Friday, May 15, 2015

PERJANTAI 15.05.15

PERJANTAI 15.05.15
1.       PERJANTAIPÄIVÄ alkoi viileänä ja lähes pilvettömänä, mikä jatkunee ainakin tämän päivän ja osin huomennakin, mutta sunnuntaina tulee jyrkkä nousu lämpötilan noustessa 33 ja seuraavana päivänä 34 asteeseen, mikäli ennusteisiin on luottamista. Eilisten yllättävien tihkusateitten vuoksi maa on vielä kostea, mikä aiheuttaa sumua lännen puolella horisonttia, mutta haihtuu myöhemmin.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 12 -22; Tiberias 18 -28; Suolamer5i 25 -33; Eilat 23 -34 +C-astetta. Kinneretin pinta laski eilen sentin, tänään pysytellee ennallaan.

2.       EILEN päätimme ajaa Efratiin, vaikka taivaalla vuorottelivat hyvin vetisen näköiset pilvet repaleisten pilviharsojen kanssa, ja jokunen vesipisara sotki auton tuulilaisia. Halusimme käydä ostamassa Efratista perhepitsan syödäksemme sen Neve Danieliin rakennetussa puistossa, mistä on tullut jo lähes traditio. Kaupungin keskustan pizzeriassa tunnetaan meidät, mutta maassa nousevan yleisen jännityksen ja terrori-hyökkäysten vuoksi henkilökunta seurasi tarkoin keskustassa liikkuvia ihmisiä, etenkin parikymppistä kalottipäistä mieshenkilöä. Saatuamme pikniktarpeemme ajoimme viereisen asutuskeskuksen Neve Danielin puistikkoon syömään kevyttä lounastamme välittämättä ajoittaisesta tihkusateesta ja voimallisesta tuulesta. Panen kuvia tilanteesta FB:n Israelupdate sivulle.

Ihmettelimme hälytyssireenien toistuvia, valittavia ääniä, mikä antoi vihjeitä jotain tapahtuneeksi. Efrat kuuluu Gush Etzionin alueeseen, jossa juutalaisia surmattiin joukoittain i948 itsenäisyyssodan aikana ja sitä ennen, ja jonka Israel vakuuttaa pitävänsä Israelissa kaikissa rauhansopimuksissa. Alueen liepeillä sijaitsee voimakkaita arabikyliä, joista tehdään toistuvasti verisiä hyökkäyksiä israelilaisten alueelle ja varastetaan maatilojen karjaa, lampaita ja työkaluja.
Epäilyksemme terrori-iskusta vahvistuivat kotimatkalla kilometrien pituisen autokolonnan vuoksi, joka mateli kävelytahtia. Vastaan ajoi useita poliisi- ja sotilasautoja sekä ambulansseja. Jonossamme oli lukuisia keltaisia arabitakseja, jotka kuljettavat juutalaisyhteisössä töissä käyviä arabeja koteihinsa. Useat heistä lähtivät takseista ja jatkoivat matkaa jalan.

Vasta kotona saimme tietää, että ajamamme tien Alon Shwut risteyksen lähellä olevalla nuorten peukalokyytiläisten suosimalla bussipysäkillä arabiautoilija oli ajanut nuorten päälle haavoittaen heistä neljää, kaksi hengenvaarallisesti. Tekoon syyllistynyt 22-vuotias Muhammad Arfaaya Hebronista pidätettiin paikalla ja hän on tunnustanut rikoksensa.
Kuin pisteeksi iin päälle uutiset kertoivat samalla, että Shin Bet ja poliisi olivat paljastaneet terrorisolun, joka suunnitteli hyökkäyksiä Maale Adumimiin ja Jerusalemiin tai jopa Ashdodin kaupunkiin. Kylmän rauhallisesti terroristit olivat keskustelleet käytettävistä aseista, ja päättivät autojen asemesta käyttää puukkoja ja kirveitä, joiden kanssa on helpompi sulautua välijoukkoon. Alon Shwut tarkoittaa ”tammi palaa (tulee takaisin)”. Gush Etzionin symboli on mahtava yksinäinen tammi, joka lienee ainoa Raamatun kirjoissa mainittujen muinaisten tammimetsien perillinen. Tämä yksinäinen tammi on suojeltu kohde Israelissa.

PROFETTA Jeremian kirjassa kysytään: ”Voiko etiopialainen muuttaa ihonsa ja pantteri pilkkunsa? Yhtä vähän te voitte tehdä hyvää, te pahantekoon tottuneet”. (Jer13:23) PA:n johtajaan Arafatiin sovitettiin tätä lausetta todeten, ettei tämä arkkiterroristi voi muuttaa pedon luonnettaan. Abbasiin sovitettuna todetaan, että hän Arafatin sotilasmanttelin perijänä on riisunut sotilasmanttelin ja pukenut ylleen länsimaisen siviiliasun valkoisine paitoineen ja solmioineen, eli hän on muuttanut pilkkunsa. Mutta eväthän ne pilkut tee pedosta petoa, kyllä se on edelleen peto senkin jälkeen, kun ne on poistettu. Abbas on edelleen terroristi, nyt vai entistä vaarallisempi, koska sen tunnistaminen on entistä vaikeampaa.  

ALON Shwut risteyksessä nuorten päälle ajanut arabi Arfaaya oli aiemmin pidätetty, mutta vapautettiin kärsittyään laittoman aseen kannosta ja kivenheittelemisestä hänelle annetun tuomion. Arabin usein väittävät ajettuaan ihmisten päälle, että se oli tahaton ajovirhe tai että autoon tuli jokin mekaaninen vika. Tarvitaan todella paatuneella sydämellä varustettu henkilö, joka voi kylmäverisesti ja tarkoituksella murhata ja haavoittaa mahdollisimman monta ajamalla nuorisojoukkoon. Tavoilleen uskolisina poliisi yritti aluksi selvittää, oliko yliajo terroriteko vai liikennevahinko.   http://www.timesofisrael.com/palestinian-confesses-to-west-bank-car-ramming-attack/,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195418#.VVWFzVPxQwA

3.       USA:n presidentti Barack Hussein Obama, joka on kärsinyt useita kirveleviä poliittisia tappioita viime aikoina, junnaa edelleen itsepäisesti sekä Iranin ydinsopimuksen solmimiseksi, että kahden valtion periaatteen soveltamiseksi Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
Obaman suunnittelema GCC-maiden ja USA:n välinen huippukokous menetti huomattavasti merkitystään Saudi Arabian kuninkaan Salmanin ilmoitettua olevansa liian kiireinen ja lähetti kaksi prinssiään edustamaan maataan, minkä johdosta myös muiden GCC-maiden johtajat jättäytyivät pois. Vain Qatar ja Kuwait osallistuivat odotetusti. Obamalla oli tarkoitus keskustella ensin kuningas Salmanin kanssa kaksistaan Vakoisessa Talossa keskiviikkona ja sen jälkeen osallistua Camp Davidin konferenssiin torstaina.
Obama ilmoitti lehtimiehille torstain keskustelujen päätyttyä, että Gulf-liittolais-maiden johtajat ilmoittivat hyväksyvänsä kattavan, avoimen sopimuksen, jolla estetään Iranin ydinpommin valmistuminen, kuten AP raportoi. Hän totesi, että USA työskentelee Gulf-maiden kanssa kiinteästi valmistautuen vastaamaan kaikkiin alueella esiintyviin uhkakuviin, myös Iranin aiheuttamiin alueen tasapainoa järkyttäviin. Hän vakuutti USA:n raudanlujaa sitoutumista alueen maiden puolustamiseksi vihjaten täten mahdolliseen sotilaalliseen yhteistoimintaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195446#.VVWIF1PxQwA

4.       Presidentti Obama vakuutti AFP:n raportin mukaan torstaina, että kahden valtion periaatteen toteuttaminen on paras tae Israelin vaatiman turvallisuuden takaamiseksi. Hän puhui pian Netanyahun uuden hallituksen muodostamisen jälkeen. Etenkin arabimaat ovat pettyneet Israelin vaalien tuloksiin, joiden he odottivat nostavan keskustan ja vasemmiston johtaman hallituksen.
”Uskon edelleen, että kahden valtion ratkaisu on elintärkeä, ei vain rauhalle Israelin ja PA:n arabien välillä, vaan myös pitkällisen turvallisuuden takaamiseksi Israelille demokraattisena ja juutalaisena valtiona”, Obama vakuutteli.
Obama sanoi tiedostavansa, että hallituksessa on joukkoja, jotka eivät hyväksy kahden valtion periaatetta, mutta vakuutti pysyvänsä kiinni omasta näkemyksestään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195443#.VVWLcFPxQwA

5.       Uutislähteet kertoivat alkuviikosta, että Islamin Valtion kalifi Abu Bakr al-Bagdadi oli haavoittunut USA:n johtaman koaliittion hävittäjien ohjusiskussa, eikä pystynyt liikkumaan selkäytimen vioittumisen vuoksi.
Todistaakseen olevansa edelleen iskukunnossa - ja jos mahdollista vieläkin veren-himoisempana - hän julkisti torstaina uuden videon, jossa hän kehottaa muslimeja kaikkialla maailmassa kantamanaan asetta todeten samalla, ettei mikään estä heitä muuttamasta johtamansa kalifaatin alueelle Irakissa ja Syyriassa.

”Me kehotamme kaikkia muslimeja kaikkialla suorittamaan ”hijrahin”, muuttamaan kalifaattiin, tai taistelemaan sen puolesta maissaan, missä lienevätkin”, kuten AFP raportoi torstaina. Puolen tunnin videota tutkineet sanovat sen muistuttavan edellisiä, joista viimeisin julkaistiin marraskuun puolivälissä.
Videon oikeellisuutta ei ole vielä pystytty verifioimaan, mutta sen tekstissä mainitaan Saudi Arabian hyökkäys Jemenin kapinallisia vastaan, mikä osoittaa sen olevan ajankohtaisen.

Al-Bakdadi vetosi jokaisen muslimin velvollisuuteen taistella uskonsa ja kalifaattinsa puolesta sekä muuttaa asumaan kalifaattiin. Video esitettiin viidellä kielellä.
”Onko tullut aika jokaisen muslimin tiedostaa, ettei ole mitään voimaa, tai kunniaa tai turvallisuutta heille missään muualla kuin kalifaatin varjossa?” hän totesi.
Viitaten Saudi Arabia hyökkäyksiin houti-kapinallisia vastaan Jemenissä, hän sanoi, ettei se ole mitään muuta kuin kuuliaisuutensa osoittamista hallitsijoilleen juutalaisille ja ristiretkeläisille, ja toiseksi epätoivoinen yritys kääntää muslimit Islamin valtiota vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195436#.VVWOWVPxQwA

6.       SIS-joukkojen seuraava tärkeä kohde on muinainen Palmyran kaupunki, jota he lähestyvät ollen enää parin km:n päässä siitä. He etenivät salamavauhtia erämaan kautta kärsien verisessä taistelussa 110 miehen tappiot, mutta koska elämä on heille vähemmän arvoinen kuin kuolema Allahinsa kunniaksi, he jatkavat silmitöntä hyökkäystään kohteesta toiseen.

Pamyra on UNESCO:n maailman perinnekohteitten listalla, ja IS:n joukkojen hallussa sen pelätään jakavan saman kohtalon kuin monet muut historiallisesti ja kulttuurisesti arvokkaat kohteet Nimrud, Hatra ja Mosul Irakissa ja Syyriassa, joita he ovat tuhonneet selittäen niiden muodostavan epäjumalan palveluksen kohteita.
Juutalaisen historian mukaan Israelin kuningas Salomo perusti Palmyran kaupungin, mikä osoittaa silloisen Israelin kuningaskunnan vallan laajuuden.
Huolestuneet virkailijat sanovat, että he voivat suojella patsaita ja veistoksi, muttei heillä ole mahdollisuuksia suojella palatsien ja temppelien arkkitehtuuria.
”Jos IS pääsee Plmyyraan, se tarkoittaa tuhoa. Jos muinainen kaupunki sortuu, se tarkoittaa kansainvälistä katastrofia. Se on toistoa sille, mitä tapahtui Nimrudille, Hatralle ja Mosulille” viranomaiset varoittavat. ”Vaikka kansainvälisiä huippu-kokouksia järjestetään, joissa IS:n toimet tuomitaan, ne eivät pysäytä sitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195426#.VVWbYFPxQwA

7.       UUTISOTSIKOITA
·         PA:n arabien määrittelemän Israelin itsenäisyyspäivän juhlaa vastaavan nagban vuosipäivänä PA:n parlamentti teki päätöksen, jonka mukaan juutalaisilla ei ole oikeutta yhden tuumankaan verran ”Palestiinan” maalla. Tämä julkilausuma ei tarkoita vain Juudeaa, Samariaa ja Gazaa, vaan koko maa-aluetta Jordanista Välimereen. Arabit viettävät 14. toukokuuta katastrofin päivänä. Lausunnossa tähdennetään, että pakolaisten paluuoikeus on jokaisen palestiinalaisen pyhä ja henkilökohtainen oikeus, josta ei keskustella eikä sitä voida korvata muutolla johonkin toiseen osaan ”pyhän Palestiinan maan ulkopuolella”. PA.n julkistaman laskelman mukaan palestiinalaisia on nyt maailmassa 12.1 miljoonaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195441#.VVWgnlPxQwA
·         EURO-parlamentin yksi apulaispuheenjohtajista Antonio Tajani sanoi osallistuessaan Euroopan rabbien konferenssiin Tolousessa tiistaina, että Eurooppa tarvitsee juutalaisensa ja vetosi rabbien vaikutusvaltaan, että he kannustaisivat juutalaisia pysymään kotimaissaan eikä muuttamaan Israeliin. Vetoomus on jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, miten antisemitismi ja väkivalta juutalaisia henkilöitä ja heidän instituutioitaan vastaan kasvaa useimmissa EU-maissa samaan aikaan, kuin islamin ääriliikkeet miehittävät kokonaisia kaupunginosia EU maissa julistaen ne suljetuiksi alueiksi, jonne vain muslimeilla on oikeus mennä ja asua siellä. Toisaalta voidaan kysyä, mitä juutalais-kristillisestä kulttuurista on jäljellä kirkkojen ja seurakuntien maallistumisen ja populäärikulttuurin voimistumisen vuoksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195363#.VVWjG1PxQwA, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195373#.VVWltlPxQwA,
·         Pääministeri Netanyahun neljä hallitus vannoi viime yön tunteina virkavalansa ja on siten Knessetin äänin 61 -59 oikeutettu aloittamaan kivisen taipaleensa. Kaikki eivät ole tyytyväisiä asemaansa ja monet jäivät eri syistä tai jätettiin ulkopuolelle. Pääministeri jätti ulkoministeri manttelin itselleen odottaen Herzogia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Netanyahus-fourth-government-set-to-be-sworn-at-Knesset-403134, http://www.timesofisrael.com/is-ayelet-shaked-planning-to-strangle-the-high-court/,
·         USA:n edustajainhuone hyväksyi äänin 400 -25 lain, jolla se ottaa oikeuden tarkastaa Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen. Obama voi hidastaa sen voimaantuloa veto-oikeudellaan.  http://www.timesofisrael.com/us-congress-overwhelmingly-passes-nuclear-deal-review-bill/
·         PLO vakuuttaa, ettei se suostu rauhanneuvotteluihin Israelin kanssa, ellei se ensin anna selkeää päivämäärää, jolloin se lopettaa ”palestiinalaisalueitten laittoman miehityksen”. Tähän sisältyy jo ainakin kaksi virhettä: Israel ei miehitä Juudeaa ja Samariaa, ja sillä on laillinen oikeus rakentaa koko alueelle Jordanista Välimereen ilman laillisia rajoitteita. PA:n ja PLO:n rakentaminen Juudean ja Samaria alueille on laitonta. http://www.timesofisrael.com/plo-no-peace-talks-unless-israel-commits-to-west-bank-pullout/
·         Vatikaani tunnusti Palestiinan valtion, jolla ei ole rajoja eikä laillisia valtion tunnuksia. PLO:n tukema pääterroristi syleili paavia karhun tapaan, vaikka Vatikaanin protokollan mukaan paavin koskettaminen ei ole sallittua, paitsi suudella hänen sormustaan. Israel antoi kärjekkään lausunnon todeten, ettei Palestiinan valtiota ole olemassa, sekä Abbasilla ole mandaattia allekirjoittaa mitään PA/PLO:n arabeja sitovia sopimuksia. Abbasin mandaatti päättyi tammikuussa 2009. http://www.timesofisrael.com/vatican-recognizes-state-of-palestine-in-new-treaty/
·         Hizbullah on piilottanut 100 000 ohjustaan ja rakettiaan asuntorakennuksiin, kyliin ja kaupunkeihin Libanonissa, minkä vuoksi Israel tulee iskemään kaikkiin tiedossa oleviin kohteisiin ilman rajoitusta, mikä nostaa siviiliuhrien määrää. Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah kärsi sydäninfarktin ja sain ehkä halvauskohtauksen, kertoivat uutiset viikon aikana. Sille ei ole saatu vahvistusta. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-hiding-100000-missiles-that-can-hit-north-army-says/Wednesday, May 13, 2015

KESKIVIIKKO 13.05.15

KESKIVIIKKO 13.05.2015
1.       PÄIVÄ valkeni puolipilvisenä ja lämpimän tuntuisena heikon tuulen myötäilemänä. Päivästä näyttää tulevan lämpöinen, lämpömittari osoitti 16 astetta puoli kuuden maissa ja noussee päivän mittaan 26 asteen tienoille. Puolipilvisyys näyttää ennusteiden mukaan jatkuvan lähipäivien aikana, vaikka ToI:n ennustus on pielessä. Lämpötiloissa ennustetaan myös asteen parin notkahdusta alaspäin.
LÄMPÖTLLAT tänään: Jerusalem 16 -26; Tiberias 20 -32; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -36 +C-astetta. Kinneretin pinta on pysytellyt ennallaan, - 211.72 m merenpinnasta.

2.       ISRAEL sai uuden Netanyahun johtaman hallituksen, joka ponnistelee 61 kansan-edustajan voimin epäluuloisen ja osin vihamielisen Knessetin valvoessa pienimpiäkin poikkeamia laista ja oikeudesta voidakseen kaataa sen.
Voidakseen saada tukevamman perustan hallituksensa suojaksi hän laati ensi töikseen lisäyksiä peruslakiin ”hallitus”, joiden avulla hän voisi lisätä ministerilukua 18:ta, joka koalition puhemiehen Zeev Elkinin mielestä estää hallitusta toimimasta joustavasti ilman häiriöitä.  

Lakiesitys läpäisi ensimmäisen käsittelyn eilen pitkällisen polemiikin jälkeen, toinen ja kolmas kuuleminen on tarkoitus ajaa läpi tänään keskiviikkona. Netanyahu suunnittelee ilmoittavansa uusista ministeripaikoista tänään, jotka annetaan pääosin Likudin jäsenille, mikäli kaikki sujuu suunnitelman mukaan. Knesset äänesti eilen tarkoin hallituksen voimasuhteiden mukaan 61 vastaan 59.
Hallituksen vannomistilaisuus järjestetään sen mukaan torstaina.
Knessetin puhemies Yuli Edelstein antoi Netanyahun hallitukselle 7 päivää, eli ensi maanantaihin, vannomistilaisuuden järjestämiseksi.
Yesh Atid-puolueen kansanedustaja, entinen terveysministeri Meir Cohen kritisoi Netanyahua, että tämä saa syyttää vain itseään tilanteesta hajottaessaan Knessetin.

OPPOSITION jäsenet ovat tekemässä kaikkensa häiritäkseen peruslain lisäyksen saamista lain voimaa jokaisen esittäessä oman muutosesityksensä, joista useimmat ovat enemmän solvaavia ylittäen kansanedustajalta edellytettävät sopivuusrajat. Hallituksen vannomistilaisuutta ei voitu kahden kristityn jäsenen vuoksi järjestää sunnuntaiksi. Netanyahulla olisi nyt tilaisuus nimittää yksi vähemmistöjä edustavan kansanedustajan hallituksensa ministeriksi.  Druusi Ayoub Kara on hyvä ehdokas. http://www.jpost.com/Israel-News/Controversial-bill-to-expand-cabinet-passes-hurdle-in-Knesset-402772, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-pushes-ahead-with-contentious-bill-to-expand-cabinet/,

3.       P5+1 maiden ja Iranin neuvottelijat alkavat kokoontua Itävaltaan jatkaakseen neuvotteluja Iranin ydinsuunnitelmasta. Sopimuksen tulisi olla valmis kesäkuun 30 päivään mennessä, joskin Iranin ulkoministeri Javad Zarif sanoo, ettei päivämäärä ole sitova ja sitä voidaan muuttaa.
USA:n senaatti hyväksyi äänin 98 -1 lakiesityksen, joka antaa kongressille oikeiden saada tutkia mitä tahansa Iranin kanssa solmittuja ydinsopimuksia. Esitystä käsitellään edustajainhuoneessa, jossa sen uskotaan myös läpäisevän suurella enemmistöllä. Obamalla on oikeus yrittää kaataa esityksen veto-oikeudellaan, mutta kongressi voi tarvittavalla 2/3 enemmistöllä estää Obaman veton.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyrkii vielä vaikuttamaan sopimuksen solmimiseen, kuten hän totesi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyenille tiistaina Jerusalemissa: ”Meillä on edessämme Lähi-Itää, Israelia ja koko maailmaa koskeva suurin haaste Iranin maailmanvalta pyrkimyksissä yhdistyneenä sen tavoitteeseen ydinaseen valmistamiseksi”, Netanyahu totesi lisäten: ”Toivon mukaan tämä pystytään estämään diplomaattisin keinoin. Uskoakseni parempi sopimus on saavuttava kuin se, mistä nyt neuvotellaan Lausannessa Sveitsissä.  Käsitykseni mukaan se on tärkeää yhteisen tulevaisuutemme ja turvallisuutemme vuoksi”. Miten Netanyahu aikoo toimia tästä eteenpäin, on epäselvää, mutta kongressin kautta se ei enää onnistu.

USA:n ulkoministeri John Kerry vihjailee puheissaan, että sotilaallisen ratkaisun mahdollisuus on edelleen pöydällä. Israelin kannalta asian-tuntijat vakuuttavat, että IAF:n suotuisin mahdollisuus iskeä Iranin ydinlaitoksiin on menetetty, eikä sitä voida tehdä neuvottelujen ollessa käynnissä.
Kongressin edustajainhuoneen 161 demokraattia lähetti Obamalle kirjeen, jossa he vaativat diplomaattisten keinojen käyttämistä, mitä joku republikaanikin voisi tukea. Iranin vastaiset kansainväliset pakotteet ovat edelleen pääosin voimassa, vaikka niitä lievennettiin raamisopimuksen myötä. Monet maat ovat jo aloittaneet valmistelut liikesuhteitten elvyttämiseksi Iranin kanssa miljardisopimusten toivossa, mikä murentaa pakotteiden purevuutta. http://www.timesofisrael.com/congress-has-little-chance-of-influencing-iran-nuclear-deal/

4.       IAEA:n pääsihteeri Yukija Amano vakuuttaa, että kuuden maan ja Iranin välillä solmittava sopimus antaa järjestölle oikeuden suorittaa tarkastuksia myös Iranin sotilaallisissa kohteissa. Hän sanoo Iranin hyväksyneen järjestön erillisen protokollan, jonka ovat hyväksyneet IAEA:n 147 jäsenmaata, niiden joukossa USA ja Venäjä. ”Tämä protokolla antaa IAEA:n tarkastajille paljon suuremmat valtuudet päästä suorittamaan tutkimuksia epäilemissään kohteissa, kuten Iranin sotilaalliset tukikohdat”.

IRANIN ylin kaitsija ajatollah Ali Khamenei on äskettäin määritellyt, ettei ketään ulkomaalaisia päästetä Iranin sotilaallisiin kohteisiin.
Iranin vallankumouskaartin prikaatin kenraali Hossein Salami totesi, että kuka tahansa ilman valtuutusta oleva, joka uskaltaa astua jalallaan Iranin sotilaslaitokseen, tulee ammutuksi.
Amano perustelee IAEA:n kantaa todeten, että aika ajoin tarkastuksia suoritetaan joissakin maissa protokollan mukaisesti, eikä Iran voine olla siinä poikkeus. Hänellä ei ole tietoa, miten Iran tulee suhtautumaan protokollaan käytännössä.
Iranin apulaisulkoministeri Abbas Arachchi totesi tiistaina Viinissä, että sopimuksen pääkohdat on sovittu, hiomista tarvitaan käytettyjen termien kohdalla. http://www.timesofisrael.com/rebuffing-iran-iaea-head-says-deal-allows-access-to-military-sites/

5.       USA:n presidentti Barack Obaman suunnittelema ja valmistelema huippukokous ensin tiistaina Valkoisessa Talossa sekä keskiviikkona JA torstaina Camp Davidin lomanviettokohteessa lässähti pahasti Saudi Arabian kuminkaan Salmanin ilmoitettua, ettei hän voi osallistua kumpaankaan tilaisuuteen Jemenin 5 vrk:n tulitauon alkamisen vuoksi, joka sattuu samaan aikaan.
Obaman järjestämässä tilaisuudessa oli tarkoitus keskustella Persianlahden yhteistoimintamaiden (GCC) ja USA:n välille suunnitellusta puolustusjärjestelmästä Iranin kasvavaa uhkaa vastaan.
Kuningas Salman sanoi lähettävänsä kaksi prinssiä ja kruununperillistä edustamaan häntä, minkä johdosta myös muiden GCC-maiden johtajat sanoivat jäävänsä pois, mutta lähettävänsä alemman tason edustajia.
Saudi Arabian kuningas Salman ei ollut tyytyväinen USA:n laatimaan luonnokseen, jolla puolustusvelvoite olisi jaettu USA:n ja osapuolten kesken. Gulfmaiden (GCC) pelkona on, että USA vetäytyy alueelta ja jättää aiemmat liittolaisensa voimistuvan Iranin ja sen ydinaseen armoille. Kukaan ei näytä uskovan, että P5+1 maiden ja Iranin välisellä sopimuksella pystytään estämään Irania rakentamasta ydinasetta.
Saksan liittokansleri Angelika Merkel arvioi, ettei Iran-sopimusta saada aikaan.

USA:n ja Saudi Arabian intressit ovat pahoin ristiriidassa myös Jemenissä ja Syyriassa. Saudi Arabia odotti USA:n kitkevän Al-Qaidan alaiset kapinalliset Jemenistä, mikä ei ole toteutunut. Siksi Salman määräsi maansa ilmavoimat pommittamaan kapinallisten joukkoja Jemenissä, ja kokoaa maajoukkoja Jemenin rajalle mahdollista tunkeutumista varten Jemenin alueelle. Niiden tarkoituksena on muodostaa puskurivyöhyke Jemenin puolelle rajaa, jossa saudit ovat tyhjentäneet kyliä ja kehottaneet jemeniläisasukkaita poistumaan alueelta.

6.       UUTISOTSIKOITA
·         Pakistanissa Karachissa kuusi automaattiasein varustettua terroristia, jotka liikkuivat moottoripyörillä, pysäyttivät keskiviikkona ihmisiä täynnä olevan bussin, tunkeutuivat sisään ja surmasivat poliisin ilmoituksen mukaan ainakin 43 ihmistä.  Artikkelin mukaan tulitus liittyy Pakistanissa riehuviin vähemmistöjä vastaan tehtyihin hyökkäyksiin, kertoi poliisin päätarkastaja Najib Khan Reutersille. Hän sanoi uhrien kuuluneen ismaililaisten vähemmistöön sunni-enemmistöisessä Pakistanissa. Paikallisen poliisin mukaan iskussa kuoli 43 ja haavoittui 13 vähemmistöön kuuluvaa ismaililaista. Hän sanoi, että Bussi ajoi normaalireittiään ottaen työhön meneviä autoon ja jättävän heitä työpaikoilleen, kuten se tekee päivittäin. http://www.jpost.com/Middle-East/Gunmen-kill-41-Ismailis-on-bus-in-Pakistans-Karachi-402921

·         IAF:n suunnitteluosaston everstiluutnantti (evp) Ron Tira sanoo, että Israelin on nykyisessä kaoottisessa tilanteessa turvauduttava turvamuureihin sekä kykyyn iskeä kaukana oleviin kohteisiin.
Hän totesi, että Sykes-Picot sopimus, jolla toisen maailmansodan voittajavaltiot, lähinnä Englanti ja Ranska, määrittelivät paikallisten perinteisten maiden uudet rajat välittämättä uskonnollisista tai heimo-rajoista, mikä on aiheuttanut jatkuvia ristiriitoja, ja joita vain vahvat diktatuurit pystyivät hallitsemaan, ovat nyt kaatumassa saattaen koko Lähi-Idän alueen sekasortoiseen tilaan.
Israelille vihamielinen Iran on pyrkinyt hyödyntämään tätä tilannetta ja sen vanavedessä tulevat islamilaiset äärijärjestöt, jotka ovat pian Israelin rajoilla.
TIRA totesi useiden valtioiden hävinneen tai olevan häviämässä, mikä on aiheuttanut rajojen taakse tyhjiön, jota arabit ja Iran pyrkivät täyttämään. Vaikka hän varoittaa sekaantumasta konflikteihin rajojen takana, hän kuitenkin katsoo, että Israelin tulee iskeä tarvittaessa turvallisuuttaan uhkaaviin kohteisiin, mutta valmistautua suoraan sotaan Irania vastaan. http://www.jpost.com/Israel-News/Defensive-walls-and-long-range-strikes-the-key-for-Israel-in-a-chaotic-region-402915
·         Korkea Hamasin virkailija syytti tiistaina, että Fatah on äskettäin Gazassa tapahtuneitten pommitusten takana. Hän sanoi pommitusten keskittyneen turvallisuuslaitoksiin ja johtohenkilöihin Gazan kaislatta. Hän kielsi, että IS:n kanssa liittoutuneet salafi-ryhmät olivat pommitusten takana. Hän syytti, että yksi epäillyistä Ala Abdel Qader Abu Judeh oli heittänyt käsikranaatteja Hamasin sotilassiiven upseereita kohti. Abu Judeh ja muita epäiltyjä kuuluivat Fatahin palkkaamiin turvallisuusjoukkoihin. Hamas virkailija Salah Bardaweel syytti, että PFLP:n korkea lainlaatija Khaleda Jarrar pidätettiin Israelin toimesta Abbasin antaman pyynnön seurauksena. Jarrar pidätettiin kotoaan toukokuun 2. päivänä ja on nyt kotiarestissa. Hänet pidätettiin, koska hän vastusti Abbasin politiikkaa. Hamas syyttää Fatahia ja Abbasia turvallisuusyhteistyöstä Israelin kanssa. http://www.jpost.com/Middle-East/Hamas-says-Fatah-behind-recent-Gaza-bombings-402905


Sunday, May 10, 2015

SUNNUNTAI 10.05.15

SUNNUNTAI 10.05.15
1.       VIIKKO alkaa puolipilvisenä ja viileähkönä – mittari kuitenkin osoittaa 16 lämpöastetta – mutta huomenna maanantaina ilman odotetaan lämpenevän uudelleen korkeimman lämpötilan noustessa tämän päivän 22 asteesta 16 asteen tienoille. Taivas on välillä pilvetön, välillä osittain pilvinen, mutta lämpötila näyttää pysyttelevän 16 asteen tuntumassa, mutta ilma on sumuinen.
Aamulla kotipuutarha suorastaan loisti runsaista punaisista, vaalean punaisista ja puhtaan valkoisista ruusunkukista, joita korostivat monet muut kukkaset, niiden mukana vaalean punaiset ja valkoiset ritarinkannukset sekä punaiset lumpeet, jotka tosin avaavat kukkansa vasta iltapäivällä auringon lämmössä. Kevään sateet näyttävät tehneen todella hyvää puutarhan istutuksille.
Lämpötilat tänään: Jerusalem 16 -22; Tiberias 20 -31; Suolameri 25 -34; Eilat 24 -35 +C-astetta. Taivas on puolipilvinen tänään, huomenna ja tiistaina, mutta selkiytynee tiistaiksi. Huomiseksi ennustetaan hellettä, mikä lienee lyhytaikainen notkahdus ylöspäin tasaantuen sitten.

2.       NETANYAHUN neljä hallitus aloittelee hiljalleen toimintaansa. Ensimmäisiä tehtäviä on ministeriluvun nostaminen 18:ta, koska pääministeri tarvitsee vankemman tuen kuin 61 kansanedustajaa, joiden tuella hallitus on vaarassa kaatua koska vain.
Juutalaisen Kodin sisällä on Tekuman pieni kahden kansanedustajan joukko, joka voi halutessaan aiheuttaa hallituksen kaatumisen.
Sionistinen Unioni uhkaa ”sodalla”, ja Yesh Atid puolueen johtaja Yair Lapid uhkaa viedä asian oikeuteen, jos ministerilukua nostetaan. Ei kovin kaunis alku uudelle hallitukselle aloittaa hallitseminen.

3.       ISRAEL uudisti jo vuosia sitten hyväksytyn 800 asuntoyksikön rakentamisen pääasiassa haredi-kansan asuttamaan Ramat Shlomon lähiöön Jerusalemin pohjoisosassa pääkaupungin kuntarajan sisäpuolella. Edellinen yritys sen rakentamiseksi sattui pahaan aikaan USA:n varapresidentti Joe Bidenin ollessa vierailulla Israelissa, mistä Obaman silloinen ulkoministeri Hillary Clinton nosti kovan metelin läksyttäen Netanyahua kolmen vartin ajan syyttäen häntä korkean viran-omaisen tarkoituksellisesta häpäisemisestä, vaikka Biden oli jo sopinut asian.

Kuinka ollakaan, USA:n hallituksen kanta on edelleen jähmeän tiukka, jota EU seuraa omalla lausunnollaan: ”Israelin päättäväisyys jatkaa setlementti-politiikkansa - välittämättä kansainvälisen yhteisön vaatimuksista - ei vain uhkaa kahden valtion periaatteen elinkelpoisuutta, vaan vakavasti kyseenalaistaa sen sitoutumista neuvoteltuun sopimukseen palestiinalaisten kanssa”.

EU:n lausunnossa määritellään Israelin rakentaminen Juudean ja Samaria C-alueille, joissa sillä on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, EU:n omaksuman käsityksen mukaan laittomaksi perustelematta kantaansa kansainvälisin sopimuksin ja päätöksin, jotka yksiselitteisesti tunnustavat juutalaisten oikeuden kansallisen kodin perustamiseksi Englannin miehittämään silloisen Syyria Palestiinan alueille. Niistä Englanti yksipuolisesti lohkaisi 75 % Transjordanian suojeluvaltion perustamiseksi Palestiinan arabiasukkaille. Israelin oikeus rakentaa minne tahansa Juudeassa ja Samariassa on kiistatta ja selkeästi osoitettu Edmond Levyn raportissa, jota pääministeri Netanyahu ei ole halunnut virallisesti hyväksyttää hallituksessa osaksi Israelin virallista politiikkaa, minkä historia tullee osoittamaan karkeaksi virheeksi.
Levyn raportissa esitetään kaikki aiemmat kansainväliset sopimukset sekä Kansainyhteyden ja sen seuraajan YK:n päätökset, joilla Englannille annettiin mandaatti toteuttaa päätös käytännössä, mitä se arabien reaktion pelossa ei koskaan toteuttanut., Englanti asetti yhä kovempia laittomia rajoituksia juutalaisten muuttamisen estämiseksi heille luvattuun maahansa hyläten täten miljoonia juutalaisia natsi Saksan tuhoamispolitiikan armoille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4655454,00.html,

4.       USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jeff Rathke totesi journalistien tiedotus-tilaisuudessa mm: ”Israelin päätös on tuhoisa ja aiheuttaa pettymystä. Tämä kehitys on meille pettymys ja me olemme huolissamme sen aiheuttamasta kehityksestä. Asuntotalojen rakentaminen Jerusalemin itäosissa on tuhoavaa”. Lausunto sellaisenaan on epäselvä, mutta tarkoittanee vain juutalaisten rakentamista.

Rathke selitti USA:n hallituksen jatkavan kantansa osoittamista Israelin hallitukselle korkeimmalla tasolla, ettei Israelin rakentaminen Jerusalemin itäosissa ole laillista. Tämä perustuu USA:n hallituksen omaksumaan kantaan, että Israel miehittää laittomasti Juudeaa ja Samariaa ja Jerusalemin itäosaa. USA:n Jerusalemin konsulaatti puolestaan jatkaa tahallista Israelin omistusoikeutta kiistävää toimintaansa käytännössä rikkoen Israelin asettamia liikenne- ja turvallisuus-määräyksiä aiheuttaen toistuvia vaarallisia ja diplomaattisesti vaikeita tilanteita. Tämä puolestaan rohkaisee PA:n arabeja hyökkäilemään juutalaisautoilijoita vastaan Juudean ja Samarian maanteillä kivin ja polttopulloin ja myös tuliasein.
Presidentti Obama uhkailee, ettei USA enää anna Israelille aiemmin automaattista diplomaattista tukea YK:ssa ja sen alaisissa instituutioissa, mutta on kongressin pelossa joutunut muotoilemaan julkiset lausuntonsa sovitteleviksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195203#.VU7hCVPxQwA

5.       EU JA USA ovat esittäneet huolensa Netanyahun oikeistolaisen hallituksen suuntauksesta laatia lakeja, joita ne eivät pidä demokraattisina.
Ensimmäisenä niistä on Ayelet Shakedin v. 2013 esittämä laki, jolla Israelin valtio määritellään juutalaiseksi valtioksi. Tämä on huolestuttanut paitsi joitain ulkomaita myös Israelin vähemmistökansalaisia, jotka pelkäävät voivansa joutua painostuksen alaisiksi. Tämä koskee ennen muita Israelin arabeja, mutta myös kristittyjä, druuseja ja armenialaisia ja muita vähemmistöjä. Shaked on uusi oikeusministeri.

Toinen kiistaa herättänyt lakiesitys, jotka on vuosikaudet yritetty edistää ilman tulosta, koskee Israelissa toimivia ei-hallituksen tukemia NGO-järjestöjä, jotka saavat ulkomaista tukea – jopa automaattisesti joittenkin valtioitten budjettivaroin, mikä esittää koko NGO-määritelmän omituiseen asemaan. Nämä järjestöt seuraavat etenkin Israelin harjoittamaa toimintaa ja rakentamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistelleen Israelia vahingoittavia raportteja kansainvälisten järjestöjen ja Israeliin vihamielisesti suhtautuvien järjestöjen käyttöön. Toiset NGO-järjestöt seuraavat sotilaitten toimintaa tarkastusasemilla ja tiesuluilla tehden niistä raportteja oikeustoimia ja YK:lle jatkotoimia varten.

USA:n ja EU:n kannan mukaan tällaisia lakeja laaditaan ja toteutetaan enää entisen NL:n alueilla, mutta jotka eivät kuulu demokraattiseen hallintoon. Ne eivät kuitenkaan ota huomioon, että Israel elää jatkuvien hyökkäysten alaisena sekä
kotimaassa että ulkopuolisten toimesta. Euroopassa enempää kuin Yhdys-valloissakaan ei ole vielä saatu tarpeeksi omakohtaista kokemusta, miten tällaiset NGO-nimikkeen alla kulkevat järjestöt voivat vaarantaa maan turvallisuutta ja toimia yhteistyössä valtion vihollisten kanssa sen puolustustahdon alentamiseksi.
Käytännössä nähtäneen, miten Netanyahun 4. hallitus pystyy soluttamaan Knessetissä valmiiksi ristiriitoja aiheuttavia lakeja 61 kansanedustajan voimin.

6.       PA:n vaikutusvaltainen virkailija Ramallahissa sanoo, että sekä EU että USA painostavat PA:n johtoa aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa, mitkä tulisi aloittaa järjestämällä Netanyahun ja Abbasin kahden keskinen tapaaminen. Asiasta kertoi julkisuuteen Lontoossa toimiva Al-Quds Al-Arabiya uutistoimisto.
PA:n virkailija ei halua nimeään julkisuuteen, sillä ilman Abbasin hyväksyntää annetusta lausunnosta voi joutua poliisin pidättämäksi ja kuulusteluihin, joissa viis- välitetään ihmisoikeusloukkauksista (PA toimii käytännössä sharialain alaisena).

TIMES OF Israel sanoo, ettei uutiselle ole saatu vahvistusta Ramallahista. Abbas on antanut lausuntoja, joissa hän kutsuu Netanyahun uutta hallitusta rauhan vastaiseksi todeten, että valinta on edelleen ”setlementtien” ja rauhan välillä.
Alkuperäinen suunnitelma Ramat Shlomon rakentamiseksi käsitti 1 600 asunto-yksikköä, mutta se jouduttiin hyllyttämään lähinnä USA:n painostuksesta. Nyt uudistettu suunnitelmaa käsittää vain 600 asuntoa, jota USA myös vastustaa pitäen sitä laittomana ja vahingollisena etenkin kahden valtion toteuttamiselle. 
Tämä kahden valtion periaate elää edelleen USA:n, YK:n ja EU:n terminologiassa, vaikka Israelissa sen katsotaan kuolleen jo kauan sitten ja vain odottavan virallista hautaustaan.

YKSI SYY Sionistisen Unionin ottamiseksi Netanyahun hallitukseen on se, että rauhanprosessi voitaisiin sysätä Unionin hartioille ja vapauttaa pääministeri muihin ajankohtaisiin kysymyksiin. Ongelmana on Unionin toinen puheenjohtaja Tzipi Livni, joka vannoo, ettei hän mene Netanyahun hallitukseen sen avustamiseksi. Kukaan ei ole häntä kutsunutkaan, eikä hän ole suosittu Unionin sisälläkään, jossa Labourin entinen puheenjohtaja Shelly Yechimovich ei voi sietää häntä. Hän boikotoi Unionin viimeistä kokousta todeten, ettei Livniä ole valittu Unionin puheenjohtajaksi, ja että Labourin puheenjohtaja on Isaac Herzog. http://www.timesofisrael.com/report-us-eu-pressing-for-israeli-palestinian-peace-talks/,

7.       DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Qalamoun taistelu Syyrian ja Li´banonin rajalla on elämän ja kuoleman kysymys Bashar Assadikke, Hassan Nasrallahille, sekä Iranin Al-Quds joukkojen komentajalle Qassem Soleimanille. Taisteluja Qalamousta on käyty useita päiviä, ja kuolonuhriluvut kasvavat molemmin puolin ilman ratkaisua.
Syyrian armeijan ja Jizbullahin vastassa on ”army of conquest”, jonka vahvin edustaja Al-Nusra Font on saanut hovikelpoisuuden Obaman hallituksen silmissä, joka toimittaa sille raskasta aseistusta Saudi Arabian, Turkin, Qatarin ja UAE:n kanssa. Nämä uudet aseet voivat ratkaista koko Syyrian kysymyksen.
Basrallah sanoi äskettäin, ettei hän anna rillisiä lausuntoja Qalamoun taisteluista,
sillä taistelut ovat jatkuneet jo useita päiviä todeten, että niiden tulokset päättävät
Hizbullahin kohtalon, kuten myös Assadin hallituksen jatkumisen.
Obaman hallitus on delegoinut Syyrian ongelman kolmelle virkailijalleen, kuten DF sanoo. Syyria suostui tuhoamaan massatuhoaseensa, mutta joissakin tapauksissa sen epäillään turvautuineen uudelleen kemiallisiin aseisiinsa. Näistä viimeisin on Idlibin taistelu, jossa tarkkailijat ovat havainneet merkkejä antrasiksen ja VX- hermomyrkkyjen käyttämisestä ns. tynnyripommeissaan, joita pudotetaan helikoptereista. Niitä ovat käyttäneet myös kapinalliset. Idlibin taistelu kääntyi Assadin joukkojen voitoksi.

IRANIN asema Syyrian kohtaloa kehiteltäessä on vielä tuntematon, sillä Teheran on asettanut arvovaltansa vaakalaudalle. Sen ei ole helppoa suostua siihen, että Assadin hallitus kaatuu ja Syyrian johdon ottavat kapinalliset joukot. Teheran voi käyttää Lausannen neuvotteluja Obaman käden vääntämiseksi. Niiden onnistuminen kesäkuun 30 päivään mennessä on Obaman legasin kannalta elintärkeä, sillä hänellä ei ole paljon näytettävää voitoista ulkopolitiikan alueilla; Jemen on surkea tappio.
Obama on DF:n mukaan kuitenkin päättänyt asettaa panoksensa Iranin vallankumousjoukkojen komentajan Ali Jaafarin hyväksi, mikä voi aiheuttaa ristiriitoja Teheranin hallituksessa. http://www.debka.com/article/24590/Qalamoun-battle-is-do-or-die-for-Bashar-Assad-Hassan-Nasrallah-and-Iran%E2%80%99s-Gen-Soleimani-

8.       UUTISOTSIKOITA
·         Etiopiasta Israeliin muuttaneet siirtolaiset aikovat järjestää uuden mielenosoituksen tänään sunnuntaina Tel Avivissa. He ovat päättäneet nostaa asiansa syrjinnästä ja poliisin turhan rajuista otteista koko kansan tietoisuuteen, eikä jättää sitä tällä kertaa poliitikkojen lupausten varaan. Poliisi aikoo kuitenkin turvautua hankkimiinsa mellakan torjunta menetelmiin ja varusteisiin huolimatta kovasta kritiikistä poliisin asemansa käyttämisestä vähemmistön nujertamiseksi. Edellisen mielenosoituksen aikana haavoittui kymmeniä mielenosoittajia ja poliiseja, eivätkä otteet liene yhtään pehmeämpiä tälläkään kertaa, Ayalon valtatie sulkeutuu, ja toinen pienempi mielenosoitus järjestetään Rishon Lezionin alueelle. Joukot kokoontuvat määrätyille alueille 14.00 aikoihin Beit Sokolovin edustalle, jossa pidetään tiedotustilaisuus lehdistölle. Poliisin mukaan mielenosoitus on laiton, mikä voi vaikuttaa poliisin asenteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195230#.VU8ck1PxQwA
·         Egyptin julkistaman tiedon mukaan Siinailla surmattiin 725 terroristia viimeisen kuuden kuukauden aikana. Egyptin armeijan lauantaina julkistaman raportin mukaan pahin vastustaja on Ansar Beit Al-Maqdis, joka toimii pääosin Siinain pohjoisosissa saaden avustusta Hamasilta, kuten armeija väittää. Yksin helmikuussa surmattiin 173 terroristia, alimmillaan 44 kuukaudessa. Armeija on pidättänyt 1873 epäiltyä ja 206 muuta etsittyä. Poliisi on takavarikoinut 591 rekisteröimätöntä autoa ja 1 447 moottori-pyörää tuhoten osan niistä. 1923 piilopaikkaa tuhottiin sekä takavarikoitiin 80 000 patruunaa. Tämä osoittaa, että rahaa on runsaasti käytettävissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195229#.VU8e41PxQwA
·         Siinailla toimiva ISIS sanoo hyökänneensä Hamasin asemia vastaan Gazassa. Raportin mukaan se mobilisoi joukkojaan Gazassa odottaen Hamasin vastaiskua. Gazassa toimivat salafiyksiköt etsivät suhteita Siinain ISIS-joukkojen kanssa muodostuakseen sen alayksiköksi. PA:n turvallisuusmiehet varoittavat, että Islamin Valtio aktivoituu Gazassa toimien yhteistyössä Siinailla toimivien IS-joukkojen kanssa. Journalisti Cal Berger kertoo tietävänsä, että Gazassa toimii 8 Salafi-ryhmää. Osa sen miehistä kuului aiemmin Hamasiin, mutta erosivat siitä se sopiessa Fatahin kanssa ja osallistuen vaaleihin. Rahoitus hoidetaan ryhmän sisäisesti. Hamasin edustaja vakuuttaa, ettei niistä ole vielä vaaraa alueen tasapainotilalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195224#.VU8pyFPxQwA
·         Pääministeri sanoi avatessaan hallituksen istunnon, että Israel oli estänyt Hizbullahia avaamasta uutta rintamaa Iranille Golanilla, ja että myös muut uhkayritykset rajoilla pystyttiin torjumaan. Hallitus päätti lisätä ministereitten lukumäärää vastoin opposition uhkauksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/PM-Israel-foiled-Irans-efforts-to-open-new-front-on-Golan-402612
·         Melbournessa Australiassa poliisi sanoo estäneensä varsin pitkälle kehitellyt iskun jotain julkista tilaisuutta vastaan, epäilty mies on 17-vuotias. http://www.jpost.com/International/Would-be-Melbourne-bomber-was-well-advanced-in-plot-to-attack-public-event-402613
·         Sveitsin poliisi ilmoittaa, että useita ihmisiä kuoli tulituksessa Aargaun kanttonissa. Wuerenlingen yhteisön asuntorakennuksessa ja sen ulkopuolelta löydettiin useita ruumiita. Yhteisössä asuu 4 500 ihmistä. Poliisi pitää tiedotustilaisuuden myöhemmin tänään. Tiedot tulituksen syystä ja aiheuttajista ovat vielä epämääräisiä. http://www.jpost.com/International/Several-killed-in-Switzerland-after-shooting-spree-402606
·         Israelin poliisi pidätti takaa-ajon jälkeen perjantaina kaksi palestiinalaista 60 km Jerusalemin pohjoispuolella. Heillä oli autossaan 2 ladattua Carl Gustav puoliautomaattiasetta. He olivat matkalla Jerusalemiin. http://www.debka.com/newsupdatepopup/11306/
·         Poliisi pidätti lauantai-iltana kaksi Hebronin asukasta epäillessään heidän tehneen kolarin poliisiauton kanssa haavoittaen yhtä heistä. Tapausta pidettiin aluksi tapaturmana, mutta todettiin myöhemmin tahalliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195221#.VU85wlPxQwA,http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195206#.VU86qFPxQwA,
·         Sotilaat haavoittivat 17-vuotiasta Gazan arabia tämän lähestyessä aitaa varoituksista huolimatta. Hän oli osa arabiryhmää, joka ei välittänyt varoituksista pysytellä kaukana turva-aidasta Gazan pohjoisosassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/195199#.VU8621PxQwA