KESKIVIIKKO 13.06.07
1. EHUD BARAK palasi Israelin politiikkaan kuuden vuoden tauon jälkeen. Tänä aikana Barak antautui liikealalle ja hänen sanotaan hankkineen itselleen 30 miljoonan USD omaisuuden.
LABOUR-PUOLUEEN eilisissä puheenjohtajavaleissa hän saavutti niukan mutta kuitenkin selvän voiton päävastustajastaan Ami Ayalonista, joka sanoo tyytyvänsä tulokseen, vaikka hänen vaalitoimistonsa esittikin tekevänsä valituksen vaalivilpistä.
Barak sai äänistä 51.3 %, Ayalonin osuus oli 48.7 %. Äänestysprosentti oli 64.5 %, eli 66 785 tuli vaaliuurnille; äänioikeutettuja oli kaikkiaan 103 498. Kibbutsien ja arabiväki äänesti 70 %, Tel Aviv ja Negev, joissa Ayalonin tukija Amir Peretz on vahvoilla, äänesti heikosti.
VOITONPUHEESSAAN Barak ilmoitti keskittyvänsä puolueen eheyttämiseen.
Barak kertoi suostuvansa puolustusministerin salkkuun, Peretzille hän tarjoaa sosiaaliasioitten hoitoa ja Ayalonille vähemmän merkittävää ministeriötä. Jos Peres valitaan presidentiksi tänään puolenpäivän aikaan suoritettavissa Knessetin äänestyksissä, hänen Negevin ja Galilean kehityksen ministeriönsä vapautuu. Barak sanoo pitävänsä nykyisen hallituskoostumuksen toistaiseksi, eikä pyri vetämään puoluettaan pois hallituksesta.
2. LABOURIN EHEYTTÄMINEN on raskas ylämäen tehtävä, toteaa Ansel Pfeffer JP:n artikkelissaan. Viimeisen 12 vuoden aikana Labourilla on ollut 9 puheenjohtajaa Barak mukaan laskien, kun Likulla vain kaksi, Sharon ja Netanyahu. Pfeffer toteaa, että Labourin puoluesääntö ei anna paljonkaan liikkumavaraa puheenjohtajalle, koska puoluetta koskevat päätökset täytyy ensin hyväksyttää puolueen keskuskomiteassa. Täten hallituksessa pysyminen tai eroaminen siitä riippuu keskuskomitean päätöksestä, ei puheenjohtajasta pelkästään. Monet ministerit pelkäävät aina etuisuuksiensa menetystä enemmän kuin puoluestrategiaa.
3. PFEFFER TARKASTELEE myös presidentinvaalien tuloksen poliittista vaikutusta, vaikka presidentin virkaa pidetään Israelissa politiikan yläpuolella olevana.
Pfefferin mukaan Rivlinin voitto heikentää ennestään Kadiman ja pääministeri Olmertin asemaa ja vastaavasti vahvistaa Likudin ja Netanyahun asemaa, joka on ennestäänkin vahva. Viimeinen gallup lupaa Likudille 36 (nyt 12) edustajaa Knessetissä, jos vaalit pidetään nyt, ja Kadimalle 12 paikkaa (nyt 29), myös Labour menettäisi edustajamääräänsä (nyt 19).
PFEFFER EI SANO kadehtivansa Labour-valitsijoitten asemaa, sillä he joutuvat valitsemaan ideologisen vastustajansa Rivlinin ja puolueesta eronneen ja kilpailijaan siirtyneen Peresin välillä. Colette Avitalin uskotaan jäävän kolmannelle sijalle eikä jatkavan toiselle kierrokselle, jos sellainen tarvitaan. Teoriassa Peresillä on enemmistö, mutta salainen äänestys, jonka Peres halusi kiihkeästi muuttaa avoimeksi, voi muuttaa asetelmat. Voittaja tarvitsee 61 ääntä.
4. GAZAN SISÄISIÄ taisteluja kutsutaan nyt jo sisällissodaksi. Hamasin päämääränä näyttää olevan murskata Fatahin hallintojärjestelmä Gazan alueella. Se on johdonmukaisesti hyökännyt laitoksia ja instituutteja vastaan, joita Fatahille uskolliset joukot ovat hallinneet. Eilen Hamas sai kolmannen suuren sairaalan hallintaansa Gazan rantakaistan pohjoisosassa ja valtasi kiivaan tulituksen päätteeksi Beit Hanoun alueella sijaitsevan Fatahin turvallisuusjoukkojen päämajan, jota puolusti 500 miestä. Hamas käytti tulituksessaan konekiväärejä ja kranaatinheittimiä, joilla se möyhensi päämajaa monelta taholta. Taistelussa kuoli arviolta 25 miestä. Päämajasta lähetettiin hätäviestejä kaiken päivää miesten evakuoimiseksi.
HAMASIN JOHTO kertoo saaneensa suuren määrän kiväärejä ja ammuksia valloittamistaan Fatahin tukikohdista sekä kuusi panssaroitua miehistönkuljetusvaunua (APC).
HAMAS ON KESKITTYNYT eliminoimaan Fatahin johtoa, joista 30 nimeltä mainittua etsitään.
Yksi Fatahin avainjohtajista, Jamal Abu Jadian pakeni talostaan Hamasin piirittäjiä naiseksi pukeutuneena, mutta tullessaan sairaalaan Hamasin miehet tunnistivat hänet ja ampuivat häneen 45 kiväärin laukausta lähes irrottaen hänen päänsä muusta ruumiista.
Abu Jadian, Muhammad Dahlanin läheinen tukija, sai surmansa taisteluissa Gazan pohjoisosassa, kolmantena Fatahin johtajista. Kaksi muuta olivat Force 17 komentaja Muhammad Ghraib, ja Fatahin al-Aksa Marttyyrien Prikaatin johtaja Baha Abu Jarad. Näiden kolmen talot piiritettiin ja niitä moukaroitiin kranaateilla ja automaattikiväärillä. Heidän uskottiin teloittaneen Hamasin johtajia. Kolmea muuta Fatahin johtajaa etsitään.
5. ISRAEL PYSYTTELEE sivussa palestiinalaisten keskinäisistä taisteluista, kertoi Ehud Olmert tavatessaan Hollannin ulkoministerin Maxime Verhagenin tiistaina Jerusalemissa. Olmert totesi, että Israel seuraa huolellisesti tilanteen kehitystä Gazassa, sillä Hamasin voitolla ja Abbasille uskollisten joukkojen tappiolla tulisi olemaan koko aluetta koskevia seurauksia. Olmert vaati kansainvälisen yhteisön puuttuvan Gazan tilanteeseen aktiivisesti, ja ehdottaa sen joukkoja sijoitettavaksi Egyptin ja Gazan väliselle ns. Philadelphia-käytävälle aseitten salakuljetusten lopettamiseksi. Libanonin tilanteen huomioiden ne tukin pystyisivät estämään salakuljetusta. Olmert kuitenkin vakuuttaa, ettei hän suosittele IDF:n menemistä Gazassa taistelevien osapuolten väliin tai vahvistamaan Abbasille uskollisia joukkoja.
FATAHIN JOHTO aikoo vetäytyä hallitusyhteistyöstä Hamasin kanssa taistelujen ajaksi.
IDF:N ENNUSTEEN mukaan Kassam-rakettien iskut Gazasta Israeliin uusiutuvat taistelujen vähetessä entistä tuhoisimpina, kuten on tapahtunut ennenkin.
KESKIVIIKKOAAMUNA. yksi Kassam-raketti räjähti koulun pihamaalla puolisen tuntia ennen koululaisten saapumista paikalle Sderotin lähellä. Toinen raketti räjähti Shaar HaNegevin yläkoulun pihalla, sekin ilman ihmisvahinkoja.
KESKIVIIKKOAAMUN taisteluissa Gazassa kuusi palestiinalaista sai surmansa nostaen kuolleitten määrän viiteenkymmeneen kolmeen neljässä päivässä, ainakin 10 haavoittui.
HAMAS UHKAA räjäyttää piirittämänsä rakennuksen, elleivät sen katolle linnoittautuneet Fatahin kannattajat antaudu. Viimeisten uutisten mukaan 8 Fatahin jäsentä sai surmansa aamun taisteluissa Hamasin joukkojen kanssa.
6. TUHANNET IHMISET tungeksivat eilen Sharonin karkotussuunnitelman mukaisesti tyhjennetyn ja tuhotun juutalaiskylän Homeshin raunioille Samariassa. IDF antoi heille luvan mennä paikalle ja asetti neljä pataljoonaa sotilaita varmistamaan heidän turvallisuutensa. Sopimuksen mukaan heidän tuli palata paikalta samana päivänä, mutta muutamat nuoret hajaantuivat läheisille kukkuloille tarkoituksella pysytellä paikalla seuraavan yön. Monet ihmiset toivat mukanaan lapioita ja hakkuja, koska he ovat päättäneet rakentaa kylän uudelleen. He laittoivat entiset katukilvet paikoilleen kuin merkkinä, että toimia jatketaan siitä.
7. 250 HUOMATTAVAA AKATEEMIKKOA Englannissa julkisti the Times lehdessä kokosivun ilmoituksen, jossa he tuomitsevat Englannin yliopistojen ja opistojen unionin (UCU) Israelia vastaan julistaman akateemisen boikotin. Jotkut opiskelijat pelkäävät boikotin aiheuttavan hyökkäyksiä juutalaisia ja israelilaisia opiskelijoita vastaan.

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020