Friday, September 20, 2013

PERJANTAI 20.09.13


PERJANTAI 20.09.13

1. IRANIN presidentti Hassan Rouhani jatkaa länsimaiden hurmaamisprojektiaan. Hänen haastattelunsa julkaistiin torstaina Washington Postin numerossa. Rouhani kehottaa länttä tarttumaan tilaisuuteen, joka aukeni hänen valintansa myötä, hylkäämään vanhanaikaisen veren ja kiistojen aikakauden ja valitsemaan win-win tulokseen johtavan käyttäytymisen, luopuen raakalaismaisen voiman käyttämisestä taistellakseen terrorismia, ääriaineksia, cyber-rikollisuutta ja muita haasteita vastaan. Hän vakuutti aiemmin Amerikan TV-kanavien haastattelussa tällä viikolla, ettei Iran koskaan havittele ydinasetta. Washington Postin artikkelissa hän viittaa Iranin rauhanomaiseen ydinteollisuuteen, josta se ei koskaan luovu.  ”Meille atomienergian polttoainekierron hallitseminen voimavirran valmistamiseksi on  aivan sama, kuin energialähteemme monipuolistaminen, kuin millaisia iranilaiset ovat kansana ja vaatimuksemme arvokkuudesta ja arvostuksesta ja meille kuuluvasta asemasta maailmassa”.

USA:n Valkoinen Talo ilmoitti aiemmin, ettei presidentti Obamalla ole suunnitelmia Rouhanin tapaamiseksi, mutta näyttää nyt harkitsevan asiaa uudelleen Rouhanin seireenin laulujen alkaessa vaikuttaa Obaman muslimisydämessä.
Obaman mieltä lienee hellyttänyt Rouhanin sanonta Postin artikkelissa, että ”kylmän sodan zero-sum mentalitettii johtaa kaikkien menetyksiin. Surullisesti yksipuolisuus usein jatkaa rakentavan lähentymisen häiritsemistä. Turvallisuutta etsitään luomalla turvattomuutta toisille katastrofaalisin seurauksin”.
Rouhani vaatii Lähi Idän valtioille oikeutta valita itse tulevaisuutensa vakuuttaen, että Iran on valmis avustamaan Syyriaa lopettamaan sisällissotansa etsien mahdollisuutta sovinto-ratkaisuun Assadin hallituksen ja kapinallisten välillä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Rouhani-urges-world-leaders-to-engage-with-Iran-326611

ISRAELIN pääministeri Benyamin Netanyahu varoitti torstaina maailmaa antautumasta Rouhanin lumouksen viettelemäksi hänen petollisten sanojensa ja miellyttävän hymynsä johdosta varoittaen, miten sama mies kehui pettäneensä kansainvälisen yhteisön ydin-keskustelujen aikana jatkaen samalla salaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Pääministerin lausunto julkistettiin NBC TV-yhtiön suorittaman kaksiosaisen presidentti Rouhanin haastattelun julkistamisen jälkeen keskiviikkona ja torstaina.

Rouhani sanoi vastustavansa sotaa, mutta hyökkäsi rajusti Israelia vastaan sanoen sen aiheuttavan tasapainottomuutta Lähi Idässä kyseenalaistaen Iranin hallituksen pyrkimykset ydinasetta kohti. Hän ”kutsui Israelia miehittäjäksi, anastajahallitukseksi, joka tekee vääryyttä alueen asukkaille, ja joka on tuonut tasapainottomuutta sotaisella politiikallaan”. Hän vakuutti haastattelun ensimmäisessä osassa, ettei Iran koskaan halua ydinaseita, ja sanoi omaavansa täydet oikeudet neuvotella ydinsopimuksesta P5+1 maiden kanssa.

NETANYAHU pilkkasi Rouhania, joka syyttää Israelia alueen tasapainon järkyttämisestä, ja samaan aikaan itse lähettäen miehiä Syyriaan teurastamaan viattomia siviilejä ja tukien terrorismia kaikkialla maailmassa. Hän sanoi Iranin uraaninrikastamisen vain kiihtyvän ja vaati, että vain uraaninraikastamisen lopettaminen, Qomin ydinlaitoksen purkaminen ja ydinsuunnitelman lopettaminen yhdessä voivat saada aikaan Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen lopettamisen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-pushes-world-not-to-be-deceived-by-Rouhani-as-he-takes-charm-offensive-to-US-airways-326582

2. SYYRIAN apulaispääministeri Gadni Jamil totesi Guardian lehden haastattelussa, joka julkaistiin lehden web-sivulla, että Syyrian sisällissota on saavuttanut umpikujan, jossa kumpikaan osapuoli ei ole tarpeeksi voimakas saavuttamaan ratkaisevaa läpimurtoa. Hän arvioi, ettei voimien tasapainotilassa tapahdu toistaiseksi mitään muutoksia.

Syyrian armeijan vielä kiistanalainen kemiallisin asein suorittama hyökkäys Ghoutan lähiöön 21. elokuuta sai USA:n käynnistämään länsimaiden rangaistusoperaation Syyriaa vastaan. Se vältettiin viime tipassa Venäjän tekemän esityksen myötä, jolla Syyria luopuu kaikista kemiallisista aseitaan ja sallii kansainvälisen yhteisön hoitaa niiden tuhoamisen. Venäjä sanoo saaneensa presidentti Assadilta luotettavia todisteita, että hyökkäyksen suorittivat kapinalliset joukot, ja lupaa esittää ne YK:n turvallisuusneuvostolle. USA:n hallitus väittää tutkimustulosten osoittavan kiistatta, että kemiallisia aseita käytettiin ja vetää yksioikoisen johtopäätöksen, että koska kapinallisilla ei ole kapasiteettia CW-aseitten valmistamiseksi, Assadin armeija on ainoa syyllinen, vaikkei pysty todistamaan sitä.
Toisten lähteiden mukaan kemialliset aseet valmistettiin Irakissa AQI:n toimesta, josta ne salakuljettiin Turkkiin ja sieltä edelleen Syyriaan.

APULAISPÄÄMINISTERI Jamil totesi Guardianin haastattelussa, että 2.5 vuotta kestänyt sisällissota on aiheuttanut Syyrialle 100 miljardin USD menetykset. Lehden esittämään kysymykseen, mitä Syyrian hallitus haluaisi tuoda lännen haluamaan suurempaan rauhankonferenssiin, Jamil vastasi näin: ”Ulkomaisen puuttumisen lopettaminen, tulitauko ja rauhanomaisen poliittisen prosessin aloittaminen tavalla, jolla Syyrian kansa voi nauttia itsemääräämisoikeudestaan demokraattisesti ilman ulkopuolisten väliin tuloa”.
Jamil on veteraanikommunisti, joka saavutti tohtorin tutkinnon Moskovan yliopistossa. Jamil vastaa varapääministerin toimen ja talousasiain ohella ministerinä maansa kansainvälisestä kaupasta ja kulutuksen suojelemisesta. http://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-govt-sees-stalemate-between-rebel-government-forces-326600

3. VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin puolustaa Syyrian kemiallisia aseita todeten, että ne kehitettiin Israelin ydinaseiden aiheuttamaa uhkaa vastaan, kuten hän sanoi Interfaxin haastattelussa torstaina. Hän sanoi viimeisen kehityksen osoittavan, että Syyria on valmis luopumaan kemiallisista aseistaan (CW)., mutta ei lupaa 100 %:n toteuttamista.
”Israelin teknisen ylivoiman vuoksi se ei tarvitse enää ydinaseitaan”, hän sanoi lisäten, että ne vain muodostavat hyökkäyskohteen viholliselle.

Putin puhui vuotuisessa Valdai-keskusteluforumissa poliittisten tiedemiesten, vaikuttajien ja journalistien kanssa. Hän puuttui keskiviikkona myös ulkoministeri Sergei Lavrovin esittämään näyttöön, jonka mukaan CW-asein tehdyn hyökkäyksen Damaskoksen esikaupunkiin tekivät kapinalliset. Hän sanoi vahvojen todisteiden osoittavan näytön oikeaksi.
”Meillä on kaikki syyt otaksua, että se oli provokaatio, viekas ja etevä”. Hän sanoi kapinallisten käyttäneen vanhoja venäläisiä ammuksia, joita Syyrian armeija ei enää käytä.  Lavrov lupaa toimittaa YK:n turvallisuusneuvostolle Assadilta saamansa todisteet. Venäjän näkemyksen mukaan YK:n tutkimustiimin todisteiden analyysin ja tutkimusten perusteella laadittu raportti, joka julkaistiin äskettäin, on yksipuolinen ja poliittinen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu totesi, ettei Venäjä harkitse Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamista maassa. ”Sen toteuttamiseksi täytyy ensin tehdä päätös. Meillä on laitoksia niiden tuhoamiseksi, mutta on suuri ero olla valmis johonkin ja mahdollisuuksiin tehdä jotain sen hyväksi välillä” lisäten että jos niin päätetään, Venäjä tekee sen.
Syyrian presidentti Bashar Assad totesi keskiviikkona, että hänen saamansa arvion mukaan CW-aseiden hävittäminen maksaa miljardi USD ja kestää vuoden ajan. ”Emme sanoneet olevamme mukana osittain. Me lähetimme kirjeen, lähetimme dokumentin, me olemme sitoutuneet täysin myötävaikuttamaan asian etenemiseksi”.
ASSAD sanoi voivansa esittää vaaditun luettelon asevarikoista vaikka huomenna, ja olevan valmis antamaan asiantuntijoille pääsyn niihin. ”Kysymys ei ole halusta, vaan teknologiasta monimutkaisen asian hoitamiseksi”.
Saksa lupaa 2 miljoonaa Euroa ja asiantuntijoita operaation hoitamiseksi luvaten lisätä talousapua ja yhteistyötä Hagissa toimivan OPCW-järjestön avustamiseksi, joka saanee työn tehtäväkseen.

4. UUTISOTSIKOITA
-      Chicagossa koripallokentällä tapahtuneen ammuskelun seurauksena 10 aikuista ja 3-vuotias lapsi haavoittui. Alkuperäisen uutisen mukaan yksi kuoli, mutta tiedot ovat vielä epämääräisiä.
-          Rajapoliisi pidätti kaksi epäilyttävää arabia Tapuah risteyksen lähellä Samariassa. Miehiltä löydettiin palopommeja ja veitsiä. Poliisin epäilykset herätti miesten kantamat selkäreput, minkä perusteella heidät alistettiin tarkastukseen. Tämä oli toinen saman-tapainen yritys tuoda palopommeja hyökätäkseen autoilijoita vastaan sekä käyttääkseen veitsiä poliiseja ja siviilejä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172072#.Ujv81WJHT-k
-          YK:n tiedottaja Martin Nesirky hyökkäsi journalisteille järjestetyssä tilaisuudessa Venäjän esittämiä syytöksiä vastaan todeten, että pääsihteeri Ban ki-Moonilla on täysi luottamus Åke Sellstromin johtaman tiimin työskentelyyn. Toinen kysymys on se, miten luotettava pääsihteeri on, jota pidetään YK:n sihteeristön toiveiden toimeenpanijana enemmän kuin itsenäisesti toimivana ja ajattelevana. Venäjän apulaisulkoministeri Segei Rybakov jatkoi YK:n raportin arvostelemista todeten sen yksipuoliseksi. ja poliittiseksi kannanotoksi. Presidentti Obama puolestaan totesi, ettei Syyrian laatimalla listalla sen CW-aseitten määristä ole aikataulua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172067#.Ujv-J2JHT-k
-          Hamas voi yrittää iskeä Israeliin jouduttuaan entistä tiukemmalle Egyptin sulkiessa salakuljetustunneleita ja pitäessä Rafahin risteyksen ajoittain kiinni, jonka kautta tarvikkeita kuljetettiin Gazaan. Israel on puolestaan lisännyt rakennustarvikkeiden vientiään Gazaan siten, että niitä kuljetetaan 70 rekka-autollista päivittäin. Se ei kuitenkaan yksin riitä, sillä tarve on lähes kolminkertainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172067#.Ujv-J2JHT-k
-          Egyptin turvallisuusjoukot helikopterien ja panssaroitujen ajoneuvojen tukemina tekivät rynnäkön islamistien valvomaan Kerdasan kaupunkiin kaupungin asukkaitten riemuitessa. Hyökkäyksen aikana poliisikenraali sai surmansa militanttien luodeista. Asukkaat pelkäävät, että kaupungin puhdistaminen militanteista on vain väliaikainen, sillä sitä hallinneet pakenivat Kairon hyvinvoivan eliitin hallitsemaan kaupunginosaan ja palaavat turvallisuusjoukkojen poistuttua. Kaupunki joutui militanttien haltuun elokuun puolivälissä. Silloin kansanjoukko murtautui poliisiasemalle surmaten 15 poliisia, ja sen jälkeen häväisten heidän ruumiitaan, vetäen joitain autojen perässä pitkin katuja. Edellisellä viikolla poliisi ajoi militantit pois Dalgan kaupungista, sekin Egyptin eteläosassa. http://www.timesofisrael.com/egypt-troops-surround-islamist-stronghold-by-cairo/
-          Israelin omistamat bio-kemialliset aseet ovat nousseet Syyrian tilanteen kehityksen vuoksi esiin, ja niiden tuhoamista vaaditaan etenkin Iranin ja arabimaiden taholta. Toiseksi Israelin väitetyt ydinaseet ovat nekin joutuneet tuhottaviksi vaadittavien listalle, vaikka Israel ei tunnusta omaavansa niitä. Israelille ne ovat taanneet vihoviimeisen pelotusaseen jopa silloinkin, kun niiden todellisuus kiistetään. On pelättävissä, että USA:n ulkoministeri John Kerry ottaa nämä seuraavaksi toiminta-ohjelmaansa, ja tulee esittämään julmia uhkauksia, kuten hän teki aloittaessaan rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä. http://www.timesofisrael.com/israels-chemical-arsenal-in-the-spotlight/
-          Syyrian oppositio valitsi pääministeriksi Muslimiveljeskunnan jäsenen Ahmad Tomehin, joka on hämäräperäinen henkilö, jota pidetään maltillisena ja miellyttävänä henkilönä, mutta jonka elämäkerta kätkee kokonaan toisenlaisen henkilökuvan, kuten alla oleva linkki toteaa. Koulutukseltaan hän on hammaslääkäri.
-          Walid Shoebat, entinen Muslimiveljeskunnan jäsen nykyinen rauhanaktivisti, kertoo artikkelissaan, että Turkkia ei tyydytä parin päivän sotaretki Syyriaan, se haluaa täysimittaista sotaa, johon se on valmis osallistumaan. Turkki vie Syyrian kapinallisille valtavan määrän aseita, joita Persianlahden maat ovat sinne hankkineet ja kustantaneet. Aseiden saajia on ainakin Jabhat Al-Nusra, jolla on suhteita Al-Gaidaan ja AQI:n kanssa Irakissa. Tämä järjestö on erityisesti hyökännyt kristittyjä ja muitakin vähemmistöjen edustajia vastaan vaatien niitä kääntymään kuoleman uhalla.  Al-Nusra on kehittynyt yhdeksi voimakkaimmista kapinallisryhmistä ja sen vaikutus ja miehistömäärä kasvaa kaiken aikaa. Se saa miehistötäydennystä useista maista. Länsimaiden arvion mukaan yli puolet kapinallisista on Syyrian ulkopuolelta, joukossa Euroopasta tulleita. Al-Nusran tarkoituksena on ulottaa islamin mallin mukainen sharia-laki-hallinto koko Syyriaan ja rajojen yli Libanoniin ja Jordaniaan. Monet maat pelkäävät Syyriassa taistelevien kansalaistensa voivan aiheuttaa pahoja levottomuuksia asuinmaissaan. http://shoebat.com/2013/09/18/antichrist-nation-turkey-pushing-war-syria/Wednesday, September 18, 2013

KESKIVIIKKO 18.09.13


KESKIVIIKKO 18.09.13

1. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei sanoi eilen kannattavansa presidentti Hassan Rouhanin myöntyvää ja joustavaa politiikkaa todeten, että diplomatiassa joutuu tekemään kompromisseja. Hän puhui vallankumouskaartin komentajille järjestetyssä tilaisuudessa todeten, ettei hän vastusta oikeita diplomaattisia esityksiä toisille maille. ”Olen samaa mieltä joustavuudesta, koska tämä toimi on määrätyissä tilanteissa positiivinen ja välttämätön, mutta sen tulee koskea vain yhtä tilannetta”, hän kirjoitti web-sivullaan, jota Bloomberg siteerasi. Hän analysoi edelleen, että vastapuolen luonteen ja päämäärän tunteminen on välttämätön viitaten painijaan, joka voi käyttää joustavuutta taktisessa mielessä kuitenkaan unohtamatta, mihin vastapuoli pyrkii.

ALI KHAMENEIN puheen otaksutaan tarkoittavan sitä, että hän antaa tukensa presidentti Rouhanin lähentymispyrkimyksille länsimaita kohtaan voidakseen niiden kautta lieventää Irania vastaan asetettuja sanktioita, joita kovennetaan kaiken aikaa, vaikka USA lupasikin lieventää joitain osa-alueita saadakseen ilmapiirin parannettua ennen seuraavia neuvotteluja.
Rouhani teki kuitenkin täysin selväksi, ettei Iran peräänny tuumaakaan valitsemaltaan tieltä ydinteollisuutensa kehittämiseksi sähkön tuotantoa varten. Viime viikolla hän sanoi, että länsimaille annettu aika sopimuksen tekemiseksi on rajoitettu, ja kehotti niitä tarttumaan tilaisuuteen hänen tultuaan valituksi virkaansa.

PRESIDENTTI Rouhani suunnittelee kuuden päivän matkaa New Yorkiin alkaen 22. syyskuuta. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton, joka edustaa EU:ta 5+1 maiden muodostamassa Iranin ydinteollisuutta käsittelevässä neuvottelutiimissä, suunnittele tapaamista Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa New Yorkissa.
Huhutaan myös, että Rouhani ja Obama tapaisivat New Yorkissa, mutta Valkoinen Talo sanoo, ettei sitä ole suunniteltu, joskaan ei mahdoton. Obama tunnustaa olleensa kirjeen-vaihdossa Rouhanin kanssa, jonka Teheran myöntää.

Hossein Mousavian, entinen Iranin neuvottelutiimin jäsen ja nykyisin Princetonin yliopiston Woodrow Wilson julkisten ja kansainvälisten asiain osastolta sanoi maanantaina, että Khamenei, jolla on viimeinen sana Iranissa, on höllentänyt Rouhanin ohjaksiaan tukeakseen hänen pyrkimyksiään aloittaa rakentava vuoropuhelu USA:n johdon kanssa. Hän sanoi Khamenein antaneen Rouhanille luvan aloittaa keskustelut USA:n kanssa todeten, ettei ole parempaa tapaa parantaa valtioitten välisiä suhteita. Israelissa kuitenkin varoitetaan, että Rouhani on susi lammasten vaatteissa seuraten Iranin aloitteita epäluuloisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172038#.Ujk2GWJHT-k

PRESIDENTTI Obama totesi espanjankieliselle TV-kanavaverkostolle Telemundo antamassaan haastattelussa tiistaina, että Iranin uusi presidentti näyttää etsivän tapaa aloittaa rakentava keskustelu länsimaiden kanssa, ja sanoi haluavansa testata, miten vakava tämä pyrkimys on. ”Tässä on olemassa diplomatian mahdollisuus, ja toivon Iranin tarttuvan tilaisuuteen. Hän lisäsi sanoen, ettei tällaista tilaisuutta ole ollut ennen, ja siksi hänen uskottavuutensa on syytä testata, kuten Reuters kertoi otteessaan haastattelusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172042#.Ujk_nmJHT-k

2. USA:n edustaja YK:n alaisen IAEA:ssa Joseph Macmanus kritisoi arabimaiden tekemää esitystä, jossa se valitsee Israelin vaatien sitä alistamaan väitetyt 80 – 200 ydinasettaan YK:n valvontaan ja allekirjoittamaan Ydintietoisuuden levittämissopimuksen (NPT). Koska Israel ei ole allekirjoittanut sitä, sillä ei ole velvoitetta alistaa ydinteollisuuttaan IAEA:n valvontaan. Arabimaat ovat kuitenkin toistamiseen vaatineet, että Israelin ydinase vaarantaa Lähi Idän turvallisuuden ja estää massatuhoaseiden hävittämisen alueelta.

ARABIMAIDEN esityksessä ehdotetaan resoluutiota, päätöslauselmaa, joka ei ole sitova, että Israelin ydinvalmius on huolestuttava, kuten Reuters raportoi. Vuonna 2010 ensi kertaa esitetyssä esityksessä, jota käsitellään IAEA:n jäsenmaiden tämän viikon kokouksessa, Israelia vaaditaan allekirjoittamaan NPT sopimus ja alistamaan ydinlaitteistonsa YK:n valvontaan.
USA:n lähettiläs Macmanus selitti, että Washington on sitoutunut massatuhoaseiden ja niiden kuljetuskapasiteetin poistamiseen Lähi Idästä, mutta ”ettei arabien tekemä esitys edistä kehityksen yhteistä päämäärää massatuhoaseista vapaan alueen muodostamiseksi Lähi Itään. Päinvastoin se kaivaa maata rakentavan keskustelun aloittamiseksi yhteiseen päämäärän saavuttamiseksi”.

ARABIMAIDEN  silmiä hiertää Israelin Dimonassa oleva tutkimusreaktori, jonka ne haluavat saada IAEA:n valvonnan piiriin, ”mitä sen valvojat ovat väistelleet vuosikaudet”.
Maailman johtavat valtiot sopivat v. 2010 Egyptin aloitteesta järjestää kansainvälisen konferenssin, jossa olisi laskettu perustus massatuhoaseista (WMD) vapaan Lähi Idän muodostamiseksi. USA, joka oli yksi sen osanottajista ja sponsori, ilmoitti joulukuussa, että konferenssi on peruutettu eikä uutta päivämäärää ole ilmoitettu.

Erään diplomaatin mukaan arabimaiden esityksestä voidaan äänestää torstaina. Arabiliitto ja etenkin Egypti on ollut aktiivinen vaatimuksessaan Israelin ydinteollisuuden tuomitsevan päätöslauselman aikaansaamiseksi. Maailmassa on monia muita maita, joilla on toimiva ydinase Kiinasta ja Intiasta alkaen päätyen Pakistaniin ja Pohjois-Koreaan, sekä Iraniin, jonka epäillään rakentavan ydinasetta, vaikka se on allekirjoittanut NPT-sopimuksen.

3. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa puheissaan, että USA tietää, mikä Assadin armeijan osasto ampui ja mistä kohtalokkaat raketit 21. elokuuta Damaskoksen Ghoutan lähiöön surmaten 1429 ihmistä, heistä yli 400 lasta.  Hän väitti samoin äskeisessä lehdistö-tilaisuudessa, että Obaman hallituksen saamat tiedustelutiedot osoittavat tarkoin, mitä silloin tapahtui. Hän ei kuitenkaan halunnut tai pystynyt paljastamaan, miten tiedot oli saatu, tai tiedustelutietojen sisältöä, mitä myös Venäjän presidentti Putin vaatii.
Selvyyttä ei saatu myöskään Putinin ja Obaman 20 minuuttia kestäneen tapaamisen aikana G-20 maiden kokouksessa.

Asiaa tutkivan WND:n kolumnistin F Michael Maaloofin artikkelin mukaan USA. armeijan edustaja kertoi WMD:n toimittajalle, ettei ollut mitään tiedusteluraporttia, jossa olisi todettu Assadin armeijan tykistön ampuneen kemiallisella kärjellä varustetun raketin. ”21. päivänä elokuuta emme saaneet mitään raporttia Assadin poikien aktiivisuudesta”, armeijan edustaja toteaa. Hänen mukaansa tiedustelutietoja kokoava järjestö INT ei saanut minkäänlaisia tietoja, joita keräävät Humint, Sigint, Imint, Elint ja Masint eri lähteitä käyttäen, raketin laukaisemisesta Assadin armeijan toimesta.

YK:n Syyriassa CW aseitten käyttöä tutkiva lähetystön laatima raportti julkistettiin äskettäin, mutta siinä ei osoiteta, kuka tai mikä järjestö ampui sariinia sisältävän raketin, eikä raporttia lehdistölle selostava YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon myöskään halunnut sitoa käsiään.
Artikkelissa mainitun kansallisen maatiedustelujärjestön NGIC:n salaisen raportin mukaan, jonka WND sai käsiinsä, Al-Qaidan Al-Nusra elimet ja AQI Irakissa olivat valmistaneet sariinia, jota oli kuljetettu Turkkiin ja sieltä Syyriaan, vastoin USA:n hallituksen antamaa lausuntoa, ettei Al-Qaidan elimillä ole riittävää tietotaitoa sariinin valmistamiseksi.

Armeijan edustajan mukaan saudirahoittaja Abu Aldulla al.Shamari totesi turkkilaisen kemiallisten aineiden toimittajan Turk al-Khalid Oustan vahvistamana: ”Bagdadissa näyttää olevan suuri määrä sariinia, mitä kapinalliset käyttävät painostaakseen Irakin hallitusta vapauttamaan pidättämiään kapinallisia”. Asiaan sotkeutuneet miehet ovat paenneet. http://www.wnd.com/2013/09/kerrys-claim-about-assads-sarin-challenged/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arabit hyökkäsivät Jerusalemin poliisin partiota vastaan keskiviikkoaamuna Jerusalemin Temppelivuorella. Poliisi oli saanut vihjeen, että arabit aikovat käyttää moskeijaa hyväkseen aloittaakseen kivitykset, kuten tapahtuikin. Poliisi hajotti useaan kymmeneen nousseen arabijoukon osan paetessa moskeijaan. Kaksi poliisia haavoittui kivityksessä, toinen heistä jouduttiin viemään ensiavun jälkeen sairaalaan. Poliisi pidätti kolme mellakoitsijaa, yksi kiihotuksesta ja kaksi muuta mellakoimisesta. Poliisi ei salli  arabien pääsevän ulos moskeijasta. Rauha on palannut vuorelle ja sinne haluavat voivat nousta sinne. INN:n artikkelissa ei sanota, kumpaa moskeijaa tarkoitetaan, Al-Aksa vai Kalliomoskeija. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172046#.Ujldy2JHT-k
-          Satoja juutalaisia tyttöjä osallistui Ariel-järjestön järjestämään vaellukseen ns. patriarkkain tietä pitkin (derekh ha avot) maanantaina Netzeriin, joka muodosti vaelluksen yhden pysähdyspaikan. Artikkelin mukaan 1200 tyttöä eri puolilta maata osallistui tähän vaellukseen, jonka tarkoituksena on tehdä maan arvostus tunnetuksi kuten myös siihen liittyvä uskonnollinen aspekti. Netzer sijaitsee Gush Etzionissa. Tyttöjä oli Netzerissä vastaanottamassa Yehudit Katzover ja Nadia Matar: ”Useita satoja tyttöjä sadoista haaraosastoista saapui niin korkealla mielialalla, että se ulottui taivaaseen saakka”, he sanoivat. ”He täyttivät Netzerin maatalousalueet, jotka Women in Green ja Netzerin aktivistit pelastivat arabeilta maatalouden käyttöön”. Tytöt käänsivät maata kuokillaan ja kastelivat puita alueella sangoissa pelloille tuomallaan vedellä. Järjestäjät vakuuttivat tulevansa uudelleen voidakseen tuntea käytännöllisesti, että maa kuuluu juutalaisille, ja haluavansa tehdä siitä merkintöjä maahan tuleville sukupolville. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172045#.Ujlf4WJHT-k
-          Israelin rajapoliisi pidätti kaksi arabia Tapuah risteyksessä. Miesten kantamat kassit herättivät epäilyksiä, ja poliisin tarkastaessa niitä, niistä löydettiin neljä käyttövalmista palopommia. Miehet, iältään 18- ja 20-vuotiaita, olivat kotoisin Raas el Aybn pakolais-leiristä. Miehet pidätettiin ja vietiin kuulusteltaviksi. Poliisi arvioi, että miehet olivat suunnitelleet käyttävänsä palopommit välittömästi risteyksen ohi ajavia autoilijoita vastaan. Arabit ovat usein terrorisoineet autoilijoita risteyksen lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172045#.Ujlf4WJHT-k
-          PA:n johtaviin virkailijoihin kuuluva Azzam al-Ahmad oli mennyt jordanialaisten vieraittensa kanssa tiistaina Al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella. Paikalla olleet kymmenet muslimit kokoontuivat heidän ympärilleen solvaten ja haukkuen heitä ja lopulta pakottaen heidät pois sekä moskeijasta että vuorelta. Heille sanottiin täysin tunnistettavalla tavalla, etteivät he olleet tervetulleita vuorelle ja moskeijaan. Tapaus voi osoittaa arabien keskuudessa kasvavaa tyytymättömyyttä Fatahia ja PA:n johtoa vastaan myös Jerusalemissa. Toinen syy voi olla Hamasin ja Fatahin välinen kilpailu sieluista. Kolmantena mainitaan se, ettei vierailusta oltu sovittu islamin säätiön wagfin vaan ainoastaan Israelin kanssa. Al-Ahmad johtaa Fatahin parlamenttiryhmää, mutta se ei näyttänyt merkitsevän mitään. Jotkut arabeista halusivat heitellä Ahmadia kengillä, mutta pidättyivät jonkun todetessa, ettei hän ole edes sen arvoinen. Kengän heittämistä pidetään suurena häväistyksenä arabiyhteisössä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172030#.UjlmrWJHT-k
-          Viimeisenä myönnytyksenä Abbasille Israel sallii määrätyn rakennusmateriaali- erän viennin Gazan kaistalle yksityisten kohteisiin. Gazan talous nikottelee pahasti Egyptin sulkiessa välillä Rafatin terminaalin kokonaan Gazasta Siinaille jahdatessaan Siinaille pureutuneita jihadin aktivisteja. Nyt sallitut määrät ovat 1 600 tonnia soraa, 800 tonnia sementtiä ja 400 tonnia terästä, sanoi PA:n Gazan viennistä vastaava PA:n virkailija Raed  Fattouh. Hamas pitää päätöstä myönteisenä, mutta lisää, ettei se ole riittävä. Tarve on 6000 tonnia soraa, 4000 tonnia sementtiä ja 1500 tonnia terästä päivässä, kuten Hamasin talousministeri Hatem Oweida sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172030#.UjlmrWJHT-k
-          YK:n Lähi Idän lähettiläs Robert Serry sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että taistelut Assadin armeijan ja kapinallisten välillä lähellä Israelin rajaa voivat imaista Israelin mukaan Syyrian taisteluihin romuttaen maiden välisen v. 1974 solmitun aselevon. Rajan tuntuman puskurivyöhykkeellä partioi YK:n aseettomia tarkkailijoita, mutta heillä ei ole mahdollisuutta eikä lupaa puuttua taisteluihin, vain raportoida. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172041#.UjlsA2JHT-k
-          Palestiinalaislähteiden mukaan Israel suostuu vapauttamaan 250 terroristia niiden 104 lisäksi, jotka Netanyahu lupasi. 26 heistä vapautettiin ennen neuvottelujen alkua. Tämän katsotaan merkitsevän Abbasin aseman vahvistamista, minkä mielekkyyttä yhä useampi israelilainen kyselee. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4431128,00.html
-          Arkeologit sanovat löytäneensä muinaisen kaupungin nimeltä Dalmanuta Kinneretin järven rannalla, jonne Jeesus purjehti opetuslapsineen ruokittuaan 4 000  miestä + naiset ja lapset, kuten Markus kertoo evankeliumissaan. ”Ja kohta Hän asettui opetuslapsineen venheeseen ja meni Dalmanutan seudulle”. (Mr.8:10; Mt.15.39) http://www.wnd.com/2013/09/archaeologists-bible-town-possibly-found/
Tänään on lehtimajanjuhlan Succotin aatto, lehdet eivät ilmesty huomenna.

Tuesday, September 17, 2013

TIISTAINA 17.09.13


TIISTAI 17.09.13

1. WASHINGTONIN ammuskelussa kuoli tämän hetken tietojen 12 ihmistä useiden haavoittuessa. Poliisi etsi ensiksi kolmea ampujaa, yksi heistä kuoli poliisien luodeista, yksi epäilty poistettiin listalta, mutta kolmatta etsitään edelleen. Surmansa saanut ampuja oli nimeltään Aaron Alexis, 34-vuotias tummaihoinen mies, Fort Forth Texas. Hän aloitti työskentelynsä kaupungissa vähän aikaisemmin.  Washingtonin poliisipäällikön Cathy Lncerin mukaan ei ole tiedossa selvää motiivia ampumiseen.

USEAMMAN kuin yhden ampujan osallistuminen askarruttaa poliisia, koska se osoittaa, että ampumistapaus oli koordinoitu ja ennalta suunniteltu operaatio, mistä poliisi ei ollut saanut minkään ennakkovaroitusta.
USA:n merivoimien Washingtonin komentokeskuksessa työskentelee 3000 työntekijää, jotka joutuivat pysyttelemään sisätiloissa, kunnes poliisi antoi luvan poistua. Se sijaitsee 6.5 km:n päässä pääkaupungista. Paikalle kutsuttiin ainakin tusinan verran paloautoja, panssaroituja ajoneuvoja, ambulansseja ja poliisiautoja. Poliisin helikoptereita lensi taivaalla ja tarkka-ampujia oli sijoitettu strategisiin paikkoihin. Tapauksen tutkimusta jatkavat paikallisen poliisin ohella FBI ja Swat-tiimit.

WASHINGTONIN komentokeskuksessa oli viime aikoina keskitytty suunnittelemaan USA:n laivasto operaatiota Välimeren itäosissa Syyrian kemiallisten aseitten käyttämisen rangaistukseksi tehtävän  potentiaalisen hyökkäyksen vuoksi.
Al-Qaidan johtaja Ayman Sawahiri oli pari päivää aiemmin kehottanut kenttätaistelijoitaan yksittäisiin hyökkäyksiin USA:n kohteita vastaan Yhdysvalloissa. http://www.debka.com/article/23283/US-Senate-bldg-shut-down-Navy-Yard-death-toll-rises-to-12-Dead-gunman-identified

TIMES of ISRAEL artikkelin mukaan surmattu ampuja työskenteli armeijan alaurakoitsijana, minkä varjolla hänellä oli oikeus päästä komentokeskuksen alueelle. Hänen uskotaan tulittaneen kadun varrella olevan talon parvekkeelta. Kuolleiden luku on noussut 13:een, mukaan lukien ampuja; lisäksi 8 ihmistä haavoittui.
Presidentti Obama murehti ”taas uutta massa-ampumista, joka surmasi Amerikan isänmaan-ystäviä luvaten, että kuka hyvänsä teki tämän pelkurimaisen teon, joutuu vastaamaan teoistaan”. Tapaus muistuttaa sitä, mitä tapahtui v. 2009 USA:n sotilastukikohdassa, jossa armeijan psykiatri majuri Nidal Hissan ampui 13 sotilasta Fort Hoodissa Texasissa. Hissan tuomittiin kuolemaan viime kuussa.

2. IRANIN länsimaissa maltilliseksi ja pragmaattiseksi luonnehdittu presidentti Hassan Rouhani aloittaa länsimaiden kosiskelun täydellä teholla. Hän on aiemmin vihjaillut työskentelevänsä avoimesti länsimaiden johtajien ja YK:n IAEA:n tarkastajien kanssa. Saksalaisen Der Spiegel aikakauslehden maanantaina julkaistun raportin mukaan Iran on valmis sulkemaan FORDO:n maanalaisen rikastuslaitoksen, jos länsimaat vastapainoksi vähentävät Iranin vastaisia sanktioitaan. USA lievensi jo omia painostuskeinojaan valmistellessaan korkean tason tapaamista USA:n ja Iranin johtajien kesken.

Aiemmin raportoitiin, että presidentti Obama ja presidentti Hourani voisivat tavata toisensa YK:n yleiskokouksen aikana loppukuusta, johon molemmat osallistuvat, mutta USA:n Valkoinen Talo kiistää raportin oikeellisuuden.
Der Spiegel raportin mukaan Rouhani sanoo harkitsevansa vahvasti suojellun Fordon laitoksen sulkemista lähellä Qomin kaupunkia antaen kansainvälisten tutkijoiden valvoa sen sentrifugien tuhoamista, jos Iranin teollisuutta ja keskuspankkia vastaan asetetut sanktiot poistetaan. Rouhani tekee asiaa koskevan esityksen YK:n seuraavassa  yleiskokouksessa, kuten lehden artikkelissa todetaan.

ARTIKKELISSA vihjataan, että Syyrian suostumisella kemiallisten aseittensa hävittämiseen kansainvälisessä valvonnassa on voinut antaa Rouhanille aiheen esitykseensä. USA:n johto vakuuttaa, että sotilaallisen iskun mahdollisuus on edelleen kuvioissa mukana, ja tullaan suorittamaan, ellei Syyrian hallitus toimi täysin sopimuksen mukaisesti. Ehkä ulkoministeri John Kerryn ”no-nonsens” suorasukainen ja epädemokraattinen uhkailu-politiikka toimii.
Tämä nostaa Israelin hallituksen ja sen pääministerin ”temppelin harjalle”, sillä Syyria vaatii Israelin luopuvan omista kemiallisista aseistaan, ja Iran samoin vaatii, että Israelin tulee asettaa omat ydinaseensa IAEA:n valvontaan mahdollista tuhoamista varten, vaikka virallisesti Israel ei tunnusta omaavansa niitä.
Pääministeri Netanyahun korvissa soi varmaan Kerryn pahaenteinen uhkaus, että ”elleivät Israelin ja PA:n väliset neuvottelut tuota tulosta, Israelin kansainvälinen eristäminen tapahtuu steroideilla”, pitäen selvänä, että syy on silloin Israelin, esittivät PA:n neuvottelijat minkälaisia vaatimuksia tahansa, joita Israel ei voi hyväksyä.

PRESIDENTTI Obama esitti varoituksen Iranin johdolle, ettei pidä tehdä vääränlaisia johtopäätöksiä sopimuksesta Syyrian hallituksen kanssa todeten, ettei Syyrian kemiallinen ase ole uhka USA:lle, mutta Iranin ydinase on sitä. ”Mielestäni Iranin tulisi ymmärtää, että ydinase on meille paljon laajempi kysymys kuin Syyrian kemialliset aseet; ja että Iranin ydinaseen Israelille aiheuttama uhka on paljon lähempänä meidän ydinkysymyksiämme”, Obama analysoi tilannetta ABC:n haastattelussa lisäten: ”Epäilen Iranin vetäneen Syyrian sopimuksesta ja siitä, ettemme iskeneet, sen virheellisen johtopäätöksen, ettemme iske Iraniinkaan”. Obama sanoi vaihtaneensa kirjeitä Rouhanin kanssa, mutta ei puhunut suoraan hänen kanssaan. Hän sanoi uskovansa, että Rouhani ymmärtää diplomaattisen ratkaisun edun maansa ydinsuunnitelmaan, mutta ei voi hetkessä helpottaa sitä. ”Jos sinulla on tarvittava voimankäytön uhka aktiivisen diplomatian ohella, sopimus voidaan saavuttaa”.

3. YK:N pääsihteeri Ban ki-Moon totesi lehdistölle sen jälkeen, kun YK:n tutkijoitten raportti kemiallisten aseitten käytöstä Syyriassa oli julkistettu, että kemiallisten aseitten käyttö Damaskoksen lähiössä Ghoutassa 21.elokuuta on sotarikos. Sen sijaan hän ei suostunut nimeämään hyökkäyksen tekijää, vaikka USA:n edustaja pitää toteen näytettynä, että syyllinen hyökkäykseen, jossa John Kerryn mukaan kuoli 1429 siviiliä, heidän joukossaan yli 400 lasta, oli Assadin hallitus.

Tutkijoiden raportin mukaan on olemassa selvä ja vakuuttava todiste, että kemiallisia aseita käytettiin laajassa mitassa viime kuun hyökkäyksessä. Ban ki-Moon esitteli tutkimusten tulosten analyysit ja päätelmät YK:n turvallisuusneuvoston suljetussa tilaisuudessa ennen astumistaan lehdistön tentattavaksi. Ban sanoi puhuessaan median edustajille ”otaksuvansa jokaisen yhtyvän tämän hävettävän rikoksen tuomitsemiseen” lisäten, että ”kansainvälisen yhteisön velvollisuus on saattaa syylliset vastuuseen”. Hän sanoi, että  tämä tapaus on kaikkein selvimmin todettu kemiallisten aseitten käyttäminen siviilejä vastaan sen jälkeen, kun Saddam Hussein käytti niitä siviilejä vastaan Irakin Halabjassa 1988, mutta totesi, ettei hänen tehtävänsä ole osoittaa syyllistä, toisten on se tehtävä.

ASSADIN hallituksen syyllisyyttä painotti USA:n uusi YK:n lähettiläs Samanta Power, joka totesi hyökkäyksen yksityiskohtien selvästi osoittavan Syyrian hallitukseen, saaden tukea Ranskan ja Englannin edustajilta. Venäjä on järjestelmällisesti kieltäytynyt uskomasta, että Assadin armeija olisi syyllistynyt siihen ja vaatii, että asiasta täytyy keskustella YK:n turvallisuuskokouksessa, jolla on oikeus tehdä päätöksiä.
Ranskan edustaja totesi, että Syyrian Kansallisen Neuvoston (SNC) edustajat on kutsuttu YK:n ensi viikolla pidettävän yleiskokouksen ajaksi New Yorkiin. http://www.timesofisrael.com/un-chief-syria-chemical-attack-was-war-crime/

4. UUTISTOTSIKOITA
-          Pääministeri Netanyahu siirtää puhettaan YK:n yleiskokouksessa maanantaista 30.09. tiistaiksi lokakuun ensimmäiseen päivään, koska hänellä on sovittu tapaaminen presidentti Barack Obaman kanssa. Pääministeri lentää Yhdysvaltoihin heti sukkot-johlien jälkeen 29. syyskuutta, kuten Daily Maariv raportoi Israelissa. Obaman ja Netanyahun tapaaminen ei onnistunut viime vuoden YK:n yleiskokouksen aikana, vaikka molemmat olivat silloin New Yorkissa, koska Obama katsoi tärkeämmäksi esiintyä TV-puheohjelmassa  ”The View”. Netanyahu esitteli viime vuonna YK:n puheessaan kuuluisan punaisen linjan, jonka avulla hän todisteli, miten lähellä Iranin ydinase oli silloin aiheuttaen tiettyä ristivetoa myös Obaman kanssa, joka ei uskonut hänen todistelujaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172003#.UjgG8mJHT-k
-          Puhuessaan sunnuntaina Jom Kippursodan 40-vuotisjuhlassa pääministeri Netanyahu todisteli, että teot puhuvat enemmän kuin sanat, käsitellessään Syyrian ja Iranin tilannetta. Hän totesi, että joskus valinta on tehtävä pahan ja huonoimman välillä. Hän sanoi, että samaa päättäväisyyttä ja kestävyyttä, mitä Israelin johto osoitti 1973 potentiaalisen  tuhon uhatessa koko maan tulevaisuutta, meidän on osoitettava tänäänkin. Hän totesi strategisen tilanteen muuttuneen oleellisesti noista päivistä, Israel solmi rauhansopimukset Egyptin ja Jordanian kansa, jotka ovat edelleen voimassa, ja rauhaa hierotaan palestiinalaisten kanssa. Kuitenkin hän lisäsi, elämme maanjäristyksen keskellä, maata uhkaavat ohjukset, cyberhyökkäykset ja massa-tuhoaseet. Hän sanoi voivansa vain toivoa, että USA:n –Venäjän välinen sopimus Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamiseksi toteutuu yksityiskohtia myöten. Sama päättäväisyys koskee Iranin ydinasetta, mikä tulee voida tuhota kansainvälisen yhteisön toimesta. Netanyahu sanoi tuntevansa olonsa paljon turvallisemmaksi saatuaan tietää Syyrian kemiallisten aseitten tuhoamisesta, mutta sanoi, että meidän tulee varmistaa, ettei massatuhoaseitten uhka nouse uudelleen esiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171936#.UjgKYmJHT-k
-          Syyrian pääministeri Wael Nader al-Halqi sanoi libanonilaiselle lehdelle antamassaan haastattelussa, että Syyria pystyy vahingoittamaan vihollisiaan ilman kemiallisia aseitakin. Israelin radio toisti osia siitä tiistaina. Hän sanoi Syyrian suostuneen sopimukseen ”säästääkseen syyrialaisten verta”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171936#.UjgKYmJHT-k
-          Haagissa toimiva järjestö kemiallisten aseitten leviämisen estämiseksi (OPCW) sanoo aloittaneensa valmistelut haasteita varten, joita Syyrian kemiallisten aseitten kokoaminen ja tuhoaminen tulee tuottamaan. OPVW:n johtaja Ahmet Uzumcu sanoi maanantaina, että Syyrian CW-aseitten konventio tulee voimaan 14.lokakuutta, ja Syyrian tulee siksi nopeasti ja viivyttelemättä toimittaa heille täydellinen inventaario CW-aseittensa varastoista ja niiden tuotantolaitoksista. Järjestön tehtävänä on tutkia kaikki varastot ja valmistuslaitokset sekä varmistaa aseet ja avustaa niiden tuhoamista. On vielä avoin kysymys., missä ne tuhotaan, kuten myös miten turvataan henkilökunnan turvallisuus hyökkäysten varalta. Kapinallisjärjestöjen edustajat ovat ilmoittaneet vastustavansa sopimusta ja estävänsä tutkijoiden liikkumisen maassa. http://www.timesofisrael.com/plan-for-syrias-chemical-weapons-to-be-initiated-within-days/
-          Egyptissä joukko ammattilaisia ja entisiä armeijan upseereita esittää, että koska on mahdollista, että nousee uusi ääri-islamilainen johtaja, armeijan komentajan Abdel-Fattah el-Sissin tulee asettua ehdokkaaksi seuraavissa presidentin vaaleissa. Tämä myös siksi, että Egyptin kansa kaipaa vahvaa johtajaa, joka pystyy selkeyttämään Egyptin sekasortoisen tilanteen ja ohjaamaan maan ulos kaaoksesta. El-Sissi itse ilmoitti heti kaapattuaan vallan, ettei hänellä ole mitään poliittisia tavoitteita, mitta tarkkailijat toteavat, ettei mikään voisi pysäyttää häntä asettumasta ehdokkaaksi. Hänen kuviaan esiintyy kasvavassa määrin kaduilla ja kahviloissa ja jopa suklaa-tehdas on painanut hänet kuvansa suklaa nappeihin. Hän on ehdottomasti näkyvin ja luultavasti myös suosituin henkilö tällä hetkellä. Hänen päättäväiset otteensa Siinain rauhoittamiseksi ja puhdistamiseksi jihadin kannattajista nostattaa egyptiläisten kansallista itsetuntoa ja uskoa, että tulevaisuus on sittenkin turvattu. http://www.timesofisrael.com/egyptians-urge-military-chief-to-run-for-president/
-          Bat-Ami Fairman oli kahden lapsensa kanssa mennyt jo nukkumaan Abu Tor arabien ja juutalaisten asumassa lähiössä Jerusalemin itäosassa Jom Kippurina, kun hän kuuli kivitystä ulkoa. Hän ei aluksi kiinnittänyt siihen huomiota, ne kuuluivat päivärutiiniin, mutta kuultuaan pamahduksen hän nousi kiireesti ja juoksi lastensa kanssa äitinsä kotiin. Arabit olivat heittäneet palopommin hänen sukkaansa, lehtimajaansa, joka paloi kahden metrin korkuisella liekillä, nuoleskellen toisen kerroksen ikkunoita, joista se olisi voinut sytyttää talon palamaan. Myöhemmin hän tajusi, että ensimmäinen pommi oli yritetty heittää toisen kerroksen ikkunasta sisään, jossa hänen sisarensa oli ollut näkyvästi ikkunassa, mutta epäonnistuen, toisen sytyttäessä sukkan tuleen. Paikalle tullut palokunta pystyi pelastamaan talon, mutta sukka kalusteineen ja leikkikaluineen tuhoutui täysin. Hän vakuutti tämän kasvattavan juutalaisten päättäväisyyttä omistaa tämä heille luvattu maa. Hän uskoi poliisin löytävän teon tekijät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171990#.UjgWLWJHT-k
Monday, September 16, 2013

MAANANTAI 16.09.13


MAANANTAI 16.09.13

1. USA:N  ulkoministeri John Kerry teki eilen pikavierailun Israeliin. Hän saapui maahan puolen päivän maissa aloittaen välittömästi keskustelut pääministeri Benyamin Netanyahun kanssa. He keskustelivat suurimman osan yli kolmen tunnin ajasta kahdestaan heidän avustajiensa pitäessä omia keskustelujaan erikseen. Keskustelujen päätteeksi Kerry ja Netanyahu pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa Kerry antoi 10 minuuttia pitkän lausunnon keskusteluista ja tilanteesta yleensä. Kerry ja Netanyahu näyttivät löytäneen yhteisen sävelen kutsuen toisiaan tuttavallisesti etunimeltä: ”John” ja ”My Friend Bibi”.

KERRY teki selväksi, että vaikka kaikki huomio on nyt keskittynyt Syyrian tilanteeseen, hän vakuutti pitävänsä silmällä myös Israelin ja palestiinalaisten välisiä keskusteluja. Hän aloitti lausuntonsa todeten: ”Edessä oleva tie ei ole helppo. Jos se olisi helppo, rauha olisi saavutettu jo kauan sitten. Mikä on kuitenkin entistäkin selvempää, on se, että tämä tie on kulkemisen arvoinen”.

Kerryn keskustelut Netanyahun kanssa olivat seurausta hänen ”hyvin tuloksellisista” keskusteluistaan Mahmoud Abbasin kanssa Lontoossa viime viikon sunnuntai-iltana. Israel oli valittanut Martin Indykille PA:n viranomaisten vuodoista rauhankeskustelujen kulusta, minkä jälkeen vuodot ovat dramaattisesti romahtaneet. He käyttivät vuotoja Israelin painostamiseen, vaikka etukäteen oli sovittu, että lausuntoja medialle antaa vain USA:n edustaja.

NETANYAHU totesi oman vastaksensa päätteeksi tarttuessaan Kerryä kädestä: ”One hell of a sound bite”, minkä Kerry kuittasi nauramalla.
Israelin viranomaisen mukaan rauhankeskustelut PA:n kanssa jatkuvat Syyrian kriisistä huolimatta.  Knessetin 16 kansanedustajaa esittivät Netanyahulle, että hänen tulee selvittää USA:n edustajille, että Oslon sopimus on kuollut kuten myös kahden valtion periaate.

Energia- ja vesiministeri Silvan Shalom esitti kysymyksen Mahmoud Abbasin laillisuudesta rauhankeskustelijana. Hän sanoi maailman kertovan hänelle, että Abbas on paras vaihtoehto, mitä hänen mielestään on vasemmiston mielettömin argumentti. ”Se tarkoittaa, että hänen jälkeensä tulevat ovat pahempia kuin hän. Jos annamme maata hänelle, hänen jälkeensä tulevat johtajat ampuvat raketteja meidän päällemme”, hän analysoi lisäten: ”Aivan ilmeisesti emme voi suostua siihen”. Hän myös epäilee, että sopimus pystyttäisiin runnomaan kasaan yhdeksässä kuukaudessa. ”Jos kysyt Livniltä, hän sanoo että kyllä, mutta kun se ei toteudu määräajassa, sitten meitä syytetään aiheettomasti”. Hänen mielestään väliaikainen tai osaratkaisu voisi olla mahdollinen.

APULAISULKOMINISTERI Zeev Elkin sanoi, että Netanyahu olisi tuotava mitkä tahansa keskustelut rauhasta Likudin keskuskomiteaan keskusteltaviksi, koska se on paikka, jossa voidaan keskustella ideologisista kysymyksistä. Hän esitti selkeän kantansa todeten, että itsenäisyydestä lähtien terroristit ovat murhanneet 2 500 israelilaista, ja Oslon sopimusten allekirjoittamisen jälkeen 20 vuoden aikana 1 500 israelilaista. Hän totesi, ettei rauhan-sopimus aina tuo turvallisuutta vaan lisää uhreja, eikä vastapuoli tunnusta peruskysymystä, että me olemme täällä Israelissa ja että meillä on oikeus siihen.  http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Even-amid-Syrian-crisis-Kerry-makes-clear-his-eye-still-on-Palestinian-track-326200

2. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi puheessaan Jerikon yliopiston valmistumis-tilaisuudessa: ”Ellei Israel suostu meidän vaatimuksiimme, ei tule olemaan mitään rauhan-sopimusta Israelin kanssa”.  Hän selitti sunnuntaina pidetyssä tilaisuudessa, että Palestiinan valtion itäinen raja tulee kulkemaan pitkin Suolamerta ja Jordanjoenlaaksoa Jordaniaa vasten tehden siten mahdottomaksi Israelin vaatimukset turvallisuusjärjestelyistä Jordanin laaksossa. Israel haluaa jättää sinne sotilaallisia tukikohtiaan toistaiseksi, kunnes nähdään, miten ”kansojen asuminen rinnakkain turvallisina ja rauhassa” toteutuu käytännössä.

ABBAS on aiemmissa puheissaan vihjannut, että hän voisi hyväksyä kansainvälisiä joukkoja fiktiivisen valtionsa itärajalle, mutta niiden joukossa ei saa olla yhtään israelilaista, siviiliä tai sotilashenkilöä. Hän kertoi opiskelijoille, että rauhankeskustelujen päämääränä on saavuttaa kahden valtion toteutuminen, joiden välinen raja perustuu kesäkuun 4. päivän 1967 sotaa edeltäviin aselepolinjoihin, toteuttaa Palestiinan valtion perustaminen pääkaupunkinaan Jerusalem, saavuttaa yhteisymmärrys kaikista lopullisen tilanteen kysymyksistä, mukaan lukien terroristien vapauttaminen Israelin vankiloista.
Abbas vakuutti, että ellei kaikkiin heidän vaatimuksiinsa suostuta, sopimusta ei solmita.
Artikkelin mukaan Abbas ei maininnut palestiinalaisten paluuoikeutta, mitä hän vaatii ja mikä sisältyy arabiliiton rauhanesitykseen, jonka pohjalta neuvottelut aloitettiin.

Artikkelissa selitetään, että tämä on taas yksi Abbasin käyttämä taktiikka, puhua sovittelevasti ja maltillisesti englantilaiselle kuuntelijalle, mutta aivan eri tavalla arabikuulijoille.
Vasemmistolaisen Meretz-puolueen delegaation Ramallahin vierailun aikana äskettäin, hän sanoi haluavansa rauhansopimuksen, joka lopettaa kaikki vaatimukset Israelille. Hän lupasi myös Meretzin jäsenille, että PA tulee luopumaan vaatimuksistaan pakolaisten paluuoikeudesta, mikä toteutuessaan toisi miljoonia arabeja Israeliin.

ABBASIN johtaman Fatahin keskuskomitea antoi äskettäin kokouksensa jälkeen julkilausuman, jossa todetaan, että neuvottelujen päämääränä on Palestiinan valtio perustuen rajoiltaan 1949 aselepolinjoihin pääkaupunkinaan Jerusalem, sekä pakolaisten paluuoikeus kansainvälisten oikeuslaitosten lausuntojen ja arabisuunnitelman mukaan. PA vaatii  juutalais-yhteisöjen purkamista ja asukkaitten karkottamista, sillä Palestiinan valtiossa ei saa olla yhtään juutalaista, kuten Abbas totesi.
ABBAS suostui rahanneuvottelujen jatkamiseen heinäkuussa saatuaan ulkoministeri Kerryltä vakuutukset, että kaikkiin heidän avainvaatimuksiinsa tullaan suostumaan, kuten Saeb Erekat sanoi erään haastattelun yhteydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171955#.Ujano2JHT-k

3. VUODEN 2005 karkotussuunnitelmien mukaan Homesh oli yksi juutalaisyhteisöistä Sanur, Ganim ja Kadim ohella, jonka juutalaisasukkaat poistettiin väkivaltaisesti. IDF julisti Homeshin - kuten muutkin kolme tyhjennettyä yhteisöä – kielletyksi sotilasalueeksi, jonne sekä juutalaisten että palestiinalaisten siviilien pääsy oli kielletty. Nuoret juutalaiset aktivistit pyrkivät yhä uudelleen pääsemään Homeshiin, vain tullakseen poistetuiksi.

OIKEUSKANSLERI Yehuda Weinstein antoi asiasta oman päätöksensä julistaen, että Homesh  tulee kuulumaan PA;n alueeseen ja että palestiinalaisilla on oikeus viljellä maata, jota aiemmin juutalaisasukkaat hoitivat. Aktivistit olivat pystyttäneet pienen synagogan Homeshiin ja pitivät usein tilaisuuksia asuntorakennusten raunioilla. IDF antoi heille tilapäisluvan vierailla Homeshissa ja pitää siellä tilaisuuksia.

Nykyinen puolustusministeri Moshe Yaalon vieraili Homeshissa kuten monet muutkin tunnetut henkilöt. Yaalon oli silloin v. 2009 apulaispääministeri. Hän kehotti rakentamaan yhteisön uudelleen. Vuonna 2010 juutalaisten NGO-järjestö Yesh Din vetosi alueen aiempien palestiinalaisasukkaitten puolesta korkeimpaan oikeuteen, että heiltä sotilastarkoitukseen pakkolunastettu maa palautetaan entisille omistajilleen. Oikeus myönsi heille tämän oikeuden viime viikolla, mutta se julkistettiin Jom Kippurin jälkeen.

IDF:n turvallisuus- ja rikosasiain osaston johtaja majuri Udi Sagi lähetti Weinsteinin puolesta kirjeen palestiinalaisia edustavalle israelilaiselle lakiasiaintoimistolle kertoen siinä, että Homesh on poistettu juutalaisyhteisöjen listalta, eikä palestiinalaisia koskeva kielto päästä Homeshin alueelle ole enää voimassa, mutta se on voimassa israelilaisten osalta.

JUUTALAISASUKKAAT ja poliittiset aktivistit suhtautuivat erittäin vihaisesti oikeuskanslerin päätökseen sanoen, että se on  syrjivä toimi, jolla on merkitystä laajemminkin käsiteltäessä palestiinalaisille luovutettavaa maata, joka on ollut Israelin omistuksessa.
Juudean, Samarian ja Gazan juutalaisyhteisöjen neuvoston johtaja Avi Roeh muistuttaa vihaisessa lausunnossaan puolustusministeriä aiemmasta kannastaan, jossa hän valitti Homeshia kohdannutta epäoikeudenmukaisuutta sanoen sitä virheeksi, ja vaatii, että Yaalon  korjaa nyt tehdyn virheen antaen luvan sen rakentamiseksi uudelleen. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/A-G-Palestinian-farmers-can-return-to-Homesh-326215

4. UUTISOTSIKOITA
-          Likudin ja Bait Yehudin 16 kansanedustajaa vaativat pääministeri Netanyahua tekemään selväksi ulkoministeri John Kerrylle, ettei Israel halua palata Oslon sopimuksen puitteisiin ja luovuttaa lisää Israelin kotimaata palestiinalaisille. He aloittivat painostustoimensa sunnuntaina päämääränään saada pääministeri minimoimaan palestiinalaisille auktorisoituja myönnytyksiä diplomaattisissa neuvotteluissa PLO:n kanssa. He sanovat pelkäävänsä, että ulkoministeri Kerry käyttää asemaansa painostaakseen Netanyahun uusiin myönnytyksiin. ”Kerro ulkoministeri John Kerrylle, ettei Israelilla ole aikomustakaan palata Oslon sopimusten määritelmiin luovuttaakseen yhtään enempää Israelin kotimaata Palestiinan auktoriteetille”. Allekirjoittaneiden joukossa on huomattavia Likudin ja Bait Yehudin kansanedustajia sekä ministereitä. Apulasipuolustusministeri Danny Danon valitti lisäksi, että PA:n johto vaatii hyväksymään Ehud Olmertin tarjousta neuvottelujen pohjaksi, jonka mukaan Olmert esitti syyskuussa 2008 luovuttavansa aluevaihtoineen 100 % Juudean ja Samarian alueista, kymmenien tuhansien palestiinalaispakolaisten paluuoikeutta, Jerusalemin itäosaa Palestiinan pääkaupungiksi, sekä Jerusalemin vanhankaupungin ns. pyhää vyöhykettä kansain-väliseen valvontaan. Asuntoministeri Uri Ariel sanoi tekevänsä kaikkensa vahvistaakseen pääministerin asemaa hänen pyrkiessään puolustamaan Israelin turvallisuusvaatimuksia ulkoista painostusta vastaan. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Right-wing-MKs-begin-pressuring-Netanyahu-against-giving-up-land-to-Palestinians-326185
-          PA:n ja Israelin maatalousministerit sopivat elvyttää joitain yhteistoiminta-aloista, jotka kuuluivat Oslon sopimuksiin, mutta jotka jouduttiin lopettamaan toisen intifadan alettua 2000. He sopivat yhteisen maatalouskeskuksen perustamisesta tehtävien koordinoimiseksi. Ensimmäisiä keskustelujen aiheita olivat maataloudessa leviävät taudit ja loiseliöt, jotka eivät tunne rajoja, joten niiden torjunta hyödyttää molempia. Toinen kiperä kysymys on veden käyttö kasteluun, ja siinä Israel haluaa jakaa omia teknologisia keksintöjään vedenkäytön minimoimiseksi sekä suolapitoisen maan ja veden käyttäminen maatalouden tarpeisiin. PA vie Israeliin 80 000 – 100 000 tonnia maatalouden tuotteita vuosittain. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Israel-and-PA-to-resume-agricultural-cooperation-after-13-year-hiatus-326197
-          YK julkistaa tänään maanantaina Syyriaan lähettämänsä tutkimustiimin havaintojen analyysit ja tulokset, joiden uskotaan osoittavan ilman epäilyksiä, että 21. elokuuta Damaskoksen esikaupunkiin Ghoutaan tehdyssä hyökkäyksessä käytettiin sariinia tai muita kemiallisia aineita. Julkisuuteen vuotaneitten vihjeitten mukaan, joita pääsihteeri Ban ki-Moon on itsekin antanut, merkit viittaavat vahvasti Assadin armeijaan. Tutkimustiimin velvollisuuksiin ei kuulunut selvittää hyökkäyksen tekijää, ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vaati, että sen määrittelee YK:n turvallisuus-neuvosto, jonka viidellä pysyvällä jäsenellä on veto-oikeus. http://www.timesofisrael.com/un-report-on-syria-chemical-attack-to-be-released-today/
-          Israelin johto pelkää, että se voidaan pakottaa allekirjoittamaan kemiallisten aseitten levittämis- ja käyttökielto. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä selvänä merkkinä siihen, että kun Iranin ydinaseongelmaa lopulta käsitellään YK:n turvallisuusneuvostossa, Israelin väitetty ydinasearsenaali, 80 – 200 ydinasetta, vedetään mukaan päätökseen ja Israel pakotetaan allekirjoittamaan ydinaseitten levittämiskieltosopimus NPT, ja sen seurauksena luopumaan pelotteluaseistaan. Ulkoministeri John Kerryn itsevaltainen tapa suhtautua Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin, joista hän sanoi, että jos ne eivät tuo toivottua ratkaisua, Israel tullaan eristämään kansainvälisesti steroideilla, voidaan nähdä selvänä uhkavaatimuksena, joka asettaa Netanyahun puun ja kuoren väliin tavalla, jota hän ei ole ennen kokenut. http://www.timesofisrael.com/israel-worried-it-may-be-forced-to-join-chemical-weapons-ban/
-          500 akateemikkoa, mukaan lukien tutkijoita 13:sta EU-maasta, lähettivät yhteisen kirjelmän EU-n ulkopolitiikan johtajalle Catherine Ashtonille kehottaen häntä pysyttämään Juudean ja Samarian alueita koskevat sanktiot. Israel ja USA ovat vaatineet, ettei niitä tulisi soveltaa rauhanneuvottelujen ollessa käynnissä, koska ne voivat häiriintyä pahoin boikotin johdosta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171960#.UjbM5GJHT-k


Sunday, September 15, 2013

SUNNUNTAI 15.09.13


SUNNUNTAI 15.09.13

1. USA:N ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov onnistuivat kolme päivää kestäneiden tiiviiden neuvottelujen ja lehmäkauppojen  jälkeen runnomaan sopimuksen Syyrian kemiallisten aseitten (CW) käsittelystä ja tuhoamisesta. Siten he voivat lauantaina ilmoittaa Genevessä yhteisessä lehdistötilaisuudessa sopimuksen syntymisestä. Sopimuksen mukaan Syyrian presidentti Bashar Assad on velvollinen viikon kuluessa antamaan täydellisen luettelon kemiallisten aseittensa varastoista, joita Syyrian kerrotaan lisänneen viiteenkymmeneen hajottaakseen ne USA:n mahdollisten ilmaiskujen pelossa.

Kansainväliset tarkastajat aloittavat työskentelynsä välittömästi ja heidän tulisi voida päättää työskentelynsä marraskuun loppuun mennessä. Aseitten tuhoaminen tulisi suorittaa Syyrian ulkopuolella ja se tulisi olla loppuun suoritettu kahdeksan kuukauden sisällä. Sopimuksessa ei mainita erikseen USA:n uhkauksesta iskeä Syyriaan, ellei Assadin hallitus toimi täysin avoimesti kansainvälisten tarkastajien kanssa. Siinä ei myöskään kerrota, miten tarkastajat voivat liikkua sisällissodan runtelemassa maassa, joka suurelta osin on hallitusta vastustavien joukkojen miehittämä, jotka uhkaavat sabotoida sen toteuttamisen.

Kapinallisten parissa sopimusta ei tunnusteta noin vain. Syyrian kapinallisten ylimmän sotilas-neuvoston komentaja kenraali Selim Idris sanoi Istanbulissa, ettei sopimus ratkaise Syyrian sisällissodan kohtaloa, joka jatkuu kolmatta vuottaan. Hän sanoi sen romuttavan heidän toiveensa Assadin hallituksen pikaisesta kaatumisesta ja sodan lopettamisesta. Hän väitti Assadin hallituksen lähettävän kemiallisia aseitaan Libanoniin ja Irakiin.
Syyrian kapinallisjoukkojen pohjoisen haaran komentaja ja sotilasneuvoston tiedottaja Qassim Saadeddine totesi vihaisena: ”Kerry-Lavrov sopimus menköön helvettiin. Me hylkäämme sen, emme tule suojelemaan tarkastajia, emmekä päästä heitä Syyriaan”.
USA:n viranomaiset uskovat kuitenkin aseitten olevan täysin Assadin valvonnassa.

SYYRIAN presidentti Bashar Assad antoi suostumuksensa kansainvälisestä sopimuksesta, jonka mukaan se luopuu kemiallisista aseitaan ja alistaa niiden valvonnan YK:n alaiselle järjestölle Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons. (OPCW) http://www.jpost.com/Middle-East/US-Russia-reach-deal-on-control-of-Syria-chemical-weapons-326095
Alla olevassa linkissä kerrotaan tarkemmin, mitä sopimus sisältää.
Sen mukaan USA ja Venäjä työskentelevät yhdessä sopimuksen toteuttamiseksi, ja Syyrian tulee varmistaa tarkastajien välitön pääsy maahan ja mihin tahansa CW-varastoon.
Jos Syyria ei toimi toivotulla tavalla, YK:n turvallisuusneuvoston tulee asettaa pakotteita päätöslauselman artikkelin no 7. mukaisesti.
CW-aseitten lisäksi niitä valmistavat laitokset ja CW aseitten toimitussysteemit tulee tuhota.
Aikataulu sisältää seuraavat rajapyykit: CW-aseitten varastojen inventaario tulee olla valmis marraskuun loppuun mennessä, kuten myös niitä valmistavien laitosten tuhoaminen.
Kaikki CW aseet ja niiden valmistusmateriaalit tulee tuhota 2014 ensimmäisellä puoliskolla.
USA:n republikaanien johtavat senaattorit John McCain ja Lindsey Graham tuomitsivat USA – Venäjä sopimuksen Syyriasta kutsuen sitä merkityksettömäksi ja sanoen , ”ettei voisi kuvitella huonompaa viestiä lähettäväksi Iranille sen jatkaessa ydinaseensa valmistamista”.
”Assad käyttää kuukausia ja kuukausia, jotka maailma hänelle suo viivyttääkseen ja käyttääkseen Saddam Husseinin ohjekirjaa. Sen uskominen edellyttää epäuskon tahdon-omaista hylkäämistä nähdäkseen sopimuksessa muuta kuin diplomaattisen umpikujan alun. Hallitus on johdettu siihen Bashar Assadin ja Vladimir Putinin toimesta”, he kirjoittavat.
He kutsuivat sopimusta” moraalisesti ja strategisesti mahdottomaksi puolustaa, koska se nostaa Assadin neuvottelukumppaniksi ja antaa hänelle valtakirjan jatkaa viattomien siviilien lahtaamista ja Lähi Idän tasapainon horjuttamista kaikkia kuviteltavia aseita käyttäen”.
He kehottavat sotilasavun lisäämistä kapinallisille vähentääkseen Assadin armeijan voimaa, muuttaa tilannetta rintamilla, ja vaikuttaa neuvotteluratkaisun löytämiseksi ja sisällissodan lopettamiseksi. –USA aloitti virallisesti kapinallisten avustamisen jokin aika sitten, vaikka se on tehnyt sitä epävirallisesti kuukausien ajan.
2.  TURKISSA virallisella vierailulla oleva Kanadan ulkoministeri John  Baird kutsuu USA – Venäjä sopimusta Syyrian CW-aseista naurettavaksi ja järjettömäksi. Hän sanoo, ettei Bashar Assadille olisi pitänyt antaa lisäaikaa, sillä ”hän on mies, joka tähän saakka kielsi omaavansa niitä”. Baird epäilee Assadin suunnittelevan uutta petosta.
TURKIN ulkoministeri Ahmet Davutoglu, joka liittyi Bairdin lehdistötilaisuuteen sanoi myös epäilevänsä sopimuksen mielekkyyttä, koska Assad pelaa aikaa jatkaakseen hirmutekojaan.
”Lapset jäävät orvoiksi ja naiset leskiksi  meidän pitäessä täällä lehdistötilaisuutta.”, hän sanoi turkkilaisen Todays Zaman lehden mukaan.

ASSAD oli ehdottanut Kerrylle, että Syyria vain ilmoittaisi YK:lle CW-aseittensa varastot tuhoamatta itse aseita, mutta ettei Kerry hyväksynyt tätä.
Davutoglu sanoi tervehtivänsä tyydytyksellä Syyrian CW-aseitten tuhoamista, mutta ettei se mene riittävän kauas, koska se ei tuo sotarikoksiin syyllistyneitä kansainväliseen oikeuteen.
Länsimaat syyttävät Assadia CW-aseitten käyttämisestä, mutta joka kieltää sen. http://www.timesofisrael.com/canada-turkey-criticize-us-russia-deal-on-syria/

3. ISRAELIN armeijan tiedustelun tutkimus- ja analyysiosaston johtaja prikaatinkenraali Itai Brun sanoi harvinaisessa haastattelussa, että Israel on ollut täysin vakuuttunut, että Assad on käyttänyt CW-aseita, jo kauan ennen 21.elokuuta maailmalle paljastunutta hyökkäystä.
Hän sanoi, että Israelilla on erittäin pätevä tiedustelu kaikkialla Syyriassa, mutta ei halunnut mennä yksityiskohtiin. Hän sanoi näihin tietoihin perustuen voivansa suurella varmuudella vakuuttaa, että Assadin hallituksen aikomus iskeä Israelin kemiallisin asein on lähes olematon huolimatta kansainvälisen yhteisön  hyökkäyksestä Syyriaan.

Brun pitää lähes mahdottomana ajatusta, että Israel yllätettäisiin kuten Jom Kippur-sodan alkaessa 1973. Hän sanoi tuon tilanteen johtuneen Israelin poliittiseen ja sotilasjohtoon pinttyneestä uskomuksesta, että arabimaat olivat liian heikkoja aloittaakseen sodan, eikä Israelin johto suostunut kutsumaan miehiä aseisiin lukuisista varoituksista huolimatta. Israel oli tuossa sodassa lähellä katastrofia, jopa Moshe Dayanin romahdettua ja todetessa, että ”kolmas Temppeli on vaarassa tuhoutua”. Vain USA:n välitön massa-apu muutti tilanteen.

PRIKAATINKENRAALI Brun sanoi puheessaan huhtikuussa Assadin armeijan käyttäneen CW-aseita antamatta silloin tietolähdettä. USA:n ja muiden maiden tiedustelu kyseenalaisti hänen väitteensä silloin, mutta tunnusti se oikeellisuuden myöhemmin. Israelin armeijan tiedustelun 8200 osasto pystyi sieppaamaan Syyrian puhelinsanomia, joita USA käytti yhtenä todisteena CW-aseitten käytöstä. http://www.timesofisrael.com/israel-weve-been-absolutely-certain-for-months-assad-using-nerve-gas/

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n ulkoministeri John Kerry saapuu viralliselle pikavierailulle Israeliin tänään. Neuvottelutilaisuus oli sovittu jo kauan sitten, vaikka se sopiikin mukavasti informaation antamiseksi Israelin pääministeri Netanyahulle USA - Venäjä Syyria-sopimuksesta. Israelin johto on vaikean poliittisen pulman edessä, sillä toisaalta se tunnustaa oikeaksi, että Assadin CW-aseet tuhotaan, mutta toisaalta epäilee monien muiden tapaan, että se hyödyttää enemmän Assadia kuin vähentää hänen arvovaltaansa. Sisällissodan kannalta se ei antane mitään ratkaisumallia, ja kapinalliset ovatkin tuominneet sen ja uhkaavat estää sen toteuttamisen maassa. Toinen kysymys, joka loputtomasti hiertää Israelin ja USA:n välejä, on rauhan-keskustelut, joita käydään tiukan salaisuuden varjossa, mutta joilla PA:n johtajien vuotamien tietojen mukaan ei ole saavutettu yhtään mitään. PA syyttää Israelin neuvottelijoita, etteivät ne ole tosissaan, tarkoittaen ilmeisesti sitä, etteivät Livni ja Molcho ole hyväksyneet Abbasin esittämiä vaatimuksia 1949 aselepolinjoja rajoiksi, pakolaisten paluuoikeutta, juutalaisyhteisöjen purkamista Juudeassa ja Samariassa eikä Jerusalemin itäosien luovuttamista PA:n valvontaan. Israelissa keskustellaan vakavasti mahdollisuudesta luopua lopullisesti kahden valtion periaatteesta ja etsiä muita vaihtoehtoja. http://www.timesofisrael.com/kerry-to-arrive-in-israel-to-brief-netanyahu-on-us-russia-deal-on-syria/
-          Syyrian apulaisulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian sanoi lauantaina, ettei USA:lla ole enää USA – Venäjä sopimuksen jälkeen mitään tekosyytä hyökätä Syyriaan. Hän sanoi, että se antaa aiheen jopa puhua Israelin vastaisen rintaman voitosta. Tämä oli
Iranin johdon antama ensimmäinen reaktio lauantaina julkistetusta sopimuksesta. Teheran on uhannut Israelia vakavilla vastaiskuilla, jopa sen totaalisella hävittämisellä, jos USA ja Ranska hyökkäävät Syyriaan. USA:n presidentti Obama sanoi sopimusta hyväksi, mutta uhkaa silti Syyriaa rangaistusiskuilla.  http://www.timesofisrael.com/iran-us-now-has-no-pretext-to-attack-syria/, http://www.timesofisrael.com/obama-us-remains-prepared-to-act-in-syria/
-          Iranin ydinteollisuuden johtaja Ali Akbar Saehi sanii Iranin uraanirikasteen määrän pudonneen 240:stä kilosta 140:en kiloon, koska sitä on muunnettu lääketeollisuuden tutkimusreaktorin tarvitsemaksi polttoaineeksi. Hänen lausuntonsa oli tarkoitettu hälventämään länsimaiden epäilyksiä, että Iran rikastaa 20 asteeseen rikastamaansa uraania edelleen 90 %:n tasoon, mitä ydinpommin rakentaminen vaatii. Salehi vakuutti, että myös loput rikasteesta muutetaan polttoaineeksi. YK:n alainen IAEA raportoi elokuussa, että Iranin 20 %:n tasoon rikastetun uraanin määrä oli 185.5 kg. Iranin presidentti Hassan Rouhani sanoi tavatessaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin, että Iran haluaa YK :n nopeaa päätöslauselmaa maansa ydinteollisuudesta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4429504,00.html
-          Al-Qaidan kanssa liitossa oleva kapinallisryhmä taisteli toisen maltilliseksi kutsutun ryhmittymän kanssa lähellä Irakin rajaa. Taisteluissa kuoli ainakin 5 pyssymiestä. Lontoossa toimiva Syyrian ihmisoikeusryhmä kertoi lauantaina, että taisteluja käytiin Al-Boukamal kaupungissa. Maltillisen ryhmän kerrotaan kuuluttaneen moskeijan kovaäänisten kautta, että Islamic State of Irak and Levant (ISIL) järjestön tulee vetäytyä pois Boukamalin kaupungista, mutta syytä vaatimukseen ei tiedetä. ISIL kuitenkin vastasi siihen tarttumalla aseisiinsa. Ryhmittymien väliset taistelut kiihtyivät ensi kertaa heinäkuussa. FSA:n johtajat aluksi tervehtivät innolla Al-Qaidan taistelijoiden tuloa rintamalle, sillä he toivat mukanaan kokemusta ja taistelutaitoa, mutta on sittemmin joutunut toteamaan, että heillä on omat päämääränsä Syyriasta Assadin kaatumisen jälkeen. –Assadin armeijan kerrotaan tulittaneen Gahdir Al-Bustan kylää Syyrian Golanilla lähellä Israelin rajaa. Ainekin viisi ihmistä kuoli, heidän joukossaan yksi lapsi ja nainen. –Haman alueella Assadin koneet pommittivat kapinallisten asemia Aqeirbatin kylässä surmaten kuusi kapinallista ja haavoittaen muita. Alueella on käyty jatkuvia taisteluja armeijan ja opposition välillä. Kapinallisten joukossa on Al-Qaidan järjestön Al-Nusran joukkoja, jotka ovat hyökkäilleet alueen pääasiassa alaviittien asuttamiin kyliin terrorisoiden siviilejä. –Kapinallisten ja armeijan välisissä taisteluissa ammuksia harhautuu sekä Israelin että Libanonin puolelle, jossa viimeksi todettiin kolmen kranaatin haavoittaneen kahta ihmistä  ja sytyttäneen viljapeltoja tuleen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4429540,00.html
-          USA:n asiantuntijat arvioivat, että Israelilla on 80 ydinpommia, mutta että uusien rakentaminen lopetettiin 2004. Lisäksi Israelilla on tarpeeksi uraanirikastaetta 190 pommin rakentamiseksi, raportissa todetaan. Kansainväliset arviot Israelin ydinpommien määrästä liikkuvat 100 ja 200 välillä. Arms Control Associacion raportissa vuonna 2013 niiden määräksi arvioitiin 75 – 200 ydinasetta. Israel ei virallisesti ole kieltänyt eikä tunnustanut omaavansa ydinaseita, mutta vakuuttaa, ettei se tulisi käyttämään niitä ensimmäisenä. Korkeimmat johtajat ovat silloin tällöin presidentti Peresiä myöten vihjailleet niiden olemassa olosta. Presidentti Obama oli vähällä asettaa Israelille uhkavaatimuksen niistä, mutta perääntyi ajoissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/171906#.UjV0fGJHT-k
-          Jom Kippur sujui Israelissa rauhallisesti. Mitään suuria onnettomuuksia eikä väkivaltaa havaittu, mutta pienempiä kaatumisia ja paaston aiheuttamia heikkouksia todettiin tuhat. Paikoin asukkaat kivittivät ihmisiä auttamaan tulevia ambulansseja, eivätkä kivittäjät olleet välttämättä ortodokseja. Lämpötila nousi joissakin kaupungeissa yli 35 C-astetta, vaikka hellehuippu olikin perjantaina. Ylä-Galileassa palomiehet joutuivat kamppailemaan metsäpalon kanssa Amimin kylän lähellä, jonka vuoksi osa ihmisistä jouduttiin evakuoimaan kodeistaan lauantaina. Bnei Brakissa nuori tyttö hukkui rituaalialtaaseen. -  Poliisi oli hyvin varautunut siihen, että tuhansien ihmisten kokoontuessa Länsimuurille Jerusalemissa, arabit voisivat käyttää tilaisuutta hyväkseen kivittääkseen heitä, mutta kaikki sujui rauhallisesti. http://www.jpost.com/National-News/For-Israel-a-peaceful-Yom-Kippur-326097