Posts

Showing posts from February 6, 2011
PERJANTAI 11.02.11

1. EGYPTIN tilanne on edelleen epäselvä ja altis suurillekin muutoksille. Eilen illalla uutiset kertoivat, että Mubarak valmistelee puhetta, jossa hän sanoo eroavansa ja luopuvansa vallasta, mutta ei osattu sanoa, tulisiko valtaa käyttämään varapresidentti Omar Suleimen vai armeija. Uutiset näyttivät armeijan yleisesikunnan, korkeimman johdon neuvoston, kokousta, jossa oli mukana eri aselajien komentajat. Uutisen mukaan neuvosto valmistautui muutoksiin ja jatkaa istuntoaan ilman takarajaa. Tämän uskottiin merkitsevän sitä, että armeija tulisi saamaan maan johdon eli hallitsemaan maata perustuslain ulkopuolella, koska sen mukaan presidentin siirtyessä syrjään maata johtaa parlamentin puhemies.
Myös Tahtir-aukiolla mieltään osoittava valtava ihmismassa uskoi jo voiton häämöttävän, minkä takia pettymys ilmeni raivon purkauksina ja uhkauksina Mubarakia kohtaan. Jotkut vaativat marssia presidentin palatsiin, mutta armeija esti yritykset. Kansa vaatii myös parlamentin v…
TORSTAI 10.02.11

1. OBAMAN hallitus näyttää jatkavan kaksinaamaista peliään ja sekaantumistaan Egyptin tilanteeseen. Tämä on nostattanut kiihtyneitä sananvaihtoja Obaman hallituksen ja Mubarakin hallituksen välille. Varapresidentti Joe Biden soitti tiistaina Egyptin varapresidentti Omar Suleimanille esittäen omansa ja hallituksensa kärsimättömyyden muutosten hitauteen Egyptissä ja käytti uudelleen sanoja ”välittömästi” ja ”heti”. Tämä sai sekä varapresidentti Suleimanin että ulkoministeri Gheitin ilmaisemaan journalisteille loukkaantumisensa tavasta, millä USA kohtelee läheistä liittolaistaan. Gheit selitti, että muutokset, mitä Biden vaatii aloitettaviksi, ovat alkaneet joten hänen hoputtamisensa ovat aiheettomia.
USA:n hallitus on myös kehottanut Egyptin armeijaa pidättyvyyteen toimissaan ilmeisesti tajutessaan, että tilanne alkaa vaatia kovempia otteita järjestyksen palauttamiseksi.

VARAPRESIDENTTI Omar Suleiman varoittaa puheissaan, ettei nykyinen tilanne voi jatkua kauempaa ja …
KESKIVIIKKO 09.02.11

1. EGYPTIN mielenosoitusten uskottiin jo menettäneen voimansa, mutta eilen Tahrir-aukiolle Kairossa sekä Alexandriassa ja Fayamissa alkoi kerääntyä kansanjoukkoja uuteen yritykseen suuremmin joukoin kuin koskaan. Uutiset eivät osaa kertoa, mikä ne sai liikkeelle, mutta taustatietoja kerrotaan, ettei mielenosoittajia tyydytä mikään muu kuin presidentti Hosni Mubarakin poistuminen; he vaativat presidentin päätä.
Mielenosoittajat saartoivat eilen hallituksen virastotalon kuitenkaan pyrkimättä sisälle. Mielenosoittajien huudot kohdistuivat presidentti Mubarakia vastaan, jolle huudetaan kuolemaa ja hirttämistä.
Debkafilen artikkelin mukaan monet Egyptissä, kuten 1960- ja 1970-luvulla aktiivisen Hasnin Heikalin mukaan maa lähestyy tilannetta, jossa sen hallinta käy mahdottomaksi ilman armeijan suoraa mukaan tuloa, eli sotilaallista kaappausta. Artikkelissa kerrotaan, että joissain tehtaissa työntekijät ovat syrjäyttäneet entiset johtajansa ja muodostaneet ”vallankumou…
TIISTAI 08.02.11

1. KENRAALI James Jones, eläkkeellä oleva presidentti Bushin Lähi Idän erikoislähettiläs ja Barack Obaman kansallinen turvallisuusneuvonantaja pitkälle viime vuotta, luennoi eilen illalla Herzlian perinteisessä konferenssissa, josta on tullut Israelin poliitikkojen ja ministerien foorumi poliittisten lausuntojensa esittämiseksi koti- ja ulkomaiselle yleisölle.
JONES julisti edelleen sen jo pahasti ryvettyneen ja vanhentuneen näkemyksen, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on ydinkysymys Lähi Idän ongelmille. Hän selitti, että tämän ongelman selvittäminen auttaisi varsin pitkälle alueen ja jopa maailmanlaajuistenkin turvallisuuskysymysten ja rauhan ratkaisuissa.

KENRAALI muuttui sen jälkeen kovin uskonnolliseksi julistaessaan seuraavaa:
”Minulla on sellainen uskomus, että jos Jumala (Allah?) olisi ilmestynyt presidentti Obamalle vuonna 2009 ja sanonut hänelle, voisiko hän tehdä yhden asian planeetan pinnalla, vain sen yhden asian, tehdäkseen maailma…
MAANANTAI 07.02.11

1. EGYPTIN mielenosoittajat ovat mukautuneet seuraamaan varapresidentti Omar Suleimanin ja oppositioryhmien välisiä neuvotteluja. Muutamat ryhmät vaativat edelleen, että Mubarakin täytyy luopua kaikista valtaoikeuksistaan välittömästi ja vapauttaa presidentin palatsi, mutta Suleiman selitti heille, että perustuslain mukaan vain presidentillä on oikeus allekirjoittaa muutokset perustuslakiin. Ilman tätä muutosten voimaan tulo siirtyisi vuoteen 2016. Hän myös kieltäytyy ottamasta presidentin tehtäviä, kuten jotkut vaativat.
Neuvotteluissa sovittiin perustuslain muutoksia suunnittelevan komitean perustamisesta. Vielä ei tiedetä, asettaako Muslimiveljeskunta oman edustajansa komiteaan. Se on kuitenkin pehmentänyt vaatimuksiaan ja suostui mukaan neuvotteluihin Suleimanin johtaman uutta hallitusta edustavan tiimin kanssa. ElBaradei, jolla ei ole mitään omaa tukiryhmää, syyttää neuvotteluja Suleimanin ryhmän kanssa hämäriksi (opaque).

SULEIMAN on kertonut toistuvasti, ett…
SUNNUNTAI 06.02.11

1. EGYPTISSÄ hallitusta vastustavat mielenosoittajat jatkavat Tahrir aukiolla omaa taisteluaan armeijan suojellessa heitä Mubarakin kannattajilta. He sanovat olevansa väsyneitä, haavoittuneita ja nälkäisiä – ja varmaan myös likaisia ja pahalta haisevia 13 päivän riehumisen jälkeen ilman mahdollisuutta peseytyä. Nuoret mielenosoittajat vakuuttavat kuitenkin jatkavansa, kunnes Mubarak on poistunut palatsistaan.

VIDEO-kuvissa esitetään muutamia ilkeitä kohtauksia mielenosoitusten aikana. Yhdessä videossa kuvataan, miten suuri valkoinen pakettiauto ajaa tarkoituksellisesti mielenosoittaja-joukon yli kovaa vauhtia ja pysähtymättä yli ajamiensa ihmisten lennellessä kadulle yliajon jälkeen. Toisessa videossa toistui sama, mutta auto on siinä musta tai tummaksi maalattu. Ainakin toisen kerrottiin kuuluvan USA:n lähetystölle, josta kerrottiin, että sen omistamia autoja on varastettu viime päivien aikana. Kolmannessa videossa näytetään, miten paloauto ajaa jalankulkijoitten …