Friday, January 22, 2016

PERJANTAI 22.01.2016

PERJANTAI 22.01.2016
1.       SEITSEMÄN lämpöasteen lämpö tuntui suorastaan kalsealta aamutuimaan kuuden aikaan, ja sikäli kuin säätieteilijöihin on uskomista, tämä on vasta alkua. Vain pari päivää sitten uhkailtiin pahoilla hiekkamyrskyillä ja sen jälkeen rankasateilla. Onneksi kummatkaan eivät toteutuneet ennustetussa laajuudessa, joskin taivas oli hiekkapölystä samea ja utuinen, mutta rankkasateita ei tullut, vain hiljaisia kevät-sateita. Mutta nyt Sharon Udasin kertoo JP:n artikkelissaan, että maa valmistautuu usean päivän myrskyihin, eivätkä lumisateetkaan ole suljettu pois.   

Udain kirjoittaa, että uhkaavat myrskytuulet alkavat lauantaina, joihin kuuluu tulvia, kovia tuulia, suhteettoman kylmä sää sekä mahdolliset lumisateet, jotka alkavat sapattina ja jatkuvat useiden päivien aikana. ”Järjestelmään kuuluu useita aaltoja”, kertoi Israelin Metereologisen Palvelun (IMS) sääosaston johtaja tri Amos Porat, ”joten se tulee olemaan kauan jatkuva ilmiö”.  Asiantuntijat ovat erimielisiä siitä, ovatko olosuhteet sopivia lumisateille, mutta Porat vakuuttaa, että koko maa tulee kokemaan merkittävän lumentulon tulevien päivien aikana.
”Tuleva tuulinen järjestelmä on seurausta ylemmän ilmakerroksen liikkeistä maata lähellä oleva matalapaineen johdosta Välimeren itäosissa”, tri Porat selitti jatkaen:  ”Metereologiseen aallonpohjaan kuuluu matala ilmanpaine, kun sen huippuihin kuuluu korkea ilmanpaine.”
IMS:n ennusteen mukaan sateitten mahdollisuus on jo perjantaina, mutta ne alkavat paikallisina sateina pohjoisesta jatkuen Negevin pohjoisosiin lauantaina mahdollisine ukkosineen. Lunta sataa Hermonilla lauantaina, ja paikallisten tulvien mahdollisuus on Juudean erämaassa, tuulen voimistuessa ja lämpötilan alentuessa. Lauantain jatkuvia sateita seuraavat sunnuntain ajoittaiset sadekuurot ukkosen myötä Pohjoisesta Negeviin. On syytä huomioida paikallisten tulvien sekä lumisateitten mahdollisuus vuoristoisilla alueilla, jotka voivat olla vaarallisia. Kylmä sää tulee jatkumaan myös maan eteläosissa ainakin toistaiseksi.
Israelin Sähkölaitos IEC lupaa valmistautua sähköntoimitusten häiriöihin lisäämällä työporukoita mahdollisten linjojen vaurioiden vuoksi, joita voivat aiheuttaa myrskyisten tuulten mukana lentelevät esineet sekä puitten kaatuminen linjojen päälle. Tulvat voivat vaikeuttaa liikennettä ja palvelujen saamista tulville altteilla alueilla. IEC kehottaa kansalaisia välttämään alas painuneiden sähköjohtojen koskettamista oman turvallisuutensa vuoksi.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 7 -14; Tiberias 11 -18; Suolameri 15 -21; Eilat 10 -20 +C-astetta. Tänään on puolipilvistä, mutta lauantaista alkaen paikalliset sadekuurot ovat yleisiä mahdollisine lumisateineen lämpötilan romahtaessa yöllä lähelle nollaa pääkaupungin alueilla. Tuuli voi olla ajoittain myrskyistä, kuten edellä kerrotaan. http://www.timesofisrael.com/at-israels-northern-tip-pre-state-history-meets-winter-fun/,

2.       MAAHANMUUTTOTILANNE on Sakassa kaaosmaisessa vaiheessa. Hallitus myöntää, että yli miljoonasta maahan tunkeutuneesta pakolaisvirrasta ainakin 600 000 ei ole rekisteröity eikä heidän olinpaikkaansa tiedetä. Osa heistä voi olla maassa, osa sen ulkopuolella avoimista rajoista johtuen, mikä lisää tilanteen sekavuutta.

Maahan tunkeutuneita (MATU) ulkomaalaisia, joitten valtaosa on nuoria, armeijan palveluksen kuntoisia miehiä, on alettu kutsua nimellä ”Rapefugees”, raiskaus-pakolaisiksi. Heidän aiheuttamansa massaraiskaukset Kölnissä uudenvuoden yönä saivat aikaan saksalaisen yhteiskunnan rajun heräämisen karuun todellisuuteen. Saksan liittokansleri Angela Merkel on joutunut pahaan riepotteluun julistaessaan tiedotusvälineissä Saksan syleilevän kaikkia maahan tulevia, sillä maa tarvitsee runsaasti uusia työntekijöitä. Se oli silloin, kun Euroopassa ja etenkin Saksassa meni vielä hyvin ja vienti veti osoittaen jatkuvaa noususuuntaa.

Kiinan talousongelmien paljastuminen tuli sittenkin yllätyksenä, ja vain muutama harva pystyi ennakoimaan sen vaikutusta öljyn hinnan romahtamiseen edelleen 28 USD tienoille, mikä sekoitti öljyä tuottavien maiden budjetit. Työntekijöitä jouduttiin irtisanomaan, ja se koskee aina pahiten alhaisen palkkatason työntekijöitä, joista suurin osa on nuoria miehiä, eivätkä länsimaat olleet poikkeuksia, sillä maailman-talouden alamäki koskee myös niitä.
Lähi-Idän sekasortoinen poliittinen tilanne oli otollinen nopeaa muutosta lupaaville uskonnollisille ääriaineksille, mikä synnytti useita aseellisia järjestöjä, jotka usein taistelevat myös keskenään oman reviirinsä puolustamiseksi. Suuri määrä ihmisiä joutui pakenemaan sotivien jaloista, mikä synnytti pakolaiskeskuksia lähinnä ympäröiviin maihin kansainvälisten järjestöjen tukemina. Niiden kapasiteetti ei kuitenkaan riittänyt kasvavien pakolaismäärien vastaanottamiseksi.

On pyritty selvittelemään, mikä lopulta innosti nuoret työikäisen miehet jättämään perheensä ja omaisensa ja liittymään Eurooppaan ja Amerikkaan pyrkivien todellisten pakolaisten joukkoon. Nämä nuoret irtonaiset miehet, jotka aiheuttavat väkivaltaisia hyökkäyksiä ja raiskauksia. He kokevat tulleensa ”ihmemaahan, jossa naiset kulkevat puolialastomina ja houkuttelevia parfyymejä käyttäen”, kuten Kölnin imaami selitti. Heille oli myös selitetty, että eurooppalaisten miesten kunto on heikentynyt siinä määrin, että piristävä ruiske on tarpeen veltostuneen yhteiskunnan elvyttämiseksi. Lisäksi islamin uskon mukaan vääräuskoisten naisten raiskaus on täysin luvallista, ja jopa asuositeltavaa, koska se alistaa heitä islamin voiman alle.
Näin kulissit olivat valmiina ennen näkemättömän näytöksen alkamiseksi.

Monet tarkkailijat kuitenkin varoittavat, että ”pullon henki on nyt päästetty irti”, mikä tulee pahentamaan tilannetta vuoden 2016 aikana. Sana on päässyt kiertämään uusista mahdollisuuksista länsimaissa, eikä Lähi-Idän ja Afrikan elinolojen parantumisesta ole tietoakaan. He ennustavat, että tänä vuonna pakolaisten määrä voi ylittää 1.5 miljoonaa, eikä sen loppumisesta ole merkkejä. Tilannetta sekoittavat edelleen analyytikot ja tilastoihinsa luottavat, jotka ennustavat esimerkkeihin viitaten, että talousvaikeudet päättyvät aina sotaan.
Tämä tulisi aiheuttamaan todellisen katastrofin, sillä sitä käytäisiin ydinasein. Fukushiman ydinreaktorien sulamisen aiheuttama säteily, joka on tappanut lähes sukupuuttoon Tyynenmeren eläimistön ja myrkyttänyt suuren osan Japanin kansasta, on vasta alkusoittoa esityksen todellisille mahtaville teemoille.
Kölnin raiskausten esirekin mukaan tai ilman niitä samantapaisia massaraiskauksia on ilmentynyt muuallakin maailmassa, New Yorkissa, ja jopa Helsingissä. Jostain kumman syystä johtuen viranomaiset ovet peitelleet niitä kieltäytyen ilmoittamasta niiden tekijöitä, kuten Kölnissä, jossa poliisi kertoi todellisesta tilanteesta vasta useita päiviä myöhemmin. Todellista raiskausten määrää ei tiedetä., mutta erään tiedon mukaan poliisi oli saanut yli 500 ilmoitusta, osa massaraiskauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206869#.VqHLQfZ706s

3.       LÄNSIMAIDEN lellipoika, se käenpojaksi myös kutsuttu, PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka kansan antama mandaatti päättyi vuosikymmen sitten. kertoi journalisteille suu väärällään kuten aina, että hän yritti saada audienssia pääministeri Benyamin Netanyahulta, mutta että sitä ei annettu hänelle.

USA:n ulkoministeriö on tavallisesti myötäillyt automaattisesti Abbasin lausuntoja, mutta lieneekö Obamalla ollut huono päivä vai olisiko arabimyönteinen ulkoministeriö polttanut päreensä Abbasin ilmiselvälle valheelle. Joka tapauksessa se antoi lausunnon, jossa se varovaisin diplomaattisin sanankääntein toteaa, ettei ulkoministeriö ole tietoinen Abbasin yrityksistä päästä puhumaan Bibin kanssa. Ilman diplomaattista sumuverhoa tämä tarkoittaa, ett Abbas valehteli suoraan päin maailman kasvoja. USA:n ulkoministeriön kannan esitti tiedottaja Mark Toner, joka tavallisesti pysyy tiukasti ulkoministeri John Kerryn liekanarussa. Toner lisäsi, että USA on avoin Abbasin pyrkimyksille saada puheyhteys Netanyahun kanssa.

Netanyahun kanslia antoi lausunnon, jossa se totesi Abbasin esittäneen saman väitteen aikaisemminkin, mikä ei ole totta. ”Tämä on Abbasin (epätoivoinen) yritys välttää syytöksiä haluttomuudesta neuvotteluihin. Pääministeri esitti juuri äsken Davosissa uuden vetoomuksen PA/PLO:lle neuvottelujen alkamisesta”.
Abbas selitti myös puheessaan, että Israel syyttää häntä kiihotuksesta ja vaati Israelin hallituksen ministereitä osoittamaan, missä hän oli tehnyt niin.
Kuitenkin kuukausi sitten hän sanoi vastauksena israelilaisten siviilien murhaamiseen, että ”ne olivat osoituksena rauhanomaisesta vastarinnasta”.
Syyskuunalussa hän syytti ”IDF:n sotilaitten häpäisevän muslimien ja kristittyjen pyhiä paikkoja tunkeutumalla niihin saastaisine kenkineen”. Abbas muistaa aina muistuttaa, että hän – vaikka edustaa kristittyjen pahinta vainoojaa PA:n valvomilla alueilla – toimii myös kristittyjen kirkkojen ja muitten tilojen suojelijana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206870#.VqHg2vZ706s

4.       UUTISOTSIKOITA
·         PÄÄMINSITERI Netanyahu tapasi Davosin vierailunsa aikana myös EU:n johtoa ja sen ulkomaanasioitten vetäjää Federica Mogherinia, jolle hän valitti EU:n harjoittamasta kaksoismoraalista käsitellessään Israelin ja PA:n arabien välisiä suhteita. Hän kehotti EU:ta omaksumaan edes maltillisten arabimaiden suhtautumistavan Israelia kohtaan, kuten Ha´aretz raportoi. Hän vetosi siihen, että parantuneet suhteet maltillisten arabimaitten kanssa johtavat myös parantuneisiin suhteisiin PA:n arabien kanssa. Bibi valitti myös EU:n osallistumisesta Israelin vastaiseen boikottiin, mikä vahingoittaa juuri niitä, joita he sanovat suojelevansa, eli PA:n arabeihin, jotka menettävät työpaikkansa tilaisten vähentyessä. EU:n määritelmä, että
boikotti koskee kaikkia 1949 aseleposopimuksen linjan itäpuolella olevia yhtiöitä ja liikelaitoksia, on moraliton ja laiton. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206860#.VqHnk_Z706s
·         Puolustusministeri Moshe Yaalon arvioi, että Israelin ja PA:n arabien välinen konflikti voi jatkua loputtomiin, tai ainakin niin kauan, kuin PA/PLO:n Israelin vastainen kiihottaminen jatkuu. Hän puhui World WIZO konferenssissa Tel Avivissa. Hän taputteli selkäänsä todeten, miten IDF yhdessä Shin Betin kanssa on pystynyt estämään puukko-intifadan muuttumisen massaliikkeeksi ja pakottanut PA/PLO:n muuttamaan taktiikkaansa. Hän ei maininnut, että uuden taktiikan mukaan puukot vaihdetaan tuliaseisiin ja pommeihin, mitä etenkin Hamas suosittaa ja pyrkii toteuttamaan. Yaalon puuttui myös PA:n kouluissa ja seminaareissa yleiseen Israelin vastaisen vihan ja koston opettamiseen lapsille ja nuorille. Kesäleirien ohjelmaan kuuluu sissitaktiikan ja aseenkäsittelyn opettaminen jo viiden vuoden iästä lähtien alkaen lastentarhoissa ja jatkuen korkeimpiin asteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206862#.VqHqJfZ706s
·         Raporttien mukaan Sudan on ilmoittanut haluavansa parantaa suhteitaan Israeliin, ehkä siksi, että suhteet Iranin kanssa ovat häiriintyneet. Varmaan myös Israelin tekninen ja tieteellinen ylivoima ja etevyys ovat olleet kiihottamassa suhteisiin entisen vihollisensa kanssa. Virallisesti Sudan kehottaa panemaan jäitä hattuun, eikä kiirehtimään diplomatian edelle, mutta media välittää vain uutiskelpoista materiaalia. Israelin ja monen muslimimaan väliset suhteet ovat toimineet julkisuudelta piilossa jo vuosien ajan, mutta ne ovat olleet lähinnä kaupallisia tai teknisiä. Virallisesti Israelin vastaista boikottia jatketaan kansainvälisesti, mitä tuskin kannatta suositella, vaikka pääministeri Netanyahu niin tekikin Davosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206862#.VqHqJfZ706s
·         Juutalaiset valtasivat Hebronissa kaksi taloa, jotka he sanoivat ostaneensa laillisesti arabeilta. IDF:n johto ja Juudean ja Samarian siviilihallitus olivat eri mieltä ja kutsuivat poliisit paikalle, jotka kävivät tänään poistamassa asukkaat pellolle juuri ennen sapatin alkamista. Omistusoikeudet ja niiden todistaminen ovat Israelissa aina olleet kimuraisia, koska maassa on useita oikeuskäytäntöjä ja lakeja, joita sovelletaan tilanteen mukaan. Vasemmisto noudattaa useimmiten Jordanian aikaista lakia, koska se suosii arabeja, mutta joissakin tapauksissa Ottomaanihallituksen lait ovat sopivia. Israel ei ole vielä ulottanut omia lakejaan Juudeaan ja Samariaan, mistä asukkaat kärsivät, sekä juutalaiset että arabit. Israelin johtajilta puuttuu uskoa ja rohkeutta asiansa oikeuteen, mikä antaa sekavan kuvan ulkopuolisille. http://www.jewishpress.com/news/speed-is-of-the-essence-jews-take-over-2-hebron-buildings-under-yaalons-nose-video/2016/01/22/
·         John Kerry myöntää, että osa Wienin sopimuksen toteutumisen myötä poistettujen sanktioiden vapauttamista varoista voi valua terroristeille. Tämä on kuitenkin myöhäistä katumista vasta sitten, kun hätä on jo housuissa. Bibi esitti Davosissa EU:n ja muiden johtajille videoita osoittaakseen sekä PA/PLO:n harjoittamaa kiihotusta että terroristeille tarkoitettujen aseitten valikoimaa. http://www.jewishpress.com/news/kerry-says-sanctions-relief-will-help-iran-fund-terrorists/2016/01/21/
·         Jerusalemin Geula-lähiössä morsian sai erittäin arvokkaan timantti-sormuksen, mutta huolimattomuuttaan tuli heittäneeksi sen roskikseen, jonka roska-auto keräsi omaan autoonsa. Koko lasti täytyi kaataa kadulle ja sitä on haravoitu nyt monen miehen toimesta. Löytäjälle luvattiin 1000 USD palkkio. Täytyisi sulhasen harkita uudelleen, onko mielekästä naida noin holtitonta naista. Ensimmäinen riidanaihe on jo olemassa, mutta antaahan se väriä elämän harmauteen, vai miten arvioitte tilannetta? http://www.jewishpress.com/news/panic-jerusalemites-frantically-searching-for-lost-diamond-ring-in-trash/2016/01/21/


Wednesday, January 20, 2016

KESKIVIIKKO 20.01.2016

KESKIVIIKKO 20.01.2016
1.       Tänään sataa vettä, minkä kävin itse toteamassa kuuden maissa aamulla. Mitään rankkasateita, joilla peloteltiin, ei kuitenkaan ole ollut Jerusalemin ympäristössä, enkä todella niitä kaipaakaan, rauhalliset kevätsateet ovat miellyttävämpiä. Ilma tuntui varsin raa´alta ja kostealta, eikä ollenkaan kutsuvalta liikkua ulkona tänään. Toisaalta ennusteiden mukaan sateita esiintyy vain paikoittain, joten ehkäpä se siitä välillä selviää ja vetää henkeään uutta ponnistusta varten.

sateitten ennustetaan loppuvan tänään, mutta taivas pysyttelee osittain pilvien peitossa lämpötilan alkaessa nousta tämän päivän lukemista 6 -10 jonnekin 7 -13 rienoille pudoten uudelleen lauantaina ajoittaisten sadekuurojen myötä.

SÄÄTILAT tänään: Jerusalem 06 -10; Tiberias 10 -16; Suolameri 13 -18; Eilat 9 -19 +C-astetta. Kinneretin vedenpinta nousee edelleen pikku hiljaa yhden sm:n päivässä, ollen nyt -212.89 jos sen oikein luin pienellä präntätystä tekstistä.  

2.       ISRAEL hautaa terroristien hyökkäyksissä surmansa saaneet kansalaisensa ja hoitaa sairaaloissaan sekä haavoittuneet juutalaiset että terroristit sairaalahenkilökunnan todetessa, että he hoitavat vain hoitoa tarvitsevia potilaita, joiden tausta ei vaikuta hoidon laatuun, eli kuten sairaanhoitaja totesi: ”Terroristi lakkaa olemasta terroristi ylitettyään sairaalan kynnyksen”. Vain hoitojärjestyksestä on ollut pientä selvittelyä, mutta eniten kuolemanvaarassa oleva hoidetaan ensin, olkoon kuka tai mikä tahansa. Joittenkin mielestä tämä ei ole moraalisesti oikein, mutta näin toimitaan.

Tekoan hyökkäyksestä, jossa 15-vuotias arabi Othman Muhammad Shaa´alan puukotti tiistaina raskaana olevaa nuorta naista, on saatu uusia selvityksiä.
Arabinuorukainen oli päässyt juutalaisyhteisön sisään turvallisuusaitaan tehdyn aukon kautta. Hän meni sisään myymäläliikkeeseen 10 00 aikaan tutkien myytäviä esineitä, katsellen hintalappuja ja pitäen käsiään taskussaan, mikä herätti myyjien epäluulon, jotka pysyttelivät kaiken varalta kaukana hänestä.
Yksi myyjistä, Michal Froman, 30, yritti mennä kassan luo, jossa oli puhelin, mutta katsoessaan arabia, tämä näytti hänestä hämmentyneeltä lapsikasvoiselta pojalta. Hän yritti lähestyä arabia, mutta silloin tämä veti puukon esiin haavoittaen häntä. Myyjät alkoivat kirkua hysteerisesti, mikä pelästytti arabin, joka juoksi ulos pyrkien pakoon turvallisuusaidan aukon kautta.
Lähellä ollut aseistettu siviili havaitsi arabin ja ajoi häntä takaa vaatien häntä pysähtymään. Hän ampui kerran ilmaan aseellaan, mikä lopulta pysäytti arabin. Siviili käski arabipoikaa riisumaan päällysvaatteensa nähdäkseen, ettei hänellä ollut enää aseita. Samalla paikalle tuli toinen Tekoassa työskentelevä aseistettu siviili, joka todisti tilannetta. Yrittäessään kuljettaa arabia myymälää kohti, tämä yritti siepata aseen siviililtä, joka ampui häntä jalkaan. Siinä vaiheessa paikalle tuli IDF:n Tekoan juutalaisyhteisön asettama turvallisuusvälittäjä tilasi paikale ambulanssit, yhden puukotettua naista ja toisen haavoitettua arabia varten, joka ilmeisesti pelosta huumaantuneena oli menettänyt tajuntansa, minkä johdosta hänen sanottiin saaneen surmansa, mikä väärä tieto levisi mediaan.
Haavoittunut Michal Froman oli tällä väli autettu turvaan autoon, josta hänet siirrettiin ambulanssiin ja edelleen sairaalaan tutkittavaksi.
Sairaalassa hänen haavansa todettiin lieviksi, eikä hänen viidettä kuukautta oleva raskautensa ollut kärsinyt 15 minuuttia kestäneen vaaratilanteen aikana.
Michal Froman vakuutti sairaalassa, ettei arabipika ollut – hänen näkemyksensä ja ideologiansa mukaan – halunnut vahingoittaa tai surmata häntä; hän näytti enemmän hätääntyneeltä ja hämmentyneeltä, mikä osoittanee, että joku toinen oli lähettänyt hänet hyökkäykseen, mitä hän ei halunnut eikä ollut siihen valmis.

Israelin poliisi ei halua kertoa lisää yksityiskohdista, mutta IDF ja poliisi aloittivat maaston haravoinnin mahdollisten muiden hyökkääjien piileskelevän alueella. Haavoittunut Michal Froman vietiin Shaare Zedek terveyskeskukseen Jerusalemissa.

Hänen puolisonsa Shivi Fromanin isä rabbi Menachem Froman oli tunnettu ruohonjuuritason rauhan aktivisti, joka pyrkii saamaan rauhankeskusteluja juutalaisten ja arabien välille kuolemaansa saakka 2013. Shivi Froman kertoi lehden toimittajalle, ettei hyökkäys vaikuta hänen vakaumukseensa pyrkiä jatkamaan isänsä antamaa esimerkkiä yhteisymmärryksen saavuttamiseksi molemmin käsin: ”Vasen käsi taistelua ja oikea käsi valmiinsa syleilyä varten”.
Tekoa sijaitsee Herodiumin kukkulan alapuolella Jerusalemista etelään.

3.       Tines of Israel toimittaja Avi Issacharoff käsittelee toisessa lehden julkaisemassa artikkelissa mahdollisia motiiveja ja syitä runsaat viisi kuukautta kestäneisiin puukotuksiin, autolla suoritettuihin hyökkäyksiin IDF:n sotilaita ja siviilejä vastaan päätyen lopputulokseen, että hyökkäysten suorittajien keskittyminen määrättyihin kaupunkeihin, kyliin, yliopistoalueisiin ja kaupunginosiin osoittaa, että nuorten miesten ja naisten antautuminen itsemurhahyökkäykseen on motivoitunut perheen jäsenen tai ystävän kuoleman kostamiseksi; halusta osoittautua yhtä urhoolliseksi kuin joku toinen, tai sosiaalisista verkoista saamiin kehoituksiin ja esimerkkeihin.

Miten paljon niihin ovat vaikuttaneet mullahien lupaukset paratiisiosasta mustasilmäisíne neitsyeineen ja suorasta pääsystä Allahin vastaanotolle, on arvailujen varassa, mutta hyökkääjien nuori ikä viittaa enemmän koulusta tai kodin perinnöstä saamiin vaikutteisiin sekä kavereiden suosion saamiseen.
Tuskinpa 13-vuotiaat ovat vielä kovin valmiita seksuaalisiin houkutuksiin, vaikka arabiyhteisössä miespuolinen perheenjäsen saavuttaa täysi-ikäisyyden 16-vuotiaana, jolloin hän voi perustaa oman perheensä, usein asuen vanhempiensa omistamassa talossa, jota laajennetaan sivulle tai ylöspäin tarpeen mukaan.

Artikkelissa mainittu mahdollisuus Hamasin puuttumisesta entistä aktiivisemmin nykyiseen väkivalta-aaltoon, jota joskus kutsutaan ”puukko-intifadaksi”, osoittaa paljon suuremman vaaran, jos se pääsee toteutumaan. Hamas on kritisoinut yksittäisten nuorten suorittamaa väkivaltaa kehottaen siirtymään käyttämään näyttävämpiä aseita ja hyökkäysmenetelmiä.
Hamas haluaa palata toisen intifadan aikaan, jolloin juutalaisia ja muita tulilinjalle osuneita ihmisiä surmattiin tusinoittain pommeilla, pommivöillä ja kiväärien tulituksella sekä panttivankien hankkimisella, joiden avulla voitaisiin käydä kauppaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien arabien vapauttamiseksi.
Artikkelissa todetaan myös, että hyökkäysten lukumäärä on viime päivinä selvästi vähentynyt, mihin ovat vaikuttaneet monetkin tekijät.
Yksi syy voi olla yleinen havainto, ettei hyökkäyksillä ole saatu juuri itään muutosta aikaan; vanhempien puuttuminen lastensa toimiin peläten menettävänsä talonsa IDF:n periaatteen vuoksi terroristin talon purkamisesta tai PA:n turvallisuus-järjestöjen ja poliisin aktivoitunut estävä toiminta yhteistoiminnassa IDF:n ja Shin Betin kanssa. Käytännössä sitä ei kuitenkaan ole havaittu, sillä PA:n poliisi ja turvallisuushenkilöstö ovat enemmän keskittyneet suojaamaan Abbasin asemaa, joka keikkuu lähes tyhjän päällä kilpailijoiden tiivistäessä rivejään.

JOS Hamasin toive päästä johtamaan hyökkäyksiä toteutuu, se tulee vaikeuttamaan, ellei kokonaan lopettamaan, yhteistoiminnan IDF:n kanssa. Hamas on vaatinut toistamiseen sen lopettamista syyttäen Fatahia petturuudesta arabien asialle.
Se tulisi myös vaarantamaan Abbasin aseman PA/PLO:n puheenjohtajana. Abbasia syytetään pitäytymisestä nykyiseen asemaansa, korruptiosta, nepotismista sekä katteettomista lupauksista tavallisen kansalaisen olojen parantumisesta, vaikka mitään oleellista ei ole tapahtunut. Länsimaiden talouden alamäki näkyy myös niiden antamien lahjavarojen rajoituksina. Jasser Arafatin aloittama lähes maaginen ote länsimaiden johtajiin on alkanut rakoilla, sillä Abbas ei omaa Arafatin karismaa.

Hyökkäykset vetoamalla Israelin toimiin Temppelivuorella ovat laantuneet, mikä sinne asennettavat valvontakamerat tulevat edelleen vähentämään. Muita räjähdysalttiita kohteita ovat Patriarkkojen mausoleumi Hebronissa, Josefin hautakammio Nablusin (Sikemin) kupeessa ja Raakelin hauta Betlehemin lähellä.

HAMAS on täysin tietoinen, että yksi hyvin suunniteltu ja toteutettu hyökkäys israelilaiseen kohteeseen, jossa uhriluvut ja tuhojen määrä ovat korkeat, tulee muuttamaan nykyisen jännittyneen tasapainotilanteen ja lopettamaan IDF: ja Shin Betin yhteistoiminnan PA:n turvallisuusjärjestöjen ja poliisin kanssa. Se voisi myös kiihdyttää PA/PLO:n hallinnon romahtamista, mikä johtaisi anarkiaan, kuten aiemmin on kerrottu. Sekä Israelin että PA:n ja Gazan arabien kannalta nykyisen tilanteen jatkuminen olisi sittenkin edullisinta.

USA:n hallituksen haaveet uusien rauhankeskustelujen aloittamiseksi ovat tällä hetkellä täysin mahdottomat toteuttaa. Obamalla tuskin on hihassaan sellaista pupua, jolla sekä Netanyahu että Abbas saataisiin hereille transsitilastaan ja suostumaan istumaan saman pöydän ääreen.
Netanyahu ilmoitti puheessaan muutama päivä sitten, ettei hän suostu antamaan neliömetriäkään Israelille luvatusta maasta arabeille. Kunpa vain pystyisi uskomaan, että hän tällä kertaa todella tarkoittaa, mitä puhuu. http://www.timesofisrael.com/amid-copycat-intifada-fears-of-a-suicide-bombing-fad/

4.       UUTISOTSIKOITA
·         IDF, Israelin Turvallisuusagency (ISA) sekä poliisi yhdessä paljastivat ja tuhosivat Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin pojan Jihad Nasrallahin johtaman terrorisolun, joka suunnitteli hyökkäyksiä Tulkarmista.  Terrorisolun johtajana toimi Mohammad Jalul, joka sai ohjeensa pääsihteerin pojalta internetin välityksellä. Isan antamien tietojen mukaan Hizbullahin agentille annettiin määräys avata web-tili nimellä Fadi, jonka kautta hän tulisi saamaan lisäohjeita. Ohjeissa selvitettiin, miten hankkia uusia jäseniä soluun sekä suorittaa tiedusteluja sopivista hyökkäyskohteista Israelissa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206752#.Vp9RgpR706s
·         Edward Rothberg puukotettiin kuoliaaksi 25 vuotta sitten Haifassa eräissä hipoissa. Murhaaja pakeni Saksaan, jossa hän piileskeli Berliinissä näiden 25 vuoden ajan vuodesta 1998 lähtien. Puukotus tapahtui Nordaudadun varrella olevassa klubissa Haifassa 7. maaliskuuta 1998. 43-vuotias epäilty, yhden lapsen isä, Haifan asukas, pidätettiin ja tuotiin Israeliin, jossa poliisi pyysi Haifan maistraatilta pidätysmääräyksen jatkamista.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206749#.Vp9VN5R706s
·         Poliisi on jatkanut TV-2:n ohjelman antamien viitteiden mukaan B´Tzelimin agenttien pidättämistä, kolmas pidätettiin keskiviikkona. Heidän epäillään kuuluvan äärivasemmistolaisen NGO-järjestön agentteihin, jotka paljastavat Israelille maata tai asuntoja myyneitä arabeja, joiden nimet järjestö ilmoitti PA:n poliisille. Maan myyminen juutalaiselle johtaa Jordanian lain mukaan pidätykseen, kuulusteluihin kidutuksella ja kuolemantuomioon. Nyt pidätetty arabi toimi vapaaehtoisena ilmiantajana Hebronin lähellä sijaitsevan Susian arabikylässä, joka on historiallinen juutalaiskaupunki. Kaikki kolme epäiltyä tuodaan oikeuden eteen lähiaikoina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206747#.Vp9YDpR706s
·         Tekoassa maanantaina sattunut puukotustilanne olisi voinut kehittyä täysin toisenlaiseksi ja päättyä massamurhaan, jos arabi olisi ollut päättäväisempi ja kypsempi, kertoo Michal Froman, jota arabi puukotti selkään. Heitä oli 3 naista, 2 raskaana puukolla aseistetun arabin kanssa, joka olisi voinut sulkea ovet ja toimia kenenkään estämättä. Lisäksi oli onni myötä, että arabi tuli aamupäivällä, sillä iltapäivällä myymälä on täynnä naisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206743#.Vp9a2ZR706s
·         Journalisti Richard Mather kirjoittaa artikkelissaan, että PA:n maailmalle antamat arabip0akolaisten nimet ovat suuresti liioiteltuja, ja että UNRWA:n on hyväksymällä sille annetiut luvut tutkimatta niiden oikeellisuutta osaltaan osasyyllinen pakolaisongelman paisuttamiseen. UNRWA lisäksi hyväksyi luetteloihinsa paikallisia asukkaita sekä antoi järjestön palveluihin oikeuttavia lupia useita samoille henkilöille kirjanpidon puutteellisuuden vuoksi. Artikkeli on pitkä, mutta sen ydin on siinä, että 1948 sodan aiheuttamia pakolaisia oli alimman arvion mukaan 270 000, ylimmän arvion mukaan 430 000. Keskimääräinen luku 330 000 lienee lähimpänä oikeaa määrää. Mather ottaa esille useita vääriä toimia, joilla määrää rikollisesti nostettiin YK:n virkamiesten toimesta, kuolleita ei poistettu luetteloista, ei ulkomaille muuttaneita, Jerusalemin arabiasukkaat laskettiin khteen kertaan jne. Koko ”palestiinalaisten” kysymys pakolaisineen ja maan omistuksineen perustuu väärennöksiin, tahallisiin virheisiin ja petollisuuteen. Asiasta lienee syytä kertoa uudelleen täydellisemmässä muodossa. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/18262#.Vp9kGZR706t
·         IDF;n sotilas haavoittui lievästi heidän tehdessään pidätysoperaatiota Tulkarmissa paljastettuaan Hizbullahin johtaman terrorisolun. Ratsiaa ja etsintöjä kuitenkin jatkettiin vastarinnasta huolimatta. http://www.timesofisrael.com/idf-soldier-shot-during-operation-near-west-bank-city/Sunday, January 17, 2016

SUNNUNTAI 17.01.2016

SUNNUNTAI 17.01.2016
1.       TÄNÄÄN sunnuntaina on vielä aurinkoista ja lämmintä, mutta huomenna taivas pilvistyy hiekkamyrskyjen voimasta, jotka pimentävät näkymät ja muuttuvat tiistaina viimeistään yleisiksi sateiksi koko maan alueella. Sateet voivat olla runsaita aiheuttaen paikallisia tulvia ja teitten katkeamista tulva-alueilla, kuten ToI ennustaa.

Säätilat tänään: Jerusalem 11 -18; Tiberias 13 ä23; Suolameri 16 -25; Eilat 13 -25 +C-astetta, Kinneretin vedenpinta nousee edelleen 2 sm päivässä.

Times of Israel sääprofeetat ennustavat hiekkamyrskyjen alkavan maanantaina lännestä käsin tuulen nopeuden ollessa jopa 70 km/tunnissa (43 mph) lämpötilan laskiessa rajusti. Maanantai-iltana ukkosmyrskyt alkavat Hermonilta siirtyen sieltä yön aikana etelään. Paikoin rajut sateet jatkuvat ainakin keskiviikkoiltaan saakka aiheuttaen tulvia Negevissä sekä Juudean ja Samarian ylängöillä.

2.       MAAHANMUUTTOMINISTERI Zeev Elkin, turvallisuuskabinetin jäsen ja läheinen uskottu pääministeri Netanyahun kanssa, tarkastelee Makor Rishon uutislehdelle antamassaan haastattelussa Palestiinan Auktoriteetin tilannetta ja potentiaalista romahdusta sekä sen mahdollisia vaikutuksia Israeliin.

Elkin sanoo, että PA:n toiminnan heikentyminen on jo näkyvissä, mistä ovat osoituksena yli viisi kuukautta kestäneet yksittäiset puukotukset, autoiskut ja muut väkivaltaisuudet, joita Abbas luonnehtii laillisiksi vastarinnan osoittamiseksi.
Elkin toteaa, että Abbas on väsähtänyt eikä jaksa enää tarttua kehityksen ruoriin. Abbas viittaa puheissaan toistamiseen haluunsa erota, mutta havaittuaan sen vaikuttavan negatiivisesti hänen asemaansa, hän on alkanut keriä vyyhteä uudelleen käsiinsä kertoen medialle, että hän on vielä täällä.

ELKININ näkemyksen mukaan kysymys ei ole siitä, kaatuuko PA, vaan siitä, koska se tapahtuu. ”Abbasin ote on herpaantunut ja hänellä on useita vastustajia, jotka ovat aktivoitumassa häntä vastaan”, Elkin analysoi. ”Ramallahin kadulla häntä pidetään jo kuolleena hevosena, mikä on osasyynä turvallisuustilanteen huononemiseen. Hän on kuitenkin tajunnut, että uhkaukset eroamisesta vaikeuttavat hänen omaa otettaan vallasta, ja siksi hän vakuuttaa vielä istuvansa Mukatan hallintokeskuksessa”.

ELKIN toteaa, etteivät PA:n arabit ole suikaan immuuneja arabikevään henkäyksille, jotka ovat kaataneet useita ilman kansan antamaa mandaattia johtaneita diktaattoreita, mikä ei ole sujunut ilman sekasortoa ja verenvuodatusta useissa maissa. PA:n arabit seuraavat samoja YV-lähetyksiä ja mediaa kuin muutkin Lähi-Idän asukkaat, joten on luonnollista, että se vaikuttaa myös PA:n ja Gazan arabien mielipiteisiin ja toimintaan, Elkin toteaa.
”Huolimatta siitä, että merkkejä PA:n välittömästä romahtamisesta on selvästi nähtävissä, Israel ei ole riittävästi itseistänyt tämän kehityssuunnan merkitystä.”. Elkin tllittää, mihin hän Knessetin entisenä ulko- ja puolustuskomitean puheen-johtajana ja apulaisulkoministerinä omaa hyvät edellytykset ja oikeudet.

ELKIN varoittaa, ettei nyt ole aika panna päätä hiekkaan eikä pitää kiinni nykyisestä suhteellisesta rauhantilasta, mikä johtaa pahimmillaan sokeuteen. Hän ei näe ketään varteenotettavaa seuraajaa Abbasille, eikä Israel – kuten hän toivoo – vapauttane suosituinta johtajaehdokasta Marwan Barghoutia, joka kärsii viittä elinkautistaan + 40 vuotta Israelin vankilassa osallisuudestaan toisen intifadan murhiin ja väkivaltaan.
”Tämä johtaa meidät toteamukseen usean johtajan hallinnasta, mikä on outoa arabi-maailmassa, jossa kansa haluaa yhden vahvan johtajan”.
Todennäköisin vaihtoehto Elkinin analyysin mukaan on sekasorto, jossa johtaja-ehdokkaat ja eri turvallisuusjärjestöt taistelevat keskenään. Äärimmäisenä vaihtoehtona on mahdollisuus, että USA:n kouluttamat ja aseistamat ”poliisit” kääntävät aseensa Israelia kohti, kuten tapahtui toisen intifadan aikana.

Elkin ei puutu analyysissaan siihen, miten Abbasin YK:n elimissä aloittama uuden arabimaan perustaminen Israelin sydänmaalle tulee kehittymään, ja onko sillä mitään onnistumisen mahdollisuutta. Sen sijaan hän viittaa mahdollisuuteen ulkopuolisten militaristien osallistumisesta PA:n arabien vallanjakoon, millä hän tarkoittanee ISIS-joukkojen aktivoitumista esim. soluttautuen pakolaisleireihin, jotka ovat pysytelleet poissa puukotus-intifadasta kuin odotellen tärkeämpää tehtävää. Hän ei myöskään analysoi PA:n romahduksen vaikutusta Jordanian hashemiitti-hallituksen pysyvyyteen; onhan Jordanian asukkaista 65 % samaa arabijuurta PA:n ja Gazan arabien kanssa. http://www.timesofisrael.com/minister-pas-collapse-imminent-result-will-be-anarchy/

3.       YK:n alainen ydinaseiden leviämistä valvova järjestö IAEA ilmoitti virallisesti lauantaina, että Iran oli täyttänyt kaikki velvoitteensa sanktioitten poistamiseksi, mikä antoi USA:n ja EU:n johtajille oikeuden ja velvoitteen julistaa P5+1 maiden ja Iranin välisen sopimuksen tulleen molempien osapuolten osalta toteutetuksi. Sekä USA:n että EU:n sopimuksen toteuttamista todistavien johtajien kuten myös Iranin ulkoministerin ja hänen valtuuskuntansa suut olivat messingillä ja pelkkää keveää hymyä kuvitellessaan, että vuosikymmenien aikana neuvotellut Iranin ydin-suunnitelmaa koskevat erimielisyydet olivat nyt lopultakin tasoitettu ja voidaan palata karuun arkeen.
Israelin hallitus on Netanyahun suulla varoitellut vuodesta toiseen, ettei Iranin vilpittömyyteen ole luottamista, ja että solmittu Wienin sopimus antaa Iranille avoimen valtakirjan jatkaa ydinpommin suunnittelua ja rakentamista, mikä on ollut ja tulee olemaan Iranin mullahhallituksen lopullisena päämääränä.

USA:n presidentti Barack Obaman valtuuttamana ulkoministeri John Kerry ilmoitti lauantaina saaneensa sekä IAEA:n vapauttavan loppuraportin että kongressin siirtopäätöksen ja todeten, ettei mikään estä häntä USA:n hallituksen edustajana allekirjoittamaan sopimusasiakirjan lauantaina, jolla Wienin sopimus katsotaan tulleen toteutetuksi ja esteet poistetuksi viimeisten sanktioitten poistamiseksi.
”Vakuutan täten, että IAEA on verifioinut ja todennut Iranin täysin toteuttaneen Wienin sopimuksen asettamat edellytykset. USA:n asettamat sanktoihin liittyvät sopimukset astuvat nyt voimaan”, totesi John Kerry vapaasti suomennettuna.

EU:n edustaja italialaissyntyinen Catherine Mugherini hymisteli EU:n mitään sanomattoman kannan, ikään kuin sillä olisi ollut suurikin merkitys sopimuksen syntyyn. Voisi kuvitella, että ongelmia on kotonakin ihan tarpeeksi.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif totesi sopimuksen allekirjoittamisen poistavan perusteettoman sodan varjon Lähi-Idästä, mikä samalla osoitti neuvottelujen olevan oikean tien erimielisyyksien ratkomiseen ja epäilijöitten varoitusten osoittamiseksi virheellisiksi. http://www.timesofisrael.com/iran-nuclear-deal-takes-effect-as-iaea-confirms-tehrans-compliance/

Sopimuksella Iran vapautti neljä USA:n kansalaista jättäen FBI:n agentin edelleen vankilaan. USA puolestaan vapautti 17 Iranin kansalaista. Obama ei malttanut olla piruilematta republikaanien presidenttiehdokkaiden lupauksista nollata kaikki Obaman ilman kongressin hyväksyntää tekemät hallinnolliset päätökset todeten, että he voivat yrittää mitätöidä Kuuban ja Iranin kanssa tehdyt sopimukset, mutta että se voi olla vaikeaa ja hyvin yksinäistä. USA:n liikemiehet olivat jo lähtökuopissa muiden maiden yritysten kanssa haaliakseen edullisia vientisopimuksia.
AIPAC esitti välittömästi sopimuksen jälkeen vastalauseen siitä, ettei sopimuksessa eikä neuvotteluissa ollut millään tavoin puututtu Iranin sopimusrikkomukseen, jonka mukaan sillä ei ollut oikeutta testata ballistisia ohjuksia, kuten se teki. http://www.timesofisrael.com/iran-prisoner-release-leaves-republicans-in-tough-spot/, http://www.timesofisrael.com/multinationals-ready-to-jump-into-iran-market/, http://www.timesofisrael.com/jason-rezaian-us-reporter-free-after-543-days-in-iran-jail/,
Alla olevassa linkissä kerrotaan Iranin neuvottelujen eteneminen aikajärjestyksessä, mikä voi kiinnostaa tarkkaa seurantaa pitäviä.
John Kerry vakuutti, että sopimuksen tultua lopullisesti allekirjoitetuksi Lähi-Itä on nyt paljon turvallisempi kuin ennen. Toivon mukaan hän on oikeassa.  http://www.timesofisrael.com/kerry-declares-us-and-its-mideast-allies-safer-with-iran-deal/.
Pääministeri Netanyahu lupaa jatkaa yksinäistä sotaansa Obaman hallituksen harjoittamaa Irania suosivaa politiikkaa vastaan, jolla se haluaa tehdä Iranista Lähi-Idän johtavan valtion, missä ydinaseet ovat tärkeässä roolissa. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-vows-to-monitor-iran-warn-of-any-violation/, http://www.timesofisrael.com/family-of-jewish-american-missing-in-iran-devastated-hes-not-part-of-swap/,

4.       Iranin presidentti Hassan Rouhani kutsuu sopimusta USA:n ja sen liittolaisten kanssa loistavaksi voitoksi, eikä hän varmaankaan tarkoita Yhdysvaltoja P5+1 maita.
Puhuessaan lauantaina hän sanoi, että sopimuksen tultua toteutetuksi käytännössä se antoi loistokkaan voiton Iranin Islamilaiselle Tasavallalle.
Rouhani kirjoitti Twitter sivulleen, että Iranin kansan kärsivällinen neuvottelumaltti toi sille siunauksen ja jousen suuruuden, ja onnitellen suuresta voitosta! Tämän jos minkään luulisi alleviivaavavan, kuka sopimuksessa lopulta voitti.
Iranin kovan linjan edustajat esittivät kritiikkiä sopimusta vastaan uskoen sen tuovan amerikkalaiset vakoojat maan sisälle ja vaarantavan maan turvallisuuden. http://www.timesofisrael.com/irans-president-says-nuclear-deal-a-glorious-victory/

5.       UUTISOTSIKOITA
·         Turkkilainen päivälehti Hurriyet raportoi korkean turkkilaisen viranomaisen lausuntoon vedoten, että kahdenkeskinen sopimus Turkin ja Israelin välillä on lähes valmis, ja että ulkoministerit vaihto maiden välillä suoritetaan niin pian kuin suinkin. Lehden lauantaina julkiaseman raportin mukaan läpimurto neuvotteluissa saavutettiin Sveítsissä järjestetyissä salaisissa neuvotteluissa. Turkin presidentti Erdogan vakuuttaa, että hän haluaa maiden välille nousseitten erimielisyyksien tasoittamista ja välien parantamista. Viimeisimpiä esteitä ovat olleet Hamasin johtajien oleskelu Turkissa, mutta turkkilaiset lähteet sanovat, että Hamas-johtaja Salah Aroun ei ole ollut maassa pitkään aikaan. Turkki on kiinnostunut israelilaisen kaasun toimituksista Turkin kautta Eurooppaan. http://www.timesofisrael.com/top-turkish-official-ties-with-israel-to-be-normalized-soon/
·         Englannissa on nousemassa selvä oppositio kuningaskunnan pysyttämiseksi EU:n jäsenmaana. Tuoreen gallupin mukaan 53 % kannattaa eroamista EU:sta, ja sitä koskeva kansanäänestys voidaan siirtää sovitusta 2017 vuodesta pidettäväksi jo tämän vuoden kesäkuussa. 47 % kannattaa edelleen pysymistä EU:ssa. Luvuissa on huomioitu 20 % epävarmat, mutta sittenkin enemmistö kannattaa eroa. Vielä syyskuussa EU:n kannattajia oli 51 %. Pariisin pommi-iskut ja Kölnin väkivalta vaikuttivat 34 %:iin äänestäjiä. 38 % ilmoitti, että Kölnissä naisiin kohdistettu ahdistelu ja raiskaukset vaikuttivat heidän päätökseensä erota EU:sta, jonka avointen ovien politiikka on osoittanut järjettömyytensä houkutellen islamin invaasion Eurooppaan, mikä uhkaa tuhota koko länsimaisen kulttuurin Euroopassa. Pääministeri David Cameron sanoo haluavansa pysyä EU:ssa, jos hän saa neuvoteltua Englannille enemmän määräysvaltaa omissa asioissaan.  http://www.timesofisrael.com/support-for-leaving-eu-grows-in-uk-amid-terror-migrant-tensions/
·         PA:n poliisi ja turvallisuusjärjestöt pidättivät PA:n pääneuvottelija ja PLO:n pääsihteerin Saeb Erakatin läheisen avustajan, joka on ollut Erekatin luotetuin avustaja 20 vuoden aikana. Avustajaa syytetään tietojen vuotamisesta Israelille. Hänet pidätettiin kuun alkupuolella ja häntä pidetään PA:n vankilassa. TV-10 mukaan Erekat on vahvistanut avustajansa pidätyksen. Erekatia pidetään PA:n presidentin pääehdokkaana Abbasin jälkeen, mutta hänen ei uskota menestyvän vaaleissa, joissa hän häviäisi myös Hamasin johtajalle Ismail Haniyehille. http://www.timesofisrael.com/aide-to-pas-erekat-suspected-of-spying-for-israel/
·         Juutalaiset ihmettelevät, mitä paavilla on mielessään halutessaan vierailla juutalaisessa synagogassa. Hän tapaa Rooman päärabbin. Jos pavi Frabcis I uskaltaa kulkea 1.5 mailin matkan Tiberjoen varrella olevaan Tempio Maggioreen päästäkseen Rooman suureen synagogaan. Hän tulee olemaan kolmas paavi, joka uskaltaa tehdä tuon matkan. Suuri synagoga sijaitsee alueella, jossa Rooman paavit pitivät juutalaisille varattua ghettoa vuoteen 1870 saakka. Lähes 2000 vuotta kestäneitä epäluulon ja torjunnan muureja ei ole helppoa murtaa, mutta alku siihen on saavutettu, mihin suuresti vaikutti paavi John Paulin luomat läheiset suhteet Rooman juutalaisiin. http://www.timesofisrael.com/what-pope-francis-synagogue-visit-says-about-catholic-jewish-relations/
·         Kolme arabinuorta olivat matkalla suorittamaan erityispalvelua jumalalleen Allahille hyökätäkseen juutalaiseen Heichal Yaakov synagogaan HaRav Reines kadun varrella. Heidän yrityksensä tyssääntyi jouduttuaan pidätetyiksi Kiryat Moshe lähiössä. Joutuessaan turvallisuusmiesten piirittämiksi he heittivät pois käsistään kotitekoiset puukkonsa ja antautuivat ilman vastarintaa. He ainakin pelastivat oman henkensä, vaikka linnareíssu on tiedossa. http://www.jewishpress.com/news/breaking-news/arab-teenterrorists-fail-at-jerusalem-synagogue/2016/01/17/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206540,
·          Israelilaiset yhtiöt löysivät uuden valtavan kaasuesiintymän Daniel itä ja Daniel länsi. Löytö on suurempi kuin Tamar kaasukenttä. Tanskalaisen NSAI:n mukaan kaksoislöydöistä saadaan kaasua 8.9 triljoonaa kuutiojalkaa TCF. Kenttä vaatii useita porausreikiä, Tamarissa on vain yksi porausreikä, mutta niiden kapasiteetti ylittää Tamarin koon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/206545#.VptvT5R706s.