Posts

Showing posts from October 1, 2006
PERJANTAI 06.10.06
1. ISRAEL
HAMAS on valmistautumassa uuteen väkivalta-aaltoon Israelia vastaan perustamalla ns. nukkuvia soluja Länsirannalle ja hankkimalla uudenaikaisia aseita. Ne voivat tietenkin toimia myös Fatahin rakenteita vastaan alueella, mutta varsinainen kohde on Israel. Hamas ei tunnusta Israelin valtiota eikä suostu sopimuksiin, joissa sen toimintavapautta rajoitettaisiin.
PA:n turvallisuusupseerin mukaan terrorijärjestöt ovat valmistautumassa toimintaan Libanonin sodan aikaisen suhteellisen rauhallisen ajan jälkeen, jos sopimusrintamalla ei päästä etenemään.
Terrorijärjestöt pyrkivät sopeuttamaan Hizbullahin käyttämää taktiikkaa Libanonissa. Muutama kuukausi sitten ilmeisesti Islamic Jihadin terroristit yrittivät ampua raketteja Jeninin lähellä, mutta koe epäonnistui.
On vain ajan kysymys, koska tarvittava tieto ja kokemus saavutetaan. Hizbullah on aktiivinen Länsirannalla tukien siellä toimivia solujaan rahallisesti, jota sillä näyttää olevan runsaasti käytettävissään.…
TORSTAI 05.10.06

1. ISRAEL

USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice tapasi eilen keskiviikkona sekä pääministeri Ehud Olmertin että PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin.

Ricen Lähi Idän vierailusta annettiin jo ennakkoon tietoja, ettei hänellä ole uusia suunnitelmia tai ehdotuksia, vierailua kuvataan ”huoltovierailuksi”. Ricen kriitikot ovatkin syyttäneet häntä siitä, ettei USA:n ulkoministeriöllä ole minkäänlaista Lähi Idän pitkän tähtäyksen suunnitelmaa, vaan sen toiminta muistuttaa enemmän kriisinhallintaa, eli eteen tulevien kriisien hoitamista.

Hamasia edustava PA:n hallituksen pääministeri Ismail Haniyeh on tosin syyttänyt Ricen vierailun tarkoituksena olevan USA:n suunnitelman toteuttamisen, jonka mukaan Lähi Idän valtioista muotoillaan USA:lle kuuliaisia satelliittivaltioita. Haniyeh on tietenkin loukkaantunut siitä, ettei Rice suostu tapaamaan häntä, PA:n pääministeriä. Rice lensi Israeliin Egyptistä. Hänellä on sovittu tapaaminen tänään Israelin puolustusministeri Amir Pere…
KESKIVIIKKO 04.10.06
1. ISRAEL
Kun Israelin poliitikot vasemmalla laidalla tarvitsevat jotain, jolla pönkittää hupenevaa imagoaan, he tarttuvat Juudean ja Samaria juutalaisten uudisasukkaitten, ns. setlereitten, asioihin. Heitä haukutaan setlereiksi siksi, ettei heille haluta antaa normaalin Israelin asukkaan tuntomerkkiä. He ovat vähemmän kuin kansalaisia tämän vasemmiston suosiman terminologian mukaan. Paitsi poliitikot, myös ns. ihmisoikeusjärjestöt kuten Peace Now (Rauha Nyt) ja vastaavat, tarttuvat hanakasti näiden ali-kansalaisten asioihin, koska sillä saa aina maan median huomion. Uudisasukkaita syytetään siitä, että he laittomasti laajentavat asumisyhteisöään, vaikka se tapahtuisi tarkasti heille aidoitetun alueen sisäpuolella. Eihän mikään elävä yhteisö pysy samalla tasolla, sen tulee saada kasvaa ja kehittyä luonnon edellytysten mukaan. Tämä halutaan heiltä kieltää. Tämän lisäksi nuoret haluavat itsenäisyyttä ja vapautta, ja siksi he mielellään muuttavat primitiivisiin olosuh…
TIISTAI 03.10.06
1. ISRAEL
EGYPTIN ULKOMINISTERI Ahmed Abul Gheit kertoi medialle maanantaina, että korpraali Gilad Shalitin kaappaajat hylkäsivät Israelin tarjouksen 900 – 1000 palestiinalaisen vapauttamisesta. Shalit kaapattiin kesäkuun 25. päivänä Kerem Shalomin lähellä olevaan IDF:n tukikohtaan tehdyn kommandoiskun yhteydessä, eikä hänen olinpaikastaan tai terveydentilastaan ole mitään tietoa. Punaisen Ristin edustajaa ei ole päästetty näkemään häntä, kuten ei Hizbullahin kaappaamaa kahta haavoittunutta IDF:n sotilastakaan.
JORDANIAN KUNINGAS Abdullah II oli presidentti Mubarakin vieraana Kairossa maanantaina. He keskittyivät keskusteluissaan tilanteeseen palestiinalaisten alueilla, joka on kehittymässä entistä vaarallisemmaksi ja voi levittäytyä ainakin sekä Jordaniaan että Egyptiin. Jordanian kansasta 65 % on palestiinalaista syntyperää ja Egyptissä Muslimiveljeskunta on vahvistunut entisestään.
MUBARAK ESITTI huolestuneisuutensa ja osanottonsa 12 palestiinalaisen kuolemast…
SUNNUNTAI 01.10.06
1. ISRAEL
TÄNÄ AAMUNA israelilaiset veivasivat kellonsa tunnin taaksepäin, eli maassa alkoi talviaika. Koska nousin ylös vuoteesta normaaliin aikaan käydäkseni Pete koiran kanssa aamulenkillä, sain tilaisuuden elää yhden tunnin uudelleen. Ei kovin tavallinen tilaisuus, mutta miellyttävä elämys yhtä kaikki.
TÄNÄ ILTANA alkaa juutalaisten kaikkein tärkein ja tunnustetuin juhla, Suuri Sovintopäivä, Jom Kippur. Sen aikana oikeaoppiset juutalaiset eivät syö eivätkä juo mitään. Vain lapset, vanhukset, sairaat ja erityistoimia suorittavat ovat saaneet poikkeuksen tästä yleisestä säännöstä. Jom Kippurin kohtalonomaisuuden tuntevat monet uskonnosta vieraantuneetkin juutalaiset. Paasto ei sinänsä ole päivän tarkoituksena, vaan tehtyjen virheitten ja syntien korjaaminen, jos mahdollista, ja pyytäminen anteeksi, sekä ihmisiltä että Jumalalta. TEMPPELIPALVELUSTEN AIKANA ylipappi meni Jom Kippurina verta mukanaan Temppelin kaikkein pyhimpään, vain tänä päivänä vuodessa, suorittamaa…