Posts

Showing posts from June 17, 2012

PERJANTAI 22.06.12

PERJANTAI 22.06.12
1. JÄNNITYS Egyptin sisällä kasvaa ja samalla hillitty raivo siitä, että kansallinen vaalikomitea päätti viivyttää presidentinvaalien tulosten julkistamista. Syyksi ilmoitettiin runsaat valitukset, joita halutaan tutkia tarkoin ennen lopullisen ilmoituksen antamista. Mohammed Morsyn (Mursi) kannattajat tekivät 220 valitusta; Ahmed Shafiqin kannattajat 190. Toinen syy kansan aktivistien tyytymättömyyteen on korkean sotilasneuvoston päätös rajoittaa presidentin valtaoikeuksia ja siirtää niitä sotilasneuvostolle. Armeija haluaa tällä varmistaa oman paikkansa uuden presidentin ja parlamentin toimien valvojana kuten Egyptissä ennen pääministeri Erdoganin aloittamaa kampanjaa murskata armeijan oikeus toimia Turkin demokratian ylimpänä valvojana ja maan suuntaamiseksi islamilaiseksi tasavallaksi.
SATOJA mielenosoittajia kokoontui Kairon Tahrir-aukiolle eilen osoittamaan mieltään sotilas-neuvoston (SCAF) päätöksiä vastaan, joiden he sanovat musertavan vallankumouksen pää…

TORSTAI 21.06.12

TORSTAI 21.06.12
1. HAMAS ilmoittaa diplomaattilähteittensä kautta ”olevansa valmis Egyptin suosittamaan tulitaukoon, jos Israel lopettaa rikoksensa Gazan kansaa vastaan”. Lausunnossa todetaan että Hamas käytti vain ”minimaalisesti” taistelupotentiaaliaan. Gazasta ammuttiin Israelin puolelle kolmen päivän aikana yli 100 rakettia, keskiviikkona yksin 55. IAF iski ohjuksillaan valittuihin kohteisiin vielä senkin jälkeen, kun Egypti oli vaatinut välitöntä tulitaukoa. IAF iski ohjuksellaan havaitsemaansa moottoripyörään Gazassa. Iskussa kuoli Aleb Armilad, joka oli avustanut toisena moottoripyörällä ajanutta Mohammed Rashdania Siinailta Israeliin tehdyn hyökkäyksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Rashdan haavoittui IAF:n iskussa vaikeasti. Iltapäivällä IAF iski kahteen muuhun kohteeseen, joiden IDF sanoi olevan Hamasin joukkojen harjoituskenttiä. Kaksi nuorukaista haavoittui iskuissa. Gazan kaistan pohjoisosassa IAF iski rakettien laukaisuryhmään surmaten 14-vuotiaan palestiinalais-n…

KESKIVIIKKO 20.06.12

KESKIVIIKKO 20.06.12
1. TILANNE Gazan lohkolla alkaa muistuttaa julistamatonta sotaa, vaikka joukot pysyttelevätkin toistaiseksi kasarmeissaan. Eilen Gazasta ammuttiin yli viisikymmentä rakettia Gazan kaistaa sivuaviin juutalaisyhteisöihin, joita niillä ainakin haluttiin vahingoittaa, mutta onneksi tähtäys ja ohjausmekanismi eivät ole ajan tasalla. Alueen noin miljoonaa asukasta kehotettiin pysyttelemään väestönsuojien lähettyvillä, voidakseen nopeasti siirtyä sirpalesuojaan hälytyssireenin antaessa varoituksen. Aikaa raketin räjähtämiseen on tavallisesti alle 15 sekuntia, eikä siinä ajassa pitkälle juosta, jos on pieniä lapsia helmoissa tai kattila kiehuu hellalla. Hälytyssireeni ei kerro, minne raketti putoaa, vain sen, että se on tulossa ja putoaa mihin sattuu.
IDF:n ylpeys Iron Dome torjuntapatteristot oli aktivoitu kaiken aikaa, mutta yhtään vastaohjusta ei ammuttu, koska niiden tutka pystyy selvittämään lähestyvän raketin lento-reitin ja putoamispaikan, eikä turhaan ammu 50 0…

TIISTAI 19.06.12

TIISTAI 19.06.12
1. EILEN kerrotusta hyökkäyksestä Siinailta Israeliin kerrottiin uutisissa tarkistamattomana ja epätarkkana. Tapahtumaa tarkennetaan tämän aamun uutisissa. Tilanne alkoi siten, että neljä terroristia tunkeutui Israelin puolelle rajaa ja asensi tienvarsi-pommin, jonka he laukaisivat raja-aitaa rakentavaa miesryhmää kuljettavan jeepin tullessa sen kohdalle. Samalla he aloittivat kivääritulituksen heitä kohti ampuen myös rakettikranaatin. Tulituksessa sai surmansa Haifasta kotoisin oleva 41-vuotias Said Phashpashe, neljän lapsen isä. IDF:n sotilasyksikkö saapui paikalle välittömästi antautuen tulitaisteluun terroristien kanssa. Yhden terroristin kuljettama pommi räjähti ja kaksi muuta terroristia sai surmansa sotilaitten luodeista. Sotilaitten menetyksistä tai haavoittumisesta ei uutisissa kerrota. Uutinen ei myöskään selvitä, mitä tapahtui pommia kuljettaneelle terroristille.
IDF:n paikallisosaston komentaja epäili, että terroristeja on voinut päästä enemmänkin Isra…

MAANANTAI 18.06.12

MAANANTAI 18.06.12
1. EGYPTIN presidentin vaaleissa Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi ilmoittaa voittaneensa 52.5 % äänistä; hänen vastaehdokkaansa Mubarakin hallituksen entistä pääministeriä Ahmed Shafiqia kannatti 47.5 % äänestäjistä. Mursi rauhoitteli niitä, jotka pelkäsivät hänen aloittavan kostotoimet vastustajilleen, ettei se ole hänen tarkoituksensa. Ahmed Shafiq toimi Egyptin ilmavoimien komentajana ennen siirtymistään politiikkaan. Mursi kiitteli Allahia Egyptin kansan ohjaamisesta vapauden ja demokratian tiellä. Samalla hän sanoi olevansa koko kansan presidentti, sekä häntä äänestäneitten että häntä vastustaneitten. Hän myös vakuutti etsivänsä oikeutta niiden omaisille, jotka saivat surmansa taistellessaan vapauden puolesta. Arviolta 650 siviiliä sai surmansa mellakoissa viime vuonna ja kymmeniä sen jälkeen uudelleen alkaneissa mielenosoituksissa. Puolueen taholta täsmennettiin, että vaalien tulos on ennakoiva, koska sitä vastaan voidaan esittää valituksia.
EGYP…

SUNNUNTAI 17.06.12

SUNNUNTAI 17.06.12
1. EGYPTIN presidentinvaalien ensimmäinen päivä sujui rauhallisesti, jopa Tahrir-aukiokin oli lähes tyhjillään ihmisistä. Merkitseekö tämä sitä, että vallankumoushuuma on alkanut hälvetä vai vetääkö sen vain henkeään ennen seuraavaa koetusta, nähtäneen piakkoin. Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Mursi oli toiveikas voitostaan sanoen saaneensa 69 % äänistä ensimmäisenä päivänä. Ääniä on tuskin ehditty laskea, joten hänen arvionsa perustunee enemmän silmämääräisiin havaintoihin tai vain hurskaisiin toiveisiin.
KORKEAN perustuslakioikeuden päätöksen mukaisesti korkeaa sotilasneuvostoa johtava amiraali Hussein Tantawi määräsi parlamentin alahuoneen hajotettavaksija määräsi, ettei yhtään sen jäsentä saa päästää sisälle parlamenttirakennukseen.
Hänen päätöksensä sai aikaan välittömiä vastalauseita, joissa hänen sanottiin murskanneen vallankumouksen saavutukset. Se asettaa myös valitun presidentin outoon asemaan, sillä hänen valtaoikeuksiaan ei ole määritelty eikä v…