KESKIVIIKKO 27.06.07
1. HYVIN HUOLESTUNUT ISRAELISTA, luonnehtii USA:n entinen YK:n lähettiläs John Bolton tarkastellessaan Israelin asemaa Iranin ydinaseen uhan alla Jpostin päätoimittajan David Horovitzin puhelinhaastattelussa tiistaina. Bolton sanoo vielä pahemmaksi sen, ettei Bushin hallitus näe tilanteen kiireellisyyttä ja että optiot tilanteen hoitamiseksi ovat supistuneet kahteen: Joko hallituksen vaihto Iranissa tai viimeisenä keinona sotilaallinen väliintulo.
JOHN BOLTON valittaa, että Bushin hallitus kuitenkin edelleen pitää kiinni mahdollisuudesta, että sanktiot toimivat tehokkaasti. Vain päivää ennen Boltonin haastattelua YK:n atomikomissio IAEA suostui Teheranin pyyntöön lähettää komissio Iraniin, joka yhdessä Iranin kanssa pyrkii poistamaan epäilyt Iranin ydinohjelmasta. Iranin pääneuvottelija Ali Larijani oli tavannut sunnuntaina IAEA:n johtajan Mohammed ElBaradein ja EU:n ulkoasiain johtajan Javier Solanan.
BOLTON PITÄÄ diplomaattisten kontaktien jatkamista Iranin kanssa pelkästään Teheranin keinona voittaa lisää aikaa. ”Eurooppalaisten ja amerikkalaisten tämänhetkinen tapa käsitellä asiaa ei ole vain tuomittu epäonnistumaan, vaan se on vaarallinen. Kontaktien vaaliminen Iranin kanssa on juuri sitä, mitä se haluaa; voittaa lisää aikaa. Eurooppalaiset tuhlasivat neljä vuotta yrittäessään taivuttaa Iranin luopumaan vapaaehtoisesti. Noiden vuosien aikana Iran oppi uraanin rikastamisen kiinteästä kaasumaiseksi ja opettelee nyt rikastamista ydinaseen tasolle. Me menetimme neljä vuotta Euroopan tehottoman politiikan vuoksi ja nyt vaihtoehdot ovat vähissä.” Bolton epäilee, että Iran voi jo hallita uraanin rikastamisen polttoaineeksi ja sen jälkeen kysymys on vain ajasta ja käytettävissä olevista teknisistä laitteista, milloin Iran rakentaa ydinpomminsa.
Hallituksen vaihdos sisältäpäin ei kuitenkaan tapahdu kovin lyhyessä ajassa, Bolton toteaa.
BOLTON VALITTAA, ettei Bushin hallitus ole enää sama kuin muutama vuosi sitten, mikä osittain johti siihen, että hän lähti hallituksesta. Bolton katsoo, että USA:n ulkoministeriö ja ulkoministeri Gondoleezza Rice hallitsee nyt täysin USA:n ulkopolitiikkaa, ja se on omaksunut eurooppalaisen näkemyksen Iranin kysymyksen hoitamiseksi.
”Tunsimme seuraavamme Euroopan näpertelemistä, kun Rooma paloi. Se näpertelee edelleen.”
2. HAMAS TARVITSEE vankien vaihdon osoittaakseen palestiinalaisille, että se on tehokas, toteaa PA:n korkea-arvoinen virkailija H Keinon ja Y Katzin JP:n artikkelin mukaan. Virkailija luonnehtii Hamasin asemaa Gazassa vaikeaksi siksi, että se kaappasi vallan, mutta ei pysty osoittamaan mitään tuloksia. Vankienvaihto on heidän ainoa korttinsa, hän toteaa. Hamasin asiaa vaikeuttaa edelleen Olmertin ilmoitus 250 Fatahiin kuuluvan vangin vapauttamisesta, mitä käsitellään Israelin hallituksen istunnossa sunnuntaina. Silloin käsitellään myös vankilistaa, jonka periaatteista hallitus päättää, mutta vapautettavien nimistä päättävät turvallisuusvirkailijat.
HAMASIN virkailija Osama al-Mizayni kertoi tiistaina Islamic Jihadin radiohaastattelussa, että Gilad Shalitia pidetään oloissa, joissa hänen tervehtymisensä kaappauksen yhteydessä saamistaan haavoista on vaarassa. Hamasin ilmoituksesta voi jopa lukea huolen, että heidän panttivankinsa on hengenvaarassa 15 metriä maan alle kaivetussa maakuopassa, jonka ainoa henkireikä ulkomaailmaan on pystysuora miinoitettu kuilu, johon on asennettu tikapuut.
ISRAELIN VIRANOMAISTEN mukaan Hamas haluaa sanella sekä vapautettavien vankien määrän että heidän henkilöllisyytensä.
Israel toimitti Hamasille 450 nimen luettelon, josta Hamas hyväksyi 40.
Hamas esittää, että Israelin turvallisuusviranomaiset antavat heille 1000 vangin nimet, joista he valitsevat 450 vapautettavaa vankia.
GILAD SHALITIN vapauttamista hankaloittaa se, ettei Hamas päätä yksin hänen vapauttamisestaan, vaan siihen osallistuvat PRC (Palestiinan vastarintakomiteat) ja pienemmät järjestöt Gazan alueen vahvojen sukujen lisäksi.
OLMERTIN PÄÄTÖSTÄ esittää vankien vapauttamista pitävät useat poliitikot vääränä ja syyttävät, että Olmert haluaa sillä pönkittää omaa horjuvaa asemaansa. Binyamin Netanyahu vastustaa Olmertin esitystä, mutta ei halua toimia aktiivisesti sen estämiseksi.
TURVALLISUUSVIRANOMAISET valittavat, että he ovat vuosikausia jahdanneet useita noista vangeista, ja nyt heidät päästetään vapaiksi. ”Heidän jahtaamisensa alkaa uudelleen,” he ennustavat. Vapautettavilta vangeilta on ennenkin vaadittu allekirjoitus sopimukseen, jossa he lupaavat pidättäytyä uusimasta rikoksiaan, mutta käytännössä sillä ei ole mitään merkitystä.
3. GILAD SHALITIN isä Noam puhui 20-vuotiaan poikansa kaappaamisen vuosipäivänä tiistaina Hamasin korkean virkailijan Ahmed Yousefin kanssa puhelimessa. Edellisenä päivänä Hamas julkisti kasetin Gilad Shalitista. Yousef soitti Noam Shalitille TV-kanava 10:n kehotuksesta. Miehet puhuivat keskenään englantia. Muutaman yleisen tervehdyssanan jälkeen Noam Shalit esitti, että jatkokeskustelua ei julkisteta.
PÄÄMINISTERI Ismail Haniyehin pääneuvonantajana tunnettu Ahmed Yousef kysyi ensin Noamin vointia, johon tämä vastasi kohteliaasti totutun tavan mukaan. Yousef esitti toivomuksensa, että Noam olisi kiitollinen kuultuaan poikansa äänen, johon Noam vastasi: ”Vuoden jälkeen, kyllä. Toivomme, että se on alku uudelle kehitykselle. Kiitos osanotostasi. Toivottavasti kehitystä tapahtuu.”
4. GAZAN PIENI KRISTITTY VÄHEMMISTÖ toivoo olojen palautuvan ja jatkuvan, kuten ne olivat ennen Hamasin vallankaappausta, mutta he pelkäävät pahinta. Gazan alueella asuu 3000 roomalaiskatolisia, kreikkalaisortodoksista ja evankelista kristittyä yhdessä arabimaailman vanhimmassa kristittyjen yhteisössä. Syyskuussa muslimikiihkoilijat heittivät useita putkipommia kreikkalaisortodoksien kirkkoon Gazassa polttaen sen. Tämä tapahtui paavi Benedict XVI:n viitattua puheessaan islamin kiihkomielisiin toimiin valloitustensa yhteydessä sen alkuaikoina.
Hamas asetti aseellisia joukkojaan kirkon suojaksi, mutta se ei poistanut kristittyjen tuntemaa pelkoa tulevaisuudesta.
HAMASIN VALLOITTAESSA Fatahin turvallisuusjoukkojen päämajan katolisen konventin ja koulun läheisyydessä Gazassa he käyttivät kranaatteja ja raketteja. Päämaja vallattiin 5-päiväisten taistelujen viimeisenä päivänä 14.06.07. Konventin (nunnaluostarin) ja koulun tuhot havaittiin seuravana päivänä. Luostarin kappelin kaksi puista ristiä oli särjetty, kultainen risti väännetty pois paikoiltaan. Keraamisen Jeesus-patsaan kasvot oli murskattu ja rukouskirjoja heitelty pitkin lattioita. Luostarin kolme nunnaa olivat silloin lomalla, mutta yksi raketti osui makuuhuoneeseen tuhoten sen. Paikan verhoja oli tahallisesti sytytetty palamaan. Neitsyt Marian patsas ja kuvat oli säästetty, koska muslimit kunnioittavat häntä. He pitävät Jeesusta profeettana, joten tuntuu oudolta, että he särkivät Häntä esittävän patsaan.
KOULUN kannettavat tietokoneet oli varastettu. Koulun rehtori Missak kertoi, että Hamas palautti tietokoneet kertomatta, mistä ne oli löydetty. Hän ei usko, että Hamas osallistui tuhotöihin, vaan ne teki joku kiihkomielinen ääriryhmä. Hamas on pyrkinyt toimimaan yhteistyössä kristittyjen kanssa, yksi heidän kristitty ehdokkaansa vaaleissa valittiin Hamasin listalla.
VAIKKA HAMAS vakuuttaa turvallisuuden palautuneen, kristityt eivät voi luottaa heidän hyvään tahtoonsa. Joitakin naisjäseniä on painostettu pukeutumaan muslimien vaatimiin pääliinoihin ja väljiin kaapuihin, jotka eivät paljasta ruumiin muotoja.
KRISTITYT Gazassa ovat olleet vuosisatoja alueen arvostettua eliittiä, joka on ylläpitänyt kouluja, sairaaloita ja liiketoimia. Yhä useammat Gazan kristityt toteavat, kuten kristityt Betlehemissä, Jerusalemin itäosissa, Ramallahissa ja monissa muissa PA:n hallitsemissa paikoissa, että ainoa toivo turvallisesta tulevaisuudesta on muuttaa ulkomaille.
TÄYTYY TAAS KERRAN ihmetellä, missä ovat kristittyjen vastalauseet, mielenosoitusmarssit, missä kristittyjen maiden (onko sellaisia olemassa?) johtajien tuomitsevat lausunnot? Missä ovat maailman 1.8 miljardia kristittyä silloin, kun pitäisi puhua pienen kristityn vähemmistön puolesta?
5. UUTISOTSIKOITA
- ISLAMIC JIHADIN rakettiekspertti Raad Fanuneh sai surmansa räjähdyksessä ajaessaan Gazan kadulla. IDF sanoo, ettei sillä ole osuutta tapahtumaan.
- TERRORISTIT AMPUIVAT Kassam-raketin Negeviin, se ei aiheuttanut vahinkoa.
- IDF:N SOTILAAT operoivat ennen päivän valkenemista Gazan alueen pohjois- ja eteläosissa. Kolme palestiinalaista sai surmansa panssaritykin ammuksesta Gazan kaupungissa heidän tulittaessaan panssareita PT-ohjuksilla. Khan Yunisissa palestiinalainen Di Abu Daka sai surmansa tulituksessa sotilaitten kanssa. Kaksi muuta palestiinalaista haavoittui.
- IDF SALLI BBC:n palveluksessa olevan Hamasin jäsenen päästä Gazaan, koska hänen uskotaan voivan vaikuttaa Alan Johnstonin vapauttamiseen. Hänen kaappaajansa ovat uhanneet teurastaa hänet kuin lampaan, eli katkaisemalla hänen kaulansa, ellei heidän vaatimuksiinsa kolmen terroristin vapauttamiseksi suostuta. Ainakin kaksi heistä on Jordaniassa.
- MAHMOUD ABBAS antoi eilen määräyksen, että kaikkien laittomien järjestöjen tulee luovuttaa aseensa. Al-Aksa, Hamas ja Islamic Jihad ovat todenneet, ettei käsky koske heitä, koska heidän järjestönsä sotivat laillisesti Israelia vastaan.
- IDF:N SOTILAAT löysivät suuren pommin Kerem Shalomin rajaterminaalin läheltä, ilmeisesti Hamasin asettama. Terminaali suljettiin toistaiseksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019