PERJANTAI 30.07.10

1. ARABILIITTO hyväksyi odotetusti suorat keskustelut PA:n ja Israelin välillä
kokouksessaan Kairossa torstaina, joskin määrätyin varauksin. Päätöksessä annetaan Abbasille oikeus päättää, koska ajankohta on sopiva keskustelujen aloittamiseksi. Abbas suositteli kieltävää päätöstä. Mohammad Dahlan totesi kokouksen jälkeen, ettei keskusteluja aloiteta ennekuin Israel suostuu PA:n asettamiin vaatimuksiin, joista ”setlementtitoiminnan” lopettaminen on keskeisin hänen mielestään, mutta muutkin PA:n vaatimukset jurnuttavat pahoin vastahankaan.

Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa totesi, ettei hän ole kovin innostunut myönteisestä päätöksestä, koska hän ei luota Netanyahun vilpittömyyteen, mitä tuki Qatarin edustaja, joka myöskään ei sanonut uskovansa päätökseen nopeaan toteutumiseen käytännössä. Tiettävästi Obama lähetti henkilökohtaisen viestin sekä Abbasille että Egyptin presidentti Hosni Mubarakille, joissa hän kehotti pikaiseen ratkaisuun asiassa. Mubarakille Obama antoi tiettyjä vakuutuksia, joita ei ole julkisuudessa kerrottu. Arabiliiton taholta vakuutetaan, ettei Obaman vakuutuksilla ollut vaikutusta päätökseen kai osoittaakseen itsenäistä päätös-valtaansa kasvojen säilyttämiseksi, mikä näillä leveysasteilla on tärkeää.

USA:n hallituksen taholta huokaistaan helpotuksesta tiedoista myönteisestä päätöksestä, sillä Obama oli käyttänyt paljon vaikutusvaltaansa saadakseen myönteisen päätöksen. Sieltä ilmoitettiin Obaman hallituksen tyytyväisyys ja toivottiin keskustelujen pikaista alkamista.

ISRAELIN HALLITUS ilmaisi myös tyytyväisyytensä ja toivonsa saada aloittaa keskustelut ensi tilassa. Tämä on ollut jostain syystä, mitä ei ole tarkemmin analysoitu, Netanyahun toistuvien vaatimusten ja toivomusten kärjessä. Lieneekö hän antanut Obamalle joitain vakuutuksia ehtoina saamilleen lupauksille ellei peräti uhkauksille, sillä Obaman äkillistä mielenmuutosta suhteessaan Netanyahuun on kummasteltu ja hämmästelty?

POLIITTISET tarkkailijat varoittavat, ettei Abbasin vastahakoinen käsitys suorista keskusteluista lupaa hyvää. Hänellä lienee Arafatin perua leppymätön vastenmielisyys Netanyahua kohtaan. Abbasin uskotaan vitkuttelevan keskustelujen aloittamista odotellessaan syyskuun loppua, jolloin Netanyahun esittämä rakennuskielto loppuu Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä.
NETANYAHU on eri yhteyksissä todennut, ettei kielto jatku 26.09.10 jälkeen, mutta tarkkailijat ennustavat hänen lipeävän tässä suhteessa, kuten hän on tehnyt monissa muissakin asioissa. Eräässä yhteydessä hänen sanotaan todenneen, ettei hän voi suotua rakennuskiellon jatkamiseen, koska se voisi kaataa hänen hallituksensa.
Ainakin sekä Israel Beiteinu että Shas ovat kiellon jatkamista vastaan, mutta vastahakoisuutta esiintyy myös Likudin parissa, jotka katsovat, ettei kiellolla saavutettu mitään mutta menetettiin paljon hankaloittamalla juutalaisten elämää Juudeassa ja Samariassa, mutta myös heikentämällä satojen arabien työnsaantimahdollisuuksia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=183083

2. POLIITTISELLA kentällä kuohuu ellei kiehu yli Israelin Radion paljastettua uutis-lähetyksessään eilen, että Kadiman kansanedustaja ja entinen ministeri Haim Ramon oli presidentti Shimon Peresin toivomuksesta tavannut PA:n pääneuvottelijan Saeb Erekatin Amerikan kolonia-hotellissa Jerusalemissa. Tapaamisen piti olla salainen, mutta eräs sattumalta paikalla ollut tunnisti molemmat. Keskustelujen sisällöstä ei luonnollisestikaan ole kerrottu julkisuudessa, mutta Ramonin oletetaan vieneen Erekatille Peresin viestin, ettei PA suostuisi suoriin keskusteluihin. Ramon ei kiellä tavanneensa Erekatia, mutta kieltää keskustelujen oletetun sisällön. Erekat sanoi, ettei hän keskustele julkisuudessa yksityiskeskusteluistaan. Tapaaminen oli kolme viikkoa sitten.

UUTINEN on varsin outo, sillä julkisuudessa Peres sanoo kannattavansa suoria keskusteluja. Ainoana selityksenä voitaneen olettaa, että takana on halu heikentää Netanyahun asemaa pääministerinä ja lopullisena päämääränä hänen syrjäyttämisensä. Nämä ovat kuitenkin spekulaatioita, joitten todellisuudesta ei osaa vakuuttaa.
Israelin presidentillä ei asemansa perusteella ole oikeutta puuttua poliittisiin kysymyksiin, mutta käytännössä jokainen heistä on ylittänyt säädetyt rajat.
Jokin aika sitten uutistoimistot puhuivat yleisesti Obaman hallituksen halusta kaataa Netanyahun hallitus ja korvata se Kadiman johtamalla ja Tzipi Livnin vetämällä hallituksella, mikä olisi muuttanut sen poliittista painopistettä runsaasti vasemmalle. Tästä on kuitenkin luovuttu sen epätodennäköisen toteutumisen vuoksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138849

3. ENGLANNIN pääministeri David Cameron totesi vieraillessaan Turkissa, että Gaza muistuttaa vankileiriä ja vaati rajojen avaamista sekä avustus- ja kaupallisten tarvikkeiden vapaata pääsyä Gazaan. Seistessään Turkin pääministeri Erdoganin vierellä vastaillessaan lehtimiesten kysymyksiin hän tuomitsi Israelin merivoimien kommandojoukkojen iskun Mavi Marmara alukselle, jossa ei ollut avustuksia, mutta runsaasti palkkasotureita ja aktivisteja. Juutalaisjohtajat maailmalla kokivat nämä huomautukset loukkaavina ja kehottivat juutalaisia kirjoittamaan alueittensa johtajille ja kansanedustajille puuttumaan asiaan. Cameronin lausunnot ovat yllättäviä, koska häntä on pidetty Israelin ystävänä. He sanovat, että kuvaus vankileiristä on täysin harhaanjohtava, sillä tänä vuonna avattiin olympiatasoinen uima-allas Gazassa, ja viime viikolla siellä avattiin uudenaikainen 2-kerroksinen kauppakeskus länsimaisine ja jopa israelilaisine myyntiartikkeleineen ja palveluksineen.

ENGLANNIN Israelin lähettinä toimensa jättävä Sir Tom Phillips tukee sopivasti Cameronin lausuntoja antamassaan lausunnossa Jerusalemin Postille. Hän vakuuttaa, että Israel voisi tehdä enemmän elvyttääkseen Gazan taloutta ja että saarto saa aikaan vastareaktion synnyttämällä radikalismia. Hän sanoo Israelin saattaneen Hamasin valvoman Gazan ”tunneli-talouteen”, jossa palestiinalainen yksityissektori on lähes täysin tuhottu. Hänen näkemyksensä mukaan Gazan katujen pojat saavat esikuvansa Hamasin taistelijoista mustissa puvuissaan katujen kulmilla.
PHILLIPS sanoo saarron aiheuttavan huomattavan humanitäärisen hädän, ja se luo samalla uuden sukupolven, joka ei juuri tunne myötätuntoa Israelia kohtaan. Phillips näyttää kuuluvan siihen vanhaan englantilaiseen luokkaan, joka ei juuri tunne sympatiaa Israelia kohtaan. Hänen seuraava asemapaikkansa on Saudi Arabia, jossa hän tuntenee olonsa kotoiseksi.
Monet Israelissa hämmästelevät sitä ulkokultaisuutta, millä maailma tarkastelee Israelia. (JP) http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3927180,00.html

4. LIBANONIN entisen pääministeri Rafik Haririn murhan pääsyylliseksi on nousemassa Hizbullahin Damaskoksessa salamurhan kautta helmikuussa 2008 kuolleen sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin serkku Mustafa Badr al-Din. Haririn surmasi voimakas autopommi Beirutissa 2005. Mustafa on naimisissa Imaadin tyttären kanssa.
ISRAELIN TV:n torstaisten uutisten mukaan Libanonin nykyinen pääministeri Saad Hariri pyysi murhatutkimuksia suorittavaa tribunaalia siirtämään tutkimustensa tulosten julkistamista ja syyllisen nimeämistä peläten Hizbullajin vastatoimia.

MUSTAFA Badr al-Din oli myös epäiltyjen listalla Kuwaitin hallitsijan salamurhahankkeessa vuonna 2008.
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi, että jos järjestön jäseniä on syytettyjen listalla, heidät tulee poistaa sieltä, koska kysymyksessä on Israelin salajuoni. Hariri pelkää, että syyllisten julkistaminen voi aiheuttaa uuden sisällissodan Libanonissa shia- ja sunni-muslimien kesken.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad vieraille Beirutissa tänään. Hän tapasi Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin Damaskoksessa torstaina rauhoittaakseen tilannetta. Saudit ovat olleet USA:n puolivillaisia tukijoita ja siinä kohdanneet Syyrian vastakohtaisuuden, joka tukeutuu Iranin apuun. Abdullah ja Bashar sopivat yhteisestä Israelin vastaisesta rintamasta palestiinalaisten auttamiseksi. Toiseksi he sanoivat kaksinkertaistavansa ponnistelut arabien sisäisen yhtenäisyyden lujittamiseksi sekä tukevansa Libanonin tasapainon säilyttämistä.
Rafik Hariri oli sunnijohtaja voimallisella saudisiteellä. Hänen murhansa syvensi Riyadin ja Damaskoksen välistä repeämää, mikä johti USA:n ja saudien väliseen koaliittioon nimellä March 14, mikä kehittyi ”Cedar vallankumoukseksi”, minkä seurauksena Syyrian joukot poistuivat Libanonin alueelta. Nyt Libanon on lähes Syyrian vasallivaltio. (JP)

5. UUTISOTSIKOITA
- Venäjän erikoisjoukot pystyivät estämään matkustajakoneen kaappaamisen Moskovan kentällä torstaina. Kone lensi Moskovaan Mineralniye Vody kentältä. Kaappausta aikovat esittivät vaatimuksen saada tavata pääministeri Putinin. Kone vapautettiin kaksi tuntia myöhemmin lääkäreiksi naamioituneitten erikoisjoukkojen toimesta. (JP)
- Apulaispuolustusministeri Matan Vilnai puolustaa IAF:n koneitten harjoittelua Romaniassa tottuakseen toimimaan kaukana omasta maastaan.(JP)
- Tel Avivin Yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miten muisti koodautuu aivoissa. (JP)
- Terroristien Gazasta ampua raketti putosi Ashkeloniin asuntoalueen keskelle. Raketti on Grad-tyyppinen Katjusha-raketti; se putosi katuun 08.30 aikoihin tänään. Se aiheutti vahinkoja läheisille rakennuksille tuhoten muutamia autoja. Kaksi ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. Raketti-isku oli yksi harvoista, joita Gazasta on ammuttu Israelin puolelle 2008 cast lead operaation jälkeen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/grad-rocket-from-gaza-strikes-residential-area-of-ashkelon-1.304966
- Egyptiläinen journalisti Ashraf Abu Al-Houl kirjoittaa hämmästyneensä elintason korkeutta Gazassa, jota hän kuvailee jopa luxus-termein. Hinnat ovat siellä alemmat kuin Egyptissä ja tavaravalikoima kaupoissa laajempi. Hänen Al-Ahram lehdessä Egyptissä julkaistu kirjoituksensa, jonka MEMRI käänsi, kertoo, ettei Gazaa voi pitää saarrettuna yhteisönä. Hän sanoo tutkineensa paikkoja ja tulleensa vakuuttuneeksi, että kysymys Gazan saarrosta on ”poliittinen tosiasia”, ei ”taloudellinen”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138860
- Hebronissa pidettiin muistotilaisuus niille 67 juutalaiselle asukkaalle, jotka heidän
naapurinaan asuvat Hebronin arabit murhasivat 81 vuotta siten.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138858
- Mahmoud Abbas, itsensä oikeuttanut PA:n puheenjohtaja, jota kutsutaan presidentiksi,
- totesi arabiliiton kokouksessa, että Palestiinan valtiosta tulee ”Judenrein”, yksikään juutalainen ei saa asua siellä, eikä yksikään Israelin sotilas saa jäädä sinne edes YK:n lipun varjolla. Hän haluaa kansainvälisiä joukkoja sinne valvomaan rajoja, mutta jos Libanonin tilannetta pidetään esimerkkinä, jossa YK:n UNIFIL-joukot valvovat, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen eikä vie joukkojaan Litanijoen eteläpuolelle, niiden tehtävänä on valvoa, etteivät IDF:n joukot estä PA:n aseistautumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138856
- Israelin ulkoministeriö on lähtenyt puolustautumisesta hyökkäykseen ponnisteluissaan maailman Israelia tuomitsevan asenteen muuttamiseksi ulkokultaisesta todellisiin tapahtumiin perustuvaksi. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoo Wall Street Journal lehden maksetussa julistuksessaan lukuisia esimerkkejä, miten maailman media jättää huomiotta paljon räikeämpiä ihmisoikeuksien rikkomuksia, joista Israelia syytetään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138846
- Gatin raunioista löydettiin filistealaisen temppelin rauniot Goljatin ajoilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/138843

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019