaa tuntiessaan hengenahdistusta, ettei etukäteen luvattu automaattinen voitto olekaan synagogassa kuulutettu, ja alkoi osoittaa selviä paniikkioireita.
Poliittiset analyytikot ovat tarjoamassa syitä Likudin ja pääministerin tappioon selittäen, ettei Netanyhau osannut lukea kirjoitusta seinällä eli hän oli syrjinyt keskustan tarpeita ja tavallisen kansan toiveita keskittymällä esiintymään vahvana johtajana, joka tietää, mikä on parasta kansalle selvittämättä, mitä kansa haluaa. Kansa vastasi hänelle antamalla äänensä niille puolueille, joita he normaalisti eivät kannattaisi. Joidenkin oikeistoon lukeutuvien kerrotaan  protestiksi äänestäneen arabipuolueita tai Meretziä. Alla ynetnews.com laatima yhteenveto.
2. 19. KNESSETIN vaalitulokset aiheuttavat vakavan tutkistelun Israelin puoluekentässä, mikä toivottavasti johtaa myös vaaliuudistukseen, jota kipeästi kaivattaisiin. Vaalitaisteluun osallistui kaikkiaan 32 puoluetta, joista 12 ylitti vaalikynnyksen 2 %. Tämä aiheuttaa sen, että osa äänistä menee tavallaan hukkaan, koska niiden edustajat eivät pääse Knessetiin, jossa heillä olisi mahdollisuus laatia lakiesityksiä ja niiden kautta vaikuttaa maan kehitykseen. Toiseksi toimintakykyisen hallituksen muodostaminen on vaikeaa, elleivät puolueet pysty muodostamaan kansallista hallitusta, jossa mahdollisimman moni puolue olisi edustettuna.

OIKEISTON ja keskusta-vasemmiston välinen voimakeskitys osoittaa 60/60 tasapainoa, mikä antaa presidentti Shimon Peresille mahdollisuuden harkita, kumpi niistä parhaiten edustaisi hänen näkemystään kansan parhaaksi toimivan hallituksen muodostamiseksi. Tässä tarkkailussa on sovittava ensin ”parametreistä”, arvosteluperusteita, mikä kuuluu presidentin oikeuksiin. Viime vaalien jälkeen presidentti Peres antoi hallituksen muodostamisen Netanyahulle, vaikka perinteen mukaan se olisi pitänyt antaa Livnille, jonka johtama Kadima oli yhden kansanedustajan verran Likudia suurempi, mikä katkeroitti Livnin, mitä hän nyt haluaa kostaa pyrkien kaikin tavoin kaatamaan Netanyahun hallitusvallan.

TEMPPELIN harjalle on nostettu entinen TV-puheohjelmien juontaja Yair Lapid, jossa hän saavutti kannuksensa ja sai päättäväisyyttä ja luotettavuutta ilmentävät kasvonpiirteensä  iskostettua kansan tietoisuuteen. Häneltä puuttuu hallintokokemusta ja poliittisen pelin tuntemusta, kuten myös Labourin puheenjohtajalta Shelly Yechimovichiltä, mutta kansa antoi hänelle luottamuksensa osittain varmaan protestiksi Netanyahua vastaan. Lapid on ilmoittanut valmiutensa hallitukseen, mutta ehkä tarpeettomasti esittäen vaatimuksen, että hän odottaa myös jonkun toisen keskustapuolueen hyväksymistä hallitukseen. Lapidin muodostamaan laajaan koaliittioon kuuluu yhteisöaktivisteja, opettajia, etiopialaisia, Venäjältä muuttaneita, naisia ja rabbeja, mikä voi tuntua sekoittavalta, mutta jota he itse pitävät etuna.
Yesh Atid (On Tulevaisuus) puolue on pakko huomioida uutta hallitusta muodostettaessa, oli sen muodostaja sitten oikealta, keskustasta tai vasemmalta.
Tuloksista puuttuvat vielä sotilaitten antamat äänet, jotka voivat aiheuttaa pientä tarkistusta tuloksissa. Äänestysvilkkaus armeijassa oli 80 %, yleinen äänestysprosentti oli 66.6 %. Vaalit maksoivat yhteiskunnalle 1.1 miljardia NIS.

3. Vartiokierroksella ollut turvallisuus virkailija havaitsi savun nousevan läheisillä kukkuloilla ja hälytti palokunnan paikalle, jotka saivat ripeän toiminnan ansiosta vielä alkuvaiheillaan olleen tulen sammutettua Nerian juutalaiskylän lähellä Samariassa.
TAZPIT-uutistoimiston raportin mukaan kymmenkunta arabia tuli Nerian lähellä sijaitsevasta Mazran arabikylästä suunnistaen kohti Neria, Horesh ja Yaron kyliä Talmonim-blokin alueella Samariassa maanantaina iltapäivällä. He sytyttivät tulen neljään eri kohtaan, josta he uskoivat tulen pian leviävän tuulen kuljettamana laajalle alueelle, jonka sisällä oli myös arabien omistama oliivipuulehto. Heidän tarkoituksensa lienee ollut käyttää sen polttamista syyttääkseen juutalaisia arabien puiden tuhoamisesta, kuten he ovat tehneet ennenkin. Asukkaat kertoivat, että arabit pakenivat paikalta omaan kyläänsä sytytettyään tulen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164424#.UP-TBmJHT-k

Maanantai-iltana tuntematon ampuja ampui useita laukauksia kohti juutalaista Migdal Oz kibbutsia Gush Etzionin alueella. Kukaan ei haavoittunut. Turvallisuusjoukot löysivät läheltä tyhjän patruunakotelon. Tutkimukset aloitettiin ampujan löytämiseksi. Vain viikkoa aiemmin turvallisuusvirkailijat pidättivät kotitekoisella aseella aseistautuneen arabin, joka oli tulittanut sillä kibbutsia osumatta kehenkään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164434#.UP-WlmJHT-k

4. IDF testasi maanantaina Iron Dome, Teräskupu, edelleen kehitettyä versiota, jonka uusin patteristo jouduttiin ottamaan Tel Avivin suojaksi, vaikka kehitystyö oli vielä kesken.
Eilen suoritettu testaus osoitti patteriston toimivan hyvin. Puolustusministeriön ilmoituksen mukaan parannettu versio mahdollistaa entistä useamman kaupungin ottamiseksi suojelun kohteiksi. Testissä käytetty maaliohjus oli raskaampi kuin Fajr, jonka kantomatka on 75 km: Ministeriön ilmoituksen mukaan uusi torjuntaohjus on tarkempi ja toiminta-alue laajempi kuin edellisen ohjuksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164425#.UP-YDWJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Tiedot Gazan kaistan piirityksestä ovat yhä suuremmassa määrin osoittautuneet pelkäksi propagandaksi, sillä korkeita arabijohtajia vierailee siellä. Huomattavin heistä oli Qatarin Emiiri sheikki Hamid bin Khalifa al-Thani, joka vieraili Gazassa viime lokakuussa. Viimeisin korkean tason vierailija oli Malesian pääministerin Najib Razak, joka kävi tutustumassa alueeseen tiistaina 22.01.2013. AFP :n mukaan hän sanoi tukevansa Palestiinan Auktoriteettia ja kannattavansa yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin välillä. Pääministeri Razak matkusti Gazaan Egyptistä Rafahin terminaalin kautta. Hänen mukanaan oli maan ulkoministeri Anifah Aman ja muita merkittäviä malesialaisia virkailijoita. Häntä vastassa oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh. Razak sanoi tukevansa Palestiinan kansan taistelua ja ”vaikka Malesia on kaukana Gazasta, he kuuluvat samaan muslimikansaan, umma, jonka hyvinvointi koskee kaikkia muslimeja maailmassa”. Haniyeh viittasi Israelin parlamentin äänestykseen, jonka tuloksen hän pelkäsi tuovan Israeliin entistä äärioikeistolaisemman hallituksen. Hän vaati sen vastapainoksi ”arabi- ja muslimimaita laatimaan yhteisen strategian sionismin muodostaman kasvavan vaaran eliminoimiseksi”. PA:n puheenjohtaja Abbas julkaisi lausunnon, jossa hän sanoi hylkäävänsä ja tuomitsevansa Malesian pääministerin Gazan vierailun sanoen sen hajottavan Palestiinan kansan yhtenäisyyttä ja antavan väärän kuvan sen edustajista. Hamasin ilmoituksen mukaan Tunisian presidentti Morcef Marzouki vierailee kaistalla 9. helmikuuta. Operaatio ”Pilvenpatsas” aikana useita arabiulkoministereitä vieraili Gazassa, myöhemmin myös Egyptin ulkoministeri. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164483#.UP-aAGJHT-k
-          USA:n eroava puolustusministeri Leon Panetta sanoi, että USA:n täytyy pystyä taistelemaan al-Qaidan asettamaa uhkaa vastaan, sillä se on osoittanut kykynsä ja tahtonsa terrori-iskuihin, joista Algerian kaasulaitokseen tehty isku on osoituksena. Siinä sai surmansa 3 amerikkalaista ja 34 muuta panttivankia. ”Olen iloinen, että voimme pelastaa muutamia amerikkalaisia, mutta menetimme 3”, hän sanoi pienelle joukolle journalisteja maanantaina The Hill uutisten mukaan. Panetta sanoi USA:n edistyneen terroriryhmää vastaan Afganistanissa, Jemenissä, Somaliassa ja muualla, ja sanoi USA:n avustavan Ranskan joukkoja Malissa niiden pyrkiessä tunkemaan pois sinne pureutuneet al-Qaidan tunnuksen alla toimivat islamilaiset hyökkääjät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164453#.UP-gLmJHT-k
-          Algerian kaasulaitokseen tehdyn hyökkäyksen jäljiltä löydettiin kahden kanadalaisen ruumiit, mikä aiheuttaa vakavia kysymyksiä, missä määrin länsimaiset aktivistit ja militaristit ovat antautuneet taistelemaan terroristien riveissä. Heidän mukana olonsa vaikeuttaa heidän paljastamistaan, koska he hallitsevat länsimaiset kielet ja tavat ja pystyvät siten soluttautumaan yhteiskuntaan ilman epäilyksiä. Kanadalaisten uskotaan toimineen al-Qaidan joukkojen opastajina ja tiedotustehtävissä ulkomaailmaan.
-          Syyriassa jatkuvat taistelut ja maata vastaan asetetut sanktiot alkavat osoittaa maan talouden luisuvan kohti romahdusta. Infrastruktuurin tuhoutuminen ja teollisuuden pysähtyminen ovat aiheuttaneet nousevia vaikeuksia kansalaisille, jotka joutuvat tuntikausia jonottamaan bensiiniä autoihinsa tai talouskaasua lämmitykseen ja ruuan keittämiseen. Sähkökatkokset aiheuttavat puhelinyhteyksien ongelmien ohella kasvavaa suttumusta hallitusta vastaan, joka ei pysty huolehtimaan kansansa hyvinvoinnista. Lisäksi nousevat hinnat niistä välttämättömyystavaroista, joita on vielä saatavilla, kuristavat köyhtynyttä kansaa. Iran on pääasiassa toimittanut Syyrian arkipäivän tarvikkeita, mutta sen jatkuvuus on kyseenalaista. http://www.timesofisrael.com/as-fighting-rages-syrian-economy-faces-collapse/
-          Al-Qaidan kakkosmies Jemenissä Said Ali al-Shihri, joka vietti 6 vuotta Guantanamon vankileirillä, on uutisten mukaan saanut surmansa, kuten Al-Arabiya raportoi eilen. Hän haavoittui USA:n ja Jemenin armeijan hyökkäyksessä, mutta on epäselvää, miten hän kuoli. USA käyttää UAV-koneitaan hyökkäyksissä terrorijohtajien teloittamiseksi, koska se säästää amerikkalaisia sotilaita.  http://www.timesofisrael.com/leading-al-qaeda-operative-said-killed-in-yemen/


Tuesday, January 22, 2013

TIISTAI 22.01.13


tiistai 22.01.13

1. TIISTAI  22. tammikuuta klo 06.50 ja kaikki hyvin valtakunnassa, vai onko? Tänään luvataan ajankohtaan nähden lämmintä säätä, Jerusalemissa 12-22 C-astetta, Eilatissa 17-29; Tiberiassa 16-26 ja Tel Avivissa 13-25 C-astetta, taivas on lähes pilvetön. Rajoilla on rauhallista eikä kukaan ole uhannut hyökätä maahan juuri nyt. Eikö siis olisi kaikki syyt olettaa, että kaikki on hyvin valtakunnassa? Ainakin pinnalta katsoen? Mikäli oppositiossa olevien puolueiden edustajien puheita uskoisi, mikään ei olisi hyvin. Mutta tänään heillä on mahdollisuus yrittää saada uudet miehet ja naiset korjaamaan sen, mikä on huonosti

JOKA tapauksessa, tänään on vaalipäivä Israelissa. Vaalihuoneet avataan klo 07.00 aamulla ja suljetaan klo 22.00 illalla. Armeijan 3000 sotilasta äänestivät jo maanantaina, koska heitä tarvitaan tänään turvaamaan lain ja oikeuden täyttymistä vaalipaikoilla 20 000 poliisin lisäksi. Äänioikeutettuja on kaikkiaan 5 656 705 kansalaista, kuten tilastot kertovat. Heistä arvioidaan 62 – 68 %:n käyttävän oikeuttaan valita maalle 19. Knesset; edellisissä vaaleissa 64.7 %.
Vaalipropagandaa ei lain mukaan saanut tehdä maanantaina eikä tänään, mikä on rassannut pahoin niitä, joille ennusteet lupaavat toiveiden hiipumista.

VAALIEN voittajaksi ennustettiin Likutenun, Likudin ja Israel Beitenun, koaliittiota, jolle gallupit lupailivat 32 –37 edustajaa Knessetiin, mutta viimeisten uhkakuvien mukaan tulos voi jäädä jopa alle 30:n, mikä huomattavasti vaikeuttaisi toimintakuntoisen hallituksen muodostamista, ellei peräti antaisi presidentti Shimon Peresille verukkeen luovuttaa hallituksen muodostaminen Labourin puheenjohtajalle Shelly Yachimovichille tai Tzipi Livnille, mikäli hän katsoisi vasemmiston ja keskustan omaavan paremmat mahdollisuudet saada maalle toimiva hallitus. Siinä koostumuksessa Tzipi Livni tulisi vaatimaan - ellei pääministerin - ainakin ulkoministerin  salkkua. Hän on sentään konkaripoliitikko politiikkaa opettelevien joukossa.
Presidentti Peresin ja pääministeri Netanyahun kärkeväkin sanailu ennen vaaleja voisi vaikuttaa Peresin haluun maksaa kalavelkoja selittäen, että Netanyahu on täysin epäonnistunut edellisen neljän vuoden aikana edistämään rauhanprosessia, jonka luotaaminen onnelliseen tai onnettomaan – näkökulmasta riippuen – sopimukseen kruunaisi hänen kuningasajatuksensa ”Palestiinan valtiosta, joka elää turvattuna ja rauhassa Israelin rinnalla elämänsä loppuun saakka”, kuten haavetta on syötetty kansalle.

KORJATAKSEEN mikä vielä on korjattavissa, Netanyahu järjesti yhteisen foto-tilaisuuden eilen Jerusalemissa, johon osallistuivat pormestari Nir Barkat ja juuri nimitetty Israelin Maa-hallituksen puheenjohtaja Moshe Kahlon. Koska siinä puhuttiin asuntojen rakentamisesta, pääministeri katsoi, ettei se ollut vaalitilaisuus, vaikka lehdistö oli kutsuttu paikalle ikuistamaan tilannetta Menachem Beginin säätiön keskuksen edessä. Pääministeri totesi journalisteille, että äänestämällä vahvaa puoluetta äänestää samalla Jerusalemia, voimakasta taloutta ja voimaa alentaa asuntojen hintaa. ”Olemme velvoitettuja suojelemaan Jerusalemia. Se on minun kaupunkini. Me vastustamme ulkoista painostusta emmekä koskaan jaa sitä”, pääministeri todisteli paikalla olijoille.
Jerusalemin pormestari Nir Barkat vakuutti tukevansa Netanyahua, ”joka johtaa maata loistokkaasti ja vartioi Jerusalemin yhtenäisyyttä ulkomailta tulevaa painostusta vastaan”.
Likudin aktivistit olivat tuoneet paikalle suuria mainosplakaatteja, joissa kehuttiin vain Netanyahun pystyvän suojelevan Jerusalemia, ja jos häntä ei valita, Israel pakotetaan vetäytymään 1967 sotaa edeltäville linjoille ja jakamaan Jerusalemin.
Aktivistien laulettua suositun ”Jerusalem of Gold” ja ”Hatikvan” poliisi kehotti aktivisteja välittömästi poistamaan tuomansa plakaatin.  

HABAIT HAYEHUDI (Juutalainen Koti) puolueen puheenjohtaja Naftali Bennet uskonnollisena miehenä kävi sen sijaan vannomassa uskollisuuden valansa Länsimuurilla, jonka journalistit myös ikuistivat, mutta ilman lausuntoja, kuvia sentään levitettiin lehdistölle.
Eräs gallup selvitti omassa raportissaan, että jos alle 35-vuotiaat saisivat päättää, Juutalainen Koti puolue voittaisi vaalit ja Naftali Bennet olisi seuraava pääministeri.
Yacimovich jakeli maanantaina ilmapalloja lapsille ja Livni kierteli kauppakeskuksia luvaten kaataa Netanyahun hallituksen. Yair Lapid sen sijaan pani vaalilistansa 10 kärkinimeä todistamaan fyysisen kuntonsa johtaen heitä kiertämään kolmesti Tel Avivin Yarkonpuiston.
Israelissa vaalipäivä on kansallinen vapaapäivä, mutta jotkut pienyhtiöitten johtajien valitetaan houkutelleen työntekijöitään tulemaan työpaikoilleen.

2. SIONISTEILLA oli yhteyksiä Saksan natsien kanssa ennen toista maailmansotaa, väitti PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas Libanonissa toimivan Al-Mayadeen-verkoston haastattelussa maanantaina. Verkostolla on yhteyksiä Hizbullahin ja Iranin kanssa. Haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan perjantaina, mutta otteita siitä annettiin julkisuuteen maanantaina, joista TV-2 esitti osia lähetyksessään eilen illalla.
Abbas väittää haastattelusta annettujen tietojen mukaan, ettei kukaan voi kiistää hänen tietojaan sellaisesta yhteydestä, ja että hänellä on 70 kirjaa, joissa asia todistetaan.

ABBAS valmisteli tohtorinväitöskirjaansa Moskovassa Patrick Lumumban yliopistossa. Väitöskirja valmistui 1982 otsikolla: ”The Connection between the Naziz and the Leaders of the Zionist Movement” (Yhteys natsien ja sionistijohtajien välillä). Väitöskirjan pohjalta laadittu kirja julkaistiin 1984 nimellä ”The Other Side. The Secret Relationship between Nazism and Zionism.” (Toinen puoli. Salainen suhde Natsismin ja Zionismin välillä.)
Abbas väittää kirjassaan, että sionismiliike toimi yhteistyössä natsien kanssa juutalaisen kansan tuhoamiseksi, jonka vastineeksi Natsi-Saksan ja Jewish Agencyn välillä solmitun sopimuksen mukaan Saksa sallii kymmenien tuhansien juutalaisten omaisuuden siirron Israeliin. Kirjan esipuheessa Abbas väittää, että holokaustin uhrien lukumäärää ja sen julmuutta on suuresti liioiteltu.

ABBASIN  neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kiersi journalistin asiaa koskevan kysymyksen kieltäen hänen lausuneen mitään sellaista ladellen ulkoa opetellun vakiolauseen vakuuttaen, että ”Abbasin asema on selkeä ja luja ja että hän on antautunut rauhanprosessin toteuttamiseen”. Hän vakuutti, ettei Abbasin asenteissa ole tapahtunut mitään muutosta, vaan hän edelleen haluaa Israelin rinnalle itsenäistä Palestiinan valtiota pääkaupunkinaan Jerusalem.
Muutamia viikkoja sitten Abbas ylisti suuresti brittimandaatin alkuaikana kuvernööri Samuelin Jerusalemin muftiksi nimittämää Hajj Amin al-Husseinia, joka oli äärimäisen antisionistinen ja antisemitistinen kiihottaen arabeja hyökkäämään juutalaisia vastaan. Toisen maailmansodan aikana hän pääsi naiseksi pukeutuneena pakenemaan Palestiinasta Libanoniin ja sieltä Saksaan, jossa hän innoilla osallistui natsien juutalaisvainoihin suunnitellen keskitysleiriä Palestiinaan, jonne alueen juutalaiset koottaisiin tuhottaviksi.
Tunnettua on myöskin PA:n tapa vihkiä puistoja, toreja, lasten tapahtumia ja kesäleirejä tunnettujen terrorijohtajien mukaan, joilla on lukuisia viattomia siviilejä tunnollaan.
Abbas lienee oikeassa siinä, että Jewish Agency neuvotteli natsien kanssa nuorten Saksan juutalaisten siirtämisestä Israeliin määrättyjen talousjärjestelyjen kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164436#.UP4viWJHT-k

3. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjä evakuoi kansalaisiaan Syyriasta, jossa niitä on n. 30 000. Kaksi lentokonetta lensi eilen Syyriaan evakuoidakseen 100 venäläistä. Samaan aikaan Venäjä on kiihdyttänyt Assadin armeijan aseistamista tuomalla Tartusin satamaan uusia aseita, ohjuksia, kuljetusvälineitä ja ylipäätänsä tarvikkeita, joita Syyrian armeija tarvitsee. Artikkelissa todetaan, että iranilaiset koneet tuovat Assadin armeijalle ammuksia, varaosia tankkeihin ja muuta välineistöä, joita se on kaivannut.

ARTIKKELIN mukaan nämä toimet ennakoivat Bashar Assadin joukkojen valmistautuvan viimeiseen rynnistykseen kapinallisten karkottamiseksi avainkaupungeista, joita he ovat pystyneet valtaamaan. Kapinallisten taisteluinto on selvästi laantunut, mikä voi johtua useammastakin tekijästä, mutta Qatarin, UAE:n ja Saudi arabian taloudellisen tuen heikkeneminen ja länsimaiden asevirran tyrehtyminen on varmaan yhtenä syynä. Yritykset yhteisen hallituksen ja pääministerin valitsemiseksi kapinallisille epäonnistuivat.
Maailman median huomio on nyt kääntynyt Pohjois-Afrikkaan sekä Kiinan ja Japanin välien kiristymiseen muutaman asumattoman, kallioisen saaren omistus-oikeuden vuoksi, joita kumpikin väittää omistavansa.
DF kertoo artikkelissaan, että koska Syyrian armeijalla ei ole aika kouluttaa uusia asevelvollisia taistelutehtäviin, se on lähettänyt kokeneita joukkoja ja upseereita puolustamaan puolustuslinjoja Aleppossa, Homsissa ja Deraassa, joihin kapinalliset ovat pureutuneet.
Venäjä ilmoitti aloittaneensa 20.01. merisotaharjoitukset Välimeren ja Mustanmeren alueilla tuoden sinne runsaasti sota-, amfibio- ja maahanlaskualuksiaan peittääkseen tarkoituksensa.
Venäjä on tuonut Välimerelle aluksiaan Baltianmeren, Pohjoisen ja Mustanmeren laivasto-osastoistaan. Harjoitusten sanotaan kestävän 29. tammikuuta saakka. http://www.debka.com/article/22701/Russia-lifts-nationals-out-of-Syria-Moscow-Iran-arm-Assad-for-major-armored-push

4. UUTISOTSIKOITA
-          Ainakin neljä Israelin arabinaista on ehdolla seuraavaan Knessetiin. Kristitty arabinainen Nadia Hilou Jaffasta on jo vanha tekijä, sillä hänet valittiin 17:en Knessetiin Labourin listoilta, jonne hän sanoo mieluummin asettuvansa ehdokkaaksi kuin arabipuolueeseen, jossa vaikutusmahdollisuudet ovat pienemmät. Hän sanoo perheensä edustavan edistynyttä näkemystä arabimaailmassa kehuen saaneensa auton ajokortin ennen isäänsä, jota härnättiin: Miltä tuntuu ajaa tyttären ajamassa autossa, mihin isä vastasi olevansa ylpeä siitä. Hän liittyi Labour-puolueeseen Yitzhak Rabinin murhan jälkeen 1995. Kolme muuta arabi nais-ehdokasta ovat Asma Aghbaria-Zahalka Daam-puolueen johtaja, Nabila Espaniola Hadash-puolueesta sekä Hanin Zoabi Balad-puolueesta. Jospa arabinaiset pystyisivät aloittamaan ”palestiinalaiskevään” Israelin sekä Juudean ja Samarian arabien keskuudessa, mikä edellyttää kalkkiutuneitten miesjohtajien syrjäyttämistä. http://www.timesofisrael.com/israeli-arab-female-and-headed-for-the-knesset/
-          Jordaniassa pidetään parlamenttivaalit huomenna 23.01.2013. Jordania elää seisahtuneessa tilassa pystymättä päättämään, antaako kuningas Abdullah II :n jatkaa yksinvaltaista monarkiaansa, vai vaatiako mielenosoituksilla parlamentaarista monarkiaa, jossa kuninkaan valtaa oleellisesti rajoitettaisiin siten, ettei hän voisi enää nimittää hallituksen ministereitä eikä avainvirkailijoita. Jordanian suurin oppositio-puolue Muslimiveljet boikotoivat vaaleja, joiden he eivät usko tuovan maalle sen vaatimia uudistuksia. Vaalitilaisuudessa sen edustaja ennusti Jordanian pian olevan osana islamin kalifaattia, mikä aiheutti suuret hyväksymishuudot: ”Allahu akbar”. Myös pienemmät puolueet kuten kommunistit ja kansalliset boikotoivat vaaleja, mikä vähentää niiden poliittista merkitystä ja hämmentää kuninkaan demokratisoimis-toimia, joita hän suorittaa vähitellen voidakseen pitää ohjakset tiukasti käsissään. http://www.timesofisrael.com/jordanian-vote-seen-as-dawn-of-democracy-in-kingdom/
-          ”Israel on syöpäkasvain, joka tulee repiä pois arabi- ja muslimiruumiista”, kuuluttaa egyptiläinen jalkapallon erotuomari Nasser Sadeq Abdel Naby Egyptin TV:lle antamassaan haastattelussa aiemmin tammikuussa. Sen käänsi arabiasta MEMRI. Hän oli erityisen tuohtunut siitä, että FIFA antoi ensi kesän alle 20-vuotiaitten  jalkapallon mestaruuskilpailut Israelin järjestettäviksi. Naby sanoi toivovansa, että tämä on viimeinen kerta, kun UEFA ja FIFA antavat mitään kansainvälisiä turnauksia Israelin järjestettäviksi, sillä ”koko maailma nousee sitä vastaan”. Hän ei myöskään pysty nielemään sitä, että Al-Jazeera tulee välittämään kisat arabimaailmaan. Ensi kesän kilpailuissa ei ole yhtään arabi- tai muslimijoukkuetta. Karsinnoissa valittiin mukaan: Englanti, Saksa, Israel, Italia, Hollanti, Norja Venäjä ja Espanja. Viime marraskuussa Israel paljasti erikoissuunnitellut sinivalkoiset pallot. Kilpailut käydään Tel Avivin, Jerusalemin, Petah Tikvan ja Netanyan stadioneilla. http://www.timesofisrael.com/egyptian-soccer-referee-threatens-boycott-of-israel/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas laskettelee silkkaa luikuria saadakseen huomiota osakseen, sillä hänen ja PA:n kansansuosio on alemmalla kuin aikoihin ja Hamasin ja sen johtajien Ismail Haniyehin ja Khaled Mashaalin noustessa. Hän väitti libanonilaiselle uutistoimistolle Al-Mayadeen antamassaan haastattelussa Israelin surmanneen Jasser Arafatin ja aikoneen surmata hänetkin. Toiseksi hän syytti, että myös pääneuvottelija Saeb Erekat on hittilistalla, koska ”hän tietää liikaa”. Aiemmin hän väitti Israelin hallituksen antaneen 150 000 Syyrian palestiinalaispakolaiselle luvan muuttaa Länsirannalle, minkä Abbas sanoo ehdottomasti kieltäneensä. Pääministerin kanslia pitää Abbasin väitteitä tuulesta temmattuina, kuten MAAN-uutistoimisto kertoi. Abbas väitti DFLP:n johtaja Nayef Hawatmehin palaavan Länsirannalle, josta Israel karkotti hänet Maalotin v. 1974 massamurhaan osallistukisesta, jossa kuoli 22 opiskelijaa ja kolme panttivankia. Hallitus ei ole kommentoinut asiaa.
Monday, January 21, 2013

MAANANTAI 21.01.13


MAANANTAI 21.01.13

1. PÄÄMINISTERI Netanyahu harkitsee Israelissa levitetyn huhun tai tiedon mukaan, että hän antaisi Ehud Barakin jatkaa puolustusministerinä muutaman kuukauden ajan, jotta aloitetut ja uudet työn alla olevat uudistustoimet ehdittäisiin suorittaa loppuun. INN, joka asiasta kertoo artikkelissaan, sanoo pääministerin tuntevan sellaista vastenmielisyyttä nykyistä strategisten asiain ministeriä Moshe Yaalonia kohtaan, että hän tekee kaikkensa estääkseen hänen valitsemistaan puolustusministeriksi. Jos tieto on totta, se osoittaa vaarallista hajanaisuutta hallituksen sisällä sen päättävissä henkilöissä. Kenraaliluutnantti Moshe Yaalon toimi armeijan komentajana ennen antautumistaan politiikkaan. Häntä pidetään luonnollisena ehdokkaana puolustusministeriön johtoon.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on kantanut päävastuun lukuisten juutalaisten etäyhteisöjen tuhoamisesta Juudeassa ja Samariassa, usuttaen erikoiskoulutetut sotilaat ja poliisit rauhassa nukkuvien yhteisöjen kimppuun keskellä yötä ajaen nuoria miehiä ja nuoria äitejä sylivauvoineen kylmään yöhön piittaamatta heidän selviytymisestään ja tuhoten heidän huonosti kyhätyt parakkinsa ja kotinsa puskutraktoreille, usein jopa levittäen suolaa tuoreille haavoille käyttämällä arabeja asuntojen tyhjentämisessä ja kotien hajottamisessa.
Barak myös tarkoituksellisesti viivytteli rakennuslupien saamista Juudean ja Samarian alueille kieltäytymällä allekirjoittamasta lupapapereita. Täten Arielin opiston nostaminen yliopistoksi viivästyi useita kuukausia, koska Barak ei allekirjoittanut tarvittavia dokumentteja.

BARAKIN perustama Indipendant-puolue ei ylittäne vaalikynnystä, eikä Barak siten pääse Knessetin jäseneksi. Tämä ei kuitenkaan estä hänen nimittämistään hallituksen puolustus-ministeriksi, sillä vastaavaa on tapahtunut ennenkin. Toinen kysymys on kokonaan siinä, mihin Netanyahu pyrkii päätöksellään Barakin pysyttämiseksi virassaan, mutta oikeistolaisiin sekä Juudean ja Samarian asukkaisiin se tuskin vaikuttaa positiivisesti, muutamat vasemmistoa kannattavat voisivat kylläkin tukea häntä, mutta suosittu hän ei ole.
Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Liberman tukee Yitzhak Shamirin pojan Yair Shamirin nimittämistä puolustusministeriksi, kuten TV-10 raportoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164400#.UPzRCWJHT-k

2. NETANYAHU ilmoitti nimittäneensä suositun tiedonvälitys- ja terveysministerin Moshe Kahlonin Israelin maahallituksen (ILA) johtoon. Kahlon ilmoitti muutamia kuukausia sitten jättäytyvänsä pois politiikasta eikä asettuvansa Likudin vaaliehdokkaaksi. Pääministerin päätös herätti vastalauseiden myrskyn, joissa suorin sanoin tuomitaan hänen päätöksensä poliittiseksi tempuksi vaalitaistelun loppumetreillä kansansuosionsa nostamiseksi.

LABOURIN puheenjohtaja Shelly Yechimovich sanaili näin: ”Kahlonin nimittäminen toimettomaan virkaan on palkkio toimimisesta sosiaalisen helvetin viikunanlehtenä, jota Netanyahu suunnittelee, jos hänet valitaan pääministeriksi, heaven forbid”: Hän lisäsi selittäen, että yleisesti tiedetään Khalonin eronneen vastalauseeksi Netanyahun säälimättömälle talouspolitiikalle. Labour kansanedustaja Eitan Gabel kutsuu nimitystä laittomaksi ja sanoo valittavansa siitä puolueensa nimissä keskusvaalitoimikunnalle.
Hatnua- ja Yesh Atid-puolueitten puheenjohtajat tuomitsivat samoin nimittämisen. INN toteaa, että nimitys voi olla laiton, sillä ILA:n johtajan tulee toimia myös asutusministerinä, eli nimitys vaatii toteutuakseen lainmuutoksen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164396#.UPzY9mJHT-k

3. ARABILIITTO, joka edustaa 22 arabimaata, julkaisi harvinaisen Israelin arabeille osoitetun kirjeen, jossa ne kehottavat arabeja menemään vaaliuurnille estääkseen Israelin oikeistoa saamasta vaalivoittoa. Kirjeen motivaatiossa todetaan, että ”koska Israelin arabien osuus on 20 % Israelin kansan lukumäärästä, heillä on tärkeä tehtävä nousta niitä vastaan, jotka rikkovat kansainvälistä lakia sekä demokratian ja oikeuden perusperiaatteita”. Kirjeessä todetaan edelleen, että velvollisuutensa laiminlyömineen vain vahingoittaa Israelin arabeja ja aiheuttaa heille ongelmia. Siinä viitataan siihen, miten Knessetissä laaditaan rasistisia arabien vastaisia lakeja antaen oikeistolle mahdollisuuden tehdä mitä haluaa suorittaakseen etnistä puhdistusta arabien keskuudessa, elleivät arabit estä sitä äänestämällä.

PA:N uutistoimisto WAFA levitti arabiliiton kirjettä laajalti kehottaen arabeja järjestämään
kuljetuksia ja muutenkin pyrkien auttamaan toisiaan äänestysvilkkauden lisäämiseksi.
”Te olette maan todellisia omistajia, puolustaen moskeijoitanne ja kirkkojanne, muslimien ja kristittyjen hautoja, historiaa ja maatanne. Menneistä julmuuksista ja tulevista vaaroista johtuen teidän tulee yhdistyä ja auttaa toisianne äänestämään”, WAFA opasti Israelin arabeja.

ÄÄNESTYSVILKKAUS on Israelin arabien keskuudessa alempi kuin muun väestön. Vuonna 2009 vain 53.4 % heistä kävi äänestämässä valittaessa 18. Knessetiä, arabien keski-määräisen äänestysvilkkauden ollessa 56.3 %. Vuosien 1969 – 1999 välisenä aikana arabien äänestysvilkkaus oli yli 70 %, mutta putosi v.2001 valeissa 18:an %:in. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164392#.UPzeOWJHT-k

4. ENGLANNIN islamistit kokoontuivat viime viikolla Ranskan Lontoon suurlähetystön eteen osoittaakseen vastustustaan Ranskan Malissa aloittamaa sotilasoperaatiota vastaan. Videoesitys mielenosoituksesta julkistettiin internetissä tammikuun 12. päivänä, jonka arabiankielisen tekstin käänsi Lähi Idän Mediatutkimusinstituutti (MEMRI).

MIELENOSOITUSTA johti tunnettu islamin vihasaarnaaja Anjem Khoudary, joka vakuuttaa aiemmissa saarnoissaan ”tulvivansa erikoiset muslimi- ja ei-muslimiyhteisöt Englannissa ja asettavansa niihin islamilaisen emiraatin siemenet pitkällä tähtäyksellä”.
Khoudary perusti Englantiin kaksi muslimijärjestöä, jotka Englannin hallitus julisti ennen pitkää terrorijärjestöiksi. Hän uhkasi Britannian juutalaisia todeten, että ”muslimin islamilaisena velvollisuutena on tukea jihadia (pyhää sotaa) kaikkialla niitä vastaan, jotka taistelevat islamia vastaan missä tahansa maailmassa tai jotka miehittävät muslimimaata.”

KHOUDARY on saarnoissaan ylistänyt terroristeja kutsuen syyskuu 11. päivän 2001 WTC:n kaksoistornien tuhoajia mahtaviksi marttyyreiksi. Vuonna 2003 hän kiihotti Englannin muslimeja terroritekoihin todeten, että hänen perustamansa al-Muhajiroun kehottaa muslimeja täyttämään islamin asettamat tehtävät ja velvollisuudet.
Hän ylisti Mumbain terroristeja Intiassa v. 2008 ja vaatii homoseksuaalien ja Rooman paavin teloittamista sekä kuningatar Elisabeth II:n tuomitsemista kansanmurhasta.

KHOUDARY vakuuttaa videonauhassa, että he ovat kokoontuneet paljastaakseen Ranskan hallituksen sanoakseen sille: ”Kädet pois muslimimaista”. Hän vaatii sharia-lakia Maliin, ja kalifaattia Maliin, Somaliaan, Afanistaniin, Irakiin .. ”Islamin kansa kiehuu. Me poistimme muutamia diktaattoreita – Ben Ali, Gaddafi, Mubarak, mutta nyt on aika kaataa diktaattorit Malissa, Pakistanissa, Bangladeshissä ja kaikissa muslimimaissa heidän korvaamisekseen  islamin sharia-lailla”.
Toinen mielenosoittaja totesi muslimien vaatimuksen olevan maailmanlaajuisen, mikä länsimaitten hallitusten tulee huomioida, sillä sharia on väistämätön. Hän kehotti niitä hyväksymään sharia-lain, sillä ”muuten islamistit ovat heidän ovellaan, lähetystöissään”. Hän  sanoi, ”ettei muslimeilla ole mahdollisuutta harjoittaa uskontoaan, koska heidän (länsimaiden)  vapautensa ja demokratiansa epäjumalat ovat vääriä jumalia.”
Mielenosoittajat vakuuttivat, että ”silmämme ovat Pariisissa, Brysselissä, Lontoossa, emmekä me pysähdy, muslimeina, ennen kuin koko maailma on muslimien vallassa”.
Mitenkähän kauan tuollainen kiihottaja saa toimia vapaasti?

5. KAHTA beduiinia ja kahta israelilaista syytetään terrorismin aloittamisesta Israelissa. Shin Betin agentit yhdessä poliisin Negevin keskusjohdon kanssa pidättivät kaksi beduiiniveljestä, Mahmoud Abu, 25 , ja Sameh Abu Qidarin, 22-vuotias, viime viikkojen aikana. Nämä kaksi ovat tunnustaneet olleensa yhteydessä Gazassa ja ulkomailla toimivien terroristien kanssa suunnitellen pommien ja rakettien rakentamista voidakseen käyttää niitä Israelissa.
Kaksi muuta epäiltyä ovat Israelin kansalaisia, toinen heistä IDF:n sotilas, joka varasti IDF:n varastoista räjähteitä, joita oli tarkoitus käyttää pommien rakentamiseksi.

MAHMOUD Abu Qidar tunnusti suunnitelleensa terrori-iskuja Beershebassa, rautatie-asemalla, keskusbussiasemalla, ajaen autollaan ihmisten yli ja pommi-iskuja rautateillä.
Hän rakenteli putkipommeja kotonaan internetin ohjeiden mukaan kokeillen niitä autioissa paikoissa ja antaen niitä beduiineille puolustaakseen kotejaan, jos poliisit tulevat hajottamaan heidän laittomasti rakennettuja talojaan.
Mahmoud sanoi saaneensa räjähteitä sotilaalta ja suunnitelleensa hänen kanssaan aseiden varastamista IDF:n tukikohdasta, mutta sotilaat havaitsivat sen. Hänen veljensä Sameh tunnusti osallistuneensa veljensä puuhiin ja pommien kätkemiseen.
Heitä odottavat syytteet raskauttavien asianhaarojen vallitessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164387#.UPzzRWJHT-k

6. UUTISOTSIKOITA
-          20 000 poliisia vapaaehtoisineen tulevat turvaamaan vaalirauhan säilymisen maassa huomenna 22.01.2013 pidettävien vaalien aikana 19. Knessetin valitsemiseksi.
Poliisi sanoo varustautuneensa kaikkiin mahdollisuuksiin. Vaalivilkkauden uskotaan olevan 62-68 %:n luokkaa, ja ilmat suosivat liikkumista ulkona. Netanyahu ja Likutenu ovat selviä vaalivoittaja-ehdokkaita, mutta hallitus-koaliittion kokoaminen on täysin auki. http://www.timesofisrael.com/over-20000-ready-to-secure-voters-on-election-day/
-          Palestiinalaiset ovat tarkkailijoitten mukaan mukautuneet tosiasiaan, että oikeistoon lukeutuvat puolueet vahvistuvat näissä vaaleissa. Fatahin virkailija ja entinen neuvottelutiimin jäsen Nabil Shaath ennusti italialaisen uutistoimiston haastattelussa, että oikeistopuolueiden muodostama hallitus nousee valtaan vaalien jälkeen. Hän vaati länsimaita tiivistämään painostustaan Israelia kohtaan, jotta se suostuisi julistamaan rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin sekä Jerusalemin itäosiin. Hän arvioi, että Israelin tulee alistua niiden vaatimuksiin 6 kuukauden aikana tai sitä vastaan asetetaan sanktioita, jotka eristävät sitä edelleen. Hän vakuutti, ettei PA suostu neuvotteluihin ilman täydellistä rakennuskieltoa. Palestiinalaiset ovat itse odottaneet vaaleja monen vuoden ajan, mutta Abbas ei ole uskaltanut pitää niitä peläten Hamasin vaalivoittoa. http://www.timesofisrael.com/palestinian-pessimism-preempts-israeli-vote/
-          Juudean ja Samarian siviilihallituksen annettua käskyn palestiinalaisten laittomasti kyhätyn etäyhteisön hajottamisesta Beit Iksan kylän lähellä Jerusalemista luoteeseen turvallisuusjoukot menivät joukolla suurten maansiirtokoneiden tukemina poistamaan kukkulalle pystytetyt neljä telttaa ja tilapäisen rukouspaikaksi tarkoitetun rakenteen. Joukot sulkivat kaikki paikalle johtavat tiet ennen operaation aloittamista estääkseen apujoukkojen saapumisen paikalla ja ongelman laajenemisen. Palestiinalaiset sanoivat etäyhteisön rakentamisen tarkoituksena olleen ”varmistaa maa Israelilta”.
-          Habait Hayehudi-puolueen sijalla 13 oleva vaaliehdokas Hillel Horowitz kirjoitti ”kipa” websivullaan, että voidakseen saavuttaa turvallisuutensa Israelin tulee miehittää Gazan kaista uudelleen, mikä edellyttäisi uutta sotaa sekä Hamasin vallan ja sen organisaation mitätöimistä kaistalla. ”Tulemme työskentelemään kaikin voimin voidaksemme saada juutalaiset asuttamaan uudelleen Homeshin Samarian pohjois-osassa ja Gush Katifin Gazan kaistalla”, hän kirjoittaa. Hän jatkoi luvaten puolueen toimivan Juudean ja Samarian liittämiseksi virallisesti osaksi Israelia ja sen lain- ja oikeuskäytännön ulottamiseksi sinne. Hän sanoi, että ”se on helppoa, jos toimimme voimallamme, Israelin maan ja sen kansan hyväksi”. Kuten odotettua, vasemmistoon kallistuvat puolueet tuomitsivat hänen lausuntonsa varoittaen äänestäjiä antamasta ääniään Juutalaiselle Kodille, koska ”kaikki siellä ovat Naftali Bennettejä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=300248
-          USA:ssa toimiva ”Freedom House” kirjoittaa vuosiraportissaan, että Israel on alueensa ainoa vapaa maa. Raportissa todetaan, että vaikka ristiriitoja aiheuttavia lakiesityksiä on tehty Knessetissä sananvapautta vastaan, ne on useimmissa tapauksissa kaadettu hallituksen, Knessetin tai korkeimman oikeuden toimesta. Raportissa todetaan yksiselitteisesti Länsirannasta ja Gazasta, etteivät ne ole vapaita. Myöskään Israelia ympäröivissä maissa vapaus ei ole hallitseva ideologia. Egyptiä ja Jordaniaa kutsutaan raportissa osittain vapaaksi, kuten myös Tunisia, Kuwait, Libya ja Marokko, muuta arabimaat ovat ei-vapaita. Turkkia sanotaan myös osittain vapaaksi, vaikka se syyttää Israelia ihmisoikeusrikoksista. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=300287

Sunday, January 20, 2013

SUNNUNTAI 20.01.13


SUNNUNTAI 20.01.13

1. TÄNÄÄN, sunnuntaina 20. päivä tammikuuta 2013, toiselle virkakaudelleen valittu USA:n presidentti Barack Hussein Obama, alias Barry Soetoro, kuten häntä nimitettiin Indonesiassa käydessään koulua muslimioppilaitoksessa, pitää yksityisen virkaanasettamis-seremonian kotonaan valitun seurueen todistaessa tilanteen, ja varapresidentiksi toiselle kaudelle valittu Joe Biden pitää samoin yksityisen seremonian kotonaan. Valtion virallinen seremonia pidetään maanantaina, 21. tammikuuta 2013. Tämä järjestely siksi, että koska virallinen päivä sattui sunnuntaiksi ja liittovaltion, Federaation, virastot ovat silloin suljettuina, virallinen seremonia siirrettiin maanantaiksi, 21.01.2013. Seremoniaa edeltää virallinen seppeleen lasku Arlington hautausmaalla. Myöhemmin sunnuntai-iltana pidetään vastaanottotilaisuus, jossa molemmat yksityisesti virkansa vannoneet pitävät lyhyen puheen.

Virallinen virkaan vihkimis- ja vannomistilaisuus maanantaina 20.01.2013 alkaa Jumalan-palveluksella, johon molemman virkaansa vihittävät osallistuvat perheineen. Myöhemmin päivällä  pidetään virallinen paraati ja illanviettoja, joiden määrää on rajusti vähennetty.
Virkaanasettamis-seremonia sattuu samalle päivälle kuin Martin Luther Kingin muistopäivä, joiden yhdistämisestä Obama toivoo jatkuvaa traditiota.

OBAMAN virkaanasettamis-seremonioihin kuuluva Jumalanpalvelus on herättänyt voimallisen ristiriidan konservatiivisten ja vapaamielisten kristittyjen välillä. Seremoniatoimikunnan rukouksen esittäjäksi valitsema Atlantan saarnaaja Louie Giglio, joka tunnetaan ihmiskaupan vastaisesta taistelustaan, joutui peruuttamaan osanottonsa, kun eräs liberaaliryhmä esitti vastalauseen havaittuaan hänen vastustaneen homoliittoja saarnassaan 1990-luvulla. Evankeliset ovat huolestuneet siitä, että heidän osanottoaan on vähennetty virallisissa seremonioissa peläten tämän tarkoittavan uutta diskriminoivaa käytäntöä. Siunauksen antaa ensimmäinen maallikkoedustaja Myrlie Ever-William, surmansa saaneen ihmisoikeus-taistelijan Medgar Eversin leski.

2. PRESIDENTTI Obama lupaa USA:n avustavan Algeriaa dramaattisen vapauttamis-operaation viimeisen vaiheen lannistettua hyökkääjien vastarinnan, ja sanoi Amerikan kansan ajatusten ja rukousten olevan surmansa saaneiden ja haavoittuneiden perheiden tukena. Valkoisen talon kirjallinen reaktio annettiin vasta sitten, kun Algerian armeija oli lopettanut kolmannen ja ratkaisevan hyökkäyksensä, minkä jälkeen aloitettiin laitoksen tilojen puhdistaminen miina-ansoista ja tulitaistelun aiheuttamista vahingoista. Lauantain aikana suoritettu kolmas operaatio vaati 23:n panttivangin ja 32:n al-Qaida järjestöön kuuluvan hyökkääjän hengen. Algerian sotilaitten tappioista ei ole kerrottu.

YHTEENVEDOSSA todetaan laitokseen tehdyn valtauksen ja sen vapauttamis-operaation vapauttaneen 107 ulkomaista ja 685 algerialaista panttivankia. Yksi amerikkalainen sai surmansa hyökkäysten aikana ja kaksi amerikkalaista oli vapautettujen joukossa. Länsimaiset hallitukset ovat kritisoineet tapaa, millä Algerian armeija ja turvallisuusjoukot operaation suorittivat, mutta USA:n johto on ollut raporteissaan hyvin varovainen.
Obama totesi lausunnossaan, että al-Qaidan terroristit ovat yksin vastuussa hyökkäyksestä. Hän sanoi hallituksensa olleen jatkuvassa yhteydessä Algerian halliotuksen kanssa ja tarjonneen kaikkea tarvittava apua. Hän muistutti vaarasta, mikä vielä aiheutuu al-Qaidan ja muiden Pohjois-Afrikan äärijärjestöjen taholta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=300152

USA:n ulkoministeriö varoitti USA:n kansalaisia välttämään matkustamista Algeriaan ja niitä, jotka siellä ovat, noudattamaan erityistä varovaisuutta uusien sieppausten pelossa. Ranska on tehostanut turvallisuustoimiaan kotimaassaan peläten terroristien voivat iskeä kohteisiin Ranskassa vastalauseeksi Malin operaatiolle. Juutalaisjärjestöt puolestaan ovat huolestuneita Pohjois-Afrikassa asuvien tai sinne matkustaneiden juutalaisten turvallisuudesta. http://www.timesofisrael.com/us-warns-americans-of-travel-dangers-in-algeria/

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii astelemaan hyvin varovaisin askelin kuin miinakenttää ylittäessään ehkä muistellessaan palvelusaikaansa Matkalin erikoisjoukoissa.
Hän pyrkii varovaisin sanankääntein torjumaan Bloombegin julkaisemassa artikkelissa esitetyt syytökset, että hänen politiikkansa on johtamassa Israelia eristetyksi paria-valtioksi, mikä uhkaa sen turvallisuutta pitkällä tähtäyksellä, mutta toisaalta vaalitaistelu on ratkaisu-vaiheessa, jonka aikana on pyrittävä vakuuttamaan vielä epävarmat äänestäjät, että vain hänen ohjauksessaan Israel pystyy turvallisesti ohittamaan edessä vaanivat karikot. Kolumnisti Jeffery Goldberg väitti Bloombergin julkaisemassa artikkelissa, ettei Israel tiedä, mikä sille on parasta. Eihän tämä ole mitään uutta, sillä jo Ben Gurion väitti pääministerinä ollessaan, ettei hän tiedä, mitä kansa haluaa, mutta että hän tietää, mikä sille on parasta.

NETANYAHU vakuutti TV-2:n haastattelussa, että israelilaiset osaavat ja tulevat päättämään keskenään, mikä sille on parasta. Hän viittasi Obaman vaatimukseen Israelille aloittaa rauhan-keskustelut PA:n kanssa perustuen 1949 aselepolinjoihin ja Jerusalemin jakamiseen. Pääministeri lausahti näin: ”Kun he sanovat näin: Mene takaisin 1967 linjoille. minä vastustan sitä, ja kun he sanovat: Älä rakenna Jerusalemiin, minä vastustan tätä.” Hän lisäsi siihen. ”Olisi helppoa alistua. Voisin vetäytyä 1967 sotaa edeltäville linjoille, joita on mahdoton puolustaa, ja jakaa Jerusalem, mutta siinä me saisimme Hamasin 400:n metrin päähän kodistani. Tämä ei tule tapahtumaan minun johtajuuteni aikana.”
NETANYAHU jatkoi maalaillen, ”miten helppoa olisi saada heidän – USA:n johtaman länsi-rintaman – hyväksymishuudot ja kättentaputukset, mutta he taputtaisivat aivan kuten he taputtivat 2005 Gazasta vetäytymisen jälkeen, mutta me saimme rakettisateet”.

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti myös, ettei hänen johtajuutensa aikana enää tuhota yhtään ”setlementtiä” seuraavan neljän vuoden aikana, jos hänet valitaan uudelleen.
Jeffrey Goldberg paljasti artikkelissaan, että uudeksi ulkoministeriksi valittu John  Kerry olisi innostunut aloittamaan keskeytyneet rauhankeskustelut, mutta että presidentti Obama on menettänyt mielenkiintonsa ei tunne mitään halua sotkeutua uudelleen tuohon vyyhteen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-hits-back-at-obama-i-wont-capitulate/

Mutta Netanyahun vakuuttelujen vielä ollessa tuoreessa muistissa, ettei enää tuhota yhtään juutalaista asutusta Juudeassa ja Samariassa, suuri joukko sotilaita ja poliiseja tunkeutui Oz Zionin juutalaisyhteisöön lauantai-iltana tuhoten siellä kaksi rakennusta, raportoi Tazpit-news. Tämä pieni juutalaisyhteisö on rakennettu ja tuhottu useaan kertaan, viimeksi se rakennettiin kuukausi sitten. Yhteisössä oli vain 2 rakennusta. Kaksi asukasta pidätettiin poliisin vastustamisesta ja pippuriruiskulla uhkaamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164353#.UPubI2JHT-k

4. IAEA:N Iraniin lähettämä Herman Nackaertsin johtama tarkastustiimi palasi Viiniin taas kerran ilman tuloksia. Nackaerts totesi lyhyesti, ettei keskusteluissa voitu viimeistellä rakenteellista lähentymistä vielä avointen kysymysten ratkaisemiseksi koskien Iranin ydinteollisuuden palvelemista sotilaallista käyttöä. Hänen diplomaattisin sanankääntein ilmaistu lausuntonsa paljastaa, että matka oli täysin epäonnistunut.
Vaikka hän ei tarkemmin selittänyt, mitä erimielisyydet koskivat, ilmeistä on, ettei heitä päästetty IAEA:n tarkkailun ohella muutamissa kohteissa lukuisiin muihin sen haluamiin kohteisiin, kuten Parchin tukikohtaan, pääsyä ei sallittu

P5+1 maiden ja Iranin välisiä keskusteluja on tarkoitus jatkaa Viinissä helmikuun 12. päivänä, mutta Nackaerts esitti varauksen niiden onnistumisesta.
IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano sanoi äskettäin, ettei hän ole erityisen optimistinen seuraavien keskustelujen onnistumiseen.
Iranin edustaja IAEA:ssa Viinissä totesi, että muutamia ongelmia selvitettiin, mutta että kysymys on hyvin monimutkaisista asioista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164341#.UPujdGJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          Habait Hayehudi puolueen puheenjohtaja Naftali Bennett totesi häntä ja puoluetta vastaan monelta taholta tulleista hyökkäyksistä, että heidän on täytynyt tehdä jotain oikein. Pääministeri on henkilökohtaisesti osoittanut pelkäävänsä Bennettin nousevan kansansuosion merkitsevän sitä, että puolue tulee vaatimaan avainministeriöitä, joilla se voisi vaikuttaa hallituksen politiikkaan todeten, että ruori pysyy tiukasti hänen hyppysissään. Toiseksi hän syyttää Bennettin puoluetta naisten boikotoinnista, vaikka sillä on 3 naisehdokasta 12:sta. Shasin rabbi Ovadia Yosef syyttää, että Bennett suosii seka-avioliittoja. Viimeisin kohdistuu puolueen 14. ehdokastilalla olevaa Jeremy Gimpeliä vastaan vaatien hänen ehdokkuutensa mitätöimistä, koska hän oli USA:ssa eräässä puheessaan marraskuussa 2011 sanonut leikitellen, että mitä tapahtuisi, jos joku tuhoaisi Jerusalemin kultaisen kupolin ja sen tilanne rakennettaisiin kolmas Temppeli ehdottaen, eikö silloin jokainen heistä muuttaisi välittömästi Israeliin, mikä herätti hilpeyttä kuulijoissa. Keskusta- ja vasemmisto-puolueiden johtajat kutsuvat tätä kiihotukseksi, mikä oikeuttaa hänen ehdokkuutensa peruuttamiseen. Gimpel puhui ryhmälle kristittyjä opettaen heille Ezran kirjaa. Hän  puolustautuu todeten, että keventääkseen opetustaan hän sijoitti siihen muutamia leikillisiä huomioita, joista tämä oli yksi. Bennett puolusti Gimpeliä todeten, että useimmat heitä vastaan tehdyt hyökkäykset tapahtuvat perjantai-iltana, kun hän ei voi enää vastata niihin ennen sapatin alkamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164367
-          Italialainen parlamentaarikko ja journalisti Fiamma Nirenstein sanoo, ettei hän asetu ehdokkaaksi edustajainhuoneeseen, sillä hän muuttaa Israeliin. Hän on kirjoittanut muutamia kirjoituksia Arutz Shevaan, mutta hän aikoo nyt keskittyä journalismiin. Hän sanoo päätöstään muuttaa Israeliin parhaimmaksi, mitä hänelle on tapahtunut elämänsä aikana. Hän sanoo toimineensa kirjeenvaihtajana useissa maissa, mikä antoi hänelle mahdollisuuden nähdä erilaisten ihmisten elämää. Hän haluaa asettua nyt asumaan Israeliin ja hakea kansalaisuutta. ”Rakkaus elämään on nähtävissä kaikkialla Israelissa”, hän sanoo todeten, että ”se on paras maa kulttuurinsa, sosiaalisuutensa, demokratiansa ja moraalinsa vuoksi”. Hän on tällä hetkellä Italian parlamentin ulkoasioitten valiokunnan varapresidentti. Hän johtaa komiteaa, joka tutkii Italian parlamentaarikkojen parissa esiintyvää antisemitismiä sekä johtaa juutalaisparlamentaarikkojen kansainvälistä neuvostoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164365#.UPuvCWJHT-k
-          Palestiinalaiset syyttävät, että IDF:n sotilaat ampuivat 15-vuotiasta nuorukaista kasvoihin. Maahan ammuttu luoti kimposi hänen kasvoihinsa, jonka vuoksi hänet vietiin sairaalaan. IDF:n mukaan n. 30 arabia kivitti heitä Raakelin hautakammion lähellä perjantaina kivin ja petrolipommein, jotka ovat heidän vakioaseitaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164343#.UPuyx2JHT-k
-          3-vuotias lapsi haavoittui vaikeasti lauantai-iltana leikkiessään lähellä lähdettä Geva Ninyamin-Adam juutalaisyhteisössä Jerusalemista koilliseen. Suuri kivenmurikka osui hänen päähänsä. Hänet vietiin ensiavun jälkeen sairaalaan. Poliisi ei osaa sanoa. oliko teko tahallinen terroriteko vai vahinko tutkimusten ollessa kesken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164354#.UPu0B2JHT-k
-          Arabit, jotka pystyttivät 25 suurta, usean hengen, telttaa E-1 alueelle, pystyttivät telttojaan perjantaina uudelle alueelle Jerusalemin pohjoispuolelle Beit Iksan ja Liftan välille. Arabit väittävät Israelin viranomaisten vaatineen 124 aarin maa-alueen pakkolunastamisesta Iksan kylästä, joka tulee olemaan kokonaan eristettynä Jerusalemista turva-aidalla. IDF:n sotilaat tarkkailevat tilannetta, mutta eivät ole vielä aloittaneet telttojen poistamista. Pääministeri vakuutti, ettei hän tule sallimaan telttakylien rakentamista. Arabit kutsuvat uutta leiriään nimellä Al-Karamah, kunnia. Tätä voitaneen kutsua uudentyyppiseksi intifadaksi, jolla testataan IDF:n sietokykyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164359#.UPu1M2JHT-k
-          Saudit lupaavat 20 miljoonaa PA:n reikäiseen säkkiin hyvin tietäen, että se on turhaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164360
-          Syyrian armeija käyttää ei-tappavia kemikalioita kapinallisia vastaan. Al-Jazeeran reportteri sain surmansa Syyriassa sala-ampujan luodista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164357#.UPu4VWJHT-k
-          Syyrian ulkoministeri Walid al-Muallem kehottaa kapinallisia luopumaan aseistaan ja tulemaan neuvottelupöytään. Hän lupaa hallituspaikan jokaiselle neuvotteluihin tulevalle ryhmälle. Hän sanoi lauantai-iltana, että kaikkia kutsutaan kansalliseen neuvonpitoon, eikä ketään syrjitä niin kauan kuin he luopuvat ulkoisista tukijoistaan. Assad on kieltäytynyt eroamasta ja ehdottaa samoin kansallista konferenssia. Taistelut Syyriassa sen sijaan jatkuvat raakoina, joissa siviilejä kuolee, koska kapinalliset käyttävät heitä kilpenään sekoittuen heihin. http://www.timesofisrael.com/syria-calls-on-rebels-to-disarm-and-negotiate/