Friday, November 27, 2009

PERJANTAI 27.11.09
1. PÄÄTÖKSET ON TEHTY, ja nyt pyritään selvittämään, mitä seurauksia siitä on. Tiedossa on, että palestiinalaiset hyljeksivät Netanyahun päätöstä, jonka turvallisuushallitus hyväksyi, eikä se ole mikään yllätys. PA:n johdon panokset ovat vähissä. Sitä uhkaa Hamas, jonka kansansuosio nousee potentiaalisesti, kun ne 1450 terroristia on vapautettu pitkäaikaisista vankeusrangaistuksistaan, eikä PA:lla ole juuri mitään vastaavaa esitettävää.
USA:n kanta on varovaisen hyväksyvä, joskin kasvojensa säilyttämiseksi se esittelee varauksia, ettei se nyt ollut aivan sitä, mitä odotettiin ja vaadittiin, mutta parempi näin kuin ei mitään. Obaman hallituksen poukkoilevasta politiikan teosta voi kuitenkin päätellä, että sen kanta voi muuttua, kun tiedetään, miten arabimaailma Netanyahun päätökseen suhtautuu.
Mahmoud Abbas tulee pysyttelemään virassaan epämääräisen ajan. Hänen erouhkauksensa lienee tarkoitettukin amerikkalaisten painostamiseksi ja antamaan kansalleen kuvitelman, että heillä on päättäväinen johtaja, joka ei vähästä hätkähdä eikä taivu painostuksen alla.
2. KOIRALAUMASSA on tavallisesti selkeä tehtäväjako. Yksi on ehdoton johtaja, joka ei kainostele käyttää voimaansa ja torahampaitaan niskoittelevan taltuttamiseksi. Toinen koira, tavallisesti vaarattomin, pienin mutta kovaäänisin, hoitaa haukkumiset. Kolmas on erikoistunut hyökkäämään kaikkea ja kaikkia vastaan, jotka uhkaavat lauman turvallisuutta, tai vain ottaakseen selvää, mistä on kysymys. Nämä koirat ovat potentiaalisia johtajaehdokkaita.
Netanyahun hallituksessa on selvästi nähtävissä samantapainen tehtäväjako. Bibi itse on selvä johtajauros, joka armotta pani Feiglinit ja Shalomit aisoihin niiden havitellessa hänen paikkaansa. Räkyttäviä jäseniä löytyy useita, jotka uskaltavat haukkua ulkopuolisia hallituksen suojeluksessa. Bibin lauman hyökkäävin jäsen on ilman muuta puolustusministeri Ehud Barak, jolla on kova halu päästä johtaja-asemaan, mutta jonka rasitteena on pelko, minkä johdosta hän mieluummin väistyy kuin asettuu vastarintaan tuntematonta vierasta koiraa vastaan. Esimerkkejä tästä on useitakin, jonka johdosta eräässä Knessetin puheessa hänen nimensä Barak väännettiin muotoon ”Barach”, mikä tarkoittaa ”pakeni”. Mutta tämä hyökkäävä koira esiintyy rohkeasti, kun varsinaista vaaraa ei ole näköpiirissä. Niinpä hän rohkeasti lähettää sotilaansa ja poliisit tuhoamaan juutalaisten nuorten kyhäämiä lautaparakkeja Juudean ja Samarian asumattomille kukkuloilla, mutta jotka kuitenkin rakennetaan heti uudelleen. Nyt Netanyahun antaessa johtoasemassaan käskyn kaiken uuden rakentamistoimen keskeyttämisestä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä Barak toimi nopeasti, kuten uutiset kertovat. Hän peruutti välittömästi kaikki rakennusluvat kohteista, joissa lapio tai kuokka ei ollut maaperää avannut. Tosin hän antoi luvan 28:lle uudelle kohteelle, mutta ne olivat kiellon ulkopuolelle jääviä koulu- tai muita julkisia rakennuksia. (JP)
3. NEATANYAHUN päätös 10 kuukauden rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ei kuitenkaan ole istunut juutalaiseen yhteisöön ilman vastalauseita, ei hänen omassa hallituksessaankaan. Haaretz arvioi kolumnissaan, että hänen oman hallituksensa ministerit eivät enää tunne häntä, niin ovat muuttuneet hänen mielipiteensä. Yossi Verter, joka haaretz.com artikkelin kynäili, kyselee, onko Netanyahun tarkoituksena kehittyä uudeksi Sharoniksi, joka tunnettiin kovan linjan oikeistolaisena ja Likudin tukipilarina, vain valtaan päästyään ohittaen kaiken kritiikin ja vastustuksen sekä Likudin piirissä että sen ulkopuolella ja tyhjentäen Gazan kaistan kovakätisesti kaikista juutalaisista, minkä onnettomin seuraus oli terrorijärjestö Hamasin vallankaappaus Gazassa ja hillittömän raketti- ja kranaattitulituksen aloittaminen Israelin siviilikohteita vastaan niin pitkälle, kuin aseet kantoivat.
Netanyahun viimeiset koettelemukset sisältävät 10 kuukauden rakennuskiellon ohella suostuminen 1450 terroristin vapauttamiseen Gilad Shalitin vapauttamista vastaan niiden 20 naisterroristin vapauttamisen lisäksi, joilla saatiin nähdä muutaman minuutin videonauha Gilad Shalitista. Aamun uutiset kertovat lisäksi, että ”Abbasin aseman kohentamiseksi kansansa parissa” hän ”armahti” 92 Fatahin terrorismista epäiltyä. He ovat kaikki Fatahin al-Aksa Marttyyrien prikaatin jäseniä. Yksi heistä on nimeltään Ala Sankara, joka toimi al-Aksan komentajana Balatan pakolaisleirissä. Kokemuksesta tiedetään, että suuri osa näistä ”armahdetuista” palaa terrorismiin jatkaen entistä piirileikkiään Shin Betin ja IDF:n kanssa.
Netanyahua vastaan suunnattu hyökkäys, jonka osoitteeksi osoittautui Obaman hallitus, tuli kuitenkin urheiluministeri Limor Livnatin taholta, joka ensin osoittaen myötätuntoaan Netanyahun vaikeaan asemaan selitti, että ”olemme kamalan USA:n hallituksen kynsissä”. Pääministerin kanslia julkisti välittömästi oman lausuntonsa, jossa se sanoutuu irti Livnin mielipiteistä, ja sanoo hänen edustavan vain itseään. Netanyahu jatkoi ”Abbasin imagon kohentamista” käskemällä poistaa 50 tiesulkua Länsirannalla. (haaretz, JP)
4. MINISTERI Danny Ayalon sanoi keskiviikkona, että jos Israelin valtion perustamisesta äänestettäisiin YK:ssa tänään, sillä ei olisi mitään mahdollisuuksia saada tarvittavaa enemmistöä. YK äänesti Palestiinan maan jakamisesta 29. marraskuuta 1947 äänin 33-13, poissa oli 10 äänestäjää. Tämä tunnetaan YK :n päätöslauselmana no 181. Se antoi juutalaisille kapean rantakaistaleen ja pieniä riekaleita pohjoisesta ja etelästä, jotka olivat kapeilla maakaistaleilla yhteydessä toisiinsa. Käytännössä se olisi ollut täysin mahdoton ja elinkelvoton, mutta se oli enin, mitä länsimaat olivat valmiit antamaan juutalaisten kotimaalle arabien painostuksen alla. Onneksi Israelille arabimaat ja PLO hylkäsivät esityksen, mutta se kuitenkin enteili YK:n myötämielisyyttä oman valtion perustamiseksi juutalaisille.
Tänään YK:n kokoonpano muodostuu jäsenmaista, jotka automaattisesti äänestävät kaikkia Israelille myötämielisiä päätösesityksiä vastaan. Israelin suurimpana haasteena on ollut ja on edelleen, miten suhtautua tällaiseen tilanteeseen. Arabimaat toimivat suuren rahan voimalla, eikä Israelilla ole mitään mahdollisuuksia kilpailla miljardien kanssa.
Israelin suurimpana valttina on ollut sen tekninen ja tieteellinen kehitys, jonka avulla erämaa on saatu kukoistamaan. Yhä useammat maailman maat kärsivät kuivuudesta, joka väestön nopean kasvun myötä pahenee ja autioittaa asukkaitten elinympäristöä aiheuttaen nälänhätää ja köyhtymistä entistä nopeammin. Länsimaitten avustukset välitetään useimmiten paikallisten hallitusten kanavien kautta, mikä ruokkii korruptiota ja missä avustukset eivät koskaan kohtaa ihmisiä ja kansankerroksia, joille ne oli tarkoitettu.
Israel toimii toisella tavalla. Se lähettää asiantuntijoitaan paikan päälle asentamaan kehittämiään ja valmistamiaan uudenaikaisia laitteita ja opettamaan paikalliset ihmiset niiden käyttämisessä. Mutta tämä kaikki on hidasta eivätkä sen tulokset näy maailman median sivuilla ja TV-ruuduissa. Kehittyvien maitten itsetuntoa hivelee se, että maailman varakkaat hallitukset lähestyvät heitä pyytäen palveluksia sopivaa korvausta vastaan. (JP)
5. IAEA:N pääsihteeri Mohammed ElBaradei julkisti torstaina lausuntonsa, jossa hän tunnustaa lopultakin, ettei Iran suostu yhteistoimintaan hänen edustamansa järjestön kanssa. Hän kertoi samalla, että neuvottelut sopimuksen saamiseksi Iranin ydinsuunnitelman suhteen on ehtinyt tiensä päähän, vastassa on umpikuja. Hän tunnustaa samalla, että IAEA:n luottamus Iranin uskottavuuteen on romahtanut salaisen ydinlaitoksen paljastumisen myötä Qomin kaupungin lähellä. Se on myös herättänyt epäluuloja, että salaisuuksia voi olla muitakin. ElBaradei, jonka virkakausi päättyy joulukuun ensimmäisenä päivänä, syytti Irania, että sen viivytystaktiikan tarkoituksena on aivan ilmeisesti ajan voittaminen atomipommin rakentamiseksi, joka ei sinänsä ole uutinen, koska julkisuudessa siitä on puhuttu kaiken aikaa. Uutta on vain se, että IAEA tunnustaa tämän julkisesti. ElBaradei kritisoi samalla IAEA:n 35 maan muodostaman hallituksen kokouksessa Irakista, jonka miehittämisen hän sanoi tapahtuneen epäilyillä, että sillä on ydinaseohjelma, mitä ei ole todistettu. Häntä moitittiin tästä oman mandaattinsa ylittämisellä.
Iranin ongelma on edelleen ratkaisua vailla, mutta sekä Kiina että Venäjä ovat alkaneet suostua kovennettuihin sanktioitten, koska sen vaihtoehtona on aseellinen hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan, mitä kumpikaan maa ei halua. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahun päätös 10 kuukauden rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa on saanut harvinaisen tilanteen, jossa sekä ”setlerit” että PA:n johto ovat hyökkäämässä yhteistä vastustajaa eli Netanyahun hallitusta vastaan, joskin vastakkaisista lähtökohdista.
- IDF:n sotilaat havaitsivat epäilyttävän miehen raskaan kassin kanssa liikkuvan Egyptin rajan läheisyydessä Eilatista pohjoiseen. He lähestyivät miestä ja ampuen varoituslaukauksia pyysivät miestä pysähtymään. Tämä kuitenkin jätti pussinsa maahan ja pakeni Egyptin puolelle. Tarkastuksessa ilmeni, että pussissa oli toimintavalmis 15 kilon pommi. Poliisilla eikä Shin Betillä ole tietoa, mikä oli terroriyrityksen kohteena, mutta se lienee ollut Eilatissa. (JP)
- Venäjän presidentti Dmitri Medvedev totesi eilen, että maailmassa on paljon vaarallisempia ydinasevaltoja kuin Iran. Hän mainitsi Pohjois-Korean. (JP)
- Sikaflunssa tai sitä vastaan tarkoitettu rokotus vaati Israelissa kahden aikuisen henkilön sekä 2-vuoden ikäisen tyttölapsen hengen. Tyttö kärsi munuaisviasta sekä epäsäännöllisestä sydämenlyönnistä, minkä johdosta lääkärit sanovat, ettei ole todistettu hänen kuolleen kaksi päivää aiemmin annetusta H1N1 virus-rokotuksesta. (JP)
- Israelin muslimien syntyvyys on 2.8 %. aiemman 3.8 %:n asemesta v. 2000. Muslimiväestön suuruus on 1.24 miljoonaa, kasvua 34 000 viime vuodesta. Nainen saa km. 3.8 lasta, aiemmin 4.7 v. 2000. Israelin juutalaisten syntyvyys on 2.9/nainen, Druusit 2.5; kristityt 2.1; Jordania ja Syyria 3.1; Egypti 2.9; Marokko ja Algeria 2.4. Libanon 2.2; Tunisia 1.9. Israelissa on 225 000 muslimi-perhettä, useimmilla on kaksi vanhempaa ja ainakin yksi alle 17-vuotias lapsi. Lapsettomia perheitä on 7 %, yksinhuoltajia 5 %. (JP)
- Hollanti vaatii, että Iranin vallankumouskaarti on luettava terrorismijärjestöjen joukkoon, ja Iran on poistettava YK:n merikuljetusorganisaatiosta (IMO).(JP)
- IAF pommitti rakettimiehistöä sen valmistautuessa laukaisemaan rakettinsa Gazasta Israeliin perjantaiaamuna. Kaksi ihmistä haavoittui pahoin. (haaretz)
(JP:n artikkelit oikealla avautuu, kun viet nuolen osoitteen kohdalle ja painat hiiren vasemmanpuoleista nappulaa)

Thursday, November 26, 2009

TORSTAI 26.11.09
1. GILAD SHALIT ei päässyt vielä vapaaksi huomenna eikä ilmeisesti moneen päivään, mikäli Hamasin edustajien lausuntoihin on uskomista. Uskottiin, että vankienvaihto olisi toteutettu muslimien loman Id al-Adhan aikana, mikä olisi sopinut juhlistamaan juhlaa ja taannut runsaat vastaanottoseremoniat, mutta nyt operaatio näyttää siirtyvän nelipäiväisen juhla-ajan jälkeen. Ilmeisesti toiveet olivat korkealla Gazassa, koska pääministeri Ismail Hanieyh peruutti Mekkan pyhiinvaellusmatkansa ollakseen paikalla ottamassa vastaan vapautettuja palestiinalaisia. Se olisi ollut suuri propagandatilaisuus.
Hamasin taholta kerrotaan, ettei Israel suostunut vapauttamaan neljää palestiinalaista johtajaa, Hasan Salameh, Abbas al-Sayyed, Ibrahim Hamed ja Abdallah Barghouti. Lisäksi listalla oli kaksi nimeä, Fatah Tanzim-johtaja Marwan Barghouti ja PFLP:n johtaja Ahmad Sa´adat, joiden päästämisestä vapaaksi Israel vielä epäröi.
Hamasin edustaja kieltää, että neuvottelut olisivat epäonnistuneet, hän mieluummin tunnustaa, että on vielä useita möykkyjä tiellä, jotka täytyy poistaa ennen sopimusta. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Netanyahu saa syödä karvahattunsa, jos hänellä sellainen onkaan, sillä ennen pääministerin nuijan satuaan hän pyhästi lupaili pysyä jämäkkänä eikä suostua vaatimuksiin kieltää rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Tosin pahat kielet ovat laulaneet jo muutaman viikon ajan, ettei hän ole hyväksynyt yhtään uutta rakennuslupaa sinne huhtikuun alusta lukien. Ne 3000 asuntoyksikköä, joille hän antoi luvan viimeistellä kiellosta välittämättä, oli tarkoitettu rauhoittamaan niitä, jotka tuntevat tulleensa petetyiksi. Jerusalemin rakentaminen on asia erikseen, sillä Israel päätti jo kauan sitten liittää kaikki kuntarajan sisäpuolella olevat alueet yhtenäisen pääkaupungin alueeseen, jossa ovat voimassa Israelin valtion säännöt ja lait. Sinne ei paha susi pääse puhaltelemaan.
Oikeistoa edustavien taholta on kuitenkin tullut kärttyisiä lausuntoja, joissa pahimmillaan vaaditaan Netanyahua pysymään sanansa takana ja eroamaan, mikä ei toteudu.
PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi eilen illalla pääuutisten yhteydessä, että hallituksen päätöksen mukaisesti hän julistaa 10 kuukauden täydellisen rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mikä ei koske Jerusalemin kaupunkia eikä niiden 3000 asuntoyksikön rakentamista valmiiksi, joiden on rakentaminen on aloitettu. (JP)
3. PALESTIINALAISTEN reaktio oli ehdoton ja hylkäävä, joskin täysin odotettu. Abbasin neuvonantajana tunnettu Abu Rudeinah kertoi medialle, ettei rakennuskielto ole täydellinen, kuten Netanyahu väittää, koska siihen ei sisälly Jerusalem eikä 3000 keskeneräistä rakennusta. Siksi PA hylkää Netanyahun tarjouksen suoralta kädeltä, hän tarkentaa.
Rakennuskiellon käsittely ns. turvallisuuskabinetin eilisessä istunnossa oli lopulta harvinaisen yksimielinen, vain Uzi Landau vastusti, 11 ministeriä viidestätoista puolusti, heidän mukanaan Moshe Yaalon, Benny Begin ja Avigdor Lieberman. Kaksi ministeriä pidättyi äänestämästä, ja Silvan Shalom oli ulkomailla. Shas-puolue vastustaa rakennuskieltoa.
Netanyahu selitti ministereille, että on kohtuutonta vaatia yli 300 000 Juudean ja Samarian juutalaisasukkaan julkisen elämän vaatimusten toteuttamista. Siten synagogat, lastentarhat koulut jne. voidaan toteuttaa kiellon estämättä, eikä kielto koske Jerusalemin aluetta.
”Jerusalemia, itsenäistä pääkaupunkiamme, koskien, asenteemme on täysin tiedetty. Emme tule asettamaan mitään esteitä rakentamiselle itsenäisessä pääkaupungissamme”. Hän täydensi ilmoitustaan todeten, että 10 kuukauden moratoriumin päätyttyä hallitus palautuu edellisen hallituksen aikana vallinneeseen käytäntöön, kuten hän sanoo selvittäneensä Obaman lähettiläälle George Mitchellille. Hän sanoi odottavansa PA:n ja arabimaitten vastaavan hänen ”jalomieliseen päätökseensä ja suureen askeleeseensa” samalla mitalla.
PA:n edustajien ja Abbasin läheisten neuvonantajien Abu Rudeinehin ja Saeb Erekatin ehdottomat hylkäystuomiot tulivat jo ennen turvallisuuskabinetin istuntoa. Molemmat ovat Abbasin mukana Etelä Amerikan kiertueella, Brasiliassa, Argentiinassa ja Chilessä. (JP)
4. USA:N ENSI REAKTIO tuli nopeasti, ja se oli myönteinen. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi päätöksen olevan oikeansuuntainen, joskin ”se jää puuttumaan USA:n vaatimuksista”. Clinton sanoi lausunnossaan toivovansa, että päätös auttaa siirtymään eteenpäin Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisemiseksi.
George Mitchell sanoi omassa lausunnossaan, että Netanyahun ja turvallisuuskabinetin päätös yksipuolisesta rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa ei vastaa USA:n toivomusta, mutta piti sitä merkityksellisenä ja esitti toivomuksensa, että se pystyisi vaikuttamaan ilmapiiriin alueella ja pystyisi saamaan neuvottelut alulle. Hän selvitti samalla omaa näkemystään, miten tästä tulisi edetä. Hän sanoi halunneensa jo kauan, että keskusteluissa tulee keskittyä ensimmäiseksi määrittelemään tulevat rajalinjat, koska kun ne on saatu hyväksyttyä, kumpikin osapuoli voi rakentaa omalla alueellaan tahtonsa mukaisesti.
Tämä poistaisi kysymyksen rakentamiskiellosta kokonaan osapuolten välillä. Monelta muultakin taholta on esitetty tätä, koska sen uskotaan olevan helpoimmin ratkaistava, mikä voisi avata mahdollisuuksia siirtyä vaikeampiin kysymyksiin Jerusalemista ja pakolaisista. Mitchell haluaisi, että neuvotteluille rajoista asetettaisiin tiukka aikarajoitus. Lisäksi hän esittää useita samanaikaisia eri päätöstasolla tapahtuvia neuvotteluja, joissa korkeimmalla tasolla asetettaisiin raamit, joitten perusteella alemmat tasot jatkavat yksityiskohtien jauhamista.
Mitchell ei pitänyt PA:n johdon kieltoa ehdottomana, vaan uskoi mahdollisuuteen positiivisen ilmapiirin luomiseksi, joissa neuvottelut saadaan alulle. Hän esitti myös USA:n toivomuksen, että Mahmoud Abbas voisi jatkaa virassaan. Abbas onkin vihjaillut, että hän pysyy paikallaan siihen saakka, kun uudet vaalit on pidetty. Niiden uutta aikamäärää ei ole annettu. (JP)
5. JEWISH AGENCY for Israel (JAFI) johtaja Natan Sharansky haluaa tuoda loput Falash Mura juutalaiset Etiopiasta kotiin. Heitä arvioidaan olevan siellä edelleen 8000 henkeä. Sharansky kertoi toiveistaan keskustellessaan Juutalaisyhteisön Federaation Suur-Philadelphian johtajien kanssa. Sharansky kertoi halustaan lopun Falsh Mura juutalaisten yhteisön tuomisesta Israeliin. Heidän tiedetään asuvan Etiopiassa kurjissa olosuhteissa. Suurin osa heistä asuu Etiopian juutalaisten Pohjois-Amerikan liittoutuman (NACOE) leirillä Gondarissa. Ehtona hyväksymiselle siirtoon Israeliin on tietenkin, että he pystyvät osoittamaan suku-perinteensä. Tämän pohjalta Sharansky lupaili JAFI:n voivan ottaa osan vastuusta kannettavakseen.
Sharansky kertoi lisäksi, että hän aikoo tavata Israelin sisäministeri Eli Yisahin saadakseen hänen tukensa ja hyväksymisensä Etiopian Falash Mura juutalaisten siirtämiseksi Israeliin. Sukuperinteen todistaminen voi useille heistä olla vaikea ellei ylivoimainen tehtävä, sillä heidän sukunsa pakotettiin kääntymään kristinuskoon sukupolvia sitten.
Israelin hallitukset ovat suhtautuneet kysymykseen vaihtelevasti, välillä luvaten, välillä poistaen budjettiin varatut varat väittäen kustannuksien olevan liian suuret.
Gondarin leirissä toiminut terveysklinikka suljettiin myös jokin aika sitten, mikä jätti leirissä asuvat ilman terveyspalveluja. (JP)
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259010984778&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
6. KAKSI VALKOISEN TALON virkailijaa, Dennis Ross ja Jeffrey Bader, vierailivat Kiinassa pari viikkoa ennen presidentti Obaman Kiinan matkaa. Washington Post kertoo, että he veivät mukanaan viestin, jonka mukaan Israel valmistautuu Iranin ydinlaitosten pommittamiseen siinä tapauksessa, etteivät turvallisuusneuvoston jäsenet pysty estämään Iranin ydinasesuunnitelmien toteuttamista.
Washington Postin artikkelin mukaan heidän viestinsä näyttää menneen perille, sillä Kiina on selvästi muuttanut kielteistä suhtautumistaan kovennettuihin sanktioihin.
Artikkelissa kerrotaan Rossin ja Baderin selvittäneen kiinalaisille, että asia on Israelille eloonjäämiskysymys, ja että Israel suhtautuu siihen kuolemanvakavasti, eivätkä siinä tilanteessa olevat maat kuuntele toisten kansojen mielipiteitä.
He olivat edelleen selittäneet isännilleen Kiinassa, mitä vaaroja Israelin ilmaiskut voisivat aiheuttaa koko Lähi Idän alueelle. Artikkelissa todetaan edelleen, että viisi pysyvää turvallisuusneuvoston maata + Saksa, ovat selvästi yksimielisempiä kovista sanktioista.
http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259010987363&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
7. UUTISOTSIKOITA
- Juutalaisyhteisöjen johtajat Juudeassa ja Samariassa kokoontuivat eilen yhteiseen neuvottelutilaisuuteen Likudin nuorten kansaedustajien kanssa, jossa he kovin sanoin tuomitsivat Netanyahun julistaman 10 kuukauden rakennuskiellon. He selittivät, ettei ole mitään eroa Jerusalemin ja Juudean ja Samarian sisäosien välillä. Jotkut esittivät mielipiteensä uhkavaatimuksen muodossa pyrkien Netanyahun erottamiseen, ellei hän peruuta päätöstään.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259010982711&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Israelin ilmavoimat, IAF, rakentaa simulaatiokeskuksen Negeviin, jossa ilmavoimien upseerit voivat harjoitella virtuaalisesti ja todellisin laittein uusia ilmatorjuntavälineitä. Israelilla on useita järjestelmiä, joista Iron Dome on kassam-rakettien torjuntaan suunniteltu, keskimatkan torjuntaan suunniteltu David Sling ja ballististen ohjusten torjuntaan Arrow-2 ja Arrow-3 järjestelmät. Keskus on avoinna myös muitten maitten ilmapuolustusupseereille.
- http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1259010984143&pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull
- Jerusalemin kaurislaakso (Deer Valley) sai vihreää valoa sen kehittämiseksi luonnonpuistoksi. Laakson 250 dumanin alue on puristautunut Katamonimin, Givat Mordechain, Rascon ja Nayotin lähiöitten väliin. Siihen oli suunniteltu sekä asuintaloja että kaupallisia rakennuksia, mutta nämä hyllytettiin voimakkaan kansanreaktion voimin. Alue on tärkeä paitsi sen luonnoneläimille, joista vuorikauris lienee tunnetuin, myös kaupungin ulkoilureittinä. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1130761.html
- Entinen USA:n Israelin lähettiläs Martin Indyk liittyy Obaman kriitikoihin, vaikka hän oli yksi uskollisimpia kannattajia. Hän toteaa, etteivät asiat ole menneet Obaman suunnittelemalla tavalla, ja tämän tulisi huomioida tämä ja ottaa vähemmän naivi mutta nöyrempi asenne. Obaman kansansuosio on laskenut kaiken aikaa, se on nyt 45 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134613

Wednesday, November 25, 2009

KESKIVIIKKO 25.11.09
1. TOIVEET Gilad Shalitin vapauttamisesta ovat nousseet eilisestä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh peruutti pyhiinvaellusmatkansa Mekkaan viime minuutilla, minkä uskotaan ennustavan vankienvaihtosopimuksen valmistumista. Hamasin neuvottelijoita lensi Damaskokseen, jossa Khaled Mashaal antaa lopullisen tuomionsa siitä. Mashaal on ollut kaiken aikaa kaikkein haluton luopumaan arvokkaasta panttivangistaan vastoin Gazan johtajia, joille Shalitin vankeus alkaa olla enemmän rasite kuin hyöty.
Hamasin neuvottelijat Mahmoud Zahar, Khlil al-Haya ja Nizar Awadallah, jotka neuvottelivat eilen saksalaisen välittäjän kanssa Kairossa, palaavat Damaskoksesta Kairoon tällä viikolla jatkoneuvotteluja varten, kertovat JP:n kolumnistit Kh A Toameh,Y Katz ja T Lazarof.
Hamasin edustaja Muhammad Nazzal Damaskoksessa esitti vielä tiistaina joitain varauksia vapautettavista palestiinalaisvangeista, joilla on pitkät vankeustuomiot.
Hamasin kanta Damaskoksessa näyttää olevan: Jos Israel toimii joustavasti, operaatio etenee joutuisasti, mutta ellei näin tapahdu, se jatkuu loputtomiin.
Pääministeri Netanyahu kutsunee turvallisuuskabinettinsa kokoon lähi aikoina keskustelemaan vaihto-operaatiosta. Hän kehotti eilen panemaan ”jäitä hattuun”, sillä sopimus ei ole suinkaan vielä valmis, ja lisäksi palestiinalaisvankien nimien julkistaminen voi tuoda uusia vaatimuksia ja valituksia oikeuslaitoksiin.
Gilad Shalit oli eilen viettänyt 1248 päivää Hamasin panttivankina tuntemattomassa paikassa ja olosuhteissa, mutta hänen videoesityksenä syyskuussa oli propagandavoitto Hamasille.
2. OMAISIAAN terrori-iskuissa menettäneet ovat päättäneet lähettää pyyntönsä korkeimmalle oikeudelle, että tämä vaatisi hallitusta julkistamaan vapautettaviksi suunniteltujen terroristien nimet. Heitä edustava järjestö Almagor Terror Victims Association aikoo esittää korkeimmalle oikeudelle toisen pyynnön, jossa vaaditaan hallitusta julkistamaan, millä perusteilla vankeja valitaan vapautettaviksi vastoin armeijan sensorien vaatimuksia tietojen yksityiskohtien julkistamisen kieltämisestä.
Vieraillessaan kansallisen poliisin päämajassa tiistaina pääministeri Netanyahu lupasi, että kun sopimus on saatu aikaan, sekä hallituksen ministerit että yksityiset kansalaiset voivat osallistua julkiseen keskusteluun siitä. Hän selitti, ettei hallitus aio toimia asiassa salaisesti.
Terrorin uhrien omaiset eivät kuitenkaan luota hallituksen hyvään tahtoon, vaan ovat lähettäneet kirjeitä pääministerille sekä puolustus- ja ulkoministeriöille, joissa he vaativat nimien julkistamista, koska se ei ole turvallisuuskysymys, he selittävät, mutta heidän vapauttamisensa tulee olemaan sitä. He selittävät, että ainakin 180 israelilaista on saanut surmansa viimeisen vankienvaihdon yhteydessä vapautettujen terroristien toimesta.
Haifan pommi-iskussa lapsiaan menettäneet vanhemmat Yossi Zur, Ron Kehrmann ja Yossi Mendellevich kertovat lisäksi, että kaksi vapautettaviksi suunniteltua Hamasin terroristia ovat kertoneet brittijournalistille, että vapauduttuaan he jatkavat terrorismin suunnittelemista.
Omaiset valittavat, että nimien tultua julkisiksi heillä on 48 tuntia aikaa esittää valituksensa, eikä siinä ajassa ehti puolustaa oikeuksiaan. ”Silloin, kun kuuleminen tapahtuu, terroristit istuvat jo busseissa, joissa heidät kuljetetaan vapauteen.” (JP, R Friedman, T Lazaroff)
3. VANKIENVAIHTO-OPERAATIO terrorijärjestön kanssa on herkkä ja monimutkainen, sillä siinä ei tavallisesti, kuten ei tässäkään tilanteessa, keskustella suoraan osapuolten kesken, vaan kaikki yhteydenpito tapahtuu välittäjän kautta. Se vaatii aikaa ja pienetkin muutokset tai lisävaatimukset on aina hyväksytettävä toisella osapuolella.
Israelin osa tällaisissa neuvotteluissa on vaikea siksi, että se haluaa palauttaa kansalaisensa koteihinsa, minkä terroristit ovat täysin tajunneet ja käyttävät sitä häikäilemättä hyväkseen. Terrorismin päämääränä ei ole toimia ihmisystävällisesti, vaan aiheuttaa uhreille ja heidän omaisilleen mahdollisimman paljon tuskaa ja hätää. Terrorismin suunnittelijoilla ei omien intressiensä ohella ole mitään moraalisia tai eettisiä ongelmia ratkottavinaan, koko operaatio on heille käytännöllinen, poliittinen tai taloudellinen suoritus, korkeintaan jonkun uskonnollisen, kiihkomielistä äärisuuntaa edustavan henkilön tai järjestön tilaama toimenpide. Legal Forum for the Land of Israel (Israelin maan lainopillinen forum) esittää, että nykyinen salaileva vaihto-operaatio on muutettava julkiseksi, koska sensoria käytetään poliittisena aseena salaisen vaihto-operaation suunnittelemiseksi ilman julkista valvontaa.
Toiseksi vaaditaan selkeitä periaatteita, miten tulevaisuudessa tulee suhtautua vangeiksi joutuneitten kansalaisten vapauttamiseksi. Heinäkuussa asetettiin ns. Shamgarin komitea laatimaan suuntaviivat hallitukselle tulevia vastaavia tilanteita varten. Puolustusministeriön asettama kolmen asiantuntijan laatimat suositukset esitettiin puolustusministeri Barakille, mutta niitä ei ole virallisesti käsitelty eikä hyväksytty noudatettaviksi.
Kansanedustaja Yaacov Katz (NU) vaati, että Netanyahun täytyy esittää komitean suositukset julkistettaviksi ennen Shalitin vapauttamista eikä sen jälkeen. (JP)
4. EUROOPAN JUUTALAISKONGRESSIN (EJC) johtajat tapasivat eilen Venäjän ulkoministeri Sergey Lavrovin pyrkien vaikuttamaan häneen, että tämä käyttäisi omaa vaikutusvaltaansa Gilad Shaltin vapauttamiseksi sekä toiseksi Iranin ydinasehaaveitten romuttamiseksi. Lavrov kertoi juutalaisjohtajille, että Venäjän lähettiläs on jatkuvassa kontaktissa Gilad Shalitin vanhempien kanssa ja on hän siten hyvin tietoinen asiasta. Hän sanoi, että ”Shalitin pitäminen panttivankina in ihmisoikeudellinen kysymys”, ja kutsui sitä ”sietämättömäksi”. Tapaaminen oli osa sarjasta, jonka aikana Venäjän johtajat, heidän mukanaan presidentti Medvedev, keskustelevat EJC:n johtajien kanssa.
Tilaisuudessa EJC:n presidentti Moshe Cantor ojensi Lavroville lastenkirjan, jossa on Gilad Shalitin kirjoitus hänen ollessaan 11-vuotias. Kirjoitus on nimeltään ”When the Shark and the Fish Met” (Kun hai ja kala tapasivat toisensa). Lavrov esitti mielipiteensä Shalitista sen jälkeen, kun hän oli ottanut vastaan EJC:n presidentin ojentaman lastenkirjan.
EJC:n johtajat pyrkivät vaikuttamaan Lavroviin, että tämä painostaisi Kiinaa oman maansa ohella asettamaan tuntuvia pakotteita Iranille, sekä myös että Venäjä pidättyisi toimittamasta Iranille sen tilaamia S-300 ohjustorjuntajärjestelmiä.
Samanlaisia pyyntöjä esitetään myös Venäjän presidentti Dmitri Medvedeville. (JP)
5. TARKKAILIJAT ennustavat, että jos Fatah Tanzimin entinen Länsirannan komentaja Marwan Barghouti vapautetaan vankeinvaihdon yhteydessä, se tulee aiheuttamaan todennäköisen valtataistelun kiihtymisen Länsirannalla. Monet johtavat palestiinalaiset uskovat, että hänestä tulisi siinä tapauksessa PA:n uusi puheenjohtaja (presidentti). He uskovat myös, että hänellä olisi arvovaltaa, mikä Mahmoud Abbasilta puuttuu, murtaa rauhankeskusteluissa syntynyt takalukko.
MARWAN BARGHOUTI, 50, lähetti vankilastaan kovasanaisen kirjeen, joka luettiin Jerikossa pidetyssä konferenssissa. Siinä hän syyttää Israelia ”neuvottelujen käyttämisestä lisätäkseen setlementtejä ja vallatakseen lisäalueita Jerusalemissa”. Hän sanoo kirjeessään, että rauhan-keskustelut ovat päätyneet umpikujaan. ”Israelin taholla ei ole rauhankumppania, vain radikaalinen oikeistolainen hallitus, jonka valta riippuu setlementeistä ja miehityksestä.”
Palestiinalaisten taholta kerrotaan, että Barghouti tulee ”presidenttinä” esiintymään sekä Fatahin, Hamasin että kaikkien palestiinalaisten etujen ajajana, ja toimii jopa kansainvälisen yhteisön etujen mukaisesti.
Barghouti vaatii, että rauhankeskustelujen lisäksi palestiinalaisten tulee käyttää hyväkseen rauhallisia mielenosoituksia, istumisia kaduilla ja muita väkivallattomia keinoja. Hän ei suosittele väkivallan tai aseitten käyttämistä, mutta käytännössä kiihottunut kansa helposti joutuu sellaisiin tilanteisiin poliisin ja sotilaitten kanssa. Häntä pidetään ei-uskonnollisena, mutta hän työskentelee islamilaisten kanssa. Hän on pystynyt pitämään itsensä korruptiosyytösten ulkopuolella, mikä on harvinaista arabiyhteisöissä, joissa erilaisten palvelujen ja etuisuuksien ostaminen on osa kulttuuria. Hänet vangittiin 7 vuotta sitten ja tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta lukuisten israelilaisten murhaan johtaneitten terrori-iskujen suunnittelijana ja johtajana. Vaikka hän vetäytyi pois viimeisestä presidentti-kilvasta, hänen uskotaan tähtäävän siihen varsinkin, jos Abbas jää lopulta syrjään. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin valiokunta velvoitti terveysministeriön laatimaan neljän kuukauden kuluessa esityksensä, jossa säännöstellään marijuanan käyttämisestä lääkkeisiin. Esityksen mukaan vaikeita ja tuskallisia sairauksia sairastavien potilaitten tulisi saada tarvitsemansa kipulääkkeet, joista marijuana on yksi. Ongelman muodostaa sen valmistaminen, valvonta ja levittäminen ilman, että se joutuu laittomien huumekauppiaitten käsiin. (JP)
- Sähkövirtaa säästävien fluorisent ruuvattavien lamppujen on havaittu olevan terveydelle vaarallisia, jos ihminen joutuu liian pitkäksi aikaa niiden antaman UV-säteilyn kohteeksi. Turvallisuusetäisyytenä pidetään 30 sm. Varsinkin autoimmuniteettia sairastavat ovat herkkiä UV-säteilylle, tulkoon se auringosta tai fluorisent-lampusta. Suljetut yhden kuvun sisäiset lamput ovat uutisen mukaan turvallisia. (JP)
- Kaksi egyptiläistä pankkia vaatii, että heidän osakkuutensa Jerusalemin King David hotellista tulee huomioida. Ne väittävät omistavansa 78 miljoonan arvoiset osakkuudet sekä maksamattomat korkotulot vuodesta 1929 lähtien, ja uudelleen 1934 ja 1943. Israel otti King David hotellin huostaansa 1948 sodan jälkeen hylättynä omaisuutena (Absentee Property Custody). (JP)
- Palestiinalaiset rakentavat Ramallahin viereen uutta kaupunkia tai lähiötä, nimeltään Rawabi, joka perustuu amerikkalaistyyliseen liikkuvaan (mobile) asuntojärjestelmään, sekä kiinnelaina järjestelmään, joka olisi ensimmäinen palestiinalaisalueella. Rahoitus tulee pääasiassa länsimaista. (JP)
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad ja Brasilian presidentti Luiz Inacio Lula de Silva tapasivat eilen. Lula vaati länsivaltoja työskentelemään Iranin kanssa. USA:n kongressin edustajat tuomitsivat tapaamisen. (JP)
- Iran suostuu vaihtamaan alhaiseen tasoon rikastamaansa uraania vain omalla maaperällään lännessä jatkorikastettuun uraaniin, koska Iran ei luota länsivaltojen toimivan sopimusten mukaan. (JP)
- Druusit eivät luota YK:n joukkojen ”tinasotilaitten” kykyyn valvoa Ghajarin kylää Libanonin rajalla, jos Israel luopuu siitä. (INN)
- Michael Ben-Ari (NU) antoi eilen vankilan viranomaisille uhkavaatimuksen rangaista Marwan Barghoutia vankilasääntöjen rikkomisesta tämän annettua laittomia haastatteluja vankilasta. Heillä on 24 tuntia aikaa. (JP)
- Jordania lähetti Saudi Arabian pyynnöstä 2000 miehen kommandoyksikön taistelemaan Jemenin Houthi kapinallisia vastaan saudien maalla. (debkafile)
- 4 ihmistä kuoli, kolme heistä turisteja, helikopterin syöksyssä mereen Netaniyan rannikon edustalla teknisen vian vuoksi. (JP)

Tuesday, November 24, 2009

TIISTAI 24.11.09
1. HUHUT IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisen ympärillä tiivistyvät sitä mukaa kuin lähenee aika, jolloin hänet pitäisi vapauttaa. JP:n artikkeli kertoo, että Hamasin taholta vahvistetaan edistystä tapahtuneen, mutta että on liian aikaista puhua sopimuksesta.
Hamasin puolella kysymys on vain kaupankäynnistä, se haluaa kiristää vaihtokaupasta mahdollisimman suuren hinnan menettämättä itse mitään. Panttivangista on tullut sille enemmän rasite kuin kaupankäynnin väline, ja Hamas haluaa päästä hänestä.
Israelille kysymys on paljon mutkikkaampi. Hamasin vaatimat vapautettavat vangit ovat suurrikollisia, murhamiehiä tai murhien suunnittelijoita, joilla monella heistä on moninkertainen elinkautinen tuomio yllään. Israelissa on voimassa oleva kuolemanrangaistus, mutta sitä ei ole käytetty siitä lähtien, kun Adolf Eichman teloitettiin hirttämällä.
Hallituksen ministerit ovat jakaantuneet, miten vaihtokauppaan pitäisi suhtautua, osa vastustaa sitä, mutta enemmistö kannattaa. Netanyahu on luvannut, että asiasta käydään avoin keskustelu sitten, kun sopimusluonnos on valmis allekirjoitettavaksi. Jos asia etenee kuten näyttää, hallitus voisi ratkaista asian ensi viikolla, mutta tuskin tämän viikon aikana.(JP)
2. HALLITUKSEN kolmestakymmenestä ministeristä Likudin taholla arvioidaan, että viisi ministeriä voi äänestää Giladin vapauttamissopimusta vastaan. Yksi mielipiteitä eniten jakavista kysymyksistä on Fatah Tanzimin entinen Länsirannan johtajan Marwan Barghoutin sekä turismiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnitelleen PFLP:n johtaja Ahmad Sa´adatin vapauttaminen. Varapääministeri Silvan Shalom (Likud) arvioi, ettei kumpaakaan sisällytetä vaihtoon. Vaihtoa vastustanevat eniten kansallisen infrastruktuurin ministeri Uzi Landau (Israel Kotimme) ja talousministeri Yuval Steinitz (Likud).
Kokemuksesta tiedetään, että suuri osa vapautetuista terrorismista tuomituista ovat palanneet terrorismiin, monet heistä entistä pätevämpinä, sillä he ovat voineet vaihtaa kokemuksiaan ja saamaansa opetusta terroristikavereittensa kanssa vankilassa.
Pääministeri Benyamin Netanyahun sisaren mies tri Hagi Ben-Artzi kehotti armeijan radion haastattelussa eroamaan ennen vankienvaihtoa. Hän viittaa siihen, että kun Hamasin johtaja sheikki Ahmed Yassin vapautettiin, se aloitti toisen intifadan. ”Seuraukset ovat aivan selvät, ja kerron tämän syvästä kiintymyksestä Bibiin, ja siksi pyydän häntä pidättymään ottamasta vastuuta mahdollisesti satojen tuhansien israelilaisten kuolemasta,” hän selitti. Hän jatkoi, että Netanyahu toimisi vastoin periaatteitaan ja antaisi suuren piristysruiskeen terrorismille. ”Tämä osoittaisi, ettei hänellä ole selkärankaa, sillä 30 vuoden ajan hän enemmän kuin kukaan saarnasi terrorismille antautumista vastaan,” lisäten että ”kirjassaan ”Taistellen terrorismia vastaan” hän kirjoitti kokonaisen luvun asiasta ja sanoi kieltäytyvänsä vapauttamasta terroristeja.” (JP)
3. Sionistirabbit tukevat sotilaita, jotka vastustavat heidän käyttämistään juutalaiskotien tuhoamisessa, ja kehottavat kieltäytymään terroristien vapauttamisesta. Rabbit kokoontuivat keskustelemaan asioista sunnuntaina. He vaativat, että IDF:n tulee muotoilla selkeät moraaliset säännöt toimilleen. ”Sotilaat, jotka noudattavat käskyjä evakuoida ja tuhota juutalaisia yhteisöjä Juudeassa ja Samariassa, ovat vaarallisempia kuin ne jotka kieltäytyvät, sillä he noudattavat käskyjä, jotka ovat laittomia ja moraalittomia ja käyttäytyvät kuin robotit.”
Sionistirabbien neuvostoon otettiin samalla 43 uutta jäsentä.
Toisena asiana konferenssissa käsiteltiin Gilad Shalitin vapauttamisneuvotteluja. Rabbit saivat keskustelujensa tueksi useitten reservin upseereitten keräämiä turvallisuustietoja, joista ilmenee, millaisia vaaroja terroristien vapauttaminen tuo mukanaan. ”Upseerit osoittivat meille, että ehdotettu sopimus voi olla erittäin tuhoisa Israelille. Yleinen huomio rabbien kesken oli se, että Netanyahu antautuu vasemmalta laidalta tulevan painostuksen alla. Ei ole mitään moraalista oikeutusta vapauttaa Shalit, jos sen kautta vaarannetaan jokainen Israelin kansalainen”, rabbien lausunnossa todetaan.” Tämä on totta varsinkin, kun huomioidaan, että on toisia tapoja Shalitin vapauttamiseksi, joita ei ole tarpeeksi tutkittu.” (JP)
4. JP:N SUORITTAMAN katuhaastattelun perusteella Daniella Rothman toteaa, että valtaosa Israelin kansasta haluaa Shalitin vapautettavaksi, osa heistä hinnasta välittämättä. Asian johdosta käydyn päivittäisen mediaseurannan ansiosta jokaisella tuntuu olevan oma mielipiteensä asiasta, eikä monikaan tunnusta tietämättömyyttä tai välinpitämättömyyttä.
Jotkut sanovat epäilevänsä median kautta levitettäviä uutisia, ja jotkut jopa epäilevät, että koska asiasta keskustellaan niin paljon, Shalit voidaan palauttaa ruumisarkussa.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi iski tiettävästi nyrkkinsä pöytään hallituksen istunnossa vaatien, että Shalit on saatava vapautettua mahdollisimman pian. Hänen kärsimättömyytensä on ymmärrettävä, sillä armeijan komentajalla on parempaakin tekemistä kuin puida samaa asiaa viikosta viikkoon.
Israelin turvallisuusjohtajat sen sijaan ovat varsin yksimielisesti terroristien vapauttamista vastaan. Heinäkuussa 2008 turvallisuusjohtajat Yuval Diskin (Shin Bet, Israelin turvallisuus-järjestö)ja Neir Dagan (Mossad) vastustivat vankien vaihtoa Hizbullahin kanssa, jonka päätteeksi osoittautui, että Israel oli neuvotellut kahden sotilaansa ruumiista, mistä Hizbullah ei antanut mitään vihjettä neuvottelujen aikana. Terrorijärjestöillä ei ole tapana sallia Punaisen Ristin tai jonkun muun kansainvälisen järjestön vierailla vankiensa luona, kuten yleiset kansainväliset säännöt määräävät.
Shalitin vapauttamiskysymykseen liittyy tärkeä poliittinen kysymys: Missä määrin terroristien vapauttaminen nostaa Hamasin kansansuosiota myös Länsirannalla? On huomioitava, että terroristeillakin on perheensä, vaimot, lapsia ja muita omaisia, jotka odottavat heidän paluutaan kotiin. He esittelevät lehdistölle valokuvia ja muita muistoja tunteittensa tueksi. Fatahin uskottavuus on pahasti kärsinyt Abbasin häälyvästä esityksestä uskaltamatta pitää kiinni kerran lupaamastaan, vaan taipuen painostuksen alla.
Shalitin vapauttamista tukevat vapaaehtoiset kansalaisryhmät aikovat jatkaa toimintaansa siihen saakka, kun Gilad Shalit on palautettu turvallisesti kotiinsa. (JP)
5. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu harkitsee 10 kuukauden rakentamiskiellon julistamista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä saadakseen täysin jumiutuneet rauhankeskustelut alulle kohta vuoden kestäneen tauon jälkeen. Hän harkitsee, hakeeko hän tukea päätökselleen turvallisuuskabinetista, ”kuutosista”, kuten sitä kutsutaan, vai uskaltaako hän kokeilla koko 30 ministerin hallituksen mielipidettä. Hän on tehnyt selväksi, että jos rakentamiskielto tulee voimaan, siihen ei sisälly Jerusalemin alue, johon hän laskee kuuluvaksi koko pääkaupungin kuntarajan sisällä olevat alueet, myös Itä Jerusalem.
Jerusalemin kaupunki on pormestarinsa Nir Barkatin mukaisesti tehnyt päätöksen toimia siten, että kaupungin aluetta käsitellään yhtenäisenä erottelematta sen osia. Sen mukaisesti juutalaisilla on oikeus rakentaa ja asua kaupungin alueella tahtonsa mukaan, ja samoin palestiinalaiset voivat siirtyä asumaan myös pääkaupungin länsiosiin, kuten monet ovat tehneet. Vain asunnon hintojen korkeus asettaa omia esteitään niille, joilla ei ole varaa lunastaa Jerusalemin länsiosien korkean hintatason mukaisia asuntoja.
Netanyahu esitteli eilen Saksan uudelle ulkoministerille Guido Westerwellelle Jerusalemin aluetta ja varsinkin Gilon alueen sijoitusta vain muutaman minuutin matkan päässä Knessetistä. Hän pyrki osoittamaan vieraalleen, miten kohtuutonta on lukea yli 40 vuoden ajan Jerusalemiin oleellisesti kuuluvaa, nykyisin yli 40 000 asukkaan lähiötä ”setlementiksi”, kuten Yhdysvaltainkin edustajat ovat väittäneet. USA:lla on konsulaatti Jerusalemissa, joskin sen itäosassa, ja runsaasti henkilökuntaa, joka voitaisiin hetkeksi irrottaa tarkkaamasta juutalaisten muuttoa ja rakentamista pääkaupunkinsa itäosiin, ja käydä vilkaisemassa asema-paikkansa länsiosaakin asianmukaisen tiedon saamiseksi Obaman hallitukselle. (JP)
6. JEMENIN houthi-kapinalliset, joita Iran tukee sekä asein että mahdollisesti myös sotilaallisin neuvonantajien muodossa, ovat aiheuttamassa kasvavan uhan Jemenin Abdullah Sallahin hallitukselle maan pääkaupungissa Sanaassa, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Iranin avoin osallistuminen kapinallisten toimintaan on saanut sekä Saudi Arabian että Egyptin osallistumaan entistä enemmän konfliktiin. Myös USA on lisännyt osallistumistaan tilanteen seuraamiseen tuomalla alueelle lisää merivoimiaan.
Iran on kuitenkin osoittanut, ettei se ole suinkaan luopumassa leikistä, mistä osoituksena on sen päätös lähettää Jemenin rannikon edustalle pienoissukellusveneitään siellä jo partioivien sota-alustensa tueksi. Iranin ilmoituksen mukaan nämä pienoissukellusveneet ovat käynniltään niin hiljaisia, etteivät USA:n laivojen tutkat pysty niitä havaitsemaan. Iranin johto ei ilmoittanut miten monta Ghadir-luokan sukellusvenettä se lähettää Jemenin rannikon edustalle. Iran pyrkii tällä toimenpiteellä uhkaamaan alueella sekä USA:n että Saudi Arabian merivoimien aluksia, jotka ovat pysäyttäneet Iranin aseita kuljettavia laivoja Jemenin edustalla. Iran on käyttänyt pienoissukellusveneitään Persianlahdella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se lähettää niitä kauemmas alueestaan. Debkafile kertoi aiemmassa artikkelissaan, että Iranin avoin tuki houthi-kapinallisille on varoitus Saudi Arabialle, ettei se anna IAF:n koneille ylikulkulupaa alueensa yli pommituslennollaan Iraniin ydinlaitoksiin.
7. UUTISOTSIKOITA
- Al-Hayat lehti kertoo, että Marwan Barghouti ja Ahmad Saadat ovat vapautettavien vankien luettelossa, ja että sopimus on lähempänä allekirjoitusta kuin koskaan. (haaretz)
- Mahmoud Abbas vakuuttaa, ettei palestiinalaisilla ole varaa intifadaan.
- Israel käy salaisia keskusteluja Omanin kanssa. Suhteet katkesivat toisen intifadan alettua 2000. (haaretz)
- IDF:n riveissä palvelee satoja reserviläisiä, jotka eivät osaa hepreaa.
- IAF vastasi iskemällä kahteen tunneliin ja yhteen metalliverstaaseen Gazassa aikaisin tiistaiaamuna terroristien ampuessa raketin eilen illalla Israeliin Shar HaNegevin alueelle. (INN)
- Sää on tänään 20 astetta Jerusalemissa, mutta tuuli on kova. Huomenna sää muuttuu pohjoisessa ja etelässä osittain myrskyiseksi sateitten aiheuttaessa tulvia. Keskiviikkoillan kuluessa sateet siirtyvät myös maan keskiosiin ja säätila viilenee kovan tuulen johdosta oleellisesti. (INN)
- Jordanian kuningas Abdullah II hajotti maan parlamentin ja määräsi uudet vaalit. Parlamentin enemmistö kuuluu sitoutumattomiin ja beduiiniheimoihin. Kansanedustajia on kritisoitu saamattomuudesta ja siitä, etteivät he pysty seuraamaan ja ohjaamaan hallituksen toimia. Nämä ovat jo toiset ennen aikaiset vaalit Abdullah II:n aikana Jordaniassa. (ynet)

Monday, November 23, 2009

MAANANTAI 23.11.09
1. PRESIDENTIT Shimon Peres ja Hosni Mubarak vaihtoivat eilen kohteliaisuuksia, jotka oli kiedottu piikkilankoihin. Nämä ”kaksi vanhaa varista” - molemmat yli 80-vuotiaita – istuivat epämukavan näköisesti heille varatuilla joskin pehmusteluilla nojatuoleillaan vastaillen median esittämiin kysymyksiin.
Vain pari päivää aiemmin Mubarak oli esittänyt Egyptin parlamentin istunnossa – Egyptillä on sellainenkin, jos joku ei sattunut tietämään - voimakasta kritiikkiä ja syytöksiä Israelin toimia vastaan. Hän syytti siellä Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta – mikä toki on tottakin, ja täysin ymmärrettävää, onhan Jerusalem sentään Israelin pääkaupunki – ja rakentamisesta Itä Jerusalemissa, jolla hän lienee tarkoittanut Gilon lähiöön hyväksyttyä 900 asunnon rakentamista, tuskin muutaman asunnon rakentamista Jebel Mukaberin lähiöön. Mubarak ei tainnut muistaa, että Israel liitti koko Jerusalemin alueen pääkaupunkiinsa ja osaksi Israelia heti saatuaan jordanialaiset miehittäjät karkotettua sieltä 1967.
SHIMON PERES muistutti tästä lehdistötilaisuudessa, olettaen, että Mubarakin muisti jo pätkii. Mubarak jatkoi Israelin toimien moittimista väittäen Peresille, että Temppelivuori –tai Haram al-Sharif (ylevä pyhättö) kuten muslimit sitä nimittävät – ei ole vain palestiinalainen kysymys vaan se on pan-islamin kysymys, tarkoittaen, että se on pyhä kaikille muslimeille. Lehdistötilaisuudesta kertova uutinen ei mainitse, että Peres olisi muistuttanut Mubarakia, että Temppelivuori on pyhä –itse asiassa kaikkein pyhin – juutalaisille ja tärkeä myös lukemattomille kristityille kaikkialla maailmalla, eli senkin eteen olisi laitettava määre ”pan”. Lukemattomat kristityt turistit mielellään vierailevat Temppelivuorella, jos siihen on tilaisuus.
PERES sentään esitti toivomuksen muslimeille, että he kunnioittaisivat samassa määrin synagogia ja kirkkoja kuin Israel kunnioittaa moskeijoita. Tässä on hyvä muistaa, että jordanialaiset tuhosivat Jerusalemin alueella 1948-1967 välisenä aikana kaikki Itä Jerusalemin 58 synagogaa ja juutalaista kulttirakennusta yrityksissään kitkeä kaupungista kaiken, mikä viittaa juutalaisuuteen ja sen perinteisiin.
Se ettei Peres maininnut Temppelivuoren pyhyydestä juutalaisille johtunee siitä, ettei Peres ole koskaan osoittanut erityisen suurta intoa uskontoaan kohtaan, joskin pitää joskus mustaa kalottia päässään, kuten protokolla vaatii. (JP)
2. PRESIDENTTI Hosni Mubarak väitti journalisteille, että Israel tuhoaa ”rauhanprosessin” yksipuolisilla toimillaan, jatkamalla rakentamistaan setlementeissä ja kieltäytyen Abbasin vaatimasta rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa sekä Itä Jerusalemissa ja lisäksi vaatii Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona. Peres vakuutti, että nämä kysymykset ovat perifeerisiä, sivuasioita, jotka poistuvat kuvasta heti, kun todelliset rauhankeskustelut saadaan aikaan. Peres vakuutti Mubarakille journalistien todistaessa, ettei Israel aio rakentaa mitään Temppelivuorelle eikä kaiva maata siellä olevien moskeijoitten alta, kuten palestiinalaiset väittävät. Hän myös vakuutti, ettei Israel rakenna yhtään uutta setlementtiä, ei harjoita maan pakkolunastamista, eikä varoja myönnetä setlementtien rakentamiseksi, ja että ilman lupaa rakennetut setlementit tullaan purkamaan. Shimon Peres on erityisesti vanhoilla päivillään eksynyt lupauksiin, joihin hänellä ei itse asiassa ole valtuuksia, ellei hän ole sopinut asiasta poliittisen johdon kanssa. Israelissa presidentti ei saa puuttua poliittisiin kysymyksiin eikä antaa lausuntoja niistä.
PRESIDENTTI Hosni Mubarakin repliikeissä kuultaa hänen pitäytymisensä vuoden 2002 saudisuunnitelmaan, jonka arabiliitto hyväksyi omaksi suunnitelmakseen. Sen mukaan Israelin tulee luopua kaikista 1967 sodassa vapauttamistaan alueista, sallia palestiinalais-pakolaisten paluu entisille asuinsijoilleen tai saada kunnollinen korvaus, sekä muita epämääräisempiä vaatimuksia. Peres suositteli rauhankeskusteluja YK:n päätöslauselman no 242 sekä ”tiekartan” pohjalta, jotka Israel on Peresin mukaan hyväksynyt.
Peres ei halunnut spekuloida Gilad Shalitn vapauttamisneuvotteluista, eikä niistä kai ollut muuta uutta tiedossakaan, kuin että niiden kerrotaan edistyneen. (JP)
3. JERUSALEM POST kertoo kissankokoisin otsikoin, että edistystä Shalitin vapauttamiseksi on tehty, viitaten tässä Peresiin tiedonantajana.
JP:n uutinen kertoo edelleen, että Israel on suostunut Hamasin vaatimukseen 70 terroristin vapauttamiseen aiemman vaatimuksen lisäksi tuhannen vangin vapauttamisesta.
IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi varoitteli aiemmin esittämästä julkisuudessa toistuvia arvioita ja ennusteita neuvottelujen edistymisestä, koska ne vaikeuttavat prosessia. Hän vakuutti, että heillä on syvä vakaumus vapauttaa Shalit mahdollisimman pian, mutta neuvottelut siitä tapahtuvat suljettujen ovien takana, hän selitti.
Tästä huolimatta sekä Israelin että arabilehdistö kertoo laveasti neuvotteluista ja esittää arvioita ja aikatauluja, miten kaikki tapahtuu.
Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan Shalit vapautetaan Egyptiin samaan aikaan, kun Israel vapauttaa ensimmäiset arviolta 450 vankia. Shalit pääsee kotiinsa vasta, kun kaikki yli tuhat vankia on vapautettu, näin julkisuudessa olevien tietojen mukaan.
Fox-news kertoo uutisissaan, että ”tärkeä askel on otettu, kun Israel hyväksyi 70 lisävangin vapauttamisen”. Israel suhtautui vieroksuen 70 lisävangin vapauttamiseen 450 lisäksi, joita pidetään maan turvallisuudelle vaarallisina.
GILAD SHALIT, 22-vuotias kersantti, joutui IDF:n tukikohtaan Kerem Shalomin lähellä tehdyn kommandoiskun aikana hyökkääjien panttivangiksi kesäkuussa 2006.
Al-Arabiya satelliittiuutisten mukaan Hamasin korkeat johtajat matkustavat Kairoon maanantaina viimeistelemään sopimuksia, joiden sanotaan olevan viimeistelyä vailla. Välittäjänä neuvotteluissa toimivan Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle saapuu Israeliin maanantaina valmistelemaan vaihto-operaatiota. Al-Arabiya kertoo lisäksi, että vapautettavia turvallisuusvankeja on yli tuhat, heidän joukossaan Hamasin entinen Länsirannan komentaja Abdullah Barghouti sekä Ibrahim Hamad, Hamasin ulkopoliittisen toimiston johtajan Khaled Mashaalin serkku, ja muita terroristeja, joilla on verta käsissään. Abdullah Barghouti kärsii Israelin vankilassa 70 elinkautistaan Israelin siviilien murhaamisen suunnittelusta.
Vaikeimpia kysymyksiä vankien vapauttamisessa on ollut, minne heidät vapautetaan. Israel ei haluaisi vapauttaa heitä Israelin alueelle.
TERRORISMIN UHRIEN omaiset vaativat, että hallitus julkistaa vapautettavien vankien listan, että he voivat nostaa vaatimuksia heidän vapauttamistaan vastaan.
Perjantaina on muslimien lomapäivä, Eid al-Adha, jonka vuoksi se sopisi muslimeille hyvin vastaanottoseremonian järjestämiseksi vapautetuille vangeille.
Jos yli 1400 vangin vapauttaminen toteutuu, Hamasin kansansuosio tulee nousemaan suuresti sekä Länsirannalla että Gazassa, mikä edelleen murentaa Abbasin suosiota, joka on laskenut kuin lehmänhäntä. Abbas varmaan aavistaa tämän ja haluaa paeta ajoissa. (JP)
4. HAMASIN julkistama rakettien ampumiskielto ei sopinut Islamic Jihadin ja PFLP:n suunnitelmiin ja poliittisiin laskelmiin, joten ne kieltäytyivät allekirjoittamasta sopimusta. Hamasin johtajat Gazassa kuitenkin vannoivat, etteivät hekään jää toimettomiksi Israelin mahdollisia iskuja vastaan Gazan kaistalle. Hamasille on tärkeä, että sen julkistama keskeytys rakettitulessa Israelin alueelle pitää ainakin kahdesta syystä: Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut voivat keskeytyä määrättömäksi ajaksi, jos joku ryhmä aiheuttaa siviiliuhreja Israelin puolella, ja samalla poistaisi palestiinalaisvankien vapauttamisen tuoman kansansuosion sekä Gazassa että Länsirannalla. Toiseksi Hamas pyrkii kaikin tavoin nostamaan imagoaan poliittisena puolueena, mikä vähentäisi saartotoimien kuristusotteita poistaen ne lopulta kokonaan, ja toisi Hamasin hyväksymisen kansainvälisesti.
Viikonvaihteen aikana ammuttujen rakettien takana oli Fatahin alainen al-Aksa Marttyyrien prikaati Gazassa. Tämä edelleen nakertaa Fatahin suosiota alueella.
Fatah Tanzimin entinen johtaja Länsirannalla Marwan Barghouti, joka kärsii 40 elinkautistaan Israelin vankilassa, antoi sellistään käsin lausunnon lakimiehensä kautta, jossa hän sanoo kannattavansa rauhankeskusteluja Israelin kanssa, mutta suosittelee samalla aseellista vastarintaa, eli terrori-iskuja Israelin alueella. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Abbas valmistautuu antamaan lausunnon, jossa hän sanoo virallisesti siirtävänsä tammikuun 24. päivän parlamentti ja presidenttivaalit. Abbas ilmoitti jo alustavasti suostuvansa keskusvaalilautakunnan suositukseen vaalien siirtämisestä, koska sillä ei ole mahdollisuuksia järjestää vaaleja Gazassa. Toiseksi lautakunta ei tiedä, voivatko Itä Jerusalemin alueella asuvat palestiinalaiset äänestää. Oslon sopimuksen mukaan PA:n poliittinen toiminta on kielletty Itä Jerusalemissa. Asia on kuitenkin vielä auki, sillä viimeisten tietojen mukaan Egyptin välittämä sovittelusopimus Fatahin ja Hamasin välillä on lähes valmis ja hyväksyttävissä. (JP)
- PA:n johdon taholla katsotaan, että jos Abbas todella jättäytyy syrjään, se voi merkitä PA:n toimien romahtamista ellei romuttamista, ja saattaisi palestiinalaiset kriisiin. Hän sanoo, että ”Abbas otti valtavan riskin” suostuessaan neuvotteluihin Israelin kanssa, jos se julistaa rakennuskiellon Länsirannalla, mutta sanoo hänen pettyneensä siitä, ettei USA lupauksensa mukaisesti painostanut Israelin hallitusta Abbasin vaatimuksiin. Abbasin päätös erota ”presidentin” toimestaan on siten syytös Obaman hallitukselle lupauksensa rikkomisesta, kertoo palestiinalainen analyysi. (JP)
- Marokko peruutti viime hetkellä viisumin Israelin hallituksen edustajalta, teollisuus-, kauppa- ja työ-apulaisministeri Orit Nokedilta, kansainväliseen talouskonferenssiin, mutta salli oppositiojohtajan Tzipi Livnin osallistumisen. Tämä aiheutti kiivaita vastalauseita Likudin ja hallituksen taholta. Marokko ilmoitti kiellon olevan mielenosoitus siihen, että Israel sallii 900 asunnon rakentamisen Jerusalemin Gilon lähiöön. (JP)
- Asevelvolliset haluavat päästä hyökkäysjoukkoihin, ja halukkaita sen yksiköihin on runsaasti enemmän kuin muihin. Myös naisten osuus hyökkäysjoukoissa kasvaa, vaikka IDF ei halua naisia eturintamaan. Naisilla on nyt oma pataljoona, jota johtaa kapteeni Revital Uzon patterinkomentajana Hawk- ja Patriot ohjusyksiköissä. (JP)
- Infrastruktuuriministeri Benyamin Ben-Eliezer yrittää paikata repeämiä, mitä Israelin ja Turkin välille on päässyt syntymään. Paitsi kauppa-asioita, hänen 20-hengen valtuuskuntansa käsittelee myös diplomatiaa, jossa yhtenä aiheena on pyrkimys saada Turkki välittämään Syyrian kanssa käytävissä neuvotteluissa, vaikka ulkoministeri Lieberman jo ehti todeta, että Turkki on kiivaitten Israelin vastaisten purkaustensa vuoksi menettänyt uskottavuutensa puolueettomana välittäjänä. (JP)
- Öljyvuoren juutalaishaudoilla on tapahtunut suurta vandalismia. Hautakiviä on särjetty ja hautapaikkoja häväisty kaikin tavoin. Lisäksi paikalla käyneet ovat havainneet, että irralliset koirat yöpyvät kaadettujen kivien alla, ja jotkut jopa ovat tehneet pesänsä sinne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134548

Sunday, November 22, 2009

SUNNUNTAI 22.11.09
1. VIIKON ALKU näyttää ennakoivan vilkasta liikehdintää diplomaattisella rintamalla. Presidentti Shimon Peres matkustanee Kairoon, jossa hänellä on keskustelutilaisuudet presidentti Hosni Mubarakin kanssa, vaikka välillä jo kerrottiin vierailun peruuttamisesta. Mubarak on pitänyt pahaa tuulta Israelia kohtaan viime päivinä. Hänen kerrotaan poistaneen salakuljettajien valvonnan Gazan vastaisella rajalla jättäen amerikkalaisten toimittaman kaluston ja opastajat toimettomiksi ja antaen salakuljettajille lähes vapaat kädet kuljettaa Katjusha-raketteja ja muita vaarallisia aseita Gazaan. Debkafile kertoo artikkelissaan, että egyptiläiset upottivat raskaita 16 metrin mittaisia teräspaaluja epäiltyjen tunnelien kohdalle saaden ne romahtamaan. Ne ovat yleensä 10-15 metriä maan pinnan alapuolella. Mutta niiden lisäksi Debkafilen mukaan salakuljettajat kaivoivat ”strategisia” tunneleita 50-60 metrin syvyyteen. Nämä miehen korkuiset tunnelit varustetaan betoniseinillä ja katolla, ja niissä on valaistus ja ilmastointi. Näitä käytetään suurempien tavaroitten kuten rakettien kuljettamiseen.
Toinen ilmaus Mubarakin pahasta tuulesta on Jerusalemin Gilon kaupunginosan lisä-rakentaminen, jota hän kritisoi kiivain sanoin.
Peresin ja Mubarakin uskotaan keskittyvän keskusteluissaan Iranin tilanteeseen, Gilad Shalitin vapauttamistoiveisiin sekä Gilon lisärakentamiseen. Heidän uskotaan esittävän yhteisen vetoomuksen Mahmouid Abbasille, ettei hän eroaisi toimestaan. (JP)
2. HAMASIN TAHOLTA ilmoitettiin eilen, että se on saanut Gazassa toimivat järjestöt suostumaan siihen, että ne pidättyvät ampumasta raketteja Israelin alueelle. Aamun radiouutisissa kerrottiin kuitenkin, etteivät kaikki ryhmät ole allekirjoittaneet sopimusta. Toisaalta Hamasin edustaja toteaa, että Goldstonen raportti cast lead operaatiosta Gazassa sitoo IDF:n kädet niin, ettei se uskalla tehdä uutta sotaretkeä Gazan kaistalle. Näin kertoi Hamasin hallituksen sisäministeri Fathi Hamad journalisteille Xinhua-uutistoimiston mukaan. Hän lisäsi tiedotteeseen, että jos IDF:n sotilaat tunkeutuvat Gazan alueelle, ryhmät ovat oikeutettuja toimimaan tilanteen mukaan. Rauhallisen kauden tarkoituksena on hänen mukaansa antaa ihmisille tilaisuus rakentaa operaation aikana tuhoutuneita tilojaan.
PÄÄMINISTERIN kanslia ilmoittaa, että se odottaa toimenpiteitä lausuntojen sijaan. ”Me tuomitsemme Hamasin sen toimien eikä sanojen mukaan”.
Lauantaiaamuna terroristit ampuivat Gazasta raketin Shaar HaNegevin alueelle lähellä Sderotin kaupunkia, mutta se ei aiheuttanut vahinkoa.
IDF:n koneet vastasivat raketin ampumiseen iskemällä aikaisin sunnuntaiaamuna kahteen metalliverstaaseen Gazan keski- ja pohjoisosassa sekä yhtä salakuljetustunnelia vastaan. Palestiinalaiset ilmoittavat, että 7 ihmistä haavoittui IAF:n iskuissa.
Palestiinalaiset ovat ampuneet 270 rakettia Gazasta Israeliin tammikuun 18. 2009 päättyneen cast lead operaation jälkeen, viime kuussa 15 rakettia. Operaatiota edeltävänä vuonna Gazasta ammuttiin lähes 3 300 rakettia ja kranaattia Israeliin.
Gilad Shalitin vapauttamiskeskustelut jatkuvat suotuisasti, kertovat uutistoimistot, ja ennakoivat, että hänet voidaan vapauttaa Egyptiin kuluvan viikon perjantaina. Israel joutunee vapauttamaan yli tuhat palestiinalaisvankia, joista 450 vaarallisina pidettyjä murhaajia. Terrorismin uhrien omaisten järjestö vastustaa terroristien vapauttamista. (JP)
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1129746.html
3. TURKKI uhoaa edelleen Israelin vastaista mieltään. Vuorossa oli nyt Turkin puolustusministeri Veedi Gonul, joka esitti uhkavaatimuksen Israelille: Ellei se toimita Turkin tilaamia kymmentä ohjaajatonta (UAV) tiedustelukonetta 50 päivän sisällä, hän voi harkita koko 183 miljoonan arvoisen tilauksen peruuttamista. Aiemman uutisen mukaan Turkki olisi palauttamassa kaksi jo saamaansa konetta moottorivian vuoksi.
Tilaus tehtiin vuonna 2005. UAV-koneet valmistavan tehtaan taholta selitetään, että niiden valmistumisen myöhästyminen johtuu Turkin vaatimuksista varustaa ne Turkin omilla laitteilla, joitten paino ylittää koneen maksimipainon. Tämä uusi kriisi Israelin ja Turkin välisissä suhteissa tulee kuukausi sen jälkeen, kun Turkki peruutti yhteiset ilmasotaharjoitukset Anatolian Eagle vain pari päivää ennen niiden alkamista.
Koneitten valmistajatehtaitten IAI ja Elbit edustajat lensivät Turkkiin viime viikolla selvittämään nyt valokeilaan noussutta ongelmaa. IAI:n taholta uskotaan, että koneet pystytään toimittamaan muutaman lähiviikon aikana.
ISRAELIN infrastruktuuriministeri Benyamin Ben-Eliezer matkustaa tänään Turkkiin Ankaraan, jossa hän tapaa puolustusministeri Gonulin pyrkien sopimaan toimitusvaikeudet. Hänen mukanaan lentää 20 hengen johtavan liikemiehen ryhmä, myös IAI:n edustajia. Israel on vuosikaudet keskustellut Turkin kanssa juomaveden ostamiseksi Turkista. Sen kuljettamiseksi suunnitellaan putken johtamista Ashdodiin ja sieltä Eilatiin. Putken yhteyteen suunnitellaan öljy- ja kaasujohdon rakentamista Kaspianmeren alueen maista pumpattavan raakaöljyn kuljettamista putkien kautta Eilatiin, josta se voitaisiin laivata Kauko Idän markkinoille. Persianlahden rauhattomuuden vuoksi tarvitaan vaihtoehtoinen kuljetusreitti varsinkin Japanin ja Kiinan voimakkaasti nousevan tarpeen tyydyttämiseksi.
Ben-Eliezer uskoo, että hän pystyy hyödyntämään hyviä suhteitaan Turkin kanssa. (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3808493,00.html
4. PA:N PUHEENJOHTAJAN Mahmoud Abbasin päätös siirtyä syrjään palestiinalaisten johdosta näyttää tällä hetkellä lopulliselta, mutta ei ole moskeijassa kuulutettu, etteikö hän kuitenkin voisi peruuttaa päätöksensä. Jos hän kuitenkin jää syrjään, hänen paikkansa ottanee Muhammad Abu Maher Ghneim, 72, joka oli perustamassa Fatahin terrorijärjestöä 1954 sekä PLO:n kattojärjestöä 1964. Ghneim vastustaa Oslon sopimuksia, minkä vuoksi hän ei suostunut muuttamaan Arafatin mukana Gazaan, vaan jäi Tunisiaan. Hän sai luvan Israelilta tulla maahan osallistuakseen palestiinalaisten parlamenttivaaleihin, mutta hän joutui siirtymään maasta kolmen kuukauden viisumin umpeuduttua.
Abbas nimitti Ghneimin ”Palestiinan sotilasjoukkojen” varakomentajaksi. Hän on siten toiseksi tärkein mies Palestiinassa ja Israelin vankilassa viittä elinkautistaan kärsivän Fatah Tanzimin Länsirannan entisen johtajan Marwan Barghoutin pahin kilpailija.
Amerikkalaiset lähteet kertovat Al-Jazeeran TV-aseman mukaan, että jos Ghneimista tulee Abbasin seuraaja, voidaan vilkuttaa hyvästejä rauhanprosessille Israelin ja PA:n välillä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/134520
Abbasin torjuva asenne Netanyhua kohtaan voi olla perua siitä, miten Jasser Arafat aikoinaan suhtautui häneen. Vaikka Arafat osasi englantia ja puhui sitä omalla sekavalla tyylillään, hän kieltäytyi ymmärtämästä sitä tavatessaan Netanyahun, vaan käytti tulkkia. Mutta Netanyahun todetessa Arafatille, ettei tämä taida pitää hänestä, Arafat kiirehti vastaamaan odottamatta tulkkausta: ”Olet oikeassa, minä en pidä sinusta”. Abbasin kohtuuttomat vaatimukset 1967 sotaa edeltävistä linjoista Palestiinan valtion rajoina ja ehdottomasta rakentamiskiellosta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä voivat olla hänen tapansa osoittaa vastenmielisyytensä Netanyahua vastaan. Arabeilla on peritty ominaisuus ja kyky nähdä ihmisten heikkouksia ja käyttää niitä hyväkseen.
5. YK:N turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä + Saksa keskustelivat perjantaina Iranin ydinsuunnitelmasta ja tilanteesta, mikä aiheutui Iranin hylättyä IAEA:n pääsihteerin ElBaradein laatiman kompromissiehdotuksen. Keskustelujen päätteeksi ei julkisuuteen annettu tietoa, sovittiinko keskusteluissa kovennetuista sanktiosta Iranin vastaan. USA:n, Englannin, Ranskan, Venäjän ja YK:n sekä Saksan ulkoministerit julkistivat lausunnon, jossa ”he kehottavat Irania harkitsemaan tilaisuutta, minkä tämä sopimus toisi mukanaan sekä antautumaan vakaviin keskusteluihin ja neuvotteluihin jäsenmaitten kanssa”. Eräs EU:n viranomainen selitti, ettei aika ollut sopiva sanktioitten koventamiseksi.
USA oli ennen kokousta vaatinut toimenpiteitä Irania vastaan, mutta kokouksen jälkeen USA:n ulkoministeriön edustaja Robert Wood selitti asiaa näin: ”Olemme pettyneitä, ettei Geneven kolme aloitetta saaneet jatkoa”. Hän selitti, että ”jos Iran ei reagoi kansainvälisen yhteisön vaatimuksiin elää sille asetettujen vaatimusten mukaan, palaamme sanktiolinjalle”. Hän valitti, ettei Iran käyttänyt hyväkseen avointa ikkunaa, joka ei ole auki loputtomiin. Hän kieltäytyi spekuloimasta pakotusten laadusta ja aikamääristä.
Wood kiitteli YK:n tekemää päätöstä, jota kannatti 60 % jäsenistä, ja jossa Irania vaaditaan toteuttamaan ihmisoikeusvaatimukset täysimääräisesti maassaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Iranin valtion TV-asema ilmoitti, että Iran aloittaa suurimmat ilmapuolustus-harjoitukset, mitä se koskaan on tehnyt. Niiden tarkoituksena on tutkia, miten maa pystyy puolustamaan ydinlaitoksiaan USA:n ja/tai Israelin hyökkäyksiä vastaan. Iran on korotetussa äänilajissa vaatinut, että Venäjä toimittaa sen tilaamat S-300 ilma-torjuntajärjestelmät, koska sen Tor-M1 järjestelmä ei ole riittävä. Iran on hajauttanut ydinteollisuuttaan ja sen laitteita maansa 600 000 neliö km:n alueelle, jolla myös ilmapuolustusharjoitus tapahtuu. Hengellinen johtaja uhkaa pommittaa Tel Avivia ohjuksin, jos IAF iskee Iraniin. (JP)
- Israelissa kummastellaan, ettei puolustusministeri Ehud Barak ole nimittänyt uutta koordinoijaa IDF:n ja PA:n välillä, vaikka edellinen viranhaltija jättäytyi pois jo vuosi sitten. Barak ja IDF:n komentaja Ashkenazi nimittivät siihen tilapäisesti Amos Giladin, jolla on kokopäiväinen työ puolustusministeriössä. Virkaa pidetään erittäin tärkeänä nykyisessä tulehtuneessa tilanteessa, jossa Goldstonen raportin vanavedessä hyökkäyksiä tulee joka taholta. (JP)
- NGO-järjestö B´Tzelem kertoo 20-vuotisraportissaan, että vuosien 1989-2009 välillä väkivaltaisuudet ovat vaatineet 1 483 israelilaisen ja 7 398 palestiinalaisen hengen. Järjestön johtaja Jessica Montell sanoo raskaalla sydämellä julkistavansa raportin, mutta kertoo ilahtuneena, miten aiempina vuosina 20 vuotta sitten tuhansia palestiinalaisia kuulusteltiin kiduttamalla, mutta että sellainen käytäntö on nyt poistunut. Vuosi 2009 oli pahin ihmishenkien kannalta, silloin kuoli 1033 ihmistä, niistä 315 alaikäisiä, pääasiassa IDF:n operaation cast lead johdosta. 20 vuoden kuluessa palestiinalaiset surmasivat 1 483 israelilaista, heistä 139 alaikäistä. Siviilejä heistä oli 995, sotilaita 488. Vuonna 2002 palestiinalaiset surmasivat 420 ihmistä, heistä 47 alaikäistä. Toinen intifada alkoi 1999, mikä nosti lukuja. Israel tuhosi 4 300 asuntoa PA:n alueilla 20 vuoden aikana. Marraskuussa 1989 Israel pidätti 1 794 palestiinalaista kuulusteltaviksi, tänään heitä on 335. Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuu nyt yli 300 000 ihmistä, kasvua vuodesta 1989 lähtien 69 800 asukasta. Nimi B´Tzelem on otettu lauseesta: ”Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, Jumalan kuvaksi Hän hänet loi.” (1.Ms.1:27) B´Tzelem tarkoittaa ”jonkun kuvaksi”. (JP, R Friedman)