Posts

Showing posts from November 12, 2006
PERJANTAI 17.11.06
ASEITA VIRTAA SYYRIASTA vakuuttavat libanonilaiset siviilit Jpostin Jacey Hermanin artikkelin mukaan. Hän pääsi katsomaan läheltä kilometrien pituisen kuorma- ja rekka-autojonon muodostumista Libanonin ja Syyrian raja-aseman eteen 40 km Baalbekista. Autot olivat matkalla Beirutista Damaskokseen, kuormana niissä oli erilaisia materiaaleja rakennustarvikkeista hedelmiin ja vihanneksiin. Raja-asemaa vartioivat Libanonin armeijan (LAF) sotilaat. Artikkelin kirjoittajan taksinkuljettaja tiesi kertoa, etteivät autot liiku päivisin, ne ajavat vain yöllä, koska silloin on helpompaa ajaa ja liikenne on vähäisempää. Taksinkuljettaja kertoi luottamuksellisesti, että autot voidaan lastata Syyriassa aseilla, jotka peitetään viattoman tuntuisilla tavaroilla. Täten ne pääsevät tarkastusasemien läpi. Asemaa vartioivat sotilaat eivät suostu paljastamaan mitään. Eräs heistä salli reportterin ottaa kuvia, mutta vain Syyrian suuntaan.
REPORTTERI PYRKI Baalbekissa haastattelemaan asukk…
TORSTAI 16.11.06
KASSAM-RAKETTEJA sataa Gazasta Israelin puolelle kuin osoituksena siitä, miten tehoton IDF:n viimeinen puhdistusoperaatio nimeltään Syksyn Pilvet oli. Tämän operaation epäonnistumisen vahvistuksena olivat tykistön harhalaukaukset Beit Hanoun asuntoalueelle, mikä aiheuttaa jatkuvia harmeja Israelille.
Keskiviikkoaamuna 07.18 aikaan Hamas ja Jihad ampuivat Sderotiin Kassam-raketin, joka räjähti kaupungin kadulla surmaten 57-vuotiaan Fatima Slutskerin ja tuhoten molemmat jalat puolustusministeri Peretzin talon vartijalta, 24-vuotiaalta Maor Peretziltä. Slutsker oli muslimi, joka oli naimisissa juutalaisen kanssa. Hän muutti Israeliin Kaukasus vuorilta kolme vuotta sitten. Hän odotti kadulla miestään ja oli juuri ylittänyt kadun raketin iskiessä.
PAIkALLE TULLEET Zakan edustajat kertoivat tapahtumapaikan muistuttaneen terrorihyökkäystä, ruumiinosia oli lennellyt 50 metrin säteellä, niitä oli puitten oksilla, talojen seinillä ja autojen tuulilaseissa. Slutsker haudattiin eil…
KESKIVIIKKO 15.11.06
IDF JOUTUNEE tunkeutumaan Gazan alueelle vielä kerran, ennusti Shin Betin johtaja Yuval Diskin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnan kokouksessa eilen. Diskin kehotti Israelin armeijaa varautumaan laajaan operaatioon, jos Fatahin vahvistaminen epäonnistuu. Hän kertoi, etteivät Gazan liikennevalot vain vilkuta valojen vaihtumista, vaan ovat jumiutuneet kaiken aikaa punaiselle. ”Israelilla ei ole yhtään hyvää vaihtoehtoa, kaikki ovat huonoja, joista Israelin tulee valita vähiten huono”, hän luonnehti.
DISKIN TOTESI, että PA:n pääministeriehdokas Muhammad Shabir on yksi, jota kannattaa tukea, sillä vaikka hän on ideologisesti lähellä Hamasia, hän ei ole sen jäsen eikä osallistunut terrorismiin. Yhteishallituksen kokoaminen Hamasin ja Fatahin välille on edelleen vaikeuksissa, eikä sitä auta Hamasin joittenkin virkailijoitten vakuutukset, ettei tämäkään hallitus suostu kvartetin kolmeen vaatimukseen.
DISKIN KERTOI, että PRC (Kansan vastarintakomitea) on vaaral…
TIISTAI 14.11.06
AMERIKAN TUOMISET. Jos pääministeri Olmertin Amerikan vierailulta odotettiin uusia raflaavia päätöksiä ja lupauksia, nämä odotukset osoittautuivat ennenaikaisiksi. Olmert ei saanut kassiinsa yhtään enempää tuomisia kuin edelliseltäkään USA:n matkaltaan, ei ainakaan diplomatian alueella.
Bush ja Olmert keskustelivat ensin 50 minuutin ajan ja sen jälkeen osallistuivat Bushin tarjoamaan tunnin kestävään lounaaseen, johon kumpikin osapuoli toi mukanaan luotetuimman henkilökuntansa.
Bush teki selväksi, että sotilaallinen ratkaisu Iranin kriisiin ei ole ainakaan välittömässä ohjelmassa, vaan nyt edetään vuoropuhelun ja sanktioiden merkeissä, jos keskustelut eivät onnistu. Bush näyttää olevan valmis suoriin neuvotteluihin Iranin kanssa eikä suostunut tukemaan Olmertin vihjailuja sotilaallisista painostuskeinoista. Bushin arkuuden ymmärtää, kun pitää mielessä, että USA:n välivaalit voittanut demokraattinen puolue haluaa USA:n vetävän joukkonsa Irakista 4 – 6 kuukauden sisällä…
MAANANTAI 13.11.06
OLMERT AMERIKASSA. Ehud Olmertilla oli tapaaminen eilen USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen kanssa, tarkoituksena valmistella tänään tapahtuvaa 80 minuutin pituiseksi suunniteltua keskustelua presidentti George Bushin kanssa Valkoisessa Talossa. Bush saa tänään James Bakerin ja Lee Hamiltonin laatiman raportin Irakin tilanteen ratkaisuista ja suunnitelmista, minkä uskotaan sävyttävän Bushin ja Olmertin välisiä keskusteluja. Olmert on siten ensimmäinen ulkomainen korkean tason johtaja, joka saa vinkkejä siitä, mihin suuntaan USA:n Lähi Idän politiikka tulee ohjautumaan. Tarkkailijat olettavat, että muutos voi olla dramaattinen, että häviäjiä tässä tulevat olemaan Israel ja Jordania. Jordania joutunee etsimään tukea eteläisistä liittolaisista Egyptistä ja Saudi Arabiasta; Israelilla sen sijaan ei ole, kenen puoleen kääntyä. Apulaispuolustusministeri Ephtaim Sneh´n äskettäiset lausunnot Israelin turvallisuuden ja puolustuskyvyn lisäämisestä voivat olla ennakointia si…
SUNNUNTAI 12.11.06
MR. OLMERT MENEE AMERIKKAAN. Pääministeri Olmert aloitti matkansa Yhdysvaltoihin keskustellakseen USA:n johdon kanssa ajankohtaisista kysymyksistä, joista Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista on päällimmäisenä, mutta yhtä kiireisinä ovat Iranin, Syyrian nyt myös Libanonin tilanteet.
USA esti vetollaan lauantaina YK:n turvallisuusneuvoston Beit Hanoun tragediaa koskevan Qatarin laatiman päätöslauselman, koska se USA:n edustajan John Boltonin mielestä oli laadittu Israelia tuomitsevaksi ja poliittisesti motivoiduksi. ”Esitys ei esitä tasapuolisesti äskettäisiä tapahtumia Gazassa eikä se edistä Israelin ja Palestiinan välistä rauhaa, johon pyrimme ja jonka hyväksi työskentelemme aktiivisesti”, Bolton kertoi turvallisuusneuvostolle. USA käytti veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa toistamiseen vuoden aikana Israelin toimista Gazan alueella. Edellinen oli viime kesäkuussa IDF:n tunkeuduttua Gazan alueelle PRC:n kommando-joukkojen IDF:n tukikohtaa vastaan Gazan …