Posts

Showing posts from June 1, 2008
PERJANTAI 06.06.08
1. ISRAEL ISKEE yksinään Iranin ydinlaitoksia vastaan? Spekulaatiot jatkuvat kiihkeinä, joskin aika tavalla kulissien takana. Olmertin ja Bushin keskusteluista ei ole päästetty julkisuuteen mitään oleellista, paitsi Bushin ja Olmertin vakuutukset, että Iran tulee pysäyttää tavalla tai toisella sen pyrkimyksissä rakentaa itselleen ydinase.
JP SPEKULOI eräässä artikkelissaan, että Bush tarkkailee presidenttiehdokkaitten mahdollisuuksia päästä hänen paikalleen, ja pyrkii sopeuttamaan oman päätöksensä Iranin suhteen sen mukaan. Hänen uskotaan katsovan, että jos John McCain on todennäköinen seuraaja, hän voi uskoa seuraajansa hoitavan Iranin, mutta jos Obama voittaa lokakuun vaalit, hän hoitaa asian itse vielä ennen virkakautensa loppua tammikuussa 2009. (JP)
2. JP:n artikkelin mukaan, jonka kirjoitti H L Krieger, USA harkitsee pisimmälle kehitetyn ja luultavasti maailman tehokkaimman hävittäjän myymistä Israelille. Tämä F-22 Raptor on vientikiellossa USA:sta…
TORSTAI 05.06.08
1. OLMERT AMERIKASSA. Olmert puhui AIPAC:in kokouksessa vakuuttavan tuntuisesti ja jopa laskien leikkiä korruptioepäilyksistään ja tutkimuksistaan, mikä sai muutamat epäilijätkin taputtamaan vaisusti käsiään. Varsinkin Olmertin vakuutukset Amerikan juutalaisten tuen merkityksestä Israelille varmaan lämmittivät monen mieltä, koska viime aikoina Israelin ja ulkomailla olevien juutalaisjärjestöjen välit ovat välillä kireät.
Kukaan yli 7000 AIPAC:in kokoukseen tulleista ei vaatinut Olmertin eroa eikä huudellut vastalauseita, kuten kotona olisi tapahtunut, mutta joku mainitsi ”Olmertin muistuttaneen tanssijaa, jolla on vain yksi jalka, mutta joka urhoollisesti jatkaa esityksiään”.
Olmertin puhe kokousväelle ei sisältänyt mitään uutta. (JP)
2. OLMERTIN JA BUSHIN tapaamista odotettiin suurella mielenkiinnolla, koska siellä uskottiin kosketeltavan asioita, jotka voivat muuttaa koko Lähi Idän näkymät.
Jos etukäteen olikin herätetty epäilyksiä, miten Bush suhtautuisi …
KESKIVIIKKO 04.06.08
1. IRAN on näyttävästi esillä AIPAC:n (American Israel Public Affairs Committee, amerikkalais-israelilainen yleisten asiain komitea) kokouksen alkajaispäivänä Washingtonissa eilen tiistaina.
USA:N ulkoministeri Gondoleezza Rice totesi puheessaan, ettei keskustelu Iranin ja Hamasin kanssa muuta noita yhteisöjä. ”Diplomatia ei ole yhtä kuin puhuminen. Aito diplomatia tarkoittaa kiihokkeiden ja jarrujen asettamista tarkoituksella muuttaa käyttäytymistä”, hän selitti. Rice kehotti eurooppalaisia ja muita kansainvälisen yhteisön jäseniä eristämään Iranin hallitus sen pyrkimyksissä edistyä ydinohjelmassaan. Hän kehotti näitä jäseniä etsimään Iranin heikkoja kohtia entistä tarmokkaammin ja asettamaan sen hallitukselle entistä korkeampia kustannuksia taloudellisesti, poliittisesti ja diplomaattisesti.
RICE kritisoi Iranin kieltäytymistä antaa tyydyttäviä vastauksia kansainvälisen atomienergiajärjestön ja muitten asettamiin kysymyksiin sen atomivoimaohjelmasta. Hän …
TIISTAI 03.06.08
1. ”KERRON teille kaikessa islamin kansan yhtenäisyyden ja tietoisuuden nimessä, että
saatanalliset voimat tullaan pian tuhoamaan”, kertoi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ryhmälle vieraita, jotka osallistuivat ajatollah Khomeinin kuoleman 19.vuosipäivän tilaisuuteen. ”Luvatun vapahtajan, ja hänen kumppaniensa kuten Jeesus Kristus, ilmestyessä tyrannius tullaan pian hävittämään maailmasta”, hän jatkoi.
Ahmadinejad uskoo vahvasti islamin shia-muslimien odottaman ”vapahtajan”, mahdin tuloon, mitä varten hän on tehnyt valmisteluja Iranissa. Hänen toinen aiheensa koski Israelin tuhoamista, josta hän selitti seuraavaa: ”Minun täytyy ilmoittaa, että sionistisen hallituksen 60 vuotta kestänyt kausi täynnä kansanmurhaa, ryöstöä, miehitystä ja petoksia on kuolemaisillaan ja tullaan pian hävittämään maan pinnalta.” Tämä on yksi hänen johtavista teemoistaan, joita hän on toistanut maailmalle elokuusta 2005 lähtien, jolloin hän voitti yllättäen Iranin presidentin vaalit.
AHM…
MAANANTAI 02.06.08
1. ISRAELIN viranomaiset sanovat olevansa yllättyneitä ruumiinosista, jotka Hizbullah palautti Hizbullahin hyväksi vakoilleen Nasim Nasserin (Nisr) vapauttamisen yhteydessä. Yllättyneitä siksi, että Nasser oli kärsinyt tuomionsa loppuun ja olisi vapautettu ilman Hizbullahin mediatemppuakin eikä se siten liittynyt asiaan.
Selitys lienee siinä, että Hizbullah hakee epätoivoisesti tapoja imagonsa nostamiseksi äskeisten Beirutin katutaistelujen jälkeen. Hizbullah halusi antaa Libanonin kansalle kuvan, että Nasser vapautettiin sen ponnistelujen ansiosta.
Viranomaiset sanovat, että laatikollinen ruumiinosia, jotka Hizbullah väitteiden mukaan kuuluvat viimeisessä Libanonin sodassa ruhjoutuneille IDF:n sotilaille, tutkitaan tarkasti, ja niiden alkuperän toteaminen kestää viikkoja.
Hizbullahin kaappaamien sotilaitten omaiset toivovat, että tämä johtaisi heidän vapauttamiseensa, mutta Libanonin kakkossodassa kaatuneitten sotilaitten omaiset sanovat olevansa enemmän shok…
SUNNUNTAI 01.06.08
1. KADIMAN johto näyttää suostuneen siihen, että puolueen puheenjohtajavaalit (primaries) pidetään lähitulevaisuudessa, minkä myös Olmert on hyväksynyt. Ulko- ja puolustusasiain valiokunnan puheenjohtaja Tzahi Hanegby ehdottaa, että ensin valitaan uusi puheenjohtaja, sitten muodostetaan hätätilahallitus ja loppuvuodesta uudet parlamenttivaalit. Olmertin odotetaan ilmoittavan tänään, mikä hänen asemansa on nykyisessä tilanteessa. Olmert kritisoi perjantaina poliisin kuulusteluissa, että poliisi oli kohdellut häntä epäoikeuden-mukaisesti ja vuotanut tietoja julkisuuteen, minkä poliisin edustaja jyrkästi kieltää. Olmertin lakimiehet kritisoivat niitä, jotka ovat tehneet ”hätäisiä johtopäätöksiä” Talanskyn kuulustelujen perusteella. He sanovat, että Talanskyn todistus oli epäjohdonmukainen ja että kun he pääsevät ristikuulustelemaan Talanskya, totuus paljastuu. He haluavat, että Kadiman puheenjohtajavaalit pidetään vasta 17.07. jälkeen, jolloin suoritetaan Talansk…