Posts

Showing posts from July 12, 2009
PERJANTAI 17.07.09
1. HAREDI-KANSAN mielenosoitukset Jerusalemissa kiihtyivät entistä pahemmiksi sen jälkeen, kun ne olivat jo laantumassa alettuaan sapattina avatun paikoitushallin vastustuksen johdosta. Mielenosoitusten kiihtymisen sai aikaan se, että viranomaiset pidättivät raskaana olevan haredi-naisen, jota syytetään 3-vuotiaan poikansa näännyttämisestä nälkä-kuoleman partaalle. Viranomaisten mukaan äiti on jatkanut näännyttämistään kahden vuoden ajan siten, että poika painaa nyt vain 7 kiloa. Haredi-kansan taholta väitettiin, että poika sairastaa syöpää, mutta sairaalan taholta vakuutetaan, ettei se ole totta. Pojan fyysinen tila on sairaalalähteiden mukaan parantunut, mutta on epäilyksiä, mitä vahinkoa hänen henkinen tilansa on kärsinyt tuon kahden vuoden aikana.
Oikeus vaati äidin alistamista mielentilatutkimuksiin. TV-kuvissa tullessaan oikeuden istuntoon äiti peitti kasvonsa kirjalla eikä missään vaiheessa nostanut katsettaan ihmisiin.
Torstai-iltana arviolta tuhat mie…
TORSTAI 16.07.09
1. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas antoi keskiviikkona käskyn, että Al-Jazeeran TV-lähetys Ramallahissa on lopetettava välittömästi. Pa:n poliisit tekivät ratsian Al-Jazeeran tiloihin Ramallahin keskustassa ilmoittaen samalla Abbasin käskystä lopettaa toiminta Länsirannalla. Al-Jazeera, yksi arabimaailman suosituimmista TV-asemista, ei siten saa lähettää ohjelmia PA:n hallintoalueilla. Se aikoo jatkaa lähetyksiään Jerusalemista.
Abbasin nopean kiellon sai aikaan se, että Al-Jazeera lähetti ohjelmissaan uutisen PLO:n ulkoministeri Farouk Kaddoumin hyökkäyksistä Abbasia vastaan, joissa tämä syytti Abbasia ja Mohammad Dahlania salaliitosta Arafatin ja muitten palestiinalaisjohtajien teloittamiseksi. Kaddoumi esitti syytöksensä Ammanissa alkuviikosta.
Abbasin päätös herätti kiivaita vastalauseita sekä Al-Jazeeran että monien huomattavien palestiinalaisjohtajien taholta, jotka syyttävät Abbasia poliittisten vastustajiensa murskaamisesta.
AL-JAZEERA on joutunut perus…
KESKIVIIKKO 15.07.09
1. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat toisensa eilen Sharm e-Sheikissä. Heidän tarkoituksensa oli löytää keinoja saada lukkiutuneet sovintoneuvottelut Fatahin ja Hamasin välillä uudelleen käyntiin.
www.debka.com kertoo, että presidentti Mubarak esitti kokouksessa Abbasille suunnitelmansa, jonka mukaan asiat saataisiin etenemään. Egypti oli valmistellut esitystä keskustellen siitä eri osapuolten, myös Israelin johdon kanssa.
Egyptin suunnitelman mukaan sovintoneuvottelut siirretään toistaiseksi hyllylle ja sen sijaan muodostetaan kaksi komissiota, yksi Gazaa varten ja toinen Länsirantaa varten. Gazan komissiossa olisi kolme Hamasin ja yksi Fatahin edustaja; Länsirannan komissiossa vastaavasti kolme Fatahin ja yksi Hamasin edustaja. Komissiot valvoisivat sekä Gazan että Länsirannan turvallisuutta ja tiedustelua sekä edustaisivat niitä diplomaattisesti ja poliittisesti sekä amerikkalaisiin että Israelin suuntaan.
Li…
TIISTAI 14.07.09
1. ”PÄÄMÄÄRÄMME ei koskaan ole ollut rauha, vaan Palestiina. Rauha ei ole päämäärä vaan väline, tarkoitan tällä Israelin tuhoamista.” Näin kertoi Fatahin Jerusalemin osaston apulaisjohtaja Kitaf Radaydeh Palestiinan TV:n paneelikeskustelussa, jonka tallensi ja käänsi Itamar Marcuksen johtama Palestiinan mediatarkkailu (PMW).
Hillel Fendel, joka INN:n artikkelin kirjoitti, selittää, että Mahmoud Abbasin johtama Fatah on PA:n maltillisena pidetty siipi Hamasiin verrattuna, mutta todellisuudessa Fatah on yhtä päättäväinen päämäärässään Israelin tuhoamiseksi. Radaydeh totesikin keskustelun aikana, että PA aloittaa väkivallan ja terrorin Israelia vastaan heti, kun se on siihen valmis. Hän vakuutti puheissaan, että vaikka palestiinalaiset ovat neuvotelleet rauhasta, se ei koskaan ole ollut heidän päämääränsä.
PMW:n johtaja Marcus selittää, että Kitaf Radaydeh on nuori nouseva naistähti PA:n taivaalla, ja hänen lausuntonsa tulevat nostamaan hänen arvostustaan. Marcus s…
MAANANTAI 13.07.09
1. KANSAINVÄLISTÄ piirileikkiä vakavien asioitten ympärillä, voisi kuvata lyhyesti tämän
13. päivän uutisten antia. Kutsun sitä leikiksi siksi, että niin lapsellisen tuntuisesti tärkeät maailman johtajina itseään pitävät käsittelevät maailman keskipisteessä sijaitsevan pienen Israeliksi kutsutun maarääpäleen asioita, ikään kuin heille olisi annettu mandaatti sekaantua asioihin, jotka eivät kuulu heille ollenkaan. Yritän purkaa tuota jutturuuhkaa. Lähdetään purkaminen vaikka USA:n presidentti Barack Obamasta, jonka oikeus toimia USA:n presidenttinä puhuttaa edelleen kiivaasti joitakin tahoja USA:ssa.
2. OBAMA on omaksunut kannan, jonka mukaan mitkään aiemmat suulliset tai edes
kirjalliset lupaukset ja sopimukset Israelin ja edellisten presidenttien välillä eivät sido häntä. Tämän perusteella hän on omaksunut uuden tavan lähestyä Pyhän Maan jakamisasiaa. Hän katsoo sitä pelkästään käytännön kysymyksenä, jolla ei ole mitään uskonnollisia kiinnikkeitä tai velvoitteita.…
SUNNUNTAI 12.07.09
1. ISRAEL ei ole tietoinen USA:n asettamasta aikataulusta setlementtien toiminnan jäädyttämiseksi, vakuuttaa apulaisulkoministeri Danny Ayalon Haviv Rettigin Jpostille kirjoittaman artikkelin mukaan.
Hänen lausuntonsa on vastaus Libanonista An-Nahar lehden antamiin tietoihin, joiden mukaan Beirutissa virallisella vierailulla ollut Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner kertoi libanonilaisille viranomaisille: ”Ellei Israel pysty lopettamaan kaikkea rakennustoimintaansa Länsirannalla kuuden kuukauden kuluessa, USA lopettaa rauhanprosessin tukemisensa.” Ayalon vakuuttaa, ettei ulkoministeriö ole tietoinen tällaisesta ultimaatumista. JP ei yrityksistään huolimatta pystynyt myöskään vahvistamaan Kouchnerin lausuntoa.
An-Nahar lehden artikkelin mukaan Kouchner ilmaisi pelkonsa, että ”Israelin jääräpäisyys, tietoinen viivyttely ja suostuminen Israelin harjoittamaan taivutteluun pakottaisivat USA:n vetäytymään kokonaan pois rauhankeskusteluista.”
Kouchner oli Beirutis…