TORSTAI 14.06.07
1. VANHA ELIITTIJOUKKO, joka on hallinnut Israelia vuosikymmenien ajan, vahvisti tällä viikolla asemiaan maan johdossa. Tämän eliittijoukon rungon muodostaa vasemmistoon tukeutuva tai sen ideologiaan perustava suppea kansanosa, eikä siihen ole ulkopuolisten helppoa päästä. Tämä joukko oli rakentamassa Israelista utopiaa nimeltä ”Kaunis Israel”.
Ensimmäinen voitto tälle joukolle oli Ehud Barakin voitto Ami Ayalonista.
Toinen voitto saatiin eilen, kun ristiriitaisen ja myrskyisen elämänkaarensa loppuhetkillä ”ikuinen häviäjä” Shimon Peres lopulta onnistui vaaleissa ja voitti kilpailijansa varsin selvin numeroin.
Ensimmäisellä kierroksella Peres sai ääniä 58, Likudia edustava Reuven Rivlin 37 ja Labourin Colette Avital 21ääntä. Sekä Avital että Rivlin katsoivat haisteltuaan poliittista ilmapiiriä tilanteen toivottomaksi ja luopuivat toisesta kierroksesta. Tämä antoi Peresille helpon voiton parhaaseen diktatuurimaitten tapaan. Äänestäjien tuli vastata vain kyllä vai ei.
SHIMON PERES sai lopulta elämänsä ehtoolla odottamansa voiton äänin 86 vastaan 23.
POLIITTISET KOLUMNISTIT pyrkivät arvailemaan, onko Peres todella muuttunut, kuten hän vakuuttaa tehneensä, vai tuleeko hän toimimaan toisena pääministerinä ohi siihen valitun kuten myöskin ulkoministerin.
PERES SUORITTI rituaalin mukaiset toimet käväisemällä Itkumuurilla tunkien laatimansa lapun kivipaasien väliin sekä luvaten toimia kansan yhdistämiseksi. Jos tämä toteutuu, hän ansaitsee meidän kaikkien tuen ja rukoukset. Toiseksi Peres kävi kiittämässä ”kuninkaantekijäänsä” Shasin hengellistä johtajaa rabbi Ovadia Yosefia, jonka siunaus ja käsky 12 Shasin kansanedustajalle ratkaisi voiton kotiin. Peres voi aloittaa toimensa Israelin yhdeksäntenä presidenttinä.
OLMERTIN JA PERESIN ilmeet Knessetin äänestystulosten jälkeen kertoivat kaiken ilman sanojakin. Tyytyväisyys ja keskinäinen luottamus säteili miehistä laajalle.
2. HAMAS ILMOITTAA hallitsevansa nyt 90 % Gazan rantakaistaleesta. Ainoa merkittävä este täydelliselle hallinnalle on Gazan kaupungissa sijaitsevan presidentinkaartin Force 17 päämaja. Hamas antoi eilen Fatahin aseellisille joukoille 48 tuntia aikaa luovuttaa aseensa perjantai-iltaan mennessä, tai ”Hamas ottaa ne väkivalloin”, kuten lausunnossa sanottiin. LUKEMATTOMAT FATAHIN turvallisuusjoukoissa toimivat ovat pyytäneet Israelilta lupaa päästä turvaan Israelin puolelle. Arviolta 50 miestä pakeni rajan yli Egyptiin, mutta Rafahin terminaali on toistaiseksi suljettu. Egyptin viranomaiset kertovat pidättäneensä rajan ylittäneet ja pitävänsä heitä pidätettyinä toistaiseksi, kunnes selviää, mitä heille tulee tehdä.
KESKIVIIKON AIKANA yli 30 palestiinalaista sai surmansa taisteluissa eri puolilla Gazaa. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri ilmoitti, ettei Hamas taistele koko Fatahin puoluetta vastaan, vaan muutamia sen murhanhimoisia osia, jotka ovat olleet ”yhteistoiminnassa USA:n ja Israelin kanssa”. Hamas ilmoittaa kaapanneensa suuret määrät aseita ja sotilastarvikkeita Fatahin tukikohdista ja varastoista, jotkut niistä Egyptin ja Jordanian äskettäin toimittamia. Hamas kertoo saaneensa tuhansia M16 ja Kalashnikov-kiväärejä, pistooleja, tiedostusvälineistöä, panssaroituja ajoneuvoja, traktoreita, kiikareita, erilaista sotilasvälineistöä ja –asuja, telttoja makuupusseja, käsikranaatteja, kranaatinheittimiä sekä dokumentteja. Hamasin miehet ovat ajelleet kaappaamillaan panssariajoneuvoilla Gazan kaduilla.
3. HAMASIN VOITONMARSSI Gazan alueella on aiheuttanut sisäisen myrskyn Fatah-puolueen johdossa. Yhä useammat ovat alkaneet vaatia Mahmoud Abbasin eroa. Häntä syytetään saamattomuudesta ja päättämättömyydestä, koska hän ei antanut selvää käskyä
40 000:n suuruisille turvallisuusjoukoilleen vastata Hamasin hyökkäyksiin. Aseita ja varusteita oli ilmeisesti riittämiin, mutta toimintasuunnitelmaa ja keskusjohtoa ei. Osaltaan tämä johtunee siitä, että turvallisuusjoukot ovat ainakin tusinassa eri osastossa, jotka vastasivat toimistaan suoraan sisäministerille tai Abbasille, kuten Jasser Arafatille aikoinaan.
TOINEN SYY Hamasin helpolta näyttävään etenemiseen voi olla se, että sen kurinalaisia joukkoja johtavat syyrialaiset ja iranilaiset upseerit, kuten debkafile kertoo.
ABBAS JA HANIYEH olivat puhelinyhteydessä keskenään eilen ja he sopivat tulitauon tarpeellisuudesta, mutta sen toteuttaminen käytännössä voi olla vaikeaa siksikin, ettei Hamasin käskyvalta ole välttämättä Haniyehin käsissä eikä voitonhuumassa toimivia Hamasin joukkoja ole helppoa saada pysähtymään täydellisen voiton kynnyksellä.
4. ”HAMAS TEURASTAA poikiamme kaikkialla Gazan kaistaleella ja kaikki mitä presidenttimme tekee on pyytää tulitaukoa”, sanoo yksi Fatahin johtajista. ”Meillä on ainakin 40 000 poliisiupseeria Gazan kaistaleella. Mikä meitä estää aloittamasta massiivisen hyökkäyksen Hamasia vastaan? Vai haluaako presidentti, että Hamas ottaa vallan Gazan kaistaleella?”
TOINEN FATAH-JOHTAJA vaatii Abbasin eroa. ”Ellei Abbas aloita todellisia toimia Hamasin hyökkäyksen pysäyttämiseksi, presidentti joutuu kohtaamaan häntä vastaan nousseen kapinan.”
PRC:n joukot ovat siirtyneet Hamasin joukkoihin. Kymmenittäin poliiseja on samoin luopunut aseistaan. Abbasin presidenttikaartin Force 17 komentaja kenraali Mushab Buhaisi on tiettävästi paennut Länsirannalle murhauhkausten vuoksi. Hamasin joukot asettivat tonnin verran räjähteitä Khan Younisin turvallisuusjoukkojen päämajaan ja räjäyttivät koko rakennelman ilmaan haudaten elävältä lukuisia turvallisuusupseereita.
Jotkut vaikutusvaltaiset suvut Gazassa ovat siirtyneet Hamasin joukkoihin.
FATAH ON ALKANUT iskeä takaisin Juudean ja Samarian alueilla varsinkin Nablusissa ja Jeninissä. Fatahin joukot hyökkäsivät useisiin Hamasin instituutioihin ja pidättivät 12 Hamasin kannattajaa.
FATAHIN VOIMAMIEHENÄ pidetty Muhammad Dahlan oli pahimman myrskyn ajan Kairossa, mutta on nyt tiettävästi palannut Gazaan. Hamas on toistuvasti syyttänyt Dahlania USA:n ja Israelin agentiksi. Ei ole tiedossa, minkälaisen sopimuksen puitteissa hän palaa kotiinsa.
5. SHIN BETIN asiamies kertoi keskiviikkona, että järjestö oli estänyt kaksois-itsemurhaiskun Israelissa Tel Avivissa ja Netanyassa toukokuussa. Islamic Jihad oli taivutellut kaksi gazalaista naista iskuihin. Toinen heistä, Fatma Zak, 39-vuotias 8 lapsen äiti, on yhdeksättä kuukautta raskaana. Hän johti Jihadin työvoimaosastoa Gazan kaupungissa neljän vuoden ajan. Hän piti yhteyttä korkeisiin terrorijohtajiin ja pyrki palkkaamaan naisia itsemurhaiskuihin. Toinen pidätetty nainen, Zakin 30-vuotias serkku Ruda Habib, on neljän lapsen äiti.
NAISET PIDÄTETTIIN Erez-rajanylityspaikalla 20. toukokuuta. He olivat matkalla Ramallahiin saatuaan Israelin ihmisoikeusjärjestön kautta kulkuluvan Israeliin väärennetyn terveystodistuksen avulla. He kertoivat, että heidän tuli saada pommivyöt Ramallahissa ja räjäyttää ne ravintolassa tai hääsalissa Tel Avivissa ja Netanyassa.
6. UUTISOTSIKOITA
- POLIISI pidätti neljä haredi-nuorta Jerusalemin Beit Ysroel kaupunginosassa homoparaatia vastaan tehdyn mielenosoituksen aikana. Nuoret polttivat roska-astioita ja kivittivät poliiseja. Muutamia autoja kärsi vaurioita. Homoparaati järjestetään Jerusalemissa 21. kesäkuuta; Haifassa tänään. Jerusalemin paraatia vastaan suunnitellaan massamielenosoitusta.
- MAHMOUD ABBAS aikoo hajottaa PA:n yhteishallituksen, ehkä jo tänään.
- IDF AMPUI aseistetun palestiinalaisen terroristin Kalkiliyassa keskiviikkona.
- VIIMEISEN GALLUPIN mukaan Likud saisi 30-34 (12) kansanedustajaa, Labour 25-29 (19) ja Kadima vain 5-10 (29) kansanedustajaa, jos vaalit pidettäisiin nyt.
- IDF pidätti yön aikana 7 Jihadin ja Tanzimin jäsentä Ramallahissa ja Betlehemissä.
- HAMAS VAATII PA:n turvallisuusjoukkojen johtoa ja Fatahin johtajien eroa ehtona välittömälle tulitauolle. Ehtoja oli kaikkiaan kahdeksan.
- MK YUVAL STEINITZ ei luota kv.joukkoihin Gazassa. ”Vain IDF voi tuhota terrorismin Gazassa ja estää aseitten salakuljetuksen,” hän sanoo.
- TERRORISTIT AMPUIVAT kaksi Kassam-rakettia torstaiaamuna. Yksi putosi Sderotin keskustaan aiheuttaen jonkin verran tuhoa ja saaden ihmisiä shokkiin. Toinen raketti putosi kaupungin ulkopuolelle.
- GAZA ON MENETETTY, sanoo Fatahin virkailija. Gazasta muodostetaan ääri-islamin kalifaatti. Sen terroristijoukkoja johtaa entinen ulkoministeri Mahmoud Al-Zahar. Hamas on ottanut valvontaansa Philadelphia-käytävän. (WND)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020