KESKIVIIKKO 21.09.11
1. PÄÄMINISTERI aloitti USA:n matkansa aikaisin keskiviikkoaamuna. Hänellä on heti laskeuduttuaan New Yorkin lentokentälle kiireinen päivä. Ensimmäiseksi hän tapaa presidentti Obaman, jonka hän tapasi edellisen kerran toukokuussa olosuhteissa, joita jotkut ovat kutsuneet Netanyahun luentotilaisuudeksi Obamalle, jossa hän selvitti ilman sarvia ja hampaita, mitä alueita Israel pitää turvallisuutensa kannalta välttämättömiksi pitää kaikissa sopimuksissa PA:n kanssa. Tarkkailijat huomioivat, että Netanyahu on sittemmin lieventänyt jyrkkää kantaansa ja lähestynyt Obaman rajamäärityksiä, mutta pitää edelleen ehdottomasti kiinni vaatimuksestaan, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. PA ei halua tehdä sitä, koska se uskoo samalla luopuvansa pakolaisten paluuoikeudesta. Toinen hämärämpi ja julkisuudelta piilotettu syy on palestiinalaisjohtajien pitäytyminen sekä PA:n että PLO:n ja Hamasin ohjelmaan sisältyvään päämäärään Israelin vaiheittaisesta tuhoamisesta ja korvaamisesta islamilaisella tasavallalla Iranin tapaan.
NETANYAHU tapaa ohjelmansa mukaisesti tänään myös Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelhon, Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin. Puolustusministeri Ehud Barak lensi Yhdysvaltoihin jo aiemmin. Hän tapasi Nigerian presidentin Goodluck Jonathanin, joka kertoi Barakille, että Nigeria vastustaa PA:n valtioesitystä YK:n turvallisuusneuvostossa, joko pidättäytyen äänestämästä tai äänestäen sitä vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei PA:n esitys saa turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan kahden kolmasosan enemmistöä eikä siten Obaman tarvitse käyttää veto-oikeuttaan. Nigeria on yksi Israelin uskollisimmista ystävistä Afrikan valtioitten joukossa.
KVARTETTI on jatkanut omaa taisteluaan löytääkseen yhteisen linjan, jonka kaikki neljä osapuolta – USA, YK, EU ja Venäjä – voisivat hyväksyä ja jolla takalukko avattaisiin. Kvartetin piirissä elätellään toiveita lausunnon runnomiseksi perjantaiksi, jolloin turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä PA:n anomusta. Kvartetin parissa on tutkittu, miten PA:n esityksen käsittelyä YK:ssa voitaisiin siirtää kuudella kuukaudella, mikä antaisi mahdollisuuden aloittaa suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Kaikkien pelkona on, että päätösten runnominen nyt ilman sopimusta Israelin kanssa voi aloittaa väkivalta-aallon, josta ensimmäiset selvät merkit on jo havaittavissa Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa. Kvartetin työskentelyä ja sovun löytämistä vaikeuttaa USA:n ja Venäjän välille noussut välirikko.
NETANYAHU puhui Knessetissä järjestetyssä Likudin kansanedustajille ja pormestareille järjestetyssä tilaisuudessa ennen matkaansa. Hän selvitteli YK:n puheensa pääkohtia, joista tärkeimpiä on selvittää YK:n jäsenmaitten edustajille, miksi on tärkeää solmia sopimukset Israelin ja PA:n välille ennen kuin se yksipuolisesti julistautuu itsenäiseksi valtioksi.
Netanyahu keskustellee Obaman kanssa myös Iranin tilanteesta, mutta lyhyen lausunnon lisäksi heidän ei odoteta pitävän lehdistötilaisuutta. Israelin ja Turkin välien kärjistyminen on yksi keskustelujen aihe. Obama tapaa Turkin pääministeri Erdoganin, joka uhkaa Israelia merisodalla Kyproksen aloitettua öljy- ja kaasukairaukset aluevesillään. Kairauksia tekevä Noble-energy on pääosin USA:n omistuksessa, Israel on mukana pienellä osingolla.
PA:n tiedetään pohtivan valtioesityksensä sanamuodon muuttamista siten, ettei siinä suoraan viitata 1949 aselepolinjoihin, vaan vedotaan väljästi YK:n edellisiin päätöslauselmiin. Strategian taustalla on ajatus, että vetoaminen YK:n päätöslauselmaan 181 vuonna 1947, jolla pyrittiin perustamaan Israelin ja Palestiinan valtio YK:n esittämin rajoin, antaa PA:lle oikeuden vaatia laajempia maa-alueita kuin mitä 1949 aselepolinjat määrittävät. Juutalaiset hyväksyivät YK:n päätöslauselman 181 raskain sydämin, mutta palestiinalaiset ja arabimaat hylkäsivät sen ehdottomasti. Nyt PA haluaa perua 63 vuotta sitten tekemänsä päätöksen.
Abbas kertoi maanantaina median edustajille olevansa halukas tapaamaan Israelin johtajia koska tahansa, mihin Netanyahu vastasi esittäen tapaamista New Yorkissa ennen YK:n äänestyksiä. Abbas veti esityksensä kiireesti takaisin sanoen: Vasta päätösten jälkeen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238804
2. NETANYAHUN hallitusyhteistyön suurin puolue Likudin jälkeen Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka on 3 päivän vierailulla Kanadassa, antoi varoituksen pääministerille, että tämän tulee valita joko PA:n esitys tai hallitusyhteistyö, molempiin ei ole mahdollisuutta. Lieberman esitti myös monien muiden kansanedustajien suositukset, että mikäli PA jatkaa itsepäisesti anomuksensa esittämistä YK:n elimissä Palestiinan valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä, Israelin tulee liittää itseensä laajoja alueita Juudeasta ja Samariasta täyden siviili hallinnon alle nykyisen sotilashallinnon asemesta.
Lieberman tähdensi useissa yhteyksissä esitettyä tosiasiaa, että PA:n anomus YK:n täysjäsenyydestä ja Palestiinan valtion itsenäisyydestä ilman sopimusta Israelin kanssa on räikeä Oslon ja sitä seuraavien sopimusten loukkaus, sillä ne kieltävät kaikki yksipuoliset päätökset ja toimet kummaltakin osapuolelta. Käytännössä se aiheuttaisi sopimattoman tilanteen Israelin ja palestiinalaisten välille, sillä Palestiinan valtiolla ei olisi minkäänlaisia sopimuksia Israelin hallituksen kanssa. Israelissa esitetään voimakkaita vaatimuksia, ettei Netanyahun hallitus saa antaa tilanteen jatkua entisellään YK:n päätösten jälkeen, vaan sen tulee päättää palestiinalaisten vastaisista rangaistustoimista.
Puolustusministeri Ehud Barak on New Yorkissa, jossa hän neuvottelee lähes ulkoministerin ominaisuudessa ilman ulkoministeriön valtuutusta, joskin hän sanoo koordinoineensa keskustelut Netanyahun kanssa. Barak sanoi siellä median edustajille, että palestiinalaisilla on oikeus itsenäisyyteen, kysymys on vain tavasta ja aikataulusta, hän selvitti.
Barakin vaikutusvalta Netanyahu hallituksessa on mysteeri, jota ei ole julkisuudessa selvitetty. Hän erosi Labour-puolueesta neljän kansanedustajan kanssa perustaen oman ”Itsenäisyyspuolueen”. Netanyahu antoi jokaiselle heistä tunnustusta joko ministeripaikalla tai ryhmän puheenjohtajana. Barak pysyi tukijoineen hallituksessa, mikä sotii käytäntöä vastaan, jonka mukaan yhtä ministeripaikkaa kohti tulee olla neljä kansanedustajaa.
Sekä Lieberman että talousministeri Steinitz suosittavat Israelin keräämien verosaatavien pidättämistä PA:lta, jos se jatkaa esityksensä käsittelyä YK:ssa. Steinitz vakuutti puhuvansa yksityishenkilönä, eikä edustavansa hallituksen kantaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148123#.TnmSI-wmKK8
Lieberman myöhemmin kielsi uhanneensa erota hallituksesta. Kysymys lienee poliittisen spekuloinnin ohella tahtojen välisestä taistelusta.
3. PALESTIINALAISET ovat lisänneet hyökkäyksiään israelilaisia autoilijoita vastaan Juudeassa ja Samariassa, sekä tehneet uhkaavia marsseja juutalaisyhteisöjä vastaan. Useissa tapauksissa kymmenet arabit sulkivat juutalaisyhteisöihin menevät tiet hajaantuen vasta IDF:n sotilaitten tullessa paikalle.
Israelilaisten siviiliautojen kivityksiä tapahtui Neve Tzufin ja Nahlielin välillä Samariassa, sekä Ramat Migronin alueella, jossa joukko arabeja lähestyi uhkaavasti juutalaisyhteisöä.
Gush Etzionin lähellä palestiinalaiset kivittivät samoin israelilaisautoja, kunnes sotilaat estivät tilanteen kehittymisen vaarallisemmaksi.
Jerusalemin itäosassa on rekisteröity ainakin kaksi tapausta, joissa naamioituneet arabi-nuorukaiset kivittivät alueella asuvia juutalaisia, jotka olivat palaamassa kotiinsa synagoga-tilaisuuden jälkeen. Jerusalemin poliisi ei puutu näihin eikä pidätä kivittäjiä selittäen, että heidän tehtävänsä on estää ihmisten surmaaminen, eikä sitä tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/220777#.Tnmbn-wmKK8
4. UUTISOTSIKOITA
- Ankarassa tiistaina tapahtunut pommi-isku surmasi ainakin kolme opiskelijaa ja haavoitti 34 muuta. Viranomaisten mukaan pommittajan tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä. Pommi räjähti hiljattain vuoratussa autossa lähellä koulurakennusta. Ryhmä vallankumouksellinen monarkistiarmeija ilmoittautui iskun tekijäksi. Turkin johto varmaan etsii syyllisiä kurdien PKK puolueen keskuudesta, ellei se löydä yhteyksiä Israelin hallitukseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148124#.TnmfD-wmKK8
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Baruck Obama keskustelivat tiistaita pyrkien tasoittamaan maitten välille syntyneitä ristiriitoja Erdoganin rajujen Israelin vastaisten puheitten ja uhkausten vuoksi. Keskustelujen sävyn muodostivat kuitenkin kaksi Turkissa äskettäin tapahtunutta terrori-iskua, yksi Ankarassa ja toinen kurdi-kapinallisten hyökkäys sotilaita vastaan maan eteläosassa. USA lupasi tukeaan Turkille terrorinvastaisessa taistelussa. Israelin ja Turkin välejä käsiteltiin varovaisesti Obaman vain kehottaessa molempia USA:n liittolaismaita etsimään sovintoa sodalla uhkaamisen asemesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238785
- Labour-puolue valitsee tänään itselleen uutta puheenjohtajaa. Ehdokkaina on entinen puheenjohtaja ja Libanonin kakkossodan aikana puolustusministerinä toiminut Amir Peretz sekä entinen TV-kuuluisuus Shelly Yacimovich. He saivat ensikierroksella lähes yhteneväisen kannatuksen, Pertz 31, Yacimovich 32. Puolueen kannatuksen uskotaan nousevan ratkaisevasti uuden puheenjohtajan ansiosta. Vaalipaikat avataan 10.00 ja suljetaan 22.00 tänään. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238832
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnai rauhoittelee kansaa, että sekä PA että IDF ja poliisi työskentelevät rauhantilan säilymiseksi Juudean ja Samarian alueilla huolimatta pahaa ennustavista ennusteista. Hän katsoo, ettei väkivaltaan ole mitään aihetta. Hän paljasti, että PA:n pääministeri Salaam Fayad vastustaa Abbasin ajamaa valtioesitystä YK:lle, mutta joutuu seuraamaan tilannetta sivusta. Pahimmat tilanteet voivat syntyä silloin, kun/jos palestiinalaiset lähtevät Abbasin kehotuksien mukaan joukolla juutalaisyhteisöjä ja IDF:n asemia ja tarkastuspisteitä vastaan. Sama voi toistua myös maan rajoilla. Ehud Barak palaa USA:n matkaltaan huomenna ottaakseen vastuun armeijan toimista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238747
1. PÄÄMINISTERI aloitti USA:n matkansa aikaisin keskiviikkoaamuna. Hänellä on heti laskeuduttuaan New Yorkin lentokentälle kiireinen päivä. Ensimmäiseksi hän tapaa presidentti Obaman, jonka hän tapasi edellisen kerran toukokuussa olosuhteissa, joita jotkut ovat kutsuneet Netanyahun luentotilaisuudeksi Obamalle, jossa hän selvitti ilman sarvia ja hampaita, mitä alueita Israel pitää turvallisuutensa kannalta välttämättömiksi pitää kaikissa sopimuksissa PA:n kanssa. Tarkkailijat huomioivat, että Netanyahu on sittemmin lieventänyt jyrkkää kantaansa ja lähestynyt Obaman rajamäärityksiä, mutta pitää edelleen ehdottomasti kiinni vaatimuksestaan, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. PA ei halua tehdä sitä, koska se uskoo samalla luopuvansa pakolaisten paluuoikeudesta. Toinen hämärämpi ja julkisuudelta piilotettu syy on palestiinalaisjohtajien pitäytyminen sekä PA:n että PLO:n ja Hamasin ohjelmaan sisältyvään päämäärään Israelin vaiheittaisesta tuhoamisesta ja korvaamisesta islamilaisella tasavallalla Iranin tapaan.
NETANYAHU tapaa ohjelmansa mukaisesti tänään myös Portugalin pääministeri Pedro Passos Coelhon, Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn sekä YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin. Puolustusministeri Ehud Barak lensi Yhdysvaltoihin jo aiemmin. Hän tapasi Nigerian presidentin Goodluck Jonathanin, joka kertoi Barakille, että Nigeria vastustaa PA:n valtioesitystä YK:n turvallisuusneuvostossa, joko pidättäytyen äänestämästä tai äänestäen sitä vastaan. Tämä tarkoittaa sitä, ettei PA:n esitys saa turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaan kahden kolmasosan enemmistöä eikä siten Obaman tarvitse käyttää veto-oikeuttaan. Nigeria on yksi Israelin uskollisimmista ystävistä Afrikan valtioitten joukossa.
KVARTETTI on jatkanut omaa taisteluaan löytääkseen yhteisen linjan, jonka kaikki neljä osapuolta – USA, YK, EU ja Venäjä – voisivat hyväksyä ja jolla takalukko avattaisiin. Kvartetin piirissä elätellään toiveita lausunnon runnomiseksi perjantaiksi, jolloin turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä PA:n anomusta. Kvartetin parissa on tutkittu, miten PA:n esityksen käsittelyä YK:ssa voitaisiin siirtää kuudella kuukaudella, mikä antaisi mahdollisuuden aloittaa suorat keskustelut Israelin ja PA:n välillä. Kaikkien pelkona on, että päätösten runnominen nyt ilman sopimusta Israelin kanssa voi aloittaa väkivalta-aallon, josta ensimmäiset selvät merkit on jo havaittavissa Juudean ja Samarian alueilla sekä Jerusalemin itäosissa. Kvartetin työskentelyä ja sovun löytämistä vaikeuttaa USA:n ja Venäjän välille noussut välirikko.
NETANYAHU puhui Knessetissä järjestetyssä Likudin kansanedustajille ja pormestareille järjestetyssä tilaisuudessa ennen matkaansa. Hän selvitteli YK:n puheensa pääkohtia, joista tärkeimpiä on selvittää YK:n jäsenmaitten edustajille, miksi on tärkeää solmia sopimukset Israelin ja PA:n välille ennen kuin se yksipuolisesti julistautuu itsenäiseksi valtioksi.
Netanyahu keskustellee Obaman kanssa myös Iranin tilanteesta, mutta lyhyen lausunnon lisäksi heidän ei odoteta pitävän lehdistötilaisuutta. Israelin ja Turkin välien kärjistyminen on yksi keskustelujen aihe. Obama tapaa Turkin pääministeri Erdoganin, joka uhkaa Israelia merisodalla Kyproksen aloitettua öljy- ja kaasukairaukset aluevesillään. Kairauksia tekevä Noble-energy on pääosin USA:n omistuksessa, Israel on mukana pienellä osingolla.
PA:n tiedetään pohtivan valtioesityksensä sanamuodon muuttamista siten, ettei siinä suoraan viitata 1949 aselepolinjoihin, vaan vedotaan väljästi YK:n edellisiin päätöslauselmiin. Strategian taustalla on ajatus, että vetoaminen YK:n päätöslauselmaan 181 vuonna 1947, jolla pyrittiin perustamaan Israelin ja Palestiinan valtio YK:n esittämin rajoin, antaa PA:lle oikeuden vaatia laajempia maa-alueita kuin mitä 1949 aselepolinjat määrittävät. Juutalaiset hyväksyivät YK:n päätöslauselman 181 raskain sydämin, mutta palestiinalaiset ja arabimaat hylkäsivät sen ehdottomasti. Nyt PA haluaa perua 63 vuotta sitten tekemänsä päätöksen.
Abbas kertoi maanantaina median edustajille olevansa halukas tapaamaan Israelin johtajia koska tahansa, mihin Netanyahu vastasi esittäen tapaamista New Yorkissa ennen YK:n äänestyksiä. Abbas veti esityksensä kiireesti takaisin sanoen: Vasta päätösten jälkeen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238804
2. NETANYAHUN hallitusyhteistyön suurin puolue Likudin jälkeen Israel Beitenun puheenjohtaja Avigdor Lieberman, joka on 3 päivän vierailulla Kanadassa, antoi varoituksen pääministerille, että tämän tulee valita joko PA:n esitys tai hallitusyhteistyö, molempiin ei ole mahdollisuutta. Lieberman esitti myös monien muiden kansanedustajien suositukset, että mikäli PA jatkaa itsepäisesti anomuksensa esittämistä YK:n elimissä Palestiinan valtiosta ja YK:n täysjäsenyydestä, Israelin tulee liittää itseensä laajoja alueita Juudeasta ja Samariasta täyden siviili hallinnon alle nykyisen sotilashallinnon asemesta.
Lieberman tähdensi useissa yhteyksissä esitettyä tosiasiaa, että PA:n anomus YK:n täysjäsenyydestä ja Palestiinan valtion itsenäisyydestä ilman sopimusta Israelin kanssa on räikeä Oslon ja sitä seuraavien sopimusten loukkaus, sillä ne kieltävät kaikki yksipuoliset päätökset ja toimet kummaltakin osapuolelta. Käytännössä se aiheuttaisi sopimattoman tilanteen Israelin ja palestiinalaisten välille, sillä Palestiinan valtiolla ei olisi minkäänlaisia sopimuksia Israelin hallituksen kanssa. Israelissa esitetään voimakkaita vaatimuksia, ettei Netanyahun hallitus saa antaa tilanteen jatkua entisellään YK:n päätösten jälkeen, vaan sen tulee päättää palestiinalaisten vastaisista rangaistustoimista.
Puolustusministeri Ehud Barak on New Yorkissa, jossa hän neuvottelee lähes ulkoministerin ominaisuudessa ilman ulkoministeriön valtuutusta, joskin hän sanoo koordinoineensa keskustelut Netanyahun kanssa. Barak sanoi siellä median edustajille, että palestiinalaisilla on oikeus itsenäisyyteen, kysymys on vain tavasta ja aikataulusta, hän selvitti.
Barakin vaikutusvalta Netanyahu hallituksessa on mysteeri, jota ei ole julkisuudessa selvitetty. Hän erosi Labour-puolueesta neljän kansanedustajan kanssa perustaen oman ”Itsenäisyyspuolueen”. Netanyahu antoi jokaiselle heistä tunnustusta joko ministeripaikalla tai ryhmän puheenjohtajana. Barak pysyi tukijoineen hallituksessa, mikä sotii käytäntöä vastaan, jonka mukaan yhtä ministeripaikkaa kohti tulee olla neljä kansanedustajaa.
Sekä Lieberman että talousministeri Steinitz suosittavat Israelin keräämien verosaatavien pidättämistä PA:lta, jos se jatkaa esityksensä käsittelyä YK:ssa. Steinitz vakuutti puhuvansa yksityishenkilönä, eikä edustavansa hallituksen kantaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148123#.TnmSI-wmKK8
Lieberman myöhemmin kielsi uhanneensa erota hallituksesta. Kysymys lienee poliittisen spekuloinnin ohella tahtojen välisestä taistelusta.
3. PALESTIINALAISET ovat lisänneet hyökkäyksiään israelilaisia autoilijoita vastaan Juudeassa ja Samariassa, sekä tehneet uhkaavia marsseja juutalaisyhteisöjä vastaan. Useissa tapauksissa kymmenet arabit sulkivat juutalaisyhteisöihin menevät tiet hajaantuen vasta IDF:n sotilaitten tullessa paikalle.
Israelilaisten siviiliautojen kivityksiä tapahtui Neve Tzufin ja Nahlielin välillä Samariassa, sekä Ramat Migronin alueella, jossa joukko arabeja lähestyi uhkaavasti juutalaisyhteisöä.
Gush Etzionin lähellä palestiinalaiset kivittivät samoin israelilaisautoja, kunnes sotilaat estivät tilanteen kehittymisen vaarallisemmaksi.
Jerusalemin itäosassa on rekisteröity ainakin kaksi tapausta, joissa naamioituneet arabi-nuorukaiset kivittivät alueella asuvia juutalaisia, jotka olivat palaamassa kotiinsa synagoga-tilaisuuden jälkeen. Jerusalemin poliisi ei puutu näihin eikä pidätä kivittäjiä selittäen, että heidän tehtävänsä on estää ihmisten surmaaminen, eikä sitä tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/220777#.Tnmbn-wmKK8
4. UUTISOTSIKOITA
- Ankarassa tiistaina tapahtunut pommi-isku surmasi ainakin kolme opiskelijaa ja haavoitti 34 muuta. Viranomaisten mukaan pommittajan tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa ja ihmishenkien menetyksiä. Pommi räjähti hiljattain vuoratussa autossa lähellä koulurakennusta. Ryhmä vallankumouksellinen monarkistiarmeija ilmoittautui iskun tekijäksi. Turkin johto varmaan etsii syyllisiä kurdien PKK puolueen keskuudesta, ellei se löydä yhteyksiä Israelin hallitukseen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148124#.TnmfD-wmKK8
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ja presidentti Baruck Obama keskustelivat tiistaita pyrkien tasoittamaan maitten välille syntyneitä ristiriitoja Erdoganin rajujen Israelin vastaisten puheitten ja uhkausten vuoksi. Keskustelujen sävyn muodostivat kuitenkin kaksi Turkissa äskettäin tapahtunutta terrori-iskua, yksi Ankarassa ja toinen kurdi-kapinallisten hyökkäys sotilaita vastaan maan eteläosassa. USA lupasi tukeaan Turkille terrorinvastaisessa taistelussa. Israelin ja Turkin välejä käsiteltiin varovaisesti Obaman vain kehottaessa molempia USA:n liittolaismaita etsimään sovintoa sodalla uhkaamisen asemesta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238785
- Labour-puolue valitsee tänään itselleen uutta puheenjohtajaa. Ehdokkaina on entinen puheenjohtaja ja Libanonin kakkossodan aikana puolustusministerinä toiminut Amir Peretz sekä entinen TV-kuuluisuus Shelly Yacimovich. He saivat ensikierroksella lähes yhteneväisen kannatuksen, Pertz 31, Yacimovich 32. Puolueen kannatuksen uskotaan nousevan ratkaisevasti uuden puheenjohtajan ansiosta. Vaalipaikat avataan 10.00 ja suljetaan 22.00 tänään. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238832
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnai rauhoittelee kansaa, että sekä PA että IDF ja poliisi työskentelevät rauhantilan säilymiseksi Juudean ja Samarian alueilla huolimatta pahaa ennustavista ennusteista. Hän katsoo, ettei väkivaltaan ole mitään aihetta. Hän paljasti, että PA:n pääministeri Salaam Fayad vastustaa Abbasin ajamaa valtioesitystä YK:lle, mutta joutuu seuraamaan tilannetta sivusta. Pahimmat tilanteet voivat syntyä silloin, kun/jos palestiinalaiset lähtevät Abbasin kehotuksien mukaan joukolla juutalaisyhteisöjä ja IDF:n asemia ja tarkastuspisteitä vastaan. Sama voi toistua myös maan rajoilla. Ehud Barak palaa USA:n matkaltaan huomenna ottaakseen vastuun armeijan toimista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=238747
Comments