Posts

Showing posts from May 20, 2007
PERJANTAI 25.05.07
1. DIPLOMAATTISIA ALOITTEITA Jerusalemissa, voisi otsikoida päivän tärkeimpiä uutisia. Jpostin etusivun läpi huutaa uutinen kissankokoisin kirjaimin: ”Syyrian rauhantunnustelut saavat aikaan (stir) uutta kiinnostusta Jerusalemissa.” Lehden yksi vakiokommentoijista Herb Keinon käsittelee asiaa artikkelissaan ja Caroline B Glick ruotii sitä huomiointeja osastossa.
KEINON selvittää, että tämä uusi kiinnostus Syyriaa ja sen esityksiä kohtaan johtuu kahdesta tekijästä:
ENSIMMÄISEKSI KESKUSTELUT palestiinalaisten kanssa ovat pattitilanteessa. Hamasin kanssa ei periaatteessa voi neuvotella, koska se on luokiteltu terrorijärjestöksi, vaikka sen ”poliittinen siipi” johtaa PA:n hallitusta. Mutta sen ”sotilaallinen siipi” johtaa terrori-iskuja Israelin siviilikohteita vastaan Gazan alueen reunamilla, ja Hamas on uhannut aloittaa keskeytyneet itsemurha- ja muut terrori-iskut Juudeassa ja Samariassa. Fatah on PA:n hallituksessa ”nuoremman virkailijan” asemessa eikä PA:n p…
TORSTAI 24.05.07
1. HAMAS TARJOAA tulitaukoa Israelille, jos se lopettaa sotilasoperaationsa sekä Gazan että Juudean ja Samarian alueilla. Hamasin taipumisen kompromissiin lienee aiheuttanut Israelin hallituksen päätös ulottaa täsmäiskut myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin.
HAMAS OTTI UHKAUKSEN tosissaan. Se arkaili pitkään, ennen kuin sen johtajat uskalsivat osallistua eilen keskusteluihin Mahmoud Abbasin kanssa Gazassa, joissa pyrittiin lopettamaan Hamasin ja Fatahin väliset tulitaistelut. Pääministeri Ismail Haniyeh suostui tulemaan tilaisuuteen vasta aivan viime hetkellä eikä jordanialaisia lehtimiehin päästetty seuraamaan keskusteluja.
ISRAEL ilmoitti, ettei se suostu Hamasin esittämään tulitaukoon sen ehdoilla. IDF haluaa säilyttää liikkumisvapautensa ainakin Juudeassa ja Samariassa ja osittain myös Gazassa.
IDF LÄHETTI joukkojaan eilen Gazan alueelle Khan Yunisin kaupungin lähelle, jossa he tutkivat useita taloja ja pidättivät seitsemän palestiinalaista kuuluste…
TIISTAI 22.05.07
1. HAMAS UHKAA LAAJENTAA pienoissotaansa Israelia vastaan. Maanantain aikana 19 Kassam-rakettia ammuttiin rajan yli Gazasta Israeliin. Rakettien osumatarkkuus on selvästi parantunut kuten myös niitten räjähdysvoima. Raketeissa ei ole ohjausjärjestelmää, ne suunnataan kohteeseen arvioimalla matka, tuulen suunta ja voimakkuus ja muut mahdolliset tekijät. Niiden laukaisualusta on yksinkertainen yhden miehen kannettava teräskehikko. Niitä ja raketteja voidaan säilyttää asuintiloissa, kuten usein tapahtuu, ja ampua talojen puutarhasta tai tasakatoilta. Tämän johdosta niiden havaitseminen ja tuhoaminen ennen ampumista on vaikea.
EILEN ILLALLA kahdeksan aikaan kaksi rakettia ammuttiin Sderotin kaupunkiin. Toinen niistä osui suoraan autoon, jossa istunut 32-vuotias nainen Shirel Feldman (Friedman)sai surmansa matkalla sairaalaan. Kaksi muuta haavoittui raketin sirpaleista ja tusinan verran sai shokkihoitoa.
AIKAISEMMIN PÄVÄLLÄ IAF:n ohjus osui Beit Lahiyassa autoon, jo…
MAANANTAI 21.05.07
1. IDF TULEE iskemään myös terrorijärjestöjen poliittisiin johtajiin, päätti hallitus eilisessä viikkokokouksessaan. Olmert ja Livni eivät ole olleet ihastuneita tästä mahdollisuudesta, koska se edellyttää selityksiä maailman johtajille ja medialle, mutta he joutuivat taipumaan turvallisuus-virkailijoitten ja kansan vaatimuksiin. Varsinkin Sderotin asukkaat ovat sotajalalla. He marssivat eilen tärkeään tienristeykseen, jonka he sulkivat maaten tiellä ja polttaen autonrenkaita. KAUPUNGIN TEOLLISUUSLAITOSTEN johtajat aikovat järjestää mielenosoituslähetystön Jerusalemiin, että sanoma menisi paremmin perille. Eilen yksi Kassam-raketti osui ravintolaan Sderotin lähellä sytyttäen sen tuleen ja polttaen sen maan tasalle. Ravintola oli sunnuntaisin kiinni. Sen johtaja oli poistunut tiloista vain viisi minuuttia ennen raketin iskua.
PIAN HALLITUKSEN PÄÄTÖKSEN jälkeen IAF ampui raketin Hamasin saarnaajan, Hamasin sotilaallisen komentajan Ahmed Jabarin hengellisen ment…
SUNNUNTAI 20.05.07
1. ISRAELIN HALLITUKSEN JA TURVALLISUUSMIESTEN Gazan tilanteen käsittelyä voisi verrata masokismiin tai patologiseen itsepetokseen, kuten eräs kolumnisti sitä kuvaili. IDF:n ja turvallisuusvirkailijoitten väliset keskustelut Gazan tilanteesta alkoivat jo viime viikolla ja niitä jatketaan tänään. Näistä keskusteluista on tarkoitus tehdä yhteenveto ja suositus hallituksen turvallisuusjaostolle, joka tulee antamaan operatiiviset ohjeet armeijalle. Niiden ei kuitenkaan uskota poikkeavan siitä, mitä Olmert, Livni ja Peretz ovat asiasta aiemmin päättäneet.
HALLITUKSEN PÄÄTÖS tullee noudattamaan samoja virheellisiä ohjeita, joita noudatettiin Libanonin sota II:n yhteydessä: IAF tulee moukaroimaan Hamasille kuuluvia teollisuuslaitoksia, instituutteja ja infrastruktuuria sekä rakettimiehistöjä sikäli, kuin niitä havaitaan. Tykistöä ja panssareita on tarkoitus käyttää hyvin rajoitetusti ja vain selkeästi osoitettavissa kohteissa. Maajoukkojen hyökkäys Gazaan näyttää ol…