Friday, November 09, 2012

PERJANTAI 09.11.12


PERJANTAI 09.11.12

1. IDF:N sotilaat epäilivät Gazan palestiinalaisten asentaneen tienvarsipommeja turva-aidan vartta kulkevan tien varteen ja menivät tarkastamaan tilannetta. He löysivätkin useita pommeja, pari niistä suuria. Heidän ollessaan tulossa takaisin Israelin puolelle aitaa palestiinalaiset sytyttivät kaivamaansa tunneliin asentamansa räjähteet, joka aiheutti valtavan räjähdyksen ja jätti paikalle lähes viisi metriä syvän kuopan. Yksi sotilas haavoittui lievästi, mutta lähistöllä tyhjänä seissyt armeijan jeeppi sinkoutui 20 metrin päähän.

Gazasta Israelin puolelle kaivettu tunneli oli hyvin suuri, eikä sen tarkoituksesta ollut vielä tietoa. Sitä oli kuitenkin tarkoitus jatkaa aidan ali Israelin puolelle. Luultavasti sen kautta oli tarkoitus soluttaa sieppausryhmä Israelin puolelle panttivangin kaappaamiseksi, mitä palestiinalaiset ovat yrittäneet toistuvasti ja johon Hamasin johto kehottaa.
IDF:n edustaja Yoav Mordechai sanoi, että viime aikoina on ollut useita tilanteita, joissa IDF:n sotilaita on yritetty vahingoittaa tienvarsipommeilla. Tämän johdosta Gaza-divisioonan komentaja prikaatinkenraali Mickey Edelstein määräsi Givati prikaatin sotilaita suorittamaan tarkastuksia alueella, ja etsimään tien varteen asennetut pommit.

IDF julkisti lausunnon, jossa se toistaa tavanomaiseksi tulleen lauseen: ”IDF ei siedä Israelin asukkaita ja turvallisuusjoukkoja vastaan tehtyjä vahingoittamisyrityksiä ja IDF tulee jatkamaan operaatioitaan ketä hyvänsä vastaan, jotka harjoittavat terroria Israelia vastaan.” Lausunnossa todettiin lisäksi, että IDF katsoo Hamasin terroriorganisaatio, joka hallitsee Gazassa, vastaa mistä tahansa terrorista alueella. Puolustusministeri Ehud Barak kutsui torstain tilannetta hyvin vakavaksi toistaen lausunnossaan IDF:n antamaa.
Torstai-iltana terroristit vahingoittivat IDF:n panssarivaunua kranaatilla turva-aidan lähellä Kibbuts Nirimin alueella. IDF:n sotilaat olivat silloin kunnostustöissä aidan lähellä, kun terroristit avasivat tulen heitä kohti. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa.
Samantapainen tulitus aloitettiin sotilaita vastaan tiistaina ensin laukaistuaan pommin, missä  kolme IDF:n sotilasta haavoittui, yksi heistä vakavammin ja vietiin sairaalaan.

2. VICTOR CHERNIVSKIN  asettama turvallisuuskamera kuvasi tilanteen, jossa arabien nähdään sytyttävän tuleen juutalaisten autoja Ranskalaisella Kukkulalla (French Hill) Jerusalemin itäosassa. Chernovsky kertoo, että tiistai-iltana hänen mentyään jo nukkumaan 22.30 aikaan, hän kuuli ulkoa koirien alkavan haukkua ja pamauksen. Koska viime vuonna oli sattunut samankaltainen tilanne Tzameret lähiössä, joka on osa Ranskalaista Kukkulaa, hän asensi paikoitusalueelle turvallisuuskameran, josta on yhteys iPhone puhelimeen.

Chernosky kertoi arabien päivittäisestä juutalaisasukkaitten häirinnästä. Arabit kivittävät heitä alhaalla wadissa, ja 8-9-vuotiaat arabilapset kivittävät heitä poliisin katsellessa sivusta arabien ilkkuessa ja härnätessä heitä. Usein he aloittavat ilotulitusrakettien ampumien illalla 11 ja 12 aikaan. He asensivat moskeijaansa uuden kovaäänisen, jonka ääni tunkeutuu sisälle huoneisiin. He huudattavat sitä viidesti päivässä, alkaen ennen aamun valkenemista kutsuessaan oikeauskoisia rukoilemaan Allahiaan. Hän kertoo arabien kivittäneen hänen vaimoaan ja kahta isoäitiään heidän istuessaan autossaan. Arabit kulkevat juutalaisten alueilla vapaasti, mutta he eivät voi mennä heidän kyläänsä. Maaliskuun 8. päivänä, joka on kansainvälinen naisten päivä, he päivän kunniaksi polttivat hänen autonsa.

CHERNOCSKY sanoo kunnioittavansa Jerusalemin poliisia, sillä he tekevät mitä voivat, eikä se ole paljon. 18-19-vuotiaat arabinuoret tulevat heidän alueelleen tehden mitä haluavat paeten sitten kylänsä, jonne poliisi ei uskalla mennä ilman vahvaa suojaa. He kivittävät jopa poliisiautoja, minkä johdosta he eivät mielellään tule alueelle. ”Tilanne on lähes sama kuin Gazassa”, hän toteaa kysellen, onko tämä alue osa Israelia ja sen pääkaupunkia vai ei.
Chernovsky valittaa, ettei Israelin media yleensä ole kiinnostunut näistä tarinoista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161880#.UJyaJ2JHT-k

3. MIGRONIN etäyhteisöstä kaksi kuukautta sitten karkotetut juutalaisasukkaat kokivat melkoisen shokin mennessään tarkastamaan kotejaan, joista heidät oli karkotettu, ja joita IDF:n sotilaiden tuli vartioita.
He havaitsivat mennessään alueelle, että IDF oli vetänyt sotilaansa pois jättäen heidän kotinsa vartioimatta. Lähistöllä asuvat arabit olivat käyttäneet hyväkseen heille tarjottua tilaisuutta ja varastaneet asunnoista kaiken irtaimiston ja särkeneet ikkunoita.
Yksi karkotetuista asukkaista Shaki Sat kertoi INN:n journalistille, että alue no 10 on laillisesti ostettu ja siksi IDF:n velvollisuus oli vartioida sitä ja asukkaitten jättämää irtaimistoa ja tavaroita kuten karkotusten yhteydessä sovittiin. Alueella asui 17 perhettä.

Asukkaat olivat esittäneet korkeimmalle oikeudelle, että heidän karkotustaan siirretään, kunnes heille rakennetaan uudet parakit Givat HaYekevin alueella. Alueen 10 asukkaat esittivät lisäksi, että heidän karkotustaan siirretään, kunnes heidän maanostonsa on laillisesti todettu, mikä tulee tehdä alueoikeudessa, koska korkein oikeus ei suorita sellaisia tutkimuksia. Korkein oikeus määräsi heidät kuitenkin karkotettaviksi syyskuun 4:en syyskuuta mennessä ja talot tuhottaviksi 11. syyskuuta. Alue no 10 taloja ei kuitenkaan tuhottu, mutta asukkaat karkotettiin odottamaan uutta päätöstä. Nämä 17 perhettä jättivät suurimman osan tavaroistaan taloihin, joista arabit varastivat kaiken irtaimiston.
Asukkaitten edustaja Shaki Sat sanoi, että havaittuaan IDF:n rikkoneen sopimuksen ja jättäneen alueen heitteille, he palkkasivat yksityisvartijan valvomaan aluetta. Hän myös vihjaili, että tällä voi olla seurauksia tammikuun vaaleissa heittäen toivonsa kansallisten ja uskonnollisten puolueitten varaan ja hylkäävän Likudin, jota he eivät enää pidä oikeistopuolueena.

4. SYYRIAN sisäiset taistelut ovat alkaneet huolestuttavasti levitä rajan yli Israelin puolelle. Assadin armeijan sotilaat taistelevat kapinallisia vastaan aivan rajan tuntumassa, joiden väitetään miehittäneen Quneitran kaupungin. Syyrian armeijan sotilaat ovat ilmeisen kurinalaisia, eikä muutaman kranaatin ja kivääritulen uskota tulleen heidän toimestaan.
Toiseksi kolmen kranaatin putoaminen  israelilaiseen kylään osoittaa, että ne tuskin olivat harhalaukauksia. Niiden tarkoituksena oli nostattaa IDF:n vastatoimet, mikä toisi kokonaan uuden elementin Syyrian sisällissotaan.

KOLME kranaattia putosi uskonnollisten sionistien asuttamaan Alonei Habashan kylän alueelle. Yksikään kranaateista ei räjähtänyt, mikä oli onni onnettomuudessa. Kylä sijaitsee kilometrin päässä Syyrian rajasta.
Syyrian armeijan ja kapinallisten väliset taistelut ovat kiivastunet entisestään ja levinneet lähes kaikkialle maassa. Damaskoksen keskustassa käydyt taistelut ovat antaneet kapinallisille tilaisuuden uhata presidentti Bashar Assadin palatsia, jota vastaan ammuttiin kranaatteja kuitenkaan osumatta.
Presidentti Assad vannoo lausunnossaan, että hän on kovempaa tekoa kuin Libyan presidentti Gaddafi, joka osoittautui oudon hengettömäksi kapinallisten päättäväisten hyökkäysten alla paeten lopulta tyhjään viemäriputkeen, josta hänet vedettiin ulos. Riehaantunut kansa pahoinpiteli ja lopulta lynkkasi hänet. Bashar Assad vakuuttaa, että hän elää ja kuolee Syyriassa, eikä aio paeta henkensä säästämiseksi.

ISRAEL teki muodollisen valituksen YK:n rauhanturvaajille 1974 aseleposopimuksen rikkomisesta, jonka mukaan aseellisia joukkoja ei saa tulla puskurivyöhykkeelle, eikä tulitusta rajan yli sallita. Alonei Habshan kylä on Israelin virallisesti hyväksymä kylä, siinä asuu viitisenkymmentä juutalaisperhettä.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161863#.UJyl0GJHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          PA:n virkailija Ramallahissa sanoo, että Abbas on halukas siirtämään YK:lle esittämäänsä Palestiinan valtion hyväksymistä YK:n supertarkkailijamaaksi, jos Obama pystyy antamaan selvän vakuutuksen rauhanneuvotteluista. Abbasin tarkoituksena oli esittää laatimansa esitys YK:n yleiskokouksessa tämän kuun puolivälissä tai loppukuusta. Ehud Barak esitti vaatimuksen, että Abbasin kirjelmä YK:lle tulee siirtää Israelin vaalien jälkeen. Abbasin esityksessä Palestiinan valtio hyväksytään YK:n tarkkailijamaaksi, vaikka sillä ei ole valtiolle kuuluvia oikeuksia eikä velvoitteita, siten, että sen rajat ovat 1949 aselepolinjojen mukaiset pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa. Israel uhkaa vastata yksipuoliseen ja karkeaan Oslon sopimusten rikkomiseen rajusti kuitenkaan yksilöimättä, mitä se tarkoittaa käytännössä. http://www.timesofisrael.com/senior-palestinian-official-says-abbas-may-postpone-un-move-says-report/
-          Israelin ulkoministeri Avigdor Liberman tapaa Israelin Euroopan maiden lähettiläät Wienissä. Hänen tarkoituksenaan on selvittää PA:n YK.lle suunnitteleman valtio-esityksen tilannetta ja mitä seurauksia sillä tulee olemaan. Lähettiläitten tehtävänä on kuitenkin pyrkiä vaikuttamaan EU-maitten asenteisiin, että ne eivät tukisi esitystä. Liberman sanoo, että esitys rikko kaikkia tehtyjä sopimuksia ja ylittää asetetut varoitusmerkit. Fatahin keskuskomitean jäsen Ahmed Zaki kielsi tiedot, että arabimaat olisivat painostaneet PA:n johtoa luopumaan valtiohankkeesta. Hän sanoi, ettei mikään maa ole vaatinut esityksestä luopumista, mutta jotkut kuten Englanti ovat esittäneet siirtoa. PA:n ehdolla olevat päivät ovat 15. ja 29.maraskuuta, joilla kummallakin on määrätty symboliarvo arabien silmissä. 15. marraskuuta vuonna 1988 Palestiinan valtio julistettiin perustetuksi Algeriassa ja 29. marraskuuta on palestiinalaisten solidaarisuuspäivä, ja sinä päivänä YK julkisti Palestiinan maan jakosuunnitelmansa 1947, jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät Israelin hyväksyessä sen pitkin hampain. PA suunnittelee aloittavansa loputtomat oikeus-toimet Israelia vastaan YK:n alaisissa järjestöissä ja Haagin kv. rikosoikeudessa. Israelin uhkaamat toimet, jos PA:n esitys hyväksytään YK:ssa, ovat vielä pimennossa, mutta niitä on viimeistelty kuukausien ajan. Palestiinalaisten vastareaktio voisi aktiivisen väkivallan ohella boikotoida Israelin tuotteita, mihin Israel voisi vastata kieltämällä PA;lle menevien tavaroiden vienti Israelin kautta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=291132
-          Irani johdon taholta ehdittiin ilmoittaa, että Obama on paljon joustavampi ja myöntyvämpi kuin Euroopan maat. Obama ehti kuitenkin vastata tähän koventamalla Iranin vastaisia sanktioita entisestään, kertoo aamun uutinen. Sanktioita kovennettiin neljää henkilöä ja viittä järjestöä vastaan. Obaman kiireisten toimien tarkoituksena lienee pyrkiä nopeuttamaan vuosikaudet kansainvälistä yhteisöä rasittaneet ongelmat, joista tämä on yksinkertaisin osa eikä vaadi neuvotteluja. Seuraavaksi voi tulla Lähi Idän rauhansuunnitelmien runnominen sopimukseen, missä Israelin ja palestiinalaisten väliset suhteet lienevät seuraavina listalla. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291114
-          Belgia ei hyväksy Hizbullahin asettamista terrorijärjestöjen listalle, mutta on kuitenkin halukas asettamaan sille määrättyjä painostuskeinoja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=291123
-          Iranilaiset hävittäjät tulittivat USA:n miehittämätöntä ja aseetonta tiedustelukonetta Persianlahden yllä, mutta eivät osuneet, vaan kone palautettiin vahingoittumattomana valvojilleen. Kone lensi kansainvälisillä vesialueilla hävittäjien ampuessa sitä kohti useita konekiväärisarjoja ilman tulosta. USA:n ilmoituksen mukaan kaksi Iranin SU-25 ”Frogfoot” konetta lähestyi tiedustelukonetta sen lentäessä 16 mailia Iranin rajasta. Se taisi olla onni onnettomuudessa, sillä jos kone olisi ammuttu alas, USA olisi ollut pakotettu imagonsa vuoksi vastaamaan siihen. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=291104
-          Tutkijat havaitsivat kaasuvuotoja Haifan satama-alueen alta meren pohjasta. Ne ovat luonnonkaasuja, jotka jostain vielä selvittämättömästä syystä ovat alkaneet nousta ilmaan. Niillä voi olla ekologisia seurauksia, mikä tutkimuksilla pyritään selvittämään. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=291129Thursday, November 08, 2012

TORSTAI 08.11.12


TORSTAI 08.11.12

1. BARACK HUSSEIN OBAMAN voitto USA:n presidentin vaaleissa, mikä antoi valtakirjan toiselle presidenttikaudelle, on aiheuttanut monenlaisia tuntoja, arvioita ja lausuntoja pitkin maailmaa, Lähi Itää ja muslimimaailmaa, eikä vähiten Israelissa, jolla perinteisesti on ollut läheiset suhteet USA:n hallintoon, etenkin kongressiin. Vaikka suhteet presidenttien kanssa ovatkin heiluneet laidasta laitaan, kongressin Israelille antama tuki on sitä tasapainottanut.

TARKKAILIJAT toteavat, että Euroopassa huokaistiin helpotuksesta Obaman jatkaessa, sillä Romney oli tuntematon, eikä hänen henkistä voimaansa oltu käytännössä testattu. Sama helpotuksen huokaus, mutta ilman innostusta, näyttää nouseen myös muslimimaailmassa, sillä Obaman kakkoskausi  tarkoittaa jatkuvuutta varsinkin Lähi Idän sekaisessa ilmapiirissä.
Israelin johtava virkailija- ja poliittinen taso osoittaa jopa hätääntynyttä mielialaa lähes liehittelevine vakuutuksineen, että Israelin ja USA:n väliset suhteet ovat raudanlujat (rock solid), kuten pääministeri Netanyahu totesi onnitellessaan USA:n Israelin lähettilästä Dan Shapiroa. Obama ja Netanyahun suhteet ovat olleet kaukana ystävällisistä, korkeintaan korrektit, Obaman osoittaessa selvää syrjintää ellei peräti halveksuntaa pääministerille.

NETANYAHUN kuuluisa poliittinen vaisto ja pelurin rohkeus petti tällä kertaa, sillä hän oli asettanut korttinsa Romneyn varaan, mikä lapsus täytyy nyt pystyä korjaamaan. Se ei tule olemaan helppoa, sillä Netanyahu vannoo edelleen pitävänsä huolen siitä, ettei Iran saa ydinpommia; vaikka yksin, jos muut maat jänistävät. Jos ennen vaaleja kierrelleet huhut USA:n ja Iranin salaisista neuvotteluista ja jonkinlaisesta sopimuksesta pitävät paikkansa, Obama on lupautunut selvittelemään erimielisyydet Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisesta neuvotteluilla, mikä edellyttänee USA:n tunnustusta, että Iran on ydinvalta ja että sillä on oikeus jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista ilman ulkopuolista häirintää.

Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, ettei Netanyahu voi tässä tilanteessa mennä ohjuksineen ja hävittäjäkoneineen Iranin taivaalle. Pääministerin tulee pystyä joustamaan.
Israelin parlamenttivaalit pidetään 22. tammikuuta, mihin poliitikkojen tulee keskittyä.
Netanyahu sanoi onniteltuaan Obamaa tähän tapaa: ”Katson tulevaisuuteen voidakseni työskennellä Obaman kanssa edelleen vahvistaakseni tätä (raudanlujaa) suhdetta ja odotan voidakseni työskennellä hänen kanssaan päämääräämme rauhan ja turvallisuuden hyväksi.” USA:n lähettiläs Dan Shapiro piti naurettavina pelkoja, että Obama voisi kostaa Netanyahun tarpeettoman julkista tukea Romneylle vaalitaistelun aikana. http://www.timesofisrael.com/obama-win-puts-netanyahu-between-barack-and-a-hard-place/, http://www.timesofisrael.com/is-obama-good-for-the-arabs-opinions-are-divided/

2. TIEDOT kertoivat ennen vaaleja, että Muslimiveljeskunnan edustajat olivat varsin usein nähty vieras Valkoisessa Talossa, ja että Obama antoi tukensa Veljeskunnalle sen ottaessa ohjakset Egyptissä. Presidentti Hosni Mubarak heitettiin bussin alle samaan tapaan, kuin Muammar Gaddafi Libyassa, jossa Obama antoi ase- ja diplomaattista tukea salafi-järjestölle, joka on liittoutunut käytännön tasolla al-Qaidan kanssa. Sama tendenssi jatkui Tunisiassa ja jatkuu edelleen Jemenissä, mutta elää säästöliekillä Persianlahden maissa ja sekavissa tunnelmissa Syyriassa, mitä Benghazin murhenäytelmä sotki pahoin.

AFGANISTANISSA USA:n joukkoja vastaan taistellut Taliban on tehnyt Obaman vaalivoitosta omat arvionsa, ja esitti keskiviikkona  Obamalle, että hänen tulee tunnustaa tappionsa Afganistanissa ja vetää joukkonsa pois sieltä. 
”Obaman täytyy nyt tietää, että he (amerikkalaiset) ovat hävinneet sodan Afganistanissa”, sanoi Talibanin edustaja Zabiullah Mujahid järjestön web-sivulla AFP:n mukaan. ”Siten, ilman lisää valheita ja viivytyksiä, heidän tulee jättää pyhä maamme ja keskittyä selvittelemään omia sisäisiä asioitaan. Amerikan tulee lopettaa toimiminen maailman poliisina ja keskittyä oman kansansa ongelmiin voidakseen estää maailman vihan nousemista nykyisestäänkin amerikkalaisia kohtaan”, hän selitti AFP:n mukaan.

TALIBAN hallitsi Afganistania Venäjän joutuessa vetäytymään verissä päin vuosina 1996-2001, mutta menetti hallintonsa USA:n ja sen liittolaisten hyökättyä maahan sen salliessa Osama bin Ladenin asua maassa syyskuun 11. päivän 2001 terrori-isku jälkeen, joka tuhosi WTC:n tuplatornit New Yorkissa ja osa Pentagonia, 3000 ihmisen menettäessä henkensä.
TALIBAN on vuosikaudet käynyt veristä sotaa Barzain hallitusta vastaan Afganistanissa. Barzain hallitusta pönkittävät USA:n ja sen liittolaisten NATO:n 100 000 miestä, mukana joku suomalainenkin. NATO suunnittelee vetävänsä joukkonsa pois Afganistanista vuoden 2014 loppuun mennessä. Taliban haluaa kiirehtiä joukkojen lähtöä maassa lopettaakseen Karzain hallinnon, joka syvästi korruptoituneena ei nauti kansan enemmistön suosiota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161835#.UJtNGWJHT-k

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin hallitus antoi vakavan varoituksen maassa asuville palestiinalaisille pakolaisille, että heidän on oman turvallisuutensa vuoksi viisainta pysytellä kaukana maassa riehuvista armeijan ja kapinallisten välisistä taisteluista. Hallituksen varoitusta edelsi sen tekemä ratsia Hamasin tiloihin Damaskoksessa sen johdon muuttaessa pois Syyriasta ja etsiessä uutta paikkaa ulkopoliittisen toimintansa johtamiseksi. Assadin pelkoja on siivittänyt Yarmoukin epävirallisessa pakolaisleirissä sattuneet sisäiset taistelut. Leirissä asuu n. 150 000 palestiinalaista.

PALESTIINAN VAPAUTUSJÄRJESTÖN PFLP-GC järjestön jäsenet, joita johtaa Ahmad Jibril, taistelivat hallituksen joukkojen rinnalla, kun Hamasin jäseniä taisteli kapinallisten puolella, kertovat ”aktivistit” AFP:n mukaan.
Syyriassa toimiva Muslimiveljeskunta, jota Assadin dynastia piti tiukassa valvonnassa, mutta joka nyt on alkanut voimistua Egyptin Veljenkunnan rohkaisemana, ja jonka haaraosasto Hamas on, oli ensimmäisten Assadin valtaa vastustavien mielenosoittajien joukossa, ja on varovaisesti lisännyt aktiivisuuttaan al-Qaidan ja Salafistien rinnalla.
Assadin hallitus sulki kaikki Hamasin toimistot Damaskoksessa maanantaina. Viime viikolla armeijan joukot surmasivat kaksi Hamasin jäsentä Deraan pakolaisleirissä.
Palestiinalaiset pelkäävät, että Assad voi karkottaa heidät maasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161839#.UJtU-mJHT-k

4. TURKIN pääministeri Tayyip Recep Erdogan pyytää Patriot-ohjuksia Syyrian rajansa n. 800 km:n koko pituudelta pelätessään Syyrian sisällissodan leviävän rajan yli hänen maahansa. Syyrian ja Turkin aikoinaan varsin läheiset välit ovat siten edelleen viilenemässä lähes avoimen sodan partaalle. Koska Turkki on NATO:n jäsen, hyökkäys Turkkia vastaan tarkoittaa järjestön ohjesäännön mukaan hyökkäystä NATO:a vastaan. Kaikkein kammottavin pelko on se, että Assad voi jossain vaiheessa katsoa tulleensa maan ulkopuolisten joukkojen hyökkäyksen kohteeksi, mikä antaisi hänelle tarvittavan verukkeen suurten massatuho-aseittensa käyttämiseen hyökkääjää vastaan.

PRESIDENTTI Obama poltti siipensä uhraressaan USA:n lähettilään Christian Stevensin, joka toimi aseiden välittäjänä Libyasta Syyrian kapinallisille ja varsinkin al-Qaidalle ja Muslimi-veljeskunnalle. Operaatio oli tarkoitus pitää salaisena, mutta Venäjä sai vihiä siitä ja uhkasi paljastaa koko toiminnan. Tämä olisi pahoin sotkenut Obaman vaalitavoitteita, ja siksi Stevensin oli mentävä. Näin vahvistamattomat tiedot kertovat.
Tilanne on nyt Obaman suhteen avoimempi, joskaan vaara ei ole täysin ohi, sillä uhrien omaiset ovat ilmaisseet vaativansa selvityksiä neljän amerikkalaisen murhaan johtaneesta epäonnistuneesta operaatiosta ja mahdollisia korvauksia menetyksistään.

Turkki ja Englanti ovat yhdessä lisänneet vaatimuksiaan Assadin astumiseksi syrjään.
Kapinalliset ampuivat keskiviikkona kranaatteja kohti Bashar Assadin palatsia Damaskoksessa, mutta mahdollisista osumista ja vaurioista ei ole raportoitu. Hyökkäys osoittaa 42 vuotta hallinneen Assad-dynastian vetävän viimeisiä henkäyksiään Syyriassa.
Israelissa pelätään, että Assadin tiukan hallinnon äkillinen loppuminen voisi aiheuttaa kaaoksen Syyriassa, mikä voisi nostaa valtaan Israelille vihamielisen ja sen tuhoa vaativan ääri-islamin hallituksen, joka voisi kostaa maansa vähemmistöille alaviiteille, kristityille ja muille ryhmille Assadin hallituksen julmat alistustoimet.
Artikkelin mukaan Englanti harkitsee osallistumisensa lisäämistä Syyrian kapinallisten tukemiseksi ja aseistamiseksi myös EU-asein ja muina tarvikkeina.
Kapinalliset sanovat surmanneensa kymmenen PFLP-GC:n jäsentä, mikä voi vetää palestiinalaiset taisteluihin kapinallisia vastaan. Taisteluissa surmansa saaneiden luku on nyt 38 000 ihmistä, mutta kadonneiden lukumäärää ei tienne kukaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290976

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n luoteisrannikon pyrkiessä siivoamaan hirmumyrsky Sandyn suurtuhoja uusi välitön vitsaus on iskenyt alueille. 30 – 50 mailin tuntivauhdilla puskeva puuskittaisen tuuli toi alueille lumisateet ja hiekkamyrskyt ja lennättäen Sandyn kokoamista jätekaista ”lentäviä ohjuksia”, jotka voivat pahoin vahingoittaa jalankulkijoita ja ikkunoita autoissa ja taloissa. Tämä koillisesta tunkeutunut myrsky sai nimekseen Athena. Se on vienyt uudelleen asennetut sähköt kymmeniltä tuhansilta asukkailta lisäten heidän surkeuttaan. Yli 100 000 uutta taloitta menetti sähkönsä ilman sähköä olevien talouksien määrän ollessa 715 000 sen jälkeen, kun hurrikaani Sandy rantautui itä- ja luoteisrannikolle 29.10.2012. New Yorkin pormestari Bloomberg lähetti partioautoja vaara-alueille kehottaen kovaäänisten avulla asukkaita muuttamaan niistä pois. Kehotus koskee 20 000 – 30 000 ihmistä. Suuret lentoyhtiöt peruuttivat New Yorkin lentonsa. Sandyn takia 20 000 lentoa peruttiin. Kaupunki sulki kaikki puistot. hiekkarannat ja leikkipuistot ja keskeneräisiä rakennustöitä kehotettiin varmistaman tuulille arat kohteet. Joitain sairaskoteja ja aikuisten turvakoteja evakuoidaan. New Yorkin kaupunki on vielä kaukana normaalista elämänrytmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161850#.UJtm_WJHT-k
-          Poliisi kutsuu Ranskalaisella Kukkulalla Jerusalemissa keskiviikko-iltana tehtyä kahden auton tuhoamista varovasti ”kansallisista motiiveista” johtuvaksi. Kaksi autoa poltettiin käyttökelvottomiksi torstain vastaisena yönä. Jerusalemin poliisi kuitenkin arkailee käyttää sanaa ”terrorismi” vaan turvautuu lievempää ilmaisuun ”kansallinen motiivi”, jolla tarkoitetaan samaa. French Hill, sijaitsee Jerusalemin luoteisosassa, on pääosin juutalaisten asuttama, mutta sen lähellä on arabilähiö. Alueella asuu heprealaisen yliopiston opiskelijoita vuokralaisina, ja viime aikoina arabit ovat ostelleet lähiössä asuntoja ja kiinteistöjä, joihin on muuttanut arabeja. Juutalaisasukkaat pelkäävät, että vaikka arabiasukkaat ovat rahaa rakastavia, lähiseudun terroristit voivat heidän varjollaan tunkeutua alueelle.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161848#.UJtrtGJHT-k
-          USA:n kongressi aikoo järjestää suljettujen ovien takana kuulustelun, jossa keskustellaan Benghazin veriseksi kehittynyttä tilannetta. Tilaisuuteen on kutsuttu antamaan lausuntona CIA:n johtaja David Petraeus, kansallisen tiedustelun johtaja James Clapper ja kansallisen terrorisminvastaisen keskuksen johtaja Matthew Olson. Tilaisuus pidetään 15.11.2012. Tilaisuuden tarkoituksena on antaa edustajain-huoneen jäsenille todellinen tieto, miten kaikki tapahtui ja miten sellaisen toistuminen voidaan estää. Jossittelun jälkeen Hillary Clinton otti vastuun tapahtumasta, mutta Obama selitti, että ”lätkä pysähtyy häneen”, kuten presidentti Johnson totesi, eli koska Clinton työskenteli hänelle, hän kantaa viimeisen vastuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161852#.UJttvmJHT-k
-          Israel lähetti eilen etsintä- ja pelastustiimin Ghanaan kauppakeskuksen romahdettua pääkaupungissa. Yksi ihminen sai surmansa ja 51 ihmistä on vedetty esiin raunioista tähän mennessä satujen tietojen mukaan. 18 ihmistä lähetettiin Accraan hoitoon. Viranomaiset uskovat, että uhrien luku nousee. Myös Magen David Adom lähetti ryhmänsä Ghanaan pystyttääkseen kenttäsairaalan onnettomuuspaikan lähelle. http://www.timesofisrael.com/idf-sends-search-and-rescue-crew-to-ghana-after-mall-collapse/
-          USA:n juutalaisten Obamalle antama tuki oli 69 % heidän kokonaismäärästään, eli 9 %:n lasku edellisistä vaaleista 4 vuotta sitten. Tämä on nostattanut keskustelun, miten juutalaiset voitaisiin saada yhdistymään yhteisen ohjelman taakse. Evankelisista 6.4 miljoonaa äänesti Obamaa, mikä on myös herättänyt keskustelua heidän parissaan. Suhteellisesti eniten häntä äänestivät Meksikosta ja muualta muuttaneet siirtolaiset sekä naiset, varsinkin itsenäiset nuoret naisasiaa ajavat. http://www.timesofisrael.com/election-fails-to-end-debate-over-obamas-share-of-jewish-vote/
Wednesday, November 07, 2012

KESKIVIIKKO 07.11.12


KESKIVIIKKO 07.11.12

1. USA:N presidentinvaalien tulokset alkavat hiljalleen varmistua, vaikka jotkut republikaanien johtohenkilöt ennustavat, että tarvitaan äänten uusintalaskentaa. Ainakin Ohio mainitaan sellaisena, jossa on esiintynyt epäselvyyttä. Presidentti Obaman voitto alkoi varmistua ns. swing-osavaltioitten tukiessa häntä osin yllättävästi. Lopulliset tulokset ovat vielä saamatta, ja jos uusintalaskentaa tarvitaan, siihen tarvitaan aikaa ja tupakkaa. Lisäksi syytökset vilpillisestä menettelystä, painostuksesta ja muista hylättävistä toimista, jota useimmiten synkentävät USA:n vaaleja mukaan lukien äänestyskoneiden virheellinen toiminta, ovat lisänneet omat epämukavuutensa vaalien onnelliseen lopputulokseen. 
SUURIMMAT uutistoimistot, CNN, CSB ja Fox ovat julkistaneet omat arvionsa tuloksista, ja niiden mukaan Obama on vaalien voittaja, jopa varsin selvin numeroin.

USA:n juutalaisista 70 % äänesti Obamaa, Romneya 30 %, mikä kiinnostaa israelilaisia.
Obaman voitot Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa antoivat jo selviä vihjeitä, että haastaja Mitt Romneyn mahdollisuudet olivat hupenemassa, ja vielä epäselvä Ohio vahvisti olettamuksia, kuten myös Michigan, jonka autoteollisuuden tukiaiset ovat voineet auttaa Obamaa.

ÄÄNESTÄJIÄ arvioidaan olevan n. 120 miljoonaa. Huolimatta syytöksistä sääntöjen vastaisista toimista joillakin paikkakunnilla kokonaisuudessaan vaalit sujuivat suhteellisen onnistuneesti ja joustavasti. Mustat pantterit olivat paikoin asettaneet omat vaalivalvojansa varmistaakseen, ettei heidän edustamaansa kansanosaa boikotoida.
Presidentin vaalien ohella valttiin edustajia myös senaattiin ja edustajainhuoneeseen. Demokraatit säilyttänevät enemmistön senaatissa, republikaanit edustajainhuoneessa, vaikka tulokset niissäkin ovat edelleen keskeneräisiä. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=290821

2. ISRAELIN hallituksen ministereitä ja puoluejohtajia kiinnostaa erityisesti, miten presidentin vaalien tulokset vaikuttavat Israelin keskeisiin huoliin, rauhanprosessin etenemiseen palestiinalaisten kanssa sekä suhtautumiseen Iranin ydinteollisuuden toteutumiseen.
USA:n keskeinen ongelma, sen holtittomasti suureneva velkataakka ja talouden alamäki puskivat nämä kysymykset syrjään kuten ulkopolitiikan kokonaisuudessaankin.
Romney yritti käyttää talouskysymystä kamppailunsa keskeisenä teemana, mutta se ei riittänyt. Tarkkailijat kummastelivat, ettei hän tarttunut tukevammin hänelle kuin lautasella tarjottuun tilaisuuteen painostaa Obamaa Benghazin skandaalilla, jollainen se peittely-yrityksistä huolimatta oli. Jotkut vertasivat sitä Nixonin watergate skandaaliin, mutta suurempana todeten tämän skandaalin voivan edellyttää syytöksiä maanpetturuudesta.

VAALITAISTALUJEN aikana Netanyahua varoitettiin, ettei hän turhan avoimesti kannattaisi Romneya, sillä se voisi potkaista omaan sääreen Obaman voittaessa. He varoittivat, että Obama voi toisella kaudellaan maksaa kalavelkansa korkojen kanssa painostamalla Israelia ja pakottamalla sen suostumaan ratkaisuihin vastoin tahtoaan. Obaman ja Netanyahun henkilökohtaiset suhteet, ns. kemia, eivät ole olleet parhaat mahdolliset. Obaman ”kruunaaminen” toiselle kaudelle tapahtuu varsinaisesti vasta 20. tammikuuta, jonka jälkeen Israelissa pidetään parlamenttivaalit 22.tammikuuta 2013.

USA:n kongressin ja Valkoisen Talon ensimmäisiä yhteistoiminnan testauksia ovat USA:n paheneva työttömyys, joka lienee 7.9 %:n luokkaa, vaikka sen epäillään olevan yli 8 %. Valkoisen Talon ja kongressin tulee löytää sopu talousasioissa ennen tammikuun kolmatta päivää 2013, tai valtion menojen leikkaus tapahtuu automaattisesti 1 triljoona USD seuraavan 10 vuoden aikana. Leikkaukset koskevat kaikkia menoeriä.
JP:n artikkelin mukaan mahdollisuudet sovun löytämiseksi ennen tammikuun 20. päivän presidentin virkaan vihkimistä ovat vähäiset. Koska Obaman keskeinen huoli ja ohjelma koskee sosiaalisen jakauman tasoittamista USA:ssa, hänen tarjoamansa ratkaisumallit eivät välttämättä ole republikaanien mieleen kongressissa, mikä lupaa ongelmia. http://www.jpost.com/USPresidentialrace/Article.aspx?id=290731

3. PA etenee itsepäisesti valitsemallaan tiellä Palestiinan valtion valitsemiseksi YK:ssa super-tarkkailijan asemaan, jossa sillä olisi mahdollisuudet esittää Israelille rikosvaateita YK:n alaisissa järjestöissä ja Haagin kansainvälisessä oikeudessa.
PA:n tämänhetkinen vaihe oli viedä valtio-esitys arabimaitten ulkoministerien kokoukseen Kairossa, johon tilaisuuteen osallistuu 12 EU-maan edustajaa. Tilaisuuden tarkoituksena on painostaa EU-maita tukemaan PA:n esitystä YK:n yleiskokouksessa, mikä antaisi sille paljon painavamman merkityksen kuin automaattinen enemmistö ilman johtavia länsimaita.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokosi kahdeksan ministerin muodostaman turvallisuuskabinetin tiistaina, jossa keskusteltiin, mitä mahdollisuuksia Israelilla on vastata PA:n yksipuoliseen esitykseen YK:lle ja mitä välittömiä seurauksia YK:n myönteisellä päätöksellä voisi olla. Pääministerin uskotaan pitävän ns. Levy-raportin virallistamisen hallituksen politiikaksi toistaiseksi avoinna voidakseen käyttää sitä painostuskeinona myöhemmin. Jotkut ministerit ja kansanedustajat ovat vaatineet, että Israelin tulee liittää osia Juudeasta ja Samariasta virallisesti Israeliin rangaistukseksi PA:lle sen yksipuolisesta valtio-hankkeesta ilman neuvotteluja Israelin kanssa. PA toivoo arabiliiton yksimielisen kannatuksen vaikuttavan EU-maiden kantaan YK:n yleiskokouksen äänestyksissä.
Ulkoministeri Liberman tapaa Israelin Euroopan maiden lähettiläät esitelläkseen heille hallituksen kannan ja kuullakseen heidän mielipiteitään asiassa.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas selittää, että hänen esityksensä YK:n yleiskokouksessa vahvistaa rauhanprosessia. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat puolestaan selittää, ettei valtio-esitys millään tavoin koske Israelin laillisuusperiaatteita eikä pyri eristämään sitä, vaan se koskee ”setlementtien” eristämistä ja julistamista laittomaksi miehitykseksi.
Fatahin keskuskomitean jäsen Azzam Ahmed vakuuttaa, etteivät Libermanin viimeiset uhkaukset PA:n johtoa vastaan estä sitä jatkamasta valitsemallaan tiellä. Abbas sai tiistaina Fatahin kannatuksen ennen arabiliiton kokousta Kairossa. PA:n ja Fatahin vaatimuslistalla  palestiinalaispakolaisten paluuoikeus on ehdoton ja rikkomaton, jopa sakraalinen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290762

4. YMPÄRISTÖN suojeluministeri Gilad Erdan on huolestunut sadoista palestiinalaisten puuhiilen tuottamiseen rakentamista keoista, miiluista, jotka syytävät ilmaan päivästä toiseen saastuttavaa savua ja katkua. Erdan on pyrkinyt saamaan PA:n johdon kieltämään tällaisen toiminnan ilman tulosta, ja siksi hän aikoo viedä asian pääministerille saadakseen hallituksen tulkinnan, että tällainen toiminta on turvallisuusriski lähellä oleville asukkaille, sekä israelilaisille että palestiinalaisille, mistä seurauksena on hengitysongelmia ja keuhkosyöpä. Vaaravyöhykkeessä ovat Zichron Yaacov, Oardes Hanna, Mitzpe Ilan, Harish ja useat muut juutalaisyhteisöt, mutta myös lähellä sijaitsevat palestiinalaiskylät ja -kaupungit.

ISRAEL kielsi puuhiilen valmistamisen C-alueilla, joissa sillä on siviili- ja turvallisuusvastuu, mutta Israelin toimivalta ei ulotu B-alueille, jossa PA vastaa siviilitoimista ja IDF turvallisuudesta. Siksi Erdan haluaa, että hallitus määrittelee kysymyksen turvallisuusriskiksi, mikä antaisi IDF:lle oikeuden poistaa niistä ainakin suurimman osan.
PA:n valvomilla B-alueilla on n. 400 puuhiilen valmistamiseksi koottua puukekoa eli miilua. Valmistustapa on samanlainen kuin suomalaisissa miiluissa, joissa puuhiilen ohella saatiin tervaa. Puukappaleet kootaan sokeritopan muotoon, päällystetään mullalla ja turpeella ilmatiiviiksi. Keko lämmitetään 150 – 170 asteen lämpötilaan, jolloin vesi alkaa haihtua puista. Lämpötilaa nostetaan 270 asteeseen, jolloin puu alkaa kemiallisen hajoamisprosessin ja sitoo itseensä lämpöä. Mustaa väriainetta, kimröökiä, saadaan myös hiilenpolton sivutuotteena.
Erdan harkitsee myös PA:n alueilla valmistetun puuhiilen myymiskieltoa Israelissa.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Chicagon pormestari, entinen Obaman kansliapäällikkö Emmanuel Rahm, joka osittain osallistui myös vaalitaisteluun Obaman hyväksi, ennustaa Obaman jatkavan samaa Israelia tukevaa politiikkaansa kuin ensimmäisellä virkakaudellaan. Hän vakuuttaa, ettei Israelilla ole ollut parempaa ystävää USA:n presidenttinä, kuin mitä Obama on. Hän ylistää Obaman horjumatonta päätöstä estää Irania saamasta ydinasetta. Rahm antoi haastattelun Israelin TV-kakkoselle tiistaina ennen vaalivoittoa. Hän huitaisi syrjään kysymyksen, miten Netanyahun tuki Romneylle tulee vaikuttamaan suhteisiin tai Obaman ja Netanyahun välinen ilmeinen viileys todeten, että Obama tulee jatkamaan syvää Israelin tukemistaan, eikä siinä mitättömät henkilökohtaiset näkemyserot paina juuri ollenkaan. http://www.timesofisrael.com/ram-emanuel-says-obama-is-committed-to-stopping-irans-nuclear-program/
-          YK:n edustajana Martin Nesirky sanoi eilen, että Syyrian kolmen panssarivaunun tunkeutuminen Israelin ja Syyrian väliselle puskurivyöhykkeelle häiritsee alueen tasapainoa. Hän totesi, että tapaus rikkoo 1974 solmittua tulitaukosopimusta. Maiden välillä ei ole rauhansopimusta, vaan Israel ja Syyria ovat edelleen muodollisessa sotatilassa. YK:n alivaltiosihteeri poliittisissa asioissa Jeffrey Feltman kertoi myös järjestön huolen, että taistelujen leviäminen rajojen yli naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin, Jordaniaan ja jopa Israeliin herättävät pelkoa alueellisesta räjähdyksestä. Ensimmäisen kerran 40:en vuoteen Syyrian armeijan ajoneuvoja tuli maiden väliselle alueelle, joka on pidettävä aseettomana. Joitain hajalaukauksia sekä kranaatein että kivääreillä on myös tullut Israelin puolelle, mistä Prosor esitti vastalauseen YK:lle. http://www.timesofisrael.com/un-condemns-syrias-military-presence-in-demilitarized-zone/
-          Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui protestanttisessa kirkossa maanantaina todeten, että kristityt ovat maailman eniten vainottu uskonto, ja vaati, että Saksan tulee suojella maan kristittyjä. Hänen puhettaan arvostelivat oppositiossa olevan vihreän puolueen edustajat todeten, ettei ole oikein määritellä uskontokunnan merkitystä sen mukaan, miten suosittu tai vainottu se on, lisäten, ettei Merkelin puhe ollut positiivinen. Ihmisoikeusjärjestöt ovat samoin kritisoineet Merkelin havaintoa todeten, että maailmassa on monia muita uskontoja, joita vainotaan, kuten muslimit Myanmarissa, Falun Kong Kiinassa ja juutalaiset monissa maissa.  Merkel sanoi, että kristittyjen puolustaminen tulee ottaa osaksi Saksan ulkopolitiikkaa. Hän on papin tytär, ja hän vastustaa kirkon ja valtion tarkkaa erottamista, sillä ”Saksa on rakennettu kristilliselle perustukselle”. http://www.timesofisrael.com/merkel-calls-christianity-worlds-most-persecuted-religion/
-          Yhdeksän rajapoliisin jäsentä haavoittui kahinoissa palestiinalaisten kanssa Shuafatin arabilähiössä Jerusalemin itäosassa. Yhtä poliisia puukotettiin selkään, muitten haavat tulivat arabien heittämistä kivistä. Poliisia puukottanut 17-vuotias arabi-nuorokainen pidätettiin, toinen arabi rauhan häiritsemisestä. Kähinä Shuafatissa alkoi siitä, että valeasuiset poliisit paljastettiin. Poliisien ollessa menossa pois lähiöstä arabit alkoivat kivittää heitä yhden puukottaessa rajapoliisia selkään. http://www.timesofisrael.com/border-policemen-injured-in-north-jerusalem-riots/
-          Siinain militaristit toimivat oudon julkeasti hyökkäillessään Egyptin poliiseja ja sotilaita vastaan. Eilen tiistaina valkoisesta ilman tuntomerkkejä ajaneesta kuorma-autosta avattiin tulipoliisin jeeppiä vastaan. Jeepissä olleet hyppäsivät ulos ja hakeutuivat piiloon, mutta poliisin ylitarkastaja Selin Said el-Gamal sai luodin niskaansa ja on kriittisessä tilassa sairaalassa. Militaristit varastivat poliisiauton ja ajoivat tiehensä. Tämä tapahtui El Arishissa. Myöhemmin tiistaina militaristit pysäyttivät armeijan kuorma-auton Sheikh Zuweidissa lähellä El Arishia varastaen öljyä kuljettavan auton. Kolme päivää aiemmin militaristit ampuivat kolme poliisia samalla alueella. Militaristien tarkoituksena lienee ajaa hallituksen joukot pois Siinain pohjoisosasta muodostaakseen sinne oman hallinto- ja tukialueensa. http://www.timesofisrael.com/egyptian-general-critically-wounded-in-sinai-attack/
-          Artikkelissa kerrotaan, miten 70 Tsekin juutalaista nuorta pääsivät pakoon holokaustia ja löysivät toisensa 70 vuotta myöhemmin. Jotkut juutalaisperheet valitsivat lapsilaumastaan yhden, joka lähetettiin eloonjäämismatkalle tuntemattomaan tietämättä koskaan, onnistuiko lapsi välttämään natsien säälimättömän kohtalon, jos he joutuivat kiinni. 150 lapsi-ikäistä nuorta lähetettiin junalla Tanskaan, josta jotkut heistä jatkoivat Ruotsiin. Tanskassa maalaisperheet adoptoivat heidät osaksi omaa perhettään. Maatiloista oli helpompi paeta, jos tilanne niin vaati. http://www.timesofisrael.com/how-150-czech-jewish-teens-escaped-the-holocaust-and-found-each-other-again-70-years-later/Tuesday, November 06, 2012

TIISTAI 06.11.12


TIISTAI 06.11.12

1. ”TÄMÄ  on se päivä, jonka Herra on luonut”, sanotaan eräässä karismaattisessa laulussa. Onko tämä päivä sellainen, jonka Herra on luonut Amerikan kansalle? Tämä vielä muutama vuosikymmen taaksepäin maailman mahtavin ja ainoa supervalta on kärsinyt pahoja kasvu-häiriöitä, joita ovat seuranneet yli-ikään ehtineen kansan liikalihavuus ja dementoituminen, mikä on sekoittanut järkevän ajattelun ja antanut opportunistisille ja demagogisilla seikkailijoille otollisen tilaisuuden hyödyntää sen hyvinvointia lähes rikollisilla toimillaan kansakunnan suunnan muuttamiseksi palvelemaan omia ideologisia ja haaveellisia päämääriään. Niiden saavuttamiseksi he ovat tuhonneet kansan rakennetta kannattavat instituutiot ja juutalais-kristilliset perusarvot syöttäen niiden tilalle ihmistä tuhoavia aineksia, jotka toimivat elämän kaikilla aloilla ja joita tungetaan kansan alitajuntaan median valtavasti kehittyneillä menetelmillä. Kansan perinteiset moraali- ja oikeuskäsitteet on tuhottu ja niiden tilalle on nostettu vaatimus maallisten, lihallisten halujen ja himojen tyydyttämisestä, mikä on nostettu epäjumalaksi, jota kansan tulee palvoa uusien johtajien valvonnassa. 

AMERIKAN kansa ei ole ollenkaan tiedostanut, mihin sitä on oltu johtamassa sokaistuttuaan hypnoottisesti luvatuista muutoksista ja uusista ruusunpunaisista tulevaisuuden näyistä.
Tämä on jättänyt Amerikan kansan avuttomasti hapuilemaan tyhjien lupausten osoittauduttua valheellisiksi, mutta osaamatta kuitenkaan tehdä oikeita johtopäätöksiä.
Tältä pohjalta Amerikan kansa käy vaaliuurnille tänään antaakseen oman valintansa sille, antaako se uuden suunnan jatkua vai haluaako se paluuta turvalliseen juutalais-kristilliseen elämänpiiriin, jonka varaan kansan vauraus ja mahti rakennettiin. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=290625

2. AMERIKAN pyöriessä omien vaalikiireittensä ympärillä tilanne Lähi Idässä elää kuitenkin omaa elämäänsä omine yllätyksineen, joiden seuraukset ovat vielä hämärän peitossa.
Syyriassa sisällissota – tai Bashar Assadin joukkojen sota maahan tunkeutuneita joukkoja vastaan – jatkuu jos mahdollista entistäkin verisempänä. Sikäli kuin uutisiin on uskomista, ihmisten tappaminen jatkuu parin sadan ihmisen päivävauhtia. Uutisten todenperäisyyttä on mahdoton edes arvioida, koska riippumattomien journalistien toimintaa maassa on suuresti rajoitettu, ja uutisia välittävät sekä ”aktivistit” että erilaiset järjestöt, jotka kutsuvat itseään (Syyrian) hallituksesta riippumattomiksi, mutta joiden toiminta on kovin kyseenalainen.

Esimerkkinä tästä Hamassa eilen suoritettu pommi-isku turvallisuusjoukkojen tukikohtaan, jossa sai surmansa ainakin 50 turvallisuusmiestä. ”Itsemurhapommittaja Noura Front salafi-joukoista ajoi autonsa keskuksen sisään sytyttäen pomminsa surmaten itsensä ja ainakin 50 ihmistä,” kerrotaan Haman pommi-iskua kuvaavassa tiedotteessa.
VALTION-johtoinen uutistoimisto SANA kertoi tilanteen näin: ”Terroristi räjäytti itsensä keskuksessa aiheuttaen uhreja. Kaksi kansalaista kuoli ja useita haavoittui.”
Assadin joukot ovat jatkaneet epätoivoista yritystään kapinallisten kukistamiseksi, mutta kapina näyttää leviävän entistä laajemmalle maassa.

Uutisten mukaan kapinalliset ovat miehittäneet Quneitran kaupungin, jonka IDF:n joukot valtasivat viimeisen sodan yhteydessä, mutta vetäytyivät tukitaukosopimuksen mukaan kaupungin ulkopuolelle. Se joka tapauksessa osoittaa, miten vaaralliseksi tilanne Syyriassa muodostuu Israelin kannalta, jos Al-Qaidan kanssa toimivan salafi-järjestön pyssymiehet saavat kasvavaa valtaa Syyriassa. Eilen IDF:n pataljoonan komentajan jeeppiin osui Syyriasta ammuttu luoti hänen ajaessaan kilometrin päässä rajalta. IDF:n komentaja Benny Gantz antoi rajan tuntumassa oleville joukoilleen käskyn olla jatkuvassa hälytysvalmiudessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290568, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290597

DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Hizbullah on päättänyt osallistua taisteluihin Syyriassa entistä näkyvämmin. Se on lähettänyt Syyrian puolelle 5000 taisteluissa karaistunutta pyssy-miestään, joilla on aseinaan kiinalaismallisia WS-1 massalaukaisu rakettijärjestelmiä, joita valmistetaan lisenssillä Iranissa. Niillä ammutaan 102 mm:n kranaatteja aina 100 km:n kantomatkan päähän, ja ne pystyvät toimimaan vaikeissa olosuhteissa, jopa lumessa.
DF:n mukaan Hizbullahin joukot ovat edenneet 50- 60 km:n päähän Libanonin rajasta ja lähestyvät Homsin kaupungin lähialueita. Hizbullahin joukot varmistavat Assadin huoltoteitä.
Sen ohella Hizbullahin joukot estävät kapinallisten apujoukkojen pääsyn Libanonista Syyrian sekä suojaavat alaviittien asuma-alueita kapinallisilta. http://www.debka.com/article/22499/Israeli-forces-on-high-alert-after-Syrian-gunfire-hit-Israeli-military-jeep-on-Golan-

3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu vakuutti eilen illalla TV-2:n ”Uvda tutkivan journalismin” ohjelmassa, jota juonsi Ilana Dayan, että niin kauan kuin hän on pääministerinä, Iran ei tule saamaan ydinasetta.
Pääministeri sanoi, että hän on valmis komentamaan IDF:n joukot vaikka yksin iskemään Iranin ydinlaitoksiin, jos muut maat eivät suostu tulemaan mukaan. Hän vakuutti juontajan kysellessä, voiko hänellä olla rohkeutta yksipuoliseen sotaan paikalliseksi suurvallaksi havittelevaa Irania vastaan, että hän on siihen valmis. Hänen neuvonantajansa Uzi Arad vakuutti, että Netanyahulla on siihen tarvittava henkinen valmius.

Pääministeriltä kysyttiin, onko hän tietoinen vaaroista, mitä sellaisiin iskuihin sisältyy, mihin hän vastasi heittäen vastakysymyksen: ”Mikä on vaarallista? Ei se, mitä sanon, ole vaarallista, vaan se, mitä Iran tekee. Se on vaarallista.”
Netanyahu totesi keskustelleensa kysymyksestä sekä Obaman että Ranskan presidentti Hollanden kanssa, jotka molemmat myönsivät, että Israelilla on oikeus puolustautua.
Netanyahu sen sijaan vältti vastaamasta juontajan kysymykseen, tuleeko Ehud Barak toimimaan puolustusministerinä tammikuun 22. päivän vaalien jälkeen. Hän totesi vain, että hän on jatkuvassa yhteydessä Barakin kanssa Iranin aiheuttamasta uhkasta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=290623, http://www.timesofisrael.com/netanyahu-vows-to-stop-iran-even-in-defiance-of-the-united-states/

4. KOLME IDF:N sotilasta haavoittui pommin sirpaleista sen räjähdettyä heidän vierellään ollessaan rutiinitarkastuskierroksella Gazan turvallisuusaidan varrella. IDF:n mukaan pommi on voinut olla PST-ammus. Yksi sotilaista haavoittui pahemmin ja vietiin sairaalaan, kahden muun vammat ovat lievempiä.
Pommi-iskua seurasi tulitus sotilaitten ja Gazan pyssymiesten välillä, jonka aiheuttamista vahingoista ei ole tietoja.
Gazan terroristit ovat saaneet jatko-opetusta Irakissa ja Siinailla, jossa al-Qaidan ja salafistien pyssymiehet opastavat heitä naamiomaan pommit kiven kaltaisiksi ja opettavat heille kaukolaukaisujen salaisuuksia.

Kapteeni Zwi Shilon haavoittui vakavasti pari viikkoa sitten 25.10. mennessään tarkastamaan Gazan sisäänkäynnin portin pieleen asennettua pommia, joka räjähti hänen kasvoilleen repien kädet, joista hän menetti toisen, ja haavoittaen hänen kasvojaan.
Hyökkäykset IDF:n sotilaita vastaan Gazan turva-aidan tuntumassa ovat lisääntyneet tuntuvasti. Osa hyökkäyksistä syntyi terroriryhmän pyrkiessä aidan läpi Israelin puolelle hyökätäkseen läheisiin juutalaiskyliin, suurin osa on aidan varteen asennettuja tienvarsipommeja, jotka laukaistaan kaukosäätimellä.

5. UUTISOTSIKOITA
-          Dave Hodges tarkastelee artikkelissaan ”Lähettiläs Stevensin kuolema ja lähestyvä sotilasvallankaappaus” Chris Stevensin kuolemaan johtaneita tilanteita. Hän päättelee, että Obama oli kaiken aikaa tietoinen, mitä Benghazissa tapahtui, ja hän olisi voinut estää lähettilään ja hänen kolmenavustajansa kuoleman, mutta hän päätti pysytellä sivussa. USA:n joukkoja oli muutaman minuutin päässä Benghazissa, ja kenraali Hamm oli jo määrännyt apujoukot valmistautumaan lähtöön, kun hän sai käskyn olla puuttumatta asiaan. Hän kuitenkin jatkoi valmisteluja, minkä johdosta Obama erotti hänet välittömästi, kuten kävi amiraali Charles M Gayounettelle, joka emälaivoineen oli silloin Tyynellä Valtamerellä. Toinen artikkeli kertoo, että Stevens valmisteli aseitten kuljetusta Libyasta Turkkiin, josta ne oli tarkoitus luovuttaa Syyrian kapinallisille. Venäjä oli tietoinen asiasta, ja ilmoitti Turkille, ettei Putin pidä tästä. Turkki lähetti korkean virkailijan Benghazin konsulaattiin tapaamaan Stevenssiä, mikä tapahtui vähään ennen iskua. Artikkelissa arvioidaan, että hyökkääjien annettiin iskeä konsulaattiin ilman häiriötä, mutta kuka heille antoi käskyn? Koska Stevenssin välitys-toiminta oli salainen, Obama hätääntyi ymmärtäessään, että hän toimi yhteistyössä al-Qaidan kanssa, jolle hän oli myös aiemmin antanut aseita. Obama pelkäsi tämän voivan estää hänen uudelleen valintansa, ja siksi pyrki salaamaan toimensa.
-          HAARP-aktiivinen toiminta havaittiin sekä New Orleanssin että Lousianian ja Kalifornian alueilla. Korkeimmillaan luvut ovat Kaliforniassa ja koillisosassa maata. Kaliforniassa tapahtui samaan aikaan 3.3 asteen maanjäristys, mutta se oli liian pieni aiheuttaakseen kyseiset luvut. http://www.haarpstatus.com/status.html
-          Israel julkisti urakkatarjoukset 1 200 uuden asuntoyksikön rakentamiseksi Jerusalemin alueille, jotka vapautettiin Jordanian miehityksestä 1967 puolustus-sodassa, kertoo AFP. 606 asuntoyksikköä rakennetaan Pisgat Zeeviin ja 607 asuntoyksikköä Ramotiin. Tarjouksia pyydettiin myös kohteeseen: 72 asuntoyksikköä Arielin kaupunkiin 15 minuutin päässä Tel Avista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161762#.UJjRf2JHT-k
-          Hamasia lähellä oleva web-sivu kertoo, että Hamas suunnittelee itsemurhaiskuja IDF:n sotilaita ja kohteita vastaan saadakseen sen hyökkäämään Juudean ja Samarian alueille ja samalla tuhotakseen Fatahin Länsirannalla. Sivulla kerrotaan, että Hamasin johto kokoontui Hamasin sotilassiiven johdon kanssa keskustelemaan itsemurhaiskuista tämän vuoden alkupuolella. Tilaisuudessa olivat mukana mm. Mahmoud Zahar ja Halil al-Haya. Tilaisuudessa päätettiin lähettää aseita Siinain kautta Juudeaan ja Samariaan Hamasin jäsenille iskujen suorittamiseksi. Raportin mukaan päätettiin kaivaa tunneli Gazan ja Israelin rajan ali, jonka kautta siepattaisiin IDF:n sotilas tai useampia panttivangeiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161763#.UJjS5mJHT-k
-          Kaksi tunisialaista juristia aikoo nostaa syytteen Israelia vastaan vuodelta 1988, jolloin Israelin kommandojoukot teloittivat Jasser Arafatin varamiehen Abu Jihadin, oikealta nimeltään Khalil al-Wazir. Hänet surmattiin äänenvaimentimella varustetulla pistoolilla, joka oli piilotettu suklaarasiaan. Hänet sanoo teloittaneensa äskettäin kuollut Nahum Lev, kuten hän tunnusti Yediot Aharonit lehden haastattelussa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161733#.UJjU0WJHT-k
-          Turkki aloitti oikeudenkäynnin neljää IDF:n upseeria vastaan, jotka johtivat IDF:n sotilaita Mavi Marmara aluksen valtauksen yhteydessä, jossa 9 Turkin kansalaista sai surmansa ja lukuisia IDF:n sotilaita hakattiin sairaalakuntoon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4301532,00.html
-          Gazassa eläintarhasta karannut krokotiili, joka oli piiloutunut viemäriverkostoon, saatiin eilen kiinni useiden aiempien yritysten epäonnistuttua. Se oli syönyt ihmisten vuohia ja pelättiin, että se iskisi myös ihmisiä vastaan.
-          10-vuotias palestiinalainen tyttö oli lähetetty provosoimaan IDF:n sotilaita, mikä olisi sitten videoitu propagandasotaa varten.Monday, November 05, 2012

MAANANTAI 05.11.12


MAANANTAI 05.11.12

ONGELMIA sähköjen kanssa, puolet talon sähköistä poikki, yritetään kepposkonsteilla selvittää päivän uutisruuhka, mutta raportti on myöhässä.
1. USA:n presidentin vaalien aattona eri gallupien tutkijat ovat ennustaneet ennätystiukkaa äänestystä, kuitenkin antaen Obamalle hienoisen johtoaseman. Hurrikaani Sandy taisi heittää sen viimeisen höyhenen tämän kamelin selkään, joka särki sen selkärangan, eli antoi Obamalle viimeisen sysäyksen kansansuosion nostamiseksi käydessään tutkimassa myrskyn aiheuttamia tuhoja koillisrannalla ja syleillen osaaottavan tuntuisesti kotinsa menettäneitä. Eipä meillä ole muuta sanottavaa kuin heittää viimeinen huokaus Taivaan Isän puoleen, että Hän, joka ohjaa kansojen ja kansakuntien kohtaloita, ohjaisi vaalien äänestäjien viime hetken mielipiteitä valitsemaan ehdokkaan, joka on Hänen valintansa mukainen. http://politicalticker.blogs.cnn.com/2012/11/04/cnn-national-poll-dead-heat-between-obama-and-romney/

2. TIMES OF ISRAEL kertoo artikkelissaan, että Israelin ulkoministeriön virkailija esittää laatimassaan raportissa useita väitteitä, jotka eivät edusta enempää pääministerin kuin ulkoministerinkään mielipiteitä. D F Schneeweiss (lumivalkoinen) julkisti raporttinsa Maariv-lehdessä sunnuntain numerossa. Hän sanoo koonneensa vain samaan raporttiin näkökohtia, joita hän pyrkii analysoimaan koskien Israelin kansainvälisen aseman ja olemassaolon julkistamista laittomaksi.
Hänen raporttinsa esittää mm. seuraavia kohtia: Palestiinan valtion hakemus YK :n super-tarkkailijajäseneksi ei kyseenalaista Israelin laillisuutta; Israelin vaatimus hyväksyä Israel juutalaiseksi valtioksi ei vahvista sen laillisuutta; paikoilleen juuttuneet rauhankeskustelut vahingoittavat Israelin intressejä maailmalla.

SCHNEEWEISS toteaa, ettei Palestiinan valtion hyväksyminen YK:n tarkkailijajäsenen asemaan ei välttämättä kyseenalaista Israelin valtion laillisuutta, vaikka se myöhemmässä vaiheessa muuttuisikin vihamieliseksi Israelia vastaan.
Schneeweiss toimii Toronton pääkonsulina, missä ominaisuudessa hän laati raporttinsa, joka asiallisesti on salainen, mutta kuitenkin julkaistiin Maariv-lehdessä. Hän väittää, ettei raportin tarkoituksena ole vaikuttaa Israelin hallituksen politiikkaan, mutta antaa raportin ulkopuolella antamistaan vihjauksista vaikutelman, että hänen mielestään hallituksen tulee muuttaa hallitusohjelmansa suuntaa. Tämä voidaan ymmärtää siten, että hän epäsuorasti kritisoi Netanyahun politiikkaa ja varsinkin jäätyneitä suhteita PA:n puheenjohtajaan Abbasiin. 

Israelin ulkoministeriö toteaa, ettei se ole tietoinen raportista eikä se edusta ministeriön kantaa asioissa, joista raportissa puhutaan. Ulkoministeri Liberman totesi, ettei raportilla ole suurta merkitystä. Sen leviäminen julkisuuteen media välityksellä nostaa sen merkityksen kuitenkin paljon korkeammalle kuin mitä ulkoministeriö on valmis tunnustamaan.
Raportin kirjoittajan toteamus, että Israelin hallitukselta puuttuu oma ohjelma, jota se toteuttaa järjestelmälliseksi, minkä johdosta sen toiminta muistuttaa enemmän tapahtuneiden vahinkojen korjaamiselta kuin aloitteelliselta hallitusohjelmalta, jota se johdonmukaiselta toteuttaa. Schneeweiss kritisoi joitain hallituksen esittämiä lakeja, joilla on tarkoitus rajoittaa vasemmistoon lukeutuvien NGO-järjestöjen toimintaa, mitä Israelissa on suuresti kritisoitu maalle vihamielisenä provokaationa, jota ulkomaat ja myös YK halukkaasti käyttävät Israelin vastaisen politiikkansa tukena. Hän katsoo että näiden NGO-järjestöjen toiminta –vaikka niiden rahoitus tuleekin pääasiassa ulkomailta, on tärkeä Israelin länsimaisen imagon säilyttämiseksi. http://www.timesofisrael.com/palestinian-statehood-doesnt-threaten-israel-but-stalled-peace-process-might-internal-foreign-ministry-report-says/

3. PALESTIINALAISTEN omistamat oliivipuut ovat nousseet median valokeilaan, kuten joka syksy näihin aikoihin, jolloin oliivien poiminta tapahtuu. Times of Israel tarkastelee artikkelissaan palestiinalaisten tuntoja, erityisesti C-alueilla, joilla Israelilla on täysi siviili- ja turvallisuusvastuu, mutta joilla palestiinalaiset sanovat omistavansa oliivipuita, joista he joka vuosi korjaavat satoa. Usein nämä puut eivät ole yhtenäisinä lehtoina vaan harvakseltaan siellä täällä. Joka vuosi median käsittelee myös valituksia, että heidän oliivipuitaan on käyty tuhoamassa, tai että niiden sato on varastettu. Valituksia tapahtuu molemmin puolin, eikä aina ole selvää, kumpi puoli puut omistaa.
IDF on perinteisesti suojellut palestiinalaisten sadonkorjuuta, usein aivan juutalaisasutusten
vieressä, mikä tietenkin härnää kovasti lähiasukkaita. Korkein oikeus antoi päätöksen, jonka mukaan IDF:n tulee vartioida palestiinalaisten oliivin korjuuta.
Artikkelin mukaan palestiinalaisilla on 7.2 miljoonaa oliivipuuta 129 000 eekkerin alueella, jota IDF valvoo. Puut Lähi Idässä symboloivat käytännön ruuanlisän ohella omistusoikeutta maahan, minkä vuoksi niitä varjellaan ja suojellaan. IDF:n mukaan puolet palestiinalaisten maasta on oliivilehtoja, ja 100 000 perhettä saavat elantonsa osittain niistä.

OLIIVIPUIHIN kohdistuvaa väkivaltaa harjoittavien luku on pieni, korkeintaan 100 ihmistä.
Tämä vuosi on kirjattu erityisen väkivaltaisena vuotena. IDF:n mukaan n. 300 oliivipuuta on vahingoitettu, suurin luku on 450.
Yhdestä oliivipuusta saadaan km. 17 litraa oliiviöljyä, eli 2380 litraa oliiviöljyä menetettiin. Rahaksi muutettuna tämä tarkoittaa 47 800 NIS eli n.12 239 USD, kurssista riippuen.
Joka vuosi valituksia tulee myös juutalaisomistajilta, sekä oliivipuiden tuhoamisen tai katkomisen sekä oliivien varastamisen muodossa, jota palestiinalaiset harjoittavat yleisesti myös lampaiden ja vuohien, karjan ja työvälineiden muodossa. http://www.timesofisrael.com/palestinians-claim-their-olive-groves-an-economic-essential-and-a-symbol-of-rootedness-are-under-relentless-attack/

4. PA:N puheenjohtajan Mahmoud Abbasin alias Abu Mazenin ”vaalipuheeksi” tarkoitettu puheenvuoro TV-2:n haastattelussa on saanut varsin sekalaisia vastaanottoja palestiinalaisten keskuudessa. Hamas tuomitsee hänen Israelin hyväksymisensä vuoden 1949 aselepolinjojen sisällä antautumisena, mikä monelle arabille on pahempi kuin kuolema, koska se osoittaa heikkoutta, mitä ei saa missään tilanteessa näyttää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut ovat entistäkin epärealistisemmat. Mutta Abbasin kauhuksi hän havaitsi, että ankaraa kritiikkiä tuli myös hänen lähipiristään. Abbasin vihjaama palestiinalaispakolaisten paluuoikeudesta luopuminen katsotaan vieläkin suuremmaksi synniksi.
Gazassa satoja palestiinalaisia virtasi kaduille huudellen iskulauseita ja kantaen plakaatteja, joissa Abbasia kutsutaan ”petturiksi”, ja todetaan ”pakolaiset eivät anna tätä rikostasi anteeksi”, ”Abbas, historia ei tunne suurempaa maanpetturuutta.” Nämä uhkaukset voidaan lukea lähes kuolemantuomion vertaisiksi. ”Koko Palestiina, joesta mereen, on jokaisen palestiinalaisen omaisuutta, missä tahansa hän lieneekin,” hehkutti Hamasin edustajana Salah Bardawil todeten Felesteen. lehden mukaan: ”Mitään muuta yhteisöä ei voida tunnustaa meidän maaperällämme.” Hän arvioi, että Abbas edusti vain itseään, mutta toinen Hamasin edustaja Youssef Riqwa sanoi, että Abbasin puhe on verrattavissa niihin, jotka myyvät omaisuuttaan juutalaisille”, mistä seuraa automaattinen kuolemantuomio.
Juudean ja Samarian palestiinalaisten reaktiot ovat enemmän tapahtuneen vahingon korjaamista kuin suoraa kritiikkiä, ehkä peläten ”koputuksia aamuyöstä kahdelta”, sillä Abbasin suora kritisoiminen katsotaan rikokseksi. http://www.timesofisrael.com/arab-street-lambastes-abbas-for-moderate-sounding-remarks/

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen miehen lähestyvän Israelin vastaista turva-aitaa alueella, jota IDF pitää kiellettynä sotilasalueena. He katsoivat miehen lähestymisen aitaa olevan siinä määrin epäilyttävää eikä välittänyt pysähtymis-käskyistä, että he avasivat tulen häntä kohti haavoittaen häntä kuolettavasti. Mies julistettiin kuolleeksi palestiinalaislähteen mukaan. Tämä tapahtui sunnuntai-iltana. Perjantaina tapahtui samanlainen tilanne, jossa sotilaat havaitsivat palestiinalaisen miehen turva-aidan vieressä. He joutuivat siinäkin tilanteessa avaamaan tulen häntä kohti surmaten hänet. Hän oli ehtinyt asentaa tienvarsipommin aidan viereen. 10 päivää aiemmin IDF:n sotilas Ziv Shilon sai surmansa tienvarsipommista heidän ollessa turvallisuusoperaatiossa Gazan puolella aitaa. Gazasta on ammuttu 611 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle vuoden alusta lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161710#.UJeHqWJHT-k
-          Raportin mukaan Mossadin johtaja Meir Dagan ja IDF:n silloinen komentaja Gabi Ashkenazi kieltäytyivät tottelemasta pääministerin Netanyahun ja puolustusministeri Ehud Barakin käskyä aloittaa välittömät valmistelut sotilaallista hyökkäystä varten Irania vastaan. Tämä tapahtui v.2010. Raportissa todetaan, etteivät he suoraan kieltäytyneet tottelemasta käskyä, vaan ilmaisivat eriävän mielipiteensä tarpeettoman voimallisesti. Raportin mukaan molemmat johtajat olivat paikalla hallituksen pienoiskabinetin, eli ns. septetin kokouksessa, jossa asiasta keskusteltiin. Netanyahu kuitenkin otti Ashkenazin erilleen kokouksen jälkeen antaen hänelle ohjeen asettaa armeija ”P PLUS” valmiuteen, mikä tarkoittaa valmistautumista sotaan. Sekä hän että Dagan vastustivat Netanyahun pyyntöä todeten, että päätös oli tehty hätiköiden eikä sillä ollut hallituksen selvää tukea. Dagan reagoi pyyntöön vieläkin rajummin. Ashkenazi totesi, että vaikka IDF on valmis, ajankohta ei ole siihen strategisesti sopiva. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161702#.UJeKDmJHT-k
-          IDF esitteli eilen parannellun ja entistä tehokkaamman Iron Dome patteriston, joka pian luovutetaan IDF:n käyttöön. Se on viides Iron Dome patteristo. Barak sanoi, että uusi versio pystyy eliminoimaan iranilaisen Fajr ohjuksen.
-          Varapääministeri Moshe Yaalon sanoi, että Abbas järjestelmällisesti kiihottaa palestiinalaisia ja arabeja Israelia vastaan. Hänen lausuntonsa oli vastaus Abbasin antamaan haastatteluun TV-2:ssa todeten, että Abbas lupaa tulla neuvotteluihin, mutta juuri ennen hän esittää nipun uusia vaatimuksia, jotka estävät neuvottelujen aloittamisen. Suomeksi sanottuna Abbas valehtelee häpeilemättä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161713#.UJeNyGJHT-k
-          Presidentti Bashar Assadin armeija tulitti Damaskoksen lähiöitä sekä tykistöllä että lentokoneista sen jälkeen, kun kapinalliset olivat päässeet tunkeutumaan niihin. Venäjä puolustelee miljardin USD asekauppoja Syyrialle siksi, että niistä sovittiin jo Neuvostoliiton aikana. Kapinallisryhmät neuvottelevat Dohassa toimintansa koordinoimisesta, mutta yksimielisyyden löytäminen näyttää vaikealta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=290534Sunday, November 04, 2012

SUNNUNTAI 04.11.12


SUNNUNTAI 04.11.12

1. MUUTAMA päivä sitten liikkuneet huhut Obaman ja Ali Khamenein välisistä epäsuorista keskusteluista näyttävät pitävän paikkansa. Huhujen mukaan Obama lupaa poistaa pahimmat Iranin vastaiset sanktiot, jos Khamenei keskeyttää uraanin rikastamisen ydinasetta varten. Iranin parlamentin jäsen kertoi Al-Arabiya lehdelle lauantaina, että Iran keskeyttää uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon. Aiemmin Iranin ulkopolitiikan ja kansallisen turvallisuuden komission jäsen Mohamed Hossein Asfari kertoi ISNA-uutistoimistolle, että Iranin tekemä päätös on ”hyvän tahdon ele” länsimaille sanktioiden poistamiseksi.

IRANIN atomienergiajärjestön johtaja Fereydoun Abbasi sanoi edellisellä viikolla, että Iran viimeistelee uusien sentrifugien asentamista Fordon maanalaisessa laitoksessa.
USA: ja EU:n kovennetut sanktiot ovat kohdelleet todella pahoin Iranin öljyteollisuutta. Kansainvälinen energiajärjestö arvioi, että Iranin öljynvienti romahti vuoden 2011 keskimääräisestä tasosta 2.2 miljoonaa tynnyriä tasoon 850 000 tynnyriä syyskuussa.
Iranin valuuttayksikkö rial on menettänyt arvostaan 80 %; dollari maksaa 13 000 rialia.
Al-Arabiya raportoi viime viikolla, että Iran on kieltänyt 50:n artikkelin viennin maasta helpottaakseen välttämättömyystarvikkeiden tuontia.
Iranilaiset välittäjät eivät voi enää viedä vehnää, jauhoja, sokeria ja punaista lihaa, eikä myöskään alumiini- ja teräsharkkoja.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi tarjosi viime kuussa kompromissia: Jos länsimaat hyväksyvät Iranin ydinvaltiona, se on valmis rajoittamaan uraanin rikastamistaan.
Jännityksen ollessa noususuunnassa entisestään Englanti harkitsee Typhoon eurohävittäjien lähettämistä Persianlahden alueelle. Pääministeri David Cameron tekee päätöksen asiassa Dubain ja Abu Dhabin kanssa käytävien keskustelujen jälkeen. Toisen uutisen mukaan Englanti ja Ranska suunnittelevat sotilaallisia iskuja Syyriaan.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161657#.UJX4rWJHT-k
WND kertoo innostuneena otsikoiden artikkelinsa ”Se on sittenkin totta”, että Obaman ja Khamenein välinen salainen uhkapeli toimii. WND kertoo kuitenkin, että pian edellisen ilmoituksen jälkeen vallankumouskaartin valvoma FARS-uutistoimisto antoi lyhyen lausunnon todeten, että Iranin ydinohjelmaa koskevat lausunnot 20 %:n tasoon rikastaman toiminnan lopettamisesta antaa ylin turvallisuusneuvosto, mutta rikastaminen jatkuu kuten ennenkin. WND epäilee, että Asfarin antama lausunto oli ennen aikainen.
Tämä on joka tapauksessa Obaman käyttämä epäreilu ja hyvin arveluttava keino hänen vaali-voittonsa varmistamiseksi, jossa Iran sekaantuu USA:n presidentin valintaan. http://www.wnd.com/2012/11/islamic-regime-announces-suspension-of-uranium-enrichment/
Iran linnoittaa kiireesti kolmea kiistanalaista saarta Hormuzansalmessa. WND arvioi, että tämä voi ennakoida Iranin valmistautumista salmen tukkimiseen, joka keskeyttäisi 40 % maailman tarvitseman raakaöljyn toimittamisen. Iran on usein uhannut liikenteen estämisellä. http://www.wnd.com/2012/11/iran-builds-up-military-on-disputed-islands/

2. IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi Naharnet uutistoimiston mukaan, että Israel oli Beirutissa muutamia viikkoja räjähtäneen autopommin asettaja, joka surmasi Libanonin sisäisen turvallisuuden ministerin Wissam al-Hassanin, joka tunnettiin Syyrian harjoittaman Libanonin sisäisiin asioihin sekaantumis-politiikan vastustajana. Hän tutki myös Libanonin entisen pääministerin Rafik Haririn murhaa päätyen syyttämään Hizbullahin johtoa.

Salehi kyselee, mitä motiiveja Syyrialla olisi ollut sekaantua Hasanin murhaan, Al-Rai ja Al-Watan uutislehdille antamassaan haastattelussa. Hän sanoo, että Hassan paljasti 30 israelilaista vakoilujärjestöä Libanonissa, mikä antaa sille motiivin hänen eliminoimisekseen.
Salehi sanoi Naharnet uutisen mukaan, että hänen maallaan on läheiset suhteet Hizbullahin ja Amanan kanssa, se pitää yhteyksiä kaikkiin puolueisiin Libanonissa, ja vaikka heillä onkin erimielisyyksiä joissain kysymyksissä, Iran ei sekaannu Libanonin sisäisiin asioihin.

SALEHI vastasi kysymykseen lokakuun 6. päivä Israelin ilmatilaan tunkeutuneesta UAV-koneesta, ettei ole mikään salaisuus, että Iran on rakentanut miehittämättömiä tiedustelu-koneita, mutta että Iranilla on paljon pitemmälle kehitettyjä UAV-koneita. Iran sanoo koneen lähettäneen kuvia IDF:n tukikohdista, minkä IDF kiistää, koska kameraa ei löydetty sen jäännöksistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/161661#.UJYE7WJHT-k
3. NEW YORKIN ja muiden USA:n itä- ja koillisrannikon kaupunkeja ja kyliä pahoin riepotelleen hurrikaani Sandyn aiheuttamien tuhojen siivoaminen ja asukkaiden kärsimien asunto- ja ruuan-tarpeen tyydyttämiseksi tarvittavat avustustoimet ovat pahasti myöhässä, sillä ennakko-valmistelut olivat olleet minimaaliset. Asukkaiden kärsimyksiä lisäävät kylmät ja viimaiset koillistuulet, jotka ovat tuoneet mukanaan runsaat lumisateet ja paikoin jopa metrin korkuiset lumipeitot. Ruokakaupoissa ei ole tarvikkeita, eikä autonbensiiniä ole tarpeeksi, mistä kertovat useiden kilometrien pituiset jonot huoltoasemille; sähkö on palautettu osittain.

Kaiken tämän keskellä asukkaiden pitäisi keskittyä tiistaina pidettäviin presidentin vaaleihin, joissa ratkaistaan Yhdysvaltain tuleva kohtalo ehkä kriittisimmissä olosuhteissa kuin  koskaan aiemmin. Eräs taloudellinen artikkeli arvioi, että Obama voi paljastaa vielä ennen vaalipäivää ehkä ratkaisevan tärkeän tiedon USA:n omien kaasu- ja öljyvarojen hyödyntämisestä määriin, jotka moninkertaisesti ylittävät arabimaiden ja Venäjän tunnetut varastot. Kysymys on USA:n öljykiviesiintymien (shale) hyödyntäminen uutta vaakaporaus-tekniikkaa käyttäen. Tämän johdosta Yhdysvalloista tulisi maailman johtava öljyn ja tiivistetynkaasun tuottaja maailmassa. Artikkelin mukaan tällainen paljastus ratkaisi Obaman vaalivoiton ja mahdollistaisi hänen suunnitelmansa USA:n muuttamiseksi sosialistiseksi diktatuurivaltioksi, jota hän voisi hallita kolmen ellei peräti neljän vaalikauden ajan.  http://pro.stansberryresearch.com/1210THIRDLIA/LPSINB10/

MUTTA asukkaat, jotka joutuivat pakenemaan kodeistaan hirmumyrskyn tieltä, kyselevät kuten Staten saarella, miksi ruokatarvikkeet ja lämpimät vuode- ja muut vaatteet tulivat vasta kolmen päivän päästä, kun silta mantereelle oli saatu kuntoon? ”Pormestari onnittelee kuvernööriä ja kuvernööri onnittelee pormestaria. Minkähän johdosta, sillä ihmisiä kuoli ja kuolee lisää?” Armeija on tullut apuun sekä raivaustöihin että ruokatarvikkeiden hankkimiseksi että myös polttoaineen tuomiseksi saarelle. Armeija tuo myös pahiten tuhoutuneille alueille armeijan kevyitä parakkeja vaalipaikoiksi. Ihmisten liikkuminen romujen keskellä monien menetettyä autonsa aiheuttanee omat ongelmansa vaalisalaisuuden säilymisen ohella.
New Yorkin pormestari Bloomberg peruutti viime hetkessä kansainvälisen New Yorkin maratonin, kun kymmeniä tuhansia osanottajia oli jo ehtinyt paikalle. Epävirallinen maraton on kuitenkin toteutumassa ärsyyntyneitten juoksijoitten todetessa. ”Me rekisteröidyimme juoksemista varten, ja me aiomme juosta,” kuten eräs Euroopasta saapunut juoksija sanoi. http://www.timesofisrael.com/stalled-relief-efforts-raise-anger-and-confusion-in-sandys-wake/

4. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen, jota nimeä hän käytti aktiivisina terrori-päivinään, antoi TV-2:n haastattelussa varsin myöntyväisen ja joviaalisen kuvan itsestään, mikä on kuitenkin luettava hänen propagandasotaansa kansainvälisen hyväksymisen hankkimiseksi aikeelleen ”Palestiinan valtion nostamiseksi YK:n super-tarkkailijan asemaan, josta käsin sillä olisi paljon aremmat mahdollisuudet nostaa Israelin vastaisia oikeusjuttuja tekemistään rikoksista aiempina vuosina”, kuten PLO:n johtajat avoimesti tunnustavat.
Hänen haastattelunsa TV-kakkosessa on myös nähtävä hänen YK:n avajaistilaisuudessa syyskuussa pitämänsä rikinkatkuisen Israelin vastaisen puheen valossa.

ABU MAZEN vastaisi haastattelija kysymyksiin todeten, että hän hyväksyy 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat, eikä aseta vaatimuksia niiden ulkopuolella oleviin alueisiin, mutta Palestiinan valtion pääkaupunkina tulee olemaan Jerusalem. Hän sanoi oikeudekseen käydä katsomassa Safedin kaupunkia, josta hän pakeni Jordaniaan, mutta ei esitä vaatimuksia muuttaa asumaan sinne. Tämän katsotaan tarkoittavan, ettei hän vaadi palestiinalais-pakolaisten paluuoikeutta myös Israelin alueelle.
Abbasin läheinen avustaja totesi, ettei Abbas ole luopunut pakolaisten paluuoikeudesta, vaan että hän tarkoitti aikaa, jolloin jännitys kansojen välillä on poistunut, ja suloinen rauhantila vallitsee juutalaisten ja palestiinalaisten välillä.

Abbasin teesit saivat innostuneen vastaanoton presidentti Peresiltä, joka kasvot syvästä innostuksesta punottaen julisti, että Abbas on todellinen rauhankumppani, ja että hänen sanojansa tulee käsitellä äärimmäisellä kunnioituksella, sillä ne ovat samansuuntaisia kahden valtion periaatteen kanssa, jota Israelin enemmistö tukee – väite, joka tuskin pitää paikkaansa. Peres sai hyvää seuraa äärivasemmiston aholta.
Pääministeri Netanyahu torjui Abbasin teesit suoralta kädeltä lisäten, että hänen tarjouksensa tavata Abbas missä ja milloin vain, mutta ilman ennakkoehtoja, on edelleen voimassa. http://www.timesofisrael.com/peres-praises-abbas-for-new-brave-statements-on-solving-conflict-urges-israel-to-reach-out-to-him/

5. UUTISOTSIKOITA
-          Kolme syyrialaista panssarivaunua tunkeutui lauantaina Israelin ja Syyrian välille sovitun 7 km:n, kapeimmillaan 200 metrin, levyiselle puskurialueelle. Myös pari panssaroitua miehistön kuljetusvaunua (APC) pistäytyi puskurivyöhykkeellä, mutta IDF uskoo näiden olleen tahdottomia suuntaamisvirheitä. IDF kuitenkin nosti valmiuttaan raja-alueella ja teki valituksen YK:n asettamalle puskurivyöhykettä valvovalle sotilasosastolle. Jokunen kranaatti on myös harhautunut samalle alueelle sytyttäen pieniä tulipaloja. IDF on kuitenkin varuillaan, sillä sisällissota voi laajentua raja-alueille. Golanin ylänkö liitettiin virallisesti Israeliin pian puolustussotien jälkeen, ja Israelin laki on siellä voimassa. Alueella asuu jonkin verran Syyrian kansalaisia, joilla on sukulaisia rajan takana. He eivät osaa ratkaista, pitäisikö heidän ottaa Israelin kansalaisuus, mutta alueen palautuminen Syyriaan saataisi heidät petturin asemaan. Syyrian väkivalta on muuttanut monen mielen Israelille myönteiseksi. http://www.timesofisrael.com/syrian-tanks-cross-into-golan-demilitarized-zone/
-          Gazan saartoa yritetään murtaa sisältä päin, ei höyryämällä sinne ulkomailta. 13- hengen porukka, joka kutsuu projektiaan nimellä ”Gaza Ark”, suunnittelee Gazassa valmistetun aluksen hankkimista, jolla he purjehtivat ulos Gazasta avomerelle ja edelleen ulkomaille. Heillä on mukanaan Gazan maatalouden tuotteita, taideteoksia ja teollisuuden tuotteita. Tri Mona al-Farra Punaisesta Rististä, joka on aktiivisesti mukana hankkeessa, sanoo valmistelujen olevan viimeistelyvaiheessa. Aktivistien joukossa on liikemiehiä Ranskasta ja Kanadasta paikallisten lisäksi. http://www.timesofisrael.com/new-bid-to-break-gaza-blockade-from-within/
-          Puolustusministeriön turvallisuus- ja diplomatiapäällikkö Amos Gilad kertoi opiskelijoille pitämässään puheessa Herzliassa lauantaina, että demokratia-haaveet ovat tuoneet Egyptiin ääri-islamia edustavan hallituksen, jonka kanssa ei pystytä solmimaan läheisiä diplomaattisuhteita aivan lähiaikoina, ja että Egyptin sisäinen kehitys on tuonut maahan kammottavan diktatuurihallituksen. Egyptin lähetystö vaati selvityksiä Giladin puheesta, joka sai sekä puolustusministeri Ehud Barakin että pääministeri Benyamin Netanyahun sanoutumaan irti Giladin puheesta sanoen sen edustavan hänen omia ajatuksiaan, jos niitäkään. Gilad tarkoitti - puhuessaan diktatuurista Egyptissä - Muslimiveljeskunnan yksinvaltaa.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=290335
-          Aseistetut pyssymiehet aloittivat tulituksen El Arishin lähiössä ajanutta poliisiautoa kohti surmaten yhden poliisin välittömästi, kaksi muuta poliisia kuoli haavoihinsa sairaalassa. Pyssymiehet pakenivat paikalta. Turvallisuusvirkailijat uskovat miesten kuuluvan Siinaille pureutuneeseen terrorijoukkoon, joka tekee toistuvia hyökkäyksiä Egyptin sotilaita ja poliiseja vastaan Siinailla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=290321
-          Professori Marcelle Machluf Haifan teknologisen instituutin bioteknologian ja ruuan insinööriosastolta on tiiminsä kanssa laboratoriossaan tutkinut ja testannut sian kudoksia rakentaessaan paksut tikkaat sydänlihaksia varten, jotka tukevat ihmisen kantasoluja, säilyttää luonnollisten verisuonten infrastruktuurin ja jotka on tehty solun ulkopuolisista matriisiproteiineista. Ihmisen immuunijärjestelmä hyväksyy sian kudokset, minkä johdosta niitä voidaan käyttää elinsiirtojen yhteydessä. Sydänkohtauksissa (myocardial infarctions) sydämen keskimmäinen lihaskerros haavoittuu eikä pysty pumppaamaan verta ja häiritsee muittenkin lihasten toimintaa. Tätä on hoidettu lääkkeillä tai leikkauksilla, mutta haavoittunutta lihasta ei pystytä korjaamaan leikkauksella. Lisäksi sellainen operaatio on kallis eikä kaikkien saatavilla. Siksi on tutkittu ja etsitty ongelman ratkaisemista rakentamalla vaurioitunutta lihasta ruokkivaa ulkopuolista kudosta, jonka ihmiskudos hyväksyy.  http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=290368