Friday, September 11, 2009

PERJANTAI 11.09.09
1. TÄNÄ SYYSKUUN päivänä 2001 USA koki toisen Perl Harbour-iskun, joka järkytti maailman johtavaa valtiota perusjuuriaan myöten. Silloin terroristit olivat kaapanneet matkustajakoneita USA:ssa, jotka he ihmishengistä ja seurauksista välittämättä ohjasivat ennalta määriteltyihin kohteisiinsa. Kaksi kohdetta saavutettiin suunnitelmien mukaan: WTC:n kaksoistornit New Yorkissa sekä Pentagon Washingtonissa. Kolmas kohde, joka oli ilmeisesti Valkoinen Talo, säästyi matkustajien saatua ohjaajan lannistettua, mutta oman henkensä kustannuksella. Terrori-iskussa sai surmansa kolmisentuhatta ihmistä.
Miljoonan dollarin - vai pitäisikö sanoa miljardin – kysymys on, voisiko tämä toistua USA:ssa ja jos voi, onko siitä mitään viitteitä koska ja miten?
2. KYSYMYSTÄ tarkastelee Lee Benson www.deseret.com web-sivun artikkelissaan. Hän haastattelee siinä miestä nimeltä Daniel Hill, joka on vielä elossa. Hill sanoo oppineensa puhumaan arabiaa sujuvasti, opiskeli muslimiuskontoa ja myöhemmin kääntyi islamin uskoon nuorena laskuvarjojääkärinä Beirutissa 1958. Hän sanoo saavuttaneensa terroristien suosion, päässeensä sisään al-Qaidaan ja puhuneensa usein sen johtajan bin Ladenin kanssa. Hän sai tietää terroristien suunnitelmista USA:sta ja varoitti Stanley Morganin turvallisuusjohtajaa Rick Rescorlaa, joka teki selkeän pelastussuunnitelman iskun varalta. Sen ansiosta hän pelasti 2700 Stanley Morganin työntekijää, mutta menetti itse henkensä palattuaan etsimään kuutta WND:n taloihin jäänyttä tuona kohtalokkaana päivänä 11.09.01. James B Stewart kirjoitti hänestä suosikkikirjan nimeltä ”Heart of a Soldier”.
BENSON asetteli kysymyksiä Hillille, joka 71-vuotiaana asuu nyt Floridassa. Benson kertoo,
Hill väisti Bensonin kysymyksen, miten menneisyys vaikutti hänen elämäänsä, hän haluaa puhua tulevaisuudesta, aivan lähitulevaisuudesta. Benson kertoi, että Hill pyrki useaan kertaan yhteistyöhön FBI:n kanssa, tarjoutuen jopa teloittamaan bin Ladenin, ja hän varoitti sitä 11.09.01 terrori-iskuista, mutta FBI ei uskonut häntä. Hän sanoo keskustelevansa muslimien kanssa, jotka sanovat hänelle: ”Amerikka uskoo olevansa turvassa nyt. He ovat unohtaneet 11.09.01. Mutta tarkkaile, Daniel, pysyttele lähellä TV:tä. Se tulee olemaan suurempi kuin 11.09.01.” Hill selittää, että isku tehdään kahden hengen pienkoneilla, joissa kaksi miestä on valmis uhraamaan itsensä kuten 11.09. terroristit uskoen pääsevänsä suoraan paratiisiin. He käyttävät matkalaukkuihin sullottuja ydinaseita, jotka salakuljetettiin Yhdysvaltoihin Venäjältä 1980-luvulla. Siitä kerrotaan kirjassa ”Day of Islam” vuodelta 2007, operaatiosta nimeltä ”American Hiroshima”. Iskujen kohteina ovat Washington, New York DC, Chicago, Miami, Houston, Las Vegas ja Los Angeles, Hill selittää ja lisää, että muslimeille symbolismi on tärkeää. ”Kahdeksan vuotta vuodesta 1993 vuoteen 200, ja 8 vuotta siitä tähän päivään 11.09.09. Toiseksi se tapahtuu aina ramadanin, muslimien paastokuukauden aikana, joka alkoi kaksi viikkoa sitten”. (Artikkeli julkaistiin 05.09.09) Hill erehtyi edellisestä iskusta kuukauden verran, ja sanoo, ettei hän tiedä uuden iskun päivämäärää ja kohteita. Hän sanoo olevansa muslimi, eläneensä heidän kanssaan, tuntevansa heidän ajattelutapansa ja luonteensa: ”He työskentelevät väsymättä päämääränsä hyväksi.” Hill sanoo vain toivovansa, että hän on erehtynyt. Hän sanoo toimineensa asiantuntijana erityisoperaatioissa ja varoittaneensa sekä FBI:tä että CIA:ta, ja tarjonnut kirjan kirjoittamista asiasta, mutta häntä ei oteta todesta. http://www.deseretnews.com/article/print/705328180/Is-another-911-set-to-unfold.html
3. USA:ssa on järjestöjä, jotka ovat todella huolissaan maansa tulevaisuudesta, ja
kehottavat kansalaisia varautumaan tilanteisiin, jolloin normaali elämä häiriytyy radikaalisti, jolloin on puutetta ei vain ruuasta vaan vedestä ja kaikista jokapäiväisen elämän tarpeista. Jotkut ottavat varoitukset tosissaan, mutta suurin osa jatkaa elämäänsä totuttuun tapaansa. Seuraavassa artikkelissa käsitellään tilannetta, joskin vain englanniksi. http://www.survivormall.com/index.asp?PageAction=Custom&ID=9
Mutta kuinka todennäköistä on, että länsimaat tulevat kokemaan uuden terrori-iskun lähi-tulevaisuudessa? Sitä tarkastellaan BBC:n tuottamassa artikkelissa, osoite alla. Englannin turvallisuuskirjeenvaihtaja Frank Gardner sanoo, että al-Qaidalla on päähänpinttymä (obsession) käyttää siviililentokoneita iskuihin länttä vastaan. Se on yrittänyt useita kertoja, neljä tai viisi on paljastunut ennen niiden toteutumista, mutta vaikka al-Qaida on taantunut, se suunnittelee uusia iskuja, jotka kohdistetaan ”pehmeisiin kohteisiin”, kuten siviilikoneisiin.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8244065.stm .
www.townhall.com käsittelee kysymystä artikkelissaan ”Obama at the Rubicon”, joka alkaa hokemalla: gerilla voittaa ellei hän häviä, ja jatkaa, että Taliban on voittamassa Afganistanissa ja USA on häviämässä. Artikkelin kirjoittaja Pat Bucnanan toteaa, että taliban on mieslukuisampi kuin ennen, se surmaa enemmän, hallitsee alueita ja provinsseja enemmän ja käyttää uudenaikaisempia menetelmiä kuin ennen. USA:n kenraali Stanley McChrystal kutsuu tilannetta ”vakavaksi”; USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtaja amiraali Mike Mullen kutsuu sitä ”vakavaksi ja huonontuvaksi”.
TÄMÄ ASETTAA presidentti Barack Obaman kohtalokkaan ratkaisun eteen: Jos hän päättää vetää joukkonsa Afganistanista – mihin hänellä on vielä mahdollisuus – hän asettaa koko USA:n operaation siellä kyseenalaiseksi, joka aiheuttaisi sille pahempaa tuhoa kuin se, ettei USA olisi koskaan mennyt sinne, koska se tarkoittaisi talibanin voittoa ja USA:n tavoitteleman länsimaisesti hallitun järjestelmän romuttumista. Buchanan toteaa, että sen asemesta USA vei Afganistaniin Nato-joukkoja – mukana myös suomalaisia - viimeisenä yrityksenä alkuperäisen suunnitelman toteuttamiseksi, jossa naisten asemaa parannetaan, ja demokraattinen hallintomalli toteutetaan.
Mutta sen toteutumiseksi USA:n tulisi siirtää sinne 20 000 – 40 000 sotilasta entisten lisäksi. Buchanan kyselee, onko Obamalla rohkeutta siihen, mutta mikä olisi vaihtoehto? Tappio Afganistanissa olisi länsimaitten suurin sitten Saigonin romahtamisen, ja se aiheuttaisi lähtemättömän tahran länsimaitten uskottavuuteen. Mutta taliban on tähän saakka lisännyt omaa taisteluvalmiuttaan samassa tahdissa USA:n kanssa. Obamalla on edessään ongelma, joka samalla ratkaisee hänen presidenttikautensa kohtalon.
http://townhall.com/columnists/PatBuchanan/2009/09/08/obama_at_the_rubicon?page=1
4. ISRAEL katselee hyvin tarkkaavasti ja huolestuneena, miten USA selviää viimeisistä sitä kohdanneista vitsauksista, jotka lienevät pääosin sen itsensä aiheuttamia. Asia on tärkeä Israelille, koska sen puolustus lepää pääosin USA:n varassa. Jos tämä tukipaalu joutuu voittamattomiin vaikeuksiin, miten se tulisi vaikuttamaan Israelin selviytymiseen? Vai onko meidän todettava, että Israel panee tukensa ”särkyneeseen ruokosauvaan”, kuten sitä varoitettiin ”Egyptin tuesta, joka tunkeutuu sen käteen, joka siihen nojaa”. (Jes.36:6; 2.Kn.18:21) Lienee aiheellista palauttaa mieleen venäläisen professorin Igor Panarinin ennustus, jonka hän esitti jo 10 vuotta sitten, ja uusi sen 1.09.09. Hän ennustaa, että USA tulee täydellisesti hajoamaan samaan tapaan kuin Neuvostoliitto 1990-luvun alussa. Asiasta kertoo Paul Joseph Watson www.prisonplanet.com artikkelissaan, jonka osoite on alla. Panarin kertoo, että presidentti Obama on USA:n toivo, mutta samalla tapaa kuin Michael Gorbatchev oli Venäjälle – toivo, joka puhui mutta ei toiminut. Hän toteaa, että Gorbatchev oli sentään paikallisen kommunistipuolueen hallintojohtaja, mutta Obama vain sosiaalityöntekijä.
Panarin ennustaa, että kun Amerikan kansa tiedostaa, että Obama puhuu kauniisti mutta saa toimillaan Amerikan perikatoon, se on kuin pomminräjähdys.
Panarin ennustaa dollarin romahtamista ennen 2009 loppua, mitä seuraa uuden rahayksikön hyväksyminen sekä lopulta USA:n hajoaminen kuuteen osaan: Venäjä ottaa Alaskan, Kiina länsirannikon, Meksiko USA:n eteläosat, EU itäiset osat, Kanada pohjoiset, ja lisäksi Japani oman siivunsa. Alla olevassa artikkelissa on kartta. http://www.prisonplanet.com/russian-professor-collapse-of-america-could-begin-in-two-months.html
4. UUTISOTSIKOITA
- UNESCO:n pääsihteeriksi kaavaillaan egyptiläistä kulttuuriministeriä Farouk Hosnia. Hänen valintansa olisi kuin suden valitseminen kanakopin vartijaksi. Hosni vakuuttaa toistuvasti, että hän henkilökohtaisesti polttaisi jokaisen löytämänsä hepreankielisen kirjan Egyptin kirjastosta. Hän kuuluu samaan sarjaan kuin arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa, joka ehdottomasti kieltää arabimaita tekemästä mitään myönnytyksiä Israelille ennen kuin rauhansopimus on allekirjoitettu ja Israel vetäytynyt 1949 aselepolinjoille. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804541971&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Iranin ulkoministeri Mottakin esitellessä länsivaltojen edustajille maansa suunnitelmaa Teheranissa keskiviikkona, Sveitsin lähettiläs Livia Leu Agosti oli kietonut vaalean huivin tiukasti päänsä ympärille – kuuliaisen musliminaisen tavoin! (JP)
- USA:n johto näyttää siirtyvän tukemaan entistä kovempia pakotteita Irania vastaan, mutta se saa kovaa vastarintaa Venäjältä, joka ei hyväksy niitä.
- Fatah osoittaa tukevansa Egyptin suunnitelmaa sovinnosta Hamasin kanssa.
- Koulut Israelissa uhkaavat sulkeutua sunnuntaina alkavan lakon vuoksi. (JP)
- Arkelogit ovat innoissaan löydettyään Genessaretin rannalla sijaitsevan toisen Temppelin aikaisen synagogan raunioista ehjän menoran, joka muistuttaa Temppelin kynttelikköä. Tätä Migdalin synagogaa käytettiin ilmeisesti uskonnollisena palvontapaikkana Temppelin tuhoamisen jälkeen. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804541971&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Netanyahu ja Mitchell tavannevat sunnuntaina. He keskustelevat mm. suunta-viivoista, joitten perusteella rauhankeskusteluja PA:n kanssa käydään. Espanjan ulkoministeri peruutti tapaamisensa Liebermanin kanssa, koska hänelle oli tärkeämpää tavata Venezuelan presidentti Hugo Chavez.
- Venäläinen lehti arvioi, että Netanyahu kävi ehkä sittenkin Moskovassa, jossa keskusteltiin Israelin mahdollisesta iskusta Iraniin. Venäjän uutistoimisto RIA Novosti ilmoitti, ettei sillä ole mitään virallista kerrottavaa uutisesta. (JP)
- Sekä Egypti että Jordania ovat liittyneet arabiliiton kantaan, ettei suhteissa Israelin kanssa tapahdu mitään normalisointia ennen rauhansopimusta.(INN)
- Uusi filmi ”Third Jihad” kertoo mieltä raastavasti, että Eurooppa on jo muslimien hanskassa ja Amerikka on seuraavana ohjelmassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133389
- Eräs uutinen arvioi, että Netanyahu tutustui salaisella matkallaan huippusalaiseen uuteen aseeseen, jota voitaisiin käyttää iskussa Irania vastaan. Huhumylly jauhaa edelleen.

Thursday, September 10, 2009

TORSTAI 10.09.09
1. IRANIN ULKOMINISTERI Manoucher Mottaki esitti YK:n turvallisuusneuvoston viidelle pysyvälle jäsenelle + 1 (Saksa) maansa laatiman pakettitarjouksen neuvottelujen pohjaksi. Iranin mukaan se muodostaa perustan, jonka pohjalta keskustelut Iranin ja turvallisuus-neuvoston välillä tapahtuvat. Esitykseen ei sisälly keskusteluja Iranin ydinsuunnitelmasta, joka presidentti Ahmadinejadin mukaan ei kuulu keskustelujen piiriin eikä Iran halua, että ulkovallat millään tavoin puuttuvat siihen. Iranin mukaan sen ydinsuunnitelman toteuttaminen kohdistuu pelkästään sähkövoiman tuottamiseen eikä ydinaseen valmistamiseen.
IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei sanoo, että keskustelut Iranin kanssa ovat joutuneet umpikujaan. Mottaki esitteli Iranin tarjouksen eilen Teheranissa järjestetyssä tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu myös lehdistön edustajia.
2. USA:N IAEA:n lähettiläs Glyn Davies totesi tarkasteltuaan järjestön viimeistä raporttia, että Iran on joko lähellä saada tai on jo saanut tarpeeksi alhaiseen tasoon rikastettua uraania, joka parin kuukauden jatkojalostamisen kautta riittää ainakin yhteen ydinpommiin. Länsivalloilla ei ole tietoa siitä, onko ylin kaitsija Ali Khamenei antanut luvan jatkojalostamiseen. Davies analysoi, että jatkojalostaminen siirtää Iranin lähemmäs vaarallista ja tasapainoa järkyttävää läpimurtotilannetta. ”Huomioiden Iranin kieltäytymisen neuvotella IAEA:n kanssa aiemmista ydinkärkeä koskevista toimistaan, olemme vakavasti huolestuneita, että Iran on tarkoituksellisesti pyrkimässä – vähimmillään – hankkimaan ydinpommi-option”, hän sanoi. Israelin ulkoministeriön edustaja Yosi Levy totesi: ”Kuten odotettiin, Iran pelaa taas aikaa, eikä ole mikään sattuma, että se tapahtuu taas viimeisellä minuutilla.” Hän selitti, että vaikka Mottakin esitystä tulee huolellisesti tarkastella, Iranin tunnettu taktiikka ja henki ei osoita halua aitoon keskusteluun ja vastaamaan positiivisesti kansainvälisen yhteisön ja turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Levy vakuutti, että peittelyn aika on sivuutettu. Levy odottaa kansainvälisen yhteisön nopeita toimia.
IRANIN lähettiläs Viinissä Ali Asghar Soltanieh kertoi journalisteille keskiviikkona, että Iranin esittämä paketti on perustana neuvotteluille, menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. Ydinpommista hän totesi seuraavaa: ”Koskien Iranin ydinsuunnitelmaa, jos siihen liittyy kysymyksiä tai epäselvyyksiä, olemme valmiit poistamaan ne IAEA:n kanssa.”
Samalla kun Glyn Davies kiitteli ”Iranin esitystä uutena ja tuoreena tilaisuutena avata uusi sivu ja palata neuvottelupöytään”, hän sanoi odottavansa, että ”Iran todistaa olevansa vastuullinen ja luotettava jäsen kansainvälisessä yhteisössä”.
ElBaradein kirjallista raporttia pidetään liian pehmeänä, ja hänen odotetaan esittävän tosiasiat kärjekkäämmin puheessaan IAEA:n jäsenille. Hän kiisti aiemmat tiedot, että hän olisi salannut pahimmin Irania syyttävät todisteet. Ahmadinejad totesi maanantaina, että kysymys Iranin ydinsuunnitelmasta on suljettu eikä siitä keskustella enää. Sen sijaan hän vaati keskusteluja globaaleista ongelmista sekä ydinteollisuuden mekanismin löytämiseksi, jolla turvataan ydinteknologian kansainvälinen rauhanomainen käyttö, edistetään aseriisuntaa ja lopetetaan ydintietoisuuden levittäminen.
Pääministeri Netanyahu muutti aikatauluaan YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa, ettei hänen tarvitsisi istua kokoussalissa Ahmadinejadin puheen aikana, koska ”tämä kieltää holokaustin ja vaatii Israelin tuhoamista.” (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun eilinen mystinen katoaminen useiksi tunneiksi on herättänyt monenlaisia arvailuja ja epäilyksiä. Hänen kansliansa lausunnot ovat epäselviä ja vältteleviä ja journalistien yritykset saada selityksiä toisilta tahoilta, joiden oletettiin tietävän asiasta, vain sekoittivat tilannetta. Venäjän pääministeri Vladimir Putin kielsi huhut, että hän olisi vieraillut hänen luonaan, ja samaa todisti presidentti Medvedev. Asiasta antoi lausunnon Netanyahun sotilasattasea Meir Kalifi todeten, että ”pääministeri tutustuu turvallisuus-järjestelmiin tänään.” Journalistit ihmettelivät, miksi hänen tavanomainen edustajansa Nir Hefetz ei antanut lausuntoa, kuten olisi luullut. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev viittasi edellisiin lausuntoihin sulkematta pois mahdollisuutta ulkomaan matkasta. Toisen tiedon mukaan Netanjahu käytti matkaansa Merhav-yhtiöltä vuokrattua yksityiskonetta, eikä lehdistöä kutsuttu mukaan. Jos matka tehtiin Venäjälle, se todennäköisesti kosketteli Venäjän lupauksia asetoimituksista Syyrialle ja Iranille. Ehkä Arctic Sea laivan mystinen kaappaus ja sen lastia koskevat epäselvyydet ovat voinet olla aiheina, mutta kenen kanssa hän niistä keskusteli, jos Venäjän kumpikin johtaja kieltää tavanneensa häntä? (JP)
4. ÖLJYNPRAUKSIA suorittava Delek yhtiökoostumus, joka löysi valtavan kaasu-esiintymän merenpohjasta Haifan edustalla ja jatkaa porauksia sen eteläpuolella uudella lupaavalla alueella, aloittaa poraukset Suolameren ympäristössä. Tämä Delek-ryhmä antoi luonnonsuojeluyhtiölle 500 000 USD vakuutuksen luonnon suojelusta porausten yhteydessä. Delek-yhtiön hallintojohtajan Yitzchak Tshuvan mukaan poraukset kohteessa ”Tzuk Tamrur 4” ulotetaan kolmen kilometrin syvyyteen ja ne maksavat 4-5 miljoona USD.
Seismisiin mittauksiin perustuen yhtiö arvioi, että Suolameren alla olevan öljylöytö on arvoltaan puoli miljardia USD. Oletettavasti ja toivottavasti tässä käy samoin kuin Haifan kaasuesiintymän kanssa, jossa alueen kaasumäärä oli yli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna.
Suolameren eteläosassa sijaitseva yhtiö hyödyntää meren runsasta mineraalivarastoa tuottaen potashiumia ja potaskaa, joita käytetään lannoitteisiin, ja erilaisia voiteita.
Suolameren mineraalipitoinen ilmasto kuuman ja kuivan auringonpaisteen kanssa muodostavat otollisen ja tervehdyttävän ilmapiirin psoriasis- ja reuma-potilaille, joita tulvii alueelle varsinkin syksyisin ja keväisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133366
5. HUMAN RIGHTS WATCH (ihmisoikeuksien valvoja) järjestö HRW aiheutti uuden vastalauseiden tulvan palkkaamalla ”vanhemmaksi sotilaalliseksi asiantuntijakseen” miehen nimeltä Marc Garlasco, joka tunnetaan natsiaiheisten aiheitten etsijänä ja tallentajana, kuten myös monista Israelin vastaisista kirjoituksistaan. Järjestö nousi edellisen kerran uutisotsikoihin osallistumalla tilaisuuteen, jossa etsittiin taloudellista tukea Saudi Arabiasta. Pääministeri Benyamin Netanyahun poliittinen johtaja Ron Dermer sanoi keskiviikkona uskoneensa, että järjestön taantuminen oli jo saavuttanut pohjalukemansa, mutta sanoi joutuneensa toteamaan olleensa väärässä.
Ihmisoikeusjärjestöjen (NGO) toimintaa seuraava järjestö NGO-monitor julkisti tiistaina raportin, jossa se syyttää HRW:n toimia jatkuvasta viallisesta metodologiasta ja Israelin vastaisuudesta. NGO-monitor kertoi Garlascon taustasta: ”Yhdistettynä hänen keskeiseen rooliinsa Israelin tuomitsemissa vedoten vääriin iskulauseisiin ”ihmisoikeuksien rikkomisesta ja sotarikoksista”, näkyy että hän on täysin sopimaton ihmisoikeuksien raportoijana.” NGO-monitor toteaa, että Garlasco oli mukana laatimassa kriittistä tutkimusta Gazan rannikolla tapahtunutta tapausta 2006 sekä hyvin kriittisen raportin laadinnassa IDF:n väitetystä valkoisen fosforin käyttämisestä cast lead-operaation aikana Gazassa kuten myös IDF:n käyttämistä ohjaamattomista pienkoneista täsmäiskuja varten. NGO-monitorin johtaja Grald Steinberg toteaa moraalisen ristiriidan syntymisestä, kun on kyseessä henkilö, joka kerää natsi-aiheisia muistoja ja toimii samalla HRW:n sotilaallisena asiantuntijana. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804531958&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi pääministeri Ehud Olmert syyttää Gazasta karkotettuja, että heidän nykyiset ongelmansa ovat heidän omaa syytään. ”Heillä oli liian optimistinen odotus”. Hän syyttää nykyisiä ministereitä kuten Moshe Yaalonia, joka esittää heidän palaamista edellisiin asuinpaikkoihinsa, että herättämällä vääriä toiveita karkotetut menettävät halunsa rakentaa tonteilleen, jotka heille on annettu. Toisaalta Olmert puolustaa vetäytymistä Gazasta yhtenä suurimmista ja merkittävimmistä strategisista saavutuksista, mitä maa on koskaan kokenut. Olmert näyttää kopioineen PA:n käyttämiä menetelmiä propagandassaan.(JP)
- Likudissa on voimakas vastustus Netanyahun suunnitelmille rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hallituksen parissa kieltoa vastustavat ministerit syyttävät Netanyhaua heidän vaientamisestaan. Netanyahu näpäytti varapääministeri Silvan Shalomia nostamalla Shasin puheenjohtaja Eli Yishain ”kuutosiin”, eli minikabinettiin, ja pudottamalla sieltä Shalomin. (JP)
- Ministeri Yaalon vakuutti eilen, että juutalaisilla on Israelissa oikeus rakentaa ja asettua asumaan missä he haluavat. Hän varoitti, että kokemusten mukaan toistuvat myönnytykset ovat vain lisänneet palestiinalaisten vaatimuksia. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat valmistelevat ”hätäkokouksen” kutsumista koolle keskustelemaan rakennuskiellosta ja päättämään yhteisestä strategiasta sen vastustamiseksi. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804532453&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon totesi eilen puheessaan YK:ssa, että juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on vastoin kansainvälistä lakia ja laitonta. Hän sanoi olevansa hyvin huolissaan Ehud Barakin hyväksymien 455 uuden asunnon rakentamisesta. Siinä on taas yksi kansainvälinen poliitikko, jonka opinnot ovat jääneet keskeneräisiksi. (JP)
- Tel Avivin ja Beershevan välinen juna suistui kiskoiltaan eilen. Yksi ihminen jouduttiin viemään sairaalaan, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. (JP)
- Yeshiva-opiskelija puukotettiin hengiltä asuintilasta nousseen riidan vuoksi Netaniassa eilen. Poliisi pidätti kaksi opiskelijaa. (JP)
- Oppositiojohtaja Tzipi Livni osallistui Madonnan Yarkon puistossa pidettyyn konserttiin istuen vip-henkilöitten aitiossa, jossa liput maksavat tuhansia shekeleitä. Livni pääsi tilaisuuteen ilmaiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3774826,00.html
TORSTAI 10.09.09
1. IRANIN ULKOMINISTERI Manoucher Mottaki esitti YK:n turvallisuusneuvoston viidelle pysyvälle jäsenelle + 1 (Saksa) maansa laatiman pakettitarjouksen neuvottelujen pohjaksi. Iranin mukaan se muodostaa perustan, jonka pohjalta keskustelut Iranin ja turvallisuus-neuvoston välillä tapahtuvat. Esitykseen ei sisälly keskusteluja Iranin ydinsuunnitelmasta, joka presidentti Ahmadinejadin mukaan ei kuulu keskustelujen piiriin eikä Iran halua, että ulkovallat millään tavoin puuttuvat siihen. Iranin mukaan sen ydinsuunnitelman toteuttaminen kohdistuu pelkästään sähkövoiman tuottamiseen eikä ydinaseen valmistamiseen.
IAEA:n pääsihteeri Mohammed ElBaradei sanoo, että keskustelut Iranin kanssa ovat joutuneet umpikujaan. Mottaki esitteli Iranin tarjouksen eilen Teheranissa järjestetyssä tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu myös lehdistön edustajia.
2. USA:N IAEA:n lähettiläs Glyn Davies totesi tarkasteltuaan järjestön viimeistä raporttia, että Iran on joko lähellä saada tai on jo saanut tarpeeksi alhaiseen tasoon rikastettua uraania, joka parin kuukauden jatkojalostamisen kautta riittää ainakin yhteen ydinpommiin. Länsivalloilla ei ole tietoa siitä, onko ylin kaitsija Ali Khamenei antanut luvan jatkojalostamiseen. Davies analysoi, että jatkojalostaminen siirtää Iranin lähemmäs vaarallista ja tasapainoa järkyttävää läpimurtotilannetta. ”Huomioiden Iranin kieltäytymisen neuvotella IAEA:n kanssa aiemmista ydinkärkeä koskevista toimistaan, olemme vakavasti huolestuneita, että Iran on tarkoituksellisesti pyrkimässä – vähimmillään – hankkimaan ydinpommi-option”, hän sanoi. Israelin ulkoministeriön edustaja Yosi Levy totesi: ”Kuten odotettiin, Iran pelaa taas aikaa, eikä ole mikään sattuma, että se tapahtuu taas viimeisellä minuutilla.” Hän selitti, että vaikka Mottakin esitystä tulee huolellisesti tarkastella, Iranin tunnettu taktiikka ja henki ei osoita halua aitoon keskusteluun ja vastaamaan positiivisesti kansainvälisen yhteisön ja turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Levy vakuutti, että peittelyn aika on sivuutettu. Levy odottaa kansainvälisen yhteisön nopeita toimia.
IRANIN lähettiläs Viinissä Ali Asghar Soltanieh kertoi journalisteille keskiviikkona, että Iranin esittämä paketti on perustana neuvotteluille, menemättä kuitenkaan yksityiskohtiin. Ydinpommista hän totesi seuraavaa: ”Koskien Iranin ydinsuunnitelmaa, jos siihen liittyy kysymyksiä tai epäselvyyksiä, olemme valmiit poistamaan ne IAEA:n kanssa.”
Samalla kun Glyn Davies kiitteli ”Iranin esitystä uutena ja tuoreena tilaisuutena avata uusi sivu ja palata neuvottelupöytään”, hän sanoi odottavansa, että ”Iran todistaa olevansa vastuullinen ja luotettava jäsen kansainvälisessä yhteisössä”.
ElBaradein kirjallista raporttia pidetään liian pehmeänä, ja hänen odotetaan esittävän tosiasiat kärjekkäämmin puheessaan IAEA:n jäsenille. Hän kiisti aiemmat tiedot, että hän olisi salannut pahimmin Irania syyttävät todisteet. Ahmadinejad totesi maanantaina, että kysymys Iranin ydinsuunnitelmasta on suljettu eikä siitä keskustella enää. Sen sijaan hän vaati keskusteluja globaaleista ongelmista sekä ydinteollisuuden mekanismin löytämiseksi, jolla turvataan ydinteknologian kansainvälinen rauhanomainen käyttö, edistetään aseriisuntaa ja lopetetaan ydintietoisuuden levittäminen.
Pääministeri Netanyahu muutti aikatauluaan YK:n yleiskokouksen aikana New Yorkissa, ettei hänen tarvitsisi istua kokoussalissa Ahmadinejadin puheen aikana, koska ”tämä kieltää holokaustin ja vaatii Israelin tuhoamista.” (JP)
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun eilinen mystinen katoaminen useiksi tunneiksi on herättänyt monenlaisia arvailuja ja epäilyksiä. Hänen kansliansa lausunnot ovat epäselviä ja vältteleviä ja journalistien yritykset saada selityksiä toisilta tahoilta, joiden oletettiin tietävän asiasta, vain sekoittivat tilannetta. Venäjän pääministeri Vladimir Putin kielsi huhut, että hän olisi vieraillut hänen luonaan, ja samaa todisti presidentti Medvedev. Asiasta antoi lausunnon Netanyahun sotilasattasea Meir Kalifi todeten, että ”pääministeri tutustuu turvallisuus-järjestelmiin tänään.” Journalistit ihmettelivät, miksi hänen tavanomainen edustajansa Nir Hefetz ei antanut lausuntoa, kuten olisi luullut. Pääministerin kanslian edustaja Mark Regev viittasi edellisiin lausuntoihin sulkematta pois mahdollisuutta ulkomaan matkasta. Toisen tiedon mukaan Netanjahu käytti matkaansa Merhav-yhtiöltä vuokrattua yksityiskonetta, eikä lehdistöä kutsuttu mukaan. Jos matka tehtiin Venäjälle, se todennäköisesti kosketteli Venäjän lupauksia asetoimituksista Syyrialle ja Iranille. Ehkä Arctic Sea laivan mystinen kaappaus ja sen lastia koskevat epäselvyydet ovat voinet olla aiheina, mutta kenen kanssa hän niistä keskusteli, jos Venäjän kumpikin johtaja kieltää tavanneensa häntä? (JP)
4. ÖLJYNPRAUKSIA suorittava Delek yhtiökoostumus, joka löysi valtavan kaasu-esiintymän merenpohjasta Haifan edustalla ja jatkaa porauksia sen eteläpuolella uudella lupaavalla alueella, aloittaa poraukset Suolameren ympäristössä. Tämä Delek-ryhmä antoi luonnonsuojeluyhtiölle 500 000 USD vakuutuksen luonnon suojelusta porausten yhteydessä. Delek-yhtiön hallintojohtajan Yitzchak Tshuvan mukaan poraukset kohteessa ”Tzuk Tamrur 4” ulotetaan kolmen kilometrin syvyyteen ja ne maksavat 4-5 miljoona USD.
Seismisiin mittauksiin perustuen yhtiö arvioi, että Suolameren alla olevan öljylöytö on arvoltaan puoli miljardia USD. Oletettavasti ja toivottavasti tässä käy samoin kuin Haifan kaasuesiintymän kanssa, jossa alueen kaasumäärä oli yli kaksinkertainen alkuperäiseen arvioon verrattuna.
Suolameren eteläosassa sijaitseva yhtiö hyödyntää meren runsasta mineraalivarastoa tuottaen potashiumia ja potaskaa, joita käytetään lannoitteisiin, ja erilaisia voiteita.
Suolameren mineraalipitoinen ilmasto kuuman ja kuivan auringonpaisteen kanssa muodostavat otollisen ja tervehdyttävän ilmapiirin psoriasis- ja reuma-potilaille, joita tulvii alueelle varsinkin syksyisin ja keväisin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133366
5. HUMAN RIGHTS WATCH (ihmisoikeuksien valvoja) järjestö HRW aiheutti uuden vastalauseiden tulvan palkkaamalla ”vanhemmaksi sotilaalliseksi asiantuntijakseen” miehen nimeltä Marc Garlasco, joka tunnetaan natsiaiheisten aiheitten etsijänä ja tallentajana, kuten myös monista Israelin vastaisista kirjoituksistaan. Järjestö nousi edellisen kerran uutisotsikoihin osallistumalla tilaisuuteen, jossa etsittiin taloudellista tukea Saudi Arabiasta. Pääministeri Benyamin Netanyahun poliittinen johtaja Ron Dermer sanoi keskiviikkona uskoneensa, että järjestön taantuminen oli jo saavuttanut pohjalukemansa, mutta sanoi joutuneensa toteamaan olleensa väärässä.
Ihmisoikeusjärjestöjen (NGO) toimintaa seuraava järjestö NGO-monitor julkisti tiistaina raportin, jossa se syyttää HRW:n toimia jatkuvasta viallisesta metodologiasta ja Israelin vastaisuudesta. NGO-monitor kertoi Garlascon taustasta: ”Yhdistettynä hänen keskeiseen rooliinsa Israelin tuomitsemissa vedoten vääriin iskulauseisiin ”ihmisoikeuksien rikkomisesta ja sotarikoksista”, näkyy että hän on täysin sopimaton ihmisoikeuksien raportoijana.” NGO-monitor toteaa, että Garlasco oli mukana laatimassa kriittistä tutkimusta Gazan rannikolla tapahtunutta tapausta 2006 sekä hyvin kriittisen raportin laadinnassa IDF:n väitetystä valkoisen fosforin käyttämisestä cast lead-operaation aikana Gazassa kuten myös IDF:n käyttämistä ohjaamattomista pienkoneista täsmäiskuja varten. NGO-monitorin johtaja Grald Steinberg toteaa moraalisen ristiriidan syntymisestä, kun on kyseessä henkilö, joka kerää natsi-aiheisia muistoja ja toimii samalla HRW:n sotilaallisena asiantuntijana. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804531958&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. UUTISOTSIKOITA
- Aiempi pääministeri Ehud Olmert syyttää Gazasta karkotettuja, että heidän nykyiset ongelmansa ovat heidän omaa syytään. ”Heillä oli liian optimistinen odotus”. Hän syyttää nykyisiä ministereitä kuten Moshe Yaalonia, joka esittää heidän palaamista edellisiin asuinpaikkoihinsa, että herättämällä vääriä toiveita karkotetut menettävät halunsa rakentaa tonteilleen, jotka heille on annettu. Toisaalta Olmert puolustaa vetäytymistä Gazasta yhtenä suurimmista ja merkittävimmistä strategisista saavutuksista, mitä maa on koskaan kokenut. Olmert näyttää kopioineen PA:n käyttämiä menetelmiä propagandassaan.(JP)
- Likudissa on voimakas vastustus Netanyahun suunnitelmille rakennuskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Hallituksen parissa kieltoa vastustavat ministerit syyttävät Netanyhaua heidän vaientamisestaan. Netanyahu näpäytti varapääministeri Silvan Shalomia nostamalla Shasin puheenjohtaja Eli Yishain ”kuutosiin”, eli minikabinettiin, ja pudottamalla sieltä Shalomin. (JP)
- Ministeri Yaalon vakuutti eilen, että juutalaisilla on Israelissa oikeus rakentaa ja asettua asumaan missä he haluavat. Hän varoitti, että kokemusten mukaan toistuvat myönnytykset ovat vain lisänneet palestiinalaisten vaatimuksia. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen johtajat valmistelevat ”hätäkokouksen” kutsumista koolle keskustelemaan rakennuskiellosta ja päättämään yhteisestä strategiasta sen vastustamiseksi. (JP)
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804532453&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon totesi eilen puheessaan YK:ssa, että juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa on vastoin kansainvälistä lakia ja laitonta. Hän sanoi olevansa hyvin huolissaan Ehud Barakin hyväksymien 455 uuden asunnon rakentamisesta. Siinä on taas yksi kansainvälinen poliitikko, jonka opinnot ovat jäänyt keskeneräisiksi. (JP)
- Tel Avivin ja Beershevan välinen juna suistui kiskoiltaan eilen. Yksi ihminen jouduttiin viemään sairaalaan, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. (JP)
- Yeshiva-opiskelija puukotettiin hengiltä asuintilasta nousseen riidan vuoksi Netaniassa eilen. Poliisi pidätti kaksi opiskelijaa. (JP)
- Oppositiojohtaja Tzipi Livni osallistui Madonnan Yarkon puistossa pidettyyn konserttiin istuen vip-henkilöitten aitiossa, jossa liput maksavat tuhansia shekeleitä. Livni pääsi tilaisuuteen ilmaiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3774826,00.html

Wednesday, September 09, 2009

KESKIVIIKKO 09.09.09
1. FATAH JA HAMAS voivat allekirjoittaa sopimuksen ennen vuoden loppua, jolla järjestöjen välinen kiista voitaisiin lopettaa, kertoo JP:n kolumnisti Khaled Abu Toameh. Hamasin Damaskoksen ulkomaanasioitten toimiston johtajan Khaled Mashaalin Kairon matka oli ratkaisevan tärkeä suhteitten edistymisen kannalta. Toinen suotuisa merkki on Hamasin kutsu Fatahin korkeille viranomaisille vierailla Gazassa keskustellakseen sopimuksesta. Fatahin Gazan delegaatioon kuluisivat Toamehin mukaan Nabil Shaath, Jibril Rajoub, Mahmoud al-Aloul ja Fakhri Bsaiso.
TOAMEH kertoo, että Mashaal suostui allekirjoittamaan ”sovitteluasiakirjan” Egyptin luvattua avata Rafahin terminaalin Gazasta Egyptiin pysyvästi. Rafahin terminaali on ollut periaatteessa suljettuna siitä lähtien, kun Hamas kappasi vallan Gazassa kesällä 2007, joskin se on avattu tilapäisesti sairaskuljetuksia tai vip-henkilöitä varten. Rafahin avaaminen on suuri voitto Hamasille, joka on työskennellyt lujasti Gazan saarron purkamiseksi.
TOINEN suuri voitto on sopimus, jonka mukaan Hamas ja Fatah muodostavat yhteiset turvallisuusjoukot arabivaltojen valvonnassa. Fatah on Toamehin tietojen mukaan suostunut avaamaan PLO:n instituutiot myös Hamasin jäsenille, vapauttamaan kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsirannalla sekä muodostamaan yhteishallituksen Hamasin kanssa ehdolla, ettei muodostettava hallitus tunnusta Oslon sopimusta, mutta ”kunnioittaa” sitä.
HAMASIN kansanedustaja Gazassa kertoi, että Egypti avaa Rafahin portit heti, kun sovittelu-dokumentti on allekirjoitettu. Seuraavien parlamentti ja PA:n puheenjohtajan vaalien ajankohta on sopimatta. Hamas ei halua niitä ensi vuoden alussa, ilmeisesti siksi, että Fatahin kannatus on gallupien mukaan selvästi suurempi kuin Hamasin. Toinen jarru on Hamasin epäluulo, ettei Fatah noudata sopimuksia, ja haluaa ensin nähdä niiden toteutumisen.
Mahmoud Zaharin johtama Hamasin delegaatio matkusti Kairoon eilen keskustellakseen sopimuksen laatimisesta sekä tavatakseen Egyptin pääneuvottelijaa Omar Suleimania. Ohjelmassa lienee myös Gilad Shalitia koskevat vankienvaihtoesitykset. (JP)
2. NORJALAISIA viranomaisia on tiettävästi Ramallahissa keskustelemassa mahdollisuudesta, että vankienvaihtosopimuksen mukaan Israelin vankiloista vapautettavia palestiinalaisia voidaan sijoittaa Norjaan. Uutisissa mainitaan 100 palestiinalaista.
Norjan nimittämä Lähi Idän erikoislähettiläs John Hansen-Bauer sen sijaan ei saanut lupaa tavata Israelin viranomaisia, kun he saivat tietää, että Hansen-Bauer oli matkallaan Israeliin tavannut Damaskoksessa Hamasin ”ulkoministerin” Khaled Mashaalin. Israelin viranomaisia suututti erityisesti se, etteivät norjalaiset kertoneet heille tapaamisesta Mashaalin kanssa.
Myös Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu joutui toteamaan Israelin omaksuman kannan, etteivät ulkomaiset viranomaiset voi tavata samalla matkalla palestiinalaisia ja israelilaisia viranomaisia. Davutoglu aikoi matkustaa ensin Ramallahiin tavatakseen PA;n johtajia ja matkustaa sitä kautta Israeliin, mutta se ei ollut sopivaa. Hän peruutti Israelin matkansa.(JP)
3. PRESIDENTTI Obaman salaisen suunnitelman mukaan Palestiinan valtio perustetaan viimeistään 2011 ensin Juudeaan ja Samariaan, johon Gazan kaista liitetään myöhemmin. Asiasta kertoi PA:n lakiasäätävän neuvoston (PLC) apulaispuhemies Hassan Kraisha Al-Jazeeran net-järjestölle sekä kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle. Suunnitelma on uutisen mukaan kymmenkohtainen. Sen periaatteen mukaan Jerusalemin arabilähiöt sen itäosissa liitetään Palestiinan valtioon, länsiosat Israeliin. Temppelivuoren kohtaloa ei ole selvitetty, mutta ratkaisuna lienee sen asettaminen kansainväliseen valvontaan. Jordanjoenlaaksoa valvoisivat kansainväliset joukot, mutta hallinnollisesti se tulisi kuulumaan Palestiinaan. Terrorijärjestöiksi luokitellut järjestöt hajotetaan ja niiden jäsenet otettaisiin jäseniksi poliittisiin puolueisiin. Suuret setlementit kuten Gush Etzion ja Maale Adumim liitettäisiin Israeliin, mutta pienempien yksittäisten setlementtien kohtalo selvitetään 3 vuoden kuluessa.
Palestiinan valtio ei olisi Obaman suunnitelman mukaan aseeton, mutta sillä ei olisi oikeutta solmia sotilasliittoja ulkovaltioitten kanssa. Israelin tulisi vapauttaa kaikki palestiinalaisvangit kolmen vuoden kuluessa. Joukko etnisiä arabeja, joilla on israelilainen sukutausta, voisi asettua asumaan Jordanjoenlaaksoon. Pakolaiskysymys on uutisissa auki.
Kraisha, joka on itsenäinen kansanedustaja, moittii suunnitelmaa, että se riistää palestiinalaisilta heidän kansalliset oikeutensa.
Washingtonin diplomaattilähteet kertoivat ”politico.com” netissä, että uutinen suunnitelmasta on kuvittelua ja mitätön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133344
4. ASUNTOJEN HINTOJEN laskemiseksi asuntoministeriö ja Israelin Maahallinto ILA ovat yhdessä tarjoamassa maata 5000 asunnon rakentamiseksi kaikkialla maassa. Ajankohta on suotuisa, sillä eilen maahan saapui 200 uutta siirtolaista USA:sta, puolet heistä naimattomia, jotka etsivät itselleen elämänkumppania.
Suurin osa asunnoista, 1000 kpl, tarjotaan Jerusalemin alueella, sekä suuri osa Tel Avivin ja Beershevan alueilla. Muita alueita, joissa asuntoja tarjotaan myyntiin, ovat Kiyat Gat, Afula, Ashdod, Kiryat Motzkin, Netajya, Zikhron Yaakov, Netivot, Jockneam ja Eilat sekä joitain pienempiä paikkakuntia. Asuntojen uskotaan valmistuvan kolmen vuoden kuluessa, ja toivotaan, että suuren joukon asuntoja tullessa myyntiin se vaikuttaisi hintatason putoamiseen.
Kriitikot ovat valittaneet, että rakennusliikkeillä on hallussaan riittävästi maata 20 000 asunnon rakentamiseksi, mutta että ne odottavat hintatason nousemista ennen rakentamisen aloittamista. Asunnoilla ei kuitenkaan ole hintavalvontaa, joten mitään varmuutta ei ole, että tämä maapohjan tarjoaminen rakentamista varten laskisi hintatasoa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133330
5. PA:N VIRANOMAINEN Shassan Daghlas kertoi kiinalaiselle Xinhua uutistoimistolle, että palestiinalaiset voivat nousta kolmanteen intifadaan, jos Israel jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Hän viitannee Netanyahun äskettäin lupaamaan ja Barakin nimikirjoituksellaan vahvistamaan 455 asunnon rakentamiseen Juudeassa ja Samariassa. Hän varoitti uutisen mukaan, että uusien asuntojen rakentaminen estää rauhankeskustelujen jatkamisen, mikä voi kiihottaa palestiinalaiset aktiiviseen vastarintaan. Hän ei uskonut, että siinä käytettäisiin aseita, vaan siinä käytettäisiin mielenosoituksia ja häirintätoimia setlereitten toimintojen vaikeuttamiseksi.
TOISEN VAROITUKSEN kansannoususta Länsirannalla antoi Abdel Hadi Hantash, PA:n ”asiantuntija” setlementtiasioissa, joka kertoi Xinhua uutistoimistolle, että koska maailma ei saanut Israel vakuuttuneeksi rakennuskiellon ehdottomuudesta, palestiinalaisten keskuudessa on rauhattomuutta, joka voi leimahtaa kolmannen intifadan alkamiseksi spontaanisti. Hän arvioi, että sellainen voi alkaa koska tahansa. Hän arvioi sitä aseettomaksi, mutta että ”yhteenotot IDF:n kanssa voivat vaatia useita uhreja”. Mielenosoitusten ja häirintä-toimien tarkoituksena olisi Hantashin mukaan saada kansainvälinen mielipide kääntymään Israelin vastaiseksi, mikä pakottaisi sen taipumaan.
ARTIKKELIN antama rauhoitteleva sävy ei välttämättä vastaa todellisuutta, sillä hyökkäykset israelilaisia autoilijoita vastaan ovat lisääntyneet viime päivinä, ja niissä on kivien ohella käytetty petrolipommeja ja myös tuliaseita. Tienvarsipommien käyttö on vähentynyt, mutta taito niiden rakentamiseksi ei ole minnekään hävinnyt.
ON MYÖS huomioitava USA:n kenraali Daytonin kouluttamat ja amerikkalaisin kiväärein varustetut 2100 ”turvallisuusjoukot”, jotka saivat 50 venäläistä panssaroitua APC-vaunua. Aiemmissa väkivaltaisuuksissa amerikkalaisten kouluttamat palestiinalaiset ovat kääntäneet aseensa israelilaisia vastaan, mikä hyvin luultavasti toistuisi tässäkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133336
6. UUTISOTSIKOITA
- USA:n kongressin jäsen Mike Robers (Rep) kehottaa Obaman hallitusta pitämään tarkoin kiinni asettamastaan aikataulusta Iranille, jonka mukaan sen tulee osoittaa halunsa neuvottelujen aloittamiseksi maan ydinasesuunnitelmista. Obama asetti syyskuun tarjouksensa takarajaksi kuitenkaan määrittelemättä sitä tarkemmin. Robers toteaa, että toistaiseksi Iranista ei ole kuulunut mitään, ja hän pitää huonona politiikkana antaa toistuvia kolmen kuukauden jatkoaikoja toivossa, että sinä aikana jotain positiivista tapahtuisi. (JP)
- Joukko vasemmistolaisia vaikuttajia Israelissa ovat aloittaneet toiminnan Netanyahun tukemiseksi hänen luvattuaan pyrkiä kahden valtion periaatteen toteuttamiseen. Mukana on useita aiempia ministereitä ja muita vasemmistoon lukeutuvia vaikuttajia. (JP)
- Israelin maahallinto (ILA) valitsi eilen urakoitsijat Pisgat Zeeviin rakennettavaa 668 asuntoyksikköä varten. Kohde on odottanut ratkaisuaan lähes vuoden ilmeisesti poliittisesta epävarmuudesta johtuen ensin Olmertin hallituksen horjuessa ja sitten Netanyahun hallituksen etsiessä omaa tietään. Alkuperäiset tarjoukset koskivat lähes 700:n asunnon rakentamista, mutta sitä on pienennetty 430:en asuntoon 13.8 hehtaarin alueelle Jerusalemin Pisgat Zeevin lähiöön pääkaupungin koillisosassa. (JP)
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman jatkaa kuuteen Afrikan maahan tekemänsä virallista vierailua. Hänellä on mukanaan joukko liikemaailman, turvallisuus-järjestöjen ja IDF:n edustajia. Eilen hän saapui Nigeriaan, joka on suurin ja potentiaalisesti varakkain maa Etelä Afrikan ohella. (JP)
- Edellinen pääministeri Ehud Olmert on edelleen sitä mieltä, että Gazan alueen evakuointi oli oikea toimi oikeaan aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133347
- Israelin tilaaman F-35 yhteistoimin rakentaman viidennen sukupolven koneen toimitukset aikataulun mukaan tullevat Israelin osalta siirtymään, koska USA ei ole hyväksynyt israelilaisten ehdottamia laitteita koneisiin. Yhden koneen hinta on nyt 100 miljoonaa USD ja voi vielä nousta. Viranomainen USA:sta kertoi, ettei koneesta ole vielä yhtään konetta valmiina, ja että ensimmäiset koneet toimitetaan USA:lle, seuraavat Englannille ja sitten vasta Israelille. (JP)
Lämpötilat, Jsm: Ke: 19-27; To: 18-28; Pe: 16-26; La: 19-25, ajoittain pilvistä.

Tuesday, September 08, 2009

TIISTAI 08.09.09
1. KUUDEN KUUKAUDEN rakennuskielto on tulossa Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöihin, sanovat viranomaiset. Se alkanee maanantaista. Puolustusministeri Ehud Barak vahvisti eilen nimikirjoituksellaan 455 asuntoyksikön aloittamisen. Niistä 149 asuntoa Har Giloon; 12 Alon Shvutiin; 80 Maale Adumimiin; 84 Modiin Illitiin; 76 Givat Zeeviin; 25 Kedariin ja 20 Maskiotiin. Maskiot sijaitsee Jordanjoen laaksossa, kuten eilen raportoitiin. Lisäksi sallitaan urheilukentän rakentaminen Arieliin ja koulu Har Adariin.
Uusien kohteiden rakennusluvat lienevät hallituksen pyrkimys rauhoittaa kotirintamaa, sillä ne eivät millään tavoin tyydytä uusien asuntojen tarvetta.
Obaman Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu Israeliin lauantai-iltana. Netanyahu esittelee hänelle viimeiset kehitysvaiheet ja pyrkii saamaan jonkinlaisen yhteisymmärryksen Israelin ja USA:n näkökohtien välille, jotka poikkeavat suuresti toisistaan.
Netanyahun kansliasta selitetään, että Israelin hallitus odottaa kuuden kuukauden aikana arabimaitten vastavuoroisia toimia suhteiden parantamiseksi, ja päättää sitten rakennuskiellon jatkumisesta tai lopettamisesta sen hetkisen tilanteen mukaan. Kansliasta vakuutetaan, ettei Jerusalemin rakentaminen kuulu tämän kiellon piiriin.
Sekä opposition että painostusryhmien edustajat toteavat, ettei viime vuoden marraskuusta lähtien ole hyväksytty yhtään uutta rakennuslupaa, joten hallituksen päätös ja Barakin vahvistus 455 uuden rakennusluvan myöntämisestä ja kuuden kuukauden rakennuskiellon julistamisesta tarkoittaa vain olevan tilanteen virallistamista. (JP)
2. VALKOISEN TALON edustaja Robert Gibbs kuten myös PA:n rauhanneuvottelija Saab Erekat ilmoittivat eilen, että vaatimuksena on täydellinen rakennuskielto ilman poikkeuksia. Mielenkiintoista nähdä, minkä kannan Mitchell ottaa asioihin tavatessaan Netanyahun.
ISRAELIN oikeistopoliitikot kritisoivat kovin sanoin Netanyahun päätöstä hyväksyä muutaman asunnon rakentaminen ja samalla lätkäistä niiden päälle kuukausien mittainen rakennuskielto. He muistuttavat, että osa noista nyt ”hyväksytyistä” asunnoista sisältyi pääministeri Olmertin hyväksymiin, eikä siten merkitse uusien rakentamista.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan totesi, että rakennuskiellon julistaminen merkitsee kymmenen kertaa suurempaa negatiivista vaikutusta kuin 455 asunnon tavallaan positiivinen hyväksyminen.
Heidän lausunnoissaan ilmenee jonkinasteinen pettymys ja epätoivokin siksi, että he odottivat Netanyahun hallitukselta toisenlaista politiikkaa. (JP)
3. JUUTALAISYHTEISÖT Juudeassa ja Samariassa ovat kiinteyttämässä vastustustaan Netanyahun ilmoittamalle rakennuskiellolle, joka aluksi on kuusi kuukautta, mutta jota tullaan jatkamaan, mikäli suhteet arabimaitten kanssa kehittyvät suotuisasti.
Eilen E-1 alueella Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä pidetty ”peruskiven” muuraaminen antoi oivan tilaisuuden poliitikoille esittää mielipiteitään. Varsinaisen peruskiven asemesta E-1 alueen korkeimmalle kummulle haudattiin ruukkuun sijoitettu Torah-rulla poliisin ilmoitettua, että se vastustaa aiempaa suunnitelmaa, joka olisi symboloinut rakentamista. E-1 alue hyväksyttiin aikoinaan jo Rabinin hallituksen toimesta, ja sinne on rakennettu infrastruktuuri valmiiksi. Kuitenkaan yksikään hallitus ei ole rohjennut antaa lupaa rakentamisen aloittamiseksi sen jälkeen, kun sinne rakennettiin poliisiasema. USA:n hallituksen kanta on ollut kaiken aikaa ehdottoman kielteinen, eikä sitä ole uskallettu avoimesti vastustaa. Maale Adumimissa asuu nyt 33 800 ihmistä ja uusien asuntojen tarve on huutava, mutta sopivaa rakennusmaata ei ole tarjolla. E-1 on tarkoitettu kaupungin laajennussuunnaksi. Sinne suunniteltiin 3 500 asuntoyksikköä tarvittavine julkisine rakennuksineen ja puistoineen. ”Maale Adumim on Jerusalemin rajakaupunki”, sanoi kansanedustaja Zeev Elkin (Likud) puheessaan lisäten, että E-1 aluetta kutsutaan jo nimellä Mevazeret Adumim. ”Jokaisen, jolle taistelu Jerusalemista on kallis, tulisi tiedostaa, että taistelu Jerusalemista alkaa täällä”. Maale Adumimin pormestari Kashriel muistutti, että viime vuonna vaalipuheissaan Netanyahu sanoi pääministerinä hyväksyvänsä E-1 alueen rakentamisen. ”Nyt on aika lunastaa lupaukset”. Paikalle oli kerääntynyt joukko vasemmistolaisia ja Peace Now jäseniä, jotka ympäröitiin välittömästi ja heille huudeltiin: ”Vihaamme arabeja ja vihaamme teitä”. Poliisi erotti ryhmät toisistaan pahempien välikohtausten välttämiseksi. (JP)
4. JP:N KOLUMNISTI Herb Keinon tarkastelee artikkelissaan Yithak Rabinin esitystä hallitukselleen päivä Jom Kippurin jälkeen ja viikkoa ennen teloitustaan. Rabin kutsui esitystä puheessaan Knessetille nimellä ”Oslo II”. Keinon tarkastelee, miten Netanyahun suunnitelma Palestiinan valtioksi ja Israelin suhteita siihen muistuttavat toisiaan, jopa siinä määrin, että Keinon katsoo Netanyahun teesien sopivan hyvin Oslo II:n periaatteisiin. Keinon toteaa, että vaikka Rabin puhui paatoksella verenvuodatuksen lopettamisesta ja toistensa surmaamisesta juutalaisten ja maassa asuvien palestiinalaisten välillä, hänen puheensa 1995 sisälsi selkeän suunnitelman. Rabin esitti kansallista kotia palestiinalaisille omalla alueellaan, jota hän kutsui ”vähemmäksi kuin valtioksi”, mutta jolla olisi oikeus hallita useimpia omista kansalaisistaan. Keinon huomauttaa, että samaa tarjoaa Netanyahu, joka kutsuu sitä nimellä ”valtio miinus”. Rabin totesi, että Israelin rajat tulevat kulkemaan 1949 aselepolinjojen itäpuolella: ”Emme tule palaamaan niille linjoille”, hän totesi. Sen jälkeen Rabin esitteli suurimmat muutokset, jotka tulee huomioida lopullisissa neuvotteluissa.
ENSIMMÄISENÄ Rabinilla oli yhtenäinen Jerusalem, johon kuuluu Maale Adumim ja Givat Zeev. ”Israelin pääkaupunki sen täydessä hallinnassa samalla turvaten toisten uskontojen - kristittyjen ja islamin – jäsenten oikeudet vapaaseen pääsyyn ja oikeuteen harjoittaa palvontaansa pyhillä paikoilla omien perinteittensä mukaan. Toiseksi Rabin totesi, että Israelin turvallisuusraja kulkee Jordanjoen laaksossa, tarkoittaen tällä, että Israel haluaa säilyttää valvontaoikeuden siellä. Kolmanneksi Rabin totesi, että kehitys 1949 aselepolinjan takana on huomioitava uusien juutalaisyhteisöjen kuten Gush Etzion, Efrat, Betar ja muitten yhteisöjen muodossa. Neljänneksi on huomioitava suurten juutalaisyhteisöjen muodostamat blokit Juudeassa ja Samariassa kuten myös Gush Katif Gazassa.
Herb Keinon tarkastelee näitä yhteneväisyyksiä Rabinin ja Netanyahun suunnitelmien välillä todeten, miten vähän on edetty tosiasioissa vuodesta 1955 lähtien. Hän arvioi, että Maskiotin yhteisön hyväksyminen Jordanjoenlaaksoon vihjaa, että tarkoituksena on säilyttää siellä sekä sotilaallinen läsnäolo että siviiliasutus. Samoin Alon Shvutin ja Har Gilon lisärakentaminen Gush Etzionin sisällä sekä Modiinin tarpeitten huomioiminen vihreän linjan itäpuolella muitten hyväksyttyjen rakentamisten ohella näyttävät suuntaa, mihin Netanyahun suunnitelma tähtää.
5. PÄÄMINISTERI Netanyahu oli kateissa eilen 10 tunnin ajan, eikä kukaan halunnut kertoa, minne hän oli poistunut. Uutiset spekuloivat, että ehkä hän lensi Jordaniaan, tai ehkä Egyptiin, tuskin kuitenkaan muuhun arabimaahan, Libanoniin tai Syyriaan. Olmertilla oli myös samanlaisia tempauksia, kun hän halusi keskustella Jordanian kunkun kanssa ilman sivullisia kuuntelijoita. Egyptissä ovat tietenkin Shalitin vapauttamiskeskustelut herkässä vaiheessa, ja Jordanian kuningas Abdullah II pelkää maassa asuvia palestiinalaisiaan.
Lopulta iltapäivällä pääministerin kansliasta annettiin epämääräinen lausunto, että Netanyahu oli neuvotteluissa jossain salaisessa turvallisuuslaitoksessa Israelissa. Hänen mukanaan arveltiin olleen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Uzi Arad ja ehkä sotilasattasea Meir Kalifi, mutta Ehud Barak ei ollut mukana, kertoo JP:n artikkeli H Keinonin mukaan. Keinon kertoo, että Netanyahu tapasi korkean turvallisuusvirkailijan jostain arabimaasta Mossadin tiloissa. Lienevätkö nämä tiedot oikeita, selvinnee myöhemmin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Salainen armeijan tiedusteluraportti vuodelta 1993 varoitti raketti-iskuista Ashkeloniin, jos palestiinalaiset eivät halua pitää kiinni Oslon sopimuksesta. Kenraalimajuri Yaakov Amidror, joka aikoinaan johti sotilastiedustelua, kertoi luennossaan Netaniyan Akatemiaopistossa maanantaina, että hallitus kieltäytyi hyväksymästä varoituksia. Hän selittää, että sopimuksessa oli kohtia, joita armeija ei voinut pitää kuten terroristien jahtaamista PA:n alueilla. Hän kertoi, että ulkoministerinä silloin toiminut Shimon Peres kehotti armeijan upseereita poistumaan salista rauhansopimuksesta äänestettäessä. Hän kertoi silloin Oslon sopimusten tultua hyväksytyiksi, että tiedustelu sanoi sopimuksen päätyvän joko historialliseen kompromissiin tai rakettien ampumiseen Ashkeloniin. Hän sanoo, että Israel luopui Gazasta 1994 ja uudelleen 2005, ja molemmilla kerroilla seurauksena oli rakettituli Israeliin, kuten Katjushien ampuminen Libanonista rajan yli. Hän sanoi valittavansa sitä, että Israel on toistuvasti antanut palestiinalaisten pettää itseään ilman jälkiseurauksia. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804514247&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Venäjä sanoo myyneensä Syyrialle neljä huippuluokan hävittäjää Mig-31E, mutta ilman hyökkäyskapasiteettia. Lausunnossa todetaan, että koneet on tarkoitettu vain tiedusteluun. ”Useampia koneita ei myyty siksi, ettei Syyria kykene maksamaan niitä”. Kaksi koneista on käyttökunnossa, mutta kaksi muuta on tarkoitettu varaosiksi. Syyrialla on jo Mig-29 koneita, jotka nekin palvelevat Venäjän ilmoituksen mukaan lähinnä tiedustelua. Mig-31 lentää lähes kolminkertaisella äänennopeudella, se on kaksimoottorinen torjunta- ja hyökkäyskone. Syyria haluaa päivitettyjä versioita, joilla on pitempi lentomatka.
- Libanonin hallituksen muodostaja Saad Hariri esitti ministerilistansa presidentti Suleimanille. Siinä on 15 Haririn puolueen, 5 Suleimanin ja 10 Hizbullahin jäsentä. Hizbullah voi vastustaa listan yksipuolista laatimista.
- USA kehottaa arabimaita vahvistamaan armeijoitaan Iranin uhkaa vastaan.
- IDF:n sotilaspoliisi tutkii väitteet, että sen panssarit ampuivat perhettä kohti, joka heilutti valkoista lippua Gazassa operaatio cast lead aikana. http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1251804514229&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Al-Qaidaa lähellä olevat terroristit kertovat, että seuraava 9/11 kohde on Saksassa ja se toteutetaan lähi aikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133325

Monday, September 07, 2009

MAANANTAI 07.09.09
1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin odotetaan tänään vahvistavan nimikirjoituksellaan 500 uuden asuntoyksikön rakentamisen Juudeaan ja Samariaan. Minihallitus hyväksyi suunnitelman ja näytti vihreää valoa, joten kaiken pitäisi olla järjestyksessä. Täten sinne rakennetaan valmiiksi 3000 uutta asuntoyksikköä. Netanyahu halusi saada asian hyväksytettyä hallituksessa ja saada sille puolustusministeriön vahvistuksen ennen kuin hän päättää tilapäisestä 6-9 kuukauden pituisesta rakennuskiellosta, joka ei koske noita hyväksyttyjä kohteita. Tänään hyväksyttävät viisisataa asuntoyksikköä rakennettaneen Modiin Illitiin, Betar Illit, Maaleh Adumimiin ja Gush Etzioniin, vaikka päätöstä siitä ei ole tehty.
Juudean, Samarian ja Gazan Juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Pinchas Wallerstein sanoi, että tuo viidensadan asunnon lisäys palvelee vain pientä osaa yhteisöistä, ja että tarve on paljon suurempi.
Maale Adumimin pormestari Benny Kashriel suostui poliisin suosituksesta rajoittamaan suunnittelemansa peruskiven laskemisen protestiksi hallituksen päättämättömyydestä E-1 alueen rakentamiseksi. Kashriel hautaa sen sijaan alueen kukkulalle ruukkuun sijoitetun Tora-rullan, kuin symboliksi, että alue on pyhitetty juutalaisten asunnoiksi. (JP)
2. VARAPÄÄMINISTERI Silvan Shalom syytti pääministeri Netanyahua ryömimisestä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin edessä. Tämä oli vakavin syytös Netanyahua vastaan hänen pääministerikautensa aikana maaliskuun 31. päivästä alkaen. Shalom syytti Netanyahua, että tämä on hylännyt puolueensa ohjelman ja ideologian pyrkiessään tapaamaan PA:n puheenjohtaja Abbasin. Shalom toimi isäntänä tilaisuudessa Tel Avivin hääsalissa, jonne oli saapunut 10 Likud-ministeriä ja kansanedustajaa sekä sadoittain puolueen aktivisteja. Myös juutalaisyhteisöjen johtajia Juudeasta ja Samariasta oli mukana pyrkien vaikuttamaan puolueen johtohenkilöitten kautta pääministeriin, ettei tämä suostuisi rakennuskieltoon heidän johtamissaan yhteisöissä.
”Olemme täällä pelastaaksemme Likudin oikean tien. Uskoakseni hinnan maksaminen juutalaisyhteisöjen jäädyttämiseksi tapaamisen järjestymiseksi Mahmoud Abbasin kanssa ei ole oikea tie tällä hetkellä”, Shalom sanoi. ”Valittiinko meidät Likudissa toteuttamaan toisten laatimaa politiikkaa? Jos suostumme Palestiinan valtion tunnustamiseen ja setlementtien jäädyttämiseen ennen neuvotteluja, mistä me neuvottelemme?” Shalom varoitti, että jos Israel suostuu jäädyttämään setlementtien elämän nyt ja keskeyttämään rakentamisen niissä, sen aloittaminen uudelleen aiheuttaisi uusia ongelmia. Sen sijaan kysymys setlementeistä tulisi jättää lopullisten neuvottelujen asioihin. Shalom suositteli sen asemesta keskusteluja Obaman hallituksen kanssa. ”Kun arabimaat vastasivat ”ei” Obaman tarjouksiin, aiheuttiko sen välien katkeamisen niiden ja USA:n välillä? Ei aiheuttanut, eivätkä suhteet katkeaisi Israelin ja USA:n välilläkään, jos Israel sanoo selkeästi ”ei” Obaman hallituksen vaatimuksiin.” Shalom haluaisi Likudin kansanedustajan Danny Danonin lailla, että asia rakennuskiellosta ratkaistaisiin Likudin keskuskomiteassa. (JP)
3. JOTKUT Likudissa ovat jopa esittäneet Netanyahun vaihtamiseksi esim. Moshe Yaaloniin tai Shalomiin, mutta tällä tuskin on laajaa kannatusta, kuten Netanyahu itsekin totesi journalisteille. Pääministeri suostutteli ministereitään ja kansanedustajia jäämään pois keskiviikoksi suunnitellusta tilaisuudesta puolueen Tel Avivin toimistotiloissa. Tilaisuuden tarkoituksena on tukea Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen taistelua normaalin elämän jatkumiseksi ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä, joista rakentamisen keskeyttäminen pitkäksi aikaa on suurimpia.
Netanyahu haistaa kuitenkin epävarmuuden ja epätietoisuuden puolueensa johtavien poliitikkojen parissa, ja keskusteli heidän kanssaan vakavasti tilanteesta. Hän puhui sekä Moshe Yaalonin ja Yuli Edelsteinin että Benny Beginin kanssa, jotka ovat varteenotettavia vaikuttajia ja potentiaalisia kilpailijoita puolueessa Shalomin ohella.
Sekä Shasin puheenjohtaja Eli Yishai että Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman esittivät eilen tukevansa Netanyahun asemaa ja politiikkaa. (JP)
4. USA:N ALKAESSA taipua Venäjän kiivaaseen vastustukseen puolustusohjus-järjestelmien rakentamiseksi Itä Euroopan maihin Israelissa on aloitettu valmistelut mahdollisuudelle, että tutkavalvonta asemat ja niihin kuuluvat torjuntaohjuspatteristot rakennetaan Turkkiin ja Israeliin, kuten viime aikaiset uutiset ovat kertoneet. USA pystytti oman maailmanlaajuiseen valvontaverkostoon kuuluvan tutka-aseman Negeviin, joka toimii amerikkalaisen miehistön valvonnassa, mikä helpottaisi siihen liittyvän torjunta-asemien rakentamista maahan.
USA ja Israel käyvät ensi kuussa Israelissa yhteisen ilmapuolustusharjoituksen, ja Israelissa valmistaudutaan siihen, että USA:n tuomat torjuntaohjusjärjestelmät jätetään maahan. USA:n armeija ei ole vielä tehnyt päätöstä asiassa, mutta myönteinen ratkaisu on mahdollinen.
Ensi kuussa suunniteltu harjoitus on nimeltään ”Juniper Cobra”, siihen osallistuu USA:n Euroopan sotilasyksikköjen johto EUCOM sekä USA:n Ohjuspuolustusjärjestö MDA. Harjoitus on suurin maitten kesken tehty, ja siinä testataan kolmea puolustusjärjestelmää. Maanantaina puolustusministeri Barak tapaa Chekin puolustusministeri Martin Bartakin Tel Avivissa. He keskustelevat monista asioista, mm. USA:n suunnitelmien muuttamisesta tutkavalvonta-järjestelmän siirtämiseksi Chekistä kuten myös siihen liittyvän torjuntaohjusjärjestelmän siirtämiseksi Puolasta, ehkä Turkkiin ja Israeliin Balkanin maitten ohella. (JP)
5. HAMASIN ulkoasiainpäällikkö Khaled Mashaal romutti toiveet Gilad Shalitin nopeasta vapauttamisesta panttivankeudesta, vaikka uutiset ennen hänen matkaansa Kairoon ennustivat, että sopimusasiakirja on allekirjoitusta vailla. ”Tapaus Gilad Shalit on vielä alkuvaiheissaan ja on vielä yksityiskohtia, jotka on sopimatta. Meillä on vielä pitkä matka kuljettavana, joten on oltava kärsivällisiä”, Mashaal selitti journalisteille. Hän näyttää silminnähden nauttivat omaksumastaan vallasta, ja käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. Mashaal tapasi Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleimanin keskustellen tämän kanssa Shalitista sekä Fatahin sisällä käytävästä valtataistelusta. Hamasin virkailijan mukaan Suleiman painosti Mashaalia Shalitin nopeaksi vapauttamiseksi, mikä palvelee Egyptin etuja, mutta tämä valittaa, ettei Hamasilla ole mahdollisuuksia lisämyönnytyksiin suostuttuaan sadan turvallisuusvangin karkottamiseen osana sopimusta Israelin kanssa. Samalla Mashaal painotti Hamasin halua kansallisen yhtenäisyyden saavuttamiseksi Fatahin kanssa, mutta syytti ettei Abbasin johtaja järjestö ole valmis siihen.
KHALED MASHAAL varoitti arabimaita kiirehtimästä luomaan suhteita Israelin kanssa, joiden hän sanoi vain auttavan sitä vastustamaan USA:n vaatimuksia setlementteihin.
Puolustusministeri Barak on ollut kritiikin kohteena hänen vähätellessään menetettyjä sotilaita todettuaan, ettei IDF pysty suojelemaan kaikkia sotilaitaan. Hän tapasi eilen Gilad Shalitin isoisän, jonka hän sanoi menettäneen poikansa Yoelin Jom Kippur-sodassa. (JP)
6. AL-QAIDAN Gazan alueen johtaja kertoi sunnuntaina, että ryhmä yritti teloittaa sekä
USA:n entisen presidentin Jimmy Carterin että kvartetin Lähi Idän lähettilään Tony Blairin näiden vieraillessa Gazassa. Al-Qaidan johtaja Mahmoud Taleb, entinen Hamasin sotilassiiven Izzadin al-Kassam komentaja, uhkasi järjestönsä suunnittelevan hyökkäyksiä Hamasia vastaan. Taleb on piileskellyt Hamasin etsintöjä kahden vuoden ajan. Eräs paikallinen journalisti kertoi, että Taleb esiintyy paikallisena Bin Ladenina, ja että tämä haluaa muodostaa Gazasta islamin fundamentalistisen emiraatin (kalifikunnan).
Hamasin pyssymiehet surmasivat viime kuussa al-Qaidan tapaisen ryhmän Jund Ansar Allah perustajan Abdel Abdel Mousan Rafahissa. Hamasin johto uskoo, että viime viikon pommihyökkäys hallituksen valvomien turvallisuusinstituuttien ulkopuolella olivat Talebin johtaman ryhmän, Jaljalat (ukkonen), järjestämiä. Jaljalat erosi Hamasista sen suostuessa vaaleihin 2006, jotka se voitti ja suostui PA:n hallitukseen Fatahin kanssa. Taleb kertoi lontoolaiselle Asharq Al-Awast lehdelle lähettämässään internetviestissä, että Osama Bin Laden on ”emir” ja islamin vartija. Hän kertoi järjestönsä ideologisesti kuuluvan al-Qaidaan.JP
7. UUTISOTSIKOITA
- Jordanjoen laaksossa sijaitsevassa Maskiot juutalaisyhteisössä aloitettiin eilen työt sen kehittämiseksi ja infrastruktuurin lisäämiseksi yhteisöön. Tarkoitus on rakentaa 20 asuntoa. Maskiot hyväksyttiin virallisesti 1980-luvulla, mutta sitä ei koskaan rakennettu valmiiksi. Se sijaitsee 15 km 1949 aselepolinjan itäpuolella. Alunperin Maskiot rakennettiin 1982 sotilastukikohdaksi, jossa IDF:n Nahal yksikkö majaili, ja vuonna 2001 uskonnollinen armeijan-palvelukseen valmistava akatemia muutti sinne. Vuonna 2008 IDF salli kuuden parakin siirtämisen paikalle Gazasta karkotettua kuutta perhettä varten, ja sisäministeriö rekisteröi heidät pysyviksi asukkaiksi Maskiotiin. (JP)
- Puolustusministeriö arvelee, että laittomiksi määritellyt juutalaisyhteisöt poistetaan lokakuun lopussa, juutalaisten pyhien jälkeen. (JP)
- Huhujen mukaan IAF:n suunnistaja Ron Arad kuoli 1995 jouduttuaan terrorijärjestön vangiksi laskeuduttuaan laskuvarjolla Libanonin alueelle hänen koneensa saatua konevian. Pääministerin kanslia toteaa, että hänet luokitellaan eläväksi, kunnes toisin todistetaan.(JP)
- Tuoreen gallupin mukaan Hamasin kannatus on pudonnut merkittäväksi sekä Länsirannalla että Gazan kaistalla. 58 % antaa epäluottamuslauseen Hamasille Gazassa ja 42 % voimakkaasti. Gallupin mukaan Fatah voittaisi Hamasin sekä Gazassa että Länsirannalla 10 prosentilla. (JP)
- Maanviljelijät uhkaavat estää satonsa pääsyä markkinoille, ellei heille anneta lisää työntekijöitä Thaimaasta. (JP)
- Netanyahu tunnustaa, että 20 vuotta NL:n luhistumisen jälkeen on nähtävissä, että NL:n alueelta muuttaneet venäjää puhuvat siirtolaiset pelastivat Israelin.
- Palestiinalaiset väittävät, että israelilaiset kouluttavat käärmeitä iskemään palestiinalaisiin. Syytös on viimeisin sarjassa vastaavia, niiden joukossa myrkytettyä maitoa ja purukumia, superrottia ja radioaktiivisen jätteen levittäminen palestiinalaisalueille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133297
- Sekä juutalaiset että arabit vastustavat Harish-yhteisön kehittämiseksi 150 000 asukkaan kaupungiksi. Wadi Aran asukkaat pelännevät, että sinne muuttaa ultra-ortodokseja ja että se vie heidän puistoalueensa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3773001,00.html

Sunday, September 06, 2009

SUNNUNTAI 06.09.09
1. USA JA EU reagoivat vihaisesti pääministeri Netanyahun ilmoitukseen, että hän antaa luvan satojen uusien asuntojen aloittamiselle Juudeassa ja Samariassa niiden 2 500 asunnon lisäksi, jotka ovat jo rakenteilla. USA:n lausunnossa valitetaan raporttia Netanyahun päätöksestä, kertoi journalisteille Valkoisen Talon lehdistösihteeri Robert Gibbs lehdistötietoihin perustuen. Tämä vihjaa siihen, ettei USA:n hallituksen piirissä olisi oltu tietoisia Netanyahun päätöksestä.
Netanyahu perustelee päätöstään sillä, että hän haluaa ensin siivota pöydän ja antaa luvat välttämättömille toimille, ja vasta sen jälkeen paneutua seuraavaan tehtävään eli rakennuskiellon julistamiseen Juudeassa ja Samariassa. Kaiken kohtuuden ja tasapuolisuuden nimissä jos kielto annetaan, sen tulisi koskea kaikkea rakentamista, myös palestiinalaisten, koska koko Länsiranta on ns. ”kiistanlaista aluetta”. Ulkomaat näyttävät ottaneen sen diskriminoivan kannan, että alue kuuluu kokonaisuudessaan palestiinalaisille. Pääministerin kanslia ei halunnut kertoa, kuinka monesta asunnosta on kyse uudessa luvassa, mutta vakuutti, ettei niitä rakenneta olevien tai niihin välittömästi liittyvien pienten yhteisöjen rajojen ulkopuolelle. ”Kysymys ei ole yhteisöjen maa-alan laajentamisesta.”
Israelin hallitus käsitellee asiaa tänään istunnossaan. (JP)
2. GIBBSIN lausunnossa sanottiin mm.: ”Kuten presidentti on sanonut, USA ei hyväksy setlementtien jatkuvan laajentamisen laillisuutta ja vaadimme että se loppuu. Me työskentelemme luodaksemme ilmapiirin, joissa neuvottelut voivat tapahtua ja sellaiset toimet vaikeuttavat sellaisen ilmapiirin luomista.” Gibbs kuitenkin antoi tunnustusta Israelin lausunnolle, jossa se aikoo asettaa rajat setlementtien toiminnalle, ja lupasi USA:n jatkavan keskustelua tästä israelilaisten kanssa näiden rajoitusten määrittelemiseksi. Hänen lausuntonsa annettiin sen jälkeen, kun Israelin lähettiläät olivat keskustelleet New Yorkissa keskiviikkona Obaman Lähi Idän lähettilään George Mitchellin kanssa, joka kehui keskusteluja hyviksi ja lisäsi, että edistystä oli saavutettu.
AP kertoi artikkelissaan, etteivät keskustelut George Mitchellin ja Yitzhak Molchon sekä puolustusministeriön henkilöstöpäällikön Michael Herzogin välillä sujuneet tyydyttävästi. Artikkelissa mainitaan, että Israelin neuvottelijoiden ilmoitettua Netanyahun päätöksestä sallia lisä asuntojen rakentaminen, Mitchell varoitti USA:n terävästä vastalauseesta, joka annettiin poikkeuksellisesti ennen Israelin hallituksen virallista päätöstä asiassa.
Valkoisen Talon edustaja selitti JP:n toimittajille, että USA ei suostu sen selän takana tehtyihin päätöksiin hyväksymällä ne ikään kuin tapahtuneina tosiasioina. Israelin viranomaiset vihjaavat, että asiasta ilmoitettiin USA:n neuvottelijoille hyvissä ajoin, ja koska sen nihkeät vaatimukset näyttivät hellittäneen myöhemmin, ilmapiirin katsottiin muuttuneen suotuisammaksi rauhoittaa kotirintamaa lupaamalla rakennuslupien lisäämistä. Välien jännittymisestä huolimatta George Mitchell saapunee Israeliin ensi viikon lopulla. USA:n kovan lausunnon taustalla on huoli sekä palestiinalaisten että arabimaitten suhtautumisesta Israelin uuteen päätökseen, jotka molemmat ovat kritisoineet sitä kovin sanoin ja jopa uhanneet yhteyksien kiristymisellä entisestään. (JP)
3. EU-MAAT esittivät omat tuomitsevat lausuntonsa Netanjahun päätöksen johdosta. Italian ulkoministeri Franco Frattini kertoi lehdistölle , että kaikkia EU:n 27 ulkoministeriä vastustavat Netanyahun päätöstä. Frattini sanoi lausunnossaan, että Israelin päätös rakentaa uusia rakennuksia ja uusia setlementtejä hetkellä, jolloin kansainvälinen yhteisö vaatii sitä jäädyttämään sen, on saanut kaikkien ulkoministereitten tuomion.
Englannin ulkoministeri David Miliband vaati lausunnossaan, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen aloittaakseen uudelleen rauhankeskustelut. ”Meidän kantamme mukaan kaikki setlementit ovat laittomia ja rauhan esteitä ja ilmeisesti mikä tahansa Itä Jerusalemia koskeva on erityisen vaikea”, hän selitti.
EU:n eroava ulkomaanasioitten johtaja Javier Solana sanoi toivovansa, että rauhankeskustelut voitaisiin aloittaa YK:n yleiskokouksen rinnalla New Yorkissa loppukuusta, vaikka tunnustikin, että on vielä paljon keskusteluja käytävä sen toteutumiseksi.
Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner toivoi, että EU pystyisi vaikuttamaan arabimaitten suostumiseksi kauppasuhteitten solmimiseen Israelin kanssa ja sallisi sen matkustajakoneitten lennot alueittensa yli suotuisamman ilmapiirin luomiseksi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka oli eilen Kairossa suunnittelemassa yhteistä strategiaa Hosni Mubarakin kanssa suhteessa Israeliin, tuomitsi Netanyahun päätöksen ja toisti usein käyttämänsä vaatimuksen täydellisestä rakennuskiellosta Länsirannalla ehtona rauhankeskusteluille.
USA:n ja EU:n lausunnot eivät juuri anna toivoa paremmasta ilmapiiristä. Niissä esiintyy selkeä Israelin vastaisuus ja historiallisten tosiasioitten tuntemattomuus tai tahallinen kielto, mikä ilmenee varsinkin Englannin ulkoministerin lausunnossa. (JP)
4. LONTOON PORMESTARI Boris Johnson ehdottaa, että kaikkien ei-muslimien tulisi osallistua ramadan paastoon muslimien rinnalla voidakseen paremmin oppia ymmärtämään kulttuurien välisiä eroja. Johnson puhui muslimien järjestämässä tilaisuudessa moskeijassa Lontoossa. Hän totesi muslimien tulleen siinä määrin osallisiksi Lontoon elämää, että olisi sopivaa ei-muslimien oppia paremmin tuntemaan heidän tapojaan ja uskontoaan. ”Olkoon kysymys teatterista, komediasta, urheilusta, musiikista ja politiikasta, muslimit haastavat perinteisiä stereotyyppejä ja osoittavat, että he ovat ja haluavat olla osa valtayhteisöä.” Johnson esitti, että lontoolaisten tulisi osallistua ramadan paastoon vaikkapa yhdeksi päiväksi ja osallistua sen jälkeen paastopäivän loppumisjuhliin moskeijassa yhdessä muslimien kanssa. Hän lupaili, että monet tulisivat iloisesti yllättymään havaitessaan, miten paljon heillä on yhteistä keskenään. Hän totesi muslimien osallistuvan keskeisesti yhteisön elämään ja kaikki asukkaat hyötyvät siitä. ”Heitä toimii poliisiupseereina, lääkäreinä, opettajina muodostaen välttämättömän osan yhteiskuntaa”. Englannissa on 1.6 miljoonaa muslimia.
PAIKALLISEN Demokraattisen puolueen johtaja Steve Uncles ei hyväksy Johnsonin vakuutuksia. Hän toteaa, että Englannin alkuperäinen kulttuuri perustuu kristinuskoon ja pakanuuteen eikä pidä hyvänä sitä, että valtio osallistuu uusien uskontojen tukemiseen. Hänen mielestään, jos joku haluaa kokeilla muuta uskontomuotoa, hän tehköön niin.
USA:n presidentti osallistui muslimien paastopäivän loppumistilaisuuteen ylistäen islamin yhteiskunnallista osuutta Amerikan elämässä ja vaati parempaa keskinäisten suhteitten kunnioitusta ja kiinnostusta.
EGYPTISSÄ poliisi pidätti 155 ihmistä Aswanin eteläosassa, koska he eivät paastonneet. Tämä johtunee halusta rauhoittaa fundamentalisteja, jotka ovat osoittaneet kasvavaa aktiivisuutta viime aikoina Egyptissä, myös poliisin parissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133283
5. HAMASIN poliittinen ja sotilassiipi ovat eri mieltä Gilad Shalitin vapauttamisehdoista. Poliittinen siipi haluaa sopimuksen solmimista, mutta sotilassiiven yksi komentajista Muhammad Sinwar vaatii, että hänen veljensä Yahya, yksi Hamasin perustajajäsenistä, joka on ollut Israelin vankilassa 1989 lähtien, täytyy sisällyttää vapautettavien joukkoon. Hän uhkaa, että jos näin ei tapahdu, hän vahingoittaa Gilad Shalitia. Muhammad Sinwar osallistuu henkilökohtaisesti vankienvaihtokeskusteluihin Kairossa, ja hän osallistui kommandoiskuun, jolla Gilad Shalit siepattiin 2006. Hänen vaatimuksenaan on, että hänen veljensä saa palata perheensä luo Khan Yunisiin, ja hänen perhettään on informoitu hänen mahdollisesta paluustaan kotiinsa. Israel on vaatinut Yahyan karkottamista Syyriaan tai muuhun arabimahan, mutta perhe ei hyväksy sitä, mikä vaarantaa Giladin terveyden – mikäli siinä yleensä on enää mitään suojeltavaa.
Hamasin terveysministeri Gazassa syyttää YK:ta palestiinalaisten kuolemista, koska se ei ole suostunut toimittamaan tarvittavia lääkkeitä. Jännitys Hamasin ja YK:n avun UNRWA:n välillä noussut YK:n esitettyä, että sen tukemiin kouluihin otetaan oppiohjelmaan holokaust-opetus, mitä Hamas ei hyväksy eikä edes tunnusta tapahtuneen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/133280
6. THE SUNDAY TIMES kertoo artikkelissaan, että venäläinen alus Arctic Sea, joka otti
puutavaralastin Suomessa 15 heinäkuuta ja kaapattiin Englannin kanaalissa, kuljetti Venäjän sotilasvarastoista varastettuja S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iraniin. Artikkelin mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossad sai vihiä asiasta ja antoi vinkin Venäjälle, joka lähetti sotalaivansa etsimään ”kadonnutta” alusta, joka löydettiin Kap Verden läheltä ja vietiin venäläiseen satamaan Mustalla Merellä. Miehistön 15 jäsentä ja 8 kaappaajaa vietiin kuulusteluihin. Artikkelin mukaan venäläiset upseerit olivat myyneet ohjukset rikollisille, jotka ilmeisesti myivät ne edelleen Iranille. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1112677.html
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF löysi tunneliverkoston Juudean erämaassa, jota Hamas oli ilmeisesti käyttänyt pyssymiestensä kouluttamiseen taisteluihin Länsirannalla. Tunnelista löydettiin tyhjiä hylsyjä ja patruunalippaita. Etzion-prikaati teki ratsian tunneleihin eversti Eran Makovin johdolla. IDF kutsuu sitä Hamasin Tora Boraksi Afganistanin mukaan, jossa koulutettiin Talibanin ja al-Qaidan taistelijoita. (JP)
- Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt peruutti Israelin matkansa Aftonbladet-lehdessä olleen IDF:n mainetta häpäisevän artikkelin seurauksena. (JP)
- Israelin kannatus on noussut Amerikassa. GQRR yhtiön suorittaman haastattelun mukaan 59 % 800:sta ilmoitti kannattavansa Israelia (edellinen 49 %), 29 % kannatti palestiinalaisia. 63 % ilmoitti, että USA:n tulee tukea Israelia (ed. 44 %); 32 % halusi että palestiinalaisia kannatetaan. 57 % katsoi, että Israel haluaa rauhaa (ed. 46 %), vain 36 % uskoi palestiinalaisista samaa; 72 % uskoo Netanyahun sanaan, ettei uusia setlementtejä rakenneta mutta sallitaan normaali elämä. 95 % tukee vaatimusta, että PA:n tulee tunnustaa Israel juutalaisena valtiona ja sen oikeus elämään. (JP)
- Netanyahu sanoo, että 500 asuntoa rakennetaan pahimmissa puutteessa oleviin, Maale Adumim, Givat Zeev, Betar Illit ja Gush Etzion, ja sen jälkeen odotetaan, mitä myönnytyksiä arabimaat antavat. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1112669.html
-