Friday, July 30, 2010

PERJANTAI 30.07.10

1. ARABILIITTO hyväksyi odotetusti suorat keskustelut PA:n ja Israelin välillä
kokouksessaan Kairossa torstaina, joskin määrätyin varauksin. Päätöksessä annetaan Abbasille oikeus päättää, koska ajankohta on sopiva keskustelujen aloittamiseksi. Abbas suositteli kieltävää päätöstä. Mohammad Dahlan totesi kokouksen jälkeen, ettei keskusteluja aloiteta ennekuin Israel suostuu PA:n asettamiin vaatimuksiin, joista ”setlementtitoiminnan” lopettaminen on keskeisin hänen mielestään, mutta muutkin PA:n vaatimukset jurnuttavat pahoin vastahankaan.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa totesi, ettei hän ole kovin innostunut myönteisestä päätöksestä, koska hän ei luota Netanyahun vilpittömyyteen, mitä tuki Qatarin edustaja, joka myöskään ei sanonut uskovansa päätökseen nopeaan toteutumiseen käytännössä. Tiettävästi Obama lähetti henkilökohtaisen viestin sekä Abbasille että Egyptin presidentti Hosni Mubarakille, joissa hän kehotti pikaiseen ratkaisuun asiassa. Mubarakille Obama antoi tiettyjä vakuutuksia, joita ei ole julkisuudessa kerrottu. Arabiliiton taholta vakuutetaan, ettei Obaman vakuutuksilla ollut vaikutusta päätökseen kai osoittaakseen itsenäistä päätös-valtaansa kasvojen säilyttämiseksi, mikä näillä leveysasteilla on tärkeää.

USA:n hallituksen taholta huokaistaan helpotuksesta tiedoista myönteisestä päätöksestä, sillä Obama oli käyttänyt paljon vaikutusvaltaansa saadakseen myönteisen päätöksen. Sieltä ilmoitettiin Obaman hallituksen tyytyväisyys ja toivottiin keskustelujen pikaista alkamista.

ISRAELIN HALLITUS ilmaisi myös tyytyväisyytensä ja toivonsa saada aloittaa keskustelut ensi tilassa. Tämä on ollut jostain syystä, mitä ei ole tarkemmin analysoitu, Netanyahun toistuvien vaatimusten ja toivomusten kärjessä. Lieneekö hän antanut Obamalle joitain vakuutuksia ehtoina saamilleen lupauksille ellei peräti uhkauksille, sillä Obaman äkillistä mielenmuutosta suhteessaan Netanyahuun on kummasteltu ja hämmästelty?

POLIITTISET tarkkailijat varoittavat, ettei Abbasin vastahakoinen käsitys suorista keskusteluista lupaa hyvää. Hänellä lienee Arafatin perua leppymätön vastenmielisyys Netanyahua kohtaan. Abbasin uskotaan vitkuttelevan keskustelujen aloittamista odotellessaan syyskuun loppua, jolloin Netanyahun esittämä rakennuskielto loppuu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
NETANYAHU on eri yhteyksissä todennut, ettei kielto jatku 26.09.10 jälkeen, mutta tarkkailijat ennustavat hänen lipeävän tässä suhteessa, kuten hän on tehnyt monissa muissakin asioissa. Eräässä yhteydessä hänen sanotaan todenneen, ettei hän voi suotua rakennuskiellon jatkamiseen, koska se voisi kaataa hänen hallituksensa.
Ainakin sekä Israel Beiteinu että Shas ovat kiellon jatkamista vastaan, mutta vastahakoisuutta esiintyy myös Likudin parissa, jotka katsovat, ettei kiellolla saavutettu mitään mutta menetettiin paljon hankaloittamalla juutalaisten elämää Juudeassa ja Samariassa, mutta myös heikentämällä satojen arabien työnsaantimahdollisuuksia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183083

2. POLIITTISELLA kentällä kuohuu ellei kiehu yli Israelin Radion paljastettua uutis-lähetyksessään eilen, että Kadiman kansanedustaja ja entinen ministeri Haim Ramon oli presidentti Shimon Peresin toivomuksesta tavannut PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin Amerikan kolonia-hotellissa Jerusalemissa. Tapaamisen piti olla salainen, mutta eräs sattumalta paikalla ollut tunnisti molemmat. Keskustelujen sisällöstä ei luonnollisestikaan ole kerrottu julkisuudessa, mutta Ramonin oletetaan vieneen Erekatille Peresin viestin, ettei PA suostuisi suoriin keskusteluihin. Ramon ei kiellä tavanneensa Erekatia, mutta kieltää keskustelujen oletetun sisällön. Erekat sanoi, ettei hän keskustele julkisuudessa yksityiskeskusteluistaan. Tapaaminen oli kolme viikkoa sitten.

UUTINEN on varsin outo, sillä julkisuudessa Peres sanoo kannattavansa suoria keskusteluja. Ainoana selityksenä voitaneen olettaa, että takana on halu heikentää Netanyahun asemaa pääministerinä ja lopullisena päämääränä hänen syrjäyttämisensä. Nämä ovat kuitenkin spekulaatioita, joitten todellisuudesta ei osaa vakuuttaa.
Israelin presidentillä ei asemansa perusteella ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin, mutta käytännössä jokainen heistä on ylittänyt säädetyt rajat.
Jokin aika sitten uutistoimistot puhuivat yleisesti Obaman hallituksen halusta kaataa Netanyahun hallitus ja korvata se Kadiman johtamalla ja Tzipi Livnin vetämällä hallituksella, mikä olisi muuttanut sen poliittista painopistettä runsaasti vasemmalle. Tästä on kuitenkin luovuttu sen epätodennäköisen toteutumisen vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138849

3. ENGLANNIN pääministeri David Cameron totesi vieraillessaan Turkissa, että Gaza muistuttaa vankileiriä ja vaati rajojen avaamista sekä avustus- ja kaupallisten tarvikkeiden vapaata pääsyä Gazaan. Seistessään Turkin pääministeri Erdoganin vierellä vastaillessaan lehtimiesten kysymyksiin hän tuomitsi Israelin merivoimien kommandojoukkojen iskun Mavi Marmara alukselle, jossa ei ollut avustuksia, mutta runsaasti palkkasotureita ja aktivisteja. Juutalaisjohtajat maailmalla kokivat nämä huomautukset loukkaavina ja kehottivat juutalaisia kirjoittamaan alueittensa johtajille ja kansanedustajille puuttumaan asiaan. Cameronin lausunnot ovat yllättäviä, koska häntä on pidetty Israelin ystävänä. He sanovat, että kuvaus vankileiristä on täysin harhaanjohtava, sillä tänä vuonna avattiin olympiatasoinen uima-allas Gazassa, ja viime viikolla siellä avattiin uudenaikainen 2-kerroksinen kauppakeskus länsimaisine ja jopa israelilaisine myyntiartikkeleineen ja palveluksineen.

ENGLANNIN Israelin lähettinä toimensa jättävä Sir Tom Phillips tukee sopivasti Cameronin lausuntoja antamassaan lausunnossa Jerusalemin Postille. Hän vakuuttaa, että Israel voisi tehdä enemmän elvyttääkseen Gazan taloutta ja että saarto saa aikaan vastareaktion synnyttämällä radikalismia. Hän sanoo Israelin saattaneen Hamasin valvoman Gazan ”tunneli-talouteen”, jossa palestiinalainen yksityissektori on lähes täysin tuhottu. Hänen näkemyksensä mukaan Gazan katujen pojat saavat esikuvansa Hamasin taistelijoista mustissa puvuissaan katujen kulmilla.
PHILLIPS sanoo saarron aiheuttavan huomattavan humanitäärisen hädän, ja se luo samalla uuden sukupolven, joka ei juuri tunne myötätuntoa Israelia kohtaan. Phillips näyttää kuuluvan siihen vanhaan englantilaiseen luokkaan, joka ei juuri tunne sympatiaa Israelia kohtaan. Hänen seuraava asemapaikkansa on Saudi Arabia, jossa hän tuntenee olonsa kotoiseksi.
Monet Israelissa hämmästelevät sitä ulkokultaisuutta, millä maailma tarkastelee Israelia. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3927180,00.html

4. LIBANONIN entisen pääministeri Rafik Haririn murhan pääsyylliseksi on nousemassa Hizbullahin Damaskoksessa salamurhan kautta helmikuussa 2008 kuolleen sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin serkku Mustafa Badr al-Din. Haririn surmasi voimakas autopommi Beirutissa 2005. Mustafa on naimisissa Imaadin tyttären kanssa.
ISRAELIN TV:n torstaisten uutisten mukaan Libanonin nykyinen pääministeri Saad Hariri pyysi murhatutkimuksia suorittavaa tribunaalia siirtämään tutkimustensa tulosten julkistamista ja syyllisen nimeämistä peläten Hizbullajin vastatoimia.

MUSTAFA Badr al-Din oli myös epäiltyjen listalla Kuwaitin hallitsijan salamurhahankkeessa vuonna 2008.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi, että jos järjestön jäseniä on syytettyjen listalla, heidät tulee poistaa sieltä, koska kysymyksessä on Israelin salajuoni. Hariri pelkää, että syyllisten julkistaminen voi aiheuttaa uuden sisällissodan Libanonissa shia- ja sunni-muslimien kesken.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad vieraille Beirutissa tänään. Hän tapasi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin Damaskoksessa torstaina rauhoittaakseen tilannetta. Saudit ovat olleet USA:n puolivillaisia tukijoita ja siinä kohdanneet Syyrian vastakohtaisuuden, joka tukeutuu Iranin apuun. Abdullah ja Bashar sopivat yhteisestä Israelin vastaisesta rintamasta palestiinalaisten auttamiseksi. Toiseksi he sanoivat kaksinkertaistavansa ponnistelut arabien sisäisen yhtenäisyyden lujittamiseksi sekä tukevansa Libanonin tasapainon säilyttämistä.
Rafik Hariri oli sunnijohtaja voimallisella saudisiteellä. Hänen murhansa syvensi Riyadin ja Damaskoksen välistä repeämää, mikä johti USA:n ja saudien väliseen koaliittioon nimellä March 14, mikä kehittyi ”Cedar vallankumoukseksi”, minkä seurauksena Syyrian joukot poistuivat Libanonin alueelta. Nyt Libanon on lähes Syyrian vasallivaltio. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän erikoisjoukot pystyivät estämään matkustajakoneen kaappaamisen Moskovan kentällä torstaina. Kone lensi Moskovaan Mineralniye Vody kentältä. Kaappausta aikovat esittivät vaatimuksen saada tavata pääministeri Putinin. Kone vapautettiin kaksi tuntia myöhemmin lääkäreiksi naamioituneitten erikoisjoukkojen toimesta. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai puolustaa IAF:n koneitten harjoittelua Romaniassa tottuakseen toimimaan kaukana omasta maastaan.(JP)
- Tel Avivin Yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miten muisti koodautuu aivoissa. (JP)
- Terroristien Gazasta ampua raketti putosi Ashkeloniin asuntoalueen keskelle. Raketti on Grad-tyyppinen Katjusha-raketti; se putosi katuun 08.30 aikoihin tänään. Se aiheutti vahinkoja läheisille rakennuksille tuhoten muutamia autoja. Kaksi ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Raketti-isku oli yksi harvoista, joita Gazasta on ammuttu Israelin puolelle 2008 cast lead operaation jälkeen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/grad-rocket-from-gaza-strikes-residential-area-of-ashkelon-1.304966
- Egyptiläinen journalisti Ashraf Abu Al-Houl kirjoittaa hämmästyneensä elintason korkeutta Gazassa, jota hän kuvailee jopa luxus-termein. Hinnat ovat siellä alemmat kuin Egyptissä ja tavaravalikoima kaupoissa laajempi. Hänen Al-Ahram lehdessä Egyptissä julkaistu kirjoituksensa, jonka MEMRI käänsi, kertoo, ettei Gazaa voi pitää saarrettuna yhteisönä. Hän sanoo tutkineensa paikkoja ja tulleensa vakuuttuneeksi, että kysymys Gazan saarrosta on ”poliittinen tosiasia”, ei ”taloudellinen”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138860
- Hebronissa pidettiin muistotilaisuus niille 67 juutalaiselle asukkaalle, jotka heidän
naapurinaan asuvat Hebronin arabit murhasivat 81 vuotta siten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138858
- Mahmoud Abbas, itsensä oikeuttanut PA:n puheenjohtaja, jota kutsutaan presidentiksi,
- totesi arabiliiton kokouksessa, että Palestiinan valtiosta tulee ”Judenrein”, yksikään juutalainen ei saa asua siellä, eikä yksikään Israelin sotilas saa jäädä sinne edes YK:n lipun varjolla. Hän haluaa kansainvälisiä joukkoja sinne valvomaan rajoja, mutta jos Libanonin tilannetta pidetään esimerkkinä, jossa YK:n UNIFIL-joukot valvovat, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen eikä vie joukkojaan Litanijoen eteläpuolelle, niiden tehtävänä on valvoa, etteivät IDF:n joukot estä PA:n aseistautumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138856
- Israelin ulkoministeriö on lähtenyt puolustautumisesta hyökkäykseen ponnisteluissaan maailman Israelia tuomitsevan asenteen muuttamiseksi ulkokultaisesta todellisiin tapahtumiin perustuvaksi. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoo Wall Street Journal lehden maksetussa julistuksessaan lukuisia esimerkkejä, miten maailman media jättää huomiotta paljon räikeämpiä ihmisoikeuksien rikkomuksia, joista Israelia syytetään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138846
- Gatin raunioista löydettiin filistealaisen temppelin rauniot Goljatin ajoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138843

Thursday, July 29, 2010

TORSTAI 29.07.10

1. JAPANILAINEN supertankkeri M Star, jonka lastina oli 270 000 tonnia raakaöljyä,
joutui yllättävän hyökkäyksen kohteeksi Hormuzansalmessa Omanin aluevesillä keskiviikkona. Räjähdys tuhosi laivan pelastusveneen ja aiheutti suuren lommon sen runkoon. Yksi merimies haavoittui lievästi, mutta öljyvuotoa aluksesta ei havaittu. Räjähdyksen sytyttämä tulipalo sammutettiin laivan miehistön ja alueellisten apuvoimien yhteistyön tuloksena.

Erikoislaatuisena pidetään sitä, että tuhon jälkiä tutkivat sekä amerikkalaiset että iranilaiset asiantuntijat totesivat yhdessä, että räjähdyksen aiheutti ulkopuolinen tekijä. Mahdollisena räjähdyksen aiheuttajana pidetään joko torpedoa tai pommia, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.
Iranin Fars uutistoimisto kertoi, että viranomaiset luulivat ensin räjähdystä heikoksi maanjäristykseksi viitaten Hormozgan provinssin eteläisen meriosaston johtajan Ali Aqbar Saffain lausuntoon.

DEBKAFILE, joka tutkii tapausta artikkelissaan, kertoo, että asiaa tutkitaan sekä Washingtonissa että Teheranissa odottaessaan lisätodisteita, mistä räjähdys aiheutui. Laivan omistajayhtiön Mitsui OSK Lines edustaja sanoo, ettei räjähdys ole voinut tapahtua laivan sisältä, vaan sen on aiheuttanut ulkoinen tekijä, joko aiottu merirosvous tai esim. Iranin vallankumouskaartin upseerit, joilla on kana kynittävänä USA:n kanssa.

SEKÄ persianlahden ympärysvaltiot, mukaan lukien Iran ja Saudi Arabia, ovat USA:n ja muitten ulkovaltojen tavoin syvästi huolestuneita öljynkuljetusreittien haavoittuvuudesta Persianlahdella, jonka kautta kulkee 40 % maailman raakaöljystä. Lahdelle on kerääntynyt satakunta länsimaista sota-alusta, ja Iran varoitti, että sillä on 100 merialusta jokaista USA:n sota-alusta kohti. Japanilainen tankkeri Star otti öljynsä UAE:n Das Island satamassa tiistaina, mutta suuntasi räjähdyksen jälkeen UAE:n Fujaireh-satamaan vahinkojen tutkimista varten. http://www.debka.com/article/8934/

2. LÄHES kolmannes USA:n edustajainhuoneen republikaaneista hyväksyi eilen
julkilausuman, jossa he sallivat Israelin käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja Iranin ydinpommin valmistumisen estämiseksi, mukaan lukien sotilaallista voimaa. Julkilausuman esitti republikaaniedustaja Louie Gohmert Texasista saaden 46 kansanedustajan tuen.

JULKILAUSUMASSA No 1553 ”tuomitsee Iranin Islamilaisen Tasavallan toistuvat uhkaukset USA:n sekä Israelin tuhoamisesta, jatkuvasta kansainvälisen terrorismin tukemisesta sekä kiihotuksesta Israelin kansanmurhaan.” Siinä ”tuetaan kaikkien keinojen käyttämistä Iranin hallituksen painostamiseksi luopumaan ydinaseiden hankkimisesta ja rakentamisesta ja vakuutetaan, että USA tulee varmistamaan, että Israel tulee saamaan kriittistä taloudellista ja sotilaallista tukea, mukaan lukien ohjustentorjuntakyky, vastatakseen Iranin uhkaan”.

LAUSUNNOSSA todetaan lisäksi, että ”se tukee Israelin oikeutta käyttää kaikkia tarvittavia keinoja vastustaakseen ja eliminoidakseen Iranin ydinaseuhkan, puolustaa itsenäisyyttään ja suojellakseen Israelin kansan henkeä ja turvallisuutta mukaan lukien sotilaallinen voima, ellei kohtuullisessa ajassa löydetä muita ratkaisuja uhkan poistamiseksi”.

KANSALLINEN iranilainen Amerikan neuvosto NIAC, USA:ssa toimiva Iranille suosiollinen painostusjärjestö, nousi välittömästi vastarintaan lausuntoa 1553 vastaan. Sen johtaja ja perustaja Trita Parsi totesi RN:n haastattelussa, että luultavasti ”typerä vaalikausi” saa aikaan tällaisia lausuntoja ja että merkeistä päätellen Israel tullaan joittenkin republikaanien toimesta nostamaan keskeiseksi vaali-aiheeksi marraskuun vaaleja varten avustusten ja äänestäjien kalastelemiseksi demokraateilta. Hän lisäsi, että jokaisella typerälläkin lausunnolla on jälkiseurauksensa todellisessa maailmassa. Hän varoitti, että julkilausuma antaa Israelille vaarallisen viestin, että jotkut kongressissa tukevat Israelin hyökkäystä Iraniin, vaikka Valkoinen Talo ja USA:n armeija vastustavat sitä. NIAC:n websivulla viitataan John Boltonin aiempaan lausuntoon, jossa hän totesi kongressin tuen vahvistavan Israelin hallituksen suunnitelmia Irani uhkan poistamisesta voimatoimin, koska se on oikeutetusti huolissaan Obaman kielteisestä mielipiteestä. Web-sivulla todetaan, miten ”Obama onnistuneesti vastusti kongressin pyrkimyksiä asettaa Iranille yksipuolisia taloudellisia sanktioita vuoden ajan.
Nyt purevien sanktioitten tultua voimaan jotkut äärioikeistolaiset tahot ovat aloittaneet kampanjan toteuttaakseen lopullisen päämääränsä: Sota Irania vastaan”.
NIAC varoittaa sivullaan, että sellainen sota vaarantaisi lukemattomien amerikkalaisten ja israelilaisten hengen ja demokratialiikkeen Iranissa sekä sekoittaisi Lähi Idän ja erityisesti Irakin ja Afganistanin tasapainotilan ja aiheuttaen taloudellisen sekasorron Lähi Idän öljyn-tuotannon vaarantumisen vuoksi. NIAC kieltää tukevansa Iranin nykyhallitusta, ja toteaa todisteeksi siitä tuominneensa ihmisoikeuksien polkemisen Iranissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138835

3. USA on lisännyt painostustaan Abbasia kohtaan saadakseen hänet taivutettua suoriin keskusteluihin Israelin kanssa, mitä Abbas vastustaa ja jonka kielteistä päätöstä hän suositellee arabiliiton kokouksessa tänään Kairossa. Abbas lensi sinne jo eilen valmistautuakseen ja ehkä viime hetken keskusteluihin ennen äänestyksiä tänään.
OBAMAN nimittämä erikoislähettiläs George Mitchell on välittänyt Abbasille Obaman henkilökohtaisen viestin, jossa uhkauksen omaisesti varoitetaan, että PA voinee menettää USA:n tuen ja osallistumisen neuvotteluihin, ellei Abbas muuta kielteistä kantaansa.

Abbas perustaa kielteisyytensä siihen, ettei Israel ole myöntynyt hänen esittämiinsä vaatimuksiin ennen neuvotteluja: Palestiinan valtion rajat perustuvat 1949 aselepolinjoihin; Israelin tulee jatkaa rakennuskieltoa Juudeassa ja Samariassa mukaan lukien Jerusalemin itäosissa syyskuun 26. päivän jälkeen; kiellon tulee koskea myös ns. luonnollista kasvua, eli tarkoituksena on tukahduttaa inhimillinen elämä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä; edelleen kansainvälisten joukkojen sijoittaminen PA:n alueille rajojen suojelemiseksi, vaikka varsinainen syy on Hamasin vallankaappauksen pelko, mikä uhkaa IDF:n poistuessa. Abbasin vaatimusten taustalla on arabiliiton hyväksymä suunnitelma, joka sallii myös palestiinalaispakolaisten paluun alueille, joista heidän isänsä tai esi-isänsä pakenivat. Abbasin vaatimuksina on kaikkien Israelin turvallisuusvankien (terroristien) vapauttaminen.
On muistettava, etteivät PA:n hallitukset ole missään vaiheessa toteuttaneet niille asetettuja vaatimuksia: kiihotuksen ja Israelin vastaisuuden poistamiseksi mediasta, kouluista ja instituutioista, laittomien aseitten tuhoamisesta ja terrorismin hävittämisestä alueiltaan sekä terroristien pidättämisestä ja luovuttamisesta Israelin viranomaisille. (JP) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182904

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi yhteisessä lehdistötilaisuudessa Espanjan ulkoministeri Miquel Moratinosin kanssa eilen, ettei Israel tule jatkamaan rakennuskieltoa Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä syyskuun jälkeen eikä myöskään suostumaan minkäänlaisiin sitoumuksiin rajoista ennen neuvotteluja, vaikka Netanyahun kanta onkin ollut häälyvä näissä kysymyksissä, sillä Netanyahu haluaa suorat keskustelut ja nopeasti. Lieberman selitti hallituksen kantana olleen alusta lähtien, että suorat keskustelut PA:n kanssa voidaan aloittaa välittömästi, mutta ilman ennakkoehtoja. Hän sanoi vaatimuksia 1967 rajoista, setlementeistä tai pakolaisista mahdottomina hyväksyä ennakkoehtoina.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapasi maanantaina USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin keskustellen rauhansuunnitelmien nykyvaiheesta. Tilaisuuden jälkeen ulkoministeriön edustaja R J Crowley totesi, että USA käyttää kaiken vaikutusvaltansa saadakseen suorat keskustelut alkamaan mahdollisimman pian. Hän kertoi, että Barakin ja Clintonin 45minuutin keskustelut olivat osa USA:n ponnisteluista saada osapuolet yhteisen pöydän ääreen. Täkyinä Mitchell käytti uhkausta, ettei USA voi taivuttaa Netanyahua suostumaan rakennus-kiellon jatkamiseen eikä laittomasti rakennettujen arabitalojen purkamisen peruuttamiseen, ellei Abbas muuta kielteistä kantaansa.

BARAK tapasi eilen myös puolustusministeri Robert Gatesin, Heidän keskustelunsa keskittyivät Iranin tilanteeseen sekä Israelin kykyyn säilyttää sotilaallisen ja tekninen etumatkansa arabimaihin verrattuna. Varsinkin ilmavoimien kykyä painotettiin. Puhuessaan Fox News TV-yhtiön haastattelussa hän sanoi Ahmadinejadista, että tämä on henkilönä edistynyt mutta outo. Hän sanoi, etteivät ehkä kovimmatkaan sanktiot saa Iranin johtoa taipumaan, mutta katsoi kaikkien mahdollisuuksien kokeilemisen olevan tärkeää ennen ratkaisevia päätöksiä turvautumisesta väkivaltaan.
”On selvää, että jossain vaiheessa operaatio Irania vastaan ei ole enää ajankohtainen, ei USA:lle eikä kenellekään muullekaan.” Hän tarkoittanee tällä tilannetta, jolloin Iranin ydinase on käyttökunnossa. Barak kielsi julkisuudessa esiintyneet tiedot, että Israel olisi menettänyt uskonsa Obaman tapaan hoitaa Iranin kysymystä maitten välille nousseen jännityksen vuoksi. tai että Israelissa katsottaisiin Valkoisen Talon hyväksyneen ydinasein varustetun Iranin.
”Erimielisyyksiä on tietenkin aikamääristä ja mitä itse asiassa tulisi tehdä, mutta en ole havainnut mitään rakkaussuhdetta tämän hallituksen ja Iranin välillä”, hän spekuloi. (JP) http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182950

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa valmistaudutaan ottamaan vastaan Romaniassa kuolleitten kuuden sotilaan ruumiita, jotka on tunnistettu ja omaisille ilmoitettu. (JP)
- USA:n hallitus toivoo voivansa järjestää vielä vihoviimeisen neuvottelun Iranin uraani-toimitusten järjestämiseksi jollain tavalla, joilla estettäisiin suhteiden kehittyminen kriisitilanteeseen ilman paluuta. (JP)
- USA:ssa on meneillään aloite saada Israeliin muuttaneet USA:n kansalaiset äänestämään marraskuun vaaleissa. Joittenkin mielestä tällä pyritään vaikuttamaan kongressin voimasuhteisiin ja että se olisi tarkoitettu Obamaa vastaan. (JP)
- Marylandin konservatiivisen synagogan ulkoseiniin oli ruiskutettu suuria natsiaiheisia kirjoituksia. Otneyn Bnai Shalom synagogan seiniin oli kirjoitettu: “Kuolema sionisteille”, ”Kike”, ”Fuck Israel”, ”Judenraus”, Arbeit macht frei” ja muita vastaavia iskulauseita. Huomautuksia juutalaisten ylivallasta sekä suhteesta rahaan havaittiin. Parin kodin postilaatikot oli maalattu punaisiksi hakaristeillä varustettuina. Poliisipäällikkö sanoi poliisin tutkivan vandalismin taustoja, mutta kaupungin 430 konservatiivista juutalaisperhettä ovat shokin ja surun vallassa. (JP)
- EU ulkoministereitten suunniteltu vierailu Gazassa siirtyy syyskuuhun, sillä aiotun viiden ulkoministerin ohella monet muutkin haluavat osallistua vierailuun, ja sellaisen suunnittelu vie oman aikansa. EU:n ulkoasioitten johtaja Ashton teki oman vierailunsa ehkä painottaakseen asemansa tärkeyttä, ja Espanjan ulkoministeri Moratinoksella lienevät samankaltaiset pyrkimykset. Lieberman halusi vierailua osoittaakseen, mitä Israel tekee ja on tehnyt gazalaisten hyväksi ja esitelläkseen heille suunnitelmaansa ”Gazan toisesta evakuoinnista”, eli sulkea Gazan ja Israelin välinen raja vain normaalia kahden valtion välistä liikennettä muistuttavaksi ja saada Gaza itsenäiseksi energiankäytön, käyttöveden ja infrastruktuurin alueilla. (JP)
- Jerusalemin kaupunki aikoo toteuttaa suunnitelmansa purkaa laittomasti rakennetut 22 asuintaloa Issawian lähiössä oikeuden päätöksen mukaisesti. Suunnitelma purkamisesta on herättänyt mielenosoituksia eikä niiltä vältyttäne nytkään. (JP)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138830 http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182957
- Torstain Jerusalem Pride (Jerusalem häpeä) paraatin vastapainoksi UTJ aikoo järjestää ”Aasiparaatin”, mutta poliisi sallii vain piirrettyjä kuvia, ei aitoja. Tämä häpeällinen Pride-paraati sallitaan Knessetin alueelle saakka. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3926502,00.html
- Colognessa homo-saksalaiset marssivat yhdessä homo-iranilaisten kanssa Pride-paraatissaan, mikä oli vastalauseena Madridin kiellolle, maalaten katuja sateenkaaren värein ja alastomia ihmisiä punaisiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3915002,00.html
- Arkeologisia kaivauksia jatketaan Shilossa, jossa Liitonarkki oli Tuomarien ajan eli 400 vuotta siihen saakka, kun filistealaiset valloittivat kaupungin ja veivät liitonarkin sotasaaliina Filisteaan joutuen sen palauttamaan havaittuaan sen yliluonnollisen vaikutuksen, kuten Torassa kerrotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138836

Wednesday, July 28, 2010

KESKIVIIKKO 28.07.10

1. ROMANIASSA vuoren seinämään törmännyt israelilainen helikopteri tuhoutui täydellisesti. Koneen musta laatikko löydettiin, joka voi antaa vihjeitä, mikä törmäämisen aiheutti. Tällä hetkellä todennäköisenä syynä pidetään huonoa säätä ja ohjaajan virhettä, mutta helikopterin teknistä vikaa ei myöskään ole suljettu pois.

ISRAELIN pelastusryhmän epäkiitollisena tehtävänä on pyrkiä kokoamaan hajonneen kopterin romujen seasta inhimilliset jäänteet ja selvittää, mikä pala kuuluu kellekin. Eloonjääneitä ei luonnollisesti ollut olosuhteet huomioiden.
Romanialainen etsintäpartio löysi koneen tiistaina iltapäivällä ilmoittaen romanialaisen sotilas-henkilön kuolemasta, mutta jätti loppujen ilmoittamisen israelilaisille. Tämä tiimi löysi myös koneen mustan laatikon, joka tuodaan Israeliin tarkempia tutkimuksia varten.
Onnettomuuspaikalla jatkunut vaikea ilma ja huono näkyvyys ovat vaikeuttaneet pelastusryhmien pääsyä paikalle. Tänään IDF:n eliitti 669 etsintä- ja pelastustiimi yhdessä oikeuslääkintä-asiantuntijoitten kanssa pyrkivät paikalle onnettomuuden uhrien tunnistamiseksi. Heillä on apunaan IDF:n uskonnollinen edustaja uhrien tunnistamista varten sekä koulutettuja Oketz tiimin koiria.

PELASTUS- JA ETSINTÄHARJOITUKSIIN osallistuneen helikopterimiehistön tarkoituksena oli harjoitella matalalentoa, mikä suoritettiin vaikeakulkuisessa maastossa korkeitten vuorien välissä. Vuorten rinteet nousevat lähes pystysuorina korkeuksiin, ja seudulla on usein sumu-pilviä, kuten paikalta otetut videot osoittavat. Helikopteri törmäsi korkean vuoren rinteeseen valuen hajonneena romuna pitkin sen pystysuoria kalliorinteitä.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu piti eilen jäähyväispuheen sanoen mm. :”He olivat nopeampia kuin kotkat, voimakkaampia kuin leijonat, mutta tänään kuulemme: Miten ovat mahtavat kaatuneet ja heidän sota-aseensa tuhoutuneet.” Hän siteerasi 2.Sam.1:19-27)
Tämä on yksi niitä tilanteita, joissa Israel joutuu hautaamaan kuolleensa, tällä kertaa ilman vihollisen toimia, valmistautuessaan torjumaan uusia hyökkäyksiä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182831

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu teki eilen yllätysvierailun Jordaniaan, jossa hän keskusteli ”syvällisesti” kuningas Abdullah II:n kanssa, tällä kertaa kuninkaan palatsissa kuvaajien todistaessa tilannetta. Netanyahun mukana olivat kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Uzi Arad ja sotilaslähettiläs Jordaniassa kenraali Yohanan Locker. Abdullah II:n tukena keskusteluissa olivat pääministeri Samir Rifai, kuninkaallisen hovin päällikkö Nasser Lozi, uninkaan neuvonantaja Ayman Safadi, ulkoministeri Nasser Judeh sekä tiedustelujohtaja kenraaliluutnantti Mohammed Raqqad.

NETANYAHUN tarkoituksena lienee ollut saada Jordania tukemaan hänen pyrkimyksiään suorien keskustelujen aloittamiseksi PA:n kanssa. Arabiliitto käsittelee asiaa torstaina. Pääministerin kanslian antamassa julkilausumassa sanotaan ”keskustelujen olleen syvällisiä miesten keskustellessa tapaa, miten hoitaa Israelin ja palestiinalaisten välisiä suhteita kaikissa kysymyksissä, jotta voitaisiin saavuttaa vakaa, turvallinen ja kestävä sopimus , joka perustuu periaatteelle kaksi valtiota kahdelle kansalle”.
Jordania julkisti oman samansisältöisen julkilausumansa.

ISRAELIN ja Jordanian väliset suhteet ovat kuningas Abdullah II:n määritelmien mukaan ”laantuneet alemmaksi kuin koskaan ennen”, vaikkakin yhteistyö tiedustelun ja turvallisuuskysymysten alueella on pysynyt vahvana.
KOLME viikkoa sitten Abdullah II sanoi The Wall Street Journal lehden haastattelussa tähän tapaan: ”Ensimmäisen kerran isäni kuoleman jälkeen, kun isäni teki rauhansopimuksen Israelin kanssa, suhteemme Israelin kanssa ovat ennen näkemättömän alhaalla. Ne eivät ole olleet niin huonot kuin nyt eivätkä niin jännittyneet kuin nyt.” Abdullah II:n määritelmä on katsaus siitä, miten asia nähtäneen Jordanian sekavassa poliittisessa kentässä; Israelin puolella ei ole havaittu jännitystä eikä haluttu suhteitten viilenemistä.

ABDULLAH II pelkää kruununsa puolesta, minkä vuoksi hän usein turvautuu Israelia tuomitseviin lausuntoihin vain tyynnyttääkseen maansa voimakkaan palestiinalaisväestön tuntemuksia. Jordanian edun mukaista olisi syventää taloudellista yhteistoimintaa Israelin kanssa, mutta palestiinalaisten vihamielinen asenne Israelia kohtaan estää tämän.
Abdullah II teki vaarallisen poliittisen päätöksen poistamalla Jordanian kansalaisuuden tuhansilta maahan muuttaneilta palestiinalaisilta ilmeisenä päämääränään vähentääkseen heidän vaikutusvaltaansa.

ISRAELISSA elää edelleen voimakkaana käsitys, että Jordania on palestiinalainen valtio, eikä uutta tarvita. NU:n kansanedustaja Arye Eldad esitti asian näin: ”Netanyahu on halukas antamaan maata vain saadakseen suorat keskustelut. Kaksi vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että hän menisi Jordaniaan pyytääkseen Kuningas Abdullah II:n apua Palestiinan valtion perustamiseksi, ei Jordaniaan vaan Israelin maahan.”
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182788

3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas oli myös Jordaniassa eilen, mutta hänen ja Netanyahun polut eivät yhtyneet Ammanissa. Abbas on ollut hillittömän painostuksen alaisena, jossa häntä vaaditaan luopumaan jääräpäisestä vastustuksestaan keskustelujen tason nostamiseksi Israelin kanssa.

ABBASIN puolue Fatah sekä kattojärjestö PLO vastustavat muutosta keskusteluissa ja vaativat, ettei Abbas suostu Israelin ja Obaman vaatimuksiin. Hän joutunee huomenna vastaamaan kannastaan arabijohtajille arabiliiton kokouksessa Kairossa. Abbas tapasi kuningas Abdullah II:n eilen Ammanissa, mutta sen tuloksista ei ole tietoa.

ASSOCIATED PRESS julkisti eilen salaiseksi tarkoitetun 36-sivuisen PA:n sisäisen dokumentin, johon sisältyy presidentti Obaman viesti Abbasille, jonka hän lähetti edustajansa George Mitchellin kautta. Siinä varoitetaan Abbasia, että hänen tulisi tehdä nopeita päätöksiä suostuakseen suoriin keskusteluihin varmistaakseen USA:n osallistumisen ja tuen niihin. Viestissä varoitetaan, ettei USA voi painostaa Netanyahua suostumaan jatkamaan rakennus-kieltoa sen loppuessa 26.09.01 eikä lopettamaan laittomien arabitalojen purkamista, ellei Abbas suostu Obaman vaatimuksiin.
PA:n dokumentissa tutkitaan sen suhteita Obaman hallituksen kanssa helmikuusta lähtien. Siinä todetaan PA:n vakaa asenne suoriin keskusteluihin ja suositellaan, ”ettei ole mitään mieltä suostua Netanyahun ja Obaman vaatimuksiin, ellei Israelin hallitus lopeta setlementti-toimintaa eikä suostu jatkamaan keskusteluja siitä, mihin ne jäivät joulukuussa 2008”.
ABBAS näyttää olevan tyytyväinen asioitten nykyiseen tilaan ja antaa tilanteitten kehittyä puuttumatta niihin mitenkään odotellessaan syyskuun loppua. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138808

4. SOTAUUTISET Lähi Idässä eivät ota laantuakseen. Jos yhdestä ongelmasta selvitään, joukko uusia on odottamassa. Viimeisimpiä tällaisia uutisia ovat JP :n artikkeli, jossa Bassem Mroue tarkastelee Israelin löytämiä valtavia kaasuesiintymiä Välimeren rannikon edustalla. Kahdessa kaasuesiintymässä, Tamar ja Dalit, jotka löydettiin viime vuonna ja joiden kaasutuotanto voitaneen aloittaa 2012, on 160 miljoonaa kuutiometriä (5.5 triljoonaa kuutiojalkaa) luonnonkaasua, joka riittäisi tyydyttämään Israelin kaasuntarpeen 20 vuodeksi. Yhdysvaltalainen yhtiö Noble Energy, joka on osa kenttiä kehittävää yhteisjärjestöä, ilmoitti, että kolmas löydetty kaasukenttä, Leviathan, jossa on 450 miljoonaa kuutiometriä (16 triljoonaa kuutiojalkaa) luonnonkaasua, voi palvella kaasun vientiä ulkomaille.
TAMAR-KENTÄN hyödyntäminen voisi alentaa Israelin energiakustannuksia miljardi USD vuodessa sekä tuoda 400 USD osuusmaksut (royalties) valtiolle. Tämä tarkoittaisi 40 miljardin USD säästöjä ja 16 miljardin USD korkoja kaasukentistä. Leviathan-kenttä lisää näitä lukuja. Asiantuntijat ovat valittaneet, että muissa maissa valtion osuusmaksut ovat 20 % suuremmat.

ISRAELIN taholta on vakuutettu kaiken aikaa, että kaasukentät sijaitsevat selkeästi Israelin vesialueilla eivätkä ulotu Libanonin aluevesille, johon ne rajoittuvat.
LIBANONISSA toimiva terrorijärjestö, jolla on edustajia myös Libanonin parlamentissa ja hallituksessa, ilmoittaa yksioikoisesti, että Israel varastaa Libanonin luonnonrikkauksia eikä voi seurata tilannetta sivusta. Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri, Hizbullahin kannattaja, ilmoitti, että Israelista on kehittymässä öljyemiraatti samalla kun sen jättää huomioimatta, että karttojen mukaan kaasukenttä ulottuu Libanonin alueelle. Israelin kansallisen infrastruktuuri ministeri Yaakov Mimran pitää noita väitteitä turhina, sillä Leviathan ja muut kentät sijaitsevat Israelin vesialueilla. Hän pitää luonnollisena, että kaasuntuoksu nenässä herättää välittömän kateuden ja rikkauden himon. Israelin ja Libanonin välistä vesialuetta ei kuitenkaan ole virallisesti määritelty, mikä antaa tilaisuuden vaatimuksille. Sekä Libanonin että Kyproksen vesialueet ovat potentiaalisia kaasukenttiä, arvioi Petroleum Geopalvelut yhtiö. Libanonin halua päästä osalliseksi kaasulöydöistä siivittää maan suhteessa jättimäinen ulkomainen velka, 52 miljardia USD, 147 % maan bruttokansantuotteesta.

Israelin talouden runkona on ollut korkean teknologian tuotteet, eikä maalla ole luonnon-rikkauksia. Kaasukenttien löytöjen ohella myös öljyesiintymiä on löydetty, viimeiseksi Rosh HaAyin lähellä, jonka esiintymä lienee kaupallisesti kannattava. Myös Kuolleenmeren reunamilla etsitään öljyä, mutta tulokset ovat toistaiseksi vähäisiä. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti kertoi Iranin median haastattelussa maanantaina, että USA ja Israel ovat yhdessä suunnittelemassa hyökkäystä Iraniin kolmen kuukauden sisällä. Syyksi hän arvioi nimeämättömiin lähteisiin viitaten, ettei USA voi sietää Iranin kehitystä, eikä katsoa Israelin tuhoutumista, joka on lähellä toteutumistaan ja lähenee pussikatua ilman etenemistietä. Hän ei kuitenkaan maininnut, millä alueilla Iranin talous kasvaa, koska yleisesti katsotaan sen pysähtyneen ellei taantuvan kovenevien sanktioitten myötä. Ensimmäisenä niistä Iraniin meneviä aluksia aletaan tarkistaa, ettei niissä ole kiellettyjä materiaaleja ja tarvikkeita. Iran on todennut, että se tulee suorittamaan omia ratkaisujaan vastauksena tarkastuksille joko hyökkäilemällä USA:n laivoja vastaan lähivesillä tai kauempanakin, tai aktivoimalla sille uskolliset terrorijärjestöt Hizbullah ja Hamas, joilla on edustajia maailmalla. http://www.debka.com/article/8932/
- Ranskan juutalaiset ovat alkaneet palauttaa aiemmin ”liian juutalaisina” pidettyjä sukunimiään. Esimerkkeinä Robert Zimmerman – Lev Bronstein – Bernard Schwartz, jotka tunnetaan paremmin nimillä Bob Dylan – Leon Trotsky – Tony Curtis. La Force du Nom edustaa 200 perhettä, jotka sodan jälkeen ovat muuttaneet nimensä. Varsinkin Puolasta ja muualta Ranskaan muuttaneet halusivat suojella perheitään muuttamalla liian puolalaiset nimet ranskalaisiin antisemitismin pelossa. Monet haluaisivat muuttaa nimensä takaisin, mutta Ranskan laki kieltää sen, minkä johdosta La Force du Nom lähetti vetoomuksen oikeus-ministeriölle, että se tekisi poikkeuksen juutalaisten kohdalla. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=182842
- ILA, Israelin maahallinto, lähetti satoja poliiseja purkamaan kymmeniä beduiinien laittomasti rakentamia taloja ja hökkeleitä Negevissä. Ilan taholta vakuutetaan, että useimmilla näistä on asunto virallisessa kylässä, jonne he voivat muuttaa ja jonne Israel ulottaa palveluksensa. Beduiinit pyrkivät välttelemään palvelujen mukana seuraavia kunnallisia ja valtion maksuja siirtyen asumattomille seuduille maalle, joka ei ole heidän. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182848
- Libanonin hallitseva Future Movement haluaa, että muslimien täytyy suojella maassa asuvia kristittyjä, joiden turvallisuus vaarantuu shia-suunnan kasvun myötä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182839
- Eläkeläisten ministeriö perustaa uuden toimiston, jonka tehtävänä on tutkia juutalaisten arabimaihin jäänyttä omaisuuttaan joutuessaan pakenemaan henkensä kaupalla. Heidän omaisuutensa lasketaan olevan kaksinkertainen palestiinalaisten pakolaisten Israeliin jättämään omaisuuteen verrattuna.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182837
- Muslimisäätiö wakf on vienyt raivaustraktori uudelleen Temppelivuorelle. Niiden
tarkoituksena uskotaan olevan juutalaisten historian hävittäminen vuorelta. Muslimit
yrittävät peitellä toimiaan, mutta traktorit kuljettavat maata Kalliomoskeijan lähellä
alueella, jossa Temppelin uhrialttarin uskotaan sijainneen sen etupihalla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138823

Tuesday, July 27, 2010

TIISTAI 27.07.10

1. KUUSI Israelin ilmavoimien sotilasta ja yksi romanialainen sotilas menetti henkensä
heitä kuljettaneen Sikorski CH-53, israelilaiselta nimeltä Yasour, maahansyöksyssä Romaniassa eilen. He osallistuivat ”Blue Sky 2010”, Sininen Taivas, etsintä- ja pelastus-
harjoituksiin Romanian keskiosassa. Maahansyöksyn syyksi arvioidaan tässä vaiheessa tekninen häiriö. Koneen moottoreissa oli havaittu ongelmia muutamia päiviä ennen lentoa, mutta israelilaiset teknikot olivat korjanneet ne ja kaiken arveltiin olevan kunnossa.

ONNETTOMUUS tapahtui lähellä Zarnestin kaupunkia, 120 km luoteeseen Bukarestista. Romanian puolustusministerin edustaja Constantin Spanu kertoi helikopterin lentäneen alhaisella korkeudella, kun radioyhteys siihen menetettiin. Helikopteri kuului IAF:n laivueeseen nimeltä ”Night Birds”, Yölinnut. Harjoitukset alkoivat 18.07. ja niitä oli tarkoitus jatkaa viikon loppuun asti. Romanian puolustusministeri Gabriel Oprea ja IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehustan sanoivat, että tutkintakomitea asetetaan välittömästi yhteistyössä osapuolten edustajien kesken. IAF lähettänee Romaniaan tiistaina lentokoneen, jossa on lääkintä-henkilöitä sekä IDF:n rabbinaatin edustajia uhrien tunnistamiseksi.
Helikopterissa oli neljä IAF:n pilottia, kaksi mekaanikkoa sekä romanialainen sotilas. Harjoitus oli ensimmäinen maitten välillä 2006 solmitun sopimuksen mukaisesta yhteistyöstä.
Onnettomuus herättänee kysymyksen Israelin vanhentuneen helikopterikannan uusimisesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182699
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182729

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoo haluavansa luovuttaa tien, joka yhdistää
Ateret ja Neveh Tzuf juutalaisyhteisöjä Samariassa, myönnytyksenä PA:lle saadakseen sen suostumaan keskusteluihin Israelin tiimin kanssa ilman USA:n välitystä. Alue, jolla tie sijaitsee, on nyt Israelin täydessä hallinnassa, eli ns. C-aluetta. Netanyahu sanoo, että PA saisi siviilihallinnon tien alueella, mutta IDF vastaa sen turvallisuudesta. Lupaus lienee osa suunnitelmaa antaa PA:n tieyhteys Ramallahista rakenteilla olevaan uuteen Rawabin palestiinalaiskaupunkiin. Rawabi sijaitsee Ramallahista luoteeseen.

PÄÄMINISTERI puolustelee tarjoustaan sillä, että se on yksi luottamusta rakentavista askeleista, joita hän lupasi ottaa keskusteluissaan Obaman kanssa. Hän kuitenkin vakuutti, ettei päätöstä asiassa ole vielä tehty. Netanyahu vakuutti eilen olevansa valmis aloittamaan keskustelut PA:n kanssa vaikka ensi viikon alusta, jos PA siihen suostuu.
Arabiliitto käsitellee kysymystä kokouksessaan torstaina. Abbasin uskotaan suosittelevan, ettei arabiliitto suostu muuttamaan aiempaa mandaattiaan epäsuorista USA:n välityksellä.
Epäselvän tilanteen vuoksi Obaman Lähi Idän erikoislähettiläs George Mitchell peruutti tälle viikolle suunnitellun Israelin matkansa.

NETANYAHU vakuuttaa neuvotteluhaluaan, mutta epäilee niiden alkavan pian, koska PA ei ole halukas niihin syistä, joita se ei ole selkeästi kertonut. Sen asettamat ehdot, jotka lisääntyvät Israelin myönnytysten tahdissa, kertovat selkeästi sen haluttomuudesta hyvin tiedostaen, ettei Israel voi suostua niihin ilman keskusteluja.
Netanyahu ratsastaa nyt Obaman selässä selittäen, miten hän sai USA:n hallituksen tuen esityksilleen Washingtonin viimeisten keskustelujensa aikana, mikä puolestaan aiheuttaa sydänkipuja Abbasille, joka tuntee tulleensa petetyksi, mutta lohdutukseksi vakuuttaa saaneensa USA:n juutalaisten tuen.
Pääministeri Netanyahu vakuuttaa neuvotteluhaluaan myös Syyrian kanssa, mutta epäilee Syyrian vaikuttimia eikä usko Turkin rooliin puolueettomana välittäjänä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182642

3. JP:N VAKIOKOLUMNISTI Caroline B Click esittelee artikkelissaan selkeitä varoituksia langeta Obaman asettamaan ansaan. Hän kertoo, miten hänen uskottiin yleisesti muuttaneen huomionsa Israelin ja PA:n suhteista Iranin ydinsuunnitelmaan, mutta miten Obama hetkessä muutti kaiken viimeisellä vedollaan. Obaman uskottiin ”nähneen valon” ja alkaneen ymmärtää Israelin vaarallista ja herkkää tilannetta. Click paljastaa tämän harhaluulon, jota mm. Haaretzin kolumnisti Aluf Ben ja TV-2:n toimittaja Ehud Jaari kannattavat ja kertovat maailmalle ”muuttuneesta presidentistä” USA:n johdossa. Molemmat katsovat Obaman hallituksen muuttaneen näkemyksensä Israelista esteenä rauhaan luotettavaksi liittolaiseksi ja havainneen Iranin pyrkimyksen ydinaseen rakentamiseksi, mikä tulee estää. Toisin sanoin, että Obama on muuttanut aiemman ideologisen näkemyksensä käytännölliseksi hyllyttäen omat henkilökohtaiset anti- ja sympatiansa suhteessa Israeliin ja sen pääministeriin.

CLICK toteaa, että tämä harhaluulo tuli selväksi Obaman viimeisen päätöksen yhteydessä. Hän ilmoitti, että PA:n asema USA:ssa muuttuu ulkopuolisesta tarkkailijasta lähes diplomaattiseksi edustukseksi, minkä näkyvänä todisteena PA saa nostaa Washingtonin edustuksensa lipputankoon Palestiinan lipun. Click sanoo, että tämä on oireena USA:n hallituksen valmisteluille tukea Palestiinan valtion perustamista YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä sivuuttaen rauhankeskustelut, joiden onnistumiseen se ei todella usko. Täten PA:n lähetystön henkilökunta nauttii diplomaateille kuuluvaa koskemattomuutta USA:ssa. PA:n lähettiläs Washingtonissa Maen Areikat kertoo innostuneena, että PA:n lähetystö nauttii nyt samaa arvostusta kuin Kanadan tai Länsi Euroopan lähetystöt Yhdysvalloissa.

VALKOISEN TALON edustaja Thomas Vietor puki asian tällaiseen kääreeseen: ”Päätös kuvastaa uskoamme, että suorien keskusteluna kautta on mahdollisuus perustaa elinkelpoinen Palestiinan valtio Israelin rinnalle. Meidän on syytä valmistautua siihen nyt, kuten me jatkamme työskentelyämme Palestiinan kansan kanssa paremmasta tulevaisuudesta.”
Click katsoo Vietorin lausunnon todistavan, ettei USA:n hallitus ole muuttanut ideologista näkemystään käytännölliseksi. Hän sanoo jokaisen järkevän ihmisen tajuavan, ettei Palestiinan valtio ole mahdollinen lähitulevaisuudessa Abbasin kasvavien vaatimusten valossa ehtona keskustelujen aloittamiseksi. ”Ei mikään täysissä järjissään oleva (Israelin) hallitus voi hyväksyä Abbasin vaatimuksia lopullisina tai ehtona neuvotteluille.”
USA:n hallituksen päätös valmistautua Palestiinan valtion perustamiseen näin epävarmoin perustein ei osoita käytännöllisyyttä vaan ideologisen päämäärän toteuttamista vastoin parempaa tietoa, Click päättelee.
Artikkelin yhteenvetona voitaneen todeta, ettei Obaman päämäärä muslimien hyväksymisen saavuttamiseksi ole muuttunut miksikään, vain keinot siihen pääsemiseksi ovat uusia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=182694

4. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman vieraili eilen neljässä Samarian juutalaisyhteisössä, vain päivä sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak määräsi suurehkon talon purkamisen Shavei Shomronissa lahjana presidentti Obamalle Washingtonin vierailunsa yhteydessä. Lieberman totesi, että syyskuusta lähtien juutalaisten tulee palautua normaaliin elämään Samariassa. Hän vakuutti, ettei tarkoituksena ole muuttaa alueen demografiaa tai provosoida, vaan palauttaa normaali elämänrytmi, mikä kehittyi alueella edellisten hallitusten aikana. Hän asuu itse Nokdimin juutalaisyhteisössä, mutta vieraili ensimmäistä kertaa alueella ulkoministerin ominaisuudessa tuoden mukanaan Israel Beiteinu-puolueensa yhdeksän viidestätoista kansanedustajasta.

LIEBERMAN kävi istuttamassa puun Itamarin kukkulalle, mitä Lähi Idässä pidetään symbolisena omistusoikeuden vakuuttamisena: Joka istuttaa puun, vakuuttaa omistusoikeutensa maahan. Itamar perustettiin 1984, siellä asuu 170 perhettä.
Rakennuskiellon tultua voimaan yhtään uutta rakennushanketta ei ole aloitettu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, ja se on tehokkaasti hidastanut tahtia Jerusalemin itäosissa. Vain ne 3000 asuntoa, jotka olivat viimeistelyä vailla, saadaan rakentaa valmiiksi.
Netanyahu on vahvistanut, ettei päätöstä rakennuskiellon jatkamisesta ole tehty, mutta toteaa samalla olevansa kovan paineen alaisena sen jatkamisesta.

LIEBERMAN moitti Dalia Sassonin tekemää listaa vuodelta 2005 laittomasti rakennetuista juutalais-yhteisöistä, joista hänen vierailemansa Bruchin on yksi. Hän ihmetteli, miten yhteisö, jonka Yitzhak Rabinin hallitus perusti 1984, voi olla laiton. Sen peruskiven muuraus- tilaisuudessa 1999 oli mukana mm. entinen puolustusministeri Moshe Arens.
Hän kehotti Juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtajaa Danny Dayania laatimaan listan palestiinalaisten laittomasti rakentamista taloista Juudeassa ja Samariassa. Niitä on moninkertainen määrä juutalaisten rakentamiin verraten.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182652

5.UUTISOTSIKOITA
- Israelissa todetaan tyytyväisenä EU:n asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan. EU:n sanktiot kohdistetaan pankkitoimintaan, kauppaan, energiaan ja kuljetuksiin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182709
- Elokuvaohjaaja Oliver Stone antoi harvinaisen rasismia ja antisemitismiä tihkuvan sekä kuvottavan lausunnon Israelista ja sen politiikasta brittilehden Sunday Timesin haastattelussa maanantaina. Tämä academia-palkinnon saanut ohjaaja sanoi, että holokaust on seurausta juutalaisten hallinnasta mediassa. ”Hitler teki paljon enemmän tuhoa venäläisille kuin juutalaisille surmattuaan heitä 20 – 30 miljoonaa”, hän totesi. Hän tapasi Iranin presidentti Ahmadinejadin äskettäin ja sanoi, että Amerikan politiikka Irania kohtaan on kauheaa (horrible). ”Ei Iran ole välttämättä se hyvä kaveri, mutta me emme tiedä koko tarinaa.” Venezuelan presidentti Hugo Chavez on sen sijaan rohkea, sievistelemätön ja maallinen mies, joka ei sensuroi lehdistöä maassaan.” Juutalaiset intellektuellit ja ja Viesenthal keskuksen johtajat kauhistelevat hänen lausuntojaan. Stone esitti myöhemmin anteeksipyynnön kohtuuttomista lausunnoistaan. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=182744
- Puolustusministeri Ehud Barakin USA:n matkan keskipisteessä ovat Iranin ydinsuunnitelma sekä Israelin teknisen ylivoiman säilyttäminen alueella. Barak voi onnitella ainakin sitä, että USA:n taloudellinen tuki Israelin sotilaallisen voiman ja kehityksen varmistamiseksi on suosiollisempi kuin ehkä koskaan ennen. Barak antoi samalla varoituksen, että jos Hizbullah hyökkää Israeliin, Libanon on siitä vastuussa.
- http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182633
- IAF vastasi Gazan terroristien rakettituleen pommittamalla asetehdasta Gazassa sekä kahta salakuljetustunnelia Gazan eteläosassa. (JP)
- Poliisi pidätti Golanilla paljastuneen Syyrian hyväksi vakoilleen miehen lisäksi kaksi muuta druusia ja miehen äidin osallisuudesta siihen. (JP)
- KE Michael Ben Ari pitää ruokottomana arabikansanedustajan vaatimusta, että Knesset täytyy sulkea muslimien paastokuukauden ramadanin ajaksi. (JP)
- Poliisi pidätti Yitzharin rabbin Yitzhak Shapiran, jota pidetään Juudean ja Samarian tärkeimpänä rabbina, syyttäen hänen kiihottavan arabien murhaamiseen kirjassaan Torah Hameleck. Poliisi takavarikoi hänen omaisuuttaan ja lentolehtisiä pahoitellen samalla asian julkistamista, koska ”rabbi vietiin vain kuulusteluihin”. Hän joutui kuitenkin maksamaan vakuutuksen päästäkseen vapaaksi. (JP)
- Hizbullah voi keksiä jotain häiritäkseen neljän maan johtajan tapaamista Beirutissa, minkä tarkoituksena on tukea Libanonin hallitusta Iranin hallintaa vastaan. Mukana ovat Saudikuningas Abdullah, Syyrian presidentti Bashar Assad, emiiri Khaled bin Khaif al-Thani Qatarista sekä sheikki Hamad bin Issa al-Khalifa Bahrainista. Tilaisuus on tarkoitus pitää perjantaina. Debkafile arvioi, että Hizbullah voi yrittää estää sen. http://www.debka.com/article/8930/

Monday, July 26, 2010

MAANANTAI 26.07.10

1. TEINI-IKÄISTEN varomattoman tulenkäsittelyn arvioidaan aiheuttaneen rajun tulipalon, joka eiliseen mennessä oli tuhonnut 1000 dunamia (300 hehtaaria) metsämaata, pakotti evakuoimaan Oran, Aminadavin ja Even Sapirin moshavit ja uhkasi Ein Keremin sairaalaa, kertoi Jerusalemin poliisi sunnuntai-iltana. Poliisi on pidättänyt viisi nuorta kuulusteluja varten pyrkiessään selvittämään tulen syttymisen todellisen syyn. Nuoret olivat leikkineet tulella, mutta sen riistäytyessä käsistä he pakenivat Jerusalemiin, josta heidät löydettiin.

TULIPALO saatiin hallintaan ennen sen pääsyä Ein Keremin sairaalan alueelle, mutta se ehti tuhota 23 autoa sairaalan viereisellä paikoitusalueella. Sairaalaan johtavat tiet suljettiin hetkeksi ja sairaalan evakuointia harkittiin, mitä onneksi ei kuitenkaan tarvinnut toteuttaa. Palo jatkoi temmellystään läheisessä metsämaastossa vielä illalla hallitsemattomana.
Neljä ihmistä hoidettiin savumyrkytyksen vuoksi.
JNF:n edustaja kertoi, että 1000 dunamia Aminadavin istutettua metsää tuhoutui palossa. Tulipalo alkoi 15.30 tienoilla sunnuntaina, mutta toinen palo syttyi Khirbet Tzeadim alueella, joka on osa Aminadavin metsää. Paikalle tuotiin 100 JNF:n henkilökunnan jäsentä yhdessä yhdeksän palomiesryhmän kanssa, jotka avustivat paikallisia palomiehiä tulen saamiseksi hallitaan, mikä onnistui kuuteen mennessä. Evakuoidut asukkaat alkoivat palata koteihinsa.

KOLME viikkoa sitten Golanilla syttynyt tulipalo tuhosi 1 800 dunamia metsämaatta. JFN:n (Jewish National Fund, Juutalainen Kansallisrahasto) edustaja arvioi, että sen elpyminen vie 50 vuotta.

JERUSALEMIN Shmuel Hanavi kadulla Beit Yisrael lähiössä kerrostaloasunnossa 14.30 syttynyt tulipalo vahingoitti pahoin 18-kuukauden ikäisiä kaksosia, jotka vietiin vaarallisessa kunnossa sairaalaan palomiesten pelastettua heidät palavasta asunnosta. 3-vuoden ikäinen lapsi haavoittui lievästi palossa. Poliisi tutkii palon syytä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182589

2. NETANYASTA kotoisin oleva 38-vuotias mieshenkilö Itai Ben-Dror oli vastaamassa
Ramlen oikeudessa syytöksiin kolmen pienen lapsensa murhasta. Tuomari Liora Frankel kutsui tapausta järkyttäväksi ja tuskalliseksi, jota on vaikea käsittää järjellisesti. Hän sanoi sydämensä itkeneen lukiessaan poliisitutkimusasiakirjoja. Hän määräsi syytetyn mielentilatutkimuksiin saadakseen selville, voiko hän osallistua oikeuskäsittelyyn.

ITAI BEN DROR pidätettiin hänen kodistaan lauantaiaamuna sen jälkeen, kun pelastus-henkilöstö oli löytänyt sieltä hänen murhaamansa lapset – Omer 10-, Roni 8- ja Or 5-vuotta – huovan alle piilotettuina täynnä puukonhaavoja veren tahrimalla patjalla. Mies oli lähellä viillettyään ranteensa auki itsemurhayrityksessä, mikä epäonnistui. Alustavissa kuulusteluissa hänen sairaalavuoteensa äärellä mies tunnusti murhanneensa lapsensa, mutta tutkimuksia jatketaan edelleen täydellisen kuvan saamiseksi.

BEN DRORIN asianajaja Ran Alon kertoi saaneensa mieheltä tietää, että hän oli saanut ”ääniltä” ohjeet, miten murha tulee suorittaa. Alon yrittää saada oikeuden vakuuttuneeksi, ettei hänen päämiehensä ole täysissä järjissään. Mies oli ollut useita kertoja psykiatrisissa tutkimuksissa ja saanut hoitoa psykologisiin ongelmiinsa sairaalassa, viisi tai kuusi kertaa viimeisen parin vuoden aikana, viimeinen hoito kesti 5 kuukautta. Hän oli tutkittavana pari viikkoa ennen tapausta valitettuaan huonovointisuutta ja ”ongelmallisista ajatuksista”.
Alon pitää selvänä, että mies tarvitsee psykologista hoitoa; hän oli kysyttäessä todennut, että lapset ovat nyt paremmassa maailmassa. Surmattuaan lapsensa hän kantoi heidät vuoteeseen, joi viskiä, otti muutaman pillerin, aukaisi ranteensa ja meni nukkumaan lastensa ruumiitten viereen halaten heitä pitkin yötä.

KIIVAITA syytöksiä on esitetty sosiaaliviranomaisia vastaan siksi, että he olivat pakottaneet lasten äidin Lilach Shem Tovin antamaan lasten isän tavata lapsiaan jopa uhaten lasten huostaan otolla, ellei hän suostu tapaamisoikeuteen. Lasten äiti Lilach esiintyi TV-kuvissa kyynelehtien käydessään läpi juutalaiseen tapaan suruaikaa, shivaa. Hän valitti, ettei hänen elämällään ole enää mitään merkitystä ja haluaa päästä lastensa luo.
Poliisi vaatii, ettei syytettyä saa viedä psykiatrisiin tutkimuksiin ennen virallista syytettä.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182563

3. TOISENLAISELLA tulipalolla uhkailee Israelin yhteisöä arabikansanedustaja Haneen Zoabi englantilaisen lehden Guardian haastattelussa. Hän nousi kansan tietoisuuteen osallistuttuaan Mavi Marmaran aktivistien ja palkkasotureitten mukana Gazan merisaarron murtamisyritykseen. Hän kertoi silloin laivalta rantauduttuaan Ashdodin satamassa, ettei hän nähnyt mitään väkivaltaa laivassa ennen kuin IDF:n sotilaat avasivat tulen matkustajia kohti. Tämän tempauksen seurauksena Knesset hyväksyi lain, jonka perusteella hän menettää joitain kansanedustajille kuuluvia erikoisoikeuksia.

ZOABI kertoo haastattelussa, että israelilaisilta meni 60 vuotta ennen kuin he havaitsivat palestiinalaisten olemassaolon, ja 15 lisävuotta ennen kuin he havaitsivat Oslon sopimusten aiheuttaman tuhon. Hän esittää asian tähän tapaan: ”Sionistit halusivat tehdä arabiasukkaista puunpilkkojia ja veden kantajia. Havaittuaan sen epäonnistumisen he ovat heittäneet syrjään porkkana ja keppi politiikkansa ja ovat nyt luopumassa vapaamielisyydestään arabien valvomiseksi. Olimme aiemmin passiivisia, mutta nyt olemme aktivoitumassa löytääksemme kansallisen identiteettimme.”

KNESSETIN poistamiin kansanedustajan etuisuuksiin kuului diplomaattipassi, alennuksiin asianajajan palveluksiin rikossyytöksissä – kuten ”flotilla väkikohtauksen” tutkimusten seurauksena – sekä muita kansanedustajan etuisuuksia esim. ulkomaanmatkojen yhteydessä. Jotkut kansanedustajat sekä juutalais- että arabipuolella valittivat, että laki voi vaarantaa Israelin demokratiaa, mutta lain kannattajat selittävät, että juuri Zoabin kaltaiset keltanokka-kansanedustajat sen vaarantavat.
ZOABI nosti haastattelussa esiin pari viimeaikaista juttua kuten arabimiestä vastaan nostettu raiskaussyytös sekä poliisiupseeri Shahar Mizrahin tuomio arabiautovarkaan ampumisesta. Nämä raiskaussyytteet lienevät tapauksia, joissa arabeja syytetään Samariassa ja Juudeassa palestiinalaisten väkivaltaisiin mellakoihin osallistuneitten eurooppalaisten naisten raiskaamisesta. Näitä naisia asuu palestiinalaiskylissä, ja eurooppalaisittain pukeutuneita ovat herättäneet palestiinalaisnaisten paheksuntaa kylän nuorukaisten moraalin murskaamisesta.
Zoabi varoitti, että ellei Israel lopeta arabiasukkaittensa syrjimistä, kolmas intifada voi olla tulossa. (intifada tarkoittaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään) Hän sanoi, että Israelin arabit ovat kasvavassa määrin samaistumassa palestiinalaisiin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182615

4. GAZA on edelleen miehitettyä aluetta, vakuuttavat PA:n johtajat yhdellä suulla, ja siksi he ehdottomasti vastustavat Avigdor Liebermanin esityksiä eristää Gaza kokonaan Israelista ja sen muodostamista omatoimiseksi rakentamalla sinne oma sähkövoimala, meriveden puhdistamo sekä vesi- ja viemäriverkosto puhdistuslaitteistoineen. Tämä on varsin outo tulkinta, sillä Gazassa on vain yksi israelilainen, ja hänkin Hamasin panttivankina. Tuon ajatuskuvion mukaan vaikka Israel vetäytyisi 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille PA pitäisi aluettaan kuitenkin Israelin miehittämänä alueena. Tämä pitäisi kai tulkita siten, ettei Israel koskaan pääse eroon Juudean, Samarian ja Gazan ”miehityksestä”, vaan sen velvollisuutena on vastata niiden asukkaitten hyvinvoinnista siihen saakka, kunnes ne ovat saaneet tuhottua Israelin ja ajaneet juutalaiset mereen. Nuo lainausmerkit siksi, että koko alue Jordanjoesta Välimereen kuuluu juutalaisten kansallisen kodin alueeseen eikä siten ole miehitettyä, kuten se oli Jordanian miehitettyä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosat, Egyptin Gazan kaistan sekä Syyrian Golanin kukkulat.

KONFLIKTIA tarkastelee Jonathan D Halevi JP:n artikkelissaan kysyen otsikossaan: Miksi palestiinalaiset vastustavat miehityksen lopettamista? lisäten: PA:n ja Hamasin hallituksen päämäärä on yhtenäinen: Pitää pakolaisongelman laava kiehumispisteessä, koska tämä muodostaa avaimen historiallisen palestiinalaisen harharetken varsinaiseen kohteeseen.
Hamas haluaa kynsin hampain pitää kiinni Israelin miehityksestä, koska sen kautta Israel katsotaan velvolliseksi vastaamaan kaikista sen tarpeista. Hamasin päämääränä ei ole oma hallinto vaan Israelin tuhoaminen, sen asukkaitten surmaaminen tai ajaminen pois maasta. Tässä Hamas saa poliittista tukea ihmisoikeusjärjestöiltä, palestiinalaisilta ja Israelilta.
HALEVI toteaa, että sekä Juudean ja Samarian että Gazan palestiinalaiset ovat tässä suhteessa samoilla linjoilla. Hän hämmästelee ihmisoikeusjärjestöjen kaksinaamaisuutta siinä, että ne julkistavat erittäin kriittisiä ”tutkimuksia” Israelin ihmisoikeuksien rikkomisista, mutta ummistavat silmänsä täysin tavasta, millä Hamas islamilaistaa Gazan kaistaa omaksuen sen räikeät ihmisoikeuksia polkevan sharia-lain määräykset. Eikä Juudean ja Samarian Fatahin johtama hallinto jää paljon jälkeen tästä. Ihmisten laittomat pidätykset ja vangitsemiset kuukausiksi ilman oikeudenkäyntiä tai asianajajaa, kidutusten käyttäminen osana kuulusteluja tunnustuksen saamiseksi, ja pikaoikeuksien jälkeiset teloitukset.
HALEVI havaitsee oudon paradoksin ihmisoikeusjärjestöjen vaatimuksissa rajojen täydellisestä avaamisesta, mikä tarkoittaisi ”miehityksen” loppumista, mikä ei kuitenkaan ole niiden tarkoituksena. Tässä ne täysin yhtyvät palestiinalaisten vaatimuksiin.
SAMOIN EGYPTI varoittaa Israelia sulkemasta rajojaan Gazaan, peläten vastuun sen asukkaitten hyvinvoinnista lankeavan sen omille hartioilleen. Vaikka teoriassa Egypti ja Israel nauttivat keskinäisestä rauhantilasta, Egypti katsoo pitkällä tähtäimellä Israelin pääasialliseksi vihollisekseen, jonka heikentäminen kaikin tavoin on sen edun mukaista.

HALEVI toteaa artikkelinsa päätteeksi, että kuten ihmisoikeusjärjestön B´Tzelemin entinen puheenjohtaja professori Anat Biletzki totesi 2007 varoittaen vaarasta, että PA lopulta vaikeuksiensa keskellä lupautuu kahden valtion periaatteeseen ja jopa luopumaan pakolaisten paluuoikeudesta, palestiinalaisten ei tule suostua omaan valtioon. Biletzki totesi silloin, että kahden kansan asuma yksi valtio on ainoa järkevä ja oikeudenmukainen ratkaisu Israelin ja palestiinalaisten ongelmaan.
”Hamas haluaa syödä Israelin kädestä, mutta lopulta syödä sitä syöttävän käden.”
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=182587

5. UUTISOTSIKOITA
- Abbas sanoo vastustavansa suorien keskustelujen aloittamista, vaikka koko maailmaa vaatii häntä suostumaan niihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182534
- Elbit julkistaa järjestelmänsä, joka pystyy havaitsemaan maan liikuttamisen, erottamaan kävelemisen ja ryömimisen sekä ihmisen, auton ja eläinten liikkumisen. Järjestelmä on nimeltään ”SAND” (smart allterrain networked detectors) ja se muodostuu kevyestä tunnistajasta, jonka elinikä on 5 vuotta. Se hyödyntää seismisiä ja akustisia sensoreita maan päällä tai sen sisällä tapahtuvien liikkeiden tunnistamiseen. Kukin sensori kattaa useiden kymmenien metrien alueen lähettäen tiedot valvontapisteeseen. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/ScienceAndEnvironment/Article.aspx?id=18259
- Hallitus siirsi kuukaudella lakiesitystä, jolla maan kansalaisilta vaaditaan valaa kuuliaisuudesta Israelille juutalaisena demokratiana. (JP)
- IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoo, että vain hän on käytettävissä IDF:n sotilaista ”flotilla-tutkimuksissa”. (JP)
- Silwanin lähiössä sijaitsevan Beit Jonatanin kerrostalon asukkaat valmistautuvat oikeuden määräämän evakuointiajankohdan lähestyessä. Talo rakennettiin ilman lupia 7-kerroksiseksi. Barkatin suunnitelmassa 4 kerrosta sallittaisiin. (JP)
- USA sanoo osallistuvansa täysimittaisesti Arrow III torjuntajärjestelmän kehittämiseksi siten, että se pystyy tuhoamaan avaruudessa lähestyvät ballistiset ydinkärjin varustetut ohjukset. Järjestelmän jatkokehitys maksanee 100 miljoonaa USD, sen kokonais-kustannukset ovat miljardin USD luokkaa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182562
- CIA:n aiempi johtaja Michael Hayden sanoo, että on yhä todennäköisempää, että USA tulee iskemään Iranin ydinlaitoksia vastaan. Turkki, Brasilia ja Iran elättelevät edelleen toiveita, että niiden kesken sovittu uraaniin siirto Turkkiin toteutuu suosiollisesti. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=182561
- Välimeren laikkukuume on levinnyt Haderan alueella, jossa on tavattu kolme tapausta. Se on tyfuksen tapainen kuume, joka aiheuttaa huonovointisuutta, oksentelua ja ajoittaista tajuttomuutta. Sitä hoidetaan penisilliinillä. Sitä levittää koira sairastumatta itse. Sen oireita ovat punaiset laikut käsissä, kasvoissa ja muualla kehoa. http://www.jpost.com/HealthAndSci-Tech/Health/Article.aspx?id=182600
- Ensi sunnuntai-iltana, TuBe´Av rakkauden päivänä, nähtäneen julkinen mielenosoitus Tel Avivissa Israelin rabbien hallitsemaa vihkimisseremoniaa vastaan, joka estää ei-juutalaisten keskeisen toimituksen. Perinteisesti nuoret naiset menivät valkoisissa vaatteissa tanssimaan viinitarhoihin toivoen tulevan puolisonsa löytävän hänet sieltä. Tel Avivin tilaisuus lienee muunnos siitä, tanssitaan Cinemathequen edessä.
- http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=182529

Sunday, July 25, 2010

SUNNUNTAI 25.07.10

1. ISRAEL näyttää joutuneen jatkuvien ja lisääntyvien tutkimusten ja välikohtausten kohteeksi ilman omaa syytään, joitten varjolla sitä syytetään milloin mistäkin ja pyritään osoittamaan heittiöksi, jota kaikkien tulee varoa ja joka on kaiken pahan alku ja juuri.

MAVI Marmara välikohtauksen ollessa vielä raakana muistissa kaksi uutta ”avustuslaivaa” seilaa Libanonista jonkun toisen maan kautta kohti Gazaa. Toisessa on matkustajina pelkästään naisia, mutta huolella valikoituja oikean poliittisen kannan omaavina; toisessa aluksessa on lehtimiehiä ja kuvaajia. Kukaan ei tiedä, onko niissä mahdollisesti ”avustuksiakin” poliittisen propagandajoukon lisäksi. Mavi Marmarassa ei ollut muuta kuin matkustajien henkilökohtaisia tavaroita ja matkustajia, joukossa 50 puu- ja metallikartuin, veitsin, lingoin, kirvein ja pistoolein aseistettua palkkasotilasta.

Päivän uutiset kertovat, että USA:ssa tunnettu Israelin vihollinen arabi Rashid Khalidi kerää rahaa amerikkalaisen laivan varustamiseksi Gazan ”saarron” purkamiseksi. Hän sanoo tarvitsevansa 370 000 USD, jotka hän uskoo kokoavansa ensi kuussa. Laivan on tarkoitus seilata Gazaa kohti elokuun alussa. Khalidi on Columbian yliopiston professori, joka tehokkaasti toimi Barack Obaman valitsemiseksi USA:n presidentiksi.

KHALIDI kertoo, että alukseen otetaan 50 – 60 matkustajaa, jotka nekin varmaan valitaan huolella propagandaedun maksimoimiseksi. Laivat on tarkoitus lähettää samaan aikaan, kun muita aluksia varustetaan ja lähetetään Euroopasta (Norjasta?), Kanadasta, Intiasta, Etelä-Afrikasta ja Lähi Idästä. Eräs blogaaja tarttui heti uutisaiheeseen muistuttaen, että Khalidi on Chicagon ajoilta Obaman hyvä kamu, joka kannattaa Hamasia.
Khalidi aikoo antaa alukselleen nimeksi Obaman elämäkertateoksen mukaan ”The Audacity of Hope” (suomeksi jotain: Toivon uskallus tai röyhkeys, viittaus lain vastaisuuteen). Khalidi on Palestiinasta paenneen perheen jälkeläinen ja sanoo vierailleensa Gazassa tapaamassa sukulaisiaan. Hän kertoo elämän Gazassa muistuttavan vankilaa, eikä näe mitään mieltä jatkaa epäonnistunutta ”rauhanprosessia” Netanyahun hallituksen kanssa. Hän ei suunnittele itse liittyvänsä varustamansa aluksen matkustajiin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/u-s-group-raising-funds-for-new-gaza-aid-ship-1.303844

2. GOLDSTONEN raportti saa jatkon. YK:n ”ihmisoikeusneuvoston” asettaman
komitean johtoon on nimetty saksalainen Christian Tomuschat, joka näyttää myös täyttävän Israelin vastustajiin liittyvän tunnusmerkin ja sellaisena sopivalta YK:n ihmisoikeusneuvoston tehtäviin, eli on valmiiksi osoittanut olevansa Israelin kärkevä kriitikko. Hän tunnustaa osallistuneensa 1990-luvulla Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan antaen neuvoa-antavia analyysejä asiaan liittyvissä lainopillisissa kysymyksissä.

HÄN SANOO ”unohtaneensa”, saiko hän suoran toimeksiannon asiassa Jasser Arafatilta. Hän itse katsoo, ettei hänen ja neljän muun juristin Arafatille antama analyysi rauhanprosessista vuonna 1996 asian mahdollisesta alistamisesta YK:n yleiskokoukseen, joka voisi alistaa asian edelleen Kansainväliselle oikeudelle, edellytä hänen luopuvan uudesta nimityksestään. Israelia ei kuitenkaan informoitu Tomuschatin aiemmasta aktiivisuudesta, kuten säännöt vaativat. Ilmeisesti katsotaan, etteivät yleiset säännöt koske Israelia.

HÄNEN VALINTANSA on kuitenkin herättänyt vastalauseita multakin tahoilta, koska hän on antanut lausuntoja, joissa hän leimaa Israelin harjoittamat terroristien teloitukset ”valtion terrorismiksi”. Toiseksi hän on todennut, etteivät valtion asettamat omat tutkimuskomiteat pysty puolueettomasti arvioimaan puolustusvoimiensa toimia. Tämä on tärkeä huomio, koska hänen johtamansa komitean tehtäviin kuuluu arvioida Israelin oikeuslaitoksen kykyä tutkia riittävällä tarkkuudella IDF:n väitettyjä ”laittomuuksia”, joita Goldstonen raportissa esitetään. Pelkona on, että komitean kriittisen yksipuolinen arviointi Israelin juridisesta kyvystä tutkia maan siviili- ja sotilas-hierarkiaa polkee maan uskottavuutta kansainvälisesti.

EDELLEEN komitean kaksi muuta jäsentä, Param Cumaraswamy Malesiasta sekä amerikkalainen Mary Davis, ovat Tomuschatin tavoin International Comission of Jurists jäseniä, joka tunnetaan kiivaasta Israelin vastaisuudestaan aiempien tutkimusten yhteydessä. Tomuschat totesi 2007 Hamasin johtaja sheikki Ahmed Yassinin teloituksen yhteydessä 2004: ” Täsmä-teloitukset ovat yhtä piittaamattomia kuin terroristien hyökkäykset” Hän lisäsi, että ne luoteeltaan muistuttavat paljon ”valtionterrorismia”.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182483

3. YK:N ”Ihmisoikeusneuvoston” asettama tutkimuskomitea, joka tutkii ”avustuslaiva” Mavi Marmaran tapausta, on Israelin virallisen kannan mukaan tarpeeton, sillä IDF asetti oman kenraalimajuri (res.) Giora Eilandin johtaman tutkimuskomiteansa ja hallitus asetti toisen entisen korkeimman oikeuden tuomarin Turkelin johtaman komitean, jossa on kaksi Israelin ulkopuolista tarkkailijaa.
Pääministerin kanslia katsoo, että näitten tekemät tutkimukset ovat täysin riittävät, eikä todennäköisesti tule työskentelemään Yk:n asettaman tutkimuskomitean kanssa.

TAVAKSI tulleen käytännön mukaan tällekin komitealle on annettu mandaatti, jossa Israel todetaan syylliseksi ilman tutkimuksia – kuten Goldstonen komiteakin sai.
Toiseksi tämän uuden komitean johtoon nimitetty YK:n sotarikosten syyttäjä Desmond de Silva puhui kiivaasti Israelia vastaan ennen nimitystään virkaansa. Sekä Fatah että Hamas ilmaisivat tyytyväisyytensä tämän komitean perustamisesta. YK:n pääsihteeri tiettävästi jatkaa toimiaan suunnittelemansa oman kansainvälisen komitean nimittämiseksi. Hamasin ainoa huoli on, ettei Israel toimi yhteistyössä komitean kanssa, mikä vähentää sen tutkimusten merkitystä kansainvälisesti.
Hamasin toiveena on saarron lopettaminen kokonaan.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=182485

4. MAAILMAN rauhaa järkyttävät mahdolliset polttopisteet ovat kuitenkin kaukana Israelista. USA:n ja Etelä-Korean viikonvaihteessa alkaneet yhteiset meriharjoitukset, joihin osallistuu 20 sota-alusta ja lukuisia lentokoneita ja runsaasti miehistöä, on yksi näistä.
POHJOIS-KOREA seuraa tilannetta sormi liipaisimella ja uhkaa käyttää ydinaseitaan, jos se katsoo harjoitusten uhkaavan maan turvallisuutta.
Toivottavasti kuitenkin järki estää suorat vihollisuudet.

TOINEN häirikkö alue on Irak ja sen läheinen Iran, joka ei suoraan halua asettua USA:n sotilasmahdin eteen – ei ainakaan vielä – mutta joka näkee USA:n armeijan yksiköiden poistumisen Irakista antavan sille loistavan tilaisuuden saattaa sille myötämieliset joukot hyökkäilemään amerikkalaisten partioitten kimppuun sekä myös sen tukikohtiin. Iranin ärtyisyyttä on lisännyt USA:n suunnitelmat jättää osa joukoistaan Irakiin YK:n lipun alla. Tämä sotkisi pahasti Iranin johdon suunnitelmia saada sille myötämielinen hallitus Irakiin. Toiseksi tähän sisältynee USA:n sotilasjohdon valmistautuminen mahdollisiin sotilaallisiin iskuihin Iranin ydinlaitoksia vastaan, mikä voisi edellyttää myös kommandojoukkojen käytön. Viitteitä tästä ovat antaneet USA:n Irakissa ja Afganistanissa toimivat kenraalit. Tämä olisi lopullinen niitti presidentti Obaman muslimimaitten myötämielisyyden etsimiselle mielistelyjen avulla, mutta se toisi runsaasti myötätuntoa sunni-enemmistöisistä arabimaista.

KOLMAS häirikkö tunkee sittenkin aivan Israelin pohjoisrajan tuntumaan. Hizbullah on pysytellyt suhteellisen rauhallisena ja hiljaa osallistumatta Iranin presidentti Ahmadinejadin kiivaisiin Israelin vastaisiin sanallisiin hyökkäyksiin, mutta Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkailee, että jos sen jäseniä todetaan Rafik Haririn murhaan syyllisiksi ja heitä vastaan nostetaan syytteitä, asiaa ei voida peittää villaisella. YK:n syyttäjä Daniel Bellemare oli vihjaillut Libanonin pääministeri Saad Harirille, että 3-4 Hizbullahin jäsentä on epäiltyjen listassa. Tuntien järjestön tiukan hierarkian pääsihteeri Nasrallah on täysin tietoinen, mitä sen jäsenet ovat puuhanneet. Hänen paras henkivakuutuksensa on se, ettei Hariri selviä hengissä ilman Nasrallahia. Jos Nasrallahia syytetään, Haririn henki on todella vaarassa. Mahdollinen sisällissota Libanonissa olisi viimeinen, mitä Israelissa kaivataan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/mess-report-lebanon-s-hariri-needs-hezbollah-for-his-survival-1.303514

5. UUTISOTSIKOITA
- Iran sanoo aloittavansa ydinfuusioreaktorin suunnittelun. Maan atomienergiajärjestön johtaja varapresidentti Ali Akbar Salehi ilmoitti asiasta konferenssin aikana. Projektille on annettu 8 miljoonan USD määräraha. Yksikään maa ei ole onnistunut rakentamaan tällaista reaktoria, mutta USA, EU, Kiina, Intia, Venäjä, Japani ja Etelä-Korea allekirjoittivat sopimuksen 2006, jolla sellaisen tutkimustyöt aloitettiin. Kokeellinen reaktori on tarkoitus rakentaa Caracacheen Ranskan eteläosassa 12.8 miljardin USD hinnalla. Tutkijat sanovat, ettei yksikään maa pysty yksin vastaamaan sen tutkimusten kustannuksista, mutta jos sellainen reaktori onnistutaan rakentamaan, se mullistaisi maailman energiantarpeen tyydyttämisen. Iranin projektin alullepanija Salehi tarjoaa yhteistyötä toisten maitten kanssa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=182436
- Egyptin presidentti Hosni Mubarak peruutti osanottonsa Afrikan maitten huippukokouksessa Ugandassa, mikä siivittää arvioita hänen terveydestään. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=182438
- Iranin presidentti Ahmadinejad syytti Venäjän presidentti Medvedeviä astumasta Amerikan vetämiin propagandavaunuihin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=182403
- Eronnut mieshenkilö Netanyassa tunnustaa surmanneensa kolme pientä lastaan, jotka hänen vaimonsa sosiaaliviraston painostuksesta päästi vierailemaan hänen luonaan. Mies oli henkisesti sairas ja saanut hoitoa ongelmiinsa. Heidät löydettiin miehen kotoa täynnä puukonhaavoja. Mies sanoi halunneensa olla heidän kanssaan iäisyydessä, yrittäen itsemurhaa, mutta onnistui vain naarmuttamaan kättään. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=182508
- Gazan terroristit ampuivat raketteja ja kranaatteja Israelin puolelle. Rakettien todettiin olevan uutta mallia, mahdollisesti salakuljetettu Siinailta. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/gaza-militants-may-be-firing-a-new-type-of-rocket-into-israel-police-say-1.303827
- Tuhansia evankelisia kristittyjä monilta paikoilta USA:ssa kokoontui Washingtonin Valkoisen Talon kukkulalle torstaina osoittamaan tukeaan Israelille. http://www.haaretz.com/blogs/focus-u-s-a/focus-u-s-a-whatever-happens-israel-can-always-count-on-u-s-evangelicals-1.303452
- PA:n hallituksen ministeri Muhammed Ishtayeh sanoi Al-Manar TV:n haastattelussa, että palestiinalaisten tulee seurata 1972 Mynichin olympialaisten massamurhan suunnittelijan Abu Daoudun esimerkkiä. Israelin 11-hengen miehistö murhattiin terroristien käsissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138760
- Satakunta mielenosoittajaa mellakoi poliisin kanssa Turkissa Israelin lentopallo-joukkueen pelatessa Serbiaa vastaan, häviten 3-0. Turkkia vastaan pelataan sunnuntaina. Turvallisuussyistä yleisöä ei päästetty saliin ottelun aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138756
- Israel sallinee Venäjän lahjoittaman 50 panssaroidun miehistönkuljetusvaunun siirtämisen Jordaniasta PA:n poliisijoukoille. Israel halusi, ettei niihin asenneta konekiväärejä, mutta PA varmaan tekee sen.