Friday, June 06, 2008

PERJANTAI 06.06.08
1. ISRAEL ISKEE yksinään Iranin ydinlaitoksia vastaan? Spekulaatiot jatkuvat kiihkeinä, joskin aika tavalla kulissien takana. Olmertin ja Bushin keskusteluista ei ole päästetty julkisuuteen mitään oleellista, paitsi Bushin ja Olmertin vakuutukset, että Iran tulee pysäyttää tavalla tai toisella sen pyrkimyksissä rakentaa itselleen ydinase.
JP SPEKULOI eräässä artikkelissaan, että Bush tarkkailee presidenttiehdokkaitten mahdollisuuksia päästä hänen paikalleen, ja pyrkii sopeuttamaan oman päätöksensä Iranin suhteen sen mukaan. Hänen uskotaan katsovan, että jos John McCain on todennäköinen seuraaja, hän voi uskoa seuraajansa hoitavan Iranin, mutta jos Obama voittaa lokakuun vaalit, hän hoitaa asian itse vielä ennen virkakautensa loppua tammikuussa 2009. (JP)
2. JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti H L Krieger, USA harkitsee pisimmälle kehitetyn ja luultavasti maailman tehokkaimman hävittäjän myymistä Israelille. Tämä F-22 Raptor on vientikiellossa USA:sta, eikä sitä ole vielä kellään toisella maalla. Artikkelissa kuvitellaan, että jos Israel saisi vaikka 10 näitä 150 miljoonaa USD kukin maksavia koneita, ne voisivat toimia auran tavoin tuhoten Iranin ilmapuolustusjärjestelmät ja tehdä siten tietä F-15I ja F-16I pommittajakoneille, jotka olisivat varustettuina täsmäohjuksin ja ”bunker buster” pommeilla, jotka on suunniteltu syvällä maan ja betonin sisällä olevien kohteiden tuhoamiseksi.
KRIEGER kertoo artikkelissaan, että USA:n Talon ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Howard Bergman (Kal.dem.), joka on avainasemassa myyntikiellon purkamisessa, sanoo harkitsevansa vakavasti koneen myymistä Israelille. Hän kertoo, että äskettäin laadittu laki Israelin puolustusaseman vahvistamiseksi USA:n asemyynnissä antaa komitealle perusteet ottaa jämäkämpi asenne harkittaessa, millaista tukea Israel tarvitsee. Laki tarvitsee vielä senaatin vahvistuksen tullakseen voimaan. USA:n pelkona on ollut koneen pitkälle kehitetyn teknologian joutuminen vihollisen käsiin. (JP)
3. MAHMOUD ABBASIN uhkaukset aloittaa keskustelut Hamasin kanssa ”kansallisen yhtenäisyyden nimissä” on aiheuttanut kummastelevia reaktioita sekä Israelissa että varsinkin USA:ssa. Howard Berman arvioi, että jos tämä uhkaus on totta, USA:n tulee harkita uudelleen suunnitelmiaan avustaa palestiinalaisia. Hän pitää outona, että USA avustaisi hallitusta, johon kuuluisi järjestö, jonka USA on luokitellut terrorijärjestöksi. Tämä asettaisi kyseenalaiseksi koulutuksen, jota USA antaa PA:n turvallisuusjoukoille. ”Rahan antaminen hallitukselle jossa terrorijärjestö on osallisena, on aivan toista kuin antaa varoja PA:n hallitukselle, jota johtaa pääministeri Salaam Fayad Fatahista”, hän analysoi.
USA:N ulkoministeri Rice vaati tuoreeltaan selitystä Abbasilta. Tämä tiettävästi selitti, että aloitteen tarkoituksena on lopettaa kriisi Palestiinan sisällä. Abbasin varsinaisena tarkoituksena oli kuitenkin varoittaa ulkoministeri Ricea, että tämän tulee painostaa Israelia lopettamaan rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa, tarkoittaen tällä Jerusalemia.
OLMERT ilmoitti heti ”rauhankeskustelujen” alkaessa, että keskustelut lopetetaan heti, jos Abbas aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. (JP)
4. DEMOKRAATTIEN todennäköisin presidenttiehdokas Baruck Hussein Obama teki ensimmäisen hölmöilyn esittäessään AIPAC:n juhlayleisölle vakuuttavasti, että Jerusalem on Israelin ikuinen ja jakamaton pääkaupunki: ”Jerusalemin tulee pysyä Israelin pääkaupunkina ja sen täytyy pysyä jakamattomana”, hän julisti. Ehkä se on hänen todellinen vakaumuksensa, ehkä ei, mutta jotkut epäilevät politiikalla olevan osuutta tässä. Obama ei ole vielä presidentti ja hän tarvitsee vaikutusvaltaisten juutalaisten tukea. Joka tapauksessa arabit hyökkäsivät raivokkaasti tätä vastaan, eikä Mahmoud Abbas jäänyt siinä toiseksi. OBAMA HUOMASI virheensä ja teki toisen heti perään. Hänen kampanjansa neuvonantaja joutui torstaina selittämään: ”Jerusalem on lopullisen tilanteen kysymys, mikä tarkoittaa, että sen asemasta keskustellaan osapuolten välillä, ja osa ratkaisua, jonka kanssa kummankin osapuolen on elettävä.” hän selitti edelleen, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, eikä sitä tulla jakamaan piikkilangalla ja tarkastusasemilla kahteen osaan kuten 1948-1967. Hän kieltäytyi tarkentamasta kysymystä, olisiko se myös Palestiinan valtion pääkaupunki.
USA:N vahvojen ja vaikutusvaltaisten juutalaisjärjestöjen johtajat sanovat, että Obaman alkuperäinen tunnustus oli ainutlaatuinen poliittinen lausunto, mutta että sen jälkeinen selittely saa heidät äärimmäisen pettyneiksi. Ortodoksiunionin juutalaisseurakuntien johtaja Nathan Diamand selitti, että ”jakamaton Jerusalem tarkoittaa, että Pyhä Kaupunki tulee säilymään yhtenäisenä Israelin hallinnossa, kuten se on ollut vuodesta 1967 lähtien”. (JP)
5. GAZAN TERRORISTIEN ampumat kolme kranaattia osuivat Gazan rajalla sijaitsevan kibbutsin Nir Or lipeillä sijaitsevaan Nirlan teollisuuslaitokseen. Maalitehtaaseen osui kaksi kranaattia, joitten aiheuttamaa hävitystä työntekijät menivät tarkistamaan. Kolmas kranaatti osui laitokseen miesten ollessa tutkimassa tuhoja. Iskussa 51-vuotias kolmen lapsen isä Amnon Rozenberg menehtyi ja neljä muuta työntekijää haavoittui, kaksi heistä vaikeasti.
Kibbutsissa on hälytysjärjestelmä, mutta se ei toimi kranaattien iskiessä. Rozenberg työskenteli kibbutsissa vuodesta 1982 lähtien ja oli aktiivisesti mukana rajavartioissa. Kibbutsi sijaitsee 25 km Sderotista etelään. Kranaatit ammuttiin entisen juutalaiskaupungin Gush Katifin raunioilta.
PERJANTAIAAMUNA IDF:n sotilas haavoittui ollessaan korjaamassa turva-aitaa Gazan rajalla. IAF:n ohjusiskussa lähellä Beit Lahiyaa haavoittui palestiinalaislähteiden mukaan 10 ihmistä. Eilen IAF iski ohjuksellaan rakettimiehistöön, mutta palestiinalaiset kertovat, että ohjus harhautui ja räjähti taloa vasten surmaten nuoren tytön. Tietoa ei ole vahvistettu. Palestiinalaisten antamat tiedot eivät ole luotettavia, joten vahvistus on paikallaan.
6. ISRAELIN JOHTO harkitsee taas ties kuinka monennen kerran, miten suhtautua tähän omituiseen Gazan sotaan. Johto ei neuvottele Hamasin kanssa, se sanoo, ja samaan aikaan neuvotteluja on käyty Egyptin välityksellä viikkokausia tulituksen lopettamiseksi. Siihen suostuminen on Israelille vaikeaa, koska se antaa Hamasille jonkinasteisen laillisuuden leiman ja mahdollisuuden kaikessa rauhassa rakentaa armeijaansa entistä ehommaksi.
TOINEN VAIHTOEHTO, JOTA Barak taas kerran vilauttelee: ”Operaatio Gazassa on entistä lähempänä”, ja jota hän toistelee mantran tavoin, näyttää olevan myös Olmertin ohjelmassa. Se tulisi aiheuttamaan uhreja molemmin puolin ja saamaan tukuttain tuomitsevia lausuntoja maailmalta, joita Hamasin välittämät kuvat ihmisuhreista tukisivat.
KOLMAS VAIHTOEHTO sisältyy Abbasin uhkaukseen aloittaa neuvottelut Hamasin kanssa ”kansallisen sovun saavuttamiseksi”. Abbas on jo muodostanut komitean valmistelemaan ”kansallista keskustelua” , jonka pohjana on Jemenin presidentti Ali Abdullan Salehin suunnitelma. Abbas tiettävästi tavannee Hamas-johtajan Khaled Mashaalin Damaskoksessa. Toinen merkki Hamasin ja Fatahin lähestymisestä on niiden väliset keskustelut Senegalissa Dakkarissa viikonlopun aikana. Abbas jätti äskeisestä lausunnostaan pois vaatimukset, että ehtona keskusteluille Hamasin tulee lopettaa vallankaappauksensa Gazassa.
7. MAHMOUD ABBAS:in äkilliseen haluun aloittaa keskustelut Hamasin kanssa on palestiinalaislähteiden mukaan vaikuttanut heidän kasvava pettymyksensä ”rauhankeskusteluihin” Israelin kanssa, jotka ”eivät johda mihinkään”. Abbas ottaa tässä valtavan harkitun riskin. Sopii vain kysyä, millaisia vakuuksia hänellä on tukijoilta, jotka ovat avanneet miljardien rahahanat laihojen vuosien jälkeen Annapolis-konferenssin ansiosta? Mitä tapahtuisi, jos hanat kierrettäisiin kiinni? USA:n vihjailut ovat oireellisia, joskaan eivät vielä konkreettisia, sillä USA:n ulkoministeriö on täynnä ”arabisteja”, arabeille myötämielisiä, jotka tuskin antavat asioitten ajautua umpikujaan.
TOISAALTA EU:n kanta on ilman tätäkin pehmentymässä, ja on oletettavissa, että siellä otettaisiin tällainen poliittinen ratkaisu hurraten vastaan. EU on ollut PA:n luotettavin tukija huolimatta toistuvista korruptiosyytöksistä ja ummistanut silmänsä niitä tutkineitten löytämistä laittomuuksista. Hamasin johto tervehtii ilolla Abbasin tarjousta.
EHKÄ ON aika Israelin hallituksen purkaa Gazan – ja ehkä jopa Juudean ja Samarian - turva-aita, kuten Calev Ben-David esittää JP:n artikkelinsa otsikossa.
Haluan tässä yhteydessä viitata Jeremian Sanaan ”pahoista naapureista”:
”Mutta sen jälkeen, kun Minä olen temmannut heidät pois, Minä jälleen armahdan heitä ja palautan heidät, itse kunkin perintöosaansa ja itse kunkin maahansa. Ja jos he oppivat Minun kansani tiet, niin että he vannovat Minun Nimeeni: ”Niin totta kuin Herra elää”, niin kuin he opettivat Minun kansaani vannomaan Baalin (Allahin) kautta, niin heidät rakennetaan Minun kansani keskeen. Mutta jos he eivät kuule, niin Minä tempaan pois ja hukutan sen kansan, sanoo Herra.” (Jer.12:14-17) Ajatus Palestiinan valtiosta on syytä tässä valossa unohtaa.
8. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT harkitsee poliisin päätodistajan Morris Talanskyn ristikuulustelujen aikaistamista korjatakseen asemaansa, joka sai pahoja kolhuja Talanskyn todistuksesta. JP:n artikkelin mukaan Talanskya odottaa syyte hammaslääkärinsä pahoinpitelystä USA:ssa. Onko uutinen tosi vai tarkoitettu Talanskyn maineen mustaamiseksi, on toinen kysymys. INN:n mukaan Shula Zakenin pitämässä Olmertin päiväkirjassa mainitaan, että Olmert maksoi
23 000 USD syytettynä olevalle entiselle talousministeri Hitchsonille varoista,
joitten alkuperä on epäselvä.
- LABOUR-PUOLUE valmistautuu vaaleihin marraskuussa. Knessetin hajottamista tarkoittava Silvan Shalomin lakiesitys voi kuitenkin juuttua Knessetin valiokunnan puheenjohtajan David Talin (Kadima) jarrutukseen.

Thursday, June 05, 2008

TORSTAI 05.06.08
1. OLMERT AMERIKASSA. Olmert puhui AIPAC:in kokouksessa vakuuttavan tuntuisesti ja jopa laskien leikkiä korruptioepäilyksistään ja tutkimuksistaan, mikä sai muutamat epäilijätkin taputtamaan vaisusti käsiään. Varsinkin Olmertin vakuutukset Amerikan juutalaisten tuen merkityksestä Israelille varmaan lämmittivät monen mieltä, koska viime aikoina Israelin ja ulkomailla olevien juutalaisjärjestöjen välit ovat välillä kireät.
Kukaan yli 7000 AIPAC:in kokoukseen tulleista ei vaatinut Olmertin eroa eikä huudellut vastalauseita, kuten kotona olisi tapahtunut, mutta joku mainitsi ”Olmertin muistuttaneen tanssijaa, jolla on vain yksi jalka, mutta joka urhoollisesti jatkaa esityksiään”.
Olmertin puhe kokousväelle ei sisältänyt mitään uutta. (JP)
2. OLMERTIN JA BUSHIN tapaamista odotettiin suurella mielenkiinnolla, koska siellä uskottiin kosketeltavan asioita, jotka voivat muuttaa koko Lähi Idän näkymät.
Jos etukäteen olikin herätetty epäilyksiä, miten Bush suhtautuisi vieraaseensa, jonka yllä leijuu synkkä epäilysten pilvi, Bush ei ulospäin antanut vihjettä, että se olisi vaikuttanut hänen ja Olmertin selkeän tuttavalliseen keskustelutyyliin.
Bush ja Olmert antoivat aivan lyhyen lausunnon keskustelujensa yhteydessä ilman kysymyksiä, jotka olisivat tungettelevina voineet häiritä ilmapiiriä.
BUSH TOTESI lausunnossaan median edustajille, että Iran on ”olemassaolouhka” rauhalle. Hän kehotti maailmaa ottamaan Iranin uhkaukset vakavasti kuten USA tekee. Bushin käyttämä terminologia muistutti Israelissa totuttuun, mikä Israelissa katsottiin USA:n tueksi Israelin epäilyksille, ettei maailma näe Iranin ydinasetta tarpeeksi uhkaavana, vaan on totuttautumassa siihen, että Iran on pian ydinvalta ja sitä tulee kohdella sen mukaisesti.
SYYRIAN tilanteesta Bush selvästi kiemurteli eikä antanut suoraa vastausta kysymykseen, mikä USA:n kanta on Olmertin aloitteeseen keskusteluista Assadin hallituksen kanssa. USA:n kanta näyttää olevan: ”Katsotaan nyt, mitä siitä tulee, mutta teitä on varoitettu”. USA:n edun mukaista olisi saada Syyria vieroitetuksi Iranin napanuorasta, mutta se voi olla ennenaikainen toivo; ainakaan merkkejä Assadin taipumisesta siihen suuntaan ei ole nähtävissä.
PALESTIINAN valtion perustamisen kiireellisyydestä Bush muistutti taas kerran. (JP)
3. AIPAC:in tilaisuudessa puhuivat myös USA:n kaikki kolme presidenttiehdokasta. Jokainen heistä ilmaisi horjumattoman tukensa Israelille kaikkia uhkia vastaan. Ehkä mielenkiintoisin oli senaattori Baruck Hussein Obaman puhe, josta näyttää tulevan republikaanien ehdokas voitettuaan kilpailijansa Hillary Clintonin. Hän vakuutti horjumatonta tukeaan juutalaiselle yhteisölle, Israelin turvallisuudelle sekä tekevänsä kaikkensa estääkseen Iranin saamasta ydinasetta.
OBAMA vakuutti kannattavansa jakamatonta Jerusalemia Israelin pääkaupunkina, jonka tulee myös pysyä jakamattomana. Hän sanoi, että Israelin ilmavoimien isku Syyrian oletettua ydinlaitosta vastaan tammikuun 6. päivänä oli täysin oikeutettu.
OBAMAN puhe oli mielenkiintoinen Israelin kannalta siksi, että hänen lojaalisuuttaan ja taustaansa kristittynä ja rehellisenä kansalaisena on epäilty. Vaikka Israelissa toistuvasti ja enenevässä määrin halutaan esiintyä itsenäisesti myös tärkeimmän tukijamaansa USA:n suhteen, sen turvallisuus lepää vahvasti USA:n vakuuksien varassa jo pelkästään siksi, että Israelin aseet ja sotakoneet on valmistettu USA:ssa, ja varaosien saatavuus kriisitilanteessa on elintärkeä. Varoituksen sanoja kuulee: Voidaanko Obaman lupauksiin luottaa? (JP)
4. OBAMAN presidenttiehdokkuus on saanut innokkaita tuenosoituksia muslimi-maailmassa, vaikka Obama itse on äänestäjiensä takia pyrkinyt tekemään pesäeroa heihin. USA:n muslimijärjestön edustaja Louis Farraghan ilmaisi tukensa Obamalle, josta tämä sanoi kieltäytyvänsä, kuten entisen kirkkonsa taholta tulevasta.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas ei sen sijaan ollut ollenkaan onnellinen Obaman puheista juutalaisille. Abbas puhui eilen kansalleen median välityksellä. Hän torjui ehdottomasti Obaman vakuutukset jakamattomasta Jerusalemista, ja vakuutti, että ”jokainen on tietoinen , että Jerusalem on ollut miehitetty kaupunki 1967 lähtien”. Tämä Abbasin puhe on oikea, mutta sen kohde on väärä: Jordanian arabilegioona miehitti Jerusalemin itäosat vuoden 1948 Israelin itsenäisyystaistelussa, ja miehitti niitä vuoteen 1967 kuuden päivän sotaan saakka, jolloin Israel vapautti ne. Jerusalemin miehitys päättyi siihen. Siitä lähtien Jerusalem on ollut avoin kaupunki sekä israelilaisille, palestiinalaisille, kristityille että kaikille, jotka haluavat tutustua kaupunkiin, mitä sen itäosa ei ollut ennen vapautusta. (Ynetnews)
5. MAHMOUD ABBAS sanoi puheessaan eilen, että hän on valmis aloittamaan keskustelut Hamasin kanssa viitaten puheessaan Jemenin aloitteeseen. Abbas lisäsi, että jos keskustelut Hamasin kanssa onnistuvat, hän on valmis pitämään uudet parlamentti- ja presidenttivaalit. Tähän saakka Abbas on vaatinut ehtona keskusteluille, että Hamas luopuu vallasta Gazan kaistalla. Tämä asettaa myös Israelin johdon ”temppelinharjalle”, sillä Israelin ehtona ”rauhankeskusteluille” PA:n kanssa on ollut, ettei Hamasin kanssa keskustella.
HAMASIN EDUSTAJA Taher Nunu ilmaisi Hamasin tyytyväisyyden Abbasin tarjouksesta ja sanoi Hamasin olevan valmis harkitsemaan keskustelujen mahdollisuutta.
ABBAS vakuutti puheessaan työskentelevänsä kaikin voimin, jotta ”Palestiinan valtio toteutuisi pääkaupunkinaan Jerusalem perustuen rauhansopimukselle, joka on kaukana Israelin setlementtipolitiikasta”, kuten hän selitti. (Ynetnews)
6. SAUDI ARABIAN kuningas Abdullah avasi keskiviikkona muslimijohtajille tarkoitetun kolmipäiväisen tilaisuuden muslimien pyhässä kaupungissa Mekkassa, jonne yhdelläkään ei-muslimilla ei ole oikeutta jalallaan astua kuoleman uhalla. Abdullah on aiemmin esittänyt uskontojen välistä konferenssia. Israelissa arvaillaan, voisivatko tällaiseen tilaisuuteen myös Israelin juutalaisten edustajat osallistua. Se olisi ennen näkemätön tapaus.
KUNINGAS Abdullah kehotti puheessaan ”islamia vapauttamaan itsensä ääriliikkeistä, jotka sumentavat islamin aidosti positiivisen sanoman”.
Toinen tärkeä viesti Abdullahin puheessa oli sunni- ja shia-muslimien välisen erimielisyyden poistaminen. Kuin osoittaakseen tarkoittavansa täyttä totta, hän tuli kokoussaliin lähes käsikädessä Iranin vaikutusvaltaisen shia-johtajan ja poliitikon Akbar Hashemi Rafsanjanin ja sheikki Abd al-Aziz al-Sheikin kanssa, istuen salissa Rafsanjanin kanssa rinnakkain.
RAFSANJANI ylisti puheessaan ”Saudi Arabian suurta viestiä, joka tulisi hyödyttämään koko ihmiskuntaa”. Hän kehotti ennen keskustelua uskonnoista keskustelemaan sunnien ja shiojen välisistä suhteista löytääkseen islamin todellisen tien ja löytämään suurempaa ymmärrystä sunni- ja shia-mulimien välille. Tällä on eskatologinen merkitys. (Ynetnews)
ENGLANNIN entinen pääministeri Tony Blair, joka muutama kuukausi sitten liittyi Rooman kirkkoon, sanoo perustaneensa järjestön nimeltä Faith Foundation (Uskon säätiö). Sen tarkoituksena on saada maailman eri uskonnot lähestymään toisiaan. Blair sanoo uhraavansa suuren osan ajastaan tämän säätiön toiminnan edistämiseen.
VÄHEMMÄN yhteisymmärrystä osoittaa sen sijaan tiedot Birminghamistä, jossa muslimien asuttamille alueille tulevat kristityt, jotka pyrkivät puhumaan uskostaan, käsketään paikallisten viranomaisten toimesta häipymään kiireesti alueelta oman turvallisuutensa vuoksi. ”Teitä on varoitettu”, kertoo kaupungin palkkalistalla oleva virkailija muslimipoliisin katsellessa.
Tällaisia ei-muslimeilta kiellettyjä kaupunginosia on useissa muissakin Euroopan kaupungeissa. http://www.joelstrumpet.com/?p=1283
7. UUTISOTSIKOITA
- Barak sanoo, että Talansky-affair pidättää tulitaukosopimusta. Hän syyttää Olmertia. että tämän ahdistukset ovat halvaannuttaneet hallituksen toimet.JP
- Kadiman puheenjohtajaehdokkaat Mofaz, Dichter ja Sheetrit haluavat siirtää puheenjohtajavaaleja, Livni yksin haluaa pitää ne heti. (JP)
- Likudin puheenjohtaja Netanyahu tekee voitavansa estääkseen Kadiman uuden hallituksen muodostamisen Mofazin tai Livnin johdolla. Äskeinen gallup 5 297 Kadiman jäsenen parissa antoi Olmertille 32.2 %, Livnille 19.2 %, Dichterille 18.3 %, Mofazille 17 % ja Sheetritille 13.2 %. Jos Olmert ei ole mukana, Mofaz ja Dichter saisivat lähes saman kannatuksen, Livni kolmantena. (JP)
- PA:n pääneuvottelija Israelin kanssa Ahmed Queria (Abu Ala) sanoo tarvitsevansa ihmeen, että rauhankeskustelut voitaisiin käydä sopimukseen asti kuluvan vuoden aikana. Sekä hän että Abbas ja Fayyad syyttävät Israelia neuvottelujen hitaudesta. Varsinkin Jerusalemin uusien lähiöitten Pisgat Zeevin ja Har Homan rakennussuunnitelmat ovat heidän silmätikkuinaan. He kuvittelevat aivan vakavissaan, että nuo lähiöt tulisivat kuulumaan tulevaan Palestiinan valtion pääkaupunkiin. (JP)
- Israelin johtomiehet ovat lopulta tajunneet, että sekä Egypti että Palestiinan Auktoriteetti pyrkivät kaikin voimin vaikuttamaan sekä EU:n 28 valtion että OECD:n 30:en valtion päämiehiin, etteivät ne huolisi Israelia järjestöjensä jäseniksi ennen kuin se luopuu nykyisestä politiikastaan Juudeassa ja Samariassa. Tällä ne tarkoittavat myös Jerusalemin uusien lähiöitten rakennussuunnitelmia. (JP)
- Entinen talousministeri Avraham Hirchson sai eilen syytteet 2.5 miljoonan NIS varastamisesta Kansalliselta Työntekijäin Federaatiolta (NFW). Kolme muuta virkailijaa sai syytteen pienemmistä varkauksista. (JP)
- Yksityistaloudet voivat pian asentaa aurinkopaneeleja katoilleen, jotka tuottavat sähköä omaan tarpeeseen ja myydä ylimääräisen 2.1 NIS/KW hinnasta sähkölaitokselle. 20 nelimetrin paneelit laitteineen maksavat 60 000 NIS, joka on mahdollista saada takaisin 10 vuodessa. (INN)
- Lämpötilat Jrsm: to. 20/35; pe. 17/26; la. 18/26; su. 18/28 C-astetta.

Wednesday, June 04, 2008

KESKIVIIKKO 04.06.08
1. IRAN on näyttävästi esillä AIPAC:n (American Israel Public Affairs Committee, amerikkalais-israelilainen yleisten asiain komitea) kokouksen alkajaispäivänä Washingtonissa eilen tiistaina.
USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice totesi puheessaan, ettei keskustelu Iranin ja Hamasin kanssa muuta noita yhteisöjä. ”Diplomatia ei ole yhtä kuin puhuminen. Aito diplomatia tarkoittaa kiihokkeiden ja jarrujen asettamista tarkoituksella muuttaa käyttäytymistä”, hän selitti. Rice kehotti eurooppalaisia ja muita kansainvälisen yhteisön jäseniä eristämään Iranin hallitus sen pyrkimyksissä edistyä ydinohjelmassaan. Hän kehotti näitä jäseniä etsimään Iranin heikkoja kohtia entistä tarmokkaammin ja asettamaan sen hallitukselle entistä korkeampia kustannuksia taloudellisesti, poliittisesti ja diplomaattisesti.
RICE kritisoi Iranin kieltäytymistä antaa tyydyttäviä vastauksia kansainvälisen atomienergiajärjestön ja muitten asettamiin kysymyksiin sen atomivoimaohjelmasta. Hän sanoi epäilevänsä, että näihin kysymyksiin löytyy viattomia vastauksia.
Rice vakuutti Amerikan suhteista Iraniin, että USA tulee kehittämään ystävien puolustuskykyä, mukaan lukien ohjusten torjuntayhteistyö Israelin kanssa. Tämä oli tärkeimpiä asioita myös pääministeri Ehud Olmertin asialistalla hänen tavatessaan Ricen myöhemmin tiistaina, sekä tänään hänen keskusteluissaan presidentti George Bushin ja vara-presidentti Dick Cheneyn kanssa. ”Tämä on tärkein aiheemme”, selitti eräs virkailija.
PALESTIINAN VALTION perustaminen Bushin virkakauden aikana tänä vuonna on toinen asia, joka nousee korkealle Olmertin ja Bushin välisissä keskusteluissa. Bush näyttää asettaneen koko arvovaltansa tämän tavoitteen saavuttamiseksi huolimatta Olmertin aseman heikkoudesta ja hänen yllään leijuvista potentiaalisista rikossyytöksistä. Valkoisen Talon edustaja Dana Perino sanoi tiistaina, että Israelin sisäpolitiikka on ”täyden areenan karateottelu”, kuten USA ymmärtää, mutta Israelin tulee selviytyä siitä. Edellisenä päivänä Perino viittasi ”setlementtien rakentamiseen”, tarkoittaen tällä Israelin hyväksymien uusien asuntojen rakentamista Jerusalemin uusiin lähiöihin Pisgat Zeeviin ja Har Homaan, ettei näitä tulisi rakentaa, koska ”tiedämme, että ne lisäävät jännitystä neuvotteluissa palestiinalaisten kanssa”.
Myös Rice käsitteli puheessaan Palestiinan valtion perustamisen tärkeyttä, koska ”väkivaltaisen äärisuunnan leviäminen Lähi Idässä asettaa rauhanomaisen, tehokkaan Palestiinan valtion muodostamisen entistäkin kiireellisemmäksi”. Rice käytti puheessaan myös termiä ”miehitys”, mikä tulee lopettaa. Tästä aiheesta näyttää kehittyneen ”fix ide”, pakkomielle, jota USA:n presidentti ulkoministerinsä kanssa painottaa ummistaen silmänsä kokonaan realiteeteista, jotka kohtaavat Israelia. Täällä on vaikea nähdä, miksi tällainen kiire pyrkiä muodostamaan valtiota Israelin sydänalueille ilman minkäänlaisia vakuuksia, että se todella olisi ”rauhanomainen ja tehokas” tai edistyksellinen. Voitaisiin viitata Ricen omaan määrittelyyn koskien Irania ja Hamasia, ettei puhuminen niille muuta niiden käyttäytymistä. WND kertoo artikkelissaan, että USA:n terrorijärjestönä pitämän al-Aksan tunnettuja jäseniä on mukana kenraali Keith Daytonin johtamilla PA:n poliisien koulutusleireillä, mainiten ainakin neljä tapausta, osin nimeten heidät, lisäten, ettei USA:n ja Israelin tekemä ennakkotarkastus näytä olevan tarpeeksi tehokas siivilöimään pois terroriaineksia koulutettavien joukosta. WND muistuttaa aiemmista kokemuksista, joissa pidätetyt terroristit tunnustavat tehokkuutensa israelilaisten surmaamisessa selvästi parantuneen USA:n antaman koulutuksen ansiosta.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=66058
2. PA AVAA kolme uutta poliisiasemaa Jeninin itäpuolella Samariassa saatuaan myöntävän vastauksen puolustusministeri Ehud Barakilta. Tämä tarkoittaa JP:n artikkelin mukaan sitä, että 12 PA:n poliisiasemaa aiotusta 20:stä Juudeassa ja Samariassa ovat toiminnassa, kertoo EU:n poliisin koordinaattoriupseeri Jose Vericat, joka tukee PA:n poliisin toiminnan kehittämistä (Eupol Copps).
JOSE VERICAT osallistui uusien poliisiasemien avajaistilaisuuteen eilen todeten puheessaan, että näillä alueilla perheitten välinen kilpailu johtaa usein väkivaltaisuuksiin, mutta että vuoden 2000 jälkeen se on saatu suurelta osin valvontaan. Hän kertoi Kafr Thulthin poliisiaseman avajaisissa lähellä Kalkiliyaa, että tämä on askel oikeaan suuntaan. Hän kertoi, että Eupol Copps kustantaa asemille kaikki huonekaluista sähkölaitteisiin. Tämä asema palvelee hänen mukaansa 25 000 ihmistä, siinä toimii 30 poliisiupseeria. Hän ei malttanut olla muistuttamatta, että IDF:n liikkumisrajoitukset häiritsevät PA:n poliisin toimia.
Kysyttäessä auttavatko uudet poliisiasemat PA:n aseman vahvistamisessa Hamasin asettamaa haastetta vastaan, Vericat vakuutti, että heidän päämääränsä on enemmän perustavaa laatua kuin tämä. Hän uskoo, että ”PA:n uusi poliisikunta toimii puolueettomasti palvellen sitä yhteisöä, jonka alueella he toimivat”. Hän valitti, että siviilipoliisien puuttuminen aiheutti PA:n hallintoalueilla tyhjiön, jonka täyttivät eri aseellisista ryhmistä koostuneet pyssymiehet. Tämän takia hän tähdentää siviilipoliisin muodostamisen tärkeyttä taistelemaan kaikkea rikollisuutta vastaan pyssymiesten asemesta.
KENRAALI Keith Daytonin johtama PA:n poliisikurssi kestää Jordaniassa 3 kuukautta, jonka jälkeen he saavat jatkokoulutusta Jerikossa USA:n ohjaajien opastuksella.
MAHMOUD ABBAS on muiden PA:n johtajien kanssa todennut, että USA:n kouluttamat poliisijoukot tulevat olemaan PA:n tulevan armeijan runkona. (JP)
3. HAMAS VAKUUTTAA olevansa valmis tulitaukoon Israelin kanssa, mutta se vaatii ulosmenoteitten avaamista ehtona tulen lopettamiseksi. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh kertoi, ettei heillä ole täyttä varmuutta, mitä Israel haluaa ja sanoo saaneensa kuvan, ettei Israel ole vakavissaan tulitaukoneuvotteluissa. Hän vakuutti, että huolimatta ongelmista neuvotteluissa egyptiläiset jatkavat ponnistelujaan. Hän selvitti, että ”Hamas haluaa ehtona tulitauolle saarron lopettamisen, rajaterminaalien avaamisen ja Israelin hyökkäysten lopettamisen kansaamme vastaan”.
HAMASIA edustava parlamentin jäsen Salah Bardaveel kertoi vastakohtaisuuksista Israelin asenteen ja Egyptin välitysesityksen välillä. Hänen mukaansa tämä osoittaa ”israelilaisten hämmennyksen havaittuaan, etteivät he pystyneet murskaamaan Palestiinan kansan tahtoa”. Hän myönsi, että Israel haluaa tulitaukoa, mutta vain omilla ehdoillaan. Hän varoitti, että tilanne voi johtaa siihen, että ”Israel lopulta rukoilee tulitaukoa, mutta silloin se tapahtuu Hamasin ehdoilla”. Hän kielsi huhut salaisesta sopimuksesta Israelin kanssa todeten, että ”kaikki yhteydet Israelin kanssa tapahtuvat kiväärin tähtäimen kautta”.
Israelin hallitus tehnee päätöksen tulitauosta ensi sunnuntaina. (JP)
4. IRANIN ylimmäinen kaitsija Ali Khamenei totesi tiistaina, että hänen maansa tulee
jatkamaan ydinohjelmansa toteuttamista ristiriidoista huolimatta, mutta ei halua ydinaseita. Hän puhui Teheranissa Iranin islamilaisen tasavallan perustajan ajatollah Ruhollah Khomeinin muistotilaisuudessa. Hän vakuutti, että Iranin ydinvoimaohjelma palvelee pelkästään rauhanomaisia tarkoituksia, sillä ”mikään viisas valtio ei rakenna ydinasetta, koska sillä ei ole mitään käyttöä”. Hän varoitti myös ydinasein varustetuista terroristeista, jotka voivat yhtenä päivänä saada haltuunsa ydinaseen ja viedä rauhan koko maailman ihmisiltä.
Khamenei syytti Yhdysvaltoja ydinmonopolinsa käyttämisestä edukseen solmimalla ydinvoima-sopimuksia heikompien maiden kanssa (Yhdistyneet Emiirikunnat, Bahrain ja Saudi Arabia, joitten kanssa USA solmi ydinvoiman kehittämissopimukset). Hän totesi, että USA:n johto, George Bush ja hänen neuvonantajansa, toimivat virheellisesti ja antavat kuvan, että he ovat henkisesti sairaita. ”Välistä he uhkaavat, välistä uhkaavat teloituksilla, joskus he tarjoavat yhteistyötä – he ovat kuin vähäjärkisiä ihmisiä hoippuen sinne tänne.” Hänen reaktioonsa lienee vaikuttanut IAEA:n kärkevä kritiikki Iranin ydinvoimaohjelmasta.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad totesi osallistuessaan YK:n ravintojärjestön kokoukseen Roomassa, että eurooppalaiset kärsivät Israelin keinotekoisen hallituksen vuoksi. ”Eurooppalaiset ovat kärsineet suurimmat vahingot sionisteilta, ja tänään tämän keinotekoisen hallituksen sekä poliittinen että taloudellinen paino lepää Euroopan hartioilla.” Ahmadinejadin osallistumista vastaan Rooman tilaisuuksiin osoittivat mieltään paikalliset aktivistit, vasemmistolaiset ja juutalaiset ryhmät.
Iranin parlamentin tuleva puhemies Ali Larijani keskusteli Hamasin johtajan Ismail Haniyehin kanssa tiistaina kehottaen Hamasia jatkamaan taisteluaan voittoon saakka. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Syntymäoikeuden perusteella 180 000 nuorta vieraili Israelissa vuodesta 2000 lähtien. Heidän joukossaan on enenevässä määrin myös kristittyjä nuoria, jotka avoimesti tunnustavat uskontonsa, mutta heitä otetaan silti mukaan. (JP)
- Juutalaisten muuttoa Israeliin aiotaan kehittää siten, että halukkaat voivat muuttaa maahan muutamaksi kuukaudeksi tai vuodeksi maassaoloviisumilla, jonka aikana he voivat opiskella, työskennellä tai toimia vapaaehtoisina eri sektoreilla harkitessaan ja valmistellessaan maahanmuuttoa pysyvästi. (JP)
- Ryhmä entisiä kovan linjan neo-natseja Ruotsista vieraili maanantaina Jad Vashem holokaust-museossa. He ovat osa 100 nuorta käsittävästä ryhmästä, joka alkoi tutkia natsien 16 uhrin ja omaisen kokemuksia kotikaupungissaan Karlstadissa. Tämä kuuluu projektiin nimeltä Combating Social Unrest, jonka aloitti holokaust-opettaja Christer Mattsson. Osa nuorista on kokenut täydellisen mielenmuutoksen tutkimustensa perusteella, osa ei. (JP)
- Olmertin korruptioepäilyksiä tutkivat poliisit matkustivat Yhdysvaltoihin voidakseen verrata Morris Talanskyn kuulustelussa paljastamia rahakirjeitä hänen pankkitileiltään otettuihin nostoihin.
- Israelin sisällä vaalikuume alkaa jo tuntua, vaikka Olmertin taktiikkana, jota Shaul Mofaz toteuttaa Olmertin puolesta, on pyrkiä estämään uusia vaaleja mahdollisimman pitkään. Shaul Mofaz ja Tzipi Livni ovat aloittaneet omat vaalikiertueensa Kadiman puheenjohtajavaaleja varten ehkä syyskuussa. Livniä pidetään vahvimpana ehdokkaana, Mofaz on kakkosena. (INN)
- Eilen viisi kibbutsin työntekijää haavoittui kolmesta raketista Gazan rajalla. IAF vastasi ohjusiskulla rakettimiehistöä vastaan. (INN)
- Gazassa kristittyjen vaino on lisääntynyt toistuvilla hyökkäyksillä heidän toimitilojaan vastaan. (INN) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/126388
- PA:n pääministeri Salaam Fayadin lähettämä kirje EU:n ja OECD:n johtajille, jossa hän varoittaa hyväksymästä Israelia jäseneksi, aiheutti vakavaa kummastelua Israelin hallituspiireissä. (JP)

Tuesday, June 03, 2008

TIISTAI 03.06.08
1. ”KERRON teille kaikessa islamin kansan yhtenäisyyden ja tietoisuuden nimessä, että
saatanalliset voimat tullaan pian tuhoamaan”, kertoi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ryhmälle vieraita, jotka osallistuivat ajatollah Khomeinin kuoleman 19.vuosipäivän tilaisuuteen. ”Luvatun vapahtajan, ja hänen kumppaniensa kuten Jeesus Kristus, ilmestyessä tyrannius tullaan pian hävittämään maailmasta”, hän jatkoi.
Ahmadinejad uskoo vahvasti islamin shia-muslimien odottaman ”vapahtajan”, mahdin tuloon, mitä varten hän on tehnyt valmisteluja Iranissa. Hänen toinen aiheensa koski Israelin tuhoamista, josta hän selitti seuraavaa: ”Minun täytyy ilmoittaa, että sionistisen hallituksen 60 vuotta kestänyt kausi täynnä kansanmurhaa, ryöstöä, miehitystä ja petoksia on kuolemaisillaan ja tullaan pian hävittämään maan pinnalta.” Tämä on yksi hänen johtavista teemoistaan, joita hän on toistanut maailmalle elokuusta 2005 lähtien, jolloin hän voitti yllättäen Iranin presidentin vaalit.
AHMADINEJADIN ennustukset mahdin pikaisesta tulosta eivät välttämättä ole saaneet Iranin kansan enemmistön tukea, joille maan ajankohtaisten ongelmien ratkaiseminen on tärkeämpää. Tämä artikkeli on referaatti alla olevasta artikkelista, jonka välitti WND: http://www.breitbart.com/article.php?id=080602124328.f6eyi8y1&show_article=1
Lisää informaatiota aiheesta osoitteessa: http://israelupdate.achlak.net/?page_id=318
2. ISLAMILAISET web-sivut ovat levittäneet maailmalle tietoa, jonka ne sanovat perustuvan al-Qaidan antamiin ohjeisiin, että kaikkia islamin puolesta taistelevia ryhmiä kehotetaan hankkimaan ei-tavanomaisia aseita taistelussa USA:n mahdin tuhoamiseksi.
USA:n sisäisen turvallisuuden johtaja Michael Chertoff kertoi puhuessaan Oxford Union tilaisuudessa perjantaina, että USA on tietoinen al-Qaidan halusta hankkia sellaisia massatuhoaseita, mutta hänen mielestään suurempi uhka on kuitenkin tavanomaisin asein tehdyt hyökkäykset.
CHERTOFF myöntää, että al-Qaidalla on sellaiset tavoitteet, mutta massatuhoaseitten käyttömahdollisuudet ovat ainakin lyhyellä tähtäyksellä pienemmät kuin tavanomaisten.
Washingtonissa sijaitseva Site Intelligence Group, joka tarkkailee tällaisia web-sivuja, kertoo havainnoissaan, että militaristien web-sivuilla anonyymisti julkaistu 39 minuutin video kertoo, miten haavoittuva USA on ja suosittelee massatuhoaseitten hankkimista ja käyttämistä hyökkäyksissä USA:n kohteita vastaan. WND välitti alla olevan osoitteen.
JULKISUUDESSA on silloin tällöin esiintynyt tietoja, miten helppoa terrorijärjestön olisi asentaa massatuhokärjellä varustettu Katjusha- tai vastaava raketti tavalliseen kauppa-alukseen, kuljettaa se USA:n rannikolle ja laukaista se siellä kohti USA:n rannikkokaupunkia.
http://apnews.myway.com/article/20080531/D910HKQO0.html
3. USA:N ULKOMINISTERIÖ esitti kovaa kritiikkiä Israelin toimista ennen Olmertin Washingtonin vierailua, joka alkaa tänään.
”Israelin jatkuva Gazan kaistan saarto on virheellinen ja Hamasin vahingoittamisen sijasta se on päinvastoin tukenut sitä”, kertoo JP artikkelissaan, jonka kynäilivät yhteistoimin H L Krieger, T Lazaroff ja E Lefkovits maanantaina, referoidessaan USA:n ulkoministeriön lausuntoa. Kirjoittajat otaksuvat, että USA:n ulkoministeriö tulee myös kertomaan tyytymättömyytensä Israelin muihin toimiin Olmertin vierailun aikana.
Olmert tapaa kolmen päivän Washingtonin vierailunsa alussa presidentti Bushin, sekä puhuu juutalaisten ”painostusryhmän” AIPAC:in vuosittaisessa ohjelmakonferenssissa.
OLMERT KERTOI ennen astumistaan koneeseen, että aika lähenee, jolloin ”Israelin tulee tehdä päätökset koskien palestiinalaisten terroristien jatkuvaa rakettitulta Gazasta Israelin siviilikohteita vastaan”. Hän ei yksilöinyt, mitä päätös tulisi sisältämään, mutta mainitsi, että se tapahtuu tavalla tai toisella. Sopii vain toivoa, ettei tämä Olmertin lausunto ole yksi niistä katteettomista uhkauksista, joita Israelin johtomiehet ovat toistaneet vuodesta toiseen ilman tuloksia. Tämä on tuudittanut terrorijärjestötkin uskomaan, ettei Israelin hallitus uskalla antautua mihinkään tavanomaisia pistohyökkäyksiä suurempiin toimiin.
OLMERT puhui Ammunition Hill kukkulalla järjestetyssä Jerusalemin yhdistämisen kunniaksi järjestetyssä 41-vuotispäivän tilaisuudessa eilen illalla. Olmert sanoi ”sydämensä ja ajatustensa olevan Sderotin ja Gazaa ympäröivien juutalaisyhteisöjen asukkaitten mukana”.
4. USA:N ULKOMINISTERIÖN edustaja kertoi JP:n toimittajille, että ”Olmertin poliittinen asema on haasteellinen”, mutta sanoi uskovansa, että ”suuri kannattajajoukko Israelin sisällä tukee kahden valtion periaatetta”. Hän uskoi, että sitä koskeva sopimus on vielä mahdollista saada aikaan kuluvan vuoden aikana ja ennen Bushin virkakauden loppua tammikuussa ensi vuonna. ”Rauhanprosessi ei ole vain yhden miehen työtä”, hän selitti, mutta viittasi muihinkin ongelmiin, jotka mutkistavat tietä rauhaan.
ISRAELIN MEDIA spekuloi, että tämä matka Washingtoniin voi olla Olmertin viimeinen virallinen vierailu. TV-kanava 1 kertoi, että Olmert oli harkinnut matkan peruuttamista. Pääministerin kanslian puhemies Mark Regev kuitenkin huomautti, että heillä on paljon asioita hoidettavina Yhdysvalloissa, ja niitä tulee hoitaa. Yksi näistä asioista on Gazan saarto, josta Israel ei ole onnellinen, mutta jonka purkaminen edellyttäisi Hamasin tunnustamista. Se puolestaan on vaikeaa siksi, että Hamas ei suostu tunnustamaan Israelia ja ohjelmansa mukaisesti on antautunut Israelin tuhoamiseen. Regev mainitsi mahdollisuuden sijoittaa kansainvälisiä joukkoja Gazan ja Israelin väliselle rajalle, koska Fatah ei ole asemassa, jossa se voisi ottaa rintamavastuuta Hamasia vastaan. Egyptin neuvottelema tulitaukosopimus Israelin ja Hamasin välille on sekin ongelmallinen, koska se antaa Hamasille lähes vapaat kädet kiihdyttää aseistautumistaan ja joukkojensa kouluttamista Rafahin yhteyden avautuessa Egyptiin. Toinen vaihtoehto suuri sotilasoperaatio Gazassa on yhtä huono ja se tulisi vaatimaan suuria uhreja molemmin puolin. Olmertin asema on liian heikko siihen.
MUITA AIHEITA Olmertin ja Bushin keskusteluissa ovat Libanonin ja Syyrian tilanteet, joista Israelin ja Syyrian edustajien epäsuorat keskustelut ovat hämmentäneet USA:n johtajia.
IRANIN TILANNE lienee ilman muuta ohjelmassa. Jotkut uutistoimistot välittävät arvioita, että USA suunnittelee ilmaiskuja Iraniin lähiaikoina, mutta ne keskittyisivät Iranissa oleviin vallankumousarmeijan sotilaallisiin koulutusleireihin ja ammusvarastoihin, eivät ydinlaitoksia vastaan. Näillä leireillä koulutetaan pyssymiehiä taistelemaan Irakissa USA:n joukkoja vastaan. Iranin sotilaallinen johto kertoo maan olevan valmis torjumaan kaikki hyökkäykset sitä vastaan. Tämä voisi olla ensimmäinen kerta testata Venäjän toimittamat uudet it-aseet.
5. SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja Eli Yishai ilmoitti eilen olevansa valmis eroamaan hallituksesta vaikka huomenna, jos se ei suostu hyväksymään Shasin vaatimia lapsilisien korotuksia. Asia on tärkeä Shasille, sille lukuisat haredi-miehet ovat keskittyneet Toran, Talmudin ja pyhien kirjoitusten tutkimiseen ansiotyön asemesta, mikä pakottaa heidän vaimonsa huonosti palkattuihin ansiotöihin suuren lapsilauman elättämiseksi.
TALOUSMINISTERI Roni Bar-On kieltäytyy edes keskustelemasta lapsilisien korottamisesta. Tämä on ongelmallinen siksikin, että se hyödyttäisi varsinkin beduiiniperheitä, joissa mies on voinut hankkia itselleen neljä vaimoa, joista hänellä on jopa 40-60 lasta. Lisäksi mies pystyy siinä yhteiskunnassa eroamaan yksinkertaisesti yhdestä vaimostaan ja hankkimaan uuden ”lapsikoneen” tulojensa lisäämiseksi. Beduiinit ovat pian enemmistönä maan eteläosassa.
Toinen Shasin jäsen ei puolla hallituksen kaatamista, koska parempaa pääministeriehdokasta ei ole näköpiirissä. Olmertin uskottu Shaul Mofaz taivutteli Yishaita luopumaan aikeistaan.
Labourin puheenjohtaja Ehud Barak ei myöskään halua hallituksen kaatumista, mutta hän suosittelee Olmertin eroa ja itseään pääministeriksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Tarkkailijat havaitsivat, ettei Olmert eilisessä puheessaan maininnut Jerusalemin jakamattomuutta, vaikka hän muuten ihasteli Jerusalemin vapauttamista ”kyynelin ja verellä”. Olmert sen sijaan tukee Jerusalemin lähiöitten uusia rakennuskohteita, joista Pisgat Zeevin ja Har Homan 882 asuntoyksikköä hyväksyttiin eilen. Ministeri Boim sen sijaan ei hyväksynyt E-1 alueen rakennuskohteita alueen kiistanalaisuuden vuoksi. (JP)
- Olmert moitti Abbasia kirjeestä, jonka hän oli lähettänyt EU:n ja Euroopan valtioitten päämiehille vaatien heitä luopumaan läheisemmistä suhteista Israelin kanssa. Olmert sanoi, ettei Israel hyväksy tällaista. Abbas puolestaan valitti uusia rakennuskohteita Länsirannalla, joihin hän laskee kuuluviksi kaikki Israelin 1967 sodassa vapauttamat Jerusalemin lähiöt. (JP)
- Olmertin odotetaan pyytävän USA:lta rahoitusta Arrow-3 kehittelyn jouduttamiseksi siten, että se on käyttökunnossa vuoden kuluessa. Toinen kiireinen kehittelykohde on Iron Dome ohjusten torjuntajärjestelmä. Kolmanneksi Olmert pyytänee F-22 stealth hävittäjiä, jotka ovat USA:n vientikiellossa USA:n ulkopuolelle. Sitä pidetään maailman tehokkaimpana hävittäjäpommittajana sen tutkaa väistävien ominaisuuksien vuoksi. (JP)
- IDF:n sotilas haavoittui sala-ampujan luodeista Kissufim terminaalin lähellä armeijan toimiessa lähellä turva-aitaa. Myös raketteja ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta vahingoista ei raportoitu. (Ynetnews)
- Hallitus antanee 8 700 falash-mura juutalaiselle luvan muuttaa Israeliin. (INN)
- Juutalaiset aikovat vaatia omistusoikeutta kahteen taloon Beit Esra alueella Hebronissa. Talot olivat hyljätyllä maalla, ja juutalaiset siirtolaiset käyttivät niitä 2000 intifadaan saakka, jolloin armeija poisti heidät. Alueen omistusoikeus on epäselvä, kuten lukuisissa kiinteissä Hebronissa, jossa asui runsaasti juutalaisia ennen heidän karkottamistaan massamurhien seurauksena mandaattivallan aikana. (Ynetnews)

Monday, June 02, 2008

MAANANTAI 02.06.08
1. ISRAELIN viranomaiset sanovat olevansa yllättyneitä ruumiinosista, jotka Hizbullah palautti Hizbullahin hyväksi vakoilleen Nasim Nasserin (Nisr) vapauttamisen yhteydessä. Yllättyneitä siksi, että Nasser oli kärsinyt tuomionsa loppuun ja olisi vapautettu ilman Hizbullahin mediatemppuakin eikä se siten liittynyt asiaan.
Selitys lienee siinä, että Hizbullah hakee epätoivoisesti tapoja imagonsa nostamiseksi äskeisten Beirutin katutaistelujen jälkeen. Hizbullah halusi antaa Libanonin kansalle kuvan, että Nasser vapautettiin sen ponnistelujen ansiosta.
Viranomaiset sanovat, että laatikollinen ruumiinosia, jotka Hizbullah väitteiden mukaan kuuluvat viimeisessä Libanonin sodassa ruhjoutuneille IDF:n sotilaille, tutkitaan tarkasti, ja niiden alkuperän toteaminen kestää viikkoja.
Hizbullahin kaappaamien sotilaitten omaiset toivovat, että tämä johtaisi heidän vapauttamiseensa, mutta Libanonin kakkossodassa kaatuneitten sotilaitten omaiset sanovat olevansa enemmän shokissa kuin ilahtuneita ruumiinosien palauttamisesta. ”Se on kuin kaatuisi takaisin hautaan”, sanoi Rivana Tendler, jonka tytär sai surmansa sodassa, mutta hän ei ollut epäillyt ollenkaan, että hänen ruumiinsa ei olisi ollut kokonainen. (JP)
2. MAHMOUD ABBAS sanoo, että osapuolet ovat vielä kaukana sopimuksen saamisesta Israelin ja PA:n välisissä ”rauhankeskusteluissa”. Hän kertoi, että lähimpänä yhteisymmärrystä he ovat rajakysymyksissä, vaikka sielläkin on ratkaisemattomia kysymyksiä. Abbas haluaa, että sopimuksessa määritellään pakolaisten määrä, joitten Israel sallii palaavan maahan ”hyväntahdon eleenä”, mutta Olmert haluaa jättää asian hoidettavaksi tapaus kerrallaan inhimillisiin ja perhesyihin perustuen. Abbas viittasi territorioissa tapahtuvaan jatkuvaan kehitykseen, joka tekee vaikeaksi jatkaa neuvotteluja, tarkoittaen tällä Israelin äskettäin hyväksymiä rakennuslupia Jerusalemin uusissa lähiöissä, jotka PA:n tulkinnan mukaan kuuluvat neuvoteltaviin territorioihin, mutta jotka Israelin tulkinnan mukaan erillisinä ja olennaisesti Jerusalemiin kuuluvina eivät ole mukana neuvotteluissa.
ABBAS ANTOI tunnustusta Olmertille ja Livnille, että heidän kanssaan on syntynyt määrätty luottamus, joka puuttui Arafatin ja hänen vastapuolensa väliltä.
Israelilainen viranomainen valittaa, että palestiinalaiset jatkuvasti turvautuvat vanhoihin hokemiin ja poliittisiin lausumiin, mikä vaikeuttaa ilmapiiriä.
Olmert halusi tavata Abbasin vielä tänään ennen Yhdysvaltain matkaansa. (Haaretz)
3. OLMERT, BARAK JA LIVNI keskustelivat eilen saamastaan viimeisestä luonnoksesta tulitaukosopimukseksi, mutta he eivät löytäneet yhteistä linjaa voidakseen esitellä sitä turvallisuuskabinetille hyväksyttäväksi. Tarkkailijat uskovat sen johtuvan enemmän johtajien poliittisista erimielisyyksistä kuin erimielisyyksistä sopimuksen sisällöstä. He antoivat medialle vinkkejä, että sopimus tarvitsee lisätietoja Egyptiltä ennen hyväksymistä.
HE ILMOITTIVAT, ettei Amos Giladia lähetetä Kairoon tässä vaiheessa, vaan asia jätettiin pöydälle siksi, kun Olmert palaa Yhdysvalloista ensi viikolla. Silloin tulee vastaan aikapula, sillä sunnuntai 08.06. on shavuotin aattopäivä, mikä häiritsee asioitten käsittelyä.
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert haluaa antaa kansalle kuvan, että kaikki on järjestyksessä, ”hanskassa”, kuten Suomessa sanottaisiin. Hän syytti sekä Ehud Barakia että Tzipi Livniä, että heidän lausuntojaan ja toimiaan ohjaavat enemmän poliittiset kuin maan turvallisuutta koskevat tekijät.
OLMERT ei anna merkkiäkään siitä, että hän valmistuisi eroamaan, mitä sekä Barak että Livni ovat vaatineet. Olmert vakuuttaa, että hän jatkaa hallituksensa ohjaamista sekä tekee avainpäätöksiä diplomaattisissa, turvallisuutta koskevissa ja sosiaalis-taloudellisissa kysymyksissä normaaliin tapaan. Hän myöntää havainneensa sekä ulkoa että Kadiman sisältä tulevan paineen viimeisten päivien tapahtumien seurauksena, mutta kehotti Kadiman Jerusalem-päivän kunniaksi pidetyssä tilaisuudessa Ammunition Hill kukkulalla puolueen jäseniä pidättymään toimimasta paineen alaisena. Hän vakuutti, että Kadima tulee jatkamaan johtavana hallituspuolueena vielä useita vuosia.
Olmert heitti haasteen Labour-puolueelle todeten, ettei kukaan pysty sanelemaan omaa aikatauluaan Kadima-puolueelle.
OLMERT vakuutti antavansa selityksen aikanaan koskien hänen omia asioitaan, mikä tulee puhdistamaan hänen maineensa.
POLIITTISET VASTUSTAJAT syyttävät Olmertia, että hän vahingoittaa valtion etuja kieltäytymällä eroamasta, ja että tärkeitä päätöksiä ei pystytä tekemään Olmertin Yhdysvaltain matkan ja sitä seuraavan shavuot-viikon johdosta kahteen viikkoon. Olmertin olisi pitänyt peruuttaa USA:n matkansa, mutta siihen hän ei suostu. Erään tiedon mukaan Bushin kalenterissa ei ollut merkintää Olmertin tapaamisesta matkan aikana.
5. ”TEMPPELIVUORI on sataprosenttisesti muhamettilainen, ja Israelin toimet, jotka
uhkaavat pyhiä paikkoja, tulevat kohtaamaan 1.5 miljardin muhamettilaisen vastarinnan”, kertoo Mahmoud Abbasin henkilökuntapäällikkö Rafiq al-Husseini http://www.wolrdnetdaily.com mukaan . ”Jerusalem kuuluu muslimeille. Siunattu Al-Aksa moskeija ja Haram al-Sharif on sataprosenttisesti muhamettilainen. Israelilaiset pelaavat tulella uhatessaan Al-Aksaa kaivauksillaan, joita he tekevät,” hän uhkaa. Husseini viittaa kävelysiltaan, jota Israel rakentaa arkeologien tarkan valvonnan alaisena kaksi vuotta sitten hengenvaaralliseksi todetun ja puretun entisen rampin tilalle.
MUSLIMIEN viittaukset, että rakennustyöt jotenkin vaarantaisivat Al-Aksa moskeijan perustuksia, on täysin järjetön, sillä kysymys on muutaman pilarin perustuksista, joita rakennetaan kymmenien metrien päähän moskeijasta ja Länsimuurista.
”MIKÄ tahansa Jerusalemin vahingoittaminen tulee lopettamaan kaikki neuvottelut meidän ja Israelin välillä. Meidän tulee työskennellä vahvistaaksemme palestiinalaisten siteitä Jerusalemiin,” hän lisää. (WND)
6. RAUHANKESKUSTELUISSA”, joita Israelin ja PA:n tiimit ovat käyneet viime vuoden marraskuusta lähtien, kosketellaan PA:n pääneuvottelijan Ahmed Qureian ja Israelin pääneuvottelijan Tzipi Livnin mukaan kaikkia kysymyksiä, myös Jerusalemia. Hallituksen jatkuvuus lepää Shas-puolueen vaarnan varassa. Shas on uhannut useampaan kertaan, että heti kun Jerusalem nostetaan neuvottelupöydälle, Shas eroaa hallituksesta.
LIUKKAANA poliitikkona, joka usein liukastelee sallitun ja kielletyn rajamailla, pääministeri Ehud Olmert antoi sanansa Shasin puheenjohtaja Eli Yishaille, että Jerusalemista keskustellaan vasta aivan viimeiseksi, vasta sitten, kun kaikki muut asiat on sovittu. Tämä ilmiselvä totuuden kiertäminen Olmertin taholta tyydytti Yishaita, joten hallitusyhteistyö jatkuu. Tuntuu oudolta, miksi Olmert jatkaa neuvotteluja, jos niiden vakuutena toimiva hallitus kaatuu ennen sopimuksen aikaansaamista? Vai laskeeko Olmert, että hän kuitenkin lopulta löytää jonkin keinon hallituksensa jatkumisen turvaamiseksi? Hän voi tietenkin laskea Meretzin ja arabi-puolueitten tukeen, mutta tuntuisi aika oudolta, jos Israelin kohtalokysymykset ratkaistaan ”viidennen kolonnan” voimin, kuten joku kansanedustaja niitä kutsuu.
WND kertoo artikkelissaan, miten sen haastattelema Palestiinan päätuomari ja yksi vaikutusvaltaisimmista muslimioppineista (cleric) Taysir Tamimi vakuutti haastattelussa viime vuonna, ettei juutalaisten Temppeleitä koskaan ollut Temppelivuorella; Muhammed sitoi al-Burak ratsunsa Länsimuuriin, jonka jälkeen hän karautti sillä taivaaseen. Tamimi kertoo vakavalla naamalla ja vahvasti uskoen kaiken, että enkelit rakensivat al-Aksa moskeijan, ja että Abraham, Mooses ja Jeesus olivat muhamettilaisia.
Ristiriitaisuudet Koraanin sekä juutalaisten ja kristittyjen pyhien kirjojen välillä johtuvat hänen mukaansa siitä, että juutalaiset väärensivät alkuperäisen Raamatun (Toran), ja kristityt saivat virheelliset tietonsa sieltä. Muhammed sai Koraanin suoraan enkeli Gabrielilta, joten se on sanasta sanaan totta ja alkuperäinen Allahin ilmoitus, muslimit uskovat.
TAMIMI ei usko tietoihin, että juutalaiset arkeologit olisivat löytäneet todisteita ensimmäisestä ja toisesta juutalaisten Temppelistä. Hän tekee tyhjäksi arkeologiset löydöt, mitä on tehty Davidin kaupungin raunioista. Tamimi kertoo myös vahvasti uskoen, että enkelit rakensivat al-Aksan 40 vuotta sen jälkeen, kun al-Haram oli rakennettu. Tätä hän pitää täysin todistettuna.
SALOMO rakensi juutalaisten ensimmäisen Temppelin 10-vuosisadalla eKr. Babylonialaiset tuhosivat tämän 586 eKr. Juutalaisten toinen Temppeli rakennettiin 515 eKr. vaikeina aikoina. Kuningas Herodes rakennutti sen lähes kokonaan uudelleen, aloittaen työt n. 4 eKr. Se valmistui vain kolmisenkymmentä vuotta ennen tuhoutumistaan roomalaisten toimesta 70. Länsimuuri on osa Herodeksen Temppelikompleksia, sillä hän laajensi Temppelialuetta suuresti, jotta kaikki juhlavieraat mahtuisivat sinne suurina juhlapyhinä.
Kalliomoskeijan rakennettiin Abd al-Malikin toimesta 691. Hänen poikansa al-Walid rakennutti al-Aksa moskeijan 700-luvun alussa; se valmistui 705. Jerusalemia ei mainita Koraanissa kertaakaan, Vanhassa Testamentissa sen sijaan 656 kertaa.
6. UUTISOTSIKOITA
- Terroristi Samir Kuntar, joka 1979 surmasi 28-vuotiaan Dani Haranin, murskasi hänen 4-vuotiaan tyttärensä pään kalliota vasten ja surmasi kaksi paikalle tullutta poliisia saaden siitä 4 elinkautista Israelin tuomioistuimessa, on yhtenä ehdokkaana IDF:n sotilaitten vaihtokaupassa. Kuntar vakuuttaa kaipaavansa takaisin terrorismiin vapauduttuaan. 2-vuotias tytär tukehtui äitinsä sylissä. INN
- Arabit kivittivät bussia Hizmen luona, bussi vaurioitui, ei ihmisvahinkoja. Autoja kivitettiin Azoun luona iltapäivällä. - Gazan arabit tulittivat sotilaita Kissufimin luona sekä aamulla että iltapäivällä myös Sufassa ja Nahal Ozissa. (INN)

Sunday, June 01, 2008

SUNNUNTAI 01.06.08
1. KADIMAN johto näyttää suostuneen siihen, että puolueen puheenjohtajavaalit (primaries) pidetään lähitulevaisuudessa, minkä myös Olmert on hyväksynyt. Ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegby ehdottaa, että ensin valitaan uusi puheenjohtaja, sitten muodostetaan hätätilahallitus ja loppuvuodesta uudet parlamenttivaalit. Olmertin odotetaan ilmoittavan tänään, mikä hänen asemansa on nykyisessä tilanteessa. Olmert kritisoi perjantaina poliisin kuulusteluissa, että poliisi oli kohdellut häntä epäoikeuden-mukaisesti ja vuotanut tietoja julkisuuteen, minkä poliisin edustaja jyrkästi kieltää. Olmertin lakimiehet kritisoivat niitä, jotka ovat tehneet ”hätäisiä johtopäätöksiä” Talanskyn kuulustelujen perusteella. He sanovat, että Talanskyn todistus oli epäjohdonmukainen ja että kun he pääsevät ristikuulustelemaan Talanskya, totuus paljastuu. He haluavat, että Kadiman puheenjohtajavaalit pidetään vasta 17.07. jälkeen, jolloin suoritetaan Talanskyn toinen kuulustelu oikeudessa. He uskovat, että Olmertin imago puhdistuu kuulustelujen perusteella.
2. OLMERT matkustaa tänään Yhdysvaltoihin viikon mittaiselle viralliselle vierailulle. Tämä aiheuttaa sen, että sinä aikana ei juuri mitään ratkaisevia päätöksiä pystytä tekemään. Sen jälkeen alkaa shavuot, viikot, mikä siirtää ratkaisuja edelleen viikolla eteenpäin. Tämä on juuri sitä, mitä Olmert on halunnut eniten: Aikaa, jonka hän uskoo muuttavan kaiken. Olmertin ja Barakin oli tarkoitus tänään antaa päätöksensä Hamasin ja Israelin välisestä tulitauko-sopimuksesta, joka olisi sitten käsitelty kabinetissa, mutta se siirtynee viikolla eteenpäin. Tzipi Livni esittää kiireistä aikataulua, koska maa ei voi odottaa toimettomana kriisitilanteessa.(JP)
3. EGYPTI löysi Siinailta suuren asekätkön, joka oli matkalla Gazan kaistalle. Löytöpaikka on 80 km Rafahista etelään vuoristosta, joka on Egyptissä toimivien militaristien piileskelypaikka. Egyptin viranomaisten lauantaina julkistamien tietojen mukaan asekätköstä löydettiin 30 ilmatorjunta (it.) ohjusta, 2000 vyötä ammuksia, rpg-granaatinheittimiä, käsikranaatteja säkittäin sekä kiväärejä.
ILMATORJUNTAOHJUSTEN löytyminen matkalla Gazaan aiheuttaa harmaita hiuksia IAF:N helikopterilentäjille, koska helikopterit hitaina ja matalalla lentävinä ovat helppoja saaliita ohjuksille. IAF:n taholta ilmoitetaan, että tämän havainnon johdosta se joutuu suunnittelemaan uudelleen Gazan kaistalle lähetettävien helikopterien ja ohjaajattomien pienkoneitten lennot. IDF on jo aiemmin epäillyt, että Gazassa on it-ohjuksia.
PIAN EDELLISEN löydön jälkeen egyptiläiset löysivät 3.5 km:n päässä Gazan rajasta 100 kg räjähteitä. Viime viikolla egyptiläiset löysivät muutaman sadan metrin päästä Rafahista 500 kg räjähteitä pakattuina kymmeneen säkkiin. Samalla viikolla he löysivät Siinain keskiosan kylästä TNT pommeja sekä aseita. Ne olivat vanhempaa varastoa 1970-luvulta. (JP)
4. ISLAMIN SIRPPI tiivistyy Israel pohjoisosassa, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Iranin vallankumousarmeija (IRGC) on muodostanut erillisen ohjuskomennuskunnan, kertoi IRGC:n komentaja Mohammed Ali Jafari. Syyrian vastaava ohjuskomennuskunta on integroitu tähän siten, että Iranin edustajia on mukana Syyrian komentokeskuksessa ja vastaavasti Syyrian edustajia on Iranin komentokeskuksessa. Asiasta sopivat IRGC:n komentaja Mohammed Ali Jafari ja Syyrian armeijan komentaja Nassan Turkmani Teheranissa viime viikolla.
Tämän mukaan Iranin sotilaallinen edustus ja valvonta ulottuu Syyriaan ja sieltä sen edustajien Hizbullahin kautta Libanoniin ja Hamasin kautta Gazan kaistalle. Debkafile arvioi artikkelissaan, että siten mahdollisessa sotatilanteessa yhden osapuolen kanssa Israelilla voi olla vastassaan neljän rintaman sota, jotka on integroitu keskenään. Tämä asettaa Israelin ohjuspuolustuksen mahdottoman tehtävän eteen.
DEBKAFILE arvioi läntisiin ja israelilaisiin sotilasasiantuntijoihin viitaten, että Iran on kiihdyttänyt ydinkärkiä kuljettavien ohjusten kehittelyä, ja että se on ilmeisesti pystynyt ratkaisemaan useimmat siihen liittyvät ongelmat. IAEA julkisti 26.toukokuuta kärkevän raportin, jossa se vahvisti Iranin edistyneen oleellisesti ohjusten ydinkärkien suunnittelussa.
DEBKAFILE arvioi, että tällä yhteistoimintasopimuksella Iran on tehokkaasti estänyt Israelin toiveet suhteitten katkaisemiseksi Syyrian ja Iranin välillä ehtona rauhankeskusteluille.
Israelin Arrow-3 torjuntaohjuksen kehitystä ja rakentamista on kiihdytetty äärimmilleen, jopa niin, että sitä kehittelevä yhtiö sai rabbinaatilta luvan tehdä töitä myös sapattina. Se ei kuitenkaan ehdi valmiiksi kuluvan vuoden aikana, jota pidetään ratkaisevan tärkeänä, jos USA toteuttaa kauan odotetun rajoitetun iskunsa Iraniin. Myöskin Iron Dome torjunta-
järjestelmän kehittäminen lyhyen kantomatkan ohjuksia vastaan vaatinee pari vuotta toimintavalmiuden saavuttamiseksi. Siten Israelilla ei ole teknistä ratkaisua Kassam-raketteja vastaan.
5. JOS ISRAEL ei hyväksy tulitaukosopimusta Hamasin kanssa, sille ei jää mitään muuta mahdollisuutta pyrkiä ratkaisemaan jatkuva Israelin siviilikohteitten tulittaminen Gazasta raketein ja kranaatein kuin suurimittainen hyökkäys Gazaan. Edellä kerrotun uuden kehityksen myötä Iranin ja Syyrian ja niiden peitejärjestöjen välillä hyökkäys Hamasia vastaan voi aiheuttaa Hizbullahin ohjusiskut Libanonista sekä Syyrian ohjusiskut Iranin tuella. Nämä voisivat koordinoida iskunsa Iranin antamien tiedustelutietojen mukaan, joita se on viime aikoina kerännyt Israelista, kuten äsken paljastunut vakoilutapaus Israelissa osoittaa.
TOISAALTA jos Israel hyväksyy tulitaukosopimuksen, se antaa Hamasille ja muille terrorijärjestöille ainakin kuusi kuukautta aikaa täydentää ja kehittää asevarastojaan, mikä helpottuisi kaikkien ulosmenoteitten avautuessa Gazasta, sekä lisätä armeijansa lukumäärää ja koulutusta. Tukitaukosopimus tulisi todennäköisesti myös muuttamaan Euroopan ja USA:n suhtautumisen Hamasiin, eli se hyväksyttäisiin poliittisena puolueena. Tällainen suuntaus näkyy jo selvästi Syyrian tilanteessa Olmertin ilmoitettua keskusteluista sen kanssa, mikä on pehmentänyt Euroopan maitten suhtautumista Syyrian hallitukseen. (JP)
6. HAMAS syyttää, että Fatah ja Islamic Jihad työskentelevät yhdessä pystyäkseen estämään tulitaukosopimuksen voimaantulon, kertoo Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Hamasin edustaja kertoi toimittajalle, että Jihadin ja Fatahin sotilaalliset tahot toimivat yhdessä sopimuksen syntymistä vastaan.
HAMASIN edustaja Sami Abu Zuhri kertoo, että Hamas on tehnyt kaikkensa sopimuksen eteen, mutta Israel viivyttelee, koska se ei halua Rafahin terminaalin avaamista. Hän totesi, että Egypti tekee vielä yhden yrityksen sopimuksen syntymiseksi ja varoitti samalla, että Hamasin kärsivällisyys alkaa loppua. ”Kaikki optiot ovat mahdollisia, emmekä me tule sallimaan saarron jatkuvan. Me tulemme murtamaan saarron, ja maailman tulee varautua suuriin tapahtumiin”, hän selitti. Hän valitti Fatahin ja Jihadin tiivistyvää yhteistoimintaa Gazassa ja totesi, että ne olivat viimeiseksi ammuttujen raketti-iskujen suorittajia, vaikka Hamas oli kieltänyt niitä.
ISLAMIC JIHAD oli viime viikolla pidättänyt lukuisia palestiinalaisia syyttäen heitä yhteistyöstä Israelin kanssa, ja aikoi teloittaa heidät julkisesti kaupungin torilla. Jihad suostui lopulta luovuttamaan kaksi epäiltyä Hamasin poliiseille, mutta pitää loput pidätettyinä. Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät, että heitä kidutetaan järjestelmällisesti.
ISLAMIC JIHAD syytti Hamasia, että sen naamioidut pyssymiehet olivat yrittäneet kaapata kolme sen militaristia heidän tullessaan ulos moskeijasta perjantain rukouksista Deir el Balahista. Näitä kolmea Jihadin tärkeää militaristia oli pahoinpidelty. Tapaus aiheutti kiihtyneitä yhteenottoja Hamasin ja Jihadin kannattajien välillä viikon vaihteen aikana. (JP)
7. ISRAELIN ulkoministeriö ja pääministerin virasto ovat ymmällään USA:n ulkoministeri Ricen kritiikistä, ettei se ole antanut viisumia 7 Fullbright stipendin saajalle matkustaa Gazasta ulkomaille jatkaakseen opintojaan. Pääministerin kansliasta kerrotaan, että siellä on määrätty henkilö, joka hoitaa opintoviisumiasiat, mutta samalla tähdennetään, ettei yleinen lupa opintoviisumien saamiseksi koske korkeampia opintoja. Vasemmiston taholta on nostettu kova huuto tämän johdosta, selityksellä, ettei tämä ole omiaan lisäämään opiskelijoitten myönteistä suhtautumista Israeliin. Voinee olla totta jonkun kohdalla, mutta ulkomailla opiskelevat ovat kiihkeimpiä länsimaitten ja siis myös Israelin yhteiskunnan ja elämäntavan arvostelijoita. He ovat myös helpoimmin taivutettavissa ääriainesten ja terrorijärjestöjen kannattajiksi, joko antautumalla aktiivijäseniksi tai tukemalla niitä taloudellisesti ja poliittisesti, mikä heiltä käy helpommin heidän päästyään sisälle länsimaiseen yhteiskuntaan. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- Moskovan kaupunki haluaa ostaa 40 dunamin maapalan valtiolta Kuolleenmeren rannalta Ein Bokekista. Moskova haluaa investoida 100 miljoonaa USD kylpylähotellin rakentamiseksi. Israelin maahallinnon säännöt voivat mitätöidä tarjouksen, joka siinä tapauksessa menee Jordaniaan.
- Tuomionsa kärsinyt eilen vapautettu Hizbullah-vakoilija Nissim Nasser sanoo vakoilleensa Hizbullahin laskuun, koska hän on isänmaallinen ja muslimi.
- Entinen ministeri ja journalisti Josef Lapid kuoli viikonvaihteen aikana. Hän jätti politiikan jokin aika sitten ja johti Yad Vashem hallintoneuvostoa. (Haaretz)
- Terroristit ampuivat lauantaiaamun kuluessa viisi Kassam-rakettia Israelin puolelle. Aamupäivällä kaksi rakettia haavoitti kahta thaimaalaista työntekijää maatilan viherhuoneella. IDF:n toimiessa Gazan alueella Khan Younisin lähellä yksi sotilas haavoittui kohtalaisesti ja vietiin sairaalaan. Kaksi palestiinalaista haavoittui yhteenotoissa. (Haaretz)
- Tzipi Livni toimi Sunday Timesin mukaan Mossadin agenttina Euroopassa. Hänen tukikohtansa oli Pariisissa, josta hän teki matkoja useisiin Euroopan maihin jahdatessaan palestiinalaisia terroristeja 1980-luvulla. (Haaretz)
- Hallitus antanee luvan 884 asuntoyksikön rakentamiseksi Pisgat Zeeviin ja Har Homaan, mikä sai Ricen esittämään kovaa kritiikkiä. (INN)
- Lämpötilat Jrsm: su 18-26; ma 17-25; ti 18-24; ke 20-27; lähes pilvetöntä.