TIISTAI 08.02.11

1. KENRAALI James Jones, eläkkeellä oleva presidentti Bushin Lähi Idän erikoislähettiläs ja Barack Obaman kansallinen turvallisuusneuvonantaja pitkälle viime vuotta, luennoi eilen illalla Herzlian perinteisessä konferenssissa, josta on tullut Israelin poliitikkojen ja ministerien foorumi poliittisten lausuntojensa esittämiseksi koti- ja ulkomaiselle yleisölle.
JONES julisti edelleen sen jo pahasti ryvettyneen ja vanhentuneen näkemyksen, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on ydinkysymys Lähi Idän ongelmille. Hän selitti, että tämän ongelman selvittäminen auttaisi varsin pitkälle alueen ja jopa maailmanlaajuistenkin turvallisuuskysymysten ja rauhan ratkaisuissa.

KENRAALI muuttui sen jälkeen kovin uskonnolliseksi julistaessaan seuraavaa:
”Minulla on sellainen uskomus, että jos Jumala (Allah?) olisi ilmestynyt presidentti Obamalle vuonna 2009 ja sanonut hänelle, voisiko hän tehdä yhden asian planeetan pinnalla, vain sen yhden asian, tehdäkseen maailman paremmaksi paikaksi ihmisille ja antaa heille enemmän toivoa ja mahdollisuutta tulevaisuudessa, uskaltaisin sanoa, että sillä olisi jotain tekemistä kahden valtion ratkaisun löytämiseksi Lähi Idässä.”
JONES selitti journalisteille jälkeen päin, että Israelin kiista palestiinalaisten kanssa on solmu, joka on massan keskellä. Hän lisäsi siihen, että Israelin ja palestiinalaisten välinen rauha olisi viimeinen asia, jonka ääriainekset ja Iran haluaisivat toteutuvan ja että sen väreilevä vaikutus tulisi ulottumaan pitkälle alueen ulkopuolelle. Hän vakuutti vielä toistamiseen, että kiista on kaikkein tärkein kysymys planeetalla, jonka vaikutus tuntuu kaikkialla turvallisuuden kannalta katsoen. - Rohkeita sanoja kenraalilta ilman vastuuvelvoitetta.

LAITOIN tuon ”Jumalan nimen” jälkeen, josta Jones puhui, sulkumerkkien sisään nimen ”Allah”, sillä on vaikea kuvitella, että ”Israelin Jumala” rikkoisi oman valansa alkaen kannattaa ”kahden valtion periaatetta” luvattuaan koko maan Jordanjoesta Välimereen ja Egyptin-purosta Suuren Virtaan saakka Jaakobin heimolle, Israelin kansalle. Eikä Hän missään vaiheessa luvannut Palestiinan valtiota Israelin maan sydänosien sisälle.
(1.Ms.13:14-17; 35:9-13; 48:3-4)
Muslimien jumala Allah voisi hyvinkin toimia juuri noin kuin Jones esittää, vaikka Jones vakuuttaakin, ettei se miellyttäisi äärimuslimeja.

JONES selitti edelleen puheessaan, että Egyptin tapahtumat voivat muotoilla Lähi Itää vuosiksi eteenpäin. Hän kehotti ”toimettomuuden sijasta tarttumaan tilanteeseen aktiivisesti, sillä nyt ei ole aika olla passiivinen historian sivustatarkkailija, olitpa sitten israelilainen, amerikkalainen, arabi tai eurooppalainen”, mutta ei osannut spekuloida, mihin se johtaa.
Hän sanoi, ettei nykyinen pysähtynyt tilanne ole Israelin eikä alueenkaan intressien mukainen, sillä rauhanprosessin pysähtyminen kaivaa maata maltillisten arabien jalkojen alta lisäten, että taloudelliset ongelmat tulisivat kehityksen hitauden vuoksi kiihottamaan nuorisoa ja toivotonta luokkaa etsimään parempaa tulevaisuutta, mikä voi johtaa väkivaltaan.
Toiseksi hän oletti, että Iran pelkää konfliktin ratkaisemista, sillä nykyinen tilanne on sen etujen mukainen ja Palestiinan tilanne antaa voimaa Hamasille ja Hizbullahille. Hän katsoi, että tarvitaan diplomatiaa, joka käsittä juuritason ja ylätason lähestymisen ongelmaan. Tämä tulisi hänen mukaansa tapahtua samanaikaisesti, eikä joko-tai periaatteella. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207259

2. EUROOPPALAISTEN Israelin Ystävien 400-hengen vahvuinen delegaatio vieraili eilen Knessetissä, jossa he kuulivat hallituksen ja opposition edustajien puheenvuoroja. Delegaatioon kuului satoja Europarlamentin jäseniä. Delegaation jäsenet hajaantuivat yhteisiin istuntoihin Knessetin valiokuntien kanssa keskustellen yhteisistä intresseistä, mutta puheet kääntyivät ennen pitkää Egyptin tilanteeseen, mikä kasvavassa määrin askarruttaa kaikkien mieltä tilanteen arvaamattoman tulevaisuuden vuoksi.

KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin totesi puheessaan pelkäävänsä, että murhahimoiset ja painostavat hallitukset lähinaapureissa tulevat menestymään aivan kuten tapahtui Iranissa 1979. ”Toivon, etteivät hallitusten vaihdokset sisällä profeetallisia varoituksia ”Uudesta Lähi Idästä”, joka on entistä vaarallisempi ja radikaalimpi”. Hän varoitti, että on olemassa pahansuopa yhteenliittymä, joka pyrkii vakuuttamaan Eurooppaa sionistisen unelman epäonnistumisesta. ”Niin kauan kuin Israel pystyy pitämään itseään Lähi Idän ainoana demokratiana islamilaisessa ja fanaattisessa Lähi Idässä, kohtalonomainen yhteistoiminta Israelin ja Euroopan kanssa jatkaa syvenemistään. Euroopasta ei saa tulla aluetta, jonka kanssa Israelin tulee kilpailla ja jolle Israelin tulee todistaa demokraattinen luonteensa.” Rivlin vakuutti, että ”Israelin perustaminen juutalaisena ja demokraattisena valtiona on historiallinen prosessi ja että jokainen päivä muodostaa historiallisen testin siitä”.
Oppositiojohtaja Tzipi Livni totesi, että sen tehtävänä on arvostella hallituksen politiikkaa, mutta kysymyksissä, jotka koskevat maata juutalaisena ja demokraattisena valtiona ja sen taistelua terrorismia vastaan, sen velvollisuutena on tukea vapaata maailmaa, eikä silloin ole hallitusta tukevia ja vastustavia. Hän moitti niitä, jotka vertaavat Israelin sotilaita terroristeihin.

AIEMMIN päivällä sata delegaation jäsentä osallistui Knessetin Ulko- ja Puolustusasiain valiokunnan kokoukseen, jossa sen puheenjohtaja Shaul Mofaz (Kadima) esitteli heille valiokunnan näkemyksen tämän hetken tilanteesta. Osanottajat käsittelivät valiokunnan jäsenten kanssa lukuisia ajankohtaisia kysymyksiä.
Puheenjohtaja Shaul Mofaz totesi, että vuosi 2011 todennäköisesti tulee olemaan käännekohta Lähi Idän historiassa. Hän sanoi, ettei ole epäilyksiäkään siitä, etteikö Iran toiminut Libanonissa kaataakseen Saad Haririn hallituksen lisätäkseen sotilaallista ja diplomaattista vaikutusvaltaansa siellä. Hän toivoi, että huolimatta levottomuuksista ja muutoksista Egyptissä rauhansopimus Israelin ja Egyptin kanssa pitää. Hän oletti, että radikaalit ainekset tulevat käyttämään Egyptin tilannetta dominovaikutuksen aikaan saamiseksi ja painotti rauhanprosessin merkityksen kasvaneen entisestään. Siinä suhteessa hän totesi, että aika toimii Israelia ja palestiinalaisia vastaan, minkä johdosta on kiirehdittävä voidakseen aloittaa suorat keskustelut PA:n kanssa välittömästi. Hän piti rauhankeskusteluja Syyrian kanssa toissijaisina verrattuina Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin.

KNESSETIN järjestämiin tilaisuuksiin osallistumisen ohessa Englannin, Maltan ja Belgian edustajat vierailivat Gilad Shalitin vanhempien pystyttämällä teltalla pääministerin virastotalon ulkopuolella eilen iltapäivällä. Delegaation jäsenet kertoivat toimista, joita he olivat tehneet kotimaissaan levittäen tietoisuutta Gilad Shalitin pitämisestä lähes viisi vuotta Hamasin kellarivankeudessa Gazassa ja tehden vaatimuksia hänen vapauttamisekseen. Viime kesänä he avustivat Europarlamenttia laatimaan julkilausuman hänen vapauttamisekseen.

PÄÄMINISTERI Netanyahu esitti delegaation jäsenille hallituksensa näkemyksen Egyptin tilanteesta, jonka hän näkee voivan kehittyä ääri-islamilaiseksi. Hän painotti Israelin ja Egyptin välisen 30 vuotta vanhan rauhansopimuksen tärkeyttä ja esitti, että sitä tulee laajentaa siten, että siihen kuuluu rauhansopimus palestiinalaisten kanssa. Hän painotti sen merkitystä ei vain kahdenvälisesti vaan koko alueen vakavuuden kannalta. Erityisen vaaralliseksi tilanne kehittyy, jos ääri-islam saa vallan Egyptissä levittäen hallintonsa Hamasin kautta Gazaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=207272

3. WIKILEAKS julkistaa dokumentin vuodelta 2008, jossa Israelin johto näyttää toivoneen, että jos Mubarakille sattuu jotain ja hänen kykynsä johtaa Egyptiä heikkenevät, silloinen tiedustelupäällikkö Omar Suleiman, jonka Mubarak nimitti varapresidentiksi levottomuuksien aikana, oli heidän mielestään sopivin johtamaan Egyptiä ainakin siirtymäkauden yli.
Dokumentista ilmenee lisäksi, että puolustusministeri Ehud Barak oli hämmästynyt Mubarakin huonosta kunnosta ja hänen sammaltavasta puhetyylistään Kairon vierailunsa aikana.
Sen sijaan heidän mielestään Suleiman ansaitsi kaiken tuen ja he olivat täynnä kehuja hänen esiintymistavastaan, josta dokumentissa kertoo ministeriön edustaja David Hacham.

SULEIMAN nimitettiin Egyptin yleisen tiedustelun johtoon 1993, jonka jälkeen hän aloitti tehostetun kampanjan terrorijärjestöä al-Gamaa al Islamiyya, joka 1990 luvulla oli surmannut sadoittain Egyptin tiedustelujärjestön jäseniä. Suleiman käytti kovia otteita, joiden ansiosta järjestö tunnusti vuonna 2003 luopuvansa terrorismista tai sen toiminta lakkasi.
Tällä sai toiminnalla Suleiman sai paljon tunnustusta Egyptissä, mutta myös paljon vihamiehiä, jotka nyt muuttuneissa olosuhteissa nousevat esiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207262

OBAMAN hallitus on näyttävästi tunnustanut erehtyneensä Mubarakin suhteen, mikä on todella harvinaista suurvallan käyttäytymistä. Siellä on lopulta ymmärretty, että hänen poistamisensa maan johdosta saisi maan kaaokseen, mikä ei olisi USA:n intressien mukaista.
Tehtyä virhettä on kuitenkin vaikea ellei mahdotonta korjata, sillä Egyptin sisäinen tilanne on pahasti sekaisin. Johtavan puolueen NDP:n koko johto erosi paikaltaan, mukaan lukien Mubarakin poika Gamal, mutta Mubarakin on pysyteltävä edelleen sen johdossa. Ainoa merkittävä ryhmittymä sen ohessa on Muslimiveljeskunta, jonka poliittinen päämäärä ei varmaan ole egyptiläistenkään mieleen, vaikka islamilaisuudella on gallupien mukaan huomattava kannatus kansan parissa.
VIIMEISTEN päivien tapahtumiin Egyptissä liittyvät lukuisat hyökkäykset ulkomaisia lehtimiehiä ja TV-ryhmiä vastaan. ABC:n laatimassa listassa on 60 hyökkäystä heitä vastaan. Niihin syyllistyvät siviilipukuiset poliisit ja turvallisuusmiehet, Mubarakin kannattajat sekä ryhmät, joiden taustoja ei tunneta. Heidän motiivinsa on se, että mielenosoitukset saivat alkunsa median kiihotuksesta ja varsinkin Al-Jazeeran TV-esityksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142199

4. UUTISOTSIKOITA
- USA:ssa toimiva syyrialainen toisinajattelija sanoo web-sivullaan, ettei Syyriassa pystytä järjestämään Egyptin kaltaisia mielenosoituksia sen poliittisen tuen puutteen vuoksi, mutta siitä huolimatta hän katsoo, että Bashar Assadin päivät ovat luetut. (JP)
- Turkin pääministeri Erdogan kehottaa Israelia, Kreikkaa ja Yhdysvaltoja pysymään sivussa Egyptin tilanteesta. Egyptin hallitus puolestaan kehottaa Erdogania pysyttelemään sivussa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207302
- Israelissa on nousemassa kansanliike rajusti nousseita hintoja vastaan, joista varsinkin bensiinin, leivän ja veden hintojen katsotaan nousseen siinä määrin, että Hitadrut suunnittelee yleislakkoa maahan. Varsinkin talousministeri Yuval Steinitz on joutunut kovaan puristukseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=207298
- Mubarak nimittää komiteoita, joiden tehtävänä on laatia esityksiä perustuslaillisten oikeuksien laajentamiseksi. Presidentin virkaan voi hakea useampia ehdokkaita, antaa presidentin toimikaudelle aikakatto sekä asettaa tutkimuskomitea selvittämään, mistä Tahrir-aukiolla sattuneet väkivaltaisuudet johtuivat ja mikä ne aiheutti. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=207313
- Seuraavassa osoitteessa annetaan ohjeita Hallan (sapattileivän) paistamiseksi. Se muistuttaa hämmästyttävästi suomalaista pullapitkoa. http://www.jpost.com/LifeStyle/Article.aspx?id=206861
- Kiryat Arban rabbi Lior vastustaa ehdottomasti hänelle annettua pidätysmääräystä. Hän selittää, että on ehdottomasti väärin, että oikeusministeriön kirjuri kertoo rabbille, mitä hän saa puhua. Yli tuhat ihmistä kokoontui hänen asuntonsa eteen tänään protestoimaan pidätysmääräystä. Kiistan taustalla on rabbi Shapiran kirjoittama kirja ”The King´s Torah”, joka on kirjoitettu sota-aikaa varten. Siinä mm. sallitaan vihollisen vahingoittaminen inhimillisenä kilpenä taistelutilanteessa. Rabbi Lior toteaa, että Toran Laki on maan lakien yläpuolella.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4025488,00.html
- Sotilaat avustivat palestiinalaisen naisen synnytyksessä Jordanjoenlaaksossa. He saivat avunpyynnön naiselta ja menivät joukolla paikalle. Nainen jouduttiin kantamaan paareilla teltasta, jonne ambulanssi ei päässyt, ja nainen synnytti autossa. Lapsella oli kuitenkin hengitysvaikeuksia, minkä johdosta paikalle kutsuttiin helikopteri ja lääkäri, joka hoiti lasta matkalla sairaalaan. Shirin Muhammad Salamin, 27, muistaa kiitollisuudella sotilaita hänen poikansa hengen pelastamisesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4025375,00.html
- Kassam-raketti vaurioitti autoa Shar Hanegevin alueella Gazan lähellä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4025521,00.html
- PA:n alainen wakf suoritti 8 kuukauden ajan laittomia ja salaisia kaivauksia Temppelivuorella hävittääkseen juutalaiseen Temppelipalvelukseen kuuluvan alttarin jäännökset. Alue ympäröitiin aidalla töiden ajan eikä ketään ulkopuolista päästetty lähellekään kaivauksia. Yksi arabi suostui maksua vastaan ottamaan valokuvia kaivauksista, joita INN esittelee Web-sivullaan. Tämä on PA:n yksi lisäyritys hävittää kaikki todisteet juutalaisesta Temppelistä Temppelivuorella. Täytyy taas kerran ihmetellä, missä Israelin viranomaisten silmät ovat etteivät ne huomaa tällaista? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142187
- Jerusalem hyväksyi 13 uuden asunnon rakentamisen Shimon HaTzadik, Sheikh Jarrah, lähiöön, mikä aiheuttanee uusia vastalauseita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142186

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020