Posts

Showing posts from June 10, 2007
PERJANTAI 15.06.07
1. ABBAS HERÄSI LOPULTA TAJUAMAAN, että jotain outoa oli tapahtumassa Gazan rantakaistaleella. Hän piti maratonistuntoa Fatahin johtajien kanssa, joka alkoi jo keskiviikkona ja jatkui eilen. Abbas kohtasi puolueensa jäsenet, jotka olivat lähes kapinassa häntä vastaan. Jotkut vaativat häntä eroamaan, useimmat syyttivät häntä toimettomuudesta.
EILEN ABBAS antoi eilen istuntojen päätteeksi julkilausuman, jossa hän kertoi hajottavansa yhteishallituksen ja julistavansa Gazan alueelle hätätilan.
PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH (Hamas) ilmoitti välittömästi, että PA:n hallitus jatkaa toimintaansa normaalisti, vaikka Abbas kertoo ilmoittaneensa kvartetille hallituksen hajottamisesta. Abbas soitti myös USA:n ulkoministeri Ricelle ja kertoi hänelle, missä mennään.
ABBASIN TOIMISTOSTA kerrotaan, ettei Haniyeh ole enää pääministeri ja että uusi hallitus kootaan lähitulevaisuudessa.
ABBASIN TOIMET, olkoot kuinka oikeutettuja ja oikeanlaisia, ovat auttamatta myöhässä.
GAZAN ALU…
TORSTAI 14.06.07
1. VANHA ELIITTIJOUKKO, joka on hallinnut Israelia vuosikymmenien ajan, vahvisti tällä viikolla asemiaan maan johdossa. Tämän eliittijoukon rungon muodostaa vasemmistoon tukeutuva tai sen ideologiaan perustava suppea kansanosa, eikä siihen ole ulkopuolisten helppoa päästä. Tämä joukko oli rakentamassa Israelista utopiaa nimeltä ”Kaunis Israel”.
Ensimmäinen voitto tälle joukolle oli Ehud Barakin voitto Ami Ayalonista.
Toinen voitto saatiin eilen, kun ristiriitaisen ja myrskyisen elämänkaarensa loppuhetkillä ”ikuinen häviäjä” Shimon Peres lopulta onnistui vaaleissa ja voitti kilpailijansa varsin selvin numeroin.
Ensimmäisellä kierroksella Peres sai ääniä 58, Likudia edustava Reuven Rivlin 37 ja Labourin Colette Avital 21ääntä. Sekä Avital että Rivlin katsoivat haisteltuaan poliittista ilmapiiriä tilanteen toivottomaksi ja luopuivat toisesta kierroksesta. Tämä antoi Peresille helpon voiton parhaaseen diktatuurimaitten tapaan. Äänestäjien tuli vastata vain kyllä va…
KESKIVIIKKO 13.06.07
1. EHUD BARAK palasi Israelin politiikkaan kuuden vuoden tauon jälkeen. Tänä aikana Barak antautui liikealalle ja hänen sanotaan hankkineen itselleen 30 miljoonan USD omaisuuden.
LABOUR-PUOLUEEN eilisissä puheenjohtajavaleissa hän saavutti niukan mutta kuitenkin selvän voiton päävastustajastaan Ami Ayalonista, joka sanoo tyytyvänsä tulokseen, vaikka hänen vaalitoimistonsa esittikin tekevänsä valituksen vaalivilpistä.
Barak sai äänistä 51.3 %, Ayalonin osuus oli 48.7 %. Äänestysprosentti oli 64.5 %, eli 66 785 tuli vaaliuurnille; äänioikeutettuja oli kaikkiaan 103 498. Kibbutsien ja arabiväki äänesti 70 %, Tel Aviv ja Negev, joissa Ayalonin tukija Amir Peretz on vahvoilla, äänesti heikosti.
VOITONPUHEESSAAN Barak ilmoitti keskittyvänsä puolueen eheyttämiseen.
Barak kertoi suostuvansa puolustusministerin salkkuun, Peretzille hän tarjoaa sosiaaliasioitten hoitoa ja Ayalonille vähemmän merkittävää ministeriötä. Jos Peres valitaan presidentiksi tänään puolenpäiv…
TIISTAI 12.06.07
1. UUSI VAKOILUSATELLIITTI Ofek-7 antaa Israelin puolustusvoimille (IDF) ennennäkemättömiä operatiivisia kykyjä, luonnehtii Yaakov Katz onnistuneen satelliitin ampumista avaruuteen maanantaina. Se on kuin silmä avaruudessa, ”Eye in the Sky”, kuten englanniksi sanotaan. Onnistuminen merkitsi samalla suurta huojennusta armeijan suunnittelijoille, sillä entiset vielä toimivat ”silmät taivaalla” alkavat olla vanhentuneita eivätkä niiden laitteet vastaa ajan nopeasti lisääntyviä haasteita.
OFEK-7 kiertää maapallon 600 kilometrin korkeudella 90 minuutissa. Alustavien kokeitten mukaan kaikki toimii suunnitellusti, ensimmäiset operaatiot todettiin 55 minuuttia ampumisen jälkeen IAI:n (Israel Aircraft Industries) maa-asemalla. Viranomaiset kieltäytyvät ilmaisemasta sen kaikkia toiminnallisia ominaisuuksia, mutta toteavat, että se on valtavasti edistyneempi kuin Eros B satelliitti, joka pystyy lähettämään maanpäälliselle seuranta-asemalle 70 sm:n suuruisista kohteista ot…
MAANANTAI 11.06.07
1. YHDYSVALLAT ON saanut valmiiksi sotilaallisen suunnitelman Iranin pakottamiseksi lopettamaan ydinasehaaveittensa toteuttamisen. Näin kerrotaan Yaakov Katzin kirjoittamassa Jpostin aamun artikkelissa. Katz kertoo saaneensa tiedot korkea-arvoiselta USA:n sotilasupseerilta, joka vakuuttaa, että USA:n asevoimien johtavat upseerit ovat asettuneet tukemaan Bushia siinä, minkä hän katsoo olevan välttämätöntä Iranin aikeitten lopettamiseksi. Tämän tulee tapahtua ennen kuin presidentti Bush päättää toimikautensa tammikuussa 2009.
ASIAN VAHVISTAA Israelissa vieraileva senaattori Joseph Lieberman, joka lisää, että USA:n tulee olla valmistunut sotilaalliseen iskuun Irania vastaan, koska se kouluttaa ja varustaa pyssymiehiä Irakiin, jotka surmaavat siellä amerikkalaisia sotilaita.
SOTILASVIRANOMAISEN mukaan USA:n laivasto ja ilmavoimat tulisivat pelaamaan keskeistä osaa suunnitellussa sotilasiskussa Iraniin, mutta mahdotonta ei ole maavoimien hyökkäys alueille, joissa …
SUNNUNTAI 10.06.07
1. IDF TEKI TYHJÄKSI al-Aksan ja Islamic Jihadin terroristien yrityksen sotilaan kaappaamiseksi Israelin puolella turva-aitaa lähellä Kissufimia lauantaina. Yritykseen osallistuneet neljä terroristia ajoivat lähelle turva-aitaa jeepillä, jonka kylkeen oli kiinnitetty iso teksti TV. Armeijan yksiköt havaitsivat auton ajavan epätavallisen lähelle aitaa ja lähettivät partion tutkimaan asiaa. Terroristit räjäyttivät aukon turva-aitaan ja tunkeutuivat siitä läheiseen IDF:n tukikohtaan, joka oli tyhjillään. Syntyneessä tulitaistelussa yksi terroristi sai surmansa, kolme muuta pääsivät pakenemaan Gazan alueelle.
ISLAMIC JIHADIN edustaja Abu Ahmed ilmoitti, että hyökkäyksen tarkoituksena oli kaapata sotilas, mutta ”paikalle tullut IAF:n helikopteri sotki suunnitelmat”. Terroristien edellinen yritys sotilaan kaappaamiseksi tehtiin 25. kesäkuuta 2006. Tukikohdan alitse kaivettua tunnelia käyttäen he silloin yllättivät IDF:n sotilaat lähellä Rafahia Gazan alueen eteläos…