Posts

Showing posts from November 22, 2009
PERJANTAI 27.11.09
1. PÄÄTÖKSET ON TEHTY, ja nyt pyritään selvittämään, mitä seurauksia siitä on. Tiedossa on, että palestiinalaiset hyljeksivät Netanyahun päätöstä, jonka turvallisuushallitus hyväksyi, eikä se ole mikään yllätys. PA:n johdon panokset ovat vähissä. Sitä uhkaa Hamas, jonka kansansuosio nousee potentiaalisesti, kun ne 1450 terroristia on vapautettu pitkäaikaisista vankeusrangaistuksistaan, eikä PA:lla ole juuri mitään vastaavaa esitettävää.
USA:n kanta on varovaisen hyväksyvä, joskin kasvojensa säilyttämiseksi se esittelee varauksia, ettei se nyt ollut aivan sitä, mitä odotettiin ja vaadittiin, mutta parempi näin kuin ei mitään. Obaman hallituksen poukkoilevasta politiikan teosta voi kuitenkin päätellä, että sen kanta voi muuttua, kun tiedetään, miten arabimaailma Netanyahun päätökseen suhtautuu.
Mahmoud Abbas tulee pysyttelemään virassaan epämääräisen ajan. Hänen erouhkauksensa lienee tarkoitettukin amerikkalaisten painostamiseksi ja antamaan kansalleen kuvitelm…
TORSTAI 26.11.09
1. GILAD SHALIT ei päässyt vielä vapaaksi huomenna eikä ilmeisesti moneen päivään, mikäli Hamasin edustajien lausuntoihin on uskomista. Uskottiin, että vankienvaihto olisi toteutettu muslimien loman Id al-Adhan aikana, mikä olisi sopinut juhlistamaan juhlaa ja taannut runsaat vastaanottoseremoniat, mutta nyt operaatio näyttää siirtyvän nelipäiväisen juhla-ajan jälkeen. Ilmeisesti toiveet olivat korkealla Gazassa, koska pääministeri Ismail Hanieyh peruutti Mekkan pyhiinvaellusmatkansa ollakseen paikalla ottamassa vastaan vapautettuja palestiinalaisia. Se olisi ollut suuri propagandatilaisuus.
Hamasin taholta kerrotaan, ettei Israel suostunut vapauttamaan neljää palestiinalaista johtajaa, Hasan Salameh, Abbas al-Sayyed, Ibrahim Hamed ja Abdallah Barghouti. Lisäksi listalla oli kaksi nimeä, Fatah Tanzim-johtaja Marwan Barghouti ja PFLP:n johtaja Ahmad Sa´adat, joiden päästämisestä vapaaksi Israel vielä epäröi.
Hamasin edustaja kieltää, että neuvottelut olisivat e…
KESKIVIIKKO 25.11.09
1. TOIVEET Gilad Shalitin vapauttamisesta ovat nousseet eilisestä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh peruutti pyhiinvaellusmatkansa Mekkaan viime minuutilla, minkä uskotaan ennustavan vankienvaihtosopimuksen valmistumista. Hamasin neuvottelijoita lensi Damaskokseen, jossa Khaled Mashaal antaa lopullisen tuomionsa siitä. Mashaal on ollut kaiken aikaa kaikkein haluton luopumaan arvokkaasta panttivangistaan vastoin Gazan johtajia, joille Shalitin vankeus alkaa olla enemmän rasite kuin hyöty.
Hamasin neuvottelijat Mahmoud Zahar, Khlil al-Haya ja Nizar Awadallah, jotka neuvottelivat eilen saksalaisen välittäjän kanssa Kairossa, palaavat Damaskoksesta Kairoon tällä viikolla jatkoneuvotteluja varten, kertovat JP:n kolumnistit Kh A Toameh,Y Katz ja T Lazarof.
Hamasin edustaja Muhammad Nazzal Damaskoksessa esitti vielä tiistaina joitain varauksia vapautettavista palestiinalaisvangeista, joilla on pitkät vankeustuomiot.
Hamasin kanta Damaskoksessa näyttää olevan: J…
TIISTAI 24.11.09
1. HUHUT IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisen ympärillä tiivistyvät sitä mukaa kuin lähenee aika, jolloin hänet pitäisi vapauttaa. JP:n artikkeli kertoo, että Hamasin taholta vahvistetaan edistystä tapahtuneen, mutta että on liian aikaista puhua sopimuksesta.
Hamasin puolella kysymys on vain kaupankäynnistä, se haluaa kiristää vaihtokaupasta mahdollisimman suuren hinnan menettämättä itse mitään. Panttivangista on tullut sille enemmän rasite kuin kaupankäynnin väline, ja Hamas haluaa päästä hänestä.
Israelille kysymys on paljon mutkikkaampi. Hamasin vaatimat vapautettavat vangit ovat suurrikollisia, murhamiehiä tai murhien suunnittelijoita, joilla monella heistä on moninkertainen elinkautinen tuomio yllään. Israelissa on voimassa oleva kuolemanrangaistus, mutta sitä ei ole käytetty siitä lähtien, kun Adolf Eichman teloitettiin hirttämällä.
Hallituksen ministerit ovat jakaantuneet, miten vaihtokauppaan pitäisi suhtautua, osa vastustaa sitä, mutta enemmistö…
MAANANTAI 23.11.09
1. PRESIDENTIT Shimon Peres ja Hosni Mubarak vaihtoivat eilen kohteliaisuuksia, jotka oli kiedottu piikkilankoihin. Nämä ”kaksi vanhaa varista” - molemmat yli 80-vuotiaita – istuivat epämukavan näköisesti heille varatuilla joskin pehmusteluilla nojatuoleillaan vastaillen median esittämiin kysymyksiin.
Vain pari päivää aiemmin Mubarak oli esittänyt Egyptin parlamentin istunnossa – Egyptillä on sellainenkin, jos joku ei sattunut tietämään - voimakasta kritiikkiä ja syytöksiä Israelin toimia vastaan. Hän syytti siellä Israelia Jerusalemin juutalaistamisesta – mikä toki on tottakin, ja täysin ymmärrettävää, onhan Jerusalem sentään Israelin pääkaupunki – ja rakentamisesta Itä Jerusalemissa, jolla hän lienee tarkoittanut Gilon lähiöön hyväksyttyä 900 asunnon rakentamista, tuskin muutaman asunnon rakentamista Jebel Mukaberin lähiöön. Mubarak ei tainnut muistaa, että Israel liitti koko Jerusalemin alueen pääkaupunkiinsa ja osaksi Israelia heti saatuaan jordanialaiset…
SUNNUNTAI 22.11.09
1. VIIKON ALKU näyttää ennakoivan vilkasta liikehdintää diplomaattisella rintamalla. Presidentti Shimon Peres matkustanee Kairoon, jossa hänellä on keskustelutilaisuudet presidentti Hosni Mubarakin kanssa, vaikka välillä jo kerrottiin vierailun peruuttamisesta. Mubarak on pitänyt pahaa tuulta Israelia kohtaan viime päivinä. Hänen kerrotaan poistaneen salakuljettajien valvonnan Gazan vastaisella rajalla jättäen amerikkalaisten toimittaman kaluston ja opastajat toimettomiksi ja antaen salakuljettajille lähes vapaat kädet kuljettaa Katjusha-raketteja ja muita vaarallisia aseita Gazaan. Debkafile kertoo artikkelissaan, että egyptiläiset upottivat raskaita 16 metrin mittaisia teräspaaluja epäiltyjen tunnelien kohdalle saaden ne romahtamaan. Ne ovat yleensä 10-15 metriä maan pinnan alapuolella. Mutta niiden lisäksi Debkafilen mukaan salakuljettajat kaivoivat ”strategisia” tunneleita 50-60 metrin syvyyteen. Nämä miehen korkuiset tunnelit varustetaan betoniseinillä j…