Thursday, June 01, 2006

TORSTAI 01.06.06
1. USA HALUAA KESKUSTELLA
USA:n johto ilmoitti eilisessä lausunnossaan, että se on valmis osallistumaan keskusteluihin suoraan Iranin kanssa, jos Iran suostuu keskeyttämään uraanin rikastamisen. USA:n ulkoministeri Rice kertoi asiasta lehdistön edustajille ilmoittaen samalla, että tarjous välitetään Teheraniin Sveitsin ja YK:n edustustojen kautta. Rice ilmoitti, että asiasta sovitaan E-3 edustajien, Ranskan, Saksan ja Englannin, sekä myös Kiinan ja Venäjän kanssa. Tämä antaa Ricen mukaan Teheranille mahdollisuuden päästä diplomaattisesta umpiosta ja saa USA:n ja länsivaltojen tuen ydinteollisuuden rauhanomaisesta käytöstä. Länsivallat ovat valmiit avustamaan kevytvesireaktorin rakentamisessa Iraniin sekä antamaan Iranille edullisia kauppasuhteita. USA:n neuvottelutarjouksen taustalla lienee halu saada Kiina ja Venäjä tukemaan asian käsittelyä YK:n turvallisuusneuvostossa mahdollisia sanktioita varten, jos Iran ei suostu neuvotteluihin.
Rice kieltää, että tarjous tarkoittaisi diplomaattisuhteiden solmimista maitten välille, jotka katkesivat 1979 koko USA:n Teheranin henkilökunnan jouduttua panttivangeiksi 444 päivän ajaksi.
USA:n neuvottelutarjous Iranille sattuu sopivasti sen shavuot aaton vuosipäiväksi, jolloin Israelin ilmavoimien koneet tuhosivat Saddam Husseinin Osirakin puolivalmiin ydinlaitoksen 1981. Silloinen pääministeri Begin antoi käskyn ydinlaitoksen tuhottavaksi, mikä tuli täydellisenä yllätyksenä ja shokkina USA;n johdolle.
2. BUDJETTILEIKKAUS RAMPAUTTAA IDF:N
IDF:n yleisesikuntapäällikkö kenraaliluutnantti Dan Halutz pelkää, että 510 miljoonan NIS leikkaus IDF:n vuosibudjetista pakottaa maailman viidenneksi tehokkaimmaksi taisteluvälineeksi luokitellun Israelin armeijan keskiluokan tekijäksi. Tämä on jotain sellaista, johon Israelilla ei Halutzin mukaan ole varaa, ei ainakaan nykyisessä jännittyneessä tilanteessa. Halutz viittaa islamin fundamentalismin kasvuun kaikkialla maailmassa eivätkä ”demokratisointiprosessit” määrätyissä muslimimaissa ole tuoneet toivottuja tuloksia.
Halutz sanoo Iranista, ettei sillä vielä ole tarvittavaa valmiutta ydinaseen rakentamiseksi eikä Iranin uhka ole pelkästään Israelia koskeva, vaan se koskee koko maailmaa.
Halutz ei lupaa, etteikö rakettihyökkäys uusiutuisi Libanonista, vaikka Israelin antama muistutus oli rajuin vuoden 2000 jälkeen. Hän sanoi, että myös IDF:n tulee pidättää tultaan.
Olmertin realignment-suunnitelman toteuttamisesta Juudeassa ja Samariassa Halutz tyynnytteli, ettei hän ole vielä aloittanut sen suunnittelua, mutta aloittaa heti, kun määräys annetaan. Hän myös vähätteli mediassa esiintyneitä tietoja IDF:n ja kansallis-uskonnollisen ryhmittymän välisistä erimielisyyksistä.
Lukuisat asevelvollisuusiässä olevat nuoret, etenkin uskonnollisesti orientoituneet, ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä asepalveluksesta, jos he joutuvat osallistumaan Juudean ja Samarian juutalaisten karkottamiseen. Tämä koskee myös lukuisia avain asemissa olevia IDF:n upseereita.
3. KASSAMIN TÄHTÄIMESSÄ PERETZIN TALO
Puolustusministeri Amir Peretz heräsi keskiviikkoaamuna Kassam-raketin räjähdykseen vain 50 metrin päässä hänen omasta talostaan Sderotissa. Kaksi neljästä raketista osui suoraan kahden omakotitalon katolle tunkeutuen sieltä niiden sisäosiin aiheuttaen suurta tuhoa. Kolmas raketti putosi aukealle pellolle ja neljän Or Hanerin kibbutsin sisäpuolelle. Kahta ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Islamic Jihad ilmoitti laukaisseensa Kassamit vain 24 tuntia sen jälkeen, kun IDF:n erikoisosasto suoritti uhkarohkean kommandoiskun Gazaan surmaten neljä Jihadin jäsentä.
Peretz lupasi vastata Kassam-iskuihin, ja IDF:n tykistö moukaroi avoimia kenttiä Gazan alueella. Peretz peruutti osallistumisensa turvallisuuskabinetin ensimmäiseen istuntoon Jerusalemissa ja sen sijaan meni tutustumaan naapurinsa Moti Ashkenazin talon saamia vaurioita.
JPostin aamunumero kertoo, että IDF kehittelee uutta teknologiaa Kassam-rakettien uhkan vähentämiseksi ja rakettimiehistöjen eliminoimiseksi maassa ennen rakettien ampumista.
Sderotin kaupungin asukkaat ovat syystäkin vihaisia ja kyllästyneitä hallituksen saamattomuuteen asukkaiden suojelemiseksi. Pyynnöt Gazan asukkaitten nousemiseksi näitä terroristeja vastaan on toivotonta. PA:n koululaitokset ja instituutiot välittävät jatkuvaa israelilaisten vihaamista ja demonisoimista, eivätkä Mahmoud Abbasin arabiankieliset ylistykset terroristeille jää yhtään niistä jälkeen. Abbasin ylistäminen maltillisena rauhamiehenä on yksi niistä länsivaltojen omaksumista valheellisista haavekuvista, joita Jasser Arafat hyödynsi menestyksellisesti vuosikymmenen ajan.
4. PA VALMISTAUTUU MIELIPIDEKYSELYYN
Vaikka Hamasin suostumuksesta kansallisen mielipidekyselyn suorittamiseksi palestiinalaisten keskuudessa ei olekaan saatu varmuutta, PA:n Abbasia tukevat tahot valmistelevat sen käytännön järjestelyitä. Kyselyä tulisi johtamaan keskusvaalilautakunta ja se halutaan ulottaa ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuuteen, kuitenkin heidän isäntämaansa suostumuksella. Abed Rabbo, joka edustaa PLO:ta Abbasin aloittamassa kansallisessa keskustelussa, sanoo pahimman esteen Hamasin kanssa olevan sen, ettei Hamas hyväksy solmittuja sopimuksia eikä arabien rauhansuunnitelmaa. Hän sanoo, että Fatah on valmis hallitusvastuuseen Hamasin kanssa. Hänen mielestään PA tarvitsee yhtenäisyyttä voidakseen murtaa IDF:n asettaman saarron, estää Olmertin realignment-suunnitelman toteuttamisen ja osoittaakseen maailmalle, että PA:n sisällä on neuvotteluhalua.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri oli hyvin närkästynyt kuullessaan, että Abbas oli valinnut Rabbon edustamaan PLO:ta, jonka arvovaltaa Hamas ei tunnusta. Zuhrin mukaan Hamas ei koskaan tule tunnustamaan Israelia ja syyttää PLO:ta Palestiinan kansan pettämisestä.
Iranin ulkoministeri Motaki ihmetteli Indonesiassa toimittajan kysyessä Iranin suhteita Israeliin: ”Mikä se sellainen valtio on? Eihän Israelia ole olemassakaan.” Olisiko maantieto jäänyt puutteelliseksi.
5. EU:N SUURI ONGELMA
EU kiemurtelee tuskissaan tietämättä, mitä pitäisi tehdä. Sillä on yltymätön halu syytää satoja miljooniaan PA:n pohjattomaan kaivoon, kuten se on tehnyt vuosikymmenen ajan, mutta nyt se ei tiedä, miten se voisi tehdä siten, ettei sitä voitaisi syyttää terrorismin tukemisesta ja rahoittamisesta. Sitähän se on tehnyt aikaisemminkin, mutta silloin jäljet pystyttiin salaamaan eikä tositteita varojen suorittamisesta terroristeille ollut missään nähtävissä julkisesti. IDF tosin kaivoi joitain Arafatin haparoivilla allekirjoituksilla varmistettuja maksumääräyksiä Ramallahin Arafatin Mukatan hallintokeskukseen ja Jeniniin tekemiensä ratsioitten yhteydessä, mutta eihän niitä kukaan ottanut todesta. Israelin mustamaalausta kaikki. EU:n itsensä suorittama tutkimus osoitti, ettei varoja ollut valunut terrorismiin. PA:n johdon yksityisten loistohuviloitten rakentamiseksi kylläkin, sehän on jokaisen nähtävissä, mutta eihän se ole terrorismia vai mitä?
Nyt varoja haluttaisiin käyttää lääkkeitten ja varusteitten ostoon, mutta ei lääkärien eikä hoitajien palkkoihin. Mutta, kysyy eräs älypää, mitä virkaa on lääkkeillä ja hienoilla varusteilla, jos ei ole henkilökuntaa niitä käyttämään? Toiset haluavat varoja käytettävän opetuksen tarpeisiin. Mutta, kysyy toinen älypää, mitä sitten, jos EU:n palkkaama opettaja onkin Hamasin jäsen ja opettaa lapsille ääri-islamilaista ideologiaa?
Mutta kuka maksaisi palkat PA:n kymmenille tuhansille virkailijoille? He eivät ole saaneet palkkojaan pariin kuukauteen. Samaan aikaan ”turvallisuusjoukkoja” kasvatetaan, Hamasilla on oma 3000 miehen joukko, jota kasvatetaan kaiken aikaa, ja Abbas sanoo kasvattavansa oman 1500 miehen henkivartiokaartinsa miesluvun kymmeneen tuhanteen. Kuka maksanee Hamasin miesten palkat, mutta USA ja Englanti ovat luvanneet hoitaa Abbasin henkivartiokaartin kulut. Lieneekö jossain sovittu niiden lukumäärästä?
6. TUNTEMATTOMAI OLIOITA ISRAELISSA
Ramlen lähellä sijaitsevasta luolasta löydettiin 8 outoa eliötä, joita tiede ei ole aiemmin tavannut mistään. Neljä näistä ovat meri- ja makeavesi äyriäisiä ja neljä maalla liikkuvaa eliötä. Eliöitä on lähetetty sekä paikallisille että ulkomaisille tutkijoille tarkempia analyyseja varten.
Tutkijoitten mukaan eliöt ovat eläneet omassa ekojärjestelmässään, niillä on sukulaisia muissa eliöissä mutta ne ovat aivan erilaisia. Luolalle annettiin nimi Ayalon Cave. Luola sijaitsee liitukerrostumien alapuolella ja sinne on päässyt vettä ulkopuolelta. Luola on 2.5 km pituinen ja sellaisena toiseksi laajin maassa. Se on ollut täysin erossa ulkopuolisesta maailmasta. Eliöt olivat löytöhetkellä elossa, paitsi yksi sokea skorpioni.
Luolan sisällä on pieni lampi, jonka vesipitoisuus poikkeaa Yarkon pohjavesivaraston vedestä lämpötilaltaan ja kemialliselta koostumukseltaan. Sen vesi on peräisin syvältä maan sisältä. Kaksi äyriäistä kuuluu merivesi-eliöihin, kaksi muistuttaa makeassa vedessä eläviä tyyppejä. Uusia eliöitä voidaan löytää luolasta.
Tutkijat uskovat löydön valottavan olosuhteita miljoonia vuosia sitten alueen vesivarojen suhteen.

Wednesday, May 31, 2006

KESKIVIIKKO 31.05.06
1. IDF GAZASSA
Vain muutama päivä sitten IDF:n yleisesikuntapäällikkö Dan Halutz vakuutti median edustajille, ettei IDF mene takaisin ”judenrein” Gazan alueelle. Eilen mediavälineet alkoivat sitten kertoa, että armeijan erikoisjoukot olivat tehneet kommandohyökkäyksen Gazan alueelle myöhään maanantai-iltana. Hyökkäys perustui tarkkaan tiedusteluun, jonka mukaan Kassam-rakettimiehistö oli menossa asemiin laukaistakseen uuden salvon yksinkertaisia ja kömpelöitä mutta osuessaan tuhoisia rakettejaan Israelin puolelle. IDF:n tykistö on moukaroinut Gazan alueen pohjoisosaa usean kuukauden ajan laukoen sinne satoja tykinammuksia ja useita ohjuksia täsmäiskujen muodossa, mutta Kassam-iskut jatkuvat. Aamun uutisten mukaan viime yön aikana ammuttiin neljä Kassamia.
IDF:n erikoisyksikköä tukivat helikopterit. He havaitsivat Kassam-miehistön olevan matkalla asema-paikkaansa lähellä Beit Lahyan kylää ja aloittivat tulituksen heitä kohti. Neljä palestiinalaista kuoli ja kahdeksan haavoittui yhteenotossa, joka kesti viisi tuntia. Miehistö palasi Israelin puolelle ennen aamunkoittoa. Puolustusministeri Amir Peretz kehui yksikön miehistöä, jotka eivät kärsineet tappioita, ja uhosi lopettavansa Kassam-iskut.
2. IDF YESHASSA
IDF:n sotilaat joutuivat tiistaina tulitaisteluun Jeninin lähellä sijaitsevan Kabatiyan pakolaisleiriin tekemänsä ratsian aikana. Toinen ratsia tehtiin Balatan pakolaisleiriin Nablusin lähellä, jossa he aloittivat tulituksen aseistettua miestä kohti surmaten hänet. Surmansa saanut 17-vuotias mies kuului al-Aksan joukkoihin.
Kabatiyan pakolaisleirissä Islamic Jihadin jäsen aloitti tulituksen sotilaita kohti ja sai surmansa sotilaitten luodeista, neljä muuta Jihadin jäsentä haavoittui tulituksessa. He olivat suunnittelemassa iskua Israeliin.
Maanantaina sotilaat estivät terrori-iskun Israelissa pidätettyään Nablusin lähellä kaksi terroristia, joilla oli käyttövalmis pommivyö mukanaan. He olivat matkalla hyökkäyskohteeseensa.
Maanantaina sotilaat havaitsivat kuuden egyptiläisen pyrkivän Siinailta rajan yli Israeliin. Sotilaat huusivat heille käskien heitä antautumaan, mutta koska he eivät totelleet, sotilaat avasivat tulen heitä kohti surmaten yhden. Viisi muuta pääsivät pakoon Egyptin puolelle.
3. JUUTALAISKYLIEN TUHOAMINEN
Puolustusministeriö on täydessä touhussa suunnitellessaan tuhottaviksi määrättyjen 24 etummaisen parakkikylän (outposts) tyhjentämistä juutalaisista ja tuhotakseen niihin pystytetyt tilapäiset puuparakit.
Näistä käytetään joskus nimitystä ”laittomat”, joskus ”ilman lupia rakennetut”, vasemmistoon lukeutuvat painostusryhmät kuten Peace Now väittää niitä rakennetun ”arabeilta varastetulle maalle”. Ne on rakennettu uskonnollisesti ja/tai kansallisesti orientoituneitten nuorten toimesta tyhjille kukkuloille lähelle pysyviä juutalaiskyliä, ja niihin on vedetty sähköjohdot, vesi- ja viemärihuolto ja usein asfaltoidut polut. Nuoria ihmisiä innostaa niiden uudisrakennusluonne, mahtavat näköalat ja idyllisen pastoraalinen ympäristö.
Hallituksen edustajat neuvottelevat siirtokunnissa asuvien juutalaisasukkaitten kanssa operaation suorittamiseksi ilman raakoja pakkotoimia, kuten tapahtui Gazassa, Samarian pohjoisosassa ja Atmonassa.
ASUKKAITA EDUSTAVA Pinhas Wallerstein sanoo, ettei ole mitään eroa näitten ja pysyvien kylien tuhoamisen välillä. Ensimmäinen 24 kylän listaan kuulumattoman parakkikylän Maon Farmin, jossa asuu 18 perhettä, tuhoaminen suorittaneen lähiaikoina. Sen tuhoamiseksi annettiin päätös vuosi sitten, ja Yeshan (Gazan, Juudean ja Samarian) siviilihallitus uudistaa päätöksen, ettei se pääse vanhenemaan. Hallitus ei itse tuhoa vaan sen suorittavat IDF:n sotilaat.
MAON FARMIN asukkaita edustava asianajaja kertoo, että siviilihallitus haluaa Farmin tuhottavaksi siksi, että sen lähellä on ollut yhteenottoja asukkaitten ja arabilapsia koulumatkalla suojelevien sotilaitten välillä. Neljän sotilaan ja kahden arabilapsen kerrotaan haavoittuneen näissä kahinoissa. Asianajajan mukaan juutalais-asukkaat tuntevat turvattomuutta arabien kulkiessa heidän kylänsä ohi, ja hän kertoi sotilaitten ampuneen asukkaita kohti väittäen näiden kivittäneen heitä.
4. LABOUR MARSSI ULOS
Olmert alkaa saada tuntumaa kotoiseen todellisuuteen erittäin onnistuneeksi luonnehtimansa USA:n matkan jälkeen, mutta jota tarkkailijat pitävät tyhjän pussin arvoisena. Vuoden 2006 budjetti oli hallituksen käsittelyssä eilen. Olmertin hartaista ja varmaan vilpittömistä pyynnöistä huolimatta kaikki 7 Labourin ministeriä pidättyivät äänestämästä budjettiesityksen puolesta, sitä puolsivat 18 muuta ministeriä Kadimasta, Shasista ja Gil eläkeläisistä. Kivet Labourin anturoissa koostuvat 5 %:n leikkauksista kaikissa ministeriöissä, jotta pystyttäisiin rahoittamaan hallitusneuvotteluissa sovitut lisäykset, paitsi määrätyissä terveys-, opetus ja hyvinvointiohjelmissa. Puolustusministeriö joutuu lisäksi leikkaamaan 150 miljoonaa NIS, mikä hirvittää sekä puolustusministeriötä että armeijan sotilasjohtoa.
JPost esittelee IDF:n budjettilukuja, joista muutamia kannattaa mainita suomalaisille lukijoillekin.
Puolustusministeriön virkailijat kertovat, että vuodesta 2002 sen budjetti pieneni 17 miljardia NIS. Vuonna 2002 se oli NIS 39.5 miljardia, vuonna 2003 NIS 36.25 miljardia ja 2005 NIS 35 miljardia. Virkailijat tähdentävät, että todellinen armeijan varustamiseen ja ylläpitoon menevä budjetti on n. NIS 21 miljoonaa, koska sen tulee hoitaa täysin palvelleitten eläkkeet, operaatioissa kuolleitten perheet, vammautuneet veteraanit ja lesket. Jotkut ovat huolissaan, että IDF on menettämässä uskottavan iskukykynsä.
Vertailun vuoksi muutamien maitten puolustusmenojen lukuja:
- maailmassa kaikkiaan USD 950 miljardia vuonna 2004
- USA USD 450 miljardia vuonna 2004
- Kiina USD 65 miljardia vuonna 2004
- Venäjä USD 50 miljardia
- Ranska USD 46.5 miljardia vuonna 2000
- Saudi Arabia USD 18.3 miljardia vuonna 2000
- Iran USD 9.7 miljardia vuonna 2000
- Israel USD 8.97 miljardia vuonna 2002
- Egypti USD 4.04 miljardia vuonna 1999-2000
- Oman USD 2.42 miljardia vuonna 2001
- Irak USD 1.3 miljardia vuonna 2000
- Libya USD 1.3 miljardia vuonna 1999-2000
- Syyria USD 921 miljoonaa vuonna 2000 ,arvioitu
- Jordania USD 757.5 miljoonaa vuonna 2001
- Libanon USD 343 miljoonaa vuonna 1999-2000
5. FORCE 17 PÄÄLLIKKÖ
Palestiinan presidentiksi mainittu PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas yllätti jälleen. Juuri ennen matkaansa Tunisiaan hän nimitti henkivartiokaartina pidetyn Force 17 Juudeassa ja Samariassa toimivien osastojen päälliköksi miehen, eversti Mahmoud Damran, joka on ollut kauan Israelin etsittyjen palestiinalaisten listalla. Israel syyttää häntä terrorisolun johtamisesta Ramallahin alueella. Solun jäsenet suorittivat tuhoisia iskuja, tulittivat israelilaisia autoja, asettivat pommeja ja tekivät hyökkäyksiä sotilastukikohtia ja juutalaiskyliä vastaan. Hän johti aikoinaan Arafatin henkivartiokaartina pidettyä Force 17 Ramallahin osastoa.
IDF:N HYÖKÄTESSÄ RAMALLAHIIN 2002 Damra pakeni monien muitten etsittyjen tavoin Arafatin Mukatan hallintokeskukseen Ramallahissa. Vuonna 2004 Daily Telegraph lehti kertoi Israelin upseerien pitävän häntä terrori-iskujen ja jopa itsemurhaiskujen komentajana.
Damran apulaispäällikkö Abu Fadih kuoli tulitaistelussa IDF:n sotilaitten kanssa maaliskuussa 2002. Fadih johti terrorisolua, jolla oli tilillään ainakin 15 israelilaisen kuolema.
VUONNA 2001 pääministerin toimisto ilmoitti, että kolme Force 17 jäsentä, jotka saivat ohjeensa ja aseensa Damranilta, murhasivat Binyamin Ze´ev Kahanen ja hänen vaimonsa Talian joulukuussa 2000. Tämä kolmikko syyllistyi useisiin muihinkin terrori-iskuihin israelilaisia vastaan 2000-2001.
MAHMOUD ABBASIN PÄÄTÖS nimittää tunnettu terrorijohtaja hänen henkivartiokaartinsa päälliköksi vain päivä sen jälkeen, kun Israel antoi luvan kiväärien ja ammusten toimittamiseksi Force 17 jäsenille Jordaniasta ja Egyptistä, osoittaa irvokkaasti hänen toimiensa kaksinaamaisuutta.
Abbas aikoo lisätä henkivartiokaartinsa miesluvun vähitellen 10 000 mieheen.
Samassa yhteydessä, kun Abbas kehotti Hamasia hyväksymään Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terrorijohtajien ns. ”rauhansuunnitelman”, Abbas ylisti näitä terroristeja ”sankarillisiksi vapaustaistelijoiksi, jotka kärsivät Israelin vankiloissa lukuisia elinkautisiaan”. Tämän ”vankien rauhansuunnitelman” mukaan aseellinen vastarinta jatkuu kaiken aikaa, vaikka näennäinen ”aselepo”, hudna, solmittaisiinkin.

Tuesday, May 30, 2006

TIISTAI 30.05.06
1. ISRAEL UHKAA KOVEMMILLA ISKUILLA
Korkeat israelilaiset upseerit esittivät uhkauksia Libanonille ja Hizbullahille, että se tulee koventamaan iskujaan, jos raketti-iskut Israelin puolelle uusiutuvat. Galiean divisioonan komentaja kenraali Gal Hirsch kertoi toimittajille maanantaina taistelujen laimennettua toivovansa, että Hizbullah ymmärtää oikein Israelin sunnuntaina antaman vastauksen sen aloittamaan tulitukseen. Hetkellisestä rauhallisesta ajasta huolimatta IDF on varautunut siihen, että Hizbullah voi uusia hyökkäyksensä. Se on useiden kuukausien ajan etsinyt mahdollisuuksia kaapata israelilaisia sotilaita käyttääkseen heitä vaihtokaupassa Israelin kanssa.
YK:n Libanonissa olevan edustajan mukaan IDF oli uhannut ulottaa pommituslentonsa muihin kohteisiin ja aina Beirutiin saakka, jos raketti-iskut eivät lopu.
Hizbullahin Katjusha-iskujen uskottiin olevan kostoksi Islamic Jihadin komentajan kuolemaan pommi-iskussa hänen autoonsa Beirutissa edellisellä viikolla, mutta todennäköisempi syy oli IDF:n joukkojen vetäytymisen muistopäivä etelä Libanonista, vaikka Jihad ensin ilmoittikin olevansa iskujen takana.
2. BUDJETTIASIAA
Vuoden 2006 budjetti on edelleen pahasti hajallaan ja määräaika sen hyväksymiseksi Knessetissä lähenee uhkaavasti. Vaikka Labourin tulon hallitukseen piti olla vakuutuksena budjetin käsittelyn sujuvammasta käsittelystä, Labour on suurin jarru. Sen puheenjohtajaa Amir Peretziä syytetään siitä, ettei hän saa kaksi pahinta kapinallista yhteisten esitysten taakse. Maanantaina yksi paha este budjetin etenemiselle saatiin poistettua, kun hallitus päätti lisätä terveydenhoitobudjettiin 350 miljoonaa NIS. Olmert ilmoitti eilen, että tämä ongelma on nyt ratkaistu, mutta edellyttää, ettei uusia vaatimuksia esitetä ennen 2008 ja että Knessetin ulkopuolella mieltään osoittavat colon-syöpä potilaat lopettavat 16 päivää sitten aloittamansa nälkälakon. He vaativat, että heille elintärkeät Avastin ja Erbitux lääkkeet sisällytetään budjettiin, mistä ei kuitenkaan ole päätöstä. Erimielisyydet budjetin sisällöstä ovat pahasti häirinneet Kadiman ja Labourin välisiä suhteita, jotka eivät alun pitäenkään ole olleet ruusuiset Olmertin ja Peretzin välisestä arvovaltakiistasta johtuen.
3. ENGLANNIN OPETTAJIEN BOIKOTTI
Englannin opettajien järjestö (NATFHE), joka on Englannin laajin ammattijärjestö, päätti eilen kokouksessaan boikotoida Israelin akateemikkoja äänin 106-71, poissa 21 edustajaa.
Israelin Englannin lähettiläs Zvi Hewfetz totesi päätöksestä: ”Vuoropuhelun ja yhteiselämän edistämiseksi Lähi Idässä akateeminen boikotti edustaa äärimmäistä vastakohtaa. Ajamalla tällaista politiikkaa NATFHE eristää omat jäsenensä eikä Israelin akateemikkoja, jotka kuuluvat kansainvälisen yhteistoiminnan kärkiryhmään akateemisen tutkimuksen ja opetuksen alueella, mukaan lukien palestiinalaiset yliopistot ja instituutiot muualla arabimaailmassa.”
Boikotin epävirallisessa lausunnossa viitataan ”Israelin jatkuvaan apartheid-politiikkaan, mukaan lukien rakenteilla oleva erottelumuuri (exclusion wall) ja syrjivä opetuskäytäntö.”
NATFHE:n boikotti-päätös on saanut ankaraa kritiikkiä sekä Englannista, Israelista että kaikkialta maailmassa. Akateemiset eivät hyväksy tapaa yhdistää päivän politiikka ja akateeminen vapaus toisiinsa.
4. PA;N ULKOMINISTERI MALAYSIASSA
Sitoutumattomat maat pitävät kaksipäiväistä 114 maasta saapuneitten ulkoministerien ja virkailijoitten kokousta Malaysiassa maanantaista alkaen.
PA:n ulkoministeri Mahmoud Zahar huomasi vasta paikan päällä, että kokouksen isäntämaa oli kutsunut kokoukseen myös PLO:n ”ulkoministerin” Farouk Kaddoumin. Hamas ei tunnusta PLO:n edustavan koko palestiinalaista kansaa. Kaddoumi asuu Tunisiassa eikä halua tai uskalla muuttaa Gazaan.
Zahar ilmoitti tuohtuneena, ettei hän voi istua samassa kokouksessa PLO:n edustajan kanssa ja päätti boikotoida kokousta. Zaharin on syytäkin olla arka arvostamisestaan, sillä hän ei voi matkustaa esim. Gazasta Ramallahiin, ei Yhdysvaltoihin eikä Euroopan maihin.
Isäntämaan pääministeri Abdullah Ahmad Badawi on nolostunut syntyneestä kiistasta johtuen ja pyrkii vähättelemään sitä kertoen, että hänellä oli positiivinen tapaaminen Zaharin kanssa.
5. PALESTIINALAISET KÄYTTÄVÄT EGYPTILÄISIÄ TAPPAJIA
Egyptissä on meneillään oikeudenkäynti 13 miestä vastaan, joita syytetään Taba Hilton hotellissa ja Ras-a-Satan lomakylässä vuonna 2004 tapahtuneista pommi-iskuista, joissa sai surmansa 34 ihmistä, niiden mukana 11 israelilaista. Poliisiupseeri Ahmed Rushdi esitti syytekirjelmässään, että pommi-iskut olivat osa laajempaa kampanjaa israelilaisia ja USA:n Irakissa toimivia joukkoja vastaan. Syytetyt keskeyttivät useaan kertaan poliisiupseerin esityksen vannoen syyttömyyttään, ja eräs heistä näytti selkäänsä selittäen, että häntä oli kidutettu kuulustelujen yhteydessä.
Viime viikolla Egyptin hallitus kertoi, että Gazan palestiinalaiset olivat kustantaneet ja kouluttaneet Taban hyökkäyksiin osallistuneet, kuten myös Sharm e-Sheikin pommitukseen viime heinäkuussa ja Dahabin iskuihin viime kuussa. Näissä kuoli yhteensä 120 ihmistä.
Poliisiupseeri kutsui syytettyä palestiinalaista Yasser Ahmed Mohsinia ”vuorten hallitsijaksi”, joka oli saanut muut syytetyt taivuteltua osallistumaan hyökkäyksiin. He tapasivat toisensa Siinain pohjoisosassa Halal vuoristossa, jossa pyssymiehet ja salakuljettajat saavat toimia rauhassa.
Oikeudenkäynti 15 syytettyä vastaan alkoi viime vuoden heinäkuussa, kaksi syytettyä on vapaalla jalalla.
Ryhmä nimeltä Tawhid ja Jihad (monoteismi ja pyhä sota) otti vastuun Sharm e-Sheikin iskusta ja kertoi toimineensa al-Qaida johtajan Osama Bin Ladenin käskystä.
6. PA MINISTERIN AUTO PALOI
Hamasin virkailija syytti Fatahia vankiasiain ministerin Wasfi Kabahan auton polttamisesta sunnuntaina hänen kotinsa edessä Jeninissä, sekä aseellisesta hyökkäyksestä apulaisministeri Nasser Shaeria vastaan Tulkarmissa. Näissä ei ollut ihmisvahinkoja.
Gazan kaupungissa tuntemattomat pyssymiehet haavoittivat vakavasti liikenneministerin neuvonantajaa Taisir Salouhaa hänen kävellessään kadulla. Kabaha syytti israelilaisia agentteja autonsa polttamisesta, mutta ei suoraan syyttänyt siitä Fatahia. Häntä syytetään siitä, että hän maksaa Hamasin vangeille kuukausipalkkaa mutta ei Fatahin vangeille. Hamasin korkeat virkailijat joutuvat käyttämään omia autojaan tai julkisia liikennevälineitä rahapulan vuoksi.
Fatahin virkailijat ajavat PA:n ostamilla jeepeillään tai loistoautoillaan henkivartijoittensa kanssa, eikä heidän tarvitse alistua jonottamaan tai tarkastuksiin tiesuluilla VIP-korttiensa ansiosta.
Hamas suunnittelee oman TV-asemansa perustamista, koska yhteydenpito Gazasta Ramallahiin on vaikeaa tai mahdotonta Hamasin virkailijoille asetettujen matkustuskieltojen vuoksi.
Israelin sisäministeri Roni Bar-On antoi neljälle itä Jerusalemissa asuvalle PA:n kansanedustajalle kuukauden aikaa sanoutua irti terrorijärjestöstä tai he menettävät asumisoikeutensa Jerusalemissa.

Monday, May 29, 2006

MAANANTAI 29.05.06
1. ONGELMIA POHJOISRAJALLA
Iranin valvonnassa oleva Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on jatkuvan painostuksen alaisena, jolla sitä vaaditaan luopumaan aseistaan ja yli 12 000 raketistaan, joita sen johtaja sheikki Nasrallah kehuu sillä olevan. Nasrallah selittää Hizbullahin olevan välttämätön Israelin harjoittamaa väkivaltaa ja uhkaa vastaan ja että se tarvitsee aseensa sitä varten. Mutta se tarvitsee myös näyttöjä Israelin väitetystä uhasta.
EILEN SUNNUNTAINA ennen aamunkoittoa Hizbullah laukaisi kuusi Katjusha-rakettia rajan yli Israelin puolelle. Kolme niistä osui 10 km rajalta olevaan IDF:n lennonvalvonta-asemaan, sen asuttuihin osiin. Ne aiheuttivat vaurioita rakennuksille ja haavoittivat yhtä sotilasta, joka joutui shokkiin ja vietiin sairaalahoitoon. TV-kanava I:n toimittaja arvioi, että tavallisesti epätarkan Katjusha-tulen osuminen kohteeseensa voi johtua uudesta satelliitti-ohjauksesta, joka Hizbullahilla on käytössään. Ehkä järjestö halusi kokeilla uutta leluaan.
IAF:N KONEET iskivät Libanonin puolelle kahdesti vastauksena Hizbullahin iskuihin. Ensimmäinen isku kohdistui PFLP:n yleisesikunnan tukikohtaan Sultan Yacoubissa viisi kilometriä Syyrian rajalta ja toinen isku Nueiman tukikohtaan kahdeksan kilometriä Beirutista etelään, jossa yhden miehen kerrotaan haavoittuneen. PFLP:n tukikohdassa isku kohdistui ase- ja ammusvarastoon, jossa ainakin yksi PFLP:n mies kuoli ja viisi haavoittui.
ILTAPÄIVÄLLÄ Hizbullahin sala-ampuja haavoitti yhtä IDF:n sotilasta lähellä Manaran kibbutsia Israelin pohjoisrajalla. Sotilaat vastasivat tuleen, minkä johdosta tulitus alkoi koko Libanonin rajan pituudelta. Asukkaat komennettiin pommisuojiin, kun Hizbullah tulitti käsiasein, kranaatein ja Katjusha-raketein sekä asutuskeskuksia että IDF:n tukikohtia. IAF:n helikopterit tekivät iskuja Hizbullahin 20:en eri kohteeseen Libanonin eteläosassa, iskien alueille ja kahteen autoon, joista raketteja ammuttiin. Yksi Hizbullahin jäsen sai tiettävästi surmansa näissä iskuissa. Tämä oli voimakkain IDF:n suorittama vastaisku 2000 jälkeen, jolloin IDF vetäytyi Libanonin eteläosista. Tulitauko saatiin aikaan 17.00 aikaan UNIFIL:n avustuksella.
ISLAMIC JIHADIN nimissä annetussa julkilausumassa se oli vastuussa ensimmäisestä Katjusha-iskusta kostoksi Jihadin johtajan Mahmoud Majzoubin kuolemasta autopommista, mutta Jihad kielsi lausunnon.
OLMERT JA PERETZ ovat uhanneet raskailla vastatoimilla, jos Katjusha tulitus toistuu.
2. 24 PARAKKIKYLÄÄ TUHOTAAN
Olmert on ilmoittanut Juudean ja Samarian sydänmailla asuville juutalaisille, että Ariel Sharonin aikoinaan Bushille lupaamat 24 etummaista etäisille kukkuloille rakennettua parakkikylää (outposts) tuhotaan, joihin sisältyvät Peace Now järjestön korkeimmalle oikeudelle tekemässä vetoomuksessa olevat 6 parakkikylää.
Asukkaat ovat ilmoittaneet olevansa valmiit neuvottelemaan hallituksen kanssa tuhoamisesta, jotta voitaisiin välttää Amonan tuhoamisen yhteydessä syntyneet väkivaltaisuudet, joissa yli 250 siviiliä, poliisia ja sotilasta haavoittui, ja jotka raakuudessaan aiheuttivat syvää paheksuntaa maassa. Myöskin Amonan tapauksessa asukkaat ilmoittivat halunsa neuvotella, mutta Olmert halusi osoittaa ”rautanyrkkinsä” voiman ja hylkäsi tarjouksen. Nyt näyttää samanlainen jääräpäinen itsekkyys toistavan saman näytelmän.
Asianajaja Talia Sassonin tekemän tutkimuksen mukaan tällaisia ”laittomia” parakkikyliä on 105, joista 50 rakennettiin sen jälkeen, kun Sharon aloitti hallituksensa kanssa maaliskuussa 2001.
Oikeusministeri Haim Ramon antoi asukkaitten edustajille mahdollisuuden esittää omat argumenttinsa komitealle, joka Sassonin tutkimusten aikaan pystytettiin valvomaan asiaa.
3. OLMERTIN REALIGNMENT
Olmertin suunnitelma Israelin rajojen määrittelemiseksi, josta hän nyt käyttää nimeä ”realignment”, uudelleen ryhmitys, on edelleen Olmertin toiminnan ykköstilalla huolimatta Bushin ynseästä suhtautumisesta siihen. Olmert haluaa tarttua ”härkää sarvista” eli kokeilla muita teitä, jos kerran yksi tie on tukossa.
Ensin Olmert käy kauppaamassa ideaansa, kuten Bush sitä nimitti, Egyptin presidentti Hosni Mubarakille, joka on useaan otteeseen ilmoittanut ehdottomasti vastustavansa Olmertin aikeita. Aikaisempina vuosina ennen Sharonia Israelin pääministerien ja muitten päätöksentekijöitten tapana oli juosta jatkuvasti Mubarakin kansliassa esittelemässä ideoitaan tai muuten vain kyselemässä kuulumisia. Sharon katkaisi tämän tavan, ja Olmert on toistaiseksi jatkanut hänen aloittamaansa tapaa. Egyptillä ja Israelilla on tietenkin paljon asioita, joista on syytä keskustella korkeimmalla tasolla. Näitä ovat Siinain ja Israelin rajaongelmat, Hamasin hallitus ja sen aiheuttama taloudellinen ja diplomaattinen boikotti, eikä vähiten Abbasin asema neuvottelu-kumppanina. Mubarak haluaisi, että Israel vahvistaa Abbasin asemaa ja neuvottelee hänen kanssaan.
Kesäkuussa Olmert matkustanee Ranskaan ja Englantiin samoissa ideansa kauppa-aikeissa.
Ulkoministeri Tzipi Livni on vahvistamassa suhteita Turkin kanssa kaksipäiväisellä virallisella vierailulla. Suhteisiin tuli pieni särö Turkin suostuessa tapaamaan Hamasin johtoa vastoin Israelin toiveita.
4. KASSAM-RAKETTEJA NEGEVIIN
Palestiinalaiset kovapäät ampuivat eilen kaksi Kassamia Gazasta Negeviin. Yksi osui IDF:n tukikohtaan, mutta ei aiheuttanut tuhoa. Toinen raketti osui Sderotin kaupunkiin sunnuntaina illalla, sekin ilman tuhoja.
IDF vastasi ampumalla sata tykinammusta Gazan alueen pohjoisosaan.
Sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista, jotka sunnuntaiaamuna pyrkivät turva-aidan läpi Israelin puolelle.
Jeninin lähistöllä sotilasosasto haavoitti palestiinalaista operaationsa aikana. Sotilaat havaitsivat miehen epätavallisen käyttäytymisen ja määräsivät hänet pysyttelemään kaukana heistä. Lopulta he ampuivat miestä varoitukseksi ruumiin alaosiin, kun hän ei muuten totellut. Mies vietiin sairaalaan.
Sunnuntaiaamuna rajapoliisin siviiliasuiset Jerusalemin osastot pidättivät etsityn palestiinalaisen lähellä Ramallahia. Hänellä oli vanha Karl Gustav puoliautomaattiase.
5. BEIT SHEMESH MURHAAJA
Poliisi antoi eilen luvan paljastaa yksityiskohtia toukokuun 4. päivänä murhattuna löydetyn 8-vuotiaan juutalaistytön Lipaz Himin kuolemaan johtaneista tapahtumista. Tyttö oli tottunut kuljeskelemaan Beit Shemeshin kauppakeskuksen liepeillä. Siellä laittomasti majailevista viidestä palestiinalaisista rakennustyöläisistä yksi houkutteli tytön keskeneräisen rakennuksen syrjäiseen nurkkaan lupamaalla tälle 2 shekeliä. Siellä hän raiskasi tytön. Seuraavana päivänä hän tarjosi tytölle 10 shekeliä, ja saatuaan tytön samaan paikkaan raiskasi tämän uudelleen ja lopulta kuristi hänet vyötään, kengännauhoja ja narua käyttäen. Hän peitteli tytön ruumiin ja meni työpaikalleen. Toinen työntekijä havaitsi tytön ruumiin, mutta ei ilmoittanut siitä. Vasta kolmas paikalle osunut palestiinalainen sopi toisten kanssa, että löydöstä ilmoitetaan poliisille. Poliisi pidätti kaikki viisi palestiinalaista, joista murhan tehnyt Anwar Ahdush, 35, tunnusti ja havainnollisesti näytti, miten hän raiskaukset ja murhan suoritti. Mies on kotoisin Hebronin läheltä.
Löytöhetkellä murhaaja tunnusteli tytön ruumista joka paikasta eksyttääkseen poliisin, miksi hänen sormenjälkiään oli tytön ruumiin joka paikassa, mutta DNA-testin perusteella hänet todettiin syylliseksi.
Sama palestiinalainen osoittautui syylliseksi tunnetun huumekauppiaan David Ben-Hamon, 50, murhaan vain 200 metriä paikasta, mistä tytön ruumis löydettiin. Mies oli ollut kunnostamassa miehen asuntoa ja hän tunnusti murhanneensa miehen siksi, että tämä möi huumeita juutalaisille ja arabinuorille. Hän murhasi huumekauppiaan hakkaamalla tätä kirveellä päähän. Poliisi aluksi pidätti kaksi juutalaismiestä epäiltyinä murhasta, mutta he olivat vain pahoinpidelleet jo surmattua miestä. Murhaaja oli jopa osallistunut huumekauppiaan hautajaisiin, ja seuraavana päivänä murhasi 8-vuotiaan tytön.
6. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisakateemikkojen boikottia Englannissa halutaan tiivistää. Korkeamman opetuksen opettajien kansallinen järjestö (NATFHE) äänestää boikotista kokouksessaan maanantaina. Sadat akateemikot ovat The Guardian lehden kirjeessään opettajien järjestölle pyytäneet sitä torjumaan boikottiesityksen. Myös Amerikan Association for the Advanced Science (AAAS) tuomitsee boikotin ja kehottaa luopumaan siitä
- Israelissa vierailevat 11 presbyteeripappia USA:ta ovat päättämässä viisipäiväistä tosiasiain hakemis-matkaansa. He aikovat viedä löytämänsä tosiasiat seuraavaan yleiskokoukseen voidakseen saada peruutetuksi kirkon aiemmat boikottipäätökset.
- Pääministeri Ariel Sharon siirrettiin Hadashan sairaalasta eilen Sheba Medical keskukseen Tel Aviviin. Sen lääkärit aikovat saada Sharonin irti hengityslaitteesta ja käyttää oma menetelmäänsä hänen herättämisekseen koomasta, jossa hän on ollut tammikuun 4. päivästä lähtien. He eivät pidä mahdollisuuksia suurina, mutta kertovat, että jotkut heidän potilaistaan ovat heränneet kuukausien kooman jälkeen.
- Maanantaiaamuna sotilaat saivat kiinni kaksi palestiinalaista Burinin kylän lähellä Nablusin tienoilla. Heillä oli mukanaan kassi, jossa oli toimintavalmis pommivyö. Heidän tarkoituksensa oli päästä keskelle Israelia ja toinen heistä olisi sytyttänyt pommivyön itsemurhaiskussa.
Al-Aksa, Jihad ja PFLP olivat epäonnistuneen iskun suunnittelijoita.

Sunday, May 28, 2006

SUNNUNTAI 28.05.06
1. HAMAS HYLKÄSI ULTIMAATUMIN
Mahmoud Abbasin esittämä ultimaatumi kansanäänestyksen järjestämisestä 40 päivän päästä, jos Hamas ei suostu terroristivankien rauhansuunnitelmaan 10 päivän sisällä, tuli yllätyksenä Hamasin johdolle ja aiheutti hetkellisen paniikin. Pääministeri Haniyeh jopa määräsi kaduilla ja aukioilla partioivat Hamasin joukot pois, mutta sisäministeri Said Siam määräsi ne takaisin lauantaina. Hamas myös vastasi Abbasin uhkaukseen ja ilmoitti, ettei Hamas liity PLO:n jäseneksi, ennen kuin sen sisällä tapahtuu uudistuksia.
Fatahin edustajat selittävät, että Haniyeh on hyvä mies, mutta Hamasin päätökset tehdään Damaskoksessa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri totesi, että Abbasin uhkaus on yritys asettaa Hamasille ennakkoehtoja ja painostaa sitä ohittamaan kansan tahtoa.
Abbasin viittaus vankien rauhansuunnitelmaan ja Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 aselepolinjoille sai negatiivisia perusteita toisten vankien esitettyä oman lausuntonsa, jossa he sanoutuvat irti aiemmasta terroristivankien esittämästä 18 kohdan suunnitelmasta.
Abbasin aloitteesta pidetty kaksipäiväinen ”kansallinen keskustelutilaisuus” päättyi perjantaina ilman näkyvää tulosta. Siellä hylättiin vankien tekemä suunnitelma, koska se edustaa vain 20 % vankien mielipiteistä ja on ristiriidassa Hamasin oman ohjelman kanssa.
2. KRITIIKKIÄ OLMERTIN USA:N MATKASTA
Israelin media, joka lähes yksimielisesti on asettunut jatkuvien alueluovutusten ja myöntyvyyspolitiikan taakse, on ollut suhteellisen pidättyväinen raportoidessaan Olmertin matkan tuloksista.
Mutta USA:n lehdistö, jolla ei ole samaa niiden vapautta rajoittavaa periaatetta, ei säästele sanojaan.
THE NEW YORK TIMES kertoo torstain artikkelissaan tähän tapaan: ”On ollut jo kauan selvää, että yritys luoda toimiva, järkevä Palestiinan valtio kahdesta maantieteellisesti erillisestä maamassasta erämaassa on vastamäen taistelu. Nyt kahdesta syyllisestä ja yhdestä vastarinnan kiiskestä, Pääministeri Olmertista, presidentti Bushista ja Hamasista, johtuen vastamäestä on tullut vuori.” Lehti toteaa, ettei Bushin tulisi rangaista palestiinalaista kansaa tukemalla Olmertin yksipuolista pyrkimystä toteuttaa Sharonin syntymätöntä suunnitelmaa piirtää tulevan Palestiinan rajat, koska tukemalla sitä hän rankaisisi palestiinalaisia kieltämällä heiltä oikeuden äänestää.
Lehti kertoo pääkirjoituksessaan, että Olmertin suunnitelman ensimmäinen osa, luopua suuresta osasta ”miehitettyä” aluetta, on hyväksyttävä ja hieno, mutta sen toinen osa, pyrkimys säilyttää suuret setlementti-yhteisöt, tulee aiheuttamaan onnettomuuden.
THE WASHINGTON POST toteaa, että vaikka molemmat johtajat suolsivat kehuja jatkuville Israelin ja palestiinalaisten välisille neuvotteluille, he käytännössä toteuttivat aivan toista ohjelmaa, jossa Israel neuvottelee USA:n kanssa uusista rajoista, jotka Israel itse aikoo piirtää. Lehden mukaan Olmert ilmoitti selvästi, ettei hän usko voivansa neuvotella PA:n kanssa lähitulevaisuudessa, ja vaikka sellainen neuvottelukumppani löytyisikin, Olmert on edeltäjänsä Sharonin tavoin haluton kompromisseihin, joita siltä vaaditaan.
THE BOSTON GLOBE jatkoi samaa skeptisismiä. Sen sijaan, että USA:n johto olisi asettunut Olmertin yksipuolisten suunnitelmien taakse, Bush päinvastoin esitti varoituksia Olmertille ja totesi, että rajojen lopullinen määrittely vaatii joka tapauksessa kansainvälisen hyväksymisen.
3. LAIVA ILMAN KAPTEENIA
Jerusalem Postin 28.05. numerossa Anshelm Pfeffer kehottaa otsikossaan pääministeriä ottamaan ohjauspyörän käteensä. Hän kehottaa pääministeri Olmertia selvittämään päänsä 21 tykinlaukausten ja lukuisten vastaanottojen ja kättentaputusten aiheuttaman euphorian jälkeen ja tarttumaan käsiksi lukuisiin päivänpolttaviin kotoisiin ongelmiin, jotka odottavat ratkaisuaan.
KAKSI KUUKAUTTA VAALIEN JÄLKEEN neuvottelut UTJ:n kanssa hallitusyhteistyöstä ovat vielä kesken. Kirjoittaja huomauttaa, ettei Olmertin pitäisi jättää neuvotteluja alaisilleen vaan paneutua niihin itse. Sopimus vaatii satoja miljoonia budjettiin, mutta Olmert ilmeisesti tarvitsee UTJ:n tuen. Neljän kuukauden armonaika vuoden 2006 budjetin hyväksyttämiseksi Knessetissä pienenee armotta. Tässä Olmertin ja Peretzin keskeinen yhteisymmärrys on tarpeen, sillä Labourin kapinallisten saaminen yhteiseen ruotuun on elintärkeä hallituksen pysymiseksi vallassa. Selkeimmin Olmertin hallituksen ohjauksen ja sisäisen kurin puuttuminen näkyy suhteessa Abbasiin, kertoo Pfeffer. Olmertilla, Peretzillä ja ulkoministeri Livnillä näyttää kullakin olevan oma kantansa suhteessa Abbasin ja PA:n kanssa käytäviin keskusteluihin ja suhteisiin niihin.
Toisaalta Israelin hallitus pitää yllä kuvaa PA:n täydellisestä boikotista, toisaalta se pyrkii löytämään keinoja siirtää sille kymmeniä miljoonia, ja viimeksi viikon lopulla se myöntyi vaatimuksiin antaa Abbasin henkivartiokaartille, jonka palkat maksaa länsivallat, 200 kivääriä, jotka www.debka.com mukaan toimitetaan Jordaniasta.
VIHREÄN LINJAN TAKANA ”setlementeissä” tapahtuva rakentaminen on myös yksi päätösasia, josta on esitetty erilaisia tietoja julkisuudessa. Toisaalta rakentaminen niissä on keskeytetty, toisaalta puolustusministeriö on antanut niille lupia jatkaa rakentamistaan. Hallituksella ei näytä olevan selvää kantaa, missä on järkevää jatkaa luonnollista sisäistä rakentamista ja missä järjetöntä, jos ne tuhotaan lähitulevaisuudessa.
PFEFFER EHDOTTAA, että Olmert hajottaa evakuointihallituksen, joka on osoittautunut kykenemättömäksi hoitamaan pakkosiirrettyjen asioita, kuten Gazasta ja Samarian neljästä kylästä evakuoidut edelleen odottavat heille luvattuja korvauksia ja pysyviä asuntoja yhdeksän kuukauden jälkeen, ja siirtämään asioitten käsittely pääministerin kanslian yhteyteen.
4. KOLME KUOLI VIISI HAAVOITTUI
Palestiinalaiset nuoret kantoivat kentältä löytämänsä räjähtämättömän tykinammuksen kotiinsa Beit Lahiyssa Gazan alueella perjantaina. Jostain syystä ammus räjähti asunnon sisällä surmaten kolme ja haavoittaen viisi muuta paikalla ollutta. Palestiinalaiset syyttivät ensin, että IDF:n tykistön ammus osui taloon aiheuttaen siihen suurta tuhoa, mutta muuttivat sitten kertomuksensa tosiasioitten mukaisiksi.
Perjantaiaamuna ammuttujen Kassamien vastapainoksi IDF ampui tykistöllä aluetta, josta Kassamit ammuttiin. Palestiinalaiset lähteet kertovat yhden maanviljelijän haavoittuneen ja kuolleen myöhemmin.
Lauantaina terroristit ampuivat neljä Klassamia Negevin länsiosaan asumattomille alueille.
Perjantaina IDF:n partiota tulitettiin Gazan alueen pohjoisosassa lähellä turva-aitaa. He saivat kiinni neljä aseetonta palestiinalaista, jotka olivat tulleet Israelin puolelle.
Aikaisin perjantaiaamuna siviilihallituksen edustajat tekivät ratsian kolmeen Hamasin kanssa yhteydessä olevaan hätäaputoimistoon Tulkarmissa ja Nablusissa. He epäilivät, että toimistot välittävät varoja Hamasille.
5. UUTISOTSIKOITA
- Islamic Jihadin johtaja Mahmoud Majzoub, 41, ja hänen veljensä Nidal saivat surmansa pommin räjähdettyä heidän autossaan asuntonsa edessä Beirutissa perjantaina. Heidät haudattiin lauantaina. Iskusta syytettiin Israelia ja vaadittiin kostoa. Majzouk oli Libanonin kansalainen.
- Englantilainen juristi Kate Maynard, joka vaati israelilaisten upseerien pidättämistä ja asettamista syytteeseen, jos he tulevat Englantiin, pakotettiin palaamaan lentokentältä takaisin kotimaahansa. Kenraalimajuri Doron Almog peruutti opiskelunsa Englannissa pidätys- ja syytösuhkausten vuoksi.
- Entinen Mossad-johtaja Ephraim Halevy toteaa, että pitkäaikainen sopimus Hamasin kanssa on mahdollinen. Hänen mukaansa keskustelut voidaan aloittaa, jos Hamas sanoutuu irti väkivallasta ja hyväksyy aiemmin tehdyt sopimukset Israelin kanssa. Hän ei kuitenkaan suosittele lopullisten neuvottelujen aloittamista, koska aika ei ole siihen sopiva.
- Holokaust-uhrien nimiä on edelleen mormonien pitämässä kuoleman jälkeen kastettujen luettelossa, vaikka he suostuivat poistamaan ne sieltä.
- Englannin tulee säilyttää kristillinen identiteettinsä, vaikka kruununperillinen prinssi Charles on ilmoittanut ottavansa kuninkaana tittelin ”Uskon puolustaja”, ilman määräävää artikkelia, joka määrittelisi ”uskon” tarkoittavan Englannin Anglikaanista kirkkoa. Näin vaatii huomattava Englannin kirkon piispa. Prinssi Charles pyrkinee tällä tekemään myönnytyksiä maan kasvavalle muslimiväestölle ja muille vähemmistöille.
- Oxfordin piispa Richard Harries kertoo Telegraph lehden sunnuntain numerossa, että kirkon tulee muuttaa suhtautumistaan seksuaalisiin vähemmistöihin, ennen kaikkea homoihin ja lesboihin, joita hänen mielestään tule suvaita kirkon täysivaltaisia jäseninä. Asia näyttää nousevan entistä enemmän esille myös rapakon takana. Piispa Robinsonia vastaan, joka on avoimesti homo ja asuu mieskumppaninsa kanssa, on nostettu oikeusjuttu hänen avoimen homoja suosivan opetuksensa vuoksi. Eräässä piispanvaalissa seitsemästä ehdokkaasta kolme on julkisesti ilmoittanut olevansa homoja.