Posts

Showing posts from June 24, 2007
PERJANTAI 29.06.07
1. PRESIDENTTI KATSAV jättänee eroanomuksensa presidentin virasta Knessetin
puhemiehelle Dalia Itzikille tänään. Oikeuskansleri Menachem Mazuz pudotti raskaimmat Katsavia vastaan esitetyt syytökset raiskauksesta todettuaan, että pääsyyttäjän esittämät todistukset olivat joko yllytyksestä johtuen tekaistuja tai valheellisia. Alkuperäiset syytökset olisivat oikeuttaneet Katsavin tuomitsemisen enintään 10 vuodeksi vankeuteen. Nyt oikeuskansleri esittää ehdollista tuomiota ja korvausten maksamista yhteensä 50 000 NIS.
Asiaa käsitellään Jerusalemin piirioikeudessa ensi viikon alussa.
NÄHTÄVÄKSI JÄÄ, miten oikeus tulee suhtautumaan Katsavin syytösten saamaan käänteeseen. Reaktiot sekä syytösten esittäjiltä että vasemmiston taholta ovat rajuja, kuten myös vasemmiston hallitseman median sekä naisjärjestöjen edustajilta.
OIKEUSKANSLERIN EROA vaativat monet syyttäen häntä moraalisesta antautumisesta. Sivusta asiaa seuraten jää tunto, että oikeuskansleri Mazuz uskoi liiaksi pol…
TORSTAI 28.06.07
1. IDF KÄVÄISI GAZASSA keskiviikkona. Joukot tunkeutuivat tiistaiyönä alueelle etelästä Sufan rajanylityspaikan kautta sekä pohjoisesta Karni-terminaalin lähellä. Etelässä joukot levittäytyivät Khan Yunisin ulkolaidoille alkaen tutkia taloja terrorista epäiltyjen löytämiseksi. Karni-terminaalin lähellä joukot etsivät tunneleita, joita epäiltiin kaivetun terminaalin läheisyyteen, sekä tienvarsipommeja.
JOUKOT TUNKEUTUIVAT vain muutaman kilometrin Gazan alueelle, mutta sinne asettuneet Hamasin ja Islamic Jihadin joukot tekivät lujaa vastarintaa tulittaen sotilaita konekiväärein, kranaatein ja PT.-ohjuksin. Armeijan edustaja arvioi tämän osoittavan, että Hamas ja Jihad olivat valmistautuneet tekemään hyökkäyksen rajan yli Israelin puolelle. Karni-terminaalin lähellä yksi panssari sai osuman ohjuksesta haavoittaen kahta panssarijääkäriä.
KESKIVIIKON TAISTELUISSA sai 12 palestiinalaista surmansa ja arviolta 40 haavoittui.
IDF KIELTÄÄ, että Israelin Ilmavoimat olisi…
KESKIVIIKKO 27.06.07
1. HYVIN HUOLESTUNUT ISRAELISTA, luonnehtii USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton tarkastellessaan Israelin asemaa Iranin ydinaseen uhan alla Jpostin päätoimittajan David Horovitzin puhelinhaastattelussa tiistaina. Bolton sanoo vielä pahemmaksi sen, ettei Bushin hallitus näe tilanteen kiireellisyyttä ja että optiot tilanteen hoitamiseksi ovat supistuneet kahteen: Joko hallituksen vaihto Iranissa tai viimeisenä keinona sotilaallinen väliintulo.
JOHN BOLTON valittaa, että Bushin hallitus kuitenkin edelleen pitää kiinni mahdollisuudesta, että sanktiot toimivat tehokkaasti. Vain päivää ennen Boltonin haastattelua YK:n atomikomissio IAEA suostui Teheranin pyyntöön lähettää komissio Iraniin, joka yhdessä Iranin kanssa pyrkii poistamaan epäilyt Iranin ydinohjelmasta. Iranin pääneuvottelija Ali Larijani oli tavannut sunnuntaina IAEA:n johtajan Mohammed ElBaradein ja EU:n ulkoasiain johtajan Javier Solanan.
BOLTON PITÄÄ diplomaattisten kontaktien jatkamista Iran…
TIISTAI 26.06.07
1. ”OLEN PÄÄTTÄNYT tänään hyvän tahdon eleenä ja ymmärtäen vankien asian tärkeyden esittää seuraavassa hallituksen kokouksessa vapauttaa 250 Fatah-vankia, joilla ei ole verta käsissään ja jotka allekirjoittavat vakuutuksen pidättyä terrorismista,” kertoi Ehud Olmert Sharm el-Sheikin nelikantakeskustelujen päätöstilaisuudessa. Olmert puhui pitkään ja emotionaalisesti omaksumallaan tyylillä koko ruumistaan nytkytellen puheensa tehostamiseksi. Lisäksi Olmert kertoi puheessaan luvanneensa Abbasille, että Israel vapauttaa jäädyttämänsä verosaatavat, uudistaa turvallisuus- ja talousyhteistyön, helpottaa huomattavasti liikkumisen vapautta Länsirannalla sekä uudistaa ja syventää Israelin ja Länsirannan välistä kauppaa.
OLMERT OSOITTI osan puheestaan suoraan palestiinalaisille, joitten ”surun ja ahdistuksen menetysten vuoksi ja lähimmäistensä viruessa vankilassa” hän sanoi tuntevansa yhtä syvästi kuin israelilaisten, jotka ovat kärsineet samoja menetyksiä. ”Itken Palest…
MAANANTAI 25.06.07
1. RISKIEN OTTAMINEN ei ole hauskaa, mutta välttämätöntä, sanoo pääministeri Ehud Olmert ennen nelikantaneuvottelua Sharm el-Sheikissä tänään. Hallitus käsitteli eilen Olmertin matkaviemisiä, joista päällimmäisinä ovat Israelin jäädyttämien vero- ym. saatavien maksaminen Fayadille, tiesulkujen poistaminen sekä turvallisuusyhteistyön aloittaminen PA:n joukkojen kanssa. Hallituksessa vain Avigdor Lieberman ja Yitzhak Aharonovitch vastustivat esityksiä. Varat maksetaan PA:n tileille jaksoittain seuraten tilanteen kehitystä ja miten niitä käytetään.
OLMERT KÄYTTÄÄ valtaansa siten, kuin liikeyrityksen johtaja käyttäisi omaansa, koska riskien ottaminen liikemaailmassa kuuluu asiaan. Riskeinä liikemaailmassa ovat tarjousten tai sopimusten vääristä perusteista johtuvat taloudelliset menetykset. Olmertilla riskit koskevat israelilaisten siviilien turvallisuutta. Hän perustaa riskien oton siihen, että PA:n uusi hallitus pystyisi ottamaan vastuun terrorismin vastaisesta…
SUNNUNTAI 24.06.07
1. SULAA HULLUUTTA antaa tukea Mahmoud Abbasille, sanoi Israel Kotimme puolueen puheenjohtaja, apulaispääministeri ja strategisten asiain ministeri Avigdor Lieberman sunnuntaiaamuna. ”Vaikka antaisimme hänelle F-16 hävittäjiämme, hän ei pysty valvomaan Hamasia.” Lieberman esittää havaintonaan, että aseitten ja rahan antaminen Fatahille vain vahvistaa terroria eikä mene sen vastaiseen taisteluun.
OLMERT TUO sunnuntain hallituksen kokoukseen esityksensä toimista, joilla hän haluaa osoittaa hyvän tahtonsa Abbasille ennen maanantain Sharm el-Sheikin nelikantaneuvottelua Abbasin, Mubarakin ja Abdullah II:n kanssa. Ensimmäisenä näistä toimista on Israelin keräämien lähes 400 miljoonan USD vero- ym. maksujen tai osan siitä tilittäminen PA:n kassaan. Muita asioita lienevät tapa, millä Salaam Fayadin hallitukseen tulee suhtautua sekä tulevat rauhankeskustelut sen kanssa, jos se osoittaa taistelevansa terrorismia vastaan. Sen sijaan vankien vapauttaminen ja uusien ase…