Friday, June 29, 2007

PERJANTAI 29.06.07
1. PRESIDENTTI KATSAV jättänee eroanomuksensa presidentin virasta Knessetin
puhemiehelle Dalia Itzikille tänään. Oikeuskansleri Menachem Mazuz pudotti raskaimmat Katsavia vastaan esitetyt syytökset raiskauksesta todettuaan, että pääsyyttäjän esittämät todistukset olivat joko yllytyksestä johtuen tekaistuja tai valheellisia. Alkuperäiset syytökset olisivat oikeuttaneet Katsavin tuomitsemisen enintään 10 vuodeksi vankeuteen. Nyt oikeuskansleri esittää ehdollista tuomiota ja korvausten maksamista yhteensä 50 000 NIS.
Asiaa käsitellään Jerusalemin piirioikeudessa ensi viikon alussa.
NÄHTÄVÄKSI JÄÄ, miten oikeus tulee suhtautumaan Katsavin syytösten saamaan käänteeseen. Reaktiot sekä syytösten esittäjiltä että vasemmiston taholta ovat rajuja, kuten myös vasemmiston hallitseman median sekä naisjärjestöjen edustajilta.
OIKEUSKANSLERIN EROA vaativat monet syyttäen häntä moraalisesta antautumisesta. Sivusta asiaa seuraten jää tunto, että oikeuskansleri Mazuz uskoi liiaksi poliisin keräämiä todisteita, jotka osoittautuivat ristiriitaisiksi, perustuen enemmän vihaan ja mustasukkaisuuteen kuin tosiasioihin.
KATSAVIN ASIANAJAJAT kertovat, että heidän oli käytettävä lähes väkivaltaa saadakseen päämiehensä tunnustamaan syyllisyytensä seksuaaliseen häirintään. Katsav itse on kaiken aikaa vakuuttanut syyttömyyttään.
ANSEL PFEFFER otaksuu, että Katsavin syytösten takana on Israelin poliittinen valtahierarkia, joka ei hyväksynyt joukkoonsa tunkeutunutta pyrkyriä, joka heidän mielestään vahingossa pudotti pois valtakunnan korkeimmalta paikalta sen oman ehdokkaan, Shimon Peresin.
ASIAA TULLAAN puimaan maassa vielä pitkään, ellei joku dramaattinen kehitys muuta tilannetta.
2. FATAH ON SISÄISESSÄ sekasorrossa ja keskinäisen syrjinnän repimä, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Johtavia Fatahin virkailijoita erotetaan tai vaaditaan erotettaviksi, eikä tässä Mahmoud Abbaskaan ole selviytynyt ilman syytöksiä. Abbas erotti neuvonantajansa Hani al-Hassanin, koska tämä arvosteli Fatahin johtoa ja varsinkin Mohammed Dahlania Gazan kaistaleen menettämisestä Hamasille.
YHÄ USEAMMAT Fatahin virkailijat ovat uskaltaneet tuoda esille epäilyksensä Abbasin ja Fatahin nykyisen johdon kyvystä johtaa puoluetta nykyisessä kriisissä.
Al-Hassan joittenkin muitten ”vanhan kaartin” aktivistien tapaan ajattelevat, että kriisi Hamasin kanssa voidaan selvittää keskustelujen kautta. Abbas on hylännyt tämän petetyn rakastetun tavoin, jonka särjetty sydän vaatii hyvitystä. Abbas vaatii Hamasilta julkista anteeksipyyntöä.
ABBAS ON EROTTANUT seitsemän turvallisuusjoukkojen johtajaa. Viimeiseksi hän erotti kenraali Abu Nidal Maz´alin, yhden Force-17 ylimmistä johtajista. Abbas nimitti Fatahin edustajaksi Gazan alueelle Zakariya al-Aghan, mitä monet ovat avoimesti vastustaneet.
ABBAS on asettanut luottamuksensa Mohammed Dahlaniin, jolla on yhteyksiä moneen suuntaan. Hänen väitetään maksaneen palkat 2000 turvallisuusjoukkojen jäsenelle Gazassa käyttäen siihen USA:n lahjoittamia varoja. Abbas nimitti hänet neuvonantajakseen ja turvallisuusjoukkojen johtoon, vaikka parlamentin jäsenenä hän oli nimityksiin esteellinen, arvioi Toameh.
Nyt Toameh toteaa, että Dahlan jatkaa sekoittavaa peliään Länsirannalla Abbasin tuella.
3. ISRAEL VOI LOPETTAA terroristien takaa-ajon Länsirannalla. Abbas on vaatinut tätä viitaten 2005 Sharm el-Sheikissä Sharonin kanssa sovittuun keskinäiseen sopimukseen, että asia viimeistellään turvallisuusviranomaisten keskinäisissä keskusteluissa. Tämä ei koskaan toteutunut. Sopimuksen mukaan Israel pidättyisi jahtaamasta terroristeja, jotka antavat vakuutuksen pidättyä terrorismista. Asia otettiin esille uudelleen Sharm el-Sheikin äskeisessä huipputapaamisessa. Turvallisuusviranomaisten väliset keskustelut ovat vielä alkuasteellaan.
TOINEN KESKUSTELTAVA ASIA on PLO:n Jordaniassa toimivan al-Badr prikaatin siirtäminen järjestyksenvalvojaksi Juudeaan ja Samariaan. Egypti vastustaa esitystä.
KOLMAS KIIREELLINEN ASIA on tavaraliikenteen salliminen Israelin ja Gazan välillä Karni-terminaalin kautta, koska vain se pystyy käsittelemään satojen rekka-autojen liikenteen päivässä.
NELJÄNTENÄ asiana on Israelin keräämien vero- ym. maksujen tilittäminen PA:n kassaan. Varoja on kaikkiaan n. 600 miljoonaa USD, joista 200 miljoonaa pidätetään, kunnes oikeus on käsitellyt useat PA:ta vastaan tehdyt korvausvaatimukset. Noin 400 miljoonaa USD voitaisiin maksaa vaiheittain, mikäli sen toimittamiseksi luodaan sopiva maksujärjestelmä. Ainoa epäselvä kysymys on, onko moraalisesti oikein maksaa sekä Gazan että Länsirannan asukkailta kerätyt varat nykyiselle PA:n hallitukselle, joka edustaa vain Länsirantaa.
4. LIBANON ESTÄÄ lopullisen ratkaisun toteuttamista Ghajarin kylän tapauksessa Israelin pohjoisrajalla. YK suoritti Israelin ja Libanonin välisen rajan tarkistuksen, jonka mukaan rajalinja kulkee keskellä kylää. Sen pohjoisosassa asuvalla 400 perheellä on Israelin sininen henkilökortti.
ISRAEL JA UNIFIL saavuttivat Libanonin viranomaisten kanssa yhteisymmärryksen, jonka mukaan IDF vetää joukkonsa kylän pohjoisosasta, ja niiden tilalle tulevat UNIFIL:n joukot. Libanonin armeija asettuisi asemaan kylän ulkopuolelle. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun UNIFIL:n joukot olisivat asemissa libanonilaisen kylän keskustassa. Libanon vetäytyi kuitenkin arvaamatta pois sopimuksesta, ja tilanne on pysähtynyt.
UNIFIL on aloittanut Israelin ja Libanonin välisen rajalinjan merkitsemisen asettamalla maastoon 300 valko-sinistä tynnyriä. Rajalinja on merkitty karttaan, mutta ei koskaan maastoon. IDF toimii yhdessä UNIFIL:n ja Libanonin armeijan (LAF) kanssa projektin toteuttamiseksi. Tämä kuului UNIFIL:n uuden komentajan kenraalimajuri Claudio Garzianon lupauksiin ottaessaan UNIFIL:n päällikkyyden. Pientä kiistaa on odotettavissa, asetetaanko tynnyrit rajan etelä- vai pohjoispuolelle. Tällä voi olla merkitystä Hizbullahin tulkitessa asian omalla tavallaan.
5. IDF PÄÄTTI TÄNÄÄN keskiviikkona alkaneen operaationsa Nablusin kaupungissa Samariassa. Eilen kuusi IDF:n sotilasta haavoittui heitä kohti heitetyistä pommeista. Yksi sotilas haavoittui hengenvaarallisesti. Tänä aamuna sotilaat ampuivat al-Aksan pyssymiehen Balatan kaupunginosassa.
Sotilaat löysivät kaksi pommivarastoa, joissa oli seitsemän pommia valmiina käytettäviksi. He pidättivät 8 etsittyä tai epäiltyä palestiinalaista operaation aikana.
PA:n uusi pääministeri Salaam Fayad valitti, että IDF:n operaatio vaikeutti sen pyrkimyksiä lain ja järjestyksen vakauttamiseksi Länsirannalla.
6. BBC:N TOIMITTAJAN Alan Johnstonin kaapanneet terroristit esittävät, että he ovat valmiit vaihtamaan Johnstonin IDF:n sotilaaseen Gilad Shalitiin. Johnstonin kaappasi luultavasti Army on Islam niminen al-Qaidan Gazassa toimiva järjestö. Se haluaisi antaa BBC:n toimittajan Hamasille, joka voisi sitten toimittaa hänet Lontooseen sovittuaan asiasta BBC:n kanssa. Gilad Shalitin kaappaajista ei olla varmoja, mutta Hamas lienee osallinen kaappauksessa PRC:n (Palestiinan vastarintakomiteat) joukkojen ja muutamien klaanien kanssa.
7. JERUSALEMIN MAISTRAATIN OIKEUS määräsi palestiinalaiset poistumaan rakennuksista Derech Hevron kadulla Jerusalemin eteläosassa. Kiista alkoi 15 vuotta sitten, kun Yitzhak Herskovitz osti maan 1972 armenialaiselta kristityltä, joka asui Los Angelesissa. Herskovitz sanoo silloin tutkineensa tarkoin omistusoikeuden ja hakeneensa kaupalle oikeuden vahvistuksen. Koska hän ei itse asunut paikalla ja kiinteistö jäi tyhjilleen, palestiinalainen perhe Betlehemistä muutti asumaan siihen. Perhe esitti maksamattoman velkakirjan, jonka perusteella sillä olisi oikeus asua kiinteistössä maksamatta vuokraa. Herskovitz vei asiapaperin grafologin tutkittavaksi, joka totesi sen väärennökseksi, jossa päivämäärät oli muutettu ja allekirjoittaja oli sama kuin sen laatija.
HERSKOVITZ pyysi poliisin apua laittomien asukkaiden poistamiseksi. Poliisi sanoo tarvitsevansa operaatioon useita poliisimiehiä, joitten palkat Herskovitz joutuu maksamaan. Koska on pelättävissä arabien mielenosoittajien saapuvan paikalle, Herskovitz kutsuu paikalle omia tuttaviaan ja sivullisia todistamaan tilannetta.

Thursday, June 28, 2007

TORSTAI 28.06.07
1. IDF KÄVÄISI GAZASSA keskiviikkona. Joukot tunkeutuivat tiistaiyönä alueelle etelästä Sufan rajanylityspaikan kautta sekä pohjoisesta Karni-terminaalin lähellä. Etelässä joukot levittäytyivät Khan Yunisin ulkolaidoille alkaen tutkia taloja terrorista epäiltyjen löytämiseksi. Karni-terminaalin lähellä joukot etsivät tunneleita, joita epäiltiin kaivetun terminaalin läheisyyteen, sekä tienvarsipommeja.
JOUKOT TUNKEUTUIVAT vain muutaman kilometrin Gazan alueelle, mutta sinne asettuneet Hamasin ja Islamic Jihadin joukot tekivät lujaa vastarintaa tulittaen sotilaita konekiväärein, kranaatein ja PT.-ohjuksin. Armeijan edustaja arvioi tämän osoittavan, että Hamas ja Jihad olivat valmistautuneet tekemään hyökkäyksen rajan yli Israelin puolelle. Karni-terminaalin lähellä yksi panssari sai osuman ohjuksesta haavoittaen kahta panssarijääkäriä.
KESKIVIIKON TAISTELUISSA sai 12 palestiinalaista surmansa ja arviolta 40 haavoittui.
IDF KIELTÄÄ, että Israelin Ilmavoimat olisivat ampuneet ohjuksen autoon, jossa Islamic Jihadin korkea-arvoinen aktivisti Kassam-rakettien ampuja ja valmistaja Raad Fanuna sai surmansa. Islamic Jihad antoi kuitenkin uhkauksen kostaa Israelin etsimän johtajansa kuolema.
IDF KIELTÄÄ myös palestiinalaisten syytöksen, että IDF:n panssaritykin ammus osui kotiin Gazan Sajayan kaupunginosassa surmaten neljä ihmistä, yksi heistä lapsi. IDF myöntää joukkojensa toimineen läheisellä alueella.
KESKIVIIKON AIKANA terroristit ampuivat kuusi Kassam-rakettia Sderotiin ja sen ympäristöön sekä kahdeksan kranaattia. Ne eivät aiheuttaneet ihmishenkien menetyksiä.
2. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi hänelle jyrkkäsanaisen lausunnon IDF:n Gazan operaation johdosta. Siinä hän sanoi mm.:
”Israelin miehityksen tekemät rikokset Gazan kaistaleella täytyy tuomita jyrkästi. Tämä verinen kiihdyttäminen, jonka Israelin hallitus aloitti, on ilmeinen tulitaukorikkomus, ja tulee johtamaan kostotoimien ketjuun ja väkivallan jatkumiseen. Tämä hyökkäys tulee vain yksi päivä Sharm el-Sheikin huippukokouksen jälkeen ja asettaa kyseenalaiseksi, haluaako Israel kunnioittaa sopimusta ja lopettaa miehitys.”
ABBASIN NEUVONANTAJA Hani al-Hassan kertoo, että Hamas hyökkäsi Gazassa niitä Fatahin joukkoja vastaan, jotka toimivat yhteistyössä Israelin ja USA:n kanssa. Hänen lausuntonsa aiheutti vihaisia purkauksia Fatahin johtajissa, jotka vaativat Abbasia erottamaan Hassanin kaikista velvollisuuksistaan, mutta Abbas vapautti hänet vain neuvonantajan toimestaan. Abbas ja Fatah ovat pyrkineet kertomaan, että Hamasin hyökkäys oli isku demokratiaa vastaan. Hassanin lausunnon jälkeen Fatah tulitti hänen asuntoaan, mutta kukaan ei loukkaantunut.
3. VIISI IDF:N SOTILASTA haavoittui operoidessaan Nablusissa keskiviikkona. Yksi haavoittuneista oli upseeri, joka haavoittui joukkoja vastaan heitetystä pommista. Toinen pommi haavoitti neljää sotilasta, kolmea heistä vaikeasti.
AIKAISIN KESKIVIIKKONA sotilaat haavoittivat kolmea Islamic Jihadin pyssymiestä Burkinissa lähellä Jeniniä Samariassa. Heidät vietiin Haemek sairaalaan Afulassa ja Shin Bet saa heidät kuulusteltavikseen, kun heidän kuntonsa on parantunut.
4. ISRAELIN RADION ilmoituksen mukaan Jordaniassa sijaitseva al-Badr prikaati valmistautuu ylittämään Jordanjoen siirtyäkseen valvomaan palestiinalaisalueita Länsirannalla. Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu suositteli tätä, mutta hallitus ei tiettävästi ole tehnyt päätöstä asiassa. PLO:n Al-Badr prikaati koostuu Jordaniassa koulutetuista siellä asuvista palestiinalaisista. Miten nämä joukot tulisivat suhtautumaan IDF:n sotilaisiin, on arvoitus.
5. EUROOPASSA VIERAILEVA Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, strategisten asioitten ministeri Avigdor Lieberman haluaa Nato-joukkoja Gazan alueelle valvomaan järjestystä. Hän keskustelee yhteistyön laajentamista IDF:n ja Naton kanssa. Niiden tehtävänä olisi järjestyksen valvonnan ohella aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinailta Gazaan.
Lieberman keskusteli Naton apulaispääsihteeri Alessandro Minuto Rizzon kanssa Brysselissä. Keskusteluissa Lieberman esitti yhteistyötä ilmapuolustuksen, teknisen tutkimuksen ja kehittelyn sekä tiedusteluyhteistyön alueilla. Keskusteluissa sivutaan usein Israelin mahdollisuutta liittyä täysjäseneksi Natoon, mikä lienee kuitenkin ennenaikaista.
LIEBERMAN tapaa Euroopan matkansa aikana useita Euroopan poliittisia johtajia. Espanjassa hän keskusteli Espanjan entisen presidentin Jose Maria Aznarin kanssa. Keskusteluissa kosketeltiin Iranin tilannetta sekä Libanonia, jossa kolme espanjalaista UNIFIL:in sotilasta sai surmansa tienvarsipommista. Aznar kertoi, että Euroopan johtajilla on salainen toivomus, että Israel hoitaisi hankalan Iranin ydinasekiistan, koska se päästäisi heidät tekemästä epämukavia päätöksiä. Lieberman tapasi myös Euroopan ylikansallisen puolueen EPP (Euroopan kansanpuolue) johtajia. Lieberman harkitsee puolueensa liittämistä EPP:n jäseneksi.
6. HAMAS VAATII, että Israel avaisi Gazaan johtavat rajanylityspaikat. Hamas ilmoittaa samalla, että se tulee siinä tapauksessa lopettamaan kaikki hyökkäykset niitä vastaan. Israel on joutunut sulkemaan Gazan rajanylityspaikat yhden toisensa jälkeen niitä vastaan tehtyjen kranaatti-iskujen vuoksi. Lisäksi IDF pelkää terroristien kaivaneen tunneleita niiden alle, joista he voisivat tehdä yllätysiskuja terminaaleihin tai räjäyttää ne pommeilla. Olmertin hallitus suhtautuu esitykseen kielteisesti, koska se ei halua yhteyksiä Hamasin kanssa.
RAFAHIN TERMINAALISSA toimivat EU:n rajavalvojat ovat paenneet ja viettävät lomaa Ashkelonissa. He ovat ilmoittaneet, etteivät he palaa työpaikoilleen ennen kuin Abbasin Force-17 on asettunut terminaaliin, koska sopimuksen mukaan sen tulee huolehtia terminaalin turvallisuudesta. Hamas ilmoittaa, ettei sillä ole mitään tätä vastaan, mutta Abbas on loukkaantunut ja haluaa, että Hamas esittää julkisen anteeksipyynnön hyökkäyksistään Gazassa.
JORDANIASSA virallisella vierailulla oleva Saudi Arabian kuningas Abdullah syyttää Israelia, että Israelin tinkimätön rauhanpolitiikka on aiheuttanut kaaoksen Palestiinan Auktoriteetissa. Vierailu on ensimmäinen Saudikuninkaan vierailu Jordaniassa 25 vuoteen. Maitten välejä haittasi Jordanian puolueettomuuspolitiikka suhteessa Saddam Husseiniin. Saudit ja Hashemiitit kilpailivat aikoinaan Arabian hallinnosta, kunnes saudit voittivat kiistan englantilaisten tuella.
7. HEINÄKUUN 15. päivänä virallisesti virkakautensa lopettava presidentti Moshe Katsav on uutisten mukaan selviämässä häntä vastaan nostetuista naisten raiskaus ja ahdistelusyytöksistä sovittelusopimuksen perusteella ehdollisella vankeustuomiolla. Tieto tästä on päässyt vuotamaan julkisuuteen ennenaikaisesti, mutta se on jo herättänyt vihaisia vastalauseita lähinnä Meretzin ja naisasiajärjestöjen taholta. Oikeuskansleri Mazuzia syytetään moraalisesta pelkuruudesta.

Wednesday, June 27, 2007

KESKIVIIKKO 27.06.07
1. HYVIN HUOLESTUNUT ISRAELISTA, luonnehtii USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton tarkastellessaan Israelin asemaa Iranin ydinaseen uhan alla Jpostin päätoimittajan David Horovitzin puhelinhaastattelussa tiistaina. Bolton sanoo vielä pahemmaksi sen, ettei Bushin hallitus näe tilanteen kiireellisyyttä ja että optiot tilanteen hoitamiseksi ovat supistuneet kahteen: Joko hallituksen vaihto Iranissa tai viimeisenä keinona sotilaallinen väliintulo.
JOHN BOLTON valittaa, että Bushin hallitus kuitenkin edelleen pitää kiinni mahdollisuudesta, että sanktiot toimivat tehokkaasti. Vain päivää ennen Boltonin haastattelua YK:n atomikomissio IAEA suostui Teheranin pyyntöön lähettää komissio Iraniin, joka yhdessä Iranin kanssa pyrkii poistamaan epäilyt Iranin ydinohjelmasta. Iranin pääneuvottelija Ali Larijani oli tavannut sunnuntaina IAEA:n johtajan Mohammed ElBaradein ja EU:n ulkoasiain johtajan Javier Solanan.
BOLTON PITÄÄ diplomaattisten kontaktien jatkamista Iranin kanssa pelkästään Teheranin keinona voittaa lisää aikaa. ”Eurooppalaisten ja amerikkalaisten tämänhetkinen tapa käsitellä asiaa ei ole vain tuomittu epäonnistumaan, vaan se on vaarallinen. Kontaktien vaaliminen Iranin kanssa on juuri sitä, mitä se haluaa; voittaa lisää aikaa. Eurooppalaiset tuhlasivat neljä vuotta yrittäessään taivuttaa Iranin luopumaan vapaaehtoisesti. Noiden vuosien aikana Iran oppi uraanin rikastamisen kiinteästä kaasumaiseksi ja opettelee nyt rikastamista ydinaseen tasolle. Me menetimme neljä vuotta Euroopan tehottoman politiikan vuoksi ja nyt vaihtoehdot ovat vähissä.” Bolton epäilee, että Iran voi jo hallita uraanin rikastamisen polttoaineeksi ja sen jälkeen kysymys on vain ajasta ja käytettävissä olevista teknisistä laitteista, milloin Iran rakentaa ydinpomminsa.
Hallituksen vaihdos sisältäpäin ei kuitenkaan tapahdu kovin lyhyessä ajassa, Bolton toteaa.
BOLTON VALITTAA, ettei Bushin hallitus ole enää sama kuin muutama vuosi sitten, mikä osittain johti siihen, että hän lähti hallituksesta. Bolton katsoo, että USA:n ulkoministeriö ja ulkoministeri Gondoleezza Rice hallitsee nyt täysin USA:n ulkopolitiikkaa, ja se on omaksunut eurooppalaisen näkemyksen Iranin kysymyksen hoitamiseksi.
”Tunsimme seuraavamme Euroopan näpertelemistä, kun Rooma paloi. Se näpertelee edelleen.”
2. HAMAS TARVITSEE vankien vaihdon osoittaakseen palestiinalaisille, että se on tehokas, toteaa PA:n korkea-arvoinen virkailija H Keinon ja Y Katzin JP:n artikkelin mukaan. Virkailija luonnehtii Hamasin asemaa Gazassa vaikeaksi siksi, että se kaappasi vallan, mutta ei pysty osoittamaan mitään tuloksia. Vankienvaihto on heidän ainoa korttinsa, hän toteaa. Hamasin asiaa vaikeuttaa edelleen Olmertin ilmoitus 250 Fatahiin kuuluvan vangin vapauttamisesta, mitä käsitellään Israelin hallituksen istunnossa sunnuntaina. Silloin käsitellään myös vankilistaa, jonka periaatteista hallitus päättää, mutta vapautettavien nimistä päättävät turvallisuusvirkailijat.
HAMASIN virkailija Osama al-Mizayni kertoi tiistaina Islamic Jihadin radiohaastattelussa, että Gilad Shalitia pidetään oloissa, joissa hänen tervehtymisensä kaappauksen yhteydessä saamistaan haavoista on vaarassa. Hamasin ilmoituksesta voi jopa lukea huolen, että heidän panttivankinsa on hengenvaarassa 15 metriä maan alle kaivetussa maakuopassa, jonka ainoa henkireikä ulkomaailmaan on pystysuora miinoitettu kuilu, johon on asennettu tikapuut.
ISRAELIN VIRANOMAISTEN mukaan Hamas haluaa sanella sekä vapautettavien vankien määrän että heidän henkilöllisyytensä.
Israel toimitti Hamasille 450 nimen luettelon, josta Hamas hyväksyi 40.
Hamas esittää, että Israelin turvallisuusviranomaiset antavat heille 1000 vangin nimet, joista he valitsevat 450 vapautettavaa vankia.
GILAD SHALITIN vapauttamista hankaloittaa se, ettei Hamas päätä yksin hänen vapauttamisestaan, vaan siihen osallistuvat PRC (Palestiinan vastarintakomiteat) ja pienemmät järjestöt Gazan alueen vahvojen sukujen lisäksi.
OLMERTIN PÄÄTÖSTÄ esittää vankien vapauttamista pitävät useat poliitikot vääränä ja syyttävät, että Olmert haluaa sillä pönkittää omaa horjuvaa asemaansa. Binyamin Netanyahu vastustaa Olmertin esitystä, mutta ei halua toimia aktiivisesti sen estämiseksi.
TURVALLISUUSVIRANOMAISET valittavat, että he ovat vuosikausia jahdanneet useita noista vangeista, ja nyt heidät päästetään vapaiksi. ”Heidän jahtaamisensa alkaa uudelleen,” he ennustavat. Vapautettavilta vangeilta on ennenkin vaadittu allekirjoitus sopimukseen, jossa he lupaavat pidättäytyä uusimasta rikoksiaan, mutta käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä.
3. GILAD SHALITIN isä Noam puhui 20-vuotiaan poikansa kaappaamisen vuosipäivänä tiistaina Hamasin korkean virkailijan Ahmed Yousefin kanssa puhelimessa. Edellisenä päivänä Hamas julkisti kasetin Gilad Shalitista. Yousef soitti Noam Shalitille TV-kanava 10:n kehotuksesta. Miehet puhuivat keskenään englantia. Muutaman yleisen tervehdyssanan jälkeen Noam Shalit esitti, että jatkokeskustelua ei julkisteta.
PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin pääneuvonantajana tunnettu Ahmed Yousef kysyi ensin Noamin vointia, johon tämä vastasi kohteliaasti totutun tavan mukaan. Yousef esitti toivomuksensa, että Noam olisi kiitollinen kuultuaan poikansa äänen, johon Noam vastasi: ”Vuoden jälkeen, kyllä. Toivomme, että se on alku uudelle kehitykselle. Kiitos osanotostasi. Toivottavasti kehitystä tapahtuu.”
4. GAZAN PIENI KRISTITTY VÄHEMMISTÖ toivoo olojen palautuvan ja jatkuvan, kuten ne olivat ennen Hamasin vallankaappausta, mutta he pelkäävät pahinta. Gazan alueella asuu 3000 roomalaiskatolisia, kreikkalaisortodoksista ja evankelista kristittyä yhdessä arabimaailman vanhimmassa kristittyjen yhteisössä. Syyskuussa muslimikiihkoilijat heittivät useita putkipommia kreikkalaisortodoksien kirkkoon Gazassa polttaen sen. Tämä tapahtui paavi Benedict XVI:n viitattua puheessaan islamin kiihkomielisiin toimiin valloitustensa yhteydessä sen alkuaikoina.
Hamas asetti aseellisia joukkojaan kirkon suojaksi, mutta se ei poistanut kristittyjen tuntemaa pelkoa tulevaisuudesta.
HAMASIN VALLOITTAESSA Fatahin turvallisuusjoukkojen päämajan katolisen konventin ja koulun läheisyydessä Gazassa he käyttivät kranaatteja ja raketteja. Päämaja vallattiin 5-päiväisten taistelujen viimeisenä päivänä 14.06.07. Konventin (nunnaluostarin) ja koulun tuhot havaittiin seuravana päivänä. Luostarin kappelin kaksi puista ristiä oli särjetty, kultainen risti väännetty pois paikoiltaan. Keraamisen Jeesus-patsaan kasvot oli murskattu ja rukouskirjoja heitelty pitkin lattioita. Luostarin kolme nunnaa olivat silloin lomalla, mutta yksi raketti osui makuuhuoneeseen tuhoten sen. Paikan verhoja oli tahallisesti sytytetty palamaan. Neitsyt Marian patsas ja kuvat oli säästetty, koska muslimit kunnioittavat häntä. He pitävät Jeesusta profeettana, joten tuntuu oudolta, että he särkivät Häntä esittävän patsaan.
KOULUN kannettavat tietokoneet oli varastettu. Koulun rehtori Missak kertoi, että Hamas palautti tietokoneet kertomatta, mistä ne oli löydetty. Hän ei usko, että Hamas osallistui tuhotöihin, vaan ne teki joku kiihkomielinen ääriryhmä. Hamas on pyrkinyt toimimaan yhteistyössä kristittyjen kanssa, yksi heidän kristitty ehdokkaansa vaaleissa valittiin Hamasin listalla.
VAIKKA HAMAS vakuuttaa turvallisuuden palautuneen, kristityt eivät voi luottaa heidän hyvään tahtoonsa. Joitakin naisjäseniä on painostettu pukeutumaan muslimien vaatimiin pääliinoihin ja väljiin kaapuihin, jotka eivät paljasta ruumiin muotoja.
KRISTITYT Gazassa ovat olleet vuosisatoja alueen arvostettua eliittiä, joka on ylläpitänyt kouluja, sairaaloita ja liiketoimia. Yhä useammat Gazan kristityt toteavat, kuten kristityt Betlehemissä, Jerusalemin itäosissa, Ramallahissa ja monissa muissa PA:n hallitsemissa paikoissa, että ainoa toivo turvallisesta tulevaisuudesta on muuttaa ulkomaille.
TÄYTYY TAAS KERRAN ihmetellä, missä ovat kristittyjen vastalauseet, mielenosoitusmarssit, missä kristittyjen maiden (onko sellaisia olemassa?) johtajien tuomitsevat lausunnot? Missä ovat maailman 1.8 miljardia kristittyä silloin, kun pitäisi puhua pienen kristityn vähemmistön puolesta?
5. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHADIN rakettiekspertti Raad Fanuneh sai surmansa räjähdyksessä ajaessaan Gazan kadulla. IDF sanoo, ettei sillä ole osuutta tapahtumaan.
- TERRORISTIT AMPUIVAT Kassam-raketin Negeviin, se ei aiheuttanut vahinkoa.
- IDF:N SOTILAAT operoivat ennen päivän valkenemista Gazan alueen pohjois- ja eteläosissa. Kolme palestiinalaista sai surmansa panssaritykin ammuksesta Gazan kaupungissa heidän tulittaessaan panssareita PT-ohjuksilla. Khan Yunisissa palestiinalainen Di Abu Daka sai surmansa tulituksessa sotilaitten kanssa. Kaksi muuta palestiinalaista haavoittui.
- IDF SALLI BBC:n palveluksessa olevan Hamasin jäsenen päästä Gazaan, koska hänen uskotaan voivan vaikuttaa Alan Johnstonin vapauttamiseen. Hänen kaappaajansa ovat uhanneet teurastaa hänet kuin lampaan, eli katkaisemalla hänen kaulansa, ellei heidän vaatimuksiinsa kolmen terroristin vapauttamiseksi suostuta. Ainakin kaksi heistä on Jordaniassa.
- MAHMOUD ABBAS antoi eilen määräyksen, että kaikkien laittomien järjestöjen tulee luovuttaa aseensa. Al-Aksa, Hamas ja Islamic Jihad ovat todenneet, ettei käsky koske heitä, koska heidän järjestönsä sotivat laillisesti Israelia vastaan.
- IDF:N SOTILAAT löysivät suuren pommin Kerem Shalomin rajaterminaalin läheltä, ilmeisesti Hamasin asettama. Terminaali suljettiin toistaiseksi.

Tuesday, June 26, 2007

TIISTAI 26.06.07
1. ”OLEN PÄÄTTÄNYT tänään hyvän tahdon eleenä ja ymmärtäen vankien asian tärkeyden esittää seuraavassa hallituksen kokouksessa vapauttaa 250 Fatah-vankia, joilla ei ole verta käsissään ja jotka allekirjoittavat vakuutuksen pidättyä terrorismista,” kertoi Ehud Olmert Sharm el-Sheikin nelikantakeskustelujen päätöstilaisuudessa. Olmert puhui pitkään ja emotionaalisesti omaksumallaan tyylillä koko ruumistaan nytkytellen puheensa tehostamiseksi. Lisäksi Olmert kertoi puheessaan luvanneensa Abbasille, että Israel vapauttaa jäädyttämänsä verosaatavat, uudistaa turvallisuus- ja talousyhteistyön, helpottaa huomattavasti liikkumisen vapautta Länsirannalla sekä uudistaa ja syventää Israelin ja Länsirannan välistä kauppaa.
OLMERT OSOITTI osan puheestaan suoraan palestiinalaisille, joitten ”surun ja ahdistuksen menetysten vuoksi ja lähimmäistensä viruessa vankilassa” hän sanoi tuntevansa yhtä syvästi kuin israelilaisten, jotka ovat kärsineet samoja menetyksiä. ”Itken Palestiinan kansan vuoksi”, kertoi Olmert TV-uutisten heprealaisen tekstin mukaan.
OLMERT ESITTI puheensa Mubarakin ja Abdullah II:n puheitten jälkeen, joissa nämä tähdensivät arabien yhtenäisyyden tärkeyttä, eli keskustelujen aloittamista Hamasin ja Fatahin välillä. Tämä ei välttämättä ollut sitä, mitä Olmert heiltä odotti.
VAIN MUUTAMA PÄIVÄ ennen Sharmin kokousta Olmert kansliasta vakuutettiin, ettei vankien vapauttaminen ole nyt ajankohtainen. Useitten puolueitten johtomiehet syyttävät Olmertia, että hän käyttää palestiinalaisten terroristien vapauttamista hyväkseen asemansa vahvistamiseksi.
2. ”OLEN GILAD, Noam Shalitin poika, jota Izzadin Kassam Marttyyrien Prikaatit pitävät vankinaan”, alkoi Hamasin maanantaina julkistama nauhoitus, jonka Giladin isä sanoo tunnistavansa melko varmasti aidoksi poikansa ääneksi ja aivan varmasti käännökseksi arabiankielestä sen kömpelöstä hepreankielen lauserakenteesta päätellen. Gilad kertoo edelleen terveytensä huononevan ja odottaa Israelin hallituksen kiinnostuvan hänestä suostumalla hänen pidättäjiensä vaatimuksiin. Hän vetoaa lähiomaistensa suruun, jota hän vertaa suruun, jota tuhansien palestiinalaisvankien omaiset kärsivät, että hallitus suostuisi lopultakin pidättäjien vaateisiin ja vapauttaisi heidät hänen vapauttamistaan vastaan.
KOMMENTOIJAT NÄKEVÄT suoran yhteyden tämän nauhan ja Sharm El-Sheikin kokouksen välillä, mitä tukee Islamin Armeijan samana päivänä julkistama nauha BBC:n toimittajasta Alan Johnstonista, jossa tällä on pommivyö uumillaan kuin varoituksena sekä englantilaisille että Hamasille pidättyä hänen vapauttamisestaan väkivalloin. Islamin Armeijan nauhassa vaaditaan, että Englanti vapauttaa pidättämiään eri islamilaisjärjestöjen jäseniä.
NAUHOJEN JULKISTAMISELLA pyrittiin vaikuttamaan nelikantaneuvottelujen ilmapiiriin ja ohjaamaan median huomion pois sieltä, missä osaksi onnistuttiinkin.
OLMERT ON VAKUUTTANUT, ettei nahoituksilla ole vaikutusta hänen asenteeseensa olla neuvottelematta Hamasin kanssa, mutta uutisten mukaan neuvotteluja Hamasin kanssa käydään Egyptin välityksellä, joka harkitsee myös diplomaattiensa palauttamista Gazaan. Olmertin kanslia on tiettävästi tarjoamassa 350 Hamasin jäsentä Israelin vankiloista, mutta Hamas vaatii kolminkertaista määrää ja lisäksi esittää vaatimuksia vapautettavien henkilöllisyydestä.
3. ISRAELIN HÄTÄAPU Gazan kaistaleelle tulee jatkumaan huolimatta Islamic Jihadin eilisestä kranaatti-iskusta Kerem Shalomin terminaalia vastaan Gazan alueen kaakkoiskulmassa. Terminaali oli hetken suljettuna, mutta avattiin myöhemmin. Toinen rajanylityspaikka Sufa (Sufta) on toiminut kaiken aikaa. Eilen niiden kautta kulki 99 rekka-autoa Gazan kaistaleelle.
RUOKATARPEIDEN JA LÄÄKKEITTEN lisäksi Gazan alueelle viedään eläintenruokaa.
Israel on toimittanut Gazaan kaasua, bensiiniä, dieselöljyä ja sähköä kaiken aikaa.
UNRWAN:n edustaja Jerusalemissa Christopher Gunnes kiittää Israelin auttamishalua, mutta hänen huolenaan on Gazan alueen taloudellinen tila, joka kärsii jatkuvia menetyksiä viennin pysähtyessä, ja vaatii sen tähden Karni-terminaalin avaamista mahdollisimman pian.
Israelissa nähdään tilanne outona, että täällä huolehditaan Gazan palestiinalaisten hyvinvoinnista enemmän kuin he itse. Vaatimukset tulisikin Israelin mielestä osoittaa Hamasille, että se estäisi terrori-iskut rajaterminaaleja ja Israelia vastaan.
4. OLMERT ALKAA TUNTEA paineet pääministerin tuoliaan vastaan. Kuin osoituksena siitä on tapa, millä hän TV-kuvissa nykii tuoliaan kaiken aikaa lähemmäksi, joka näyttää lipsuvan hänen altaan. Tämä toistui selvästi eilen Sharm el-Sheikin kokouksen aikana.
Gil Hoffman tarkastelee JP:n artikkelissaan Olmertin hallitushuolia, joista päällimmäisenä on ministerinpaikkojen täyttäminen ja ehkä suurempikin hallitusremontti. Jotkut tarkkailijat puhuvat jopa mahdollisuudesta, että Barak ottaisi pääministerin tehtävät ja Olmert itse tyytyisi esim. puolustusministerin salkkuun.
OLMERT JA NETANYAHU tapasivat ennen Sharm el-Sheikin kokousta, ja siinä yhteydessä Olmertin kerrotaan tarjonneen Netanyahulle talousministerin salkkua, mutta se ei kiinnostanut häntä. Netanyahu itse kieltää keskustelleensa hallituspaikoista Olmertin kanssa, vaan keskustelun tarkoituksena oli vaihtaa Olmertin ja Netanyahun äskeisten USA:n matkojen muistiinpanoja. Hoffman olettaa, että jos Olmert olisi tarjonnut Netanyahulle puolustusministerin salkkua Barakin asemesta, hän olisi voinut hyväksyä tarjouksen. Netanyahu pitää Barakia pahimpana kilpailijaan seuraavissa vaaleissa.
HALLITUKSEN AVOINNA olevaan talousministerin salkkuun on ehdolla Roni Bar-On ja Haim Ramon, joilla kummallakin on ”luuranko vaatekaapissaan”, eli epäilyksiä rikoksista, mikä voi aiheuttaa vastalauseita ainakin ”laatuhallituksen” (Quality government) järjestön taholta. Suurisuiset naiskansanedustajat eivät ole unohtaneet tapaa, millä Ramon ”vapautettiin” syytetystä naissotilaan ahdistelusta, josta hänet tuomittiin 120 päivän yhteiskuntapalveluun, jonka Ramon kärsi urhoollisesti ja sanoi jopa nauttineensa fyysisestä työskentelystä.
5. UUTISOTSIKOITA
- KANSANEDUSTAJAT vaativat puoluekannasta riippumatta suoria keskusteluja Shalitin kaappaajien kanssa julkistetun nauhan seurauksena. He katsovat, että Fahatin ja PA:n heikkouden takia Länsirannalla siltä taholta on turha odottaa apua Shalitin vapauttamiseksi. NU-NRP-puolueitten edustajat ovat lähes ainoita, jotka epäilevät Hamasin vilpittömyyttä ja uskovat, että tarkoituksena on vain saada tunnustusta.
- KVARTETIN EDUSTAJAT tapaavat tänään Jerusalemissa, mutta alemmalla virkamiestasolla kvartetin Kairon kokouksen peruuntuessa Hamasin vallattua Gazan. Kokous pidetään USA:n konsulaatissa. USA:n edustaja on David Welch, EU:n edustaja Marc Otte, Venäjän edustaja Sergei Yakovlev ja YK:n edustaja Michael Williams.
- VENÄJÄ TUNTEE JÄÄVÄNSÄ sivusta seuraajaksi diplomaattisen toimeliaisuuden vuoksi Lähi Idässä. Osoittaakseen jatkuvan kiinnostuksensa Lähi Itään Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapuu tänään Israeliin. Lavrov haluaa kuulla sekä Israelin johdon että palestiinalaisten arviot nykytilanteesta Lähi Idässä. Lavrovin aiemmat lausunnot, joissa hän syyttää joitakin tahoja pyrkimyksistä tuhota Hamasin pahat miehet mutta samalla tuhoavat koko järjestön, ovat aiheuttaneet huolestumista Israelissa. Venäjä on pitänyt yhteyttä Hamasin kanssa eikä ole suostunut sen boikotoimiseen länsivaltojen tavalla. Lavrovin uskotaan kehottavan Abbasia aloittamaan keskustelut Hamasin johdon kanssa Gazan alueen ja Länsirannan välisen yhteyden palauttamiseksi.
- ISRAEL HALUAA YK:n Libanonin joukkojen mandaatin laajentamista sen joukkoja vastaan tehdyn terrori-iskun jälkeen Marjaoun ja al-Hiyam kylien välillä muutaman kilometrin päässä Metullasta pohjoiseen. Siinä kuusi UNIFIL:n sotilasta kuoli ja kaksi haavoittui sekä kaksi panssaroitua ajoneuvoa vahingoittui. Kukaan ei ole ottanut vastuuta iskusta, mutta tekijän epäillään kuuluvan Fatah al-Islamin tai al-Qaidan joukkoihin.
- ISRAELIN Teknologian instituutin, Technion, insinööriosaston tutkijat ovat kehittäneet minisukellusveneen, jonka pituus on muutamia millimetrejä. Kehitys-työtä johti tri Nir Schwalb, joka sanoo sukellusveneen voivan ryömiä ohuita kanavia pitkin ihmisen suonien ja valtimoitten pituuden verran, jopa verenkiertoa vasten sen virtaamisnopeudella. Laitetta uskotaan voitavan käyttää esim. brachytherapiassa, jossa syöpäpotilas on alttiina lyhyenmatkan adiotherapialle lähteestä, joka on asetettu lähelle hoitoa tarvitsevaa aluetta tai sen sisälle.
Brachytherapiaa käytetään eturauhassyövän hoidossa kuten myös päässä ja kaulassa sijaitsevien syöpäkasvaimien hoidossa. Robotin käyttöä lääkintähoidossa on kuitenkin ennenaikaista määrittää, mutta se antaa positiivisia vinkkejä.
- TERRORISTIT ampuivat eilen kaksi Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Tänään
tiistaiaamuna he ampuivat kaksi rakettia 11.00 mennessä. Toinen niistä räjähti
yeshiva-opiston pihamaalla Sderotissa vahingoittaen rakennuksia ilman
ihmisvahinkoja. Toinen räjähti Ashkelonin lähellä ilman vahinkoja.
- ABBAS VAATII, että Israel vapauttaa sarjamurhaaja Marwan Barghoutin. Israel Beiteinu uhkaa erota hallituksesta Olmertin luvattua vapauttaa terroristeja.

Monday, June 25, 2007

MAANANTAI 25.06.07
1. RISKIEN OTTAMINEN ei ole hauskaa, mutta välttämätöntä, sanoo pääministeri Ehud Olmert ennen nelikantaneuvottelua Sharm el-Sheikissä tänään. Hallitus käsitteli eilen Olmertin matkaviemisiä, joista päällimmäisinä ovat Israelin jäädyttämien vero- ym. saatavien maksaminen Fayadille, tiesulkujen poistaminen sekä turvallisuusyhteistyön aloittaminen PA:n joukkojen kanssa. Hallituksessa vain Avigdor Lieberman ja Yitzhak Aharonovitch vastustivat esityksiä. Varat maksetaan PA:n tileille jaksoittain seuraten tilanteen kehitystä ja miten niitä käytetään.
OLMERT KÄYTTÄÄ valtaansa siten, kuin liikeyrityksen johtaja käyttäisi omaansa, koska riskien ottaminen liikemaailmassa kuuluu asiaan. Riskeinä liikemaailmassa ovat tarjousten tai sopimusten vääristä perusteista johtuvat taloudelliset menetykset. Olmertilla riskit koskevat israelilaisten siviilien turvallisuutta. Hän perustaa riskien oton siihen, että PA:n uusi hallitus pystyisi ottamaan vastuun terrorismin vastaisesta taistelusta ja terroristien pidättämisestä.
TÄMÄ OLETUS on juuri samaa, millä Oslon sopimuksia perusteltiin: Antaa palestiinalaisten hoitaa ei-toivotut elementit omassa yhteiskunnassaan, koska heillä ei ole ihmisoikeusjärjestöjä niskassaan tutkimassa jokaista liikettä, minkä he ottavat. Tällä perusteella Arafat toi tuhannet taisteluissa karaistuneet terroristinsa ensiksi Gazaan ja Jerikoon ja vähitellen kaikkiin palestiinalais-enemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin. Samalla perusteella heille lahjoitettiin lähes 40 000 kivääriä ammuksineen. Tätä periaatetta ovat sitten noudattaneet kaikki perättäiset Israelin hallitukset, ja sillä periaatteella Olmert on valmis ”ottamaan riskejä” Fayadin hallituksen suhteen.
2. ABBAS VAATII, että voidakseen taistella Hamasin vaikutusvaltaa vastaan Juudeassa ja Samariassa hän tarvitsee runsaasti uusia aseita. Olmertin kanslia on tutkinut mahdollisuutta lahjoittaa Abbasille paitsi tavanomaisia aseita myös konekivääreitä ja panssaroituja ajoneuvoja ja muita nimeltä mainitsemattomia aseita, kuten kranaatit sekä PT:- ja IT.-ohjukset.
ASIAA KÄSITELTÄESSÄ Israelin hallituksessa Lieberman viittasi riskien ottamiseen Oslon sopimusten yhteydessä, mistä Olmert totesi: ”Israel on riittävän vahva ottaakseen riskejä asteittain.” Tämä jos mikään osoittaa Olmertin kyynisen suhtautumisen Israelin siviilien turvallisuuteen, mitä hän vähättelee, kuten tapahtui Libanonin sota II:n yhteydessä.
SHARONIN RISKIIN kuului Gazan rantakaistaleen tyhjentäminen juutalaisista, tämä vastoin turvallisuusjohtajien varoituksia, että se tulisi lisäämään hyökkäyksiä Gazasta israelilaisia siviilejä vastaan, kuten on voitu todeta. Se myöskin antoi Gazan alueen terroristeille vapaat kädet aseistautua järjestämällä ennen näkemättömän aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan, osin Rafahin terminaalin, mutta pääosin kymmenien tunnelien kautta, mitä Egypti hurskaista lupauksistaan huolimatta ei ole pystynyt tai luultavimmin halunnut estää.
OLMERT oli aivopesty ja ohjelmoitu jatkamaan Sharonin aloittamalla tiellä suunnitelmallaan Juudean ja Samarian tyhjentämiseksi juutalaisista, millä mandaatilla hän voitti vaalit. Olmert joutui hyllyttämään suunnitelmansa – ei hylkäämään – Libanonin sodan vuoksi, ja sitä jatkaa toinen aivopesty Tzipi Livni palaamalla uudelleen ja uudelleen samaan teemaan: ”Israel joutuu tekemään tuskallisia päätöksiä Juudeassa ja Samariassa”. Tällä hän tähtää Palestiinan valtion perustamiseen ”puhdistetuille” Jaakobin heimolle luvatulle maaperälle.
ABBASIN VAATIMUKSIIN. kuuluu myös satojen palestiinalaisvankien vapauttaminen Israelin vankiloista, niiden mukana sarjamurhaaja Marwan Barghouti.
3. EGYPTIN AIKEITA on pyritty arvioimaan useissa kolumneissa, mutta niitten sävy on yleensä ymmärtävä ja sovinnollinen. Halutaan ymmärtää Egyptin vaikeus toimia toisia muslimeja vastaan, vaikka hän taistelee kaiken aikaa Egyptin Muslimiveljeskuntaa vastaan. Jotkut harvat ovat sentään vihjanneet, että Israelin heikentäminen voimistamalla sitä vastaan taistelevia terrorijärjestöjä on eduksi Egyptin pitkän tähtäyksen suunnitelmille. Onhan tiedossa, että Egypti varustautuu sotaan Israelia vastaan hankkien nykyaikaista aseistusta USA:sta, ja että se harjoittaa armeijaansa jatkuvasti, ja vihollisena harjoituksissa on aina Israel.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Mubarakin hallitus on antanut PA:n entisen yhteishallituksen sisäministerille Siad Sayamille luvan matkustaa saattueineen Damaskokseen, tämä sunnuntaina juuri ennen Sharm el-Sheikin nelikantakokousta. Debkafile kertoo, että Gazan kaappauksen todennäköisen suunnittelijan Sayamin saattueeseen kuuluu 15 Hamasin johtavaa komentajaa. Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman keskusteli eilen pitkään PA:n entisen pääministerin Ismail Haniyehin kanssa. Debkafile olettaa omiin tietoihinsa perustuen, että näillä toimilla Egypti haluaa antaa vinkkejä sekä Olmertille että uudelle puolustusministeri Ehud Barakille, että Barakin ehkä suunnittelemat sotilaalliset toimet Gazan alueelle Kassam-iskujen lopettamiseksi eivät välttämättä ole Egyptille mieleen. Egyptin diktaattori on ärtynyt USA:n kongressin asettaessa ehtoja vuosittaiselle 1.3 miljardin USD tuen maksamiselle.
4. GAZAN KAISTALEEN ASUKKAITTEN pitäminen hengissä ja hyvissä voimissa on Israelin tärkeitä hoidettavia asioita, olkoonkin, että sen asukkaat on aivopesty ja ohjelmoitu ”tappamaan noita sikojen ja apinoitten jälkeläisiä missä ikinä heitä tapaa”, kuten heidän saarnaajansa opettavat. Israel käyttää välttämättömyystarvikkeitten kuljettamiseksi sinne pienempiä rajanylityspaikkoja kuten Kerem Shalom ja Sufa, koska Karnin terminaalia ei ole voitu avata pariin viikkoon. Karni-terminaalin Gazan puoleinen osa tuhoutui suurelta osin Fatahin ja Hamasin välisissä taisteluissa. UNRWA:n paikallisjohtaja Gazassa John Ging vakuuttaa, että lyhyellä tähtäyksellä kriisin aiheet on poistettu, koska tarvikkeita on parin viikon tarpeisiin, mutta se ei poista Gazan taloudellisen tilanteen pysähtyneisyyttä viennin tyrehtyessä lähes kokonaan. Sen elpymiseksi tarvittaisiin vähintään 500 rekka-auton kuljetuksia päivittäin edes takaisin. Vain Karni-terminaali pystyy hoitamaan tällaista liikennettä. Eretzin kautta tapahtuu jalankulku- ja lääkintä-tarvikkeitten liikennettä. Rafahin terminaali Egyptiin on suljettu EU:n tarkkailijoitten paettua. Asiaa pohdittaneen tänään Sharm el-Sheikin kokouksessa.
5. UUTISOTSIKOITA
- ISRAEL KESKUSTELEE Naton kanssa sotilaallisen yhteistyön laajentamiseksi. Naton puolustuspolitiikan ja -suunnittelun johtaja John Colston haluaa, että tulevaisuudessa Israelin joukot voivat toimia Naton joukkojen rinnalla, mikä edellyttää yhteisen kielen ja aseitten käytön yhteensopivuuden löytämistä.
- AL-QAIDAN alainen järjestö oli todennäköisesti tienvarsipommin asettaja, joka surmasi kuusi UNIFIL:n sotilasta ja haavoitti useita muita Libanonin eteläosassa. Taistelut Libanonin armeijan ja terrorijärjestön Fatah al-Islam välillä ovat levinneet Tripolin kaupunkiin. Niissä kuoli debkafilen mukaan 12 sotilasta ja saman verran haavoittui. Terroristeja kuoli armeijan ilmoituksen mukaan 6. Sotilaat joutuivat väijytykseen etsiessään haluamaansa terroristia Tripolin Abu Samran alueella.
- IAF ISKI ohjuksillaan autoon, joka kuljetti Islamic Jihadin terroristeja, jotka olivat ampuneet Kassam-raketteja Israeliin sunnuntaina. Hussan Khalil al-Hur kuoli iskussa ja kaksi muuta haavoittui. Al-Hur tunnettiin paitsi rakettien ampumisesta myös niiden suunnittelemisesta. Kaksi muuta olivat osallistuneet rakettien ampumiseen. Jihad ilmoitti, että auto oli ”pyhällä matkalla” Gazassa, mikä tarkoittaa terrori-iskua israelilaisia vastaan.
- TECHNION tutkijat ovat kehittäneet uuden tavan muuttaa auringon energiaa sähkövoimaksi. Tri Pini Gurfil johtaa ryhmää, joka päällysti heliumilla täytetyt ilmapallot aurinkokennoilla, jotka keräävät auringonenergiaa. Gurfil toteaa, että tarpeeksi suuren aurinkoenergiavoimalan rakentaminen kaupalliseen käyttöön tarvitsee 400 dunamin tilan. Gurfilin laskelmien mukaan kaksi ilmapalloa riittää yhden talouden sähkön tarpeisiin. Hän uskoo, että massatuotannolla pallojen hinta saadaan alle 700 USD neliömetriä kohti, minkä perinteinen kerääjä maksaa. Heliumilla täytetyt aurinkokennoilla pinnoitetut ilmapallot sopivat eristettyihin olosuhteisiin, kuten laivat tai erämaaolosuhteet.
- HAMASIN tiedustelu kertoo PA:n turvallisuuslaitoksista löydettyjen tiedustelutietojen osoittavan, että Egyptin ja PA:n turvallisuusjärjestöt tiesivät salakuljetustunnelien sekä niiden sisäänkäynnin ja tuloaukkojen sijainnin. Niistä paljastuu myös CIA:n, MI6:n ja Shin Betin yhteydet PA:n tiedustelun kanssa.
- IDF:N SOTILASTA Gilad Shalitia pidetään maanalaisessa kahden huoneen kellaritilassa Rafahin esikaupungissa. Häntä vartioi kaksi miestä, joille annetaan kahden viikon välein ruokaa ja lehtiä pystysuoran kuilun kautta, joka on miinoitettu. B´Tzelem ihmisoikeusjärjestö pitää Shalitin kaappaamista sotarikoksena.
- HUONEISTOPALOSSA Safedissa 1- ja 2-vuotiaat lapset kuolivat, heidän äitinsä sekä kolme muuta lasta, nuorin heistä kahden kuukauden ikäinen, jota äiti piti ikkunan ulkopuolella pelastaen hänen henkensä, vammautuivat eri asteisesti. Palon syytä ei vielä ole vielä selvitetty, mutta kova helle aiheuttaa useita paloja.

Sunday, June 24, 2007

SUNNUNTAI 24.06.07
1. SULAA HULLUUTTA antaa tukea Mahmoud Abbasille, sanoi Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, apulaispääministeri ja strategisten asiain ministeri Avigdor Lieberman sunnuntaiaamuna. ”Vaikka antaisimme hänelle F-16 hävittäjiämme, hän ei pysty valvomaan Hamasia.” Lieberman esittää havaintonaan, että aseitten ja rahan antaminen Fatahille vain vahvistaa terroria eikä mene sen vastaiseen taisteluun.
OLMERT TUO sunnuntain hallituksen kokoukseen esityksensä toimista, joilla hän haluaa osoittaa hyvän tahtonsa Abbasille ennen maanantain Sharm el-Sheikin nelikantaneuvottelua Abbasin, Mubarakin ja Abdullah II:n kanssa. Ensimmäisenä näistä toimista on Israelin keräämien lähes 400 miljoonan USD vero- ym. maksujen tai osan siitä tilittäminen PA:n kassaan. Muita asioita lienevät tapa, millä Salaam Fayadin hallitukseen tulee suhtautua sekä tulevat rauhankeskustelut sen kanssa, jos se osoittaa taistelevansa terrorismia vastaan. Sen sijaan vankien vapauttaminen ja uusien aseiden luovuttaminen Abbasin joukoille ei tässä vaiheessa ole ajankohtainen. Olmert haluaa ensin katsoa, miten Fayadin hallitus toimii ja mikä on sen hallitusohjelma.
LIEBERMAN on kuitenkin kuin ”huutavan ääni erämaassa” toisten hallituksen jäsenten parissa, jotka sinisilmäisesti haluavat kaikin tavoin tukea Abbasia ja hänen hätätilahallitustaan.
2. EMME SUUNNITELLEET Gazan kaistaleen valloitusta, sanoo Hamasin edustaja Ayman Taha Gazassa. ”Tarkoituksemme oli iskeä vain niihin Fatahin joukkoihin, jotka olivat kaikkien hankaluuksien ja jännityksen aiheuttajia Gazassa,” hän sanoo ja kertoo, että Abbas oli antanut käskyn PA:n turvallisuusjoukoille ja Force 17 miehille antautua ilman taistelua.. Taha kertoo, että Hamas oli aivan yhtä hämmästynyt saavuttamastaan täydellisestä voitosta kuin kaikki muutkin. ”PA oli myös yllättynyt ja on vieläkin täysin shokissa, kuten koko maailma” hän arvioi.
TAHAN MIELESTÄ Hamasin voittoon vaikutti kaksi tekijää.
Ensimmäinen ja tärkein tekijä oli PA:n turvallisuusjoukkojen rakentaminen horjuvalle perustukselle. Niitä ei rakennettu kansalliselle vaan hajautetulle perustukselle.
Toinen tekijä oli se, että turvallisuusjoukkojen komentajat joko pakenivat ennen taisteluja tai antautuivat Hamasille. Täten turvallisuusjoukkojen taistelijat katsoivat, ettei heillä ollut mitään mahdollisuuksia voittaa, eivätkä he halunneet taistella paenneitten johtajiensa puolesta.
TAHA VAKUUTTAA, että Hamas on huolissaan Gazan kaistaleen irtautumisesta Länsirannasta, ja siksi se tarjosi keskusteluja Abbasille, joka torjui tarjouksen. Taha kertoo, että samanlainen viesti on lähetetty Egyptin ja joittenkin Euroopan maitten johtajille, jossa kerrotaan Hamasin olevan tietoinen seurauksista ja voittoon sisältyvistä riskeistä. Tahan mukaan tulitaukosopimus Hamasin ja turvallisuusjoukkojen välillä oli lähes valmis, mutta ”ne valitsivat antautumisen ja luopumisen tukikohdistaan”. Hän kertoo, että Abbas oli tietoinen tulitaukosopimuksesta, mutta hän soitti Khaled Mashaalille Damaskokseen ja kertoi turvallisuusjoukkojen antautuvan.
Taha kutsuu tätä salaliitoksi Hamasia vastaan.
HAMAS-JOHTAJA Mahmoud Zahar sanoo, että Hamas metsästää Israelin vakoilijoita Gazassa ja käyttää pommeja Fatahia vastaan Länsirannalla. Tämä vahvistanee käsitystä, että Hamas haluaa kaapata vallan Fatahilta myös Juudeassa ja Samariassa.
3. IDF:N SOTILAAT JA RAJAPOLIISI yhdessä Shin Betin asiamiesten kanssa pidättivät viikonvaihteen aikana neljä terroristia, joista yksi on Hamasin Länsirannan ”sotilassiiven” Izzadin Kassamin perustaja Salah Arurui, 41. Arurui pidätettiin lauantaina Aruran kaupungissa Ramallahista pohjoiseen. Hamasin edustaja pitää Aruruin pidätystä yhtenä todisteena Israelin halusta vahvistaa Abbasin valtaa Juudeassa ja Samariassa. Arurui oli Israelin vankilassa 1992-1997, hänet pidätettiin uudelleen vuotta myöhemmin ja vapautettiin vain kolme kuukautta sitten. Arurui palasi vapauduttuaan Hamasin joukkoihin, ja piti aktiivisesti yhteyttä sen kanssa jo vankilassa ollessaan.
KOLME MUUTA TERRORISTIA pidätettiin Nablusissa perjantaina suoritetun IDF:n ja eliitin rajapoliisin yksikön yhteisoperaation yhteydessä. Kaksi heistä kuuluu Tanzimiin, yksi on PFLP:n jäsen. Terroristit ajoivat autossa Nablusissa eivätkä välittäneet sotilaitten pysähtymiskäskystä. Sotilaat avasivat tulen haavoittaen yhtä terroristia. Kolme heistä pakeni taloon, josta heidät pidätettiin tulitaistelun loputtua, yksi pääsi pakenemaan. Pidätetty Yusef Abu-Leila oli Fatah Tanzimin johtaja Ein Beit Ilma pakolaisleirissä Nablusissa. Hän on pommintekoekspertti. Hän rakensi pommivöitä ja suunnitteli terrori-iskuja Israeliin.
4. GAZAN KAISTALEELLA lähellä Kissufimia alueen eteläosassa terroristit ampuivat PT kranaatin IDF:n partiota kohti lähellä turvallisuusaitaa. Se ei aiheuttanut vahinkoa.
HEBRONIN LÄHELLÄ IDF:n sotilaat ampuivat 20-vuotiasta palestiinalaista miestä, joka lähestyi tiesulkua eikä pysähtynyt sotilaitten käskystä. Häntä epäiltiin terroriaikeista. Mies haavoittui pahasti ja kuoli sairaalassa. Vasta miehen kaaduttua havaittiin, että hän oli aseeton.
RAJAPOLIISI pidätti Nablusissa etsityn Islaic Jihadin jäsenen viime yönä.
5. MAHMOUD ABBAS aikoo siirtää al-Aksa Marttyyrien Prikaatit PA:n turvallisuusjoukkoihin, kertovat al-Aksan jäsenet vastauksena huhuihin, että Abbas aikoo hajottaa al-Aksan muitten aseellisten yksityisjoukkojen mukana. Al-Aksa on vuodesta 2000 lähtien osallistunut lähes kaikkiin itsemurha- ja muihin pommi-iskuihin Israelin vastaan sekä tulituksiin israelilaisia autoilijoita vastaan maanteillä Islamic Jihadin kanssa.
AL-AKSAN johtaja Zakariya Zubeidi Jeninin alueella sanoo, ettei al-Aksa tule koskaan luopumaan aseistaan vapaaehtoisesti, vaan tulee puolustautumaan kaikkia yrityksiä vastaan. Zubeidi kertoo, että samalla kun hän tukee Abbasin päätöstä riisua erilliset aseelliset ryhmät aseistaan, al-Aksa ei taistele palestiinalaisia vaan israelilaisia vastaan eikä se siksi kuulu noihin Abbasin tarkoittamiin joukkioihin. Al-Aksan joukot ovat kuitenkin olleet aktiivisesti mukana viime päivien hyökkäyksissä Hamasin kanssa suhteissa olevia laitoksia, liikeyrityksiä, viranomaisia ja yksityis-henkilöitä vastaan, ja sen toimia on verrattu Hamasin toimiin Gazan kaistaleella.
ABBAS ASETTI tutkimuskomitean selvittelemään Gazan tappion syitä. Samalla hän erotti muutamia Gazassa toimineita turvallisuusjohtajia, mukana kenraali Rashid Abu Shabak, joka pakeni Gazasta heti taistelujen alettua ja Hamasin hyökättyä hänen kotiinsa surmaten hänen kuusi henkivartijaansa. Eversti Suleiman Khader erotettiin samoin virastaan ja alennettiin, koska hän oli myös paennut eikä pystynyt puolustamaan PA:n turvallisuusinstallaatioita. Abbas kieltäytyi tapaamasta niitä 50 turvallisuusjohtajaa, jotka olivat paenneet virkapaikoiltaan Gazassa.
6. FATAHIN JOHTO on tiettävästi kehottanut BBC:n toimittajaa Alan Johnstonia panttivankiaan pitävää Dughmush-klaania vapauttamasta häntä, ettei Hamas saisi kunniaa siitä. Hamasin ilmoituksen mukaan Mohammed Dahlaan on yksi näistä. Hamas uhkaa aloittavansa Johnstonin vapauttamistoimet maanantaina, ellei häntä vapauteta ennen sitä. Hamas piirittää Dughmush-klaanin omistamaa aluetta Gazassa, ja sanoo vaikka tuhoavansa koko klaanin, jos se on tarpeen. Hamas syyttää klaania yli 50 internet-kahvilan, ravintolan ja kampaamon pommittamisesta Gazassa vuoden aikana. Lisäksi Hamas syyttää, että klaanin jäsenet ovat murhanneet useita Hamasin johtajia. Klaanin johtajaa Mumtazia pidetään tunteettomana murhaajana ja palkkamurhaajana, joka pyrkii imitoimaan jordanialaista terroristia Abu Musab Zargawia, joka sai surmansa Irakissa.
ISRAELILAISSOTILAAN Gilad Shalitin vapauttamiseksi käydyt neuvottelut ovat pysähtyneet Hamasin otettua vallan Gazassa ja Egyptin vedettyä edustajansa pois sieltä. Ranskan juutalaisjärjestöt ovat aloittamassa kampanjaa painostaakseen presidentti Nicholas Sarkozya, jotta hän käyttäisi vaikutusvaltaansa Shalitin vapauttamiseksi. Ranskan ulkoministeriö kertoo, että se on ollut yhteydessä asiasta Egyptin kanssa.
7. TUTKIJAT OVAT mielestään löytäneet todisteita, että Masadan kuvattua juutalaispuolustajien joukko-itsemurhaa ei tapahtunutkaan, kuten mm. Josephus kertoo teoksissaan. Tai paremminkin, tutkijat eivät ole löytäneet todisteita, jotka vahvistaisivat yleisen käsityksen oikeutuksen. He epäilevät, että Masadalta löydetyt luurangot ovat ehkä juutalaisten piirityksen aikana sieppaamien roomalaissotilaitten ruumiita. Eräs todiste heidän mukaansa on se, että eräältä naiselta oli leikattu tukka terävällä instrumentilla, ehkä siksi, että tämä tulisi vähemmän halutuksi. Kaikki arkeologit eivät yhdy uusiin teorioihin. (JP M Friedman, 24.06.07)
8. HELLEAALTO ISKI Israeliin perjantaina. Tänään lämpömittari nousee Jerusalemissa C 36 asteeseen, Eilatissa ja Suolamerellä C 44 asteeseen, Tiberiaassa C 42 asteeseen. Helteiden kerrotaan tiivistyvän edelleen. Helteiden mukana tuli useita metsäpaloja.
9. ISLAMIC JIHAD ampui kaksi Kassam-rakettia sunnuntaiaamuna. Ensimmäinen putosi hautausmaalle, toinen lähelle asuintaloa haavoittaen kolmea ja saaden useita shokkiin.