Saturday, October 25, 2014

ISRAELUPDATE LUKIJOILLE


ISRAELUPDATE LUKIJOILLE

Olen joutunut Israelin kansanjohtajan Joosuan tavoin tunnustamaan, etten ole enää yhtä notkea lähtemään ja tulemaan, eivätkä aistieni sensorit toimi yhtä vireästi, kuin nuorena.
Olen myös joutunut tunnustamaan, että sekoittelen joskus viikonpäiviä ja juhlapyhiä, eikä se johdu pelkästään ajanlaskun erilaisuudesta Israelissa ja synnyinmaassani.
Säästääkseni raporttieni lukijoita tarpeettomalta ärsytykseltä ja voidakseni paremmin keskittyä kuhunkin tehtävään kerrallaan pyydän esittää seuraavaa:
Valmistan raportit kolme kertaa viikossa, esim. sunnuntai, tiistai ja torstai. Tämän ohessa voin valmistella lyhyitä raportteja erityisaiheista, ja mikäli jotain hälyttävää ilmenee, pidän lukijani ajan tasalla. Pyydän kommentteja, mikäli tämä tuntuu pahalta. Voisin aloittaa kokeilun kuluvan viikon aikana.
Shalom, kiitos kärsivällisyydestä ja tuesta. Israelin Pyhän siunausta Teille, ystäväni.
Kastel 25.10.2014
Gavriel


Friday, October 24, 2014

PERJANTAI 24.10.14


PERJANTAI 24.10.14
1. JERUSALEMISSA keskiviikkona tapahtunut terrori-isku on kuumentanut tunteita juutalaisten ja arabien välillä. Jerusalemin poliisi päätti rajoittaa tänään Temppelivuorelle nousevien muslimien määrää kieltäen alle 40-vuotiailta miehiltä pääsyn sinne, ikärajoitus ei koske naisia. Rajoituksen sai aikaan poliisin tietoon tullut varoitus, että muslimit suunnittelivat rajuja mielenosoituksia aamurukousten jälkeen. Ongelman muodostavat Hamasin palkkaamat nuoret miehet, jotka viettävät yönsä Vuorella. Virallisesti heidän sanotaan opiskelevan siellä, mutta heidän ainoa tehtävänsä on järjestää rauhattomuutta Vuorella ja hyökätä Vuorelle nousseita juutalaisia ja heitä suojaavia poliiseja vastaan. He ovat koonneet Al-Aksa moskeijaan kivikasoja, Molotovin koktaileja ja ilotulitusraketteja, joita he käyttävät aseinaan hyökkäyksissään poliiseja vastaan. 
Turvallisuusjoukot ovat hälytysvalmiudessa koko Jerusalemin alueella viikon kestäneiden mielenosoitusten ja väkivaltaisuuksien vuoksi. He ovat levittäneet joukkojaan Itä Jerusalemin alueille ja etenkin Temppelivuoren ympäristöön. Poliisi sanoo omaksuneensa uuden toimintamuodon, jolla järjestyksen häirintä tukahdutetaan välittömästi ja tarvittaessa kovin ottein tilanteen mukaan. Heillä on vaikea tehtävä muuttaa väkivallan suuntaa päästettyään sen kehittymään nykyiselle asteelle, jossa nuoret koululaiset katsovat asiaan kuuluvaksi kivittää juutalaisia ja juutalaisautoilijoita koulutyönsä päätyttyä.
Normaalien poliisijoukkojen tueksi heihin ovat liittyneet rajapoliisit ja useita erityisjoukkojen yksiköitä, sekä lääkintäjoukkoja koko pääkaupungin alueella. He odottavat verisiä yhteen-ottoja mellakoivien arabiryhmien kanssa. Jännitys pääkaupungin alueella nousi tuntuvasti Ammunition kukkulan läheisyydessä keskiviikkona tapahtuneen terrori-iskun jälkeen, jossa sai surmansa terroristin lisäksi 3-kuukauden ikäinen vauva, joka oli USA:n kansalainen. Hänen vanhempansa olivat vuosikaudet pyrkineet saamaan lapsen, ja saatuaan lopulta yhden, hänet riistettiin heiltä tunnottoman terroristin kautta. Kaksi sivullista sai vakavan vamman päähänsä, toinen heistä 18-vuotias ecuadorilainen opiskelija, jonka vanhemmat lennätettiin Israeliin tukemaan lapsensa taistelua elämästä leikkauksen jälkeen.
Poliisi hajotti torstaina mielenosoituksen Wadi Joz lähiössä. Kukaan ei haavoittunut, mutta ynetnews.com artikkelin mukaan ajoneuvot kärsivät vaurioita. Poliisin siviiliasuiset agentit pidättivät torstai-iltana kaksi arabinuorta Shuafatin lähiössä heidän kivitettyään kevyen rautatien vaunuja.
JERUSALEMIN juutalaisasukkaat ovat myös alkaneet koventaa suhtautumistaan kaupungin arabiväestöön aiemman suvaitsevan käyttäytymisen asemesta. Arabinaista kivitettiin vanhan kaupungin juutalaiskorttelissa. Hän ei saanut vakavia vammoja, mutta poliisi etsii kivittäjiä.
Oikeistolainen ryhmä osoitti mieltään lähellä keskiviikon terrori-iskun paikkaa kantaen suurikokoisia plakaatteja, joissa vaadittiin ”kostoa” ja ”kuolemaa terroristeille”. Jerusalemin Ramat Shlomo ortodoksilähiössä tuntemattomat vandaalit olivat töherrelleet julkisessa puistossa graffiteja, joissa vaadittiin kuolemaa arabeille: ”tapa arabit”.
TORSTAINA aamupäivällä arabit kivittivät juutalaisten Beit HaZeitin lastentarhaa öljyvuorella lähellä Rash el-Amud aluetta. Kukaan ei haavoittunut. Poliisi etsii kivittäjiä, jotka pakenivat paikalta. Alueelle on asennettu valvontakameroita, joiden kuvien perusteella syylliset voidaan tunnistaa heidän aiempien rikostensa vuoksi.  Jerusalemin itäosan Jebel Mukaber lähiössä naamioituneet arabit kivittivät juutalaisia jalankulkijoita Talpiotin alueella. Kukaan ei haavoittunut; poliisi etsii kivittäjiä. Kahta kaupungin bussia kivitettiin torstaina Getsemanen puutarhan lähellä pääkaupungin itäosassa. Yksi mies haavoittui lievästi, mutta pelkoreaktio aiheutti toisille sydämen toimintahäiriöitä.
Poliisi pidätti arabimiehen pääkaupungin eteläisen portin lähellä Juudeassa hänen uhattuaan vartiomiehiä puukollaan. Miestä syytetään vartijan pahoinpitelystä, raportoi Israelin Radio. Poliisin ja rajapoliisin partiot joutuivat arabien jatkuvan kivityksen kohteiksi keskiviikkona ja torstaina lähellä Heprealaista Yliopistoa Scopus-vuorella. Vammoista ei ole raportoitu.
USA:n ulkoministeriö kielsi hallituksen virkailijoita käyttämästä kevyen rautatien pysäkkejä osissa Jerusalemin vanhaa kaupunkia terroriuhkan vuoksi. Samassa tiedotteessa USA:n kansalaisia kielletään vierailemasta pääkaupungin lähiöissä, joissa väkivaltaisuudet ovat kehittyneet yleisiksi, ja joissa poliisin läsnäolo voi olla vähäinen. http://www.timesofisrael.com/security-forces-on-high-alert-in-jerusalem-ahead-of-friday-prayers/
2. JERUSALEMIN itäosassa palveleva rajapoliisin upseeri päätti tuntemattomana keventää sydäntään INN:n journalisteille Uzi Baruch ja Ari Yashar koskien työolosuhteita, joissa he joutuvat työskentelemään pyrkiessään ylläpitämään järjestystä yhä rauhattomammaksi käyvissä Jerusalemin arabilähiöissä ja Temppelivuoren alueilla.
”Meidän kätemme ovat sidotut. Me joudumme seisomaan kuin nuket”, hän valittaa. Hän paljastaa avuttomuutensa, mitä he tuntevat pyrkiessään vastustamaan ”Jerusalemin äänetöntä intifadaa”, osoittaen syyttävän sormensa sisäisen turvallisuuden ministeriä Yitzhak Aharonovichiä kohti. Puhuessaan TV-kanava-kakkosen ohjelmassa ”shesh lm” torstaina, viimeisen terrori-iskun jälkeisenä päivänä, hän tunnusti, että rajapoliisin partioon osallistuvat upseerit joutuvat seisomaan kädet sivuilla arabiterroria vastassa. ”Me tunnemme, että kätemme ovat sidotut”, hän selittää todeten, että turvallisuuden romahtaminen johtuu siitä, etteivät turvallisuudesta vastaavat siviilit anna heille tarvittavia välineitä ja valtuuksia heidän pyrkiessään varmistamaan kansalaisten turvallisuutta.
Hän toistaa sen, mitä uutisraportit ovat kertoneet viikkojen ajan, että sekä Jerusalemin pormestari että turvallisuusjohtajat kehottavat poliisia ja rajapoliisia pidättäytymään kertomasta journalisteille useimmista väkivaltaisuuksista. Tätä kutsutaan äänettömäksi intifadaksi, jota virallisesti ei tunnusteta olevankaan, mutta jota arabit harjoittavat käytännössä kiihdyttäen väkivaltaisia mielenosoituksiaan ja hyökkäyksiään.
”Miten voi olla mahdollista, että heillä on ammuksia Jerusalemin sisällä, ja me seisomme kuin nuket rukoillen heitä”? upseeri kyselee viitaten toistuviin tulitusvälikohtauksiin Ranskalaisella Kukkulalla, Kalandiassa ja väkivaltaisiin mielenosoituksiin Temppelivuorella tuntikausia taukoamatta.
JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat katsoi mittansa täyttyneen seuratessaan sivusta kaupunkinsa turvallisuustilanteen romahtamista. Hän kirjoitti pääministerille kirjeen, jossa hän selvin sanoin selvitti tilanteen vakavuuden osoittaen hänkin, että syynä on turvallisuus-ministeri Aharonovichin vaatimus pidättyä kertomasta julkisuudessa todellista tilannetta. Barkat kertoo, että puhuessaan pääministerin kanssa, tämä kädellään pöytää paukuttaen vakuutti, että turvallisuus palautetaan pääkaupunkiin välittömästi. Hallituksen vaikutus-valtainen virkailija totesi myös, että Aharonovichin toiminta on katastrofaalinen. Netanyahu vaati poliisivoimien tuntuvaa lisäämistä Jerusalemin alueella välittömästi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186525#.VEntEUNsO-o
3. UUTISOTSIKOITA
·        Intian Unionin sisäministeri Rajnath Singh matkustaa Israeliin viralliselle vierailulle ensi kuun aikana. Vierailu on ensimmäinen sisäministerin vierailu Israelissa vuoden 2000 matkan jälkeen, jolloin Israelin ja Intian välinen sotilaallinen yhteistoiminta alkoi. Intia vahvisti viime kuussa 144 miljoonan USD ohjustilauksen Israelista. Sisäministeri Singh, jonka vastuualue vastaa sisäisen turvallisuuden ministeriä, tapaa pääminiosteri Netanyahun 06. marraskuuta osana 4-päiväistä Israelin vierailua, kertovat Intian diplomaattilähteet Time of Israel toimittajalle torstaina.
Intia on Israelin aseteollisuuden suurin ostajamaa. Israelin lähetystö Intiassa on toiseksi suurin USA:n jälkeen. Pääministeri Netanyahu tapasi Intian pääministerin Narendra Modin kertoen tilaisuuden jälkeen lähes haltioissaan yhteistyön laajentamisen mahdollisuuksista Intian kanssa: ”Vain taivas on rajana”. Israel on huolestunut USA:n suhteiden häiriöiden vuoksi, mikä voi aiheuttaa asetoimitusten katkoja kriittisellä hetkellä, kuten kävi Gazan viimeisen sodan aikana. Diplomaattisten ja muiden syiden johdosta Israel on vaarassa menettää ainoan ja viimeisen tukijansa kansainvälisillä areenoilla PA:n arabien aktiivisuutta vastaan, jos se toimii varomattomasti asekaupoissaan. Siksi Kiina on vaarallinen kumppani, vaikka se maailman suurimpana talousmaana houkuttaakin. Tässä yhteydessä suhteet nousevan talousmahdin Intian kanssa tuntuvat paljon turvallisemmilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186542#.VEn950NsO-o
·        Entinen USA:n johtava diplomaatti ja lähettiläs Daniel Kurzer sanoo, että Netanyahun ja Obaman välit ovat niin huonot, että ne voivat pahoin vahingoittaa kahdenkeskisiä suhteita, jotka muutoin ovat vahvat. ”Näiden kahden väliset suhteet ovat huonoimmat, mitä olen koskaan nähnyt presidentin ja pääministerin välillä”, Kurzer toteaa, joka oli USA:n Israelin lähettiläs 2001 -2005 välisenä aikana.  ”Heidän välillään vallitsee epäluottamus, syvenevä kunnioituksen puute ja – sanoisin jopa - petollisuutta”. Hän selittää, että tämä ”paha veri” heidän välillään vaikuttaa koko byrokraattiseen ja poliittiseen järjestelmään, koska ne saavat innoitteensa johtajistosta. ”Jos nuo kaksi johtajaa eivät sovi yhteen, meillä on tosi ongelma”. Kurzer toimi lähettiläänä sekä Israelissa että Egyptissä, ja on nyt professorina Princetonin yliopiston Lähi-Idän tutkimusten osastolla. Hän sanoo, että Israelin ja USA:n väliset suhteet voidaan jakaa kolmeen tasoon: presidentin ja pääministerin; ministerien ja johtavien virkamiesten välillä sekä päiväkohtaisiin kontakteihin virkamiestasolla. Kurzer toteaa, että viimeinen taso toimii ongelmitta, mutta kaksi ensimmäistä tasoa eivät. Hän toteaa, että 1980-luvulla oli myös häiriöitä, mutta niiden vastapainoksi kehitettiin instituutioiden välisiä kontakteja, mikä tasoitti välejä. Hän ei usko ongelman katkovan suhteita, mutta Israelin suhteet Venäjän ja Kiinan kanssa voivat pahentaa niitä, mikä voi olla kohtalokasta Israelille.  http://www.timesofisrael.com/former-us-envoy-sense-of-betrayal-in-obama-netanyahu-relationship/
·        Paha liikenneonnettomuus Nepalissa surmasi ainakin 10 ihmistä bussin liu´uttua jyrkänteen reunan yli. Israelissa jännitetään, oliko neljä israelilaista bussissa ja jos oli, mikä on heidän kohtalonsa. Bussi oli matkalla Kathmandusta Langtangiin, siinä oli 60 matkustajaa. Se putosi 160 metriä korkeaa rinnettä alas laaksoon. Haavoittuneita on raportin mukaan 25, mutta tiedot ovat alustavia ja voivat muuttua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186547#.VEoKrUNsO-o
·        Ramat Shlomoon neljä vuotta sitten hyväksytyt 1 600 asuntoyksikköä ovat vuorossa saada vihdoinkin luvan rakentamisen aloittamiseksi, mutta vasemmisto on aloittanut kampanjan projektin toteuttamista vastaan. Tämä on sitäkin järkyttävämpää, että se saa USA:n ja muiden maiden Israel-vihaajat valpastumaan hyökkäyksissään Israelia vastaan. Ramat Shlomo on vihreän linjan itäpuolella, mutta kukaan ei edes kysele, etteikö se tulisi kuulumaan Israeliin. Se on Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186545#.VEoLwkNsO-o
·        PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja hänen neuvonantajansa Nabil Abu Rudeinah ylistävät torstain terrori-iskun tekijää ”sankarilliseksi marttyyriksi”. Hänen kunniakseen nimitetään puistoaja ja nuorisotapahtumia ja lasten ohjelmissa esitetään lauluja ja runoja hänen kunniakseen hänen perheensä saadessa runsaat korvaukset ja eläkkeet, kuten PA:n arabien kunnian- ja velvollisuudentunto vaatii, tämä kaikki länsimaiden lahjoitusvaroilla. Nämä kaksi huuhkajaa esittävät lisäksi, että Netanyahun harjoittama toiminta Juudeassa ja Samariassa on syynä nousevaan väkivaltaan. ”Arabien maiden jatkuva miehitys on todellinen syy väkivaltaan, olkoon se Palestiinassa tai koko Lähi-Idän alueella”, Rudeinah selitti. Rudeineh ei henkilö-kohtaisesti esittänyt syytöksiään, vaan pani toimistonsa tiedottajan asialle. Hän sanoi tiedotteessaan, että koko maailma on tuominnut Israelin toimet Juudeassa ja Samariassa, ja että Israelin tulee tunnustaa tämä tosiasia. http://www.timesofisrael.com/pa-official-israel-responsible-for-jerusalem-violence/
·        Aaron Klein kertoo WND:n artikkelissaan, että kulissien tautalla USA:n antama tuki PA/PLO:n vaatimuksille Jerusalemia ja koko Israelia koskevissa kysymyksissä vahvistaa PA:n vaatimuksia ja rohkaisee heitä entistä rajumpiin hyökkäyksiin Israelia vastaan. Netanyahu on äimistynyt siitä, ettei yksikään länsimaan johtaja tuomitse PA/PLO:n johdon esittämää ylistystä torstain terroristille. Abu Mazen (Abbas) julkisesti ylistää terroristia sankarilliseksi marttyyriksi maailman nyökytellessä päätään hyväksyvästi. Klein kertoo artikkelissaan, että Obaman hallitus vakuuttaa Abbasille, ettei se hyväksy Israelin uusia rakennussuunnitelmia Jerusalemin itäpuolelle, mikä kannustaa arabeja entistä rohkeampaan väkivaltaan. PA:n korkea virkailija vahvistaa anonyymisti, että Obaman hallitus noudattaa rauhanprosessia kohtaan ns. Clintonin periaatteita, minkä mukaan Jerusalemin arabienemmistöiset alueet liitetään kuviteltuun arabivaltioon, jonka rajat noudattelevat 1949 aselepolinjoja. Tämä kaikki tapahtuu julkisuuden ulkopuolella, petollisesti. http://www.wnd.com/2014/10/jews-under-siege-in-jerusalem-amid-obama-promise/
SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 14 -24; Tiberias 19 -29; Suolameri 23 -32; Eilat 20 -32 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään, huomenna kirkastuen, ja pilvistyen uudelleen.

Thursday, October 23, 2014

TORSTAI 23.10.14


TORSTAI 23.10.14
1. EILEN iltapäivällä kuuden maissa Ammunition kukkulalla Jerusalemissa tapahtuneessa terrori-iskussa sai surmansa 3-kuukauden ikäinen vauva, USA:n kansalainen, Chaya Zissel Brown (Baron) ja kahdeksan muuta ihmistä haavoittui. Vauva kuoli vammoihinsa Hadashan sairaalassa ja hänet haudattiin myöhemmin keskiviikkoiltana.
Terroristi, Silwanista (Shiloah) kotoisin oleva 21-vuotias Abed Abdelrahman Shaludeh yritti juosta karkuun, mutta poliisi haavoitti häntä pistoolillaan. Hän kuoli haavoihinsa torstai-aamuna Shaarei Tzedek sairaalassa. Hänellä on väkivaltainen tausta ja ollut useaan kertaan poliisin pidättämänä ja kuulusteltavana. Hänen perheensä väittää, että kysymys oli liikenneonnettomuudesta. Silminnäkijöiden mukaan hän ajoi autollaan onnettomuuspaikalle täyttä vauhtia rysäyttäen autonsa kevyen rautatien pysäkillä odottavaan ihmisjoukkoon.
Israelin poliisin tiedottajan Luba Samrin mukaan tapaus oli tyypillinen iske ja juokse terrori-isku – toinen samankaltainen samalla alueella 3-kukauden sisällä. Elokuussa arabi rysäytti kaivurinsa kaupunkiliikenteen bussin kylkeen surmaten yhden ja haavoittaen viittä. Poliisi joutui ampumaan terroristin saadakseen hänet pysäytettyä. Pääministeri Benyamin Netanyahu määräsi poliisia välittömästi lisäämään voimiaan Jerusalemin alueella.
USA:n ulkoministeriö tiedotteessa tuomitaan mitä ankarimmin sanoin ”tämä terroriteko Jerusalemissa, jossa sai surmansa 3-kuukauden ikäinen lapsi, tiettävästi USA:n kansalainen, joka sai surmansa iljettävässä hyökkäyksessä” esittäen rukouksensa haavoittuneiden täydelliseksi paranemiseksi. Tiedotteessa kehotetaan rahallisuuteen ja välttämään jännitteiden kiihottamista tämän tapahtuman johdosta. http://www.timesofisrael.com/us-condemns-despicable-jerusalem-terror-attack/
ynetnews.com lisää edelliseen, että hyökkääjällä on väkivaltainen juutalaisten vastainen historia. Palestiinalaisraportin mukaan hänet vapautettiin vankilasta joulukuussa 2013 kärsittyään 16 kuukauden vankeustuomion. Helmikuussa hänet pidätettiin kuukaudeksi. Hän on tiettävästi läheinen sukulainen ”insinöörinä no 2” tunnetun Muhi a-Din Sharifin kanssa, Hamasin korkea jäsen, joka sai surmansa Ramallahin lähellä 1998.
Hamasille myönteisellä websivulla esitettiin Shaludeh (Shaludi) yhdessä 5-vuotiaan arabitytön Einas Khalilin kanssa, joka sai surmansa Yitzharin juutalaisasukkaan ajettua kahden arabitytön yli surmaten toisen heistä. Ajaja pakeni paikalta peläten joutuvansa lynkatuksi paikalla olleen arabijoukon toimesta, mutta ilmoittautui itse poliisille lähimmässä tarkastuspisteessä. Web-sivun mukaan poliisi pidätti Abed Shaludehin veljen Izz a-Din al-Shaludehin Silwanissa.
Hamasin ulkomailla oleva tiedottaja Husam Badran arvioi, että ”jos tiedot terrori-iskusta pitävät paikkansa, silloin se oli luonnollinen seuraus Israelin rikoksista Jerusalemissa ja etenkin yrityksiin tunkeutua Al-Aksa moskeijaan”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4583260,00.html
2. ynetnews.com kertoo artikkelissaan, että väkivalta oli yleistä keskiviikkona ennen ja jälkeen iltapäivällä sattunutta terrori-iskua. Väkivaltaiset kivitykset ja mielenosoitukset Jerusalemin itäosan arabi-enemmistöisissä lähiöissä kuuluvat ”äänettömään intifadaan Jerusalemissa”, jota vastaan poliisi joutuu ponnistelemaan riittämättömin joukoin.
Israelilainen mies haavoittui ja hänen autonsa romuttui pahoin ajettuaan lähellä Beit Haninan lähiötä pääkaupungin itäosassa tiistaina. Poliisi etsii syyllisiä
Issawiyan ja Silwanin arabienemmistöisissä lähiöissä tusinoittain osittain naamioituja arabeja osoitti mieltään poliisia vastaan kivittäen heitä. Poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun saadakseen heidät hajaantumaan, minkä johdosta Scopus-vuoren asukkaat valittivat hengitysvaikeuksia. Kukaan ei haavoittunut mielenosoituksissa.
Joukoittain nuoria israelilaisia kokoontui keskiviikkoiltana terrori-iskun paikalla järjestäen ex-tempore valvojaistilaisuuden murhapaikalla. He heiluttivat Israelin lippuja ja lauloivat uskonnollisia lauluja.
Keskiviikon aikana 13-vuotias arabipoika kivitti ohi ajavaa israelilaisautoa vahingoittaen sitä A-Tur arabilähiössä. Aiemmin keskiviikkona viisi 15 -16-vuotiasta arabinuorta kivittivät autoja Jerusalemin keskeisellä kadulla. Tiistaina poliisi pidätti kolme nuorta arabia Beit Haninan lähiössä heidän osallistuttuaan kivityksiin. Erityisen tuhoisia ovat olleet arabinuorten hyökkäykset Jerusalemin kevytrautatien vaunuja ja pysäkkejä vastaan; vaunuista 40 % on kärsinyt vaurioita ikkunoiden särkyessä ja peltiosien kolhiintuessa. Viranomaiset haluavat kuitenkin jatkaa rautatieliikennettä myös arabialueilla, koska se palvelee myös heitä ja silläkin halutaan vahvistaa pääkaupungin yhtenäisyyttä.
Jerusalemin kaupunki hankkii käyttöönsä ilmapalloja ja ohjaajattomia pienkoneita järjestyksen valvomiseksi pääkaupungin alueella. Pormestari Nir Barkat puhui keskiviikon terrori-iskun jälkeen todeten, että tilanne on kehittynyt Jerusalemissa kestämättömäksi, ja että viranomaisten on tehtävä kaikkensa väkivallan lopettamiseksi. ”Tänään on entistä selvempää, että poliisin tulee tunkeutua arabilähiöihin, joissa väkivalta on yleistä”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4583234,00.html
3. TALOUDEN ministeri Naftali Bennett moittii pääministeriä, ettei tämä ole reagoinut tarpeeksi voimallisesti pääkaupungin alueella – etenkin sen itäpuolella – lisääntyvään väkivaltaan. Bennett esittää vastaukseksi ”enemmän rakentamista ja rautanyrkkiä”. Bennett on yksi niistä Likudin jäsenistä ja hallituksen ministereistä, jotka uskaltavat avoimesti kritisoida Netanyahun päätöksiä ja tapaa toimia. Se vaatii uskallusta siksi, ettei hän olisi ensimmäinen poliitikko, jonka Netanyahu on työntänyt syrjään vallan kukkuloilta.
Bennett totesi Armeijan Radion haastattelussa, että äskeinen terrori-isku Jerusalemin itäosassa on suoraa seurausta jatkuvista palopommituksista ja kivityksistä asukkaita, kevyttä rautateitä ja juutalaiskoteja vastaan. ”Yli 200 sellaista tapausta rekisteröitiin viimeisten kuukausien aikana ilman, että niihin olisi tartuttu riittävällä päättäväisyydellä”. Hän selvitteli, että asuntojen rakentaminen juutalaisille pääkaupungin itäosiin sekä turvallisuusjoukkojen päättäväisempi ote mielenosoitusten ja väkivallan lopettamiseksi on ainoa ratkaisumalli.
”On hylättävä yleinen käsitys, että arabien motiivi on heidän epätoivonsa. Päinvastoin heitä johtavat toivo ja pyrkimys meidän karkottamiseksi täältä. He kuvittelevat, että lisäämällä terroria, väkivaltaa ja sekasortoa me lopulta tuskaannumme ja pakenemme”, Bennett selittää jatkaen. ”Meidän tulee sanoa heille: Olemme tulleet jäädäksemme ja rakennamme pääkaupunkiamme, ja siksi kehotan pääministeriä nopeuttamaan rakennuslupien hyväksymis-menettelyä. Ilman riippumattomuutta ei ole turvallisuutta.  Ei ole tarpeen odottaa uutta terrori-iskua voidakseen käyttää teräsnyrkkiä, ja meillä on keinot siihen”. Bennett hyökkäsi kiivaasti PA:n puheenjohtajaa Abbasia vastaan todeten, että hän on katkera vihollinen, joka kiihottaa murhaan ja vauvojen surmaamiseen. ”Hän ei ole tuominnut murhaa, ja oletan, että terroristin perhe saa runsaat kannusteet”.
Natanyahu totesi omasta puolestaan: ”Tällä tavoin Abbasin hallituskumppani (Hamas) toimii. Tämä on se sama Abbas, joka muutamia päiviä sitten kiihotti arabeja terrori-iskuun Jerusalemissa”. Hän kehotti poliisia lisäämään voimiaan Jerusalemin alueella. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Bennetts-proposed-response-to-Jerusalem-terror-attack-more-construction-and-an-iron-fist-379594
4. Haaretz julkisti keskiviikkona EU:n virkailijoiden Brysselissä laatiman sisäisen luonnoksen, jossa hahmoteltiin terävän viestin sisältö koskien Israelin rakentamista vihreän linjan itäpuolella ja sen politiikkaa Länsirannalla, jonka EU:n Israelin lähettilään Lars Faaborg-Andersenin on määrä toimittaa Israelin ulkoministeriön ja Kansallisen turvallisuusneuvoston korkeimmalle tasolle. Dokumentin mukaan EU:n tärkeimpänä päämääränä on turvata kahden valtion toteutuminen. Siinä todetaan, että ”ainoa keinoa ratkaista ongelma on sopimus, jolla ”Israelin miehitys” lopetetaan, joka alkoi 1967, ja jolla lopetetaan uudet vaatimukset ja toteutetaan kummankin osapuolen toiveet”. Dokumentissa todetaan, että EU on useaan otteeseen ilmaissut huolensa Israelin rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa, ja siinä mainitaan erityisesti Har Homa, Givat HaMatos ja E1-alue. Siinä kehotetaan luopumaan Givat HaMatos juutalaislähiön urakkatarjouspyyntöjen lähettämisestä. Edelleen EU esittää suuren huolensa Israelin suunnitelmille siirtää Jordanlaakson 12 000 beduiini-asukasta Länsirannalle uuden kaupungin rakentamiseksi, mukaan lukien E1 alue.  EU vihjaa, että kysymyksistä on neuvoteltava luottamuksellisesti EU:n ja Israelin välillä.
Israelin ulkoministeriö ei halua kommentoida olematonta dokumenttia ja kieltää, että EU:n lähettiläs olisi edes pyytänyt audienssia.
Israelin diplomaatti totesi, että dokumentti haisee sanktioille, että keskustelut EU:n kanssa tapahtuvat ”hyväksy tai ei” periaatteella, jossa kieltäytyminen tarkoittaa automaattisia sanktioita. EU:n diplomaattien parissa tuntuu epätoivo ja turhautuneisuus, jossa Israelin luonnollisen kasvun myötä tapahtuva uusien asunto-alueitten etsiminen ja suunnittelu rakentamista varten ovat välttämättömiä. Israelin diplomaatin mukaan aloite dokumenttiin on lähtenyt EU:n pääkonsulin toimistosta Jerusalemissa, joka on hyvin arabimyönteinen ja vihamielinen Israelille. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Israeli-official-EU-proposal-to-negotiate-West-Bank-redlines-is-a-death-warrant-379589
5. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Netanyahu esitti kovaa kritiikkiä Abbasia kohtaan syyttäen häntä tahallisesta kiihotuksesta. Sen suorana seurauksena tapahtui Jerusalemin terrori-isku keskiviikkona, jossa 3-kuukauden ikäinen vauva sai surmansa ja 8 israelilaista haavoittui. Poliisi ampui terroristin, joka yritti juosta karkuun. Hän kehotti turvallisuusjohtajia vahvistamaan voimiaan Jerusalemissa neuvoteltuaan heidän kanssaan. Ministerien kritiikki on kohdistunut myös pääministeriin, jota he syyttävät liian lepsusta reagoinnista päivä päivältä nousevaan väkivaltaan pääkaupungin itäosissa. Ministerien lausunnoissa viitataan äänettömään intifadaan, eikä kukaan ole vielä uskaltanut sanoa ääneen, että tilanne alkaa muistuttaa sitä, mitä se oli Jasser Arafatin aikana. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-blames-Abbas-incitement-for-Jerusalem-terror-attack-379543
·        Michael Freund kertoo ääneen sen, minkä useimmat israelilaiset ja muutkin ovat tienneet jo kauan: ”PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on Israelin vihollinen”. Hän kertoo, miten maailma syleili hänen jalkojaan 2005 Abbasin saatua PA:n johdon pitäen häntä maltillisen arabijohtajan perikuvana, rauhan miehenä, jolla on näky tulevaisuudesta. Hänelle levitettiin punainen matto, minne hän menikin vierailulle. Vieraillessaan Valkoisessa Talossa tänä vuonna 17.maaliskuuta, presidentti Barack Obama loihe lausumaan journalisteille: ”Haluan kommentoida presidentti Abbasista. Hän on aina vastustanut väkivaltaa, etsinyt aina diplomaattisia ja rauhanomaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat kaksi valtiota, rinta rinnan, rauhassa ja turvassa”. USA:n ulkoministeri John Kerry jatkoi ylistystä Kairossa viime viikolla: ”Presidentti Abbas, kiitos sinulle kestävyydestä ja kumppanuudesta”.
Freund käy sitten läpi muutamia karvaita tosiasioita Abbasista.
Fatahin keskuskomitean istunnossa perjantaina Abbas kutsui juutalaisia, jotka haluavat nousta Temppelivuorelle aistiakseen juutalaisten kaikkein pyhimmän paikan henkeä, ”karjalaumaksi” ja ”setlereiksi” ja kehotti arabeja käyttämään kaikkia keinoja estääkseen heidän nousunsa Vuorelle. ”Ei riitä sanoa, että ”setletit kävivät, vaan heidän pääsynsä täytyy estää millä keinoilla tahansa. Tämä on meidän Al-Aksamme ja Pyhän Haudan kirkkomme, eikä heillä ole mitään oikeutta päästä niihin sisälle saastuttaakseen ne”. Freund kysyy retorisesti: Jos tämä ei ole rasistista kiihotusta, mikä sitten on? Parin päivän sisällä PA:n arabihuligaanit häpäisivät Temppelivuoren töherrellen sinne hakaristejä ja muita antisemitistisiä symboleja ja heilutellen IS:n mustia lippuja väittäen suojelevansa sitä.
Liberman oikeutetusti totesikin, että Abbas käyttää uskontoa kiihottaessaan PA:n arabeja väkivaltaan juutalaisia ja Israelia vastaan aloittaakseen uskonnollisen sodan. ”Abbas on siten liittynyt ääri-islamistien Al-Nusra, Al-Qaida ja IS joukkoon, jonne hän kuuluu”. Maailman korkeimmilla katederilla YK:ssa ja muualla hän syyttää Israelia ”historiallisesta vääryydestä” palestiinalaisia vastaan, rasistisesta miehityksestä, sotarikoksista, kansanmurhasta ja terrorismista”. Kuitenkin hän kuuluttaa julkisesti, ”ettei Palestiinan valtion pyhällä maaperällä saa olla yhtään saastuttavaa juutalaista”, eikä kukaan syytä häntä etnisestä puhdistuksesta ja rasismista! http://www.jpost.com/Opinion/Fundamentally-Freund-Mahmoud-Abbas-enemy-of-Israel-379545

Wednesday, October 22, 2014

KESKIVIIKKO 22.10.14


KESKIVIIKKO 22.10.14
1. TÄNÄÄN on ennusteiden mukaan puolipilvistä koko maassa lämpötilojen ollessa suhteellisen korkealla, mutta tuuli oli varsin kova ja viileä puoli seitsemän aikaan. Tuulitakki ja kevyt villainen pusero olisivat varmaan eduksi etenkin illalla ilman viiletessä. Ennusteet lupaavat, että lämpötila notkahtaa hieman huomenna, mutta nousee sen jälkeen tämän päiväisiin lukemiin myös taivaan selkiytyessä pilvistä. Lämpötilat tänään: Jerusalem 15 -25; Tiberias 19 -31; Suolameri 22 -32; Eilat 22 -32 +C-astetta.
Tänä viikonpäivänä 1962 Kuuban kriisin aikana USA:n presidentti John F Kennedy ilmoitti televisioidussa puheessaan venäläisistä ohjuksista Kuubassa. Kuuban kriisi oli nuoren presidentin ensimmäinen tulikoe Venäjän pyrkiessä hyödyntämään hänen olettamaansa kokemattomuuttaan, mutta Kennedyn päättäväinen ja tarmokas puhe osoitti heidän erehtyneen Kennedyn suhteen, joka julisti Kuuban saarron alkaneeksi estäen kaikkien hyökkäysaseitten viemisen Kuubaan, mutta sallien elin-ja välttämättömyystarvikkeiden viennin. Tämä oli vastakohtana Venäjän julistamalle Berliinin saarrolle, jonka tarkoituksena oli kuristaa Berliinin länsiosan asukkaita estämällä elintarvikkeiden viennin. (ToI)
Tänä viikonpäivänä 1999 Ranskan Vichy hallituksen natsimielinen virkailija Toisen Maailman-sodan aikana Maurice Papon vangittiin syytettynä rikoksista inhimillisyyttä vastaan ja yhteistoiminnasta natsien kanssa lähettäen 1590 Ranskan juutalaista Saksan natsien keskitysleireihin. Hän oli paennut Sveitsiin asuen siellä sodan jälkeen 10 vuotta, mutta Sveitsin hallitus luovutti hänet Ranskaan. Papon kutsui itseään uhriksi surullisimmassa luvussa Ranskan laillisen oikeuden historiassa. (ToI)
2. ISRAELIN parlamentin, Knessetin talvikausi alkaa ensi sunnuntaina parlamentti- rakennuksessa, joka on kokenut mullistavia uudistuksia kesäistuntokauden jälkeen. Rakennuksen sisätilojen valaistusjärjestelmä on uusittu kuten myös äänentoisto-järjestelmä, jossa pyritään siirtymään ajanmukaiseen internetaikaan. Knessetin online websivut ovat läpikäyneet täydellisen remontin mukaan lukien englannin, venäjän ja arabian kieliset sivustot, ja tärkeimmillä valiokunnilla on oma porttaalinsa. Lapsille ohjeistetut web-sivut valmistuvat lähiviikkojen aikana, kuten Haviv Rettig Gur kertoo Times of Israel artikkelissaan.
GUR kertoo, että Knessetin ulkoinen virtaviivaistaminen ei ole ulottunut sen sisäiseen toimintaan, joka tulee jatkumaan entiseen tapaan budjettiriitoineen, arabien ja muiden kansanedustajien välisine värikkäine sanailuineen hipoen rasistisia ja henkilökohtaisia hyökkäysmenetelmiä.  Taistelut uskonnollisista instituutioista ja taloudellisen tasa-arvon puutteesta tullevat samoin värittämään muuten pitkästyttäviä lakiesitysten käsittelyä.
Knessetin 120 kansanedustajan ensimmäisiä kiireellisiä tehtäviä on vuoden 2015 budjetin käsittely ja hiominen hyväksymiskuntoon. Ensi vuoden budjetti on saatava hyväksytettyä määräaikaan mennessä, tai hallitus kaatuu, mikä pysäyttäisi kaiken maassa puolueiden ja kansanedustajien keskittyessä varmistamaan omansa ja puolueensa aseman. Vaikka pääministeri, joka vietti eilen 65-vuotisjuhliaan, vihjaileekin vaalien mahdollisuuteen, hän kiireesti korjaa todeten, että vaalit tässä vaiheessa on viimeinen, mitä kansa tarvitsee.
Lapidin esittämä arvonlisäveron poistaminen nuorien perheiden asuntokaupoista on aiheuttanut pysähdystilan rakentajien odotellessa, miten sitä toteutetaan ja miten se vaikuttaa asuntomarkkinoihin. Asuntoja rakennetaan entistä vähemmän kysynnän kasvaessa, mikä puolestaan aiheuttaa hintojen nousua. Siten lyhyellä tähtäyksellä se vaikuttaa juuri päinvastoin, kuin oli tarkoitus, eli asuntojen hinnan alentaminen.
Hallituskoaliittion puheen-johtaja Yariv Levin (Likud) sanoo, ettei budjetin lopullisesta muodosta ole vielä mitään sopimusta, vaan se tullaan leipomaan useissa komiteoissa ja valiokunnissa. Israelin armeijan IDF vaatimus miljardeista NIS Gazan sodan menetysten korvaamiseksi ei saanut kannatusta, mikä voi vielä nostattaa huutoja puolesta ja vastaan.
Hallituksen tulisi esitellä budjettia koskeva lakiesityksensä keskiviikkona 29.lokakuuta 2014 mennessä, mikä ei voine toteutua. Viivytyksiä voivat aiheuttaa uudet vaatimukset tai taktikointi saada lyhennetyksi budjetin käsittelyajan ja uudet vaatimukset. Knessetin puhemies Yuli Edelstein kyseli jo pääministeriltä, koska lakiesitys budjetista valmistuu, vihjaten, ettei budjetti ehdi valmiiksi ennen vuoden loppua. Politikointi alkaa vähitellen kiihtyä kesätauon jälkeen, jossa puolueet pyrkivät vahvistamaan asemiaan joko uhkaillen tai maanitellen uusien kumppanien etsimiseksi. Juutalainen Kotimme puolue on ollut vahvasti esillä sen puheenjohtajan Naftali Bennettin kärjekkäiden lausuntojen vuoksi. Yksi viimeisten viikkojen kuumista kysymyksistä Israelissa on ollut elinkustannusten korkeus, minkä johdosta ihmisiä on muuttanut Saksaan todettuaan, että elämä on siellä halvempaa.  Tämä sopii erinomaisesti Moshe Kahlonin suunnitelmiin juuri sen suuntaisella puolueohjelmalla. http://www.timesofisrael.com/for-israels-knesset-winter-is-coming/
3. PÄÄMINISTERI Netanyahu varoitti etukäteen hallituksensa yhteistyöhön osallistuvien puolueiden johtajia, että heidän tulee suostua kompromissiratkaisuun uskonnon ja valtion välisiä suhteita koskevissa kysymyksissä, tai hän kutsuu uudet vaalit. Hän tapaa puolue-johtajat tänään voidakseen mankeloida viimeisimmän kriisin aiheuttamat rypyt, jotka jo heiluttavat hallituksen pysymistä pystyssä.
KRIISIN aiheutti pääministerin päätös hyllyttää Hatnua-puolueen tekemään lakiesityksen, joka koskee juutalaisuuteen käännyttämistä, mikä on arka kysymys Israelissa. Lakiesityksen laatija Elazar Stern Hatnua-puolueesta pahoitti mielensä Netanyahun vetäessä kannatuksensa lain edistämiseksi. Stern sanoo, että ellei lakia saada vahvistettua, puolueen tulee erota hallitusyhteistyöstä ja hän itse eroaa puolueesta siinä tapauksessa. Hän vakuuttaa, että ainakin yksi muu kansanedustaja seuraa hänen esimerkkiään. Hatnua-puolueen jäsen kansanedustaja Amram Mitzna vaatii myös puolueen eroamista hallituksesta, mutta hänen syynsä koskee rauhankeskusteluja PA/PLO:n kanssa, jotka eivät etene ollenkaan. Puolueen kolmas kansanedustaja ympäristönsuojeluministeri Amir Peretz on myös tyytymätön hallitukseen.
NAFTALI BENNETTIN johtaja Juutalainen Koti-puolue vihjailee myös - tyytymättömänä Netanyahun tapaan ylläpitää salaista rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa - voivansa erota hallituksesta. Hatnuan 6 kansanedustajan eroaminen hallituksesta ei vielä heiluta sen elinkykyä, mutta Juutalainen Koti 12 kansanedustajan eroamisen myötä tekisi sen. Netanyahun kerrotaan kuitenkin suhtautuvan tilanteiden kehittymiseen rauhallisesti, sillä gallupit lupaavat Likudille ainakin 25 kansanedustajaa ja hänellä on kansan vahva tuki. Hänen kieltäytymisensä tukemasta kääntymislakia voi johtua siitä, että hän valmistelee uskonnollisten puolueiden tuloa hallitukseen seuraavien vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186417#.VEdEwkNsO-o
4. JERUSALEM POST tarkastelee artikkelissaan entisen Likudin kansanedustajan Moshe Kahlonin mahdollista heittäytymistä uudelleen politiikan pyörteisiin perustamalla uuden vielä nimeämättömän puolueen. Artikkelin mukaan Kahlon oli yllättynyt hänen lausuntojensa saamasta huomiosta mediassa, mikä kiirehti hänen eroamistaan virallisesti Likudin jäsenyydestä. Tämä jos mikään osoittaa, että aikaistettujen vaalien mahdollisuus ennen virallista päivämäärää 07.11. 2017 on enemmän kuin mahdollisuus.
JP:n artikkelissa tarkastellaan eri puolueiden valmiutta ja halukkuutta vaaleihin lähiaikoina. Likudin asema on vahva, kuten gallupit ennustavat. Juutalainen Koti puolueen kannatus on noususuunnassa, sen 12 kansanedustajan määrä nousi 18. Suuria häviäjiä olisivat Hatnua, joka saisi 4 edustajaa kuuden tilalle, Yesh Atid romahtaisi, sen 19 kansanedustajan tilalle se sai 10 + -. Arabipuolueiden kannatus säilyisi ennallaan. Israel Kotimme menetti kannatustaan viime vaaleissa liitostaan Likudin kanssa. Se saanee 8 -10 edustajapaikkaa.
Kahlonin vielä nimeä vailla olevan puolueen kannatus on gallupeissa 8 -10 edustajaa, mutta se voi nousta hänen aloitettuaan vaalityönsä. Joka tapauksessa Kahlonin heittäytyminen kehään tulee sekoittamaan tuttuja kuvioita. Hänen puolueensa tulisi ennakoiden mukaan viemään edustajia eniten Likudilta, mutta myös Yesh Atid, Shas, Beit Yehudi, Labour, Israel Beitenu ja Meretz tulisivat yllättymään menetyksistään. Lähiviikkojen aikana nähtäneen, mihin suuntaan tuuliviiri osoittaa, mutta muutoksia poliittisella rintamalla on odotettavissa. Netanyahun selviytyminen pääministerinä ei ole vielä kirkossa kuulutettu. http://www.jpost.com/Israel-News/Analysis-Whos-afraid-of-Moshe-Kahlon-379461
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israelin oikeusministeriön lähettämä valtuuskunta, joka koostui korkean luokan asiantuntijoista, osallistui maanantaina UNHRC:n kokoukseen, jonka plussa- ja miinuspuolia JP:n laatimassa artikkelissa. Istunnon tärkein anti oli ehkä Israelin osallistuminen siihen osoittaakseen halunsa osallistua YK:n alaisen ihmisoikeus-neuvoston työskentelyyn. Israel on suhtautunut hyvin torjuvasti sen työskentelyyn syyttäen sitä karkeasta yksipuolisuudesta, ja siksi se boikotoi edellisen Gazan sotaa tutkivan YK:n asettaman komitean työskentelyä. Israel on myös esittänyt vakavia epäilyksiä YK:n nimittämän Schabasin komitean suhteen. Schabas esitti eräässä tilanteessa toivovansa, että Netanyahu ja muut Israelin johtajat olisivat kansain-välisessä oikeudessa vastaamassa syytöksiin sotarikoksista. Valtuuskunta piti hyvänä merkkinä sitä, ettei istunnossa puututtu paljonkaan Gazan viimeiseen sotaan, mikä voi johtua siitä, ettei sotaraporttia oltu toimitettu ajoissa neuvostolle. Toinen syy voi olla se, että neuvosto jää odottamaan Schabasin toimikunnan raporttia Gazasta. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-Routine-rights-meeting-379464
·        Tzipi Livni ja Yair Lapid pvat sopineet puolueittensa välisestä liittoutumasta muodostaen 25 kansaedustajan blokin, jonka kautta he pyrkivät painostamaan Netanyahua sekä diplomaattisella että uskonnollisella rintamalla. He uskovat saavansa Libermanin tukea ainakin uskontoa koskevissa kysymyksissä. Livnin elämäntehtävä on saada Israelin ja PA/PLO:n välinen rauhansopimus. Hän mainitsee pahimmaksi vastustajakseen Danny Danonin edustaman nationalismin. Hän sanoi yhtyvänsä Lapidin kanssa valtion ja uskonnon välisissä kysymyksissä, jossa hän uskoo tavoittavansa myös Avigdor Libermanin. Naftali Bennettin johtamaa Juutalainen Koti puoluetta Livni pitää varallisempana kuin haredim-kansaa. Labour-puolueen puheenjohtaja Isaac Herzog tyrmää Livnin ja Lapidin blokin todeten, että sen tarkoituksena lienee antaa halvaantuneelle hallitukselle uusi suonenisku. Hän syyttää, ettei hallitus ole saanut aikaan mitään uutta, vaan hoitaa eloonjäämistään tärkeimpänä tehtävänään. Hallitus ei ole toiminut diplomaattisella eikä sosiaalisella sektorilla, elinkustannuksia tai asuntojen hintaa ei ole alennettu, diplomatia seisoo
ilman näkyä paremmasta tulevaisuudesta, Herzog luetteli. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4582818,00.html
·        Jerusalemiin valittiin eilen kaksi päärabbia. Neuvoston 48 jäsentä antoivat ashkenazi päärabbille Shlomo Amarille 28 ääntä ja sefardi päärabbille Arye Stern sai 27 ääntä. Naftali Bennett, joka pormestari Nir Baraktin ohella kannatti Sterniä, onnitteli uutta päärabbia, joka on hengeltään lähellä tunnettua ja kunnioitettua entistä päärabbia Zwi Yehuda Kookia. Stern sanoi lausunnossaan pyrkivänsä palvelemaan kaikkia Jerusalemin asukkaita. Uskonnolliset ja sionistit tukevat molempia päärabbeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186401#.VEdnK0NsO-o
·        Ministeri Yuval Steinitz sanoo, että luopuminen Juudeasta ja Samariasta merkitsee itsemurhaa. Tiedustelun ja strategisten asiain ministeri Steinitz totesi Bloombergin haastattelussa useaan kertaan noiden alueitten luovuttamisen mielettömyyttä. Hän esitteli uutta ”Gaza ensin” suunnitelmaa, jossa ensin katsotaan, miten Abbas pystyy rauhoittamaan Gazan alueen ja osoittaen, että he pystyvät hallitsemaan aluettaan. Sitten, jos se osoittautuu onnistuneeksi, Israel voi harkita Juudean ja Samarian luovuttamista PA/PLO:n hallintaan. Hän painotti, että vaarana on, että ISIS-joukkojen kaltaiset ryhmittymät saavat jalansijan Länsirannalla, mikä asettaisi 80 % Israelin väestöstä ja talouselämän keskukset heidän aseittensa uhan alaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186423#.VEdpTkNsO-o
·        Qatarin emiiri esittää, että maan entinen pääministeri sheikki Hamad bin Jassim bin Jaber al-Thani, HBJ, valitaan YK:n pääsihteeriksi, kun nykyisen pääsihteerin virkakausi päättyy 2016 kahden 5-vuotiskauden jälkeen, kuten Telegraph raportoi sunnuntaina. Qatar rahoittaa pääasiassa Hamasin toiminnan ja sen alueella ovat monet terrori-järjestöjen johtajat saaneet turvapaikan. Qatar ohjaa Hamasin toimintaa rohkaisten sitä jatkamaan Israelin vastaista taisteluaan. Qatar antoi äskettäin miljardi USD Hamasille, joka sanoo jatkavansa hyökkäystunnelien kaivamisen Israeliin.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186412#.VEds-kNsO-o
·        IDF tunnustaa lopulta julkisen salaisuuden, että Hamas suunnitteli 200 terroristin massahyökkäystä tunnelien kautta Israelin juutalaisyhteisöihin saadakseen maan sekasortoon, jonka aikana se oli kaapannut vallan Abbasin hallitukselta Länsi-rannalla. IDF:n aloittama operaatio Protective Edge esti suunnitelman toteutumisen, joka oli valmis aloitettavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186410#.VEdwbkNsO-o
·        Kivitykset Jerusalemin itäosissa ja Temppelivuorella jatkuvat entistäkin vaarallisempina. Israelin poliisi on lopulta alkanut ymmärtää velvollisuutensa suojella asukkaitaan ja perusti sadan hengen erityisosaston käyttäen tekniikan viimeisimpiä saavutuksia voidakseen palauttaa järjestyksen ja turvallisuuden pääkaupungin alueella. Tiistain aikana arabit hyökkäsivät kolmessa eri kohteessa. Wadi Joz lähiössä he kivittivät bussia; Beit Haninassa he kivittivät israelilaista autoilijaa vaurioittaen autoa pahoin, mutta matkustava säilyivät vammoitta. Shuafatin lähiössä arabit hyökkäsivät poliisien kimppuun kivin ja palopommein. Arabien väkivalta on saavuttanut mittasuhteet, jossa poliisin tavanomaiset otteet eivät riitä. Tätä väkivaltaa kutsutaan ”äänettömäksi intifadaksi Jerusalemissa”.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186413#.VEdxnUNsO-o

Tuesday, October 21, 2014

TIISTAI 21.10.14


TIISTAI 21.10.14
1. INTERNETYHTEYS aloitti toimintansa eilen iltapäivällä jostain kumman syystä ja on siitä lähtien toiminut kunnolla. Toivon mukaan tästä tiistaipäivästä tulee hyvä päivä, vaikka syksyn merkit ovat entistä selvemmin näkyvissä ja tunnettavissa viileine öineen ja sateineen. Mutta se on elon merkki, jotain uutta tapahtuu kaiken aikaa sekä luonnossa että ihmisissä. Sateita ei luvata tälle päivälle, mutta taivas on puolipilvinen koko maassa lähipäivien aikana. Säätilat tänään: Jerusalem 11 -20; Tiberias 16 -27; Suolameri 23 -33; Eilat 18 -31 +C-astetta. Kinneretin pinta laskee vieläkin, eilisen päivän aikana puoli senttiä.
2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen yksityiskeskusteluissa, joita hän jatkaa selvittääkseen muillekin huolenaiheitaan, että länsimaat pyrkivät runnomaan ydin-sopimuksen Iranin kanssa ennen marraskuun 24.päivän määräaikaa keskentekoisena, mikä antaa Iranille oikeuden pitää suuren määrän sentrifugeja romuttamatta niitä. Tämä puolestaan jättää Iranin ydinasevallan kynnykselle, jonka se voi halutessaan ylittää ylimmän kaitsijan annettua luvan ydinaseen rakentamiseksi.
Tiedusteluministeri Yuval Steinitz, joka on koordinoinut diplomaattisen näkemyksensä pääministerin kanssa, tuki lausunnossaan maanantaina Netanyahun kantaa lisäten, ettei länsimaiden tulisi keskittyessään ISIS-joukkojen etenemisen estämiseen tehdä sitä Iranin ydinasevallaksi kehittymisen kustannuksella. Hän vakuutti länsijohtajien ymmärtävän ydinasein varustetun Iranin aiheuttaman uhkan maailmalle, mutta koska maailmassa on muita kiireellisesti hoidettavia asioita, he voivat selvittääkseen pöydän suostua huonoon sopimukseen Iranin kanssa.
Sekä Netanyahu että Steinitz ovat äskettäin vierailleet USA:ssa keskustellen sekä Obaman että kongressin jäsenten kanssa, mutta nämä keskustelut eivät vakuuttaneet heitä, etteikö USA voisi suostua myönnytyksiin.  Sopimus Iranin kanssa on tärkeä jo senkin takia, että Obama haluaa Iranin liittoutumaan taistelemaan Islamin Valtion joukkoja vastaan. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei on ollut kahden vaiheilla, välillä luvaten, välillä kieltäen, kuten Iranin neuvottelijoilla on ollut tapana toimia ydinsuunnitelmaa koskevissa keskusteluissa.
STEINITZ kirjoitti New York Timesin op-ed artikkelissaan: ”Israel on syvästi huolestunut meneillään olevien neuvottelujen suunnasta” todeten neuvottelujen olevan liikkumassa väärään suuntaan, erityisesti uraanin rikastamiskysymyksessä. Hän selitti Israelin Radion ohjelmassa, ettei Iran ole tehnyt mitään merkittäviä myönnytyksiä, vaan tarjoten toisarvoisia tai symbolisia aiheita. Tämä oikeuttaa toteamaan, ettei kysymys ole enää hyvästä tai huonosta sopimuksesta, vaan huonosta sopimuksesta tai ilman sitä. ”On parempi olla allekirjoittamatta sopimusta nyt ja jäädä odottamaan toivossa parempaa sopimusta samalla lisäten Iranin vastaista painostusta”. Hän viittasi vuoteen 2003, jolloin Iranin ydin-suunnitelman ollessa vielä alkuvaiheissaan, se olisi ollut helppo hoitaa. Koska silloin Irakin kysymyksen uhatessa maailman rauhaa, se katsottiin kiireisimmäksi kysymykseksi sysäten Iranin kysymyksen käsittelyn myöhempään aikaan.
ULKOMINISTERI Avigdor Liberman edustaa suoraviivaisempaa näkemystä. Hän sanoo näin: ”Asiasta on keskusteltu tarpeeksi ja nyt on tehtävä päätös. Meidän viestimme on selvä. Lopullisessa analyysissa me olemme vastuussa kohtalostamme, ja Israelin hallitus on vastuullinen Israelin kansasta. Nyt on aika tehdä päätös riippumatta maailman mielipiteestä. Jos on tarpeen ampua, ammu äläkä keskustele”. Hän selitti, että Israelin johtajien tulee tajuta, etteivät he voi välttää päätöksen tekemistä odottaen, että joku pelastaisi heidät. ”Ei meidän tarvitse aina katsoa johonkin toiseen sanoen, se on heidän syynsä, tai heidän tulee tehdä päätös. Vastuu on meidän. On mahdollista päättää yhteen tai toiseen suuntaan”. Hän kuitenkin varoi edes vihjaamasta, millaista päätöstä hän odottaisi.
P5+1 maiden johtava neuvottelija Catherine Ashtonin kausi päättyy lokakuun lopussa, mutta hän on pyydettäessä luvannut jatkaa sopimuksen solmimiseen saakka, myös 24.11.2014 määräajan umpeutumisen jälkeen. Iranin pelätään hyödyntävän Ashtonin virkakauden loppumista uskoen hänen joustavan saadakseen pitkälliset neuvottelut päätökseen. Steinitz opastaa Ashtonia hyväksymään myös mahdollisuuden, ettei sopimusta saada aikaan. http://www.jpost.com/Middle-East/Emerging-bad-deal-with-Iran-puts-Israel-on-offensive-379366
IAEA:n pääsihteeri Yukio Amano totesi Viinissä maanantaina, että Iranin päinvastaisista vakuutteluista huolimatta hän ei voi olla täysin varmaa, etteikö sen ydinsuunnitelman jokin osa-alue palvelisi sotilaallisia tarkoituksia. Hän perustaa lausuntonsa johtamansa YK:n järjestön 12 vuotta kestäneisiin tutkimuksiin. Hänen viitteellinen lausuntonsa on merkittävä, koska hän antoi sen Iranin ydinaseneuvottelujen ollessa ratkaisuvaiheessaan. IAEA haluaa Iranin luvan päästä suorittamaan tutkimuksia haluamiinsa ydinlaitokseen, joista Parchin sotilastukikohdan lähellä sijaitseva ydinlaitos on ollut tärkeimpiä, sillä IAEA uskoo Iranin testanneen siellä atomipommin sytyttimien toimintaa. Laitoksissa tapahtui äskettäin laaja räjähdys, josta Iran syyttää ulkomaiden agentteja. http://www.timesofisrael.com/un-uncertain-if-all-iranian-nuke-work-is-peaceful/
3. ISRAELIN puolustusministeri Moshe Yaalon tapasi YK:n pääsihteerin Ban ki-Moonin maanantaina New Yorkissa. Yaalon selitti Moonille, ettei Israel voi sallia Hamasin jatkavan Gazan rakentamista, jos se varastaa kansalaisten kotien rakentamiseen tarkoitettuja varoja ja materiaaleja hyökkäystunnelien rakentamiseksi Israelin puolelle. Israel lähetti sopimusten mukaan ensimmäiset rakennustarvikkeita sisältävät rekka-autolliset Gazan kaistalle.
YK lupasi perustaa seurantajärjestelmän, jonka tehtävänä on valvoa, että materiaalit viedään sinne, minne ne on tarkoitettu, ja käytetään Gazan jälleenrakentamiseen. Ei ole tiedossa, toimiiko se jo tässä vaiheessa, vaikka tieto siitä annettiin viime tiistaina YK:n pääsihteerin Israelin vierailun yhteydessä. Hamasin taholta paljastettiin, että se on jo aloittanut tuhoutuneitten tunnelien korjaamisen ja uusien rakentamisen. Hamasin päämääränä ei ole rauha Israelin kanssa, vaan sen tuhoaminen. Koska Hamas kuuluu PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin valvomaan ja pääministeri Rami Hamdallahin johtamaan yhteis-hallitukseen, Hamasin toimet ovat Abbasin vastuulla.
YAALON kertoi Hamasin uusimmista tunnelien rakentamistoimista todeten, että Israelin päämääränä on varmistaa Gazan kansan hyvinvointi ja kehittyminen, mutta koska Hamas varastaa sen hyväksi annetut varat ja materiaalit, kehitys ei pääse vauhtiin Gazassa. Gazan uudelleen rakentaminen on valtava urakka, sillä sodassa tuhoutui arviolta 60 000 kotia, ja lisäksi monia kouluja, moskeijoita ja julkisia rakennuksia tuhoutui tai vaurioitui. Myös Gazan infrastruktuuri kärsi suuria vaurioita, minkä johdosta talven sadevedet tulivat kaduille ja rakennusten pohjakerroksiin. Myös Gazan sähkövoimala kärsi vaurioita, mikä jätti osan alueista pimeäksi sähkötoimitusten häiriintyessä. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Defense-minster-Israel-wont-allow-Gaza-reconstruction-if-Hamas-rebuilds-infiltration-tunnels-379365
Israel antoi luvan 60 gazalaiselle vierailla sukulaistensa luona Israelin vankiloissa. Tämä on
ensimmäinen kerta operaatio Protective Edge jälkeen. Israelin arabeille järjestettiin tilaisuus käydä tutustumassa Gazan rajan pinnassa asuvien juutalaisten kärsimiin tuhoihin ja heidän tuntoihinsa sodan aikana ja sen jälkeen. http://www.timesofisrael.com/gazans-permitted-to-visit-imprisoned-relatives-in-israel/
4. NETANYAHU päätti hyllyttää keskustelua puolesta ja vastaan herättäneen lakiesityksen juutalaisuuteen kääntymisen helpottamiseksi, mutta hän lupasi parannusta asiaan ilman lakiakin. Oikeusministeri Tzipi Livni esitti moitteita pääministerille asettumisesta ortodoksien puolelle lain hyväksymisen suhteen estäessään sen käsittelyn Knessetissä. Lakiesityksen teki Livnin perustama Hatnua-puolue, jonka uskotaan surkastuvan seuraavissa vaaleissa lähes olemattomiin. Lain käsittelyä Knessetissä on siirretty useasti eri syistä johtuen.
Juutalaisuuteen kääntyminen on käytännössä hyvin pitkäveteinen ja aikaavievä operaatio. Juutalaisuudessa ei harjoiteta aktiivista käännytystyötä ehkä teologisten perusteiden vuoksi. Rabbit järjestään vastustavat käännytystointa, minkä johdosta juutalaisen vaimonsa mukana Israelin muuttaneet miehet joutuvat käymään monimutkaisen käännytysoperaation, joka on hidas ja kömpelö. Israelissa asuu satoja tuhansia miehiä, joilla ei ole halakhan vaatimaa kelpoisuutta, ja joiden assimiloituminen kansaan on sen vuoksi pahoin estynyt. Myös heidän lapsensa kärsivät tästä. Nykyisen käytännön mukaan heidän kääntymisensä veisi sukupolvien ajan, mikä on käytännössä mahdoton tilanne.
NETANYAHUN päätöksissä nähdään jo ennenaikaisten vaalien mahdollisuus, ehkä jo ensi toukokuussa. Juutalainen Koti puheenjohtaja Naftali Bennett vastustaa lakia. Netanyahun hallitus voisi selviytyä ilman Hatnuan kuutta parlamentaarikkoa, mutta Beit Yehudan 12 kansanedustajan tuen menetys olisi kestämätön ilman tuen saamista opposition riveistä. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-shelves-bill-that-would-ease-conversion-process/
Entinen Likud-ministerí Moshe Kahlon otti lomaa politiikasta ennen viime vaaleja, mutta suunnittelee nyt palaamista oman puolueen perustamiseksi. Hän sydämellään on etenkin Israelin perustarvikkeiden ja elinkustannusten korkeat hinnat, joita hän lupaa alentaa saatuaan tarvittavan kannatuksen kansalta. Gallupit lupaavat hänelle 6 – 10 kansan-edustajaa, mikä voi helposti nousta aloitettuaan aktiivisen vaalityönsä. http://www.timesofisrael.com/ex-likud-minister-to-start-new-party-to-fight-high-prices/
5. UUTISOTSIKOITA
·        Turkki on periaatteessa Obaman haluaman liittoutuman tukena, mutta ei ole antanut koneitaan eikä lentokenttiään sen käyttöön. Se ei myöskään ole aiemmin sallinut aseiden ja taistelijoiden lähettämisen rajan yli Kobanin kaupunkia puolustaville kurdeille, joilta puuttuu uudenaikaisia aseita. Nyt Turkki sallii uutisten mukaan aseiden ja kurditaistelijoiden pääsyn veljiensä tueksi Kobaniin. Liittoutuneet antavat heille tukea iskemällä koneillaan IS:n joukkojen asemiin, minkä johdosta he ovat joutuneet peräytymään osittain jo miehittämistään osista kaupunkia, josta he valvoivat kolmatta osaa. Turkki on kuitenkin sallinut ulkomailta tulleiden vapaaehtoisten pääsyn Syyriaan liittyäkseen IS:n ja ISIS-joukkoihin. http://www.jpost.com/Middle-East/Analysis-Turkey-appeases-US-in-token-gesture-on-Islamic-State-battle-379368
·        IS:n joukot Irakissa ovat asettaneet voimaan ankaran sharialain, jonka noudattamista valvovat ”eettisen poliisin” partiot. Heillä on oikeus puuttua mihin tahansa shariasta poikkeavaan käyttäytymiseen, myös naisten ja miesten erottautumiseen yhteisössä,
mikä muslimiyhteisön tarkkojen sääntöjen mukaan tulee olla täydellinen.  Syylliset viedään oikeuteen, joissa heille luetaan lain vaatima rangaistus. Artikkelin yhteydessä on video, josta voi seurata etnisen poliisin toimia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186341#.VEYV5UNsO-o
·        74 % israelilaista vastustaa palaamista 1967 aselepolinjoille, ja 76 % vastustaa vetäytymistä, jos se tarkoittaa Jerusalemin jakamista. 75 % vastustaa arabivaltion perustamista, jos siihen kuuluu Jordanjoen laakso. 52 % vasemmistoon kuuluvista vastustaa IDF:n sotilaitten korvaamista kansainvälisin joukoin Jordanin laaksossa. 53 % Likudin jäsenistä ja 58 % kaikista vastaajista tukevat Netanyahun tekemää aloitetta neuvotteluista kahden valtion periaatteen pohjalta. Gallupien tulokset vaihtelevat sen tilaajien ja suorittajien mukaan.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4582162,00.html
·        Nepalin yllättäen syntyneessä lumimyrskyssä kuoli ainakin neljä israelilaista ja kaikkiaan yli 30 ihmistä. Heidän oppaansa jätti heidät paeten itse pelastuakseen. Oheisessa linkissä kerrotaan olosuhteista, joissa he joutuivat kamppailemaan luonnon voimien kanssa. Yksi menehtyneistä olo IAF:n suunnistaja, naisluutnantti, jonka hänen kaksi kaveriaan joutuivat jättämään. Heistä kolmesta vain yksi selvisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/186379#.VEYbgUNsO-o

Monday, October 20, 2014

MAANANTAI 20.10.14


MAANANTAI 20.10.14
1. AURINKO pilkisteli lupaavasti pilviverhon takaa aamulla, mutta lehti on kolme varttia myöhässä, eikä internet toimi vieläkään. Mutta eipä hätää, turvaudutaan korvaaviin konsteihin kuten se entinen emäntä: Ei meiltä konstit lopu, kun kissalla pöytää pyyhki. Bezekin teknikko lupautui tutkimaan tänään, miksi internet ei toimi, joten toivoa on. Terävä kuunsirppi taivaalla osoitti uuden kuun alkaneen, mikä sekin todettaneen.
Säätiedot lupaavat edelleen sateita täksi päiväksi, ja huomisesta lähtien selkenee osaksi. Siispä lienee parasta mukautua tilanteeseen lähtien siitä, mitä on eikä haikailla sitä, mitä ei ole. Säätilat tänään: Jerusalem 12 -20; Tiberias 17 -26; Suolameri 22 -30; Ailat 19 -30 +C-astetta. Sadetta luvataan koko maahan Eilatia lukuun ottamatta, lämpötila sen sijaan osoittaa pientä nousua päivän kuumimpana hetkenä.
2. JERUSALEM POST tarttui vielä kerran pääkirjoituksessaan USA:n ulkoministeri John Kerryn puheeseen muslimeille heidän juhliessaan perinteistä Eid Al-Adha tapahtumaa. Siinä tartutaan ensiksi Naftali Bennettin ja Gilad Erdanin vastineisiin Kerryn puheesta todeten, että he tarpeettomasti vastuualueensa ylittäen kuumensivat välirikon hiillosta.
Pääkirjoituksessa todetaan varovaisesti, että John Kerry on voinut olla väärässä hyväksyessään vastaväitteittä syytökset, että Islamin Valtion tekemät hirmuteot – kaulan katkomiset, seksuaalinen orjuutus, vähemmistöjen ja muslimiveljien massateloitukset – ovat kaikin tavoin seurausta turhaantumisesta Israelin jatkamaan Länsirannan ”miehitykseen”. Mutta kuten pääkirjoituksessa painotetaan, hänen refleksinsä ovat voineet olla aitoja kuunnellessaan arabi- ja muslimijohtajien reaktioita työskennellessään viime viikkojen ajan Islamin Valtion vastaisen koaliittion muodostamiseksi julkistamatta kuitenkaan omaa mielipidettään yhteydestä – tai sen puutteesta – Israelin ja PA/PLO:n väliseen konfliktiin ja Islamin valtioon. Artikkelissa todetaan Kerryn todennäköisesti, kuten Israelin enemmistön, tunnustavan rauhan välttämättömyyden palestiinalaisten kanssa ainakin pitkällä aikavälillä. Siitä huolimatta Kerryn olisi pitänyt harkita puheessaan toistamiensa väitteiden aiheuttamia seurauksia, mikä ei näytä olevan hänen vahvin puolensa, buldog kun on luonteeltaan.
PÄÄKIRJOITUKSESSA kuvitellaan tilannetta, että Kerrylle puhuneet paikallisjohtajat olivat oikeassa, käyden sitten läpi sen mahdollisia taustoja. Monet etenkin nuoremman polven muslimit ovat vihaisia Israelille, ettei se suostu evakuoimaan territorioita, jotka se vapautti Kuuden Päivän sodassa. He ovat vihaisia, koska Israel ei suostu antamaan palestiinalais-pakolaisille ja heidän jälkeläisilleen paluuoikeutta entisiin koteihinsa, ja he ovat vihaisia siitä, että juutalaiset katsovat olevansa oikeutettuja pääsyyn kaikkiin osiin Jerusalemissa, mukaan lukien Länsimuuri ja Temppelivuori.
MUTTA, jatkaa pääkirjoitus, islamistit ovat vihaisia monista asioista. Länsimaalaisten - joihin Kerry lukeutuu -  tulisi ottaa useita vakavia askeleita välttääkseen tämän aikakauden pyhien sotilaitten esittämän hylkäystuomion. Esimerkiksi USA:n ja toisten IS:n vastaisen koaliittion jäsenten kuten Saksa, Italia ja Englanti, tulisi lopettaa kurdien, kristittyjen yazidien ja turkmenien suojeleminen, joita IS:n terroristit vainoavat. On selvästi nähtävissä, että islamin ääriainekset ovat raivoissaan länsimaiden väliintulosta heidän pyrkiessään muodostamaan Irakista, Syyriasta ja muista osista aluetta kalifaattia, joka perustuu muslimien äärimmäiseen keskiaikaiseen hallintomalliin.
MUHLIMIRADIKAALIT ovat raivoissaan USA:n ”imperialismista”; he ovat vihaisia lännen mieli-piteen vapaudesta, mikä sallii kirjailijoiden kuten Salman Rushdie kuvailla islamia kriittisesti, tai sallii tanskalaisen sanomalehden julkaista pilapiirroksia Muhammedista. Hindujen tapa myydä alkoholijuomia vähäpukeisten naisten seurassa Balissa ärsyttää heitä. Hyväksyvää ja sallivaa muotoa – ei puhdasta, erämaaoloja edustavaa salafismia ja wahhabismia – tunnustavat muslimit ärsyttävät heitä; samoin Ranskan huntukielto, ja monet muut heidän omaksumastaan islamin muodoista poikkeavat tavat raivostuttavat heitä.
JP:n pääkirjoituksessa todetaan lopuksi, että paikallisjohtajat kertoivat Kerrylle, miten Israelin ja PA/PLO:n välinen konflikti nostaa eniten muslimien raivoa, ja siksi se tulee ratkaista, mutta huolimatta siitä, että tämä kuvaus raivosta on aito, sen ei silti tarvitse olla oikeutettu. Yhdenkään kansan tai yksityisen ei tulisi olla pakotettu tekemään mitään vain saadakseen toisen raivon tyynnytettyä, palkitakseen huonoa käytöstä, jota se edustaa. Pääkirjoitus yhtyy Kerryn usein toistamaan tosiasiaan, että rauhanneuvottelujen alkamisen motiiveina tulisi olla keskinäinen kunnioitus ja toisen tunnustaminen, ei pyrkimys tyynnyttää radikaalien arabimaiden tai vihaisten muslimien raivoa.
3. JP:n kolumnisti Yossi Melman tarkastele artikkelissaan Israelin arabien ja Islamin Valtion suhteita toisiinsa ja siinä erityisesti Israelin arabien soluttautumista sen joukkoihin Syyriassa. Viranomaisten mukaan kolme maan arabikansalaista on rekrytoitunut Islamin valtion riveihin, joista tri Othman Abdel Kian sai surmansa taisteluissa sen puolesta. Arabilehdistö vahvistaa hänen kuolemansa. Lieneekö uutisarvoisten tapahtumien puute syynä siihen, että tämä katsottiin etusivun uutisen arvoiseksi, jopa kahdessa artikkelissa?
Tohtori Kian valmistui lääkäriksi Jordaniassa ja sai kiinnityksen Barzilain sairaalaan Ashkelonissa helmikuussa läpäistyään vaaditut testit harjoittaa tilapäisesti lääkärintointa Israelissa. Hän valitsi valintakuukauden ajaksi Sorfokan sairaalan Beershebassa, minkä oli tarkoitus alkaa toukokuussa, mutta hän ei koskaan saapunut työpaikkaansa ja yhteys häneen menetettiin. Turvallisuusvirkailijat kyselivät Barzilain sairaalasta hänen toimiajastaan informoiden, että Kian oli luopunut lääkärinurastaan ja liittynyt IS:n joukkoihin. Toinen Israelin arabi, Ahmed Habashi Iksalin arabikylästä lähellä Nasaretia, jonka tiedetään liittyneen IS:n joukkoihin, sai surmansa taistelussa Anbar provinssissa Irakissa aiemmin tässä kuussa. Kolmen muun Israelin arabin oletetaan matkustaneen Turkkiin, jonka kautta Euroopasta ja muualta tulleet vapaaehtoiset useimmiten pääsevät Syyriaan.
MELMAN kertoo artikkelissaan, että Shin Bet on kiinnostunut Israelin arabien suhteista IS:n kanssa. Sen arvion mukaan 30 Israelin arabia on liittynyt Islamin valtioon. Melamed kertoo, että IS:n joukkoihin liittyneillä on erilainen tausta, mutta useimmille on yhteistä se, että he opiskelivat joko Jordaniassa tai Euroopassa. Siellä he tapasivat karismaattisia saarnamiehiä, jotka pystyivät synnyttämään heissä halun hylätä uratoiveensa liittyäkseen IS:n joukkoihin. Löydettyään tämän heille oudon mutta kiehtovan maailman he aloittivat uskonnollisen radikalisoitumisen, joka lopulta johti heidät IS:n riveihin. He katkaisevat suhteensa perheisiinsä ja ystäviinsä ja matkustavat täysin laillisesti Turkkiin, jonka kautta useimmat Euroopasta ja arabimaista tulleet rekryytit pääsevät turvallisten rajanylityspaikkojen kautta Syyriaan. Turkissa he tapaavat IS:n agentin, joka opastaa heitä kenttäturvalisuudessa ja varoittaen heitä varovaisuuteen. Agentti hoitaa heidän tarpeistaan ohjaten heidät rajalle siirtyäkseen Syyrian puolelle.
Syyriassa uusille IS:n jäsenille annetaan lisäopastusta ja aivopesua, minkä jälkeen heidät viedään salaiseen paikkaan, jossa heille annetaan pikakurssi sotilaallisista perusasioista. Heidän omaksumiskyvystään riippuen viikon tai parin päästä heidät liitetään IS:n joukko-osastoihin Syyriassa tai Irakissa.
Israelin lain mukaan matkustaminen vihollismaahan, sotilaskoulutukseen osallistuminen siellä ja liittyminen terrorijärjestöön on rangaistava rikos, mutta se voidaan aktivoida vasta sitten, kun henkilö palaa kotimaahan. Israelin hallitus päätti muutama viikko sitten julistaa IS:n laittomaksi järjestöksi. Viranomaiset arvioivat, että n. 30 Israelilaista on liittynyt IS:n joukkoihin, mikä suhteellisesti katsoen on vähäinen määrä 1.7 miljoonan arabimäärästä. Sekä viranomaiset että arabikansanedustajatkin ovat huolestuneet heistä, ja jopa kaikkein r4adikaalisin puolue Islamilainen liike, vastustaa heidän liittymistään radikaaliin järjestöön, sillä palatessaan uudelleen opastettuina ja aivopestyinä polkien kaikkia eettisiä ja inhimillisiä arvoja he ovat vaaraksi ympäristölleen.
4. HAMASIN johtaman hallituksen entisen pääministerin Ismail Haniyehin tytär on ollut Israelissa sairaalahoidossa. Israel ottaa jatkuvasti pieniä eriä Gazan arabeja hoitoon useimmiten salaisten välikäsien kautta. Heidän lisäkseen monista arabimaista tulee samoin henkilöitä saamaan lääkintähoitoa Israelista. Heidän määränsä pidetään salaisena eikä heidän nimiään ja hoitopaikkaansa anneta julkisuuteen. Tämä on inhimillistä toimintaa parhaimmillaan, sillä monilla näistä arabimaista ei ole suhteita Israelin kanssa.
Ismail Haniyeh vietti suurimman osan viimeisen Gazan sodasta salaisessa bunkkerissa, mutta IAF pommitti hänen kotitalonsa. Haniyehin tyttären asioita tunteva viranomainen kieltäytyi kertomasta hänen hoidostaan tai mistään häneen liittyvistä asioista. Gazasta tuotiin lääkintähoitoon potilaita myös viimeisen sodan aikana. Useimmiten viranomaisille riittää Gazassa häntä hoitaneen lääkärin todistus tarvittavasta lisähoidosta Israelissa. Ismail Haniyehillä on 13 lasta. Yksi hänen lapsenlapsensa oli hoidettavana Schneider lasten lääkintäkeskuksessa Petah Tikvassa viime marraskuussa. Hänen anoppinsa oli hoidettavana Jerusalemin Augusta Victoria sairaalassa.(Reuters)
5. UUTISOTSIKOITA
·        Pääministeri Benyamin Netanyahu esitti syvän huolensa, että P5+1 maiden ja Iranin kanssa käytävissä neuvotteluissa Iranille jätetään oikeus viiteen tuhanteen (5000) sentrifugaan, mikä tarkoittaa sitä, että Iran on ydinvallan kynnyksellä ja voi ylittää kynnyksen koska vain päätettyään atomipommin rakentamisesta. Pääministeri sanoi, että Iranin ydinpommi on paljon vaarallisempi kuin Islamin valtio ei vain Israelille vaan koko maailmalle. Hän osallistui tien no 9 Jerusalemin portin ja tien nimeämisjuhliin eilen. Tien nimeksi tuli Yitzhak Shamir Road. Netanyahu totesi Jerusalemista, että sen pysymisestä jakamattomana on taisteltava viimeiseen asti kuin vastauksena Abbasin vaatimuksiin taistella Jerusalemin juutalaistamista vastaan sekä Temppelivuoren, Al-Aksa moskeijan ja Pyhänhaudan kirkon pyhänä säilymisen puolesta estäen saastuttavien juutalaisten pääsyn niihin.
·        IS:n joukot kiihdyttävät iskujaan Kobanin kurdikaupunkia vastaan, He piirittävät kaupunkia kolmelta taholta tulittaen eilen sen keskustaa, toria ja kaupungin hallinto-rakennuksia ampuen ainakin 44 kranaattia, joista osa lensi Turkin puolelle. Liittoutuneiden hävittäjät tekevät ilmaiskuja IS:n asemia vastaan, mutta niiden tehokkuus on heikko. USA on yrittänyt saada Turkin avustamaan Kobanin kaupungin puolustajia, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ei ole kiinnostunut. Hän haluaa kaataa Bashar Assadin hallituksen Syyriassa, mikä tarkoittaisi, että vallan ottaisivat siellä ääri-islamilaiset järjestöt, Al-Nusra, IS ja Al-Qaida. Kukaan ei tiedä, mitä Turkki ja IS sopivat keskenään IS:n vapautettua sieppaamansa 44 turkkilaista lähetystö-virkailijaa Mosulissa vallattuaan kaupungin.
·        Hamasin kanssa suhteissa olevan websivun mukaan Hamasin sotilassiiven izza al-Din Al-Qassamin sotilaat ovat aloittaneet uudelleen tunnelien kaivamisen. Al-Resalah sivun mukaan sen reportteri Mahmoud Foda sai luvan vierailla kaivuupaikalla todeten, että joka aamu kaivajat kokoontuvat tunnelin suulle valmistautuen päivän töihin. He tunnustavat, että työ on raskasta, mutta Allah palkitsee heidät.


SUNNUNTAI 19.10.14


SUNNUNTAI 19.10.14
1. VIIKON ensimmäinen päivä alkoi sumuisena ja pilvisenä, sateitten kuuluessa päivän ohjelmaan, mutta ilman lämpötila tuntui miellyttävän lämpöiseltä hakiessa lehteä puoli seitsemän aikaan kadun varrelta, jonne postimies sen heittää. Ennusteet lupaavat sateita Eilatia lukuun ottamatta tänään ja huomenna selkiytyen sen jälkeen puolipilviseksi. Tänään on myös internetyhteyteni poikki ainakin aamupäivän, mutta naputtelen tätä raporttia perustuen Jerusalem Postin antamiin tietoihin ilman linkkiyhteyksiä. Julkaisen raportin sitten, kun yhteydet taas pelaavat. Lupasivat vasta huomiseksi.
Säätilat tänään: Jerusalem 15 -21; Tiberias 15 -26; Suolameri 20 -28; Eilat 18 -29 +C-astetta. Lämpötilat näyttävät putoavan huomenna, yöllä jopa 3 asteen verran, päivällä vähemmän, mutta sateet lienevät yleisiä lähes koko maassa, joten kannattaa varautua siihen.
2. ISRAELIN ja USA:n välille syntynyt epäilyksen ja luottamuksen puutteen synnyttämä ilmapiiri syvenee lähes joka kerran USA:n ulkoministeri John Kerryn pyrkiessä analysoimaan Lähi-Idän tilannetta. Tämä vaarallinen kehitys on Israelilla paljon syvempi kuin vain diplomaattisen näkemyksen erilaisuus, sillä Israelin turvallisuus lepää valtaosaltaan USA:n antaman diplomaattisen, poliittisen ja taloudellisen tuen varassa.
USA:n kauppa on Israelille tärkeä; sen sotilaallinen tuki torjuntavälineistön kehittelyssä ja huippunykyaikaisten asejärjestelmien toimituksissa on merkittävä; ja USA:n antama diplomaattinen suoja entistä vihamielisemmäksi muuttuvassa maailmassa on inhimillisesti katsoen elintärkeä Israelin hengissä selviytymisen vuoksi. Tämä nähtäneen lähikuukausien aikana PA/PLO:n esittäessä laatimaansa suunnitelmaa valtionsa perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, jolla se voisi välttää epämiellyttävät ja Abbasin imagolle vaaralliset kompromissit Israelin kanssa. Heillä on varmaan hyvin tiedossa Egyptin presidentti Anwar Sadatin murha suostuessaan rauhansopimukseen Israelin kanssa, vaikka se sai Siinain takaisin sen kautta ilman verta ja kyyneleitä.
KERRYN antama lausunto osallistuessaan muslimien Eid al-Adha seremoniaan Washingtonissa torstaina oli aiheena Israelin ministerien vastalauseisiin. Kerry sanoi lausunnossaan, että ”taistelu Israelin ja PA/PLO:n puolesta on välttämättömämpi kuin koskaan”. Hän perusteli näkemystään sillä, että kierrellessään Lähi-Idän maita ja keskustellessaan ISIS-ilmiön vastaisesta liittoutumasta, lähes jokainen johtaja nosti spontaanisti esiin tarpeen pyrkiä saamaan rauha Israelin ja palestiinalaisten välille. ”Se oli syynä rekrytointiin, arabikadun vihaan ja kiihotukseen, jota he tunsivat ja johon heidän tulee reagoida”. Hän sanoi useiden päitten nyökäyttäneen myöntymisen merkiksi. Hän jatkoi todeten, että ihmisten tulee ymmärtää näiden välinen suhde. ”Sillä on jotain tekemistä nöyryytyksen, kieltämisen ja arvokkuuden puutteen kanssa, ja Eid juhlii kaiken tämän vastakohtaa”. Muslimit viettävät Eid al-Adha juhlaa sen tapahtuman muistoksi, jossa kanta-isä Abraham oli vähällä uhrata Ismaelin – ei Isakia – enkelin estäessä sen viime hetkellä.
KERRYN lausunnon herättämän kritiikin kärjessä oli talouden ministerin Naftali Bennett, joka vastineessaan kielsi sen, miten Kerry yhdisti toisiinsa ISIS-ilmiön saaman suosion ja Israelin ja PA/PLO:n väliset rauhankeskustelut. Viitaten ISIS-joukkojen harjoittamaan pidättämiensä sotilaitten, tavallisten ihmisten ja journalistien pään katkomiseen, Bennett totesi, että ”jopa englantilaisen muslimin katkaistessa kaulan englantilaiselta kristityltä, aina on niitä, jotka syyttävät siitä Israelia”.
KERRYN tueksi nousivat ulkoministeri Avigdor Liberman ja puolustusministeri Moshe Yaalon.
Liberman esitteli puolustuspuheessaan, miten ammusten ollessa loppumaisillaan operaation Protective Edge aikana, USA lähetti lisää (mutta pidätti Hellfire ohjusten toimitukset). USA antoi meille varat Iron Dome torjuntamenetelmän kehittämiseksi, ja se oli USA, joka äänesti UNHRC:n kokouksessa Israelin puolesta, ja on pelastanut Israelin monilta ongelmilta estäessään veto-oikeudellaan Israelin vastaisten päätöslauselmien synnyn YK:n turvallisuus-neuvostossa. Liberman totesi, että ystävätkin voivat olla eri meiltä asioista, mutta sen ei pitäisi antaa oikeutta hyökätä Kerryä vastaan.
BENNETTIN tavoin muitakin ministereitä kritisoi Kerryn analyysia. Yksi heistä oli tiedon-välitysministeri Gilad Erdan, jota pidetään vahvimpana ehdokkaana sisäministerin virkaan Gideon Saarin erotessa yllättäen ”henkilökohtaisista syistä” todellisen syyn ollessa se, ettei hän enää kestänyt Netanyahun yksinvaltaista johtamistapaa ja hänen harjoittamaansa syrjintää. Erdan totesi FB-sivullaan tähän tapaan: ”Vaikka arvostankin Kerryä hänen ponnistelujensa vuoksi, jokaisessa lausunnossaan hän avaa uusia näkymiä, jotka osoittavat hänen alueen ja välttämättömän Lähi-Idän konfliktin ymmärtämisen puutetta. Tämän johdosta minulla on vaikeuksia hyväksyä hänen lausuntojaan”.
PUOLUSTUSMINISTERI Moshe Yaalon esitti kärkevää kiritiikkiä Kerryä vastaan tammikuussa todeten, että ”Kerryllä on Israelin PA/PLO:n välisen ongelman päähän pinttymä, jota motivoi messiaaninen kompleksi, ja tekisi hyvin, jos hän vain ottaisi havittelemansa Nobelin ja jättäisi meidät rauhaan”. Yaalon matkustaa 5-päiväiselle vierailulle Yhdysvaltoihin lauantaina. Hän totesi ennen matkaansa, että ”Israelin ja USA:n suhteet perustuvat yhteisille arvoille ja intresseille eikä meidän tulisi antaa hetkellisten erimielisyyksien hämmentää niitä”. Hän antoi tunnustusta ja kiitosta USA:lle monilla alueilla, joilla se avustaa Israelia, ja niistä turvallisuusyhteistyö maiden välillä etsii vertaistaan maailmassa sekä laajuudessaan että tärkeydessään.
USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf kritisoi myös Bennettin kritiikkiä vihjaillen, ettei Bennett ollut lukenut tarkoin Kerryn puheesta annettua tekstiversiota, tai oli tahallisesti poliittisista syistä antanut siitä väärän todistuksen. Bennettin kanslia ei perunut ministerin lausuntoa todeten, että vaikka on totta USA:n monin tavoin avustavan Israelia ja meidän tulee vahvistaa sitä, Kerryn tapa rinnastaa rauhanprosessi ja ISIS-ilmiö toisiinsa on siksi merkittävä, että sitä vastaan oli noustava tuoreeltaan. Pääministerin kanslia ei halunnut puuttua tähän korkean tason sanailuun, mikä on varmaan viisasta tässä vaiheessa.
LIBERMAN kritisoi nuorta labour-brittijohtajaa Ed Milibandia poliittisten pisteiden keruusta hyökätessään Israelia vastaan muslimiäänestäjien kalastamiseksi. Hän kritisoi myös PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia tulenaran tilanteen kiihottamisesta. Abbas kehotti muslimeja asumaan Temppelivuorella estääkseen juutalaisia nousemasta vuorelle.
3. PA:n puheenjohtaja Abbas kehotti perjantaina Ramallahin ja Jerusalemin itäosan muslimi-aktivisteja ”asumaan Temppelivuorelle kellon ympäri voidakseen estää juutalaisten ”setlerien” nousemisen vuorelle ja vastustaakseen heidän kiivaita hyökkäyksiään Al-Aksa moskeijaa, Jerusalemia ja Pyhän Haudan kirkkoa vastaan”. PA:n johtajien puolustelu kristittyjen kirkkoja ja laitoksia kohtaan muka niiden suojelijana on järkyttävän traagista, kun tiedostaa, miten he toimivat kristittyjen omaisuuden riistämiseksi ja heidän toimeentulonsa minimoiseksi valvomillaan alueilla pakottaen heidät muuttamaan pois. Betlehemin tapaus on huutava esimerkki tästä. Tämä ennen Arafatin jengien tuloa kaupunkiin 1993 oli yli 60 % kristitty kaupunki asuen rauhassa muslimien kanssa. Tänään raivoisten sortotoimien vuoksi heidän lukumääränsä lienee 15 % luokkaa väheten siten, että muutamassa vuosi-
kymmenessä ei löydy yhtään kristittyä Jeesuksen Syntymäkirkon hoitajaa.
ABU MAZEN, kuten Abbasia kutsuttiin aktiivisena terroriaikanaan – hän rahoitti Carlosin tekemän hyökkäyksen Israelin olympiajoukkuetta vastaan eliminoiden sen lähes täysin Mynchenin olympialaisten aikaa 1972 - totesi perjantaina näin: ”Meidän tulee estää heitä nousemasta Ylväälle Pyhäkölle (Haram Al-Sharif, kuten he Temppelivuorta kutsuvat) millään tavoin. Tämä on meidän Al-Aksamme ja kirkkomme. Heillä ei ole mitään oikeutta mennä niihin sisälle saastuttaakseen ne. Meidän tulee vastustaa heitä ja puolustaa pyhiä paikkojamme”. Abbas kehotti muslimeja yhdistymään puolustaakseen Jerusalemia.
”Jerusalemilla on oma leimansa ja erikoinen makunsa ei vain meidän sydämissämme, vaan kaikkien arabian, muslimien ja kristittyjen. Jerusalem on Palestiinan valtion ikuinen pääkaupunki, eikä ilman sitä ole Palestiinan valtiota”. Abbas vakuutti esittelevänsä YK:n turvallisuusneuvostolle valtion perustamisanomuksensa pakottaen Israelin 1949 aselepolinjoille. Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut olemassakaan, joten miten sillä on voinut olla ”ikuinen pääkaupunki”? Israelin kuningas David valloitti Jerusalemin n. 3000 vuotta sitten julistaen sen kuningaskuntansa pääkaupungiksi.
4. UUTISOTSIKOITA
·        PA:n tiedottaja Abu Rudeinah kielsi perättöminä tiedot, että jotkut arabimaat ovat vaatineet Abbasia peruuttamaan anomuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle. Hän kielsi, että mikään arabimaa olisi esittänyt sellaista ja kertoi, miten muslimit ja etenkin Jordania, joka on ainoa turvallisuusneuvoston arabijäsen, ovat esittäneet tukevansa Abbasia. Fatahin keskuskomitea antoi tukensa Abbasin esitykselle YK:n turvallisuusneuvostolle lauantaina.
·        Israelin oikeusministeriö lähettää ensimmäistä kertaa maan muutamia johtavia asiantuntijoita, ministeriön pääsihteeri Amy Palmor, yleisen syyttäjän apulainen kansainvälisissä asioissa Roy Schondorf ja eversti Noman Neuman IDF:n kansainvälisen oikeuden osastolta, esittämään Israelin maan ihmisoikeus-ponnisteluja UNHRC:n edessä Genevessä äskeisen Gazan sodan aikana.
·        Liberman vaatii toimenpiteitä Bnei Sakhnin jalkapallojoukkuetta vastaan siksi, että se kiitteli lauantaina pelatun ottelunsa yhteydessä Israelin oikeuslaitoksen etsimää, mutta ulkomaille paennutta entistä kansanedustajaa Azmi Bisharaa, joka oleskelee Qatarissa, joka lahjoitti Bnei Sakhnin joukkueelle 2 miljoonaa USD. Bishara perusti edustamansa Balad-puolueen edustaen sitä Knessetissä 14. -17. kokoonpanoissa. Hän pakeni 2007 Qatariin epäiltynä vakoilusta Hizbullahin hyväksi, jossa hän asuu Dohassa ollen johtaen älyhautomoa ja on läheinen uskottu Qatarin emiirille. Qatar on Hamasin tärkein taloustukija. Lauantain ottelun yhteydessä muslimiaktivistit kantoivat julisteita, joissa vakuutettiin ”Jerusalem on meidän” ja Temppelivuorta esittäviä kuvia keffiyen ympäröimänä, sekä ”poliisit ovat ¨huoria”. Musliminuorten ja Jerusalemin poliisin väliset yhteen-otot ovat lisääntyneet hälyttävästi viime viikkojen aikana. Muslimit käyttävät aseinaan kivien ohella puu- ja metallikarttuja, palo
pommeja ja ilotulitusraketteja, jotka osuessaan voivat sytyttää vaatteet tuleen.
·        Liittyminen Islamin Valtion IS joukkoihin ei merkitse uskonnollista vakaumusta, eikä sitä voida arvioida uskonnollisin perustein, vaan psykologialla, sanoo Arie Kruglanski JP:n artikkelissaan otsikolla: ”Joining Islamic State is about sex and aggression, not religion (liittyminen Islamin Valtioon tarkoittaa seksiä ja väkivaltaa, ei uskontoa). Hän sanoo IS:n ovelasti hyödyntävän nuorten miesten ja joittenkin naistenkin hakemaa psykologien nimittämää ”henkilökohtaista tärkeyttä”. Se tarkoittaa tarvetta olla huomioitu, arvostettu sekä omissa silmissä että toistenkin. Hän arvelee, että huomion saavuttamisen taustalla voi olla henkilökohtainen menetys ja epäonnistuminen tai merkityksi joutumisen häpeä, jotka hän on saanut ylitettyään yhteisönsä asettamat normit. Ymmärtääkseni artikkelin kirjoittaja pyrkii esittämään, miten yhteiskunnan normien polkeminen ja inhimillisten kärsimysten jättäminen huomiotta osoittavat sekä kapinamieltä että kostoa ja omalaatuista oman voiman tuntua ylitse kaikkien kuolevaisten. Jotkut islamistit voivat jopa kuvitella toimivansa Allahin asialla taistelussa paholaista vastaan islamin puhdistamiseksi. Heitä vastaan ei voida taistella vetoamalla inhimillisyyteen tai ihmisarvoihin, vaan kehittämällä vastakkaisen argumentoinnin, miten hillitön väkivalta saastuttaa heidän oman uskontonsa ja on siten paholaisen eikä Allahin asialla, Kruglanski toteaa.
·        IS:n joukot tulittivat raketein ja kranaatein piiritetyn kurdikaupungin Kobanin keskustaa ja sen Turkin puolelle avautuvaa porttia Mursitpinar eristääkseen kaupungin kokonaan Turkista. Osa ammuksista räjähti joko Turkin puolella rajaa tai siten, että sirpaleita lensi rajan yli. Turkki ei päästä rajan yli aseita eikä taistelijoita mutta sallii avustusten viemisen Kobaniin. Liittoutuneet tekivät ainakin 6 pommitus-lentoa IS:n joukkoja vastaan surmaten myös siviilejä. Pommitusten suorittaminen on mahdotonta ilman, että myös siviilejä menehtyy, koska hyökkääjät ovat sekoittuneet siviilien joukkoon asuen heidän taloissaan. Turkki on hyvin haluton sekaantumaan taisteluihin todeten, että sen päähuoli on kaataa Bashir Assadin hallinto Syyriassa.
·        Jerusalem Post kirjoittaa pääkirjoituksessaan kristittyjen vainoamisesta muslimimaissa, mitä tapahtuu Afrikassa ja Lähi-Idässä mutta lehtiotsikoiden ulkopuolella myös lähes kaikissa muslimimaissa. Syyriassa ja Irakissa rajuimmat hyökkäykset pääsevät lehtien palstoille, mutta missä on YK:n ja maailman mahtavimpien valtioitten aktiiviset toimet muoti-ilmiöksi tulleen mutta käytännössä etniseksi puhdistukseksi kehittyneiden hyökkäysten estämiseksi? Tässä eivät riitä enää julkilausumat – niin tarpeellisia kuin lienevätkin – sillä kysymys on kulttuurien välisestä sodasta. JP kertoo, miten 80 maan kristityt johtajat laativat yhteisen julkilausuman ISIS-ilmiön tiimoilta 4 500 kristityn matkustaessa Israelin viettämään Lehtimajan juhlia. Yhteisen julkilausuman allekirjoitti 120 läsnäolijaa. He saivat tukea juutalaisilta johtajilta, jotka painottivat, että Israel on ainoa Lähi-Idän maa, jossa kristittyjä ei vainota, ja jossa heidän lukumääränsä kasvaa. Vertauksena pääkirjoituksessa mainitaan Mosulin kaupunki, jonka ISIS-joukot valtasivat. 95 % kaupungin kristityistä pakeni kurdialueille, mutta ovatko he turvassa sielläkään? Silminnäkijät kertovat, että IS-joukot surmaavat kyselemättä jokaisen tapaamansa kristityn. Samaa tapahtuu Libyassa, jossa islamistit kulkevat ovelta ovelle surmaten jokaisen tapaamansa Egyptistä paenneen Kopti-kristityn.