Friday, March 02, 2018

Perjantai 02.03.2018

PERJANTAI 02.03.2018
01. Aamulla pistäytyessäni ulkona kuuden maissa vastaani leyhähti lämmin ilmavirtaus pikkulintujen pitäessä melkoista säjäkkää, ja leijonanpentu Kfir, se koiranpoika, istuskeli portailla seuraten sieltä maailman menoa, eikä yrittänytkään rynnätä sisälle tutkimaan ruokakuppiaan, mitä sinne olisi pantu. Lämpömittari näytti miellyttävät 13 astetta ja noussee päivän mittaan lähelle 20 astetta. Taivas oli harsomaisen pilviverhon peitossa. Päivä näyttää alkavan suosiollisesti.

02. Eilen kävimme purim-päivän kunniaksi etsimässä luonnonkasveja ja kukkia Michal-tyttärellemme, joka osallistuu kasvien tunnistamis-kursseille.
Ajoimme ensin Beit Shemeshiin, jonka ympäristössä on aina keväisin runsaasti kukkia, kuten oli nytkin. Sieltä jatkoimme matkaamme British Park luonnonsuojelu-alueelle, jonka halki kulkeva tie poukkaa rinteelle, josta on esteettömät näkymät rannikon suuntaan. Ilma vain on oudon hämyinen, eikä kuvaamisesta tule mitään.
Tarja Michal sen sijaan oli onnellinen, sillä kukkia oli joka paikassa, ja hän otti lukuisia näytteitä muistilehtiönsä väliin, joita hän pyrkii tunnistamaan kurssiaan varten.
Minä sen sijaan keskityin kuvaamiseen Canon kamerallani. Juotuamme retkikahvit ajoimme sieltä takaisin Beit Shemeshin tietä valtatien no 1 kautta takaisin kotiin Maoz Zionoon, jossa tehdään suuria tietöitä jonkun toistaiseksi tuntemattoman suunnitelman toteuttamiseksi. Pelkään vain seuratessani töiden etenemistä, että tästä rauhallisesta kylästä tulee valtaliikenteen läpikulkupaikka.

03. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahun perheelle aamua tuskin voi kutsua suosiolliseksi, vaikka Jerusalem Postin artikkelissa perheen todetaan odottavan purim-ihmeen kaltaista käännöstä.
Perheen Sara-äiti on kutsuttu heti aamu-tuimaan poliisin Lahav433 rikososaston päämajaan Lodiin kuulusteluja varten, ja paria tuntia myöhemmin poliisin tutkijat tunkeutuvat perheen viralliseen asuntoon Jerusalemissa, jossa TV-10 raportin mukaan häntä kuulustellaan varoituksen alla. mikä tarkoittaa, että ensimmäistä kertaa häntä epäillään suoraan rikoksista.
Sekä pääministerin että hänen Sara-vaimonsa epäillään toimineen rikollisesti tapauksessa 4000, joka koskee Bezek-yhtiötä.
Sara oli lähettänyt viestin Bezekin ja Walla news yhtiön pääomistajan Shaul Elovitchin Iris-vaimolle ihmetellen, miksei tiettyä pääministeriä arvostellutta journalistia ollut erotettu. Poliisi sai viestin käsiinsä. Tämä syyllistää Saran tehden myös hänestä osa-
epäillyn.
Deri ja Katz kutsuivat Netanyhaua onnekkaaksi pystyessään luovimaan syytösten ja epäilyjen rämeikössa näinkin pitkään. Netanyahun onnettomuudeksi hänen läheiset neuvonantajansa ja luottomiehensä ovat kääntyneet häntä vastaan. Poliisi voi nyt soittaa äänityksiään ja näyttää hänelle löytämiään tekstiviestejä kuulustelujen yhteydessä, mikä muuttaa kuulustelut kovin yksipuolisiksi.
Asioista kiinnostuneet voivat tutkia alla olevan linkin artikkelia, joka käsittelee asiaa. Pääministeri Netanyahu vaimoineen aloittaa huomenna viikon matkansa Yhdysvaltoihin.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-wife-to-face-police-in-parallel-interrogations-friday/.

04. USA:n presidentti Donald Trump varoittaa EU-maita, että on kysymys ajasta, jonka kuluessa Iranin ydinteollisuutta koskeva JCPOA-sopimus on pystyttävä muotoilemaan uudelleen siten, että se tyydyttää edes kohtuullisia lännen vaatimuksia. Trumpin tulee päättää ennen toukokuun 12. päivää käyttääkö hän vastoin aiempaa lupaustaan vielä kerran siirto-oikeuttaan, vai ilmoittaako hän USA:n vetäytyvän kokonaan pois sopimuksesta, joka solmittiin 2015.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley on voimallisesti pyrkinyt vaikuttamaan muihin sopimuksen allekirjoittajamaihin, ennen kaikkia EU-maat. USA on ottanut huomion kohteeksi Iranin nopeasti kehittyvän ohjusteollisuuden, jolla se uhkaa ei vain Lähi-Idän maita, vaan myös Yhdysvaltoja ja sen intressejä alueella. Haley sanoo, että USA:lla on todisteita, että Iran toimittaa ohjuksia Jemenin Houthi-kapinallisille, jotka ovat ampuneet niitä Saudi Arabiaan Riyadin lentokenttää kohti. Haley sanoo Iranin toimivan alueen tasapainon järkyttämiseksi, mikä Iranin tulee lopettaa.

EU-maat ovat lopulta alkaneet tajuta tilanteen vaarallisuuden ja ovat keskustelleet Iranin edustajien kanssa USA:n syytöksistä.
EU-edustajat järjestivät epäviralliset keskustelut Iranin edustajien kanssa Mynchenin turvallisuuskonferenssin sivussa, esittäen Iranin edustajille, mitä EU odottaa Iranilta - koskien Jemeniä. Raportin mukaan keskustelut olivat myönteisiä, vaikka Iranin edustajat vakuuttivat, etteivät he ole syyllistyneet ohjusten toimittamiseen.

EU-virkailija, joka tästä kertoi, sanoi, ettei yksi myönteinen kokous tarkoita jännityksen lieventämistä, mutta osoittaa, että Iran suostuu keskustelemaan kysymyksistä.
Toisaalta on muistettava, että Iran käytti tätä taktiikkaa neuvotellessaan P5+1 maiden kanssa, ja että Iran osaa jarrutuksen taidon.
EU:n johtoon on noussut voimakas islam-myönteisyys, mikä häiritsee asiallisia neuvotteluja, kuten on havaittu tavassa, miten EU suhtautuu Israelin ja PA/PLO:n välisiin rauhankeskusteluihin.
Nikki Haley totesi YK:n turvallisuusneuvoston jäsenten ja Trumpin välisessä tapaamisessa, että USA:n haluama Iran sopimuksen muuttaminen tai peruuttaminen ja vaatimus Iranin ohjusteollisuuden rajoittamiseksi, on käytännössä alkanut toimia.

Ranskan virkailija on Reutersin mukaan antanut lausunnon, joissa asia vahvistetaan.
"Me haluamme pitää ydinsopimuksen, mutta me sanomme iranilaisille, että meillä on muita ongelmia heidän kanssaan".
Iranilaiset virkailijat sanovat näin: "Useimmat syntyneet aukot länsimaiden kanssa ovat umpeutumassa, mutta se vaati hyvää tahtoa ja runsaasti keskusteluja. Lännen täytyy voittaa luottamuksemme uudelleen – kaikkia sopimuskohtia ei ole toteutettu", korkea virkailija sanoi: "Miten me voisimme luottaa heihin muissa kysymyksissä?"
https://www.timesofisrael.com/europeans-working-to-limit-iran-mideast-aggression-in-bid-to-save-nuclear-deal/https://www.timesofisrael.com/aipac-backed-us-house-bill-seeks-to-broaden-iran-sanctions/,

05. UUTISIA LYHYESTI
• Israelin ulkoministeriö sanoo – ulkoministeriä ei ole nimitetty moneen vuoteen – että diplomaatti-suhteet Puolan kanssa ovat tärkeät, mutta holokaustin muiston ylläpitäminen sitäkin tärkeämpi. Kysymys jakaa myös Puolan kansaa, ja nostattaa anti-semiittisiä tunteita. USA:n julkistaman dokumentin mukaan puolalaiset toimivat toisen maailmansodan aikana yhtä innokkaasti kuin natsit juutalaisten tuhoamiseksi. http://www.jpost.com/International/Foreign-Ministry-Ties-with-Poland-important-Holocaust-memory-even-more-544039, https://www.timesofisrael.com/1946-us-report-says-poles-persecuted-the-jews-as-vigorously-as-did-the-germans/,
• USA:n FBI on aloittanut tutkimukset Ivanka Trumpin liikesuhteista. Raportin mukaan presidentin tytär Ivanka ja hänen korkea neuvonantajansa joutuvat selvittämään liikesopimuksen, jonka Ivanka teki perheen omistaman hotellin yhteydessä helmikuussa 2017, kuten CNN raportoi. Tämä voi kehittyä täydeksi tutkimukseksi turvallisuudesta, CNN:n raportissa arvioidaan.
https://edition.cnn.com/2018/03/01/politics/ivanka-trump-fbi investigation/index.html,
• Venäjän presidentti Vladimir Putin piti strategisesti tärkeän puheen purimin aikana – ja vaikka juutalaisuudessa juhla on verrattavissa "foolsdayn" (aprilli-päivän) kanssa – puhe tuskin oli tarkoitettu kevyeksi pilaksi. Putin sanoi, että Venäjä on kehittänyt kolme uutta asejärjestelmää, joita se äskettäin testasi. Raportin mukaan järjestelmät tekevät lännen puolustusjärjestelmät vanhanaikaisiksi. USA:n ja Venäjän välille on sovittu keskinäisen tuhoamisen doktriini, mikä on rauhoittanut tilanteen. Ekspertit sanovat, että Venäjän uudet aseet tuskin muuttavat maailman strategista tilannetta, mutta ne voivat kiihdyttää asekehittelyä ja -kilpailua. Putinin aseisiin kuuluvat. Atomivoimalla toimiva risteilyohjus; atomi. voimalla toimiva vedenalainen (miehittämätön alus) drone, sekä hypersonic ohjus rajoittamattomalla kantomatkalla joko pohjois - tai etelänavan kautta. Ohjus iskee varoittamatta kuten salama, eikä mikään länsimainen varoitusjärjestelmä pysty tunnistamaan sen lähestymistä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5449331/Putin-Russia-nuclear-invulnerable-interception.html, https://www.cnbc.com/2018/03/01/putin-russia-up-the-ante-on-missile-defense.html, https://www.timesofisrael.com/putins-nuke-boasts-could-spark-new-arms-race-with-us/,
• IDF tutkii tilannetta, jossa armeijan sotilaat pysäyttivät arabin ajaman auton Hebronissa, poistivat autossa istuneen kuljettajan ja hänen 4 lastaan. jotka joutuivat odottamaan ulkona 45 minuuttia, kunnes mellakka oli loppunut. Videossa näytetään, miten Jani al.Jaabari pakotettiin ulos autostaan keskellä liittymää 45 minuuttiksi, kunnes kiviä heittelevät arabit lopettivat. https://www.timesofisrael.com/army-probing-hebron-incident-where-idf-used-palestinian-car-as-cover-from-riot/
• Uskonnolliset puolueet Shas ja UTJ uhkaavat poistua hallituksesta ja kaataa sen, ellei heidän vaatimuksiaan haredi- ja ortodoksinuorten vapauttamiseksi ase-palveluksesta toteuteta. Hallituksen ministerit ovat aloittaneet keskustelut kompromissiratkaisun löytämiseksi. Kysymys on 2019 budjettiesityksestä, jolla alkaa olla kiire. https://www.timesofisrael.com/ministers-start-talking-compromise-over-orthodox-draft-exemption-bill/
• Trumpin nimittämä rauhantiimi ei ole pystynyt viimeistelemään työn alla olevia rauhansuunnitelmiaan. Eilen liikkui julkisuudessa huhuja, joiden mukaan Palestiinan valtio toteutetaan, pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa; pakolaiset assimiloidaan maihin, joissa he nyt asuvat, eikä heille makseta korvauksia. Jerusalemin vanhaosasta
muodostetaan kansainvälisesti suojeltu alue, Länsimuuri tulisi Israelin valvontaan, mutta Temppelivuori joutuisi arabien hallintaan. Juutalaisyhteisöt poistetaan lukuun ottamatta suuria keskuksia.
Valkoinen Talo kiirehti toteamaan, ettei raportti vastaa rauhantiimin suunnitelmaa, ja kehotti odottamaan. https://www.timesofisrael.com/israeli-officials-discussed-ways-to-manipulate-naive-kushner-report/,
• Israelissa kehitetään cutting edge keinoälyjärjestelmää, jolla voidaan analysoida rikollisten toimissa havaittuja salaisia kuvioida ja ennustaa sekä estää niiden perusteella potentiaalisia rikoksia. http://www.jpost.com/Israel-News/Israel-developing-cutting-edge-artificial-intelligence-crime-fighting-tools-544034
• PohjoisKorea kiistää antaneensa kamiallisten aseiden valmistustietoja Syyrialle. PK kiistää koskaan kehittäneensä, valmistaneensa tai käyttäneensä niitä ja vastustaa niiden käyttöä. http://www.jpost.com/Middle-East/North-Korea-denies-chemical-weapons-link-with-Syria-544030,
• Arabit murtautuivat IDF:n Shivta tykistöasemaan ja varastavat laitteita ja univormuja, mutta ei aseita (kai olivat liian suuria kuljetettaviksi). Osa varastetuista varusteista löydettiin aseman läheiseltä kentällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242629,
• Rikollinen tai ei, mitään ei ole näytetty toteen. Mutta Likudin suosio vain nousee. Nyt sen kannatus antaisi sille 36 edustajapaikkaa Knessetissä. Yesh Atid saisi 23 paikkaa, Arab JointList ja UTJ kumpikin 10 paikkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242623

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8-17; Tiberias 12 -23; Suolameri 16 -23; Eilat 12 -26 +C-astetta, puolipilvistä, lämpötila nousee hieman..

Wednesday, February 28, 2018

KESKIVIIKKO 28.02.2018

KESKIVIIKKO 28.02.2018
01.JERUSALEM POST julkaisi Lahav Harkovin laatiman artikkelin, jossa hän selvittelee, missä ovat hallitusta heiluttelevat todelliset ongelmat.
Harkov päättelee, että todelliset ongelmat ovat muualla kuin lehdistön suuresti mainostamat korruptiotutkimukset, niin ongelmallisilta kuin ne näyttävätkin. Monet tarkkailijat ovat pyrkineet näkemään Netanyahun hallitus-koaliittion jäsenistä, voisivatko ne haluta tai jopa toivoa aiheuttavansa hallituskriisin ja uudet vaalit. Kuten Harkov näkee, näin ei ole tapahtunut, ja kuva itse asiassa on päinvastainen. Tärkeimmät hallitus-kumppanit Kulanu, Shas, Beit Yehuda ja UTJ puolueet ja niiden johtajat käytännössä tukevat pääministeriä ilman vaatimuksia uusista vaaleista, eikä ole ollenkaan varmaa, että intensiiviset, monelle taholle haarautuneet tutkimukset lopulta johtavat syytteisiin.
Uskonnollisten ja valtiollisten kysymysten sovittaminen yhteen tuottaa sekä lainlaatijoille että hallituksen virkailijoille toistuvia yhteen-törmäyksiä. Keskeisenä kysymyksenä on ollut ortodoksisten puolueitten Shas ja UTJ vaatimus, että yeshiva-opiskelijat tulee vapauttaa asepalveluksesta, jota Israel Beitenu ja sen johtaja puolustusministeri Avigdor Liberman vastustavat.
Ongelma periytyy valtion perustamisen aikoihin, jolloin pääministeri David Ben Gurion antoi muutamalle sadalle yeshiva-opiskelijalle oikeuden keskittyä Toran ja uskonnollisten kirjojen tutkimiseen ja rukouksiin. Tämä käytäntö on jatkunut eri hallitusten aikana siirtyen myös lainsäädäntöön.
Ortodoksi- ja haredim opiskelijoitten määrä on kuitenkin kasvanut ja kasvaa muita kansanryhmiä nopeammin, mikä on nostanut esiin kysymyksen, eikö tasa-arvoisuuden ja demokratian nimessä kaikkien tulisi osallistua valtiolle elintärkeitten vastuiden kantamiseen? Miksi yhtä kansanosaa suositaan muiden kustannuksella, ja onko maalla varaa elättää satoja tuhansia, jotka vieroksuvat myös työelämää?
Ennen Israel Beitenun nousemista hallitukseen se sääti lain, jolla entinen käytäntö jatkuu, mitätöiden samalla aiemmin tehdyn lain, jolla ortodoksi-puolueiden opiskelijat vähitellen liittyivät ase-palvelukseen ja osallistuvat työelämään.
Haredi-puolueet UYJ ja Shas esittivät laatimansa lain, jolla ongelma voitaisiin ratkaista. Siinä painotetaan, että Toran tutiminen on elintärkeä maalle, kuten Peruslaki toteaa, Vapautus asepalveluksesta jäisi edelleen voimaan.
Haredi-puolueet vaativat lain käsittelyä alustavasti Knessetissä keskiviikkona, tai he äänestävät 2019 budjettia vastaan. UTJ:n Moshe Gafni johtaa Knessetin talouskomitea, ja voi siinä ominaisuudessa estää budjetin käsittelyn.
Liberman vaatii, että kysymystä tulee käsitellä puolustusministeriön asiantuntijakomiteassa, ja että kansallinen turvallisuus tulee olla ensisijalla. http://www.jpost.com/Israel-News/The-real-trouble-with-the-coalition-isnt-the-Netanyahu-probes-543756, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242446 .

02.Jerusalemin Pyhän Haúdan Kirkko piti ovensa suljettuina kolmen päivän ajan protestiksi Israelin verolain tulkinnasta, jonka mukaan myös kristilliset laitokset kuten Jerusalemin kirkot joutuvat maksamaan veroa kaupungille.
Jerusalemin kaupunki tuli vastaan ja siirsi verojen maksamisvelvoitteen toistaiseksi. Pyhän Haudan Kirkko avasi ovensa keskiviikkoaamuna.
Kasi miestä. Jotka ovat vastuussa kirkon ovien avaamisesta ja sulkemisesta, avasivat suuret kaksoisovet keskiviikkona 4 aikaan aamuyöstä. Ensimmäinen turistiryhmä saapui paikalle pian avaamisen jälkeen.
Kristilliset kirkot, Kreikan ortodoksit, Armenian kirkko ja Roomalaiskatolinen kirkko, uskovat, että kirkon paikalla Jeesus Kristus ristiinnaulittiin, haudattiin ja nousi ylös kuolleista.
Pääministeri Netanyahu puuttui asiaan, mikä vaikutti kriisin ratkaisemiseen, luvaten samalla keskeyttäen lainsäädäntötoimet siksi, kunnes uusi komitea Tzahi Hanegbyn johdolla on ehtinyt käsitellä asiaa kirkkojen johtajien kanssa.
Pääministerinkanslian tiedotteessa todetaan, että "Israel on ainoa maa Lähi-Idässä, jossa kaikilla kristityillä ja uskonnoilla on vapaus harjoittaa uskoaan ja hartauden harjoittamistaan. Siksi kristittyjen määrä kasvaa Israelissa". Olivatko kirkot painostaneet Netanyahua, kuten Hadashot News väittää, on toisarvoinen kysymys. Rauhan palauttaminen rauhan kaupunkiin on ensisijaisen tärkeä ja esimerkkinä koko maailmalle.
Evankeliset kirkot uskovat, että Puutarhahauta on oikea paikka. https://www.timesofisrael.com/church-of-the-holy-sepulchre-reopens-after-three-day-protest-ends/

03. Satelliittikuvien perusteella on voitu todistaa, että Iranin vallankumousarmeija IRGC on rakentanut uuden sotilaallisen tukikohdan Syyriaan. Kuvissa näkyy lentokone suojat (hangars), joihin on varastoitu lyhyen- Ja keskimatkan ohjuksia. Raportin mukaan ohjukset ulottuvat Israeliin. IAF iski samaan tukikohtaan 2017, jonka seuraukset nähdään kuvissa 16.11.2017. Artikkelin mukaan Iran on rakentanut yli 10 tukikohtaa Syyriaan. Iranin päämääränä on rakentaa esteetön tie Teheranista Välimeren rannikolle ja Libanoniin, voidakseen kuljettaa sotilaallisia ja muita tarvikkeita Hizbullahille.
Pääministeri Netayahu varoitti helmikuussa Irania, ettei se testaisi Israelin sietokykyä ja tahtoa iskeä Syyriaan sen rakentamiin tukikohtiin. Hän varoitti, että Israel tulee puolustamaan itseään kaikkia uhkakuvia vastaan
Tiistaina USA:n keskuskomennuskunnan komentaja Joseph Votel varoitti Iranin nostavan Syyriaan ja Libanoniin toimittamiensa ohjusten laatua ja määrää. "Iran kasvattaa epävarmuutta alueella, ja Iranin uhkaverkosto lisää voimaansa, vahvistaen sen kykyä uhata USA:n ja sen liittolaisvaltion intressejä".
USA:n Carolinen senaattori Linfsay Graham sanoi Iranin testaavan presidentti Donald Trumpia Syyriassa ja Libanonissa. Israelin viranomaisten mukaan Iran avustaa terroriryhmiä kuten Hizbullah rakentamaan täsmäohjuksia, joilla se voi uhata Israelia. Arviot Hizbullahin ohjuksien määrästä liikkuvat 150 000 - 500 000, joista osa yltää Dimonaan, ja joita ohjataan GPS-järjestelmällä.
Iran uhkaa viimeisissä lausunnoissaan tasoittavansa Tel Avivin maan tasalle, eikä YK puutu siihen millään tavalla. https://www.timesofisrael.com/satellite-image-said-to-show-new-iran-base-near-syria/

04. UUTISIA LYHYESTI
• ADL:n raportissa todetaan, että antisemiittiset hyökkäykset USA:ssa ovat nousseet dramaattisesti. ADL:n toimitusjohtaja Jonathan Greenblatt syyttää erityisesti Trumpia, että Twitter kirjoituksillaan hän vahvistaa epäsosiaalisia ryhmiä. "Jokin on muuttanut tavat, joilla sietokyvyttömyyden jännitteet ovat muuttaneet varjoista ja nousseet valtavirtaan, eivätkä auktoriteetin korkeimmilla tasoilla olevat ole varoittaneet tavalla kuten tapahtui aiemmin". Hän syyttää suoraan presidentti Trumpia siitä, että Twitter lausunnoillaan hän "sekoittuu kaikkein pahimpien tyhmien kanssa, joita maassa kehittyy; jopa antisemiittien ja rasististen ryhmien kanssa, kuten hän teki Twitter-sivullaan Englannissa". https://www.timesofisrael.com/as-anti-semitic-incidents-in-us-soar-adl-says-trump-is-part-of-the-problem/
• ToI:n päätoimittaja David Horovitz kirjoittaa artikkelissaan Israelin heikkenevästä demokratiasta. Hän kertoo kollegoittensa hämmästelevän, pääministerin onnea vastustaessaan häneen kohdistettuja rikossyytteitä. "Todellisuudessa hän ja liittolaistensa hyökkäävät tärkeimpiä hierarkioita vastaan, jotka itse ovat syyllistyneet oman uskottavuutensa murenemiseen". Hän kertoo Derin 59-vuotispäivistä, jossa Derin vieressä istui Israel Katz, hallituksen koordinoija. He Juttelivat tuttavallisesti ystävien kesken, eivätkä huomanneet, että lähellä oli mikrofoni, joka tallensi keskustelun. Deri hämmästeli Bibin onnea, tivaten Katzilta, miten onnekas – ehkä vähän kateellisena, koska itse oli sisäministerinä oltuaan joutunut kiinni petoksesta ja istunut 22 kuukautta vankilassa, mutta oli noussut uudelleen samalle ministerin tuolille. Molemmat ministerit olivat samaa mieltä, että Bibi on todella ollut onnekas. Netanyahun tarina ei ole vielä valmis, mutta häntä syyttäneet ja tutkineet viranomaiset ovat itse – korkeinta oikeutta myöten - joutuneet syytösten ja epäluottamuksen kohteiksi.
Deri itse on taas poliisin piinapenkissä syytettynä asemansa väärin-käyttämisestä. Linkisä kerrotaan Horovitzin näkemys ja arvio Netanyahun syytöksistä ja hänen onnestaan, mutta en voi referoida sitä tässä yhteydessä. https://www.timesofisrael.com/the-weakening-of-israeli-democracy/,
• Äskettäin valittu korkeimman oikeuden tuomari oli FB-sivullaan arvostellut oikeuden toimia, mutta poisti sen saatuaan nimityksen. https://www.timesofisrael.com/new-supreme-court-judge-deleted-facebook-account-in-which-he-disparaged-court/
• Tuomari, joka oli ollut yhteyksissä epäillyn tutkijoihin ja sopinut menettelystä ennen oikeuskäsittelyä, päästettiin näpäytyksellä, vain ystävällisellä huomautuksella. Tämäkin on israelilaista oikeusmenettelyä. Ehkä tämä on esimerkki ulkomaille, miten Israel puhdistautuu vääryyksistä, jopa vallan korkeimmilla tasoilla. https://www.timesofisrael.com/judge-in-texting-scandal-to-face-disciplinary-hearing-not-criminal-charges/,
"Valta korruptoi ihmisen, ja ehdoton valta tekee sen ehdottomasti".
• Jordanian vedenalaiset tutkijat löysivät osan islamilaista satamaa Punaisenmeren rannikon edustalla Aylan satamassa. https://www.timesofisrael.com/jordan-underwater-survey-finds-parts-of-islamic-era-port/

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 7 -16; Tiberias 11 -21; Suolameri §4 24, Eilat 11 -26 –C-astetta, aurinkoista tänään
ja huomenna, perjantaina puolipilvistä.

Siperian peto, hyinen sää pakkasineen ja lumituiskuineen koettelee Eurooppaa. Englannissa varoitetaan hengenvaarasta teillä ja kaduilla, mutta myös kotona lumitöissä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5443873/Commuters-rush-hour-hell-motorways-blocked.html
Sunday, February 25, 2018

SUNNUNTAI 25.02.2018

SUNNUNTAI 25.02.2018
01. USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert ilmoitti lehtikonferenssissa perjantaina, että USA muuttaa Tel Avivissa toimivan lähetystönsä Jerusalemiin asteittain, alkaen maaliskuun alusta. Tämä on dramaattinen muutos aiempiin tietoihin, joiden mukaan muutto tapahtuu 2019 tai sen jälkeen. Siten lähetystö on toimintakunnossa ennen Israelin 70-vuotisjuhlia.
Pääministeri Netanyahu ylisti päätöstä sanoen, että se on suuri hetki Israelin valtiolle. "Presidentti Donald Trumpin päätös muuttaa lähetystö Jerusalemiin tekee 70-vuotis itsenäisyyspäivän vieton entistäkin onnellisemmaksi. Kiitos presidentti Trump johtajuudestanne ja ystävyydestänne".
Nauert selitti, että alkuperäisen suunnitelman mukaan Jerusalemin lähetystö muutetaan USA:n Jerusalemin konsulaatin Arnonan tiloihin, joihin kuunostetaan toimistotilat USA:n lähettilään David Friedmanin ja pienen henkilökunnan tarpeita varten. Konsulaatti jatkaa toimintaansa.
Uuden suunnitelman mukaan Arnonan toimitilojen viereen rakennetaan lähetystöä varten uusi siipi ensi vuoden loppuun mennessä. Tämä on kuitenkin tilapäinen suunnitelma.
Nauert vakuutti, että samanaikaisesti suunnitelman toteuttamisen kanssa USA etsii sopivaa paikkaa pysyvän lähetystön rakentamiseksi, mikä vie aikaa. Hän kertoi myös, että Jerusalemin pääkonsuli jatkaa toimintaansa hoitaen Juudean ja Samarian sekä Gazan asukkaitten tarpeita, ja tulee jatkamaan sitä itsenäisellä mandaatilla Agron Road kadun historiallisessa rakennuksessa.

Ulkoministeri Rex Tillerson arvioi aiemmin, että lähetystön muutto voi tapahtua aikaisintaan 2020, ja varapresidentti Mike Pence arvioi muuton tapahtuvan 2019 lopussa. USA:n virkailijat kertovat, että Arnonan tilojen kunnostaminen lähetystön tarpeisiin on ollut suunnitelmissa kuukauden ajan. Trump sanoo, että hänen oli tehtävä se, koska se oli oikea päätös. Hän totesi että päätöstä vastustava kampanja oli kiihkeä, mutta kampanja sen puolesta oli myös kiihkeä. Hän esitteli päätöksensä puheessaan SPAC toimintatyhmälle perjantaina.
Israel julistautui itsenäiseksi 14. 5.1948. Netanyahu kutsui presidentti Trumpin vierailulle Israeliin 70-vuotiskuhliin. Netayahu tapaa Tumpin Washingtonissa 5. päivä maaliskuuta, ja hän esittänee siellä virallisen kutsun.

Muslimimaat vastustavat Trumpin päätöstä.
PA/PLO:n entinen neuvottelija Saeb Erekat "tuomitsi USA:n päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi ja lähetystönsä muuton sinne 70 -vuotisen "nakban" aattona, etnisen puhdistuksen ainakin 418 arabi-kylästä, sekä kahden kolmasosan kansasta pakollisen karkotuksen jälkeen osoittavat USA:n hallituksen päätöksen rikkovan kansainvälistä lakia, tuhoavan kahden valtion periaatteen ja provosoivan PA:n kansan tunteita, kuten myös arabien, muslimien ja kristittyjen kaikkialla maailmassa".
Erekat sanoi USA:n päätöksen rikkovan 1980 YK:n turvallisuusneuvon julkilausumaa 478, joka kehottaa kaikkia maita vetämään lähetystönsä Jerusalemista. Hamas tuomitsi myös USA::n julkistaman päätöksen.
Turkki, joka toimi isäntänä OIC:n (islamilaisen yjteistyöjärjestön) konferenssissa, jossa 50 osanottaja maata tuomitsivat Trumpin päätöksen, sanoi USA:n tuhoavan rauhan. Turkin ulkoministeriö kutsui päätöstä hyvin huolestuttavaksi.
Poliitikot Israelissa yleensä ylistävät päätöstä, mutta Meretz ja Arabjoint list esittävät varauksia sekä muuton ajankohdalle että yksipuolisen päätöksen mielekkyydelle. http://www.jpost.com/Israel-News/US-to-move-embassy-in-phases-beginning-in-May-543530

02. Julkisuuteen vuotaneitten tietojen mukaan poliisi kuunteli useiden epäiltyjen tai poliisin kuulustelujen alaisina olleitten henkilöitten puhelimia. Artikkelissa ei kerrota, keitä nämä henkilöt olivat.
Päätös salakuuntelusta tehtiin sen jälkeen, kun Walla-news toimitusjohtaja antoi todistuksensa kuulustelijoille joulukuussa. Salakuuntelun kohteiksi joutuneet liittyivät jollain tavalla Netanyahua tai hänen perhettään koskeneisiin paljastuksiin.
Walla news toimitusjohtaja Ilan Yeshua antoi Israelin Turvallisuushallinnon (Israel Securitis Authority) kuulustelijoille joulukuussa 2017 yksityiskohtaisia tietoja, joiden perusteella oikeuskansleri Avichai Mandelblit antoi poliisille luvan epäiltyjen puhelimien salakuunteluun. Salakuuntelu liittyy ainakin pääosin tapaúkseen 4000, Bezek. https://www.timesofisrael.com/police-said-to-have-wiretapped-suspects-in-bezeq-case/

03. 1500 Tel Avivin asukasta ja muitakin osoittivat lauantaina mieltään protestiksi hallituksen korruptiota vastaan.
Virikkeen mielenosoittajat saivat poliisin tapauksia 1000 ja 2000 koskevien tutkimusten julkistamisesta ja luovuttamisesta oikeuskanslerille.
Entinen Shin Betin johtaja Carmi Gillon kehottaa talousministeri Moshe Kahlonia ja Kulanu-puoluettaan eroamaan hallitus-yhteistyöstä Netanyahun johtaman Likudin kanssa poliisin esittämien epäilyjen vuoksi.

Oppositiojohtaja Avi Gabbay (Sionist Union) sanoi lauantaina, että jos Netanyahu joutuu poliisin kuulusteltavaksi tapaus 3000, joka koskee sukellusvenekauppoja Saksan kanssa, hänen täytyy erota tehtävistään. TV-raportin mukaan poliisi voi kuulustella Netanyahua koskien tapausta 4000, Bezek.
Aitoja tai vain poliittista ajojahtia, mutta verkko pääministerin ympärillä kiristyy. Netanyahu jatkaa kuitenkin maansa hallitsemista kuin merikapteeni vaaraan joutunutta alustaan ohjaten sitä vaarallisten karikoitten keskellä.
https://www.timesofisrael.com/1500-turn-out-to-protest-government-corruption-in-tel-aviv/,

04. TV-raportin mukaan Puola on lopulta tajunnut ylittäneensä määrätyt kansainväliset varoitusmerkit, eikä aio panna toimeen vahvistamaansa holokaust-lakia, jonka mukaan Puolan liittäminen natsi Saksan lopulliseen ratkaisuun juutalaisten tuhoamiseksi on rikos, ja siitä tullaan rankaisemaan.
Puolan hallitus jäädytti ristiriitaa aiheuttavan lain ja päätti lähettää virallisen delegaation Israeliin hiomaan lain sanamuotoa. Delegaation kokoonpanoa viimeistellään ja sen odotetaan saapuvan Israeliin lähipäivien aikana. Menettely on varsin harvinainen, sillä Puolan parlamentti hyväksyi lain ja presidentti vahvisti sen allekirjoituksellaan. https://www.timesofisrael.com/tv-report-poland-freezes-holocaust-law-is-sending-team-to-israel-to-reword-it/

05. UUTISIA LYHYESTI
• SYYRIASSA Damaskoksen esikaupunki Ghouta on ollut Syyrian hallituksen ilmapommitusten ja tykistötulituksen kohteena useiden päivien ajan, eikä YK päässyt sopimukseen tulitauon ehdoista enne viikonloppua. Ghoútaan on pureutunut IS-joukkoja, sekoittuen siviiliasukkaitten joukkoon.
Ghoutan lähiö on ollut armeijan ilmapommitusten ja tykkitulen kohteena helmikuun 18.p äivästä lähtien . Surmansa saaneiden lukumäätä on ainakin 519.
YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti lauantaina julistaa 30-päivän tulitauon, jotta lähiöön voitaisiin toimittaa humanitääristä apua
sekä lääkkeitä ja lääkehoitoa.. YKTN:n päätöksessä ei yksilöity, koska tulitauko alkaisi, vaan todetaan sen alkavan ilman viivytystä. Raketti-ja tykistötulta havaittiin edelleen ainakin kolmessa osassa Ghoutaa, mukaan lukien Douma, kuten YK:n tarkkailija Rami Abdel Rahman raportoi. Hallituksen joukot taistelivat Ghoutan itäosissa Jaish al.-Islam kapinaryhmän kanssa. Kuolonuhrien määrästä ei ole vielä saatu tietoja. https://www.timesofisrael.com/fresh-regime-strikes-in-syria-enclave-reported-after-ceasefire-call/
• Venäjä on lähettänyt Syyriaan viidennen sukupolven stealth hävittäjiään kuin osoitukseksi, että se on tullut Syyriaan pysyvästi ja tulee puolustamaan oikeuksiaan. Satelliittikúvien mukaan Venäjä lähetti sinne äskettäin 2 Su-57 stealth konetta. Näiden huippukoneitten sijoittaminen antaa viestin naapuri-maille, jotka lähettävät koneitaan Syyriaan ilman hallituksen lupaa. Koneet sijoitetaan Latakiaan Syyrian rannikolla.
https://www.timesofisrael.com/russia-deploys-advanced-stealth-jets-in-syria-with-warning-aimed-at-israel/,
• Kuwaitin YK:n lhettilään Manour al-Otaiban johtama YK:n turvallisuus-neuvoston otaksutaan maanantaina
äänestävän päätöslauselmasta, joka tuomitsee Iranin Jemenin kapinallisille toimittaminen ohjusten ja dronien vuoksi. Iran tulee shia-kapinallisia Jemenissä.
https://www.timesofisrael.com/un-to-vote-monday-on-condemning-iran-for-supplying-missiles-to-yemen/
• Kansanedustaja, joka laati esityksen kirkon omistamasta maasta, jonka se möi yksityisille yhtiöille, sanoo, että laki turvaa kirkon mailla asuvien oikeudet, Valtio voi arvioida kirkon omistamat rakentamiseen soveltuvat maat. https://www.timesofisrael.com/ministers-said-set-to-approve-bill-for-appropriating-lands-in-church-deals/
• Jerusalemin Temppelivuoren läheisyydestä löydetty savi- tai keramiikkasinetti on ehkä kuulunut profeetta Jesajalle. Siitä on suuri osa lohjennut pois ja sen mukana tärkeä kirjain, joka olisi täydentänyt Jesajan nimen. Alueelta löydettiin aiemmin sinetti, joka kuului kuningas Hiskialle. https://www.timesofisrael.com/in-find-of-biblical-proportions-proof-of-prophet-isaiah-believed-unearthed/
• Alla olevassa linkissä mennään 36 tunnin retkella Kuollellemerelle, joka ei ole täýsin kuollut. Moni turisti ei ole kuullutkaan, että se on alhaisin paikka maan päällä. Meren vesi on erittäin suolapitoinen ja sitä edes vahingossa juonut voi joutua vaikeuksiin. Veden pinta kannattaa ihmisen ja sillä voi kellua raajojaan liikuttelematta. Se on kolmanneksi suosituin turistikohde Israelissa. Sen eteläpäässä on rannoille muodostunut maan kuivumisen vuoksi vaarallisia, syviä maanvajoamia. Meren kuiva ilmasto on säilyttänyt tuhansia vuosia vanhat papyrys- ja nahkakääröt, joita tutkijat ovat innolla tutkineet ja verranneet Toran muihin säilyneisiin teksteihin. https://www.timesofisrael.com/a-salty-36-hour-break-at-the-dead-sea/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 8 -17; Tiberias 13 -21; Suolameri 15 -24; Eilat 14 -26 +C-astetta, tänään puolipilvistä huomenna ja ylihuomenna sadetta, lämpötila laskee vähän.

Pyhän haudan kirkko sulkee ovensa toistaiseksi valtion suunnitteleman veron vuoksi kirkon omaisuuksista.
Paavi sanoo, että Syyria uhrataan martyyrina jatkuvien taistelujen johdosta. http://www.jpost.com/Middle-East/Pope-says-Syria-being-martyred-urges-humanitarian-aid-for-Ghouta-543561
Neandethal oliot olivat aikaisimpia, jotka tekivät taideteoksia ja luolapiirroksia ennen ihmisrotua. https://www.timesofisrael.com/earliest-cave-art-belonged-to-neanderthals-not-humans-study-finds/,