Friday, July 15, 2011

PERJANTAI 15.07.11

1. ARABILIITTO päätti kokouksessaan Dahassa, Qatarissa, hyväksyä PA:n esityksen omasta valtiosta pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, sekä sen aseman nostamiseksi YK:n täysjäsenyyteen. Arabiliiton kokoukseen osallistuivat liiton 22:n jäsenmaan ulkoministerit. Päätöksen mukaan arabiliitto lähettää delegaation New Yorkiin valmistelemaan hakemuksen käsittelyä huomioiden kaikki lailliset näkökohdat sekä pyrkien käyttämään hyväkseen kaikkia ponnisteluja ja kontakteja PA:n esityksen edistämiseksi.
Päätöksessä ei esitetty aikataulua, mutta PA:n johto olettaa, että esitystä käsitellään YK:n vuosi-istunnossa syyskuussa 2011. Arabiliitto asetti toimikunnan laatimaan aikataulua.

PA:n johto kokoontui Ramallahissa arabiliiton kokouksen jälkeen ilmaisten tyytyväisyytensä arabiliiton päätöksestä tukea sen esitystä. Ramallahin tilaisuuteen osallistui PA:n korkeinta johtoa puheenjohtaja Mahmoud Abbasin johdolla. Abbas kertoi matkustavansa useisiin Euroopan maihin, jotka eivät vielä ole ratkaisseet kantaansa PA:n valtionesityksestä, saadakseen mahdollisimman suuren enemmistön taakseen YK:n täysistunnossa. Kaikkiaan 115 maata on ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan valtion, mutta monet johtavat länsimaat, mukana USA ja Kanada, eivät ole sitä tehneet tai ovat ilmoittaneet vastustavansa yksipuolisia toimia keskustelujen asemesta, jota ne pitävät ainoana tienä pysyvään rauhantilaan.

ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kutsui arabiliiton päätöstä ”diplomaattiseksi hyökkäykseksi”, joka tulee muodostamaan perustan arabien ja PA:n siirroille. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi arabiministereitten lähettävän kirjeitä valtioille, jotka eivät vielä ole ratkaisseet kantaansa PA:n valtioesityksestä YK:lle. Hän esitti toiveen, ettei USA käyttäisi veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa huomioiden, että arabiliitto hyväksyi sen yksimielisesti.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu vakuutti eilen, että hän on valmis keskusteluihin PA:n kanssa heti, kun se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Hän selitti, etteivät PA:n yksipuoliset toimet tuo rauhaa yhtään lähemmäs. Hän vakuutti, etteivät juutalaiset ole vieraita maassa, eikä kysymys olekaan Palestiinan valtiosta, vaan Israelin oikeudesta olla olemassa juutalaisena valtiona, mitä ne eivät ole voineet hyväksyä.
Kvartetin lähettiläs Tony Blair totesi ymmärtävänsä PA:n ponnistelut itsenäisestä valtiostaan, mutta ei sanonut uskovansa sen tuovan lopullista ratkaisua konfliktiin. Hänen puheistaan kuvastuu eurooppalaisten johtajien päättämättömyys ja sisäinen halu myönnytyksiin arabeille, jotka yhä äänekkäimmin toimivat heidän omissa maissaan. Sivusta asiaa tarkastellen ei voi välttyä huomiolta, että Blair on yksi korkeasti palkattu hyödytön virkailija, jolla on liikesuhteita Persianlahden arabimaissa, ja joka sovittelee pyöreitä lausuntojaan tilanteen mukaan.

KVARTETIN, USA, EU, YK ja Venäjä, edustajat tapasivat toisensa Washingtonissa maanantaina ja tiistaina pystymättä antamaan julkilausumaa. Uutislähteiden mukaan sen laatiminen kaatui Venäjän vastustukseen, joka ei voinut suostua lausuntoesityksessä olleeseen mainintaan Israelista juutalaisena, demokraattisena valtiona. Venäjä toimi tässä siten Israelin hyväksi, vaikkakaan ei Israelin vaan palestiinalaisten esittämin perustein.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner totesi erimielisyyksien Israelin ja PA:n välillä olevan edelleen liian suuret, mutta lupasi ministeriön toimivan hyökkäävästi saadakseen osapuolten näkökannat lähestymään toisiaan, jotta keskustelut voitaisiin aloittaa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229484

2. HIZBULLAH esitti keskiviikkona vakavan varoituksen Israelille vakuuttaen puolustavansa Libanonin merialueen rajoja Israelin uhkauksia vastaan. ”Libanon tulee toimimaan aktiivisesti saavuttaakseen täydet oikeutensa riippumatta kustannuksista”, sanoi Hizbullahin kakkosmiehenä pidetty Naim Qassem libanonilaisen uutistoimiston Nahametin mukaan. Hänen lausuntonsa tuli vastauksena Netanyahun ilmoitukseen, että Israel pyytää YK:ta vahvistamaan Israelin ja Libanonin merialueitten välisen rajan voidakseen keskittyä merialueelta löydettyihin luonnonkaasuesiintymien hyödyntämiseen ilman ulkopuolista häirintää. Israelin pyyntöön YK:lle liitettiin sen esitys merirajaksi.
Qassam sanoi Hizbullahin tukevan Libanonin kansallista asemaa sen puolustaessa merialueensa oikeuksia merialueen rajan määrittelemiseksi. ”Israelin uhkaukset eivät pelota meitä. Emme aio muuttaa asemaamme vaan jatkamme oikeuksiemme puolustamista. Israel tiedostaa, että sen uhkaukset kuuluvat kuuroille korville Libanonissa maistettuaan Libanonin vastarinnan karvaan maun.” (Tarkoittanee Libanonin kakkossotaa)

PHILADELPHIASSA toimivan Lähi Idän Forumin presidentti Daniel Pipes tarkastelee tilannetta analyysissaan, jossa hän pitää Qassamin lausuntoa jotenkin koomillisena.
”En pidä sitä kovin vakavana. Mitä pidän vakavana on Turkin kanta asiaan. Turkilla ei ole yhteisiä merialueita Israelin kanssa, mutta Kyproksella on, eikä Turkki ole tyytyväinen Israelin ja Kyproksen väliseen merialueen jakamissopimukseen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia. Pidän Hizbullahin vaatimuksia koomisina, mutta Turkin vaatimukset on otettava vakavasti.”
Pipes lisäsi, että Libanonin tilannetta täytyy tarkastella yhdessä Syyrian tilanteen kanssa. Hän uskoo, että jos presidentti Bashar Assad selviää, se vahvistaa Hizbullahia, mutta se on kysymyksen ydin: ”Hizbullahin tulevaisuus on sidottu Assadin kohtaloon”. Jos Assad kaatuu, Hizbullah menettää välittömän tukijansa ja sen tulee olla entistä varovaisempi, mutta tätä odoteltaessa on vain katsottava, miten tilanne kehittyy. Hän katsoo Bashar Assadin aseman olevan hyvin huonon, mikä voi johtaa hänen valtansa kaatumiseen.

LIBANONIN entinen pääministeri Saad Hariri esitti harvinaisen kovaa kritiikkiä Hizbullahia vastaan todeten, että tutkimukset Rafik Haririn murhasta on suoritettu ja niiden mukaan neljä Hizbullahin johtomiehen on suoraan katsottu sekaantuneen autopommi-iskuun Beirutin keskustassa, eikä sitä muuta Hizbullahin järjestämät lehdistötilaisuudet, hän sanoi. Hän vaatii syytettyjen saattamista oikeuteen tuomittaviksi. Hän syytti Hizbullahin valtavia asevarastoja, jotka ovat sekä sen että Libanonin suurin ongelma. ”Eikä Hizbullah tiedä, mitä sen tulisi tehdä kaikilla keräämillään aseilla, mutta ne ovat yhteinen ongelma, joka aiheuttaa jatkuvaa häiriötä”. Hizbullahin neljä tribunaalin etsimää johtaja ovat uutislähteitten mukaan paenneet ulkomaille. Interpol julkaisi heistä ”punaisen”, erittäin kiireellisen, etsintäkuulutuksen.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229357

3. JP:n kolumnisti Yaacov Katz kertoo artikkelissaan, että Iran on ohittanut Pohjois-Korean uusien ja entistä tehokkaimpien ohjusten kehittelyssä. Tämä tuli Katzin mukaan selville Iranin äskettäin pitämien sotaharjoitusten ”Suuri Profeetta” yhteydessä, jossa se esitteli ohjuskalustoaan laukaisemalla ainakin 14 eri kantomatkan ohjusta.
Israelin Homa ohjuspuolustusjärjestön entinen johtaja Uzi Rubin totesi Iranin alkukuusta pitämiensä harjoitusten aikana esitelleen uuden ballistisen ohjuksen, joka on muunnettu käytettäväksi pinta-aluksia vastaan. Iran varoittikin jokin aika sitten, että jos sitä vastaan hyökätään USA:n tai Israelin toimesta, se iskee ohjuksillaan USA:n lentokoneitten tukialuksia vastaan. Tätä pidetään uutena aluevaltauksena, koska sota-aluksia tuhotaan yleensä risteily-ohjuksilla, jotka lentävät muutaman metrin korkeudella meren pinnasta.
”Tämä on suora uhka USA:n merivoimien aluksia vastaan Iranin rannikon edustalla”, Rubin selvittää. ”Iranilaiset ottivat Fateh-110 ohjuksen – jollaisia on myös Hizbullahin asearsenaalissa – varustivat sen ohjauslaitteilla ja muunsivat sen merialusten vastaiseksi ohjukseksi.”

RUBININ puheenvuoro tuli vähää ennen Tel Avivissa järjestettävää ohjuspuolustus konferenssia, johon tulee korkeita puolustusvirkailijoita kaikkialta maailmassa. Mukana ovat mm. USA:n avaruus- ja puolustuspolitiikan apulaissihteerin varamies Frank Rose, USA:n ohjuspuolustusjärjestön apulaisjohtaja kansainvälisissä asioissa Rob Helfant sekä tsekkien apulaispuolustusministeri.
Rubin selittää edelleen, että Iranin ohjusohjelma edeltää maan ydinaseohjelman toteuttamista, eli heillä on menetelmät atomipommin kuljettamiseksi kohteeseensa.
Viime viikolla uutiset kertoivat Iranin siirtävän uraanin jatkojalostamisen Natanzin jalostamosta maanalaisiin luoliin Fordowssa Qomin pyhän kaupungin läheisyydessä. Sinne on asennettu uusia kolme kertaa nopeampia sentrifugeja, mikä nopeuttaa uraanin rikastamista yli 90 %:n tasoon atomipommiin sopivaksi. Iran väittää virallisesti, että vaikka se jalostaa uraania 20 %:n tasoon, se ei pyri rakentamaan atomipommia. Muutama päivä sitten kuitenkin raportoitiin Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein antaneen käskyn pommin rakentamiseksi.
Fordown laitos oli salainen, kunnes länsimaiset journalistit keksivät sen ja siitä raportoitiin laajasti maailmalla. Iran myönsi rakentaneensa laitoksen ja puhuu siitä avoimesti. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=229486

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahulle tulivat ”kylmät varpaat”, kuten sanotaan, todetessaan julkisesti, ettei hän tue Israel Beiteinun lakialoitetta, jolla oli tarkoitus muodostaa parlamentaarinen komitea tutkimaan vasemmistolaisia ja NGO-järjestöjä. Ehkä tämä tuli liian pian sen jälkeen, kun Knesset hyväksyi boikotti-lain. Netayahun väistöliike aiheutti katkeraa kritiikkiä hallituksen suurimman ryhmän parissa, jossa pääministeri katsotaan tappaneen heidän NGO-lakinsa. ”Emme tarvitse tutkimuksia Knessetin sisällä”, Netanyahu sanoi. Hän lievensi myöhemmin lausuntoaan todeten, että koska hallituksessa on toisinajattelijoita, heille tulee antaa vapaus äänestää omantuntonsa mukaan. Israel Beiteinun taholla kuitenkin uhataan boikotilla Netanyahun haluamia monia lakiesityksiä kesän aikana. Tämä voisi jopa kehittyä hallitus-kriisiksi. Netanyahu olisi voinut hoitaa asian joustavammin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229488
- Vastauksena viiteen Kassam-rakettiin Gazasta IAF iski yön aikaan kuuteen kohteeseen Gazan kaistalla; kahteen tunnelin ja neljään Hamasin kohteeseen. Kaksi lasta haavoittui lievästi iskuissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=229507
- Kuusi kymmenestä palestiinalaisesta ei usko kahden valtion ratkaisuun, kertoo uusin tiedustelu; vain 34 % kannattaa sitä. Kysymys esitettiin Obaman esittämän suunnitelman mukaan juutalaisesta ja palestiinalaisesta valtiosta eläen rinnakkain. Jerusalemia haluaa pääkaupungikseen 92 %, 1 % Israelin, 3 % molempien ja 4 % puolueeton kansainvälinen kaupunki. 72 % kiistää juutalaisten historiallisen oikeuden siihen; 62 % haluaa IDF:n sotilaitten sieppaamisten jatkamista ja käyttämistä kaupantekovälineinä; 53 % haluaa Israelin vastaisten laulujen ja esitysten jatkamista lapsille ja koululaisille. 45 % uskoo, että jihad (pyhä sota) on ainoa keino taistella Israelia vastaan; 22 % kannattaa rakettien ampumista Israelilaisia siviilikohteita vastaan, kaksi kolmasosaa haluaa diplomaattista ratkaisua. 64 % tukee yksipuolista aloitetta valtiosta; 37 % uskoo sen lähentävän palestiinalaisia toisiinsa; 16 % uskoo vastakkaista ja 44 % ei usko sen vaikuttavan mitään. 83 % haluaa lisää työpaikkoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229493, Kyselyn suoritti Beit Sahourissa toimina yleisen mielipiteen keskus ja sen sponsoroi kansainvälinen järjestö Israel Project, joka tarjoaa johtajille ja journalisteille tietoa Lähi Idästä.
- Eilatin asukkaat joutuivat shokkiin saatuaan tietää, että kaupunki aikoo pystyttää monumentin Eilatin keskustaan Mekkaan menijöitten kunniaksi. Projektin rahoittaa Eilatin kaupunki ja talonrakennusministeriö, kertoo Moshe Yosef, entinen virkailija. Projektiin kuuluu metallisia kuvapatsaita Mekkan pyhiinvaeltajista, terassi, josta ne näkyy, penkki, valaistus ja kaareva pergola. Yosef kertoo, että keskusalue, johon monumentti pystytetään, on kiintopisteenä kaikille tapahtumille. Nyt siitä aiotaan kehittää pyhiinvaeltajien tie, Darp el-Hajj, muslimeille. Hän hämmästelee projektia, sillä viimeinen pyhiinvaeltaja kulki Eilatin kautta Mekkaan vuonna 1883. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145738

Thursday, July 14, 2011

TORSTAI 14.07.11

1. ISRAELIN etusivun juttu on ns. boikotti-laki, jonka Knesset on hyväksynyt. Laki antaa yksityishenkilölle tai järjestölle oikeuden nostaa syytös mitä tahansa yksityistä ja järjestöä vastaan, joka toimillaan tai puheillaan vaatii boikotoimaan Israelia tai osaa siitä. Laki kieltää hallituksen tuen sellaisilta yksityisiltä tai yhteisöiltä.
KNESSETIN eilinen istunto oli Kadiman aloitteesta tehty vaatimus tilaisuudesta, jossa keskusteltiin ”Netanyahun hallituksen epäonnistumisista”, kuten sitä nimitettiin.
Pääministeri Netanyahu sanoi omassa puheenvuorossaan, että hän itse auktorisoi lakiesityksen, joka ilman sitä ei olisi edennyt siihen, missä sen käsittely nyt on. Hän selitti vastustavansa kaikenlaista syrjintää: Israelin vastaista, arabien vastaista, haredi-väen vastaista tai ketä tahansa yksityistä kansalaista vastaan Israelissa.

LAIN saattaminen voimaan voi vielä joutua vastatuuleen, sillä järjestöt, joita laki ennen muita koskee, aikovat valittaa siitä korkeimpaan oikeuteen, kuten Gush Shalom on jo tehnyt. Nämä järjestöt ovat toimineet suurelta osin ulkomaisen rahoituksen turvin; ovatpa jotkut Euroopan maat liittäneet vuosibudjettiinsa varoja, jotka on osoitettu NGO-järjestöille Israelissa. Uuden lain mukaan tämä on laitonta, mikäli järjestöjen voidaan osoittaa toimillaan tukevan Israelin vastaisuutta. Boikotti-lain voidaan katsoa polkevan ilmaisuvapautta, jos sitä tulkitaan ahtaasti, mutta NGO-järjestöjen toiminnan saaminen asiallisiin puitteisiin on ehdottoman tarpeellinen. Monet näistä järjestöistä kuten Peace Now, Jesh Gevul, Gush Shalom jne. ovat keränneet tietoja Juudeassa ja Samariassa, videoineet tapahtumia ja tilanteita ja antaneet niitä median ja ulkopuolisten järjestöjen kuten YK:n alaisten tutkimuskomiteoitten käyttöön, jotka puolestaan perustavat raporttinsa suurelta osin niiden luovuttamiin tietoihin tutkimatta niiden oikeellisuutta. Tämä tuli räikeästi ilmi esim. cast lead operaatiota tutkivan YK:n asettaman ns. Goldsteinin komitean raportin yhteydessä, jonka vetäjä entinen Etelä Afrikan tuomari Goldstein itse joutui myöhemmin toteamaan perustuneen virheellisiin tietoihin, joita hän oli saanut sekä Hamasin ja muiden terrori- että NGO-järjestöjen edustajilta Israelin kieltäydyttyä yhteistoiminnasta komitean kanssa, koska sen asettajan YK:n ihmisoikeusneuvoston mandaatissa jo osoitettiin Israel syylliseksi rikoksiin ihmisoikeuksia vastaan.

PÄÄMINISTERI Netanyahu hämmästeli, miksi Kadiman valtuutetut vastustivat boikotti-lakia, vaikka Kadiman kansanedustajat olivat sen alkuunpanijoita, ja monet allekirjoittivat laki-esityksen Knessetille. Hän opetti demokratiaa todeten, että ”jos laki ei miellytä jotain, hänen tulee koota tarvittava kansanedustajamäärä ja aloittaa prosessi lain peruuttamiseksi tai muuttamiseksi”. Netanyahu totesi myös, että korkein oikeus voi havaita laissa puutteita, jonka takia se voi joutua uuteen käsittelyyn. Hän viittasi arabikansanedustajaan Haneen Zoabiin, joka osallistui flotilla I:n purjehdukseen Mavi Marmara –aluksella, jonka tarkoituksena oli murtaa Israelin ja Egyptin asettama Gazan kaistan merisaarto. Netanyhau letkautti Zoabiin päin kääntyen - ehkä tarpeettomasti - näin: ”Voit olla onnekas, että olet Israelin etkä esim. Syyrian parlamentin jäsen, esimerkiksi.” Tämä raivostutti Zoabia siinä määrin, että Knessetin puhemies Reuven Rivlin varoitti häntä kolmesti ja lopulta antoi käskyn poistaa hänet salista. Zoabi kahinoi järjestysnaisten kanssa vastustaen fyysisesti poistamista salista ja päästyään mikrofonin eteen huusi Netanyahulle: ”Hyvä on, aseta minut muurin eteen ja anna käsky flotilla I:n sotilaille ampua minut.”

EU:n johto on myös arvioinut, että boikotti-laki polkee yksityisen kansalaisen ilmaisuvapautta, vaikka se toisaalta antaa hänelle mahdollisuuden puuttua sekä yksityisten kansalaisten kuten yliopistojen professoreiden ja muiden akateemikkojen Israelia kotimaassa ja ulkomailla solvaaviin lausuntoihin ja puheisiin että järjestöjen Israelin vastaisiin toimiin. EU:n edustajana kritiikkiä esitti ulkoministeriön johtaja Catherine Ashton.
Opposition johtaja Tzipi Livni syytti Netanyahua vihan lietsomisesta eri kansalaispiirien välille vakuuttaen, että ”järkevä, kansallinen, liberaali ja voimakas sionistinen keskus on Kadima”.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229252, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229138

2. ISRAELIN puolustusmekanismi viimeistelee uutta puolustusjärjestelmää, jonka uskotaan olevan valmis vuoteen 2015 mennessä, jolloin Iran on nykyisten epäilysten mukaan saanut atomipomminsa ja niitä kuljettavat ballistiset ohjuksensa käyttökuntoon. Israelin puolustusjärjestelmä on suurelta osin kehitetty USA:n rahoituksen turvin, mutta suunnittelu ja kehitys operatiiviseen kuntoon on tapahtunut ja tapahtuu israelilaisten yhtiöitten toimesta.

Puolustusjärjestelmä ulkoista uhkaa vastaan perustuu nelinkertaiseen ohjusten torjunta-menetelmään. Uloimpana on Arrow-3, joka pyrkii tuhoamaan ballistiset ohjukset ennen niiden ehtimistä ilmakehään.
Toisena vaiheena on Arrow-2, joka tuhoaa ilmakehään ehtineet ballistiset ohjukset.
Kolmantena vaiheena on Magic Wand järjestelmä, joka eliminoi keskimatkan ohjukset kuten syyrialaisen M-600 ja Fajr ohjukset sekä tykinammukset ja risteilyohjukset.
Neljäntenä torjuntakerroksena toimii Iron Dome torjuntapatteristot, joita IDF on asentanut toimintakuntoon kaksi patteristoa, mutta joiden määrää on tarkoitus lisätä kolmeentoista. Tämä Katjusha- ja vastaavien lyhyen matkan rakettien torjuntaan tarkoitettu järjestelmä on testattu käytännössä ja se on osoittanut toimivuutensa.

UUDEN puolustusjärjestelmän kokonaiskustannusten arvioitaan maksavan 7- 8 miljardia USD. Kehityksen painopisteessä on ollut Iron Dome, jota kaivataan varsinkin Gazan turva-aidan läheisyydessä sijaitsevien juutalaiskaupunkien ja yhteisöjen turvaamiseksi. USA osoitti äskettäin 205 miljoonaa USD Iron Dome järjestelmän jatkokehittelyä varten. USA:n asiantuntijat ovat vakuuttaneet, että Israelin kehittämät torjuntajärjestelmät palvelevat myös USA:n omia tarpeita sen ulkomailla olevien tukikohtien, lentokenttien ja laitteistojen suojaksi.
Kaikki edellä mainitut puolustusjärjestelmät toimivat keskitetyn tutkavalvonnan avulla, joka on edelleen yhteydessä USA:n maailmanlaajuiseen tutkavalvontajärjestelmään, joka pystyy välittömästi havaitsemaan ohjuksen laukaisun esim. Iranissa ja seuraaman sen lentoa.
USA:n uusi puolustusministeri Leon Panetta kutsui puolustusministeri Ehud Barakin Pentagoniin keskustelemaan yhteisistä menetelmistä ohjusuhan torjumiseksi.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4094829,00.html,
Rakettituli Gazasta on aktivoitunut viime päivinä. Eilen ammuttiin kolme Kassam-rakettia ja yksi kranaatti, tänään yksi Kassam lisää. Eilinen Kassam vaurioitti pahoin rakennusta Sha´ar HaNegevin alueella, mutta ilman ihmisvahinkoja. IAF iski yön aikana eri kohteisiin Gazassa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4095255,00.html

3. UUTISOTSIKOITA
- Hamas varoittaa Gazan asukkaita käyttämästä Internetin tarjoamaa peli-ohjelmaa, koska sen uskotaan houkuttelevan käyttäjiä Shin Betin asiamiehiksi. Ohjelman käyttäjä voi aloittaa pienestä saaresta ja laajentaa mandaattiaan laajaksi imperiumiksi, monimutkaiseksi kaupunkien ja siirtomaitten verkostoksi. Varoitus annettiin sen jälkeen, kun eräs palestiinalainen valitti, että tuntematon pelaaja kehotti häntä kokoamaan tietoja armeijan sijoituksesta Gazassa. Hän kertoi turvallisuusmiehille saaneensa kontaktin pelaajaan peli-ohjelman kautta. Henkilö lähetti hänen tililleen 200 USD tietoja vastaan. Hänen kieltäytyessään tuntematon pelaaja alkoi uhkailla häntä. Gazan turvallisuusmiehet sanovat olevansa varmoja, että Shin Bet käyttää peliä agenttien värväämiseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229273
- Tuhannet kauhistuneet surijat saattoivat 8-vuotiaan Leibby Kletzkyn viimeiseen leposijaansa Brooklinissa New Yorkissa. Hän lähti koulusta yksin mennäkseen äitinsä luo, joka hätääntyi, kun poikaa ei alkanut kuulua. Hänen löytämisekseen aloitettiin laajat etsinnät sekä poliisin että vapaaehtoisten toimesta. Poliisilla oli epäilyksiä eräästä parrakkaasta miehestä, jonka toimet olivat heille tuttuja ja jonka nähtiin liikkuvan pojan kanssa ja ilmeisesti houkutelleen hänet autoonsa. Pojan silvottu ruumis löydettiin roskankeräys-astiasta matkalaukkuun tungettuna, mutta mies oli säilönyt hänen jalkansa jääkaappiinsa. Pojan vanhemmat kuuluvat hasidim-juutalaiseen äärijärjestöön. Poliisi pidätti keskiviikkona pojan murhasta epäiltynä Levi Aronin. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=229313
- USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton sanoo vakuuttuneensa, että Barack Obama on huonoin presidentti, mitä maalla on koskaan ollut. Bolton toimii nykyisin Amerikan Enterprise instituutissa ja Fox-news kommentaattorina. Hän sanoi Obaman omaksuneen eurooppalaisen linjan, jonka mukaan tarpeeksi mittavat myönnytykset palestiinalaisille edistävät Israelin ja PA:n välien lähentämistä sekä arabimaitten yhteyksiä, mikä helpottaisi selvittämään terrorismin ongelmat. ”Ymmärrykseni mukaan tässä katsotaan asioita kiikarin väärästä päästä”, Bolton analysoi. Bolton kuuluu muutamien muiden entisten kuuluisuuksien kanssa, kuten Espanjan entinen pääministeri Jose Maria Aznar ja Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu David Trimble Pohjois-Irlannista, järjestöön nimellä Friends of Israel Iniative. Hän sanoo vielä harkitsevansa lähteekö hän mukaan USA:n presidenttikilpaan. Hän perustelee mahdollista osallistumistaan sanoen, ettei USA:ssa ole käyty merkittäviä turvallisuus-poliittisia keskusteluja kahteen ja puoleen vuoteen, koska se ei ole Obaman tärkeys-listalla merkittävällä sijalla. ”Varsinkin Irania koskeva politiikka on vaarallinen, koska Boltonin mukaan Obama kuvittelee voivansa päästä Iranin atomipommiuhasta odottamalla, kuten USA teki kylmän sodan aikana odottaen NL:n hajoamista”. Hän valittaa, ettei Iranin ydinlaitoksia pommitettu 2008. Hän myös uskoo USA:n käyttävän veto-oikeuttaan PA:n tekemästä Palestiinan valtion perustamisesityksestä, minkä jälkeen PA vie asian YK:n yleiskokoukseen, jossa sen läpimeno on varmempaa, mutta jonka päätöksillä ei ole sitovaa merkitystä. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=229077
- Moodyn investointipalvelu harkitsee USA:n luottovarmuuden pudottamista, mikä sai New Yorkin hallituspiirit ja luottojärjestöt kiihottuneeseen tilaan. Tämä on ensimmäinen kerta vuoden 1995 jälkeen, että AAA tunnuksella varustettu USA on saanut varoituksen, jonka Moody antoi 13.07.2011, maan joutumisesta erityis-tarkkailun alaiseksi. USA:n lainlaatijat eivät ole Moodyn mukaan toimineet tarpeeksi nopeasti nostaakseen USA:n velan ylärajaa, mikä voi aiheuttaa maan joutumisen konkurssitilaan (default). Aikaraja on 02.08.2011, mitä ennen asia on hoidettava. Obaman hallitus haluaa lisätä velkamäärää, republikaanit haluavat, että valtion menoja on supistettava. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145699
- IDF harkitsee uuden panssarin valmistamista, joka olisi nykyistä Merkavaa kevyempi, mikä antaa sille suuremman nopeuden ja vähentää polttoainekuluja. Uusi panssari varustettaisiin Trophy-suojauksella, joka pystyy torjumaan sitä kohti ammutut ohjukset ja ammukset. Siten Merkavan tapaista paksua suojapanssaria ei tarvita. Merkava MK-4 otettiin käyttöön 2003, se on yksi parhaita maailmassa, myös henkilöstön suojauksen vuoksi. (JP, Yaacov Katz)
- USA:n armeija käyttää Afganistanissa Israelin kehittämää tiedustelujärjestelmää sotilaittensa suojaamiseksi. Israel toimii kolme Skystar-180 tiedustelujärjestelmää, ja kolmen uuden toimittamista valmistellaan. Skystar-järjestelmä on pieni taktinen mekanismi, jonka edistyksellinen sähköoptinen sensori T-STAMP, johon kuuluu päiväkamera ja yösensori, tarjoaa 350 asteen ajankohtaisen tarkkailun 1000:n jalan korkeuteen. Käyttöön asennettuna järjestelmään kuuluu liikuteltava valvontakeskus, joka saa ajantasa-kuvia kaikesta mielenkiintoa herättävästä ja sen tarkat koordinaatit. Järjestelmän hyötyetäisyys on 4 km, ilmapallon asentaminen vie 15 minuuttia. (JP, Yaacov Katz)
- Englannin anglikaanikirkon arkkipiispa ja symbolinen anglikaanien johtaja maailman-laajuisesti esitti tiistaina avunpyyntövetoomuksen, kuten hän sanoi, Israelin kristittyjen yhteisöjen kärsimyksien vuoksi ja pyrkien estämään heidän muuttamisensa maasta. Arkkipiispa Rowan Williams, joka sanoo tunnustavansa druidien pakanallista uskoa, sanoo palattuaan matkalta Juudeasta ja Samariasta sekä Israelista, että tilanne on erittäin paha Länsirannalla, jonka kristitty väestö pienenee kaiken aikaa. Hän pyytää taloudellista tukea varsinkin palestiinalaisten kristittyjen auttamiseksi. Artikkeli varoo huolellisesti mainitsemasta, ettei sama maastamuutto tendenssi tapahdu Israelin alueelta, vaan vain Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilta. (JP, Jonny Paul)
- Huomattava joukko maailman johtavia talouden, diplomatian ja valtioitten johtajia kokoontuu tällä viikolla Kaliforniassa ns. Bohemian Grove alueella, mahtavien punapuitten varjostamalla tarkasti vartioidulla alueella kahden viikon ajaksi pitämään hauskaa ja rentoutumaan, mutta sen ohessa suunnittelemaan seuraavia siirtoja maailman ohjaamiseksi haluamaansa suuntaan. Henkilökunta on huolella valittu ja vieraiden hauskuttamiseksi kutsutut henkilöt ovat valmiit tarjoamaan palveluksiaan. Ohjelmaan kuuluu vuotojen mukaan myös pakanallisia, jopa druidien muinaisia molok-jumalan palvelurituaaleja symbolisine polttouhreineen. Artikkelin mukaan Bohemian Grove menoista luvataan lähipäivinä todisteita internetissä. http://www.infowars.com/anonymous-could-unleash-literally-explosive-material-on-bohemian-grove/

Wednesday, July 13, 2011

KESKIVIIKKO 13.07.11

1. KVARTETIN kokoukset Washingtonissa maanantaista alkaen ja jatkuen tiistaina eivät tuoneet mitään selkeyttä kysymykseen, miten saada PA:n ja Israelin rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Israelin ja USA:n viranomaiset olivat puhelinyhteydessä tiistaipäivän ajan, jota luonnehditaan ”ajankohtaisiksi keskusteluiksi” ilman tarkempaa selvitystä. ”Haluaisimme heidän päätyvän lausuntoon, joka olisi tasapuolinen”, totesi eräs virkailija.
Israelin huolena on ollut, että kvartetti päätyisi tukemaan presidentti Obaman puheissaan omaksumaa ratkaisua keskustelujen perusteiksi selvittämättä Israelin turvallisuusperiaatteita. Virkailija selitti, että kvartetti voisi päätyä lausuntoon, joka on hyvin selkeä raja- ja maanvaihtokysymyksissä, mutta vaarallisen epämääräinen tärkeissä Israelia koskevissa kysymyksissä, kuten Israel juutalaisena, demokraattisena valtiona huomioiden myös sen turvallisuusnäkökohdat. Hän selvitti, että lausunto, jossa myös nämä huomioitaisiin selkeästi, olisi helpompi ”myydä” Israelin kansalle, myös rajojen osalta.

ISRAELILAISEN viranomaisen pyöreä lausunto herättää kummastelua, ikään kuin kvartetin lausunnon lähtökohtana olisi se, miten kansa sen hyväksyy. Luulisi maan etujen huomioimisen olevan johtajien ja neuvottelijoitten tärkeimmän kysymyksen, ja kansan tahto ja luottamus heidän kykyynsä hoitaa asioita kansan etujen mukaisesti olisi hankittu etukäteen eikä vasta sitten, kun ulkopuoliset - usein sille vihamieliset tai välinpitämättömät - tahot ovat päättäneet asioista, joita sitten pyritään ”myymään” kansalle.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi maanantai-illan kaksi ja puoli tuntia kestäneen päivällis-istunnon jälkeen, etteivät kvartetin jäsenet pystyneet laatimaan yhteistä lausuntoa. Kvartetin kokoontumisen tarkoituksena oli löytää ratkaisumalli, jolla PA:n tekemä esitys YK:lle omasta valtiosta olisi voitu välttää ja aloittaa hedelmälliset rauhankeskustelut osapuolten välillä.
EU-virkailija totesi, että maanantain keskustelut olivat merkittäviä ja käsittelivät asiaa laajasti ja monelta näkökulmalta, mutta että Israelin ja PA:n välillä on edelleen suuria railoja. Hän kuitenkin vakuutti, että kvartetin osapuolet jatkavat vakavia keskusteluja keskenään ja molempien osapuolten kanssa erimielisyyksien tasoittamiseksi. Hän totesi kryptisesti: ”On aika antaa lausuntoja ja on aika antaa tilaa yksityisille keskusteluille”. (JP)

2. PA:n johto antoi kvartetin epäonnistuneen kokouksen jälkeen katkeran lausunnon, jossa se syyttää Yhdysvaltojen syyllistyneen ”Israelin rasistisen politiikan tukemisesta”, kertoo Reuters.
PLO:n hallitus (executive committee) kokoontui käsittelemään tilannetta tiistaina Ramallahissa . Sen julkistamassa lausunnossa todetaan, että kvartetin epäonnistuminen vahvistaa PLO:n nimissä YK:n turvallisuusneuvostolle ja yleiskokoukselle tehtävän esityksen tärkeyttä. Lausunnossa todetaan, että Benyamin Netanyahun hallituksen pyrkimyksenä on estää kaikki yritykset keskusteluista ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamisesta.

”AINOA mahdollisuus maailmalle ja Yhdysvalloille on nyt käyttää kaikkia keinoja estää miehittäjiä jatkamasta rasistista laajennuspolitiikkaansa”, lausunnossa todetaan ja lisätään: ”USA kantaa päävastuun tämän rasistisen politiikan jatkumisesta.”
Vaikka PA:n johto pyrkii hyödyntämään kvartetin epäonnistumista, sen esitys YK:lle omasta valtiostaan ei ole saanut kaikkien eikä edes johtavien valtioiden tukea taakseen. Varsinkin USA on toistuvasti varoittanut PA:n johtoa turvautumasta YK:n päätöksiin uhaten lopettavansa elintärkeän tuen palestiinalaisille, mutta se ei ole tuottanut tulosta.
Toista sataa europarlamentaarikkoa raapusti nimensä EU:n ulkomaanasioitten johtajalle Catherine Ashtonille osoitetun kirjelmän alle, jossa ilmoitetaan heidän vastustuksensa PA:n YK:lle tekemästä esityksestä, koska ”se häiritsee rauhanponnisteluja”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145659

3. IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun mennessään pidättämään Islamic Jihadin epäiltyä jäsentä Nablusin pohjoisosassa al-Farian pakolaisleirissä. Sotilaita kohti heitettiin palopommeja. Epäilty pakeni paikalta, minkä johdosta sotilaat avasivat tulen häntä kohti osuen häneen kuolettavasti. Palestiinalaisten mukaan epäilty uhri oli 22-vuotias (toisen lähteen mukaan 19) Ibrahim Sirhan, insinööriopiskelija Nablusin yliopistosta.

SOTILAAT kertoivat, että epäiltyä ammuttiin hänen ruumiinsa alaosaan hänen yrittäessään paeta. Palestiinalaisten oma lääkintäjoukko evakuoi hänet. Hänen sanotaan olleen matkalla moskeijaan, kun sotilaat yrittivät pidättää hänet.
Sotilaat pidättivät seitsemän henkilöä kuulusteluja varten.

Epäiltyjen pidättämistä on lisätty Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisten aiheuttamien väkivaltaisuuksien lisäännyttyä varsinkin PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin antamien USA:n ja Israelin vastaisten lausuntojen johdosta. IDF ei halua kertoa pidätysten määristä.
Abbas on muiden palestiinalaisten viranomaisten tapaan syyttänyt yhä häpeilemättömämmin Israelin harjoittamasta ”rasistisesta laajennus- ja miehityspolitiikasta.
Abbas taisi unohtaa, että vain muutama päivä sitten hän vannoi, ettei Palestiinan valtion alueella tule olemaan yhtään juutalaista. Jos tämä ei ole rasistista, mitä se sitten on?
PA:n ja PLO:n virkailijoitten lausunnot ovat kärjistyneet kvartetin maanantaina pitämän kokouksen epäonnistuttua laatimaan lausuntoa, jossa PA:n johdon vaatimukset 1949 aselepolinjoista tulevan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Jerusalem ja juutalaisen rakennustoiminnan täydellisellä keskeyttämisestä, myös Jerusalemin osalta, olisi täysin vahvistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145666,
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-kills-palestinian-in-west-bank-refugee-camp-1.373000

4. PLO:n lähettiläs tarkkailijan oikeudella YK:ssa Riyad Mansour vastaili Barak Dadidin esittämiin kysymyksiin Palestiinan valtiosta ja muista ajankohtaisista aiheista. Haastattelu julkaistiin haaretz.com web-sivulla keskiviikkoaamuna.
Mansour jättää YK:n yleiskokoukselle osoitetun esityksen Palestiinan valtion hyväksymisestä järjestön täysjäseneksi 15.heinäkuuta 2011. Hän sanoo toivovansa, että YK:n yleiskokouksessa yli 130 jäsenmaata hyväksyvät Palestiinan valtion YK:n täysjäseneksi. Käytännössä se ei liene mahdollista, sillä vain valtioilla on se oikeus, mutta keskustelua siitä voidaan käydä. Äänestys Palestiinan valtiosta tapahtunee YK:ssa syyskuun istunnossa.

Mansour kieltää haastattelijan olettamuksen, etteikö YK:n myönteinen päätös valtiosta olisi sittenkin vain symbolinen, ja kysyy: ”Jos se on symbolinen, miksi Israel vastustaa sitä?”
Hän sanoo, että mahdollisimman monen YK:n jäsenmaan saaminen esityksen taakse aiheuttaa paineita YK: turvallisuusneuvostolle: ”Siksi se on tärkeä, vaikka aurinko nousee seuraavana päivänä kuten ennenkin, eikä mitään muutosta näkyisi välittömästi”.
Mansour sanoo uskovansa, että PA saa myös Euroopan maat esityksensä taakse.
Hän kiertää kysymyksen, voivatko Kairon Tahrir-aukiolla edelleen jatkuvat mielenosoitukset siirtyä myös Ramallahiin todeten, että kansa siitä päättää. Toisaalta hän toteaa, että joissakin tapauksessa Obaman vaatimukset näkyivät välittöminä muutoksina, toisissa se vie aikaa.

MANSOUR ei halua käyttää sanaa ”intifada” palestiinalaisten mahdollisesta väkivallasta. Hän jopa väittää, että jos rauhallisiin mielenosoituksiin liittyy väkivaltaa, sen aiheuttaja on IDF. Hän viittaa Bilin kylän lähellä tapahtuviin jokaviikkoisiin väkivaltaisuuksiin, joissa palestiinalaiset ja ulkomaiset kiihottajat mellakoivat Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan, jonka paikkaa IDF lopulta suostui muuttamaan. Mielenosoituksia on kuitenkin jatkettu toisilla verukkeilla.
Mansour toteaa, että jos kahden valtion ajatus ei toteudu, vaarana on yhden valtion ratkaisu, mikä vaarantaisi Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona. Toiseksi hän katsoo, ettei Palestiinan valtion perustaminen ole neuvottelujen kysymys, sillä ”ei Israelkaan kysymys kenenkään lupaa julistaa maansa itsenäiseksi 1948”. Hän myös väittää, että koska suuri joukko valtioita on esityksen tukena, sitä ei voida pitää yksipuolisena esityksenä. PA:n johdolla on ollut tapana kaikissa tilanteissa vedota kansainväliseen yhteisöön ja kansainväliseen lakiin, jota he tulkitsevat omavaltaisesti ilman perusteita.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-envoy-to-un-european-states-will-recognize-palestine-before-september-1.372971

5. UUTISOTSIKOITA
- Terroristit ampuivat keskiviikkoaamuna kaksi Kassam-rakettia Gazasta Sderotin hallintoalueelle, sekä yhden kranaatin. Yksi raketeista vaurioitti asuintaloa, muuta tuhoa eikä ihmisvahinkoja tapahtunut. IAF vastasi tähän tuhoamalla tunnelin Gazan pohjoisosassa sekä aseitten valmistuspajoja. IAF:n iskujen jälkeen kuultiin räjähdysääniä Gazasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145663
- Israelin YK-lähettiläs Ron Prosor antoi havainto-opetusta turvallisuusneuvoston jäsenille eilen kertoen, miten Hamas kouluttaa koululapsia terrorismiin. Hän sanoi, että heidät koulutetaan surmaamaan juutalaisia lapsia. Hän kertoi esimerkkejä tästä, joista Fogelin perheen viiden jäsenen raaka murha heidän nukkuessaan kodissaan on yksi tuoreimmista. Hän kutsuu näitä Hamasin lapsia ”lapsisotilaiksi” ja ”aseellisen taistelun lapsiksi”. Hän mainitsi muistakin vastaavista murhista, joista yksi on 16-vuotiaan Amerikan siirtolaisen Daniel Wiflicin menehtyminen haavoihinsa panssariohjuksen iskusta Gazan turvallisuusaidan lähellä ollessaan koulubussissa matkalla kotiin. Prosor kertoi, että hyökkäyksiä Gazasta tapahtuu kaksi päivässä, 290 rakettia ja kranaattia vuoden alusta lähtien. Hän kertoi myös järjestelmällisestä lasten ja nuorten aivopesusta, jota harjoitetaan kaikissa valtion lastentarhoissa, kouluissa, instituutioissa ja media-välineissä, joissa lapsille tarkoitetut propagandaohjelmat opettavat lapsille, että koko maa Jordanista Välimereen on heidän ja että juutalaiset varastivat heidän kauniin maansa, ja siksi heidät on tuhottava ja karkotettava. Kesäleirejä nimetään tunnettujen terroristien mukaan ja näillä usein UNRWA:n ja Euroopan maiden rahoittamilla leireillä annetaan sotilaskoulutusta ja asekäsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145668
- Ihmisoikeusjärjestöt toteavat, että hillitäkseen toisinajattelijoitten vaikutusta viranomaiset teloittavat – useimmiten hirttämällä – kaksi syytettyä päivässä. Teloitukset tehdään usein salassa ja julkisuudelta piilossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145646
- Israelin talous osoittaa selviä hidastumisen merkkejä, vaikka toisaalta työttömyys on laskenut, se on nyt 5.7 %. Hidastuminen näkyy markettien myynnissä ja ulkomaan viennin vähentymisenä. Asuntomarkkinoita on seurattu huolestuneina, sillä hinnat ovat nousseet arvaamattomasti, koska asuntoja ei rakenneta tarpeeksi. Luvut eivät ole huolestuttavia, joskin niitä tulee seurata tarkkaan varsinkin Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan talousvaikeuksien kasvaessa, ja tähän sarjaan on noussut Italia, joka sekin painii kasvavien ongelmien parissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4093869,00.html

Tuesday, July 12, 2011

TIISTAI 12.07.11

1. EGYPTIN kaasujohto, joka välittää kaasua Israeliin, Jordaniaan, Syyriaan ja Libanoniin, räjäytettiin naamioituneitten terroristien toimesta neljännen kerran helmikuun jälkeen. Operaatioon, joka suoritettiin tiistain vastaisena yönä, osallistui neljä miestä. He haavoittivat yhtä vartijaa pumppuasemalla lähellä El Arishin kaupunkia Siinain pohjoisosalla. Hyökkääjät kehottivat vartijoita menemään kotiinsa ennen kaasujohdon räjäyttämistä, kertoi eräs virkailija AP:n toimittajalle haluamatta kertoa nimeään. Hänen mukaansa kukaan ei loukkaantunut.

RÄJÄHDYS oli neljäs alkuvuoden ja toinen kahden viikon aikana. Räjähdys suoritettiin Nagahin pumppuasemalla Bir al-Abd alueella Siinain pohjoisosassa. Edellinen räjähdys pari viikkoa sitten oli sabotöörien suorittama, sanovat Egyptin viranomaiset. Helmikuussa tehty hyökkäys kaasujohtoa vastaan todettiin tutkimuksissa terroristien suorittamaksi. Toinen hyökkäys kaasujohtoa vastaan tehtiin 27. huhtikuuta, ja sekin todettiin terroristien tekemäksi. Maaliskuussa kuusi terroristia yritti vahingoittaa johtoa, mutta heidän asettamansa räjähdyspanos ei lauennut.
Israelin sähköntuotannosta 40 % saadaan kaasulla toimivien turbiinien avulla. Kaasun asemesta joudutaan turvautumaan öljyyn, mikä maksaa toista miljoonaa päivässä. Saman kaasun pumppausaseman kautta johdetaan kaasua myös Jordaniaan ja sieltä edelleen Syyriaan ja Libanoniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145618

2. IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei on uutislähteiden mukaan antanut maan vallan-kumousarmeijan johdolle määräyksen aloittaa välittömästi valmistelut atomipommin kokoamiseksi siten, että ensimmäinen koe voitaisiin suorittaa vuonna 2012. Käskyyn liittyy määräys valmistella ohjuksia, joiden kärkiosaan atomipommi voidaan sijoittaa, kertoo tietolähde vallankumousarmeijan sisällä.

KHAMENEIN käskyn sanotaan perustuvan Iranin johdon uskomukseen, että USA ja Israel ovat menettäneet rohkeutensa iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan ja ovat nyt jähmettyneessä tilassa voimatta päättää, miten siihen tulisi suhtautua. Raportin mukaan Iranin johto katsoo tilanteen sopivaksi edetä ydinsuunnitelmiensa toteuttamiseksi ilman ulkopuolisia esteitä.

IRANIN vallankumouskaartin ylläpitämässä lehdistössä on uutislähteen mukaan esiintynyt ennakoivia kirjoituksia maan ydinpommin kokeesta. Eräs artikkeli otsikoitiin ”Päivä Iranin ydinpommikokeen jälkeen tulee olemaan normaali päivä.” Artikkeli julkaistiin vallankumous-kaartin web-sivulla Gerdab.ir. Siinä esitettiin kuvitteellisia lehtiotsikoita pyrkien haarukoimaan, millaisen reaktion Iranin ydinkoe aiheuttaisi maailmalla. Washington Post repäisi etusivullaan otsikon: Israel huolissaan Iranin ydinkokeesta jatkaen, että bisnes jatkuu sen jälkeen kuten ennenkin, mutta Iranin kansa tuntee uudenlaista ylpeyttä. Artikkeli lopetetaan Koranin jakeella (Al Anfal 60): ”Ja valmistaudu heitä vastaan kaikella mitä voima sinulle antaa ja sodan ratsuilla terrorisoidaksesi Allahin vihollista.”
Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi vakuuttaa Iranin täyttäneen kaikki IAEA:n vaatimukset.

ARTIKKELIN mukaan Iranilla on 3.5 %:n tasoon rikastettua uraania 3600 kg, joka 20 %:n tasoon rikastettuna antaa 40 kg rikastettua uraania. Se voidaan 2-3 kuukaudessa rikastaa yli 90%:n tasoon, mikä antaa 20 kg pommin-kelpoista uraania yhtä atomipommia varten.
IAEA:n raportin mukaan Iran on kokeillut ns. implosion pommin valmistamista, joka on tehokkaampi kuin USA:N käyttämä atomipommi Hiroshimassa. Implosion tarkoittaa kokoon kutistumista, luhistumista, mikä imee ilmaa ympäristöstä aiheuttaen shokkivaikutuksen ja suuren kuumuuden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145613
http://en.wikipedia.org/wiki/Implosion-type_nuclear_weapon#Implosion-type_weapon

3. PA jatkaa hellittämättä propagandasotaansa Israelia vastaan levittäen nuorten ja lasten keskuuteen väitteitään, että koko alue Jordanista Välimereen ja Jordanin itäpuolellakin on todellinen Palestiina. Viimeisin näyttö tästä on PA:n virallisessa TV:ssä esitetyt ohjelmat, jotka taltioi ja käänsi PMW (Palestiinan mediatarkkailu).
PA:n TV:n lastenohjelma ”Paras Koti”, julkaistiin Fatahin tukeman verkoston kautta kesäkuun 24. päivänä. Ohjelmassa näytettiin pienten poikien esittämä pukutanssi ”Maani Palestiina”, jonka tekstiosat käänsi PMW. Laulu omistetaan pienelle kaupunkien yllä lentävälle linnulle.
”Oi lintu, käänny ensin Tzfatiin ja sitten Tiberiaan ja lähetä terveisesi Akkon ja Haifan merelle. Älä unohda Nasaretia – arabilinnoitusta ja kerro Beit Sheanille sen asukkaitten paluusta. Oi lentävä lintu, kierrellen ympäriinsä, Allahin nimessä, oi kiertävä lintu, palan kateudesta, maani Palestiina on kaunis.”
”Lennä Jeniniin ja tuo minulla jyvä sen laaksosta. Terveiset Nablusille, Tulkarmille ja niiden maaperälle. Juo vettä Jaffan satamassa äläkä unohda Ramlea ja Ramallahia. Oi lentävä lintu, kierrellen ympäriinsä, Allahin nimessä. Oi kiertävä lintu, palan kateudesta, maani Palestiina on kaunis.”
Laulussa väitetään, että kaikki siinä mainitut kaupungit Ashkelon, Akko, Jaffa, Haifa, Tiberias, Nasaret ja Jerusalem ovat heidän.
”Jaffa, Akko, Haifa ja Nasaret ovat meidän. (Minä) Muhammed laulan Golanin ja Galilean ylängöistä, Jaffa, Akko, Haifa ja Nasaret ovat meidän. (Minä) Kabha laulan Golanin ja Galilean ylängöistä. Betlehemistä Jeniniin on palestiinalainen, Ramle, Lod ja Sakhnin ovat palestiinalaisia. Missään ei ole kauniimpaa kuin Jerusalemissa, miten paljon matkustelemmekin. Tzfatista Al-Badhaniin (Nablusin lähellä) on palestiinalainen,
Tiberias ja Ashkelon ovat palestiinalaisia.”

INN:n artikkelissa todetaan, että PA:n Ramallahissa toimiva hallitus pyrkii kaikin tavoin esittämään sekä ulkomaailmalle että ennen kaikkea omalle kansalleen ja varsinkin nuorille ja lapsille tarkoitetuissa media-ohjelmissaan, kuin Israelin valtiota ei olisi olemassakaan. Tätä kaikkea toteutetaan järjestelmällisesti kulttuuritoimintojen kuten musiikin, laulujen ja tanssin muodossa, joita toistetaan laajasti myös arabimaissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145614

4. EUROPARLAMENTAARIKOT eivät ainakaan yksimielisesti kannata PA:n suunnitelmia YK:lle oman Palestiinan valtionsa perustamisesta YK:n tai sen turvallisuusneuvoston päätöksellä. 106 EU-parlamentaarikkoa kirjoitti nimensä EU:n ulkopolitiikan johtavalle virkailijalle Catherien Ashtonille osoitettuun vetoomukseen selittäen, että vaikka he tunnustavatkin palestiinalaisten oikeuden omaan maahansa ja valtioonsa, ainoa tapa sen saavuttamiseksi on neuvottelut Israelin kanssa, kertoo AP. Allekirjoittajat edustavat eri parlamenttiryhmiä EU:n sisällä.

Kirjelmä toistaa EU:n parlamentin presidentin Jerzy Busekin antamaa lausuntoa, jossa hän kutsuu PA:n yksipuolisia toimia ”vaarallisiksi”. Hän antoi lausuntonsa vieraillessaan PA:n johdon luona Ramallahissa. Buzek sanoi ymmärtävänsä palestiinalaisten tunteita, mutta lisäsi, että yksipuoliset toimet voivat monimutkaistaa rauhanpyrkimyksiä.
AP raportoi edelleen, ettei PA ole vielä tehnyt päätöstä, jättääkö se esityksensä valtiostaan YK:n turvallisuusneuvostolle vai suoraan yleiskokoukselle. Aiemmin raportoitiin, että esitys on joka tapauksessa käsiteltävä turvallisuusneuvostossa ennen yleisistuntoa. Raportin 25-sivun työluonnos vuosi AP:n toimittajien käsiin maanantaina.

Saeb Erekatin laatimassa esityksessä luonnostellaan strategia siten, että jos turvallisuusneuvosto ei hyväksy esitystä, PA voi viedä esityksensä yleiskokoukseen, ja hakea siellä ei-jäsenen valtion oikeutta YK:ssa. Erekat arvioi, että esitys on jätettävä ennen heinäkuun loppua. YK:n arvioidaan aloittavan PA:n esityksen alustavan käsittelyn 26, heinäkuuta avoimessa keskustelussa.

USA on toistuvasti varoittanut, että se vastustaa PA:n yksipuolista esitystä Palestiinan valtiosta. Se on pyrkinyt saamaan Euroopan maitten tuen näkemykselleen suorien rauhankeskustelujen aloittamisesta välittömästi, mutta PA esitti tukun vaatimuksia, joista se tietää aivan hyvin, ettei Israel suostu niihin ennakkoehtoina.
USA:n kongressi hyväksyi lain, jolla USA:n tuki PA:lle voidaan jäädyttää, ellei PA suostu luopumaan yksipuolisista toimistaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145617

5. UUTISOTSIKOITA
- Gilad Shalitin vanhemmat vetoavat kvartettiin poikansa vapauttamiseksi. He sanovat, ettei nykyinen eivätkä aiemmat Israelin hallitukset ole tehneet voitavaansa asian hyväksi. (JP)
- Israel tarjoaa Kyprokselle generaattoreita saarella tapahtuneen valtavan räjähdyksen vuoksi, joka pimensi sen sähkönjakelun suuressa osassa saarta. Saarelle varastoitujen Hizbullahille matkalla olleiden ohjusten ja rakettien räjähdyksen aiheuttamassa turmassa kuoli 12 ihmistä. Räjähdyksen arvioidaan aiheutuneen pensaspalosta, joka sytytti ruutitynnyrit ja asevarastot. (JP)
- Ehud Barak suostui palauttamaan hesder-järjestelmästä erotetun Har Bracha yeshivan kutsuen sitä ”korkeaksi yeshivaksi”. Se sallii asevelvollisten saada opiskeluvapautta yeshivassa ja jatkaa sotaleikkejään sen jälkeen. (JP)
- YK:n alainen järjestö UNRWA, joka perustettiin Israelin itsenäisyyssodan jälkeen vastaamaan palestiinalaispakolaisten hyvinvoinnista ja koulutuksesta, antautui Gazan mielenosoitusten vuoksi ja palautti termit ”apu” ja työ” websivuilleen. (JP)
- Israelin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunta kritisoi kovin sanoin puolustusministeri Ehud Barakia ensiksi siksi, että vain 5 jäsentä viidestätoista oli paikalla, ja toiseksi siitä, että Barak antaa enemmän tietoja Maariv-lehdelle kuin valiokunnalle, jonka tilaisuuteen Barak osallistui ensimmäisen kerran viiteen kuukauteen. - Barak luonnosteli puheessaan Israelin turvallisuutta, johon vaikuttaa merkittävästi ohjusten torjuntajärjestelmiin uhratut 7 miljardia, mutta vaati lisää. Barak katsoi, ettei kukaan tiedä, mihin Lähi Idän rauhattomuudet johtavat. Hän sanoi IDF:n valmistautuneen flotilla kakkoseen paremmin kuin ensimmäiseen, minkä johdosta se kuivui kasaan. Hän sanoi Syyrian hallituksella olevan vaikeat ajat, koska se haluaa rauhantilan palaavan, mutta ei halua osoittaa heikkoutta. Hän arvioi, että levottomuudet Syyriassa voivat lisätä Hizbullahin vaikutusta ja antaa sille lisää aseita. Barak sanoo USA:n tavoin, että Bashar Assadin kausi on ohi. Libanonista Barak totesi, että Libanonin hallitus on vastuussa siitä, mitä maassa tai sen rajoilla tapahtuu, vaikka niitä aiheuttaisikin Hizbullah. Hän sanoi toivovansa, että PA tulisi järkiinsä ja luopuisi päättömästä esityksestään YK:lle, mutta sanoi Israelin tekevän kaikkensa sen aiheuttaman laskeuman minimoimiseksi. - Valiokunta hylkäsi esityksen reserviläisten palvelemisen lisäämiseksi poliisivoimissa. Tällä hetkellä 1800 naista ja miestä suorittaa pakollista asepalelustaan poliisivoimissa. (JP)
- Turismi Israeliin näyttää nousevan ennätyslukemiin. Kesäkuussa maahan tuli 262 000 turistia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145595
- Tunnettu amerikkalainen TV-juontaja Glen Beck esiintyi eilen Knessetissä, jonne hänet kutsui Danny Dannon. Beck kehotti israelilaisia puhumaan maailmalle vain tosiasioita. Hän suunnittelee suurta TV-tapahtumaa Temppelivuorella, jonka hän haluaa esittää maailmanlaajuisesti. Beck sanoo kulkevansa Ruthin ja Eshterin jalanjäljissä, jotka valitsivat juutalaisuuden ja uskalsivat puhua sen puolesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228827

Monday, July 11, 2011

MAANANTAI 11.07.11

1. UUSI uhkatekijä on kehittymässä Israelin ja Libanonin välille koskien maitten välisen merialueen rajan määrittelyä. Rajan merkitys on kasvanut aivan eri mittoihin, kun Israel löysi erittäin lupaavat kaasukentät Tamarin ja Leviatanin Välimeren rannikon edustalla. Israel ja Kypros sopivat merialueittensa rajat joulukuussa, ja raja on alustavasti merkitty Libanonin ja Kyproksen välisessä sopimuksessa vuodelta 2007. Libanon esitti kuitenkin YK:n vahvistettavaksi Israelin ja Libanonin väliseksi rajaksi linjan, joka ulottuu huomattavasti edellisen rajaviivan eteläpuolelle.

ISRAELIN hallitus käsitteli rajakysymystä sunnuntain viikkoistunnossaan, jossa rajalinja hyväksyttiin ja joka esitetään YK:n vahvistettavaksi. Siinä rajalinja vedetään Israelin ja Libanonin välisen maarajan jatkeena suorana linjana Libanonin ja Kyproksen välisen merirajan etelänurkkaan, mikä tuntuu järkevältä ratkaisulta, ja joka sovittiin yhdessä kansainvälisten asiantuntijoitten kanssa. Se ei kuitenkaan tyydytä Libanonia.
Israelin kannalta katsoen Libanon haluaa nostaa tämän kysymyksen esille poliittisin perustein. Vaikka rajan paikalla on taloudellista merkitystä, Libanonin uusi Hizbullahin johtama hallitus etsii riidan aiheita Israelin kanssa nostattaakseen kansansuosiotaan. Se varjolla Hizbullah voi esittää vaatimuksia aseistautumiseensa ja saada sille oikeudellisen läpinäkyvän verhon.
LIBANONIN parlamentin puhemiehen Nabith Berryn edustaja Ali Hamadan kertoi puhelimessa Beirutista Bloombergin haastattelussa näin: ”Libanon on varoittanut, että se päättävästi suojelee rajojaan ja luonnonvarojaan.”
Israelin viranomaiset toteavat, että Libanonin rajakysymyksessä on nähtävissä Hizbullahin ja Iranin sormenjäljet. Shaba Farm oli edellinen keppihevonen, joita Hizbullah käytti viikunan-lehtenään, nyt merialueen määrittelystä kehitetään merenalainen Shaba Farmi.
Julkisuudessa on levitetty tietoa, että USA puoltaa Libanonin kantaa, mutta Lieberman sanoo, ettei se on pelkkä huhu, jota Hizbullah käyttää Israelin saattamiseksi hämmennyksiin.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228746

2. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi eilen toivovansa, että kvartetti, USA, EU, YK ja Venäjä, päätyvät tänään Washingtonissa alkavassa kokouksessaan ”vakavaan lausuntoon, jossa esitetään selkeä tuki kahden valtion periaatteelle perustuen 1949 aselepolinjoille, ja että siinä vaaditaan Israelia lopettamaan rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä”. Erekat sanoi toivovansa, että Palestiina voisi olla YK :n 194:s jäsenvaltio Etelä Sudanin jälkeen. PA:n kanta neuvotteluihin Israelin kanssa ei ole muuttunut.

PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas puolestaan kutsui kaikki PLO:n ulkomailla toimivat lähettiläät neuvotteluihin Turkkiin myöhemmin tässä kuussa.
EREKAT on Nabil Abu Rudainehin kanssa toiminut aktiivisesti Washingtonissa selvittäen karttojensa avulla YK:n jäsenmaitten edustajille ja varsinkin kvartetin jäsenille, miten ”Israel jatkaa aktiivista rakennustointaan estääkseen Palestiinan valtion perustamisen”. Erekat väitti, että useita tuhansia rakennuksia on työn alla juutalaisyhteisöissä. Hän luetteli kohteita Länsi-rannalla sekä Jerusalemin itäosissa Gilo, Sheikh Jarrah, Silwan, Pisgat Zeev, Mount on Olives (Öljyvuorella), Givat Hamatos ja Ras al-Amoud. Hän väitti näitä rakennustoimia ”laittomiksi ja kansainvälisen lain rikkomukseksi”. Erekatin esimerkkikohteet ovat pääosin kyseenalaisen NGO-järjestön Peace Now (Rauha Nyt) keräämiä.
EREKAT tunnetaan paitsi patologisena valehtelijana ja myös lörppäsuuna, joka omaa tärkeyttään korostaakseen on toistuvasti jäänyt kiinni suljettujen ovien takana pidettyjen neuvottelujen päätösten kertomisesta journalisteille. Hän väitteensä juutalaisten laittomasta rakentamisesta Juudeassa ja Samariassa perustuvat hänen omiin tulkintoihinsa kansain-välisestä laista ja kansainvälisistä sopimuksista, joilla koko Israelin maa Jordanjoesta Välimereen sekä nykyinen Jordania kuuluivat juutalaisille varattuun kotimaahan. Erekat ei sanallakaan maininnut palestiinalaisten kymmenistä tuhansista laittomasti rakennetuista taloista Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa. Hän ei ainakaan millään tavoin peittele juutalaisvastaisuuttaan, vaan suositellee Abbasin tapaan juutalaisista vapaata Palestiinan valtiota, jonka kassa kolisee tyhjyyttään ja jossa korruptio on tapa hoitaa asioita. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228741

3. TURKIN tiukkasanainen pääministeri Recep Tayyip Erdogan sanoi Reutersin haastattelussa vaativansa edelleen, että Israel esittää virallisen anteeksipyynnön ja korvaa menehtyneitten omaisille heidän menetyksensä. Turkin Hurriet lehden artikkelin mukaan pääministeri Netanyahu olisi luvannut pyytää virallisesti anteeksi sotilaitten ampumien aktivistien vanhemmilta, mutta ettei hän voi sitä tehdä hallitusyhteistyönsä menettämisen vuoksi. Netanyahu on kolme kertaa lupauksensa jälkeen kieltäytynyt pyytämästä anteeksi.

”SUHTEITTEN normalisointi maitten välillä ei tule kysymykseen, ellei Israel esitä anteeksipyyntöä tästä laittomasta toimesta, joka on vastoin kansainvälistä lakia ja arvoja, korvaa surmattujen omaisille heidän menetyksensä ja poistaa Gazan kauppasaarron,” totesi pääministeri Erdogan. Tämä siitä huolimatta, että kauppasuhteet jatkuvat maitten välillä lähes normaalisti ja yhteistoimintaa jatketaan muillakin aloilla. Erdoganin puheesta maansa parlamentille kertoi Reuters. Erdogan ei vaatinut Egyptiä poistamaan Gazan saartonsa.

Erdoganin puheessaan parlamentille esittämät tosiasiat ovat jyrkässä ristiriidassa YK :n julkistamisvaiheessa olevan virallisen raportin kanssa, jossa tunnustetaan Israelin oikeus Gazan kauppasaartoon ja sotilaitten oikeus puolustautua, joskin siinä mainitaan tarpeettoman suuresta väkivallan käyttämisestä. Tämä raportti oli tarkoitus julkistaa 07. heinäkuuta, mutta sitä on siirretty, jotta Israel ja Turkki voisivat sopia asiasta ennen sitä. Turkki sanoo toivovansa, ettei raportti poikkeaisi YK:n ihmisoikeusneuvoston syyskuun raportista, jossa ”Israel todetaan syylliseksi ylisuuren ja raakalaismaisen väkivallan käyttämiseksi aktivisteja vastaan, joiden tarkoituksena oli viedä humanitääristä apua Gazaan”. Alus ohjattiin IDF:n toimesta Ashdodiin, joissa todettiin, ettei aluksessa on mitään avustuksia, vain aktivistien tavaroita. Turkin viranomaiset haluaisivat sovinnon syntyvä Israelin kanssa, ettei pääministeri Erdogan joutuisi tarpeettoman hämilliseen asemaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145579

4. UUSI juutalainen ortodoksiryhmä tutkii mahdollisuuksia moniavioisuuden palauttamiseksi ortodoksien valtavirtaan, vaikka se on vastoin juutalaista Lakia ja maan lakia. Ajatuksen taustalla on ortodoksijuutalainen ryhmittymä nimeltä Habayit Hayehudi Hashalem. (Täydellinen juutalainen koti.)
Ajatusta puolustetaan viittaamalla siihen, että maa tarvitsee juutalaisen imagonsa säilyttämiseksi nopeampaa väestön kasvua ja toiseksi siksi, että maassa on paljon naimattomia naisia. Yhtenä argumenttina mainitaan myös miesten halu etsiä avioliiton ulkopuolisia suhteita, mitä voitaisiin tällä tasoittaa.
Ajatus moniavioisuudesta oli pienessä ilmoituksessa Shabbat Beshabato laajasti synagogissa levitetyssä lehdessä. Se käsittelee normaalisti viikoittaista Torah-kohtaa ja ajankohtaisia asioita. Ilmoituksessa mainittiin rabbi Ovadia Yosefin tulkinta, jossa hän kritisoi rabbi Rabbeinu Gershomin tiukkaa linjaa yhteisöstä erottamisella poikkeamisesta yksiavioisuudesta. Yosef tulkitsee, että ei-ashkenazi-juutalaisten ei tarvitse noudattaa Gershomin tulkintaa.

MONIAVIOISUUDEN taustalla on rabbi Yehezkel Sopher, joka ei näe laillisia esteitä uudelle käytännölle. Hän selvittää, että kysymys on uskonnollisista ihmisistä, joita Tora ei kiellä solmimasta avioliittoa toisen naisen kanssa. Hän sanoo, että rabbi Gershom esitti ajatuksensa 700 vuotta sitten, eivätkä monet ashkenazit noudattaneet niitä. Sopher arvioi, että koska rabbit ja rabbinaatti ovat valtion palkkaamia, heidän tulee julkisissa lausunnoissaan seurata maan lakeja, mutta yksityiskeskusteluissa he puhuvat eri tavoin. Hän valitti sitä, että yksinäiset juutalaisnaiset lankeavat usein liittoon arabin kanssa, jolla voi olla ennestään yksi tai useampia vaimoja. ”Miksei juutalaismiehet voisi toimia samoin?”
Rabbi Sopher vihjaa, että hän itse voisi etsiä toisen vaimon, mutta artikkelissa mainitaan kysymyksen olevan mahdoton useille rabbeille.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=228736

5. UUTISOTSIKOITA
- Yksi kuoli ja 13 vammautui juutalaisia turisteja kuljettavan bussin ja rekka-auton välisessä nokkakolarissa Georgiassa. Vammautuneita vietiin paikalliseen sairaalaan, mutta pahimmin haavoittuneet voidaan tuoda Israeliin hoidettaviksi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=228740
- Vasemmisto-oppositio tekee kaikkensa voidakseen estää lain, jolla yksityinen kansalainen voi nostaa syytteen yksityistä tai järjestöä vastaan, joka kehottaa millaiseen tahansa boikottiin Israelin valtiota vastaan kotimaassa tai ulkomailla. Vasemmisto haluaa, että Juudeassa ja Samariassa valmistetuissa tuotteissa tulee ilmetä paikka, missä se on valmistettu (varsinkin Länsiranta). http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228695
- Israel tunnusti yhtenä ensimmäisistä maista Etelä Sudanin itsenäisyyden. NGO-järjestöjen kattojärjestö IsraAid lähettää 100 000 USD arvosta tarvikkeita hyvän tahdon eleenä uudelle valtiolle. Mukana on ruokaa, puhdasta vettä, lääkintä- sekä muita tarvikkeita. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=228768
- Liikenneministeriön suunnitelma rakentaa uusi lentokenttä Megiddon lähelle ei miellytä paikallisia asukkaita, jotka vastustavat hanketta. Turismin kasvun myötä uusien kenttien tarve on osoittautunut entistä kiireellisemmäksi, sillä Ben Gurionin kenttä Tel Avivin lähellä toimii kapasiteettinsa äärirajoilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-s-northern-residents-protest-proposal-for-new-international-airport-1.372641
- Egyptiläiset jatkavat mielenosoituksiaan Suezin kaupungista Suezin kanavalle johtavalla valtatiellä siksi, etteivät pääministerin toimet ole vastanneet heidän toiveitaan ja vaatimuksiaan. Ainakin 1000 ihmistä sulki valtatien Tawfik sataman lähellä. He haluavat kiirehtiä uudistuksia ja Mubarakin ajan viranomaisten saattamista vastuuseen teoistaan sekä niiden poliisien erottamista, jotka haavoittivat tai surmasivat mielenosoittajia. http://www.haaretz.com/news/middle-east/egyptians-protest-at-suez-canal-after-pm-fails-to-meet-peoples-demands-1.372547
- Varapääministeri Moshe Yaalon sanoo, että Iran ja Syyria on Libanonin esittämässä maitten välisen merirajan paikkaa koskevassa kiistassa. Iranin presidentti Ahmadinejad asettui viranomaisia vastaan, jotka vaativat naisten ja miesten erottamista yliopistojen opintosaleissa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/vice-premier-iran-hezbollah-behind-lebanon-protest-over-israel-sea-border-1.372532
- Hamas aloitti neljä päivää sitten rajojensa vahvistukset Siinaita vastaan estääkseen libyalaisten ja Siinain beduiinien pääsyn Gazan kaistalle. Näiden maahantunkeutujien uskotaan kuuluvan al-Qaidaan. He ovat perustaneet omia salakuljetusryhmiä, mikä on aiheuttanut suurta sekaannusta muuten erinomaisen kannattavalle bisnekselle. http://www.debka.com/article/21105/
- Kyproksella tapahtui aamulla valtava räjähdys, joka katkoi sähkönjakelun suuressa osassa saarta. Räjähdys sytytti tuhansia raketteja ja ammuksia, jotka varastoitiin Kyprokselle Francom aluksesta, jonka Israelin laivasto pysäytti Välimerellä 2009 ja ohjasi sen Kyprokselle. Lasti oli matkalla Iranista Hizbullahille. Räjähdyksessä kuoli ainakin 10 ihmistä. (DF)
- Koulun tutkintokysymyksissä ollut Israelin vastainen kysymys Meksikossa oli aiheuttaa diplomaattisen kriisin. Kysymys poistettiin ja Meksikon viranomaiset pyysivät anteeksi tapahtumaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4093533,00.html
- Tutkimus osoittaa, että 70 % Sderotin lapsista kärsii edelleen traumaattisista vaurioista, vaikka kaupungissa on jatkunut suhteellisen rauhallinen kausi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4093281,00.html

Sunday, July 10, 2011

SUNNUNTAI 10.07.11

UUTISOTSIKOITA

1. Arviolta 50 ”lentilla” aktivistia pääsi poliisin ja viranomaisten haavin läpi Juudeaan ja Samariaan, jossa he eilen osallistuivat palestiinalaisten kanssa mielenosoituksiin, 4 heistä pidätettiin, mutta he aikovat jatkaa protestejaan viikon ajan. Lentokentällä pidätettiin 124 vierasmaalaista, jotka odottavat karkotusta lentoyhtiöitten vastalauseista huolimatta, sillä lennot ovat täynnä kesäsesongin vuoksi. (JP)
2. Kreikan presidentti Karolos Papoulias haluaa Israelin suhteitten lujittamista kaikilta osiltaan, Hän tunnustaa, että Israelin ja Turkin suhteitten huononeminen on vaikuttanut suhteitten lämpenemiseen. (JP)
3. Gazalaiset protestoivat siksi, että UNRWA pudottaa nimestään termit avustus ja työ. He pelkäävät, että YK:n alainen järjestö aikoo pienentää avustuksiaan. (JP)
4. Israel toivoo, että kvartet päättää seuraavassa kokouksessaan esittää PA:lle pyynnön jättää esityksensä YK:lle oman valtionsa perustamiseksi. Arviolta 100 Europarlamentin jäsentä katsovat, että PA:n esitys vaikuttaa negatiivisesti. (JP)
5. Palestiinan johdon lähettämät neuvottelijat Saeb Erekat ja Nabil Abu Rudaineh ottivat yhteen sanallisesti Obaman hallituksen edustajien kanssa Washingtonissa. USA:n kongressi päätti jäädyttää avustukset PA:lle, jos se jättää esityksensä YK:lle. (JP)
6. Israelin vasemmiston edustajat osoittavat mieltään oikeusministeriön edustalla vastustaakseen lakia, joka antaa yksityishenkilöille oikeuden esittää oikeustoimia henkilöitä ja järjestöjä vastaan, jotka vaativat taloudellisia, kulttuuri tai akateemisia boikotteja Israelia vastaan. Lakiesityksen teki Zeev Elkin (LIKUD).
7. USA:n ja Israelin määrätyt ryhmät vaativat YK:n erityistutkijan palestiinalaisalueilla Richard Falkin erottamista hänen räikeän Israelin vastaisuutensa vuoksi. Tämän juutalaista sukua oleva virkailija julkaisi blog-sivullaan pilapiirroksen siasta, jolla on juutalaisten suosima kalotti päässään. Kalotissa oli esitetty Davidin tähti. (JP)
8. Israel ja turkki aikovat jatkaa sovintoneuvottelujaan heinäkuun lopulla. Pääministeri Erdogan vaatii edelleen Israelin anteeksipyyntöä, mutta Israel katsoo, että jos jonkun pitää pyytää anteeksi, se on Turkki, joka lähetti flotilla I:n matkaan. (JP)
9. USA aikoo myydä 125 M1A1 panssarivaunua Egyptille huolimatta siitä, että se voi saada ääri-islamilaisen hallituksen. USA haluaa saada keskusteluyhteyden Egyptin Muslimiveljeskunnan kanssa. (JP)
10. Iran sanoo ensi kertaa ampuneensa ohjuksen Tyynelle Valtamerelle. Se myös uhkaa, että jos USA tai Israel hyökkää sitä vastaan, se hyökkää USA:n emälaivoja vastaan valtamerillä ja sulkee pääsyn Persianlahdelta Tyynelle Merelle. Kaksi ohjusta ammuttiin 1900 km:n päähän bahman-kuussa Serhnanin provinssista (Iranin pohjoisosassa) Tyynelle merelle, sanotaan Iranin lausunnossa. (JP)
11. Israelin ilmailuteollisuus IAI aikoo parantaa Patriot ohjustorjuntajärjestelmää. Parannusta tehdään sekä ATK-ohjelmaan että kalustoon sen tutkajärjestelmässä, mikä parantaa sen ominaisuuksia. Patriot on USA:n valmistama. (JP)
12. USA ei hyväksy Syyrian syytöksiä, että sen lähettilään Robert Fordin vierailu Hamaan kaupungissa ja mielenosoittajien tapaaminen kiihottaisi mielenosoituksiin. USA on kieli keskellä suuta ja kädet silmillä ja korvilla seuratessaan sotlaitten jatkuvaa mielenosoittajien surmaamista, joita on yli 1400, ja pakolaisten määrän kasvua. Turkin armeija valmistautuu perustamaan ei-kenenkään maan maitten raja-alueelle, jossa pakolaiset voisivat asua teltoissa ja jossa Assadin vastaiset johtajat voisivat toimia. (JP)
13. Kenraalimajuri Aharon Zeevi-Farkash sanoo, että jos Gilad Shalit voitaisiin saada Gazan ulkopuolelle, vaikka Egyptiin, se voisi helpottaa hänen vapauttamistaan. Israel on huolestunut tilanteesta Siinailla, ja harkitsee sen miehittämistä uudelleen, sillä Egypti ei pysty valvomaan sinne pesiytyneitä terroristeja eikä beduiinien aseistautumista ja aseitten salakuljettamista Gazaan. (JP)
14. Israelin uusi USA:n lähettiläs on Dan Shapiro. 1969 syntynyt Shapiro jätti valtuuskirjansa perjantaina. Seremoniaa johti Hillary Clinton. (JP)
15. Interpol antoi ”punaiset merkit” neljästä Hizbullahin jäsenestä, joita etsitään Haagin kansainväliseen oikeuteen vastaamaan osallisuudestaan Rafik Haririn murhaan. Heidän saamisensa oikeuteen on toivoton yritys ilman Nasrallahin suostumista, ja hän on toistanut vakuutuksiaan, ettei yksikään heistä joudu Haagiin. (JP)
Koska tänään on Maoz Zionin alueella päivän kestävä sähkönjakelun keskeyttäminen, kiirehdin antamaan vain uutisotsikoita. Valitan tilannetta. Siunattua kesänjatkoa.
SUNNUNTAI 10.07.11

UUTISOTSIKOITA

1. Arviolta 50 ”lentilla” aktivistia pääsi poliisin ja viranomaisten haavin läpi Juudeaan ja Samariaan, jossa he eilen osallistuivat palestiinalaisten kanssa mielenosoituksiin, 4 heistä pidätettiin, mutta he aikovat jatkaa protestejaan viikon ajan. Lentokentällä pidätettiin 124 vierasmaalaista, jotka odottavat karkotusta lentoyhtiöitten vastalauseista huolimatta, sillä lennot ovat täynnä kesäsesongin vuoksi. (JP)
2. Kreikan presidentti Karolos Papoulias haluaa Israelin suhteitten lujittamista kaikilta osiltaan, Hän tunnustaa, että Israelin ja Turkin suhteitten huononeminen on vaikuttanut suhteitten lämpenemiseen. (JP)
3. Gazalaiset protestoivat siksi, että UNRWA pudottaa nimestään termit avustus ja työ. He pelkäävät, että YK:n alainen järjestö aikoo pienentää avustuksiaan. (JP)
4. Israel toivoo, että kvartet päättää seuraavassa kokouksessaan esittää PA:lle pyynnön jättää esityksensä YK:lle oman valtionsa perustamiseksi. Arviolta 100 Europarlamentin jäsentä katsovat, että PA:n esitys vaikuttaa negatiivisesti. (JP)
5. Palestiinan johdon lähettämät neuvottelijat Saeb Erekat ja Nabil Abu Rudaineh ottivat yhteen sanallisesti Obaman hallituksen edustajien kanssa Washingtonissa. USA:n kongressi päätti jäädyttää avustukset PA:lle, jos se jättää esityksensä YK:lle. (JP)
6. Israelin vasemmiston edustajat osoittavat mieltään oikeusministeriön edustalla vastustaakseen lakia, joka antaa yksityishenkilöille oikeuden esittää oikeustoimia henkilöitä ja järjestöjä vastaan, jotka vaativat taloudellisia, kulttuuri tai akateemisia boikotteja Israelia vastaan. Lakiesityksen teki Zev Elkin (LIKUD).
7. USA:n ja Israelin määrätyt ryhmät vaativat YK:n erityistutkijan palestiinalaisalueilla Richard Falkin erottamista hänen räikeän Israelin vastaisuutensa vuoksi. Tämän juutalaista sukua oleva virkailija julkaisi blog-sivullaan pilapiirroksen siasta, jolla on juutalaisten suosima kalotti päässään. Kalotissa oli esitetty Davidin tähti. (JP)
8. Israel ja turkki aikovat jatkaa sovintoneuvottelujaan heinäkuun lopulla. Pääministeri Erdogan vaatii edelleen Israelin anteeksipyyntöä, mutta Israel katsoo, että jos jonkun pitää pyytää anteeksi, se on Turkki, joka lähetti flotilla I:n matkaan. (JP)
9. USA aikoo myydä 125 M1A1 panssarivaunua Egyptille huolimatta siitä, että se voi saada ääri-islamilaisen hallituksen. USA haluaa saada keskusteluyhteyden Egyptin Muslimiveljeskunnan kanssa. (JP)
10. Iran sanoo ensi kertaa ampuneensa ohjuksen Tyynelle Valtamerelle. Se myös uhkaa, että jos USA tai Israel hyökkää sitä vastaan, se hyökkää USA:n emälaivoja vastaan valtamerillä ja sulkee pääsyn Persianlahdelta Tyynelle Merelle. Kaksi ohjusta ammuttiin 1900 km:n päähän bahman-kuussa Serhnanin provinssista (Iranin pohjoisosassa) Tyynelle merelle, sanotaan Iranin lausunnossa. (JP)
11. Israelin ilmailuteollisuus IAI aikoo parantaa Patriot ohjustorjuntajärjestelmää. Parannusta tehdään sekä ATK-ohjelmaan että kalustoon sen tutkajärjestelmässä, mikä parantaa sen ominaisuuksia. Patriot on USA:n valmistama. (JP)
12. USA ei hyväksy Syyrian syytöksiä, että sen lähettilään Robert Fordin vierailu Hamaan kaupungissa ja mielenosoittajien tapaaminen kiihottaisi mielenosoituksiin. USA on kieli keskellä suuta ja kädet silmillä ja korvilla seuratessaan sotlaitten jatkuvaa mielenosoittajien surmaamista, joita on yli 1400, ja pakolaisten määrä kasvaa. Turkin armeija valmistautuu perustamaan ei-kenenkään maan maitten raja-alueelle, jossa pakolaiset voisivat asua teltoissa ja jossa Assadin vastaiset johtajat voisivat toimia. (JP)
13. Kenraalimajuri Aharon Zeevi-Farkash sanoo, että jos Gilad Shalit voitaisiin saada Gazan ulkopuolelle, vaikka Egyptiin, se voisi helpottaa hänen vapauttamistaan. Israel on huolestunut tilanteesta Siinailla, ja harkitsee sen miehittämistä uudelleen, sillä Egypti ei pysty valvomaan sinne pesiytyneitä terroristeja eikä beduiinien aseistautumista ja aseitten salakuljettamista Gazaan. (JP)
14. Israelin uusi USA:n lähettiläs on Dan Shapiro. 1969 syntynyt Shapiro jätti valtuuskirjansa perjantaina. Seremoniaa johti Hillary Clinton. (JP)
15. Interpol antoi ”punaiset merkit” neljästä Hizbullahin jäsenestä, joita etsitään Haagin kansainväliseen oikeuteen vastaamaan osallisuudestaan Rafik Haririn murhaan. Heidän saamisensa oikeuteen on toivoton yritys ilman Nasrallahin suostumista, ja hän on toistanut vakuutuksiaan, ettei yksikään heistä joudu Haagiin. (JP)
Koska tänään on Maoz Zionin alueella päivän kestävä sähkönjakelun keskeyttäminen, kiirehdin antamaan vain uutisotsikoita. Valitan tilannetta. Siunattua kesänjatkoa.