Posts

Showing posts from July 22, 2007
PERJANTAI 27.07.07
1. NUORET ISRAELILAISET haluavat takaisin alueet, jotka maan hallitukset ovat antaneet
palestiinalaisille. Gazan alueen 21 juutalaiskylän luovuttamisen 2-vuotispäivänä torstaina iltapäivällä yli 500 Gazasta karkotettua ja muita aktivisteja, joita JP:n kolumnisti R A Stoil kutsuu oikeistolaisiksi, kokoontui Yad Mordchai risteyksen alueelle aikomuksenaan marssia kahteen tuhottuun Gazan pohjoisosan kylään Nitzanit ja Alei Sinai. Heitä oli vastassa pari sataa poliisia, joukossa rajapoliiseja, Yasam tiedusteluosasto ja ratsupoliiseja, jotka muodostivat ihmismuurin estääkseen marssijoita etenemästä. Parikymmentä marssijaa pidätettiin nujakoitten aikana. MUUTAMAT MARSSIJAT livahtivat läheisille kukkuloille ja IDF ilmoitti, että tusinan verran heitä oli kiivennyt turva-aidan yli Gazan alueelle. Poliisi kävi hakemassa heidät pois. Marssille otti osaa kaksi NU:n kansanedustajaa Uri Ariel ja Arye Eldad sekä Safedin päärabbi Shmuel Eliyahu. ELDAD PUHUI osanottajille: ”Tänään me …
TORSTAI 26.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO päättyi ennen kuin se oli ehtinyt kunnolla alkaakaan. Talousministeri Roni Bar-On ja Histadrutin puheenjohtaja Ofer Eini pääsivät viime yönä sopimukseen, jonka mukaan julkisen sektorin yleislakon jatkuminen pantiin jäihin viikon ajaksi, jonka aikana katsotaan, toteutuvatko sopimukset aiotulla tavalla.
SOPIMUKSEN MUKAAN julkisen sektorin 700 000 työntekijän palkkoja nostetaan 5 % kolmessa jaksossa siten, että tammi- ja joulukuussa 2008 palkkoja nostetaan 1.5 % ja vuonna 2009 2 %.
JOS LOPULLISTA SOPIMUSTA ei saada aikaan viikossa, lakko alkaa uudelleen.
Tämä tarkoittaa sitä, että lentoliikenne voi jatkua normaalisti ilman katkoksia.
ERI AMMATTILIITOT sopivat sisäisesti, miten palkankorotuksia sovelletaan; annetaanko kaikille samansuuruinen korotus vai tehdäänkö ne eri palkkaluokkien mukaan. Julkisen sektorin eläkkeistä ei sovittu, mutta Bar-On tarjosi niihin korjauksia 2+3 %:n palkkatarjouksensa lisäksi.
SOPIMUS maksaa valtiolle arviolta 4 mil…
KESKIVIIKKO 25.07.07
1. ISRAELIN YLEISLAKKO alkoi tänä aamuna klo 06.00. Se lamauttaa Israelin sisäisesti melko tarkkaan, ja sen tendenssi on yleensä laajentua, jos sopimukseen ei päästä. Työnantajan ja Histadrutin vaatimukset ovat siksi kaukana toisistaan, ettei pikaista ratkaisua voida odottaa.
HISTADRUT (ammattiliitto) suostui siihen että lentolakko alkaa torstaiaamuna klo 06.00. Tämä sallittiin siksi, että Ranskasta on tulossa tänään 600 maahanmuuttajaa, ja olisi ollut noloa siirtää heidän saapumistaan tuntemattomaan tulevaisuuteen. Tony Blairin Israelin matka oli suunniteltu kaksipäiväiseksi, joten hän matkustanee pois maasta ennen lentolakkoa.
TÄNÄÄN saapuvat Jordanian ja Egyptin ulkoministerit keskustelemaan saudisuunnitelmasta, vaikka Saudi Arabia itse on ilmoittanut menettäneensä mielenkiintonsa siihen, al-Qaidan iskun pelosta, kuten pahat kielet kertovat. Molemmat ulkoministerit vakuuttavat, että he edustavat vain maitaan, eivät arabiliittoa, kuten Israelissa asiasta …
TIISTAI 24.07.07
1. AMMATTILIITTO HISTADRUT uhkaa maata yleislakolla huomisaamusta lähtien, elleivät eilen keskeytyneet viime hetken neuvottelut tuota tulosta. Histadrut vaatii julkisen sektorin palkkoihin 10.4 %:n korotusta taannehtivasti vuodesta 2001 lähtien. Talousministeri Roni Bar-On tarjoaa 1 %:n korotusta + 15 NIS, mitä Histadrut pitää mahdottomana hyväksyä.
LAKKO TULISI sulkemaan lentokentät, satamat ja rautatieliikenteen, mikä jättäisi tuhannet maahan tulleet turistit kentille epämääräiseksi ajaksi sekä sotkisi tuhansien ulkomaille lomailemaan aikovien israelilaisten suunnitelmat.
LAKKO KOSKISI myös hallituksen virastoja, Israelin pankkia, postiliikennettä, muutamia sairaaloita ja hallituksen yhtiöitä kuten Israelin sähköyhtiö, Besek ja Israelin lentoyhtiö.
2. IDF PYYTÄÄ asepalveluksensa tai sotilasuransa täyttäneitä antautumaan vapaaehtoiseen palvelukseen Juudean ja Samarian tarkastuspisteissä ja tiesuluilla sekä partiointitehtävissä turva-aidan viereisillä te…
MAANANTAI 23.07.07
1. ME PYSTYMME ISKEMÄÄN minne tahansa Israelissa, julisti Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah Teheranissa puheessaan, jota Debkafile kutsuu sotapuheeksi.
Nasrallah julisti, että heillä oli viime sodan aikana mahdollisuus iskeä Tel Aviviin, mutta hän pidättyi siitä. Nyt hän uhkaa, että tämä valmius ja kyky on entisestään parantunut. Puhe esitettiin al-Jazeeran TV-uutisissa eilen.
Hizbullah ampui n. 4000 rakettia Israeliin Libanonin sota II:n aikana. Sodassa kuoli 119 sotilasta; ja kaikkiaan 159 ihmistä virallisen tilaston mukaan.
UNIFIL-joukkoja on n. 13 000 miestä Etelä Libanonissa, mutta Hizbullah asentaa rakettinsa kyliin ja Litanijoen taakse, missä UNIFIL ei niitä löydä.
IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad kieltää tehneensä asesopimuksen Syyrian kanssa, kuten lontoolaislehti väitti.
2. IAF:N OHJUKSET surmasivat kaksi Kassam-raketin miehistöstä Gazassa sen jälkeen, kun Kassam osui sunnuntaina kouluun Sderotissa lähellä Sapitrin akateemist…
SUNNUNTAI 22.07.07
1. IRANIN JA SYYRIAN välinen sopimus, jota media esittelee varsin näyttävästi, herätti suurta kuohuntaa Israelin poliittisissa piireissä. Sopimus tehtiin Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin äskeisen Syyrian vierailun aikana. Presidentin seurueeseen kuului parikymmentä iranilaista sotilaallista johtajaa, jotka vietiin Damaskoksessa suoraan Syyrian yleisesikunnan päämajaan kahdenkeskisiin ja salaisiin keskusteluihin. Iranin ja Syyrian välillä on aiemmin sovittu sopimus kahdenkeskisestä avunannosta sotatilanteessa, mutta torstaina solmittu sopimus, jonka nimeämätön iranilainen välitti lontoolaiselle päivälehdelle Asharg Al-Alawsat, merkitsee Iranin suoraa sotilaallista apua Syyrialle. Sopimus julkaistiin lontoolaisessa lehdessä lauantaina.
KESKUSTELUIHIN ottivat osaa Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah, joka avustajineen lensi Ahmadinejadin koneessa Iraniin, sekä Hamasin Damaskoksen johtajat. Hassan Nasrallah piti Teheranissa merkittävän puheen, jonka …