PERJANTAI 25.01.13


PERJANTAI 25.01.13

1. RÄJÄHDYS Iranin maanalaisessa ydinlaitoksessa? WND kertoo artikkelissaan, jota ei ole voitu verifioida eikä vahvistaa, että räjähdys syvällä laitoksen tiloissa tuhosi osan sen laitteista ja eristi 240 sen työntekijöistä lähes satakunta metriä maanpinnan alapuolella. Teheranin lähellä sijaitseva laitos pysyi salaisuutena, kunnes journalistit saivat vihiä sen olemassaolosta ja kertoivat siitä maailmalle. Laitokseen on asennettu 2 700 sentrifugia ja uusien sentrifugien asennusta suunniteltiin. Uraani rikastetaan laitoksessa 20 %:n tasoon, jonka edelleen rikastaminen ydinasekelpoiseen 90 %:n tasoon kestää muutaman viikon.

Artikkelin mukaan, jonka laati CIA:n entinen operaattori, joka nykyisin toimii kansallisen ja kotirintaman turvallisuusjoukoissa neuvonantajana, räjähdys tapahtui maanantaina, 21.01.13, samana päivänä kuin presidentti Obama vannoi virkavalansa toiselle kaudelle ja päivää ennen Israelin Knessetin vaaleja, jotka sekoittivat Israelin sisäpoliittista rakennetta.

Voidakseen välttää maailman huomiota Iran muunsi osan rikastetun uraanin varastostaan polttoainelevyiksi käytettäviksi Teheranin tutkimusreaktorin tarpeisiin.
IAEA:n lähettämät tutkijat päättivät muutamia päiviä sitten tuloksettomat keskustelunsa Iranin viranomaisten kanssa, joissa oli tarkoitus sopia tarkkailijoiden pääsystä haluamiinsa epäilyttäviin kohteisiin Iranissa, sekä valmistella helmikuun 9. päiväksi suunniteltua P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja Kairossa, mutta mikä on edelleen sopimatta Iranin harjoittaessa tavaksi tullutta viivytystaktiikkaansa. Iran vakuuttaa jatkavansa uraanin rikastamista kaikista vastatoimista huolimatta.

ARTIKKELISSA kerrotaan, että Iran rikastaa uraania pääasiassa Natanzissa, jossa on 10 000 sentrifugia sekä Fordossa, jossa on yli 2.700 sentrifugia. Iranin oletetaan rikastaneen uraania 3.5 %:n tasoon määrän, joka jatkorikastettuna riittää kuuteen ydinpommiin. Yhden ydinpommin rakentamiseen tarvitaan 20 %:n tasoon rikastettua 225 kg, minkä rikastaminen 90 %:n tasoon vie oman aikansa, joskin jatkorikastaminen tapahtuu paljon nopeammin.

RÄJÄHDYS tapahtui Hamidreza Zakerin, aiemman Iranin tiedustelu- ja turvallisuus-ministeriön, välittämien tietojen mukaan maanantaina 11.30 aikaan. Sen vaikutukset tunnettiin 3 mailin säteellä ja turvallisuusjoukot sulkivat kaiken liikenteen 15 mailin säteellä räjähdys-paikasta. Myös Qomin ja Teheranin valtatie oli suljettu useiden tuntien ajan. Pelastusjoukot eivät vielä keskiviikkoiltana olleet päässeet loukkuun jääneiden työntekijöitten luo.
Laitoksessa oli yksi porras sekä kaksi hissiä, joista toinen kuljetti henkilökunnan sentrifugi-tasolle 240 jalkaa maanpinnasta ja toinen oli tarkoitettu raskaiden työvälineiden ja uraani hexafluoridin kuljettamiseen alimpaan tasoon. Hätäpopistumistie laitoksen lounaispuolella oli rakenteilla, eikä sinne ole vielä päästy, kuten artikkeli kertoo.

PRESIDENTTI Ahmadinejad järjesti kiireisen kokouksen tiistaiksi, johon oli kutsuttu tiedusteluministeri, atomienergiajärjestön johtaja ja muita virkailijoita, ja jossa keskusteltiin uhkasta laitosta vastaan, ja varmaan myös maanantaina sattunutta räjähdystä. http://www.wnd.com/2013/01/sabotage-key-iranian-nuclear-facility-hit/

2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres sekä puolustusministeri Ehud Barak sanoivat puhuessaan maailman talousfoorumissa Davosissa eilen, että neuvotteluja Iranin ydin-suunnitelman toteuttamisesta tullaan jatkamaan, mutta että samaan aikaan sotilaallisen iskun mahdollisuus on pidettävä pöydällä. He vakuuttivat, että sotilaallisen operaation mahdollisuus on oleellinen osa pyrkimyksissä taivuttaa Iran alistamaan ydinteollisuutensa kansainväliseen valvontaan. Peres selitti, että jos pakotteet koskevat vain taloudellisia ja poliittisia kysymyksiä, iranilaiset voivat jättää ne huomiotta uskoessaan voittavansa ne.

Puolustusministeri Barak, joka ilmoitti ennen vaaleja jättäytyvänsä pois politiikasta, mutta joka silti voitaneen tarvittaessa valita edelleen nykyiseen virkaansa, kehotti maailman järjestöjä koventamaan Iranin vastaisia pakotteita hyvin tietäen, etteivät Kiina ja Venäjä hyväksy sitä.
Barak sanoi ymmärtävänsä Obaman hallituksen haluttomuuden aloittaa uusi sota Lähi Idässä, mutta esittää silti tarkoin rajoitettujen kirurgisten iskujen suorittamista viimeisenä keinona neuvottelujen ja sanktioitten osoittauduttua tehottomiksi. Hän selitti, että viimeisen 15 vuoden ajan YK:n turvallisuusneuvosto on vastustanut Iranin ydinasehaaveita, mutta ilman tulosta ja nyt ne näyttävät olevan lähellä toteutumistaan, kuten AFP raportoi.

Henry Kissinger puolusti neuvotteluja ja kehotti antamaan todellisille neuvotteluille mahdollisuuden. Hän uskoi Obaman keskittyvän Lähi Idän tilanteeseen, jossa Iran on yksi keskeisistä. Hän esitti, että päätös sotilaallisesta ratkaisusta tulee olla amerikkalainen, vihjaten ilmeisesti, että vain USA:lla on tarvittava resurssi sen onnistumiseen, mutta piti sitä kuitenkin viimeisenä keinona muiden yritysten epäonnistuttua.
Pääministeri Netanyahu totesi vaalitulosten tultua ilmi, että maailman keskeisin ongelma on Iranin ydinase, jonka estäminen on hänen hallituksena tärkeimpiä asioita.

Ehud Barak kertoi CNN:n haastattelussa, ettei hän ole käytettävissä muodostettaessa seuraavaa yhteishallitusta Israeliin. ”Aion jättää politiikan ainakin seuraavan viiden vuoden ajaksi”, hän totesi. Hän totesi vaalien tuloksista, että ne olivat yllättävät, sillä suuntaus oli selvästi keskustaan. Hän kehotti Netanyahua sisällyttämään hallitukseensa oikeistopuolueita, koska se tulee vahvistamaan Likudin asemaa keskustapuolueiden joukossa. Hän oletti Iranin kysymyksen ohella rauhanprosessin etenemisen sittenkin ylittävän muut poliittiset kysymykset kehottaen hallitusta vahvistamaan maltillisia elementtejä PA:n johdossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164529#.UQI0A2JHT-k

3. USA:n ulkoministeriksi nouseva senaattori John Kerry oli eilen kongressin ruuvipenkissä, jossa pyrittiin selvittämään hänen soveltumistaan maansa ulkoministeriksi, USA:n toiseksi merkittävimpään tehtävään, neljän vuoden ajaksi. Iranin ohella Palestiinan kysymys ja rauhanprosessin eteneminen olivat selvästi keskeisiä kysymyksiä, joista lainlaatijat halusivat tietää. Kerry vakuutti, että presidentti Obama pitää Israelin ja palestiinalaisten välisissä kysymyksissä kahden valtion periaatetta lähtökohtana tulevissa neuvotteluissa, joista PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kieltäytynyt Netanyahun koko neljän vuoden pääministerikauden ajan eri verukkeilla. Hän vakuutti keskittyvänsä tähän ongelmaan ja lisäsi laatineensa suunnitelman, jota hän aikoo toteuttaa. Hän kuitenkin haluaa pitää sen tiukasti povitaskussaan, ettei sen ennen aikainen julkistaminen vahingoita hänen pyrkimyksiään saada keskustelut potkittua onnistuneesti käyntiin.

KERRY sanoi, että kahden valtion periaate on ainoa todellinen ratkaisumalli, minkä epäonnistumisella voisi olla tuhoisat vaikutukset.
PA:n puheenjohtaja Abbas rohkaistui Obaman eräässä puheessaan todettua, että hän kannattaa Palestiinan valtiota 1949 aselepolinjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. Abbas on uskollisesti toistanut tätä mantraa lisäten aina siihen uusia vaatimuksia, kun alkoi näyttää siltä, että Israel voisi olla valmis neuvotteluihin. Abbasin vakiovaateita on kaiken juutalaisten rakentamisen keskeyttäminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa, mihin Netanyahu ei ole voinut suostua. Hän kokeili sitä julistamalla 10 kuukauden rakennuskiellon virkakautensa alussa, eikä Abbas reagoinut siihen mitenkään.

RAUHANPROSESSIA tulee huomattavasti monimutkaistamaan Fatahin ja Hamasin neuvottelema yhteishallitus, jonka toteuttamisesta ne jatkavat keskusteluja. Hamas on terrorijärjestö, minkä USA ja länsimaat ovat tunnustaneet. Netanyahu on maalaillut tulevaisuuden kuvia, joissa Hamasin terroristit osoittelevat Israelin kaupan ja teollisuuden keskuksia raketeillaan ja olalta ammuttavilla ohjuksillaan todeten, että hänen oma kotinsa tulisi olemaan vain 400 metrin päässä rajalta, jos kauhukuva toteutuu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164557#.UQI7OmJHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ylisti ensimmäisen yli 3000:n oppilaan valmistumista Gazan yläasteen terrorikoulussa todeten, että he ovat sitä sukupolvea, joka tulee vapauttamaan Palestiinan Israelin miehityksestä. Kurssin suorittaneet esittivät taitojaan valeaseilla varustettuina ryömien maassa kommandojen tapaan ja ottaen taisteluasennon kansan hurratessa. Hamasin virkailija sanoi, että ”futuwwa” (nuoriso) ohjelman tarkoituksena on vahvistaa nuorisoa ja opettaa heitä taistelemaan Israelia vastaan. Kurssin 29-vuotias vetäjä Abu Hozifa sanoi, että nuorille opetetaan kansallislippu ja -laulu, kiintymys kotimaahan ja Jerusalemiin sekä taisteluhenki ja päättäväisyys kuten myös fyysisen kunnon nostaminen. Virkailijoiden mukaan syyskuussa alkaneeseen ohjelmaan on osallistunut 3 800 nuorta. Ohjelmaa toteutetaan yksi tunti viikossa, jonka aikana nuorille opetetaan kommando-tekniikkaa, kiipeämistä ja laskeutumista rakennusten julkisivuilla ja jyrkänteillä. http://www.timesofisrael.com/3000-gaza-teens-graduate-hamas-terror-school/
-          Mahmoud Abbas kutsuu Israelin puoluejohtajia puhutteluun Ramallahiin voidakseen vaikuttaa heihin ennen hallituksen muodostamista. Etenkin uudet puoluejohtajat ovat hänen tähtäimessään ilmeisesti kuvitellen, että propaganda uppoaa heihin herkemmin. Yair Lapid on tietenkin ykköstilalla, mutta Habit Hayehudin johtaja Naftali Bennett ei tiettävästi ole saanut kutsua, ehkä siksi, että hänellä on selkeä näky Juudeasta ja Samariasta, eikä se suosittele Palestiinan valtiota Israelin maan sydänalueille, päinvastoin, Bennet haluaa, että Israel liittää 60 % niistä valtioonsa. http://www.timesofisrael.com/abbas-wants-to-meet-party-leaders-before-they-join-government/
-          Netanyahu tarjoaa Lapidille joko ulkoministerin tai vaihtoehtoisesti talousministerin paikkaa, mutta Lapidin neuvonantajat varoittavat, että talousministerin virka voisi vahingoittaa hänen kansansuosiotaan, kun osoittautuu, ettei luvattuja uudistuksia voida käden käänteessä toteuttaa. Tärkeimpien ministerinpaikkojen jakaminen on täydessä käynnissä, vaikka se tapahtuu epävirallisesti. Aikaa tähän on ensi viikon keskiviikkoon, jolloin oikeusministeri luovuttaa presidentille vaalien lopulliset tarkistetut tulokset. Sen jälkeen presidentti harkitsee tavattuaan puoluejohtajat, millä koostumuksella on parhaat mahdollisuuden onnistua hallituksen muodostamiseksi. Tämän jälkeen alkavat puolueiden väliset neuvottelut hallitusohjelmasta, ja vasta kun hallitusyhteistyöhön kaavaillut puolueet ovat hyväksyneet ja allekirjoittaneet hallitussopimuksen, pääministeriehdokas esittelee hallituksensa ministerit ja ohjelman Knessetin hyväksyttäviksi. Tämä prosessi voi kestää viikkojakin. Netanyahun ja Lapidin keskusteluissa on sovittu Bait Hayehudin ja Kadiman tulosta hallitukseen, mutta muista on erimielisyyttä. Lapid haluaa Tzipi Livnin hallitukseen, mikä on karvas pala pääministerille. Shasin tulo riippuu siitä, miten yleinen asevelvollisuus soveltuu sen ideologiaan. Netanyahu haluaa Hatnuan tilalle UTJ:n. Tällä kokoonpanolla hallituksella olisi turvallinen 81 kansanedustajan kannatus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164568#.UQJMYGJHT-k, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-offers-lapid-foreign-or-finance-ministry/, http://www.timesofisrael.com/likud-minister-unnatural-for-lapid-to-demand-fm/
-          Syyria kutsuu maasta poistuneita toisinajattelijoita ja pakolaisia palaamaan maahan riippumatta siitä, lähtivätkö he laillisesti vai laittomasti. Valtiojohtoisen SANA-uutistoimiston mukaan hallitus lupaa avustaa palaajia. Vaikka presidentti Assadin hallitus horjuu, hän on vahvasti vallankahvassa. Hänen äitinsä pakeni maasta UAE:n turvallisempiin maisemiin. Uhrien määrä lienee 65 000, ja luku kasvaa päivittäin. http://www.timesofisrael.com/syria-calls-on-refugees-dissidents-to-come-home/





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021