Posts

Showing posts from September 18, 2011
PERJANTAI 23.09.11

1. OBAMA on vastuussa rauhanprosessin epäonnistumisesta, on PA:n johdon näkemys siitä, mikä meni pieleen heidän hyvin suunnitellulle ja valmistellulle operaatiolleen Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä ohittaen kaikki sopimukset ja rauhankeskustelut Israelin kanssa. Jos kaikki olisi sujunut kuten oli tarkoitus, palestiinalaiset olisivat voineet vaatia paljon sellaista, mistä aiemmin luovuttiin ja sovittiin Israelin kanssa. He todennäköisesti olisivat vaatineet Palestiinan valtion rajoiksi YK:n päätöslauselmaa no 181 vuodelta 1947, jossa juutalaisille tarjottiin vain kapeita räiskäleitä Välimeren rannoilta, mutta jonka arabit ja palestiinalaiset hylkäsivät juutalaisten vastahakoisesti hyväksyessä sen. Tämä samalla mitätöisi vuosien 1993 Oslo I ja 1995 Oslo II ja sitä seuraavat sopimukset Israelin ja PA/PLO:n välillä, eli taannuttaisiin tilanteeseen ennen Jasser Arafatia, mitä Betlehemissä asuva sheikki sanoi kaipaavansa, koska k…
TORSTAI 22.09.11

1. PALESTIINAN Auktoriteetin PA johto on vakaasti päättänyt jatkaa valtiohakemuksensa esittämistä YK:n turvallisuuskokoukselle. Anomus jätettäneen virallisesti perjantaina, kertovat palestiinalaislähteet. USA:n presidentti Obama ilmoitti Abbasille tavattuaan hänet, että USA vastustaa PA:n yksipuolista hakemusta YK:n täysjäseneksi ja tulee tarvittaessa käyttämään veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
Obama kertoi omassa puheessaan YK:n yleiskokoukselle, ettei valtioita voida muodostaa kansainvälisten järjestöjen kuten YK julkilausumilla, vaan niistä täytyy sopia osapuolten kesken, kuten myös tässä tapauksessa. Obaman puhe oli selvästi muotoiltu uudelta pohjalta, mikä osoitti hänen oppineen jotain Israelin suhteitten tärkeydestä USA:lle ja hänen vaali-työskentelylleen, joka kangertelee pahasti varsinkin juutalaisten kannatuksen romahtaessa. Debkafile kokosi Obaman puheen pääkohdat, joista esittelen muutamia.
- Tiellä rauhaan ei ole oikoteitä, siihen päästään neuvottelujen …
KESKIVIIKKO 21.09.11

1. PÄÄMINISTERI aloitti USA:n matkansa aikaisin keskiviikkoaamuna. Hänellä on heti laskeuduttuaan New Yorkin lentokentälle kiireinen päivä. Ensimmäiseksi hän tapaa presidentti Obaman, jonka hän tapasi edellisen kerran toukokuussa olosuhteissa, joita jotkut ovat kutsuneet Netanyahun luentotilaisuudeksi Obamalle, jossa hän selvitti ilman sarvia ja hampaita, mitä alueita Israel pitää turvallisuutensa kannalta välttämättömiksi pitää kaikissa sopimuksissa PA:n kanssa. Tarkkailijat huomioivat, että Netanyahu on sittemmin lieventänyt jyrkkää kantaansa ja lähestynyt Obaman rajamäärityksiä, mutta pitää edelleen ehdottomasti kiinni vaatimuksestaan, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. PA ei halua tehdä sitä, koska se uskoo samalla luopuvansa pakolaisten paluuoikeudesta. Toinen hämärämpi ja julkisuudelta piilotettu syy on palestiinalaisjohtajien pitäytyminen sekä PA:n että PLO:n ja Hamasin ohjelmaan sisältyvään päämäärään Israelin vaiheittaisesta tuhoamisesta ja…
TIISTAI 20.09.11

1. TÄNÄÄN tiistaina on NYK:issä eräänlainen välipäivä taistelijoitten kootessa ja ryhmittäessä joukkojaan uusia todellisia kamppailuja varten. PA:n puheenjohtaja, ”presidentiksi” kutsuttu Mahmoud Abbas, kävi maanantaina moikkaamassa YK:n pääsihteeriä Ban ki-Moonia photo-op- tilaisuudessa kertoen hänelle, että hän jättää perjantaina PA:n laatiman hakemuksen maailmanjärjestön jäseneksi. Ban puolestaan lupasi toimia YK:n perussäännön mukaan ja edistää Abbasin toivetta Palestiinan valtiosta toistaen samalla oman tukensa kahden valtion periaatteen mukaiselle Palestiinan valtiolle. Hän esitti myös toivomuksen, että osapuolet – Israel ja PA – voisivat löytää formulan, jolla jatkaa keskeytyneitä keskusteluja.

YK:n pääsihteeri informoi Abbasia kvartetin kokouksesta, jossa pyrittiin myös keksimään ”maaginen avain”, jolla lukkiutuneet neuvottelut saataisiin jatkumaan. Abbas kertoi täysin vakavalla naamalla, että hän on lupautunut neuvotteluratkaisuun Israelin kanssa.
Hänen ke…
MAANANTAI 19.09.11

1. JERUSALEM POST on koonnut tämän alkaneen viikon tärkeimpiä tapahtumia. Käyn seuraavassa kursorisesti läpi artikkelissa annettuja aikatauluja.
- PA:n johtoryhmä lensi eilen sunnuntaina 18.09. New Yorkiin valmistelemaan taustoja esiintymiselle YK:ssa sekä vahvistamaan PA:n aloittamaa valtavaa PR-kampanjaa. Israelin puolustusministeri Barak kävi tapaamassa PA:n pääministeriä, josko vaikka häneltä löytyisi järjen hiventä vastustaa Abbasin valtioesitystä, mutta eipä löytynyt. Kvartetin jäsenet uskovat edelleen voivansa vaikuttaa Abbasiin luovuttamaan ajoissa.
- Tänään tiistaina 20.09. pääministeri Netanyahu aloittaa oman ”Canossan matkansa” New Yorkiin lähimpien neuvonantajiensa kanssa voidakseen voittaa edes muutaman irtopisteen suuren maailman johtajilta. Hänen neuvonantajansa Gidi Schmerling perustaa mediakeskuksen New Yorkiin lähetystövirkailijoitten avustamana.
- Keskiviikkona 21.09. Netanyahun ohjelmassa on tapaaminen presidentti Obaman kanssa, jota hän pyrki m…
SUNNUNTAI 18.09.11

1. YRITYKSET estää PA:n valtioesityksen pääsy YK:n elimiin päätöksiä varten jatkuvat herkeämättä, kertovat uutistoimistot. Esitys tehdään PLO:n nimissä, jolla on tarkkailijan asema YK:ssa, ja joka siinä ominaisuudessa voi tehdä esityksiä YK:lle. Uutistoimittajat ovat yhä varmempia siitä, ettei PA:n johtajien päätä käännä enää mikään, koska niiden omien sanojen mukaan viimeinenkin toivo saada vaatimuksensa läpi ilman YK:n äänestyksiä poistui USA:n esittämän viimeisen tarjouksen mukana. ”Koska siinä ei mainittu 1967 rajoja eikä setlementtien rakentamisen lopettamista”, on PA:n puolustus.

Näin tämä näytelmä jatkuu ”katkeraan loppuun saakka”, kuten sanonta kuuluu. Ja mitä sillä saadaan: USA:n ja PA:n väliset suhteet ovat kärsineet korjaamattomia vaurioita; Palestiinan kansan asema huononee oleellisesti, jos Israel toteuttaa uhkauksensa lopettaa keräämiensä verosaatavien tilitykset ja kaiken kaupallisen yhteistoiminnan PA:n kanssa, ja USA:n ja EU:n runsaat avustukset lo…