KESKIVIIKKO 18.09.13


KESKIVIIKKO 18.09.13

1. IRANIN ylin kaitsija suurajatollah Ali Khamenei sanoi eilen kannattavansa presidentti Hassan Rouhanin myöntyvää ja joustavaa politiikkaa todeten, että diplomatiassa joutuu tekemään kompromisseja. Hän puhui vallankumouskaartin komentajille järjestetyssä tilaisuudessa todeten, ettei hän vastusta oikeita diplomaattisia esityksiä toisille maille. ”Olen samaa mieltä joustavuudesta, koska tämä toimi on määrätyissä tilanteissa positiivinen ja välttämätön, mutta sen tulee koskea vain yhtä tilannetta”, hän kirjoitti web-sivullaan, jota Bloomberg siteerasi. Hän analysoi edelleen, että vastapuolen luonteen ja päämäärän tunteminen on välttämätön viitaten painijaan, joka voi käyttää joustavuutta taktisessa mielessä kuitenkaan unohtamatta, mihin vastapuoli pyrkii.

ALI KHAMENEIN puheen otaksutaan tarkoittavan sitä, että hän antaa tukensa presidentti Rouhanin lähentymispyrkimyksille länsimaita kohtaan voidakseen niiden kautta lieventää Irania vastaan asetettuja sanktioita, joita kovennetaan kaiken aikaa, vaikka USA lupasikin lieventää joitain osa-alueita saadakseen ilmapiirin parannettua ennen seuraavia neuvotteluja.
Rouhani teki kuitenkin täysin selväksi, ettei Iran peräänny tuumaakaan valitsemaltaan tieltä ydinteollisuutensa kehittämiseksi sähkön tuotantoa varten. Viime viikolla hän sanoi, että länsimaille annettu aika sopimuksen tekemiseksi on rajoitettu, ja kehotti niitä tarttumaan tilaisuuteen hänen tultuaan valituksi virkaansa.

PRESIDENTTI Rouhani suunnittelee kuuden päivän matkaa New Yorkiin alkaen 22. syyskuuta. EU:n ulkomaanasioitten johtaja Catherine Ashton, joka edustaa EU:ta 5+1 maiden muodostamassa Iranin ydinteollisuutta käsittelevässä neuvottelutiimissä, suunnittele tapaamista Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin kanssa New Yorkissa.
Huhutaan myös, että Rouhani ja Obama tapaisivat New Yorkissa, mutta Valkoinen Talo sanoo, ettei sitä ole suunniteltu, joskaan ei mahdoton. Obama tunnustaa olleensa kirjeen-vaihdossa Rouhanin kanssa, jonka Teheran myöntää.

Hossein Mousavian, entinen Iranin neuvottelutiimin jäsen ja nykyisin Princetonin yliopiston Woodrow Wilson julkisten ja kansainvälisten asiain osastolta sanoi maanantaina, että Khamenei, jolla on viimeinen sana Iranissa, on höllentänyt Rouhanin ohjaksiaan tukeakseen hänen pyrkimyksiään aloittaa rakentava vuoropuhelu USA:n johdon kanssa. Hän sanoi Khamenein antaneen Rouhanille luvan aloittaa keskustelut USA:n kanssa todeten, ettei ole parempaa tapaa parantaa valtioitten välisiä suhteita. Israelissa kuitenkin varoitetaan, että Rouhani on susi lammasten vaatteissa seuraten Iranin aloitteita epäluuloisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172038#.Ujk2GWJHT-k

PRESIDENTTI Obama totesi espanjankieliselle TV-kanavaverkostolle Telemundo antamassaan haastattelussa tiistaina, että Iranin uusi presidentti näyttää etsivän tapaa aloittaa rakentava keskustelu länsimaiden kanssa, ja sanoi haluavansa testata, miten vakava tämä pyrkimys on. ”Tässä on olemassa diplomatian mahdollisuus, ja toivon Iranin tarttuvan tilaisuuteen. Hän lisäsi sanoen, ettei tällaista tilaisuutta ole ollut ennen, ja siksi hänen uskottavuutensa on syytä testata, kuten Reuters kertoi otteessaan haastattelusta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172042#.Ujk_nmJHT-k

2. USA:n edustaja YK:n alaisen IAEA:ssa Joseph Macmanus kritisoi arabimaiden tekemää esitystä, jossa se valitsee Israelin vaatien sitä alistamaan väitetyt 80 – 200 ydinasettaan YK:n valvontaan ja allekirjoittamaan Ydintietoisuuden levittämissopimuksen (NPT). Koska Israel ei ole allekirjoittanut sitä, sillä ei ole velvoitetta alistaa ydinteollisuuttaan IAEA:n valvontaan. Arabimaat ovat kuitenkin toistamiseen vaatineet, että Israelin ydinase vaarantaa Lähi Idän turvallisuuden ja estää massatuhoaseiden hävittämisen alueelta.

ARABIMAIDEN esityksessä ehdotetaan resoluutiota, päätöslauselmaa, joka ei ole sitova, että Israelin ydinvalmius on huolestuttava, kuten Reuters raportoi. Vuonna 2010 ensi kertaa esitetyssä esityksessä, jota käsitellään IAEA:n jäsenmaiden tämän viikon kokouksessa, Israelia vaaditaan allekirjoittamaan NPT sopimus ja alistamaan ydinlaitteistonsa YK:n valvontaan.
USA:n lähettiläs Macmanus selitti, että Washington on sitoutunut massatuhoaseiden ja niiden kuljetuskapasiteetin poistamiseen Lähi Idästä, mutta ”ettei arabien tekemä esitys edistä kehityksen yhteistä päämäärää massatuhoaseista vapaan alueen muodostamiseksi Lähi Itään. Päinvastoin se kaivaa maata rakentavan keskustelun aloittamiseksi yhteiseen päämäärän saavuttamiseksi”.

ARABIMAIDEN  silmiä hiertää Israelin Dimonassa oleva tutkimusreaktori, jonka ne haluavat saada IAEA:n valvonnan piiriin, ”mitä sen valvojat ovat väistelleet vuosikaudet”.
Maailman johtavat valtiot sopivat v. 2010 Egyptin aloitteesta järjestää kansainvälisen konferenssin, jossa olisi laskettu perustus massatuhoaseista (WMD) vapaan Lähi Idän muodostamiseksi. USA, joka oli yksi sen osanottajista ja sponsori, ilmoitti joulukuussa, että konferenssi on peruutettu eikä uutta päivämäärää ole ilmoitettu.

Erään diplomaatin mukaan arabimaiden esityksestä voidaan äänestää torstaina. Arabiliitto ja etenkin Egypti on ollut aktiivinen vaatimuksessaan Israelin ydinteollisuuden tuomitsevan päätöslauselman aikaansaamiseksi. Maailmassa on monia muita maita, joilla on toimiva ydinase Kiinasta ja Intiasta alkaen päätyen Pakistaniin ja Pohjois-Koreaan, sekä Iraniin, jonka epäillään rakentavan ydinasetta, vaikka se on allekirjoittanut NPT-sopimuksen.

3. USA:n ulkoministeri John Kerry vakuuttaa puheissaan, että USA tietää, mikä Assadin armeijan osasto ampui ja mistä kohtalokkaat raketit 21. elokuuta Damaskoksen Ghoutan lähiöön surmaten 1429 ihmistä, heistä yli 400 lasta.  Hän väitti samoin äskeisessä lehdistö-tilaisuudessa, että Obaman hallituksen saamat tiedustelutiedot osoittavat tarkoin, mitä silloin tapahtui. Hän ei kuitenkaan halunnut tai pystynyt paljastamaan, miten tiedot oli saatu, tai tiedustelutietojen sisältöä, mitä myös Venäjän presidentti Putin vaatii.
Selvyyttä ei saatu myöskään Putinin ja Obaman 20 minuuttia kestäneen tapaamisen aikana G-20 maiden kokouksessa.

Asiaa tutkivan WND:n kolumnistin F Michael Maaloofin artikkelin mukaan USA. armeijan edustaja kertoi WMD:n toimittajalle, ettei ollut mitään tiedusteluraporttia, jossa olisi todettu Assadin armeijan tykistön ampuneen kemiallisella kärjellä varustetun raketin. ”21. päivänä elokuuta emme saaneet mitään raporttia Assadin poikien aktiivisuudesta”, armeijan edustaja toteaa. Hänen mukaansa tiedustelutietoja kokoava järjestö INT ei saanut minkäänlaisia tietoja, joita keräävät Humint, Sigint, Imint, Elint ja Masint eri lähteitä käyttäen, raketin laukaisemisesta Assadin armeijan toimesta.

YK:n Syyriassa CW aseitten käyttöä tutkiva lähetystön laatima raportti julkistettiin äskettäin, mutta siinä ei osoiteta, kuka tai mikä järjestö ampui sariinia sisältävän raketin, eikä raporttia lehdistölle selostava YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon myöskään halunnut sitoa käsiään.
Artikkelissa mainitun kansallisen maatiedustelujärjestön NGIC:n salaisen raportin mukaan, jonka WND sai käsiinsä, Al-Qaidan Al-Nusra elimet ja AQI Irakissa olivat valmistaneet sariinia, jota oli kuljetettu Turkkiin ja sieltä Syyriaan, vastoin USA:n hallituksen antamaa lausuntoa, ettei Al-Qaidan elimillä ole riittävää tietotaitoa sariinin valmistamiseksi.

Armeijan edustajan mukaan saudirahoittaja Abu Aldulla al.Shamari totesi turkkilaisen kemiallisten aineiden toimittajan Turk al-Khalid Oustan vahvistamana: ”Bagdadissa näyttää olevan suuri määrä sariinia, mitä kapinalliset käyttävät painostaakseen Irakin hallitusta vapauttamaan pidättämiään kapinallisia”. Asiaan sotkeutuneet miehet ovat paenneet. http://www.wnd.com/2013/09/kerrys-claim-about-assads-sarin-challenged/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Arabit hyökkäsivät Jerusalemin poliisin partiota vastaan keskiviikkoaamuna Jerusalemin Temppelivuorella. Poliisi oli saanut vihjeen, että arabit aikovat käyttää moskeijaa hyväkseen aloittaakseen kivitykset, kuten tapahtuikin. Poliisi hajotti useaan kymmeneen nousseen arabijoukon osan paetessa moskeijaan. Kaksi poliisia haavoittui kivityksessä, toinen heistä jouduttiin viemään ensiavun jälkeen sairaalaan. Poliisi pidätti kolme mellakoitsijaa, yksi kiihotuksesta ja kaksi muuta mellakoimisesta. Poliisi ei salli  arabien pääsevän ulos moskeijasta. Rauha on palannut vuorelle ja sinne haluavat voivat nousta sinne. INN:n artikkelissa ei sanota, kumpaa moskeijaa tarkoitetaan, Al-Aksa vai Kalliomoskeija. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172046#.Ujldy2JHT-k
-          Satoja juutalaisia tyttöjä osallistui Ariel-järjestön järjestämään vaellukseen ns. patriarkkain tietä pitkin (derekh ha avot) maanantaina Netzeriin, joka muodosti vaelluksen yhden pysähdyspaikan. Artikkelin mukaan 1200 tyttöä eri puolilta maata osallistui tähän vaellukseen, jonka tarkoituksena on tehdä maan arvostus tunnetuksi kuten myös siihen liittyvä uskonnollinen aspekti. Netzer sijaitsee Gush Etzionissa. Tyttöjä oli Netzerissä vastaanottamassa Yehudit Katzover ja Nadia Matar: ”Useita satoja tyttöjä sadoista haaraosastoista saapui niin korkealla mielialalla, että se ulottui taivaaseen saakka”, he sanoivat. ”He täyttivät Netzerin maatalousalueet, jotka Women in Green ja Netzerin aktivistit pelastivat arabeilta maatalouden käyttöön”. Tytöt käänsivät maata kuokillaan ja kastelivat puita alueella sangoissa pelloille tuomallaan vedellä. Järjestäjät vakuuttivat tulevansa uudelleen voidakseen tuntea käytännöllisesti, että maa kuuluu juutalaisille, ja haluavansa tehdä siitä merkintöjä maahan tuleville sukupolville. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172045#.Ujlf4WJHT-k
-          Israelin rajapoliisi pidätti kaksi arabia Tapuah risteyksessä. Miesten kantamat kassit herättivät epäilyksiä, ja poliisin tarkastaessa niitä, niistä löydettiin neljä käyttövalmista palopommia. Miehet, iältään 18- ja 20-vuotiaita, olivat kotoisin Raas el Aybn pakolais-leiristä. Miehet pidätettiin ja vietiin kuulusteltaviksi. Poliisi arvioi, että miehet olivat suunnitelleet käyttävänsä palopommit välittömästi risteyksen ohi ajavia autoilijoita vastaan. Arabit ovat usein terrorisoineet autoilijoita risteyksen lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172045#.Ujlf4WJHT-k
-          PA:n johtaviin virkailijoihin kuuluva Azzam al-Ahmad oli mennyt jordanialaisten vieraittensa kanssa tiistaina Al-Aksa moskeijaan Temppelivuorella. Paikalla olleet kymmenet muslimit kokoontuivat heidän ympärilleen solvaten ja haukkuen heitä ja lopulta pakottaen heidät pois sekä moskeijasta että vuorelta. Heille sanottiin täysin tunnistettavalla tavalla, etteivät he olleet tervetulleita vuorelle ja moskeijaan. Tapaus voi osoittaa arabien keskuudessa kasvavaa tyytymättömyyttä Fatahia ja PA:n johtoa vastaan myös Jerusalemissa. Toinen syy voi olla Hamasin ja Fatahin välinen kilpailu sieluista. Kolmantena mainitaan se, ettei vierailusta oltu sovittu islamin säätiön wagfin vaan ainoastaan Israelin kanssa. Al-Ahmad johtaa Fatahin parlamenttiryhmää, mutta se ei näyttänyt merkitsevän mitään. Jotkut arabeista halusivat heitellä Ahmadia kengillä, mutta pidättyivät jonkun todetessa, ettei hän ole edes sen arvoinen. Kengän heittämistä pidetään suurena häväistyksenä arabiyhteisössä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172030#.UjlmrWJHT-k
-          Viimeisenä myönnytyksenä Abbasille Israel sallii määrätyn rakennusmateriaali- erän viennin Gazan kaistalle yksityisten kohteisiin. Gazan talous nikottelee pahasti Egyptin sulkiessa välillä Rafatin terminaalin kokonaan Gazasta Siinaille jahdatessaan Siinaille pureutuneita jihadin aktivisteja. Nyt sallitut määrät ovat 1 600 tonnia soraa, 800 tonnia sementtiä ja 400 tonnia terästä, sanoi PA:n Gazan viennistä vastaava PA:n virkailija Raed  Fattouh. Hamas pitää päätöstä myönteisenä, mutta lisää, ettei se ole riittävä. Tarve on 6000 tonnia soraa, 4000 tonnia sementtiä ja 1500 tonnia terästä päivässä, kuten Hamasin talousministeri Hatem Oweida sanoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172030#.UjlmrWJHT-k
-          YK:n Lähi Idän lähettiläs Robert Serry sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle, että taistelut Assadin armeijan ja kapinallisten välillä lähellä Israelin rajaa voivat imaista Israelin mukaan Syyrian taisteluihin romuttaen maiden välisen v. 1974 solmitun aselevon. Rajan tuntuman puskurivyöhykkeellä partioi YK:n aseettomia tarkkailijoita, mutta heillä ei ole mahdollisuutta eikä lupaa puuttua taisteluihin, vain raportoida. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/172041#.UjlsA2JHT-k
-          Palestiinalaislähteiden mukaan Israel suostuu vapauttamaan 250 terroristia niiden 104 lisäksi, jotka Netanyahu lupasi. 26 heistä vapautettiin ennen neuvottelujen alkua. Tämän katsotaan merkitsevän Abbasin aseman vahvistamista, minkä mielekkyyttä yhä useampi israelilainen kyselee. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4431128,00.html
-          Arkeologit sanovat löytäneensä muinaisen kaupungin nimeltä Dalmanuta Kinneretin järven rannalla, jonne Jeesus purjehti opetuslapsineen ruokittuaan 4 000  miestä + naiset ja lapset, kuten Markus kertoo evankeliumissaan. ”Ja kohta Hän asettui opetuslapsineen venheeseen ja meni Dalmanutan seudulle”. (Mr.8:10; Mt.15.39) http://www.wnd.com/2013/09/archaeologists-bible-town-possibly-found/
Tänään on lehtimajanjuhlan Succotin aatto, lehdet eivät ilmesty huomenna.





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019